DSR gaat een ikje insturen (48)

bierdrinker

Als het meezit gaat DSR binnenkort een ikje insturen, zo verklapte het internetfenomeen. Het zal gaan “over een eenvoudig voorval, met diverse haken en ogen (kinderen, zelf slechts de rol van chroniqueur – plaatsing gegarandeerd zou je denken). Maar wat is het moeilijk om soepele overgangen te maken.”

En zo is het. Maar blijkens zijn literaire debuutwerken Het Geloof van De Schrijvende Rechter (inmiddels al negen kloeke Boeken) en de spinoff “Appie en de Hoefbekapper” heeft DSR helegaar geen moeite met overgangen. Niet met spannend schrijven. Niet met milde humor en niet met prachtige soms beklemmende sfeertekeningen. Het is inderdaad een Schrijvende Rechter, wie had dat gedacht? Oh. Nou ja. Ik dus niet.

Het hele ikjesgebeuren dreigde naar de achtergrond te verdwijnen. Het ikje van DSR – publicatiedatum onbekend – zal het tij keren. Zoals bekend zijn ikjes lezersanekdotes op de achterpagina en website van de NRC. De reacties staan hier, aangeleverd door de apiedapie community van ex-NRC-reactanten, ex-Volkskrantbloggers en ex weten wij veels. Door middel van dit intro starten we vandaag de nieuwe ikjesweek en kijken terug naar hoe het vorige week was.

“Alles op de achterpagina is interessanter dan het ikje”, mopperde Mopperkont. “Vandaag weer een aardig stukje van Pia de Jong over een concert van Rosanne Cash, de dochter van Johnny Cash, dat eindigt met ‘sing a traveling song’, een nummer van haar vader.” Hieristie:

Een andere muziektitaan, Riverside Blues, werd gevraagd om bij een begrafenis “What a wonderful world” te spelen. Nou, dat deed hij natuurlijk, na eerst op Youtube geluisterd en meegeblazen te hebben. Zo kan dat tegenwoordig. Nou hup dan maar, hier komtie:

Er gebeuren zoveel andere dingen. Heer Rozenwater bijvoorbeeld die nog altijd zijn verbrijzelde liefde van zich af aan het schrijven is. Tien tranentrekkende delen al, mensen, en er komen er nog veel meer. Wij kunnen er niet genoeg van krijgen. “A. The Movie”, da’s waar we volgend jaar naar uit gaan zien.

Het is alles Kunst, Muziek en Literatuur wat de klok slaat op de site, waar hebben we het aan verdiend?

Sinterklaaskapoentje

hout

Mopperkont raadt aan om “Het Hout” van Jeroen Brouwers in de zak te stoppen, die van Sinterklaas. Daarin wordt “op pakkende wijze beschreven hoe de volgelingen van Franciscus van Assisi zich op een jongenskostschool vergrijpen aan hun pupillen, waarbij de roede niet wordt gespaard en er flink wordt gereden, maar niet over de daken.”

dis

DSR heeft aan Sinterklaas “Ik kom terug” van Adriaan van Dis gevraagd, over zijn moeilijke moeder. “De sinds jaar en dag door Sinterklaas ingeschakelde uitvoerster voor onze familie keek bedenkelijk toen ik zei me op het feest der herkenning te verheugen.”

gratisgeld

Luvienna houdt het op “Gratis geld voor iedereen” van Rutger Bregman. “Gewoon iedereen, onvoorwaardelijk, gratis geld geven”, zegt ze, “de praktijk leert dat dan het aantal bedelende al-dan-niet daklozen spectaculair daalt.”

rechtbank

De grote Riverside Blues Meet & Greet in De Rechtbank te Utrecht, zo werd door dezelver onthuld, zal in 2016 plaatsvinden. “Als eerder gesteld, 2015 is budgettair €, tijd, dichtgespijkerd. Als ik daarin ga rommelen, is het overzicht wel heel snel zoek. Wordt dus 2016. (Vliegtuigticket, hotel tijdig boeken. Eind 2015)”

Klare Taal ging er met het 100e-reactielepeltje vandoor door zich publiekelijk af te vragen wie die Mildred nu wel was, heeft zij (of hij)

100e reactielepeltje

een historie? We zullen het nooit weten, maar kunnen wel op haar en op vele anderen stemmen in de Verkiezing van de Reageerder van 2014, waarin DSR, een Ongenoemde en Heer Rozenwater vooralsnog de eerste drie plaatsen bekleden.

DSR kreeg de zoveelste Duimpjesbokaal voor op het dressoir, ditmaal voor zijn ideetje om “eens met zoveel mogelijk mensen/aliassen

duimpjesbokaal

omgekatte Reader Digest-bakken te gaan insturen en het bekend te maken zodra er vijf geplaatst zijn” (tien duimen in de lucht, en geen enkele duim naar benee).

Niet dat het opvalt – wees eerlijk, lezer! -maar tot op heden is er nog geen ikje besproken. Even gauw dan:

Het zoveelste Apotheekikje, ditmaal van ene Guus Rood maakte de socialisten op de site weer eens wakker. Oei, wat gingen ze tekeer. Zoals Kees de Jongen: “Zo ver is ons “eng RuttenAsscherlandje”, zoals Apie het noemt, waar het grote geld regeert en politici alleen nog blaten, al heen.” Of Klare taal: “Volkomen dolgedraaid is die hele gezondheidsindustrie, bedrog en fraude overal.” Timmerark vroeg: “Vroeger kon je je overtollige medicijnen doneren voor een hulpbehoevend land, weet iemand of dit nog kan?” en kreeg daar geen antwoord op van de salonsocialisten.

“Farmacie is ongeveer de langste universitaire studie, maar het blijven kruideniers.”

Erg leuk vonden wij het volgende bon mot van Mopperkont: “Farmacie is ongeveer de langste universitaire studie, maar het blijven kruideniers.” King Billy liet weten dat hij “in een ver, ver verleden de boordapotheek onder zijn

king billy

hoede had, 60 man en duizend bommen en granaten aan boord” en wat hij allemaal met de blote achterdelen van de matrozen uithaalde. We zien reikhalzend uit naar zijn feuilleton.

Er was ook een Supermarktikje, afkomstig van veelschrijfster Mirjam Killian. Het was niks, maar het hikje van Letterzetter mocht er wel zijn:

“Ik rij op een web paard door de supermarkt.
Ik zie daar een 87-jarige met grote schoenen hangen.
Ik kan dat zien aan het handschrift.
‘Ik geloof nog steeds in U.’
Ik kijk trots om me heen.
Daar komen mannen in witte pakken.”

En een Colaikje van Frank Rosenmuller werd door onze

cola

Hoofdbeoordelaar, De Schrijvende Rechter, op het volgende commentaar onthaald: “Dit geval gooit hoge ogen als het naarste Ik-je van het jaar, met diverse kandidaten voor individuele lelijkheidsprijzen … (…) … schei toch uit man! Wat een akelig meel-in-de-waffelgewauwel. Zo praat je toch niet tegen grote mensen? Opgedraaide zenuwpees.” Tja, het kan er maar uit zijn, zeggen we dan, en gaan over tot de orde van de dag.

We sturen bijvoorbeeld net als DSR een goed ikje naar de krant. Want ook wij kunnen het. Of we scrollen naar beneden en zeggen wat het ikje van deze dag bij ons losmaakt. Of dat van morgen. Voor we het weten staan dan onze pennevruchten volgende week in het nieuwe intro. Inschrijven is niet nodig. Gewoon een reactie achterlaten. Mag met een fantasie-emailadres. De eerste reactie van een nieuwe reageerder wordt gemodereerd om te kijken of hij echt is. En het Ikjesdiscussieintroarchief valt elders op dit blog te raadplegen. Ook feuilletons en levensverhalen of aanzetjes daartoe zijn welkom. Kortom, het wordt weer een prettige week.

Advertentie

Auteur: Bas van Vuren

Schrijver - Rijmer - Kijker - Stemacteur - Kent beroemde mensen - Maakt liedjes - Doet iets met #ikjes - Want ja - Je moet toch wat

215 gedachten over “DSR gaat een ikje insturen (48)”

 1. MK Bach ja, je kunt ’n in de breedte gevierd & genoten volksfeest toch niet afserveren? Ik heb kostelijke herinneringen aan het uitdelen van de chocoladeletter met hazelnoot. Open maken en oppeuzelen.

 2. Ik ben nu eenmaal daar Luv, en niet hier.. Als ik hier was zou ik daar niet zijn

  (ik probeerde op plek 200 te komen met iets heel onnozels, maar RSB was mij net voor 😦 )

 3. Voor Luvje en andere fans, hier zijn de laatste twee -historische – reacties van NNN bij de buren, snif, al weer van een hele tijd terug, hoewel een (1) jaar en niet twee (2) zoals ik dacht, ja de tijd vliegt als het gezellig is

  “Een half etmaal wachten op verschijnen van een reactie, een in het honderd lopende nummering als gevolg, een niet-geplaatst Ikje –waar het hier allemaal om draait en begonnen was– voor nog slechts wat laffe pogingen tot spitsvondigheid: wat doe ik hier nog? Niks dus. Cru hoor, zo’n doodsstrijd, pijnlijk en inhumaan: daar zou men eigenlijk niet aan moeten bij willen dragen. Ik niet in elk geval. Daarom: dag allemaal! It was good while it lasted. (And not even then.)”

  “Trouwens u allen de ballen, want ik heb het hier nu echt wel gezien, met dat rare filter, een onnavolgbaar plaatsingsbeleid en dat geruzie en loefafsnijden door nog handje vol nitpickers. Adieu, tot in de pruimentijd (mebrillo-tijd, speculaas-tijd), de nieuwe haring ga ik hier niet meer halen: zelfs de sfeer aan tafel is inmiddels verziekt!

  plof

  By NaamNomName on 26/10/2013 – 20:43″

 4. @mopperkont, gisteren, 19h25. Ja, die trappen na herinner ik me nog goed, afkomstig van twee reageerders aldaar, die toch niks aangedaan was zou je zeggen. In jouw richting en in de richting van Riverside Blues: “Het ga je goed mk. Gelukkig heb je niets meegekregen van zelfstandig denken en dito handelen. Fijne start aan de overkant, schaapje.”
  en “Het ga je goed moddersloot. We zijn er aan gewend dat je vaak de verkeerde keuzes maakt.” Die in mijn richting heb ik gelukkig nergens bewaard, anders dan in mijn hoofd, gelukkig vervaagt het daar.

  Enfin, het zijn oude koeien die maar beter in die moddersloot kunnen blijven. Ik kijk uit naar de Schone Lei die vandaag om middernacht begint.

 5. Ja Tilly, al keilang, al bijna 3 jaar als ik me niet vergis, kijk anders even in de linkerkolom in de archieven. Je zult er veel leuks in aantreffen, maar het mooie van het blog is de nieuwe content die dagelijks wordt aangeleverd, en het karakter van het blog telkens doet veranderen.

  Update: het blog bestaat al ruim vier (schrijve 4) jaar, 19 oktober 2010 was de begindatum, dat wordt groot feest volgend jaar, als we het halen.

 6. Bertje 12.40.

  De 200ste nauwkeurig navigeren, de chaos in mijn hoofd ordenen, iets aardigs neerzetten? In mijn geval was het het Oog, Bach op het blog.. Daar kan ik toch geen wasmidel of cocosnoot melk verhaal pluggen?
  Als ik ’n onzin verhaal zou plaatsen, om de 200 ste te scoren, , zou ik waarschijnlijk terecht afgerveerd zijn.
  Het was me ’n stress dat wil je niet weten.
  Echter ’n getal is maar ’n getal, toch?.

  Ik was onlangs op drasties, waar ik ene Pawi ontboezemingen heb zien doen, waar ik ’n vraagteken bijzet.

  Bij presentatie daar, bij afscheidnemen hier.

  Wil je daar vooral thuis voelen.

  Pawi opende onlangs ’n “ikje” commentaar, ” Wat kan ik hier voor serieus” iets over zeggen?

  Dat is zowat het laatste waar ik me mee bezig houd.

  Ze is nu zegt ze zelf “ontketend”.Wat dat ook moge zijn.

  Volgens mij is Cafe Apiedapie kleurrijker, geschakeerder. dan Drasties.

  Nog ’n aardig voorbeeld: Er was ’n “ikje” dat bij Drasties 4 x ’n gelijke reactie gaf: Leuk “ikje”. Punt.

  Cafe Apiedapie kleurden de verhaaltjes, prentjes, wat al niet het blog.

  Over ’n paar uur gaat Apiedapie ’s Intro de site op.

  Volgens mij kom je morgen gewoon terug om dat ook ‘ns te bekijken?

  Dag Bertje, mooie dag.dag.

 7. Kijk, dit is hoe er bij de buren over een reageerder wordt gesproken, niet door een eenmalige zeloot, maar door een vaste reageerder. “Mensen, snappen jullie dan niet dat je rsb het beste kan negeren. De sloeber heeft niks beters te doen dan achter zn pctje te zitten katten nu hij op de pedofielenlijst staat en geen kinderporno meer kan downloaden.” De auteur: JaJu.

  Dit (en gelijksoortige teksten in het verleden) blijven daar staan, ze worden niet geschrapt, de moderator vraagt niet eens om te dimmen.

Ik vind er dit van:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: