Ik zou willen dat ik In Tears of Grief zou kunnen spelen (49)

EricGarnerVorige week werd de blogpret overschaduwd door de afschuwelijke beelden uit New York, waarin een gekleurde burger, Eric Garner, wordt vermoord door een politie-agent. Op klaarlichte dag, geholpen door zijn collega’s. Alles haarfijn in beeld gebracht – met geluid – door voorbijgangers. #Icantbreath was trending topic op Twitter, naar de laatste woorden van de onfortuinlijke astmatische man, die nog in de ambulance op weg naar het ziekenhuis overleed. De dader ging vrijuit. Want blanke politieman in de Verenigde Staten.

En de wereld draaide gewoon door. Hier werden ikjes besproken, hier werd verder geschreven aan een feuilleton (Ik ben geboren met een burnout), een ander feuilleton (Appie en de Hoefbekapper) werd weergaloos afgerond, de Verkiezing van de Reageerder van het Jaar tijdelijk stopgezet, en een Sinterklaasgebbetje geplaatst.

Ik zou soms willen dat ik In Tears of Grief zo mooi, met zoveel gevoel, zou kunnen spelen als onze reageerder in de Filippijnen, Riverside Blues. “Het klinkt wel super”, zei hij, “Ik heb het over In Tears of Grief uit de Matthaeus, vanmiddag ontdekt. Zelf spelen is een ervaring zo mooi … Net als bij andere muziek ga ik op zoek naar de karakteristiek van de tenor. Dat delen met anderen. Volgende stap is om er samen met een bas of een gitaar een bluesachtig verhaal van te maken.”

“Brich an, du schönes Morgenlicht,
und laß den Himmel tagen!
Du Hirtenvolk, erschrecke nicht,
weil dir die Engel sagen,
daß dieses schwache Knäbelein
soll unser Trost und Freude sein,
dazu den Satan zwingen
und letztlich Frieden bringen.” dichtte onze andere muziekkenner, Mopperkont, uit het blote hoofd.

Ikjes zijn lezersanekdotes op de website van de NRC.  De reacties staan hier, aangeleverd door de Apiedapie Community van ex-NRC-reactanten, ex-Volkskrantbloggers en ex weten wij veels. Door middel van dit intro starten we vandaag de nieuwe ikjesweek en kijken terug naar hoe het vorige week was.

“Die strippenkaart zal nou toch wel eens vol zijn? Eindoordeel: 3 (zegge: drie)”

Helaas moest veelplaatser Mieke Kerkhof weer zo nodig. Riverside Blues: “Mieke is naar de versnelde cursus “Hoofd Leeg Maken ” geweest. Neem je laptop mee, tablet of wat dan ook. Daar heeft ze geleerd snel iets op te schrijven als het leuk is. Daar zijn we mooi mee.” Ook internetautoriteit De Schrijvende Rechter (DSR) was er klaar mee: “Die strippenkaart zal nou toch wel eens vol zijn? Eindoordeel: 3 (zegge: drie)”

Een echt leuk ikje schreef Pieternel Hummelen over een jochie van vijf dat er bij een buurtonderzoek, waarin de politie langs de deur kwam met de vraag of men iets verdachts had gezien, behulpzaam uitflapte: “Mama, jij bent laatst toch door rood gereden?”

Aanleiding voor Riverside Blues, alweer hij, om een reeksje stoplichten en andere verkeerstaferelen uit de Filippijnen te plaatsen. Hij sleepte hiermee tevens het 100e-reactielepeltje in de wacht, dat echter deze week vanwege omstandigheden (geen zin) niet zal worden uitgereikt. En oh wat een pech, ook het dubbele 200e-reactielepeltje gaat door omstandigheden aan zijn neus voorbij. Don’t take it personal, chap!

Deze slideshow vereist JavaScript.

Letterzetter deelde naar aanleiding van een ikje dat er verder niet toe doet mee dat hij ooit de volgende mededeling ontving: “Hierbij deel ik u mede dat u per 1 januari 1988 bevorderd bent tot ambtenaar der 1e klasse volgens het op 1 september j.l. opgeheven ambtenarenreglement. U kunt derhalve geen rechten ontlenen aan deze bevordering.”

En we zagen de Hikjesman weer eens! Hij sloeg genadeloos toe met hikjesmaneen omdraaing van vertelperspectief bij een brei-omaikje. In zijn hikje verhaalde oma met smaak hoe zij en haar lotgenoten de ikjesschrijfster het tehuis uit hadden gebonjourd: “Een kwartiertje voor ze kwam een emmer pis over de gang uitgestort. En toen de deur open ging allemaal op cuckoocommando kwijlen.” Mopperkont was ook op dreef: “Het is behoorlijk naief om te denken dat je in een bejaardenhuis, waar de bewoners kennelijk niet hun plas kunnen ophouden en achter slot en grendel zitten, nog iemand zult kunnen vinden die een trui kan breien, ja een bruine trui misschien nog wel.”

De linkse rakkers grepen het ikje natuurlijk weer aan voor een aanval op het kabinet, in het bijzonder op Asscher en Samsom.  Nou, samsomdie maken het er dan ook naar met hun participatiemaatschappij, een concept dat door een heel linkse rakker weggezet werd als een “uiterst uitgekookt asscherbezuinigingsprogramma op de ouden en zwakken, dat zijn weerga (ook in communicatie) niet kent.”

Verder werd er nogal wat geklaagd door deze en gene en daarna werd er geklaagd dat er geklaagd werd. Dit bracht onze Timmerark, die zich in korte tijd in het hart van de community gesloten mag weten, tot de volgende vraag: “Klagen mag toch wel? Waar is het internet anders voor uitgevonden?”  Zo is dat. We weten het niet.

Elvis Presley RiemHij plaatste deel 8 van zijn burnoutautobio, getiteld “Vaak blijft er niets anders over dan terugkijken”, waarin een vrouw zich bukt en daarna de broek laat zakken.

keldertrapDe Schrijvende Rechter gaf een formidabel slotakkoord aan zijn beklemmende verhaal over Appie en de Hoefbekapper. Van harte aanbevolen.

Sinterbaas met lijfwachtenIemand die onbekend moet blijven, omdat hij anders een ijdeltuit wordt genoemd, plaatste een melig stukje over Sinterklaas, met enge plaatjes. Zoals deze hiernaast van de Hoofdklaas en zijn lijfwachten.

“Dansen”, zei hij, “bewegen, zit hier in de ‘ballen’.” We zien het voor ons.

Riverside Blues, nee hè, alweer hij, deelde mee dat de M&G 2016 weleens in Brussel gehouden zou kunnen worden. Daar zal naar verluidt behoorlijk bij gemusiceerd en gedanst worden. “Dansen“, zei hij, “bewegen, zit hier in de ‘ballen’.” We zien het voor ons.

bigbellEen andere M&G, de allereerste van de Apiedapie Community, die gepland stond rond Oud & Nieuw dit jaar, werd afgeblazen door de initiatiefnemer. Reden: geen zin meer. Mag. Kan. Het unieke evenement had zich kunnen afspelen in de gezellige Big Bell te Scheveningen. Hier hadden onze schrijvers urenlang uit eigen werk gaan voorlezen, terwijl de blogbaas zijn handtekening op vele bierviltjes zette. Dit alles tegen het decor van een knapperig haardvuur met echte gasvlammetjes en van spannende serveersters in schorten met zo’n grote strik van achter. Ach, wie heeft zo’n strik niet al vele malen in gedachten losgetrokken? Wees eerlijk!

geen duimpjeVerder gebeurde er niks noemenswaardigs vorige week. Ook de Duimpjesbokaal wordt deze week niet uitgereikt. Reden: geen zin.

Maar misschien wordt het deze week beter. Stuur bijvoorbeeld maar eens een ikje naar de krant.  Of scrol naar beneden en zeg wat het ikje van deze dag losmaakt. Voor je het weet staan dan jouw pennevruchten volgende week in het nieuwe intro. Inschrijven is niet nodig. Gewoon een reactie achterlaten. Mag met een fantasie-emailadres. De eerste reactie van een nieuwe reageerder wordt gemodereerd om te kijken of hij echt is.

Het Ikjesdiscussieintroarchief valt elders op dit blog te raadplegen. Ook feuilletons en levensverhalen of aanzetjes daartoe zijn welkom. Kortom, het wordt weer een prettige week. En als je vindt dat het geen prettige week moet worden, ga dan vooral elders buurten.

Advertentie

Auteur: Bas van Vuren

Schrijver - Rijmer - Kijker - Stemacteur - Figurant - Kent beroemde mensen - Maakt liedjes - Doet iets met #ikjes - Want ja - Je moet toch wat

110 gedachten over “Ik zou willen dat ik In Tears of Grief zou kunnen spelen (49)”

 1. Hmmm….

  Een merkwaardige opening van de intro. Mot dat nou, zonder kennelijke link met de Ik-jes?

  Geen duimpjesbokaal want ‘geen zin’ is natuurlijk een affront voor alle duimelui hier. Of had de blogbaas soms geen zin om DSR voor de zoveelste week achter elkaar in het zonnetje te zetten?

  En met de tersluikse verwijzing naar de afgelaste M&G maakt de blogbaas zich er wel heel gemakkelijk vanaf. Begin er dan niet over, zou DSR zeggen.

 2. Facebook

  Tegenwoordig wordt er gewaarschuwd dat je niet alles op sociale media moet zetten voor je eigen veiligheid en privacy. Zelf let ik daar als jongvolwassene erg op, omdat ik geen gedonder wil met familie, vrienden, toekomstige werkgevers of criminelen die opeens in mijn huis staan.

  Dit geldt niet voor iedereen. Laatst was ik aan het bladeren door de berichten van mijn vrienden en zag een gedichtje en twee foto’s van het net dichtgegooide graf van iemands opa. Daaronder de mededeling: „Hem kan toch niets meer gebeuren, dus dan kan hij toch wel op Facebook?”

  Anne van den Berg

 3. Tja, een wat macaber ikje om de week mee te beginnen. Helemaal begrijpen doe ik hem geloof ik niet. Waren het compromitterende foto’s van opa?

 4. Had dit Ik-je ook niet meegekund in het verse graf?

  Wat een narigheid – we merken op:
  -het grootste cliche van de moderne tijd als opening.
  -een oppassende ‘jongvolwassene’ (wie dat soort woorden over zichzelf gebruikt is al bijna op enkelpisdruipgerechtigde leeftijd ) die bang is voor boeven aan de deur – ocharme. (Warhoofd, neem contact op met die jongvolwassene. Een aanwinst voor je gated community!)
  -een pedante pointe, rechtstreeks van Faceboo, gebaseerd op de tegenstelling met de deugdzaamheid van de inzender.

  Geraniums maken nog meer mee.
  Eindoordeel: 3- (zegge: driemin)

 5. Dank je – we worden dan ook wel verwend vandaag, qua aanknopingspunten.

 6. Voor Bertje
  Tears of Grief? Ja zeker? Gij was het? , Die met mij stresste voor de -tigste bokaal?
  Ik hield mij groot, och man, het is slechts ’n Nummer, ’n Getal?

  Er zeker van zijnde dat “in de rubriek” Vandaag skypen we met…..Is U daar? Mijn reactie op het behalen van de bokaal?
  Riverside, U zelve? Hoe voelt het nou de bokaal van de 100ste reactie genoemd te worden.
  Bescheiden als ik probeer te zijn..och, ik had er niet zo op gerekend.( Leugenaar, je hebt zitten stressen, heb ik jou daar?)

  Het is alles voor niets, de bokaal wordt niet uitgereikt’
  De kans dat ik weer in zo’n flow zit , alle goede Karma liggen effe stil, is te verwaarlozen.

  Mij past Rouw, de tranen van Grief.
  Ik begin deze Apiedapie week met nieuwe Moed
  Bertje, wil je zo nodig? haha, Opletten , iets Leuks verzinnen?

  Sterkte, veel succes.

 7. apiedapie
  Ik ben een groot liefhebber van de mattheus passion, maar liever helemaal niks dan een groezelige versie van het slotkoor nb in het Engels door de Scarborough and Bridlington Choral Societies in Bridlington Priory en dat kan Riverside zich ook aantrekken.

  Ik heb de tekst van een koraal uit het Weinachtsoratorium overigens niet zelf uit het blote hoofd gedicht maar overgeschreven uit de partituur.

  Verder alle complimenten voor het intro. Je doet het toch maar elke week.

 8. Ik keek gisteravond even naar de eerste aflevering van het RTL-projekt Het orkest van Nederland (slotaflevering op 22 dec as. waaraan mopperkont als zanger in het brabantkoor ook zal deelnemen) en zag warhoofd even voorbij komen Hij riep amateurzangers op om zich vooral aan te melden voor de voorselectie.

 9. Zand erover en dat geldt wat mij betreft ook voor het commentaar van dsr, die weer grote kans maakt op de titel lolbroek van de week.

 10. @ DSR 13:23 BRAVO!
  Een geweldig commentaar, heerlijk om zo de week mee te beginnen.

  & MK Helemaal mee eens.

  En nu: Bach in bretels.
  Met een rondborstige sopraan en tenor met snor.
  En koffie natuurlijk.
   

 11. Nou zeg…geen idee wat MK precies tegen DSR’s commentaar heeft.

  Nare man.

 12. Tot tien tellen, DSR ….. 😀 En laat dat “nare dit” en “nare dat” maar achterwege.

  Mopperkontje, als je een betere uitvoering kunt vinden dan graag even de link, dan plaats ik hem er met terugwerkende kracht in. Ik was er zelf ook niet zo kapot van, maar ja, ik heb er geen verstand van. Het moet wel in het Engels, anders klopt de titel niet meer.

  Het projekt Orkest van Nederland ken ik niet, ik kijk nooit RTL, maar dat daar maar liefst twee coryfeeen van Apiedapie en elders aan meedoen, wil toch wel wat zeggen. Wat dan? Nou, dat hier hartstikke beroemde mensen komme. trots glim icoontje

 13. Letterzetter
  Die rondborstige sopraan is helaas met een Amerikaan getrouwd en geemigreerd. Ik heb meermalen op hetzelfde podium gestaan als zij en had alleen maar oog voor haar. Ik moet me nu behelpen met oude youtube-opnames van haar, zoals deze (twee van links naast de nog mooiere Henriette Feith (derde van links) , die gelukkig nog wel in Nederland te zien en te horen is.

 14. Het is nu even deze dagen Bach de hele Dag, en ’s avonds Apiedapie , het is so so mooi.
  Ton Koopman, hij is zo goed.

  Oh, ik kocht bij Tom Lee in HK ’n bundel eenvoudige zetting voor tenor.
  Alles in het Engels.

  Mijn Mark VII is nu gereviseerd. Hoef niet voor revisie naar HK.
  Mijn reparatie man adviseert als je ’n Selmer tenor hebt focus dan Selmer alt, heb je geen spijt van.

  Lange tonen is de basis, chronologisch, de accoorden, in tonica, de terts, snel. Camera op video, Go.

  You tube is nu onmisbaar. wil je weten hoe iets gespeeld wordt, keuze te over.

  Het grote aanpassen, komt straks wel, men vindt toch hier vaak zo’n onbegrijpelijke reeks noten wel mooi.
  Maar er zijn “Open Mic” etc. lekker spelen, er voor gaan.

  Complimenten onverkort oprecht aan MK. Dank voor het plaatsen.

 15. Fb was voor mij ’n absoluut ver van mijn bed gebeuren.
  Veelal bol van flauwekul. Oppassen dus met wat je plaatst.
  Geldt onverkort vandaag.

  Toch heeft Fb z’n waarde z’n verdienste.
  Bij gebrek aan bereikbare winkels (saxophone oa) wil aanbieder, dit verkopen, koper is juist in …geinteresseerd.

  In eigen land , vergelijk je aanbieder 1 in, met aanbieder 2.in..
  Even naar Rotterdam, den Bosch, fluitje van ’n cent.
  Hier moet je weten, dat er ’n saxophone society is. Precies op Fb.
  Daar wordt dus regelmatig precies wat jij zoekt aangeboden.

  Flats, gaan : ik heb hier gewoond, , Fb, we zijn hier heel gelukkig geweest, we gaan elders verder, naar funda.

  Houdt het bij het graf op?

  Je kunt intieme foto’s toch mailen?

  Hem kan niets meeer gebeuren, dus hij kan
  Kwestie van eigen smaak?

  ’n Open einde vandaag?
  Denk ’t wel.

 16. Op speciaal verzoek van DSR ook even hier de nette aankondiging dat er weer gestemd kan worden op de Reageerder van het Jaar 2014. Alhier.

  Het is buitengemeen spannend, de bovenste tien plaatsen zijn als volgt (voor de stand tot op twee cijfers achter de komma, zie de poll zelve, klik op results in het onderbalkje aldaar):

  1. De Schrijvende Rechter (DSR) 15%
  2. Apiedapie 12%
  3. Heer Rozenwater 12%
  4. Luvienna 7%
  5. Timmerark 7%
  6. Boern’smurf 5%
  7. Letterzetter 5%
  8. Riverside Blues 4%
  9. Indra 4%
  10Bertje 4%

 17. Tjonge, wat een verrassing! En wat leuk!

  Hoe komt dat nou zo, ’t was toch afgesloten?

 18. Een eerste analyse toont dat Indra, naar rato van haar aanwezigheid (of beter gezegd: afwezigheid) ijzersterk scoort, terwijl bij L. en RSB het omgekeerde het geval is.

  Verder een sterke entree voor Timmer, die nog maar sinds kort actief is. Zal hij dit jaar of anders volgend jaar doorstoten, of zit hij reeds aan zijn plafond?

 19. apiedapie
  Bedankt voor jouw reaktie om 14.34. Anderen zouden kunnen gaan denken dat ik een nare man ben, terwijl tot nu toe alleen de aalgladde dsr daarover een uitlating heeft gedaan.

 20. @MK
  Je bent weldegelijk een nare man in je opstelling naar DSR en DSR mag de dingen best bij de naam noemen, nietwaar? En gezien je bericht aan APD ben je zelve ook niet van enige gladdigheid gespeend.

  En o zo gladjes, maar niet onopgemerkt, ga je weer voorbij aan de kern van de zaak, nl. waarom DSR’s Ik-jesbespreking van jou wel onder een graflading zand mag worden bedolven.

 21. dsr
  In je reactie naar mij ben je al net zo harteloos en meedogenloos als tegen de ikjesschrijvers, zoals die van vandaag. Om de lachers op je hand te krijgen wordt geen enkele beeldspraak geschuwd en hoe dat op de schrijver zal overkomen zal jou een zorg zijn. Ik vind het tamelijk respectloos. Dat bedoelde ik met mijn opmerking ‘zand erover’.

 22. @MK
  Nou breekt me de klomp! Op welke wijze stelt DSR zich ‘harteloos en meedogenloos’ op richting jou en de Ik-jesschrijver? Geef daar nou eens een paar concrete voorbeelden van?

  DSR spreekt kritisch over het Ik-je en stelt zich teweer tegen jou vrijwel dagelijkse persoonlijke aanvallen. Wat zou hij anders moeten doen?

  Dat uitrekent jij, als een van de hardvochtigste reageerders hier (muziek verzacht dan wel de zeden maar niet de harten) geeft dan wel weer aanleiding tot een brede, zij het enigszins meewarige glimlachicoon

 23. Sorry voor die klomp, maar het is dan ook niet het meest geschikte schoeisel om aan te voelen wat er zich allemaal afspeelt in het gewoel onder jou.

 24. Het is soms wel een heisa om alle threads uit elkaar te halen (zo zeg en schrijf je dit toch?). Maar DSR moppert geloof ik overal, dat is een ijkpunt.

 25. Ach man, er zijn eekhoorns die honderden plaatsen kunnen onthouden waar ze hun eikeltjes hebben begraven en jij kermt over een paar threadjes?

 26. Tussendoortje
  ik ben voorstander van “wat zullen we meten?”
  – Het leukste “ikje”
  – De aardigste opemerking?

  • Je krijgt dan opgepakt door Apiedapie, gebruikt in Intro
  • Wat de reactanten er van vinden?

  In de Bonus dan Afbeelding van de dag.. Heer Roos.

  Kom op Apiedapie , is er ruimte voor?

 27. @DSR! 😀 😀 “Ach man, er zijn eekhoorns die honderden plaatsen kunnen onthouden waar ze hun eikeltjes hebben begraven en jij kermt over een paar threadjes?” 😀 😀

 28. Tournedos

  Met mijn oudste zoon, inmiddels 11 jaar oud, ga ik voor het eerst echt uit eten.

  Bij een eetcafé in de buurt mag hij bestellen wat hij wil. Net als ik kiest hij een tournedos. Als de serveerster komt en we besteld hebben, zeg ik tegen haar: „Medium graag.”

  Het smaakt heerlijk, maar het is een forse maaltijd als je een kindermaag hebt. Halverwege verzucht mijn zoon: „Volgende keer neem ik small.”

  Mieke Derksent

 29. Zo, nu DSR in het vliegtuig naar Thailand zit, moeten we het zelf even doen. Het ikje plaatsen, op de witregels letten, de ikjeschrijver (m/v) uitfoeteren, maar dan anders natuurlijk.

  Mieke, kun je niet eens je eigen naam spellen? Jij heet Derksen man, zonder t! De opmerking van de “inmiddels” 11-jarige (inmiddels? kennen we hem misschien van je eerdere oeuvre?) is nou niet om van de daken te schrijven; een heel normaal misverstandje als je voor het eerst biefstuk buiten de deur eet. Waarom dit dan toch inzenden? Oh, omdat je niks anders te doen hebt. Goed. Ga dan koken, zou ik zeggen. Eindcijfer voor dit nonikje: 2.5 (schrijve tweeeneenhalf).

 30. Halverwege verzucht mijn zoon: ” volgende keer neem ik biefstuk van de haas” .

 31. Mam, volgende keer gewoon weer Big Mac, OK? Met kleintje Vla-flip.
  Met Pappa, neem ik meestal Salade Niceoise.
  Dit hier gaat nergens over.
  We hadden ook gewoon Uiensoep van het Huys kunnen nemen?

 32. Thailand etc is veelal aardiger met eigen visueele herinneringen plus korte titel.

 33. Als de serveerster komt en we besteld hebben, zeg ik tegen haar: „Medium graag.”

  Er is iets helemaal mis met de tijden in die zin. Ze hebben al besteld als (moet zijn: wanneer) de serveerster komt, en als de serveerster komt, bestelt de moeder nog steeds (“Medium graag”). Of hoort zo’n toevoeging soms niet bij de bestelling? Lijkt me toch wel.


 34. Vraag

  Een statige oude heer komt voor intake op de hartfalenpoli. Nadat hij aandachtig naar mijn uitleg over zijn ziekte heeft geluisterd, geeft hij aan dat alles voor hem glashelder is.
  Er is echter nog één vraag die hij beantwoord wil zien. Hij vraagt: „Kan ik hier oud mee worden, mijnheer?”
  Nu is het niet mijn gewoonte om dit soort vragen concreet te beantwoorden. Na een heimelijke blik in zijn dossier durf ik dat – in zijn geval – wel aan. Ik zeg volmondig: „Ja.”
  Hij is namelijk geboren in 1911.

  Piet Miske

 35. Wat in der Vredesnaam is ’n heimelijke blik in dit geval? Heb je daar ook ’n speciale bril bij?
  Me dunkt de klant vraagt, meneer ik kijk even voor de zekerheid in uw dossier?
  Mij is het ’n beetje onduidelijk waarom de klant statig is? Voegt dat iets dubbel aardigs toe?

  Het ontgaat me , wat je wilt vertellen? In twijfelgeval, raadplegen we het dossier?
  Ik krijg daar ’n goed gevoel bij.

  Geen open eind, geen “volgens mij eet ik in de verkeerde eetgelegenheid?”

  Neen, in twijfelgeval raadplegen we standaard het dossier?

  Mooie dag, verder.

 36. Voor iemand van 103 jaar oud (in 2014 althans) moet je nog in het dossier kijken of de goede man oud is…?

  Piet Miske is in het Jeroen Boschziekenhuis te Den Bosch verpleegkundig specialist in voorlichting op de hartfalenpoli.
  Zwarte Piet (betreurenswaardige vergissing) heeft zijn hielen daar nog niet gelicht of meneer Miske komt ons over de schoenen pissen.
  Wel eens gehoord van ethiek, meneer Miske?

 37. Ja Letterzetter, de ethiek onder de medici t.a.v. beroepsgeheim is ver te zoeken, lijkt het wel, althans onder degenen die NRC-ikjes schrijven. Je vraagt je dan wel af hoe ze met andere regels die bij hun beroep horen omgaan. Regels waarvan wij de handhaving niet zo gemakkelijk kunnen beoordelen. Delen ze brullend van het lachen suffe fotootjes van sollicitanten met elkaar? Of nog erger: van slapende patienten? Kwartetten ze met rontgenopnamen? Spelen ze er blindemannetje mee in het bezemhok? We zullen het nooit weten. Maar illusies heb ik niet.

 38. Het kan in theorie zelfspot gelardeerd met ironie zijn van die man. Dat kun je van mensen boven de 100 verwachten. Laten we het daar maar op houden, in het kader van het einde van zwarte piet of de kerstgedachte of van het feit dat het volgend jaar 2015 is.

 39. @ Apiedapie, spel dan de naam van de overledene dan tenminste corrrect, het is (was…) Eric Gardner… R.I.P.

 40. Ons verzet tegen schending van het beroepsgeheim lijkt inmiddels een achterhoedegevecht. Ik heb begrepen, dat Mieke in de personeelskantine van het ziekenhuis een bus heeft opgehangen, waarin collega’s briefjes met grappige voorvallen kunnen gooien. Dankzij haar goede relaties bij NRC is plaatsing in de krant dan een fluitje van een cent.

 41. Een fluitje van een cent

  Een nog jonge man was verongelukt, hij had zijn lichaam aan de wetenschap nagelaten. Nadat enkele organen al voor donatie verwijderd waren zou het lichaam verder ontleed worden.
  De patholoog-anatoom stond omringd door enkele studenten aan de snijtafel, hoofd en bovenlichaam was bedekt met een operatielaken. De deur van de snijzaal ging open en een verlate studente kwam binnen.
  Ze wierp één blik op de snijtafel en riep:
  ‘Gottogot, is Jaap de Groot overleden?!’

 42. En ja mensen, laat ik dan het onuitgesproken leed vertolken: we missen de Eindoordeeltjes wel hoor! DSR, als je dit ziet, als je je jetlag uitgeronkt hebt daar in het verre Thailand, zoek een internetcafe op of hack een wifi in die bed & breakfast en laat even van je horen. Gewoon dat je goed aangekomen bent.


 43. Schadelijk

  In het Rijksmuseum stonden we op de eerste etage voor foto’s in een lijst en achter glas. Op één foto waren de Jan Luykenstraat en de P.C. Hooftstraat goed te zien. Ik wees aan mijn man hoe ik vroeger langs die straten naar school liep, mijn vinger kwam op een afstand van circa 10 cm van het glas.
  Onmiddellijk werd ik aan mijn trui gegrepen door een suppoost: „U moet zich aan de regels houden!”
  Ik antwoordde dat ik ervan uitging dat ik geen blijvende schade had aangericht. Toen werd de suppoost boos: „Het is bekend dat mensen die de foto’s proberen aan te raken dat ook gaan doen bij schilderijen en dat is echt erg schadelijk!”

  Ada Marius-van Eeghen

 44. Wat een kruidje-roer-me-niet, Ada mag nog blij zijn, dat de suppoost bij haar zelfs geen tijdelijke schade heeft toegebracht. Het is aan bezoeksters als Ada te danken, dat er in het vernieuwde Mauritshuis zelfs hekjes voor de schilderijen staan.

 45. Hij zou best gelijk kunnen hebben, Ada. Wist hij veel dat hij hier met een NRC lezeres van doen had? Zelf zou ik ook niet van die vette vingertjes op het glas willen hebben.

  Heel vreemd vind ik het dat de man onmiddellijk zonder enige waarschuwing handtastelijk werd, hij greep je echt aan je trui??? Daar zou ik zondermeer over klagen. Dat hij geen enkel risico wilde nemen, gaat niet op, want het was niet de Nachtwacht. Het was een opvoedende en geen beschermende actie.

 46. Ja het ‘Rijks’ is een beetje hyper en overschat. Ga eens naar dat gemoedelijke Boymans in Rotterdam. Ik ben er vorige week nog geweest. Met mijn dochter. Er is ook een reuze spannende attractie die je gewoon gedaan moet hebben. Iets met touwen. En een kunststukje met spiegels dat je ook niet kunt overslaan. Verder tal van schilderijen van beroemde kunstenaars uit zo’n beetje alle eeuwen. Er hangt wel een beetje de geur van de dood, maar dat hoort bij kunst en musea. De suppoosten daar zijn van een bijna bovenmenselijke vriendelijkheid. En het is er rustig, vooral op 5 december. Doen dus, volgend jaar!

 47. Oh voila, le Rijks est le Rijks n’est-ce pas?
  Je moet daar strak je planning uitvoeren, , zelfs dan zou je je bezoek daar in 2 deeltjes moeten knippen.

  ’n Belevenis? Ja zeker.
  Bovenaan mijn top-5 lijjstje, nu vooruit. Plaatsje vijf.

  Kees de J. heeft gelijk, precies, in Rotterdam, daar is ‘t, datgene wat je van ’n museum verwacht. Geur, de zalen alles.

  Och vergeet dan niet het Gemeente museum in Den Haag. Daar ruik je kunst. ook., Geweldig.

  U wilt iets lezen o ver de suppost, moet u mijn stukje overslaan.

 48. Ik moet zeggen, dat met of zonder “challenge” de stukjes van Dame Kerkhof, echt doordringen doen ze nog niet? Zit iemand van ons al in zijn “Kerkhof- wave”?

  Oh het is nog geen kerst?

 49. Inderdaad zijn ze in het Rijksmuseum een beetje doorgeschoten.
  Wegens het enorme aantal bezoekers zijn de suppoosten extra alert, maar om nou iemand aan haar trui te trekken gaat wel erg ver.

  Trouwens Wim Pijbes is het succes ook een beetje naar het hoofd gestegen, hij is regelmatig bij Buitenhof, DWDD, diverse kunstprogramma’s en nog veel meer, hij kan overigens boeiend vertellen.

  Gelukkig kan Ada haar verontwaardiging kwijt in het ikje van vandaag.

 50. Ik verklap u dat Onno-gate, dat heeft veel wat mij helemaal , goed bezighoudt.
  De setting, de doorgroei, en dan de Apocalypse.
  NIet bij de zielknijper, neen lekker uithuilen bij ’n vreemde rat?

  Het idee, bij ’n chatter uit te huilen is van deze tijd, maar wat voorzichtigheid, is toch misschien?

  Neun, hoor lekker alle remmen los?

  is er helemaal niemand van zijn Vriendjes, die zegt, Onno, hallo? Neen hoor hij vindt zijn route naar den Galg zelf.

 51. riverside,
  Je blijft me verrassen. Ik verwachtte apotheose en het werd apocalyps, ik verwachtte Golgota en het werd de galg. Het slot van je commentaar op het ikje was ook geestig. Ga zo door.

 52. Ha! Wifi op de camping in Thailand. Eventjes acclamatiseren en de echte reis kan beginnen. Het Grand Palace glimt nog altijd dat ’t een lieve lust heeft en wat steken onze Europese kathedralen toch somber af bij de pagodes.

  DSR is zeer te spreken over Ik-jesanalyses in zijn afwezigheid. Vooral APD trok juiste conclusies over de pest der loslippige artsen.

  Het nieuws dat Mopperkont bracht over de Ik-jesideeenbus van vrouw Karkhof is zonder meer schokkend. Zou daar nou helemaal niet over geklaagd worden?

  Hopelijk brengt de tijd raad, in deze tijd bv. een door middel van een flink stuk vuurwerk in die NSB-kletskousenbus, al zal ons gevoelige ‘Kontje dat wel weer ‘hardvochtig’ vinden.

 53. DSR is met reden verexcuseerd, maar wanneer komt HR weer eens met stukje dagbloek op de proppen?

 54. Ik was aanvankelijk ook erg onder de indruk van de Thaise tempels, maar het is alleen maar bladgoud wat er blinkt op die pagodes.
  Mundus vult decipi, ergo decipiator. Waag het ondertussen niet om een onvertogen woord over boemibol te spreken of een lijntje te snuiven of je verdwijnt voor jaren achter de tralies. Over verlichting gesproken.

 55. Niemand beweert dat de ordehandhavers in thailand de Verlichting hebben bereikt, mopperkont. Als je de Verlichting hebt bereikt, dan loop je niet langer op westerse toeristen of wie dan ook te letten.

 56. Nee, dan ga je voor dag en dauw met een bedelnap bij de mensen langs om de rest van de dag wat blaadjes te harken en gratis van het openbaar vervoer gebruik te maken.

 57. ’s lands wijs, ’s lands eer, lijkt me.

  Wat ’t met de schoonheid van pagodes heeft te maken, is DSR ook niet duidelijk. Alsof je heiligenbeelden Europese kathedralen koppelt aan drugsoverlast en poep op de stop.

 58. Dat gefoeter op Amsterdam altijd, allemaal de kift.

  Afgelopen zondag naar Madeleine Dumas in het Stedelijk geweest. Wat liepen daar leuke dames rond in scherp gesneden zwartjes jurkjes met een prachtige gouden strik om het slanke ranke middeltje. Die lieftallige wezentjes boden een beleggingsfolder folder van de Rabobank aan. Dat interesseerde me minder.

  @Keessie, bedankt voor de tip, herinnert me er aan dat ik Boymans in Rotterdam nog eens moet bezoeken.

  @DSR, op een camping? Kan bruin een hotelletje niet meer trekken? Wat betreft het vervolg van mijn verhaal, ik zal vandaag het “tussendoortje” samenvoegen met een dagboekfragment + foto van A. Alléén het dagboekfragment is te kleurloos, dat kan ik mijn lieve lezertjes niet aandoen.

  Heb je Apie’s schrijftips al gelezen? Het aardige is dat hij mijn calvinistische nederige houding aanvalt en het “verhef uzelve niet” op zichzelf projecteert en daarbij in de kuil valt waar hij mij voor waarschuwt :-). Apie zou ik willen zeggen: “Wederom zeg Ik u, het is gemakkelijker, dat een kameel gaat door het oog van een naald dan dat een rijke het Koninkrijk Gods binnengaat”!!!!

  Aan het dagboek een literaire wending geven zit er niet in. In het eventueel vervolg zal ik zo simpel en eerlijk mogelijk opschrijven wat er is gebeurd. Als dat me lukt, het moet wel een beetje leuk blijven.

 59. Je hebt de schrijftips te vluchtig gelezen, Heer Rozenwater, er staat nog geen begin van “aanval” in. Het zijn allemaal vragen, het zijn allemaal aanzetjes, het zijn allemaal dingetjes die je al of niet kunt invullen, die je op een spoor kunnen zetten. Met de nadruk op “kunnen” en dus niet “hoeven” en al zeker niet “behoren”.

  In amateurschrijfscholen maar ook prrofessionele schrijverscollectieven gaat het zo hoor, dat de cursisten/collega’s elkaars werk bespreken en dan vrijuit filosoferen over hoe het verder zou kunnen gaan.

  De schrijver wordt daar doorgaans niet zenuwachtig van, en voelt zich zeker niet “aangevallen”. Maar goed, zul je zeggen, dit is een blog, dit is de openbaarheid. Is zo, kom nou maar snel met je vervolg, liefst niet eerder dan zondagmiddag, want ik heb door omstandigheden even heel weinig tijd.


 60. Stageverslag

  Van je kinderen moet je het hebben, dacht ik toen ik een stukje las in het stageverslag van mijn kleinzoon van 15 (4VWO):
  „Ik vond het een prima stage. Ik mocht meedoen met een projectje. Ik heb veel geleerd over wat er nou binnen het bedrijf gebeurt. Ook heb ik voor de eerste keer ervaren hoe het nou is om te werken. Vooral dat laatste vind ik belangrijk. Nu als me moeder thuis komt van haar werk en ze is heel moe, weet ik dat het onzin is. Je zit de hele dag alleen maar stil achter je bureau te werken. Daar word je niet moe van.”

  Marion Baden

 61. Marion had geruime keus uit toepasselijke spreekwoorden bv ‘ de leukste thuis op de deurknop na’ of ‘ kinderen kunnen leuk uit de hoek komen, je zou ze zo weer terug schoppen’, maar misschien had ze wat langer stil moeten blijven bij de privacy van haar kleinzoon. Als hij geweten had dat het mogelijk in de krant zou komen, had hij vast niet twee keer dat lelijke ‘ nou’ gebruikt en ‘me moeder’. Ik krijg er een vieze smaak van in mijn mond, maar zou vermoedelijk zelfs over een NSB-tje hebben gesproken.

 62. Zoishetmaarnet. Het bureau leven is dynamisch alle apparatuur zit onder het bureaublad.af & toe ’n aantekening. Slapen ze al Australie , HK Amerika, dan is alleen Europa wakker.
  Vertragingen, overstromingen, Claims?
  Moordpartijen, ISIS?
  Wanneer is de Board meeting , dan in ’n 2 uur naar Schiphol.
  Vooral je capaciteiten inzetten.
  ’n Beetje slim zijn is ook goed.

  Kortom moe van kantoor thuis komen, andere baan nemen?

 63. SKY channel Phils. Het gaat hierom proberen, mensen “hun ding” re laten vertellen, SKY wat laten verdienen.
  De pc worden bemenst door 2 of 3 dames, die geheel expert zijn.
  In hoog tempo worden veel mensen geholpen.

  Bij het call centre,voor klachten is het zeer stil, dat moet als iedereen hard gaat zitten praten, hoort niemand meer wat.

  In het ziekenhuis wordt gedreven, ambitieus patienten geholpen.

  Zo zijn er misschien wel meer voorbeelden van hardwerkende mensen achter ’n bureau.

  Iets meer vertellen waar mee je bezig bent? Dit doen wij. Stomvervelend, als wij het niet doen, gebeurt het niet.
  Plotseling ineens begrijpt je kind veel. Gebeurt vaker, leg je ’t even uit?’t

  Maar ’n “ikje”, ja dat kan wel, aardig onderwerp, help mijn kind wordt groot?

 64. Niet alleen door oma’s, Apie. Ik vind dit ook heel geestig, want het is zeer herkenbaar.

  Ook ik word vol onbegrip aangekeken als ik na een dag van 12 uur buffelen verklaar moe te zijn.

  Het zou leuker geweest zijn als moeder het zelf had geschreven en niet oma. En uiteraard vraag je dan aan je kind of je dit mag publiceren. Je hebt tegenwoordig zo maar een proces aan je broek! 😉

  En Mopperkont, dat “me” als bezittelijk vnw. maakt het alleen maar authentieker, hoor! pure sms-taal!

 65. Stageverslag van een 4vwo’er die die rustig over ‘me moeder’ schrijft en die nog nooit gewerkt heeft, dat is toch een aanfluiting.

  Dat oma zoiets instuurt is een nog grotere aanfluiting.

  De kleinzoon zal niet blij zijn met oma’s verhaaltje in de krant.

 66. Oma’s lachen veel eerder, harder, smakelijker over grapjes van hun kleinkinderen dan moeders over die van hun kinderen. Terwijl het dezelfde grapjes, wat zeg ik, dezelfde kinderen zijn! 🙂

 67. Klaartje op 15:47

  Je mag tegenwoordig kiezen uit ME of MUN. Grinnikicoon. Welke vind je beter?

  Iloon: wie ontkent dat dan, dat oma’s ook moeders zijn?

 68. Even voor het slapen gaan. Ik ga voor de “spierballen taal” voor het eerst gewerkt. Heet dat niet OMG of zoiets? Is er dan helemaal niets goed gegaan in jouw opvoeding?
  Het stukje kortom staat bol van on-balans. Het kan bijna alle kanten opvallen. dat maakt het tot zo’n aardig “hij-tje”.
  Ja, als rode draad, zou ik ‘ns beginnen met ‘m wat van z’n pc af te halen, iets voor Moeder te doen? Hoe was ‘t? Was Riverside nog ’n beetje te genieten? Of alles zelf moeten doen?

  Van die wankele toestand maakt Kleinzoon ’n schitterend verhaal:
  huh, Zei je wat? IK HEB VOOR ’t EERST GEWERKT.

  Dat zal tijd worden, beter laat dan nooit. Voor je ’t weet moet je zelf je plannen maken & uitvoeren!

 69. Toch jammer dat die jongen niet schreef: “Je zit de hele dag alleen maar stil achter je bureau. Daar word je niet moe van.”

 70. @Mopper, ik betwijfel of (klein)zoonlief ‘me moeder’ had aangepast als hij had geweten dat het in de krant zou komen, want: 1. Ik betwijfel of hij weet dat je dat zo wel zegt maar niet zo schrijft, en 2. Krant? Zo’n antiek papieren ding? Boeiuh!


 71. Niets aan de hand

  Ik wil mijn moeder ophalen voor een ritje. Als ik arriveer bij haar verzorgingshuis ontwaar ik een een lijkwagen voor de ingang.
  Ik moet een andere parkeerplaats zoeken en probeer mijn afgeleefde Subaru zo strategisch mogelijk weg te zetten, een optimum te vinden tussen loopafstand en kans op ontdekking van de rouwwagen als ik zo meteen met mijn moeder terugkeer.
  Hoe kan ik haar langs die wagen loodsen zonder dat ze die opmerkt? Iets beters dan te doen alsof er niets aan de hand is, schiet me niet te binnen.
  Even later, als ik met mijn moeder aan de arm het huis verlaat, blijkt die strategie inderdaad niet te werken. Ze ziet de wagen en roept: „Goh, Max, heb je een nieuwe auto?”

  Max Schulte

 72. In mijn beleving is de lijkbezorging toch ’n algemeen geaccepeteerd, bemiddeling? Er is ’n wet op een & ander?
  Ook: Ik hoop dat [gemodereerd]
  Kijk Max, de lijkwagen is er . Zou hij voor haar komen?
  Ik bedoel je hoeft daar toch geen de-barrikade verhaal om heen te breien?
  Moeder mijn auto staat daar? Gunst heb je ’n nieuwe?

  Er zit genoeg ruimte in het verhaal, om het te laten kantelen.

  ’n Idee voor AD
  de top 3 “ikjes” van
  categorie 1 Bij de Mieke Kerkhof gepost
  categorie 2: de scriptie van onze kleinkinderen, bij opoe thuis.
  categorie3 de met ’n ruime beloning van dsr gedecoreerd proza.
  categorie 4 : de stilte coupe der NS.

 73. Verhikje

  Gekanteld

  Ik wil mijn moeder ophalen voor een ritje. Als ik arriveer bij haar verzorgingshuis parkeer ik pal voor de ingang. Ik kijk trots nog even achterom naar mijn nieuwe, glimmende stationwagen. Zou moeder de wagen mooi vinden? Gewoon maar doen of er niks aan de hand is, denk ik.
  Even later, als ik met mijn moeder aan de arm het huis verlaat, ziet ze de wagen en roept: ‘Gottogot, wie is er nou weer overleden?’

  Max Kleermaker

 74. Letterzetter, 😆 😆

  Wat had jij trouwens een lief koppie vroeger! Mijn vaders haar was net zo geknipt. Jaren 50-kapsel of vergis ik me?

 75. 100.

  Letterzetter in zijn rol als:
  Max K. Gewoon chapeau. Leuk. Voorstelbaar. Daar gaan de handen voor op elkaar.

 76. Eindelijk weer eens prachtig, zeer geslaagd ikje.

  Letterzetter maakt er een hilarisch hikje van, knap werk.

  Het doet me denken aan de avonturen die Tosca Niterink destijds beschreef op de achterpagina.

 77. Als de Hikjesman in de buurt van een computer was dan maakte hij er dit van:

  “Ah, daar bent u”, de receptionist keek me bevreemd aan. “We hebben u drie dagen niet kunnen bereiken, nu moet ze weg, zo zijn de nieuwe regels, gecondoleerd nog”.

 78. Das dan weer een erg cynische versie, mag en kan, wen er maar aan in de participatie- cq wegwerpmaatschappij.

 79. KT
  dat mag en kan helemaal niet, want het heeft niets te maken met de participatiemaatschappij, zoals jij heel goed weet.

 80. Bertje, he hola je laat me in de steek? Weliswaar 100ste maar niet ’n Riverside kreet zoals ze alleen van mij kunnen komen. Maar ’n oprecht compliment, scoort ook?

 81. Mopperkont, je was al wakker toch?

  Maar dit terzijde. Mensen, over precies een uur gaan we hier weer sluiten en staat er een frisse intro op de site. Peek preview van de titel zoals wel vaker alhier. Wat er in staat kan ik niet verklappen, wel dat DSR in het zonnetje wordt gezet, en dat er een hoop muziek in zit dit keer. En veel te lachen, want man, man, wat waren jullie allemaal grappig vorige week, het was moeilijk kiezen.

Ik vind er dit van:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: