Ik zou willen dat ik In Tears of Grief zou kunnen spelen (49)

EricGarnerVorige week werd de blogpret overschaduwd door de afschuwelijke beelden uit New York, waarin een gekleurde burger, Eric Garner, wordt vermoord door een politie-agent. Op klaarlichte dag, geholpen door zijn collega’s. Alles haarfijn in beeld gebracht – met geluid – door voorbijgangers. #Icantbreath was trending topic op Twitter, naar de laatste woorden van de onfortuinlijke astmatische man, die nog in de ambulance op weg naar het ziekenhuis overleed. De dader ging vrijuit. Want blanke politieman in de Verenigde Staten.

En de wereld draaide gewoon door. Hier werden ikjes besproken, hier werd verder geschreven aan een feuilleton (Ik ben geboren met een burnout), een ander feuilleton (Appie en de Hoefbekapper) werd weergaloos afgerond, de Verkiezing van de Reageerder van het Jaar tijdelijk stopgezet, en een Sinterklaasgebbetje geplaatst.

Ik zou soms willen dat ik In Tears of Grief zo mooi, met zoveel gevoel, zou kunnen spelen als onze reageerder in de Filippijnen, Riverside Blues. “Het klinkt wel super”, zei hij, “Ik heb het over In Tears of Grief uit de Matthaeus, vanmiddag ontdekt. Zelf spelen is een ervaring zo mooi … Net als bij andere muziek ga ik op zoek naar de karakteristiek van de tenor. Dat delen met anderen. Volgende stap is om er samen met een bas of een gitaar een bluesachtig verhaal van te maken.”

“Brich an, du schönes Morgenlicht,
und laß den Himmel tagen!
Du Hirtenvolk, erschrecke nicht,
weil dir die Engel sagen,
daß dieses schwache Knäbelein
soll unser Trost und Freude sein,
dazu den Satan zwingen
und letztlich Frieden bringen.” dichtte onze andere muziekkenner, Mopperkont, uit het blote hoofd.

Ikjes zijn lezersanekdotes op de website van de NRC.  De reacties staan hier, aangeleverd door de Apiedapie Community van ex-NRC-reactanten, ex-Volkskrantbloggers en ex weten wij veels. Door middel van dit intro starten we vandaag de nieuwe ikjesweek en kijken terug naar hoe het vorige week was.

“Die strippenkaart zal nou toch wel eens vol zijn? Eindoordeel: 3 (zegge: drie)”

Helaas moest veelplaatser Mieke Kerkhof weer zo nodig. Riverside Blues: “Mieke is naar de versnelde cursus “Hoofd Leeg Maken ” geweest. Neem je laptop mee, tablet of wat dan ook. Daar heeft ze geleerd snel iets op te schrijven als het leuk is. Daar zijn we mooi mee.” Ook internetautoriteit De Schrijvende Rechter (DSR) was er klaar mee: “Die strippenkaart zal nou toch wel eens vol zijn? Eindoordeel: 3 (zegge: drie)”

Een echt leuk ikje schreef Pieternel Hummelen over een jochie van vijf dat er bij een buurtonderzoek, waarin de politie langs de deur kwam met de vraag of men iets verdachts had gezien, behulpzaam uitflapte: “Mama, jij bent laatst toch door rood gereden?”

Aanleiding voor Riverside Blues, alweer hij, om een reeksje stoplichten en andere verkeerstaferelen uit de Filippijnen te plaatsen. Hij sleepte hiermee tevens het 100e-reactielepeltje in de wacht, dat echter deze week vanwege omstandigheden (geen zin) niet zal worden uitgereikt. En oh wat een pech, ook het dubbele 200e-reactielepeltje gaat door omstandigheden aan zijn neus voorbij. Don’t take it personal, chap!

Deze diashow vereist JavaScript.

Letterzetter deelde naar aanleiding van een ikje dat er verder niet toe doet mee dat hij ooit de volgende mededeling ontving: “Hierbij deel ik u mede dat u per 1 januari 1988 bevorderd bent tot ambtenaar der 1e klasse volgens het op 1 september j.l. opgeheven ambtenarenreglement. U kunt derhalve geen rechten ontlenen aan deze bevordering.”

En we zagen de Hikjesman weer eens! Hij sloeg genadeloos toe met hikjesmaneen omdraaing van vertelperspectief bij een brei-omaikje. In zijn hikje verhaalde oma met smaak hoe zij en haar lotgenoten de ikjesschrijfster het tehuis uit hadden gebonjourd: “Een kwartiertje voor ze kwam een emmer pis over de gang uitgestort. En toen de deur open ging allemaal op cuckoocommando kwijlen.” Mopperkont was ook op dreef: “Het is behoorlijk naief om te denken dat je in een bejaardenhuis, waar de bewoners kennelijk niet hun plas kunnen ophouden en achter slot en grendel zitten, nog iemand zult kunnen vinden die een trui kan breien, ja een bruine trui misschien nog wel.”

De linkse rakkers grepen het ikje natuurlijk weer aan voor een aanval op het kabinet, in het bijzonder op Asscher en Samsom.  Nou, samsomdie maken het er dan ook naar met hun participatiemaatschappij, een concept dat door een heel linkse rakker weggezet werd als een “uiterst uitgekookt asscherbezuinigingsprogramma op de ouden en zwakken, dat zijn weerga (ook in communicatie) niet kent.”

Verder werd er nogal wat geklaagd door deze en gene en daarna werd er geklaagd dat er geklaagd werd. Dit bracht onze Timmerark, die zich in korte tijd in het hart van de community gesloten mag weten, tot de volgende vraag: “Klagen mag toch wel? Waar is het internet anders voor uitgevonden?”  Zo is dat. We weten het niet.

Elvis Presley RiemHij plaatste deel 8 van zijn burnoutautobio, getiteld “Vaak blijft er niets anders over dan terugkijken”, waarin een vrouw zich bukt en daarna de broek laat zakken.

keldertrapDe Schrijvende Rechter gaf een formidabel slotakkoord aan zijn beklemmende verhaal over Appie en de Hoefbekapper. Van harte aanbevolen.

Sinterbaas met lijfwachtenIemand die onbekend moet blijven, omdat hij anders een ijdeltuit wordt genoemd, plaatste een melig stukje over Sinterklaas, met enge plaatjes. Zoals deze hiernaast van de Hoofdklaas en zijn lijfwachten.

“Dansen”, zei hij, “bewegen, zit hier in de ‘ballen’.” We zien het voor ons.

Riverside Blues, nee hè, alweer hij, deelde mee dat de M&G 2016 weleens in Brussel gehouden zou kunnen worden. Daar zal naar verluidt behoorlijk bij gemusiceerd en gedanst worden. “Dansen“, zei hij, “bewegen, zit hier in de ‘ballen’.” We zien het voor ons.

bigbellEen andere M&G, de allereerste van de Apiedapie Community, die gepland stond rond Oud & Nieuw dit jaar, werd afgeblazen door de initiatiefnemer. Reden: geen zin meer. Mag. Kan. Het unieke evenement had zich kunnen afspelen in de gezellige Big Bell te Scheveningen. Hier hadden onze schrijvers urenlang uit eigen werk gaan voorlezen, terwijl de blogbaas zijn handtekening op vele bierviltjes zette. Dit alles tegen het decor van een knapperig haardvuur met echte gasvlammetjes en van spannende serveersters in schorten met zo’n grote strik van achter. Ach, wie heeft zo’n strik niet al vele malen in gedachten losgetrokken? Wees eerlijk!

geen duimpjeVerder gebeurde er niks noemenswaardigs vorige week. Ook de Duimpjesbokaal wordt deze week niet uitgereikt. Reden: geen zin.

Maar misschien wordt het deze week beter. Stuur bijvoorbeeld maar eens een ikje naar de krant.  Of scrol naar beneden en zeg wat het ikje van deze dag losmaakt. Voor je het weet staan dan jouw pennevruchten volgende week in het nieuwe intro. Inschrijven is niet nodig. Gewoon een reactie achterlaten. Mag met een fantasie-emailadres. De eerste reactie van een nieuwe reageerder wordt gemodereerd om te kijken of hij echt is.

Het Ikjesdiscussieintroarchief valt elders op dit blog te raadplegen. Ook feuilletons en levensverhalen of aanzetjes daartoe zijn welkom. Kortom, het wordt weer een prettige week. En als je vindt dat het geen prettige week moet worden, ga dan vooral elders buurten.

Auteur: Bas van Vuren

Schrijver. Rijmer. Kijker. Kent beroemde mensen. Maakt liedjes. Holland Douze Points.

110 gedachten over “Ik zou willen dat ik In Tears of Grief zou kunnen spelen (49)”

 1. Als de Hikjesman in de buurt van een computer was dan maakte hij er dit van:

  “Ah, daar bent u”, de receptionist keek me bevreemd aan. “We hebben u drie dagen niet kunnen bereiken, nu moet ze weg, zo zijn de nieuwe regels, gecondoleerd nog”.

  Like

 2. Das dan weer een erg cynische versie, mag en kan, wen er maar aan in de participatie- cq wegwerpmaatschappij.

  Like

 3. KT
  dat mag en kan helemaal niet, want het heeft niets te maken met de participatiemaatschappij, zoals jij heel goed weet.

  Like

 4. Bertje, he hola je laat me in de steek? Weliswaar 100ste maar niet ’n Riverside kreet zoals ze alleen van mij kunnen komen. Maar ’n oprecht compliment, scoort ook?

  Like

 5. Mopperkont, je was al wakker toch?

  Maar dit terzijde. Mensen, over precies een uur gaan we hier weer sluiten en staat er een frisse intro op de site. Peek preview van de titel zoals wel vaker alhier. Wat er in staat kan ik niet verklappen, wel dat DSR in het zonnetje wordt gezet, en dat er een hoop muziek in zit dit keer. En veel te lachen, want man, man, wat waren jullie allemaal grappig vorige week, het was moeilijk kiezen.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.