We willen het Leven in een enkele penseelstreek (58)

penseelstreekje“Beste reageerders, we willen graag een verhaal, een bon mot, een observatie, het Leven in een enkele penseelstreek. Bespaar ons toch de troosteloze notulen van het dagelijks leven als u niet echt kunt schrijven.” Aan het woord is De Schrijvende Rechter (DSR). En Gert-Jan Baan mocht het zich aantrekken. Hij schreef een ikje over familieruzies, qua pointe nog niet eens zo slecht: “Daar”, wijst ze, “daar woonden vroeger ook twee broers die hun hele leven met elkaar overhoop hebben gelegen. Ze zijn niet eens op elkaars begrafenis geweest.” 

“Dit ego-ruftje had zich ongetwijfeld soepel vermengd tussen de schraap- en kuchgeluiden. Eindoordeel: 3 (zegge: drie)”

Ook Peter Laarakker, voor het eerst naar een concert met zijn zoon, kon het er mee doen. Zijn ikje eindigde als volgt: Tussen de delen door (…) worden alle ingehouden kriebels met veel kabaal losgehoest. “Als ze dan toch zo’n herrie maken, kunnen ze net zo goed klappen”, is het droge commentaar van mijn zoon.” Voor Peter had DSR nog een extra woordje over: “Dit ego-ruftje had zich ongetwijfeld soepel vermengd tussen de schraap- en kuchgeluiden. Eindoordeel: 3 (zegge: drie)”

Mopperkont gooide het op de inhoud: “Ik ben toevallig een Mahler-mahlerhater en zou als het niet anders kan nog liever in een jazz-kelder zitten babbelen en tetteren dan naar dat overschatte en zenuwslopende lawaai van die Weense charlatan te moeten luisteren.”

Ook Marcelle Beerepoot was met haar kroost naar een klassiek concert geweest, het zat blijkbaar in de lucht vorige week. “Ik constateer hardop dat hij verreweg de jongste aanwezige is in de zaal, waarop hij nog eens rondkijkt en antwoordt: “Klopt mam, en jij de op één na jongste.”

De reacties van de mensen uit het land staan hier, aangeleverd door de Apiedapie Community van ex-NRC-reactanten, ex-Volkskrantbloggers en ex weten wij veels.

Jullie merken het al, het gaat weer over de ikjes. Lezers van de NRC worden dagelijks tussen al het trieste journalistennieuws verblijd met een lezersanekdote, het zogenaamde “ikje”. De reacties van de mensen uit het land staan hier, aangeleverd door de Apiedapie Community van ex-NRC-reactanten, ex-Volkskrantbloggers en ex weten wij veels.  Door middel van dit intro starten we vandaag de nieuwe ikjesweek en kijken terug naar hoe het vorige week was. We kijken ook naar de nieuwe verhalen die hier – exclusief  – gepubliceerd werden door de eigen schrijvers van het Apiedapie Schrijverscollectief.

Nog het best in de smaak viel een ikje over toiletpapier van Stan Steeghs. Een mevrouw vraagt hem in de supermarkt “bloedserieus” of een pak Page toiletpapier “alleen voor honden” of “ook voor mensen” is. Tja, en op dat onderwerp gaat de Apiedapie Community dan page-groen-en-zachtmoeiteloos los.

DSR: “Sinds Ma Flodder met smaak hondevoer at, zijn de grenzen tussen mensen- en hondenprodukten praktisch verdwenen,” Apiedapie doet zijn duit in het zakje:… maar persoonlijk houd ik niet zo van dat hele zachte toiletpapier hoor. Wordt een kledderboel, en je veegt er meer in dan eraf.” DSR dan weer: “Da’s ook een kwestie van techniek. En dat hele grove met houtsplinters hoeft nou ook weer niet.” Luvienna draagt haar steentje bij: “Ja, dat lekker ruwe schuurtoiletpapier, herbruikt en uit de kringloop. Kun je ook aangekoekte en ingebrande ovenschalen meer schoon krijgen.” En Riverside Blues maakt het af: “Ik moet er niet aan denken (…) door allerlei Miepen voor wat al niet te worden aangesproken. Waar is het respect voor de oudere, die contactarm langs de schappen hier en daar wat vattend, daar wat van het lijstje schrappend, de kassa als laatste contactplek heeft?”

elmex professionalEen ikje waarin ene Bas August Bloem bij de apotheek een tube tandpasta probeert te kopen eindigt met een komisch samenspraakje tussen hem en een snibbige apothecaresse. “Een tube tandpasta alleen op recept? Kun je daar zelfmoord mee plegen dan?” vraagt Bas. “Die informatie mogen wij niet verstrekken meneer, helaas.”

DSR: “Dat ‘helaas’ klinkt toch ook niet zoals het hopelijk bedoeld was. Nu staat er in feite: ‘Graag was ik u, irritante lijer, van dienst geweest bij het samenstellen van de beste zelfmoordcocktail, maar daar krijg ik pawihelaas gedonder mee.” Waarop Pawi droog opmerkte dat dit weleens wèl zo bedoeld zou kunnen zijn.  We zullen het nooit weten.

Maar er was hier vorige week meer te zien dan ikjes en reacties op ikjes.  Een lekker belangrijk verhaal van Letterzetter bijvoorbeeld over zijn ontmoeting met Morris Tabaksblat. Hij heeft hem ooit de hand geschud, tijdens een bedrijfsdiner in Beesterzwaag. “Ik kan me niet herinneren of ik het was die hem vertelde dat die hoge directiejongens met toen een jaarsalaris van 1,5 miljoen euro plus heel veel aandelenopties eigenlijk veel te veel kregen, maar kennelijk vond hij dat wel, want een paar jaar later kwam hij met de code-Tabaksblat. Ik geloof niet dat hij zichzelf daar aan hield …”

massageEn Riverside Blues werd gemasseerd: “Aardige massagehanden, vingers, strelend voor mijn part. Och meneer, die van mij … een goeie weet door te masseren, spieren plus bloedsomloop te stimuleren. Lekker gevoelig. Daarna? Thee of zo. Ik ben gebroken dan. Pas de volgende dag heeft het lichaam zich wat hervonden.”

Serieus over politiek werd er ook gediscussieerd, lees het allemaal maar eens op je gemak na. Het ging over het grauwKees de Jongen las “min of meer toevallig” (je vraagt af hoe dat kan) het boek van heinekenAnnejet van der Zijl over het ontstaan van het Heineken-imperium. “Hoofdmoot van dat werkje is een beschrijving van de sociaal-economische ontwikkelingen tijdens de tweede helft van de 19de eeuw alhier, waarin kapitalisme en industrialisatie hand in hand gingen en (…) zo’n beetje alles in particuliere handen was. Het ‘grauw’ morde wel, maar dat mocht niet baten.” Ja, dat heb je weleens, en ook nu, zo merkte Apiedapie op (alweer hij, verwaande blaag!), zal de revolutie niet van het grauw komen. “Het grauw twittert, klikt poezenplaatjes en kijkt Boer zoekt vrouw.” Nou, en daar waren de Apiedapie Community reageerders het niet over eens en hopla, weer een paar produktieve uren naar de malle moer, zonder enig rendement voor de maatschappij (zou Trolley hebben kunnen zeggen).

Wel belangrijk was de uitreiking van het 100e-reactielepeltje. Dat ging 100e reactielepeltjenaar een ophemelend los floddertje van Rechterinnetje in den Belgenlande. De blogbaas zelve zou er met de Duimpjesbokaal vandoor zijn gegaan, met zijn waarderende opmerking naar Luvienna – 8 duimpjes up en nul geen duimpjeneer – ware het niet dat hij buiten mededinging is, dit om te vermijden dat hij zich de woede en minachting van zijn lezers op de hals haalt.

Ilona was vorige week vrijdag jarig en dat was aanleiding tot een Ilona prettige dag headereerbetoon, te weten een bloemlezing uit haar oeuvre. Variërend van keigoeie ikjes en mooie herinneringen aan haar vader tot een slapstick verhaal over een supermarkt en foto’s uit China en Afrika.

Er zaten vorige week ook wat epilogen in de lucht. Timmerark schreef er eentje bij zijn Burnoutverhaal. “‘s Avonds laat door de week, en in het buurtcafeweekeind komen ook de kleine middenstanders, de halve criminelen, handelaren en eenlingen. Van hun huwelijkse staat heb ik geen weet, ze zijn moeilijk benaderbaar. Zo was het in ieder geval, toen ik min of meer afscheid van het café nam. Na een loopbaan van een kwart eeuw.”

En Kees de Jongen schreef een terugkijkerdje bij zijn rijlessenfeuilleton. “Ondanks het feit dat ik met grote moeite, na lange kees trein 2tijd en vooral ook voor heel veel geld mijn rijbewijs heb gehaald, of misschien juist daardoor, zie ik mezelf nog steeds als iemand bij wie geen auto hoort.”

DSR lekte een teasertje van het Elfde Boek van zijn Geloofsfeuilleton: “Dominees oogjes glinsterden listig. Diep in zijn baard verscheen een glimlachje: “Dat kun je dan wel zeggen, DSR, dat dat allemaal maar moet kunnen…. maar wat dacht je dan van pedosexualiteit?” Ook een “onschuldige” (jaja) nieuwe aflevering van Luvienna’s “Vijftig tintelende dingen die ik met mannen heb gedaan” zit er aan te komen.

Als extraatje volgt hier een handig overzichtje van smijltjes die het hier op dit blog zouden moeten doen:

🙂 : )

😉 ; )

😀 : D

XD X D

>:D > : D

😦 : (

😥 : ‘ (

😐 : |

:/ : /

😮 : o

😛 : P

😦 : (

o_O o _ O

😎 8 – )

^^’ ^ ^ ‘

❤ < 3

😕 : ?

🐱 = ^ – ^ =

👿 : evil :

😈 : twisted :

:mrgreen: : mrgreen :

😳 : oops :

🙄 : roll :

💡 : idea :

❗ : ! :

❓ : ? :

🐻 : bear :

⭐ : star :

➡ : arrow :

smijltjesLet op: zonder de spaties, gewoon alles rechtachtermekare. Er is een speciale servicepagina voor de smijltjes geopend, aanvullingen en correcties kunnen aldaar in het reactieveld worden gemeld. We zoeken vooral een goeie snelle handige manier om dit enge menneke in HD-kwaliteit tevoorschijn te toveren: angry

Maar het wordt nu hoog tijd om zelf eens iets te gaan schrijven, toch? Stuur lekker een ikje naar de krant.  Of scrol naar beneden en zeg wat het ikje van deze dag losmaakt. Voor je het weet staan dan jouw pennevruchten volgende week in het nieuwe intro. Inschrijven is niet nodig. Gewoon een reactie achterlaten. Mag met een fantasie-emailadres. Alle voorgaande afleveringen van deze rubriek, het Ikjesdiscussieintroarchief, zijn elders op dit blog te raadplegen.

Feuilletons en levensverhalen of aanzetjes daartoe zijn welkom op apie@apiedapie.com. Kortom, het wordt weer een prettige week. Maar als je vindt dat het geen prettige week moet worden, ga dan vooral elders buurten.

Auteur: Bas van Vuren

Schrijver. Rijmer. Kijker. Kent beroemde mensen. Maakt liedjes. Holland Douze Points.

150 gedachten over “We willen het Leven in een enkele penseelstreek (58)”

 1. Een valk werd dus als waardevoller beschouwd dan een uil. Ik neem aan omdat een valk getraind kon worden zijn prooi af te leveren.

  Like

 2. Timmertje, dat is hooguit een rol die je voor je ademloze publiek hier speelt.

  Een als icoontje bedoeld tekensetje moet je een beginnen een spatie anders herkent WordPress het niet. Ja, beetje dom van W maar toch.

  Like

 3. Thermometer

  Na een lange dag op Canary Wharf in Londen sta ik op weg naar huis te bibberen in een overvolle metro. Er lijkt nu geen ontkennen meer aan: ik ben ziek.

  Meten is weten, dus snel een thermometer kopen. Op weg naar de kassa lijkt werkelijk iedere vrouw me na te kijken. Op hun gezichten meen ik een heel scala aan reacties te bespeuren: blijdschap, afgunst en zelfs misprijzen? Ach, het zal de koorts wel zijn.

  Tijdens het afrekenen zie ik het pas: zwangerschapstest!

  Paul Vos

  Like

 4. Canary Wharf – het Koninklijk Concertgebouw van de poenscheppers. Het moest kennelijk even.

  Allemaal inlegkunde achteraf, dat scala aan reacties dat de inzender. De pointe, het hele Ik-je zelfs, had kunnen worden afgedaan als ‘in plaats van een thermometer heb ik laatst per ongeluk een zwangerschapstest gekocht’.

  Interessanter was het geweest om te weten wat de inzender met de test heeft gedaan. Toch maar gebruikt, voor de bedoelde en/of eigenlijke doeleinden? Als je zo’n ding toch eenmaal hebt…
  Eindoordeel: 4.5 (zegge: viereneenhalf)

  Like

 5. ‘in plaats van een thermometer heb ik laatst per ongeluk een zwangerschapstest gekocht. Gelukkig bleek die zomaar toch goed van pas te komen’.

  Like

 6. Ik heb toch even opgezocht wat eigenlijk precies bedoeld wordt met inlegkunde. Ds. A. van Vuuren, misschien bekend bij ons Rechtertje, legt het uit. Past wel in de sfeer van het net verschenen Boek Elf (toch?) van ons Rechtertjes geloofsgeschiedenis.

  Like

 7. Interessanter was het geweest om te weten wat de inzender met de test heeft gedaan. Toch maar gebruikt, voor de bedoelde en/of eigenlijke doeleinden? …dixit dsr. Maar wat bedoelt dsr nou toch met het verschil tussen ‘bedoelde’ en ‘eigenlijke’ doeleinden?
  Zou dsr wel weren waar zo’n zwangerschapstest voor dient, zou men zich kunnen afvragen. In dsr’s universum is er vast een Almachtige die zoiets voor Zijn rekening neemt.

  Like

 8. Ja Hendrik, de spijker op z’n kop. DSR heeft zich weer eens niet duidelijk uitgedrukt. Allicht zou men zijn geloei eens moeten voordragen aan een yak-melker, misschien kan die d’r chocolade van maken.

  Het spijt DSR, Hendrik, de publieke discussie weer verlaagd te hebben met zijn onbekookte reacties. Enige pretentie ergens iets van af te weten, zelfs met betrekking tot het Opperwezen, wijst DSR met het schaamrood op de kaken van de hand. Hij weet het niet, zoals hij niks weet.

  Een naakslak op een schelpenpad op een zomerse middag had je beter van dienst kunnen zijn. Dank je dat je in deze als verschroeiende, verhelderende zon hebt willen optreden, DSR en zijn reacties terugbrengend tot het borrelend oerslijm dat hij nu eenmaal is.

  Dank je, Hendrik, dank je! Ik heb het zo nodig.

  Like

 9. Dezer dagen lees ik ’n werkje over gedragsveranderingen. Eerder maakte ik in deze rubriek daar melding van.
  Men stelt dat er sprake is , van volg gedrag. Men stelt voor de Jaargangen van Drasties daar voor als test domein te gebruiken.
  Ik denk dat dat ’n goed voorstel is.
  Immers het verleden zou ’n component van de het heden , de toekomst kunnen zijn:
  ’n Voorbeeld:
  – reactant 1 stelt het is ’n prima “ikje” met bronvermelding, witregels. het is terecht ingestuurd.
  – de Pointe is in jaren niet zo gaaf geweest.

  Het aardige van cijferreeksen is dat nu het voorspelbare , gevraagd wordt.
  Hoe groot is de kans dat reactant weer zo’n transparante observatie maakt. of verzandt men eerder in , ik was bij de buren, etc.
  Mij ontbreekt vooralsnog de ruimte in mijn planning relevante voorzetten te definieren.

  Like

 10. Allergisch

  Het consult verloopt moeizaam:

  een hond wordt om onduidelijke redenen steeds kaler en zijn Russische eigenaar spreekt slechts beperkt Engels.

  De eigenaar noemt zelf mogelijke oorzaken voor de kaalheid van zijn huisdier: genetisch gemodificeerde voedingsmiddelen in het Westen, een „lage pH in het bloed”, de „piramidevorm van water onder de microscoop” en homoseksuele vissen.

  Vlees en brokken mag de hond van de man niet eten, alleen muesli.

  Ik probeer het gesprek rationeel te houden, maar tevergeefs. Uiteindelijk dan maar trachten duidelijk te maken dat de hond allergisch kan zijn voor van alles: voeding maar ook bijvoorbeeld schoonmaakmiddelen.

  Waarop de eigenaar triomfantelijk antwoordt: „No, I never clean.”

  Corma Otte

  Like

 11. Zucht, weer een Mieke-kerkhofje dacht ik aanvankelijk, maar het gaat dit keer om een dierenarts die uit de spreekkamer klapt, zo’n hond leest hier niet mee, dus da’s wel ok.

  Maar mensen, mensen, wat een lap, en wat een lelijke “een” om mee te beginnen.

  Russen bashen mag wel, vind ik, vandaag de dag en zeker vanuit Nederland.

  De overwegingen van de eigenaar zijn hilarisch, maar de pointe vat ik niet. Die man bedoelt gewoon dat hij zijn hond nooit met shampoo wast, da’s toch juist prima? Een hond laat je af en toe in de vijver hoppen, je droogt hem thuis met een ruige handdoek af en laat de natuur zijn werk doen. Geen chemische rommel aan het beest, zijn eigenaar heeft gelijk.

  Like

 12. En Corma heeft niet gezegd dat het de muesli is waar de hond allergisch voor is?

  Dat arme beest.

  Like

 13. Kijk, zo hoort het met een hond: lekker ravotten met het oefengewichtje van de baas en dan samen onder de douche. Zonder handdoek daarna, uiteraard.

  Like

 14. Dierenartsen die uit de school klappen – een interessant grensgeval waar de veterinaire tuchtraad en het College Bescherming Persoonsgegevens zich maar eens in gezamelijke vergadering over moesten buigen.

  Niet erg netjes trouwens om te scoren over de rug van een kennelijk verwarde man. Geen onaardige pointe trouwens
  Eindoordeel:6- (zegge: zesmin)

  Like

 15. De schonmaakmiddelen zullen wel over huishousproducten gaan waar zo’n beest wat van naar binnen mag krijgen, via Swiffers met boenwas oid.

  Like

 16. Honden kunnen inderdaad vegetarisch eten (katten niet trouwens) maar dat vergt wel een speciaal op honden toegerust voer. Als de hond van het Ikje echt altijd alleen maar muesli krijgt verbaast het me dat hij nog niet dood is.

  Like

 17. Als Hokjesdenker heb ik hier zowat alles om lyrisch te worden over het verschijnsel mijn gekoosde “ikje”.
  Volgens mij, is het geheel passend in :Het zal toch niet echt gebeurd Zijn?
  Mr Muscle voegt ’n sterk parfum aan zijn alles-reiniger. Goed voor ’n paar uur “in & uitlopen” van mijn viervoeter.

  I never clean. Vooruit.

  Wat ’n smeerboel daar, vermoed ik.

  Authentiek? Ik zet ’n “?”.

  Like

 18. T’Ark
  TimmerArk
  FEBRUARI 13, 2015 OM 08:49

  Oh, gewoon voelen dat je “je ding ” kunt doen.
  Je zelf zijn.
  Daar zit dan gaandeweg ’n patroon in.
  Je eigen pad kiezen.
  Eigen tempo.
  Veel plezier.

  Like

 19. Vis scoort met homoseks bij vrouwtjes.
  Had juist niets te doen. Flauwe Valentine “ben ik daar aan het knippen voor jou?” Niet geplakt. Dichter bij het “ikje” dan maar.

  Like

 20. En we hebben beeld. Dank Riverside, ik had nog nooit van homoseksuele visjes gehoord, die elkaar oraal bevredigen om een vrouwtje te krijgen, maar nu weet ik alles. Hier zijn de rakkers (vlak voordat ze op elkaar duiken):

  Like

 21. Nou, nog niet eens vierentwintig uur meer en dan behoort ook dit intro en zijn reacties tot het verleden. Het nieuwe intro, getiteld “Komt een man bij de dokter” staat al te trappelen in de coulissen. Morgen, maandag, 13.00 uur precies. Dan gaan we het weer zien verkneukel icoontje

  Like

 22. Een nieuw feuilleton, een bonus van een bestaand feuilleton, en de wekelijkse intro, de blogbaas heeft er maar werk an.

  Like

 23. Dank je, Luv. Heb het hele weekend door zitten pezen, maar nu ben ik kapot. Kijken of ik de dienst van 17h00 nog haal. Kan ik effe bijslapen. Doei!

  Like

 24. Ja, en dan is het kunstblog van Heer Rozenwater ook zoetjes aan weer aan vernieuwing toe. Pfffff …. en dat nog altijd helegaar gratis en voor niemendal, waar vind je dat nog? Dat vraag ik jullie af.

  Like

 25. Inderdaad – iedereen werkt hier maar gratis en belangeloos mee ten bate van het blog.

  Daar mag je als blogbaas toch je handjes mee dichtknijpen.

  Like

 26. Eens met Apie én ons Rechtertje. Maar wel met de vetgedrukte kanttekening dat het volgens mij uniek is wat Apie doet: anderen hier laten schrijven en het zelf met zoveel liefde en respect vormgeven.

  Alles bijeen resulteert dat voor mij in een blog waar ik graag kom, telkens heel aangenaam verrast wordend door nieuwe afleveringen, delen, boeken en hoofdstukken van hoge kwaliteit en grote diversiteit.

  En dan is daar ook nog de kunsthoek van Rozenwatertje. En niet te vergeten de reacties van al die verschillend gepluimde vogels die hier rondfladderen.

  Like

 27. Kees de Jongen
  FEBRUARI 16, 2015 OM 00:04

  Eens. Idee. plan , executie, de goeie mensen voor inhoudelijke balans. It keeps people coming” of zo.
  Er zit bijna alyijd wat bij dat: Wat aardig.
  Da’s knap als je dat alles binden kunt.
  Dat kan apiedapie.
  Je verwoordt dat mooi.

  Like

 28. Dames!

  Applausje voor jezelf, en zo.

  Kan iemand nog even de reetverendip aanreiken? Dank!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.