Lekker een weekje weg (78)

Heerljk een weekje weg. We zouden het allemaal moeten doen. Niet gepland. Niks Expedia. Niks TripAdvisor. Gewoon hopla ervandoor, het hart en het goede humeur achterna. Op maandagavond weg. Ja, doe maar eens gek.

Photo: (c) Aperol aan het meer, A. Dapie, 2015
Photo: (c) Aperol aan het meer, A. Dapie, 2015

Nou, en dan kom je dus ineens uit ergens in het zuiden van Europa, nog net niet daar waar de pinautomaten leeg raken, maar wel daar waar de mensen gezellig zijn. Daar waar je ’s ochtends een grote bak koffie met teveel melk slurpt met uitzicht op het meer. ’s Middags eet je een visje en drink je een jong prikkelend wit wijntje. En ’s avonds na het late diner zit je nog uren ergens op een terrasje waar een lokaal muziekgroepje Rolling-Stonesnummers covert en dat nog niet eens zo slecht doet (afgezien van de zang). Waar de opgeschoten jeugd nog met brommers en meiden in de weer is. En waar een zomerbriesje langs jouw gezicht en dat van je geliefde streelt. Je kijkt in elkaars ogen, je maakt plannen om te trouwen en je lacht elkaar liefdevol uit. En het adembenemende schouwspel van de ondergaande zon in een hemel van pastel doet je Sousse, Koeweit, Lyon en de plaatsen die nog aan de beurt gaan komen bijna vergeten. Het leven is kortom best wel even goed.

Jullie hadden het gezellig met elkander, en da’s goed zo.

Yeah, goed en dan thuisgekomen, zonder al teveel files, want je hebt de smart traffic app van BlackBerry Maps aanstaan, scrol je even door een week apiedapie.com heen. Niet te lang, want de vakantiewas staat te draaien, de koffers liggen nog open, de koelkast is leeg en die wijn smaakt anders dan daar. Nou moe! *grinnik icoontje* Jullie hadden het gezellig met elkander, en da’s goed zo.

Het mooiste dat ik aantrof was de zingende Obama. Wat gaan wij die man missen, wat een prachtvent. En wat jammer dat hij eigenlijk weinig heeft kunnen doen. Maar zonder hem was het nog veel erger geweest. Ik dank reageerder Bergbeken voor het plaatsen van het Youtuubje. (tekst loopt door onder video)

Maar ook het tuubje van Ilona mocht er zijn, met Brigitte Kaandorp in de hoofdrol. Wij zien nieuwsgierig uit naar het verslag van Timmerark over zijn  koeienknuffelarrangement. Plattelandsmensen die je over dit arrangement vertelt, zo is mijn ervaring, vallen stil, of gaan gnuiven, en eentje ging me uitgebreid verhalen vertellen over jonge mannen die vroeger in de stal hun veestapel ook knuffelden. Zonder arrangement en staande op een krukje met de broek op de knieën. Maar goed, stadsmensen doen het anders. (tekst loopt ook onder deze video nog door). 

World Unique Promotional Product Identity & Emotion (Wuppie)
World Unique Promotional Product Identity & Emotion (Wuppie)

Verder begrijp ik dat Albert Heijn en Jules Delhaize verder samen door het leven zullen gaan. Ik zal eens kijken, volgens mij heb ik nog ergens wat ouwe AH-aandeeltjes liggen, die worden vast meer waard of juist weer niet. Zouden we het echt gaan meemaken, een aquarium met levende kreeften bij Appie? Ik hoop het, wat dat betreft loopt Nederland zoooo achter. Maar ik vrees dat Delhaize volgende zomer wuppies gaat uitdelen. Ook opmerkelijk: een hele klas – Klas 1D van Het 4e Gymnasium – stuurde een ikje in. Met z’in allen geschreven! Vet jongens! Gaaf! Cool! Of wat jullie dan ook tegenwoordig maar zeggen. *oubollig sukkelicoontje*  

duimpjesbokaalIndra kreeg de duimpjes weer op elkaar met een paar heel treffende observaties, zoals deze “De vrouwen van Apiedapie.com halen (…) het beste in elkander naar boven, verheffen elkaar ..” En zo is het, nu de mannen nog.

Terwijl ik dit zit te schrijven komt op de radio Demis Roussos voorbij, met zijn prachtige song uit de tijd dat we nog wegzwijmelden bij de gedachte aan Griekenland. αντίο , σας ευχόμαστε καλή επιτυχία! (tekst loopt nog heel eventjes door onder deze video, maar het is bijna afgelopen nu). 

Dit was weer het overzicht van wat er vorige week hier op de site aan vermeldenswaardigs is gebeurd. De ikjes waren zoals altijd afkomstig uit de ikjesrubriek van de NRC, de krant die zo graag lezersanekdotes op de achterpagina plaatst. Stuur rustig zelf een ikje naar de krant.  Of scrol naar beneden en zeg wat het ikje van vandaag losmaakt. Plaats een reactie. Mag met een fantasie-emailadres. Druk een duimpje. Geef een sterretje. Plaats een smiley. Voor je het weet, sta jij volgende week in het intro.

Voorgaande afleveringen van deze rubriek zijn elders op dit blog te raadplegen. A. DapieFeuilletons en levensverhalen of aanzetjes daartoe zijn welkom op apie@apiedapie.com. Kortom, het wordt weer een prettige week. Maar als je vindt dat het geen prettige week moet worden, ga dan alsjeblieft elders buurten.

Featured image (helemaal hierboven): (c) Avond valt op het meer, A. Dapie, 2015

Auteur: Bas van Vuren

Schrijver. Rijmer. Kijker. Kent beroemde mensen. Maakt liedjes. Holland Douze Points.

365 gedachten over “Lekker een weekje weg (78)”

 1. grote berggeest
  in jouw reactie van 12.39 getiteld Hommage kwam ik in de laatste alinea een passage tegen (de klasse-scene) die ik deze week ergens anders ook heb gelezen in vermoedelijk NRC of de Volkskrant of de Groene) Kan het kloppen dat jij hebt zitten plakken en knippen of vergis ik mij ?

  Like

 2. Wij feliciteren allereerst Indra met het behalen van de 300e reactie op deze draad. Knap hoor! En dat vanaf het strand.

  Qua post van Berggeest, ja, dat lijkt me een hommage aan alle thans op het blog staande feuilletons, ik herken althans passages uit Kees, mijzelve, Timmerark, pawi, Heer Rozenwater en Luvienna en Letterzetter. Er zijn heel sterke bij! 😀

  Like

 3. Dank je Apie, maar ik zit al een poosje thuis. De zon schijnt nu na een heerlijke regenbui.

  Like

 4. Ieder diertje zijn pleziertje.

  We zijn allemaal opgebouwd uit aminozuren, vetten, rechtomdraaiende suikers en linksomdraaiende (hoewel ik daar niet zeker van ben) , en allemaal op zoek om dat stelsel in stand te houden.

  De bidsprinkhanes doet het door haar haantje op te eten, de Chinees door een hond te eten, de Moslim door na de ramadan met de hele familie een schaap op te eten, de gevangene door krekels en mieren te eten (naast spijkers op zijn brood), de slang door een poes te eten en de poes door een muis te eten.

  Dan hebben we het nog geeneens over bont en leer, ook zo’n mooie uitvinding van de dieren waarmee ons te plezieren.

  Luvienna, jouw keuze voor je vegetarisme – hopelijk niet nog erger, veganisme- komt voort uit de buitengewoon luxe leefomgeving waarin jij en wij vertoeven. Dat je kunt kiezen is een gegeven, om anderen jouw keuze op te leggen… zou je dat wel doen?

  Geliked door 1 persoon

 5. Zo is het, maar … ik geloof niet dat Luvienna ons haar keuze wil opleggen, ze legt alleen haar eigen keuze uit, en dat mag van mij hoor. 🙂

  Like

 6. Dat heb je goed verwoord, Apie. Ik heb in al die jaren dat ik hier Luvienna volg nog nooit de indruk gekregen dat zij iemand wat dan ook oplegt. Dat het een onderwerp is dat haar zeer ter harte gaat, dat moge duidelijk zijn.

  Like

 7. Pawi,

  Ik heb niet de indruk dat Luvienna ook maar iemand haar keuze wil opleggen.

  Like

 8. Dat het een speerpunt voor haar is en dat zij er ten volle achterstaat is haar goed recht.

  Ikzelf eet wel vlees, maar bewust minder , in het besef, wat DSR vanmiddag ook opmerkte, dat het een enorme aanslag is op de ‘ duurzaamheid’ ( een vreselijk misbruikt woord ), namelijk een aanslag op de aarde.

  Al dat veevoeder moet geproduceerd worden voor die mega-stallen.

  Like

 9. Dat dunkt mij ook, dame, maar over het algemeen is Luvienna hier veel te vriendelijk en beleefd.

  Like

 10. Pawi, 19.38

  Enig paternalisme is je niet vreemd maar hier misplaatst imho.

  Like

 11. Wel gek dat mijn duimpjes niet gehonoreerd worden, heeft misschien met de Griekse verkiezingen te maken?

  Of zijn er andere krachten aan het werk?

  Like

 12. Grinnik. Duimpjes kan echt helegaar niemand hier beinvloeden, Klare taal. Misschien nogeens proberen? Soms komen ze niet door. Kan. Mag.

  Like

 13. Het geheim van de smid dus , als het ware, laten we het daar maar bij houden .

  aan de bel trekken werkt wel!

  Like

 14. Je hebt gelijk Indra. Mopperkont: het leek me een leuk idee. Maar het zou leuker geweest zijn met DSR erbij.

  Like

 15. De Grieken hebben nee gestemd. Wat nu? Ik had op Ja gehoopt, denk dat het beter was, maar een uittreden is ook wel weer spannend.

  Like

 16. Ik denk dat ja of nee niks uitmaakt, zolang in beide kampen de hardhoofdigheid de overhand heeft – al had het geholpen als die Griekse vulkaanrandwandelaars uit wieberen waren gestuurd.

  Like

 17. @Berg
  Dan had je toch een paar fragmenten van DSR in kunnen lassen? Of ken je zijn werken niet uit je hoofd?

  Like

 18. Haha, DSR. Nee dus. Als toerist in Europa ben ik erg blij met de euro en ik denk als je exporteert dat je er ook blij mee bent.
  Als Griekenland eruit moet gaat zie ik geen nut in het toelaten van Servië. Zou ik Israël beter vinden, dat land kan onze steun wel gebruiken. Ze doen tenslotte ook mee aan het Songfestival.

  Like

 19. Ik zie in jou een profiteur en non valeur, die ook niks en nul bijdraagt.

  Like

 20. Zo, jullie zaten op jelui praatstoel afgelopen zondag!

  @DSR: Je kunt je toch eens aanpassen voor de lieve vrede en Luvienna een pleziertje doen? Vegetarisch kan ook hééééél lekker zijn hoor!

  Of Bergbeken een vrouw of een man is niet met zekerheid te stellen (en al helemaal niet aan de hand van de zweet in bilspleet opmerking) maar de kans dat het een vrouw is is desalniettemin zeer groot omdat ze er een probleem van maakte dat ze als man werd geïdentificeerd.

  Een man zou daar geen probleem mee hebben, het niet eens hebben opgemerkt.

  Like

 21. @HR
  L. staat gelukkig op het standpunt dat iedereen kan eten wat ie wil. En als ik bier drink zonder vleesbitterballen, dan kon de duivel wel eens aan het woord komen.

  Like

 22. @HR
  Berg maakte er geen probleem van, heeft zelfs geeneens gezegd dat ie een vrouw is. Wat lees je toch onzorgvuldig.

  Like

 23. @DSR, je moet de duivel er zo nu en dan uitlaten, anders komen er ongelukken van.

  Bergbeken heeft het opgemerkt dat je er vanuit ging dat ze een man is. Dat zegt meer dan voldoende. Ze vertelde ook nog dat ze niet kon inloggen op haar vorige Tilly alias. Hoeveel meer bewijs wil je hebben dat ze een vrouw is?

  Like

 24. Heer Rozenwater juli 6, 2015 om 13:41

  Kijk Rozenwatertje, daar gaat je wetenschappelijk-kritische houding, als sneeuw voor de zon als het een vermeend vrouwmens betreft. Van de weeromstuit verander je in een gelovige. Empirie kerel, dus eerst zien en voelen, daarna pas concluderen.

  Like

 25. Indra juli 5, 2015 om 16:37

  Ik kan mij met geen mogelijkheid voorstellen dat ik dat gedaan heb Indra. Het is waar dat ik aan sommige lieden hier een virtuele hekel heb (daar horen Rozenwatertje en – in iets mindere mate want verschil moet er zijn – Bertje niet bij), maar bij jou heb ik juist het omgekeerde.

  Gewoon niet blindelings geloven wat A. Dapie voor de vuist weg roept. Hij neemt het nu eenmaal niet zo nauw als ik met zijn beweringen.

  Like

 26. @HR
  Ik zie jou nog wel eens in zalige onwetendheid met een ladyboy trouwen.

  Like

 27. Kees 14:23

  Nuanceverschillen aanbrengen in virtuele hekel: dat zouden meer mensen moeten doen! 😆

  Like

 28. Indra, ik geef het je te doen. Jij bent een alom geliefde reageerder alhier, mijn bergje is blijkbaar sommige een vlekje in het eigen oog. Ik zou zeggen, neem een duik in mijn beek maar die is natuurlijk koud. Ik weet het ook niet hoor, heb geen aanleiding gegeven snikje icoontje

  Like

 29. Neem een duik in mijn beek, dat zou een man toch nooit zeggen? Nee, DSR (je wekelijkse compliment heb ik nog niet ontvangen) en Keessie (dank voor je vriendelijke woorden) , jullie hebben er geen kijk op. De zacht vrouwelijke contouren die uit de reacties van mevrouw Beekbergen opdoemen zijn niet te miskennen:

  Like

 30. bébé 17:49

  Als je snik-icoontjes gaat produceren raakt Roos er helemaal van overtuigd dat je een vrouw bent. Misleid hem niet nog meer!

  Like

 31. Nou je het zegt @HeRoWa, ik denk inderdaad ook een vrouwelijke touch, een feminiene inborst, een zachtwelvende dinges in bergjemaar te herkennen.

  Like

 32. Maar Apie heeft niet voor de kat z’n staart een nieuw intro gemaakt. Laten we naar het andere draadje gaan.

  Like

 33. @HR
  Voor een wekelijks compliment heeft DSR nog een paar dagen, is ’t niet zo?

  Je maakt het DSR overigens niet gemakkelijk, want de voorkeur gaat uit naar een complimentje dat met recht en reden welgemeend kan zijn.

  Like

 34. @Luv, de “zachtwelvende dinges” van breek-me-de-berg-niet-open…. verrek, hangt daar nou een slangetje uit???

  @DSR
  Voor een wekelijks compliment heeft DSR nog een paar dagen, is ‘t niet zo?
  Je loopt al een week achter. Ik heb er nu al twee te goed.

  Je maakt het DSR overigens niet gemakkelijk, want de voorkeur gaat uit naar een complimentje dat met recht en reden welgemeend kan zijn.
  Je hebt blijkbaar moeite mensen zo nu en dan een complimentje te geven. Hoe zou dat komen?

  Like

 35. Roosje, je klinkt wat geobsedeerd door Bergbeken. Als je dubbelklikt op z’n gravatar, dan zie je daar z’n leuke vriendin zitten aan de oever van een beekje. Ik wil je niet al je illusies ontnemen, maar toch…
  Houd moed, want wij houden hier nog steeds heel veel van je.

  Like

 36. Indra juli 7, 2015 om 17:08

  Het zou zomaar eens Bébé in eigen persoon kunnen zijn, Indra! Ontneem Rozenwatertje zijn illusie nu niet, nu is ie vast gedesillusioneerd en dat willen we toch niet?

  Like

 37. @Luv, nee, je wil het niet weten!
  @Indra, ach, wat zijn jullie allemaal toch lief voor me (afgezien van DSR uiteraard) en zo zorgzaam ook! Het is dat vrouwen op mannen met macht vallen anders had ik ze voor het uitkiezen. Zeker weten!
  @Keessie, lieverdje van me, we moeten allemaal de illusie in stand houden om nog een beetje dragelijk door het leven te kunnen stappen.

  Like

 38. @HeRoWa: die vrouwen die op machtige mannen vallen, dat betreft statistiek en kun je niet op individuele personen betrekken. Dat niet elke vrouw op machtige mannen valt heb je toch zeker zelf ook al meegemaakt. 🙂

  Like

 39. @Kees
  Dat iha vrouwen op machtige mannen vallen? Dat heb ik verschillende keren gelezen maar wat me nu zo invalt is het boek van Roos Vonk: Collega’s en andere ongemakken.

  Like

 40. Nee Luv, ik bedoelde de kennis dat Rozenwatertje toch zeker zelf ook al heeft meegemaakt dat niet elke vrouw op machtige mannen valt.

  Wat betreft dat op machtige mannen vallen denk ik dat die vrouwen op de macht vallen en de bijbehorende man er maar bij nemen.

  Like

 41. @Kees

  Ah op die fiets. That’s on a need to know basis. 😉

  Wat je 2e alinea betreft: die zullen er ook zijn maar dat is niet de kern van het verschijnsel.

  Like

 42. Luvienna juli 8, 2015 om 14:36

  Dan heb jij dat feuilleton heel anders gelezen dan ik.

  Volgens mij wel, maar ik ben benieuwd wat volgens jou die kern dan wel is.

  Like

 43. @Kees

  Wie zegt dat ik dat uit het feuilleton haal?

  2e alinea: de kern is dat vrouwen in het algemeen vallen op machtige mannen (en een paar misschien op macht en de mannen op de koop toe nemen).

  Like

 44. @Luv, ja, dat kan ik (en Keessie ook natuurlijk) uit eigen ervaring bevestigen.

  Like

 45. Vrouwen vallen in het algemeen op machtige mannen… Arthur Schopenhauer lijkt het daar niet mee eens te zijn:

  Arthur would later account for the lack of his mother’s passion in his highly misogynistic essay, “On Women.” Women, he claimed, are passionately attracted to “young, strong, and handsome men,” an unconscious expression of the will of the species that ensures the healthy propagation of humankind.

  Uit Schopenhauer, A Biography

  Like

 46. @HeRoWa, Schopenhauer was een filosoof. Filosofen hebben vaak gelijk maar vaak kramen ze ook onzin uit.

  Like

 47. @Luvienna, klopt maar wat hij zei paste ook in de negentiende opvattingen over de vrouw: een wezen dat geen controle over haar emoties. Herinnert me aan de film Hysteria. Dit is toch bijzonder komisch:

  *Hoewel hysterie als chronische aandoening gezien werd was het goed te behandelen met een zogenaamde bekkenbodemmassage. Het masseren van de genitaliën was alleen toegestaan wanneer een dokter dit deed. Masturbatie bij zowel man als vrouw werd als onrein en zelfs als gevaarlijk gezien. Je zou er zelfs blind van kunnen worden. Een behandeling door de arts was pas succesvol als het resulteerde in een ‘hysterisch paroxisme’: een orgasme. Deze behandeling beschouwden artsen als zuiver medisch en zonder seksuele lading.

  Volgens 19e-eeuwse doktoren leed ongeveer een kwart van alle vrouwen aan hysterie. De lijst van symptomen werd oneindig: zo zou jeuk aan je grote teen al een gevolg van hysterie kunnen zijn. Hysterie werd een modeziekte waar artsen flink van profiteerden.

  Doordat de vrouwen steeds moesten terugkomen voor massagebehandelingen zaten de wachtkamers van huisartsen altijd vol, wat uiteraard tot gunstige financiële resultaten leidde.

  Muisarm avant la lettre
  Dat het masseren van deze hordes hysterische vrouwen zwaar werk was, moest zeker niet onderschat worden. Artsen kregen te maken met spierpijn, gewrichtspijn, krampen in hun vingers en bovendien kostte het ze behoorlijk wat tijd. Ze begonnen daarom massaal te experimenteren met opwindsystemen en waterstralen om de arbeid te verlichten. Maar het werd hoog tijd voor een elektronisch apparaat.*

  http://www.geschiedenisbeleven.nl/hysteria-voor-een-orgasme-ging-je-naar-de-dokter/

  Like

 48. @HeRoWa Van masturberen kreeg je het vroeger toch aan je rug? Er zitten overigens tegenwoordig heel veel mensen in de wachtkamer van de dokter vanwege aspecifieke lagerugpijn.

  Like

 49. Hoi Luv, in de jaren negentig van de 19e eeuw verzekerde een dokter dat “onanie” tot “kanker, geelzucht, matheid, koorts, impotentie” en vele andere kwalen leidde, en dat deze plaag meer slachtoffers maakte dan alle oorlogen bij elkaar.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.