Een rondje langs de velden (99)

99goudhaantje
Goudhaantje, Grote Naam uit het Verleden

Wisten jullie dat je met ASCII-code 32 een R in een rondje op de site kunt toveren? Nee, wij ook niet. Het is handig voor hen die het over Willem met de R in het rondje willen hebben: de illustere Willem® van de allervroegste NRC-ikjesjaren, die nu “heel oud & gebrekkig is, maar dankbaar is voor de belangstelling.” Zijn langste reactie ever onder een ikje gezet – uit het hoofd besloeg die een paginaatje of drie – is nooit meer geëvenaard, de onsamenhangende opruipraat van Trolley en consorten even buiten beschouwing latend. De verwoesting van het digitale archief van de NRC heeft, zoals NaamNomName al eerder liet weten, niet alleen veel waardevols uit de interactieve kookrubriek de prullenbak ingeveegd, maar ook veel ander uniek werk vernietigd. Laten wij nu bijvoorbeeld altijd gedacht hebben dat de uitdrukking “een rondje langs de velden maken” van voormelde Willem® was, maar nee dus, een doorgaans welingelichte bron meldde ons vorige week dat die afkomstig is van Goudhaantje, nog zo’n Grote Naam uit het Verleden. Maar alles van waarde is weerloos en dus voorbij.  

Op weg naar ja naar wat eigenlijk?  Het einde vermoedelijk.

Wij gaan hier onverstoorbaar door en maken d’r wat van. Vorige week bespraken we  een paar ikjes, deelden wat nieuwtjes met elkaar, lazen wat gedichtjes, deden wat Kunst, vulden een referendumpje of twee in en hopla, toen was er al weer een week voorbij. Op weg naar ja naar wat eigenlijk?  Het einde vermoedelijk.

Eerst de ikjes maar: “We leren bij de les Nederlands wanneer je getallen volledig uit moet schrijven” schreef Jules van Waveren, “Vol goede moed schrijft mijn leraar op het bord: ‘Getallen tot en met 20: voluit!” Nou, daar is toch niks mis mee, goed ikje gewoon. Het kon op algehele instemming rekenen: die van Klare taal, Pawi, Luvienna en nog zo wat reageerders van alhier. “Prima ikje, grappig ikje, lekker kort ikje”  Als “vol goede moed” was weggelaten dan zou het volgens Luvienna helegaar toppie geweest zijn en zo is het.

Dat is typerend voor Mieke. Overdag klapt ze uit de spreekkamer, ‘s nachts uit de OK.

Mieke Kerkhof had weer eens niets te doen na een keizersnede en ze diste er een verhaaltje over op, opgetekend vanachter het operatielaken. Mag. Kan. Wij houden er nog altijd niet van. “Ik vind het echt niet normaal dat je zoiets moois kan maken na een avondje stappen.” was de toch echt niet opzienbare uitsmijter van een frisgebakken vader, die met moeder en kind aan Miekes zorg en discretie was toevertrouwd. Pawi: “Dat midden in de nacht een keizersnede doen, dat is typerend voor Mieke. Overdag klapt ze uit de spreekkamer, ‘s nachts uit de OK.” Verder ging de discussie over het operatielaken en aan welke kant zich nu precies vader en zoon bevonden. Pawi: “Onderlijf nog open, bovenlijf ontvangt man en pasgeboren zoontje.” Klare taal: “Zo is het maar net, het vrouwelijke onderlijf wordt steeds lager belaagd, het bovenlijf krijgt steeds meer ruimte voor de man en het ontvangen kind”.

De Ikjesman – niet te verwarren met de Hikjesman – was zo vriendelijk een sauna-ikje ter recensie aan te bieden. Elke Swart begon daarin ijzersterk: “In de stiltesauna komt hij naast me zitten, de 75-jarige meneer De Vries. Hij steekt meteen van wal.” En het einde was ook al prima: “Varkens, jij, ik, van binnen zijn we precies hetzelfde. Twee van zijn kleinkinderen studeren medicijnen, zegt hij trots. „Hakken en snijden; het zit toch in de genen.”

“Nou ja, beter om de beurt een woord dan om het woord een beurt”

Rob en Luca van Tilburg schreven samen een ikje over het verbranden van Kerstkaarten met als hoogtepunt de volgende strofe: “Tring, de bel” De rest was een tikkie minder, of, zoals masterschrijfster Pawi vakkundig opmerkte: “In dit ikje zitten in elke zin drie overbodig moeilijke woorden. Niet overbodige woorden, maar overbodig moeilijk dus.” Op het weetje van Mopperkont dat schrijversechtparen de laatste trend zijn grolde iemand guitig “Nou ja, beter om de beurt een woord dan om het woord een beurt”

Mopperkont plaatste ook het ikje over de jonge vrouw die haar fiets op slot zet en vergeet om haar schattige blonde jongetje van een jaar of twee mee de winkel in te nemen. Wilanne Mooiman stond erbij, keek ernaar en schreef het op. Letterzetter: “Een kind stelen doen ze toch niet zo gauw, moeilijk kwijt te raken aan de helers, dus die kun je best laten zitten tijdens het boodschappen doen.” Klare taal: Mooi geschreven, vooral de opmerking dat alles wat kostbaar is mee de winkel ingaat, accu en plastic tassen dus. “

99logo-grutto
Het beeldmerk van de grutto is gemaakt door kunstenaar Erik van Ommen

Niet het goudhaantje, maar de grutto werd de Vogel des Vaderlands. Pawi verhaalde over intensieve boeren die voor deze zomergasten nestmarkeringen aan moeten brengen. Volgens Luvienna maken vossen en andere roofdieren daar dankbaar gebruik van, die zien ze als een behulpzame wegwijzer.

Ik mis jullie ook!
Ik mis jullie ook!

Volgens Letterzetter moet er helegaar geen vogel van het jaar worden benoemd, maar een dier van het jaar, zoals het Varken, de Weerhaan of een Apie. “Zet Apie (wat mis ik dat lieve gezichtje) achter een schrijfmachine en er komt gegarandeerd een mooi weekoverzicht uitrollen. En daar heb je meer aan dan aan een grutto.” schreef de lieverd.

99wenkbrauwenIn Heer Rozenwaters Kunstrubriek viel weer veel te beleven. “Rol het op, stop het in je hol en laat het langzaam verteren” fulmineerde blogbaas dezes bij een natuurplaatje, maar “Do ist der Bahnhof” van Letterzetter won. Voor nevenstaande wenkbrauwen werd zelfs een heus referendum in het leven geroepen, zoveel goede kopsuggesties waren er. De stand van zaken qua overige referenda van vorige week was aldus:

 • Hoeveel vriendjes of vriendinnetjes heb je gehad? Gesloten. Vanwege hevige sjoemelvermoedens, dit keer niet door de stemmers maar door de referendumbaas besteden we geen aandacht aan de *kuch* “uitslagen”.
 • Bent u het referendumgeile type? Nog open en van harte aanbevolen, alleen al vanwege de voorgedrukte antwoorden, die bij nadere bestudering van de gegevens van Plopje afkomstig blijken te zijn! ” … ik stem nu ongenuanceerd na jarenlange lafheid door wanhoop en tranen verteerd in een vreemde hardheid geheel, sterker, totaal verkeerd voor nee, ik wil je kwijt.”

In de sector Nieuws & Actualiteiten noteerden we vrij veel gejammer en geklaag over TV-perikelen met de KPN (Letterzetter: “Koninklijke Prutsers Nederland“), en we stonden stil bij het overlijden van Armand en het jolig opsteken van een joint door Pauw & Gezelschap ter zijner nagedachtenis. [tekst loopt door onder video]

Plopje gaat intussen lekker tekeer in zijn nieuwe rubriek, voor een uitgelaten lezersschaar, welke laatste van de weeromstuit zelve ook aan het dichten sloeg.

Een dag niet gelachen, een dag niet geleefd
’t Is Plop die dit allemaal mogelijk maakt.
Poëtische hulde aan een (1) Katwijks naakt:
Misère blijft mooi en ik dank u beleefd. (Pawi)

Ook A. Dapie liet zich niet onbetuigd:

Vrouwen bovenop
Vrouwen eronder
Ik vind het allemaal top
En een heel groot wonder

Timmerark probeerde het niet onverdienstelijk met:

/<%> huh * hah*

plopjeMaar de unieke kwaliteit van Plopje zelve kon toch niemand evenaren:

je hebt in mijn ogen de lente gebracht
mijn botten ze werden van snot
je werd te gewenst en mijn hopeloos lot
dat voortdurend en schel om mij lacht

Lummel deelde mee dat hij een klusje had gehad in het statige Hever Castle in Kent, alwaar Anne Boleyn geboren is, zo hoor je nogeens iets, wat voor klusje het was zullen we wel nooit weten.

Deze slideshow vereist JavaScript.

Googlekampioen Ad Hok wees ons op een omgekatte bak (met dank aan Nico Spilt en aan voormalig reageerder Warhoofd).

“Wat je hier opgeschreven hebt, is maar een klein stukje van het verhaal. Je neemt ons in de maling.”

Indachtig zijn voornemen is Plopje begonnen met het afstoffen van oude draden. Dit is een gigantische klus, maar zijn eerste keuze verraadde de enorme smaak die het mannetje heeft. Het liefdesepos van Rozenwater, twee jaar geleden gebeurd, één jaar geleden gepubliceerd, werd onder handen genomen. “Wat lees ik nu allemaal, fiets rolstoelHR. Je bent lekker bezig geweest. Potverdikkie. Geweldig. Eén kanttekening: afgezien van de titel komt in je vreselijke verhaal het woordje “liefde” twee keer voor“. Hij liet er de befaamde Meten is Weten app op los, waarna ook auteur Rozenwater moest toegeven: “Met 4x benen, 2x lust en 2x huilen zal de conclusie wel zijn dat er van liefde geen sprake is. Wat ik je brom.” Plopjes voorlopige Eindoordeel – hangende verhoren onder ede met betrokkenen waaronder A. – liegt er niet om: “Wat je hier opgeschreven hebt, is maar een klein stukje van het verhaal. Je neemt ons in de maling.”

Verder barstte er naar aanleiding van het afstoffen van dit verhaal een wat onschuldigere discussie los over het foute zinnetje “Wist ik dat het zo kritiek kwam … “. Nee, da’s zeker geen Nederlands, daar komen we met z’n allen nu pas achter, maar het kwam goed.

Nou, dat was het dan weer, ga nu maar eens proberen wat ikjes te lezen, ergens verstopt in of op de NRC, de krant die zo van lezersanekdotes zegt te houden. De reacties van de mensen uit het land staan hier, ze werden zoals altijd weer aangeleverd door de reageerders op deze site, veelal ex-NRC-reactanten, ex-Volkskrantbloggers en ex-weten-wij-veels. Stuur nu zelf eens een ikje naar de krant. Of scrol naar beneden en zeg wat het ikje van vandaag losmaakt. Plaats een reactie. Mag met een fantasie-emailadres. Voor je het weet, sta jij volgende week in het intro.

Voorgaande afleveringen van deze rubriek zijn elders op dit blog te raadplegen. A. DapieReacties zijn welkom op apie@apiedapie.com. Kortom, het wordt weer een prettige week. Maar als je vindt dat het geen prettige week moet worden, ga dan vooral elders buurten.

Featured image (helemaal hierboven) is gemaakt door Paul Itkin, unsplash.com

Advertentie

Auteur: Bas van Vuren

Schrijver - Rijmer - Kijker - Stemacteur - Figurant - Kent beroemde mensen - Maakt liedjes - Doet iets met #ikjes - Want ja - Je moet toch wat

144 gedachten over “Een rondje langs de velden (99)”

 1. Nee Timmertje, nu val je door de mand, je kunt het nooit allemaal gelezen hebben in twee minuten tijd. Foei icoontje. En legt het complimentje dus naast zich neer icoon.

 2. Mooie samenvatting, Apie! Dank voor de complimenten, bloosicoon. Hoe maak je dat ook alweer? JJ zei op drasties, eh, :red:

 3. Ter recensie aangeboden:

  Ladder

  Ik zit in de trein en word vergezeld door een groep jongens gekleed in rood-witgeblokte kostuums.

  Aan hun accent te horen zitten ze bij het corps.

  Onder het genot van een bier of twee nemen ze de afgelopen dagen door: hier en daar wat ‘chicks’ geregeld, daar en hier wat ‘afgeblust’.

  Ik zet mijn iPod zachter en luister geamuseerd mee.

  Een van de jongens zegt: „Hé er zit een ladder in je panty.” Een ander reageert: „Nee, dat zijn stairways to heaven.”

  Fien Gooskens

 4. @Apie
  Staan alhier!? Nu al? Je bent een fijn hulpje in de huishouding. Dank, maar wat bedoel je?
  En o ja, ik zeg het nog maar een keer: “wist ik dat het zo cruciaal was” lijkt mij een keurige formulering. Al had Ilona ook een goede oplossing. Als ik mij goed herinner. Het vinden van reacties heb ik hier nog niet helemaal onder de knie.

 5. Excuus, je hebt het al gerepareerd. Waarom ga ik altijd veel te snel mopperen, klagen en zeuren? Ja, de aard van het beestje. Zeg het maar. Brrr.

 6. Voortreffelijke intro wederom, de negenennegentigste welgeteld, zucht say no more….

 7. Very vermakelijk indeed.
  De foto van de Zwitserse Garde bij de Paus maakt het af!

  Zal ik maar eens zeggen wat (bijna) iedereen denkt: ga vooral zo door *A. Dapie, Of maak na de honderdste een nieuw begin.

 8. Het ikje van vandaag: prachtig. Die Fien heeft vermoedelijk mooie benen, en die steekt ze niet onder stoelen of banken.

 9. Dank pawi, heb getwijfeld of ik betreffende foto van Zwitserse Garde tot in het intro zou promoveren, maar ja, er is niks gebeurd, en er is niet over gepraat, daarmee was het een losse flodder. Gelukkig maar.

 10. Negenennegentig and still counting… Gewoon dóórgaan, ze zijn te mooi/leuk/vervelend om te missen.

  Fien en de lullo’s… zucht.

 11. Mooi, deze toekomstige klassieker want een-na-laatste intro. En dan? Na de honderdste? Stoppen we dan met tellen en gaat onze Blogbaas gewoon door? Ik hoop het maar, anders moeten er ergens snelle noodmaatregelen genomen worden wegens overdosis verslaafden die lijden aan een onderdosis Intro.

  Wat het Ikje betreft: lijkt me een ouwe koe met een gigantische baard. En noem je dat ‘vergezellen’ als er medepassagiers in de trein zitten? Dan wordt de heer A. Dapie in zijn internationale trein dus niet alleen door één mooie dame vergezeld maar door hordes dames, mooi, niet mooi en zozo. En dito heren, kinderen en huisdieren.

  Van die dames had ik altijd al gedacht.

 12. Mijn mooie dame zit doorgaans niet in de trein, Luvje. Samen gaan wij met de auto van hot naar her. Jaja, de 100e nadert nu wel met hele rasse schreden huiver icoontje

 13. A Chinese artist created a ladder to heaven of 1,600 feet in height using fireworks in tribute to his grandmother.

 14. Oké, ik snap em Luvienna.
  Ik had 16.35: óf cursief, óf tussen aanhalingstekens moeten zetten.
  Door de spaarzame tijd die ik tegenwoordig heb, is er niet altijd alle tijd om alles correct neer te pinnen.

 15. We doen gewoon of we in een parallel heelal zweven en beginnen bij 1.
  Die ga ik trouwens morgen denk ik maar eens lezen. Kijken of ik mijn record van vandaag kan verbeteren : green :

 16. Het ikje van vandaag:

  Een echt maandag- missertje, de echte corpsbal verkleedt zich nooit, alleen de Delftenaar die prins carnaval in den Bosch wordt.

 17. Brekende mededeling van het management: Het gaat dan eindelijk gebeuren, we gooien d’r een nieuw feuilleton op deze week, en wat voor een (zegge: 1). Zowel de naam van de schrijver (m/v) als de titel van de eerste aflevering is voor oplettende lezertjes al op de site te zien … say no more icoontje Prachtig fotowerk ook, vrijwel alles uit eigen hand geschoten, eigen hand van de schrijver (m/v) wel te verstaan.

 18. ..Het is misschien hier meer voor contact armen onder ons, die magie van het is niet eerder verteld , koesteren.
  Als het verhaaltje voor hen die aan het begin van Veel , bij elkaar zijn, komt HIJ huhuhuhuh Wat jullie beleven huhuhu heb ik huhuhu al huhuhuh zo veel keer gehoord, gezien…, Huuhuhu Zeg Ouwe zak kan je niet ergens anders gaan leunen?

 19. En wij nodigen onze lezers opnieuw uit om het ikje van de dag te beoordelen. Hier komt het (link, uitleg en bronvermelding zie tekst boven):

  Reparatie

  In mijn keuken valt het frontplankje boven het gootsteenkastje spontaan naar beneden. De plastic bevestiging is afgebroken. Ik bel de woningbouwvereniging, die de keuken geplaatst heeft, voor een reparatieverzoek.

  „Nee mevrouw, reparaties doen wij niet, die moet u zelf uitvoeren.”

  „O, maar een dergelijke reparatie is al eens gedaan.”

  „Nee, hoor, in uw huurcontract staat dat u dit soort reparaties zelf moet doen.”

  „O, dan zijn kennelijk ondertussen de regels veranderd, wat moet ik nu?”

  „Repareren doen wij niet, maar ik kan u wel een geheel nieuwe keuken aanbieden, mevrouw. Wilt u dat?”

  Joke Goosens

 20. Tja Joke schetst de gekkigheid van het hedendaagse Nederland weer eens uiterst schrijnend, gewoon aan de hand van een anekdote uit het dagelijkse leven. Van God en alles los, die bestuurders, dat op hol geslagen semi privatiseren. Zie het maar eens recht te breien, wat u zegt.

  Kleine technische opmerking if I may, een plankje valt niet “spontaan” naar beneden, een plankje kent geen emoties.

 21. Ik heb er vorig jaar een gekwetst, met een gooi van een (lege) liter fles Johny Walker. De buts zou nog te zien zijn had ik er geen masker over heen gehangen. En een kwetsuur is toch ook emotie🗄

 22. Bij Rochdale zouden ze zoiets anders aanpakken.
  “Mevrouw, u lijmt dat plankje zelf ( onhoorbaar: en wij bestellen een nieuwe keuken voor onszelf)”.

  Veel witregels vandaag, geeft niks, leest net zo makkelijk als de handleiding van Billy.

 23. er was eens een plank bij de gootsteen
  die voelde zich vallend alleen
  maar Apie was wreed
  ontkend zijn leed
  en Timmer vond dat heel gemeen

 24. Oh spontaan River, is dat niet ongeveer als “vanzelf” dat heeft niets maar dan ook niets met emotie te maken? Klopt maar er zijn er die dat nog moeten leren, Ze lachen zich ’n hoepel als iemand iets beleefd wat zij al ‘ns eerder gezien of gehoord hebben, maar het woordje spontaan slechts kennen in de het domein emotie. Grappig. Onder hen zijn er die zich blogbegeerder noemen. Veel doller kan niet?
  “Spontaan” wordt hier dus gebruikt in tegenstelling tot “geholpen”

  Volgende intro de 100ste de laatste? Mag het hopen, Voegt nul komma drie (3) keer niets toe aan het denk- kader. Herhalen , herhalen, bij sommigen is dat ’n aspect van Overleven.

  Wil jij weten “Wat ik allemaal met Vrouwen deed in m’n Fiat 450”? Dan moet je hier blijven komen, de feuilletons Sex, Op de Invalideparkeerplaats staan, dat soort humor.`

  Tips voor de auteurs “ikje” de laatste zin.
  Hebben ze daar tijd voor. Ja, soms hoor je ’n Oooops dan legt iemand van de Community iets belangririjks neer.

  Maar, man , daar heb JIJ toch geen tijd voor?

 25. Ter bespreking:

  Gekke vraag

  Wij maken onze gebruikelijke zondagswandeling in het bos. Mooi weer, dus we zijn niet de enige. Een vrouw in trainingspak, verhit gezicht van het rennen, spreekt ons aan: „Misschien een gekke vraag, maar heeft u toevallig een vader gezien met vijf kinderen en een grote zwarte hond?” We denken na: nou nee, niet gezien. „Oh, jammer, ik ben ze kwijt – dan zoek ik verder.”

  We lopen door. Een stuk verderop zien we in de verte een vader met veel kinderen aan de rand van het bos. Wat dichterbij gekomen zien we inderdaad ook een grote zwarte hond. Kan niet missen. Even vertellen dan maar dat ze worden gezocht. Dichterbij tellen we de kinderen nog even. Het zijn er zes.

  Dick Troost

 26. De ikjes-redactie zou inzenders toch eigenlijk tegen zichzelf moeten beschermen. Dit is geen zelfspot, maar zelfdestructie.

 27. Mooi, zo’n open einde.
  Want misschien liep er ook nog een vader met vijf kinderen en een grote zwarte hond, die zondag. Die met zes werd niet gezocht, die met vijf wel. Kan.

  Zelfspot is wel en pre, maar niet per se noodzakelijk voor een goed ikje, vind ik.

 28. Er ist wieder da…
  Wil er iemand met mij mee naar deze film, in Amsterdam? Ik tracteer. Mijn vriendin heeft er geen zin in…

 29. Nee, dat kan ik me voorstellen. Wie gaat er heden ten dage vrijwillig naar een film over die griezel? Geef mijn portie maar aan een Duitse herdershond en vergeet ook zelf de popcorn niet.

 30. Zelfs als Hitlers gedachtengoed net zo uitgeroeid zou zijn als de Joden, Roma, homo’s, Polen, Russen toendertijd…
  Zelfs als er niet zoveel neo-nazi’s zouden rondlopen in Duitsland, Oostenrijk en Nederland vandaag de dag…
  Nee, dankjewel.

  Elke poging om Hitler in deze tijd salonfähig te maken/krijgen, of zo belachelijk te maken dat je er om zou moeten lachen geeft blijk van het ontbreken van elke notie van de ellende, waaronder de hel van de vernietigingskampen en de totale verwoestende oorlog, die hij en zijn kompanen in het kwaad veroorzaakt hebben.

  Iets verder kijken dan je neus lang is, nadenken en een beetje historisch besef hebben kan voorkomen dat het nazi-gedachtengoed weer/meer vaste grond onder de voeten krijgt.

  Als mijn vader niet zoveel geluk had gehad in het werkkamp waar hij als slaaf voor de nazi’s moest sloven (lees maar iets over de Arbeitseinsatz) was ik er niet geweest.

 31. Er wordt op deze site toch kritisch over kunst gedacht en hopelijk niet een bezoeker van een film verward met…ach nee, natuurlijk niet!
  Het lijkt mij een enge film, daarom wil ik ook niet alleen gaan👿

 32. Toevallig ben ik het helemaal eens met Letterzetter. Hitler salonfähig maken is dom. Lekker lachen om Adolf? mij niet gezien.


 33. Condoleance

  Mijn vader is overleden. Na afloop van de afscheidsbijeenkomst in de grote kerk schudden wij vele handen van mensen die wij niet kennen. Mijn zusje is dan ook erg blij dat ze in de rij een man ziet met een bekend gezicht. Als hij haar condoleert, geeft zij hem drie zoenen en zegt tegen hem: „Goh, wat lijk jij op je vader.” De man kijkt verbaasd en zegt: „Ken je mijn vader dan?” Mijn zus: „Maar jij bent toch Bart?” „Nee”, antwoordt de man, „ik ben de burgemeester.”

  Robinet Bargeman

 34. Robinet is toch een kraan? Bart was haar oom, oftewel een broer van haar overleden vader of zo? Ik heb de indruk dat er een regeltje is weggevallen. Vooralsnog een groot huh icoontje.

 35. Wanneer komt het uitvaart-ikje waarbij iemand zegt: ‘Van harte gefeliciteerd.’?

  Het was pas leuk geweest als de man tegen Robinet had gezegd: ‘Nee, ik ben Hans Grohe.’

 36. Als je de krant mag geloven is het enge van de film hoe mensen reageren op Hitler. Het is geen grappige film en het was ook geen grappig boek.

 37. Gelukkig zijn er nog mensen met ontzag voor de Burgemeester, “moet je nou eens horen op wie zijn wangen mijn zusje heeft gezoend!” “nou?” “de Burgemeester! Ja, echt!”

  Goh, wat lijk jij op je vader. Dat lijkt me eerder de tekst van de condoleant dan van het zusje dat net als de inzender m/v afscheid had genomen van papaatje.

 38. Ik heb een (1) vrouwelijk kraantje gevonden, te weten Mw. R. (Robinet) Bargeman, in Leiden, dus er zijn er vast meer. Weer wat geleerd.


 39. Adequaat

  Ik moet voor een CT-scan naar het ziekenhuis. Nadat de scan genomen is, blijk ik een allergische reactie te vertonen op de contrastvloeistof. Meteen wordt er adequaat gereageerd door de erg aardige verpleegkundige die mij begeleidt.
  Als ik nog even in de wachtruimte moet blijven zitten om te kijken of ik goed reageer op de antistoffen, haalt hij koffie, maakt grapjes en geeft een aantal adviezen.
  Tot slot zegt hij: „En als er wat is kunt u altijd bellen.” Geroerd door zoveel goede zorgen vraag ik welk nummer ik dan moet bellen. „Gewoon”, antwoordt hij: „112.”

  Lieke van Zanden

 40. Leuk ikje. Of geen leuk ikje. Ik weet het niet. Wat ik wel weet is dat ik vanmiddag om 13:00 dacht: He leuk, het intro. Ben blijkbaar vandaag de dag niet zo datum vast als ik zou kunnen zijn. Het honderdste intro ook nog. Ben je er al druk mee, APD?

 41. Tijdens een wandeling met mijn Nokia in mijn kontzak blijk ik tweemaal per ongeluk 112 te hebben gebeld. Ik vond een nijdig sms’je van de politie, dat ik mogelijk per ongeluk 112 heb gebeld en of ik dat niet meer wilde doen en of ik wel wist, dat ik daarmee een lijn bezet hield. De volgende dag wederom een sms’je met nog dreigender inhoud, nl dat het strafbaar is om zonder noodzaak 112 te bellen.
  Ik hoop dat Lieke dit leest en hiervan goede nota zal nemen.

 42. Toch maar een hoesje kopen voor je Nokia, Mopperkont. Je kunt op die manier ook makkelijk per ongeluk naar een vriendin bellen, ik noem maar wat, en op hoge kosten worden gejaagd als ze maar blijft luisteren naar wat er zich in je kontzak afspeelt.


 43. Fietsbel

  Ik rij met een ov-fiets naar een afspraak in Utrecht. Aan het einde van de Leidseweg moeten ik en enkele andere fietsers wachten voor het stoplicht.
  Als het licht dan op groen springt steekt iedereen over om aan de andere zijde van het kruispunt op een wat nauw fietspad te komen. Achter mij hoor ik een fietsbel flink rinkelen. Enigszins verstoord kijk ik om.
  Ik kijk in het gezicht van een man van rond de dertig die zich meteen verontschuldigt: „Ja, ik weet het, maar soms is het sterker dan ik…”

  Rob Velders

 44. Nou die Rob die kan wel zo vreselijk kreupelig schrijven, het is triest. ” .. moeten ik en enkele andere fietsers”, “als het licht dan op groen spring”, “steekt iedereen over om aan …” brr brr brr brrrrr. “Enigszins verstoord” …. Gelukkig dat een ikje snel ophoudt.

 45. En waarom, waarom moeten we perse weten dat het een ov-fiets is? Dat maakt toch geen malle moer uit voor de clou, Robbekindje? Doe het dan niet, joh. Schrijf de anekdote op, recht voor z’n raap, die uitsmijter was helemaal niet slecht.

 46. Gevaarlijk, omkijken als je als fietser net in een fuik terecht komt. Voor je het weet ligt iedereen tegen de vlakte.

  Ik en enkele andere fietsers….lachen! Rob is negen of tien jaar schat ik zo in.

 47. TimmerArk komt met iets heel nieuws. Hij heeft alles al opgeslagen in een bestand EN alles gekopieerd wat er eerst stond, las ik vanmorgen. Dus dat komt wel goed.

 48. De vector ‘hoe vaak het woord “ik” voorkomt’ is bepalend of het door een vrouw of man geschreven is, probeer maar uit. Hoe meer ‘ik’ hoe vrouwelijker het is… Ervaring of seksisme? 🙂

 49. @Letterzetter, dat zou dan volgens Stylene inhouden dat boeken geschreven vanuit het Ik-perspectief voornamelijk door vrouwen geschreven worden en boeken vanuit een ander perspectief voornamelijk door vrouwen.

  Zou het echt? Betwijfel ik ten zeerste.

 50. Bedankt voor de niet gevraagde aandacht. Of lees je je mail niet op zaterdag🤒? Maar Burnout (juister: Blank Vuil) blijft toch tot in de eeuwigheid op dit blog te lezen? Of stop je er toch volgende week mee?

 51. Maar goed enfin, vanaf volgende week besta ik dus niet meer. Opgeheven en digitaal gecremeerd. Ik zal hier onder een andere naam gaan reageren. Wilde nog aan onze Human Resources Guy hier vragen om hulp met behulp van een poll aangaande een nieuwe naam maar dat leek te veel eer. Voor mij dan. Dus ik heb gewikt en besloten en dinsdag zal ik deze onthullen. Tot dan bouw ik de spanning nog wat op.
  Excuses voor mijn [de n is door moderator op verzoek van de reageerder ingevoegd] wat toornige toon hierboven beste APD, ik schoot uit mijn slof en das niet netjes.

 52. @Luv 15:58 & 16:44
  Lees je eerste bericht eens terug? Alle boeken worden voornamelijk door vrouwen geschreven zeg je daar, o nee, dat dat volgens Stylene zo is. Dat vond ik wel leuk, dat AFTHvdH, WFH, Gerard Reve, Vestdijk, Multatuli, Tommy Wieringa etc. eigenlijk vrouwen zijn/waren. 🙂

 53. @Let Ja, dat vond ik juist ook frappant, dat Stylene dat vond. Maar hoezo sla ik daarmee de spijker op zijn kop?

 54. geschreven vanuit het Ik-perspectief voornamelijk door vrouwen geschreven worden en boeken vanuit een ander perspectief voornamelijk door vrouwen.

  Leuk gevonden Luvienna.

 55. Ja ik had hem ook gezien, die dubbele vrouwen, maar met de mantel der liefde bedekt. Want zo ben ik, he, vol met goede eigenschappen.

 56. Als je een blog zonder inhoud wilt zien, dan ben je hier op de juiste plek. Enkel lege babbels en klets.

 57. Ik weet niet wat er aan de hand is, maar het lijkt alsof de reacties op ‘Een rondje langs de velden’ verdwenen zijn of totaal niet meer bereikbaar. Eens kijken hoe deze reactie zich gedraagt.

 58. Hm. Weer terug, zo te zien is het wel iets in de war. 113 reacties?
  Nou ja, welterusten en een goed weekend verder.
  Nog een slaapliedje:

 59. Er is ook nog andere muziek om bij in slaap te vallen.
  Eigen compositie, live geimproviseerd op 5 synth’s, met elfjes.

 60. Slaapverwekkend die nieuwe van Adele. Ze heeft betere gezongen. Qua tekst ook niet sterk, toch? Ik bedoel maar: hello? And you say goodbye, is it me you’re looking for?

 61. Ivo de Wijs laat op dit moment natuurgeluiden en een storingsmuziekje horen, NPO nog altijd niet in orde. Dag Vroege Vogels snif icoon

 62. Wie wil er nu de NPO aanvallen? THE ussual suspects laat ik maar even buiten beschouwing…wie blijven er over?
  Verveelde teeners? Die verplicht naar Vroege Vogels moeten luisteren van hun groen linkse ouders? Gristenen die tegen uitzendingen op zondag zijn en in de war waren qua dag? Of gewoon er vroeg bij wilden zijn (het begon gisteren)?
  Of mensen die menen dat de NPO staat voor Nationaal Politieke Omroep? Die heb je.

  Hier is het een druilerige Zondagmiddag. Wat ben ik blij dat ik geen zeventien meer ben. APD zat toen natuurlijk op middelhoog niveau iets op Papendal te doen maar ik zat thuis geen huiswerk te verrichten en naar een LP van Robert Long te luisteren of zo. Realiseert iedereen zich dat je tot een jaar of 1988 of daaromtrent twee televisie zenders had? En dat je een hele week uitkeek naar een half uurtje Koot en Bie?

  Gelukkig is er nu kooktv.

 63. De zondag vind ik de vervelendste dag van de week. Ik associeer het altijd met dit soort weer (zie je wel: klopt), verplicht familiebezoek, eindeloos voetbal op de radio waar je vader naar luister en waar het hele huis van doordrongen is. plannen die je voor het weekend had die er niet van gekomen zijn, enzovoort. Waar de vrijdagavond feestelijk is en de zaterdag vol verwachting en energie, is de zondag mèh.

 64. Ik zeg altijd op zondag, sorry Luv, terwijl de geur van pruttelende dode dieren, door de keuken heen het hele huis penetreren, gelukkig maar dat het dode zijn, anders zou het mij niet plezieren. Ben nu eenmaal een carnivoor, in een achterbuurt, om wille van de statistieken en nergens anders door, zit ik pardoes op het verkeerde draad mijn woorden te jongleren. Opdat de sfeer niet verzuurt. En ik mijn gewicht wat op kan krieken.

 65. Hoi Suus, gisteren 22:44
  Ik vond die “double check” van *A. Dapie gisteren inhoudelijk erg sterk.

  Heb jij nog gekeken naar goochelaar Robbert Dijkgraaf, die met allerlei attributen de chaos in het heelal letterlijk uitbeeldde?

 66. De zondag is een feestdag voor mij. De dag begint pas echt om tien over half tien, als de klokken gaan luiden. Drie klokken, verschillend van toon, en samen allerlei boven- en ondertonen vormend. Zoals ongeveer alle kerkklokken van Nederland zijn ze tijdens de Tweede Wereldoorlog verzonken in het IJsselmeer, om later weer opgehaald te worden. Zeggen ze. De klank heeft er niet onder geleden.

  En dan: een hele dag naar eigen inzicht te besteden. Gedichten lezen of maken, pierewaaien, fikkie stoken, lekker koken. Of eindelijk die dikke pil uitlezen. Familiebezoek is bij ons nooit verplicht, gelukkig. En als het dat wel was, zou het ook nog prettig zijn.

  Maar voor Luv gelden andere regels, misschien. Die verheugt zich al op morgen vroeg op voor m’n werk. En natuurlijk op het bijzondere intro.

 67. Ook blogbaas dezes houdt erg veel van de zondag, doorgebracht zoals pawi zo ongeveer. Lekker rommelen, zoals ook heden. Dat van die klokken wist ik niet.

 68. Apie,even iets heel anders.  Onlangs was ik in een McDonalds in Duitsland voor de gratis wifi.  Toen ik dit blog probeerde te bezoeken kreeg ik de volgende boodschap:

  *Jugendschutzfilter

  Liebe Nutzer,
  sie haben versucht, eine eventuell jugendgefährdende Seite aufzurufen.

  Bitte beachten Sie, dass wir bemüht sind, Webseiten, die jugendgefährdende Inhalte aufweisen, insbesondere Webseiten mit pornographischen, rassistischen oder gewaltverherrlichenden Inhalten zu blockieren. Wir möchten damit sicherstellen, dass alle Gäste an diesem Standort, auch die Jüngsten, einen angenehmen Aufenthalt erleben.

  Wir danken für Ihr Verständnis!

  Ihr HotSpot Team*

  Het zet je wel aan het denken.  Zou het komen omdat DSR hier toen nog reageerde? 😉

 69. Dank je, Bertje, ja, ook in sommige businesslounges van internationale vliegvelden (o.a. KLM Schiphol) wordt de site niet doorgegeven. Men scant vermoedelijk inderdaad op grove uitingen, en die uit het verleden staan er allemaal nog op. Is kwestie van tijd dus. Dank je dat je bij de McDonalds in Duitsland aan ons dacht.

 70. Vermoedelijk licht het aan de door de blogbaas geplaatste semi-pornografie in woord en beeld.

 71. Ik vind de zondag ook een heerlijke dag. Het begint eigenljik al in bed als de wekkerradio aanslaat met het radio 4 programma de ochtend van vier van de opgewekte niels heithuis, vervolgens echo van eeuwigheid van de kultuurhistoricus antoine bodar. Als om tien uur spiegelzaal begint met de irritante hans van den boom is het de hoogste tijd om op te staan en een ontbijtje klaar te maken. Daarna tijd voor de ongelezen restanten van de zaterdagkrant en de groene. s’-middags is er altijd wel een mooi concert, zoals vandaag het optreden van cappella brabant in de Kapucijnenkerk in Den Bosch met muziek van Amerikaanse componisten. Het kleine binnentuintje van het klooster lag vol met graven van overleden kapucijnen paters en broeders en het koor zong opgewekt over lux aeterna. Een wel bestede dag.

 72. @Suus november 28, 2015 om 22:44 Als je een blog zonder inhoud wilt zien, dan ben je hier op de juiste plek. Enkel lege babbels en klets.

  Welkom Suus. Eindelijk iemand die het durft te zeggen. Bravo.
  Zullen we een hoogstaande discussie opzetten over de verbuiging van het werkwoord willen?

 73. Mooie oase in Den Bosch de capucijnenkerk en het kerkhofje waar tweefamilieleden van mij begraven zijn een broer en een neef van mijn vader, twee bevlogen volgers van Franciscus.

 74. Vandaag de 100e intro – gaat het ook echt de laatste zijn? De spanning is om te snijden.

  Ik hoop dat ik het aan kan.

Ik vind er dit van:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: