Een rondje langs de velden (99)

99goudhaantje
Goudhaantje, Grote Naam uit het Verleden

Wisten jullie dat je met ASCII-code 32 een R in een rondje op de site kunt toveren? Nee, wij ook niet. Het is handig voor hen die het over Willem met de R in het rondje willen hebben: de illustere Willem® van de allervroegste NRC-ikjesjaren, die nu “heel oud & gebrekkig is, maar dankbaar is voor de belangstelling.” Zijn langste reactie ever onder een ikje gezet – uit het hoofd besloeg die een paginaatje of drie – is nooit meer geëvenaard, de onsamenhangende opruipraat van Trolley en consorten even buiten beschouwing latend. De verwoesting van het digitale archief van de NRC heeft, zoals NaamNomName al eerder liet weten, niet alleen veel waardevols uit de interactieve kookrubriek de prullenbak ingeveegd, maar ook veel ander uniek werk vernietigd. Laten wij nu bijvoorbeeld altijd gedacht hebben dat de uitdrukking “een rondje langs de velden maken” van voormelde Willem® was, maar nee dus, een doorgaans welingelichte bron meldde ons vorige week dat die afkomstig is van Goudhaantje, nog zo’n Grote Naam uit het Verleden. Maar alles van waarde is weerloos en dus voorbij.  

Op weg naar ja naar wat eigenlijk?  Het einde vermoedelijk.

Wij gaan hier onverstoorbaar door en maken d’r wat van. Vorige week bespraken we  een paar ikjes, deelden wat nieuwtjes met elkaar, lazen wat gedichtjes, deden wat Kunst, vulden een referendumpje of twee in en hopla, toen was er al weer een week voorbij. Op weg naar ja naar wat eigenlijk?  Het einde vermoedelijk.

Eerst de ikjes maar: “We leren bij de les Nederlands wanneer je getallen volledig uit moet schrijven” schreef Jules van Waveren, “Vol goede moed schrijft mijn leraar op het bord: ‘Getallen tot en met 20: voluit!” Nou, daar is toch niks mis mee, goed ikje gewoon. Het kon op algehele instemming rekenen: die van Klare taal, Pawi, Luvienna en nog zo wat reageerders van alhier. “Prima ikje, grappig ikje, lekker kort ikje”  Als “vol goede moed” was weggelaten dan zou het volgens Luvienna helegaar toppie geweest zijn en zo is het.

Dat is typerend voor Mieke. Overdag klapt ze uit de spreekkamer, ‘s nachts uit de OK.

Mieke Kerkhof had weer eens niets te doen na een keizersnede en ze diste er een verhaaltje over op, opgetekend vanachter het operatielaken. Mag. Kan. Wij houden er nog altijd niet van. “Ik vind het echt niet normaal dat je zoiets moois kan maken na een avondje stappen.” was de toch echt niet opzienbare uitsmijter van een frisgebakken vader, die met moeder en kind aan Miekes zorg en discretie was toevertrouwd. Pawi: “Dat midden in de nacht een keizersnede doen, dat is typerend voor Mieke. Overdag klapt ze uit de spreekkamer, ‘s nachts uit de OK.” Verder ging de discussie over het operatielaken en aan welke kant zich nu precies vader en zoon bevonden. Pawi: “Onderlijf nog open, bovenlijf ontvangt man en pasgeboren zoontje.” Klare taal: “Zo is het maar net, het vrouwelijke onderlijf wordt steeds lager belaagd, het bovenlijf krijgt steeds meer ruimte voor de man en het ontvangen kind”.

De Ikjesman – niet te verwarren met de Hikjesman – was zo vriendelijk een sauna-ikje ter recensie aan te bieden. Elke Swart begon daarin ijzersterk: “In de stiltesauna komt hij naast me zitten, de 75-jarige meneer De Vries. Hij steekt meteen van wal.” En het einde was ook al prima: “Varkens, jij, ik, van binnen zijn we precies hetzelfde. Twee van zijn kleinkinderen studeren medicijnen, zegt hij trots. „Hakken en snijden; het zit toch in de genen.”

“Nou ja, beter om de beurt een woord dan om het woord een beurt”

Rob en Luca van Tilburg schreven samen een ikje over het verbranden van Kerstkaarten met als hoogtepunt de volgende strofe: “Tring, de bel” De rest was een tikkie minder, of, zoals masterschrijfster Pawi vakkundig opmerkte: “In dit ikje zitten in elke zin drie overbodig moeilijke woorden. Niet overbodige woorden, maar overbodig moeilijk dus.” Op het weetje van Mopperkont dat schrijversechtparen de laatste trend zijn grolde iemand guitig “Nou ja, beter om de beurt een woord dan om het woord een beurt”

Mopperkont plaatste ook het ikje over de jonge vrouw die haar fiets op slot zet en vergeet om haar schattige blonde jongetje van een jaar of twee mee de winkel in te nemen. Wilanne Mooiman stond erbij, keek ernaar en schreef het op. Letterzetter: “Een kind stelen doen ze toch niet zo gauw, moeilijk kwijt te raken aan de helers, dus die kun je best laten zitten tijdens het boodschappen doen.” Klare taal: Mooi geschreven, vooral de opmerking dat alles wat kostbaar is mee de winkel ingaat, accu en plastic tassen dus. “

99logo-grutto
Het beeldmerk van de grutto is gemaakt door kunstenaar Erik van Ommen

Niet het goudhaantje, maar de grutto werd de Vogel des Vaderlands. Pawi verhaalde over intensieve boeren die voor deze zomergasten nestmarkeringen aan moeten brengen. Volgens Luvienna maken vossen en andere roofdieren daar dankbaar gebruik van, die zien ze als een behulpzame wegwijzer.

Ik mis jullie ook!
Ik mis jullie ook!

Volgens Letterzetter moet er helegaar geen vogel van het jaar worden benoemd, maar een dier van het jaar, zoals het Varken, de Weerhaan of een Apie. “Zet Apie (wat mis ik dat lieve gezichtje) achter een schrijfmachine en er komt gegarandeerd een mooi weekoverzicht uitrollen. En daar heb je meer aan dan aan een grutto.” schreef de lieverd.

99wenkbrauwenIn Heer Rozenwaters Kunstrubriek viel weer veel te beleven. “Rol het op, stop het in je hol en laat het langzaam verteren” fulmineerde blogbaas dezes bij een natuurplaatje, maar “Do ist der Bahnhof” van Letterzetter won. Voor nevenstaande wenkbrauwen werd zelfs een heus referendum in het leven geroepen, zoveel goede kopsuggesties waren er. De stand van zaken qua overige referenda van vorige week was aldus:

 • Hoeveel vriendjes of vriendinnetjes heb je gehad? Gesloten. Vanwege hevige sjoemelvermoedens, dit keer niet door de stemmers maar door de referendumbaas besteden we geen aandacht aan de *kuch* “uitslagen”.
 • Bent u het referendumgeile type? Nog open en van harte aanbevolen, alleen al vanwege de voorgedrukte antwoorden, die bij nadere bestudering van de gegevens van Plopje afkomstig blijken te zijn! ” … ik stem nu ongenuanceerd na jarenlange lafheid door wanhoop en tranen verteerd in een vreemde hardheid geheel, sterker, totaal verkeerd voor nee, ik wil je kwijt.”

In de sector Nieuws & Actualiteiten noteerden we vrij veel gejammer en geklaag over TV-perikelen met de KPN (Letterzetter: “Koninklijke Prutsers Nederland“), en we stonden stil bij het overlijden van Armand en het jolig opsteken van een joint door Pauw & Gezelschap ter zijner nagedachtenis. [tekst loopt door onder video]

Plopje gaat intussen lekker tekeer in zijn nieuwe rubriek, voor een uitgelaten lezersschaar, welke laatste van de weeromstuit zelve ook aan het dichten sloeg.

Een dag niet gelachen, een dag niet geleefd
’t Is Plop die dit allemaal mogelijk maakt.
Poëtische hulde aan een (1) Katwijks naakt:
Misère blijft mooi en ik dank u beleefd. (Pawi)

Ook A. Dapie liet zich niet onbetuigd:

Vrouwen bovenop
Vrouwen eronder
Ik vind het allemaal top
En een heel groot wonder

Timmerark probeerde het niet onverdienstelijk met:

/<%> huh * hah*

plopjeMaar de unieke kwaliteit van Plopje zelve kon toch niemand evenaren:

je hebt in mijn ogen de lente gebracht
mijn botten ze werden van snot
je werd te gewenst en mijn hopeloos lot
dat voortdurend en schel om mij lacht

Lummel deelde mee dat hij een klusje had gehad in het statige Hever Castle in Kent, alwaar Anne Boleyn geboren is, zo hoor je nogeens iets, wat voor klusje het was zullen we wel nooit weten.

Deze diashow vereist JavaScript.

Googlekampioen Ad Hok wees ons op een omgekatte bak (met dank aan Nico Spilt en aan voormalig reageerder Warhoofd).

“Wat je hier opgeschreven hebt, is maar een klein stukje van het verhaal. Je neemt ons in de maling.”

Indachtig zijn voornemen is Plopje begonnen met het afstoffen van oude draden. Dit is een gigantische klus, maar zijn eerste keuze verraadde de enorme smaak die het mannetje heeft. Het liefdesepos van Rozenwater, twee jaar geleden gebeurd, één jaar geleden gepubliceerd, werd onder handen genomen. “Wat lees ik nu allemaal, fiets rolstoelHR. Je bent lekker bezig geweest. Potverdikkie. Geweldig. Eén kanttekening: afgezien van de titel komt in je vreselijke verhaal het woordje “liefde” twee keer voor“. Hij liet er de befaamde Meten is Weten app op los, waarna ook auteur Rozenwater moest toegeven: “Met 4x benen, 2x lust en 2x huilen zal de conclusie wel zijn dat er van liefde geen sprake is. Wat ik je brom.” Plopjes voorlopige Eindoordeel – hangende verhoren onder ede met betrokkenen waaronder A. – liegt er niet om: “Wat je hier opgeschreven hebt, is maar een klein stukje van het verhaal. Je neemt ons in de maling.”

Verder barstte er naar aanleiding van het afstoffen van dit verhaal een wat onschuldigere discussie los over het foute zinnetje “Wist ik dat het zo kritiek kwam … “. Nee, da’s zeker geen Nederlands, daar komen we met z’n allen nu pas achter, maar het kwam goed.

Nou, dat was het dan weer, ga nu maar eens proberen wat ikjes te lezen, ergens verstopt in of op de NRC, de krant die zo van lezersanekdotes zegt te houden. De reacties van de mensen uit het land staan hier, ze werden zoals altijd weer aangeleverd door de reageerders op deze site, veelal ex-NRC-reactanten, ex-Volkskrantbloggers en ex-weten-wij-veels. Stuur nu zelf eens een ikje naar de krant. Of scrol naar beneden en zeg wat het ikje van vandaag losmaakt. Plaats een reactie. Mag met een fantasie-emailadres. Voor je het weet, sta jij volgende week in het intro.

Voorgaande afleveringen van deze rubriek zijn elders op dit blog te raadplegen. A. DapieReacties zijn welkom op apie@apiedapie.com. Kortom, het wordt weer een prettige week. Maar als je vindt dat het geen prettige week moet worden, ga dan vooral elders buurten.

Featured image (helemaal hierboven) is gemaakt door Paul Itkin, unsplash.com

Auteur: Bas van Vuren

Schrijver. Rijmer. Kijker. Kent beroemde mensen. Maakt liedjes. Holland Douze Points.

144 gedachten over “Een rondje langs de velden (99)”

 1. Maar goed enfin, vanaf volgende week besta ik dus niet meer. Opgeheven en digitaal gecremeerd. Ik zal hier onder een andere naam gaan reageren. Wilde nog aan onze Human Resources Guy hier vragen om hulp met behulp van een poll aangaande een nieuwe naam maar dat leek te veel eer. Voor mij dan. Dus ik heb gewikt en besloten en dinsdag zal ik deze onthullen. Tot dan bouw ik de spanning nog wat op.
  Excuses voor mijn [de n is door moderator op verzoek van de reageerder ingevoegd] wat toornige toon hierboven beste APD, ik schoot uit mijn slof en das niet netjes.

  Like

 2. @Luv 15:58 & 16:44
  Lees je eerste bericht eens terug? Alle boeken worden voornamelijk door vrouwen geschreven zeg je daar, o nee, dat dat volgens Stylene zo is. Dat vond ik wel leuk, dat AFTHvdH, WFH, Gerard Reve, Vestdijk, Multatuli, Tommy Wieringa etc. eigenlijk vrouwen zijn/waren. 🙂

  Like

 3. @Let Ja, dat vond ik juist ook frappant, dat Stylene dat vond. Maar hoezo sla ik daarmee de spijker op zijn kop?

  Like

 4. geschreven vanuit het Ik-perspectief voornamelijk door vrouwen geschreven worden en boeken vanuit een ander perspectief voornamelijk door vrouwen.

  Leuk gevonden Luvienna.

  Geliked door 1 persoon

 5. Als je een blog zonder inhoud wilt zien, dan ben je hier op de juiste plek. Enkel lege babbels en klets.

  Like

 6. Ik weet niet wat er aan de hand is, maar het lijkt alsof de reacties op ‘Een rondje langs de velden’ verdwenen zijn of totaal niet meer bereikbaar. Eens kijken hoe deze reactie zich gedraagt.

  Like

 7. Hm. Weer terug, zo te zien is het wel iets in de war. 113 reacties?
  Nou ja, welterusten en een goed weekend verder.
  Nog een slaapliedje:

  Like

 8. Er is ook nog andere muziek om bij in slaap te vallen.
  Eigen compositie, live geimproviseerd op 5 synth’s, met elfjes.

  Geliked door 2 people

 9. Slaapverwekkend die nieuwe van Adele. Ze heeft betere gezongen. Qua tekst ook niet sterk, toch? Ik bedoel maar: hello? And you say goodbye, is it me you’re looking for?

  Like

 10. Wie wil er nu de NPO aanvallen? THE ussual suspects laat ik maar even buiten beschouwing…wie blijven er over?
  Verveelde teeners? Die verplicht naar Vroege Vogels moeten luisteren van hun groen linkse ouders? Gristenen die tegen uitzendingen op zondag zijn en in de war waren qua dag? Of gewoon er vroeg bij wilden zijn (het begon gisteren)?
  Of mensen die menen dat de NPO staat voor Nationaal Politieke Omroep? Die heb je.

  Hier is het een druilerige Zondagmiddag. Wat ben ik blij dat ik geen zeventien meer ben. APD zat toen natuurlijk op middelhoog niveau iets op Papendal te doen maar ik zat thuis geen huiswerk te verrichten en naar een LP van Robert Long te luisteren of zo. Realiseert iedereen zich dat je tot een jaar of 1988 of daaromtrent twee televisie zenders had? En dat je een hele week uitkeek naar een half uurtje Koot en Bie?

  Gelukkig is er nu kooktv.

  Like

 11. De zondag vind ik de vervelendste dag van de week. Ik associeer het altijd met dit soort weer (zie je wel: klopt), verplicht familiebezoek, eindeloos voetbal op de radio waar je vader naar luister en waar het hele huis van doordrongen is. plannen die je voor het weekend had die er niet van gekomen zijn, enzovoort. Waar de vrijdagavond feestelijk is en de zaterdag vol verwachting en energie, is de zondag mèh.

  Geliked door 1 persoon

 12. Ik zeg altijd op zondag, sorry Luv, terwijl de geur van pruttelende dode dieren, door de keuken heen het hele huis penetreren, gelukkig maar dat het dode zijn, anders zou het mij niet plezieren. Ben nu eenmaal een carnivoor, in een achterbuurt, om wille van de statistieken en nergens anders door, zit ik pardoes op het verkeerde draad mijn woorden te jongleren. Opdat de sfeer niet verzuurt. En ik mijn gewicht wat op kan krieken.

  Like

 13. Hoi Suus, gisteren 22:44
  Ik vond die “double check” van *A. Dapie gisteren inhoudelijk erg sterk.

  Heb jij nog gekeken naar goochelaar Robbert Dijkgraaf, die met allerlei attributen de chaos in het heelal letterlijk uitbeeldde?

  Geliked door 1 persoon

 14. De zondag is een feestdag voor mij. De dag begint pas echt om tien over half tien, als de klokken gaan luiden. Drie klokken, verschillend van toon, en samen allerlei boven- en ondertonen vormend. Zoals ongeveer alle kerkklokken van Nederland zijn ze tijdens de Tweede Wereldoorlog verzonken in het IJsselmeer, om later weer opgehaald te worden. Zeggen ze. De klank heeft er niet onder geleden.

  En dan: een hele dag naar eigen inzicht te besteden. Gedichten lezen of maken, pierewaaien, fikkie stoken, lekker koken. Of eindelijk die dikke pil uitlezen. Familiebezoek is bij ons nooit verplicht, gelukkig. En als het dat wel was, zou het ook nog prettig zijn.

  Maar voor Luv gelden andere regels, misschien. Die verheugt zich al op morgen vroeg op voor m’n werk. En natuurlijk op het bijzondere intro.

  Geliked door 1 persoon

 15. Ook blogbaas dezes houdt erg veel van de zondag, doorgebracht zoals pawi zo ongeveer. Lekker rommelen, zoals ook heden. Dat van die klokken wist ik niet.

  Like

 16. Apie,even iets heel anders.  Onlangs was ik in een McDonalds in Duitsland voor de gratis wifi.  Toen ik dit blog probeerde te bezoeken kreeg ik de volgende boodschap:

  *Jugendschutzfilter

  Liebe Nutzer,
  sie haben versucht, eine eventuell jugendgefährdende Seite aufzurufen.

  Bitte beachten Sie, dass wir bemüht sind, Webseiten, die jugendgefährdende Inhalte aufweisen, insbesondere Webseiten mit pornographischen, rassistischen oder gewaltverherrlichenden Inhalten zu blockieren. Wir möchten damit sicherstellen, dass alle Gäste an diesem Standort, auch die Jüngsten, einen angenehmen Aufenthalt erleben.

  Wir danken für Ihr Verständnis!

  Ihr HotSpot Team*

  Het zet je wel aan het denken.  Zou het komen omdat DSR hier toen nog reageerde? 😉

  Geliked door 1 persoon

 17. Dank je, Bertje, ja, ook in sommige businesslounges van internationale vliegvelden (o.a. KLM Schiphol) wordt de site niet doorgegeven. Men scant vermoedelijk inderdaad op grove uitingen, en die uit het verleden staan er allemaal nog op. Is kwestie van tijd dus. Dank je dat je bij de McDonalds in Duitsland aan ons dacht.

  Like

 18. Vermoedelijk licht het aan de door de blogbaas geplaatste semi-pornografie in woord en beeld.

  Like

 19. Ik vind de zondag ook een heerlijke dag. Het begint eigenljik al in bed als de wekkerradio aanslaat met het radio 4 programma de ochtend van vier van de opgewekte niels heithuis, vervolgens echo van eeuwigheid van de kultuurhistoricus antoine bodar. Als om tien uur spiegelzaal begint met de irritante hans van den boom is het de hoogste tijd om op te staan en een ontbijtje klaar te maken. Daarna tijd voor de ongelezen restanten van de zaterdagkrant en de groene. s’-middags is er altijd wel een mooi concert, zoals vandaag het optreden van cappella brabant in de Kapucijnenkerk in Den Bosch met muziek van Amerikaanse componisten. Het kleine binnentuintje van het klooster lag vol met graven van overleden kapucijnen paters en broeders en het koor zong opgewekt over lux aeterna. Een wel bestede dag.

  Geliked door 1 persoon

 20. @Suus november 28, 2015 om 22:44 Als je een blog zonder inhoud wilt zien, dan ben je hier op de juiste plek. Enkel lege babbels en klets.

  Welkom Suus. Eindelijk iemand die het durft te zeggen. Bravo.
  Zullen we een hoogstaande discussie opzetten over de verbuiging van het werkwoord willen?

  Like

 21. Mooie oase in Den Bosch de capucijnenkerk en het kerkhofje waar tweefamilieleden van mij begraven zijn een broer en een neef van mijn vader, twee bevlogen volgers van Franciscus.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.