Moge het licht het van het duister winnen (98)

98diwaliNou moe, dan wens je je hindoe- en niet-hindoelezers een vrolijke happy diwali toe, vorige week op 11 november, wat tevens de start van de carnavalsgekte was … en dan zeg je er guitig bij “Moge het licht het van het duister winnen. Wordt weleens tijd ook zeg!” en dan spat dat twee dagen later op vrijdag de dertiende helegaar maar dan ook helegaar uitelkaar. Door toedoen van een dozijn of wat gewetenloze volkomen van God en alles los zijnde griezels die met wapens en bommen in zwarte autootjes door de stad van de liefde scheurden en dood en verderf zaaiden.

Ongemakkelijk huiverend op weg naar de 100.

Ze vochten niet tegen gewapende vijanden, niet tegen “het gezag”, “de politiek”, maar ze schoten nietsvermoedende mensen overhoop die met hun lief op een terrasje zaten, die met hun dochter een voetbalwedstrijd of met hun scharrel een popconcert bijwoonden. Je zou er moedeloos van worden. Maar goed, we moeten verder, en via dit wekelijkse weekoverzicht laten we zoals altijd de opmerkelijke ontwikkelingen die vorige week op dit interactieve community blog  de revue passeerden de revue passeren. Ongemakkelijk huiverend op weg naar de 100.

Onze reageerders vonden er met z’n allen niets van, en dat was nog te veel. Opmerkelijk was vooral dat het ding geplaatst werd.

Corpsbal in ruste Tom W.J. Schulpen zag in de NRC een ikje geplaatst waarvan de clou was: “Nee dank je, geen alcohol meer, ik moet vanavond nog met de trein.” Onze reageerders vonden er met z’n allen niets van, en dat was nog te veel. Opmerkelijk was vooral dat het ding geplaatst werd. Verder wist de schoonmoeder van Peter van Keulen  niet wat een smartphone was, ja duh, zullen jullie denken, welnee, dat moest ook in de krant! Onze eigen sterschrijfster Luvienna vond er dit van: “Omslachtig verhaal voor een meh-clou.

98oudbesjeOnze wijze reageerder en auteur Letterzetter toonde mededogen: “Zalige onwetendheid… Zoals Wim Kok eertijds met de muis.”  Ouwe besjes en peren kunnen volgens hem weer andere dingen, zoals boekweitgort maken zonder internet. Maar geniet eerst maar even van een stuntelende jonge Kok (tekst loopt nog keilang door onder de video).

Saskia Knoop schreef een heel aardig kinderikje over de nieuwe richtlijnen voor goede voeding van de Gezondheidsraad, en wel in het bijzonder die over dat een glas sinaasappelsap net zo ongezond is als een glas cola. Haar kinderen bestelden dus vrolijk een glas cola voor het ontbijt. Lachen in huize Knoop, daar op de vroege morgen aan de keukentafel. Pawi: “Van cola worden je stuivers blinkend schoon en je gebit rot ervan weg. Dat heb ik altijd geleerd. Later weer hoorde ik dat cola, mits lauw en de bubbeltjes eruit gekookt, ideaal is tegen uitdroging”.

98koelkastLetterzetter fulmineerde tegen het Voedingscentrum dat met nieuwe koelkastvoorschriften kwam. “Appels en eieren in de koelkast bewaren. Duh. Zo ken ik er nog wel een paar:

 • Gehaktballen onder het vet in de juspan en het geheel in de koelkast
 • Teelballen in het scrotum en niet aan het sleutelrekje
 • Melk en zuivel in de koeling
 • Borsten, klein of groot, in een goede beha
 • Condooms liefst in een warme, vochtige plaats of anders in het nachtkastje …”

Luvienna fantaseerde over borsten in gesmolten chocola, en dat zijn dan nog reacties van twee vrouwen.

“Condooms?”vroeg Ilona zich af, “moesten die niet in de pindakaas?” En toen was natuurlijk het hek van de dam en liep het gigantisch uit de hand. Luvienna fantaseerde over borsten in gesmolten chocola, en dat zijn dan nog reacties van twee vrouwen. Een ideetje voor Sinterklaas is het wel. 98chocolabhOnze hooterspecialist Ad Hok had in ieder geval het bijpassende linkje naar de Amazoneshop within seconds paraat.

Gelukkig was er een dag later weer een ikje, en wel eentje over het weer. Tuinlieden zijn de vijvers van het Dr. Jac.P. Thijssepark in Amsterdam aan het schoonmaken en scheppen blubber op de oevers. Nounou, dat moet je in Amsterdam niet doen, hoor, want dat is natuurlijk bah voor de wandelaars. Berthold Ebbinge stapt dus op hoge poten naar de arbeiders toe en vraagt op al even hoge toon of ze niet even hadden kunnen wachten. Hij krijgt het schouderophalende antwoord dat de tuinlieden niet met alles rekening kunnen houden. Tja, niet iedereen zou dan meteen aan een ikje hebben gedacht, maar wellicht maakt Ebbinge weinig mee.

98slootPawi deed er een wat nuffig schepje bovenop:  “Ik denk altijd aan taakgestraften als ik mensen aan het werk zie op straten, pleinen, in parken. Het lijkt me leuk werk, beetje sloten schonen met behulp van een platbodem met daarop een hijskraantje, bladblazen terwijl je je adem kunt inhouden, zelfs putjesscheppen kan plezierig zijn.” En zij komt niet eens uit een rijke-stinkerdsbuurt uit Amsterdam of omgeving, maar uit Rotterdam. Enfin, zij is in het gelukkige bezit van een onbeperkt abonnement op de NRC en daar zijn we ongemakkelijk keiblij mee.

In een slootje in het oosten van het land, bij Letterzetter om precies te zijn, kwam allerlei interessante kennis naar boven borrelen, zoals dat dit in Nederland allemaal wettelijk geregeld is, dat watergangen voor 1 november of 1 december geschoond moeten zijn, dat vijvers in parken vaak worden gebruikt als riooloverstort, ja, ga er maar aanstaan, daar zijn wij dus leekjes bij. Wij weten dat allemaal niet, blij als we zijn met ons armeluisbalkonnetje en de bloembak die wij daarop fleurig en duivenstrontvrij proberen te houden.

Luvienna kon het weer eens niet laten om de diertjes erbij te betrekken; als je namelijk te laat schoont, meldde ze, dan maak je de kikkers en salamanders wakker. Goh zeg, dan draaien ze zich toch om en slapen weer in? Wat een mietjes zijn dieren toch. Oh, en het was ook beter voor de boeren, vond ze, anders werd hun grondwaterstand te hoog! Alsof die geen Boer Zoekt Vrouw kunnen kijken. Klare taal: “Dat vrouwen zich zo aanbieden is zeer stuitend, ook wel weer lachwekkend eigenlijk ..”. Maar niets is veranderlijker dan de vrouw: even later schreef ze zich in voor boer Letterzetter. We hopen dat onze beide reageerders door de voorronden komen en houden u op de hoogte.

“Groen is gras, groen is gras, doe maar gauw wat in me tas”

Arno de Vries had heel erg zijn best gedaan op een sfeervolle tear jerker over Sint Maarten. Er kwam een eenzame oude man in voor, die al 25 jaar zijn snoep zelf moest opeten omdat er geen kinderen bij zijn griezelige huis durfden aan te bellen. Vijf bloedjes van kinderen met zwavelstokjes en zelfgemaakte lampionnetjes klimmen dan toch zijn trap op, gedreven door honger, hebzucht en hun vader. Na wat verwikkelingen komt het uiteindelijk goed, en de oude man deelt chocoladerepen uit. Stralende sterren in de hemel kijken neer op stralende kinderen en een stralende ikjesschrijver. *blieft u nog een teiltje icoontje* Of in de woorden van Luvienna: “Ik vind het een beetje week ikje”. Indra had in het echte leven een mooie hedendaagse variant van het Sint Maartenliedje opgepikt: “Groen is gras, groen is gras, doe maar gauw wat in me tas”

98commissiestiekum
De Commissie Stiekem houdt lekkende fractievoorzitter nog geheim

Ook actuele zaken werden als vanouds door de community van deskundig commentaar voorzien. Zo werd er gespeculeerd over de Commissie Stiekem. Letterzetter plaatste nevenstaand plaatje met dito kopje.

Timmerark scoorde de 100e reactie, zo ongeveer zoals ook een jager met een schot hagel weleens een konijntje raakt. Geef hem een half woord en hij associeert er pagina’s tekst bij, vooral over vriendinnen die hij in alle soorten en maten en in vele landen heeft gehad en bedrogen. Doorgaans betuigt hij binnen het half uur alweer spijt over zijn reactie en verzekert aan de andere reageerders hoe geweldig hij iedereen vindt. Sorry voor dit en sorry voor dat, vindt mij alsjeblieft 100e reactielepeltjelief … Van harte gegund dus, Timmerark, het lepeltje is onderweg. De 200e reactie was voor de blogbaas, per ongeluk *diepe schaamte icoon*. Riverside Blues deed de interessante suggestie om een lepeltje voor de 66e reactie uit te delen, iets dat in de voorbereidingen van een langetermijnbeleidsplan voor dit blog zeker zal worden meegenomen.

Timmerark vroeg zich af of er met de Kerst en Oud en Nieuw nog iets bijzonders te beleven valt hier, een Verkiezing van de Reageerder van het Jaar of zo?  “Kom op, laten we wat peper in de slakkenhuisjes doen en er een leuke bedoening van maken! Met badhanddoeken en sherry in koffiekopjes voor hen die naar smachten.” Maar niemand wilde het.

Anoniem maar dan positief. En we laten zien dat leuk voor elkaar zijn niet perse saai en voor een bejaardensoos is. Heb er nu al zin in! Jullie?

Het blogmanagement deed een voorstel: “Misschien kan elke reageerder een lofdicht op een andere reageerder naar keuze schrijven: waarom is het zo’n fijn persoon, het leuke van iemand naar voren halen, dat naar mij sturen via apie@apiedapie.com en ik publiceer het in een verzamelblog met weglating van niet alleen de naam van de afzender maar ook zonder de naam van de aanbedene. In de reacties raden wie wat voor wie geschreven heeft mag, maar net als bij Sinterklaas lootjes trekken op het werk hoeft het niet bekend gemaakt te worden. “Lief zijn voor elkaar, kan, mag” zou de werktitel kunnen zijn. Keiveel hartjes en poesieplaatjes met glittertjes als illustratie. Is dat wat? Anoniem maar dan positief. En we laten zien dat leuk voor elkaar zijn niet perse saai en voor een bejaardensoos is. Heb er nu al zin in! Jullie?”

Tja, och, zin, zin, er was een lui likeje van Timmerark, een getypt “prima idee” van lummel, en een expliciete reactie van Luvienna (“Aardig, positief en met een spelelement. Wat mij betreft gaan we dat doen”). En dat was het wel. Maar wie weet, de zin kan altijd nog komen. Inspiratie kan geput worden uit http://www.poezieverzen.nl/

plopjeDe innig geliefde Plopje kwam na een jarenlange afwezigheid weer eens langs en hij deed heel veel fout. Maar het dappere mannetje hield vol en kreeg het superdynamisch navigeren op deze site toch nog vrij snel onder de knie. Zijn eerste rijmelarijen zijn al te bewonderen, alhier dus. Hij gaat ook oude draden die een doods bestaan leiden nieuw leven inblazen, zoals wie is wie, kaartjes en vrouwen, het ikjesverzamelblog en wat willekeurige ikjesdraden. De community was erg in zijn nopjes met de terugkomst van de melancholische plopjes. De enqueteuitslag dienaangaande loog er niet om, zie verderop, paar alineaatjes naar beneden scrollen.

“Jakkes, met je volle gewicht aan een haak door je verhemelte hangen!”

Heer Rozenwater ging stug door met het plaatsen van bijzondere kunst. Naar aanleiding van die kunst werd er over van alles en nog wat gebabbeld, zoals of de reageerders gevoetbald hebben in hun jeugd. Ja, interessant hoor. Blogbaas dezes bekende: “Ik was te speels voor het echte werk. Bovendien was het donker met alleen van die felle lampen op de hoeken van het trainingsveld. Er was modder, je werd vies. En de andere jongens waren me te ruw en onvriendelijk. Ik heb niet gehuild.” Luvienna was op school heel goed in zaalvoetbal, als keeper, want ze “was de enige die niet voor een aanstormende bal wegsprong”. Verder ging het ook over vissen op salamanders, kikkervisjes, stekelbaarsjes en een enkele snoek. Luvienna: “Jakkes, met je volle gewicht aan een haak door je verhemelte hangen!” Ook Letterzetter deed een duit in het sportzakje: “Zwemmen in het openluchtzwembad met een watertemperatuur van 17 C. Daarvoor moest je ballen hebben, die je dan niet meer zag.”

Clean Sanchez - pawi
Clean Sanchez – pawi

Maar het ging vooral om de kunst en de koppen. Die van pawi – nevenstaand – vonden we erg aardig. Een ander plaatje kwam van de Mexicaanse schilder Diego María de la Concepción Juan Nepomuceno Estanislao de la Rivera y Barrientos Acosta y Rodríguez en dat is op zich al genoeg voor een eervolle vermelding.

Nieuwe en/of nog lopende referenda:

 • Is Keessie door Apie weggepest?
 • Zijn jullie ook zo blij met de terugkeer van Plopje? Uitslag: 19% is waanzinnig blij, 12% is keiblij, 12% zegt: attenoje, krijg nou wat!, 12% God zal me kraken, als dat Plopje niet is! 6% Jezus Christus, geweldig!, 6% DRS duruit Plop durin, want een fantaaaasties eind van het jaar, 6% Reteblij

Nou, dat was het dan weer, ga nu maar eens proberen wat ikjes te lezen onderaan de homepage van de NRC, de krant die zo van lezersanekdotes zegt te houden. De reacties van de mensen uit het land staan hier, ze werden zoals altijd weer aangeleverd door de reageerders op deze site, veelal ex-NRC-reactanten, ex-Volkskrantbloggers en ex-weten-wij-veels. Stuur nu zelf eens een ikje naar de krant. Of scrol naar beneden en zeg wat het ikje van vandaag losmaakt. Plaats een reactie. Mag met een fantasie-emailadres. Geef een sterretje. Plaats een smiley. Voor je het weet, sta jij volgende week in het intro.

Voorgaande afleveringen van deze rubriek zijn elders op dit blog te raadplegen. A. DapieReacties zijn welkom op apie@apiedapie.com. Kortom, het wordt weer een prettige week. Maar als je vindt dat het geen prettige week moet worden, ga dan vooral elders buurten.

Featured image (helemaal hierboven) is gemaakt door Patrick Hendry, www.worldsbetweenlines.com en belangeloos afgestaan aan de lezers van dit blog. Toffe peer ben je, Patrick! 

Advertentie

Auteur: Bas van Vuren

Schrijver - Rijmer - Kijker - Stemacteur - Figurant - Kent beroemde mensen - Maakt liedjes - Doet iets met #ikjes - Want ja - Je moet toch wat

112 gedachten over “Moge het licht het van het duister winnen (98)”

 1. Ah, toch geen ‘De terugkeer van Plopje’ als titel, dus. Wat een geluk dat niemand op mijn weddenschap is ingegaan. Daar was ik lelijk op leeggelopen.

  De blogbaas heeft zich weer uitgesloofd en de apiedapie, pardon: A. Dapiecommunity kan zich weer laven aan nostalgische herinneringen aan de afgelopen week. Waar de vrijdag onaangenaam en ongemakkelijk van afweek, dat dan weer wel.

  Ongemakkelijk, dat wordt wat mij betreft het Woord van de Week.


 2. Getallen

  We leren bij de les Nederlands wanneer je getallen volledig uit moet schrijven. Vol goede moed schrijft mijn leraar op het bord: ‘Getallen tot en met 20: voluit!’

  Jules van Waveren

 3. Lekker kort Ikje. Als ‘Vol goede moed’ was weggelaten had Juultje een pluim gehad.

 4. Luvienna, ik heb voor de zuiverheid niet aan die weddenschap meegedaan omdat ik wat voorkennis had. Overigens is de titel van het nieuwe intro doorgaans op zondagavond laat, soms maandagmorgen, al te zien in het verzamelblog. Dit als inside tip voor het tijdstip van de eventuele volgende weddenschap.

 5. Het is een grappig ikje, inderdaad, dat “vol goede moed” had er niet bij gemoeten. Ga zo door, Jules, jij komt er wel schouderklop icoontje

 6. Behoorlijk volledig en toch stijlvast, knap intro weer (alleen dat “wat nuffig” had van mij mogen worden geschrapt).

  Clean Sanchez was inderdaad een knipoog naar DSR. Hopelijk leest hij nog steeds mee.

 7. Prima ikje, Jules!

  Misschien zit Jules op de Pabo en wordt daar wat oude kennis opgefrist.

  Jules van Waveren lijkt mij een naam uit Vlaanderenland.

 8. Dank Heer Dapie voor dit puike intro met een prachtige toepasselijke wens als aanhef.

  Jammer dat ik het Plopje referendum heb gemist.

 9. Ja, dat Plopjesreferendum heeft veuls te kort open gestaan, terwijl het Keessiesreferendum al weken lang amechtig haatstemmers probeert te vergaren door middel van een oncontroleerbaare “others” haatbak. Mag. Kan. Ik ga er niet over. Maar doe mij nog maar een weekje lief zijn voor Plopje. Keiblij, reteblij, waanzinnig blij, daar word je toch zelf ook blij van als je dat leest?

 10. Avondje stappen

  Midden in de nacht doe ik een keizersnede. De aanstaande ouders zijn een energiek koppel, niet gespeend van enig gevoel voor humor. Ze weten precies wanneer de bevruchting heeft plaatsgevonden; ze hebben de bloemetjes toen flink buiten gezet.

  Hun zoon komt kerngezond ter wereld. Een mooi mannetje. Nadat de kinderarts het kind heeft goedgekeurd, wordt het tussen de ouders gelegd aan de andere kant van het operatielaken.

  Plots hoor ik hem tegen haar zeggen: „Ik vind het echt niet normaal dat je zoiets moois kan maken na een avondje stappen.”

 11. Verhip, de naam staat er tegenwoordig niet meer onder, maar ergens verdwaald boven het giga-logo. Het is inderdaad een Mieke Kerkhofje.

  Erg onder de indruk ervan ben ik niet.

 12. Dat midden in de nacht een keizersnede doen, dat is typerend voor Mieke. Overdag klapt ze uit de spreekkamer, ’s nachts uit de OK.

  Hoogste tijd voor een revanche door Weeromstuit! Waar is die eigenlijk?

 13. En wat is de andere kant van het operatielaken? Gauw even de lakens ondersteboven? Achterstevoren? Binnenstebuiten?

 14. Dit soort lieve maar tamelijk domme uitspraken van vaders aan het kraambed horen eigenlijk niet in de krant te komen. Ik zou me in elk geval kapot schamen, als dit mij zou overkomen.

 15. Dit is een echte Mieke Kerkhof, een kolfje naar haar hand, trouwens wel een grappige uitspraak van die man vanuit het kraambed.

 16. @Klare taal, Huh? Lag die man in het kraambed? En die arme vrouw dan, moest die staand bevallen?

 17. Luvienna,

  Er staat toch dat het kind tussen hen in werd gelegd aan de andere kant van het operatielaken, dus die man zat of lag of hing daarop.

  Er is veel mogelijk bij de moderne sectio, zeker als die wordt verricht door Mieke Kerkhof.

 18. Luvienna,

  De ‘ moderne man ‘ wat dat dan moge zijn, wil alles meebeleven, ook qua bevalling en zelfs zwangerschaps-gymnastiek en puffen indien dat noodzakelijk blijkt te zijn om een beter resultaat te bereiken.

  Gelukkig zijn de fotoreportages die in bepaalde kringen populair waren gelukkig niet meer en vogue.

 19. Ik snap hem, de andere kant van het operatielaken.
  Onderlijf nog open, bovenlijf ontvangt man en pasgeboren zoontje.

  Griezelig en tegelijk ongelooflijk knap, dat dat kan, bij Mieke en consorten.

 20. Zo is het maar net, het vrouwelijke onderlijf wordt steeds lager belaagd, het bovenlijf krijgt steeds meer ruimte voor de man en het ontvangen kind m/v natuurlijk , om misverstanden te voorkomen, het zij gezegd.

 21. En nergens schrijft ons Miekje over nageboorte, hechtingen (verse vader: kan het goed strak, dokter?), naweeën, tepelkloven, striea etc. Zoals het in het echie gaat.

 22. Letterzetter, met een keizersnede blijft het goed strak waar jij zou willen dat het goed strak blijft.

  Genoeg daarover.

  Kijkt iemand naar Wolf Hall? Cromwell, Anna Boleyn, Hendrik VIII, kardinaal Wolseley? Ja/nee. Geen referendum nodig. Indien nee: alsnog doen. Indien ja: alweer een prachtig Brits kostuumdrama, en ook nog historisch verantwoord.

 23. @Letterzetter, nee, die worden ons in geuren en kleuren voorgeschoteld in de home video.

 24. Helemaal aan het einde van internet avontuur, even langs het “:ikje” van Apiedapie. Dat is ’n toer want als er iets te meldren valt over, dan kakelt de hele community. Ik kom voor het “ikje”? Oh er wordt ’n lepeltje uitgereikt voor ’n 100ste reactie. Bewaar me, zeg.
  Wat gebeurt er mert de 66ste reactie? Doen ze dan?
  Ik vergeet het voorval, lees ik scanned het intro, , ppppppppppff wat..? Heb ik dat gezegd?
  Nog an toe : Ik moet me stevig onder controle houden, zeker hier. Brrrrrrrrrrrrrr

 25. Lummel, hopelijk heb je er geen slapeloze nachten van gehad. Werd er goed voor je gekookt?

 26. Aanprijzen

  Spitsuur. Het gezin herenigt zich rond de eettafel, dagelijkse wetenswaardigheden uitwisselend. Tring, de bel… Zucht, vast weer een deurverkoopactie. Twee overenthousiaste jongens prijzen namens Stichting Help Zieke Kinderen kerstkaarten aan.

  De heren blijken getraind in omgang met verbale weerstand; dat mijn eega de kaarten niet mooi vindt, slaat hen geenszins uit het veld.

  Sympathiserend met de goedbedoelde actie is ze genoodzaakt duidelijker te zijn: „Ik wil best doneren, maar die kaarten hoef ik niet. Die sturen we al jaren niet meer!”

  Een seconde is het stil. „Dat kan ik me voorstellen; ze bránden ook prima!”

  Rob en Luca van Tilburg

 27. “Tring, de bel” vond ik wel mooi. “Sympathiserend met de goedbedoelde actie is ze genoodzaakt duidelijker te zijn …” brr icoontje, en dat hebben jullie, Rob en Luca, nog wel samen geschreven, om de beurt een woord?

 28. 😆 Had ik zelf graag willen verzinnen, *A. Dapie.

  In dit ikje zitten in elke zin drie overbodig moeilijke woorden. Niet overbodige woorden, maar overbodig moeilijk dus. Dat leest niet lekker. En het hele verhaaltje ook al niet. Wie gaat er nou in discussie over de schoonheid van de afbeeldingen? Doen wij toch ook niet bij HR’s kunsthoekje?

 29. Van de site van de stichting HZK geplukt:

  “Deze kinderen ondergaan vaak langdurige behandelingen bij instellingen die in samenwerking staan met de Stichting HZK. Hierdoor hebben deze kinderen geen ontspanning.”

  Om daar nu aan te doneren. Hm.

  PS
  (hoe maak je hier iets cursief of vet, Apie? Graag dit citaat cursief of zo. Of is het mij al gelukt?)

 30. Dank Luvienna & Apie. Alles wordt uitgeprobeerd. Hoppa. Hoe TimmerArk aan 6 of 8 acties komt, blijft geheim. Neem ik aan.

 31. Verhikje

  Misprijzen

  Druk druk. Gaan eten. Tring, de bel. Twee speedo’s verkopen kaarten voor Stichting Help Zieke Kinderen De Wereld Uit.
  Kutkaarten zegt man. Speedo’s: ‘Maar bla bla bla’.
  Ik zeg: ‘Geef wel geld, wil géén kaarten.’
  Speedo even Slomo. Dan: ‘Brand je toch een kaartje.’
  Wij blij want zo is er toch weer een Ziek Kind De Wereld Uit.

  Rib en Lucas uit Tilburg (N.Br.)

 32. Heel goed, Pawi. Ik vroeg ernaar omdat ik niet wist of de methoden van tijden geleden nog werken. Blijkbaar wel dus.

 33. Naakte waarheid 19 november 2015

  In de stiltesauna komt hij naast me zitten, de 75-jarige meneer De Vries. Hij steekt meteen van wal. Zijn leven lang werkte hij in de vleeswaren, vertelt hij. Begonnen als knechtje in de slagerij, opgeklommen tot eerste verkoper, filiaalchef en uiteindelijk inkoper. Wist je dat veel chirurgen uit slagersgezinnen komen, vraagt hij. Nee, dat wist ik niet. Meneer De Vries legt het graag even uit: varkens, jij, ik, van binnen zijn we precies hetzelfde. Twee van zijn kleinkinderen studeren medicijnen, zegt hij trots. „Hakken en snijden; het zit toch in de genen.”

  Elke Swart


 34. Kostbaar

  Ik zet mijn fiets bij de supermarkt naast die van een jonge vrouw. Zij heeft een stevige elektrische fiets waarachter een aanhangwagentje hangt met daarin een schattig, blond jongetje van een jaar of twee.
  De vrouw zet haar fiets op slot, haalt plastic tassen uit de fietstas en neemt al wat kostbaar is mee de winkel in.
  Ik zie haar weglopen, de accu van de fiets stevig onder haar arm geklemd, haar zoontje in stille verbazing achterlatend.

  Wilanne Mooiman

 35. Het ikje uit NRC-next is ook niet onverdienstelijk en Carmiggelt zou er een mooie kronkel van gemaakt hebben. Frits Abrahams bespreekt vandaag het boekje van Hans Goedkoop over het verjaardagfeestje van Renate Rubenstein ‘Iedereen was er’ behalve Carmiggelt natuurlijk.

 36. Ja hoor, mopperkont. De meeste mensen komen hier pas na zessen binnen, maar ik ben lekker vroeg thuis.

  Op dat stiltesauna ikje heb ik wat geparafraseerd, op drasties.

  Het ikje van de jonge en ernstig in gebreke blijvende moeder moet ik nog even op me laten inwerken. Het is oninvoelbaar, dat gedrag. De stille verbazing was meer van de inzendster dan van het knulletje. Wat zou jij doen als je zoiets meemaakte?

 37. Best rationeel, die moeder/fietster. Een nieuwe batterij kost tussen de € 400 – € 600 met uitschieters tot € 800 en ze zijn razend moeilijk verkrijgbaar, dus meenemen zodat je dure fiets van € 3500 (incl. aanhanger en kind) niet zo snel gejat wordt, wat in de Randstad zeer waarschijnlijk is. Een kind stelen doen ze toch niet zo gauw, moeilijk kwijt te raken aan de helers, dus die kun je best laten zitten tijdens het boodschappen doen. En misschien is het wel zo’n lastig, niet opgevoed kind dat in de winkel krijst en gilt, alles uit de schappen trekt en de klanten in verbijstering naar de moeder doen kijken en onderling sissen: ‘Het sal je kind maar wesen.’

 38. Het zijn twee leuke ikjes. Keisterke opening van de eerste: In de stiltesauna komt hij naast me zitten, de 75-jarige meneer De Vries. Hij steekt meteen van wal. Aardige uitsmijter van de tweede: “haar zoontje in stille verbazing achterlatend. Had sterker geweest zonder dat “in stille verbazing”.

 39. Tweejarige blonde of zwarte knulletjes of meisjes zijn juist prooi voor dieven, Letterzetter. Die euro’s die jij kwijt bent aan een nieuwe bakfiets-met-trapondersteuning wegen daar niet tegenop.

  Dat ze dreinen, schreeuwen, op de grond gaan liggen in de winkel, op die leeftijd, hun eerste puberteit zeg maar, daar kun je je op voorbereiden. Nu laat het moedertje het kindje alleen naast de verscheurende honden en de loerende lokkers.

 40. Och hoe is het mogelijk, twee heel bijzondere ikjes in deze schrale tijden.

  Eerst las ik het sauna-ikje verbaasd , dat stond niet in mijn krant, maar toch best geslaagd, het is werkelijk waar dat veel chirurgen niet voor slagers onderdoen.

  Dan naar het ikje uit de krant, dat tart elke beschrijving: het modieuze w.s burned-out multitaskend en bakfietsend alleenstaand type dat de weg kwijt is.

  Mooi geschreven, vooral de opmerking dat alles wat kostbaar is mee de winkel ingaat accu en plastic tassen dus.

  Ik zie zo een plaatje van Peter van Straaten voor me.

 41. Nou moe! Wil ik een keer lekker vroeg servicegericht zijn en het ikje overtypen is het ikje dat over de fiets, de batterij en de baby. Dus het ikje van vandaag in de NRC NeXT stond gisteren al op deze site…ik volg het niet meer.

 42. Zijn jullie allemaal als een soort commissie stiekem aan de boemel gegaan zonder mij en liggen jullie nu allemaal gemeenschappelijk jullie roes uit te slapen. Of zo iets?

 43. “…ik voel mij zo verdomd alleen….” Gezongen met een plat Amsterdams accent.


 44. Ondertekening

  Mijn aanstaande, Poolse, schoondochter, net verhuisd naar Nederland vanuit Luxemburg, toont mij met een mengeling van verbazing en ontzag een brief van de Belastingdienst. Over het importeren van een auto en andere nuttige fiscale adviezen.
  De brief is in vlekkeloos Pools geschreven en viel „spontaan” op de mat.
  Bij aandachtige bestudering valt mij behalve een enkele herkenbare afkorting als BPM vooral de ondertekening op. Die is van een ambtenaar, hoofd van de afdeling „Semi Massale Processen”.
  De Belastingdienst: ze maken het je niet alleen makkelijker, ook leuker.

  Jan Hoekema

 45. Waar heb je deze gevonden, mopperkont?

  Die reclame van de Belastingdienst was ijzersterk: niet leuker, wel makkelijker. Heeft die al een prijs gewonnen?

 46. Iedereen die ik ken (2,5 man) heeft KPN en geen teevee. We hebben wel internet maar internetteevee doet het ook niet…

  Grappig, ik kijk de hele week nauwelijks teevee maar wanneer het opeens niet kan word je toch depressief, woedend, agressief en moedeloos.

 47. Mijn buren hebben ook geen tv-ontvangst van Koninklijke Prutsers Nederland, ondanks hun abonnement. Misschien is het wel een soort van aanslag door knagende steenmarters op de kabels, we zullen het wel nooit te weten komen.


 48. Realistisch

  Na het tanken vraagt de man achter de kassa of ik met mijn airmiles-punten wil betalen. Ja, dat wil ik wel. Het scheelt me 50 euro! Zo raak ik eindelijk een paar van die punten kwijt.
  „Tot wanneer loopt die actie?”, vraag ik.
  „Tot eind november”, aldus de man, om eraan toe te voegen: „maar dan zijn we er al niet meer.” Ik kijk hem aan, jeugdig kaalgeschoren, zonnebankbruin en gouden knopjes in neus en oren.
  „Dat is een wel erg pessimistische gedachte”, antwoord ik. Maar in een flits denk ik ook ‘Of is hij misschien realistisch?’ De aanslagen in Parijs indachtig vervolg ik: „Maar het is waar, het kan overal gebeuren. En ineens ben je er dan niet meer.”
  Nu kijkt de man míj aan. Hij lijkt te beseffen hoe ik zijn opmerking opvatte, want hij begint omstandig uit te leggen dat het benzinestation een andere eigenaar krijgt, met nieuw personeel. Ik luister nauwelijks meer, verbouwereerd hoe de aanslagen mijn hoofd zijn binnengedrongen.
  Pas later besef ik dat ik hem nog had willen vragen of hij al nieuw werk heeft, voor als hij er straks niet meer is…

  Johanna Kessler

 49. Ja en de Volkskrant was ooit een kwaliteitskrant…stond ik zaterdag met plezier in de boekwinkel…toen werd 1 gulden 1,25 en op de twee stond: het gaat erg goed met de VK, het zou een prima belegging zijn. Ha, nou het is inmiddels niet eens meer een weekendkrant. Binnen een uurtje heb je hem uit.
  Nog steeds geen teevee trouwens.

 50. Iew Letterzetter, wat een KNOEPERDS van fouten, tweemaal ‘door’ en nog erger. Doet me eraan denken dat in het verhaal van Rozenwater ergens stijl staat in plaats van steil, brrr icoontje, Plopje heeft het met de mantel der liefde bedekd.

 51. #durftevragen Waarom kijken jullie – KPNklanten zonder TV – niet via npo.nl? Alles live en in goeie kwaliteit beschikbaar: Armand dood, Brussel dicht, Mali huiver icoon, Sinterklaasjournaal, ’t is allemaal te zien zonder KPN TV hoor.

 52. Jaja, behalve VI, het enige programma dat wij twee maal per week kijken. DWDD hadden we zo wel gezien maar Homeland weer niet, geen zin om een serie via tablet of pc scherm te zien…maar er was ook enige tijd geen internet en dat houdt alles op!

 53. Even terug naar een eerdere discussie, als ik mag…Wel of geen papieren abonnement?

  Ik zeg nu: wel. Soms liggen die kranten nog even te wachten om gelezen te worden, de grote plaatjes moet je daarvoor wegdenken.
  En ik zag in de krant van 20 november, dus die van gisteren, ineens dat stukje over Riek Bakker. Van Zuid naar fruit. Door Wim de Jong.

  Die schat is miskend maar zet haar schouders er nog steeds onder. Ze heeft belangrijke invloed gehad op de verbetering van de Kop van Zuid, en Rotterdammers weten hoe die er vroeger uit zag. Nu is het een plek waar je wilt wonen en waar je gezien mag worden.

  Voor niet-abonees een linkje in de hoop dat het werkt:
  http://www.nrc.n/handelsblad/2015/11/20/riek-bakker-aan-de-binnenkant-1557708

 54. Actueel ikje, trouwens.
  Iedereen denkt aan hetzelfde dezer dagen, en Georgina Verbaan ook. Zij probeert het weg te denken met “kan ik nog iemand bijschenken?”

 55. Ik heb het nog niet gezien maar lees net dat Pauw boete krijgt voor het samen met zijn gasten opsteken en roken van een joint ter ere van Armand.
  Bah, moet er niet aan denken. Maar goed, iedereen zit regelmatig met een glas alcohol voor zijn snufferd en dat mag dan weer wel…

 56. Ha, ja daar kon je op wachten, Pauw beboet vanwege de joints. Flauw maar wel terecht. Ik denk dat ze het er gewoon voor over hadden, ik vond het een uniek en roerend eerbetoon aan Armand. Meesterlijke slotzet.

 57. In sector ‘overig nieuws’ hieronder het filmpje met de dorpsgek en voormalig wethouder van Steenbergen, die hierom terecht is opgestapt.

  Voor u geplukt van http://www.ad.nl/. Leuke site om er bij te hebben als aanvulling op het echte werk, met dank aan NRC voor het sluiten van hun site, ik had dit uiterst onderhoudende AD-kanaal anders nooit ontdekt.

 58. En hier is het unieke TV-moment van Pauw aan de joint, och beter hier, dan op Podium Witteman, hoe het ook zij, geen toepasselijker eerbetoon aan Armand denkbaar.

 59. Jaja, we zitten lekker te lezen zo op deze grauwe zondagmiddag. Kijk wat ik hier weer voor moois uit de bladen opduikel:

  “Maar wie zichzelf opblaast naast een McDonald’s en slechts één iemand meesleurt in de dood is een slechte terrorist. Wie met drie zelfmoordaanslagen slechts vier doden maakt, terwijl er even later een mensenmassa van 80.000 mensen naar buiten kwamen, is een prutser. Wie met vier kompanen een zaal wil uitmoorden maar niet eens de nooduitgang blokkeert, is geen strategisch genie.

  Wie uit een auto stapt en enkele terrassen beschiet met ongewapende, onschuldige burgers, is geen tactisch onderlegd militair, maar een lafaard, een klootzak, een volkomen ontspoorde enkeling die zijn lot heeft verbonden aan dat van andere volkomen ontspoorde enkelingen. Een roedel lone wolves, dat kan ook. ”

  David van Reybrouck in een prachtige open brief aan Hollande.

 60. Precies. Een uiters mini breintje dus. De terrorist, niet de columnist. Of briefschrijver. Ik bedacht mij gisteren hoe gevaarlijk het is van gekke Geert om rechters hier als slecht weg te zetten. Nu kun je als terreurverdachte al twee! jaar weggezet worden zonder aanklacht of dat je advocaat je dossier mag inzien…wat al erg is. Maar wij gewone burgers hebben niet die angst voor de politie en de rechters zoals waarschijnlijk zo een 75% van de wereldbevolking dit wel heeft. Je denkt er misschien nooit over na (ik haast nooit) maar wat een groot goed is dit!
  En dan ook nog roepen minder, minder, minder Marokkanen. Er woont een Marokkaams gezin boven mij. Ik heb de hele dag al last van ze. Wil ik eens uitslapen is zo een kind jarig! Naast lang zal ze leven draaien ze (vader is blijkbaar amateur DJ) Sinterklaas liedjes en Nederlandse liedjes van een kinder serie die ik niet maar mijn vriendin wel kent. Vrolijke deuntjes. Bah, nee, serieus, je zal maar in een land geboren zijn waar die idioot zulke dingen roept…

 61. Boos op Reactie Plaatsen gedrukt. Zo! Dacht ik. Mooi gezegd!
  Sorry dat ik mij even liet gaan…

 62. En wat horen we nu, juist nu? Honderden Duitse hooligans hebben elkaar belaagd met vele gewonden tot gevolg, is dat ook weer pus die uit de extreem rechtse wond sijpelt of busseniss as ussual.

 63. Wat kan een mens zich in een tijdspanne van vijf minuten toch vreselijk opwinden he? Ik mis typte iets in vreselijk en de iPad stelde Brussel voor…het is met wat!

 64. Hooligans die elkaar afslachten heeft niet veel met links of rechts te maken, Timmerark, het schijnt helaas bij het menselijke ras te horen. 😦

 65. .. Prachtige open brief citaat Blogbeheerder Wat ’n superbe woordenschat heeft die man. Het staat inmiddels in mijn geheugen. Gaat mee naar FB iedereen die het wil lezen. “n Prachtige open brief. Is er op NRC: Prachtige bijdragen niet ’n vacature zou je hem wensen?.
  Hoeveel intro’snog van de man 4 of 5?

 66. Daar kun je je in vergissen APD, veel hooligans zijn extreem rechts. En nu gingen ze met veel geweld op de kassa’s af…dat is slecht nieuws…

 67. Zo, er zit weer een lekker introotje aan te komen. Vanmiddag 13:01 (een minuut later dan gebruikelijk), gaat dat zien. Waar? Hier! Hoef je niks voor te doen, het wordt vanzelf het bovenste verhaaltje.

  Het zal gaan over een eigenlijk heel redelijke ikjesweek, over de Kunst, wat nieuwtjes, zoals KPN, Armand, Pauw en lummel, over referenda, over topplopjes, Willem met de R in het rondje en over de analyse van het Fietsenepos van Heer Rozenwater. Gaat dat zien, zegt het voort. Of niet en dan is het ook goed.

 68. Er bereiken mij van vele kanten emails en whatsapps, daarom maar even hier de mededeling voor nieuwkomers: over vijf minuutjes verschijnt er een nieuw weekoverzicht alhier op de site (zoals elke week om 13:00 uur, heden een minuutje later vanwege omstandigheden). We sluiten dan de discussie hier af, die verdwijnt in de internetcatacomben en gaan vrolijk verder op de nieuwe draad. Nadruppelen hier mag en kan, maar wordt niet meer zo heel erg nauw gemonitord door het lezersvolk.

Ik vind er dit van:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: