Mijn hele lijf werd code rood (106)

160111bardootjeIk keek naar jou en zag een stoot
ik hield mij niet zo heel lang groot
mijn hele lijf werd code rood
die duurt tot zeker wel mijn dood.

Heinrich Heine? Nee! Onze eigen huisdichter Plopje. Het was de hele vorige week weer feest met een lach en een traan op zijn Plopjesblog. Want hij gaat door met een inzet die geen weerga kent. “En hoe je ook kijft, en hoe je ook krijst, ik zal het geduldig lijden, maar als je mijn poëzie niet prijst, dan laat ik me van je scheiden.” (Heinrich Heine vertaald door Marko Fondse en Peter Verstegen (fragment).

Schotel spinazie met ham - Brigitte Bardot
Schotel spinazie met ham – Brigitte Bardot

Verder zag een nieuwe aflevering van de ongekend populaire Kunstrubriek van Heer Rozenwater het levenslicht. “Zonder kunst gaat het niet” heet de inmiddels al weer 13e aflevering.  Een van de meest verrassende winnaars van de eerste week was niemand minder dan Brigitte Bardot voor haar typering “Schotel spinazie met ham” van een portret geschilderd door Kees van Dongen. Deze grijsaard werd niet warm of koud van de avances van het v/m sexsymbool en eiste paiement en espèces. 

Alsof jij normaal doet - Luvienna
Alsof jij normaal doet – Luvienna

De leukste kopsuggestie tot nu toe vond ik persoonlijk die van Luvienna bij het nevenstaande surrealistisch plaatje van María de los Remedios Alicia Rodriga Varo y Uranga.

Er waren natuurlijk ook ikjes en – iets dat je niet vaak ziet – een echte ikjesschrijver (m/v) die reageert op het fileren alhier. Yvette Solognier had een aardige ik uit de oude doos geschreven ter gelegenheid van het faillissement van V&D. „Ik kom onderbroeken kopen voor mijn moeder”, zei een collegaatje van Yvette hierin. „Ze lekt.” Yvette keiverontwaardigd natuurlijk: „Maar zoiets zeg je toch niet over je moeder”. Maar toen begreep ze het. Het ging om „Select, het huismerk van V&D“. Het leverde haar aanvankelijk een Eindoordeel op van een diepe minus twee (schrijve -2), met name vanwege het mopjeskarakter en de spekkige schrijfstijl.  Maar toen ze onverwacht haar opwachting maakte op het blog en zei dat het echt gebeurd was en dat haar verontwaardiging oprecht was geweest, werd het Eindoordeel opgehoogd naar een vijf en een half. Kijk, zo makkelijk is het, ikjesschrijvers (m/v), even wat context komen geven en jouw ikje wordt op echte waarde geschat.

Hij kwam ijzersterk terug met drie kopsuggesties binnen de vijf minuten (over beenham, yeux en grote yoekels).

Yvette mocht wel van geluk spreken dat De Schrijvende Rechter zijn vlijmscherpe hakmes aan de wilgen heeft gehangen, Mopperkont op vakantie was (in de kerosinedampen van het Georg Bush vliegveld), Klare taal nog de Andalusiëkoffers aan het uitpakken was en Letterzetter in het ongerede raakte (met een paar tia’s en wat insults zelfs in het ziekenhuis belandde maar er gelukkig ook snel weer uit kwam). Hij kwam ijzersterk terug met drie kopsuggesties binnen de vijf minuten (over beenham, yeux en grote yoekels).

Riverside Blues deed weer eens lekker mee, vast een goed voornemen voor het nieuwe jaar. Hij plaatste wat video’s, waarvan de onderstaande het meest in de smaak viel. Het gaat over vreemde landen en mensen *say no more icoontje* en begint met een minutenlange staande ovatie, ja, vond ik ook apart, meestal heb je die erna. Het duurt trouwens erg lang voordat de pianiste gaat zingen. (tekst loopt onder video nog eventjes door)

Hopla, daar zijn we weer, had ik toch beloofd? Ook van RSB afkomstig was immers een van de lolligste ikjes van de hele vorige week. Onze man op de Fillippijnen plaatste die over die huisarts die vroeg hoe lang de patient al niet meer rookte. Op diens antwoord dat dit sinds januari 1983 was, omdat de aangesprokene toen niet op de intensive care van het VU mocht roken, was dokters droge reactie: “Klacht ingediend zeker?” René van Schaik was erbij en keek ernaar.

160111WNFjasjeWe kregen vorige week een “tsunami van ikjes” (quote: Pawi) over ons heen, uit de papieren krant, de website, de Next, vanachter de betaalmuur, vanaf de openbare site, een echt lekker amateuristisch zootje dus. Nog altijd, terwijl de nieuwe site nu toch een paar weekjes draait. Ga zo door, NRC (not icoontje). De ikjes gingen over de onvermijdelijke zoon op het voetbalveld en over een collectemeisje in een jas van het Wereld Natuur Fonds die een aardige opendoenende dame Heleen Akerboom-Menger, beledigt.

Zijn collega’s werken zo onopvallend mogelijk door.

We hadden er ook eentje over een proefavond van de Gall & Gall waarbij niemand komt opdagen (dus die zijn binnenkort ook failliet, let maar eens op), en een hele aardige van Hugo Hoes over een stel bouwvakkers die een tegel op zijn presenteerblad koffie lieten vallen.  „Er is een steen op gevallen.” Dan pas zie ik dat alle kopjes hun oren missen en er een zelfs doormidden is. Zijn collega’s werken zo onopvallend mogelijk door.” Mooi geschreven toch?

160111Emmen
Verhuizing Dierenpark Emmen verloopt anders dan verwacht

Een flauw woordgrapje over kronen in Denemarken vermelden we niet eens.  En dat de verhuizing van Dierenpark Emmen nog steeds niet zoals verwacht verloopt was ook al geen verrassing. Dit keer was het een neushoorn die bijna uitbrak. Wat kunnen die oppassers dan ineens rennen, zeg!

Bookmark of was het Markboek was wat stil vorige week, alhier althans, op zijn eigen blog ratelde hij lekker door. Onder andere met een keibelangrijk stukje over een waarzegster in de Rue d’Amsterdam te Parijs, die hem ooit voorspelde dat hij geld zou gaan verdienen met woorden. Nou doe dat dan, zou je haast zeggen, of vermeld dit als het is uitgekomen, maar waar bemoei ik me mee?

Afscheid met respekt en bewondering namen wij van David Bowie, die op 69-jarige leeftijd de overgang maakte naar het heelal.

Enfin, ga nu zelf maar proberen wat ikjes te lezen, ergens verstopt in of op de NRC, de krant die zo van lezersanekdotes zegt te houden. Of stuur zelf een ikje naar de krant, je vindt vast het formulier wel ergens op het internet. Of scrol naar beneden en zeg iets. Mag met een fantasie-emailadres. Voor je het weet, kan jouw keigrappig of keiinteressant citaat volgende week ergens opduiken als een hoogtepunt van deze week.

Alle 100 afleveringen van de historische rubriek waarin stelselmatig alle hoogtepunten van de afgelopen weken werden behandeld zijn elders op dit blog te raadplegen. A. DapieJa, dat waren tijden.

Reacties zijn welkom op apie@apiedapie.com. Het wordt misschien best wel een prettige week. Als je vindt dat het geen prettige week moet worden, ga dan s.v.p. elders buurten.

Featured image (helemaal hierboven) is gemaakt door een onbekend talentje op het internet. Ik vond het op stock.tookapic.com en daar zeiden ze dat het een CCO License is, free for personal and commercial use, no attribution required, nou dan niet en bedankt nog zeg ik dan. “t Is trouwens geen mus, maar een koolmeesje, dat dan wel. 

Auteur: Bas van Vuren

Schrijver. Rijmer. Kijker. Kent beroemde mensen. Maakt liedjes. Holland Douze Points.

110 gedachten over “Mijn hele lijf werd code rood (106)”

 1. Toe maar, inderdaad doet het ook mij denken aan die keer dat DSR daar zogenaamd met de hoed in de hand om genade kwam vragen, ook toen en dus nu was ik het niet, waarvan akte of niet. Ik heb een idee, maar geen bewijs, dus laat ik het maar weer zitten. Get a life zou ik haast tegen dit heerschap zeggen. o_O

  Like

 2. Och, op zondag wat reflecteren, in stilte en offline, heeft nog nooit iemand kwaad gedaan. Het is alle lezers gegund. Zelve heb ik zojuist de bijna laatste hand gelegd aan het weekoverzicht dat morgen om 13h00 uur verschijnt. Bijna, want actuele ontwikkelingen worden er nog tot morgen 12h59 ingestopt. Hoe het dingetje heet kan ik al verklappen: Houd omhoog de goede bloggen. Die kon ik niet laten lopen. grinnik icoontje Verder veel naakt en poezie.

  Like

 3. Nog steeds diepe rust in de tent. Iedereen bereidt zich voor op de Elfstedentocht. Neem ik aan. Wat een wereld.

  Like

 4. 18 januari 2016

  Deurbel

  Woensdagmiddag. De voordeurbel gaat. Mijn zoon van net 6 jaar oud rent nieuwsgierig naar de deur en doet open.
  Ik hoor zijn vriendje vragen: „Ga je mee belletje trekken?”
  Mijn zoon antwoordt: „Wacht, dat moet ik even aan m’n moeder vragen.”

  Noor Schulting

  Like

 5. @Plopje, kalm aan, en niet te heftig scrollen alsjeblieft.

  @ikje, is de achterdeurbel dan weleens gegaan? Duh icoontje.

  Like

 6. Maar goed, we gaan weer aftellen met z’n allen. Nog een minuut of vijf en dan is dit intro een uitro, dit weekoverzicht een weekoverzag en gaan we lekker beginnen aan een kakelvers beginnetje. Ik heb er zin in! 🙂

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.