Mijn hele lijf werd code rood (106)

160111bardootje

Ik keek naar jou en zag een stoot
ik hield mij niet zo heel lang groot
mijn hele lijf werd code rood
die duurt tot zeker wel mijn dood.

Heinrich Heine? Nee! Onze eigen huisdichter Plopje. Het was de hele vorige week weer feest met een lach en een traan op zijn Plopjesblog. Want hij gaat door met een inzet die geen weerga kent. “En hoe je ook kijft, en hoe je ook krijst, ik zal het geduldig lijden, maar als je mijn poëzie niet prijst, dan laat ik me van je scheiden.” (Heinrich Heine vertaald door Marko Fondse en Peter Verstegen (fragment).

Verder zag een nieuwe aflevering van de ongekend populaire Kunstrubriek van Heer Rozenwater het levenslicht. “Zonder kunst gaat het niet” heet de inmiddels al weer 13e aflevering. Een van de meest verrassende winnaars van de eerste week was niemand minder dan Brigitte Bardot voor haar typering “Schotel spinazie met ham” van een portret geschilderd door Kees van Dongen. Deze grijsaard werd niet warm of koud van de avances van het v/m sexsymbool en eiste paiement en espèces.

Alsof jij normaal doet - Luvienna
Alsof jij normaal doet – Luvienna

De leukste kopsuggestie tot nu toe vond ik persoonlijk die van Luvienna bij het nevenstaande surrealistisch plaatje van María de los Remedios Alicia Rodriga Varo y Uranga.

Er waren natuurlijk ook ikjes en – iets dat je niet vaak ziet – een echte ikjesschrijver (m/v) die reageert op het fileren alhier. Yvette Solognier had een aardige ik uit de oude doos geschreven ter gelegenheid van het faillissement van V&D. „Ik kom onderbroeken kopen voor mijn moeder”, zei een collegaatje van Yvette hierin. „Ze lekt.” Yvette keiverontwaardigd natuurlijk: „Maar zoiets zeg je toch niet over je moeder”. Maar toen begreep ze het. Het ging om „Select, het huismerk van V&D“. Het leverde haar aanvankelijk een Eindoordeel op van een diepe minus twee (schrijve -2), met name vanwege het mopjeskarakter en de spekkige schrijfstijl. Maar toen ze onverwacht haar opwachting maakte op het blog en zei dat het echt gebeurd was en dat haar verontwaardiging oprecht was geweest, werd het Eindoordeel opgehoogd naar een vijf en een half. Kijk, zo makkelijk is het, ikjesschrijvers (m/v), even wat context komen geven en jouw ikje wordt op echte waarde geschat.

Hij kwam ijzersterk terug met drie kopsuggesties binnen de vijf minuten (over beenham, yeux en grote yoekels).

Yvette mocht wel van geluk spreken dat De Schrijvende Rechter zijn vlijmscherpe hakmes aan de wilgen heeft gehangen, Mopperkont op vakantie was (in de kerosinedampen van het Georg Bush vliegveld), Klare taal nog de Andalusiëkoffers aan het uitpakken was en Letterzetter in het ongerede raakte (met een paar tia’s en wat insults zelfs in het ziekenhuis belandde maar er gelukkig ook snel weer uit kwam). Hij kwam ijzersterk terug met drie kopsuggesties binnen de vijf minuten (over beenham, yeux en grote yoekels).

Riverside Blues deed weer eens lekker mee, vast een goed voornemen voor het nieuwe jaar. Hij plaatste wat video’s, waarvan de onderstaande het meest in de smaak viel. Het gaat over vreemde landen en mensen *say no more icoontje* en begint met een minutenlange staande ovatie, ja, vond ik ook apart, meestal heb je die erna. Het duurt trouwens erg lang voordat de pianiste gaat zingen. (tekst loopt onder video nog eventjes door)

Hopla, daar zijn we weer, had ik toch beloofd? Ook van RSB afkomstig was immers een van de lolligste ikjes van de hele vorige week. Onze man op de Fillippijnen plaatste die over die huisarts die vroeg hoe lang de patient al niet meer rookte. Op diens antwoord dat dit sinds januari 1983 was, omdat de aangesprokene toen niet op de intensive care van het VU mocht roken, was dokters droge reactie: “Klacht ingediend zeker?” René van Schaik was erbij en keek ernaar.

We kregen vorige week een “tsunami van ikjes” (quote: Pawi) over ons heen, uit de papieren krant, de website, de Next, vanachter de betaalmuur, vanaf de openbare site, een echt lekker amateuristisch zootje dus. Nog altijd, terwijl de nieuwe site nu toch een paar weekjes draait. Ga zo door, NRC (not icoontje). De ikjes gingen over de onvermijdelijke zoon op het voetbalveld en over een collectemeisje in een jas van het Wereld Natuur Fonds die een aardige opendoenende dame Heleen Akerboom-Menger, beledigt.

Zijn collega’s werken zo onopvallend mogelijk door.

We hadden er ook eentje over een proefavond van de Gall & Gall waarbij niemand komt opdagen (dus die zijn binnenkort ook failliet, let maar eens op), en een hele aardige van Hugo Hoes over een stel bouwvakkers die een tegel op zijn presenteerblad koffie lieten vallen. „Er is een steen op gevallen.” Dan pas zie ik dat alle kopjes hun oren missen en er een zelfs doormidden is. Zijn collega’s werken zo onopvallend mogelijk door.” Mooi geschreven toch?

160111Emmen
Verhuizing Dierenpark Emmen verloopt anders dan verwacht

Een flauw woordgrapje over kronen in Denemarken vermelden we niet eens. En dat de verhuizing van Dierenpark Emmen nog steeds niet zoals verwacht verloopt was ook al geen verrassing. Dit keer was het een neushoorn die bijna uitbrak. Wat kunnen die oppassers dan ineens rennen, zeg!

Bookmark of was het Markboek was wat stil vorige week, alhier althans, op zijn eigen blog ratelde hij lekker door. Onder andere met een keibelangrijk stukje over een waarzegster in de Rue d’Amsterdam te Parijs, die hem ooit voorspelde dat hij geld zou gaan verdienen met woorden. Nou doe dat dan, zou je haast zeggen, of vermeld dit als het is uitgekomen, maar waar bemoei ik me mee?

Afscheid met respekt en bewondering namen wij van David Bowie, die op 69-jarige leeftijd de overgang maakte naar het heelal.

Enfin, ga nu zelf maar proberen wat ikjes te lezen, ergens verstopt in of op de NRC, de krant die zo van lezersanekdotes zegt te houden. Of stuur zelf een ikje naar de krant, je vindt vast het formulier wel ergens op het internet. Of scrol naar beneden en zeg iets. Mag met een fantasie-emailadres. Voor je het weet, kan jouw keigrappig of keiinteressant citaat volgende week ergens opduiken als een hoogtepunt van deze week.

Alle 100 afleveringen van de historische rubriek waarin stelselmatig alle hoogtepunten van de afgelopen weken werden behandeld zijn elders op dit blog te raadplegen.

A. Dapie

Ja, dat waren tijden.

Reacties zijn welkom. Het wordt misschien best wel een prettige week. Als je vindt dat het geen prettige week moet worden, ga dan s.v.p. elders buurten.

Featured image (helemaal hierboven) is gemaakt door een onbekend talentje op het internet. Ik vond het op stock.tookapic.com en daar zeiden ze dat het een CCO License is, free for personal and commercial use, no attribution required, nou dan niet en bedankt nog zeg ik dan. “t Is trouwens geen mus, maar een koolmeesje, dat dan wel.

Auteur: Bas van Vuren

Schrijver - Rijmer - Kijker - Stemacteur - Kent beroemde mensen - Maakt liedjes - Doet iets met #ikjes - Want ja - Je moet toch wat

110 gedachten over “Mijn hele lijf werd code rood (106)”

 1. Geheel volgens verwachting weer een puike intro van de blogbaas. Ik heb afgelopen week best een hoop gemist, zie ik. En dat terwijl ik toch echt probeer alles bij te houden. Doet me denken aan “Do. Or do not. There is no try.” Zo zie je maar weer, al dat proberen was voor noppes. 😦

  Maar wel een opname in de eregalerij! ronddansjeicoontje Dank blogbaas! ❤

 2. Dank je, Luvje ^^’ Weet je, daar doe ik het voor, voor al die mensen die elke keer weer een hele hoop missen. Snif.

 3. Ja, op het eerste gezicht een rustig weekje, maar kijk eens wat je er allemaal uit kunt halen! Zelfs als je alleen maar de vrolijke kantjes in herinnering brengt. Knap werk, * Apie.

  The Little Black Dress, waarvoor Van Dongen 270.000 francs-en-espèces wilde hebben, heeft tijdens ons jaarlijkse familiefeestje wel discussie losgemaakt. Waren dat ancien francs? Hoe jong was BB toen ze poseerde? Kun jij zo’n jurkje voor mij maken? En ook zo’n figuur als je gestopt bent met roken?

  Vol vertrouwen ga ik de komende week in. Met het opnemen van Luvienna in de eregalerij ben ik het helemaal eens, dat was en is lachen!

  BoekMark lijkt me een dromer, maar zijn schrijftafel heeft hij al lang op orde. Hopelijk zien we meer van hem deze week.

 4. Ik hoopte dat het ikje als vanzelf zichtbaar zou worden. Maar neen. Dan maar zo:

  Dobbelsteen 11 januari 2016

  In de kerstvakantie leg ik de spelregels van mens-erger-je-niet aan mijn kleinzoon van vijf jaar uit. Wat een dobbelsteen is, hoe je met de pionnen stappen zet op het bord en hoe je iemand van het bord af kan tikken. Wie alle vier pionnen op rij thuis heeft is de winnaar. Hij heeft alles begrepen. „Oké”, zeg ik, „wie het hoogste gooit mag beginnen.” Binnen een seconde knallen er twee dobbelstenen tegen het plafond.

  Sjoerd Bronsgeest

  Dit ikje komt mij bekend voor. Is het een herhaling?

 5. Ja, dit is een keibekend grapje. Van heel lang geleden dat wel.

  http://www.leukste-moppen.nl/mop-id-642-titel-Wie-het-hoogste-gooit.html

  Hij is er ook in de domme-blondjesuitvoering:

  http://moppentop.blogspot.nl/2015/03/blondjes-grappen.html

  Ik ga nu op zoek naar een Belgenvariant. Is er vast.

  En ja hoor: http://forum.fok.nl/topic/1450481?mode=print&token=c119674ece4967f33290b567c1c2a959&allowcookies=ACCEPTEER+ALLE+COOKIES

  En zelfs bij de ikjes is hij al minstens een keer aan bod geweest, zie bijvoorbeeld die van 7 mei 2009:
  http://www.drasties.com/drasties/comments/het-ikje-van-vandaag-hoger-hoogst

  En deze van 14 mei 2008!

  http://prev-m.nrc.nl/ik/2008/05/14/hoge-ogen/

 6. Weer een prima inleiding, Apie. We modderen gewoon door ondanks het voortijdig vertrek van David.

 7. Hoge ogen 14 mei 2008

  Naar een driedaags it-congres in Las Vegas geweest. Veel inhoudelijke sessies maar ook een zaal met standjes van leveranciers die je proberen te lokken met allerlei gadgets. Pluchen beesten, kaartspelen met logo’s, grote dobbelstenen, etcetera. Bij thuiskomst geef ik mijn zoontje van vier de grote dobbelstenen.

  „Papa, zullen we hiermee samen spelen?”
  „Dat is goed”, zeg ik. „We doen wie het hoogst gooit, begin jij maar.”
  „Oké”, zegt hij. Twee dobbelstenen knallen hard tegen het plafond.

  Steven Roosen

 8. O, Apie, je reist door de tijd. Heel knap, maar zo maak je mij wel in de war. Je “had” dit ikje al gemeld. Maakt niet uit.

 9. Geeft niet, Pontius, het is af en toe best fijn om in de war te zijn. Als blogbaas heb ik het privilege om mijn eerdere commentaren te updaten, doe ik zo af en toe eens voor de overzichtelijkheid. We hebben dus nu in ieder geval al drie auteurs van een ikje die een vrijwel gelijkluidende inval hadden. En drie onlinemoppentrommels met hetzelfde ding. Als wij dit binnen een minuut kunnen googelen, waarom nemen de stageaires van de NRC die moeite dan niet? Omdat het ze niet kan schelen. Juist. Het is schrijnend, maar waar.

 10. Deze ga ik volgende maand insturen:

  In de paasvakantie leg ik de spelregels van ganzenbord aan mijn kleindochter van zes jaar uit. Wat een dobbelsteen is, hoe je met de gansjes over het bord beweegt. Zij heeft het begrepen. „Goed dan”, zeg ik, „wie het hoogste gooit mag beginnen.” Meteen knallen er twee dobbelstenen tegen het plafond.

  Hilarisch he?

 11. Mag je met twee dobbelstenen meedoen aan Mens Erger Je Niet? Twee? Lijkt me al te gemakkelijk. Ne t’en fais pas, wat vinden de Franstalige expats hier van?

 12. Apie, het tijdreizen is uiteraard prima. Ik ben sjeloers. Ik dacht nu alleen één tel: hoe ken ik dat niet gezien hebben?
  Leuk, beidewee, dat je al een kleindochter hebt. Weet de vader het al?

 13. @Apie 15:58
  Waar haal je dat NRC-ikje inclusief reacties vandaan? Zijn alle reacties dan toch nog wel terug te vinden? Hebben ze bij NRC iets aan de archivering veranderd of zo?

 14. Plopje, ik googelde eenvoudig op “wie het hoogst gooit” en dan site: http://www.nrc.nl Toen kwam dit tevoorschijn. Ik neem dus nu aan dat alles er nog gewoon is maar niet meer met een menu ontsloten. Snif. Heer Roos weet meer van dit soort dingen. Ik geniet er alleen maar van. Wat zou het mooi zijn als NRC dat archief weer gewoon online zette. Zo duur is dat toch niet? Dat bedoel ik!

 15. @Apie 16:19
  Het gebrek aan geheugen is geen unieke eigenschap van de NRC. Als je ergens langer dan 5 jaar gewerkt hebt, zie je continu herhalingen van zetten & onzin. Wacht maar tot je blog zolang bestaat. Elke nieuwe generatie vindt het wiel maar weer eens uit.

 16. Dit blog, zo meldde mij WordPress gisteren via een persoonlijk bericht, bestaat exact vijf jaar. Bescheidenheidshalve heb ik hier geen ruchtbaarheid aan gegeven maar bij deze dus. Bloemen hoeft niet. Flessen wijn altijd welkom. Of gewoon een vriendelijk woord. Kijk maar. ^^’

 17. Happy Anniversary with WordPress.com!
  You registered on WordPress.com 5 years ago!
  Thanks for flying with us. Keep up the good blogging!

 18. Ik zie dat Abisag ook al veel langer bezig is dan wij hadden kunnen vermoeden. Gelukkig is dat inmiddels verjaard. Hoop ik tenminste.

 19. Gefeliciteerd met het lustrum, Apie! Dan wachten we nu op de herhalingen van zetten.

 20. De vertaling is leuker: “Gelukkige verjaardag. U geregistreerde 5 jaar geleden bedankt voor met ons te vliegen. Houd omhoog de goede bloggen! “ 😀

 21. Proficiat APD met je eerste lustrum bij WordPress en natuurlijk dank voor de knappe ‘keek op de week’ van vandaag.

 22. @Apie 17:10

  Google vertaalt het aldus:

  Bellen met WordPress.com!
  U ingeschreven op WordPress.com 5 jaar geleden!
  Bedankt voor het vliegen met ons. Keep up the good bloggen!

  Waar halen ze dat “bellen” vandaan?

 23. Inderdaad, waar bemoei je je mee? Je hebt aangegeven weg te blijven op mijn blog omdat een antwoord van mij op een reactie van jou je niet beviel. Prima. Mijn reactie was misschien niet ‘heerlijk’ maar ik heb deze openbaar en per mail verklaard.

  Je intro, overzicht, is toch bedoeld om naar voren te halen wat er op jouw blog gebeurd? Waarom, als ik vorige week hier geen rol heb gespeeld, dan schrijven over mijn ‘ratelen” op mijn eigen blog?
  Ik ratel, jij citeert. Ik uit toch ook geen kritiek hierop? Integendeel, ik heb alleen maar vol lof over jouw blog geschreven.

  Misschien kun je soms je iets te lange tenen laten knippen?

  No hard feelings verder. In ieder geval de komende tijd zal ik hier niet reageren. Ik zie dan ook geen enkele reden om verder een link naar mijn blog hier te plaatsen. In navolging, maar om andere redenen, van DSR en Kees heb ik verzocht mijn feuilleton te verwijderen. Dit heb je geweigerd. Of dit je goed recht is maakt nu nog niet uit. De tienduizenden unieke bezoekers hebben het toch voor het grootste deel niet gelezen. Heerlijk is het niet. Getuige de reactie van enige reageerders was er even sprake van een verlichte moderatie toen wij op mijn blog onaardig tegen elkaar waren. Dat heb ik meer gemerkt, wanneer wij even onaardig mailden, misschien hebben andere (ex) reageerders hier dezelfde ervaring. Wat mij betreft is dit niet nodig. Hardere woorden als hierboven zal ik niet gebruiken. En ik ga er ook niet op mijn eigen blog verder over ratelen.

  Waar blijft jouw blog eigenlijk DSR?

  Het Siert je als deze reactie om 19:20 verschijnt.

  Verder al het beste!

 24. Pawi 15.55

  In de jaren midden zestig/ zeventig was het Brigitte Bardot-ruitje in de mode, kleine ruitjes bij voorkeur wit/lichtblauw of wit//rose, wijde rokken met ballerina’s , voor de avond was er natuurlijk la petite robe noire.

  Ik neem aan dat ze inmiddels wel rond de tachtig-negentig is.

 25. ?? Zit je te drinken, bookmarkje? Je hebt verzocht je feuilleton te verwijderen?? Ik heb dat geweigerd?? En ik modereer je?? Wat een humor dit. Not. Je bent een bijzonder mens, en dat ben je.

  (voor een goed begrip t.a.v. het suggestieve “Het Siert je als deze reactie om 19:20 verschijnt”: er is nooit en te nimmer ook maar iets van bookmark c.q. Timmerark hier gemodereerd, weggehouden, geband, wat een paranoie figuren heb je toch op deze wereld rondlopen, en gaat schouderophalend over tot de orde van de dag).

  (Ik heb ook niet aangegeven weg te blijven op je blog, je moet eens wat beter leren lezen (wat anderen schrijven). Ik heb ergens geschreven dat ik wat minder op je blog zal reageren, da’s echt wat anders, en het lijkt me dat ik dat zelf mag beslissen. Jij zegt dat regelmatig (en doet het dan vervolgens nooit). Iedereen mag echt beslissen hoevaak en hoeveel hij op welk blog reageert. Reden inderdaad het “waar bemoei je je mee” als reactie op een heel normale reactie mijnerzijds. Maar verder vergezeld van: doe wat je niet laten kunt, het is jouw eigen internetstekkie. Ik zal dan alleen wat minder reageren, lijkt me logisch en in feite aan je oproep gehoor te geven.

  Goed, deze twee opmerkingen even voor de goede orde. Voor de rest mag de lezer invullen wat hem goeddunkt.

 26. @Mark
  Dit is voor een eenvoudige iemand als ik allemaal niet goed te volgen. Jullie hebben allebei groot gelijk. Zo, nu alles weer goed?

 27. @Timmerark, voor de goede orde, je wilt dus kennelijk dat je feuilleton hier wordt verwijderd. Ook jij gebruikt mijn gastheerschap dus kennelijk als chantagemiddel. Als ik niet aardig genoeg ben in mijn reacties, dan wil je me daarmee treffen .. Wat een onzin maar ook wat een misverstand is dat. Maar je bent inmiddels nummer drie (na DSR en Keessie). Echt, de schrijver heeft zichzelve ermee. Niet mij. Niet de lezers. Die hadden het al gelezen. Maar voor mij zit er wel een hele hoop eigen werk m.b.t. layout en plaatjes en promotie in, dat daarmee vergeefs wordt. En in jouw geval nogal wat taal-, stijl-, plot- en spellingadvies. Dus vandaar dat ik dit gedoe bijzonder vervelend, respektloos en ondankbaar vind.

  Ik heb je verzoek gemist, wellicht stond het in een van de tientallen zo niet honderdtallen hele en halve emails van je, misschien was het maanden geleden (in de tijd dat je je eigen blog in zijn geheel hebt verwijderd, en ook een aantal keren aankondigde helemaal op te houden met schrijven en reageren, want het werd toch niks etc.). Ik ben me althans niet bewust dat ik iets geweigerd heb.

  Of stond het in de tientallen blogs en semiblogs op je eigen site? Je veronderstelt dat iedereen die meteen na verschijnen leest en uit zijn hoofd leert. Ik word er zelf heel vaak ongevraagd rechtstreeks in aangesproken, soms direct, soms kryptisch, zo zag ik onlangs, net als pawi en lummel en Letterzetter en Luvienna en Klare taal en DSR en Keessie. Waarom doe je dat? Ik mag het kennelijk hier niet over jou hebben als jij hier niet gereageerd hebt. Maar jij wel over mij en iedereen op jouw site? En dat zou nog wel een site hebben moeten worden waarin je met een geheel nieuwe naam helemaal opnieuw zou beginnen, want aan Timmerark kleefde teveel hommeles, gedoe en zelfbeklag … och arme.

  Volgens mij heb je me heel recent zelfs nog gevraagd of ik weer nieuwe afleveringen van je feuilleton zou willen plaatsen – ik heb toen nog als geste je 18e aflevering van een layout voorzien, die met dat blauwe balletje – maar goed, dat ben je wellicht vergeten en ik ga het allemaal niet opzoeken. Het is jouw waarheid en daar mag jij in geloven.

  Maar wees gerust, beste Timmerark. Je boodschap is nu duidelijk aangekomen. Je feuilleton is op jouw verzoek vijf minuten geleden van dit blog verwijderd. Veel plezier er verder mee.

 28. @Apie
  Dit is voor een eenvoudige iemand als ik allemaal niet goed te volgen. Jullie hebben allebei groot gelijk. Zo, nu alles weer goed?

 29. Ja hoor, Plopje. Ik heb mijn zegje gezegd en mijn daadje gedaan en alles is weer helemaal goed. Ik leg graag mijn kant van het verhaal even uit, dat is alles. Het is alles verder van geen enkel belang.

 30. Kijk, dat noem ik nou nog eens sneu. Ik wilde zojuist even voor de zekerheid checken of ik toch niet iets misplaatst had gezegd – erger dan in mijn herinnering – en wat zie je dan op het betreffende blog “Ebooks” van Timmerark? Het is in zijn geheel met alle reacties verwijderd met de mededeling “Blog verwijderd ivm gebrek aan kwaliteit.” Verder is dat met geen enkel blog aldaar gebeurd. Deze staat er nog wel, nounou, dat was wel heel erg hoor wat daar gezegd is: https://bookmarkmijnboek.wordpress.com/2016/01/04/betrekkelijk/ Ter illustratie, zie eens wat ik van iemand als DSR vier jaar over me heen heb gekregen en hem nog altijd niet de deur wees.

  Toeval? Nee, daar geloof ik niet in. Hier gebeurt dit dus niet. Hier mag een ieder zelf beoordelen hoe het blog was waar iemand zich zo over opwindt, hoe de reacties zich hebben ontwikkeld, kan ieder teruglezen wie wat wanneer heeft gezegd en waarom en dan een eigen mening vormen, ongeacht wie er eens een keer wat onbesuisd of overgevoelig uitkomt. Hier wel. Daar niet dus. diepe brrr icoon.

  En dat nog wel op de vijfde verjaardag van apiedapie.com en terwijl we lekker de hele dag Bowie zitten te kijken en luisteren. Heel fijn. Als Elvis nogeens doodgaat zal ik dit onthouden. 😈

  Nu hopen dat Ton Elias morgen gekozen wordt tot Kamervoorzitter. Ik ken hem van vroeger, we zijn een paar jaar collega’s geweest. Hij lacht zich een aap als dit lukt. Maar van de drie kandidaten is hij de beste. En ik voel aan mijn water dat hij het gaat worden. Joepie. En volgend jaar Geertje Minister-President, wat een heerlijke tijden gaan we toch tegemoet, daar in de omgebouwde parkeergarage van BuZa.

 31. Het koolmeesje is beidewee heel schattig. Niks voor jouw rubriek, HR? Na de bootjes, naakte dames, kotslappen en door waterstofbommen aangetasten?

 32. Ja ik vond het ook een koddig beestje, zo onschuldig, zo niet rood, zo helegaar niet de lading van het artikel dekkend. Klaar om op te vliegen, dat wel 😀

 33. Klare taal, fijn dat we het nog even over de garderobe van BB kunnen hebben. De ballerina’s zijn weer terug, de geruite blousjes ook, en we zullen binnenkort ook weer de wijde rokken zien. Met petticoats.
  Aan de andere kant lopen modeontwerpers zich (veel te laat) warm voor lange Arabische gewaden. Commercieel gezien wel aardig, maar niet mode waardig. Wat vind jij?

 34. Apie 16:57
  Gefeliciteerd! Dat er nog maar vele lustrums/lustra/lustri mogen volgen.

 35. Och ik dacht even dat het een ijsvogeltje was, staat al jaren in mijn kamer als bronsje gemaakt door Josefine Wortelboer uit Groningen.

 36. De ijsvogel (zie boven) ziet er dus keianders uit dan de koolmees. Veel langere snavel. Ijsvogel heeft een punt om kleine visjes aan te spietsen. Koolmees een kegelvormige om zaden en noten mee te kraken. Andere vleugels ook. Die van de ijsvogel zijn puntiger en langer want hij moet zich keihard omlaag laten vallen, een koolmees niet want een nootje ligt doorgaans stil). En zo zijn er nog wat verschillen. Een ijsvogel zou zich ook nooit in brons laten gieten, want dan wordt hij te zwaar en gaat misschien wel roesten. Een koolmeesje maakt dat zoals bekend niet uit. Ze smaken ook heerlijk, die koolmeesjes, van een ijsvogel weet ik dat niet, die zijn te snel voor het stokje.

 37. Een recept waar ik heel veel succes mee heb is het volgende:

  Gevulde koolmees uit de oven

  Ingrediënten voor 4 personen zonder echte honger

  •peper
  •150 gram tutti frutti
  •150 gram rundergehakt
  •1 verse koolmees
  •50 gram magere spekblokjes
  •2 eetlepels ketjap manis
  •1 eetlepel creme fraiche
  •3 stengels bleekselderij
  •1 theelepel kerriepoeder
  •15 gram boter
  •1 dl. kippenbouillon (van een tablet)
  •50 gram champignons
  •zout
  Bereidingswijze
  Maak de bleekseldeij en de champignons schoon. Snijd de bleekselderij, de champignons en de tutti frutti heel fijn. Verhit de boter en bak de spekblokjes knapperig uit. Neem ze uit de pan. Roer de bouillon door het bakvet en schenk het in een ovenschaal. Maak de koolmees schoon en bestrooi van binnen en van buiten met peper en zout. Meng de bleekselderij met de champignons, de tutti frutti, de spekjes, het gehakt en peper en zout naar smaak en vul de koolmees ermee. Roer de helft van de kerriepoeder door de ketjap en bestrijk de koolmees met het mengsel. Leg de koolmees in de ovenschaal en dek af met aluminiumfolie. Laat de koolmees in een voorverwarmde oven (200C) in 1 uur gaar worden. Schenk het braadvocht in een steelpan en zet de koolmees zonder aluminiumfolie terug in de oven. Roer de creme fraiche en de rest van het kerriepoeder door het braadvocht en breng het aan de kook. Laat de saus enkele minuten inkoken.
  •Serveer de koolmees met gemengde Mexicaanse groenten, frieten en de saus apart.
  •TIP:
  •Deze koolmees kan heel goed in een heel klein braadzakje bereid worden.

 38. En dit is uiteraard van Jozephine Wortelboer, mooie site, mooie dingen maakt dat mens.

  Alhier het blauwborstje, dat zit tussen de koolmees en de ijsvogel in, als ze hem dat toestaan tenminste, want hij maakt nogal een drukte.

 39. Pawi,

  Leuk die mode -reincarnaties.

  Zelf ben ik dol op de Courrege mode uit de jaren tachtig , de robe manteau en natuurlijk de nu weer retour zijnde Mondriaan vlakken mode, ik heb daar drie jaar geleden een jas van gekocht die nu nog niet misstaat, wat me trouwens helemaal niet verder zou interesseren
  maar het mag natuurlijk wel denk en hoop ik, van de heersende mode politie.

 40. Klare taal, ik weet het niet hoor, je moet er wel het figuur voor hebben vind ik dan. Het staat niet iedereen.

  Zelf heb ik een Mondriaanboxer, daar heb ik veel succes mee bij het uitkleden in vreemde vertrekken.

 41. APD, mooi dat vogeltje, Jozefien holt haar vogeltjes wel erg uit, ik ben blij dat mijn ijsvogeltje geen hongerwinter heeft meegemaakt.

  Trouwens dat gaten maken en uithollen in de kunst is een algemene trend, bezuiniging , minder brons nodig, dit alles in de stijl van luchtig en transparant, nouvelle vague.

 42. Nou APDP je maakt wel een kermis van die Mondriaan-hype.

  Geinig die onderbroeken en zeemanjurkjes voor de carnaval misschien?

  Mijn jas heeft wel wat meer stijl, ligt natuurlijk ook wel aan de drager dezes.

 43. Laatste poging, deze komt er dichtbij denk ik, dat geel kun je eraf knippen en voor dat rood houd je een tasje.

 44. Ik wilde de like knop onder je niet helemaal waarheidsgetrouwe weergave indrukken, maar dat lukt niet. Bedankt dat je mijn verzoek (ongeveer een maand of zo per mail ingediend) hebt gehonoreerd.
  Dit is mijn laatste reactie hier. Ik heb vaak genoeg mijn dankbaarheid voor je werk aan mijn feuilleton geuit, hier en op mijn blog. Fijn dat je zoveel werk hebt verricht, aan spelfouten, stijlfouten en ook nog aan het plot! Knap hoor!
  Waar zou ik zijn geweest zonder jou?

 45. Bowie 12 januari 2016

  Woensdagavond, na een vergadering met raadsleden en burgemeesters vlakbij, loop ik de Haagse Megastore binnen. Ik vraag de vriendelijke man in pak bij de ingang of de nieuwe Bowie al uit is. Immers ergens die week was het D-Day voor zijn album Black Star. De man kijkt verbaasd en vraagt: „Is dat muziek? Dan moet ik u naar boven verwijzen, hier beneden zijn alleen apparaten.”
  Het gaat, in retrospect, snel.

  Jan Hoekema

 46. Nilsson 15 januari 1994

  Ik wil een cd’tje kopen. Ik vraag de verkoper: “heeft u ook “Duit on Mon Dei” van Harry Nilsson?”. “Nee, sorry”, zegt de man, “voor requiems en kerkmuziek moet u bij V&D zijn”.

 47. Walgelijk ikje, in lelijkheid slechts overtroffen door La Paay die bij DWDD meende te moeten onthullen dat Bowie een triootje met haar wilde, toen ze 20 was, en haar daarna nog vele jaren regelmatig heeft geknuffeld en verwend, hoewel getrouwd (“maar dat kon hem helemaal niks schelen”), oh wat had ik toen graag een steen door de TV gegooid.

 48. “na een vergadering met raadsleden en burgemeesters vlakbij” heeft maar één doel: de argeloze lezer (evenals de niet-argeloze lezer) laten weten hoe belangrijk de heer Hoekema is zichzelf vindt.

 49. Hmm, daar had ik overheen gelezen. Een vergadering met raadsleden en diverse burgemeesters nog wel! 😀

  Tjonge, die Hoekema, waarom denkt hij dat dit relevant is voor het ikje? De mannelijke Paay zullen we dan maar zeggen.

  Het zou overigens zomaar eens kunnen – hoewel dit Mopperkonts specialiteit is – dat de schrijver de burgemeester van het poepchique Wassenaar is, die stad die bekend is van die smoezelige seksrel. Iedereen had het zo’n beetje met iedereen gedaan ergens in een smoezelig bijgebouwtje, en toen ineens weer niet, en het wilde maar niet in de doofpot belanden. Haha, nee. Da’s dan weer het tegenovergestelde van La Paay.

  Hier zitten er een paar. Disclaimer: ze hebben wellicht niks met het ikje noch met de seksrel van doen.

 50. Ach ja, die naam liet al een – genegeerd – belletje rinkelen.

  Wellicht ten overvloede: ik ben niet van de club ‘iedereen’. :-p

 51. Tijd voor de volgende aflevering in je mannenverhaal lijkt me, en dan werken we vanzelf naar de huidige tijd toe en zien dan verder. Maar ik had jou niet op het oog hoor, jij en smoezelige seks, dat is als Paay en Bowie, past niet.

 52. Smoezelige seksrel? Smoezelig bijgebouwtje? Was je erbij dan? Misschien was het wel een spetterend spektakel.

  Weten we niet, hoeven we niet te weten, maar zowel Luvienna als *Apie laten zich hier kennen als moralisten die van de zijlijn hun verontwaardigde balletjes gooien.

  Die Hoekema lijkt me een ijdeltuit. Mag, kan, bovendien kan je er om lachen en daar gaat het om. Ook om dat protserige ikje. Brede glimlach, en slim getimed. Alles met Bowie heeft voorrang. Zelfs in het NOS Journaal. Niet bij mij, sorry to say, ik hoorde bij de Niet-Bowie-Fans. Ik zat toen nog bij Bach enj de Beatles.

 53. Luvienna, net als velen hier kijk ik reikhalzend uit naar je volgende aflevering.

  Die mode-draad met je Bommel-jasje komt vast ook nog wel. Hoop ik dan.

 54. Ik ben graag een moralist. Er zouden er heel veel meer moeten zijn. Dan zag de wereld er een stuk beter uit.

  ‘Wethouder Henk de Greef zou hebben gezegd wat hij met zijn geslacht van een lengte van 23 centimeter zou doen. Daarbij zou hij tegen een raadslid hebben gezegd haar ‘een lesje te willen leren in de kamer hiernaast, gordijnen dicht en met de kleren uit’.

  Da’s inderdaad niet zo smoezelig, het was meer de nasleep die een beetje sneu was, maar het fijne weet ik er niet meer van. Ik denk dat “smoezelige seksrel” gewoon lekker bekt. Een “spetterend seksspektakel” klinkt als te veel eer. Hoppa.

  Bij deze aanblik past toch bij nader inzien het “smoezelige” weer 😀

 55. PS, laat maar nooit te laat: leestekens maken soms het verschil.

  Ik heb gezien dat *Apie de nieuwe huisarts laat zeggen: “een klacht ingediend, zeker?”, en dat vraagteken is precies wat dat ikje nodig had.

 56. Het ligt eraan wat je precies onder ‘moralisme’ verstaat. Anderen goed- of afkeuren op basis van je eigen principes? Voor bepaalde principes doe ik dat wel. Iedereen wel denk ik. Maar waar kwam de kwalificatie ‘moralist’ in dit geval dan vandaan?

  En nieuwe aflevering van Mannen gaat zeker komen, maar nu nog even niet. Druk-druk-druk (geaffecteerd uit te spreken) en ik heb nog wat (nóg dringender) schrijfwerk liggen. 🙂

 57. Ik ga er een nachtje over slapen, Luvienna, maar de kern heb je zelf al te pakken.

  Schrijfwerk moet je inderdaad altijd voorrang geven, daar heb je gelijk in, tenzij er belangrijkere kwesties spelen. Zoals je ontbijtje, de krant lezen, en genieten van de reacties her en der.

 58. Gaat dat zien, gaat dat zien … het derde deel van Pawi’s reisverhaal is zojuist gepubliceerd en wel hier! Vol met argan: arganbomen, argannoten, arganolie, argangeitenstront, argangeitenbraaksel, het zal je gebeuren zeg. En dat noemen ze dan vakantie.

 59. 13 januari 2016

  Ingewikkeld

  Met een volgeladen twee-assige boedelbak achter de auto op zaterdagmiddag door hartje Amsterdam rijden gaat nog wel. Maar als de Reguliersdwarsstraat, waar we moeten zijn, aan de enige kant waar je erin kunt middels een rood-wit paaltje is afgesloten, wordt de verhuizing ingewikkeld.

  Voor het stoplicht gebeld met de hulplijn voor gemeentelijke calamiteiten in het weekend. Een vriendelijke vrouw vraagt of het echt een rood-wit paaltje is. O, nee daar kan ik niks aan doen, maar dan komt de oplossing van haar kant:

  „Ik kan wel een formulier invullen.”

  Jan Derksen

 60. Normale mensen verhuizen niet op de bonnefooi, maar bereiden het voor: even ter plekke naar de verkeerssituatie gaan kijken. Maar nee, Jan gaat gewoon maar rijden, op zaterdagmiddag met een volgeladen boedelbak door hartje Amsterdam. Wel zet hij zichzelf nu in de krant te kakken. Dat siert hem.

 61. Ben benieuwd of Jan daar nog steeds staat. Achteruit met die twee-assige boedelbak aan de suffe SUV in die smalle straatjes lijkt me hogeschoolrijden. Liefs met een draai erbij. 🙂

 62. Achteruitrijden met een twee-assige aanhanger is een makkie. Het is pas moeilijk met een enkel-asser.
  Maar met een formulier is het natuurlijk geen kunst, dat kan de grootste idioot. Of ambtenaar.

 63. @Letter
  De wereld weer een beetje onder controle? Of valt het nog niet mee?

  Qua ikje: volstrekt ongeloofwaardig, een straat waar je niet in kan rijden. Even een sigaret opsteken & de brandweer bellen. Hoppa, ook weer geregeld.

 64. 14 januari 2016

  Niet onopgemerkt

  Eén van onze gasten had als bijdrage voor het oudjaarsavonddiner een dubbele magnumfles (3 liter!) overheerlijke chianti meegenomen. Omdat ik na Nieuwjaar geen modderfiguur bij de glasbak wilde slaan, heb ik eerst maar eens de glasbak bekeken om te beoordelen of dit formaat fles door de opening ging. Zo onopvallend mogelijk haalde ik de fles tevoorschijn om het te proberen: ja, de grote fles kon er gelukkig door. Maar toen ik de fles nog even goed tegen het licht omhoog hield om de kleur van het glas vast te stellen, hoorde ik achter mij iemand roepen: „Is ie nog niet leeg?”

  Jan Tromp

 65. 14 januari 2016

  Stiltecoupé

  Conducteur: „Dit is een stiltecoupé, u mag hier dus niet bellen meneer.”
  Ik: „Heeft u helemaal gelijk in, maar ik heb het gecheckt: er zijn geen andere mensen in de coupé.”
  Conducteur enigszins boos: „Ik ben er nu toch ook?”

  Arnoud Jullens

 66. Arnoud: wat zou je ervan vinden als de machinist door een rood sein rijdt omdat er toch geen andere trein aankomt? Nou dan! Telefoneer lekker thuis joh, weleens van Whatsapp en SMS gehoord? De trein is geen telefooncel op wielen.

 67. En alle bellers in de trein. Horendol word je er soms van. Sommigen denken dat zo’n mobiel een megafoon is.
  Gisteren zat ik nog tegenover een wicht dat zonder ophouden een volle anderhalf uur lang zat te kwekken. Over ditjes en datjes, met genoegelijke (voor haar en gesprekspartner) pauzes van het kaliber “ja ja, het is me wat”. En dan weer hoppeta een volgende stroom onbenulligheden. 😦

 68. Pff. Die gek vergeet te melden dat hij keihard kakelde. Zo ongeveer de hele trein moest van zijn gekwek meegenieten, dwz van zijn luidruchtig geneuzel over de financiële kaders, de zorg voor de financiële planning en control, financieel toezicht, de bewaking van de doelmatige besteding van minddelen, de risicoanalyses, de doelmatigheidsonderzoeken, het professionaliseren van finance projecten die hoog op de to do lijst moeten staan, de continue focus op cashflow, liquiditeit en solvabiliteit, zijn financial leadership and decision support services for the senior leaders his focus on the resources of the a development project portfolio, his responsibility for contributing to effective management of the development departments’ non-project resources and his thought and project leadership for Budget and Control (BC) initiatives to improve financial management, financial planning, financial reporting and analysis of development’s clinical development expenses, headcount, and capital spend, its primary partners’ needs and reporting obligations associated with the overall BC team as the Controller of Development and the directing, managing, and reporting the managerial finances for the organization to provide oversight for all BC members and coordinate with off-site BC leaders to optimize the team’s overall service delivery and share best practices and his position to play an important role in executing global finance strategies and attracting and developing a high performing staff.

 69. 15 januari 2016

  Recht en praktijk

  Niets is zo lekker als eau de vie. Daarom ga ik naar een wijnspeciaalzaak met een groot assortiment. Ik maak een praatje met de verkoper over de Elzas, zijn winkel, en de ruime keuze. Ik koop twee bijzondere flessen. Vervolgens vraagt hij of ik een tasje wil.

  „Ja”, antwoord ik.

  Dan betrekt zijn gezicht: „O jee, dan moet ik u sinds 1 januari op grond van de wet daarvoor 25 cent in rekening brengen.”

  Maar dan klaart zijn gezicht weer op: „Maar weet u wat? Ik geef u gewoon 25 cent korting op de eau de vie.”

  André Berends

 70. Nou, hoe zet ik me zelf voor paal al in de eerste zin van een ikje? “Niets is zo lekker als eau de vie”. Pffffrttttt ……

 71. Of is dat zoiets als Eau de Cologne? Dat krijg je, met of zonder gratis tasjes, echt nooit meer verkocht.

 72. Reflectie
  Kijk, daar doe ik het voor…..stelt Apiedapie. eerder op zijn blog. Het is in mijn optiek, ’n Dank je wel. in ’n mini domein. Dat is ieders recht.
  Eerder observeer ik dat Pawi zich ook thuisvoelt in het “eerder zijn dan” ’n voor mij volstrekt onbelangrijk prestatie kromme.
  Ik heb me vergist, in het bindend vermogen van het blog,, feulletons verschijnen, vertrekken,
  Pontius plaatst zonder toevoeging.

  Ik stel vast dat het internationale karakter van FB ’n uitdagender draagvlak heeft, dan “Stairways to Heaven” huhuhuh…..Die is wel heel oud. Hahahaha
  Gelukkig volgen Janek, en Paul de Leeuw. zeker in nationaal verband niet de geringsten dit blog.
  De aardigste bijdrage ooit vond ik van Pawi, die , in die dagen op Drasties, haar tekstje plaatste, ze kwam op deze site om dat te melden: Alsof iemand hier , wilde weten wat Pawi van het “ikje” vond.

  Ik heb in ca 1 maand ’n internationaal gezelschap ontmoet, die elkaar met van allerlei bezighouden. FB,
  ’n Bont gezelschap, ’n roemeens geleerde, weduwe, die zeer met de wereld om haar heen bezig is. Zeer vermoeiend, maar wat ze poneert heeft wel ’n frame.
  – ’n amerikaanse prof, die op zoek is naar ’n betere wereld.
  – ’n stuk of wat artiesten, van…….
  – musea, internationale orkesten
  – ’n aantal mensen uit Zuid amerika, men deelt zaken, die hen bezighouden.
  – ’n Engels dirigent,
  = ’n paar Spaanse kunstenaars

  ……Men geeft ellkaar icomplimenten.: .Kijk daar doe ik het voor…..maar dan niet zwijmelend, welnee het volgende onderwerp is daar.

  Stairways to Heaven..Ja zeker, adembenemend.

  Het hiet even snuffelen, krijgt dan snel ’n geur van Madurodam.
  Inhoudelijk, in de presentatie.

  Ik geloof dat dot blog stellig in ’n grote behoeft voorziet, voor hen, die in ’n piepkleine wereld leven, daar blij zijn.

 73. 16 januari 2016

  Jarenlange ervaring

  Tijdens het vertrek van een klein United Airlines-vliegtuig van Calgary naar San Francisco krijgen we de gebruikelijke „safety instructions”. In zo’n vliegtuigje geen flashy video. Het personeel deelt gewoon flapkaarten uit, wijst met de handen naar de exits, de gele zuurstofkapjes en een veiligheidsgordel die nergens aan vastzit. De steward is een wat ouder type, duidelijk met jarenlange ervaring. Aan het eind van zijn toespraak: „And for those of you who haven’t been in a car since the nineteen fifties, please let me know and I will explain the buckle.”

  Willem van Schaik

 74. Dezer dagen, besteed ik veel tijd aan FaceBook.. Het aardige is dat je ’n kring “friends” verzamelt, die , van alles doen, niet doen. Mijn voorkeur ligt bij leuke prentjes, aardige muziek, wat al niet.
  Bindend element: Je kunt hen die stellen “Wat ’n droefenis hier”..zie Pawi vandaag op Drasties, blokkeren. Die zie dus niet meer.

  Bij Apiedapie Commuty is “Applaus of Compliment ” eerder haar deel.

  Ik stel vast dat het bindend element van Apiedapie niet zijn sterkste zijde is, het vertrek van 2 feuilleton schrijvers, getuigt daarvan.

  Ik wens Apiedapie oprecht veel volgers, reactanten toe, dat veel complimenten: Goed gedaan , blogbaas, je site mogen opleuken.

 75. Grappig de Blogbaas plaatst ’n prentje van Madurodam. Onlangs merkte ik op, dat ik dezer dagen vrij veel tijd aan het creeren van “friends” op FaceBook besteed.
  Geogafisch verspreid, over Indonesie, Korea, Thailand. Romenie, Spanje, Peru, Brzalie, Wales USA.

  Geen “ikje” wel eigen smaak, op divers gebied. Uitdagend, De uren, besteed daar , betalen uit in dankbaarheid, uitdaging etc. Mensen, die teveel aandacht of complimenten vragen, blokkeer je.
  Onderwerpen , internationaal.
  Het “ikje”, doet dan soms Madurodam achtig aan.
  Bedankt Blogbaas is er niet bij.

  Complimenten al dan niet erotisch getint, horen erbij.

  Ik begrijp niet wat Apiedapie bedoelt met zijn tekst voor “Riverside”, ’n illustratie van mijn tekst misschien? Het prentje voegt niets toe aan wat ik vind.,, hooguit ’n overbodige illustratie.
  ’n Slijter met ’n balkje ,in zijn ogen? Is de man crimineel.? De site gaat in turbovaart naar ’n voor mij onbekende gps doel. het zij zo.

 76. De slijter ontdook het gratis-tasjesverbod, Riverside. Weleens van de stijlvorm ‘hyperbool’ gehoord? 😀 De plaatjes dienen net als bij Facebook ter opfleuring. Je vergist je, er zijn drie (3) feuilletonschrijvers voor zichzelf begonnen, een natuurlijke en welkome gang van zaken.

  Het bindend vermogen van Riverside zelve uit zich klaarblijkelijk in: “Mensen, die teveel aandacht of complimenten vragen, blokkeer je.” Juist, zo moet je het doen, welkom in moderatieland, jouw FB blijft lekker overzichtelijk 😀

 77. “Wat een droefenis” sloeg op het optreden van een trol, op drasties, die zich voordeed als Bmmb. Dit voor het goede begrip.

  Dat Riverside dat het liefste niet had gezien is zijn probleem. Gelukkig heeft hij nu veel interessante vrienden over de hele wereld. Wat zou hij hier dan eigenlijk zoeken?

 78. Toe maar, inderdaad doet het ook mij denken aan die keer dat DSR daar zogenaamd met de hoed in de hand om genade kwam vragen, ook toen en dus nu was ik het niet, waarvan akte of niet. Ik heb een idee, maar geen bewijs, dus laat ik het maar weer zitten. Get a life zou ik haast tegen dit heerschap zeggen. o_O

 79. Och, op zondag wat reflecteren, in stilte en offline, heeft nog nooit iemand kwaad gedaan. Het is alle lezers gegund. Zelve heb ik zojuist de bijna laatste hand gelegd aan het weekoverzicht dat morgen om 13h00 uur verschijnt. Bijna, want actuele ontwikkelingen worden er nog tot morgen 12h59 ingestopt. Hoe het dingetje heet kan ik al verklappen: Houd omhoog de goede bloggen. Die kon ik niet laten lopen. grinnik icoontje Verder veel naakt en poezie.

 80. Nog steeds diepe rust in de tent. Iedereen bereidt zich voor op de Elfstedentocht. Neem ik aan. Wat een wereld.

 81. 18 januari 2016

  Deurbel

  Woensdagmiddag. De voordeurbel gaat. Mijn zoon van net 6 jaar oud rent nieuwsgierig naar de deur en doet open.
  Ik hoor zijn vriendje vragen: „Ga je mee belletje trekken?”
  Mijn zoon antwoordt: „Wacht, dat moet ik even aan m’n moeder vragen.”

  Noor Schulting

 82. @Plopje, kalm aan, en niet te heftig scrollen alsjeblieft.

  @ikje, is de achterdeurbel dan weleens gegaan? Duh icoontje.

 83. Maar goed, we gaan weer aftellen met z’n allen. Nog een minuut of vijf en dan is dit intro een uitro, dit weekoverzicht een weekoverzag en gaan we lekker beginnen aan een kakelvers beginnetje. Ik heb er zin in! 🙂

Ik vind er dit van:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: