De mijne staat nog! (105)

Foto: A. Dapie (c) 2016 Boom met ballen en vogels aan zee
Foto: A. Dapie 2016 Boom met ballen en vogels aan zee

Context is alles. We hebben het bij deze uitroep natuurlijk over de kerstboom. De piek en de ballen. Of die van jullie nog staat willen we echt niet weten. En ook voor de rest zijn we vandaag nog even in Oud & Nieuw sferen, want jongens, jongens, wat waren het gezellige dagen. Neem nou dat netjes opgevoede 10-jarige dochtertje van Trijny Meinders, dat op vakantie in Oostenrijk bij het “Frohe Weihnachten” van de hoteleigenaar netjes antwoordde: “Esmee de Lange.” “Merry Xmas, Frohe dinges, zalig Kerstfeest.” zei onze Letterzetter, “Mange tak. Blij dat we het achter de rug hebben. Nou Trijn, viel Tiefschnee und Hals- und Beinbruch!” Noot van de redactie: hij had wellicht gedronken.

Verder liep er een chagrijnige vader op Schiphol die tegen zijn kind brulde: „Nee, omdat jij zo graag een hond wilde kunnen we niet vliegen. Daarom!” Zwijgzaam liepen ze richting de aankomsthal. Met een hond. En Sam Hendrix er achteraan om het allemaal op te tekenen.

De motoragent kletste zich op zijn dijen en Mark Rutte liet zijn dienstauto stoppen om het menneke te ridderen.

Marjan Molenkamp had een grappige kleinzoon van zes, die niet wilde doen alsof hij acht was: „Dan zeg jij het maar, want als ik mijn mond opendoe ziet de politie dat ik nog maar twee melktandjes heb gewisseld” zei het joch en de hele auto van het gezin barstte in lachen uit. De motoragent kletste zich op zijn dijen en Mark Rutte liet zijn dienstauto stoppen om het menneke te ridderen. Marie Louise van Dorp maakte ook wat mee op Schiphol, iets met bolletjes en poeder, en dat bleken oliebollen. Goh. En dat waren dan nog de beste ikjes van vorige week.

Eigenlijk kwam de beste van onze eigenste reageerder Mopperkont:

Opwarming
Het zonnige weer van vandaag nodigde uit tot een stevige wandeling langs de mark ten zuiden van Breda. Ik was bijna weer terug toen mij over het fietspad twee indrukwekkende motoragenten tegemoet kwamen, die vroegen of ik misschien een naakte man had gezien.

Maar ja, die werd niet geplaatst en voormelde kont is de komende maand dan ook op zijn tropische eiland te bereiken, of niet. We wensen hem in ieder geval alle goeds.

Afgezien van de ikjes gebeurde er keiveel vorige week. De Reageerder van het Jaar 2015 werd bijvoorbeeld uitgebreid gelauwerd en geloofd. Huisdichteres Indra:

“Hoera, de lauwerkrans is toch ten langen leste,
zonder veel gesjoemel en al te veel protesten
dit jaar terecht geplaatst op ‘t dierb’re hoofd van Roos.
Het was de meerderheid die hem met liefde koos.” (fragment)

Schaduwuitslag van schaduwverkiezing (fragment)
Schaduwuitslag van schaduwverkiezing (fragment)

In een illegale schaduwverkiezing elders op het internet scoorden andere reageerders punten.  Plopjes dankwoord was roerend: “Ik dank al mijn kiezers, de vrijwilligers & de organisatoren. En mijn moeder natuurlijk. Zij kan nu in vrede verder rusten. Over mijn vader praat ik liever niet.”

HarremanzWarme woorden van welkom werden gericht aan het adres van nieuwe reageerder Harremanz die heel aardig zijn best doet en zijn draai wel zal vinden. Letterzetter: “Een Welkom aan de nieuwe reageerder. Welaan, harremanz (met z?), welkom en welkom, je bent hier aan het juiste adres. Frequentere bezoekers weten het inmiddels, je mag je vast uitkleden, de dokter komt zo.”

Wat minder onschuldig waren de gewaagde kritische woorden van Plopje en vooral blogbaas dezes aan het adres van schakers. Dit naar aanleiding van de kampioenschappen die in Qatar werden gehouden.

“Ze zitten teveel en gaan uit hun kruis ruiken. Douchen doen ze niet graag, want dan worden hun stukken nat.”

A. Dapie opende met het minachtende “Nooit begrepen waarom dat iets uitmaakt, waar het wordt gespeeld. IJsland, Schiermonnikoog, Hoogovens, het zijn zaaltjes met borden en kunstlicht.” En Plopje kwam daar genadeloos overheen met zijn “En niet te vergeten: mannen, alleen maar onfrisse mannen. Lang geleden, heel, heel lang geleden, heb ik een tijdje op een schaakclub gezeten. Bah. Wat een stelletje viespeuken.” Iets dat door blogbaas beaamd werd: ” … want dat is het met schakers (m/v), ze zitten teveel en gaan uit hun kruis ruiken. Douchen doen ze niet graag, want dan worden hun stukken nat.”

Geen bloedmooie vrouw
Geen bloedmooie vrouw

Enfin, van het een kwam het ander en we waren het er wel over eens dat dit geen bloedmooie vrouw is. Maar dat was oud nieuws.

Breaking News was natuurlijk het Jaaroverzicht 2015, met tal van weetjes en exacte statistieken. Tienduizenden unieke bezoekers klikten samen ver boven de honderdduizenden keer een artikel aan en gaven met z’n allen bijna 20.000 reacties. Het bezoek kwam uit 116 landen, met in de top vijf natuurlijk Nederland en België, maar ook expatlanden als Frankrijk, de Verenigde Staten en de Filippijnen. Meestgelezen artikelen waren de afleveringen van de Kunstrubriek, de feuilletons van v/h Timmerark, Luvienna en Pawi, en een groot aantal intro’s.
Luvienna: “Ik krijg meteen zin om al je genoemde post weer aan te klikken. Sweet memories … zucht”.  En dan te bedenken dat er dit jaar nog veel meer van die zoete herinneringen zullen worden gemaakt.

Unicum was het Jaaroverzicht 2016 dat al na twee uur in het nieuwe jaar werd gepubliceerd.

Without Denise we were lost
and we must disturb us again and again

Op het Gedichtenblog van Plopje kregen we bezoek van Denise, Happiness Engineer van WordPress. Ze fikste keisnel een kapotte advertentie, waarin een akelig videootje met een dito commentaarstem onophoudelijk en ongevraagd begon te spelen met geluid & al. Plopje (door Google Translate om onverklaarbare redenen “Satisfying pop” genoemd) dichtte onverstoorbaar door en ging ook nogeens op zoek naar het allertreurigste liedje ooit. Maar het leed was al geschied, reageerders gingen massaal in de weer met Adblock plus en Ghostery.  Met dank aan Letterzetter. Denise kreeg een plop-up gedicht aan haar rok:

Without Denise we were lost
and we must disturb us again and again
to idiotic drivel and gezemel
but are now quite satisfied in her heaven (Satisfying Pop)

Sambal bij? - A. Dapie
Sambal bij? – A. Dapie

Een reünie waarbij zowel Heer Rozenwater als Plopje dreigen op te draven is in voorbereiding. Tot slot van dit toch wel een beetje afgeraffelde intro: de oude Kunst & Kitsch is volgelopen en wordt zeer binnenkort vervangen. 160104roosf9760e0c9404b42bcf90d96518402817Gelukkig maar want er begonnen wel heel akelige en smerige plaatjes op te staan.

Ga nu maar proberen wat ikjes te lezen, ergens verstopt in of op de NRC, de krant die zo van lezersanekdotes zegt te houden.  Of stuur zelf een ikje naar de krant, je vindt vast het formulier wel ergens op het internet. Of scrol naar beneden en zeg iets. Mag met een fantasie-emailadres. Voor je het weet, kan jouw bon mot volgende week ergens opduiken als een hoogtepunt van deze week. Nou, lijkt je dat wat?

Alle 100 afleveringen van de historische rubriek waarin stelselmatig alle hoogtepunten van de afgelopen weken werden behandeld zijn elders op dit blog te raadplegen. A. DapieJa, dat waren tijden.

Reacties zijn welkom op apie@apiedapie.com. Het wordt misschien best wel een prettige week. Als je vindt dat het geen prettige week moet worden, ga dan s.v.p. elders buurten.

Featured image (helemaal hierboven) is gemaakt door een onbekend talentje op het internet. Het wordt het jaar van de Aap, vandaar.  

Advertentie

Auteur: Bas van Vuren

Schrijver - Rijmer - Kijker - Stemacteur - Kent beroemde mensen - Maakt liedjes - Doet iets met #ikjes - Want ja - Je moet toch wat

94 gedachten over “De mijne staat nog! (105)”

 1. V&D

  In mijn studententijd werkte ik als donderdagavond- en zaterdaghulp op de lingerieafdeling van V&D. Een collega kwam een keer langs op de afdeling. Zij hoefde die dag niet te werken. „Ik kom onderbroeken kopen voor mijn moeder”, zei ze. „Ze lekt.”

  Ik keek haar ontsteld aan. Ik had haar moeder wel eens ontmoet. De collega werd rood en begon omstandig uit te leggen waarom ze voor deze boodschap op pad was gestuurd. „Maar zoiets zeg je toch niet over je moeder”, zei ik verontwaardigd. Toen begreep ze het. „Select, het huismerk van V&D, weet je wel…”

  Yvette Solognier

 2. Het klinkt me als mopje in de oren, ook actueel, want de betreffende keten is failliet, oftewel, aan de ikjes-voorwaarden voldaan en geplaatst door het belendende blad. Overbodige info: “donderdagavond- en zaterdaghulp”. Omstandige beschrijving van de klant, dat ze er werkte en nu even niet, is voor clou niet relevant en verwarrend. Het “ontsteld” natuurlijk. Het hele kijken. Dat zien we echt wel voor ons, in een ikje hoeft dat allemaal niet. “… waarom ze voor deze boodschap … ” ook al overbodige prietpraat. “Verontwaardigd” had er uit gemogen. En het “weet je wel”. Als het echt een collegaatje was geweest en het dus echt gebeurd was dan had er gestaan “… ons huismerk weet je wel”. Kortom, Eindoordeel een diepe minus twee (schrijve – 2).

 3. Bericht van algemeen belang: wegens een tia ben ik even uit de running. Herstellend maar duurt even…

 4. Sterkte Letterzetter! Heel veel sterkte! Misschien helpt het, ik heb er in april vorig jaar misschien ook eentje gehad. Men weet het niet altijd zeker dus, het kan een lichte zijn, maar dat weten jij en je arts het best. De arts die langskwam heeft mij voor de zekerheid een paar dagen op laten nemen maar dat kwam ook omdat mijn suiker toen erg hoog was.
  Mijn buurman heeft er meerdere gehad en het enige waar hij last van bleef hebben was het opslaan van nieuwe namen.
  Ik heb het destijds ook op moeten zoeken en toch komt het vaker voor dan men weet. Maar sommige mensen schijnen er een gehad te hebben zonder het zelf door gehad te hebben.

 5. Ik wou net schrijven: de mijne ligt. Sinds vandaag. Meestal binnen een paar uur weg, voor en door de jongens en meisjes die er een fikkie mee willen stoken.

  Nou ja, Letterzetter, je komt er met de schrik van af. Ook een TIA is meestal binnen een paar uur weg. Sterkte. Doen wat je altijd had willen doen, maar dat doe je geloof ik al.

  De beste wense voor alle mense.

 6. Update: de mijne is al weg. Binnen een uur. Anoniem. Heerlijk, hebben we weer jonkies blij gemaakt.

  Een pruttelend begin van het nieuwe jaar. Eerst de opmerking over de schoonmoeder van BoekMark, die thuis hoort in de Voltooid Verleden Tijd. Een hekel hebben aan je schoonmoeder komt tegenwoordig alleen nog maar voor in oude moppen. Dacht ik.

  Dan dat kwijlende plaatje van een jongmens, met een opengewerkte hostie op de tong…Zouden ze er toch zelf om hebben gevraagd? (Gewaagd, weet ik, en julie ook).

  En nu het medische hoekje…

  Hoogste tijd voor een vreugdevuur! Heeft iemand nog lucifers op zak?

 7. Verder dan.
  Ik wens iedereen een gelukkig en vooral zonder zorgen Nieuwjaar.
  Gezondheid is toch altijd weer het belangrijkste wat er bestaat.
  Zorg goed voor julliezelf. Dan kun je het ook voor een ander.

 8. 2 x insult. Heftig. Schrijf en leesvermogen aangetast. Plaque in halsslagader gaat verwijderd worden.

 9. Toe maar, klinkt toch best wel beetje heftig, vind ik dan weer. Wat 2x insult betekent zullen we nooit weten, twee keer beledigd, maar door wie dan? Hoppa en nogmaals sterkte. Schrijf- en leesvermogen zal zeker terug komen, want keinodig hier. 🐻 (want een ❤ ‘tje vond ik te klef).

 10. Mooie samenvatting, Apie. Goed dat je nu weet wat een TIA is. Als je dat bij het maken van de volgende samenvatting niet meer weet, weet je genoeg. Het is nogal eens de manier waarop dementie begint & daar ook mee doorzet. Letter en Mark weten ervan, begrijp ik.

 11. @Letter 15:02

  O, dit is echt waar?! Blap. Verlammingen, spreekvermogen aangetast? Paniek in het hoofd? Bah. Hopelijk heb je geluk & verdwijnen de gevolgen weer helemaal. Sterkte!

 12. @Letter 16:59

  Waarom lees ik dit nu pas? Twee TIA’s dus. Wanneer is dat gebeurd? Je ligt nog in het ziekenhuis? Zo gauw mogelijk de oorzaak weghalen, dat is logisch. En dan hopen dat de hersenen voldoende flexibiliteit of plasticiteit of hoe heet dat bezitten. Je bent nog relatief jong, dat helpt.

 13. Stom. Ik dacht dat jullie vanwege dat ikje grapjes maakten over ouderdom, gebreken en zo op TIA’s kwamen. Niet dus. Hm. Letter in ieder geval niet, kennelijk. Excuus. Bah.

 14. @letter
  Het is al heel wat dat je hier berichten kan plaatsen. Of heb je dat door iemand anders laten doen?

 15. @ Letterzetter: Ai, een TIA dus. Meestal is dat vooral schrikken, hopelijk blijkt dat nu ook het geval. Sterkte en beterschap!

  Over het “ikje”: als je goegelt op “V&D” en “huismerken”, dan zie je in één oogopslag dat deze firma meermalen de focus heeft gericht op haar huismerken. Dankzij Yvette weten we nu dus ook waar het met de grootgrutter mis ging…

 16. Och zo stom is het niet hoor Plopje, de onzin die hier off topic vaak voorbij komt in aanmerking nemend. Het belangrijkste is dat ons Letterzettertje weer gauw helemaal gezond en bij de pinken is.

 17. Een insult is een epileptische aanval. En dat is erg ongewoon bij een TIA. Vraag nog even om een expert opinion, Letterzetter. In Groningen zitten de experts, ik neem aan dat jij daar wordt behandeld.

  Hoe dan ook: het lijkt me heel erg bedreigend voor iemand die alles over heeft voor zijn taal- en schrijfvermogen.

  Godsammekrake, ik wou dat ik me er mee kon bemoeien. Oh ja, dat doe ik nu al. Kon het niet laten.

 18. Mogelijk is er een verband met het halsoverkop gaan met de fiets van Letterzetter. Een adembenemend filmpje met de ActionCamera op zijn helm. Met een op het eerste gezicht goede afloop.

  Het laat me niet los.

 19. Letterzetter,

  ik wens je van harte een snel herstel van die ongelooflijk sluipende aandoeningen die ons allen bedreigen, ik hoop dat je scherpe taal- en denkvermogen in elk geval onaangetast is en blijft.

  Hartelijke groet en bon courage.

 20. Jasses Letterzetter, dat is schrikken, jongen! Heel veel sterkte en beterschap.

  Jouw taalvaardigheid zal de plasticiteit van je hersenen ongetwijfeld in stand gehouden hebben, dus ik heb er alle vertrouwen in dat je hoofd binnenkort weer als vanouds aan het werk zal zijn.

 21. Voor Letter is het nu uiteraard het belangrijkst dat zo gauw mogelijk de oorzaak wordt weggenomen, die opstopping in zijn halsslagader. En voortaan bloedverdunners slikken. En niet meer roken, drinken, vlees eten, sporten, slapen, snoepen of ander genot genieten. En vooral hopen dat andere hersencellen de functies van de verloren gegane hersencellen overnemen. Dat lukt meestal wel redelijk. Zolang je nog geen 80 bent.

 22. @pawi 19:40
  Heel slim om een relatie te leggen met dat fietsongeluk. Misschien had Letter toen ook een kleine TIA. Maar dat is niet meer te achterhalen, neem ik aan. Tenzij je op op een MRI-scan nu twee beschadigingen ziet. Maar ja, je kan vermoedelijk niet zien hoe oud de beschadigingen zijn. Ik weet hier niks van.
  Hoe ook: sterkte, Letter!!

 23. Nee, Letter reed te snel door de bocht die hij wist dat zou komen.

  Trapondersteuning te laat uitgeschakeld?
  Misschien is het een verlaat effect op zijn brein, na die val.

 24. Dank jullie allemaal voor de goede wensen. Zinnen maken gaat moizaam maar beter dan gisteren. Volgens experts komt het wel weer goed.

 25. @Letter
  Oké. Kalm aan. We duimen en/of bidden voor je. Afhankelijk van het aangehangen geloof.

 26. Tsja wonderlijk dat ik dat Plopje maar niet kan plaatsen, heeft vaak een commentaar totaal ongegrond en vaak ook totaal onbehoorlijk i.m.h.o.
  Is hij of zij een alter ego van de blogbaas?

 27. @ Luvienna 21:37
  Precies, we rekken het zolang we kunnen. En met plezier: no woman no cry.

  @ pawi 21:40
  Als Letter wist dat die bocht zou komen ligt het juist voor de hand dat hij één ogenblikje een absentie had door een TIA’tje & daardoor ondanks zijn voorkennis viel. Zou ik denken.
  Dat die val nu een TIA veroorzaakt heeft, lijkt mij hoogst onwaarschijnlijk. Dan zou er een stukje van die plaque losgeschoten zijn? Kan, maar die doet die er dan bijna 14 dagen over om naar de hersenen ter zwemmen? Nou ja, wie weet, misschien was het een matig zwemmer.

 28. Misschien moeten we ook duimen en of bidden voor lieve vrouwen die Plopje niet kunnen plaatsen.
  Klare taal, wat heb je gezien in Andalusia?

 29. Plopje, Letter heeft het over een epileptische aanval. Waarom hij dat ook een TIA noemt, daar ga ik niet over. Een insult kan het gevolg zijn van in eerste instantie niet opgemerkt hersenletsel, en abusievelijk worden aangezien voor een TIA. Dus en zo denkende.

 30. En zo’n plaquetje hebben we allemaal wel ergens. Ik sluit geen enkel misverstandje uit.

 31. @Klare taal, ik dacht dat het zo langzamerhand wel bekend zou zijn, maar nog maar een keer dan: de blogbaas heeft geen alter ego’s. Voor dat soort blogbazen moet je bij de buren zijn. Hier is elke reactie afkomstig van een verschillend persoon, voor 99% dan en voorzover ik kan nagaan.

 32. @pawi
  Epilepsie (althans de ‘grand mal’ (de meest spectaculaire vorm), is iets gans anders dan een TIA, die verwar je niet snel. Verder komt epilepsie in vele vormen voor, maar je krijgt er geen hersenletsel van. Je kunt wel epilepsie krijgen door een beroerte of TIA. Dat wel, het is dan het hersenletsel (veroorzaakt door de TIA) dat de epilepsie triggert. Letter had het in eerste instantie over een TIA en over een plaque in een bloedvat. Ik weet niet wat hij met insults bedoelt. Heeft hij gelijk epilepsie opgelopen? Dat is dan dubbel ellende.
  En ja, hersenbeschadigingen hebben we vermoedelijk allemaal wel. Maar geen plaques in bloedvaten, mag ik hopen. Want als dat zo zou zijn, zijn we nog meer dan we al denken wandelende tijdbommen.

  @Apie
  Het heeft natuurlijk geen zin dat ik ga ontkennen dat ik een Apie-kloon ben. Maar goed, for the record: ik ben geen Apie-kloon. Ik ga erover denken voor wie dit nu eigenlijk een belediging was. If.

 33. Letterzetter, ik ben niet van plan plan mij in de medische discussie hier te mengen, maar wil je graag een spoedig en volledig herstel toewensen.

 34. Uiteraard lopen er hier wel degelijk alter-ego’s rond. Ik gebruik ze zelf zo nu en dan, en Plopje kan er ook wat van. Maar Apie is hij niet. Zeker weten.

 35. Letterzetter
  Ik zit hier in Houston op mijn hotelkamer in de kerosinedampen van het naburige Georg Bush vliegveld erg met je mee te leven. Een tia (transient ischemic attack ofwel voorbijgaande verstopping van een bloedvat in de hersenen met uitvalsverschijnselen) is natuurlijk voor een lettermens als jij een ramp en hopenlijk ook een voorbijgaande. Ik ben gelukkig geen medicus, maar als ik Google op tia en insult krijg ik de indruk dat het bijna knverenigbare kwalen zijn. Onder een insult (ofwel toeval of aanval) verstaat men immers een abnormale ontlading van zenuwcellen in de hersenen als gevolg van een epileptische of niet- epileptische oorzaak. Nou weet ik het ook niet meer. In elk geval hoop ik dat we snel weer van je literaire vruchten kunnen proeven.

 36. @Mopperkont
  Ja, het zijn verschillende zaken. Maar het een is soms een gevolg van het ander, onverenigbaar is hier niet de juiste term.
  Letter heeft goddank een goede kans dat de gevolgen van zijn TIA (TIA’s?) beperkt blijven.

 37. @Ad
  In het licht van wat Letter overkomt is de alter-ego-kwestie vanzelfsprekend zeer triviaal. En sowieso, zou ik zeggen. Met dit in het achterhoofd: het verzinnen van alter-ego’s was in de NRC-tijd (en ook op Drasties) een hobby van velen. Jij weet daar alles van. Ook Apie en HR (VBB!) kunnen boekjes opendoen. Hier gebeurt het ook, maar veel minder. Geloof ik. Ik was mijn handen niet in onschuld. En tja, ik ben er vaker van verdacht Apie(dapie) te zijn. Maar nee, dat is mij in de verste verte niet gegeven.

 38. En wij zwaaien even terug naar Mopperkont in zijn optrekje bij het vliegveld, waar hij gelukkig internet heeft, maar op dit moment vast al weer gevlogen is.

  Image and video hosting by TinyPic

 39. Braadpan

  Na mijn scheiding kreeg ik de wens het jaar 2016 hernieuwd in te gaan. Een nieuwe en goede keukeninventaris hoorde daarbij. Ik had al een heleboel aangeschaft, maar de zeer exclusieve braadpan die me een rib uit het lijf zou kosten, liet maar op zich wachten. Uiteindelijk schafte ik hem toch aan, net voordat ik met een vriendin naar de film zou gaan.

  We troffen elkaar in het filmrestaurant en ik liet haar enthousiast mijn aanschaf zien. „Wow! Een pan om helemaal verliefd op te worden!”, riep ze enthousiast.

  Ik antwoordde: „Ja, dan maar op een pan.”

  Anne-Miek Hermsen

 40. Ja, we voelen Anne-Mieks pijn. Een pan om die vent op zijn kop te meppen, had ook gekund. Maar het is inmiddels 2016. En die vent staat een eitje te bakken voor zijn nieuwe vriendin, die intussen op haar mobieltje haar datingsappje ligt bij te werken. Hoppa.

 41. Die van V&D is dus echt gebeurd, niets van verzonnen. En mijn verontwaardiging was oprecht groot dus vermeldenswaardig. Bedankt voor de waardering!

 42. Hoi Yvette, dank voor je reactie. Echt gebeurd? OK, dan doen we er vier volle punten bij. Komt dan op plus 2. Dat de verontwaardiging oprecht was laat zien dat je een goed mens bent. Nog eens drie en een halve punt erbij. In totaal komt hij dus op een vijf en een half, en da’s keiveel voor een ikje.

  Net geen voldoende, want je hebt het echt wat langdradig opgeschreven, en in te uitleggerige schrijftaal, in plaats van ram recht d’rin spreektaal zoals die gesproken wordt. Vind ik dan weer, gek mannetje dat ik me d’r ben. Niks van aantrekken en blijven insturen. Vrolijke groet.

  En wees blij dat De Schrijvende Rechter zijn vlijmscherpe hakmes aan de wilgen heeft gehangen, mopperkont op vakantie is, Letterzetter in het ongerede, Klare taal nog koffers aan het uitpakken, en het ook verder behoorlijk rustig is op de site in deze eerste mooie nieuwjaarsweek.

 43. Ach, ik ga niet voor een topscore, maar weet wel dat de redactie altijd nog wat redigeert (‘altijd’ is gebaseerd op een eerdere ervaring, 10 jaar geleden, toen is er ook een van mij geplaatst. En meer heb ik er niet verstuurd). En ik had ‘m zelf voor het versturen al bijgeschaafd, maar ook weer niet dagen aan gesleuteld. Zelf houd ik van wat franje aan taal, en niet van kalige zinnen. Maarja, dat is kwestie van smaak. Die collega (en studiegenoot, dat had ik er dan weer niet bij vermeld) liet me laatst nog weten dat ik echt heel boos werd. En zij was zich van geen kwaad bewust. De beschreven dialoog is precies zoals ik ‘m me herinner. Herinnering kwam weer boven door de acualiteit.

 44. Ja,Yvette, soms redigeren ze bij de redactie teveel. Wordt het een enkele keer echt anders dan je bedoelde. Luvienna hier weet er alles van.

 45. Perfect, dat zijn de beste, Yvette. Twee ikjes in de pocket, daarmee ben je hier op de site in goed gezelschap. Ikjesdinosaurussen als wij zelve zijn.

 46. Nou, Anne-Miek, vooruit dan met de geit.
  Om te beginnen het taalgebruik. Dat kan best een beetje luchtiger en gevarieerder, lijkt me. “Kreeg ik de wens” ligt niet bepaald lekker in het gehoor. Wat is er mis met “wilde ik”? En drie keer “aanschaffen” in drie opeenvolgende zinnen, dat kan ook wel wat afwisselender. Daar had je best ook “kopen” en “aankoop” kunnen gebruiken. Verder begrijp ik dat jij en je vriendin allebei “enthousiast” waren, maar een snelle blik in een thesaurus zou je een veelvoud aan synoniemen hebben opgeleverd, zoals bijv. blij, opgetogen, verrukt, je ziet maar.
  En dan de clou. Dit ikje valt in de categorie “kijk mij eens!”, waar ik niet zo gek op ben. Een beetje zelfspot zou geen kwaad kunnen.

 47. Anne-Miek, je plopt je er zomaar tussen
  En neemt alras de benen
  Als Ome Tinus is verschenen
  Gelukkig heb je jezelf met een hartje en kussen
  Hersteld door hier “over” erin te klussen

 48. Anne-Miek, je mag me best Ad noemen, hoor, dat doet iedereen hier. Kon je je een beetje vinden in mijn commentaar op jouw ikje? Het was speciaal voor jou geschreven.

 49. Beste Ad,

  je kritiek was voor een groot deel terecht maar om te beginnen zou die best een beetje luchtiger en gevarieerder hebben kunnen zijn, lijkt me. “lekker in het gehoor“ is niet van toepassing bij een geschreven tekst, dacht ik. En minstens drie keer alternatieve woordjes bedenken, is een beetje veel. Dat kan wel wat afwisselender, bv: “je woordkeus is vreselijk, in de Van Dale zijn veel mooie woorden opgenomen die je beter kan gebruiken en de pointe is een ramp”.

  Maar ik heb veel van je geleerd (nogmaals dank, dank) en ik heb het ikje herschreven. Zie:

  Na mijn scheiding wilde ik 2016 als een herboren vrouw ingaan. Een nieuwe braadpan hoort daar natuurlijk bij. Hoe prijziger hoe beter want de alimentatie is dik op orde. Dus kocht ik een zeer exclusieve. Ik liet dat ding aan een vriendin zien en die zei gelijk: “Wow, ik denk dat ik ook ga scheiden.” Ik antwoorde: ” ……..”

  (het antwoord heb ik nog niet, daar moet ik nog even over nadenken, sorry)

  Wat vind je ervan? Beter?
  Groetjes,
  Je
  Anne-Miekje ❤

 50. O, Ad, ik heb het gevatte antwoord vol zelfspot:

  “Dan heeft hij het toch nog twee maanden langer met mij uitgehouden”.

  Tevreden?

 51. MK
  Dezer dagen doende FB , daar ’n gezelschap van doeners en kijkers, luisteraars verzameld. Hieronder ’n 2 tal links , die ik wel goed zijn. Misschien al bekend?
  Voor de aardigheid plaats ik ze:

 52. Nieuwe huisarts…………. .6 januari 2016

  Het kennismakingsgesprek met de nieuwe huisarts:
  „Hoe gaat het?” „Goed.”
  „Heeft u klachten?” „Nee, het gaat wel goed.”
  „Rookt u?” „Nee.”
  „Heeft u gerookt?” „Ja en uitbundig.”
  „Hoe lang rookt u niet meer?” „Sinds 19 januari 1983.” .
  „Een speciale datum?” „Op de intensive care van het VU medisch centrum mocht ik niet roken.”
  Aan de andere kant van het bureau blijft het stil. Maar daar was de reactie van de arts: „Klacht ingediend zeker.”
  Het leek mij een goede huisarts.

  René van Schaik

 53. Een huisarts met een gezond gevoel voor humor, altijd fijn. Wel hopen dat hij je klachten serieus neemt natuurlijk.

 54. 6 januari 2016

  Langs de lijn

  Met zoon, eerstejaars sportacademie, naar een eredivisiewedstrijd. Wie weet ligt zijn toekomst langs de lijn? Beroemde trainers gingen hem
  voor.
  We zien de warming-up, de peptalk van de trainer, het gedoe in de dug-out. De stadionlampen branden, de grasmat is strak. Wat een sfeertje.
  „Wow, wat lijkt me dat chill om…” , begint zoon.
  En ik denk: „Yesss, portacademie, toch de goede keuze.”
  „…in zo’n pak te lopen”, vervolgt hij.
  En wijst naar de hoek van het veld waar een grote gele hond zich staat
  uit te sloven: de mascotte van Willem II.

  Chris van der Grinten

 55. 7 januari 2016

  Lid

  De bel gaat. Ik doe open voor een meisje in een jas van het Wereld Natuur Fonds. Ze steekt meteen van wal met een lang verhaal over olifanten, de wereld voor onze kinderen en kleinkinderen en de opwarming van de aarde.

  Beleefd laat ik haar uitpraten terwijl ik zo nu en dan een beetje knik. Zodra ze een pauze laat vallen breek ik in met de opmerking dat ik al lid ben. „Oh” zegt ze, „ja, zo ziet u er ook wel uit. Da-ag!” Peinzend over de waarde van deze kwalificatie ga ik op zoek naar een kam.

  Heleen Akerboom-Menger

 56. Nou we worden verwend. Drie ikjes maar liefst van 6 en 7 januari, met die van Riverside Blues erbij. Soms gewoon op de site, soms achter een betaalscherm. Ik kan het in ieder geval niet meer volgen. Zal wel aan mij liggen.

  Die van Chris is grondig verkeerd geschreven, de “En ik denk” tussenzin staat daar verkeerd en verstiert de pointe.

  Die van Heleen is een niet onverdienstelijke zelfspotpoging, jammer dat mopperkont op vakantie is. De kam vat ik niet helemaal, maar kennelijk hoort een slordige haardos volgens de schrijfster bij een natuurliefhebber? Vroeger waren het geitenwollen sokken, nu kennelijk het haar? Beide dingen zijn keifout natuurlijk, hebben niets met het WNF te doen. Kijk maar naar Prins Bernard, strak in het pak.

  Graag een foto van een “jas van het Wereld Natuur Fonds”, dan kunnen we zien waarvan die gemaakt is.

 57. Apie, ik denk dat ze bedoelt dat alleen verwarde mensen lid worden van het WNF. Kan wel kloppen.

 58. Dan ben ik heel verward, Bertje.

  Maar dat verklaart wel teen en tander. 😉

 59. Hm, waarom moet je verward zijn om je mededieren te willen beschermen? Ze jagen en doodschieten, dan ben je in de war lijkt mij. Blup.

 60. 8 januari 2016

  Heel erg

  Thuiswerkend met laptop aan de keukentafel en de voeten boven de vloerverwarming zie ik een werkbusje aan komen rijden. Drie stratenmakers gaan in de kou en op hun knieën een stoep aanleggen. Ik breng even later een dienblad met drie mokken koffie. Ze reageren enthousiast. Na een half uur gaat de bel. Een van hen staat voor de deur met het dienblad. Hij kijkt zeer beteuterd. „Ik vind het heel erg, echt,” zegt hij. Ik schrik, en vraag wat er is. „Er is een steen op gevallen.” Dan pas zie ik dat alle kopjes hun oren missen en er een zelfs doormidden is. Zijn collega’s werken zo onopvallend mogelijk door.

  Hugo Hoes

 61. Pontius, door zo te plaatsen, maak je het de zichzelf bewierokende Pawi: Ik was eerder….. niet makkelijker. Ik observeer dat je bijdrage hier zich beperkt tot louter het “plaatsen”?

  De verschhraling neemt toe? Slaat toe?? Blijf komen!

 62. Ja, eindeiljk een ikje waarbij ik in een bulderlachje schoot. Waarom? Omdat het lekker droog is opgeschreven, je het dus voor je ziet, en je over de afloop zelf mag speculeren. 😀 Prima Hugo, blijven thuiswerken en goed naar buiten blijven kijken. Er gebeurt zoveel meer dan op kantoor. Eindoordeel: 8+ (schrijve: acht plus). En een krat bier. En een nieuw servies.

 63. 9 januari 2016

  Proefavond

  Onlangs was de jaarlijkse proef-avond voor Gall & Gall-klanten-kaarthouders. Geregisseerd door Gall & Gall landelijk, betekende dit dat de drankenfiliaalhouder bij ons in de buurt zenuwachtig werd. „Wat als alle 1.200 klantenkaarthouders komen? ”, zei hij vol schrik enkele dagen voor de grote dag.
  Op de avond zelf gingen mijn vrouw en ik op weg; voorbereid op een grootse orgie met honderden mensen. We waren laat, maar toch de eerste twee. Vlak voor het einde van de proefavond liepen we de deur uit en kwam nummer drie binnen. „Als gratis drinken niet meer lokt is de crisis echt voorbij”, mompelde ik tegen de eigenaar, die verheugd was, maar ook weer niet.

  Mat Meijs

 64. Vergeten geval?

  2 januari 2016

  Kronen

  Op mijn werk in Denemarken appt mijn dochter me met de vraag hoeveel kronen ik heb. Nogal ongepast om dat aan je vader te vragen, maar misschien wilde ze dat ik, zoals wel vaker, Deens kerstbier voor haar mee zou nemen. Ik kijk in mijn portemonnee en zie een paar briefjes van 500 Deense kronen en antwoord: ‘Een heleboel’! Mijn dochter: ‘Willem heeft er twee nodig!’ ‘Geen probleem’, zeg ik, vrijgevig als ik ben. Als ik daar mijn schoonzoon blij mee kan maken. ‘Kan hij van me krijgen!’ ‘Waar heb je het over?’ zegt mijn dochter. Ik: ‘Over Deense Kronen natuurlijk!’ Zij: ‘Ik over zijn gebit!’

  Cor J.W. Meijer

 65. Mijn dochter heeft een nieuw gebit nodig. Bij de Gall & Gall kun je die dingen tegen inlevering van kronen uitproberen. Samen met Willem ga ik met haar mee. Helaas laat ze de kronen kapot vallen. Ik zeg: “Dan hebben we nu weer een crisis”. Zeg zij: “Geeft niet, we kunnen altijd nog de jas van prins Bernard of Willem II verkopen”.

 66. Zo krijg je wel mee hoe de ikjesredactie zich door alle inzendingen moet worstelen. Het wordt mij teveel.

 67. En wij nemen in respekt en met dankbaarheid afscheid van een groot artiest en groot mens. RIP David Bowie.

Ik vind er dit van:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: