Al dat zand, hoeveel zou het wegen? (108)

Kareltje - photo (c) Plopje 2016
Kareltje – photo (c) Plopje 2016

Ik leg mijn hoofdje neer
mijn lokken doen mij zeer
mijn ogen luiken neer
ademen gaat niet meer. 

Nou, lekker hoor, wat een pret op het blog. En dit droeve vers van Klare taal was nog lang niet alles. Plopje – ja hij weer – plaatste een stuk of twintig grafschriften, verspreid over de site.

Zoals deze:

Hier ligt ons Plopje dood te lijken
nog doder dan een steen
en liever geen geween
want dan begint hij weer te zeiken

Hier ligt Plopje te vergaan
na zijn kort en laf bestaan
hebben wij afscheid van hem genomen
we vreesden al dat het er nooit van zou komen

het verschil tussen leven en dood is niet zo groot

Hier lig ik in mijn kist
niemand die mij mist
of bij mij rusten wil
het verschil
tussen leven en dood
is niet zo groot

(…) je vraagt je toch steeds af
al dat zand op je graf
– het is voor mij verzwegen –
hoeveel zou het wegen

dat leidt dan tot de vraag
die ik voortdurend stel
maar nauwelijks verdraag:
houdt de kist het wel?

Zegt niks, beweegt niet. Staart alleen maar.

Gelukkig werd een en ander opgeleukt door het vrolijke poezenplaatje van hierboven. Het is Kareltje. Hoewel … vrolijk? Dit zei onze Plop over de griezel:  “Een heel lief beest, maar als ik iets op de pc doe, zit hij mij op deze manier bijna continu zo aan te staren. In de hoop voedsel te bekomen. Zegt niks, beweegt niet. Staart alleen maar. Verwijtend, smekend. Gek word je ervan.”

Bertie
Bertie

Bertie kon er ook wat van:
Geen steen op mijn graf
die gooi ik er af
dan kruip ik vlug
in mijn kistje terug.

Ook andere puntdichten werden in elkaar gedraaid, zoals een stuk of tien in een “code rood” reeks, die een gelukkig einde kende met het volgende gedicht (van Plopje, who else?):

Code rood is goed doorstaan
die is voorbij en afgedaan
dus stort ik mij opnieuw op jou
en schrik mij rot van code blauw

“No animals were harmed during the making of this thingies of woorden van gelijke strekking” werd er om onbegrijpelijke redenen telkens aan toegevoegd.

P:awi, zeekust 1, (c) 2016
Pawi, zeekust 1, (c) 2016

Ondertussen werd mede door de inspanningen van de A. Dapie Community wel even de Nederlandse kust gered. De teller van een handtekeningenactie stond al gauw ver boven de 100.000 virtuele steunbetuigingen om de kust de kust te laten. Wij danken Pawi en ook Klare taal.

Ze zijn onderweg!
Ze zijn onderweg!

Bijna net zo heugelijk was het nieuws dat Luvienna de 100e reactie scoorde en Plopje de 200e. Beide kanjers kunnen het lepeltje nog deze week tegemoet zien. Als de post tenminste meewerkt.

Bertie schreef een opmaat naar een ikje: “Gos, ik maak haast nooit van die leuke dingen mee. Behalve de keer dat we in de kerk waren om te trouwen en mijn man de ringen vergeten was. Dat was heel grappig. Achteraf. Paar maanden later was de doop van het kind. Pastoor klaarde de klus en naderhand moest echtgenoot het trouwboekje inleveren om de doopnamen van het kind bij te schrijven. Te laat herinnerden wij ons dat er een paar biljetten van honderd gulden ingevouwen in dat boekje zaten. Jeessus! Ik heb nooit eerder en later iemand zo hard zien rennen naar de pastorie als mijn man.” Ja, het mag nog wat puntiger, maar dat komt helemaal goed.

Als ik dolgelukkig buiten kom, zie ik mijn buurvrouw in de vrieskou, druk aan het krabben.

Aafke Moolenburgh schreef het enige vermeldenswaardige echte ikje van vorige week. Het ging over haar man die vanuit zijn bed met een appje zijn auto wilde laten ontdooien. “Als ik dolgelukkig buiten kom, zie ik mijn buurvrouw in de vrieskou, druk aan het krabben. Ik vertel haar trots dat ik via de anti-vriesapp al klaar ben voor vertrek. Dan merk ik pas dat de stekker van onze elektrische auto niet is ontdooid en zit vastgevroren. Mijn buurvrouw wenst mij een prettige dag, stapt met haar hippe koffiebeker in haar Volvo en roept nog: „Neem anders onze oude Opel, die start altijd!” Het schrijfsel oogstte veel waardering. Plopje:De hippe koffiebeker maakt dit ikje helemaal af!”

Riverside Blues presenteerde een diepgaande analyse van het lezerspubliek alhier: “Er zijn ruwweg 2 categorieen gekoof ik, ‘n heel klein gedeelte komt voor het “ikje”, ‘n veel grotere groep, komt voor de community.”

160125587980155acd99306da0d59f95eac54a
O, liefste, zullen we vannacht de petjes afzetten? – Plopje

Heer Rozenwater was best wel rustig maar plaatste stug zijn kunstplaatjes en deelde stoicijns zijn koppen uit. Het nevenstaande vroege voorbeeld van een Perzische gehaakte beddensprei kreeg een mooi winnend kopje van Plopje maar die van Pawi mocht er ook zijn: “Les een van Kamasutra: zet eerst je sloffen rechtop.”

Nee, de ikjes zijn behoorlijk op hun retour, maar we geven het nog niet helemaal op. Doe mee en ga nu gauw zelf proberen om wat ikjes te lezen, ergens verstopt in of op de NRC, de krant die zo van lezersanekdotes zegt te houden. Of stuur een ikje naar de krant, je vindt vast het formulier wel ergens op het internet. Of scrol hier naar beneden en zeg iets. Mag met een fantasie-emailadres. Voor je het weet, kan jouw keigrappig of keiinteressant citaat volgende week ergens opduiken als een hoogtepunt van deze week. Nounou, da’s wel effe heftig hoor.

Alle 100 afleveringen van de historische rubriek waarin stelselmatig alle hoogtepunten van de afgelopen weken werden behandeld zijn elders op dit blog te raadplegen. A. DapieJa, dat waren tijden.

Reacties zijn welkom op apie@apiedapie.com. Het wordt misschien best wel een prettige week. Als je vindt dat het geen prettige week moet worden, ga dan s.v.p. elders buurten.

Featured image (helemaal hierboven) is gemaakt door iemand van een reclamebureau, en het ding heeft de Nederlandse kust gered. Hoezee! Panorama Mesdag is er niets bij. 

Auteur: Bas van Vuren

Schrijver. Rijmer. Kijker. Kent beroemde mensen. Maakt liedjes. Holland Douze Points.

169 gedachten over “Al dat zand, hoeveel zou het wegen? (108)”

 1. Knakkers? Bejaarden zul je bedoelen. Kijk maar ‘ns naar de geboortedata van de beide oma’s Froeboess en Scapricciatello.

  Like

 2. @Luvienna
  Dank je. Anneke Gronloh, geweldig. Helaas kon ik geen filmpje vinden waarop ze het zong. Dan toch nog maar dit:

  Like

 3. Does not exist? Wat een onzin. Dit dan wel? Anders kan Apie misschien helpen. Die heeft hier verstand van.

  Like

 4. @luvienna @van Dale

  Dan graag ook even de geboortedata van Mozart, Beethoven, Bach, Frank Zappa, Händel, Edwin Rutten en Darwin.

  Like

 5. zaterdag 30 januari 2016

  Gmail

  Mijn buurman, een welgemanierde heer van in de zeventig, is zijn oude e-mailadres zat. Als we een praatje maken, vraagt hij of ik misschien niet een goede nieuwe provider voor hem weet. „Ik heb zelf Gmail en dat bevalt ontzettend goed”, antwoord ik beleefd, en som alle voordelen op. Een paar dagen later tref ik hem weer. Ondeugend lachend komt hij op me afgestapt. Gnuivend: „Je dacht zeker dat je een oude vent wel in de maling kon nemen, hè.” Ik kijk hem verbaasd aan; ik heb geen flauw benul waar hij het over heeft. Dan wordt duidelijk waar hij op doelt: door een verkeerd geschreven zoekopdracht was hij niet bij de e-mailservice terecht gekomen, maar op een website met she-males.

  Nick Muller

  Like

 6. @Luvienna
  Oké, ik wacht de resultaten af. En als je dan toch bezig bent, misschien gelijk ook even de geboortedatum van resp. Apie, HR, pawi, Ad Hoc en jouzelf? Dank.

  Like

 7. Voor een voormalige (schrijvende) reageerder alhier is het allemaal gesneden koek, maar voor mij was het allemaal nieuw: “Other slang terms for she-male include tranny and a number of rhyming terms, including chicks with dicks, sluts with nuts, dolls with balls, and dudes with boobs.” Tijd voor een nieuw poeziedraadje?

  Like

 8. Over geboortedata hoeven we niet moeilijk te doen. Ik ben bereid de mijne hier te posten, zodra hij mij te binnen schiet.

  Geliked door 3 people

 9. Grafschrift XXXVI

  ik leef onder een steen
  ik ken geeneen she-male
  en zelfs geen bordeel
  ik kan hier alleen zeggen
  laat mij maar lekker leggen

  Like

 10. @Bertie
  Ja, leuk nieuw photootje!
  Doodloof?!? Misschien ben ik het al. Een echte verbetering is het helaas niet.

  Like

 11. Bad hair day hebben we allemaal wel eens, Bertie. Je kijkt er veel te somber bij, nergens voor nodig hoor. Lekker blond trouwens!

  De she-males zijn flink in het nieuws deze dagen. Bij de gender-klinieken merken ze dat ook. “We hebben veel bijvangst” zei iemand me. Tussen mensen die denken dat ze transgender zijn zitten er ook veel die weer anders in elkaar zitten. Ik vind het best allemaal.

  Alleen geloof ik geen woord van het ikje, dwz, ik geloof niet dat de inzender dit zelf heeft meegemaakt.

  Geliked door 1 persoon

 12. Nee hoor, pawi, ik geloof er ook geen ene dinges van.
  Een oudere buurman die vragen stelt over providers en de andere man helemaal stijf van de beleefdheid. Een paar dagen later weer tegenkomen en dan niet begrijpen waar het de laatste keer over ging.
  En dan komt er zo’n slappe clou uit. Nog te slap voor een moppentrommel.

  Geliked door 1 persoon

 13. Pawi, dat blond is touw vanwege verkeerde verf :-/
  She-males zijn vast interessant, als je er op googlet vind je vreselijk veel hits.

  Like

 14. Ik ga niet googelen. Heeft Apie al voor ons gedaan. Het is voor mij een parallele wereld. Ik weet ervan, maar ik doe niet mee.

  Als je twintig bent leef je vooral in de nacht, en als je tachtig bent opnieuw. Ik zit er net tussen in.

  Like

 15. Ik wilde ter illustratie ook een plaatje van een shemale plaatsen, maar daar zag ik bij nader inzien vanaf. Merkwaardig blijf ik het vinden dat dit allemaal (foto’s maar ook bewegende beelden) zomaar met een klik op te roepen is, ook voor kinderen van 12. Overal en anytime. Zal wel aan mij liggen.

  Geliked door 1 persoon

 16. Gelukkig maar, Apie. Dat je het hier niet plaatst.

  Even iets heel anders: sinds gisteravond is er een merel actief in onze tuinenspecial. De sneeuwklokjes bloeien nog, de narcissen zijn tegelijkertijd al in bloei, de krokussen komen op…en nu is er de merel. Die zijn territorium nu al bijeen fluit/zingt.

  Wat ik erg grappig vind, maar misschien is dat inlegkunde, is dat die merel allerlei melodietjes uitprobeert, en als hij het goed gelukt vindt herhaalt hij dat een paar keer. Minder gelukte melodietjes laat hij voor wat het is. Andere bouwt hij weer uit, om ook die te herhalen als hij (en ik) ze mooi vindt.

  Ken jij dat fenomeen? Ik vraag het omdat je een vogelkenner bent, voor zover ik weet.

  Like

 17. Ilona, jawel, de tuinenspecial, daar heb ik recentelijk nog aan gedacht. Ik had behoorlijk vet gegeten en werd na een uurtje of drie slapen onrustig wakker. Die special is niet weg, die zit in het vat en foto’s verzuren niet.

  Qua merel, Pawi, zeker, dat fenomeen ken ik. Het zijn altijd de mannetjes, en dan vooral die met die heldere kraaloogjes. Lees ook het mooie interview met Xandra Brood in de Volkskrant van vandaag of via Blendle. Ze zingen en als ze merken dat vrouwelijke fans, zoals in jouw geval, Pawi, de bewoonster van het huis het melodietje mooi vinden, dan houden ze dat op het repertoire. Onder het motto “je kunt niet weten, ik begrijp het zelf ook niet”.

  Als een shemerel het mooi vindt, dan is dat helemaal toppie natuurlijk en dan kan er aan het nestje bouwen gedacht gaan worden. Ook het paren wordt geoefend, maar dat uitsluitend met die mooie dofbruine meerster, die zich daartoe lekker gaat op zitten tutten in een plasje.

  Like

 18. Grafschrift XXXVII

  Ik lig hier in mijn flanel
  en hoor die rare merel
  geef dat dier een appel
  en anders ook één lel
  maar doe het niet té snel

  Like

 19. Deze is leuk:
  Nu ik zelf af en toe ons kleinkind zijn eten opvoer, merk ik hoe ik bepaalde uitdrukkingen gebruik die thuis vroeger ook wel klonken: “Hap, spreeuw”

  Like

 20. zaterdag 30 januari 2016

  Jaap

  Ik zit met mijn kinderen aan tafel en lees enthousiast voor: „Jaap van Zweden naar New York….wat een prestatie.” Mijn zoon zegt: „Karel is ook wel eens van Zweden naar New York gevlogen, dat is toch geen prestatie?”

  Joost Leufkens

  Like

 21. Leuk hoor, Joost, zo’n woordspeling verzinnen en dan toeschrijven aan je zoon omdat hij eigenlijk te flauw is. Je eigen kinderen als Sprechhund opvoeren, je moet het maar durven. Ga je nog naar het carnaval volgende week? Hoezo? Aleufkens! Joost mag het weten. Pfffrt … :mrgreen:

  Like

 22. Naast “hap spreeuw”, schijtlijster en huismus is er ook nog de Schijtbekreiger . Ja, je leest het goed. Een afbeelding is te vinden op Google en in het Haags Gemeentemuseum.

  Enne, Bertie, natuurlijk geloof ik je op je mooie ogen. Bijzonder taaltje spraken jullie vroeger. Doodloof, kassiekirrel, kontkrummeltje, ik hoor er nu voor het eerst van. Helaas kan ik niet zo gauw voorbeelden van bijzondere streektaal bij mij in de buurt oplepelen. Ik denk nog na. Denk ik.

  Like

 23. Had Kareltje geen vliegangst dan?
  Zo nee, dan ging hij voor de gigagrote porties die ze daar serveren.

  Like

 24. En we hebben met dank aan Pawi beeld. De schijtbekreiger, bijmekaar verzonnen door Theo van Hoytema, een man bekend van vogelboeken en kalenders. Nou, je zult maar in november 1904 jarig zijn geweest zullen we dan maar zeggen 😀

  Image and video hosting by TinyPic

  Like

 25. @pawi 16:49
  Kareltje heeft zeker geen vliegangst. Sterker nog: hij heeft nergens angst voor. En dat vind ik dan weer beangstigend. En ja, ongetwijfeld wordt hij aangetrokken door de Amerikaanse voedselhoeveelheden. Maar ja, hij mag niet alles hebben. En daar moet ik dan op letten. Blup.

  Like

 26. maandag 1 februari 2016

  Brommer

  Mijn glazenwasser vertelt me dat hij gelovig is. Hij zegt: „Ik had twee brommers, die zijn binnen een week allebei gestolen. Maar ja, de een had iets met de remmen en de andere lekte benzine. Dan moet er toch iemand daarboven zijn die zegt, laat een ander maar een ongeluk krijgen. Snap je wat ik bedoel?”

  Rob Janssen

  Like

 27. Maar deze zal het intro dus niet halen. Lijkt me duidelijk. Vanmiddag om 13:00 uur is het weer zover. De highlights van vorige week, handzaam voor u gepresenteerd met fijne block quotes en mooie plaatjes, waaronder een nieuwe van Droste-Kareltje en een gewaagde van een paar shemales die het met elkaar doen. Gaat dat zien!

  Like

 28. Herstel: de God alleen voor de glazenwasser. Inderdaad hopen dat hij zijn laddertje controleert voor hij naar boven klimt.

  Like

 29. Ja pawi, god is bikkelhard voor brommerdieven. Er zal wel iets over in de bijbel staan. Daarvoor moet je bij HR wezen.

  Like

 30. Wat ’n enig “ikje” zo boordevol zelfspot. het zijn zeker niet de Geringsten Onder Ons, die dat met Voldoening signlaleren.
  Is er hier enig iemand die Pontius wel ‘ns dankt voor het correcte plaatsen?

  Like

 31. Je hebt gelijkApiedapie als dit helemaal jouw werk is met AL DIE PLAATJES, DE HERHALINGEN, als dat JOUW WERELD is. Moet je daar van genieten.
  Misschiien kom ik je wel wekelijks uitgebreid vertellen Hoe goed Je wel niet bent, DAAR HOORT GEEN DRUPPEL ZELF SPOT BIJ.!!

  Geliked door 1 persoon

 32. We wachten het weekbericht in spanning af. Probeer ik maar even de spanning met een paar pilletjes en een dukje te verdrijven.

  Like

 33. Als bekend, heeft het literatuur museum ’n plekje gekregen op het net. Herinnert u zich nog W F Hermans? Schrijver, fotograaf, geoloog? Het museum heeft ’n fraai perspectief gemaakt van schrijver, geoloog, uitgever, waarin in tekst & in beeld achtergrond van Nooit meer slapen, (Beyond Sleep) geinspireerd op ’n geologische expeditie in het Noorden van Noorwegen en Zweden. Omdat er nauwelijks verschil is tussen de etmalen, bijna altijd licht.
  Hermans voelt zich aangesproken door ’n opmerking van Zen, éénmaal aan het klimmen op de berg, is er geen weg terug. Je moet klimmen, bij schrijven is dat ook zo, erkent Hermans.

  Hermans bewandelde niet geijkte paden, er zijn er die haarfijn zijn , boeken citeren, die weerstand ondervinden’ Het is maar waar je je focus legt.

  Per saldo , als u ’n moment ’t zelf wil zien, ik beleefde veel genoegen aan de presentatie.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.