Bij ons staat op de keukendeur (110)

Wat vind jij er nou van?
Wat vind jij er nou van?

“Middenin de nacht schoot een NRC-stagiaire recht overeind in haar bedje, want ineens herinnerde ze zich dat bij het plikken en knappen van de Ikjesinzending een zinnetje was weggevallen dat ze nog moest toevoegen.” Dit spannende verhaal van Luvienna kon nog weleens uitgroeien tot een heuse thriller in vele afleveringen. Er kwamen ook dronken autochtonen in voor, dus veel politiek keicorrecter kan zo’n beginnetje niet zijn. En dat wil je hebben als blogbaas, dan gaan de inzendingen komen. Ben benieuwd! Lees het hele ding hier. 

Blijdorp, flamingo’s, minuscule krentjes, Zwitserse bejaarden die van een wip tuimelen

Maar eigenlijk ging het over heel andere dingen vorige week hier op het blog. Tuurlijk, een beetje over de ikjes, maar toch vooral over carnaval, Blijdorp, flamingo’s, minuscule krentjes, Zwitserse bejaarden die van een wip tuimelden, en een man die 888 kinderen verwekte bij 504 vrouwen (en daarvoor van wetenschappers op zijn donder kreeg, want hij had datzelfde aantal ook bij een stuk of 100 vrouwen kunnen bereiken als hij maar meer had gecopuleerd). Dat en nog heel veel meer, daarover gaat het hieronder. Kijk maar mee:

Eerst maar eens dat carnaval. “Bij ons staat op de keukendeur, het is niet altijd rozengeur, en mijn vader schreef op het behang, lekker is maar ene vinger lang”. Wie kent de tekst niet, het mooiste carnavalslied ooit geschreven in de Nederlandse taalomgeving en ver daarbuiten. Of die tekst nog steeds op die deur staat, dat vraagt intussen niemand zich af. En al helemaal niet of dat behang weggegooid kon worden, wij denken het wel, en wij denken zelfs dat ons moeder kei maar dan ook keikwaad is geworden. Nou, hos maar even dan, je kunt gewoon doorscrollen onder het luisteren en besef: de tekst loopt nog keilang onder de video door.

Ja, valt niet mee, hossen en scrollen tegelijkertijd hè? En hoppetee, nog maar eentje dan, een wel heel actuele gouwe ouwe van Koot & Bie, “Mag ik uw genitaliën toucheren?“, een tekst die nu schokkender is dan toen. Wij vonden het pareltje op een belendend sympathiek en inspirerend blog. 

Maar we moeten door, die hele vorige week moet nog worden teruggehaald. Over die schijtbekreiger, de Filippijnse oriolen van een wandelaar met een hulpstuk, en het beste krekje van Ikea hebben we het niet meer, maar het ikje van Kees Kruyswijk bij de Hema verdient een vermelding. Kees stond daar immers in zijn scootmobiel, bij de vitrine met vlaaien, en werd over het been geaaid door een meisje van drie. Prachtige belevenis! “Dit is een mooi ikje”, zei Pawi ervan, “allerlei gevoeligheden komen hier aan bod. De man die het kleine meisje bijna niet durft aan te kijken, het peutertje dat iets doet wat vast niet mocht, de wielen met de nutteloze benen erboven.”

160208sjaal
Kekke sjaal, geknipt voor een emo

Ene Annick Driessen beschreef een onduidelijk voorval over een groep “emo’s”, en over de kekke laarsjes en ditto sjaal die ze op een dag droeg. Tja, we hebben allemaal weleens geen inspiratie en dat geeft helemaal niet. De meeste mensen sturen dan niets in.

Pien Kooy, nota bene een docent Nederlands, schreef een opstelletje waar een op drift geslagen ex-Kamerlid niks bij is. Het ging over een dierentuin, omgegooide tafels, weglopende leerlingen, een k** juf, “KFC lonkt”, kortom geen touw aan vast te knopen. Maak er maar chocola van in plaats van kip met een hoop frituur.

Hij gaat er weer uit!
Hij gaat er weer uit!

Ilona prettige dag headerGelukkig hadden we wat te vieren. Ad Hok ging er met de 100e reactie vandoor en bijna even feestelijk: Ilona was weer eens op 6 februari jarig, het begint een patroon te worden. Gefeliciteerd jullie kanjertjes van me. Of miniscule krentjes, zoals de nieuwe (ahum) reageerder Buitenlander zou zeggen, ware dit tenminste zijn Facebook met nog veel spannendere mensen en voorvallen.

Over spannend gesproken: het blogmanagement kondigde aan dat na jarenlange onderhandelingen eindelijk een overeenkomst met Mopperkont kon worden gesloten. Binnenkort verschijnen er hier dus verhalen van zijn hand. *hoezee icoontje* En *echt, die tuinenspecial komt er ook nog wel icoontje*

Nog zo’n video die niet in de vergetelheid mag geraken werd geplaatst door de blogleiding: het is er eentje van 14 Zwitserse oude mannetjes met stokken die tijdens een wandelvierdaagse het plan opvatten om een groepsfoto op een boomstam te maken, een boomstam die horizontaal als wip ergens in een bos ligt. Hij ging viral zoals dat heet en tot uit Thailand kwamen de condoleanties binnen. Je hoort dan ook “haast de heupbotjes knappen” merkte Luvienna op.

En Heer Rozenwater heeft hem al vele malen afgespeeld, vooral om te achterhalen “waarom bejaarde nummer 6 valt”. Ook de door merg en been gaande kreun op het einde vraagt erom om vele malen en f****ing loud afgespeeld te worden. Hebben wij althans wel gedaan, hier op het kantoor van A. Dapie Community Communications.  Hier komt ie, mag hossend worden afgespeeld, maar wel graag de pet af.

14 bejaarden op de wip, maar niet lang meer
14 bejaarden op de wip, maar niet lang meer

Klik op het plaatje of hier.

Of Paul de Leeuw en Eva Jinek dit nog allemaal wel zouden volgen, vroeg die Buitenlander zich af, verwijzend naar het feit dat deze kanjers geabonneerd zijn op onze tweettijdlijn, evenals Vrij Nederland, Mens & Gevoelens, Arthur Japin en nog een hele hoop keibelangrijke andere mensen en tijdschriften dat zijn. We weten het niet, Buitenlander, maar we denken het wel. Jouw Facebook hebben ze wellicht ook al gevonden? Laat het ons weten.

Voorpagina Vriendennieuws, voorheen Blijdorp Geluiden, wordt lid!
Voorpagina Vriendennieuws, voorheen Blijdorp Geluiden, wordt lid!

Pawi deed de suggestie om de volgende MeetYourApieMatesMeeting (MYAMM) te houden in diergaarde Blijdorp. Er is daar een groepskorting van drie euro mogelijk, voor groepen van meer dan 20 personen, en ook begeleiders van gehandicapte personen komen er voor een schijntje in. Luvienna zei onmiddellijk: “Om niet al te krenterig te zijn wil ik wel de begeleider vanaf 13 jaar van een gehandicapte zijn. Moeten we alleen nog een vrijwilliger voor de gehandicapte hebben. Of hoeft die niet per se met de begeleider mee?”

“Nou, Lars deelde even het gevoel van aso’s onder mekaar.”

Lars Croese had een ontmoeting met Jaap van Zweden in een bloedrode Alfa met open dak. “De chauffeur, kalend met brilletje, kijkt schuin op, frommelt wat aan de flippers op het stuur, en geeft gas. Volgas. Oorverdovend, een totale kick, brullend en naknetterend. De straat en de volle terrassen in een seconde gekaapt.” schreef hij gnuivend. Treffend commentaar van Robbie’s fiets met geheim motortje: “Nou, Lars deelde even het gevoel van aso’s onder mekaar.”

Heer Rozenwater plaatste in zijn Kunstrubriek plaatjes van spekkoek, een opgerolde volkswagen, een vaas met bloemen, een toeterzatte mevrouw met hoofddoek, en kweet zich derhalve ondanks tijdgebrek van zijn plicht. Blogbaas moest de kunstpaus wel lichtjes op de vingers tikken om escalatie te voorkomen. Hij plaatste een selectie van foto’s van ad.nl, die keigoeie krantensite die je ook kunt lezen als je de botte betaalmuur van de NRC beu bent. Een gekko in een stronk broccoli van de Albert Heijn, een feestend model van de Victoria Secret met een slagroomspuit, en een verhongerd zeeleeuwtje in een visrestaurant, waren de rijke oogst.

Deze slideshow vereist JavaScript.

Heer Rozenwater: “Denk even aan het immense heelal met al die sterren en melkwegstelsels, dan kun je het allemaal wellicht wat makkelijker relativeren.” Dat gaan we natuurlijk proberen.

Uitbundig gebulderd hebben we bij de Zondagse Video die de sympathieke schaak-, vrouwen- en internetfluisteraar vervolgens plaatste, over een Middeleeuwse Helpdesk:

Op Plopjes dichtblog bleef het akelig stil, slechts een stuk of vier (schrijve: 4) nieuw grafschriften en een stuk of twee (schrijve: 2) reacties vielen er te noteren en da’s niet veel, mensen.

Photo: c) pawi
Photo: Foto. Hassan. Officiele gids. Spreekt Frans. Kent de geschiedenis van de zeven poorten en ander bezienswaardigheden van Meknes, de stad van de paarden, by Pawi & Chaperon, 2016

Nou ja, en het hoogtepunt van vorige week was natuurlijk het langverwachte vierde deel van Pawi’s Marokkaanse reisverhaal. Dit fraaie deeltje gaat over Hassan en de paarden, getiteld “Zo iemand gun je alle goeds”.  Er kwam ook nog een levensgenieter in voor die 888 kinderen had verwekt bij 500 vrouwen. Het hadden er 1171 kunnen zijn als hij maar beter zijn best had gedaan. En bovendien had hij veel te veel vrouwen verbruikt. Ja, zult u zeggen. Nee, zeg ik. Het hadden er nog altijd 65-110 moeten zijn, volgens wetenschappers die hier een heus computermodel en dito publicatie in een wetenschappelijk tijdschrift aan hebben gewijd.

Photo: Muur, by Pawi & Chaperon, 2016
Photo: Muur, by Pawi & Chaperon, 2016

Bertie: “Kwaliteitsverhalen zijn nooit weg, ze verheffen je dromen wanneer je tijdens het lezen in slaap valt.” “Dit smaakt naar meer”, zei Ilona. “Weer een prachtig verhaal van pawi, met goeie foto’s” (Bertje). Klare taal: “Weer een bijzondere inkijk in een wondere wereld vol mythische verhalen.” Luvienna: “Mooi verhaal, mooi verteld, en mooie foto’s.”

Afzender
Afzender

En ook ene Flappek oftewel onze good old Afzender wist de weg naar het blog weer eens te vinden (eerste keer in 2016): “Leuk Pammie, ik heb het, met jou achteraftoestemming, ff gekopieerd en ga het nu, in mijn favoriete berghut, op mijn gemakje lezen.” Oftewel: alom lof voor de nieuwe aflevering, ik denk zelfs van fan van het eerste uur, v/h Timmerark, maar die verkiest momenteel het twitteren en het schrijven in zijn dagboek en dat mag en kan natuurlijk.

Dus vanaf deze week deel ik aan het einde van het intro wat spannende dingen uit mijn thuisomgeving.

Voordat we naar de aftiteling gaan nog even twee fotootjes. Da’s voor de nieuwe rubriek “Bij Apie thuis“, in het leven geroepen, althans qua pilot, vanwege de vele vragen die mij al jaren bereiken in de trant van “Kom Apie, vertel eens wat over jezelf”.  Het is inderdaad waar, die intro’s gaan altijd maar over de reageerders, en nooit over de blogbaas zelve. Dus vanaf deze week deel ik aan het einde van het intro wat spannende dingen uit mijn thuisomgeving. Dingen die me opvielen, dingen die me bezighielden. En de foto’s zijn authentiek door blogbaas zelve genomen, in zijn thuisomgeving, tijdens of net voor of na het schrijven van dit intro. Puurder kan het dus niet. En kwetsbaarder ook niet, dus ik vraag met name de zeloten om terughoudendheid in hun commentaren.

Photo, Scherp in plaats van zacht, by A. Dapie, 2016
Photo, Scherp in plaats van zacht, by A. Dapie, 2016

Welnu, het eerste ding was de Glenmorangie Lasanta 12 years old.  Omdat de gewone Glenmorangie (die van 10 jaar oud) op was had ik bij mijn stamslijter (in Scheveningen) als uitzondering die van 12 jaar gekocht. Was een stuk duurder, maar ja, de slijter zei dat die “veel zachter” was. En dat kon ik me voorstellen, het spul gaat na tien jaar nogeens twee jaar door liggen sudderen in ouwe sherryvaten. Groot was dan ook mijn teleurstelling dat de Glenmorangie 12 scherper smaakt in plaats van zachter. Scherper!  Als een gewone goedkope fles whisky uit je studententijd! Jekkie bah nog eens aan toe zeg.

Photo: Wat een verrassend toiletpapier, by A. Dapie, 2016
Photo: Wat een verrassend toiletpapier, by A. Dapie, 2016

Het tweede ding dat me dit weekend overkwam is dat de huidige in gebruik zijnde rol toiletpapier nu toch wel bijna op aan het gaan is. Spannend? Ja spannender dan jullie denken. Want het was nieuw toiletpapier met tekeningetjes. Toen ik het pak kocht dacht ik natuurlijk dat elke rol hetzelfde was, dus ik wist gewoon zeker dat na de lieve eskimootjes voor hun iglootjes van deze rol de volgende 7 rollen  ook allemaal eskimo’s en iglo’s zouden hebben. Nou nee dus. Kijk maar eens wat er op de volgende rol klaar staat, besneeuwde kerstboompjes en close-ups van sneeuwvlokken! Ik moet eerlijk zeggen dat ik nauwelijks kan wachten totdat ik die nieuwe rol kan ophangen. Maar ja, ik hoef maar één (schrijve 1) keer per dag, en soms niet eens thuis. Ergens rond woensdag of misschien al wel eerder wordt het groot feest in het kleinste kamertje van huize A. Dapie.

Goed, dat was het dan. Ik zou zeggen: hou nu maar helemaal op met hossen, het is echt genoeg geweest. Ga in plaats daarvan in een rustig hoekje zelf proberen om wat ikjes te lezen, ergens verstopt in of op de NRC, de krant die zo van lezersanekdotes zegt te houden. Of stuur een ikje naar de krant, je vindt vast het formulier wel ergens op het internet. Of scrol hier naar beneden en zeg iets. Mag met een fantasie-emailadres. Voor je het weet, kan jouw keigrappig of keiinteressant citaat volgende week ergens opduiken als een hoogtepunt van deze week. Nounou, da’s wel effe heftig hoor.

Alle 100 afleveringen van de historische rubriek waarin stelselmatig alle hoogtepunten van de afgelopen weken werden behandeld zijn elders op dit blog te raadplegen. A. DapieJa, dat waren tijden.

Reacties zijn welkom op apie@apiedapie.com. Het wordt misschien best wel een prettige week. Als je vindt dat het geen prettige week moet worden, ga dan s.v.p. elders buurten.

Featured image (helemaal hierboven) is gemaakt door iemand van de Vereniging Vrienden van Blijdorp, die het blad Blijdorpgeluiden uitgaven, en misschien nog wel. Surf naar hun website en wordt lid. Doe het nu maar meteen, anders vergeet je het. 

Advertentie

Auteur: Bas van Vuren

Schrijver - Rijmer - Kijker - Stemacteur - Kent beroemde mensen - Maakt liedjes - Doet iets met #ikjes - Want ja - Je moet toch wat

228 gedachten over “Bij ons staat op de keukendeur (110)”

 1. Weer heel mooi Apie. Jouw leven is ook één groot avontuur! Daar kan zelfs JJ met mw Tijger niet tegenop.

 2. Het wc papier zit niet goed op de houder. Hier draait het papier naar voren. Het moet andersom zodat het fijn langs de muur naar achteren rolt.

 3. JJ en mw Tijger hebben volgens mij gewoon blanco toiletpapier, van die kleine bescheten Amerikaanse velletjes waar je al na een keer vegen met je vinger doorheen gaat.

  Update: de rol bleek al hedenmorgen ineens op te zijn en verwisseld, dus het feest is twee dagen eerder al in volle gang.

 4. Dank je, lummel, maar daar is veel meer over te zeggen dan ik in dit bestek kan doen. Op het internet zijn er vele fora over hoe de rol hoort te hangen, de meerderheid (internationaal) lijkt toch echt te zijn dat het papier netjes van de voorkant naar beneden hangt. Allereerst trekt dat makkelijker los, ten tweede krult het dan niet op in geval van een ruwe muur, bij granol kan het papier zelfs putjes vertonen of kleine scheurtjes, en ten derde laten de plaatjes zich beter bekijken. Ik wist dit ook allemaal niet, had de rol al mijn hele leven andersom hangen (wellicht een typisch Nederlandse gewoonte?) maar heb dit aangepast na lezing van de stukken.

 5. Ooit stond er in NRC een column van Peter van Straaten over de ophanging van de wc-rol. Ik kan hem helaas niet vinden.
  Misschien later…..

  Mooi weer, je intro, Apie.

 6. O nee, Lummel, Apie heeft hier het gelijk aan zijn kant. Mag ook wel eens. Langs de muur is voor het oog misschien aangenamer, maar de ogen hebben hier niks te vertellen. Langs de muur is slecht voor de vingers/nagels, maakt het lastig het papier te vast te pakken & betekent elk jaar de muur opnieuw stucen. De overige argumenten zal Apie binnenkort in een ander bestek uitgebreid bespreken. Mét filmpjes en een powerpoint, hoop ik.

 7. Schijnargumenten. Je hebt je laten inpakken a.dapie, een international complot op het web om mensen hun waarden te laten verliezen. Je kunt het nu nog terug draaien.

 8. Ook een gezaghebbende Amerikaanse website verwijst naar het oorspronkelijke patent van de heer Wheeler. Nog een ietsje specifieker dan de aangehaalde Nederlandse site.

  Laten we wel wezen, wie kan het nou beter weten dan degene die de toiletrol en -houder zelve uitgevonden heeft (vermoedelijk tijdens een lange zit, tablets hadden ze toen immers nog niet).

  Naar verluidt heeft de heer Wheeler jaren later ook het neuspeuteren uitgevonden.

  Update: er bestaat een WTO – World Toilet Organisation!!! Ga ik allemaal vanavond bestuderen, da’s een VN-organisatie, dus die hebben het laatste woord. En mensenkinderen wat een aantrekkelijk plaatje. Het is ook inderdaad een groot feest vol liefde en geluk. Dat schijn je pas te weten als het een keertje niet gaat. say no more icoontje

 9. ja, zo lust ik er nog wel drie. Philips had de casette met speler uitgevonden als dictaphonetje voor zakenlui. Sony deed er een koptelefoontje bij en het werd de walkman. Bij Philips houden ze nu nog steeds vol dat dat het verkeerde gebruik was.
  En een man die een toiletrol en toiletrolhouder uitvindt wast vast ook zijn sokken niet in een bolletje.

 10. Lummel, ik heb nog geen enkel argument van je gelezen waarom het volgens jou andersom moet hangen. Of het zou impliciet je “fijn langs de muur naar achteren rollen” moeten zijn. Bedoel je dat het naar voren niet fijn rolt? Juist fijner lijkt me. Graag ook ingaan op de argumenten van Plopje dienaangaande. Of doe jij soms werkhandschoenen aan of zet je van die rubberen PTT-duimpjes op om de vingers niet te beschadigen?

 11. Ik wist dit ook allemaal niet, had de rol al mijn hele leven andersom hangen (wellicht een typisch Nederlandse gewoonte?

  Je hebt het antwoord zelf al gegeven. Het hoort nou eenmaal zo. Zoals de rol thuis hing hangtie nergens

 12. Mooi samenhangend verhaal heb je er weer van gemaakt, van het weekoverzicht *Apie.

  Die WC rol hing bij jou gisteren dus al goed, nog voor je je in dit probleem had verdiept. Peter van Straaten (ja, ik herinnerde me het ook nog, Ilona) heeft er in de NRC een column aan gewijd. De conclusie was: vrouwen doen het anders dan mannen. Mannen houden van vrij wapperend papier, vrouwen van klevend cq schurend aan de muur.

  Ik hou van fris en vrij wapperen. Uitzondering op de regel misschien? En lummel ook?

 13. Haha, was JIJ dat? 😉

  In hotels hangen ze ook altijd op de lawemaarzeggen mannen manier. Soms vouwen ze een soort stropdasje in het eerst te pakken papiertje.

 14. Ja lummel, op 15.13. Die vond ik ook maar vond het niet leuk.

  Zelf hang ik hem ook niet aan de muurkant, anders kan ik er niet goed bij. Sterker nog: hij hangt bij ons helemaal niet, want de kat rolt hem helemaal af met zijn tanden en nagels. Dan hoef ik die flarden niet meer.

 15. Zeer fraaie intro vandaag en lekker lange samenvatting van week.

  Tja, de carnavals-optocht is wegens noodweer uitgesteld maar gelukkig kunnen we een echte oetelkraker van de twee pinten horen.
  Die van Koot en Bie kende ik nog nie maar hij is weer helemaal up to date.

  De nieuwe rubriek ‘ Bij Apie thuis ‘ is een kei-leuke aanwinst en geeft aanleiding tot wetenschappelijke verhandelingen over de positie van de w.c-rol. Dank voor de grappige linkjes!

 16. Zou *Apie nog met de collectebus rondgaan voor een Goeie Whiskey?
  of zeg je Whisky zoals Apy?

 17. Heerlijk hossend intro in deze carnavalstijd, mooi gedaan door de blogbaas. Gelukkig zijn we daar dadelijk weer voor een jaar vanaf (carnaval bedoel ik, niet het intro uiteraard. Wat denken jullie wel!).

  En wat die wc-rol betreft: iedereen mag het doen zoals hij of zij zelf wil uiteraard, maar er is maar één juiste manier en dat is natuurlijk met het papier langs de wand. Waarom? Omdat dat traditie is, beste mensen. Ik ben niet zo van de tradities maar hiervoor maak ik een uitzondering.

 18. Nee pawi, niet nodig, die collectebus. De strekking van mijn verhaal is immers dat ik de goedkopere variant lekkerder vind. In een ver verleden (jaartje of vijf) stond ik me voor op een nog goedkopere variant, de Teachers, maar die is sinds een paar jaar echt niet meer te drinken. De Glenmorangie daarentegen, gewoon die van 10 jaar oud, kost een eurootje of 35 en is keilekker. Daar kan niks duurders tegenop.

  Het zijn beide whisky’s overigens, zonder e. De e reserveert men voor een whiskey die ik zelden drink, uit de VS naar ik meen en Ierland (voor in de koffie). De echte whisky komt uit Schotland.

  Ooit heb ik een authenthieke Zwitserse whiskey geproefd, ja, alles kan, alles mag, maar dat was niet te filmen dat spul :mrgreen: Dan maar liever de kaasfondue (met e).

 19. dinsdag 26 oktober 2010

  De macht in je toilet

  Mijn vriend komt binnen, geeft me een kus en zegt terwijl hij zijn jas uittrekt: „Ik kwam Koen nog tegen. Hij zei dat hij al maanden aan het nadenken was over iets wat jij in je column hebt geschreven.” Ik ga meteen wat meer rechtop zitten. „Echt?” zeg ik, licht gloeiend van trots. „Waarover dan?” Ik denk zelf snel na: facebookangst? Dierenpolitie? Snelle en langzame zombies? Mijn vriend gaat naast me op de bank zitten. „Over hoe jij de wc-rol ophangt. Hij doet dat blijkbaar altijd anders.”

  Aha. De wc-rol. De wc-rol en de voorraad onmetelijke geheimen die hij herbergt. „Ik snapte het eigenlijk niet zo”, vervolgt hij. „Ik denk nooit na over hoe ik de wc-rol ophang. Bij wat voor vreemde sekte zijn jullie aangesloten dat jullie je daarmee bezig houden?” Daar kon ik hem in ieder geval meteen ongelijk in geven: de wc-rol-ophangkwestie is geen particuliere aangelegenheid. Het is een bekende, wijdverbreide strijd. Het speelt waarschijnlijk al vanaf het eerste moment dat mensen ophielden zich af te vegen aan een tuberculeuze straathond en overstapten op perkamenten vellen.

  Zodra je de macht in je toiletruimte hebt gegrepen, kies je vol overtuiging voor een van de twee kampen: Flap Achterlangs of Flap Overlangs. Hang je de wc-rol op met het velletje dicht bij de muur of het velletje juist van de muur af? Maakt jouw wc-rol meer een omgekeerde komma of een strakke q?

  Zelf behoor ik al zolang ik me kan herinneren tot kamp Flap Achterlangs. Het is duidelijk de meest open, vriendelijke pose. Deze wc-rol zegt: ‘hallo! Wat goed dat je er bent! Welkom!’ Dat is de sfeer die ik in mijn wc wens. Bovendien gaat het afscheuren bij de overlangspositie veel moeilijker, waardoor de papiersliert te vroeg af kan breken. De stroefste plek zit waar de rol de muur raakt. En het kost het minste energie om dicht bij de stroefste plek aan de rol te trekken. Dat heet natuurkunde. Het is te gek.

  Overigens ben ik opgegroeid in een gezin dat er precies zo over denkt. Een ander deel van de familie is daarentegen fervent kamp Flap Overlangs. Als zij bij ons op bezoek zijn ontspint er zich een stille maar hevige strijd die zich louter in de wc-ruimte afspeelt, waar de wc-rol keer op keer wordt omgedraaid.

  Toen ik hier eerder over schreef, kreeg ik van een lezer een link doorgestuurd naar een verhandeling die heette: Essential Life Lesson #1: Over is Right, Under is Wrong. Door middel van scheurtechnieken (‘the one-handed tear’), de hoeveelheid papier die in zicht is bij beide methodes en verklarende plaatjes legt de maker uit dat enkel Flap Overlangs bestaansrecht heeft. En ondanks alles ben ik aan het wankelen gebracht (ik bedoel, er waren plaatjes!) Een lichte wankeling, die op het beslissende moment nooit genoeg zal zijn. Flap Achterlangs forever.

  Renske de Greef

 20. volgens mij is er een correlatie tussen Methode B (flap achterlangs) en Twix Links liefhebbers. En Natuurlijk Methode A en Twix Rechts eters.
  Daar zouden ze een keer onderzoek naar moeten doen.

 21. Neenee, dat zal je niet lukken, vadermans 😀 Hele columns hierheen kopieren s.v.p. met terughoudendheid, een teaser, een samenvatting, ok, maar niet het gehele ding, bij voorbaat dank. Die van Renske zie ik door de vingers omdat het ding al zes jaar oud is. Maar toch.

 22. Ad Hoc, Ilona, Lummel en pawi hebben last van sexe-rolverwarring.

  Omdat HR hier nog steeds geen referendum over heeft georganiseerd, constateer ik dan maar dat de meningen als volgt verdeeld zijn:

  A (voorlangs): Apie, Ilona, Pawi, Plopje
  B (achterlangs): Ad Hoc, Lummel, Luvienna

  Tussenstand A : B = 4 : 3

 23. Dat artikel van Renske de Greef snijdt hout.
  Die plaatjes!

  Die zie je helemaal niet als je alles achterlangs laat hangen. Dit vind ik het onomstotelijke bewijs: laat de plaatjes je inspireren. De WCpapierfabrikanten weten wat ons toekomt.

 24. Voor plaatjes ga je naar Rozenwater of naar een museum en niet naar nummer honderd. Daar lees je op je gemak je I-pad

 25. Ha! Ik zit nu in de trein, maar dat kan ik zo meteen makkelijk controleren: aan welke kant zitten de plaatjes? Aan de binnenkant? Dan moet de rol inderdaad langs de muur. Aan de buitenkant? Dan moet ie loshangend. Aan beide kanten?? OMG laten we dat niet hopen. Dan zijn we aan onszelf overgeleverd.

 26. Aan deze discussie zijn al meer woorden dan papier vuil gemaakt! 😉

  Ik herinner me ineens de opmerking van mijn moeder dat het papier NIET tegen de muur moest hangen, want anders zouden wij, kinderen vooral, met onze nog niet gewassen handen de muur vuil maken op het moment van papier pakken. Ik heb nooit tegen de mening/argumenten van mijn moeder op gekund, maar in mijn eigen huis hangt het nu, uit verlate balorigheid mijnerzijds, precies andersom! Maar misschien had moeders toch wel gelijk.

  Enfin, Apie, je persoonlijke ontboezemingen genereren heel wat reacties. Je houdt de tent mooi draaiend.


 27. Mary Stuart

  Tijdens Engels was er consternatie in de klas ontstaan, zegt mijn dochter. De lerares wilde vertellen over het leven van Mary Stuart, Queen of Scots. Verschillende leerlingen hadden hun handen voor hun oren geslagen, roepend dat ze dit niet wilden horen. Net als mijn dochter kijken ze op Netflix naar de populaire serie Reign, een geromantiseerd epos gebaseerd op het leven van voornoemde koningin. „Geen spoilers, mevrouw!”

  Mirjam Vosmeer

 28. Herinnering aan vroeger, dankzij Indra:
  Bij ons hing het papier tegen de muurkant.
  Bij de meeste andere mensen andersom.
  Dat vond ik als kind van mijn ‘niet-burgerlijke’ ouders – zij noemden de anderen stuk voor stuk burgerlijke mensen – stijf, preuts, burgerlijk, bekrompen.
  Dat krijg je ervan; voor het leven getekend.

 29. Plaatjes kijken op de wc?! Wa’s dat nou voor gekkigheid! What’s next: plaatjes draaien op de wc?

 30. Ik heb inmiddels de uitslag van aan welke kant de plaatjes zitten: duidelijk aan de bovenkant. Dus niet zichtbaar als je het papier langs de muur hangt. En dat moeten we niet willen. Zodra ik in Nederland ben ga ik bij mijn vader in het toilet kijken, keibenieuwd, nee, ik wil het hem niet telefonisch vragen 😀

 31. Dank je Mopperkont, al die vellen hangen aan de voorkant, hoeveel meer bewijs moeten we nog krijgen, mensen?

  Het ikje, overigens, dank voor plaatsing, was op de vorige draad al geplaatst door de nachtploeg. Ik vond er daar iets van, namelijk dat het voorval keileuk was, maar dat het rottig opgeschreven was. Zoiets. Een proces-verbaal zoals sommige (schrijvende) mensen zeggen.

 32. Ja als je auto googlet krijg je ook een hele lijst van lelijke auto’s. En ik vind ook dat de meeste mensen de verkeerde auto hebben. En zo is het toevallig ook nog eens een keer.

 33. Tja, daar is het klimaat ook aan ten onder gegaan. Die mensen die ondanks feiten en bewijzen er gewoon niet in wilden geloven. En nu zitten we met de gebakken peren. 😦

 34. Plus: papier langs de muur heeft een veel vriendelijker, open uitstraling. Papier aan de voorkant sluit zich van je af, die moet jou niet.

 35. Volgens mij heeft de meerderheid decennia lang ecologie als een lachertje afgedaan. Die peren komen dus van de voorkantrollers

 36. Luvienna, het moet niet veel gekker worden. Wil je je bibs afvegen aan iets vriendelijks of aan een goed stuk papier, snel en makkelijk afgescheurd (en milieuvriendelijk)? Al die achterrollers, jullie voeren een achterhoedegevecht, geef dat nou gewoon eens toe, hou op met tegensputteren en draai die rol om. Of op z’n minst de volgende. Verandering is fijn.

  Zojuist Nieuwsuur gezien? Je vraagt je af waar meer slachtoffers door vallen. Die nieuwe te scherpe keukenmessen van Albert Heijn of door verkeerd opgehangen toiletrollen. Over dat laatste hoor je nooit, dat is pure schaamte, daarover durven de mensen niet te vertellen.

 37. Gelukkig is er onderzoek gedaan, zie http://blog.sanitairwinkel.nl/wc-papier-moet-dat-voor-of-achterlangs-hangen/:

  70% van de mensen heeft de voorkeur voor de voorlangs-methode.
  Persoonlijkheidstrekjes: Georganiseerd, Dominant, Wil graag uitblinken.
  30% van de mensen heeft de voorkeur voor de achterlangs-methode.
  Persoonlijkheidstrekjes: Artistiek, Rustig, Betrouwbaar.
  De discussiepagina van het artikel ‘Toilet Paper Orientation‘ is 2x zo groot als de discussie over de oorlog in Irak.

 38. Het moet niet gekker worden, zeg: velletjes aan de voorkant zodat je de plaatjes kunt zien?! Ben je nou helemaal van de pot gerukt? Op toiletpapier horen helegaar geen plaatjes! En het moet vooral ook niet gekleurd zijn. Da’s alleen maar slecht voor het milieu en kan irriterend zijn voor de huid. Daarnaast is het natuurlijk ook duurder

 39. Die rol hangt meestal links aan de muur vlak naast je, vaak zelfs een beetje schuin achter je. Je moet je lichaam dus half draaien om die plaatjes te zien. En die houding is heel slecht voor het poepen. Daar is veel onderzoek naar gedaan.
  Stel dat van die 70 procent voorrollers een kwart naar de plaatjes zit te kijken. Dat verklaart niet alles, maar wel veel

 40. Nou, laten we het dan een keer ook over iets anders dan toiletpapier hebben. Mooi. Jawel. Is gewoon zo:

 41. @Ad
  Ja, ik vermoed ook dat dit een van de Diederik Stapel producten is.

  @Lummel
  Niks links aan de muur. Dat zou wel heel onhandig zijn. De meeste mensen zijn rechtshandig. En voor de achterhangers is de draaïng altijd groter dan voor de voorhangers.

 42. dinsdag 9 februari 2016

  Conducteur

  In de trein naar het zuiden bevindt zich op zaterdagmiddag van de ‘Carnavalvakantie’ een bont gezelschap aan passagiers. Kikkers, prinsessen en een hele tros bananen stappen in. Op het traject tussen Utrecht en Oeteldonk trekt een groep jongens al gauw een biertje of zes open. Ze zijn in een opperbeste stemming, al lijkt de drank bij één van de mannen te hard aan te komen. Als de conducteur de coupé binnenstapt en vraagt om de vervoersbewijzen, roept hij met dubbele tong: „Man, wa een schitterend kostuum hedde gij!”

  Nynke Akerboom

 43. Nynke, de volgende keer ook wat drinken, dan word je wat losser. Dit is een oerouwe kreet tijdens carnaval, al decennia gebezigd door baldadigerds tegen gezagsdragers. De beschrijving van die tros bananen is veelbelovend, stuur eens wat vaker in.

 44. Zijn er eigenlijk ook aanhangers van de rol niet laten hangen maar laten staan? Dat laatste die ik ook vaak.

 45. Da’s wel erg primitief, Luvienna. Heb dit een keer gezien, op visite ergens, ben onmiddellijk opgestaan en naar huis gegaan.

 46. Ter info
  ’n Tijdje onder Riverside bij Drasties, en Apiedapie communnity commentaar op het “ikje” dat dagelijks op nrc site verschijnt., geleverd.
  Na aanvankelijk sceptisch het verschijnsel FB van afstand te hebben gevolgd, door toeval, onlangs ( 2 maanden terug) vele uren doorgebracht, (ik heb daar wat langer voor nodig).

  Langzaam ’n groep mensen men noemt elkaar daar “friends”, die bijdrages posten. Musici, schilders, zorgverleners, bloemen fotografen.
  Ik heb de belangrijkste orkesten, musea etc “geliked”.
  Langzamerhand groeit er ’n informatiestroom, die als aanvullend op de reguliere media zijn plaats veroverd heeft.
  Bovenstaande prentjes zijn :
  – de bovenste: WF Hermans : Nooit meer slapen, foto Literair museum.nl
  Als bekend, onderneemt Hermans 2 expedities naar het Noorden van Noorwegen en Zweden. Veel foto’s. Later schrijft hij “Nooit meer Slapen”. Als bekend heeft Hermans ’n spoor van verbijstering getrokken , in de Nederlandse samenleving. Nooit meer slapen toont de schrijvers kant van hem. Hij schreef ook De donkere kamer van Damocles.

  de middelste: Michelangelo Sixtijnse kapel detail.

  de onderste: Zij komt als vele dames, langs, in velerlei kleur.

  Dit is ’n test-2

  einde

  Al gehoord van Jazz in the City?
  Wel ‘ns van Klimt gehoord?

  Einde info- test.

 47. Ad hok
  Oh , ik heb ’n digitaal abonnement op nrc. Het reguliere “ikje” wordt, dat is mijn ervaring, sterk wisselend geplaatst. Ik ontvang per week 2 “ikjes”, om ’n voorbeeld te noemen.
  Geen idee , wanneer, als het geplaatst wordt, hoe laat het dan is.

 48. Is er ’n geplande carnavals hit, liedje? als van bovwn sw Moerdijk, kon ik daar wel om lachen, Onno, mag ik je toy boy zijn, vond ik wel aardig?
  Is er niets, of gebeurt er te veel?

 49. @Apie 09:20
  Terwijl je je ding nog steeds moest doen? Dan hoop ik dat het je buren waren.

 50. @Luv, moeten we echt aannemen dat Apie eerst is gaan zitten en toen pas opmerkte dat de rol stond?

  Uiterst onwaarschijnlijk, Apie is een control freak, vóórdat hij gaat zitten zal hij altijd eerst checken of er voldoende wc-papier aanwezig is. Je kent hem toch?

 51. Klimt de schilder, bedoel je, wandelaar? Gustav? Was die ook in de jazz? o_O

  Leuk he dat Facebook? Hier in Europa is die trend al weer aan het overgaan, vooral jonge mensen gaan naar andere sociale media. Ze houden er niet van dat hun ouders en grootouders ook meekijken naar hun avonturen. Instagram en Snapchat (daarmee stuur je iets, hetgeen na 15 seconden zich weer vanzelf en helegaar automatisch oplost) en natuurlijk Whatsapp is het hier aan het vervangen. En zo blijft het een komen en gaan, maar dit blog blijft natuurlijk altijd bestaan.

 52. @Luvienna en Heer Rozenwater, jullie hebben een ongezonde belangstelling naar intieme dingen van iemand met wie jullie nota bene hebben gedineerd, en dus hadden kunnen weten hoe netjes en beschaafd die is. Kom, vertel eens iets over jullie eigen ontlasting, hoe was die bijvoorbeeld vanmorgen, was het zacht, zaten er stukjes in? Gewoon, beschrijf dat eens, je weet maar nooit wat daar dan weer uit voortkomt (noot: deze vraag was een klassieker van een studiegenoot van me, een Hagenees, die hiermee elke discussie kon smoren).

  @Wandelaar, het carnaval is al weer zo’n beetje over. Bij ons staat op de keukendeur (zie boven) was opnieuw de kraker van het jaar.

 53. @Apie, zoals je er nu vanaf maakt (bot weigeren in te gaan op de terechte opmerkingen/vragen van Luv en mij, met tegenvragen komen, puur en alleen om een rookgordijn te leggen, je er vanaf te maken) ga ik geloven dat er meer aan de hand is dan je wil toegeven. Misschien heb je het verhaal volledig verzonnen is maar kan dat dan ook ruiterlijk. nu gaan we toch geloven dat er op dat toilet zaken zijn voorgevallen die het daglicht niet konden verdragen.

  Laten we dat relaas van jou eens zorgvuldig analyseren, misschien dat de waarheid dan wel boven tafel komt.

  “Heb dit een keer gezien”
  Uiterst vaag, waarom mogen we de exacte tijd niet weten? Was het in het zomer of in de winter? Belangrijke details die Apie “willens en wetens achterhoudt. Hou koud was bijvoorbeeld de bril waar hij op ging zitten? Komen we niets over te weten. Waarom?

  “… , op visite ergens”
  Veel vager kan het niet. Ergens, waar is ergens?? Was het in Nederland of in het buitenland, bij vrienden of kennissen, in de stad of op het platteland? Elk detail wordt ons ontzegt. Waarom? Om niet op leugens betrapt te worden?

  “, ben onmiddellijk opgestaan…”
  Eindelijk een concrete mededeling maar bij dat onmiddellijk opgestaan kunnen we vele vraagtekens zetten, al is het alleen al de vraag: was Apie daadwerkelijk gaan zitten (zie mijn bovenstaande bedenkingen waar Apie weigert op in te gaan)?

  “.. en naar huis gegaan”.
  Maar hoever was Apie’s huis verwijderd van de plaats waar hij weigerde (zelfs dat is niet eens 100% zeker) zijn behoefte te doen? Luvienne stelt hem die vraag en een normaal mens zou zo’n vraag eerlijk beantwoorden: Het was nog een half uur rijden naar huis. Bij het eerstvolgende benzinestation ben ik snel naar het toilet gegaan. Daar hing de WC-rol netjes aan de muur en rook het lekker naar jasmijn. Apie niet, Apie onthoudt ons alle details, en dan ga je toch denken dat er aan zijn verhaal een luchtje hangt, ja, woordspeling intented.

 54. Roosje, dit zijn allemaal nutteloze vragen, van geen enkel belang voor de kwestie van “is het niet ophangen van een wc-rol maar hem ergens neerzetten of neerleggen” moreel verwerpelijk of niet? Ik zeg ja, dat zal duidelijk zijn, en die mening heb ik kracht bij willen zetten met een anekdote waarbij ik de daad bij het woord voeg. Of eigenlijk de daad uitstelde, maar da’s een detail, zoveel was het niet.

  Van lummel hoor ik graag meer over het bidet, ook daar is van alles mee mis, het water is vaak te koud en nog erger, de straal staat regelmatig te hard. Dan spuit je jezelf als het ware van de pot af, alleen maar omdat het regelkraantje niet fijn genoeg kan worden afgesteld. Ook die dingen mijd ik dus, als ik ze op tijd zie. Er wordt wat afgeleden daar in de kleine kamertjes van de wereld, het is goed dat e.e.a. bespreekbaar aan het worden is.

 55. Ik ben een groot voorstander van het bidet, nietegenstaande het wansmakelijke lied: oh il est beau le lavabo, oh il est laid le bidet.
  Wel moet je proberen niet keihard op je ‘ trou de balle” richten, ook moet je je coucougnettes proberen te ontzien. Maar daarna moet er toch afgedroogd worden en komt het initiale probleem weer op de proppen.
  Je kan het bidette ook helemaal vol laten lopen en dan trempette doen met je culcul

 56. Ach Ad, gelijk dat je eigenlijk hebt. Er was er in feite nog maar een (schrijve 1) die zich met zijn hele ziel en zaligheid op het ikje stortte. In feite is het veel leuker om over toiletpapier te praten. Kan iedereen tenminste meedoen 😀

 57. Nog even terug naar de WC, als het mag.
  Poepdonatie.
  Al sinds 2008 of eerder is bekend dat je suikerziekte en overgewicht ongedaan kunt maken met het veranderen van de darminhoud. Nu eindelijk durven journalisten dat ook publiek te maken, vandaag bij de NOS.

  Als je poep wilt doneren krijg je een speciaal opvangbakje. Papier met iglo’s en kerstbomen is daarbij vermoedelijk niet gewenst.

  Het AMC heeft een voortrekkersrol hierin.

 58. @pawi Hangt die voortrekkersrol voorlangs of achterlangs? 😉

  Vandaag pas publiek gemaakt? Ik heb daar al eerder over gelezen.

 59. Oké pawi & Luvienna heeft gelijk: een jaar of zo geleden is hier ook al in de pers aandacht aan gegeven. Ben alleen vergeten hoe de donatie bij de getroffene wordt ingebracht. Achterlangs of mondiaal?

 60. Het grote publiek krijgt het nu voor/door de neus.

  Ik vond het toen en vind het nu een geweldige ontdekking. Wat darmflora met je kan doen. Met wat wij allemaal elke dag achteloos doorspoelen. Waarmee we vele bloedjes van kinderen hadden kunnen helpen.

  De rollen bij het AMC, Luvienna, daar zouden Lummel en jij nog een hele dagtaak aan hebben om die allemaal om te draaien.

 61. Houd je in, Apie. Het is al zwaar genoeg op deze draad.
  En ja, pawi, het is een verrassende vondst. Je moet er maar op komen. Als het inderdaad werkt rolt er nog wel een nobelprijs uit. Genoeg gerold voor vandaag.

 62. woensdag 10 februari 2016

  Houthandelaar

  We zijn bij een houtzagerij in het noorden van het land op zoek naar een bank voor in de tuin. Het terrein staat vol met opmerkelijke creaties en we worden steeds enthousiaster. De houthandelaar neemt uitgebreid de tijd voor ons en toont nog wat inspirerende voorbeelden in zijn eigen tuin. Daar treffen we onder meer een prachtige houten schommel, een grote vijver en een – hoe kan het ook anders – houten vlonderterras. Het is een beetje nat en mijn geliefde glijdt bijna uit op de glibberige planken. De houthandelaar: „Ik raad iedereen af om een houten terras te nemen.”

  Piet Hein Coebergh

 63. Mijn geliefde…als hij daar nou “ik” van had gemaakt dan was het een ikje.

  PS Even kijken of hier de tijd ook anders loopt dan bij mij thuis. Een ikje van tien februari op de negende plaatsen, het blijft me verbazen.

 64. Apie, je had nog gelijk ook met die neus-toediening. Zag ik ergens op tv.
  Het ikje zegt niks. Wat raad de man dan wel aan? Een gouden terras?
  En hier is het inmiddels 11:25 uur. Heel goed om de tijden een beetje erbij te zetten. Weten we waar iedereen ongeveer woont.

 65. Ja, goede methode. Hier is het inmiddels 06.30 uur. Maar dat geloven jullie zeker weer niet.

 66. Nee, dat geloven we zeker niet. Hier is het inmiddels net half twaalf geweest. De lunch gaat eraan komen.

  Vandaag wordt het een lekker bruin bolletje met ham d’rop (een hele goeie ham), een paar crackers, een Max Havelaar banaan (zwart uitgeslagen, geen idee waarom), een appel, en een pruimenpunt toe. En een klein zacht schimmelkaasje, helemaal aan het eind, want kaas sluit de maag zoals ik van de Fransen heb geleerd. Als ik dan later vanmiddag trek krijg, hetgeen met zo’n karig maaltje te verwachten is, dan neem ik een handje pecannoten, het zakje is al te lang open, ze moeten op. Erbij drink ik water. Jullie?

 67. Penne, uiensoepje, alles vegetarisch. Nu thee (Singbulli Oolong), zometeen nog een kopje.

 68. Nou, da’s me een partijtje smikkelen en smullen, die A. Dapie Community. Deze moest ik googelen, de rest was me bekend 😀

 69. En nog maar een kopje koffie. Oploskoffie uiteraard. Om Apie gelukkig te maken: Cappuccino van Buisman, anno 1867, bij koninklijke beschikking. In de 1 kg verpakking (80 kopjes/cups/Tassen/tasses). Nr 1 in smaak.

 70. Nee hoor, Bertje, ik dacht dat we gezellig wereldtijden aan het opnoemen waren 😉

 71. Vandaag tussen 12 en 12.15 uur heerlijk gegeten in Zwolle.

  Twee bruine boterhammen met ham, die van de PataNegra’s kwam.
  En dus 280 euro p.p. uitgespaard door niet bij de Librije te gaan eten.

  De tijd in oost Nederland wordt goed aangegeven en is vrijwel gelijk aan die van het westen.

 72. De tijd in Oost-Nederland is, net als die in West-Nederland, de Duitse tijd, een kadootje van degelijknamige bezetter, net als de zomertijd.

 73. Hoogste tijd om er afscheid van te nemen. Van die zomertijd.
  Nee, niet de zomertijd, daar kijk ik nu al reikhalzend naar uit.

 74. Wat je als gewoon mens liever mijdt.
  is wintertijd zowel als zomertijd.
  Stel dat de klok ergens vijf uur heit?
  zoek ik mijn heil bij vergetelheid.

 75. Pawi, 16.46

  Ik was van plan dezer dagen eens naar Zwolle te gaan, maar helaas heerste daar ook prins carnaval, dus maar even later.

  De Fundatie, de boekhandel en misschien een eenvoudige lunch bij de Librije , ja echt dat kan weet ik uit welingelichte kringen, maken deze stad zeer aantrekkelijk nog afgezien van de schoonheid van deze Hanzestad.

 76. Het is hier nu eb, en over een paar uur, namelijk om middernacht, is het diepste eb punt bereikt. Daarna wordt het weer vloed.

 77. Klare taal, geen spoor van carnaval in Zwolle meer te bespeuren. Misschien omdat het as-woensdag is. Daar was overigens ook geen spoor van terug te zien.

  De Fundatie heeft ook een mooi landgoed in Heino met een landhuis erop. Moet je zien. Dat landhuis met de tuinen. Denk de “kunst” die ze binnen en buiten hebben opgehangen of neergezet weg, en geniet.

 78. Bertie, hoop je gauw terug te zien als je weer beter bent. Al dat gegriep grijpt me naar de keel. Niet verder vertellen.

 79. pawi,

  Gaat echt binnenkort gebeuren, dank voor je advies, we gaan dan ook in Gorssel langs bij de magisch realisten van de ex bankier Scheringa.

  Melchers heeft daar met zijn dochter een prachtig onderkomen gevonden voor de collectie in een schitterend pand daar in dat dorp, mooi initiatief van die millionairs om zo’n prachtige collectie voor Nederland daar in de provincie te kunnen behouden.

 80. @Bertie, dank voor de melding, ziek maar lekker uit. We hadden ooit een reageerder, die juist tijdens het creperen naar grote hoogte steeg. Maar ook die werd beter, voor zover we weten. Jij ook!!!

 81. En het correspondenten dinner met Rutte, Dolf Jansen, Gordon en Halina was natuurlijk, zoals ook verwacht, een uiterst slap aftreksel van die uit de USA, waar Obama maar ook Clinton en zelfs Bush onsterfelijk grappig wisten te zijn. Rutte was de oom op een bruiloft waar je welwillend om lachte. Mist niet alleen goede teksten maar vooral timing. En Dolf, ach Dolf, dan ga je zelfs naar Youp verlangen. Vind ik. Maar best een loffelijk initiatief. Proberen mag. Herhalen hoeft echter niet.

 82. Met dank aan UItzending gemist, heb ik zojuist ook de polderversie van het Correspondents Dinner gezien. Eerlijk gezegd vond ik het meevallen. De beschikbare middelen zullen veel geringer zijn dan in de VS, dus is het moeilijk om zoiets te evenaren. Dat vind ik trouwens ook gelden voor Lubach’s versie van de Daily Show. In plaats van alles zo precies mogelijk te imiteren, lijkt het me verstandiger te proberen een eigen vorm aan zo’n programma te geven.

 83. Hardop geschaterd vanavond heb ik om Herman Pleij (emeritus hoogleraar historische Nederlandse letterkunde, gespecialiseerd in de literatuur van de Middeleeuwen) die bij Jinek voordeed hoe Rutte wel grappig had kunnen zijn. “Je moest eens weten wat ik allemaal uitvrat voordat ik bekend werd … daar zit er een … en daar …. ” 😀

 84. Oh, dat zal ik straks ook eens gaan bekijken. Heb je trouwens de eerste aflevering van “Langs de oevers van de Yangtze” gezien? Mooie documentaire, ik kijk uit naar het vervolg.

 85. donderdag 11 februari 2016

  Betrapt

  11 februari 2016

  Mijn moeder moet met spoed worden opgenomen in verband met een licht infarct. Er zijn niet genoeg schone pyjama’s, dus ik vis er een uit de wasmand om deze snel te wassen. Onderin vind ik twee grapefruits. Wanneer mijn zus en ik informeren waarom ze in vredesnaam grapefruits in de wasmand bewaart, kijkt ze een beetje betrapt. Ze had ze van mijn zus gekregen, maar niet opgegeten en omdat mijn zus zou langskomen had ze hen verstopt. De volgende dag is mijn moeder weer thuis en nemen we de lijst met medicijnen door. Bij een van de medicijnen staat expliciet vermeld: niet innemen met grapefruitsap.

  Keetje IJff

 86. @Ad, ja, gezien, ja, mooi.

  @ikje, tja, hadden we niet hoeven weten, is een gniffelmomentje in intieme kring.

 87. @Ad 23:26
  Het mag een imitatie zijn, toch is Lubach momenteel het leukste dat de Nederlandse tv te bieden heeft.

 88. Lubach heeft helaas de lach niet aan zijn kont hangen. Verkeerde timing, verkeerde toonhoogte, te gespannen. Het is niet anders. Als je Jon niet bent, probeer hem dan niet na te doen, maar ontwikkel iets eigens.

 89. Lubach zou veel beter een voorbeeld aan Stephen Colbert kunnen nemen. Wat me vooral aan Jon Stewart ergerde was zijn hysterische publiek, had Freek de Jonge ook last van. Zo leuk is het allemaal ook weer niet.

 90. Hysterisch publiek hebben alle Amerikaanse artiesten last van, ook Letterman e.d., kunnen ze weinig aan doen. In de USA ben je of een godheid of een monster, daar zit steeds minder tussen. Stephen Colbert daar zit Lubach idd dichterbij, ook die is lichtelijk nerveus, daar waar Jon Mr. Cool zelve is. Heel sneu: dat Lubach ook met zijn balpen gooit. Verzin een eigen tik die bij jou past, Luubje. Die pen (ook het fanatieke krassen) is van Jon alleen. Of klink ik nu hysterisch?

 91. Apie, kunnen we al doorgeven wat we vandaag gegeten hebben, of beter nog even wachten?

 92. Kan al, Bertje. Zelf zit ik in een internationale trein, tweede klas dit keer, en durf niet naar de restauratiewagon te gaan om iets te halen. Teveel mensen om me heen en teveel (deels kostbare) bagage bij me. Kijken of ik nog een bolletje kauwgom in de zak heb. En zo meteen even de tas uitschudden voor broodkruimels. Smakelijk eten allemaal 😦

 93. Komt er geen eetkar meer langs tegenwoordig?
  Met van die kleffe broodjes?
  Met zo’n kiepketel met koffie erin?

 94. Trap ik een open deur in als ik vraag of ons beoordelende schrijfmans niet meer aanwezig is? (Of ligt nu de hele voorgevel er uit?)

 95. @Afzender, de schrijvende sneerder is met Grote Zaken bezig (een eigen blog). Uit vrije wil, maar niet door iedereen betreurd. Zelf heb ik geen oordeel.

  @Ilona, nee geen vreetkar gezien. 😦 En ik zit al een uurtje of drie, dus die komt definitief niet help met klein stemmetje icoontje Zit nu op de armleuning te kauwen, is niet eens zo slecht.

 96. Mooi, zelf had ik dus een hele lekkere witlofsoep met spekjes erin. Daarna een vogelnestje (gehakt met een heel gekookt ei erin, wel gepeld natuurlijk) met een soort peterseliepuree. Geen toetje dit keer.

  Nu drink ik een Namring 2nd flush SFTGFOP1 die ik wel goed vind. Heel gek eigenlijk, want ik ben meer een type voor 1st flush! verwonderdkijkend-ikoontje

 97. @Bertje, kun je er voor Apie niet ook wat foie gras, gerookte eendenborst en een mooie fles Margaux bij doen? Heeft-ie toch iets.

 98. @HeRoWa en @Apie, ik ben groot fan van ZML, hoewel hij zwak begon. Daardoor kijk ik er pas sinds een paar weken weer naar, vanwege alle positieve #ophef. Dat ik de maniertjes van die Amerikaanse showpieces niet ken, zal wellicht bijdragen aan mijn waardering voor Arjen Lubach.

 99. O ja, ikzelf lunchte met een witlofsalade met appel. Maar daar zal Apie niet warm of koud van worden, schat ik zo.

 100. Nog even over dat “hysterisch” publiek bij Amerikaanse talk shows. Het is onjuist dat de hosts daar niets aan kunnen doen. Integendeel, dit gedrag wordt aangemoedigd. Ik heb de opname van zo’n show eens bijgewoond, en van tevoren kregen we te horen dat we vooral heel luid moesten zijn. Tijdens de show geeft een personeelslid aan wanneer het publiek geacht wordt te juichen en wanneer het weer stil moet zijn.

 101. Och kon ik ook maar aan die armleuning beginnen. Tweede klasse, dus goed gemasseerd. Was er dan niemand die je erop uit kon sturen voor een witlofsoepje of witlofsalade?

  Voor mij alweer twee bruine boterhammen met. En een glas karnemelk, van de buren, die ze zelf maken. Boter, kaas en eieren hebben ze ook.

 102. Ilona, ik ga niet zo vaak met de trein, maar als ik ga (en soms eerste klasse!) komt er een werkstudent langs met een rugzak vol koffie, die hij via een slangetje over zijn schouder laat vloeien in een kartonnen bekertje. Erbij allerlei notenrepen. Helaas geen kleffe broodjes kaas meer.

 103. Hoe is het mogelijk! Foie gras (sorry Luv, maar het dier in kwestie is nu niet vergeefs gemarteld, hetgeen nog erger is), magret canard met een prima rood wijntje zit ik nu op dit moment te eten! Alles dus toch nog goed gekomen.

 104. Lubach op zondag, hmm.
  Ik vind hem wel leuk, maar toch die twijfel, maar goed kom maar op en laat zien wat je kunt.

  Hij heeft iets krampachtigs, dat siert hem wel, hij kan veel beter worden.

 105. Na hem een paar keer te hebben gezien luister ik niet meer naar hem. Hij doet (of is) zo hyper dat ik er zelf onrustig van word.

 106. @Luvienna 21:52
  Vind ik ook & dit geld voor vele ander dieren. Maar ja, we blazen tegen de wind. Vrees ik.

 107. vrijdag 12 februari 2016

  Yves Klein

  Een tijdje terug ging ik naar de tentoonstelling ‘ZERO’ in het Stedelijk Museum in Amsterdam. Ik stond me net te vergapen aan Résonance en L’accord bleu van Yves Klein, toen er een groep kinderen van een jaar of tien binnenhuppelde. De juf liet ze rondkijken met de opdracht: Welke twee werken vind je bij elkaar horen? Ze moesten drie minuten nadenken. Toen mocht een meisje het zeggen. Ze wees naar de door mij bewonderde kunstwerken. „Die gouden en die blauwe horen bij elkaar. Die gouden is kaas en die blauwe ook, maar dan een jaar later!”

  Vivian van Piggelen

 108. Doorzichtige manier om reclame te maken voor de tentoonstelling. Niet eens een leuke opmerkingen. Eindoordeel: zero (schrijve: 0).

 109. @Plopje 00:53 Dat blazen tegen de wind weet ik zo net nog niet; steeds meer mensen eten minder beest, en het aantal vegetariërs groeit. 🙂
  Aan de andere kant wordt in landen als China steeds meer vlees gegeten, met alle narigheid die daar bijhoort. 😦

 110. Apie, was het maar reclame! Nu google ik het zaakje op, krijg zin om erheen te gaan, maar blijkt dat de tentoonstelling allang voorbij is. Het past wel goed in het beleid van de burgemeester om het gepeupel uit Amsterdam te weren. beteuterd-icoontje

 111. @Luvienna
  Je bent optimistisch. Ik hoop dat het terecht zal blijken. Ik lees dat in India in 2003 42% van de bevolking vegetariër was, in 2013 31%. Dat tikt fors aan. Waarschijnlijk heeft India over een paar jaar meer leden dan China. In de EU ligt het percentage ergens tussen de 2 en 10%.
  Nou ja. We wachten het af. Overigens ben ik zelf deeltijd-vegetariër. Hoppa.

 112. @Bertje™ 11:34
  Het is nog veel extremer: buiten de maaltijden ben ik onvoorwaardelijk en geheel vegetariër en wat de maaltijden betreft voor ongeveer 90%. Dus in totaal zal ik op zo’n 98% komen. Daar moet Luvienna wel tevreden over zijn. Toch?

 113. Popje, Luv zal er begrip voor hebben, maar heel diep van binnen toch een beetje verdrietig zijn.

 114. Tja, Bertje™, dat vrees ik ook. Volmaaktheid is mij niet gegeven. Ik probeeer ermee te leven. Maar ik eet in ieder geval geen insecten. Tenzij er eentje toevallig mijn hoofd invliegt. Dan is het te verleidelijk.

 115. Laatst at ik een reep chocola die uit meelwormen bestond, ontdekte ik achteraf toen het al te laat was. Dat dierenleed had zeker vermeden kunnen worden, wat is er mis met chocoladebonen?

 116. Het is niet fraai en in het laatste oordeel zul je erop afgerekend worden. Maar ach, meelwormen. Zijn dat insecten? Waar ligt hier de ethische grens? Misschien kan Luvienna hier duidelijkheid over verschaffen.

 117. Wel even bij het ikje blijven, svp. Een truttebol die kindertjes piggelt. Alsof dat verantwoord is.

 118. @Bertje 13:34, Ah, jij bent bekend met de jongste dochter van Jan, Jans en de kinderen: “Vegetariër zijn is prima maar niet tijdens het eten!”

 119. Ethische grens: hoe kleiner het beestje, hoe minder vaak mensen empathisch zijn, blijkt. Midas Dekkers verwoordde dat zo fraai ivm een dode olifant: er gaat ineens zo véél dood.

  Maar ook kleine beestjes hebben meestal een goed ontwikkeld zenuwstelsel, en voelen net zo veel discomfort, pijn en angst als grotere beesten en mensen.

 120. Lieve blogbewoners, allemaal Letters prachtige én waargebeurde verhaal lezen, zie post hierboven 🙂

 121. En passant, ook niet vergeten af en toe bij BookMarkMijnBoek te kijken.
  Literatuur over wat ook prachtig èn waargebeurd is, of waargedacht.

 122. Ik kom niet verder dan die chocoladereep van meelwormen. Fascinerend.
  Hoe smaakt zoiets, is het lekker, voldoet het aan de trek, wil je man/vrouw/kind nog wel op je schoot zitten en wat vindt de hond er van?

 123. @Bertie Dan is WordPress het niet met je eens. Geen gevoel voor humor, dat programma.

 124. zaterdag 13 februari 2016

  Zo ben ik

  Mijn in een café opgeduikelde liefdessollicitant legt een oldskool Nokia 8210 op tafel. „Kijk. Het is niet zo dat ik geen smartphone mocht uitzoeken van mijn baas. Dat mócht. Maar ik wilde alleen deze. Simpel en praktisch. Zo ben ik. Sterker nog, ook buiten werktijd wil ik niet anders.” Hij vist een identiek exemplaar uit zijn andere broekzak. „Is dat niet vragen om problemen?”, vraag ik terwijl ik naar twee precies dezelfde mobieltjes staar.

  „Nee, hoor. Ze zijn heel gemakkelijk uit elkaar te houden.” Gnuivend wijst hij naar een deuk in een van de Nokia’s. „Dat is van het openen van bierflesjes.”

  Merel van Ommen

 125. Mereltje smste hem na het Nokia-geneuzel gauw: “De procedure wordt met jou niet voortgezet omdat andere kandidaten beter aansluiten op de eisen die aan de functie worden gesteld.”
 126. J Bosch, de schilder: de liefhebber weet: Den Bosch is het Middelpunt van de Aarde dezer dagen.
  Uilen in alle soorten en maten, hij schilderde ze,

  Aangestoken door “friends”, die zich ontplooien tot experts op velerlei terrein, is het leuk je eigen “Dat wil ik bij elkaar zien” te componeren.

  Zo heeft de nrc veel plaats ingeruimd voor de J. Bosch tentoonstelling.

  Och, Prado, Louvre, je bent er wel even mee bezig.

 127. Niets mis met een Simpele Nokia-Liefde
  noch met een blije oldskool-geriefde
  een deukje so what?
  Bierfles, nou en?
  De inhoud is altijd weer super, man!

Ik vind er dit van:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: