Het is vandaag 1 maart (113)

Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported license. JesicaLR
Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported license. JesicaLR

Laat je toch niets wijsmaken. Geloof je soms ook nog dat de wereld plat is? Dat “schrikkelseconden” echt bestaan? Van die deeltjes die op elkaar afvliegen, ergens in een tunnel onder de grond, en dan ontploffen? En dat als je er maar genoeg hebt, je een hele schrikkeldag hebt? Dat heet wetenschap, ja. Maar wel van de bètas en die bedotten ons – alfas en gammas – al eeuwenlang. Vroeger herkende je ze aan de lange baard en de wijde mantel, als ze van dorp tot dorp trokken – en wat meurden ze zeg! – maar nu zitten ze hun onzin vanachter computers en bij De Wereld Draait Door tegen van bewondering flauwvallende presentatoren en tafeldames te debiteren. Het is vandaag géén, ik herhaal géén, “29 februari”.  Het is gewoon net als vorig jaar om deze tijd 1 maart. 

Klik maar op het plaatje en luister naar de radio
Klik op het plaatje en luister naar de radio

“Iemand die zich Apiedapie noemt, die kun je niet serieus nemen”, zei Ad Visser vorige week donderdag op radio 1. Het ging over misstanden, of je die aankaart of niet. Ik zei: “Ja, dat kan best, als je het maar in opbouwende zin doet, en het niet als jammeren en klagen gezien kan worden.”  Gelukkig nam Lammert de Bruin mij in bescherming, keigoeie journalist die hij me er eentje van me is. Enfin, het hele verhaal staat alhier, begin ergens op 39, 40 minuten met luisteren, alles ervoor is oud nieuws. En kijk eens goed of je onderstaande persoon wèl serieus kunt nemen [tekst loopt onder de foto’s door].

Deze diashow vereist JavaScript.

Er gebeurde vorige week nog al wat. Zo kondigde v/h Timmerark, v/h auteur en reageerder Bookmarkmijnboek weer eens aan dat hij er weer eens helemaal mee stopt. “Even een weekje nadenken maar ik denk dat ik er finaal mee kap. WordPress, Facebook en Twitter. Gewoon weer internetloos door het leven. Geen gedachten over wat mensen zullen denken. Gewoon weer genieten van de bloemen en de bijtjes.”

Geen gedachten over wat mensen zullen denken. Gewoon weer genieten van de bloemen en de bijtjes.

Dat zinnetje “geen gedachten over wat mensen zullen denken” is natuurlijk de sleutel: daar lijkt deze talentvolle chaoot en sympathiek gevoelsmens vaak mee bezig te zijn: hoe kom ik over op mijn lezers, wat vinden ze van me, hoor ik er wel bij? En dat zijn, zoals bekend, de ergste gedachten die je als schrijver kunt hebben. Dat remt af. Dat maakt aan het twijfelen. Gewoon lekker doorschrijven en dan aan jezelf vragen wat je er van vindt, dat moet je doen. Vind ik dan weer, allergekst mannetje dat ik me d’r eentje ben.  Lees het allemaal hier nog maar eens na, of niet, het kan zoals zoveel moois best alweer geschrapt zijn.

Eastern Guesthouse, Melaka, moet u ook eens heengaan, echt.
Eastern Guesthouse, Melaka, moet u ook eens heengaan, echt.

Verder verscheen er een verhaal van Mopperkont, het eerste deel van een feuilleton waarin hij op zijn fiets door Maleisië gaat crossen. ’s Avonds neemt hij geen dame maar een herenfiets mee naar bed, dat zie je niet vaak. Het begon keispannend: “De nachtportier was bewusteloos of had het pand even verlaten. Na enige tijd hoorde ik ergens achter in het huis een enorme klap, alsof er een hard voorwerp door een deur of raam werd gegooid.” We zijn benieuwd naar het vervolg.

Happy Birthday Luv!
Happy Birthday Luv!

Onze Luvienna was weer eens jarig, net als vorig jaar om deze tijd. Ze liet zich uitvoerig bejubelen, zoop zich een stuk in de kraag, maar bleef ook tijdens het hoogtepunt van het feestgedruis stug doorposten en stug doortweeten.

„Pa, zal ik je nog even lekker scheren?”

Ene Truus Hoynck van Papendrecht plaatste in de NRC een lollig ikje over het sterfbed van haar overleden echtgenoot: „Pa, zal ik je nog even lekker scheren?” Waarop mijn altijd humoristische echtgenoot reageert: „Welnee, joh, doe geen moeite, dat doet strakjes de begrafenisondernemer wel.” Maar een dag later liet de NRC weten dat mevrouw Hoynck niet de auteur van dit ikje was en er zich bovendien van distantieerde. Wie het dan wel had ingestuurd, zullen we nooit weten. En hoeven wij ook niet te weten natuurlijk.

Bertie
Bertie

Bertie had er ook eentje: Schoonvader had een glazen oog. Kort voor zijn overlijden zei hij: ‘Ik heb het makkelijk, ik hoef maar één oog dicht te doen.” Verder mochten de ikjes geen naam hebben vorige week. Evenmin als de reacties op de ikjes. Het is niet anders. * wen er maar aan icoontje *

Er gaan er twee uit!
Er gaan er twee uit!

De 100e resp. 200e reactielepeltjes waren resp. voor mezelf (toen ik trots meldde dat John Cleese een grapje van me als “favoriet” had gekozen, later moest ik dit terugnemen, het was slechts de officiële fanpagina van Fawlty Towers, maar jongens, daar zitten ook mensen met verstand van absurde humor hoor) en voor Plopje. De post heeft er dagwerk aan.

Zo moet het!
Zo moet het!

Mopperkont, Pontius en Klare taal lieten op weergaloze wijze zien hoe een community op het internet correct met elkaar om kan gaan. Er was een misverstandje, kan gebeuren, Mopperkont en Klare taal trokken van leer, Pontius reageerde gekwetst, en het correcte verhaal kwam boven water. En wat gebeurt er? Ik citeer letterlijk: Mopperkont: “Achteraf gezien is dat onterecht geweest. Pontius, mijn excuses (…) Wat mij betreft gaan we door met een schone lei.”  Klare taal: “Mijn excuses aan Pontius, als ik hem, zonder het te willen, enigszins beledigd zou hebben.” Pontius: “Oké, prima. Zand erover. Ik ben het al vergeten”  en “Is prima zo. Dank je.”

Reageerder Anders Paulson deed ook vorige week weer wat proeven op dit blog. Wat hij precies aan het experimenteren is weten we niet, maar elke reactie wordt voorafgegaan door de medeling “test“. Vorige week stortte hij in ieder geval zijn Facebook hier leeg, wellicht om te testen of dat mocht. Zou niet hoeven te hoeven, want zoals men weet mag en kan hier veel, mits het maar binnen de grenzen van het betamelijke blijft.

Hieronder volgt voor de enkeling die nog niet op zijn Facebook vertoeft de oogst van vorige week; alle vaak schitterende plaatjes zijn afkomstig van voormelde reageerder, Anders Paulson [tekst loopt door onder de diashow]

En ook met video’s was onze man uit de Filippijnen in de weer. Als je haar maar goed zit en je je lekker voelt. Wel merkwaardig en da’s echt mijn enige kritiekpuntje is dat die Kiri Te Kanawa zo’n korte tekst niet even uit haar hoofd had kunnen leren. Ook de drie meisjes van het achtergrondkoortje kijken de hele tijd op een papiertje. [tekst loopt door onder de video, wat dacht je dan?]

Zie je wel? Hier is die tekst. Want ook vorige week konden we bijvoorbeeld weer genieten van kersverse grafschriften op Plopjes Poëzie Blog. Ikzelf vond nummer LV er bovenuit springen:

ik mis het meest van al mijn katten
soms denk ik blij dat ik ze ruik
al is dat niet goed te bevatten
mijn kist bezit geen kattenluik

Maar ook deze mocht er zijn (nummertje LVIII):

in de levenseindekliniek
was ik zeer uitzichtloos ziek
er moet nu wel worden gezegd:
het uitzicht is hier even slecht

Please Add Me To Your LinkedIn Network - Luvienna
Please Add Me To Your LinkedIn Network – Luvienna

De Kunstrubriek van Heer Rozenwater tenslotte werd weer rijkelijk gevuld met foto’s, plaatjes en andere kunst & kitsch. En natuurlijk koppensuggesties en winnende koppen. De leukste vonden wij die van Luvienna (zie hiernaast). Maar ook Ad Hok had een paar goeie, kijk zelf anders maar even. Want wij gaan hier afsluiten, kom zeg, op zo’n eerste maart wil je naar buiten!

Wil jij deze week ook actief gaan meedoen? Ga dan eerst wat ikjes lezen, die staan ergens verstopt in of op de NRC, de krant die zo van lezersanekdotes zegt te houden. Stuur dan zelf een ikje in. Of scrol hier naar beneden en zeg iets. Dat mag en kan hier nog altijd met een fantasie-emailadres. En voor je het weet kan een citaat van jou, een foto van jou, een wat dan ook van jou, een hoogtepunt van de week worden.  De afleveringen van deze historische rubriek waarin alle hoogtepunten van alle afgelopen weken worden behandeld zijn elders op dit blog te raadplegen.A. Dapie

Reacties zijn welkom op apie@apiedapie.com. Het wordt misschien best wel een prettige week. Als je vindt dat het geen prettige week moet worden, ga dan s.v.p. elders buurten.

Featured image (helemaal hierboven) is van Colin McMurry, geheel belangeloos ter beschikking stelde via die fijne jongens en meisjes van unsplash.com. Moet u ook eens heengaan, echt, doen hoor! 

Auteur: Bas van Vuren

Schrijver. Rijmer. Kijker. Kent beroemde mensen. Maakt liedjes. Holland Douze Points.

146 gedachten over “Het is vandaag 1 maart (113)”

 1. En wij van het blogmanagement feliciteren Pawi met het scoren van de 100e reactie op de ikjesdraad, zoals bekend is dit doorgaans goed voor een lepeltje, al naar gelang de voorraad en luim. Dat wordt spannend maandagmiddag!

  Like

 2. Dit zijn overigens de meest gebruikte zoektermen van vandaag, waarmee men dus somehow op dit blog is gekomen:

  vrouw aanhalig, bloot kontje, stokbrood in je billen, kat opeten

  o_O

  Like

 3. 😆 Bertie.
  Als het een beetje meezit met voorraad en luim, lijst ik hem in. Of laat ik hem quasi nonchalant op een opvallende plek op het aanrecht liggen.

  Geliked door 1 persoon

 4. Ook jij kunt er eentje winnen, Bertie. De 200e is nog maar 93 reacties verwijderd. Doe je in een uurtje!

  Like

 5. @Apie, Met elke aanwijzing voor Bertie knabbel je er weer een getalletje af. 😉

  Oeps, nou doe ik het ook! 0_O

  Like

 6. Goed zo, Bertie! Ik heb het niet bijgehouden maar je stoomt steeds dichter naar de 200e reactie op. 🙂

  Like

 7. En hier is het fris en zonnig. Vanmorgen rijp op de daken en het gras.
  De mist en gladheid en dus code geel gemist…

  Like

 8. Gisteren sneeuw in dikke vette vlokken, maar vandaag al de hele dag regen, regen en nog eens … regen. 😦

  Like

 9. Even de zinnen verzetten dan maar?

  Kort geleden zag ik in Het Uur van de Wolf de film over Jeroen Kramer, van oorlogsfotograaf gekanteld naar fotograaf van het gewone leven. In Beiroet. Dus niet helemaal gewoon.
  Zijn vriend Sjors Swierstra maakte de documentaire.

  Het is helaas niet meer terug te kijken. Maar wel is er de crowdfunding site van Kramer, aanradertje vind ik:

  http://jeroenkramer.com/private/

  Like

 10. Qua Pier, was er laatst nog, die is eigenlijk best aardig geworden. Ze hebben hun best gedaan. Niet het platte volksvermaak, maar een tikkie Angelsaksisch seacoast design. En je kunt er bij de ingang selfies maken met je lief op een schommelbankje!

  Like

 11. Het blijft bijzonder fascinerende televisie en geschiedenis, zeker met de kennis en het inzicht van nu 😦

  Nee, geheel off-topic, maar ja, heeft deze draad een topic? Nou dan!

  Like

 12. En Zwolsman is ook weer in het nieuws. Die was toch eerste eigenaar?

  Die Pim, ik ga er straks naar kijken. Even Bertie helpen naar de 200, met ook nog ietwat inhoudelijke reacties. Elke keer een puntje inzenden is te gratuit, zou ze ook niet kunnen waarderen.

  Like

 13. Heb het allemaal terug kunnen zien, dank voor de link.
  Ik ben het eens met Klare taal, die het in één knappe zin weergeeft.

  Hij werd inderdaad gedemoniseerd, zoals hijzelf al zei toen hij het over een mogelijke aanslag op zijn leven had. Niemand gaat vrijuit, hij noemt ze bij naam.

  Like

 14. Pim zag ik niet en ik ben de tel kwijt geraakt in de lepeltjesrace. Nou ja, we hebben nog roerhoutjes.
  Wel gisteravond naar de perikelen van Beatrix’ huwelijk gekeken.Uitleg gegeven voor de jonge visite, zij bestonden nog niet in dat jaar.
  Het viel me weer op hoe verliefd Beatrix was.

  Weer terug naar mijn gasten.

  Like

 15. Tja, en deze hieronder is een bijvangst in de search voor Pim Fortuyn. Ik was in die tijd niet in Nederland, en internet bestond nog nauwelijks. Nieuws uit Nederland kwam eens per week via de papieren “NRC weekeditie voor het buitenland”, een flinterdun stapeltje met velletjes van luchtpostpapierkwaliteit, op zaterdag, met een overzicht van het nieuws van een week of twee gelee.

  Enfin, een komplot dus, de JSF dus, Bilderberg, Herben, het industrieel complex etc etc. Ik weet niet wat ik er van moet denken. Er worden wel een paar heel erg toevallige toevalligheden benoemd, zoals die politie en die politiehonden die al binnen zes minuten (!) klaar staan voor het arresteren van V, zijn vluchtroute met een kei-omweg naar zijn eigen auto … En dan de ambulance die eerst voor een kapot hek staat en dan wordt weggebonjourd …. Toeval bestaat niet, zoals men weet ….

  Ooit weten we het, zo hoop ik, en stort ons hele wereldje van vertrouwen in elkaar. Of niet, dat hoop ik nog meer. 😦

  Oftewel, kwam die kogel nou van links of van rechts? Mijn gevoel en nekharen zeggen: van rechts. Maar zeker weet niemand dit, net zomin als wie Lady Di heeft vermoord, om nog maar eens een andere diva te noemen.

  Like

 16. Voor de goede orde: blogbaas dezes heeft nooit enige invloed gehad op het modereren bij de buren, gelukkig niet zou ik bijna zeggen.

  Het modereren alhier, daar ligt een klip en klaar moderatiebeleid aan ten grondslag. Het is fair, het is eerlijk, het is consequent, het is redelijk en het is respectvol.

  Like

 17. pawi

  Interessante link ‘Une femme’ van Jeroen Kramer.
  Beiroet blijft boeien in deze tijden.

  Like

 18. maandag 7 maart 2016

  Autolessen

  Geslaagd! Dus gebak halen om het rijbewijs te vieren. „Pa, waar zit die knop?”

  Zoon zit in de bestuurdersstoel van mijn auto uit 2014, die nog geen startknop heeft. Wel een sleutel met een geavanceerd uitklapmechaniekje. „Pa, waarin moet zo’n ding?” Hij zoekt een vierkant gat ergens op het dashboard. Snel uitgelegd hoe de sleutel uitklapt en dat er een gat onder bij het stuur zit. Er gebeurt niets. „Pa, en nu?” Lichte paniek. Na wat oefenen in het sleuteldoordraaien komt er leven van onder de motorkap. Grote smile. Nooit geleerd in die 31 lessen.

  Jan Jacob Vos

  Like

 19. Season’s Greetings

  Door mij geplaatste foto’s zijn het gevolg van mijn inspanniingen op het net. Het is zeker niet de bedoeling om origineel te zijn, ze bieden eerder ’n aspect van wat mij aanspreekt. Het blijkt dat ’n enkeling van u zonder mij te informeren, deze bijv op drasties plaatst.
  Met dit elders plaatsen heeft niemand op deze site moeite. Het is algemeen geaccepteerd.
  Zo zijn onze manieren.
  Ik denk daar duidelijk anders over.
  Ik zal hier alleen ’n zogenaamde 2e lijn prentjes plaatsen, die zijn van mindere niveau.
  Het plaatsen op FB ondergaat hetzelfde lot.

  Herkent u ’n prentje, da’s dan mooi. Is voor mij niet relevant.

  Aandoenlijk is hoe de community met het weekend nieuws omgat.
  Fortuyn en Femke.
  Las u het villeine commentaarr van Plasterk over Femke: Er waren lijsten met namen, met dit verschil, zij hielden het stil…..

  Hoe aktueel Fortuyn ook moge zijn ik vond wat de nrc, over Ben Bot wist te melden, ’n klasse spannender.
  Rupsje Nooitgenoeg.?
  Bot hoefde het nrc artikel niet te lezen. Opdrachtgever mocht op het matje komen bij de minister.
  Niets daarvan hier.

  Oh, Jan Jacob, wacht tot de goede motoriek op gang komt. Alles sal reg kom.
  Ik wens u ’n mooie week.

  Like

 20. @Gastrol “… ik ga ter ruste, met het vaste voornemen mijn tijd beter te besteden.” Ja, doe dat maar. Schandelijke praat zoals nu weer met betrekking tot Ingries … man man wat laat je je kennen. Zelfs de smerigste trol doet dat hier niet, dit is gewoon de site niet voor dat soort smerigheid. Maar vandaar dus het door jou bejammerde modereren. Blijft nog wel een tijdje zo, wellicht tot in den eeuwigheid, of wellicht maak ik het mezelf wel een stukje makkelijker.

  @Anders, dank voor de mooie plaatjes, ze zullen een waardige plaats krijgen in het weekoverzicht. Het elders plaatsen is iets tussen jou en de betreffende sitebeheerder, mij maakt het niet uit, ik vind er hooguit iets van in de zin van creatief of niet, en ja, die site bestaat voor het merendeel van plukwerk van elders zonder bronvermelding. Zijn de plaatjes door jouzelve gemaakt qua fotografie dan kun je uiteraard bezwaar maken. Betreffen het plaatjes die jezelf ook van het internet of FB hebt opgepikt dan ligt het anders.

  Fortuyn, Femke, Plasterk, Ben Bot, ja d’r komt heel wat voorbij op zo’n weekend. De ritselaars vind ik persoonlijk het ergst. Ik houd meer van integriteit, open vizier en vooral veel humor en relativeren. Dat zie ik in beide eerstgenoemden – hoe verschillend ze ook zijn mogen – kei terug.

  Mooie week!

  Like

 21. Zegt u……..
  Komt hij naar Den Haag?
  – Ja, Gemeentemuseum.

  Judith 1

  Kan ik dit prentje copieren, en plakken waar ik wil..zonder het met u af te stemmen?
  Oh, er zijn er op deze site, die dat nu al doen. dit is promotie materiaal, Andere foto’s, daar ben ik zuinig op, met zorg uitgezocht. Niet voor hier. Eén keer ging dat mis. Men plaatste ongevraagd elders. Houd ik niet van.
  Hier is Judith.
  Ik neem aan dat u ’t verhaal van Klimt kent? Mooie dag.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.