Ik wil zorgeloos kunnen slapen (114)

160307bertiemist2016-001
Beetje mistig, Bertie https://bertjens.wordpress.com/2016/03/04/beetje-mistig/

Liken (of “leuk vinden” zoals de Nederlanders zeggen) is minder onschuldig dan het lijkt. Het kan tot ernstige stress aanleiding geven, en zelfs tot ruzies. Weten we het nog? Hoe de duimpjes en bijbehorende Duimpjesbokaal hier geen duimpjemoesten worden opgeheven? Nou dan! *huiver icoontje* Het leek een tijd goed te gaan, maar nu komt onze nieuwe reageerster Bertie weer in de problemen. “Nog éénmaal over het gelike” schreef ze vorige week, “daarna zal ik niet meer zeuren. De functie doet nu helemaal niets meer, ook niet onder de intro en de sterren zijn verdwenen. Nu probeer ik het niet meer, ik wil zorgeloos kunnen slapen.” 

Vandaar dat ik het liken heb opgegeven

Ouwe rot Klare taal bekende tot verrassing van velen dat ze ook weleens wat her en der had willen liken. “Eigenlijk weet ik niet eens wat het betekent en wat het inhoudt. Maar ik dacht, je vindt iemand wel aardig en denkt, kom op ik plus er wat tegenaan. Nee hoor, zo simpel is het niet. Je moet lid worden van een club waarover je al twijfels hebt (Facebook) en dan begint het pas. Vandaar dat ik het liken heb opgegeven en gewoon af en toe gewoon wat zeg in woorden wel te verstaan.” Nou, daar is geen woord Spaans bij.

Er is een heuse Facebook revival gaande

Het blog, sinds mensenheugnis bekend vanwege de vlijmscherpe ikjesbesprekingen en dito Eindoordelen was al aan het evolueren richting servicepagina voor Kunst, Film, Musea, Reizen en TV-programma’s, nu is er ook een heuse Facebook-revival gaande. Daar waar de jeugd zich gigasnel van het medium afkeert, leert de A. Dapie Community het nu pas kennen. Dit alles onder de bezielende leiding  van ouwe getrouwe Anders Paulson, die speciaal hiertoe zijn stalkstokken aan de wilgen lijkt te hebben gehangen.

160307facebook“Zeg wie je bent” zo riep hij op, “verschuil je niet achter wat dan ook, neem stelling. Plaats er desnoods ‘n prentje bij. In het uiterste geval citeer je FB? Mijn FB is dus zeg maar langzamerhand ‘n verzameling van wat mij boeit. In FB kun je dan vragen aan degene die inzendt van hoed en rand? Op FB zijn er,  in velerlei pluimage. Gelukkig. Beeld, tekst, geluid, kleur wat al niet.”

Hieronder staanonden de prachtplaatjes die Anders vorige week via zijn mondiale kennissenkring van interessante mensen met ons heeft gedeeld. [tekst gaat verder onder de ballen, in feite zijn we nog niet eens begonnen]

… de oproep om een poesje dat een ander poesje van de trap afslaat

Ilona was ook van de partij en gaf gehoor aan de oproep om een poesje dat een ander poesje van de trap afslaat te plaatsen, ze deed er meteen ook maar een paar hondjes bij, bedankt Iloon! [echt, de tekst gaat ook onder deze video nog door}

160307DWDDlogoKei- en keiveel likes waren haar deel. Dus een andere reageerder plaatste een “kleine hondjes zijn sneaky” video, ook heel aardig, al moet je er wel een keer extra voor klikken, maar dat de tekst hieronder doorgaat kun je een stuk makkelijker zien.

Femke Halsema, jaren geleden door Apiedapie ijverig geplugd als minister – iets dat hem toen veel hoon en gesneer opleverde – bleek dat dus ook echt bijna geworden te zijn blijkens dit mooie interview in de VK. Met mooie foto’s van Robin de Puy. Van wie de kledingadviezen waren staat er wijselijk niet bij. Er is een foto waarop ze er uit ziet als Pipo de Clown. Onze Femke, de beste Minister van Ontwikkelingssamenwerking en Handel die ons land nooit gehad heeft.

Drieklovendam, China, 2009
Drieklovendam, China, 2009

Pawi en Harremanz deden ook een duit in het zakje en gooiden er zelfs de Drieklovendam in China tegenaan, het moet niet gekker worden. Die dam zou de hele berekening in de war kunnen sturen, het is me wat, en oh, als dat toch eens het ergste zou zijn dat de Chinezen voor de wereld in petto hebben. Over die andere dam, die in Irak, die elk moment kan instorten, daarover bleef het stil.

In de trant van Facebook ging het vervolgens verder, toen er een serie ouwe videootjes over Pim Fortuyn werd geplaatst, met ondermeer het schandalige Lagerhuisdebat waar deze intelligente en gevoelige man “een uiterst minderwaardig persoon” werd genoemd door mijn v/h held Marcel van Dam, die dus bij nader inzien een domme botte nare hork bleek te zijn. Een mooie overzichtsvideo over het leven van deze opmerkelijke man, nee, Pim, niet Marcel, staat hieronder met de tekst die eronder dan weer doorloopt en over iets anders gaat:

Zie je wel? Geen woord meer over Pim Fortuyn hier. We blijven niet bezig. We zijn nu onder de video aangeland.

Maar Apie, waren er dan helemaal geen ikjes? Kom kom aagjes ongeduld, die komen nu.

Er waren ook nog ikjes

Zoals een ikje over een held, Nicol Kampert, die voorlopig geen oma zal worden en dus kan blijven genieten van haar rustige koffiemomentje.  Er was ook een ikje over een jongeman die bij de tramhalte een oudere heer laat voorgaan. De heer in kwestie, Hans Mulock Houwer, vond dit zo opmerkelijk dat hij het naar de krant stuurde. Dan was er een ikje van Hilde Faber over twee vluchtelingen op een bankje die bij nadere bestudering twee universiteitsdocenten bleken te zijn. Het aloude techniekje van de plotomdraaiing werd weer eens met succes van stal gehaald door een niet nader te noemen, maar keigeliefde reageerder alhier. “Een buitenlands uitziend stel in het auditorium beklimt het spreekgestoelte, studenten wachten aandachtig tot het hoorcollege begint, en hopla, het stel vraagt in gebrekkig Nederlands waar de uitgang is.” was diens alternatieve pointe, tot algemeen genoegen.

„Zo dames! Alleen?” 

En we moeten het ultrakorte Carmiggeltje van Noor Agter niet vergeten. “Na een week hard werken zit ik met vijf collega’s in een café aan de vrijdagmiddagborrel. Een beschonken man, zwanger van bier, komt aan onze tafel staan en vraagt: „Zo dames! Alleen?” 

Coen van der Weiden plaatste een aardig ikje over een geestelijk gehandicapte medewerker op de gemeentewerf die klaagde dat er teveel geouwehoerd wordt in de wereld. Geef hem ongelijk. En Carolien Oosterhoff zag op de fitness een man van begin 70 met allerlei stoere shirtjes, die van zijn broer bleken te zijn.

Bertie in zoveelste vermomming
Bertie in zoveelste vermomming

Bertie stuurde een “Toikje” in, een Trots op Ikje, oh heerlijke nostalgie, oftewel een ikje dat nooit geplaatst is en dat ook nooit zal worden. Het ging over een kind dat zich stokstijf achter een heel dun boompje verschool voor een rijtje overstekende koeien. Je moet erbij geweest zijn, of er had een Youtuubje bij gehoord, zo het niet al decennia geleden gebeurd was natuurlijk. Nu rest slechts de herinnering die het rijtje koeien steeds groter en het boompje steeds dunner doet lijken.  Voor de gelegenheid tooide onze Bertie zich weer eens met een ander gravatarretje. Mooi hoor.

Er gaat er weer eentje uit!
Er gaat er weer eentje uit!

Pawi scoorde de 100e reactie, “tomeloze energie, geestig en eerlijk”, dat vond ze van Femke, en dat was goed voor het felbegeerde lepeltje. Ook als ze het een naar mens had gevonden, want zoals bekend gaat het bij het lepeltje uitsluitend om het rangnummer van de reactie. Bertie feliciteerde haar met een vrolijk “voortaan dubbel geroerde koffie voor jou”, maar dat kon niet verhullen dat ze keijaloers was.

160307unefemmeVoormelde Pawi raadde een crowdfundingsite aan voor het nieuwe boek “Une femme” van Jeroen Kramer.  Daar komen mooie foto’s uit Beiroet in te staan, een “poëtisch fotografisch narratief” gebaseerd op het leven van Monsieur Khiar, een oudere Libanese man. Als je het een en het ander aanklikt dan ontdek je dat het crowdfunden gewoon een modern woord is voor het ouderwetse “vooraf intekenen“. Enfin, Jeroen gaat mooi met de mode mee, en er is al meer dan drieduizend euro opgehaald, daar kun je heel wat boekjes voor laten drukken vandaag de dag.

de kont van maxima, kat opeten, stokbrood in je billen

De meest gebruikte zoektermen die reagluurders vorige week op dit blog terecht deden komen waren, geloof het of niet, maar het is echt waar, met dit slag mensen zitten jullie in de bus: “ja of ne billenkoek bij opvoeding, armando zero jaren60, de kont van maxima, kat opeten, stokbrood in je billen, henk van gelder paarden, 
bloot kontje, strand foto vrouwen brasil, lijkvlekken bij levende.”

We hadden verder nog wat verse Grafschriften. Die van Bertie vonden we het aardigst:

160307graflibelGoedemorgen
maak je geen zorgen
er is hemel noch hel
hoogstens een graflibel.

160307beestjesOok Luvienna ging toen van de weeromstuit beestjes plaatsen, te weten het Samuraikevertje dat zich oprolt bij gevaar. Joost mag weten hoe ze daar opkwam.  Maar Apie dichtte snel:

“bij leven had ik vele vrouwen
en hoorde hoe zij kwekten
nu zijn zij aan het rouwen
en ik zit onder de insecten.”

160307schilderij
Jan van Eyck, Portrait of Fikkie di Nicolao Arnolfini

Soms voel je het gewoon al weken aankomen: de verversing van de Kunstrubriek is nabij, meer dan 700 reacties zijn er inmiddels, het ding wordt topzwaar, het is scrollen door de stroop.  Nevenstaand zien we het meest onschuldige plaatje van vorige week, een portretje van Fikkie Arnolfini. Het beestje had de onhebbelijke gewoonte om tegen het been van zijn baasje en diens gasten aan te rijden, een smerige gewoonte die later door veel andere kleine hondjes werd overgenomen. Het uitgestreken snoetje moet niet verkeerd worden geïnterpreteerd. Het beest wist dondersgoed dat het niet mocht. Maar verder mogen de plaatjes van Roosjes Kunstrubriek van vorige week zo snel mogelijk vergeten worden.

Jildau Broekens © Boerinnen Kalender.
Jildau Broekens © Boerinnen Kalender

Nee, dan de Friese boerendochter Jildau uit Gorredijk, zij werd verkozen tot mooiste boerin van 2016. Zij melkt volgens het Algemeen Dagblad  in haar dagelijks leven elke dag honderden koeien. Jildau, mail je adres even door, dan komt die bokaal jouw kant uit!

Wil jij deze week ook actief gaan meedoen? Met hier bloggen bedoelen we, dat meisje hiernaast laten we graag respectvol met rust. Ga dan eerst wat ikjes lezen, die staan ergens verstopt in of op de NRC, de krant die zo van lezersanekdotes zegt te houden. Stuur dan zelf een ikje in. Of scrol hier naar beneden en zeg iets. Dat mag en kan hier nog altijd met een fantasie-emailadres. En voor je het weet kan een citaat van jou, een foto van jou, een wat dan ook van jou, een hoogtepunt van de week worden.  De afleveringen van deze historische rubriek waarin alle hoogtepunten van alle afgelopen weken worden behandeld zijn elders op dit blog te raadplegen.A. Dapie

Reacties zijn welkom op apie@apiedapie.com. Het wordt misschien best wel een prettige week. Als je vindt dat het geen prettige week moet worden, ga dan s.v.p. elders buurten.

Featured image (helemaal hierboven) is voor ons opgegoogled door Luvienna. Het is een kevertje dat zich net als een egeltje oprolt bij gevaar. Ceratocanthus aeneus heet ie op zijn deftigs. Waarom hij ineens in het nieuws was, weten we niet. Maar dat heb je wel meer op het internet. 

Auteur: Bas van Vuren

Schrijver. Rijmer. Kijker. Kent beroemde mensen. Maakt liedjes. Holland Douze Points.

152 gedachten over “Ik wil zorgeloos kunnen slapen (114)”

 1. @Apie
  Ook de overige orde effecten zijn dus te overzien. Dank voor het aantonen van je eigen ongelijk. Scheelt mij weer veel werk.

  Like

 2. @Apie
  Ach, de lagere wallen kennen we allemaal. Niets dan K3 en ziekenhuis-ikjes. Plus uiteraard het vlinder-effect, inclusief opwarming der aarde en referenda om Rutte te pesten. Maar wél te overzien.

  Like

 3. Allemaal details. Houd alsjeblieft de grote lijn een beetje in de gaten. Over 4 miljard jaar of zo worden we door de zon verzwolgen. End in the end, the love you take is equal to the love you make. Geloof je dat dan wel? Ik niet.

  Like

 4. Joepie, dat wilde ik weten. Maar ik denk alleen als je een Facebook account hebt en ingelogd bent. Anderen krijgen vermoedelijk een “wordt nu lid” popupje. We zullen het nooit weten. Dagen heb ik aan die video geschaafd.

  Like

 5. Als je het “you” van Plopje als individu opvat dan klopt het niet, tenzij je in wederopstanding gelooft en dan kun je het dus niet bewijzen. Als collectief zou het wel moeten kloppen, aannemende dat liefde een soort van energie is. Als je het systeem maar groot genoeg definieert (heelal en zo) dan is het nu eenmaal zo dat je niet meer liefde kunt geven dan maken. Hopla en met dank aan ik denk J. Lennon, maar dat zou ik moeten nazoeken. Die speelde keiveel leentjebuur bij boeken en zo.

  Like

 6. Hm, niet gedacht, Paul McCartney heeft dit fraaie diepzinnige regeltje gedicht. Dan neem ik aan dat het hem om het rijm te doen was, de diepere betekenis ontging hem zelf, deze “I say hello and you say goodbye” en Mull of McKintyre rijmelaar. J. Lennon zei er het volgende over, vernietigend scherp en tikkie gemeen, maar met hoog hahagehalte.

  “That’s Paul again … He had a line in it, ‘And in the end, the love you get is equal to the love you give,’ which is a very cosmic, philosophical line. Which again proves that if he wants to, he can think.” Lennon misquoted the line; the actual words are, “And in the end, the love you take is equal to the love you make.”

  Like

 7. En die iconendingetjes vind ik ook zo schattig, vaak zelfs met uitroeptekens om aan te geven hoeveel pret er wel niet is.

  Geliked door 1 persoon

 8. Het heurt ook niet. Weg gaan en dan weer terug komen. Alleen Beatles en Elvis (nu dan he) kunnen dit.
  Ik niet.
  Veel te onbenullig.
  En niet alleen ik. IT takes two to tango en ik haat dansen.

  Like

 9. Je bent nooit weggeweest, Mark. En zelfs al was dat zo, je bent nu defacto terug. Welkom. Geniet van alle liefde en warmte die deze site je biedt.

  Like

 10. zaterdag 12 maart 2016

  Guur weer

  Het is guur weer, striemende wind, koud en nat maar de hond moet toch uitgelaten worden.
  Op weg naar de vaste uitlaatplek aan de andere kant van het riviertje komt me op de voetgangersbrug een oude dame met een rollator tegemoet.
  Halverwege het bruggetje stopt ze, kijkt me aan, zegt „Op naar de lente” en vervolgt haar weg.

  Jules Steenhuis

  Like

 11. Ik moet er niet aan denken, dat omdat ik aantrekkelijk oog, ’n vlotte doorstappende gang heb, mede-wandelaars zich afvragen, Man, hoe doe je dat, zo fit?
  Gewoon, voor het geval dat, “Just the Message”, : Ja, eens ’t wordt zeker lente.
  ’n Aardig verhaaltje, de Almachtige dank, het kan dus ook zonder crocussen…..

  Like

 12. Of door de ogen van

  It has been raining all day long, and so windy. Spring is still not here yet, and no flowers…

  Like

 13. En een update over het boerinnetje van 2016, keiberoemd gemaakt o.a. via deze site: het is, zoals gedacht, inderdaad geen “geil lekker wijf” (citaat: Heer Rozenwater), maar gewoon een aardig Fries boerenmeisje, bescheiden, gezellig, en okay, er met openvallend blousje goed uitziend. Luister hier naar het diepteinterview dat iemand met haar had:

  Like

 14. Zorgeloos wil ik kunnen slapen
  maar slapeloos blijf ik zorgen.
  Gisteren was al niet veel soeps
  maar praat me niet van morgen!

  Geliked door 2 people

 15. Goed zo, Meelindemond, jij hebt hem ook begrepen. Die van jou is Bloem, die hierboven is Indra.

  Opgave: probeer nu zelfs eens iets origineels te plaatsen.

  Like

 16. Indra, ik raad De Wandeling aan met Hans Dorrestijn, op dit moment op TV (NPO1), of anders via Uitzending Gemist, als je er even tijd voor hebt. Die zegt het aan het einde van een lange wandeling heel mooi: het is ongelooflijk wat voor wendingen het leven heeft. Als een racewagen … Vandaag lijkt alles ruk, en morgen lacht het leven ons toe. Kan allemaal. En hij kan het weten, hij is 75 jaar oud en gelukkiger dan ooit. Hans, auteur van de vrolijke slagzinnen “De tijd heelt alle wonden maar slaat er nog veel meer” en “Zelfs Jezus aan het kruis had het beter dan ik thuis”.

  Like

 17. Ja, prachtig hoe de constant in mineur zijnde Hans Dorrestijn zo opgefleurd is. Hij lacht tegenwoordig zelfs!

  Geliked door 1 persoon

 18. Juist, ik dacht, ze komt er nog wel een keer zelf achter. Nou, liken dan maar, ga maar eens lekker los, je hebt wat in te halen.

  Like

 19. Meelindemond 8:04

  Moge ’t meel in je mond je beletten te spreken,
  je kaken doen plakken in oneindige brei,
  je wraakzuchtige zinnen, die jóu helder leken
  transformeren in één brakke gelei.

  Geliked door 2 people

 20. Ben ik éventjes weg, meteen wat gemist en nu kan ik het niet meer vinden, iets over duimpjes en likejes. Is er iets gewist?

  Like

 21. Nee gekkie, wissen doen we hier niet hoor. Misschien was het op een andere draad? Kunst, Anders, Plopje of het weekoverzicht?

  Like

 22. maandag 14 maart 2016

  Moestuintje

  Met het oog op mijn naderende pensioen schreef ik me in voor een moestuintje. Ruim voordat Albert Heijn op het idee kwam om moestuinieren te stimuleren. De wachtlijst was toen drie jaar. Hoewel ik door de verhoging van de AOW-leeftijd geen haast heb, informeer ik of ik al bijna aan de beurt ben. Het antwoord: ik was nummer 22 op de lijst. Vorig jaar waren er vijf tuinen van eigenaar gewisseld. De mail eindigde met de mededeling dat er nu 701 mensen op de wachtlijst staan.

  Saar Muller

  Like

 23. Waarom het ikje niet vet is? Ik zou het niet weten. Bij de buren ging het wel goed. Mag Apie uitleggen. Als hij daar zin in heeft.

  Like

 24. Je hebt het gisteravond weer druk gehad met je kleuters, Apie.

  Wanneer worden ze eens uit de ballenbak opgehaald? Ik betaal graag voor de afvoer.

  Like

 25. Het valt wel mee, Indra. Laat ze nog maar even spelen, het houdt ze van de straat. En veel werk is het niet meer, ik moet er telkens dezelfde passages uitmodereren. Je krijgt er een oog voor 😀

  Like

 26. Zo, het is weer een lekker weekoverzichtje geworden, was het maar vast 13h00 uur. Veel Klare taal vandaag, lentegevoel, een paar ikjes, een brief over een tak, een wat somber versje, maar een hoopgevende wandeling met een rasoptimist … voor elck wat wils. En veel heel veel plaatjes, want daar houden we van op het internet. See you on the flipside.

  Like

 27. Moestuintje. ’t Is dat? Kan je dan ……kan dat allemaal??
  Doe mij er 2?
  Heb ik eindelijk de chaos in mijn hoofd op rij , komen ze met moestuin?

  Kan ik daar ook ….zeg timmeren?

  Moestuin? Veel gekker moet ;t niet worden?

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.