Gezegend met een virtuoze, satirische pen (121)

De Blogtrommel
De Blogtrommel

Hier is weer die groep mensen gezegend met een virtuoze, satirische pen. Waar? Hier. Spreekt u mee. En we hebben het van een ander. Een keideskundige ander die het kan weten. We hebben het van Ben van de Blogtrommel, de prestigieuze blogsite van bloggend Nederland, waar honderden blogs op de startpagina staan, met tientallen tips, handleidingen, inspiraties, noem het zo gek maar op in de kantlijn. Wie heeft het daar over “blogt rommel”? We weten het niet, we hebben dat niet gehoord. Welnee, de Blogtrommel zorgt ervoor dat zulks nu juist wordt voorkomen. Geen rommel, maar kwaliteitsblogs. Om dat nog verder aan te zwengelen interviewt Ben heel sporadisch de echte groten in het vak. En ondergetekende. Ja, weet ik ook niet. Ronkend en vet walmend van bescheidenheid wil ik bij deze bevestigen dat er vorige week een diepte-interview over het totstandkomen van dit blog is gepubliceerd. Veel is er sindsdien niet meer gewerkt in Nederland en ver daarbuiten. Lees hier het integrale interview gerust nog maar eens door. 

Een rode draad is inderdaad moeilijk te ontdekken, of het zou het leven moeten zijn

“Je noemt ons een groep mensen gezegend met een virtuoze, satirische pen? Dat vind ik keileuk, voor de hele community (…) Ben keiblij dat dit een groepje is dat elkaar gevonden heeft en dat het kennelijk geen incrowd clubje is, maar dat mensen zoals jij de kwaliteit zien en de sfeer proeven (…) Een rode draad is inderdaad moeilijk te ontdekken, of het zou het leven moeten zijn, en het allemaal niet al te serieus te nemen, maar anderzijds gevoelens en serieuzigheid gewoon toe te laten, je daar niet voor te schamen.”

Het pijnlijke akkefietje met Ad Visser
Het pijnlijke akkefietje met Ad Visser

Ongekend openhartig babbel ik over de aanleiding om dit blog te starten, over de keuze van de blognaam, waar het blog over gaat, over de aantrekkingskracht van het 100e-reactielepeltje, over de Kunstrubriek, de Eregalerij der Keigroten, over de feuilletons, de omgang met zeloten en trollen, de Schone Lei Policy, mijn favoriete blogs van anderen (o.a. Selma, Appelvrouw, Lummel), het pijnlijke akkefietje met Ad Visser, de allerleukste reactie en het mooiste compliment dat ik ooit van een lezer kreeg, het probleem waar ik als blogger het vaakst tegenaan loop … kortom, het kan echt niet op.

“Bloggen is communicatie. Als reacties je een zorg zijn, ga dan met een roeptoeter op het strand je verhalen over de zee laten schallen. Wel effe ophouden als er een boot voorbijkomt.”

Nou, hierbij verbleekten natuurlijk alle ikjes

De ikjes van vorige week gingen over ongesteld zijn, naar Pilatus gaan, over een oud vrouwtje op de fitness, een slim zoontje dat niet op tijd naar bed wil, een vrouw die bij de V&D aan de jas van een klant ruikt, een serveerster van Natuurmonumenten aan het Naardermeer die verstand van zwaluwen heeft, en een man (Marcel) die voor zijn vrouw schoenen wil kopen maar haar maat niet kent. Met betrekking tot deze laatste merkte een ikjescommentator droog op dat hij  halverwege het ikje het gevoel had dat Marcel zelf besmuikt zou komen aanbellen voor de schoenen, oftewel dat het een transgender was met maatje 36 die nog niet goed raad met zich zelf wist. “Gemiste kans.” Waarop Luvienna er weergaloos overheen kwam met: “Tja, gemiste kans. Maar om je nou voor een Ikje om te laten bouwen…” Enfin, je moet erbij geweest zijn, het staat allemaal uitgebreid hier.

Hulp in de huishouding met hond aan snuit
Hulp in de huishouding met hond aan snuit

Er was er ook eentje – van Marlies Verhoeff-van den Berg – over een hulp in de huishouding die met een sliding de robotgrasmaaier van het gezin van de ondergang redde. Ja, de NRC-lezer maakt wat mee vandaag de dag.

Pawi zei op een gegeven moment “Ja meisjes van dit blog, het is niet anders. Ik zie Klare taal bij haar fornuis, Luvienna in haar moestuin, Ilona die schilt, snijdt en haar mooie resultaat in de keuken fotografeert , Bertjens is aan het smoren, Indra zegt niks over koken maar voedt vele hongerige kinderen, en ik, ik heb de oven omarmd. De enige mannelijke kookgek in dit gezelschap is lummel, en bij hem is het dan ook altijd feest.” En sloeg daarbij een modderfiguur, want mensen, wat was dit onjuist. Verschillende mannelijke lezers lieten weten kookkanjers te zijn, geliefd voor deze kookkunsten bij hun vrouw, vriendin en wie weet wie nog meer.  Maar ze laten zich er gewoon niet op voorstaan, schrijven er geen lollige stukjes over, draaien er geen muzakjes bij. *Duh icoontje* En we hopen natuurlijk wel dat die oven niet aanstond.

New Straits Times 2011
New Straits Times 2011

Mopperkont houdt het zoals bekend meer op drinken. Het derde deel van zijn bloedstollende fietstocht door Maleisië werd vorige week gepubliceerd. Het ging over de sharia en stokslagen. Hij las voor uit de “New Straits Times”’. Het Hooggerechtshof had een vader van vier kinderen en een barmeisje ieder veroordeeld tot een geldboete van 5000 ringit (ongeveer 1000 euro) en zes slagen met een shariarotan  vanwege de consumptie van alcohol.

Mama Hok las voor
Mama Hok las voor

Het was ook een beetje Boekenweek op het blog, geënt op de volkomen zinloze maar wel leuke Verkiezing van het Belangrijkste Boek van Nederland. Onze schrijvers vertelden wie er op de shortlisted stapel van 100 boeken allemaal wel en niet stonden, en ook wie eruit gekieperd  moesten worden. Kijk zelf maar even terug naar het hoe en wat, want heel erg veel tijd voor dit weekoverzicht heb ik dit keer niet. Het ging om Frans de Waal, Richard Dawkins, Gerrit Achterberg, Anton Koolhaas, Mulisch, Marx, Darwin, Galileo, Rudy Kousbroek, Freud, Willem Elschot, de Avonturen van Pinkeltje, Animal Farm, de Koran, de GVR, Alice in Wonderland, Potter, Daniel Dennet, 1984, Brave new world, Isaac Asimov, Jack Vance, Stephen King, Popper, Midas Dekker, Gould, Schopenhauer, Hornby, Nickolls, Silverberg, Bester, Heinlein, Richard Matheson, Keith Laumer, Theodore Sturgeon, Fritz Leiber, George Martin, Reve, Wolkers, en Grunberg. En om misschien nog wel wat anderen.

Klare taal hield het simpel: “Ik houd me maar even bij Elsschot: Lijmen/ Het been met Boormans en zijn ” Wereldtijdschrift voor Handel, Industrie…..etc. Subliem deze running gag, ongeëvenaard.”

Mijn voorstel is: even een pauze: 10 jaar een boekenmoratorium

Plopje: “Het probleem is vooral dat er veel te veel is geschreven. Dit is voor niemand bij te houden. Mijn voorstel is: even een pauze: 10 jaar een boekenmoratorium: er mogen dan geen nieuwe boeken verschijnen. Hebben we even de tijd om een beetje bij te lezen.”

Bertie in nieuw verenkleed
Bertie met nieuwe veren

En Bertie: “Ze zouden anoniem moeten blijven, geen interviews moeten geven maar ja, ijdelheid… Mulisch bijvoorbeeld. Treurig want hij schreef goed.”

Opgeruimd staat netjes
Opgeruimd staat netjes

Ha! Schrijvers die anoniem blijven, dat lijkt het blog wel. Het management van het blog legde voor de niet-literair onderlegden nog maar weer eens het hoe en waarom van een “nom de plume” uit en wat een geklier het is om zo’n gekozen nom de plume van een schrijver niet te respecteren maar met alle geweld openbaar te willen maken. Hij betaalde vervolgens met plezier een gepeperde rekening van een kakkerlakkenbestrijdingsdienst, die grondig werk had afgeleverd. Daar kunnen we zeker een paar jaartjes, zo niet forever, mee vooruit, hoorden we hem denken.

Intussen werd er ook aan sport gedaan, althans naar het WK Snooker gekeken. Door één (schrijve 1) lezer, te weten Plopje. [verhaal loopt door onder video]

“Het is een querulant”, zwijmelde Plopje “maar welk een talent. Zoiets als Cruijff, maar dan in een leuke sport.”  Maar niemand bleek zijn passie te delen. “Wat een overdreven gedoe dat snooker”, zei ik zelf. “Wat is er mis met drie ballen? De ballenbak daar ga ik wel voor naar Ikea.” Misschien te hard, want ik stoot zelf al jaren met plezier wat balletjes tijdens vakanties met mijn zoon. Maar alles beter dan Mark, die mededeelde vroeger twee televisies te hebben gehad. “Dan was het heel leuk (ik was net op mijzelf) om snooker op de ene tv te kijken en porno op de andere.” Tja, wilden we dat weten? Denk het niet.

Photo: © Rick Arnold
Photo: © Rick Arnold

Laten we het maar over friet hebben. Vorige week was er immers de uitslag van de beste AD Friettent van Nederland 2016. Die ging ook hier over de tong. Nou, het is dus de Ermelosche Frietzaak geworden. Uit Ermelo. Dreamteamers Wouter, Larissa en Koen verklappen het geheim: “Geen vitrine met kroketten en berenklauwen, maar een strakke counter waarbij alle klanten kunnen zien wat er in de keuken gebeurt. Natuurlijk alleen maar verse producten.”

Misschien toch best wel lekker
Misschien toch best wel lekker

De eigenaresse van Snackbar Ludeva in Gorinchem, is niet te spreken over de uitslag. De zaak eindigde dit jaar met een onvoldoende op de 139e plaats. Voormelde eigenaresse vindt het allemaal onzin: “Ik heb nooit gevraagd mee te mogen doen aan uw zogenaamde Friettest. Schijnbaar is het in uw belang om hardwerkende ondernemers onderuit te halen (…) Ik ben tegen plaatsing en geef geen toestemming om foto’s te plaatsen of onze naam te vermelden.”

Ook de geschiedenis van de illustere patatboer uit Rotterdam, Bram Ladage kwam voorbij, opgediept door Luvienna. Waarom de gebroeders Ladage volkomen afwezig zijn op de AD-lijst zullen we vermoedelijk nooit weten.

Het eruitgelichte Grafschriftje van de week is dit keer van Klare taal:

Reeds lang zag ik het niet meer zitten
Blij dat ik hier rustig kan pitten
Mijn hoofdje vlijt zich neer
en ziet de dageraad nooit meer

Zoek de verschillen - Apie Dapie
Zoek de verschillen – Apie Dapie

Tja, en dan zet ik me weer met tegenzin aan de taak om ook de reacties bij de Kunstrubriek te bespreken. Verreweg het opwindendste plaatje was een vakantiekiekje van Sophia Loren. Schandalige koppen werden gesuggereerd, zoals “zeemeermemmen”, schandalige jongensherinneringen werden opgehaald, maar uiteindelijk won het nette “zoek de verschillen”.

Ook het “Op zoek naar tere kinderzieltjes” van Luvienna was een toppertje, bij een ander plaatje dan.

Lummel biechtte op dat zijn opa  zijn zak liet kammen voor een duppie. 

Een inboorlingenplaatje uit de verre binnenlanden van het Afrikaans continent maakte een hoop dubbelzinnigs los. Jammer, omdat de site net bezocht werd door een delegatie van nette en poepchique Blogtrommellezers. “Zakkam” was nog wel de netste. “Ik lijd een luizenleventje”  van Bertje was ook onschuldig zat. Nee, het punt was dat sommige reageerders los gingen op het werkwoord zakkammen en herinneringen ophaalden aan trauma’s uit het verleden, al dan niet gezeten op opa’s schoot. Ad Hok: “Er komt een man bij de kapper. Hij trekt zijn broek uit en gaat in de stoel zitten. Zegt de kapper: Wat doet u nou ? Zegt de man: Staat toch op de deur: “Zakkammen een Euro”Lummel biechtte op dat zijn opa  zijn zak liet kammen voor een duppie. Heer Rozenwater gooide er uiteindelijk een referendum tegenaan. Uitslag bij het schrijven van dit intro nog niet bekend.

Het zal na lezing van het bovenstaande geen verbazing wekken dat Bertje meldde dat deze site op het vliegveld van Fes geblokkeerd was vanwege seksuele inhoud. Dit terwijl er toch eigenlijk hier geen echt onvertogen woord valt, geen echte onvertogen borst te zien is. Met dank aan Bertie draaien we hier een prachtig liedje bij [tekst loopt nog heel even door onder de video]

Er gaat er weer eentje uit!
Er gaat er weer eentje uit!

Nog heel even ja, want ik wil nog even kwijt dat de 100e reactie op de introdraad, en dus het 100e-reactielepeltje naar Mopperkont ging, die  – hoe kan het anders – zijn voorkeur uitsprak voor een ikje met zelfspot. Gefeliciteerd kerel, je moet intussen al een hele verzameling hebben.

Wil jij deze week ook actief gaan meedoen met al deze dingetjes? Ga dan wat ikjes lezen, die staan ergens verstopt in of op de NRC, de krant die zo van lezersanekdotes zegt te houden. Stuur zelf een ikje in. Of scrol hier naar beneden en zeg iets. Dat mag en kan hier nog altijd met een fantasie-emailadres. En voor je het weet kan een citaat van jou, een foto van jou, een wat dan ook van jou, een hoogtepunt van de week worden.  De afleveringen van deze historische rubriek waarin alle hoogtepunten van alle afgelopen weken worden behandeld zijn elders op dit blog te raadplegen.A. Dapie Reacties zijn welkom op apie@apiedapie.com. Het wordt misschien best wel een prettige week. Als je vindt dat het geen prettige week moet worden, ga dan s.v.p. elders buurten.

Featured image (helemaal hierboven) is de kaft van het boek “Ik en mijn ezeltje” van Leonard  Huizinga, een boekje van Bertie dat ze bij ons heeft laten slingeren, waarvoor dank. De uitgever is H.P. Leopold, van wie de illustraties zijn kan ik niet lezen. Iemand?

Auteur: Bas van Vuren

Schrijver. Rijmer. Kijker. Kent beroemde mensen. Maakt liedjes. Holland Douze Points.

135 gedachten over “Gezegend met een virtuoze, satirische pen (121)”

 1. @ Klare taal, moderatie gebeurt in mijn afwezigheid automatisch. Je reactie staat er inmiddels op. Het woord ‘condoom’ was de boosdoener. Jaja, we hebben hier een nette site.

  Geliked door 1 persoon

 2. Gelijk heb je met het schrappen van het een en ander automatisch hoe hendig kan het zijn.

  Like

 3. Bertie

  ik ben van oorsprong een totaal en volledige brabantse meid, hoewel ik wel wortels in de diverse landen en andere uithoeken van de wereld heb mogen meemaken.

  Tja , iets verder kijken en reizen en zien, en dan in het Brabantse land toch nog landen, en hier blijven zitten, dat doe ik dan maar.

  Like

 4. Brabantse wortels, uitlopend in verre oorden. Moet soms moeilijk zijn maar ook een eyeopener.
  Ik snap het helemaal.
  Met mijn Hollandse afkomst, wonend in Brabant.

  Like

 5. maandag 2 mei 2016

  Drielandenpunt

  Mijn zoon (15) is met zijn klas op kamp geweest naar het drielandenpunt. Bij thuiskomst vraag ik vrolijk of hij met één voet in België, één voet in Nederland en één hand in Duitsland heeft gestaan. Dat was in mijn schooltijd altijd de grap. Verontwaardigd kijkt hij me aan. „Nee, iedereen bleef natuurlijk zoveel mogelijk in Nederland staan.”
  „Hoezo?” vraag ik verbaasd. Met zijn vermoeide kamphoofd kijkt hij me gekweld aan: „Wat dacht je van 3G?”

  Hedda Treffers

  Like

 6. Net als Luvienna ben ik even uit de route. Misschien kan iemand anders (mopperkont?) een weekje de ikjes plaatsen? Zou mooi zijn. Houd stand.

  Like

 7. Nou moe! Wonen we inmiddels allemaal in Brabant? Ben er pas nog geweest. Het lag er mooi bij, toen ik daar in mijn blauwe (sic) Opel Mokka (huur) over ’s Heeren wegen zoefde.

  Like

 8. Dank voor de goede werken, Pontius, en de melding. Zelve ben ik ook druk aan het rondreizen en -hollen, zo druk dat het intro vandaag even niet verschijnt. Met de ikjes komt het vast ook goed. Snif.

  Like

 9. “Zijn vermoeide kamphoofd” en “gekweld aankijken” … Hedda heeft er haar best op gedaan (en daarmee een aardige anekdote de nek omgedraaid, too much).

  Like

 10. @ Apie, Brabant zit vol met lieve, aardige, knappe, intelligente, humoristische, erudiete, kunstzinnige en nog-veel-meer-mensen. Die lang niet allemaal blauw zijn. 😀

  Like

 11. Hm, geen ikje, geen wekelijkse samenvatting, geen nieuwe AVV, wat is er aan de hand in Apieland? Bij de buren staat het volgende ikje, geplaatst door ene fransisca:

  Drie nonnen

  Marc Tielemans

  30 april 2016

  Ik ben bijna thuis. Behoedzaam en met toegeknepen ogen tegen een laaghangende zon manoeuvreer ik mijn auto bij de zijkant van het Centraal Station, Amsterdam binnen en ontwaar aan mijn rechterhand drie nonnen. Ze lopen enigszins gebogen en zijn klaarblijkelijk in conclaaf. Een zeldzaamheid, realiseer ik me al mijmerend. Dat zie je toch vrijwel nooit meer. Je leven in dienst stellen van God en dat in deze tijd. Ik ervaar een diep respect.

  Bij het stoplicht, iets verderop, blijken nog een stuk of zes van deze nonnen te lopen. Veel te jong, op gympen zie ik nu en met in hun midden een grijnzend slachtoffer in een konijnenpak; het is vrijdagmiddag in Amsterdam. Het weekend is begonnen.

  Like

 12. Nou, wie het weet mag het zeggen. Ik snap er niets van, ben zeker te lang uit Amsterdam weggeweest.

  Like

 13. Nonnen dragen de burka’s van vandaag. Alweer niets nieuws onder de zon zou je zeggen.

  Maar nu het als een carnaval wordt opgevoerd, met een konijnenpak (bunny?) in hun midden geeft dit ikje een prima inkijk in de verloedering van ons allemaal en vooral van 020.

  Dank aan Marc Tielemans.

  Like

 14. Nou er toch geen intro is -snik- kan ik nog even reageren op het mopje van Klare taal over de bezemsteel. Leuk grapje, maar helaas heb ik geen publiek om dit door te geven. Dus bij mij eindigt het doorvertellen.

  En aan Ilona: de mie foto wordt node gemist.

  Like

 15. Hoi Bertie, het intro is vanwege intensief reizen in Brabant e.o. vertraagd of vervallen, we weten het nog niet. Nog altijd aan het reizen. Wifi hebben ze in Brabant niet overal 😀

  Geliked door 1 persoon

 16. Lieve mensen, korte update: ben doodmoe, beetje koorts na een enerverende Tulpenrallyedag. Heb een foto van de start van vanmorgen, maar kan die vanaf mobiel niet plaatsen. Komt later wel. Truste!

  Geliked door 2 people

 17. Truste lief Luvje, rust maar lekker uit. Neem een lepeltje Nattermann, geen motorolie. Foto kun je ook emailen en wij doen de rest.

  Like

 18. Luvienna, keep een beetje calm na zo’n enerverende rit , neem een lekker glas en morgen weer vrolijk ‘en route’ .

  Like

 19. Update, wij volgen de avonturen van Luvienna in de Tulpenrallye op een speciaal daarvoor ingericht blogje alhier: hier dus.

  Het lieve kind blijkt volgens haar twitterkanaal niet alleen koorts te hebben, maar ze mocht bijna niet met het vliegtuig mee. Reden: ze had een verkeerd paspoort mee, stond op naam van iemand anders, ene Miriam Wesselink. Nou moe. Maar goed, die dingen gebeuren. We zijn allemaal weleens in de war.

  Like

 20. Met excuus voor de late oplevering: we gaan hier sluiten. Het nieuwe intro staat er inmiddels op en wel hier. Gaat dat zien mensen. Nieuwe feitjes, meninkjes, invalletjes, van alles en nog watjes.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.