Gezegend met een virtuoze, satirische pen (121)

De Blogtrommel
De Blogtrommel

Hier is weer die groep mensen gezegend met een virtuoze, satirische pen. Waar? Hier. Spreekt u mee. En we hebben het van een ander. Een keideskundige ander die het kan weten. We hebben het van Ben van de Blogtrommel, de prestigieuze blogsite van bloggend Nederland, waar honderden blogs op de startpagina staan, met tientallen tips, handleidingen, inspiraties, noem het zo gek maar op in de kantlijn. Wie heeft het daar over “blogt rommel”? We weten het niet, we hebben dat niet gehoord. Welnee, de Blogtrommel zorgt ervoor dat zulks nu juist wordt voorkomen. Geen rommel, maar kwaliteitsblogs. Om dat nog verder aan te zwengelen interviewt Ben heel sporadisch de echte groten in het vak. En ondergetekende. Ja, weet ik ook niet. Ronkend en vet walmend van bescheidenheid wil ik bij deze bevestigen dat er vorige week een diepte-interview over het totstandkomen van dit blog is gepubliceerd. Veel is er sindsdien niet meer gewerkt in Nederland en ver daarbuiten. Lees hier het integrale interview gerust nog maar eens door. 

Een rode draad is inderdaad moeilijk te ontdekken, of het zou het leven moeten zijn

“Je noemt ons een groep mensen gezegend met een virtuoze, satirische pen? Dat vind ik keileuk, voor de hele community (…) Ben keiblij dat dit een groepje is dat elkaar gevonden heeft en dat het kennelijk geen incrowd clubje is, maar dat mensen zoals jij de kwaliteit zien en de sfeer proeven (…) Een rode draad is inderdaad moeilijk te ontdekken, of het zou het leven moeten zijn, en het allemaal niet al te serieus te nemen, maar anderzijds gevoelens en serieuzigheid gewoon toe te laten, je daar niet voor te schamen.”

Ongekend openhartig babbel ik over de aanleiding om dit blog te starten, over de keuze van de blognaam, waar het blog over gaat, over de aantrekkingskracht van het 100e-reactielepeltje, over de Kunstrubriek, de Eregalerij der Keigroten, over de feuilletons, de omgang met zeloten en trollen, de Schone Lei Policy, mijn favoriete blogs van anderen (o.a. Selma, Appelvrouw, Lummel), het pijnlijke akkefietje met Ad Visser, de allerleukste reactie en het mooiste compliment dat ik ooit van een lezer kreeg, het probleem waar ik als blogger het vaakst tegenaan loop … kortom, het kan echt niet op.

“Bloggen is communicatie. Als reacties je een zorg zijn, ga dan met een roeptoeter op het strand je verhalen over de zee laten schallen. Wel effe ophouden als er een boot voorbijkomt.”

Nou, hierbij verbleekten natuurlijk alle ikjes

De ikjes van vorige week gingen over ongesteld zijn, naar Pilatus gaan, over een oud vrouwtje op de fitness, een slim zoontje dat niet op tijd naar bed wil, een vrouw die bij de V&D aan de jas van een klant ruikt, een serveerster van Natuurmonumenten aan het Naardermeer die verstand van zwaluwen heeft, en een man (Marcel) die voor zijn vrouw schoenen wil kopen maar haar maat niet kent. Met betrekking tot deze laatste merkte een ikjescommentator droog op dat hij  halverwege het ikje het gevoel had dat Marcel zelf besmuikt zou komen aanbellen voor de schoenen, oftewel dat het een transgender was met maatje 36 die nog niet goed raad met zich zelf wist. “Gemiste kans.” Waarop Luvienna er weergaloos overheen kwam met: “Tja, gemiste kans. Maar om je nou voor een Ikje om te laten bouwen…” Enfin, je moet erbij geweest zijn, het staat allemaal uitgebreid ergens op deze site.

Hulp in de huishouding met hond aan snuit
Hulp in de huishouding met hond aan snuit

Er was er ook eentje – van Marlies Verhoeff-van den Berg – over een hulp in de huishouding die met een sliding de robotgrasmaaier van het gezin van de ondergang redde. Ja, de NRC-lezer maakt wat mee vandaag de dag.

Pawi zei op een gegeven moment “Ja meisjes van dit blog, het is niet anders. Ik zie Klare taal bij haar fornuis, Luvienna in haar moestuin, Ilona die schilt, snijdt en haar mooie resultaat in de keuken fotografeert , Bertjens is aan het smoren, Indra zegt niks over koken maar voedt vele hongerige kinderen, en ik, ik heb de oven omarmd. De enige mannelijke kookgek in dit gezelschap is lummel, en bij hem is het dan ook altijd feest.” En sloeg daarbij een modderfiguur, want mensen, wat was dit onjuist. Verschillende mannelijke lezers lieten weten kookkanjers te zijn, geliefd voor deze kookkunsten bij hun vrouw, vriendin en wie weet wie nog meer.  Maar ze laten zich er gewoon niet op voorstaan, schrijven er geen lollige stukjes over, draaien er geen muzakjes bij. *Duh icoontje* En we hopen natuurlijk wel dat die oven niet aanstond.

New Straits Times 2011
New Straits Times 2011

Mopperkont houdt het zoals bekend meer op drinken. Het derde deel van zijn bloedstollende fietstocht door Maleisië werd vorige week gepubliceerd. Het ging over de sharia en stokslagen. Hij las voor uit de “New Straits Times”’. Het Hooggerechtshof had een vader van vier kinderen en een barmeisje ieder veroordeeld tot een geldboete van 5000 ringit (ongeveer 1000 euro) en zes slagen met een shariarotan  vanwege de consumptie van alcohol.

Mama Hok las voor
Mama Hok las voor

Het was ook een beetje Boekenweek op het blog, geënt op de volkomen zinloze maar wel leuke Verkiezing van het Belangrijkste Boek van Nederland. Onze schrijvers vertelden wie er op de shortlisted stapel van 100 boeken allemaal wel en niet stonden, en ook wie eruit gekieperd  moesten worden. Kijk zelf maar even terug naar het hoe en wat, want heel erg veel tijd voor dit weekoverzicht heb ik dit keer niet. Het ging om Frans de Waal, Richard Dawkins, Gerrit Achterberg, Anton Koolhaas, Mulisch, Marx, Darwin, Galileo, Rudy Kousbroek, Freud, Willem Elschot, de Avonturen van Pinkeltje, Animal Farm, de Koran, de GVR, Alice in Wonderland, Potter, Daniel Dennet, 1984, Brave new world, Isaac Asimov, Jack Vance, Stephen King, Popper, Midas Dekker, Gould, Schopenhauer, Hornby, Nickolls, Silverberg, Bester, Heinlein, Richard Matheson, Keith Laumer, Theodore Sturgeon, Fritz Leiber, George Martin, Reve, Wolkers, en Grunberg. En om misschien nog wel wat anderen.

Klare taal hield het simpel: “Ik houd me maar even bij Elsschot: Lijmen/ Het been met Boormans en zijn ” Wereldtijdschrift voor Handel, Industrie…..etc. Subliem deze running gag, ongeëvenaard.”

Mijn voorstel is: even een pauze: 10 jaar een boekenmoratorium

Plopje: “Het probleem is vooral dat er veel te veel is geschreven. Dit is voor niemand bij te houden. Mijn voorstel is: even een pauze: 10 jaar een boekenmoratorium: er mogen dan geen nieuwe boeken verschijnen. Hebben we even de tijd om een beetje bij te lezen.”

Bertie in nieuw verenkleed
Bertie met nieuwe veren

En Bertie: “Ze zouden anoniem moeten blijven, geen interviews moeten geven maar ja, ijdelheid… Mulisch bijvoorbeeld. Treurig want hij schreef goed.”

Ha! Schrijvers die anoniem blijven, dat lijkt het blog wel. Het management van het blog legde voor de niet-literair onderlegden nog maar weer eens het hoe en waarom van een “nom de plume” uit en wat een geklier het is om zo’n gekozen nom de plume van een schrijver niet te respecteren maar met alle geweld openbaar te willen maken. Hij betaalde vervolgens met plezier een gepeperde rekening van een kakkerlakkenbestrijdingsdienst, die grondig werk had afgeleverd. Daar kunnen we zeker een paar jaartjes, zo niet forever, mee vooruit, hoorden we hem denken.

Intussen werd er ook aan sport gedaan, althans naar het WK Snooker gekeken. Door één (schrijve 1) lezer, te weten Plopje. [verhaal loopt door onder video]

“Het is een querulant”, zwijmelde Plopje “maar welk een talent. Zoiets als Cruijff, maar dan in een leuke sport.”  Maar niemand bleek zijn passie te delen. “Wat een overdreven gedoe dat snooker”, zei ik zelf. “Wat is er mis met drie ballen? De ballenbak daar ga ik wel voor naar Ikea.” Misschien te hard, want ik stoot zelf al jaren met plezier wat balletjes tijdens vakanties met mijn zoon. Maar alles beter dan Mark, die mededeelde vroeger twee televisies te hebben gehad. “Dan was het heel leuk (ik was net op mijzelf) om snooker op de ene tv te kijken en porno op de andere.” Tja, wilden we dat weten? Denk het niet.

Photo: © Rick Arnold
Photo: © Rick Arnold

Laten we het maar over friet hebben. Vorige week was er immers de uitslag van de beste AD Friettent van Nederland 2016. Die ging ook hier over de tong. Nou, het is dus de Ermelosche Frietzaak geworden. Uit Ermelo. Dreamteamers Wouter, Larissa en Koen verklappen het geheim: “Geen vitrine met kroketten en berenklauwen, maar een strakke counter waarbij alle klanten kunnen zien wat er in de keuken gebeurt. Natuurlijk alleen maar verse producten.”

Misschien toch best wel lekker
Misschien toch best wel lekker

De eigenaresse van Snackbar Ludeva in Gorinchem, is niet te spreken over de uitslag. De zaak eindigde dit jaar met een onvoldoende op de 139e plaats. Voormelde eigenaresse vindt het allemaal onzin: “Ik heb nooit gevraagd mee te mogen doen aan uw zogenaamde Friettest. Schijnbaar is het in uw belang om hardwerkende ondernemers onderuit te halen (…) Ik ben tegen plaatsing en geef geen toestemming om foto’s te plaatsen of onze naam te vermelden.”

Ook de geschiedenis van de illustere patatboer uit Rotterdam, Bram Ladage kwam voorbij, opgediept door Luvienna. Waarom de gebroeders Ladage volkomen afwezig zijn op de AD-lijst zullen we vermoedelijk nooit weten.

Het eruitgelichte Grafschriftje van de week is dit keer van Klare taal:

Reeds lang zag ik het niet meer zitten
Blij dat ik hier rustig kan pitten
Mijn hoofdje vlijt zich neer
en ziet de dageraad nooit meer

Zoek de verschillen - Apie Dapie
Zoek de verschillen – Apie Dapie

Tja, en dan zet ik me weer met tegenzin aan de taak om ook de reacties bij de Kunstrubriek te bespreken. Verreweg het opwindendste plaatje was een vakantiekiekje van Sophia Loren. Schandalige koppen werden gesuggereerd, zoals “zeemeermemmen”, schandalige jongensherinneringen werden opgehaald, maar uiteindelijk won het nette “zoek de verschillen”.

Ook het “Op zoek naar tere kinderzieltjes” van Luvienna was een toppertje, bij een ander plaatje dan.

Lummel biechtte op dat zijn opa  zijn zak liet kammen voor een duppie. 

Een inboorlingenplaatje uit de verre binnenlanden van het Afrikaans continent maakte een hoop dubbelzinnigs los. Jammer, omdat de site net bezocht werd door een delegatie van nette en poepchique Blogtrommellezers. “Zakkam” was nog wel de netste. “Ik lijd een luizenleventje”  van Bertje was ook onschuldig zat. Nee, het punt was dat sommige reageerders los gingen op het werkwoord zakkammen en herinneringen ophaalden aan trauma’s uit het verleden, al dan niet gezeten op opa’s schoot. Ad Hok: “Er komt een man bij de kapper. Hij trekt zijn broek uit en gaat in de stoel zitten. Zegt de kapper: Wat doet u nou ? Zegt de man: Staat toch op de deur: “Zakkammen een Euro”Lummel biechtte op dat zijn opa  zijn zak liet kammen voor een duppie. Heer Rozenwater gooide er uiteindelijk een referendum tegenaan. Uitslag bij het schrijven van dit intro nog niet bekend.

Het zal na lezing van het bovenstaande geen verbazing wekken dat Bertje meldde dat deze site op het vliegveld van Fes geblokkeerd was vanwege seksuele inhoud. Dit terwijl er toch eigenlijk hier geen echt onvertogen woord valt, geen echte onvertogen borst te zien is. Met dank aan Bertie draaien we hier een prachtig liedje bij [tekst loopt nog heel even door onder de video]

Er gaat er weer eentje uit!
Er gaat er weer eentje uit!

Nog heel even ja, want ik wil nog even kwijt dat de 100e reactie op de introdraad, en dus het 100e-reactielepeltje naar Mopperkont ging, die  – hoe kan het anders – zijn voorkeur uitsprak voor een ikje met zelfspot. Gefeliciteerd kerel, je moet intussen al een hele verzameling hebben.

Wil jij deze week ook actief gaan meedoen met al deze dingetjes? Ga dan wat ikjes lezen, die staan ergens verstopt in of op de NRC, de krant die zo van lezersanekdotes zegt te houden. Stuur zelf een ikje in. Of scrol hier naar beneden en zeg iets. Dat mag en kan hier nog altijd met een fantasie-emailadres. En voor je het weet kan een citaat van jou, een foto van jou, een wat dan ook van jou, een hoogtepunt van de week worden.  De afleveringen van deze historische rubriek waarin alle hoogtepunten van alle afgelopen weken worden behandeld zijn elders op dit blog te raadplegen.A. Dapie Reacties zijn welkom op apie@apiedapie.com. Het wordt misschien best wel een prettige week. Als je vindt dat het geen prettige week moet worden, ga dan s.v.p. elders buurten.

Featured image (helemaal hierboven) is de kaft van het boek “Ik en mijn ezeltje” van Leonard  Huizinga, een boekje van Bertie dat ze bij ons heeft laten slingeren, waarvoor dank. De uitgever is H.P. Leopold, van wie de illustraties zijn kan ik niet lezen. Iemand?

Advertentie

Auteur: Bas van Vuren

Schrijver - Rijmer - Kijker - Stemacteur - Figurant - Kent beroemde mensen - Maakt liedjes - Doet iets met #ikjes - Want ja - Je moet toch wat

135 gedachten over “Gezegend met een virtuoze, satirische pen (121)”

 1. Sjonge Apie, wat ga je weer los 😉 de blogtrommelaars zullen dit met instemming lezen. De laatste paar dagen was ik minder aanwezig maar heb met deze intro de achterstand ruimschoots ingehaald en er speciaal het tabletje bij gepakt om te liken.
  Die kopfoto maakt het helemaal af. En de uitleg over noms de plume natuurlijk☻☻

 2. “De virtuoze satirische pen”! Wat een kans om je intro mee te beginnen. Gelukkig heb je die kans niet laten liggen. Goed, dat we dat interview nog eens helemaal kunnen nalezen.

  Een beetje laat misschien, maar excuses aan alle andere mannen dan Lummel, die vaak aan het aanrecht staan om een lekker maaltje te bereiden voor hun geliefden. Verrassend.


 3. Theepot

  Mijn yogavriendinnen hebben het na de les over het schoonmaken van hun theepot. Een van hen doet de theepot altijd in de afwasmachine.
  Ik denk na over mijn theepotten. Heb ik die ooit schoongemaakt? Ja, dat wel, maar uitsluitend van buiten, nooit en te nimmer de binnenkant.
  „De binnenkant doe ik ook, die vieze aanslag”, zegt een van hen.
  Ik voel me een ontaarde huisvrouw.
  ’s Avonds bel ik een goede vriendin: „Maak jij de binnenkant van je theepotje ooit schoon?”
  „Nou zeg”, antwoordt ze, „wat een obscene vraag!”

  Hedda Treffers

 4. Ik zie nu dat het mannetje in de leader foto op Erdogan lijkt. Maar dat kan niet, want hij trekt aan een ezel. Daar heeft ie toch niks mee?

 5. Ik zou graag de train of thoughts kennen, die een op basis van een theepot tot een obscene gedachte leidt. Apie en Mopper kunnen me dat kennelijk vertellen.

  Heren?

 6. Tja, al die heel domme mensen die denken door een dictator (veilig vanuit hun eigen huis, niet vanuit hun tweede huisje) oraal te beledigen (kijk, dit is nu grappig, niet oraal bevredigen) die zijn zo in de jaren tachtig blijven hangen toen het wel grappig en een beetje spannend was om mevrouw Beatrix, die van Oranje, met blote borsten te tonen. Vanaf Theo van Gogh die zijn columnpjes in een gratis te verkrijgen blaadje plaatste en die dacht dat het erg leuk was om mensen geitenneukers te noemen, goh, wat een lol, wat een creativiteit, wat een durf wat een bescheten zelfbevrediging, (vanwege zijn heel erg trieste overlijden maak ik geen grapjes over hem, sommige mensen hebben klasse), vanaf dat dieptepunt zijn we eigenlijk nooit meer te boven gekomen met een langstzittende politicus (op 1 na geloof ik) die afgeeft op alles wat in Den Haag zit, als clown. Freek de Jonge eind jaren 70 begin jaren 80 was goed en kreeg dus gelijk zijn imitator. Die hockeybal heb ik nooit leuk gevonden maar smaken verschillen. Maar hij had het niet nodig om mensen of religies aan te vallen om beroemd te worden. Een nepbiertje volstond.

  Nu zijn er geen grenzen meer om te overtreden, alles heet vrijheid van meningsuiting behalve kritiek hebben op Wilders want dan komen er opeens weer kogels vanaf links.

  Wanneer krijgt Nederland weet een goede komiek, een goede schrijver, een goede denker. Meer goede mensen.

 7. Die theepot ziet men als een vagina, zelfs ik snap dit. Denk ik.

 8. @Boekie, ja, dat had zelfs ik wel door. 😛 Maar ik ben benieuwd naar het bruggetje van A naar B.

 9. @Luvienna
  Waarom meteen weer Apie en Mopperkont om uitleg gevraagd? Daarvoor moet je bij Hedda’s vriendin wezen.

 10. Luvienna vraagt naar de bekende weg. Maar goed, wat denk je dat het woord “obsceen” betekent? Juist: het gevoel van eerbaarheid geweld aandoend, onzedelijk.

  Het is wellicht de toon van de vraag geweest, we zullen het nooit weten, maar Hedda ging er zenuwachtig van giechelen. Wij niet, ik althans niet, en mopperkont kennende .. die giechelt zelfs nooit.

  Maar even terzake, zelf maak ik mijn theepotje, of liever thee- dan wel waterkan regelmatig schoon (paar keer per jaar). Op bezoek bij een ex merkte ik onlangs wel dat die ex dat nooit deed. Man oh man … wat een dikke laag zachtige wittige substantie zat daar aan de binnenkant van de kan. Heb een biertje genomen.

 11. Het lijkt mij heel simpel. Stel je staat op het schoolplein. Als ik dan een grapje maak ten koste van jou en iedereen lacht.. dan lach je als een boer met kiespijn mee, of je doet of je het niet gehoord hebt. Of je verzint een betere grap.

  Maar als ik tegen jou zeg ‘je bent een geitenneuker’ dan ram je mij voor m’n kop. Had ik mogen verwachten, zo gaat dat. Ik beledig, jij haalt uit.

  En dan ben ik degene die die ram negeert, net doet alsof het geen pijn deed, of ik geef je een nog hardere knal. Maar huilen ga ik niet. En moord en brand schreeuwen over de vrijheid van meningsuiting al helemaal niet.

 12. Allereerst, enigszins laat weliswaar, veel lof voor de heel stevige intro vandaag, pittig interview met de hoogste instantie op blogniveau wordt nog eens gememoreerd en terecht, das niet niks.

  Verder het ikje vandaag is ook niet weg te poetsen. Tjonge jonge, yoga en thee ja dat vormt een symbiose, waarheid als een koe.

  Maar toen ging het verder niet over de inhoud ( thee), maar over de buitenkant: de theepot oftewel het theepotje daar zat de kneep.
  Moet die in de vaatwasser of met de hand gereinigd worden of helemaal niet.
  Aan zo’n ambigue discussie doe ik liever niet mee, de theepot gaat gewoon in de vaatwasser af en toe.

 13. Al met al vind ik dit een van de leukste ikjes van de laatste tijd, vooral die laatste zin!

 14. @Apie 18.20 Je begrijpt me (expres?) verkeerd. Ja, ik weet wat obsceen betekent. Duh. Ik wilde weten hoe een theepot – toch een redelijk onsexy ding – aan zo’n kennelijk obscene connotatie komt.

 15. Tja, dat weten we dus niet, Luvienna. Door het gebruik van het woord “obsceen” ga je vanzelf de binnenkant van het potje met het vrouwelijk geslachtsdeel vergelijken. Die vergelijking heb ik nog nooit gemaakt, er in de verste verte niet aan gedacht, maar vanaf vandaag zal ik theepotjes dus anders bekijken.

 16. Kijk nou dit schattige potje eens. Ik kan hier dus alleen een vagina in zien. Bedankt Hedda!

  En deze ook. Heb je nou je zin? Een k** met kriebelende beestjes.

  Heel fijn. Wil je een kopje thee, Apieknapie? vroeg mijn lieve oma vroeger. Ik krijg er nu retro de rilbibbers van.

 17. Onbegrijpelijk overigens, maar dat zie ik echt nu pas, dat hierin niet het mannelijk geslachtsdeel wordt gezien.

 18. dankzij het theepotje (het verkleinwoord is niet onder belang) van Hedda heeft het vrouwelijk geslachtsdeel er weer een obscene connotatie bij. Hang ‘m er maar in !

 19. Onvoorstelbaar wat je tegenkomt, als je er maar gericht op zoekt 😀

  En wat zij doet willen we al helemaal niet weten 😦

 20. Thee net gedronken, maar daarbij de theepot niet gebruikt . Zit vol met bloemetjes en bijtjes. 😮

 21. dinsdag 26 april 2016

  Prince

  Twee dagen na het overlijden van Prince kom ik bij de bakker. Tot mijn grote verbazing bestelt een mevrouw van ongeveer 80 jaar oud voor mij in de rij een Purple Rainbrood.
  Nieuwsgierig geworden door dit onverwachte eerbetoon kijk ik eens goed naar de kaartjes met de diverse broodnamen die opgehangen zijn aan de broodrekken: blijkbaar wordt er ook brood van purple grain gemaakt.

  Mark Lenssen

 22. Doe mij maar een thee zakje. Hoe lang moet ie trekken … Zucht, alles is ineens dubbelzinnig rondom de thee. Dankjewel Hedda 😦

  Ikje: jaja, actuele ikjes, hoe gekunsteld ook, komen er altijd in. Morgen een over Erdogan.

 23. En als het met Erdogan niet lukt, morgen wellicht een ikje over een Purple Train?:

 24. Sinds lange tijd weer even tijd om in ADapie’s blog gras te duinen.
  Veel is er veranderd, maar meer nog gelijkgebleven. Hoop iets meer tijd en gelegenheid te vinden om deze community naar ongekende hoogten te stuwen, of zo. Geen verhalen over ziekten en wonderbare genezingen maar meer over het gewone leven onder het schrikbewind van onze minpres die diep buigt voor die megalomane meneer (die met de lange armen die zo gauw op zijn teentjes getrapt is) uit het nabije oosten. Kom er maar in, Reccip!

 25. Ha, Letterzetter, leuk dat je er weer bent! Even een bijkom-momentje van de wilde wittebroodswekenmaanden?

 26. @Luv
  Ja, eindelijk. Geen wittebrood gegeten, wel veel witgemaakt. Plafonds, muren, deuren en kozijnen. (Als je nieuwe vriendin de opmerking maakt: ‘Het plafond mag ook wel eens gewit worden’ dan zit er maar één ding op…) Vloeren gelegd, vaste klant bij Ikea geworden, kortom: een oud huis vernieuwd, nestje bouwen dus. Druk, maar heel leuk.
  Inmiddels geheel genezen verklaard, uitgezonderd de diabetes maar daar is best mee te leven. Het oude leven weer opgepakt maar dan wel anders.

 27. Tjonge, wat huiselijk! 🙂 Toch ook wel wat andere leuke dingen gedaan, hoop ik? Fietsen, uitgaan, filmpje pakken, snoezelen achterin de bioscoop… Ik noem maar wat.

 28. Op zoek geweest naar HeRoWa in diverse musea in het land maar helaas niet tegengekomen maar dat kan altijd nog, misschien.
  Ach, film… Niet veel soeps de laatste tijd. Voor fietsen was het meestal te koud, bovendien was er niet veel tijd voor. Wederzijdse families/vrienden bezocht, oude vriendschapsbanden weer aangehaald. Officieel sinds 1 april toestemming om zelf de oude schicht weer te besturen, dus de ontdekkingstochten naar verre streken moeten nog komen. Morgen eerst met warme chocolademelk (waarin een fikse scheut rum) naar de kleumende mensenmassa’s in den lande kijken, en lekker koekhappen op de bank in onze heerlijk warme kamer. Oranje boven!

 29. Welkom Letterzetter!

  Tja, iemand moet hem inkoppen ….

  “Het plafond mag ook wel eens gewit worden”. Tja, dan is het inderdaad tijd om op te staan uit die krakende bedstee 😀

 30. Niks lekkerder dan met je lief onder een dekentje met chocolademelk en veel rum op de bank te knoedelen. 🙂

 31. @Apie 17.37 Dat lijkt me eerder een reden om fluks weer de bedstee in te kruipen.

 32. Luvienna, ik refereerde aan het standaardgrapje, uit de tijd van Opa Hok wellicht, waarin de onderliggende vrouw dit de zwoegende echtgenoot toebeet als zij over zijn schouders omhoog keek en er verder niet veel anders te beleven was. De man in kwestie kon op verschillende manieren reageren. Het gaan witten van het plafond kwam daarbij weinig voor.

 33. Ik ben het alweer eens met Apie. Dit is spreekwoordelijk de meest dodelijke opmerking die een vent naar zijn hoofd geslingerd kan krijgen terwijl hij bezig is de oudste beweging ter wereld te maken. (Ik hoop dat dit door de beugel kan voor de Blogtrommelaars).

 34. Eerst lukte het me wel maar nu niet meer. Tinypics doet niet meer met me mee.
  Een prachtige Purple Green. Wie gaat dit nog opzoeken? Niemand. Grien grien. Maar hij was en blijft mooi.

 35. Eindelijk! Letterzetter weer onder het gewone volk. Gauw even kijken op zijn eigen blog.

 36. Er zijn er vele op google, pawi. Probeer het nogeens met tinypic, wil je. Misschien heb je vergeten op uploaden te drukken, en dan de bovenste code te copy pasten? Zo niet, dan kun je ook een linkje naar de pagina geven, dan zet ik hem om in iets prachtigs. Zodra ik weer bij een computer ben natuurlijk.

 37. Service: het blog van Letterzetter is met een “one click” link te bereiken. Waar dan? Linkerkolom hier links, zo’n beetje helemaal beneden, voor jullie boven, want jullie zijn nu hier.

  Je kunt ook hier klikken: http://letterbak.wordpress.com/

  Of gewoon lekker hier blijven want er staat niets nieuws op, ja, dat heb je, als je aan het witten bent. Dan kan er net tijd af voor een klein reactietje. Ik weet het. Het komt allemaal goed met dat blog, dat gaan jullie zien. De zin begint alweer te kriebelen bij ons talentje uit het noorden (of oosten, ik blijf dat vergeten).

 38. Fijn Letterzetter dat je na de heerlijke honeymoon weer nieuwe plannen en een prachtig uitzicht hebt, van harte gegund jullie beiden!

 39. En we hebben beeld, dank pawi voor het fraaie plaatje. This photo of the aurora seen from Earth was captured by Jüri Voit in Estonia, a country in the Baltic region of Northern Europe.

  Photo Courtesy of Jüri Voit and http://www.spaceweather.com.

 40. Och, onwillend of onwillig, we weten wat Koen bedoelt. Merkwaardiger vind ik het dat een Nederlandse informateur zich hier tegenaan heeft bemoeid. Toch?

 41. Ach, als scribent kun je zo’n verhaspeling altijd een neologisme noemen.

 42. woensdag 27 april 2016

  Lichtpuntje

  Het overlijden van Prince was afgelopen week onderwerp van gesprek op het werk. Net als de voorgaande berichten dit jaar over iconen die zijn heengegaan. Voor mijn veel jongere collega was er dit keer een lichtpuntje te melden bij het droeve nieuws. „Nu is er eindelijk iemand overleden die ik ook ken.”

  Ben Schaafsma

 43. Wat nu Apie, ik drukte om een reactie van limmel te lezen en kreeg een heel rare pagina als zou dit een phishing pagina zou zijn ik geloof om mij naar lummel geleid te worden om bank gegevens te achterhalen. Wel, succes, saldo is 0,48 geloof ik. Voor het grote geld moet je boeren op een boot.

  Maar raar is het wel, Apie, weet je ervan of is het een grapje?

 44. Ik heb geen idee wat je bedoelt. Op welke reactie van Lummel klikte je, waar stond die, hier, daar, in de kantlijn, en waar klikte je precies op, op de reactie zelve, de post, zijn naam of zijn avatar?

 45. En wat bedoel je precies met “boeren op een boot”? Dit laatste is nieuwsgierigheid, niet van belang voor het onderzoek.

 46. Dat kan ik helaas niet onthullen, die boot. Mabel, meer zeg ik nu niet. Morgen zal gaan speuren naar welke reactie van lummel. Nu is het tijd voor de slaap. Verwerken dat ook Prince, net als THE King onder andere hetzelfde pijnstillende middel tot zich nam als ik vorig jaar een heel jaar lang kreeg.

 47. Sjezus, een hele vrachtwagen vol professoren zou voor jaren werk hebben als ze jouw hoofd in kaart zouden moeten brengen. 😀

 48. vrijdag 29 april 2016

  Koekje

  Op Koningsdag is een bezoek aan de vrijmarkt het hoogtepunt voor mijn zoon van vier. Hij mag dan zelf kiezen waaraan hij zijn centjes uitgeeft. Al vrij snel probeert een meisje hem een bijzonder koekje te verkopen, ‘een koekje waar je slim van wordt’. Hij houdt van alles wat zoet is, maar dit aanbod slaat mijn zoon resoluut af. „Die hoef ik niet, ik ben al slim.”

  Ewout Hiltermann

 49. Tja, is echt een heel normaal opmerkingetje toch, zoals ze bij bosjes overal gemaakt worden door zoontjes van vier al dan niet in bijzijn van hun ouders? Vermeldenswaard in dit geval is hooguit dat de ouder de moeite neemt om het op te schrijven en in te zenden en dat het landelijke dagblad het braaf afdrukt als “lezersanekdote”. Enfin, ik wens vader Hiltermann nog heel veel plezier met het gadeslaan van het opgroeien van zijn kroost.

 50. Ja, die Hiltermannetjes zijn natuurlijk van zichzelf al slimme mannetjes. Ze krijgen ook zakgeld als ze al vier jaar zijn of zou het misschien een toelage zijn? Wat een toestand in de wereld…

 51. zaterdag 30 april 2016

  Pastamachine

  Als ik aan de hendel van mijn pastamachine draai, denk ik altijd aan de eerste keer dat we het apparaatje gebruikten. Het was keurig bevestigd aan tafel, het opzetstuk voor tagliatelle gekoppeld. Mijn zoon wilde wel eens kijken hoe het werkte en startte het experiment met een stuk papier. Tot mijn schrik zag ik dat het de gebruiksaanwijzing was. Maar het draaien was al begonnen en er bleek geen weg meer terug: in keurige slierten van 5 mm breed verliet de instructie het apparaat. Hoe functioneel kan een gebruiksaanwijzing zijn.

  Francesco van Mierlo

 52. Pastamachine

  Als ik aan de hendel van mijn pastamachine draai, denk ik altijd aan de eerste keer dat we het apparaatje gebruikten. Het was keurig bevestigd aan tafel, het opzetstuk voor tagliatelle gekoppeld. Mijn zoon wilde wel eens kijken hoe het werkte en startte het experiment met een stuk papier. Ik zag dat het de gebruiksaanwijzing was.

  Ingekort, maar maakt het er nog niks beter op.

 53. Aan de pastamachine met tagliatelle-opzetstuk draaiend denk ik altijd aan de keer dat mijn zoon wilde weten hoe het -toen nog nieuwe- apparaatje werkte en uitprobeerde en daarvoor een stuk papier nam dat gebruiksaanwijzing bleek te zijn.

  Mini-ikje 🙂

 54. Is dat nog en vogue die pastamachines, ik ben er nooit aan begonnen en dat is me goed bevallen, overal kon en kun je verse pasta kopen.

 55. Toch, Klare taal, is echt zelfgemaakte pasta veel lekkerder dan die zogenaamde verse uit de winkel. Alleen al door de enorme inspanning die je moet leveren om het deeg te maken en door de machine te begeleiden. Het vinden van een plek om de slierten te laten drogen is ook al een opgave. Een bezemsteel, ja, die heeft iedereen wel, maar waar hang je die aan op? Zwevende stelen zie je de laatste tijd niet zo vaak meer.

 56. En dat op de Dag van de Arbeid, Ilona.
  Je doet je best en dan krijg je zoiets voor je kiezen!

 57. pawi, 1 mei 2016 om 10.51

  Wel leuk die verse pasta van jou en de zwevende bezemstelen.

  Bij bezemstelen moet ik altijd denken aan die grap over anticonceptie-voorlichting aan Afrikanen man/vrouw.
  De voorlicht(st)er demonstreerde een condoom door het op een bezemsteel te rollen en raadde de vrouwen aan hetzelfde te doen bij de man.

  Helaas het condoom op de bezemsteel heeft niet echt bijgedragen aan de anticonceptie in Afrika.

 58. Dank voor je medeleven. Het ergste is, pawi, dat ik een prachtige foto aan jou wilde laten zien. Het was alleen geen Italiaanse pasta, maar Chinese mie.

 59. APD,

  Werkt je moderatie wel misschien?
  Ik heb iets ingestuurd als antwoord aan pawi 1mei om 10.51 rond 18-19H. en zie hier niets van terug.

  Totaal onbelangrijk bericht overigens een soort van grapje over bezemsteel in Afrika.

 60. Lieve mensen, ik heb begrepen dat het inmiddels usance is het even te melden als je hier een tijdje niet of weinig aanwezig zult zijn vanwege uiteenlopende redenen, zoals een vakantie, of iets anders wat je niet per se hoeft mede te delen. Welnu, ik ben, ondanks onverwachte tegenwerking door het noodlot of een van de duiveltjes minder hoog in de ranglijst, inmiddels aangekomen bij de startplaats van de Tulpenrallye, waar morgenochtend, ijs en weder dienende (sneeuw wordt verwacht) om 08.33 de 6-daagse rallye zal beginnen.
  Ik zal dus voorlopig wat minder aanwezig zijn, maar hoop ’s avonds de belangrijkste gebeurtenissen op apiedapie.com te lezen. Een dagelijkse samenvatting wordt op prijs gesteld.

 61. Mooi Luvienna,

  Keileuk en zettum op, de startplaats was toch in Italie, Turijn of Milaan als ik me nog herinner.

  Veel genoegen en rij niet te wild daar op de autostrada!

 62. Pilotenbril op, en karren maar, Luvienna.
  We vertrouwen op je chauffeur en vooral op jouw aanwijzingen.
  Stuurt Google Maps mee? Tomtom?

 63. @ Klare taal, moderatie gebeurt in mijn afwezigheid automatisch. Je reactie staat er inmiddels op. Het woord ‘condoom’ was de boosdoener. Jaja, we hebben hier een nette site.

 64. Gelijk heb je met het schrappen van het een en ander automatisch hoe hendig kan het zijn.

 65. Bertie

  ik ben van oorsprong een totaal en volledige brabantse meid, hoewel ik wel wortels in de diverse landen en andere uithoeken van de wereld heb mogen meemaken.

  Tja , iets verder kijken en reizen en zien, en dan in het Brabantse land toch nog landen, en hier blijven zitten, dat doe ik dan maar.

 66. Brabantse wortels, uitlopend in verre oorden. Moet soms moeilijk zijn maar ook een eyeopener.
  Ik snap het helemaal.
  Met mijn Hollandse afkomst, wonend in Brabant.

 67. maandag 2 mei 2016

  Drielandenpunt

  Mijn zoon (15) is met zijn klas op kamp geweest naar het drielandenpunt. Bij thuiskomst vraag ik vrolijk of hij met één voet in België, één voet in Nederland en één hand in Duitsland heeft gestaan. Dat was in mijn schooltijd altijd de grap. Verontwaardigd kijkt hij me aan. „Nee, iedereen bleef natuurlijk zoveel mogelijk in Nederland staan.”
  „Hoezo?” vraag ik verbaasd. Met zijn vermoeide kamphoofd kijkt hij me gekweld aan: „Wat dacht je van 3G?”

  Hedda Treffers

 68. Net als Luvienna ben ik even uit de route. Misschien kan iemand anders (mopperkont?) een weekje de ikjes plaatsen? Zou mooi zijn. Houd stand.

 69. Nou moe! Wonen we inmiddels allemaal in Brabant? Ben er pas nog geweest. Het lag er mooi bij, toen ik daar in mijn blauwe (sic) Opel Mokka (huur) over ’s Heeren wegen zoefde.

 70. Dank voor de goede werken, Pontius, en de melding. Zelve ben ik ook druk aan het rondreizen en -hollen, zo druk dat het intro vandaag even niet verschijnt. Met de ikjes komt het vast ook goed. Snif.

 71. “Zijn vermoeide kamphoofd” en “gekweld aankijken” … Hedda heeft er haar best op gedaan (en daarmee een aardige anekdote de nek omgedraaid, too much).

 72. @ Apie, Brabant zit vol met lieve, aardige, knappe, intelligente, humoristische, erudiete, kunstzinnige en nog-veel-meer-mensen. Die lang niet allemaal blauw zijn. 😀

 73. Graag wat foto’s van die Brabanders, Bertie. In lavevolle toestand, dus niet carnaval.

 74. Hm, geen ikje, geen wekelijkse samenvatting, geen nieuwe AVV, wat is er aan de hand in Apieland? Bij de buren staat het volgende ikje, geplaatst door ene fransisca:

  Drie nonnen

  Marc Tielemans

  30 april 2016

  Ik ben bijna thuis. Behoedzaam en met toegeknepen ogen tegen een laaghangende zon manoeuvreer ik mijn auto bij de zijkant van het Centraal Station, Amsterdam binnen en ontwaar aan mijn rechterhand drie nonnen. Ze lopen enigszins gebogen en zijn klaarblijkelijk in conclaaf. Een zeldzaamheid, realiseer ik me al mijmerend. Dat zie je toch vrijwel nooit meer. Je leven in dienst stellen van God en dat in deze tijd. Ik ervaar een diep respect.

  Bij het stoplicht, iets verderop, blijken nog een stuk of zes van deze nonnen te lopen. Veel te jong, op gympen zie ik nu en met in hun midden een grijnzend slachtoffer in een konijnenpak; het is vrijdagmiddag in Amsterdam. Het weekend is begonnen.

 75. Nou, wie het weet mag het zeggen. Ik snap er niets van, ben zeker te lang uit Amsterdam weggeweest.

 76. Nonnen dragen de burka’s van vandaag. Alweer niets nieuws onder de zon zou je zeggen.

  Maar nu het als een carnaval wordt opgevoerd, met een konijnenpak (bunny?) in hun midden geeft dit ikje een prima inkijk in de verloedering van ons allemaal en vooral van 020.

  Dank aan Marc Tielemans.

 77. Luvienna, let je nog even op hoe ze de WC rollen ophangen in je hotel?

 78. Dank voor het plaatsen, Ad. Zo is de algehele instorting van de site toch nog voorkomen.

 79. Nou er toch geen intro is -snik- kan ik nog even reageren op het mopje van Klare taal over de bezemsteel. Leuk grapje, maar helaas heb ik geen publiek om dit door te geven. Dus bij mij eindigt het doorvertellen.

  En aan Ilona: de mie foto wordt node gemist.

 80. Hoi Bertie, het intro is vanwege intensief reizen in Brabant e.o. vertraagd of vervallen, we weten het nog niet. Nog altijd aan het reizen. Wifi hebben ze in Brabant niet overal 😀

 81. Lieve mensen, korte update: ben doodmoe, beetje koorts na een enerverende Tulpenrallyedag. Heb een foto van de start van vanmorgen, maar kan die vanaf mobiel niet plaatsen. Komt later wel. Truste!

 82. Truste lief Luvje, rust maar lekker uit. Neem een lepeltje Nattermann, geen motorolie. Foto kun je ook emailen en wij doen de rest.

 83. Luvienna, keep een beetje calm na zo’n enerverende rit , neem een lekker glas en morgen weer vrolijk ‘en route’ .

 84. Update, wij volgen de avonturen van Luvienna in de Tulpenrallye op een speciaal daarvoor ingericht blogje alhier: hier dus.

  Het lieve kind blijkt volgens haar twitterkanaal niet alleen koorts te hebben, maar ze mocht bijna niet met het vliegtuig mee. Reden: ze had een verkeerd paspoort mee, stond op naam van iemand anders, ene Miriam Wesselink. Nou moe. Maar goed, die dingen gebeuren. We zijn allemaal weleens in de war.

 85. Met excuus voor de late oplevering: we gaan hier sluiten. Het nieuwe intro staat er inmiddels op en wel hier. Gaat dat zien mensen. Nieuwe feitjes, meninkjes, invalletjes, van alles en nog watjes.

Ik vind er dit van:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: