Ik ben blij dat ik bijna dood ga (120)

Creative Commons Attribution-Share Alike 2.0 Generic license Brett L.
Creative Commons Attribution-Share Alike 2.0 Generic license Brett L.

NRC’s-ikjesgrossier Mieke Kerkhof maakt de laatste tijd niets meer mee in haar spreekkamer. Haar patiënten laten het wel uit hun hoofd om ook maar iets te zeggen dat ze later in de krant zouden kunnen teruglezen en houden de kaken stijf op elkaar. Mieke neemt dus sinds kort haar toevlucht tot haar familie en kennissen. Vorige week was haar 88-jarige vader aan de beurt. Ongegeneerd doet ze verslag van diens intieme verjaardagspartijtje met zijn handjevol overgebleven tachtigplussende vrienden. Die visite is niet gek, ze kennen Miekes reputatie en ze zeggen niets totdat ze in de keuken is. Maar helaas, ook vandaar blijkt het mens de boel haarfijn te beluisteren.  “Ik ben blij dat ik bijna dood ga”, hoort ze haar oude tante zeggen naar aanleiding van ISIS, de vluchtelingen en nog zo wat wereldleed. En hopla, diezelfde avond ligt het ikje alweer in het NRC-bakkie en twee dagen later staat het in de krant. Je moet het maar willen. 

Het internet is geduldig, alles is welkom, zolang het maar in het betamelijke blijft.

De ikjes, zo weten mijn trouwe lezers en lezeressen, vormen de core van dit blog. Ze worden hier dagelijks vers aangeleverd door trouwe sherpa’s als Pontius, en daarna becommentarieerd door iedereen die denkt verstand van schrijven te hebben, of die iets anders kwijt wil. Het internet is geduldig, alles is welkom, zolang het maar in het betamelijke blijft. En het gaat ons om de beoordeling, de recensie van het een en ander, niet om het ikje zelve.  Elke maandagmiddag om 13:00 uur wordt de oude ikjesweek afgesloten met dit overzicht van meest aparte reacties.

Ikjes, zie nrc.nl
Ikjes, zie nrc.nl

De ikjes zelve staan in de reacties van vorig week. En omdat we toch bezig zijn trappen we met dit stuk ook de nieuwe week af. Wel zo handig. Is dat ook weer gebeurd. De dingen die bij de andere rubrieken – zoals de lezersfeuilletons, de Grafschriften, de Kunst & Koppen, zijn voorgevallen nemen we ook mee.  Zodat je in theorie alleen maar dit wekelijkse stukkie hoeft te lezen om bij te blijven. Makkelijk toch, er is nog zoveel ander interessants te zien op het internet en … tip … in het echte leven.

“Nee, dat kan niet want anders zou je een halve zool ook kunnen registreren.”

Goed, Mieke sloeg dus weer eens toe vorige week. Maar de week was begonnen met een ikje van hoogleraar en advocaat prof.mr. Dirk Visser over zijn keibelangrijke werk, zijn nevenschnabbeltjes en wat zijn dochtertje van zestien daarvan vindt, opkijkend vanaf haar mobiele telefoon. De reacties waren lauw en niet om over naar huis te schrijven laat staan naar hier. Maar het ging om de vraag of de rode zool van de Louboutin-schoen als merk kan worden beschermd? Iemand had het enige juiste antwoord klaar: “Nee, dat kan niet want anders zou je een halve zool ook kunnen registreren.”

Ene Chris van der Grinten uit Almere-Stad tuinde in een standaardgrapje van een plaatselijke slijter, die aan zijn jarige 18-jarige zoon in de winkel vraagt hoe laat hij eigenlijk geboren is en daarbij pesterig de begeerde fles Bacardi nog even vasthoudt.

Singularity is de schrijftipswebsite van Miriam Wesselink, zelfstandig informatieanalist van professie, onderzoeker van nature en schrijver in transitie
Singularity is de schrijftipswebsite van Miriam Wesselink, zelfstandig informatieanalist van professie, onderzoeker van nature en schrijver in transitie

Daphne Frühmann had er zin in. “Terwijl de lente in de lucht hangt, fiets ik ’s avonds met verkleumde handen door de stad” was de enthousiaste openingszin van haar ikje over de vergankelijkheid van het leven of iets dergelijks. De lezers zagen echter vooral die lente letterlijk hangen en ze vroegen zich bovendien af hoe je op verkleumde handen kunt fietsen. Jaja, ook voor schrijftips kun je immers bij de A. Dapie Community terecht. We hebben zelfs een community member die er een hele website aan heeft gewijd: Singularity. Surf daar maar eens naar toe en je schrijft betere ikjes, romans en feuilletons. Hoe lang je “schrijver in transitie” kunt zijn moet Miriam zelf maar eens beantwoorden. Klare taal vond het ikje wel leuk trouwens, omdat het om eenvoudige mensen gaat en “een simpele waarneming van een vrouw met koude handen in de nakende lente”. Ja, er zijn er die houden van puur.

Lekker graaien in Goes - V&D opruiming
Lekker graaien in Goes – V&D opruiming

Dan was er opnieuw een V&D ikje, de NRC-lezers raken er maar niet over uitgeschreven. Dit keer ging het over de uitverkoop in Goes waar Marga Rijerse een oudere man ontwaarde die een vrouwelijke paspop met zich meetorste. Nou, alsof het in Amsterdam speelde, was er een marktkoopman die het hardop becommentarieerde met een olijk “Ach kijk nou.. heeft’ie ook een keer verkering”.

160418opblaaspop
Foto: https://www.flickr.com/photos/hjvanderklis/ Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 2.0

Klare taal: “Die paspoppen van Vroom en Dreesman zijn erg in trek, vorige week fietste hier ook al een man voorbij met zo’n pop onder zijn arm. Mijn eerste gedachte was wat zou hij daar nu mee doen, leuk aankleden, zo laten in de originele staat, in de tuin zetten, beschilderen, als kapstok gebruiken, kortom veel mogelijkheden in- en buitenshuis.” En dan zie je toch wat een keivolwassen niveau we hier hebben, hier lieten de reageerders het bij, er werd geen enkele toespeling gemaakt op wat die man echt met die paspop ging doen! Petje af voor mijn publiek.

Een omgekeerd Miekekerkhofje was “Stoom afblazen” van Méland Langeveld.  Hierin zet zij als patiënt de dienstdoende arts te kakken, heel verfrissend. Haar huisarts gaat in haar bijzijn namelijk volledig door het lint over de telefoon over een andere patiënt. “Ja ook iemand met schizofrenie gaat dood, en ook die stramme ambtenaar van Thuiszorg en ik gaan dood. Mijn god, wat een bureaucratie!” brult de sufkop en smijt de hoorn op de haak. Het zal je dokter maar wezen.

Een woordspelinkje van Lizzy de Wilde over een antieke wandklok die nog prima loopt, “120 jaar oud” viel een tikkie dood en terecht. Het mopje heeft een baard die bijna nog verder teruggaat dan het klokkie, toch?

Gelukkig plaatste Luvienna (tevens winnaar van het 100e-reactielepeltje van vorige week) een lief, zoet liedje voor het slapen gaan, nou vooruit dan maar, klik het aan, en lees neuriënd lekker door. Slapen kan altijd nog.  [het verhaal gaat nog lekker lang door onder de video]

Woordgrapjes is ook een ding van iemand anders. Hij greep een verwijt van Indra dat hij op een “morsig” oud mannetje lijkt aan om een kunstproject  in Rotterdam voor te stellen. Er zijn aan de Erasmusbrug oranje vlaggen bevestigd die boodschappen in morse bevatten van bekende Rotterdammers, zoals – ja jullie raden het al, ze hebben geen andere – Jules Deelder, Erasmus, en burgemeester Aboutaleb.  En vast ook wel Lee Towers, Eddy Treijtel en de meeuw. [tekst gaat ook onder deze foto nog lekker een stuk door]

Wish you were here, Erasmusbrug Rotterdam, © Studio Vollaers Zwart
Wish you were here, Erasmusbrug Rotterdam, © Studio Vollaers Zwart

Het was verder vorige week best rustig. De belangstelling voor de langverwachte tweede aflevering van Anders Paulson’s Kunstproject – Anders in Wonderland – viel een beetje tegen, ook al omdat de kunstenaar zelve verstek liet gaan. En het ging om de afvallers natuurlijk, de foto’s die het niet gemaakt hebben en niet tot het Reisgezelschap gaan horen, daar kun je verder weinig over zeggen. Ach, tja, jeetje en och gossie. Bij de meeste plaatjes was het wel duidelijk waarom ze afgevallen waren. Het wachten is op deel 3 dus, ergens in de nakende toekomst.

Bertje is misschien al thuis uit Marokko

Stil was het ook in de afdeling “Grafschriften” en ook bij de reisverhalen was weinig loos. Bertje is misschien al thuis uit Marokko, of ligt ergens in een zandduin om hulp te roepen, we zullen het misschien nooit weten *huiver icoontje*

Voorproefje van de Tuinenspecial
Voorproefje van de Tuinenspecial

Bookmark – ook niet vies van de woordspeling – heeft besloten zijn “rozenstruik uit de tuin te rukken” want iedere “Jan Lul kan een roos in zijn tuin hebben en daar wil ik niet bij horen”. Of ik er nog een foto van wilde hebben, voor de tuinenspecial waar Bookmark blijkbaar zeer naar uitkijkt. “Keek, want ik heb mijn hoop bij de mest gegooid. Ik was zo benieuwd naar de tuinen van Pawi en Luvienna, ik heb het gevoel dat dit hectares en hectares zouden kunnen beslaan, anders dan mijn minihoekje, maar wel in een heel charmant deel van Amsterdam en dat kan niet iedereen zeggen.” Nee, onze sympathieke kwetsbare – Ik ben geboren met een Burnout – auteur is nog altijd niet te genieten qua humeur.  “U hoeft niet te vergeten dat ik vandaag reeds 45 dagen niet rook en dat dit heel wat van mijn kleine, treurige, zielige en nooit bijzonder mooie persoonlijkheid vergt.” 

bookmarkmijnboekHouwe zo, Mark, denk eens aan al dat positieve als je nu het zomer wordt lekker je rondjes IJsselmeer gaat fietsen met de katten in een fietsmandje achterop. Die Tuinenspecial komt er aan, geloof dat nou eens, bovenstaand een voorproefje. En daarna gaan we er lekker Burnout weer opzetten, toch? Kwestie van een knop.

DGI-Bingo
DGI-BingoIk met een supercentrale en een outlandish central number

De reuring kwam vorige week opnieuw uit de Kunstrubriek. Heer Rozenwater plaatste weer vele saaie tot controversiële of nietszeggende kunstwerkjes en hij ging onverstoorbaar door met zijn ingewikkelde en door niemand begrepen bingospel, dat sinds vorige week ook nogeens provocerend gesponsord wordt door De Geheimzinnige Inzender (DGI).

160418pyramide
Bron: https://www.artdoxa.com

Een fotootje van een pyramide in Luxor, gemaakt door Leopold van de Ven, was een van de kunstwerkjes die Roosje en zijn vriendin voor ons hadden uitgezocht, uiteraard kan een kind aan de Z van zee zien dat het ding bij Alexandrië is genomen (en bovendien geen pyramide is, weleens drie matrozen op een pyramide gezien? nou dan!).  Nee, heel jammer dit, de teloorgang van de beste rubriek van de hele apiedapie.com.

Roos Referendum Logo
Roos Referendum Logo

Heer Huilbaby  lijkt inmiddels wel te beseffen dat er iets mis is en vriend en vijand waren blij met zijn initiatief om zijn eigen functioneren te gaan onderzoeken. De resultaten van het referendum logen er niet om en bevatten veel bruikbare tips. Tot afgrijzen van de kunstliefhebbers op het blog legde Rozenwater de resultaten van het referendum echter helemaal verdraaid uit. “Het viel alles mee, dat moet gezegd: naar boven afgerond krijgt HR een prachtige 8 (en dan te bedenken dat één voter tot driemaal toe een bezopen laag cijfer heeft gegeven. Anders zou de zachtmoedige goedhartige HR zelfs in de buurt van een schitterende 9 zijn gekomen!” Daar gaat dus de komende tijd weinig veranderen, wat ik jullie brom.

Wil jij deze week ook actief gaan meedoen met al deze dingetjes? Ga dan wat ikjes lezen, die staan ergens verstopt in of op de NRC, de krant die zo van lezersanekdotes zegt te houden. Stuur zelf een ikje in. Of scrol hier naar beneden en zeg iets. Dat mag en kan hier nog altijd met een fantasie-emailadres. En voor je het weet kan een citaat van jou, een foto van jou, een wat dan ook van jou, een hoogtepunt van de week worden.  De afleveringen van deze historische rubriek waarin alle hoogtepunten van alle afgelopen weken worden behandeld zijn elders op dit blog te raadplegen.A. Dapie Reacties zijn welkom. Het wordt misschien best wel een prettige week. Als je vindt dat het geen prettige week moet worden, ga dan s.v.p. elders buurten.

Featured image (helemaal hierboven) (c) Wo ist meine Lesebrille, 2016, A. Dapie, een fotograaf waar we nog heel veel van gaan horen

Auteur: Bas van Vuren

Schrijver. Rijmer. Kijker. Kent beroemde mensen. Maakt liedjes. Holland Douze Points.

192 gedachten over “Ik ben blij dat ik bijna dood ga (120)”

 1. Het 100e-reactielepeltje is voor … Mopperkont! Gefeliciteerd man. Volgende week ligt of staat hij in de bus.

  Like

 2. Uit de Wikipedia: A pen name, nom de plume (/ˌnɒm də ˈpluːm/, French: [nɔ̃ də plym]), or literary double is a pseudonym adopted by an author. A pen name may be used to make the author’s name more distinctive, to disguise his or her gender, to distance an author from some or all of his or her previous works, to protect the author from retribution for his or her writings, to combine more than one author into a single author, or for any of a number of reasons related to the marketing or aesthetic presentation of the work. The author’s name may be known only to the publisher, or may come to be common knowledge.

  Tokkies of in ieder geval relatief simpelen van geest of in ieder geval mensen die niks hebben met literatuur worden zenuwachtig en buitengewoon opgewonden van zo’n nom de plume en doen er alles aan om de bijbehorende auteursnaam aan anderen bekend te maken, denkende dat ofwel zij de maatschappij een dienst bewijzen of dat zij hiermee kunnen laten zien hoe slim zij zelf zijn. Deze pogingen, of ze nu slagen of niet, zijn echter nutteloos, betekenisloos en zonder enig rendement. Ik noem het derhalve “nom de plume vandalisme”. “Vandalisme” om de ergernis uit te drukken, maar ook om te laten zien hoe onbetekenend en puberaal de bezigheid is. En ga over tot de orde van de dag met een heerlijk opgeruimd gevoel.

  Image and video hosting by TinyPic

  Like

 3. En heden ververst: de rubriek “Kijk ook eens op” in de linkerkolom, bijna helemaal onderaan. Ja je moet effe scrollen maar dan heb je ook wat: direkte one click toegang tot de eigen blogs van een aantal van onze meest geliefde reageerders hier. Als service van de zaak.

  Geliked door 1 persoon

 4. Apie heeft de modderstroom ingedamd (waarvoor dank) en JdW snurkt rustig voort in zijn onbewaakte huisje, waaruit maar weer eens blijkt, Apie, dat alle negatieve uitlatingen die indertijd daar over jou gedaan werden niet opzettelijk maar uit laksheid door Jan werden gedoogd. Hij had het niet eens in de gaten, zoals hij nu evenmin in de gaten heeft aan welke ordinaire vuilspuiterij ik momenteel bloot sta. 🙂

  Geliked door 2 people

 5. vrijdag 22 april 2016

  Robotica

  Wij streven naar een strak Engels gazon dus toen de grasmaaier ter ziele ging, hebben we een robotmaaier aangeschaft. Het hele weekend op onze knieën om een stroomdraadje in te graven rondom de tuin om de robot binnen de perken te houden. Feest toen de robot ging maaien. Feest voor de hond die een nieuwe speelmaat heeft. Vandaag opende onze hulp de achterdeur; de hond snelde naar buiten, strak achter de robot aan. Zij ziet die robot in de tuin, vluchtend voor de hond, richting de sloot: niet wetende van het draadje heeft ze hem met een sliding, waar voetballers jaloers op zouden zijn, gered.

  Marlies Verhoeff-van den Berg

  Like

 6. Nou Marlies ziet dit ongetwijfeld voor zich, ik niet. Wat een warboel. Wie vlucht er nu? Die robot (huh? heeftie oogjes? is het een google?) of die hulp? Maar als ze vlucht waarom redt ze dan de robot. Vragen vragen vragen op de vroege vrijdagmorgen en we weten dat er geen antwoord op komt. Geeft niet. Er is altijd weer een next ikje.

  Like

 7. Ik vind hem wel leuk, dat Ikje. De hulp – altijd een vrouw, waarom eigenlijk? – interpreteert de maaiende, nietsvermoedende (en hoe zou hij/zij ook moeten kunnen vermoeden, zit niet ingeprogrammeerd) als vluchtend voor de hond. Heel empathisch,zij (hulp) snapt dat hij (robot) een onbekende hond die op hem komt afgesprongen, als agressief in plaats van spelend zou inschatten. Dat het geen mens of ander levend wezen is, doet er voor het invoelingssysteem niet per se toe. Met die indrukwekkende sliding heeft ze de robot ‘gered’ en daar voor de rest van de dag een goed gevoel aan overgehouden. Terecht. Als de robots de mensheid overnemen zal de hulp alvast een streepje voor hebben.

  Like

 8. Jasses Indra, word je zo op drasties gestalkt? Kun je Jan niet een mail sturen om hem die trol te laten blokkeren?

  Like

 9. Mededeling: de gezichtjes in de linkerkolom boven (recente reacties) doen het even niet. Er wordt aan gewerkt. Het heeft de aandacht. Het komt allemaal goed. Gaan we zien.

  Like

 10. Luvienna 10:34 Trolley c.s kan bij Jan ongehinderd zijn gang gaan Van mij mag ie. Heb altijd al een zwak voor demente bejaarden gehad. 😉

  Like

 11. Wij feliciteren de Ermelosche Frietzaak met het behalen van het predikaat Beste AD Frietttent van Nederland 2016 (hoewel er nog 8 maanden te gaan zijn en er nog keifrietenbakkers voorbij kunnen komen, die hebben dus pech gehad, vette pech).

  Photo: © Rick Arnold

  Dreamteamers Wouter, Larissa en Koen verklappen het geheim: “Geen vitrine met kroketten en berenklauwen, maar een strakke counter waarbij alle klanten kunnen zien wat er in de keuken gebeurt. Natuurlijk alleen maar verse producten.”

  Like

 12. De eigenaresse van Snackbar Ludeva in Gorinchem, is niet te spreken over de uitslag van de Nationale Friettest 2016. De zaak eindigde dit jaar met een onvoldoende op de 139e plaats.

  “Het is onbegrijpelijk wat klanten hier zoeken. De friet is zeepachtig, ranzig, papperig en droog.” was het gezouten oordeel van de AD-friettesters.

  Voormelde eigenaresse vindt het allemaal onzin: “Ik heb nooit gevraagd mee te mogen doen aan uw zogenaamde Friettest. Schijnbaar is het in uw belang om hardwerkende ondernemers onderuit te halen (…). Gelukkig komen bij ons elke dag enkele honderden klanten die onze friet wél kunnen waarderen. Voor ons het bewijs dat u er met uw test volledig naast zit. Ik ben tegen plaatsing en geef geen toestemming om foto’s te plaatsen of onze naam te vermelden.”

  Aldus het AD, die er ook een plaatje bij plaatst met “Google” als bron, dat zal dus wel mogen. En het is vrije nieuwsgaring wat je zegt. Hoor en wederhoor is ook zo’n journalistiek principe. Beoordelingen elders op het internet (waarvan de betrouwbaarheid weliswaar een tikkeltje minder eenvoudig te controleren is) zeggen misschien weer iets anders. Had je maar geen patatbakker moeten worden! schater icoontje

  Op naar Gorinchem mensen, we zullen die patattenbakkers in Ermelo een poepje laten ruiken. Kunnen we meteen vragen waar Ludeva voor staat. Luvienna de Vaatwasser, of iets dergelijks. Doorgaans is zo’n afkorting man, vrouw en/of kind, familienaam, hondje, geboorteplaats. Iemand?

  In beide plaatsen heb ik persoonlijk hele stukken historie zitten qua medemensen, maar een patatje heb ik er nooit genuttigd bij mijn weten, althans niet in een friettent, wellicht jaren terug in een poepchique restaurant aan het water te Gorcum en nog meer jaren terug in een pannenkoekenhuisje te Ermelo. We weten het niet meer, da’s jammer, want patat vormt je. Een patatervaring blijft je je hele leven bij, normaliter. Wellicht lag het aan het opwindende gezelschap. ❤

  En wat heb ik al die jaren gemist, met het NRC als mijn lijfblad. Dank voor de betaalmuur aldaar, die heeft een nieuwe wereld voor mij geopend.

  Like

 13. zaterdag 23 april 2016

  Jassen

  Een tijd geleden was ik met mijn vriend in de V&D. Hij was druk bezig met het passen van winterjassen en ik struinde langs de rekken op zoek naar iets geschikts. Opeens zag ik hem hangen. Een bruine jas met een soort van schapenvelletje aan de binnenkant. Met mijn wang ga ik langs de binnenkant en roep verrukt naar mijn vriend: „Deze is lekker zacht!”. We hebben deze jas uiteindelijk toch niet gekocht, want met mijn wang nog tegen het schapenvelletje hoorde ik een man achter mij vragen: „Uhm, can I have my coat back?”

  Natascha Rutgers

  Like

 14. Gorinchem en Ermelo zijn me te ver voor een frietje. En voor poepies om te laten ruiken. Als ik een patat-mèt koop is het die van Bram Ladage. Superfriet en aardige, enthousiaste mensen.

  Like

 15. Natascha heeft zich in de luren laten leggen. Die man heeft ook zijn zinnen op die jas gezet en heeft dat zo handig voor elkaar gekregen.

  Geliked door 1 persoon

 16. Luvienna, de Bram Ladage in Rotterdam is me poepbekend, vooral die grote kraam op de zaterdagmarkt, waar mensen met wijdopen monden staan te kauwen en tegelijkertijd de veiling van grote kamerplanten uit weer een andere vrachtwagen in de gaten staan te houden. Bedoel je die of komt Bram Ladage ook elders in het land voor?

  Like

 17. Bram Ladage is een keten met vestigingen, naast die in Rotterdam (dat is de startplek, geloof ik) in Zoetermeer en Den Haag. Dat zijn de zaken die ik ken. Daarnaast zitten ze vast ook op andere plekken.

  Like

 18. o kijk:

  “Wij zijn in 1967 begonnen op de Rotterdamse markt en inmiddels uitgegroeid tot een sterke formule met dertig winkels.”

  Geliked door 1 persoon

 19. “Op zoek naar iets geschikts …” is nog het meest intrigerende stukje in het ikje. Waar zocht mannensnuffelaar Natascha naar? Had ze niet beneden in de fietsenstalling aan herenzadels kunnen ruiken?

  Like

 20. Oei! Ik ben helaas niet in het land. Maar doe graag een oproep voor je aan onze mannelijke lezers in de buurt, Plopje, Bookmark, Heer Rozenwater … met name Bookmark houdt erg van fietsen. Die van HR ligt ergens op de schroothoop van gebroken dromen.

  Like

 21. Tip: dit is volkomen zinloos, maar wel erg leuk: Verkiezing van het belangrijkste boek van Nederland. Alleen al leuk om al die titels door te bladeren, ze hebben een stapel boeken gemaakt, de populairste bovenaan (de Bijbel op dit moment), en je te realiseren hoeveel van die boeken je allemaal kent, van oud tot nieuw, van fictie tot non-fictie. Keiveel! En meedoen kan ook nog.

  https://www.belangrijksteboek.nl/

  Like

 22. zaterdag 23 april 2016

  Een zwaluw

  Aan de rand van het Naardermeer zit ik bij de uitspanning van Natuurmonumenten te genieten van het uitzicht. Als de serveerster me een kop koffie komt brengen, deel ik met haar mijn verbazing over het feit dat er al zoveel zwaluwen rondvliegen. „Nou”, zegt ze, „ik werk hier nog niet zo lang, maar ik heb begrepen dat dit nog niet echt het soort is waar we op zitten te wachten. Dit zijn eigenlijk, zeg maar, de niks-aan-de-hand- zwaluwen.”

  Harriët Bergsma

  Geliked door 1 persoon

 23. Ja, de serveerster heeft gelijk. De vogelaars worden alleen opgewonden van zeldzame vogels waarvoor ze tientallen kilometers over ’s heren wegen moeten scheuren. Lekker even genieten van een huis-tuin-en-keukenmusje is er niet bij. Daar komen ze hun nest niet voor uit. De woede van de serveerster is derhalve alleszins op zijn plaats. Ik hoop dat zij een vette fooi heeft gehad.

  Like

 24. Aha! Ik vond hem al misplaatst, nou ja, dan moet je hem nog maar een keer zetten, Bertie, kom, we zijn hier gekke gerritje niet.

  Like

 25. Hoewel … kassa is ook hier op zijn plaats.


  Een familiedag of bedrijfsuitje? Boek dan eens een privévaartocht met onze fluisterboot. De vaargids neemt je mee naar de aalscholverkolonie of de eendenkooi. Combineer de rondvaart met een heerlijke maaltijd in Gasterij Stadzigt.

  Like

 26. @Apie 13:55
  Mooi, die verkiezing. Het is (zo te zien) alleen allemaal fictie! En alleen romans, vooral Nederlands. Pff. Geen poëzie, geen wetenschap. Wat is het belang van de boeken op deze lijst? Ik zou denken: dit is een bizar beperkte opvatting van het begrip “belangrijk”. Zoiets als de BELANGRIJKHEID waar voetbalverslaggevers het over hebben als iemand een doelpunt maakt.
  Maar goed. Ik heb hier geen tijd voor. Er is een veel belangrijker zaak gaande: het WK snooker!! Dus voorlopig ben ik nog wel even uit de roulatie. Sorry.

  Geliked door 2 people

 27. Nee hoor, Plopje, ook niet-Nederlandse boeken. En ook non-fictie, want boeken van Frans de Waal staan er ook in, net als Richard Dawkins. Maar van die laatste staat alleen God als misvatting erin, terwijl ik The Selfish Gene veel meer een eyeopener en daarmee belangrijk – pardon: Belangrijk – vind.

  Gedichten moeten er ook in staan. Ik vond Alle gedichten, van Gerrit Achterberg.

  En wat hieraan het belangrijke is? In DWDD zei Adriaan van Dis dat het ging om het belangrijkste boek voor jouzelf. Ben ik het helemaal mee eens.

  Ikzelf heb gestemd op Animal Farm En jullie?

  Geliked door 2 people

 28. Ik heb een stuk of 15-20 boeken aangeklikt, want dat mocht.

  Voor mezelf had ik er eentje aan willen toevoegen van Anton Koolhaas – De Laatste Goendroen – maar helaas, dat kon niet. Voeg hier je boek toe, staat er vals, maar dan krijg je toch weer een heel beperkt lijstje. Begrijpelijk maar toch. Het is niet anders, en het is een keibelangrijk boek, heb inmiddels een uur gezocht, ik denk dat ik het kwijt ben.

  Like

 29. @Luvienna
  Sorry, ik heb heel oppervlakkig even gekeken. En toen zag ik Mulisch genoemd worden. Dan gaan mijn ingewanden opspelen en moet ik snel iets anders gaan doen. Je hebt gelijk: the Selfish Gene is interessanter boek dan het preken over god voor de eigen parochie.
  En tja, het belangrijkste boek voor jouzelf. Pff, dat is toch alleen interessant voor jezelf? Egotripperij dus. Laten ze liever kijken welk boeken invloed hebben gehad op de wereld en/of onze kijk op de wereld. Dan zou ik denken aan Marx, Darwin, Galileo en dat soort lieden. En Rudy Kousbroek natuurlijk. En desnoods aan Freud, ondanks alle onzin die hij verkocht.
  Maar goed. Het snooker is toe aan de 8ste finales. Hoppa.

  Like

 30. @Plopje Mulisch ben ook zeker geen fan van. Ik heb alleen De ontdekking van de hemel gelezen – mweh. En ’s mans persoonlijkheid zit de mogelijkheid om eventueel een boek van hem te waarderen ernstig in de weg.

  Rudy Kousbroek, ja natuurlijk!

  Invloed op de wereld: tja, dan kom je inderdaad op boeken als de bijbel en de koran (die er niet in staat, dus) uit. Wederom: mweh. Ik ben ondanks de vermeende egotripperij meer geïnteresseerd wat mensen om me heen de voor hen belangrijkste boeken vinden. Waar ik dan ook weer van kan leren.

  Like

 31. Dank je, Apie. Heel fraai. Al gaan de boekjes allemaal over het voor ons “gewone” carambole-biljarten. Snooker is een andere wereld. Ook dank voor het filmpje over O’Sullivan. Het is een querulant, maar welk een talent. Zoiets als Cruijff, maar dan in een leuke sport.

  Like

 32. @Luvienna
  Je bent positief ingesteld en je wil nog iets leren. Heel goed. Maar wat zijn voor jou belangrijke boeken? Achterberg is mooi, maar ja, het was wel een moordenaar. Het lukt mij niet dat detail te vergeten. Hm.
  En tja, ik weet ook niet hoe je kunt vaststellen wat belangrijke boeken zijn. In ieder geval niet door erover te stemmen. Dan krijg je uiteraard de bijbel en Mulisch om je oren. Wat de mensen om je heen belangrijk vinden kan oké zijn en kan je op een idee brengen, maar daar ging het hier toch niet om? Belangrijk is een groot woord, maar ik kan iedereen aanraden alles van Willem Elsschot te lezen. Ook zijn gedichten (zoveel zijn dat er helaas niet).

  Like

 33. Oké, ik neem het terug: voetbal kan ook leuk zijn, maar is als sport wel heel ziek. Ze kunnen nog veel van snooker leren. Snooker is bij mijn weten de enige sport waar de deelnemers zelf de scheidsrechter erop wijzen dat ze een overtreding begaan hebben. Zelfs O’Sullivan doet dat. Voor de niet-kenner: overtredingen bij snooker zijn soms heel moeilijk te zien.

  Like

 34. En wat een overdreven gedoe dat snooker. Wat is er mis met drie ballen? De ballenbak daar ga ik wel voor naar Ikea.

  Like

 35. Ik heb net via Uitzending gemist naar DWDD gekeken, waarin het ging over die boekverkiezing. Er zaten een aantal “ambassadeurs” aan tafel die elk een tiental boeken presenteerden die in een bepaalde categorie waren geselecteerd. Op de website zie ik daar weinig van terug, het is een ellenlange lijst van titels, ik werd op een gegeven moment moe van het scrollen.

  Ik heb wel nog even op de Avonturen van Pinkeltje gestemd, het eerste boek waaruit mijn grootmoeder mij voorlas. Ik kende het uit mijn hoofd. Als oma probeerde, om op te schieten voor het slapen gaan, een paar zinnen over te slaan, corrigeerde ik haar onmiddellijk.

  Like

 36. Leuke site, die over het Belangrijkste Boek. Onoverzichtelijk, maar wat een keus!
  Veel o-ja-die-was-ook-goed tegengekomen. En veel goeie kinderboeken. De GVR, Alice in wonderland, om maar wat te noemen. Potter.

  En natuurlijk o.a. gestemd op het verzameld werk van Elsschot.

  Dank voor de link, A Dapie.

  Geliked door 1 persoon

 37. @Plopje, Achterberg gebruikte ik alleen maar omdat ik wilde zoeken of er ook dichtbundels in de lijst stonden. Die naam zat voor in mijn geheugen in het laatje ‘Dichters’ omdat ik ‘Spel van de wilde jacht’ op school moest lezen en duiden. Verder ben ik zo primitief dat ik weinig heb met dichters en gedichten.

  Ik weet niet of het de organisatoren er wel of niet ging om boeken die voor jezelf belangrijk zijn, maar daarom kunnen we die verkiezing zo nog wel gebruiken. Ik vind het een leuke aanleiding om na te denken wat ook alweer voor mij belangrijke boeken zijn en waren, en hoe dat zit met andere mensen.

  Like

 38. En uiteraard kan Heer Rozenwater – onze Redakteur Cultuur – altijd beslissen om een eigen A. Dapie Community Belangrijke Boeken Referendum te maken. Hoop het niet huiver icoontje

  Like

 39. Verder vind ik de boeken van Richard Dawkins, Daniel Dennet en Frans de Waal bijzonder interessant en inzichtgevend. Dat zijn er nog maar een paar. Ik moet altijd graven naar dat soort dingen en dan komen er zo nu en dan ‘o ja’-ideen op. O ja: 1984, daar werd ik koud van. Brave new world, waarbij ik dacht dat die drug toch wel erg lekker zou zijn om zo nu en dan te hebben. Animal Farm, waarop ik gestemd heb. In mijn tienertijd verslond ik SF, voorwal Isaac Asimov, met zijn robotserie. En Jack Vance – die werelden die hij kon schetsen. Stephen King, veel gelezen. Wordt onterecht vaak alleen als horrorschrijver gezien. Ben hem en Ruth Rendell opnieuw aan het lezen, om de kunst af te kijken. Ook was ik dol op Tolkien, vrijwel alle boeken gelezen, zelf het taaie Silmarillion.

  Straks komen er nog wel meer o-ja-hoe-kon-ik-dat-nou-vergetens op.

  Like

 40. Wat een uitstekend idee, Apie! HeRoWa, het is weliswaar weekend, maar lees je mee?

  Like

 41. Roos zit misschien een boek te lezen 🙂 Zou ik zelf ook meer moeten doen, er liggen zeker vijf ongelezen prachtboeken op de eerste verdieping van het salontafeltje.

  Like

 42. Een boek kiezen? Nee, ik ken er teveel en zou niet weten welk beter was dan de beste. Bovendien is het te lastig omdat ook ik hinder heb van het teveel weten van sommige auteurs, dan lees je een boek niet onbevangen meer.
  Ze zouden anoniem moeten blijven, geen interviews moeten geven maar ja, ijdelheid… Mulisch bijvoorbeeld. Treurig want hij schreef goed.
  Sorry, ik kan er niets geestigs van maken, misschien straks in een logje.

  Like

 43. @Luvienna
  Ja, Dennet, Dawkins, De Waal. Geweldig. En zo zijn er nog veel meer: Popper, Midas Dekker, Gould, Schopenhauer, Hornby, Nickolls. En SF, uiteraard. Asimov, Silverberg, Bester, Heinlein enzovoorts.
  Het probleem is vooral dat er veel te veel is geschreven. Dit is voor niemand bij te houden. Mijn voorstel is: even een pauze: 10 jaar een boekenmoratorium: er mogen dan geen nieuwe boeken verschijnen. Hebben we even de tijd om een beetje bij te lezen. En dan graag ook 25 jaar geen nieuwe kranten. Al die stapels overal in huis: geen gezicht.

  Geliked door 1 persoon

 44. Ja, dat zou mooi zijn, alle auteurs standaard een nom de plume. En onderduiken, niet vertellen dat ze schrijver zijn 🙂 Het lijkt het internet wel 😀

  Like

 45. Plopje, er bestaat internet, Blendle, Kindle, wie er nu nog stapels papier in huis heeft loopt ernstig achter.

  Like

 46. @Apie
  Snooker is niet aan jou besteed. Vooral jammer voor jou. Want je hebt geluk als je van kip houdt. Zal ik maar zeggen. Ik ben heel blij dat er in Nederland vrijwel niemand belangstelling voor heeft. Want ik neem alles op van de BBC en kijk pas later. Soms veel later. Maar ik hoef niet bang te zijn dat er in de krant of op de Nederlandse tv uitslagen worden verraden. Prima. Dank je, Apie.

  Like

 47. @Apie
  Ja, ik loop ernstig achter. En ik zal ook nooit meer mijn achterstand inlopen. Blenle, Kindle, ik weet niet echt waar je het over hebt. Facebook, twitter, mobieltjes, daar heb ik allemaal geen tijd voor. Ik moet eerst de stapels kranten en boeken wegwerken. Maar stromend water en een kolenkachel zouden misschien wel prettig zijn. Ga ik over denken.

  Like

 48. @Plopje Groot fan van Midas Dekkers (maar wie niet). Gould was ik het vaak mee oneens. Popper, Schopenhauer, enz.: niet gelezen. Ja, ernstig, ik weet het.

  Ik heb pas na heul lange tijd mijn van de verhuizing nog ingepakte SF-boeke uitgepakt. Het kwam allemaal weer teru, de namen die je noemt, en Richard Matheson, Keith Laumer, Theodore Sturgeon, Fritz Leiber, De man die zich uitvouwde (welke scrhijver ook alweer? en nog veel meer. Ik heb ook alle boeken van George Martin gelezen, Game of Thrones. Maar dat is van recenter datum.

  Dat moratorium ben ik tegen, dan duurt het nog 10 jaar voor ik een boek mag laten verschijnen. Nou gaat het schrijven niet snel, maar ik hoop het toch wel eerder dan over 10 jaar klaar te hebben.

  Like

 49. @Plopje, als de kolenkachel en stromend water gelukt zijn, kun je misschien ook eens over elektriciteit nadenken.

  Like

 50. Dat opnemen van snooker op de BBC gebeurt met behulp van een zelf te draaien vliegwiel?

  Like

 51. @Apie april 24, 2016 om 07:55
  Weet je nog hoe het boek eruit zag Ad?
  Jazeker, het was het middelste, met die ballon.

  Like

 52. @Luvienna
  Helaas heb ik mijn hele SF-verzameling ooit weggegeven. Heb ik nu een beetje spijt van. Maar ja, je sleept al die boekenkasten en andere zooi maar achter je aan en je erven (indien aanwezig) brengen het toch gelijk naar de AVR. Hoe was het ook alweer: bezittingen zijn zaken die op weg zijn naar een ander of naar de afvalverwerking. Zoiets.
  Elektriciteit is ook een aardig idee, maar ik weet niet of de gevolgen voor de gezondheid op lange termijn bekend zijn.
  Het opnemen van de BBC gaat via een zwart kastje. Er is mij geleerd welke knopjes ik moet indrukken. Verder gaat mijn kennis niet.

  Like

 53. Tja, de Koran is een spin off van de bijbel welk weer een spin off is van de torah, staat die erin? Middas Dekker samengestelde boeken koop ik nooit meer want 80% heeft hij her gebruikt voor een boek onder een andere titel, net als Boudwijn Buch. Heel slim, want de kachel moet branden, de winkel verkopen, dus ik misgun het hen niet. Aan het beste boek van allen ben ik hard aan het werk. Het uitzicht is bijna perfect nu moet ik nog wat aan de tips van Luvienna aangaande muziek doen of niet zeiken en gewoon geld uitgeven aan een ouderwetse installatie van B&O bij een kringloop of zo.
  Nader tot U en op Weg naar het einde (Reve) zijn qua humor bijna onovertroffen. De donkere kamer van Damocles vond ik qua dubbele bodem weergaloos maar mind you, toen was ik vijftien, Mulisch Ontdekking van de hemel vond in de eerste vierhonderd pagina’s weergaloos, de rest kon de prullenbak in. De man nam zich voor mij in na zijn door toen ik voor zijn liefde voor dieren hoorde. Wolkers was de beste en mooiste prater van allen. Grünberg heb ik alleen columns en tweets gelezen. Wat houd je over? Ik heb wel de trilogie van de ring gelezen, geweldig maar ook toen was ik een jaar of vijftien. Ook toen las ik het hele werk (vertaald) van Orwell. Weet je, wat een saai onderwerp eigenlijk. Ik lees al 16 maanden niets meer, zelfs geen non-fictie, haast niets, behalve het nieuws. Het goede van het nieuws is dat het vaak beter is dan het origineel. Als ik er nu nog het geduld voor zou hebben, Plopje, dan keek ik ook weer snooker. Maar ik ken niemand meer. En ik heb maat 1 grote tv. Vroeger had ik er twee. Dan was het heel leuk (ik was net op mijzelf) om snooker op de ene tv te kijken en porno op de andere.

  Like

 54. En die andere keer, toen had je weliswaar snooker maar ook konininginnedag en tegelijk een brandend LA na aanleiding van de moord door de politieagenten op Rodney King(?). Geen internet niets maar wel CNN. Man wat een beleving, onze lieve koninging die woef, nee wijdde, de prinsen die koeken hapten en in de VS zielige vrachtwagenchauffeurs die uit hun auto werden betrokken en gewoon doodgeschoten. Live. Dat was de eerste signalen van ‘THE Global Village’… Ben er heel lang van onderste boven geweest. Dat zijn dan weer de nadelen van schrijver willen zijn he. Onderste boven zijn.

  Like

 55. Ik kan, sorry, laatste bijdrage*, niet echt meer snel live bijdragen leveren, maak te veel fouten.
  *laatste dus als in schrijven en inleveren zonder er lang naar gekeken te hebben en hoopvol de fouten er uit filteren…

  Like

 56. Had ik trouwens al geschreven dat ik het een leuk en onderhoudend interview vind? Nee, dan bij deze. Er is nog een interview. Als het goed is, maar er is ook veel kwaad in de wereld, jawel, vroeger dacht ik van niet maar tegenwoordig wel wat heel veel verklaarbaar maakt: Edith, Geert, Gerard J, J, en ga maar een tijdje door, Anders, Mohammed B (nu moet ik de B wel vermelden anders kom ik in o.a. het enge rijtje van de vrienden van Theo, die boer uit Drenthe die denkt dat hij leuk is, mij, als je niet van mij houdt-kan ik mij goed voorstellen-… Maar er is dus nog een leuk interview met onder Apie en als het hoed is heb ik ergens nog een link en als heer Dapie die wil wn leuk lijkt wil ik dit wel eens opduikelen. Het komt van mij uit dus je kunt hem niet betichten van ijdelheid. Want al zijn we gelukkig weer on speaking terms, ik kap er nu mee en ga verder voetbal kijken en mijn club Feyenoord aanmoedigen.
  Hup Feyenoord. Geen woorden maar die fucking cup!

  Like

 57. Een tienjarig 10 jaar een boekenmoratorium
  Voor!
  Een A. Dapie Community Belangrijke Boeken Referendum te maken.
  Bij die lange gewéldige- boeken-lijsten ga ik me altijd heel nietig voelen. Tegen dus.

  Veel gezeur en geklaag over het weer in Nederland de laatste dagen. De officiële gevoelstemperatuur lijkt daarbij niet te corresponderen met wat mensen écht voelen: schrale wind, waterkoud, somber weer etc. Een rol speelt natuurlijk ook hoe goed of slecht het weer de voorgaande dagen was. Dan komt een survey goed van pas.

  Hoe ervoer u het weer vandaag (niet voor expats)?
  http://www.poll-maker.com/poll665452x3c694E1e-27

  De weekend kop laat ondertussen een nek aan nek race zien tussen het luizenleventje van Bertje en Apie’s zakkam:

  http://www.poll-maker.com/results664378x2179303D-27

  Like

 58. Wat een prachtige literatuur komt hier aan het woord, een wereld gaat open, zeer geslaagd deze boekensite, veel genres, veel smaken.

  Ik houd me maar even bij Elsschot: Lijmen/ Het been met Boormans en zijn ” Wereldtijdschrift voor Handel, Industrie…..etc.
  Subliem deze running gag, ongeevenaard.

  Geliked door 2 people

 59. Is het de bedoeling trouwens dat iedereen uitbundig zijn mening gaat geven over de diverse auteurs die hij in de loop van zijn leven gelezen heeft?
  Kan, maar dan blijft er minder ruimte over voor mensen die zoveel gelezen hebben dat ze een bagage van zich af hebben geschud en met een kleine rest overleven.

  Like

 60. @Klare taal, wat mij betreft is ’t niet een specifieke bedoeling om het een, het ander of nog iets anders te doen. Er is ruimte voor alles. Zowel anything als everything.

  Like

 61. Leuk dat je er weer even bent, Boekie. En wat leuk dat je ook een aantal van je gelezen boeken met ons deelt. Ik vind het altijd interessant te horen wat andere mensen gelezen en gewaardeerd hebben.

  Like

 62. Luvienna, je bent een een beeld van tolerantie.

  Dezelfde tolerantie stuit mij soms ernstig tegen de borst.

  What’s possible, if ever so far?

  Like

 63. Beetje laat.
  Natuurlijk bedoel ik niet dat auteurs zich moeten afsluiten of alleen onder nicknames mogen schrijven.
  Maar er zijn er van wie ik denk dat dat beter zou zijn. Mag ik dat denken?
  Nou ja.
  Verder kan ik met de besteboekverkiezingsdiscussie niet zo goed meedoen want bij elk goed boek denk ik: dit is het. En dan komen er gedachten over vroegere gelezen boeken die ook het beste waren, kortom, ik weet niet meer wat te kiezen.
  Eén boek blijft in het geheugen hangen maar dat is meer een aanklacht dan ontspanningslectuu en wie zit daar op te wachten.
  Jeessus, wat een lang verhaal tegen middernacht en nog warrig ook.

  Geliked door 1 persoon

 64. maandag 25 april 2016

  Ontknoping

  De verhuizing van zijn bejaarde ouders verliep beter dan een vriend had gedacht. Hij moest alleen nog een tv-provider vinden. Nadat hij bij de derde provider op rij het bericht kreeg dat op het nieuwe adres van zijn ouders geen diensten beschikbaar zijn, werd zijn vader ongerust. Hij verzuchtte dat hij de ontknoping van het voetbalseizoen niet zou willen missen. Om tijd te winnen sprak mijn vriend de ergste voorspelling die je in een Feyenoord gezin kunt maken uit: „Pa, ik denk dat Ajax kampioen wordt.” Zijn vader werd op slag geduldig: „Ach jongen, doe maar rustig aan. Er zijn belangrijkere dingen dan tv.”

  Ben Schaafsma

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.