Ik wilde over het kleine geluk schrijven (136)

Een vuilnisbak als deze, maar dan met een zwerver erin Photo: Hans, CCO Public Domain, no attribution required, maar doe het lekker toch icoontje
Een vuilnisbak als deze, maar dan met een zwerver erin. Photo: Hans, CCO Public Domain, no attribution required, maar doe het lekker toch icoontje

Saskia Mudde zag een zwerver omgekeerd met zijn hoofd in de vuilnisbak staan op zoek naar een goeie krant. Dit was volgens Mopperkont vast een “aan lager wal geraakte NRC-lezer”. Els van Oosten kreeg een prachtige motivatiebrief van een kandidaat, die echter bekende dat zijn vader die geschreven had. Klare taal: “De clou van het ikje was wel zeer frappant, in andere landen zou die openhartigheid afgestraft worden.” Het leukste ikje van vorige week, want daar heb ik het natuurlijk over, ikjes, die uit de NRC, en wat we ervan vinden, was die van Jesper Verhoef, die vertelde hoe zijn vriendin, werkzaam bij een ICT-helpdesk op de vraag “who is your internet provider?” te horen kreeg: “Mijn vader”. 

“Nu is de overheid eigenaar van mijn organen??? Wat een bullshit. Wie regelt donatie nu? Ronald MacDonald?”

Onze reageerders hadden ook een mening over orgaandonatie, dit naar aanleiding van een ikje dat geen ikje maar een wikipedialemma was. Bergbeken riep ontsteld uit: “Nu is de overheid eigenaar van mijn organen??? Wat een bullshit. Wie regelt donatie nu? Ronald MacDonald?”

Klare taal was in vorm:”Jiskefet misschien?“. Bertie ging daar nog een graadje of wat overheen: “Hondenbrokkenfabrikanten?” Voornoemde Klare taal deed ook nog een serieuze duit in het zakje en verklaarde dat ze blij was dat haar organen “al dan niet bruikbaar wegens misbruik tijdens leven, niet zonder meer kunnen worden afgepakt en al dan niet worden gebruikt of misbruikt om verder levende personen, waarvan ik het voortleven niet op prijs stel, te verlengen.” Pawi was het met haar eens: “Je moet er niet aan denken dat je longen naar een kettingroker gaan, je lever naar een verstokte alcoholist en je ogen naar een pornogluurder…”

Helaas zijn de video’s vaak krenentommend saai. Maar heel soms zitten of staan er lekkere dingen op het toneel.

Mopperkont toonde zich weer een nijvere ikjesplaatser, waarvoor dank. Hij plaatste traditiegetrouw ook weer wat muziekjes die het beluisteren en bekijken meer dan waard waren. Kun je muziek dan bekijken? Ja, muziekjes op YouTube kun je bekijken. Helaas zijn de video’s vaak krenentommend saai. Maar heel soms zitten of staan er lekkere dingen op het toneel.

Hieronder deel ik bijvoorbeeld de Chaconne van Bach, een werkje dat deze grote componist zoals bekend eigenlijk voor één (schrijve 1) violist schreef, maar ja, zo gaat dat dan, dan is er een cellist die dat niet kan hebben en zegt dat kan ik ook en wel veel beter, met m’n grote dikke ding, en dan gaan z’n vriendjes meedoen en zijn zusje en hopla, voor je het weet zitten er vier van die jokers met die grote dingen tussen hun benen dit oorspronkelijk zo fragiele en romantische werkje af te beulen. Het is niet anders, maar beluister het werkje dus wel met deze achtergrond. Zo onschuldig, zo romantisch, zo puur is het dus allemaal niet. Probeer ook het lekkere ding te vinden.

Het zesde deel van zijn (MopperkontsBách heeft nooit iets van een reisblog uit zijn pen gekregen)  reisverhaal verscheen, en het was er eentje met 1 sultan, 2 eerste ministers en een stapel verdwenen vuil ondergoed. Dat ondergoed had volgens de auteur de meneer aan wie een protserig museum was gewijd tot iets menselijker proporties teruggebracht. Jazeker, maar … dan had hij weer geen museum gehad. *duh icoontje*

“Ik wilde graag over het kleine geluk schrijven en ik vind dat ik goed begonnen ben”

Zondegeest waarde ook vorige week weer veelkoppig op de site rond. Hij testte of zijn “VISA werkte” *huh icoontje*, logde met verschillende accounts en wachtwoorden in op WordPress en andere sites, zei iets over Youp van het Hek, vermoedelijk omdat deze vloekende grappenmaker net op dat moment op de televisie een prijs aan het in ontvangst nemen was, dat hij ijsjes ging eten, dat hij geen mantelzorger meer is, dat hij “met een windje en onder de wolkjes over het crematorium” ging fietsen, dat zijn batterij leeg was … en kwam toen terug onder de naam Bergbeken en at zijn jurk op. Verder deed hij pogingen om een foto te plaatsen. “Ik wilde graag over het kleine geluk schrijven en ik vind dat ik goed begonnen ben”, zei hij en dat is zeker zo.

Wil jij deze week ook actief gaan meedoen? Ga dan bijvoorbeeld eens wat ikjes lezen, die staan ergens verstopt in of op de NRC, de krant die zo van lezersanekdotes zegt te houden. Stuur zelf een ikje in. Of scrol hier naar beneden en zeg iets. Dat mag en kan hier nog altijd met een fantasie-emailadres. En voor je het weet kan een citaat van jou, een foto van jou, een wat dan ook van jou, een ultiem hoogtepunt van de week worden.  Heb je inspiratie nodig? Alle afleveringen van deze rubriek waarin alle hoogtepunten van alle afgelopen weken worden behandeld zijn elders op dit blog allemaal te raadplegen.

A. Dapie

Reacties zijn welkom op apie@apiedapie.com. Het wordt misschien best wel een prettige week. Als je vindt dat het geen prettige week moet worden, voel je dan vrij om elders te gaan buurten. Wij doen dan gewoon hier onze eigen dingetjes en jij doet de jouwe daar. En ik wens dat alle levende wezens gelukkig zijn. Kom daar maar eens om.

Featured image (helemaal hierboven) is een kip, gefotografeerd door John Towner. Geluk zit in een klein hoekje, die kip weet niet wat hem te wachten staat en is dus keirustig en sereen en ik dank John en unsplash.com weer voor het genoegen. 

Advertentie

Auteur: Bas van Vuren

Schrijver - Rijmer - Kijker - Stemacteur - Kent beroemde mensen - Maakt liedjes - Doet iets met #ikjes - Want ja - Je moet toch wat

79 gedachten over “Ik wilde over het kleine geluk schrijven (136)”


 1. Liefdesleven

  We zitten in de trein tussen Amsterdam en Utrecht. Het is rustig in de coupé, op een dame na, die in plat Amsterdams luid telefonerend haar weekend doorneemt. Ook haar complete liefdesleven komt voorbij:
  „We hebben wel samen een drankje of drie gedaan, maar hij zei dat hij niet met mij naar huis wilde en toen…” Op dat moment stapt een man op de vrouw af en verzoekt haar het gesprek te staken vanwege overlast. Mokkend verbreekt de vrouw de verbinding. Het is een tijdje stil. Dan klinkt een stem van achteruit de coupé: „Maar hoe liep het nou af?”

  Elias Rutten

 2. Het wachten waard, alleen al voor Bach’s Chaconne. Een heel aparte uitvoering.
  Mopperkont en Zondegeest terecht in het zonnetje, van de laatste een supermooie zin in de titel van deze intro.
  De week is begonnen.
  ps
  De kip eet ik liever niet, het beestje ziet er zo levendig uit. 😉

 3. Een wel erg grappig en herkenbaar ikje deze keer. Hulde voor het optekenen, Elias.

  Het is onvoorstelbaar wat je aan privacygevoelige chitchat langs hoort komen in het openbaar vervoer. Zelf vind ik de ruzies de leukste, met name het gehijg, gezucht, gesteun, gezweet, de gepijnigde blikken naar buiten en volkomen, volkomen in het gesprek, geen enkel besef dat meneer of mevrouw (beide geslachten doen het ongeveer in gelijke mate) niet alleen in de auto of op het toilet zit, maar in een coupe van een internationale of regionale trein.

  In de eerste klasse gaat het, ik kan er ook niks aan doen om een vooroordeel te moeten bevestigen, vaak om zakengesprekjes, rekeningen, klanten, roddels over collegaatjes, klachten over telefoon- en internetproviderabonnementen en zo, en in de tweede klasse (als ik daar eens heel snel doorheen moet lopen op weg naar de uit- of ingang) gaat het inderdaad om ruzietjes in de privesfeer, gezondheidsklachtjes en duffe “wat heb jij voor dag gehad” en “waar ben je nu?” gesprekjes. Antwoord op de laatste doorgaans: “in de trein”. 😀

 4. Tip voor het lekkere ding: is pas ergens over de helft van de video. Loopt quasi per ongeluk achter de musici langs en verdwijnt dan weer in het decor. Man man man … wat een lekker ding!

 5. Update: inmiddels is de foto van Bergdinges boven water gekomen, context niet duidelijk maar dat wil/kan hij zelf wel even toelichten, als hij dit artikel kan vinden althans en als hij het nog weet en als zijn tablet niet kwijt is en zijn batterij niet leeg.

  Image and video hosting by TinyPic

 6. Een wat kortere weekaftrap dan dat we meestal gewend zijn, maar dat mag de pret niet drukken, Zoals altijd niets op aan te merken, behalve dat de kip in de bovenplaat een wezen van het vrouwelijk geslacht is, waarbij het usance is die met ‘ze’, ‘zij’ en ‘haar’ aan te duiden ipv met bijvoorbeeld ‘hem’.

  Rest mij nog te melden dat ik blij ben dat ik me hier afzijdig heb gehouden van het donor kebab debat (aan elkaar geschreven, aub); de discussie op Twitter was mij al meer dan genoeg.

 7. Dank je, Luv. De kip is een transgender hoor, jaja, je kunt het niet altijd zien, wat denken we toch nog ouderwets icoontje.

  De kortheid van het intro loopt gelijk op met de interessantheid van ikjes en discussie.

  Het echte felle “debat” speelt zich tegenwoordig idd af in het twitterriool, daar waar men nog heerlijk anoniem los kan gaan.

  Zelf overweeg ik om te gaan treitervloggen, de kachel moet per slot van rekening ook wat steviger gaan roken. Ik heb zoveel kosten tegenwoordig, man man man, dat wil je niet weten 😀 Maar nee, we hebben hier al een buurthuis.

 8. Van vele kanten ben ik erop gewezen dat een kachel niet hoort te roken. Gelieve in bovenstaande reactie schoorsteen in te voegen waar kachel staat en dan nog is het een oubollige vergelijking. Maar we hebben niets anders, de taal loopt mijlenver achter op de moderniteit.

 9. Zo werkt het helaas niet, Bertie, in het intro komt alleen aan bod hetgeen al deze week is gezegd, als het ware, dus mijn handen zijn gebonden.

  Maar ik zou best weleens een treitervlog willen maken bij de gekkies die zo hard om vrijheid van meningsuiting schreeuwen, maar huiliehuilie doen zodra je iets over hullie opmerkt [gemodereerd]

 10. Zo ver had ik niet nagedacht hoor. Ik was alleen nieuwsgierig hoe jij iets dergelijks in elkaar zou zetten en ja, het zou mooi zijn een paar etterbakken zelf te confronteren met wat treiterij.

 11. Ik zou geen goeie treiteraar zijn, denk ik. Te goeie inborst. Al heel snel zou ik medelijden krijgen. De echte treiterkop slaat er nogeens extra op als zijn tegenstander op de grond ligt, het liefst hardop lachend en rondkijkend of zijn kornuiten hem ook zo flink vinden.

 12. Een goed begin van de week, het kleine geluk doet het ‘m.

  Ben een poosje aan het eindpunt van internet, daar waar het gas begint zeg maar. Probeer het wel te volgen allemaal.

 13. Da’s mooi, Pawi, aan het eindpunt van het internet, da’s bijna groot geluk als je het mij vraagt. Maar ja, je vraagt het me niet.

 14. Prinsjesdag is voor hen die niet in Nederland wonen rechtstreeks te volgen via:

  http://www.bvn.tv/bvnlive

  En de Nederlanders in Nederland kijken natuurlijk naar:

  http://www.npo.nl/live/npo-1

  Of zo zij die nog hebben een ouwerwetse gewone televisie.

  Tot slot, voor hen voor wie al dat oranje en al die hoedjes gewoon teveel wordt, e.e.a. kan ook zonder beeld beluisterd worden, en dat doe je hier:

  http://www.npo.nl/radio

  Veel plezier allemaal, ik ga me NU aan een toestel kluisteren.


 15. Afdingen

  Ik liep met een vriendin in Londen over een markt. We stopten bij een kraampje waar ik een leuk shirt zag. „Hoe duur is het?”, vroeg ik. „10 pond”, zei de vrouw. Dat vond ik best veel en ik probeerde af te dingen. De vrouw hield voet bij stuk, dus ik zei tegen mijn vriendin dat we door moesten lopen, dan zou de verkoopster vanzelf wel achter ons aan komen met een lagere prijs.
  Even later kwam de verkoopster inderdaad naar ons toegesneld. „Ik zei het toch!”, zei ik tegen mijn vriendin. De verkoopster gaf mij een zonnebril en zei: „Die ben je vergeten.” Toen ze weer weg was, zei mijn vriendin: „Nu ben je zeker wel blij?” „Ja”, zei ik. „Dat is namelijk niet mijn zonnebril.”

  Roos Schimmel

 16. Ik heb het al eens eerder gezegd: zo’n wekelijkse samenvatting is toch wel ontzettend handig als je een even een aantal dagen afwezig bent geweest. Bedankt, Apie!

  Wat het ikje betreft, dit verhaal is de plot van een aflevering uit de Amerikaanse TV-serie “Modern Family”, met als enige verschil dat het daar niet om een marktkraam, maar om een autodealer ging.

 17. Mooie beknopte intro Blogbaas, een soort klein keekje op de week, de chaconne was een hoogtepunt van virtuositeit.

  Vandaag weer een hoogtepunt, Prinsjesdag, de outfit van onze “minister van onderwijs, Jet Bussemaker ” spande wel de kroon, geheel in overeenstemming met haar plannen en ideeën.
  Het geheel was dus een zeer komische en optimistische visie op onze toekomst en die van onze kinderen en kleinkinderen.

 18. Ik zou graag een plaatje plaatsen van haar in haar dressing, ware het niet dat ik daartoe niet in staat ben, ik weet gewoon niet hoe dat moet.

  Waarschijnlijk hebbende meeste mensen haar wel gezien en gehoord, dus blijft het een zinloze exercitie.

 19. Op het plaatje staan, rechtermuisknop, dan “copy image address” en dat vervolgens hier plakken. De rest gaat vanzelf of doe ik.

 20. Ik zelve vond die van Marianne Thieme het meest spraakmakend.

  Er is ook een aantal hoedjes met bijbehorende dames eronder die ik hier kiesheidshalve niet zal plaatsen kijk zelf maar icoontje

 21. Ach, die Jet, zo begeesterd. Een outfit met een verhaal.
  Liever stem ik af op NPO2 , 23.10 uur.
  Hersenwetenschapper Gerard Smid wordt zelf getroffen door dementie en wordt -op eigen verzoek- gefilmd door zijn vrouw.
  Dementie is geen amusementsonderwerp, toch wil ik deze documentaire zien.


 22. Nieuwe auto

  Mijn echtgenote wilde al een tijdje een boodschappenauto, maar ik wilde daar niet aan. Toen we laatst op Kos op een terras zaten, rakelde mijn vrouw de kwestie nogmaals op. Enigszins bedwelmd door de drank gaf ik schoorvoetend toe…
  Terug in ons land werd inderdaad besloten tot de aanschaf van een tweede auto. Mijn eega trapte ’m meteen flink op z’n staart. Ik wilde haar tot kalmte manen, je mocht hier tenslotte maar 50, maar het was al te laat. Een motoragent dwong ons tot stoppen. Hij beet haar toe: „U reed 90 kilometer per uur!” Mijn vrouw reageerde fel: „Dat kan nooit, ik heb deze auto pas een kwartier…”

  Sipco Hellinga

 23. Gelukkig hebben wij de Joods Gristelijke traditie. Vraag maar aan de Joden die in 1945/46 terugkwamen uit de kampen naar Nederland. Traditie: eh…uw huis terug? Kan…eh, u heeft vier jaar geen gas en licht betaald, dus die moet u nu wel betalen, met rente. Is dat Joods of Christelijk?

 24. Ik moet denken aan een opmerking van een zeer goede leraar Geschiedenis, vijf Havo, hij is nu hoogleraar aan de Amsterdamse Universiteit. Hij zei: kijk of luister nooit een politiek debat met obstipatie.
  De man had een vooruitziende blik. Dat hij, getrouwd, ik niet, net als ik, dronken, in een trein van Moskou naar Leninggrad achter de mooie gids aanzat, ach, we waren zat want echt mooi was ze niet, wel was het gezellig. Iedereen aan de vodka en kaviaar behalve ondergetekende, of eigen bovengetekende, want ik had mijn dollars ingeruild voor heel veel roebels. Waar je niets mee kon kopen. Gelukkig kreeg het treinpersoneel medelijden met mij en kreeg ik zelf gestookte vodka.
  Dat vereist oefening die ik nog niet had.

 25. Toezie, staat dit in mijn geliefde NRC? Zeker in de NeXT? Ik heb menig ikje hier gelezen maar dit is misschien wel de slechtste ooit, daar win je Nederland echt niet mee terug!

 26. Ik twitter trouwens onder mijn eigen naam, die vergeet ik (nog) niet.
  Wilders wil de politie inzetten om korans bij mensen thuis in beslag nemen.

 27. De man wil echt opgenomen worden. Eerst ging ie huilen dat niemand naar hem luisterde. Toen dat ie zelf zo zielig was. En dat de zware jongens de Efteling wilden aanvallen. De Efteling! De tranen sprongen in zijn ogen.
  Gelukkig heeft hij vanavond de Donald Duck.

 28. Ik ben zeker niet voor Wilders en da’s zwak uitgedrukt, maar man man man, wat veegde hij qua debatteertechniek de vloer aan met de diverse geachte Kamerleden. En wat legden ze de bal soms dom voor hem klaar.

 29. Met dat laatste ben ik het met je eens. Ze hadden hem 30 minuten moeten raaskallen, en bijna was het gelukt, hij begon al moeilijk te doen, te huilen, niemand luistert naar me mama.
  Toen kwam die sukkel Klaver, die kom het niet laten.

 30. @ Apie 21.26
  De beschouwingen volgde ik niet maar ik kan me levendig voorstellen hoe de gang van zaken was.
  Met zijn talent zou hij een heuse partij kunnen oprichten.

 31. Marianne Thieme van de Partij van de Dieren houdt ook een helder verhaal en (en dat moet er bij een vrouw bij) ziet er prima uit vandaag. Samsom zit er bij als een jochie dat weet dat hij er volgend jaar niet meer bij is.

 32. Heerlijk die kamerdebatten, vooral Kuzu, rasdemocraat afkomstig uit de PvdA, steelt de show.

 33. By the way, weet iemand iets over Pontius? Hij is nu wel heel erg lang weg .. o_O

  (zijn laatste optreden alhier was op 2 augustus)

 34. APD, je schreef dat GW een goede debater is, maar daar ben ik het niet mee eens.
  Ja, tenzij je het normaal vind om Fact Free, de waarheid geweld aandoend dus, en zonder je te houden aan de regels van enig fatsoen te spreken. Ja dan kan iedereen dit.

 35. Hoezo zou ik dat normaal vinden? De man is technisch gezien een goeie debater, is gevat, pareert een aanval met een veel leukere tegenaanval. En nee, eens met hem ben ik het niet.

 36. GW is doorzichtig en uitgekookt tegelijk; laat de andere sprekers afgaan en gaat volkomen zijn eigen gang in een debat. Hij geeft niemand een kans.
  Ondanks mijn tegenzin moet ik dat ook toegeven.

 37. Dank je wel, Luvie! De weekaftrap gaat er vandaag ietsje anders uitzien, dit vanwege grote drukte in het dagelijkse leven van de blogbeheerder, e.e.a. zal deze week zelfs gepaard gaan met een half of heel dagje volledig internetloos huiver icoontje

  In plaats van een overzicht van ikjesreacties van vorige week, wordt het vanmiddag een ikje uit de archieven van de NRC en NRC Next, van een begenadigd ikjesschrijver van weleer die mij recent toestemming heeft verleend voor herpublicatie van al zijn geplaatste ikjes alhier. Spannend hoor.

  Vanmiddag om 1 uur de eerste. Eentje van maar liefst acht (schrijve 8) jaar (jaren!) geleden, dus dat weet toch niemand meer.

 38. Deze verse ik wil ik jullie niet onthouden, hij is gedateerd op gisteren (zondag) en heeft geen auteursnaam.

  Camera

  Ondanks de vele digitale camera’s die we tegenwoordig tot onze beschikking hebben, handig ingebouwd in onze smartphones en tablets, hebben veel tieners tegenwoordig een fascinatie voor ‘ouderwetse’ fotografie. Zo zijn Polaroids weer helemaal in. Voor onze vakantie naar Curaçao wilde mijn dochter graag een wegwerpcamera hebben. Leuk idee, dacht ik, maar die bleek moeilijk te vinden. De verkoper op Schiphol dacht wel met ons mee: „u kunt onze goedkoopste camera van 159 Euro ook weggooien

  Bart Sweerman

 39. Die verkoper denkt te knieperig. De camera van 1200 euro kun je ook heel goed weggooien. Het weggooigemak van beide typen camera’s is identiek.

 40. Ik was glad vergeten om iets van het ikje te vinden. Nou, een bareuh eindoordeel denk ik, een NRC-lezer ontmoet simpele-verkoper. Bijster gevat is het kereltje niet. Maar het staat in de krant en we moeten het accepteren als iets bijzonders.

Ik vind er dit van:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: