Luxe problemen

Ik mag met mijn rijke neef een dag meevaren op zijn luxe jacht, op de Middellandse Zee.

Nog in de haven maak ik al trots foto’s voor thuis. De slaapkamers, de jacuzzi, het leren bankstel, de flatscreen-tv.

Dan roept hij mij naar het dek. We kijken samen omhoog naar een enorm schip dat voorbij vaart. De Lionheart, vertelt hij, het schip van Sylvester Stallone. We voelen ons meteen arm en zielig.

 Bas van Vuren

Ikjes, zie nrc.nl
Ikjes, zie nrc.nl
Eerder geplaatst in NRC, 3 september 2008 en ook in de NRC Next van diezelfde dag. In de NRC Next versie heeft een ijverige redakteur (m/v) ongevraagd een slotzin ("Baas boven baas") toegevoegd.
Update: het schuitje heet inmiddels de "Lioness V" en kan gehuurd worden voor tripjes, 's zomers nog altijd op de Middellandse Zee, en 's winters op de Caribische. Dit kan al vanaf EUR 425.000 per week, exclusief benzine en een tip voor de kapitein. Tip: neem voldoende zonnecrème mee.
Advertentie

Auteur: Bas van Vuren

Schrijver - Rijmer - Kijker - Stemacteur - Figurant - Kent beroemde mensen - Maakt liedjes - Doet iets met #ikjes - Want ja - Je moet toch wat

65 gedachten over “Luxe problemen”

 1. Tjeetjemineetje, die Bas van Vuren kan schrijven, zeg! En zelfs geen overbodige eindzin. Hoewel de ‘we’ in ‘We voelen ons meteen arm en zielig’ natuurlijk eigenlijk alleen op de rijke neef moet slaan. Bas’ eigen staat van financiën en niet-zieligheid is ons immers onbekend, hoewel uit het verhaal is op te maken dat die zeer waarschijnlijk minder hoog reikt dan die van de rijke (en waarschijnlijk niet-zielige) neef.

 2. 3 september 2008, Pollens dat is lang geleden maar ik herinner me dit ikje nog als de dag van gisteren.

 3. Ja, talentje die jongen, leuk om hem na zo lange tijd in het zonnetje te mogen zetten. En er komen er nog meer verkneukel icoontje

 4. Als die ijverige redakteur (m/v) nou ongevraagd de slotzin “Baas boven Bas had toegevoegd, dat zou weer wel leuk zijn geweest.

 5. Overigens jammer dat de commentaren op het oorspronkelijke ikje niet meer terug te vinden zijn.

 6. Nou moe, zijn al die reacties, waaronder die legendarische lange van Willem allemaal weggepoetst? Cultuurvernietiging van het zuiverste water. 😦

  Angst weg? En al die andere beroemde uitwijkplaatsen? Als Willem weer eens een rondje langs de velden ging maken? Plof.


 7. Bak gehakt

  Bij de Turkse slager, bij wie ik brood, jam en kip koop, hebben we vaak lol. Hij is trouwens ook de enige die soms de rekening naar beneden afrondt. Zaterdag moest ik even wachten voordat ik aan de beurt was, want hij stond een enorme bak met gehakt vol te malen. Ik laadde ondertussen de toonbank vol met waren om straks te kopen.
  „Raak je dat vandaag nog allemaal kwijt?”, vroeg ik wijzend op de megabak gehakt.
  „Alles voor jou!”, grapte de slager.
  Eenmaal aan de beurt wees ik voor de gein op de volle bak gehakt in de vitrine: „Die hele bak graag…”
  Zonder blikken of blozen antwoordde hij: „Meenemen of hier opeten?”

  Paul van der Haar

 8. Mijn harp is gestemd voor geweeklaag 

  en mijn fluit voor de stem van hen die wenen.
  Spaar mij, Heer,

  want nietig zijn mijn dagen.

 9. Ja maar natuurlijk.. zonder blikken of blozen als de man aan 1 ding ’n hekel heeft zijn dat reisverhalen , slager hoor, ik was daar..hij zoekt dat alles wel op internet . Gehakt, hele bak maar doen, meneer?
  Ik heb nog ’n verhaal over Dracula, meneer, Ik moet het kwijt , Oh?

 10. Goh, wat een grappige slager heeft die Paul. En dat het een Turk is is kennelijk het vermelden waard. Slager, mag dit ikje ook in de gehaktmolen?


 11. Adam & …

  We zijn een weekendje weg met de auto en de kinderen vermaken zich met puzzelen op de achterbank.
  Mijn dochter vraagt: „Mam, wat hoort er bij Adam?”, en legt daarbij de klemtoon op ‘dam’. „Rotterdam?” Ik help haar op weg en vertel over de eerste mensen op aarde. Maar nog steeds vragende blikken.
  Ik zeg: „Je weet wel, de allereerste vrouw die er was, in die tuin, en die stiekem een appel opat.” Glunderend roept mijn zoontje: „Ik weet het: Sneeuwwitje!”

  Madelene Kuipers

 12. Nou, Madelene communiceert met haar kinderen en krijgt daarbij de antwoorden die kinderen van deze leeftijd geven. Waarom moet het in de krant?

 13. Het gaat razendsnel met de ikjes.

  Paul maakte een grap over een bak en de Turk ging er nog eens overheen. Dat was de redding van het ikje.
  Een goeie grap over een beste bak. Dat gaat er bij mij wel in.

  Madelene maakt er een zootje van. Ze gaat van Adam naar Rotterdam naar de allereerste vrouw die er was, die stiekem een appel opat, naar Sneeuwwitje, en vindt dat reuze leuk. Zo zien mijn ergste nachtmerries er soms uit.

  Wat hoort er dan bij Adam? Het Paradijs, waar ooit de Eufraat en de Tigris vrolijk samenstroomden. Ach, waren ze daar nou maar gebleven. Het zou zoveel mooier zijn geweest.

 14. Het land tussen Eufraat en Tigris, ik herinner me de lessen nog en dacht er aan bij het horen en lezen van oorlogsverslagen.
  Het geweld daar, dubbel wrang.


 15. Snorlax

  Met mijn honden loop ik in het park. Het is druk en het lijkt wel of iedereen naar zijn telefoonschermpje zit te staren. Ik snap het niet en het stoort me eigenlijk een beetje.
  Ik hoor een kind tegen zijn moeder zeggen: „Mama, er is een Meowth in de buurt, die moet ik vangen.” Meowth?! Ik kijk om mij heen en zie niets. Ik hoor ook andere onbegrijpelijke namen, zoals „Snorlax”.
  Drie dagen later loop ik weer in het park en weer kijkt iedereen naar zijn telefoon. Nu heb ik er genoeg van. „Snorlax, vijf straten verderop, bij de vijver!”, roep ik hard. Een mensenmassa rent naar de vijver en binnen een paar seconden is het park leeg.

  Bo van der Voort

 16. Mjowd zeg je, Meowth schrijf je.
  Ja Bo, wij van de ikjes-lezers zouden er nooit intrappen.
  Nu jij weet hoe je Mjowd moet schrijven weten wij dat je een enthousiast Pokemon-vanger bent. Wij rennen niet naar de vijver maar kijken om jou heen. En zien Snorlax.

 17. Artikel over Mata Hari gezien? Daarin staat een fotootje van de brieven uit het familiearchief, bijeengehouden door een lint.
  Eerst dacht ik dat het een tekening was van iemand die een omgekeerde kano draagt, of een juk of iets dergelijks. Door dat lint. Het lijkt een schilderijtje.
  Ziet iemand anders dat ook of kijk ik verkeerd?
  Staat in de papieren en webversie.

 18. nog te zien in Den Haag 1/10 en Amsterdam 6/10 en 8/10, een must-see voor operaliefhebbers.

 19. Bertie 29 sep rond 22 uur:
  Ik zag het vandaag, en door je beschrijving kan ik het niet anders meer zien. Grappig.


 20. Rebus

  Het is de eerste les van het Kinderschrijfatelier, niemand kent elkaar nog.
  Als kennismakingsopdracht vraag ik de kinderen een rebus te maken van hun naam.
  Daar is Niels (10) gauw mee klaar.
  Hij levert een vrijwel leeg blaadje bij me in, zonder tekening.
  Onderaan staat alleen: T = L.

  Judy Elfferich

  /b>

 21. Niels heeft, om het in Dick Swaab-termen uit te drukken, een behoorlijk wijd openstaand filter op informatie die van buiten en van binnen zijn brein in komt.

 22. /b> vind ik ook wel goed gevonden.

  Inspirerend ikje. Wedden dat iedereen nu probeert Apiedapie’s naam in een rebus onder te brengen?

 23. Mopperkont, die reisopera voor operaliefhebbers, een must see/hear volgens jou, het door jou gekozen fragment bevat zoveel vibratie dat ik er de bibbers van krijg.

  Ken je een gezelschap dat het vibrato tot een minimum beperkt? Dat zou pas echt mooi zijn.

 24. pawi
  Deze opera wordt zelden uitgevoerd en na deze vertolking zul je weer jaren moeten wachten, voordat je een nieuwe kans krijgt. Mij stoort een beetje vibrato niet. Heb je je wel eens afgevraagd waarom violisten de hand op de snaar altijd laten vibreren ? Voor wat strakker stemgeluid moet je bij de barok-opera’s zijn, maar de onderwerpen zijn meestal lang niet zo aardig als het thema van Ariadne auf Naxos en de meeste andere opera’s van Richard Strauss. Hij mag dan fout zijn geweest in de oorlog, maar voor mij is hij een van de grootsten.

 25. Of iemand fout is in de oorlog blijkt pas achteraf, als de pennenlikkers ermee aan de haal gaan. Wij weten toch allang dat het een komen en gaan is van mensen die het beste voor hebben met anderen (en zichzelf) en achteraf toch niet de juiste keuze blijken te hebben gemaakt.

  Dat was vroeger beter. Je stelde je in dienst van een leger, en kon makkelijk overzwaaien naar een ander leger. De vrouwen volgden sowieso.

  Terug naar de muziek. Arabella Steinbacher. Vibrato als het moet, en lekker glijden als het mag. Ga er maar even voor zitten….

 26. Luvienna,
  Je bedoelt toch niet München, de Bierfesten met Dirndl-décolletés?
  Misschien is onze blogbaas daar even heen.

  4 oktober is het dierendag dat hebben wij dan weer.

 27. Misschien is hij even in overleg met de senaat van Vindicat over de schaamteloosheid die al jaren heerst in de corpora.

  In mijn tijd in Utrecht was daar de kwestie van ” Tres faciunt collegium”,
  die affaire met de roetkappen waarbij een dode viel, een elitair clubje, terwijl ik op Veritas weinig spectaculairs meemaakte tijdens de ontgroening, hoogstens moest je wat smartlappen zingen oid.
  Wij hadden toen een aparte Meisjeskamer zelfs.

 28. Dierendag is niet mijn idee van een feest, de Weinfesten nog minder.
  Ik aai de buurkat en drink thuis een wijntje. Of 2.Of 3.
  ’n Soort huisfeestje.

 29. Volgende week?
  Ja dat zegt Apiedapie.
  Volgende week gaat hij ’t testen.

  ’n Rubriek met hooguit 1 steunkleur.
  Zonder video’s
  Geen reisverslagen.
  Heel creatief.

  Zonder intro.
  Snel, vernieuwend.
  Met ’n blik op de buitenwereld?
  Ja, wat ik heb gezien, wel?

  Er is wel geteld, 1 reactie op de gebeurtenissen in Groningen.
  Ik herinner me, dat elders, ’n reactant om ’n Groninger professor, de site deelgenoot maakte van haar visie op auteur WF. Hermans. die man deugde voor geen meter. Zo controversieel.

  Dezer dagen wordt iemand ’n hersen oedeem geslagen? In Groningen
  Op1 na kijkt men hier de andere kant op.

  Ik las ’n stukje van Youp van ’t Hek.
  Laatste woorden: ’n Hersen oedeem.

  Er is hier NIEMAND die daar stelling in neemt.

  Wij komen hier voor het “ikje” voor ’n reisverslag voor ’n feuilleton.
  Voor veel kleuren. Voor ’n samenvatting van wat al 6 keer is gezegd het intro.

  Mooi weekend.

  Ik wil in mijn comfort zone zijn……

 30. Klare taal was best wel een tikkie warm. Qua boezem en bier. Ik blader door wat foto’s, maar vind er geen 😀

 31. Wat een mooi oog, Bertie!

  Liever geen literpul bier; een lekker witbiertje in een fluitje daarentegen lust ik graag, zeker op een terrasje. Maar dan wel graag zonder Wurst. Dirndl-boezems doen me niets en mogen ook thuisgelaten worden.

 32. (derde poging)
  Dat wist ik niet Luvienna.. Nu wel ☺
  Ik viel op het mooie oog.

  Af en toe wordt een reactie niet geplaatst, geen idee waarom.

 33. Ach, Groningen. Er zijn er onder ons die er veel goede herinneringen aan hebben.

  Zo niet WFH. Een schrijver die ik graag las, met zijn boek Denkbaar de God de God Denkbaar als hoogtepunt. Vond hijzelf ook, bleek tientallen jaren later, toen hij dit boek verkoos om voor te lezen met zijn doorrookte stem. Als luisterboek nog steeds verkrijgbaar?

  De stad waar in een oude jeneverfabriek domme geintjes werden uitgehaald, die overal al zijn veroordeeld. Hersenoedeem, dat is uiterst gevaarlijk, en je komt eroverheen of niet. Kunstmatig koelen, hyperventileren, medicijnen, allemaal marginale middeltjes. Als je hersenen zwellen in de nauw begrensde schedel…zoeken ze een uitweg naar beneden, door het achterhoofdsgat. Dan is er geen redden meer aan. Deze jongen kwam er nog genadig vanaf.

  Ontgroenen? Nooit aan beginnen! Ook niet in Utrecht, ook niet in de meisjeskamer van Klare taal.

  De stad, waar een festival rond David Bowie werd georganiseerd, en toen ging hij dood. Festival geprolongeerd. Dansen rond de dode.

  Groningen is nu vooral bekend om zijn onverkoopbare woningen, vanwege de aardbevingen. Ik was er onderlaatst en zag de scheuren in kleine huizen en de stutten bij grote stallen. De NAM vindt het wel meevallen allemaal (quote ene zusje), maar ondertussen zit mijn andere zusje met een onverkoopbare prachtboerderij.

 34. Bertie, kijk eens hoe je je eigen naam spelt … zo af en toe met een dubbele r, Berrtie, vandaar dus. Heb het nu aangepast, je mag het nu ook zo schrijven. Mocht je het met 3 erren willen doen, dan graag even een seintje vooraf 🙂

 35. Aha, nonchalance breekt me weer eens op. Goed dat je er op wijst, ik zal er op letten. Proberen althans.
  bee er tee lange i….

 36. Mooi Pawi, een ode aan Groningen, Vindicat atque Polit, maar het blijft een sukkelachtig geheel.
  Ik ben benieuwd wat onze schrijvende rechter ervan denkt voor zo ver
  hij daar even heeft over nagedacht.

  Ik zou graag eens iets horen uit die kant.

 37. Eten

  Jaren hadden we oppas aan huis. Zij maakte elke maandag boontjes, gebakken aardappeltjes en vlees voor de kinderen. Gisteren heb ik dat ook maar weer eens gedaan. Mijn jongste zoon, inmiddels vijftien jaar en gespannen vanwege twee toetsen op school, reageerde verheugd met de woorden: „Fijn! Dat geeft me zo’n rustig gevoel, want het doet me denken aan de tijd dat ik me alleen nog maar zorgen maakte over wat we gingen eten.”

  Arja Prikken

 38. Tja, ik dacht, kom ik plaats me d’r maar ‘ns een ikje. Ik zelve, in tegenstelling tot het eten, word er niet warm of koud van.

 39. Die laatste zin… jammer. Twee of drie woorden waren genoeg geweest en hadden het minder gekunsteld gemaakt.

 40. Was dit niet het ikje voor dinsdag? Dan klopt het dat het gisteren maandag was. Hoewel arepels vlees en groente meer iets voor de zondag is. Dan klopt het gisteren weer beter vandaag.

Ik vind er dit van:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: