Vliegtuig

In het vliegtuig naar New York kijk ik meewarig naar de opgewonden toeristen om me heen. Ik woon voor mijn werk in Amerika en vlieg zo’n beetje elke maand. Ik kan de procedure dus wel dromen.

De stewardess komt de immigratieformulieren uitdelen. Witte voor mensen met een visum en groene voor toeristen.

“Resident?”, vraagt ze telkens voordat ze het formulier overhandigt.

Ik zie haar naderen door het gangpad. Af en toe legt ze op haar hurken uit welk papiertje de mensen moeten invullen.

Vermoeid kijk ik uit het venster.

“Resident?” hoor ik weer. Belachelijk dat ze het vandaag in het Engels vraagt. De KLM krijgt steeds meer kapsones.

Als ze bij mij is aangekomen, zeg ik nog voordat ze iets kan vragen geroutineerd: “Doe mij maar een witte!”.

Ze kijkt me niet-begrijpend aan.

“Resident?” vraagt ze.

Flauw om in het Engels te blijven praten.

“Een wit formulier graag!” zeg ik luid en vervolgens, overdreven articulerend, herhaal ik: “Wit!”

Ze staart me aan.

Dan realiseer ik me ineens dat dit een KLM codeshare flight met Delta Airlines is.

Bas van Vuren

Ikjes, zie nrc.nl
Ikjes, zie nrc.nl
Eerder gepubliceerd in NRC Next van 21 juni 2010 
Advertentie

Auteur: Bas van Vuren

Schrijver - Rijmer - Kijker - Stemacteur - Figurant - Kent beroemde mensen - Maakt liedjes - Doet iets met #ikjes - Want ja - Je moet toch wat

96 gedachten over “Vliegtuig”

 1. Jawel, heden geen weekoverzicht, maar we open de week natuurlijk wel met een fijn ikje uit de oude doos van die keischrijver Van Vuren.

  Zelve hopen we het heel gauw wat minder druk met andere dingen te krijgen, zodat we weer volop kunnen gaan samenvatten en highlighten en alles wat er op de site gebeurt zoals gebruikelijk in een kleurig hapklaar pakket te serveren voor diegenen die zelfs geen tijd voor lezen hebben. Want die heb je.

  Blijf dus inzenden, mensen, blijf reageren, ooit word je samengevat en kan jouw reactie ineens … in het volgende weekoverzicht staan, zelfs als titel of tussenkopje, het kan niet op, en het zal ook niet op.

 2. Leuk ikje, het komt me vaag bekend voor, ik weet nog steeds niet wat een code share flight is, maar dat is helemaal geen groot gemis.

  Ik zou wel iets meer van Bas van Vuren willen weten, maar ik vind alleen veel Bas van Vuuren.

 3. Een code share vlucht betekent dat twee (of meer) maatschappijen samenwerken op dezelfde route; ze marketen en verkopen de tickets ieder voor zich, maar eentje doet er het vliegtuig en bemanning. Voorbeeld: je koopt een KLM ticket met een KLM vluchtnummer, maar je zit daarmee in een Delta Airlines vliegtuig met Delta Airlines bemanning. En je buurman heeft een Delta Airlines vluchtnummer, en heeft een Delta Airlines prijs betaald.

  Ja, die Bas van Vuren die moeten we in de gaten houden, op het internet is er zo op het eerste gezicht weinig over hem te vinden. Volgens mij is het een pseudoniem van een bekend iemand.

 4. Had die Van Vuren niet een hele reeks ikjes? Een dozijn of zoiets? Dat wordt dan lang wachten op een weekoverzicht.

  Leuk ikje, met zelfspot en al. Uit welk jaar komt deze?

 5. Ik heb er een half dozijn toegespeeld gekregen, via Indra (hoe zou het met haar zijn overigens). Nee, we gaan nou niet zes weken lang alleen maar die ouwe meuk van die Van Vuren plaatsen heur. Volgende week bij leven en welzijn weer een lekker ouwerwets weekoverzicht en dan … nemen we alle reacties mee die sinds het vorige weekoverzicht zijn geplaatst, er gaat dus helegaar niets verloren.

  Het ikje komt, zoals op de link naar de NRC Next te zien, uit 2010. Ach grutjes, toen was Obama er nog maar net en dachten we dat Amerika de hele wereld weer heel zou gaan maken. En niet alleen zichzelve great. De times they are a changing.

 6. Nou ja, we can een beetje, Klare taal. Ondanks een lastig Congress heeft hij toch wel teen en tander voor elkaar gekregen.

  Leuk Ikje. Die Bassie moeten we in de gaten houden, is een doerakje, denk ik.

  O jee, ik bedenk me ineens: dat zal toch niet Bassie van Adrian? 😮

 7. Ik heb het zo druk dat ik niet eens gezien heb dat ik vorige week de zevende (7e) prijs heb gewonnen in Toon van Driels #nlmv cartoontekstwedstrijd. Man man man. Wat een opwinding. En wat is het toch leuk om onderschriftjes en tekstjes te bedenken. Hier komt ie (zie verder Twitter #nlmv):

  Image and video hosting by TinyPic

  Ach, hadden we de Eregalerij der Hele Keigroten nog maar o_O

 8. Neeeee… van alle kinderprogramma’s die het gezin bekeek vond ik dit een van de ergste. Ik hoorde niet tot de doelgroep, dat zal het geweest zijn.
  Niettemin wens ik hem het allerbeste.

 9. Nee, die is helemaal niet grappig. Maar dat zal zoals Bertie al aangaf, komen doordat ik niet in de doelgroep zit.

  De kerkhofcartoon is daarentegen erg geestig. Gefeliciteerd!

 10. Dank jullie wel. Qua Bassie, nee, geef mij Pipo maar, die van de Dikke Deur en Klukkluk. Om over Mamaloe maar te zwijgen.

 11. Aha, dat is FC Knudde, in het Brabants Dagblad, dat ik een paar maanden geleden heb opgezegd na 35 jaar trouwe dienst.

  Maar wel leuke cartoons. Proficiat APD.

 12. Trouwens die Bromsnor en Saartje waren bij ons geliefd, zal binnenkort wel op de verboden lijst van de VN staan.

 13. @Klare Taal Hahaha! Vanwege het belachelijk maken van het wettelijk gezag, respectievelijk het stereotyperen van de schoonmaakster 😀


 14. Moderne pastor

  Met mijn moeder van 91 en al haar negen kinderen zijn we bij de afscheidsdienst voor haar zus, onze tante. De pastor komt naar ons voor een praatje en maakt een opmerking over het grote aantal kinderen. Hij zegt: „De pastoor is vroeger zeker vaak bij jullie aan de deur geweest?”
  „Oh, hou op”, zegt mijn moeder. „Telkens kwam hij vragen of er niet alweer een kind kwam.”
  „Ha,” zegt de pastor, „dat doen we tegenwoordig niet meer hoor.”
  We reageren allemaal opgelucht. „Nee,” voegt hij er lachend aan toe, „tegenwoordig appen we.”

  Anneke Hettema-van Lotringen

 15. Even voor de goede orde: Bromsnor en Saartje maakten deel uit van een serie over een andere populaire flierefluiter. Maar ook Pipo kon er wat van als het om political incorrectness ging. Wat dacht je van de stereotype huisvrouw Mamalou? Om over Klukkluk maar niet te spreken. Brrrr-icoontje

 16. Zo is het, Ad, het was ook de tijd waarin de burgemeester gewoon nog deugde, automatisch, de man had gezag, wijsheid, en was niet verwikkeld in corruptieschandalen of schandknapen.

 17. Nou, achteraf vraag je je toch wel af of de burgemeester alleen maar gek was op Saartje vanwege haar zelfgebakken koekjes.

 18. Volgens mij staat er in het bovenstaande zoveel nieuwe info.
  Ik vraag me af moet je dit niet nu reeds 4 kleurig samenvatten? Twee keer per week?
  Wat doet de blog manager? Hij vat met 7 kleuren 12 reacties samen: Heeft ie ’n dagtaak aan: dit concept is ijzersterk.
  Wat is de overeenkomst tussen Knoops (Proces Wilders & Apiedapie) en Apiedapie? Herhalen blijven herhalen. Veel kleur.
  Er zijn er die zich daar behagelijk bij voelen.
  Paar oude video’tjes,, dit blog maakt ’n wel heel onstuimige groei door.
  Ik ben er stil van.
  Mooie dag.

 19. Die ketting hing om z’n hals, Ad, en nergens anders om. Kom daar maar eens om anno vandaag, waar de piercings en ander verminkend ijzerwerk schering en inslag zijn. Gisteravond Pauw gezien, daar vond een gezellig keuvelinterviewtje plaats met op de achtergrond minutenlang een neukend stelletje. Naturel, zoals vroeger, maar dan op TV. Knus voor de buis.

 20. Potverdikkie Apie, nou heb ik dankzij Ad Hok en jou ineens een heel ander beeld bij de burgemeestersketting en die brave Saartje met haar mustje en schort en de burgemeester. 😮


 21. Vraag

  Terug van een fietsvakantie in Griekenland, worden diverse hechtingen uit mijn hoofd verwijderd bij de huisarts. Het gevolg van een harde val aldaar.
  Als de doktersassistente me vertelt dat er op den duur weinig meer van te zien zal zijn, is mijn retorische vraag aan haar of ik dan weer net zo mooi word als daarvoor. Waarschijnlijk ontgaat de ironie haar. Ze antwoordt gemelijk dat het dáár inderdaad niet aan zal liggen.

  Ben Ivar Kolster

 22. Tja die Ben toch, had even een mooi momentje met de doktersassistente (die dit standaardmopje een keer of twintig per week hoort).

 23. Slecht van humeur, niet vriendelijk gestemd, knorrig, misnoegd, da’s allemaal gemelijk. Ik denk dat Ben beter “vermoeid” had kunnen schrijven en nee, die ironie ontging haar uiteraard juist niet. Ben denkt kennelijk echt dat zij dit mopje voor de allereerste keer hoorde. o_O

 24. Nou ja, voor Bens verdediging: het was waarschijnlijk wel zijn eerste keer.

 25. Gemelijk, wat een vondst.
  Doet denken aan ‘een beetje gemeen en neerbuigend’ , wat De Dikke Van Dale er ook van zegt.

  Leuk ikje. Geplaatst door de wereldfietser onder ons. Hij zal toch niet zonder helm…nee.

  Dit keer mag de een na laatste zin als overbodig worden beschouwd, die over ironie. Een verfrissende variant.

 26. “Beetje gemeen en neerbuigend” (vooral dat beetje) past het best bij wat ik altijd onder gemelijk verstond. Niet dat ik het ooit gezegd of geschreven heb, slechts gelezen, maar dat houd je toch.

 27. Opening Holland Festival 2010
  Europese Première

  Het Holland Festival 2010 opent in Koninklijk Theater Carré met een eerbetoon aan een van de grootste zangeressen van de twintigste eeuw: Oum Kalthoum. De klassieke Arabische liederen van Kalthoum worden vertolkt door de jonge zangeres Amal Maher, begeleid door Selim Sahab’s Orchestra.

 28. Niks mis mee die Amal, en dat op de vroege morgen, dat komt wel even binnen zeg. Zijn twee mensen ooit zo dronken van liefde geweest, vraagt ze, in een liedje waarin je de kamelen deinend ziet voortschrijden. Ook de oorbellen mogen er wezen. Qua muziek is het niet mijn ding.

 29. Ik vroeg mij eerst af waarom, maar het is wederom een gouden, nou, zilveren greep toch zeker, niet meer afhankelijk zijn van de ikjes van nu, die erg in kwaliteit achter uit gaan en grijpen uit de oude doos, ik hoop niet dat ik hier iemand mee beledig, en zo de boel gaande houdend terwijl je er misschien even weinig tijd voor hebt, APD, ik ben er maar even uit mijn pre winter slaap voor gekomen.
  Er schijnen al meerdere alinea’s geschreven te zijn aan of voor een bepaald of onbepaald feuilleton en die staan in de mailblokken, maar een paar alinea’s maken nog geen aflevering dus ik ben blij weer wakker te zijn.

  Een prettig weekeinde voor een ieder die dit wenst, ik moet nu weg, een koelkast kopen. Je weet immers maar nooit, straks zijn ze uitkocht.

  Gegroet,
  TA etc,


 30. Behandelen

  Mijn vader (bijna 92 en dementerend) reageert niet meer als je hem aanspreekt. De huisarts constateert een delirium. Mijn vader is de avond ervoor met een antibioticakuur begonnen, voor een blaasontsteking. Maar dit verwachtte de arts ook niet. We praten over welke behandeling mijn vader nog moet krijgen, wanneer we moeten stoppen met behandelen en de bijwerkingen van een medicijn dat mijn vader sinds kort krijgt. In overleg met een geriater besluiten we hem toch te laten opnemen in een ziekenhuis. Terwijl de huisarts het papierwerk in orde maakt, kijkt hij ineens op en zegt: „Beseft u wel dat dit zijn eigen risico gaat kosten?”

  Rob can Veggel

 31. Rob can Veggel? Zeker met een Iphone ingestuurd … Flutverhaaltje, sorry. Ik tel 4 keer “mijn vader”, waarvan eenmaal 2 keer in dezelfde zin. De pointe is onbegrijpelijk, uiteraard kost dit de man zijn eigen risico, so what? Afgrijselijkste zin (het is moeilijk kiezen): “Maar dit verwachtte de arts ook niet”. Man man man. Rob can niet.

 32. Wat zou paps er zelf van vinden? Hij is van de leeftijd waarop je het liefst de hand op de knip houdt. t Is allemaal al duur genoeg, jongen.

  Niet zo’n aansprekend ikje. Dan liever eentje uit de oude doos.

 33. Hadden we deze al? Hier wordt het toerisme in de hoofdstad aan de kaak gesteld, en hoe! 😉

  Amsterdam

  4 oktober 2016

  Ik ga naar Amsterdam om aanwezig te zijn bij een interview met een Italiaanse schrijver. Ik ben te vroeg en ik ga op het Spui op een terrasje zitten. De serveerster komt en zij vraagt mij in het Engels wat ik wil drinken. Mijn antwoord: „Een pilsje graag.” Ze zegt: „Oh, Nederlands. Dat hoor je niet veel meer.” Een paar dagen later ben ik weer in Amsterdam en ik koop op de Albert Cuypmarkt druiven. De laatste woorden van de verkoper: „Have a nice day.”

  ikje auteur (tijdelijk)

 34. Tja, er wordt Engels gesproken in de hoofdstad. Op de boulevard van Scheveningen ook hoor. En op meer plekken in Nederland en .. in de wereld, vooral daar waar toeristen komen. Wat wil ikje auteur (tijdelijk) hier nu precies mee zeggen? En wat heeft die Italiaanse schrijver ermee te maken, waarom was ikje auteur (tijdelijk) “aanwezig’ bij het interview? Deed hij het niet zelf, maakte hij niet de foto’s, moest hij tolken? Ein komisches ichlein. Dan liever eentje uit de oude doos.

 35. Te gelegener tijd gaat dit zeker gebeuren. Ook andere ikjes uit de oude doos zijn welkom. Mits ze maar keigoed zijn.

 36. Als ze maar niet zo gekunsteld waren. Men wil een voorval vaak te mooi verwoorden en uitleggen en dan krijg je die onnodige laatste zinnen.
  Jammer.


 37. Ontbijt op bed

  „Weet je zeker dat hij dit mag eten?” De gedempte stem van mijn zoon op de trap maakt me wakker. Het is zondagochtend en ik slaap uit, herstellend na een grote operatie. Met een glimlach denk ik aan de lekkernijen die me als ontbijt op bed geserveerd zouden kunnen worden. Maar de voetjes lopen de slaapkamer voorbij. Naar de nieuwe hamster.

  Jan Blankensteijn

 38. Tegen wie zou de zoon op gedempte toon praten? tegen zijn zusje? zijn moeder? Dat weten we niet, moeten we weer alles zelf invullen soms?

  Prima ikje. We denken mee met Jan, wat hij geserveerd had kunnen krijgen. Beschuitje met boter en kaas, waarbij de boter de brokken beschuit een beetje bij elkaar houdt, een beker hete thee, iets gemorst over de beschuit, sorry pap, een half glas sinaasappelsap, meer hoef je toch niet? en een hard gekookt ei.

  De hamster komt er al met al maar bekaaid vanaf met zijn granen en zaden.

 39. Nu herinner ik me een verhaaltje waarin de hoofdpersoon wraak nam op zijn vrouw door haar haar eigen hamster te laten opeten. Zij wist dat niet tot hij het haar vertelde. Na de maaltijd.

 40. Wat ’n Drive, Swing.
  Wat dacht je, wacht maar tot maandag.
  Krijg je in de herhaling alles in duplo, nog ‘ns herkauwd?
  Hoe kom je op ’t idee?
  …al die aardige prentjes?

  Onderzoek toont aan , dat kleur, herhalen, ’n prentje…
  Dat is de toekomst????
  ..Pardon, die is al begonnen?

 41. Na weken toch gisterenavond weer eens even bij de buren gekeken hoe het er daar bij staat. Welnu, bij een foto van een minderjarig meisje met rood haar en sproeten schrijft ene “Annie Niem” gisteren – 6 oktober, 2016 om 17:29 uur – “Een tampon moet je er ook rustig uitrekken”.

  Wie daar niets van zegt en er zelfs vrolijk aan blijft meedoen is een wegkijker (m/v, just saying, het mag en het kan en je doet je best maar).

  Ik ga in ieder geval over tot de orde van de dag. 😐

 42. Wie zei ook weer “Ieder voor zich en God voor ons allen”?
  Waar de een de slappe lach van krijgt, keert de ander zich vol walging af. De brave inzendingen van Ilona komen zo nog beter uit, dat zag die Heer Rozenwater toch maar weer eens goed.


 43. Verzekering

  „Goedendag mevrouw, ik vroeg mij af of ik met mijn doorlopende reisverzekering ook verzekerd ben voor de Westelijke Jordaanoever?”
  „Ah goedendag mevrouw, wanneer gaat u naar Jordanië?”
  „Niet Jordanië, ik ga naar de Westelijke Jordaanoever.”
  „Welk land?”
  „Hmm… Het ligt bij Israël? Niet iedereen is het erover eens welk land het is.”
  „Ah oké mevrouw en welk land denken die andere mensen dat het is?”
  „…Palestina…”
  „Oh dat is Israël mevrouw, u bent gewoon verzekerd.”

  M.de Waal

 44. De westelijke Jordaanoever hoort bij Israel, net zoals de Krim bij Rusland hoort. Dat weet toch iedereen.

 45. Wat een rare dialoog, het lijkt Herenleed wel maar dan voor dames. Vooral het tweede “Ah goedendag mevrouw ..” is raadselachtig.

 46. 29+30+31+30+31+31+30+ja, daar heb je me, wat is het vandaag, zes, zeven, acht oktober? 212+nog wat dagen rook ik niet meer en ik mis het dagelijks en soms vaker. Heeft het leven nog wel zin, zo zonder drank en nicotine. Geen seks. Geen vlees iedere dag, vis te weinig. Fruit om te ontlasten. Nou, een prettig weekeinde voor allen.
  Wat zijn er al veel minder dit jaar. Prince, Johan en Bowie, was dat dit jaar? Ik weet het al niet meer. Maar wij leven nog. Klagen en leven en Trump en Apiedapie. Alles komt goed en als dit niet zo is dat is dat zo.

 47. Het is vandaag 8 oktober. Hou vol, zondegeest, niet roken is goed voor je. Maar een beetje alcohol en keiveel seks moet je er gewoon bij doen, hoor. Dat maakt het makkelijker.

  Qua Trump: hoe meer we van hem weten hoe minder we hem geschikt achten voor het ambt van president. Qua onsmakelijkheid zou hij zo bij de buren kopjes kunnen gaan verzinnen, anoniem uiteraard.

 48. Kan iemand mij dit ikje uitleggen? Het is van gisteren maar staat vandaag in de krant. Ik snap hem ook na drie keer zorgvuldig lezen niet.

  7 oktober 2016
  Streetcredibility

  Met mijn vrouw loop ik langs de smoezelige achterkant van de supermarkt. Vanwege de schrale oostenwind hebben we de handen in onze zakken.

  Drie hangjongeren komen ons tegemoet. Met hun blikjes, joints en lichaamstaal spat de streetcredibility van ze af.

  Bij het passeren worden wij (op sneakers, met korte jacks) zo stoer mogelijk en licht provocerend aangekeken. Wij kijken zo neutraal mogelijk terug.

  Dan roept de grootste van de drie hardop tegen zijn matties: „Kijk die agenten kijken.” Als we de hoek om zijn vraag ik mijn vrouw of ze hetzelfde hoorde als ik. Ja zegt ze, en na een stevige boks vervolgen deze ‘senioren’ tien jaar jonger hun weg.

  Ghislaine Roozen

 49. Ghislaine en haar vrouw geven elkaar een stevige boks, en voelen zich tien jaar jonger. Omdat ze voor agenten worden aangezien?

 50. Kennelijk, anders zou ik het ook niet weten.

  Misschien zijn ze 100 of daaromtrent; dan zou ik het begrijpen, dat jonger voelen.

 51. Het lijkt me wel wat, je tien jaar jonger voelen. Helaas kom ik noot streetwisers tegen, laat staan dat ze me aankijken.

 52. Grappig he? Ik las het in een klein bijzinnetje bij de aankondiging van het concert van Anoushka in de VPRO gids.

 53. Norah Jones dochter van Ravi, wisten jullie dat niet??
  Dat was toch al direct bekend…
  Een heel andere stijl dan haar vader.
  Maar ik wist weer niet van die andere dochter.

 54. Jaja, de grote drukte heeft een ietsje langer aangehouden dan voorzien, vandaar ook vandaag een ikje uit de ouwe doos. Maar wat voor een doos, mensen! 🙂

Ik vind er dit van:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: