Dit blog is overgenomen door mij (137)

Bas_van_Vuren
Bas van Vuren, aangenaam

Da’s best wel even nieuws. Dit blog is zojuist – gisteren om precies te zijn – vriendschappelijk overgenomen door mij, Bas van Vuren dus. Apiedapie blijft op de achtergrond betrokken, hij blijft inspireren, het blog technisch beheren en de emails sorteren. Ergens hadden we het misschien kunnen weten. Sinds 26 september zijn de intro’s immers opgeschort geweest “vanwege grote drukte” van de voormalige blogbaas. Jaja … In plaats van deze immens populaire weekaftrappen plaatste onze vriend tot drie keer toe oude kwaliteitsikjes van vroeger. Afkomstig van ene Bas van Vuren. Jaja … Van het een kwam het ander en gisteren, 16 oktober, kondigde de laatstgenoemde (ik dus) aan dat hij de hele zaak had overgenomen. Nou, en dit intro is mijn eerste proeve van bekwaamheid. Ik ben keibenieuwd naar wat jullie er van vinden.

Ik wist niet dat het zoveel werk was trouwens, man man man, alle posts en reacties doorscrollen sinds 19 september

Ik wist niet dat het zoveel werk was trouwens, man man man, alle posts en reacties doorscrollen sinds 19 september, ze beoordelen, zonodig kopiëren en dan weer plakken en in een logische volgorde zetten, zodanig dat er een lekker leesbaar verhaaltje uitrolt, dat ook leesbaar moet zijn voor diegenen die dit blog niet dagelijks hebben gevolgd. En die zijn er een paar *breek me de bek niet open icoontje* als we de bezoekersstatistieken althans mogen geloven. Ik heb vernomen dat die vertrouwelijk moeten blijven en ik committeer me daar natuurlijk aan. Dat heet respect.

Met dank aan Bertie en Zondegeest
Met dank aan Bertie en Zondegeest

Bertie vond het enorm spannend. Zondegeest bewonderde de onderkoelde communicatie rondom de overname. Het is immers “een verhuizing van het hele hebben en houwen van aap rechtstreeks, dus niet via miljoenen jaren durende evolutie, die is nieuw en, ook op het onvoorstelbaar grote internet, van een grootte dat deze het hele heelal in een klap doet schudden. Voorwaar, we mogen blij en trots zijn hiervan getuige te zijn. Bas! Het is me wat.”

Och *bescheiden glimlachicoontje* dat valt allemaal wel mee hoor. En zoals jullie zien ga ik voorlopig en misschien wel blijvend op Apies voet door, inclusief zijn onnavolgbaar taalgebruik, de feuilletons van ook andere lezers, de intro’s (misschien niet wekelijks), oude en nieuwe ikjes, en wat al niet meer zij. En zoals ik gisteren al aankondigde: “Nieuw te verschijnen afleveringen op bestaande feuilletons staan op de rol, te weten die van Pawi, Mopperark en Timmerkont! Stay tuned, op deze zender😀 “

#nlmv Tekening Toon van Driel, tekst: ApiedapieApie zelve won in de tussentijd doodleuk en op zijn gemakkie een kopje bij Toon van Driels #nlmv cartoontekstwedstrijd op Twitter. En hij mijmerde na de prijsuitreiking melancholisch over de Eregalerij der Hele Groten bij de voormalige Kunstrubriek van een voormalig grootste fan.

Goed, rust even uit alvorens verder te scrollen en luister naar het ontspannen en zalvende muziekje dat ik op verzoek van Luvienna plaatste.

Pawi was weer terug van geweest, zij was immers “een poosje aan het eindpunt van internet, daar waar het gas begint.” Maar Pontius is dus echt al sinds 2 augustus niet meer op het internet gesignaleerd *huiver icoontje* En ook Indra – aan wie we mijn come back te danken hebben (zij was het die mijn lang-vergeten ikjes uit stokouwe NRC’s opdiepte), is al een hele tijd stil, maar dit had zij aangekondigd, dus we blijven hopen op een levensteken van deze kanjer.

De ikjes dan

Prinsjesdag 2016
Prinsjesdag 2016

We gingen eruit vlak voor Prinsjesdag bij het ikje van Elias Rutten, waarin een luidruchtig telefonerende dame in de trein tussen Amsterdam en Utrecht haar complete liefdesleven voorbij liet komen. „We hebben wel samen een drankje of drie gedaan, maar hij zei dat hij niet met mij naar huis wilde …” zei ze. Net op dat moment stapte er een medepassagier op de vrouw af en vroeg haar het gesprek te staken vanwege overlast. “Mokkend verbreekt de vrouw de verbinding” schrijft Elias. “Het is een tijdje stil. Dan klinkt een stem van achteruit de coupé: „Maar hoe liep het nou af?”

Hamster
Hamster

“Weet je zeker dat hij dit mag eten?” hoort Jan Blankensteijn zijn zoontje gedempt op de trap vragen. Het is zondagochtend en Jan ligt nog te bedde, herstellende van een grote operatie. “Met een glimlach denk ik aan de lekkernijen die me als ontbijt op bed geserveerd zouden kunnen worden. Maar de voetjes lopen de slaapkamer voorbij. Naar de nieuwe hamster.”

Pawi: “We denken mee met Jan, wat hij geserveerd had kunnen krijgen. Beschuitje met boter en kaas, waarbij de boter de brokken beschuit een beetje bij elkaar houdt, een beker hete thee, iets gemorst over de beschuit, sorry pap, een half glas sinaasappelsap, meer hoef je toch niet? en een hard gekookt ei. De hamster komt er al met al maar bekaaid vanaf met zijn granen en zaden.”

“Testeronbommen doen het natuurlijk wel altijd goed”, schaterde ze.

Een verspreking van een medewerkster van de Starbucks over een “middelmatige cappuccino” terwijl ze medium bedoelde kwam haar op een afkatikje van NRC-lezer prof.dr. Pieter Witteveen te staan. En gelachen dat we hebben …. Het schuim sloeg tegen zijn bril. Een “medium ikje” noemde Mopperkont het gevalletje heel terecht.

Veel hilariteit was er over het ikje van Riet Kooiman die met “Zaadbommen” een echte clickbait voor haar lijfblad scoorde. Het bleek – met dank aan Pawi – te gaan over kartonnetjes met zaad die wilde bloemen moeten opleveren als je ze “kapot gooit op goede grond, af en toe water geeft en zo. En de zon laat schijnen.” In de bloemenwinkel van de Markthal Rotterdam noemen ze het zaadgranaten. De eigen ervaring van Pawi is dat ze het niet doen. “Testeronbommen doen het natuurlijk wel altijd goed”, schaterde ze.

bootjetehuur_headerHet eerste ouwe kwaliteitsikje dat Apiedapie van mijzelve publiceerde, heette trouwens Luxe problemen” (uit 2008) over een tochtje dat ik mocht maken aan boord van het chique zeiljacht van mijn neef.  “Dan roept hij mij naar het dek. We kijken samen omhoog naar een enorm schip dat voorbij vaart. De Lionheart, vertelt hij, het schip van Sylvester Stallone. We voelen ons meteen arm en zielig.”

Luvienna: “Tjeetjemineetje, die Bas van Vuren kan schrijven, zeg!” Nou, daar heb ik dan natuurlijk helegaar niks meer aan toe te voegen.

Ikjes, zie nrc.nl
Ikjes, zie nrc.nl

Het tweede ikje uit de oude doos ging over een vliegtuig waarin ik hoog in de lucht door de grond ging. Ik zei iets sarcastisch tegen een KLM-stewardess die ons maar in het Engels bleef aanspreken en de pointe staat zoals het hoort in de laatste zin. “Een wit formulier graag!” zeg ik luid en vervolgens, overdreven articulerend, herhaal ik: “Wit!” Ze staart me aan. Dan realiseer ik me ineens dat ….

druiven_headerIn “Ontbijt” doe ik kond van mijn belevenissen op de zaterdagmarkt, gezellig shoppend na eerst een fikse ruzie aan de ontbijttafel. Mijn toenmalige vrouw bestelde een kilo druiven. Terwijl de marktkoopman wegliep om ze te gaan afwegen, kwam een collega van hem vragend overeind. „Horen jullie bij elkaar?” „Nee”, zei ik.

Dit ben ik niet
Dit ben ik niet

Er werd even gespeculeerd over mijn achtergrond. Klare Taal kwam googelend alleen maar uit op van Vuuren met dubbele u’s, dus daar had ze niks aan. Luvienna dacht dat het om de olijke lachclown Bassie, het maatje van Adriaan ging. *huiver icoontje* Een hele horde killerclowns werd met deze opmerking opgeschrikt, zo bleek later.

Mopperkont ging niet alleen onverstoorbaar door met het plaatsen van de dagelijkse ikjes, maar ook van kwaliteitsmuziekjes, doorgaans uit de klassieke boezemhoek. Zoals deze hieronder van de opening van het Holland Festival 2010, waarin Amel Maher een eerbetoon brengt aan “een van de grootste zangeressen van de twintigste eeuw: Oum Kalthoum.”

“Niks mis mee die Amel”, merkte Apie op, “en dat op de vroege morgen, dat komt wel even binnen zeg. Zijn twee mensen ooit zo dronken van liefde geweest, vraagt ze, in een liedje waarin je de kamelen deinend ziet voortschrijden. Ook de oorbellen mogen er wezen.”

Zondegeest paste op zijn tellen: “29+30+31+30+31+31+30+ja, daar heb je me, wat is het vandaag, zes, zeven, acht oktober? 212+nog wat dagen rook ik niet meer en ik mis het dagelijks en soms vaker. Heeft het leven nog wel zin, zo zonder drank en nicotine. Geen seks. Geen vlees iedere dag, vis te weinig. Fruit om te ontlasten.” Ook hier had Apie zijn woordje paraat. “Hou vol, Zondegeest”, zei hij, “niet roken is goed voor je. Maar een beetje alcohol en keiveel seks moet je er gewoon bij doen, hoor. Dat maakt het makkelijker.” 

Nou, dit is mijn eerste intro, het zit erop. Wil jij deze week ook actief gaan meedoen? Ga dan zelf eens wat ikjes lezen, die staan ergens verstopt in of op de NRC, de krant die zo van lezersanekdotes zegt te houden. Stuur zelf een ikje in. Of scrol hier naar beneden en zeg iets. Dat mag en kan hier met een fantasie-emailadres. En voor je het weet kan een citaat van jou, een foto van jou, een wat dan ook van jou, een hoogtepunt van de week worden.  Heb je inspiratie nodig? Alle afleveringen van deze rubriek zijn elders op dit blog te raadplegen.

A. Dapie

Reacties zijn welkom via apie@apiedapie.com. Het wordt misschien best wel een prettige week. Als je vindt dat het geen prettige week moet worden, voel je dan vrij om elders te gaan buurten. Wij doen dan gewoon hier onze eigen dingetjes en jij doet de jouwe daar. En ik wens dat alle levende wezens gelukkig zijn.

Featured image (helemaal hierboven) is genomen door Jakob Owens, filmmaker and photographer from Los Angeles California, who shared it through unsplash.com (thanks, I love it!). 

Auteur: Bas van Vuren

Schrijver. Rijmer. Kijker. Kent beroemde mensen. Maakt liedjes. Holland Douze Points.

111 gedachten over “Dit blog is overgenomen door mij (137)”

  1. Ziet er rustiger uit, deze nieuwe vormgeving. Hopelijk trekt het toch nieuwsgierige Aagjes aan en/of oude reageerders.

    Vernieuwing in kleine stapjes, het lukt! Mijn PC was bezet, maar ook op mijn Pad, zag ik de stap die je pas hebt gezet. Beter.

    Geliked door 1 persoon

  2. Als verstokte digibeet ben ik al lang blij dat ik deze site nog kan bereiken en erop reageren.

    Verbetering en/of verandering zie ik helaas niet, maar dat kan ook aan mijn visie/visus liggen.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.