Niet geschreven tijdens Zomergasten (173)

Vooruitblikken en teruglopen op ikjes en actualiteit

De vorige week gelanceerde VVU COUS is de “Community Open University Site”. Met Van Vuren ervoor. Je krijgt behoorlijk educatieve trainings- en instructievideo’s te zien over uiteenlopende onderwerpen die via het open ikjes crowd proces door het NRC-lezend volk worden aangekaart. Dus gegarandeerd maatschappijrelevant en keiparticipatief. Elke dag gratis en voor niks een nieuwe. Leermomentjes, kritiek en bijval kan in real time met de medestudenten worden uitgewisseld, zonder tussenkomst van de leraar, lerares of videoproducent(e). De eerste volle week zit erop en de resultaten liegen er niet om.

Klare taal, één van de early adopters, legde het vorige week voor de nieuwkomers als volgt uit: “Cous is de afkorting van een zeer sjieke definitie van dit blog, de baas ervan en zijn reageerders. We krijgen nl bij elk ikje een soort filmische uitleg op (volks) academisch niveau wel te verstaan zodat ons brein geprikkeld wordt en dieper tot de materie doordringt.”

Het COUS-team, bestaande uit studenten van allerlei snit, gecoachet door een echte doctorandus

Zo zag Alicia Spelberg in het damestoilet van de Bijenkorf een Amsterdamse op leeftijd die er “tien stappen verwijderd van de spiegel wat nieuwe lippenstift bij zichzelf opmikt”. Ja, dat kun je weleens hebben. En wat doe je dan? Je meldt het via de NRC aan bij COUS en hoopt dat jouw ervaring een instructievideo zal opleveren. Dat was dit keer het geval en het volgende leerzame filmpje werd geselecteerd door het COUS-team, bestaande uit studenten van allerlei snit, gecoachet door een echte doctorandus. [tekst gaat verder onder de video en het gaat ook nog over andere dingen dan COUS]

Het ding werd veelvuldig aangeklikt en tot en met het einde bekeken, want dat kan ik zien. Pawi, ook zij is een COUS-fan van het eerste uur, vond er dit van: “Wat een heerlijke instructievideo. Van alle filmpjes die hierover zijn te vinden is deze de liefste.” En daar doen we het voor, het gaat allemaal mee in de aanstaande evaluatievergadering van de begeleidingsgroep.

170828pan-met-eten
Pan met eten © 2017 Lummel

Maar ook een nieuw recept van chef Lummel, die van het minstgelezen kookblog van de wereld, viel bij de lezers in de smaak. Gelukkig heeft onze thuiskok de messen weer opgepakt. Hij sneed daar vorige week parelhoenders mee in stukken, tot op de borst. Niet prettig om te horen voor vegetariërs en andere levende-dierenminnaars. Ook ik schrok er even van, in deze tijd van Barcelona, Turku, London en Brussel. Maar onze Lummel zeste er grapefruits bij en dan klinkt het al een stuk onschuldiger. Zesten is zoals iedereen weet de vakterm voor raspen, schrapen en andere snijtechnieken die je heel geconcentreerd en het liefst niet met de machete moet uitvoeren. Het resultaat van al het snij- en pruttelwerk was dit zure plaatje met de toepasselijke titel “pan met eten”, want dat is het.

Ook voor onze meesterkok uit Frankrijk had Pawi een opbeurend woordje paraat: “Lummel zou iets meer aan zijn photeaus moeten doen. Die makreel, deze parelhoen, dat kan zoveel beter. Misschien nog eens te rade gaan bij NNN? Het minst gelezen kookblog munt dan wel weer uit door de muziekkeuze die de master maakt.”

foto(331)
Klassieker uit 2012: “DIE KRIJGT NIET MEER, DIE IS AL LAM” – NaamNomName Vindplaats: https://apiedapie.com/2012/12/15/apies-koppen-choice/

En zo is het, NNN, man man man, wat een kerel was dat en wat een gemis dat hij destijds definitief door JdW van het internet is afgejaagd, waar hij sindsdien ook echt met uitzondering van een paar sporadische optredens op de wat minder gelezen blogs niet meer te zien is.

De ikjes bleven intussen komen. Zoals die van Willemijn van Dijk-Heij, waarin ze beschreef hoe een postbode op een ronkende scooter voor haar deur staat, helm op, met een pakketje voor de buren. “Hij zegt iets tegen mij, maar door al het lawaai kan ik hem niet verstaan. „Wat zeg je?” vraag ik. Hij schreeuwt me toe: „Doet uw bel het wel?”

“Goed geschreven voor wie van houterig houdt”

Goed geschreven ikje, zondermeer, dat vonden we ervan. “Goed geschreven voor wie van houterig houdt”, preciseerde De Schrijvende Rechter, en zo heeft elk zijn eigen mening. Jammer dat de man zich voor een nadere onderbouwing weer beperkte tot een verwijzing naar een andere site, daarin bijgestaan door zijn kompaan die er niet voor schroomt om er zelfs ordinaire doorverwijslinkjes bij te plaatsen. Echt teveel werk, hoor, voor de snelle surfers die we allemaal zijn. Wij willen het graag allemaal bij elkaar. Ook wel zo makkelijk voor het samenvatten.

Hoelang ze binnen mogen blijven bij een dame met openvallende nachtjapon, verwarde haren en zwoele blik

De COUS plaatste er een prachtige leerzame instructievideo bij voor postbezorgers. Hoe ze moeten sorteren, hoe ze moeten fietsen en niet omvallen vanwege verkeerd beladen fietstassen, wanneer ze het beste kunnen aanbellen en zelfs hoelang ze binnen mogen blijven bij een dame met openvallende nachtjapon, verwarde haren en zwoele blik. Ook wat je moet doen als hij te klein is, die brievenbus, komt uitgebreid aan de orde.

170828Claudia
Dit intro is niet tijdens de laatste Zomergasten met Claudia de Breij geschreven. Maar het had weinig gescheeld

Een hilarisch goed geschreven ikje werd aangeleverd door Willemijn Dicke. Ze vertelt hierin over de onderkoelde humor die haar 12-jarige zoontje al heeft. Het ging over gratis bier aanbieden. „Dat werkt niet bij de mannen die mamma leuk vindt”, merkt het joch droog op, „Je moet ze aanbieden om gratis Zomergasten te kijken. De hele avond lang.”

Omdat de boog niet altijd gespannen kan staan plaatste de COUS-redactie hier een keer een grappige video bij, waarover geen vragen gesteld werden. Het ging over zomergasten en drank.

Een nieuwe reageerder, “Blankvuilgeborenmeteenburnout” deed verwoede pogingen om met allerlei “leuke, lieve namen hier binnen te komen”, maar dat lukte niet. Toch kan iedereen hier met elke naam een reactie achterlaten. Gewoon een naam en e-mailadres invullen, dat is alles. Inloggen niet nodig. Natuurlijk moet je wel zorgen dat je niet tevens bent ingelogd op een WordPress account. Uitloggen dus en/of cookies eruitpleuren. En dat wachtwoord gewoon eens een keer onthouden. De nieuwe reageerder hield het al snel voor gezien: “Als je mij voor leugenaar uitmaakt, de ballen” blafte hij. Dat noemen ze iemand woorden in de mond leggen. Probeer het de volgende keer eens met “Kort lontje”. Of blijf liever helemaal weg als je niet zonder agressie kunt reageren.

Over het gedrag van een Amsterdamse buschauffeur waren de meningen verdeeld. Ik vond het absoluut niet kunnen en alle andere lezers vonden het schattig. De mafkees had tijdens een rit zijn bus aan de kant gezet en was naar de middenberm gelopen waar hij wijdbeens een eveneens uitgestapte tramconductrice van de andere kant ging staan knuffelen. Middenop de rails. Terwijl beiderlei reizigers zaten te kijken en hun afspraken gingen missen. “Dan lopen ze terug en trekken weer op, met op afstand een intense handkus. De chauffeur zit vanaf dat moment alleen nog maar te fluiten” sloot Eduard de Vries zijn ikje tot op het bot vertederd af.

“Aaah lief!” kreunde Luvienna

“Zo kan het ook”, zwijmelde Pawi. “Aaah lief!” kreunde Luvienna. En dat zijn nog maar een paar voorbeelden van het kritiekloze commentaar. Ik zelf vond het “onbehoorlijk, onbeschoft en onverantwoordelijk”. De Schrijvende Rechter oordeelde wijs dat “wie het openbaar vervoer neemt, weet dat ie op tijd van huis moet. Er zijn wel meer hinderpalen dan knuffelend personeel” en dat is natuurlijk ook wel weer zo. Het kan zelfs erger, zo wist debutant deflog23 te melden: buschauffeurs die een wedstrijdje stoer doen en daarbij grinnikend elkanders spiegel eraf rijden.

Karin in het Veld hoorde in Groningen een studente in het Quartier Latin (dat hebben ze daar blijkbaar) tegen haar ouders zeggen dat er niet alleen studenten maar ook “normale mensen” woonden. Pawi: “Normale mensen in de binnenstad van Groningen? Daar komt die lieve aankomende studente nog wel achter. Niemand is daar normaal. En ze zijn er nog trots op ook.”

Steeds maar weer corps, ontgroeningen, de kroeg, de kamer, de sex

Ook iets om rekening mee te houden: steeds meer lezers geven aan “studenten-ikjesmoe” te zijn. Klare taal bijvoorbeeld: “Steeds maar weer corps, ontgroeningen, de kroeg, de kamer, de sex, en dan als dieptepunt, een rondleiding van je ouders door de stad van je keuze ter introductie en kennismaking met het een en ander. Daar wil je je ouders toch niet bij hebben!”

Natuurlijk blijven goedgeschreven langere feuilletons over het studenten- en liefdesleven, vooral geschreven door spannende vrouwen, wel heel erg welkom. De hele Van Vuren Community wacht bijvoorbeeld met smart op de volgende aflevering van Luvienna’s “Dingen die ik met mannen heb gedaan” verhaal. OK, onze sterschrijfster is dus ontmaagd, maar was dat nou echt alles? Gebeurde er nou echt daarna niks meer qua mannen? Wij kunnen het ons niet voorstellen.

dubbele pony_header
Ikje uit de oude doos

De lezers moesten zich in plaats daarvan vorige week behelpen met een ikje uit de oude doos over de dochter van een expat in Frankrijk die op een dubbele pony moest rijden. Ook wel aardig, maar toch niet hetzelfde.

Toch was het me dus best het weekje wel. Wil jij ook met smart op nieuwe verhalen wachten? Je boos maken over studentenikjes? Wil je gein maken met onbekenden die voor je het weet je vrienden zijn? Wil je kans maken op een fijn kopje? Een grappig mopje? Of zo’n vette welgemeende sneer? Misschien wil je ook wel een uitnodiging voor een gezellige bijeenkomst van alle auteurs en reageerders op deze site? Of wil je kans maken op een vermelding in het weekoverzicht van volgende week? Of zeg je: doe mij dat maar allemaal?

Je wint een zwaarverguld lepeltje als jouw reactie precies de 100e is.

Doe dan aan deze leuke rubriek hier op deze leuke site mee. Ga eens wat ikjes lezen, die staan ergens verstopt in of op de NRC, die krant die zo van lezersanekdotes zegt te houden. Stuur zelf een ikje in. Als dat teveel werk is, scrol hier naar beneden en zeg iets. Dat mag en kan met een fantasie-emailadres en ook met een nom de plume als je dat wilt. Je wint een zwaarverguld lepeltje als jouw reactie precies de 100e is. Of de 200e, 300e enzovoort tot in het oneindige.

Voor je het weet kan een citaat van jou, een foto van jou, een wat dan ook van jou, het hoogtepunt van de week worden. Heb je inspiratie nodig? Raadpleeg alle afleveringen van deze rubriek elders op dit blog. Vooral ook een aanrader als je er even tussenuit bent geweest.

Bas van Vuren
Bas van Vuren, aangenaam

Reacties zijn welkom via het reactieveld, maar ook via de email van mijn voorganger apie@apiedapie.com of direkt bij mij zelf: bas.vanvuren@gmail.com.

Het wordt misschien best wel een prettige week. Als je vindt dat het geen prettige week moet worden, voel je dan vrij om elders te gaan buurten, daar waar er meer zijn zoals jij. Wij doen dan gewoon hier onze eigen dingetjes en jij doet de jouwe daar.

De foto helemaal hierboven – wij vakmensen noemen het ook wel de featured image – laat traditiegetrouw een stukje offline leven van mezelf zien van vorige week.  Vorige week plaatste ik een heel origineel plaatje over zonnebloemen. Maar er was niemand die er ook maar iets van zei. Daar doe je dus je best voor! Daarom nu maar een huis-, tuin- en keukenfoto uit het dagelijkse leven. Zo eentje die je neemt als je je ergens tijdens een lange bijeenkomst verveelt. Photo “Gaap, hoe lang duurt het nog?” © 2017 Bas van Vuren

Auteur: Bas van Vuren

Schrijver. Rijmer. Kijker. Kent beroemde mensen. Maakt liedjes. Holland Douze Points.

135 gedachten over “Niet geschreven tijdens Zomergasten (173)”

 1. Aha, expres even wachten?, dan loop je je eigen lepeltje mis! Of een gebakje of een omhelzing. Ik schiet vol.
  Nu ben ik extra dankbaar natuurlijk, voor dat lepeltje. Misschien al de tweede! Even zoeken naar die andere. Mogelijk al ingepakt voor de reis. Volgende week ga ik een spannend avontuur aan in de brandende bossen van zuid Frankrijk.

  Het dagelijks leveren van het copypaste ikje wordt hopelijk door iemand anders overgenomen.

  Geliked door 1 persoon

 2. Ja leuk allemaal vandaag, heel divers ( bah woord ), veel discussie over en weer tussen de twee blogs Rozenwater en Bas, die elkaar de loef af willen steken, beetje sneu.
  Dsr is natuurlijk aan het stoken om het vuurtje een beetje gaande te houden en de vaart erin.

  Ik weet niet zeker of de leuze : Si vis pacem para bellum hier van toepassing is. ( Als je vrede wilt bereid je dan voor op de oorlog)

  Like

 3. Haha! Het zal er wel op neerkomen dat APD evenveel unieke bezoekers heeft als HR. De meeste mensen wippen elke dag wel eventjes binnen. HR’s cijfers zijn echter, omdat ze over een langere periode gaan, representatiever.

  @P
  Over welke DSR heb je het? Dezelve heeft toch een vinger in de pap bij vrijwel elk conflict (omdat hij dat aantrekt vanwege de laloezie op zijn scherpe pennetje en overmaat van gelijk natuurlijk) en wat betreft metaforen is DSR zich er niet van bewust een bok te hebben geschoten.

  Like

 4. Ik gaf slechts antwoord op een vraag die mij werd gesteld, Klare taal. Sneu zou ik dat zelf geloof ik niet noemen. Maar je mag me beledigen als je dat wilt.

  Like

 5. Bas, ik vind het wel stuitend dat je denkt dat ik je wil beledigen, geen sprake van, alleen al door het woord sneu te gebruiken.

  Dat is een beladen woord, maar je moet het wel in de contekst zien,
  het heeft niets met jou persoonlijk te maken en het is een soort panacee geworden die je overal kunt plaatsen, ontdaan van de originele betekenis, zo zie ik het tenminste in het huidige discours.
  Nogmaals mijn excuses als je denkt dat ik je beledigd heb, is dus niet zo en ja daar kan ik dus niets aan doen , in the eye of the beholder.

  Like

 6. Verhuizen

  Dertig jaar geleden woonde ik als uitwisselingsstudent in Houston, al na drie weken moest ik met mijn gastouders vluchten voor een orkaan. We hadden geluk, de storm veranderde van richting en we konden terug naar huis. Voor mijn Amerikaanse ouders was het niet de laatste orkaan, maar ze hielden droge voeten. Ooit gaan we verhuizen, zeiden ze resoluut. Dertig jaar later is het zover, de verhuiswagen is besteld en de verhuisdozen zijn ingepakt. Jammer alleen dat die dozen nu door de gang drijven, de meubels ruim een meter onder water staan, en dat mijn mom en dad naar droog gebied zijn gevlucht. Op CNN zie ik een verslaggever in een boot, die door de straten van mijn Texaanse dorp vaart.

  Arjan Dokman

  Like

 7. Droevig verhaal. Is Houston een Texaans dorp?

  PS Dit was voorlopig mijn laatste copypaste van het ikje. Succes gewenst aan mijn opvolger m/v !

  Geliked door 2 people

 8. Heer Rozenwater, vind je ook nog iets van het ikje, of ergens anders van? Ik verwijs met instemming naar de eerdere kwalificatie van je gedrag door Klare taal. Hou er eens mee op, wil je?

  Like

 9. pawi,
  Ik zal het stokje weer van je overnemen.
  De laatste winters verliep mijn reis naar Roatan altijd via het vliegveld van Houston, waar ik overnachtte in het nabijgelegen plaatsje Humble om de volgende ochtend uitgerust een rechtstreekse vlucht van 2.5 uur naar het eiland Roatan te maken. Ik verbaasde me altijd over de omvang en de diepte van de drainage-kanalen op en rond het vliegveld, maar de ontwerpers van het Georg W. Bush-airport moeten een vooruitziende blik hebben gehad. Ik meen gelezen te hebben, dat het vliegveld maar korte tijd gesloten is geweest.
  ‘By the way’, Groot-Houston omvat een flink aantal dorpen. Ik vind het wel een aardig ikje.

  Geliked door 1 persoon

 10. Handenwrijvend en in zijn vuistje lachend heeft De Grote Wigdrijver Bas en Roos gadeslagen…Mission accomplished.

  Like

 11. Het is me wat! Emotie vanwege de aanstaande allesbeslissende voetbalwedstrijd van onze oranje jongens? Het begin van Heel Holland Bakt? Toch niet DSR hoop ik, daar sta jij toch mijlenver boven!

  Like

 12. Mijlenver daarboven, lieve Bas. Gelieve je bij mij te vervoegen en neem Roos ook mee.
  Aan tv kijken ben ik de laatste twee weken niet toegekomen, maar men heeft mij verzekerd dat ik weinig gemist heb. Heel Holland bakt heb ik nog nooit gezien en dat laten we maar zo.

  Geliked door 1 persoon

 13. Nou, I. heeft weer voldoende energie om te grafdansen! Gezien de omstandigheden zullen we het maar als een goed teken zien.

  Voor de goede orde: de breuk tussen HR en APD vond plaats terwijl DSR zich helemaal niet met reageren bezighield. Van wigdrijven is dus geen sprake. Zo kun je met terugwerkende kracht wel 9/11 in je schoenen geschoven krijgen.

  Like

 14. Natuurlijk. Alleen interesseert hem dat niet. Jij lijkt me zo’n beetje de enige hier met deze belangstelling, of moet ik het zo langzamerhand een obsessie gaan noemen? Ben jij er ook zo eentje die ’s ochtends meteen op Teletekst kijkt hoe hoog Jinek, Heel Holland Bakt en Nieuwsuur gescoord hebben? Houd je toch eens met zinnige dingen bezig, mijn beste, hou oud ben je nu eigenlijk?

  Like

 15. Iedere schrijver wil heel graag weten hoeveel lezers hij heeft maar hou het inderdaad beter geheim. Zal alleen maar tegenvallen.

  Like

 16. Het was even spannend, maar Heel Holland Bakt vergde gisterenavond minder aandacht dan voorzien. De taarten waren niet gecompliceerd, het thema “Romantiek” bekend, en Andre ging nog niet helemaal uit zijn dak. Het golfkarretje komt vast een volgende aflevering.

  Ik kon het nieuwe weekoverzicht dus al kijkend schrijven. Komt er zometeen op, het redactie – en layout team kijkt er nog even naar. Voor twaalven erop zeiden ze.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.