Beschuit met Lummel (207)

Terugblikken op ikken en andere lekker belangrijke nieuwe dingen

“Ik lig niet te rotten, ik lig te rijpen”, zegt puberzoon Bart Bremer tegen zijn moeder, als die hem bekritiseert omdat hij uren op de bank filmpjes ligt te bekijken. Dat doen moeders namelijk. Vaders houden zich erbuiten en sturen het verhaal naar de krant.

Klare Taal vond het een zeer fraaie repliek. “Die gaat vast zijn eindexamen halen.”

Lummel werd intussen opa, en hoefde daar kennelijk zelf weinig voor te doen. Het recept van beschuit met muisjes was in ieder geval zo klaar en het stond binnen de kortste keren op zijn minstgelezen kook- en receptenblog. De kleindochter heet Lola Rose. Een naam waar muziek in zit. [Tekst gaat onder video’s door]

Deze mag van mij ook, maar ligt wat voordehanter en is wat platter:

Ook Ad Hok, Ilona, Bertie, Klare Taal en nog heel veel andere lezers alhier blijken kleindochters of -zonen te hebben, al dan niet stief. Geweldig! Lummels beschuit met muizen op zijn Frans zijn voor jullie en ons allemaal, met terugwerkende kracht.

lummel beschuit
Met dank aan Lummel

Henk-Jaap Batelaan kwam intussen een fietser tegen te Hoorn. Hij botste er plotsklap tegenop en werd op slag verliefd: “We helpen elkaar overeind, kloppen ons af en nemen allebei de schuld op ons. „Gaat het goed met je?”, vragen we aan elkaar. Stuur recht, ketting erop, allebei weer op weg. Aardige gozer”.

Nienke Grootendorst, ja, dat heb ik ook weleens, die stuurde een kinderikje in, en wel over haar zevenjarige dochtertje Victoria. Nou, dan weet je het wel. Victoria, als ze zo heten, dan zijn ze pienter. En ja hoor, ze had twee jaar onderwijs “genoten” op een Britse basisschool en les gehad van de geliefde dorpsjuf Mrs. Moon. Alsof wij die allemaal kennen. Die lessen hadden niet het “gewenste universele effect” gesorteerd, zo merkte wijsneus Nienke toen ze met haar dochter een dorpskerk in Frankrijk bezochten. Want die Grootendorstjes, die komen nog eens ergens. Dochterlief staarde daar in die dorpskerk in Frankrijk vol verwondering naar een enorm houten kruis. Van wie? Van Jezus natuurlijk. Waarop ze verbaasd uitriep: „Hebben ze die hier ook?” Moeder gaf geen antwoord, moeder was aan de lijn met de NRC.

“Net jam, als je er weinig van hebt, moet je het uitsmeren”

Waarom mensen zo graag hun taalkennis willen etaleren, vroeg Bertie zich af. “Het is net als met jam”, wist Lummel, “als je er weinig van hebt, moet je het uitsmeren”.

Het voornaamste nieuwsfeit van vorige week is dat er een Koffiespecial nakende is. Hier op het blog. Speciaal en exclusief door en voor onze lezers en lezerinnen. Iedereen gaat een fotootje of tekening of een knutselwerkje van luciferhoutjes van zijn koffieapparaat insturen, naar het bekende adres, en daar ga ik dan wat leuks mee doen. Een collage, een raadspelletje, we kijken wel, en het komt eerder op de site dan de Tuinenspecial.

20180916_0736518957820571002377847.jpgDus de Jura E8 is welkom, die van mijzelve, of die van een andere geluksvogel. Mag scheef en keuken hoeft niet te worden opgeruimd.

Maar ook de ouderwetse filtermachine voor de ochtendslobber van Lummel, en zijn gratis Nespresso’s.

Bertie doet de antieke filterkoffie voor de visite, en de Nescafé Gold voor zichzelf. Bij Ilona gaan espressomachines stuk. Ze heeft dus een kannetje uit voormalig Joegoslavië. Daar gaat zoals bekend alles stuk, behalve de kannetjes. Voor de visite heeft Ilona een glazen cafetière waarmee je zes koppen koffie tegelijk kunt zetten. Verder had ze ooit een percolator uit Italië, maar die hebben ze ergens op een camping laten staan na de afwas. Wie weet heeft Mopperkont er dus wel eentje.

Klare taal heeft ook nog ergens van die prutkannetjes uit de jaren zeventig staan, gestolen op vakantie in Joegoslavië. Haar straf is gepast, ze drinkt nu dagelijks Nespresso.

180917koffiezetapparaatjesvanAdHokAd Hok doet het met de Moka Express van Bialetti, waarvan hij er een stuk of zeven heeft, in alle afmetingen.

Lummel bekende ooit op een camping koffie te hebben gezet met een sok. En de vader van Ilona, zo kwam er na heel lang aandringen uit (49 minuten), deed het met zijn geruite katoenen zakdoek.

Special Edition BARISTA

Wanneer die Koffiespecial er komt, dat weet natuurlijk niemand. Het hangt ervan af wanneer ik welke plaatjes en welke inspiratie krijg. Maar ter ere van een eventuele honderdste reactie op dit bericht, loof ik nu al een speciaal voor de gelegenheid vervaardigd zwaar verguld “Barista” koffielepeltje uit.

Wil jij net als onze Ilona, onze Lummel en onze andere reageerders kans maken om in het volgende intro voor te komen? Met iets leuks? Wil jij ook aardige vondsten debiteren naar aanleiding van ikjes? Wil je gein maken met onbekenden uit het verre buitenland die voor je het weet je vrienden zijn? Misschien wil je een uitnodiging voor een gezellige bijeenkomst van alle auteurs en reageerders op deze site? Of zeg je: doe mij dat maar allemaal?

Je wint een zwaarverguld lepeltje als jouw reactie precies de 100e is.

Doe dan aan deze leuke rubriek hier op deze leuke site mee. Ga eens wat ikjes lezen, die staan ergens verstopt in of op de NRC, die krant die zo van lezersanekdotes zegt te houden. Stuur zelf een ikje in. Of scrol hier naar beneden en zeg iets. Dat mag en kan met een fantasie-emailadres en ook met een nom de plume als je dat wilt. Je wint een zwaarverguld lepeltje als jouw reactie precies de 100e is. Of de 200e, 300e enzovoort tot in het oneindige. Lepeltjes zat.

Voor je het weet kan een citaat van jou, een foto van jou, een wat dan ook van jou, het hoogtepunt van de week worden. Heb je inspiratie nodig? Raadpleeg alle afleveringen van deze rubriek elders op dit blog. Vooral ook een aanrader als je er even tussenuit bent geweest.

Bas van Vuren
Bas van Vuren, aangenaam

Reacties zijn welkom via het reactieveld, maar ook via de email van mijn voorganger apie@apiedapie.com of direkt bij mij zelf: bas.vanvuren@gmail.com.

Het wordt misschien best wel een prettige week. Als je vindt dat het geen prettige week moet worden, voel je dan vrij om elders te gaan buurten. Daar waar er meer zijn zoals jij. Wij doen dan gewoon hier onze eigen dingetjes en jij doet de jouwe daar.

De foto helemaal hierboven – wij vakmensen noemen het de featured image – laat traditiegetrouw een stukje offline leven van mezelf zien van de afgelopen week. Nou, jullie zien het wel. Ik zat weer eens in een hotelbar. In België nog wel. Where else? Ze hadden er gin en deden daar leuke dingetjes in. Het leek wel confetti. Toch was het in dat hotel geen feest. Oh nee!

Foto: “Gin met iets d’r in” © 2018 Bas van Vuren

Advertentie

Auteur: Bas van Vuren

Schrijver - Rijmer - Kijker - Stemacteur - Figurant - Kent beroemde mensen - Maakt liedjes - Doet iets met #ikjes - Want ja - Je moet toch wat

59 gedachten over “Beschuit met Lummel (207)”

 1. Getverderrie, ik drink geen koffie, nooit gedaan ook. Wat mensen daar lekker aan vinden is mij een compleet raadsel. Op de vroege morgen nog wel en dan de hele dag door. Hoe komen ze erop? Doe mij maar een koppie thee. Maar, en dat is natuurlijk geen wonder, want ook ik krijg weleens visite, ik heb wel een koffiezetapparaat. Een gewone, geen driedubbelovergehaalde Nespresso of Senseo, of hoe al die apparaten tegenwoordig mogen heten. En daar ga ik geen foto van maken, laat staan een afbeelding van in elkaar knutselen met luciferhoutjes. Een koffiespecial! 😧 Hoe verzin je het? Je heet toch geen Linda??? Voor het overige: fijne week iedereen!

 2. Mascotte

  De hockeywedstrijd van mijn dochter eindigt in verlies, ondanks de aanwezigheid van de nieuwe teamknuffel die bij haar in de goal staat.

  Na de wedstrijd gaat dochter (8 jaar) druk aan de slag met een geschiedenisproject. Ze stelt haar vader talloze vragen over het takenpakket van de koning. Na diens uitleg („Hij is belangrijk voor de mensen, maar mag eigenlijk niets meer beslissen.”) concludeert ze: „Aha, dus hij is eigenlijk ook een soort mascotte!”

  Ellen Mastenbroek

 3. Namens mijn kleine lola’tje bedankt. Ik ben al Kinksfan sinds mijn achtste en heb een paar jaar geleden Ray Davies. Og in de Olympia gezien. Ook Bary Manilov zingt over Lola in het lied Copacabana. Maar die van Renaud blijf ik de mooiste vinden.

 4. Het ikje is best wel aardig vandaag. Ik heb ze slechter gezien. Willem-Alexander als mascotte, voor paal bij ons allemaal in het doel. Zijn moeder zou er niet blij mee zijn geweest. Maar hij wel.

 5. Hoe dom kunnen computers trouwens zijn. Ik heb dus vermeld dat ik een Jura-koffiemachine heb gekocht. Ik word nu bedolven, bij elke zoekopdracht, bij elk blogje of krantje dat ik bezoek, onder de reclames voor … Jura koffiemachines. Man man. Die heb ik dus de eerste pak hem beet tien, twintig jaar niet nodig!

 6. Bij mij ook wasmachine en televisie. Ik zoek eerst op het internet en koop hem dan in een winkel. Maar het blijft doorgaan.

 7. Zelf koop ik wel vaak online, dat is voor mij beter te doen.
  Maar ja, komen zij ermee aan. Die spullen heb je toch net gekocht!?
  Cookies vewijderen.

 8. Leerzaam introotje, vooral dat moppie muziek van Renaud. Mooi nieuw woord geleerd: morgane.
  De foto van mijn Bialetti collectie is onderweg, een beetje een rommeltje vergeleken met het keurige plaatje hierboven. Ik bleek ook nog meer van die apparaatjes te hebben dan ik dacht.

 9. Tussenstand van de Koffie Speciaal: 4. Er zijn mooie bij. Er worden zelfs complete koffiezetapparaten teruggevonden. Dingen die al jaren ergens stonden!

  Graag nog wat exemplaren, goed zoeken, de special is nakender dan ooit.

 10. Trui

  Het is vrijdagavond. We kijken televisie. Er is reclame. Je ziet een man en een vrouw samen soep eten. Mijn moeder zegt: „Die man is slecht gecast, met zo’n vrouw zou je nooit zo’n trui dragen.”

  Savine Wurpel

 11. Mag ook of naar het bekende emailadres, zie rechtsbovenin menubalk (Over en About). Zowel mijn emailadres als dat van mijn voorganger (apiedapie1@gmail.com) komt aan.

 12. Lijn 19

  Met de komst van de nieuwe metrolijn is het Amsterdamse tramnet door elkaar geschud, waarbij ook haltes van naam zijn veranderd. Zo is op het traject van de nieuwe lijn 19, die de oude 9 vervangt, de haltenaam ‘Pretoriusstraat’ vervangen door die van het nieuwe winkel- en wooncentrum Oostpoort. De goede luisteraar in de tram hoort hoe die naam met een andere stem is gemonteerd in de vaste riedel van afgeroepen haltes en de vertrouwde monterheid even is doorbroken.

  Doodvermoeid klinkt de invaller, een soort doorgesleten Paolo Conte – knap in die anderhalve seconde, een audioglimp van een doorleefde ziel, een hijg of een zucht: Oostpoort: mensen zorg dat je er wegblijft, Oostpoort: het is er niet pluis. Enfin, wie wil er dan niet gaan kijken?

  Frans van Lier

 13. Wat vonden jullie trouwens van de Troonrede? Teleurstellend als je het mij vraagt, opnieuw verzuimt het Kabinet de onnodige vervuiling door oldtimers aan te pakken. Ze kunnen weer een jaar ongestraft de leefomgeving vervuilen en de gezondheid van onze kinderen en dieren in gevaar brengen. Gemiste kans. Het is een klein groepje, maar kennelijk met veel geheime invloed. Bah!

 14. Beschuit met muisjes zijn hier op zijn plaats, bij de geboorte van Lola , de kleindochter van Lummel en echtgenote, ik heb de historie van haar naam helemaal gevolgd.

 15. Gebruikt

  Vanmiddag kwam ik een bekende tegen die, net als ik, verhuist. Zijn vrouw ergert zich nogal aan de manier waarop hij zijn bezittingen koestert en ziet al gebeuren dat alles toch weer mee moet naar de nieuwe woning. Gisteravond had zij tegen hem gezegd „Ik heb er nog eens goed over nagedacht. Ik vind dat alles wat je de afgelopen drie jaar niet hebt gebruikt of niet in je handen hebt gehad, weg kan.” Het klonk nogal streng. Hij had zijn antwoord paraat: „Ik begrijp hieruit dat alleen ik verhuis?”

  Frank Verhallen

 16. Afmaken

  Ik lig op de operatietafel van de huisartsenpost na een potje voetbal. Pink uit de kom en een flink diepe en bloedende wond. Terwijl de dienstdoende dokter begint met het hechten, wordt ze gebeld door de assistente met een spoedgeval. Uit het gesprek maak ik op dat ze zich zo snel mogelijk moet begeven naar een oudere patiënt om hulp aan huis te bieden. Alvorens de telefoon op te leggen, hoor ik de dokter onheilspellend zeggen: „Jaja, inderdaad zo snel mogelijk, maar ik maak eerst deze patient af.”

  Bart van den Huijsen

 17. Pink uit de kom, pink uit de kom, PINK UIT DE KOM. Vreselijke kwezel. Ik heb al mijn pinken gebroken als basketballer. Ik heb hooguit een vrije worp gemist daardoor. Oja ik hen ook wel eens mijn kleine teentje gestoten. Dat doet pijn!

 18. Ook ik was ooit een basketballer. Vele pinken en polsen en enkels beschadigd. De pink droeg ik op aanraden van de clubarts drie maanden in een mitella, dat heeft erger voorkomen.

 19. Dan hebben we misschien nog weleens tegen elkaar gevoetbald, lummel. Bij jullie, op Voorland, of bij ons, Taba, op Drieburg. Fraaie naam, trouwens, WVHEDW, alhoewel ik persoonlijk NOAD (Nooit ophouden, altijd doorgaan) nog ietsje mooier vind, en niet alleen voor een voetbalclub.

 20. En dan NAC NOAD ADVENDO Cominatie. Nooit op houden, altijd doorgaan altijd doorgaan voor en na de overwinning combinatie.

 21. Tuin

  Tuin
  Onze hond is dood. Ze hield ervan poezen achterna te zitten in de tuin. Op haar buik lag ze op de loer, urenlang. Nu ligt ze er begraven. Een meter vijftig diep, voor de zekerheid. Dat deden mijn twee oudste zoons. Die kregen ruzie, want de jongste ging naar de wc en kwam niet meer terug.

  Gisteren ging er een siddering door de tuin. We keken op. Er liep een rode kater over de plek waar onze hond onder de zoden ligt. Die draaide zich om in haar graf en gromde zacht.

  Juliëtte de Wilde

 22. Een tuin te veel. Sorry. Er kan op sommige artikelen weer gereageerd worden op de NRC, maar niet onder een nickname en alleen voor abonnees. Lees het stukje van de ombudsman

 23. De eerste stap naar het weer reageren op ikjes op de site van de NRC is gezet. Wat ik jullie brom. Ze moeten wel opschieten, de ikjes zijn zo’n beetje op.

 24. Wat een kletsverhaal.
  De naam van de schrijfster doet mij denken aan een grap uit mijn kostschooltijd. Een van de jongere leerlingen was een zoon van Eddy de Wilde, de toenmalige directeur van het van Abbemuseum. Een ouderejaars kwam uit het toilet en riep met luide stem door de refter: ‘ ik zag de wilde wateren’.

 25. Hier is weer veel gebeurd, geschreven, geouwehoerd en gevierd de laatste weken!
  Om met het intro te beginnen: de foto ziet er feestelijk uit, een mozaiekje in een glas, Brussel in het klein als het ware. Jammer dat het in dat hotel niet leuk was, we vragen er beleefdheidshalve maar niet naar.

  Lummel & zijn vrouw, en hun Lola Rosie, wat zullen ze gelukkig zijn! Nogmaals gefeliciteerd en ga elke week even kijken hoe ze nu weer is veranderd en wat ze nu weer allemaal kan (ongevraagde adviezen is mijn sterke punt).

  Ik kom net terug van een reis langs de grens van Frankrijk met Spanje. Van Catalunya tot Gascogne zeg maar. Mooi. Enerverend. Natuur te over. Vossen, vogels, insecten. Die laatste hadden wel een beetje mogen indammen, vooral die steekbeesten.

  Reizen met een caravan kan het best met een BIOD (Beter Is Ons Doel), maar die hebben we niet. Wel een zwemdiploma van WIK (Willen Is Kunnen). Kwam goed van pas.

  De ikjes zijn bezig met een transformatie. Van echtgebeurde grappige meemaaksels naar ongebreidelde fantasieën. Dat belooft nog wat. Niet alleen de tuin gaat sidderen!

 26. Pawi,
  Verrassing dat je weer terug bent, ik dacht even dat je naar je droomhuis in la douce France was verhuisd.

Ik vind er dit van:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: