Schrijven voor Midlifies (209)

Terugblikken op goeie ikjes, not, en blijven hopen op beter

De lezers sputterden vorige week nog een beetje na over de Koffiespecial, maar ja, die was vorige week. We houden er over op. Iemand iets over thee te melden?

De ikjes scoorden bijzonder hoge ogen op de afgrijselijkheidsindex, er was geen ene normale bij. Slappe hapjes, pseudo-literaire beschouwingen, dromen, fantasieën, het zou zo allemaal ontsproten kunnen zijn aan een cursus “Schrijven voor Midlifies”. Maar wij hier op “Bas van Vuren, aangenaam” blijven criteria hanteren voor de bespreking en, het allerhoogst denkbare, voor een opname in het weekintro.

De beste van vorige week was een niet-gepubliceerd en zelfs niet-ingezonden ikje. Dat zijn wel vaker de beste. Deze was afkomstig van Lummel. Ik druk hem hier als eerbetoon in zijn geheel af:

“Een man vraagt aan een andere man hoe laat het is. Half vier zegt de andere man”

Ik zou er zelf nog een punt aan hebben toegevoegd, maar verder is hij perfect

Vooral de biologische fairtrade kokosolie was een succes

Het recept voor worteltaart mag uiteraard niet ontbreken in een overzicht van hoogtepunten van de vorige week. Zelf ben ik al dagen aan het bakken, daarom ook zo’n piepklein introotje deze week. Mijn huisgenoten zijn er blij mee. Njam njam. Vooral de biologische fairtrade kokosolie was een succes. En ze konden proeven dat het beslag met een houten lepel geroerd was! Nou, en toen was ik geroerd, dat snappen jullie wel. Ik gebruikte niet twee maar liefst drie gepelde bananen, eigenwijsje dat ik me d’r eentje van jullie ben.

Wat een fijne stem ook, en zo’n origineel muzak-muziekje, was zeker in de aanbieding, Allerhande?

O ja, Jack Apallius de Vries’ ikje wil ik toch even vermelden. Omdat het zo prachtig aantoont dat de man een ouwehoer is. Zijn dochter dacht dat het Hert-ogenbosch was, naar die lieve bruine kijkers van Bambi, in plaats van Her-togenbosch. En dat moest in de krant.

181001tasDe beste foto van de week was van Pawi. De jury vond dat zij zich kwetsbaar durfde op te stellen, en gelijk dat ze hebben. In deze boodschappentas gaan al haar bokken- en varkenspootjes mee over straat, al jaren. Geen plastic, niks netje, ’t zit potdicht, niemand die het ziet als ze daar onschuldig voor zich uit neuriënd mee in de tram zit.

En ik weet niet hoe het bij jullie is, maar bij het afdraaien van het onderstaande stemmige werkje van Mopperkont, met allemaal luchten, komen er bij mij iedere keer advertenties voor keukenapparaten in beeld. Dwars door de video. Telkens als het spannend wordt en het koor uit zijn dak gaat qua jodelen, komt er een steamer door het beeld, of een driedubbele mixmachine met klopboor.

Pawi wist te melden dat ze in Rotterdam de Hart en Ziel Lijst hebben afgetrapt. Ze was erbij. Zelfs onze mooie klassieke radiozender moet van de NPO-zendercoordinator iets met het publiek doen, met een bus het land in, stemmen ophalen, youtuben en instagrammen, want anders moeten ze eruit, net als Felix Meurders.

181001hartenzielEnfin, we mogen stemmen op ons favoriete muziekje, en dat gaan ze dan in oktober draaien, net als de Top 2000 dat in december doet. Stem dus lekker mee, als je wilt. Op Arpeggio, Mendelssohn, Schubert, of de Vijfde van Beethoven. Of doe eens gek en stem op zijn zesde, verdorie! Die willen we weleens wat vaker op de radio horen, toch?

Ik ben er nog niet helemaal uit, maar je mag nog de hele week stemmen. Ik denk dat het “Ik verscheurde je foto” wordt, van K. Alberts.

Wil jij net als onze Pawi en onze andere reageerders kans maken om in het volgende intro voor te komen? Met iets leuks? Wil jij ook aardige vondsten debiteren naar aanleiding van ikjes? Wil je gein maken met onbekenden uit het verre buitenland die voor je het weet je vrienden zijn? Misschien wil je een uitnodiging voor een gezellige bijeenkomst van alle auteurs en reageerders op deze site? Of zeg je: doe mij dat maar allemaal?

Je wint een zwaarverguld lepeltje als jouw reactie precies de 100e is.

Doe dan aan deze leuke rubriek hier op deze leuke site mee. Ga eens wat ikjes lezen, die staan ergens verstopt in of op de NRC, die krant die zo van lezersanekdotes zegt te houden. Stuur zelf een ikje in. Of scrol hier naar beneden en zeg iets. Dat mag en kan met een fantasie-emailadres en ook met een nom de plume als je dat wilt. Je wint een zwaarverguld lepeltje als jouw reactie precies de 100e is. Of de 200e, 300e enzovoort tot in het oneindige. Lepeltjes zat.

Voor je het weet kan een citaat van jou, een foto van jou, een wat dan ook van jou, het hoogtepunt van de week worden. Heb je inspiratie nodig? Raadpleeg alle afleveringen van deze rubriek elders op dit blog. Vooral ook een aanrader als je er even tussenuit bent geweest.

Bas van Vuren
Bas van Vuren, aangenaam

Reacties zijn welkom via het reactieveld, maar ook via de email van mijn voorganger apie@apiedapie.com of direkt bij mij zelf: bas.vanvuren@gmail.com.

Het wordt misschien best wel een prettige week. Als je vindt dat het geen prettige week moet worden, voel je dan vrij om elders te gaan buurten. Daar waar er meer zijn zoals jij. Wij doen dan gewoon hier onze eigen dingetjes en jij doet de jouwe daar.

De foto helemaal hierboven – wij vakmensen noemen het de featured image – laat traditiegetrouw een stukje offline leven van mezelf zien van de afgelopen week. Nou, jullie zien het wel. Ik was weer eens ergens op de wereld op een vliegveld. Ik had honger, dat geef ik rustig toe. Soms heb je dat. Ik was op weg naar iets culinairs, en iets heel chiques. Met foie gras en zo. Maar man man, ik had het niet meer. Dus ik kocht een hot dog. Een hot dog! In de aankomsthal van een vliegveld! Man man. Maar goed, mijn honger was over en ik had nog best wel prettige gesprekken tijdens en na het eten. 

Foto: “Of ik worst lust” © 2018 B. van Vuren

Auteur: Bas van Vuren

Schrijver. Rijmer. Kijker. Kent beroemde mensen. Maakt liedjes. Holland Douze Points.

127 gedachten over “Schrijven voor Midlifies (209)”

 1. Nee dus, wat een totale zero, onmogelijk persoon, ongelooflijk en verder ook onaanvaardbaar.

  Like

 2. Frans

  Mijn zusje woont met haar tweede man Jim in Parijs. Jim is Iers. Door zijn accent is zijn Frans lastig te verstaan voor de (Franstalige) kleinzoons van mijn zusje. Kortgeleden kwam het bericht dat Jims aanvraag voor de Franse nationaliteit wordt ingewilligd. Kleinzoon Paul (6 jaar): „Ha, fijn! Dan kunnen wij hem ook verstaan!”

  Piet Wackie Eysten

  Like

 3. ’t Is wel een romannetje, dit ikje. Stoere Jim in zijn Ierse schipperstrui, de tweede man maar wel de betere, tengere Franse kinderen die hem eindelijk hopen te verstaan, oncle Jimme! ecoutez-moi!

  Geliked door 1 persoon

 4. Hoofdstuk 12

  Na een drukke dag op het werk kom ik thuis bij ons gezin met een wat chagrijnige zestienjarige zoon. Een proefwerk scheikunde ging vandaag niet zoals gewenst. „Oh”, zeg ik, „wat was er dan?” Mijn zoon: „We moesten hoofdstuk 12 leren en maar vier vragen gingen over dat hoofdstuk!”. „Oh”, zeg ik weer, „waar gingen de andere acht vragen dan over?”. Mijn zoon: „Ja, die gingen over basiskennis, maar niemand had gezegd dat je dat moest leren.”

  Michiel Sedelaar

  Geliked door 1 persoon

 5. Mooie opmerking. En zo gaat de mensheid tenonder. Alleen nog leren wat moet en dan liefst meteen. Waarna de oordopjes weer in gaan en de YouTube wordt opgezet.

  Like

 6. Ja dat is ook weer zo! Wij doken zo snel mogelijk weer in de stripboeken 😉 En zagen uit naar ons wekelijkse uurtje Toppop op zaterdagavond. Met Ad Visser en Penny de Jager. We verdeden onze tijd daarmee, maar het werd getolereerd. Haha! Één uur in de week ontspanning.

  Like

 7. Nooit gat

  Heel Uw schooltijd
  zet gij Uw leraar mat
  met: ‘Oevewij niete kenne,
  Ebbewij nooit gehad.’

  Als na Uw einddiploma
  gij blijft beweren dat
  ge dit niet hoeft te kennen
  en dat nooit hebt gehad.

  Belastingformulieren
  zie Wijzigingenblad
  Oevewij niete kenne
  Ebbewij nooit gehad.

  Zucht dan achter tralies,
  Uw cel van tranen nat,
  Oevewij niete kenne
  Ebbewij nooit gehad.

  (Rollicky rhymes, 1957) John O’Mill

  Geliked door 3 people

 8. Lezen

  Een van mijn brugklassers, naar aanleiding van mijn enthousiaste verhaal: „Is het Kinderboekenweek? Ik háát de Kinderboekenweek.”

  Ik, enigszins beduusd: „O, eh… En hoe komt dat zo?”

  Brugklasser, met een vies gezicht: „Nou, dan word je de hele tijd voorgelezen.”

  Ik zoek naar woorden om dit dedain te pareren. Brugklasser: „…en ik lees veel liever zelf een boek.” Zucht van verlichting van de juf. Gaat helemaal goedkomen met die jongen.

  Mijke Pelgrim

  Like

 9. Prijs voor het beste vreemdenwoordenzinnetje in een ikje dat over Nederlandse taal gaat (inclusief overbodige laatste twee zinnen):

  “Ik zoek naar woorden om dit dedain te pareren.”

  Geliked door 1 persoon

 10. Ik ben trouwens fan van Kinderboekenweek, en kan niet wachten tot er weer kinderen om me heen dwarrelen om voor te lezen. Nee, niet aan brugklassers, die willen dat allemaal zelf.

  Met het oog op onze verhuizing naar ons droomhuis in Frankrijk hebben we hier flink huisgehouden, maar de kinderboeken zijn er heel genadig vanaf gekomen.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.