Een maandag als alle andere (268)

Over ikjes en schapen

Soms denk je, waar doe ik het nog voor? Waar doen we het allemaal nog voor? Waarom zou je nog een intro schrijven, een blog maken, een boek lezen, naar muziek luisteren, een grap aan je liefste vertellen? Dat virus, waar we een paar weken geleden nog lacherig over deden, beheerst ons leven inmiddels volledig. Op de radio, op de televisie, in de krant en op het internet gaat het over niks anders meer.

En degenen die het wel nog over andere dingen hebben, die bekijk je onbewust meewarig. Wat zijn die dom, naïef, weten ze nou echt niet hoe ernstig het allemaal is? Toch zijn er natuurlijk twee werkelijkheden. Er is een fysieke wereld – de buitenwereld – met het rondwarende virus waartegen we ons moeten beschermen. En er is de emotionele wereld, die draait 24 uur per dag door in onze eigen kopjes, en alleen maar daar. In die binnenwereld vallen we van de ene in de andere gedachtestroom: bezorgd, berustend, angstig, kwaad, vertrouwend, wanhopend, ongeduldig, en verveeld. Naar buiten toe, naar degenen die ons lief zijn, laten we niet alles zien. Want je weet, daar hebben ze niks aan. Ze kijken ook naar jou, en zolang jij vertrouwen uitstraalt, dan helpt dat een beetje.

Dan lijkt het net alsof deze maandag een maandag als alle andere is

Ook de lezers van deze site zullen wel wat anders te doen hebben dan ikjes te lezen en te beoordelen. Maar ja, als je de hele dag niks anders doet dan het coronavirus volgen, en de reacties van je naasten, en je zorgen maakt over als er nu eens dit en als er nu eens dat … dan helpt dat ook niet. Of jij nou 24 uur per dag alle statistieken van de pandemie bestudeert, en 24 uur per dag alle nieuwtjes, fake of niet, doortwittert, en of jij je nou 24 uur per dag kwaadmaakt op alle domkopjes, sneuneuzen en egoïsten die niet helpen om de crisis niet uit de hand te laten lopen, maar aan het feesten zijn op stranden en in parken … of jij dat nou 24 uur per dag of maar een half uurtje per dag doet … dat verandert die buitenwereld niet. Maar je binnenwereld dus wel, en daar heb je zelf wel invloed op. Daar zit alleen jij aan de knoppen. Dus lees dit intro. Dat is goed voor je. Dan lijkt het net alsof deze maandag een maandag als alle andere is.

Neem zo’n Vera Wunderink bijvoorbeeld. Die meldde zich bij de gevangenis Ter Peel in Limburg om een oude straf uit te gaan zitten. Van een jaar maar liefst. Ze wilde vanwege het coronavirusthuisblijfadvies haar straf met een enkelbandje thuis op haar eigen bank gaan beginnen. De gevangenisdirectie ging niet op haar voorstel in. Ze stuurde het voorval met naam en toenaam naar de krant, alsof ze een bedorven potje Nutella had opengemaakt, dat de winkel niet terug wilde nemen.

… het gaat om jou jou jou.”

Bertie zei het zo: “Het gemak waarmee ze dit vertelt doet me denken aan vroeger jaren, je zou het niet in je hoofd halen dit openlijk te vertellen. De schande van een gevangenisstraf, je zou niet meer naar school durven als het in de familie voorkwam.” En venijnig beet een andere reageerder Vera toe: “ .. om een jaar te moeten zitten in Nederland moet je wel iets heel sneus gedaan hebben. Hoe is het met je slachtoffer? Oh, interesseert je niet, het gaat om jou jou jou.”

Dus ja, het coronavirus is ook in de ikjes geinfiltreerd, het is niet anders. En onze lezers wisselden ervaringen uit. Zoals over het hamsteren. Lummel hamsterde twee potjes sambal bijvoorbeeld. En kocht een scrabblespel, in het Frans! Bertie had een extra zak aardappelen gehamsterd. “Die groeien nu bij meters uit de verpakking”. We zijn ook benieuwd naar de mensen die met winkelwagens vol bananen naar huis gingen. En Pawi verbaasde zich met velen over het rare gedrag. “Alle afbakbroodjes weg, ik hoefde ze niet eens. Bijna alle vlees weg. Had ik ook niet zo nodig, maar toch. WC papier, giga rollen essuie-tout, allemaal in de karren. Had ik ook niet nodig vandaag.”

Ad Hok deelde zijn ervaringen uit het verre Amerika. Na een aanvankelijke aarzeling, omdat de Great Leader had gezegd dat het virus ineens weg zou zijn, pief paf poef, zijn ze daar nu ook aan het hamsteren geslagen, democraten en republikeinen. “Vanochtend naar de supermarkt geweest: bijna alles volop verkrijgbaar, behalve, jawel, toiletpapier. Die hamsteraars kunnen mijn reet likken.”

Lummel beloofde een briefje te laten zien dat hij in Frankrijk nodig heeft om naar buiten te mogen. Maar hij deed het niet. Het formulier was er nog niet, of zijn internet was op.

Een filmpje dat ons ook nog in de verre toekomst aan het schateren zal zetten was die van de gebarentolk die het werkwoord “hamsteren” uitbeeldde tijdens de tv-toespraak van Rutte.

Maar nog veel meer klein coronaleed werd via de ikjes gedeeld. Zoals Martin Malessy, die elf uur ’s morgens zijn thuiswerken onderbreekt en gauw naar buiten holt als hij de vuilnisman in een oranje pak ziet aankomen. De vuilnisman blijft er rustig onder. “Iedereen komt vandaag naar buiten hollen,” zegt hij, “in pyjama.”

Bij blijvende ontstentenis van Mopperkont plaatste ik zelve maar eens een kalmerend en toepasselijk liedje, Isolation van John Lennon, ach, je moet toch wat. Wel hartverscheurend mooi trouwens.

En Hans Teeuwen toonde hilarisch hoe je het beste je handen kunt wassen. Als je deze video hebt gezien dan is handen wassen voorgoed ook voor jou veranderd.

We namen trouwens afscheid van Timmerark, hij ging echt vele stappen te ver, zowel op de site als in het moderatiefilter. Zelfs ik heb grenzen. Punt. Sommige dingen gebeuren nu eenmaal en, zoals sommige mensen me hebben laten weten, ik had het al veel te lang getolereerd. Maar ja, we leven in een land waar alles moet kunnen. Ik niet dus. En veel andere lezers ook niet. We leven niet allemaal in Nederland, laat staan in Amsterdam. We wensen hem alle goeds in zijn verdere leven.

Sijtje Ledeboer-Meermans had dan wel weer een schaterikje. Haar school gaat sluiten en de kinderen moeten op maandag hun kluisjes komen leeghalen. Een brugklasleerling mailt haar: „Mevrouw, moet ik ook naar school komen als ik niks in mijn kluisje heb liggen? Alleen boterhammen.” Ilona gaf het beste antwoord: “Nee, die boterhammen lopen vanzelf wel weg.”

Wil jij net als Lummel, Ilona, en andere reageerders kans maken om in het volgende intro voor te komen? Wil jij ook aardige vondsten debiteren naar aanleiding van ikjes? Wil je gein maken met onbekenden die voor je het weet je vrienden zijn? Misschien wil je een uitnodiging voor een gezellige bijeenkomst van alle auteurs en reageerders op deze site? Of zeg je: doe mij dat maar allemaal?

Je wint een zwaarverguld lepeltje als jouw reactie precies de 100e is.

Doe dan aan deze leuke rubriek hier op deze leuke site mee. Ga eens wat ikjes lezen, die staan verstopt in of op de NRC, die krant die zo van lezersanekdotes houdt. Stuur zelf een ikje in. Scrol naar beneden en zeg iets. Dat mag met een fantasie-emailadres en ook met een nom de plume. Je wint een zwaarverguld lepeltje als jouw reactie of gedachte zoals sommige mensen zeggen precies de 100e is. Of de 200e, 300e enzovoort tot in het oneindige. Lepeltjes zat.

Voor je het weet kan een citaat van jou, een foto van jou, een wat dan ook van jou, een hoogtepunt van de week worden. Heb je inspiratie nodig? Raadpleeg de afleveringen van deze rubriek elders op dit blog. Vooral ook een aanrader als je er even tussenuit bent geweest.

Bas van Vuren

Bas van Vuren, aangenaam

Reacties zijn welkom via het reactieveld, of via het contactformulier hier, of via een email naar bas.vanvuren@gmail.com.

Het wordt een prettige week. Als je vindt dat het geen prettige week moet worden, voel je dan vrij om elders te gaan buurten. Daar waar er meer zijn zoals jij. Wij doen dan hier onze dingetjes en jij doet de jouwe daar.

De foto helemaal hierboven – wij vakmensen noemen het de featured image – laat traditiegetrouw een stukje offline leven van mezelf zien van de afgelopen tijd. Nou, jullie zien het wel. Ik was aan het wandelen. Helegaar alleen. In de natuur. Daar kom je niemand tegen en kun je je gedachten lekker laten waaien. Zolang het kan. Maar ja, dat coronavirus zit echt overal in je eigen hoofd. Ik geef een voorbeeld van een bizarre gedachtestroom, die zich binnen een seconde of vijftien voltrok: mooi, kijk die schapen. Wat vredig, die weten nergens van. Was dat niet Hans Dorrestijn die ooit dat hilarische liedje “Ik moest een schaap een tongzoen geven” zong? Ik moet er niet aan denken. En nu met dat coronavirus al helemaal niet. En ik liep weer door. Lukt nog niet helemaal, die zorgen van je afzetten. 
Foto: “Schapen die van niets weten” © 2020 Bas van Vuren

Advertentie

Auteur: Bas van Vuren

Schrijver - Rijmer - Kijker - Stemacteur - Kent beroemde mensen - Maakt liedjes - Doet iets met #ikjes - Want ja - Je moet toch wat

97 gedachten over “Een maandag als alle andere (268)”

 1. Goed verhaal weer.
  Dat Timmerark geweerd wordt lijkt me logisch. We hebben niet alles gelezen, jij wel, maar ik geef je groot gelijk. Jammer, want soms waren het interessante verhalen die hij hier plaatste.

  Een lockdown zou voor mij een ramp betekenen, met de verhuizing die voor woensdag staat gepland.

 2. Dagboek

  Onze kleindochter is jarig. Ze wordt vijftien. Met inachtneming van twee meter afstand mogen we haar feliciteren. Haar moeder geeft haar The Diary of Adrian Mole, aged 13 ¾, destijds voor haarzelf als dertienjarige de aanleiding om een dagboek bij te gaan houden. „Misschien”, zegt ze, „is het een goed idee dat jij dat ook gaat doen. Het is nu zo’n uitzonderlijke tijd, je zult je die je hele leven blijven herinneren maar met een dagboek kun je beter de details onthouden.” De schrijfster in spe kijkt even dromerig. Daarna hoopvol: „Misschien word ik dan wel Anne Frank.” Er valt een stilte. Langzaam begint ze te begrijpen waarom.

  Manet van Montfrans

 3. Ja, het is een uitspraak die je ook anders kunt uitleggen. Ze bedoelde natuurlijk “net zo beroemd als Anne Frank”. Maar goed, dan had oma het niet als ikje kunnen gebruiken.

 4. Verhuizen mag bij ons tijdens de lockdown.

  Ik heb het briefie alsnog opgestuurd.

  Het ikjewil actueel litererair en indringend wezen. Drie maal mislukt.

 5. Goedemorgen, allemaal gezond weer op?
  Het intro is gelezen en welbevonden (wel bevonden?) en het ikje, ach ja, goed voor een opstel van de jarige:’Oma en ik’.

 6. “Ook de lezers van deze site zullen wel wat anders te doen hebben dan ikjes te lezen en te beoordelen.”

  Hoe bedoel je?

 7. We hebben inmiddels Lummels formulier binnen. Dat moet hij bij zich hebben – ingevuld neem ik aan – als hij buiten is. Toch?

  Opgave voor de lezers: wat staat hier allemaal? Pawi eerst natuurlijk, goeie test of ze wel had kunnen verhuizen als ze een huis had gevonden, of dat ze inderdaad beter naar de Peel kan gaan, of omstreken.

 8. Onvoorstelbaar trouwens, ik las zojuist in het Algemeen Dagblad dat in Nederland vandaag de kappers vrijwillig dichtgaan, niet verplicht vooralsnog, en dat er geen deurbeleid bij supermarkten is, want dat gaat geld kosten.

  Hier in Zwitserland, toch ook niet echt een landje dat niet van de centjes houdt, is dat al meer dan een week beleid. Alle kappers zijn hier dicht, alle winkels waar je iets anders dan dagelijkse boodschappen (food) kunt kopen. In alle supermarkten kom je er niet in boven zoveel personen per m2, daar krijg je aan de deur een nummertje voor. En ja, de overheid stelt geld beschikbaar om de middenstand er boven op te houden. Hoe kun je toch zeggen: laat het virus rondgaan, beperkt, accepteer dat er zoveel doden vallen, vooral ouderen een paar jongeren, want anders kost het ons teveel geld? Krankjorum. Echt.

  Nederland oh Nederland, wat worden jullie reteslecht geregeerd.

 9. Ja dat formulier moet ik elke keer als ik de deur uitga (een keer per twee dagen) invullen. Zoniet 135€. Recidivewordt verhoogd. Drie keer gecontroleerdzonder geldige reden: 3000€en 6 maanden de bak in.

 10. Ach ja, pubers. Zeggen dingen zonder eerst na te denken. Net als veel volwassenen overigens. Mijn hemel wat wordt er een hoop rommel de ether ingeslingerd schudt het wijze hoofd. Het gekke is, dat ik juist daardoor vaker op Twitter te vinden ben. Om me te verbazen en te ergeren. Heerlijk als je in je eentje in zelf-isolatie zit.

  (Ik heb trouwens een vraagje over dat wijze hoofd dat schudt; ik zie anderen zo’n zinnetje in een heel andere volgorde opschrijven: “wijs hoofd schudt”, of “met ogen rolt”, of iets dergelijks. Is er iets dat ik nog niet weet in verband met de internettaal? Met andere woorden; dien ik mij bij te scholen?)

 11. Mooi intro Bas, hartverwarmend in deze chaos. Als ik naar buiten kijk Is er zo te zien niks aan de hand. Geen lock down dus, wandelaars en hardlopers in het park, gisteren zaten de bankjes vol en op het gras werd zelfs bier gedronken en een feestje gehouden . Vandaag is het iets minder druk. De verbouwing bij de nieuwe buren die al meer dan een jaar aan de gang is gaat gewoon door elke dag minstens vier busjes voor de deur. Als we geluk hebben kunnen we onze oprit
  op en af, maar de auto wordt nauwelijks gebruikt. Wel lopen we ook ons dagelijkse rondje park op het einde van de middag als de busjes weg zijn. De hele sfeer doet me denken aan La Peste van Camus een beetje luguber af en toe.
  Mijn (klein) kinderen die achteraan in de straat wonen komen niet meer om de oudjes niet te besmetten.

 12. Dank je, Klare Taal. Tja, ik volg het nieuws in zowel Zwitserland als Nederland (vooral Brabant waar het merendeel van mijn familie woont) aandachtig. Ik blijf me verbazen over het verschil in maatregelen en communicatie. Hier is vrijwel alles dicht, al een week, en worden ondernemers en zelfstandigen financieel geholpen. In Nederland blijft het meeste open, wordt alles zogenaamd aan de eigen verantwoordelijkheid overgelaten (iets dat ik dus onverantoordelijk vind, het is spelen met mensenlevens en dan later de bevolking daarvan de schuld geven). Oftewel: een verschil in leiderschap. En dan is Zwitserland nog een van de rekkelijken ook, het kan (en mag van mij) allemaal nog een tikkie strenger. Zoals in Nieuw-Zeeland waar de premier zegt: wij willen nul doden. En tot nu toe heeft ze dat ook bereikt. Mensenlevens gaan voor, de economie komt later. Da’s helaas nog niet overal doorgedrongen.

 13. Maar toch. In Italië, dat praktisch is dichtgetimmerd, zijn desondnks enorm veel mensen besmet geraakt.

 14. Met een dochter in Rome en een zoon in New York volg ook ik het COVID 19 nieuws aandachtig. Toen het noorden van Italie een lock-down aankondigde, sprongen Gianni en Alemanni nog snel even op de trein van Milaan naar Rome. Ook met het afstand van elkaar houden werd het aanvankelijk niet zo nauw genomen. Inmiddels is dat wel veranderd, maar te laat. Helaas lijken de lessen van China, Zuid-Korea, Singapore en Italie niet door de rest van de wereld geleerd te zijn. Kennelijk moeten er in de regio (veel) doden vallen voordat dwingende maatregelen worden genomen. Hier begint het aantal gevallen nu ook snel te stijgen, waarschijnlijk omdat ze eindelijk serieus begonnen zijn met testen.

 15. Juist, da’s het punt. Italië had de pech om zo’n beetje de eerste te zijn en het dus te onderschatten. Toen ze drastische maatregelen namen, na heel veel “onnodige” doden, toen ging het afvlakken. Het punt is dat Nederland met de kennis van nu die “onnodige” doden bewust voor lief neemt, bovendien het virus “gecontroleerd” wil laten rondwaren bij jonge mensen. Alsof die onaantastbaar zijn, ook daar is veel ellende, het zal je zoon maar zijn. Of je dochter. Relatief heel veel minder ellende dan bij oude mensen, maar nog altijd honderden zo niet duizenden als je niet uitkijkt. Of wekenlang aan de beademing, dan “genezen” maar levenslang longschade. Elke dode, elke ernstig zieke die de overheid voor lief neemt – of zelfs bewust voor kiest – is er een teveel. Noem mij maar ouderwets dan.

  En dat gezeur van “we kijken aan of de maatregel effectief heeft en zonodig passen we het aan” is wel zo griezelig cynisch. Je weet namelijk dat je het effect van een maatregel pas na een week of twee (14 dagen) kunt zien. Elke dode, elke ernstig zieke die op elke van die 14 dagen valt neem je dus op dit moment voor lief, of gok je althans mee. Da’s bijzonder cynisch regeren. Wel met een uitstekende spin, het merendeel van de bevolking lijkt erin te trappen en 70% heeft vertrouwen in dit beleid. Uit diepe onwetendheid dus.

 16. Nog altijd niet overtuigd dat je om de tuin wordt geleid met dat gescherm met de “deskundigen”? In werkelijk elk land waarschuwt de overheid dat je zonder symptomen al besmettelijk kunt zijn. Sommige experts zie ik zelfs beweren dat de besmetting juist in de eerste dagen het hoogst is, het virus zit dan voor in de neus, wordt makkelijk uitgeniest en de betrokkene voelt zich niet ziek en doet dus weinig. In Nederland is het advies nog altijd: als je ziek of verkouden bent, ga niet naar buiten. Heb je geen symptomen? Ga er lekker op uit, ga in een talkshow zitten, schud handen, ga naar de supermarkt.

  In andere landen: houd afstand. Punt. Iedereen. Met of zonder symptomen. Houdt afstand. Blijf thuis. Iedereen. Niet alleen als je je ziek voelt.

  Is dat een verschil van mening tussen de experts? Ik denk het niet. Da’s dezelfde soort bias als die met het niet roken: roken? Daar komen we zelf wel uit, dat lossen we zelf wel op, wettelijke voorschriften niet nodig. Resultaat: op z’n minst 20 jaar niet veel meer doen dan wat foldertjes, wel lekker doorverdienen, en heel erg veel doden en ernstig zieken. Die voorkomen hadden kunnen worden met de kennis van toen. Veel andere voorbeelden schieten me nu te binnen natuurlijk, maar ja.

  En wat is die rare arrogantie toch, dat de Nederlandse experts het perse beter weten dan alle andere experts over de hele wereld? Einde bericht. Het zou hier eigenlijk niet zo heel veel over corona moeten gaan, daar gaat het overal om, hier zou het een maandag als alle andere moeten zijn. Gelukkig is het inmiddels dinsdag.

 17. Helaas hiero nog niet. Zojuist The Great Leader gezien. Ging meer over de economie dan over het virus. Wat een geweldig bedrijf Boeing is. En de griep en het verkeer die ook heel veel doden veroorzaken. En dat vlak voor het eten.

 18. Ze weten het

  De NL-Alert ontvang ik luid en duidelijk midden in een Facetime-gesprek met mijn broer in Engeland. Mijn zusje en ik zitten voor dit gesprek, waarin we onze zorgen delen, dicht bij elkaar op één telefoon. We leggen de NL-Alert en de anderhalve meter afstand kort uit aan mijn broer. Dat we ons in onbekende tijden bevinden, blijkt direct uit zijn vraag: „Hoe weten ze dan dat jullie nu te dicht bij elkaar zitten?”

  Totie van Dorssen

 19. Zo is het.
  Ik vind het allemaal zo gevaarlijk dat ik er niet meer om kan lachen. Dat was wel de bedoeling van dit ikje. Sorry.

 20. In Frs gaat de politie strenger controleren en meer boetes uitdelen. Ook hier begrijpt een groot aantal mensen niet dat het lockdown niet is omjezelf te beschermen, maar de anderen.

 21. Het is een bizarre situatie. Inderdaad, ofwel diepgaand onbegrip (sprak gisteren een vriendin die het allemaal overdreven vond en gewoon door bleef kussen, ze werkt nota bene in een ziekenhuis).

  Ofwel egoïsme: ik ben jong, mij gebeurt niks en de rest kan mijn rug op (zien we al langer bij klimaatverandering, ontwikkelingshulp, vluchtelingen).

  En gisteren hadden we iemand op onze Facebookgroep die – serieus – beweerde dat de lockdown nooit meer opgeheven gaat worden, het is allemaal een complot van de overheden om ons te overheersen. Dat tokkie hebben we met z’n allen gerapporteerd en geblokkeerd, schuimbekkend vertrok hij naar elders. Het profiel zag er op het oog normaal uit, maar men vermoedt dat het er eentje uit de Russische trollenfabriek was.

  En da’s zo mogelijk nog bizarderder: er zijn krachten bezig die ook nu met fakenews onze samenleving aan het ontwrichten zijn. Net als met verkiezingen etc. Zelfs via persoonlijke spraakberichten gaan er meldingen rond dat het leger klaar staat om in te grijpen, we hebben nog vier uur om boodschappen te doen, dan binnenblijven, ze gaan met helikopters gif spuiten etc etc. De niet zo geletterden nemen helaas zelfs dit soort fake serieus en raken in paniek. Da’s dus kennelijk de bedoeling. Van iemand. * huiver icoon *

  Maar het gaat ze niet lukken, da’s ook wel weer een mooie gedachte.

  In China zijn de mondkapjes alweer af en gaan de gezinnetjes naar de dierentuin. Werd tijd want de mensapen schijnen zich kapot te vervelen, zo las ik vanmorgen. Einde bericht.

 22. Aanvulling: vorige week foto’s van militaire voertuigen, tanks op strategische plekken in Den Haag. Leken kruispunten af te sluiten.

  Bleken foto’s van veteranendag van vorig jaar te zijn. Wie doet dit? Ging niet om de likes op sociale media, maar werd een op een via Whatsapp verspreid.

 23. Hier heeft een aantal politici en journalisten klaarblijkelijk binnen twee weken een studie medicijnen en virologie afgerond. Dat mag je geloven als je hun stelligheid omtrent de werkzaamheid van maatregelen en zelfs medicijnen.

 24. Even wat anders. De mensen vragen zich weleens af, hoe ziet dat er nu uit, scrabbelen op z’n Frans? Is het bord anders? Ligt er kaas op? Zijn de letters anders? Met kleine cedille en accent grave en aigue blokjes? Nou, we hebben geluk. We hebben immers een medewerker die in Frankrijk woont. Zijn naam is Lummel en hij staat niet altijd te koken. Onderstaand plaatje is van hem. Merci beaucoup. Kei en kei interessant.

 25. Voor de scrabblespelers (ik scrabbelde vroeger met mijn moeder en mijn tante Jo, die alles dicht legde met haar gepuzzel, dixit mijn moeder) in het frans is het aantal letters en de letterwaarde is verschillend. De K is 10 punten, en er is er maar één van. U ziet het blokje rechts onder op de pheauteau.
  U ziet tevens op de foto drie stukken lummel. Twee onderarmen en een middenrif.
  Dru is een woord in het Frans.

 26. Wat een sportief gedeelte van lummel krijgen we te zien vandaag! En dan heb ik het nog niet eens over dat scrabblebord.

  Dru betekent Dru in het Nederlands
  . Deeple.com is volgens een vriendin (die veel vertaalwerk doet) de beste site. En die zegt het ook. Is het een naam, lummel? Dan mag het eigenlijk niet. Maar ja, de omstandigheden maken veel uitzonderingen mogelijk.

 27. Op Twitter deelde ik Lummels formuliertje met de rhetorische vraag: waarom kan dit niet in Nederland? Grinnik, een van de antwoorden: “Omdat de politie geen Frans kan lezen”. Hij is best wel aardig, ja. Een grinnikje kon er hier in de home office van af. Dick blogt … we kennen hem. Was ooit hier een veelkoppige reageerder …

 28. Daar hebben we wat aan.
  Heerlijk woord, Dru, dru, drue. Je zou er zomaar een lied van kunnen maken!

  Vanaf morgen even geen tijd en geen mogelijkheid mee te doen. Het wordt dru… dag.

 29. Ik hoor net dat Pasen wordt uitgesteld tot Pinksteren. Mocht dat nog te vroeg zijn, dan worden alle feestdagen met Kerstmis gevierd.

 30. Wandeling

  Op het bospad zien wij in de verte een man aankomen met een hond aan een hele lange lijn. Zoals bij iedere wandelaar die we die dag tegenkomen volgen wij de instructies van het RIVM op. Voordat we elkaar passeren duiken wij de berm in om een veilige afstand te houden.
  „U hoeft niet bang te zijn hoor. Hij doet niets”, zegt de man geruststellend.

  George Möller

 31. Ja, er zijn mensen waarvan je denkt, waar hebben die al die tijd geleefd? Onder een steen? Hier heb ik tijdens mijn eenzame wandelingen in de natuur (bij de schapen, heb ze zojuist weer gefotografeerd, maar nu van de andere kant, zie het volgende intro) te kampen met tegenkomende wandelaars die een heel klein beetje uitwijken, maar me dan tijdens het passeren perse hun vreselijke gruutzi in het gezicht bliijven hoesten.

 32. Oh, ik vergat ook de joggers en fietsers. Mooi dat ze in vorm willen blijven. Maar moeten ze nu echt zwetend en stomend en spugend voorbijstampen? Van mij niet. En groet mij niet alsjeblieft, wend je blik af in plaats van naar me toe. Niet dat ze dit lezen, maar het lucht wel op.

 33. Het nieuwe briefje van Lummel in Frankrijk ziet er een stuk beter uit (maar de gemiddelde Nederlandse politieagent zal het nog altijd niet kunnen lezen, zo ben ik bang):

 34. Gelukkig is dat hiero niet nodig. Over een paar weken is het allemaal voorbij, en met Pasen zitten de kerken weer gezellig stampvol. Volgens The Great Leader.

 35. De eerste gevangenisstraffen zijn al werkelijkheid. Iemand was al twintig (20) keer geverbaliseerd. In een week. Kejjenagaan.

 36. Allergisch

  Mijn dochter komt logeren. Aangezien ze allergisch is voor katten en honden en wij twee honden hebben, ga ik anti-allergiepillen halen. Bij de lokale drogist aangekomen vraag ik, op 1,5 meter afstand, of ze allergiepillen hebben voor honden en katten. Antwoordt de hulpvaardige caissière „Nee, we hebben ze alleen voor mensen.”

  Mathijs Rauwenhoff

 37. Oh wat erg. Een grapjas. Weet u hoe laat het is? Ja dat weet ik. Hoe maakt u het? Dat vertel ik u niet anders gaat u het ook maken.

 38. Zoals in veel wijken, bestaat er ook bij ons een BuurtPreventie StraatApp. Bedoeld om elkaar als buren te waarschuwen bij onraad. Beheerders proberen steeds de mensen met klem ervan te overtuigen dat deze app uitsluitend bestemd is voor dit doel, en niet voor weggeraakte of gevonden poesjes, hondjes of schildpadden.
  Niemand trekt zich er een hout van aan. Houdini nam het voortouw van de vele berichten over de vermiste trouwe viervoeters. Beheerders hebben het inmiddels opgegeven.

  Gisteren werd een oproep gedaan een knuffelbeertje voor het raam te plaatsen: kinderen gingen op berenjacht.
  Iets vrolijks voor de kindertjes. Nu staan er voor vele ramen een quarantainebeer. Dit feit wordt dan ook veelvuldig kenbaar gemaakt met foto van de betreffend beer voor een raam.
  Flauwe grappen en waarschuwingen doen de ronden dat er wazige figuren naar binnen gluren.
  En de phone gaat maar af.

  Vanochtend klonk een kinderstemmetje door de brievenbus: “Joehoe… Post!”
  Een ingekleurd berenplaatje met ‘dankknuffel van berenvriendje Jack’ lag op de mat.
  Nu worden er bedankjes geappt: “Dank je wel, Jack.”
  Mijn mobiel blijft maar afgaan en staat inmiddels op ‘geluid uit’.
  En hoor de kinderkreetjes: “Kijk! Een beer!”

  Ach saai… Hier gebeurt er eindelijk wat.
  In elk geval iets anders dan waar wij het afgelopen halfjaar mee bezig zijn.
  Maar dat is een ander verhaal.

 39. Voor een ikje veel te lang, Ilona! 😀

  Maar even serieus, ik heb die berentrend ook gezien, op Twitter nogal trending, inclusief heel flauwe grappen.

  Helaas moet ik toegeven dat ik niet weet of ik het enthousiasme deel. Ja, leuk natuurlijk om die kids bezig te houden. Is keimoeilijk. Maar of je nu groepen kinderen op straat wil hebben en die zelfs enveloppen in brievenbussen te laten stoppen, ik weet het niet hoor. Ik zou zeggen, hoe moeilijk ook: houd ze binnen en laat ze gecontroleerd even luchten, in alle rust, en zonder geren en speurtochten.

  Sterkte jullie beiden, ik heb aan jullie gedacht, moet ik eerlijk toegeven. En wens sterkte en gezondheid en het koppie hoog.

 40. Dat moest

  In een psychiatrisch ziekenhuis beoordeel ik als arts een manisch psychotische jongeman. Hij is totaal in de war, gedesoriënteerd en er valt geen gesprek mee te voeren. Dan opeens moet hij niezen en doet dat keurig in zijn elleboog. Het enige verstaanbare wat hij die dag zal zeggen als reactie op mijn verbaasde blik is: „Dat moest toch van Rutte?!”

  Nicole Dijk

 41. De jongeman doet het goed. Ik heb in deze rare tijden best wel te doen met al die mensen die normaal al ongelukkig, bezorgd, zenuwachtig, hyper zijn. Moge het ook hullie allen goed gaan.

 42. iPad-oma

  Zoals veel oma’s lees ik in deze bizarre tijden mijn kleindochter van vier voor via de iPad.
  Ze zit stralend te wachten op het verhaal van vandaag. Haar broertje en zusje zijn afgehaakt.
  Op mijn vraag of zij het voorlezen nog wel leuk vindt antwoordt ze: „Ik doe het voor jou oma, ik weet dat jij zo van voorlezen houdt.”

  Marianne Vaneker

 43. Ja heel lief. Ik ben zelf ook een Facetime opa geworden. Twee keer perdag.
  Lola stapt elke morgen met haar jas en haar muts naar haar moeder. Ze wil eruit.

 44. Het is best moeilijk. Eigenlijk hebben wij de kleinkindertjes het afgelopen halfjaar nog maar drie keer kunnen zien.
  Van de kleine Felix ontvangen we zojuist een goedemorgenfilmpje; een schaterlachend lekker ventje.
  De ontwikkeling gaat zo hard! Dankzij de moderne technieken kunnen we het op afstand volgen.
  Waren we eerst oppasgrootouders, nu allemaal ‘opa’s en oma’s buiten dienst’, zoals mijn oudste zusje dat noemt.

 45. Tja, daar zit je dan als oma buiten dienst. Een vierjarige te entertainen die ervan uitgaat dat zij oma entertaint. Lief hoor. Tiswat. Mijn dochter komt met mijn vierjarige nazaat -als het een beetje weer is- tweemaal per week, op de fiets, naar het appartementencomplex waar ik woon. We hebben een klein speelplaatsje voor de deur, waar mijn kleindochter dan gaat schommelen en van de glijbaan afroetsjt. Ik kom dan naar beneden en blijf op gepaste afstand staan. Zo kunnen haar moeder en ik even met elkaar praten en kan zij, met gevaar voor eigen leven, de moeilijkste toeren uithalen onder het gillen van o.a. “oma, kijk dan, zie je wat ik kan, ik kan al hinkelen, kijk eens hoe hoog!” Zo heeft zij een extra toeschouwer en word ik getrakteerd op de vrolijke aanblik van mijn kleindochter. En iedere keer weer word ik mijn eigen oma die bij elk bezoekje altijd uitriep: “kind, ben je nou alweer gegroeid!?” Waarop zij glunderend haar, inderdaad steeds langere, benen in de lucht gooit. Potverdorie, wat hoop ik dat die coronacrisis gauw achter de rug is.

 46. Ja, lekker die Band (en Spotify). Vroeger moesten we tot maandag wachten en dan een elpee gaan uitzoeken bij V&D. Nu typ je “The Weight” in op je telefoon en je hebt het glaszuiver, digitaal uit je boxen. Blijft gek, vanuit het standpunt van de componist/tekstschrijver/zanger dus. Maar goed.

  Gerry Holland heeft het ook niet makkelijk, alle optredens geschrapt, videoclip bij Ahoy opgeschort, promotie van Holland Douze Points stilgelegd. Klein leed in vergelijking tot wat anderen doormaken met dat gemene Coronavirus, maar toch. Om toch wat te doen te hebben heb ik vanmorgen een alternatieve tekst op Douze Points gemaakt. Maar ja, er zijn al honderden coronaliedjes in omloop ..

 47. Oh, wat leuk, jullie hebben massaal gevraagd of ik de tekst hier wil delen. Nou daar komt hij dan:

  WE ZIJN ER NU WEL KLAAR MEE/Gerry Holland
  tekst & muziek: Bas van Vuren & Kees Tel

  pre-refrein:
  We kunnen dit met z’n allen
  In voor- en in tegenspoed
  Samen met elkaar
  We kunnen dit met z’n allen
  We doen dit samen met elkaar

  Mensen wat een ramp met dat corona in het land
  We zijn nu met z’n allen door zorgen/een ziekte overmand
  Dat afstand houden valt niet altijd mee
  Als die vent gaat hoesten dan lig ik op de ic

  We zitten met z’n allen al vele weken thuis
  De hele dag te zweten en te rillen voor de buis
  We worden soms zo angstig en zo kwaad
  We willen dat het eind’lijk overgaat

  refrein:
  We zijn er nu wel klaar mee
  We gebruiken ons verstand en
  Schoppen nu heel gauw
  Dat virus uit ons land
  We zijn er nu wel klaar mee
  We gebruiken ons verstand en
  Schoppen nu heel gauw dat virus uit ons land (2x)

  -herhaal pre-refrein

  Ons mooie fijne leventje dat staat al weken stil
  Naar buiten gaan en handen geven dat is wat ik wil
  ‘k Wil knuffelen met oma en m’n vrouw
  M’n kind, m’n lieve ouders en met jou

  -Herhaal refrein

  -herhaal pre-refrein 2X

 48. Gerry geeft nu overigens concerten voor verzorgings- en bejaardenhuizen. Hij staat dan buiten, en de ouwetjes staan achter het raam of komen met hun verzorgers en rolstoelen en rollators naar beneden, op veilige afstand. Hartverwarmende taferelen. Breng eens een zonnetje onder de mensen, een blij gezicht te zien doet je zo goed.

  Het concert van gisteren is te zien op Facebook van Gerry Holland en ook op dat van mij, hoop ik, je weet het maar nooit, of zo’n live video niet ineens weer weg is. Ik ga gauw kijken!

 49. Dank Ad en ook Bas voor de troost van muziek in deze barre tijden, we zijn er letterlijk klaar mee!

Ik vind er dit van:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: