Ikjes in Coronatijd (273)

Over ikjes, waagstukken en hangrekjes van Ikea

Een dochter van 9 die “achterovergevouwen over haar bureaustoel hangt”. Daarover schreef Jeroen Kerkhof in de NRC van vorige week. En wij – met Pawi voorop – maar prakkiseren hoe dat eruit ziet. We kwamen er niet uit.

Paula Terpstra meldde dat haar dochter de volgende zin in de verleden tijd moest zetten: “Jan slaapt in zijn houten bed”. “Vol overgave” antwoordde ze: “Jan slaapt in zijn bedstee”. We vermoedden dat bij Paula, maar bij wie niet, de verveling had toegeslagen, althans volgens Ilona heeft de mop een baard van een metertje of anderhalf. Vergelijkbaar met “Jan at kwamkwamsloeg” vond Lummel.

Het zoontje van Mirjam Hendriks moest met Pim Pam Pet een huishoudelijk apparaat met de letter M noemen en zei “zeer overtuigend”: “Mamma!”.

Ikjes in Coronatijd dus. We nemen het niemand kwalijk. Zoveel gebeurt er niet. Ik lag me vanochtend toen ik wakker werd (ik schrijf dit op zondag) in alle ernst af te vragen of het nou zondag of maandag was. We maken het met z’n allen mee tijdens deze Coronacrisis. Het is niet anders. En we leren afstand houden, dat komt ook later vast van pas. Onze man in Frankrijk, Lummel, meldde dat een derde van de Franse mannen niet elke dag een schone onderbroek aantrekt en hij houdt dus 3 meter afstand.

Boek

Pawi is, begrijpelijk, ietwat somber gestemd. Ze leest Waagstukken van Charlotte van den Broeck, en ziet nu “overal torens, trappen, veranda’s waar je vanaf zou kunnen springen.” “En hier ter plekke gigantische tractoren waar je voor zou kunnen gaan liggen. Er is in de buurt een spoorlijn, waar een keer per dag een trein rijdt. Soms om 11 uur, soms wat later of vroeger. Beetje onhandig.”

Om de een of andere reden deelde Peter Buwalda zijn ervaringen met het Rök hangrekje van Ikea. Na onderzoek kwam ik tot de voorlopige conclusie dat het een fantasienaam betreft. Ikea heeft wel twee andere hangrekjes die je niet moet kopen: Kungspors en Grundtal. Ik zeg: gewoon een spijker in de muur.

Gerry Holland gaf weer een live concert, dit keer niet voor een bejaarden- of verzorgingstehuis, maar lekker op een pleintje in het ouwe buurtje waar ooit zijn wiegje stond, in de Staatsliedenbuurt in Amsterdam. De 1.5 meter afstand was niet aan iedereen besteed, waarna Gerry besloot om het concert iets vroeger dan gepland te beëindigen.

Zij bleek 104 jaar oud te zijn

Het geheel is terug te kijken op zijn Facebookpagina. Schattig was de oude dame die van vierhoog op hem neerkeek, opgetogen zwaaiend. Zij bleek 104 jaar oud te zijn en ze hoopt over twee weken haar 105e verjaardag te vieren.

Moeder Gerry (links), Gerry (rechts), bloemen (links van het midden)

Na afloop van het concert kreeg onze Jordaanse volkszingende kanjer, die de live première van zijn nieuwe single “We zijn er nu wel klaar mee” nog even uitstelde, nog een gigantische bos bloemen ook. Die ging hij later bij zijn lieve moedertje afleveren. Kijk ze stralen die twee!

Nou en dat was het voor deze week alweer. Het is weleens meer geweest, ik weet het, maar ook bij mij drogen de inspiratiesappen weleens op.

Wil jij net als Pawi, Lummel en andere reageerders kans maken om in het volgende intro voor te komen? Wil jij ook aardige vondsten debiteren naar aanleiding van ikjes? Wil je gein maken met onbekenden die voor je het weet je vrienden zijn? Misschien wil je een uitnodiging voor een gezellige bijeenkomst van alle auteurs en reageerders op deze site? Of zeg je: doe mij dat maar allemaal?

Je wint een zwaarverguld lepeltje als jouw reactie precies de 100e is.

Doe dan aan deze leuke rubriek hier op deze leuke site mee. Ga eens wat ikjes lezen, die staan verstopt in of op de NRC, die krant die zo van lezersanekdotes houdt. Stuur zelf een ikje in. Scrol naar beneden en zeg iets. Dat mag met een fantasie-emailadres en ook met een nom de plume. Je wint een zwaarverguld lepeltje als jouw reactie of gedachte zoals sommige mensen zeggen precies de 100e is. Of de 200e, 300e enzovoort tot in het oneindige. Lepeltjes zat.

Voor je het weet kan een citaat van jou, een foto van jou, een wat dan ook van jou, een hoogtepunt van de week worden. Heb je inspiratie nodig? Raadpleeg de afleveringen van deze rubriek elders op dit blog. Vooral ook een aanrader als je er even tussenuit bent geweest.

Bas van Vuren

Bas van Vuren, aangenaam

Reacties zijn welkom via het reactieveld, of via het contactformulier hier, of via een email naar bas.vanvuren@gmail.com.

Het wordt een prettige week. Als je vindt dat het geen prettige week moet worden, voel je dan vrij om elders te gaan buurten. Daar waar er meer zijn zoals jij. Wij doen dan hier onze dingetjes en jij doet de jouwe daar.

De foto helemaal hierboven – wij vakmensen noemen het de featured image – laat traditiegetrouw een stukje offline leven van mezelf zien van de afgelopen tijd. Nou, jullie zien het wel. Die schapen weer. Maar nu kijken ze me niet eens meer aan. Het zal ze een grote mallemoer jeuken wie daar aan de andere kant van het hek voorbijsloft. Iets te eten zit er toch niet in. Nog geen broodkorstje, geen blaadje, helemaal niks kan d’r af. Het mannetje loopt wel altijd een appeltje te eten, maar zelfs het klokhuis verdwijnt met hem in de verte. Ja gezellige jongens en meisjes die schapen. Daar moet je het echt van hebben.  Dus ja, weer zo’n schaap header, het is niet anders. Over een paar weken zien we misschien wel weer andere dingen.  
Foto: “Schaap kijkt naar rechts” © 2020 Bas van Vuren

Advertentie

Auteur: Bas van Vuren

Schrijver - Rijmer - Kijker - Stemacteur - Kent beroemde mensen - Maakt liedjes - Doet iets met #ikjes - Want ja - Je moet toch wat

79 gedachten over “Ikjes in Coronatijd (273)”

 1. Oma

  Mijn kleinzoon Dilla van 14 maanden begint te praten. Uiteraard kan ik zijn vorderingen slechts hunkerend volgen met videobellen: een dagelijks feest. Met deze week een verrukkelijk nieuw hoogtepunt: luid en duidelijk onder aanmoediging van z’n ouders: „Oma”. Telkens weer echt, terwijl hij met mij op het scherm rondrent, „oma”. Ik ben zo opgelucht want ik zag hem eerst veel en was als de dood dat hij mij post-corona niet meer herkennen zou. Vanmiddag kreeg ik een appje. Sorry, we zijn erachter dat hij de telefoon ‘oma’ noemt.

  Michal Citroen

 2. Dilla? Voor een jongetje? Of uberhaupt iemand? Je krijgt de wonderlijkste gedachten over hoe men erop is gekomen. – verwonderd-hoofdschuddende glimlachicoon-

  En die goeie Gerry heeft z’n moedertje in huis wonen? Of mag je zomaar bij elkaar op bezoek in pierewaaiend Nederland?

  Op zo’n manier schop je geen virussen het land uit …

 3. En of je in Nederland bij je moeder op bezoek mag, dat weet ik eigenlijk niet. Zolang je met niet meer dan twee (2) personen in huis bent toch wel, dacht ik? Of moeten we dat aan de deskundigen vragen, Van Dissel en alle andere Nederlanders?

 4. Een korte google leidt tot het AD dat zegt:

  U mag op bezoek, mits met niet te veel mensen tegelijk en iedereen de zelfdiscipline heeft om afstand te houden. Dus niet zoenen of knuffelen. Maar het RIVM adviseert wel met klem niet op bezoek te gaan bij mensen van 70 jaar of ouder of bij mensen met een zwakke gezondheid. Zij zijn immers extra kwetsbaar voor het coronavirus. En ga zeker niet op bezoek als je verkouden bent of andere klachten hebt!

  Dus niet bij ouderen en niet knuffelen.
  https://www.ad.nl/binnenland/wat-mag-wel-en-wat-niet-na-zo-lang-binnen-zitten-gaan-we-de-grenzen-opzoeken

 5. Dus twee keer de plank misgeslagen. En dan veroorzaakt Gerry ook nog eens een oploopje. Weliswaar op zeker moment afgebroken maar het spreekt niet van een vooruitziende blik. Waarom uberhaupt aandacht geschonken aan dergelijke coranadwaallichterij?

  Heeft Gerry een broer? De Buurman&Buurman-musical kan misschien wel stand-ins gebruiken.

 6. Tsja, je kunt niet het virus het land uit willen schoppen en tegelijkertijd de maatregelen maar een beetje soepel opnemen. Maar het lied was dan ook eerst en vooral een jengelig verlangen naar de goeie ouwe tijd van zes weken geleden.

  En hoe denkt dit blog zijn verantwoording te nemen? Geef dit een podium en na moederdag gaat de curve weer de lucht in!

 7. Alle virussen beginnen in de marges… juist daar moeten chloor en zeepsop het diepste doordringen!

 8. Ik zit naar de televisie te kijken naar de Willem-Alex-anders dag. Valt niet mee hoor. Bij het Wilhelmus een klein traantje zoals het hoort. Het Koninklijk gezin stond niet op zijn gemak. En kijk nou naar die leader van het #nietalleen journaal, wat groeit daar nou uit het hoofd van onze Minister-President? Die kappers moeten open en wel nu.

 9. Mooi intro Bas over de ikjes in Coronatijd, over ouderen die bellen met kleinkinderen en duivelse dilemma’s over social distance. Zelve ben ook een beetje in dubio over alle regels en oekazes vaak tegenstrijdig die over ons neerdalen.
  Ik heb nl een goede kennis hier in de laan die ik al veertig jaar ken van lezen en concerten die morgen 102 jaar wordt.
  Zij woont nog steeds in haar eigen huis van vroeger voorzien een en ander.
  Ikzelf ben ook boven de aow-leeftijd om een eufemisme te gebruiken en ik ga haar morgen toch maar een bloemetje brengen, moet toch kunnen denk ik dan.

 10. Snor

  Vanmorgen heeft mijn partner mijn grijze dos eraf geknipt, buiten in de tuin. Ik raapte de plukken haar op uit het gras en besloot ze in de oksel van een boomtak te stoppen. Vanmiddag zag ik vanuit de keuken een koolmees met een hele grote snor van grijswit haar… ze hadden de matrassenwinkel ontdekt.

  Bert Staal

 11. In Frankrijk hangen ze mensenhaar in perzikenbomen. Houdt vogels weg.
  Zelf gezien, in het gebied waar zoon woont.

 12. Sommige vrouwen hangen zelfs mensenhaar in de oksel van hun armen, om de mannen weg te houden

 13. Over dat mensenhaar.
  Ik heb het nog even nagevraagd, het haar houdt niet de vogels weg, maar de herten.

 14. Een aanvulling. Alleen het haar dat op je schedeldak groeit heet cheveux in het frans. Alles wat daaronder uit je lichaam groeit heet poil. Poil de barbe, poil de cul. Net als dat wat op beesten groeit. Jehebt dus geen haar onder je oksels, opje benen of op je kloten. Maar poils.

 15. Genieten

  Leeftijdgenoten van mij hebben het in mijn bijzijn steeds vaker over stoppen met werken en het P-woord: pensioen. Zij inspireren mij om na te denken over een werkvrije toekomst; geen dagelijkse verplichtingen of stress, het echte genieten kan beginnen. Uiteindelijk besluit ik ook maar eens een pensioenberekening te laten maken door een financieel adviseur. Na opgaaf van opgebouwde rechten, lasten, vermogen, hypotheek en uitgavenpatroon wacht ik hoopvol af. Ruim een week daarna wordt ik gebeld door de adviseur: vanaf mijn 65ste kan ik stoppen met werken… tot mijn 72ste.

  Cornelis Rigter

 16. Dan moet Cornelis de tering naar de nering zetten, zoals wel meer pensionado’s. Kleinere boot, minder vakanties, en een jaar langer met de leesbril doen. Dan komt hij gegarandeerd tot de 80 waarna de samenleving het graag van hem overneemt. Als dank voor alles wat hij heeft bijgedragen en uit respect voor de ouderdom.

 17. dus je pensioen duurt niet tot aan je dood?
  Ik ga mijn pensioen in Frs trekken. Ik moet tot mijn 72 door werken om een volledig pensioen te hebben (40 jaar premies betalen, ik ben hier gekomen toen ik 32 was). Maar dat duurt dan tot ik de pijp aan Maarten geef.

 18. Je pensioen en AOW is levenslang, meen ik, maar is lager dan je loon. Dus als je je uitgavenpatroon niet aanpast heb je een probleem.

 19. Ik moest even hard grinniken (kan dat eigenlijk?) om deze zin: ‘Na afloop van het concert kreeg onze Jordaanse volkszingende kanjer, die de live première van zijn nieuwe single “We zijn er nu wel klaar mee” nog even uitstelde…’
  Bedankt!

 20. Dank je, Berend! Zo zit zo’n intro vaak vol met al dan niet subtiele dingetjes, afgezien van een enkele dijenkletser, of alinea’s gortdroge kost. Met deze had ik zelf ook een binnenpretje. Hard grinniken kan wel, maar het is een raar geluid, ken je LuckyTV die Maxima nadoet? Zoiets lijkt me.

 21. De verslaggeving in de plaatselijke pers liegt er ook niet om. Het was gewoon een groot feest. Punt. En die dame van bijna 105 die gaan we ook nog vieren binnenkort.

 22. Broos

  De telefoon. Een onbekende stem maant ons direct naar de ouders van mijn vrouw te komen. Haar vader – broos van gezondheid – vertoont benauwdheidsverschijnselen, galmt het na. Onderweg verwoordt mijn vrouw haar paniek: nu is het gedaan, hij is besmet, straks gaat hij dood, maar ik mag hem niet aanraken; wat moet ik doen? Auto’s van hulpdiensten versperren de straat. Binnen treffen we haar vader, nerveus drentelend. Mijn vrouw zegt: „Ik mag niet dichterbij komen papa”. „Het is je moeder”, antwoordt hij. In de keuken doen hulpverleners van alles om haar moeder – een leven lang gezond – te reanimeren. Dit zag niemand aankomen. We zoeken troost bij elkaar, niet langer gehinderd door die anderhalve meter. Men moet ons maar niet kwalijk nemen.

  Oscar van Asselt

 23. Wat een buitengewoon eigenaardig ikje is dit dan? Triest voor Oscar natuurlijk en we wensen zijn schoonmoeder en rest van de familie en hemzelf alle goeds, maar wat moet dit in de krant?

 24. Gelukkig dat de ikjes zelfs een uitlaatklep zijn voor persoonlijk corona-leed, hoe ver kun je gaan!

 25. Nooit gedacht ooit nog eens de gebruikelijke ‘pummelober dacht bij sabayon aan Zweedse heavy metal band – maar daar houden we helemaal niet van!’-Ik-jes te missen.

 26. Ik vind dat dit ikje niet gepubliceerd had moeten worden. Geen kritiek opde inzender, maar wel op de redactie.

 27. Als mij dit zou zijn overkomen zou ik er geen seconde aan gedacht hebben dit als ikje in te zenden, maar misschien heeft KT gelijk en is dit een uitlaatklep voor Oscar.

 28. Maar wat is nu eigenlijk het probleem? Goed, het schrijnt, maar op een indringende manier, het is een tijdsbeeld, de pointe is niet over de rug van een ander en we krijgen zelfs een onverwachte wending die ook nog eens niet vrij is van zelfspot.

 29. Dan lees je niet goed. Of sla je op voorhand dicht omdat het de ernst van een tikfout in het programma van het Concertgebouworkest overstijgt?

 30. Nou, als de pointe moet zijn dat de man dacht dat het om zijn schoonvader ging maar het uiteindelijk zijn schoonmoeder was, dan is hij wel erg mager. Of als de pointe moet zijn dat dit leed het rechtvaardigt om de 1.5 meter afstand aan de laars te lappen, dan is dat nog magerder. Of heeft DSR nog een andere “pointe” ontdekt?

 31. Flattening the curve

  Ik woon in New York. Via Zoom, Teams, WhatsApp etc. onderhoud ik sinds enige weken al mijn contacten. In zo’n videogesprek leg ik uit dat ik me ook privé aan de doelstelling van de secretaris-generaal van de Verenigde Naties, António Guterres, probeer te houden: na de Covid-19-crisis moeten we samen de wereld gezonder en duurzamer maken; in zijn woorden „recover better”. Dus eet ik minder en gezonder, gebruik ik zowel mijn hometrainer en stepper vaker, en probeer ik af te vallen. Aha, is het antwoord, „you are trying to flatten the curve”.

  Karel van Oosterom

 32. De maandstatistieken zijn binnen. Het bezoek aan het blog zet zijn duizelingwekkende stijging voort. Nu al 18,360486165% meer dan voordat de corona begon. Troost en vermaak, dat is het wat we elkander geven. Aangenaam!

 33. De “kijk-mij-eens” zit er in dat hij perse de volledige functie en zelfs naam van de VN-meneer moet noemen, hoewel dat voor de pointe nul relevantie heeft. Je kunt dat ook achteloos doen, tussen neus en lippen of liever … niet. Het woordgrapje past in elke situatie.

 34. Alles wat voor ´dus eet ik…´ geschreven is is overbodige borstklopperij en kon weggelaten worden.

 35. Zo, die Karel is niet van de straat en dat laat hij weten ook.

 36. DSR wil deftig doen maar slaat de plank behoorlijk mis. Ik moet toegeven dat ik het moest opzoeken maar dan heb je ook wat. Embonpoint is volgens de gezaghebbende Oxford:

  /ˌɒmbɒ̃ˈpwã/

  noun

  the plump or fleshy part of a person’s body, in particular a woman’s bosom.

  “I have lost my embonpoint, and become quite thin”

  From Oxford

  Oei! Awkward … pijnlijk ….

 37. Corpulent vind ik ook een mooi woord voor embonpoint, het klinkt net iets minder Frans en het gaat meestal over mannen erg leuk dus.

 38. APD wil deftig overkomen met z’n Oxford, i.e. Google-searchje – maar waarom een Frans woord in een Engels woordenboek opgezocht?

  Volgens Larousse betekent embonpoint:
  Surcharge pondérale essentiellement constituée de graisse ; état d’une personne un peu grasse ; corpulence

  Gender-neutraal dus. En in het Nederlands doorgaans gebruikt met betrekking tot gezette heren. Hoe men in land van Benny Hill het woord gebruikt, brengt APD dan weer geheel irrelevant te berde.

  Kortom, hij slaat zelf de plank mis in zijn drift een puntje te scoren, de gretige blufkikker.

 39. Volgens de Vandale betekent embonpoint:

  afdakje

  ‘Goed gereedschap hangt onder een afdakje’

  Het eerste correcte gebruik van embonpoint in het Nederlands met betrekking tot een vrouw laat nog op zich wachten.

 40. Kilometerstand

  De coronacrisis is ook in ons huishouden regelmatig onderwerp van gesprek. Nu behoor ik tot de risicogroep (67 jaar en sinds een paar maanden in het bezit van drie stents), maar ik vertelde mijn man dat ik dat niet zo ervoer. Mijn hart is immers recent nagekeken en behandeld én ik sta onder controle van de cardioloog. Mijn man: „Nee hoor, je bent en blijft gewoon een oude auto waarvan de kilometerstand is teruggedraaid!” Waarvan akte.

  Rose Marie van Nierop-Mikkers

 41. Coronatijd, of ook wel ophokplicht; een goeie graadmeter om te zien hoelang je het samen uithoudt.

 42. Die echtgenoot heeft er verstand van waarschijnlijk zit hij in de autobranche.

Ik vind er dit van:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: