Ik heb geen kloten (274)

Over ikjes en wat mensen zoal zeggen

Grote opwinding. Een oma die Michal heet schrijft een ikje over haar kleinzoon die Dilla heet. De pointe is dat het mannetje de telefoon waarmee hij videobelt “oma” noemt. Maar daar gaat het nu niet om. “Dilla?” vroeg De Schrijvende Rechter (DSR) smalend, “Voor een jongetje? Of überhaupt iemand? Je krijgt de wonderlijkste gedachten over hoe men erop is gekomen – verwonderd-hoofdschuddende glimlachicoon”.

Nou kreeg ik helegaar geen gedachten, maar ik zocht het wel even uit, want daar ben ik voor. Dilla is inderdaad eigenlijk een meisjesnaam, volgens het gezaghebbende babybytes.nl althans, en het betekent “kleine gevleugelde”, nou dat moet je niet willen voor een kerel. En Michal betekent “die als God is” en wordt het vaakst gegeven aan Noorse jongens. Als een “God in Noorwegen” luidt het spreekwoord immers. Niet als “een oma”. We kwamen er met z’n allen even niet meer uit vorige week en het leven is toch al zo ingewikkeld met die Corona in het land.

Ook de Willem-Alex-anders dag, voorheen de Koningsdag en vanwege een creatief dwaallicht dit jaar zelfs door een gehoorzame enkeling Woningsdag genoemd vermocht ons niet op te vrolijken vorige week. Mij niet althans. Ik kon alleen een tikkie giechelen over de leader van het #nietalleen journaal, waarbij onze Minister-President iets uit zijn hoofd heeft groeien. De Boom der Wijsheid neem ik aan.

Klare Taal zat te dubben of ze nou wel of niet een goede kennis, die 102 jaar oud werd, een bloemetje zou gaan brengen. “Moet toch kunnen”, sprak ze dapper. Zelf suggereerde ik om de bos bij het ouwetje op het balkon te gooien. Vooral met tulpen kun je lekker mikken: harde stelen, weinig blad. Oppassen dat het raam niet open staat.

Mensenhaar in perzikbomen

De mensen zien intussen de raarste dingen. Bert Staal zag een koolmees met een “hele grote snor van grijswit haar” vliegen. Het was het haar van Berts partner, dat was gelukkig wel even tevoren van diens hoofd af geknipt. Maar het blijven enge dingen. In Frankrijk hangen ze bijvoorbeeld mensenhaar in perzikbomen, zo wist Bertie. Tegen de herten. Leeuwenpoep of blauw draad schijnt ook te helpen.

Volgens DSR hangen sommige vrouwen mensenhaar in de oksel van hun armen om de mannen weg te houden. Frisser dan leeuwenpoep in ieder geval.

Tja, en dan komen we nu op de rare titel van dit intro. Het begon met Lummel die ons vertelde dat alleen het haar op je schedeldak “cheveux” heet. Alles wat daaronder uit je lichaam groeit heet “poil”. “Poil de barbe, poil de cul. Net als dat wat op beesten groeit. Je hebt dus geen haar onder je oksels, op je benen of op je kloten. Maar poils.”

“Het went snel, ik ben al een beetje mensenschuw.”

Er viel een verschrikte stilte totdat onze bovenstebeste Bertie simpelweg verklaarde: “Ik heb geen kloten”. En daar was niks tegenin te brengen. Ik geloof haar in ieder geval en zo niet, dan nog hoef ik geen bewijs voor of tegen te zien. Maar goed, de titel van dit nieuwe intro stond daarmee vast. Hoewel een goede tweede kandidaat later in de week werd gescoord, en nog wel door dezelfde inzendster, Bertie. Over het Coronathuisblijven, dat veel mensen op de zenuwen begint te werken, merkte ze op: “Het went snel, ik ben al een beetje mensenschuw.”

IJs-Berend – keigoed blog https://delaatsteijsschots.nl

IJs-Berend kwam even langs, dat gebeurt niet vaak, althans niet actief qua reageerder, veels te druk als hij is met zijn uitstekende eigen blog, en hij meldde dat hij hard had moeten grinniken om een zinnetje uit het vorige intro. “Na afloop van het concert kreeg onze Jordaanse volkszingende kanjer, die de live première van zijn nieuwe single “We zijn er nu wel klaar mee” nog even uitstelde…” Yep. Ik had daar bij het schrijven al een binnenpretje om gehad.

Het regende kritiek op Gerry Holland, want om hem ging het, die weliswaar in dat nieuwe liedje zingt dat hij “het virus het land uit wil schoppen” maar wel rustig na zijn concert gaat zitten knuffelen bij zijn moeder. Nou ja, DSR vond er wat van, da’s een druppelregentje dus. En de pers pakte ook zonder het nieuwe nummer groots uit. Wat wil je, onze Gerry was daar in dat buurtje, Staatsliedenbuurt Amsterdam, geboren en getogen en hij zag tal van ouwe kennissen, ooms, tantes, buren terug. Hartverwarmende en diepontroerende taferelen speelden zich af.

Maar wat denken jullie? Ook dit weekend ging de live premiere van de nieuwe single in Amersfoort niet door, dit keer vanwege de regen. We gaan nu op 9 mei voor ons toestel en op Facebook zitten kluisteren. Wel werd Gerry regelmatig op de radio gedraaid, NPO5, Radio Vlaardingen en dat zijn dan nog maar de zenders die ik hier in Zwitserland kan ontvangen.

Onze topdiplomaat in New York, Karel van Oosterom, heeft vanwege de COVID-19 kennelijk niet veel omhanden en hij vond de tijd om een uitvoerig “kijk-mij-eensje” (zoals Lummel het noemde) in te zenden. Het kwam erop neer dat hij nogeens vertelde dat hij in de buurt van de secretaris-generaal van de Verenigde Naties, António Guterres, werkt. Lekker belangrijk!

In de vroege morgen van 1 mei kwamen de maandstatistieken van deze website binnen. Man man, wat bieden we elkander troost en afwisseling. Opnieuw een forse stijging in bezoekersaantallen, maar liefst nog maar eens een stijging met 18,36% ten opzichte van de maand maart.

Wil jij net als DSR, IJs-Berend en andere reageerders kans maken om in het volgende intro voor te komen? Wil jij ook aardige vondsten debiteren naar aanleiding van ikjes? Wil je gein maken met onbekenden die voor je het weet je vrienden zijn? Misschien wil je een uitnodiging voor een gezellige bijeenkomst van alle auteurs en reageerders op deze site? Of zeg je: doe mij dat maar allemaal?

Je wint een zwaarverguld lepeltje als jouw reactie precies de 100e is.

Doe dan aan deze leuke rubriek hier op deze leuke site mee. Ga eens wat ikjes lezen, die staan verstopt in of op de NRC, die krant die zo van lezersanekdotes houdt. Stuur zelf een ikje in. Scrol naar beneden en zeg iets. Dat mag met een fantasie-emailadres en ook met een nom de plume. Je wint een zwaarverguld lepeltje als jouw reactie of gedachte zoals sommige mensen zeggen precies de 100e is. Of de 200e, 300e enzovoort tot in het oneindige. Lepeltjes zat.

Voor je het weet kan een citaat van jou, een foto van jou, een wat dan ook van jou, een hoogtepunt van de week worden. Heb je inspiratie nodig? Raadpleeg de afleveringen van deze rubriek elders op dit blog. Vooral ook een aanrader als je er even tussenuit bent geweest.

Bas van Vuren

Bas van Vuren, aangenaam

Reacties zijn welkom via het reactieveld, of via het contactformulier hier, of via een email naar bas.vanvuren@gmail.com.

Het wordt een prettige week. Als je vindt dat het geen prettige week moet worden, voel je dan vrij om elders te gaan buurten. Daar waar er meer zijn zoals jij. Wij doen dan hier onze dingetjes en jij doet de jouwe daar.

De foto helemaal hierboven – wij vakmensen noemen het de featured image – laat traditiegetrouw een stukje offline leven van mezelf zien van de afgelopen tijd. Nou, jullie zien het wel. Die schapen weer. Maar nu zijn ze dus echt helemaal klaar met me. Naar me toe trippelen om te kijken of ik brood had, had geen zin. Me strontweg negeren ook niet. Uitmekkeren of wat doen ze, blaten, deed me ook niet verdwijnen. Elke dag weer doem ik daar op aan de rand van het weiland, sloffend inmiddels, de kwieke pas is er na bijna twee maanden home office wel een beetje af. Dus nu deden ze de aanval maar naar voren. Ze willen zelf weleens in het middelpunt staan. Nou dat kan hoor. Ja en die anderen daar achter ook.  Dus ja, weer zo’n schaap header, het is niet anders. Over een paar weken zien we misschien wel weer andere dingen.  
Foto: “Schaap is er klaar mee” © 2020 Bas van Vuren

Advertentie

Auteur: Bas van Vuren

Schrijver - Rijmer - Kijker - Stemacteur - Kent beroemde mensen - Maakt liedjes - Doet iets met #ikjes - Want ja - Je moet toch wat

71 gedachten over “Ik heb geen kloten (274)”

 1. Codewoord

  Het nieuws over het codewoord voor huiselijk geweld (‘Masker 19’) doet mij denken aan mijn studentenbaantje als portier bij de zij-ingang van de schouwburg. De mevrouw van de kassa annex boekwinkel belde en vroeg of de NRC al geleverd was. Ik zei dat ik het niet wist. Ze herhaalde haar vraag dringend en eiste daarna dat ik het de directeur zou vragen. Ik belde naar de directeur maar de adjunct nam op. Zij antwoordde geërgerd dat zij niet over de levering van de NRC ging. Op de achtergrond hoorde ik de directeur plots zeggen: „De NRC, jezus!” Hij nam de hoorn en zei: „Ik kom eraan, bel de politie. Het is een overval!”

  Jeroen Croes

 2. Niet zo’n handig codewoord nee. Kwam te vaak echt voor in those days. En de overvallers stonden erbij toen mevrouw belde?

 3. Goedemorgen, Bas is weer best.
  Een uitstekend intro.
  En weer een stijging in bezoekersaantallen. Dat er nog lang een ophokplicht moge blijven. het zet de mens aan het lezen.
  Het regent.

 4. Goed intro een goeie keek op de week. Als alles goed gaat is de mijn laatste week opsluiting. Daarna mag ik weer wandelen en iets anders dan voedsel kopen.
  Maar wat een diskussies opde tv. Je ziet er mensen die oplossingen proberen te bedenken en mensen die voor elke oplossing bezwaren zoeken.
  Brood mee naar school? Kan niet slecht voor de gezondheid. Dan neem je toch iets anders mee? Te duur. Wat wil je dan? Dat zeg ik niet. Stel iets voor en dan ben ik er tegen.

 5. ‘Het Eindoordeel is vandaag [getal onder de 6]’ lijkt DSR een uitstekende aankondiging voor brand, overval, ziekte, naderende komeet of onwillekeurig welk ander onheil.

  Een hoger cijfer is dan weer feestelijke code voor ‘het is een prinsje!’, of meer algemeen ‘hang de vlag uit [en vergeet, afhankelijk van de omstandigheden, de wimpel niet]!’,of ‘slacht het vetgemeste kalf!’.

  Waterdicht, daar krijg je nooit verwarrings-Ik-jes over.

 6. Nou, je kunt wel zien dat er bij DSR nooit een overval is geweest. Is vermoedelijk ook niets te halen, maar dit terzijde.

 7. Fijn leesvoer vandaag, het intro en het ikje en de reacties.

  Het lieflijke Drenthe blijkt mee te gaan in de absurde verhoging van vraagprijs voor huur of koop van een woning. Nog schandaliger dan in de Randstad. En in aardbevingsgebied Groningen blijkt het nog erger te zijn. Voorlopig blij met het caravannetje. Vaak mooi weer, mooie natuur, veel ruziënde en zoekende vogeltjes dus mooie geluiden.

  Voor het waarnemen van ikjes plaatsen hoop ik dat iemand anders zich meldt. Fijn voor Lummel trouwens.

 8. Verhoging van huur-en koopprijzen? Die snap ik niet. Iedereen gaat toch juist failliet?

  Houdt moed allen en maak er het beste van.

  Ikjes? Komt goed, die zijn bijzaak.

 9. @APD
  Jij wordt wel regelmatig overvallen? Laat die Gold Card en neprolex toch gewoon thuis als je weer eens iets in een achterbuurt hebt te sjacheren…

 10. Mooi intro wederom vandaag. Veel reacties en nieuwtjes van de reageerders.
  Goed nieuws dat lummel weer de straat op mag zonder papieren permis en gewoon zijn gangetje kan gaan.
  Fijn weer wat van pawi te horen, alleen een tegenvaller dat in Drente zelfs de Hollandse handelsgeest opsteekt.
  Typisch toch dat profiteren van andermans leed.
  Corona rules voorlopig op vele fronten.

 11. Drama

  Zoon van 13 bijna 14 ligt op het bed van zijn vader, een laptop op zijn schoot. „Zo,” zegt de vader, „wat ben je aan het doen?”

  „Een boek aan het lezen voor school”, antwoordt de zoon.

  „Een boek aan het lezen? Wat goed! Gewoon op je laptop? Handig zeg. Wat voor soort boek?”

  Zoon kijkt vader vragend aan.

  „Is het een roman, een thriller, sciencefiction of gaat het over de oorlog…?”

  „Het is een drama”, antwoordt de zoon moedeloos.

  Marien Croiset-van Beek

 12. DSR kan in zijn handjes wrijven, wat een witregels! Het gemiddelde voor het hele jaar opgekrikt. Voor de rest vind ik dit ikje inderdaad een drama. Niet meer doen, Marien, er gebeurde niets en je schreef het niet interessant op.

 13. Mooi dat, zeker in deze ingetogen tijd van het jaar, onze gedachten nog eens worden bepaald bij de naam Croiset. Om door te geven, opdat wij niet vergeten.

  Het verhaal vervaagt, het drama blijft.

 14. Hoe laat is het vroeg ik mijn vrouw. Kwart over drie zei ze.

  Net zo spannend als het ikje.
  Ik ben nog steeds aan huis gekluisterd Klaartje. Maar ik ben aan het experimenteren met met videosystemen en het schrijven van protocollen. Ik zit acht uur per dag aan het scherm gekluisterd. Als ik pauzeer ga ik niet meteen op mijn ipadje zitten tokkelen.

 15. Alweer een houding die me in moeilijkheden brengt. Je ligt op een bed, je laptop op schoot, hoe kan je dan lezen als je geen ogen op steeltjes hebt?
  Zo was het, denk ik:
  Hij zat op het bed van papa, knieën opgetrokken, even er tussenuit…helaas daar kwam mama Marien er een drama van maken.

  De Drentse schapen kwamen laatst in een kudde op ons afgesneld, de bokken of hoe heten mannetjesschapen, met gekrulde hoorns en bereid tot kopstoten. Gelukkig was het wildrooster dichtbij, wij konden wel weg. Zij niet.

 16. Daar heb je haken voor, Pawi, om een laptop aan het plafond te bevestigen.

  Drentse schapen zijn een stuk agressiever dan Zwitserse, dat wist ik niet. Ik ga ze nog waarderen!

 17. Huisvlijt

  Het was al best druk in het tuincentrum op maandagochtend. Daarom deed ik mijn zelfgemaakte bloemetjesmondkapje – patroon uit NRC – op. Ik ging op zoek naar biopotgrond voor mijn balkonbonen. Onderweg vroeg een mevrouw, ook 65-plus, waar ik dat leuke mondkapje gekocht had. „Huisvlijt”, was mijn trotse antwoord. „Die winkel ken ik niet”, reageerde ze.

  Annelies Schootemeijer

 18. Patroon uit NRC … volkomen onnodige toevoeging, zij het dat het de kans op plaatsing significant verhoogde 😀

  Ouwe mensjes afzeiken mag eigenlijk niet, vind ik, maar Annelies is er zelf ook een en dan is het niet erg. De “Huisvlijt”, het zou zomaar eens kunnen hoor, klinkt goed, ik ga er patent op vragen. Ben zo terug. Doei.

 19. Intragenerationeel leeftijdsafzeiken mag best.

 20. Biopotgrond voor balkonbonen, prachtig.
  Bloemetjesmondkapje, prima promotie.
  Maar ondertussen siepelt het gigantische probleem voort. Uit Zweden komen interessante alternatieve geluiden. Daar doen ze niet aan generatiekloven.

 21. Zo is het, in Zweden laten ze de oudjes gewoon sterven terwijl de jonkies lekker op terrasjes zitten en doorfeesten. Hoogste aantal doden van Scandinavië! Lang leve Zweden!

 22. Ik weet niet wat ik van Zweden moet denken. Ze lijken te schrikken van de laatste cijfers, dachten ze onaantastbaar te zijn?

 23. Strijken

  Het is 5 mei en het gaat schemeren.

  Ik zeg tegen mijn vriendin:

  „Ik ga zo de vlag strijken.”

  Waarop zij zegt:

  „Waarom zou je in hemelsnaam de vlag gaan strijken?’

  Pio Tulp

 24. Wat een vreselijk ikje. Verder vind ik de lay-out belachelijk. Als de hele krant zo geschreven zou zijn wazzie 1400 paginaas dik. We zijn ervaren lezers. We kunnen best een blokje van 5 regels lezen.

 25. Dat doen ze speciaal voor DSR toch? Die heeft in het verleden zo vaak om witregels gezeurd, dat ze het nu wellicht overdrijven. Ze doen veel voor een abonnee.

 26. Poetsen

  Het is 7 mei en ik heb net het ikje in de NRC gelezen.

  Ik zeg tegen mijn vriend:

  „Ik heb besloten de plaat te poetsen.”

  Waarop hij zegt:

  „Waarom zou je in hemelsnaam de plaat gaan poetsen?’

  Vriendin van Pio Tulp

 27. Hoho – DSR heeft zich altijd ingezet, door vermaning en voorleving, voor een gepast gebruik van witregels.

  Trop is teveul.

 28. Koopje

  Dinsdag liep ik langs een ijskraam waar de klanten keurig op anderhalve meter afstand stonden, gescheiden door middel van kleurrijke bloempotjes met daarin een bordje met ‘1,5’.

  Een moeder bestelt voor haar dochters een ijsje.

  Dan zegt ze: „Goh, wat een leuke bloempotjes trouwens, doe mij er daar ook maar twee van. Is toch een koopje, 1 euro 50!”

  Casper van der Meulen

 29. De ouwe moppen zijn een beetje uitgepoept, vanwege gebrek aan supermarkt- en OV-moppen. Nu zijn er de coronamoppen.

 30. Die zijn er ook niet, Bertie en Bas. Groot talent die zulke kan maken.
  De enigen die daarvoor in aanmerking komen op dit moment, zijn de jongens van ‘Even Tot Hier’; Woe en Van der Laan.

 31. Deden zij niet ook dat vreselijke De Kwis? 10% leuke grappen bedolven onder 90% puin en pathetisch gekrijs van kijk-eens- hoe-grappig-wij-zijn studiopubliek de consumptiebonnen worden zo uitgedeeld.

 32. Invuloefening

  Op sommige dagen met meer tegenzin dan op andere zet mijn zoon van acht zich aan zijn schoolwerk. Om het af te krijgen zit ik hem flink achter de broek. Dit overigens met wisselend succes. Aan het eind van de ochtend laat hij trots zijn werk zien, dit keer zelfstandig gemaakt. Ik lees het door en zie een invuloefening waarbij gegeven beroepen in een zin geschreven dienen te worden. Er staat een rijtje van zo’n tien beroepen: bakker, meester, schilder, kapper, moeder… Hij heeft ingevuld: ‘We krijgen brood van de bakker. Ons haar wordt geknipt door de kapper. We krijgen les van de moeder.’

  Titia Moll

 33. Er gebeurt inderdaad nix in dit ikje. Het jochie had overal ´moeder’ kunnen invullen.

  Zo heb ik even de Frauenversteher kunnen uithangen

 34. Nou jullie zien het wel. Het is gelukt! Met een bijna onmogelijke krachtsinspanning, eindspurt via alle sociale media en met zoveel devices en IP’s dat Trolley trots op ons geweest zou zijn is Gerry’s nieuwe liedje dan toch maar Spiegelplaat Van De Week geworden op radiosunstream.nl Keigeweldig, heel belangrijk, dat wordt elk uur feest, de hele week lang.

  Ook de live premiere die vandaag wel doorging, in de Lichtenberg te Amersfoort, zorgde voor uitzinnige menigten, keurig netjes achter roodwitte linten en dranghekken, maar dat is Gerry gewend. Het was een fijne positieve middag met de ouwetjes.

 35. Hedenavond speciaal voor dit blog en de discussie “Even tot hier” bekeken.Viel niet mee. Ze proberen Lubach na te doen maar dan zonder timing.

  Het zingen is werkelijk afgrijselijk, het is zo vals, waarom grijpt er niemand van de productie in? Gelukkig kwam Paul de Munnik een moppie zingen, die kan het wel.

 36. ‘t Is elke week weer even een verzetje voor me. Knappe teksten van de afgelopen week die ze op een nietschreeuwerige manier, maar wel ad rem neerzetten.
  Lubach heeft ook pittige constateringen maar die klaagt zo. Schreeuwt wat maar niet zo hard als Paul de Leeuw die gelukkig al tijden van het beeldscherm verdwenen is.

  Goedemorgen, ik ga er weer een gestroomlijnd (zorg)dagje van maken.
  Was gisteren nogal chaotisch verlopen. Bezorgdiensten waarvan ik al geruime tijd afhankelijk ben, lieten het deze week nogal afweten.

 37. Verzetjes zijn welkom, zeker in deze tijden. De teksten van de heren zijn vele malen beter dan hoe ze het brengen. Veel cabaretiers hebben nu eenmaal de lach niet aan hun broek hangen, hebben geen bühne présence en kunnen niet zingen. Die zouden zich beter kunnen beperken tot het schrijven van de teksten. Maar ja, vind maar eens iemand die ze van je wil hebben.

  Het omgekeerde doet zich soms voor met zangers. Die kunnen niet allemaal echt goed schrijven maar zingen toch alleen hun eigen teksten.

  Such is life. Prettige zondag!

 38. Ik ga vanmiddag even kijken. Morgen mag ik de deur weer uit zonder papiertje. Het zal me benieuwen hoe de mensen zich gaan gedragen.

 39. “Je vindt dit leuk” moest ik aanklikken. Raar. Niet dus. Niet leuk, maar 87 is best wel oud. Wij danken hem voor de liedjes, de energie en op latere leeftijd de bezinning en wijsheid.

 40. Little Richard, ik was dol op de foto waarop hij piano speelde met handen en één voet of been.
  Nooit meer teruggevonden. De foto. Die in de Tuney Tunes stond.
  Het kan natuurlijk ook mijn falend geheugen zijn.

Ik vind er dit van:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: