Ruziënde en zoekende vogeltjes (275)

Over ikjes, nieuwe singles en de natuur

Het leven gaat langzaamaan weer zijn normale gangetje. Voor Lummel was het vorige week zijn laatste week opsluiting. Vanaf vandaag mag hij weer wandelen zonder briefje. Hij mag nu ook andere dingen dan voedsel gaan kopen. Of dat gaat lukken zonder boodschappenbriefje, horen we nog wel. Vorige week was hij zoals gezegd nog volledig in zijn riante huis in Frankrijk gelockdownd. Druk aan het experimenteren met videosystemen en het schrijven van protocollen.

“Ik Vertrek”-achtige taferelen, maar dan in eigen land

Het is raar verdeeld in de wereld. Want in Drenthe zat Pawi nog altijd naar Frankrijk te hunkeren, waar ze net voor de Coronacrisis een huis heeft gekocht maar er dus niet in mag. Ze merkte in Drenthe een “absurde verhoging” op van de vraagprijzen voor huur of koop van een woning. “Nog schandaliger dan in de Randstad”. Ze is voorlopig nog blij met het gedwongen leven in haar caravannetje. Het zijn “Ik Vertrek”-achtige taferelen, maar dan in eigen land. Vaak mooi weer, mooie natuur, en “veel ruziënde en zoekende vogeltjes dus mooie geluiden.” Maar Klare Taal zou nog weleens gelijk kunnen krijgen met haar onheilspellende waarschuwing “Corona rules voorlopig op vele fronten”. Dikke huiver icoon.

Het duurde lang voordat zich een noemenswaardig ikje aandiende. Die van Annelies Schootemeijer kon er mee door. Een 65-plussende mevrouw vroeg haar ergens in een rij waar ze dat leuke mondkapje had gekocht. “Huisvlijt” was haar trotse antwoord. “Die winkel ken ik niet”, kwam het hilarische antwoord. Omdat zij zichzelf ook als 65-plus outte, mocht het van ons. “Intragenerationeel leeftijdsafzeiken mag best”, zei De Schrijvende Rechter (DSR) goedmoedig. En ja, hij kan het weten.

Het ergste ikje sinds het begin van de jaartelling kwam een dag later. Het was bij Pio Tulp 5 mei en ze ging tegen de schemering de vlag strijken. De meeste mensen doen dat in stilte. Net zoals de meeste mensen ook niet tegen hun huisgenoten zeggen dat ze naar het toilet gaan, laat staan wat ze daar precies gaan doen. Maar Pio Tulp stond op en zei tegen haar vriendin “Ik ga zo de vlag strijken”. Waarop haar vriendin stomverbaasd vroeg “Waarom zou je in hemelsnaam de vlag gaan strijken?”

Een mop met een baard van minstens 1,5 kilometer

Het was een mop met een baard van minstens 1,5 kilometer. Jammer. Daarmee vierden wij dus de Bevrijding. Zelfs Berties veronderstelling dat het wellicht een ikje was van iemand uit groep 3 of 4 was nog een belediging. Voor iemand uit groep 3 of 4. De ware bron van het kwaad zit natuurlijk op de redactiekamer van de NRC, maar daar hoor je niemand over. De vriendin van Pio Tulp plaatste in de parallelle wereld van Ad Hok een soortgelijk mopje over “de plaat poetsen”.

Toen Casper van der Meulen langs een ijskraam liep zag hij een moeder van onbestemde leeftijd. Die bestelde voor haar dochters een ijsje. Toen viel haar de Corona-opstelling op: de klanten werden keurig op 1,5 meter afstand van elkaar gehouden door rijen met daartussenin “kleurrijke bloempotjes met daarin een bordje met “1,5”. Zegt die moeder: „Goh, wat een leuke bloempotjes trouwens, doe mij er daar ook maar twee van. Is toch een koopje, 1 euro 50!” Ja, we kennen ze, die types, het zijn vaak vrouwen, sorry, maar dat is mijn persoonlijke waarneming. En ik wil hier niets mee zeggen.

Echt goeie Coronamoppen hebben we nog niet gehoord, zei Bertie, en daar waren we het mee eens. Volgens Ilona heb je daar namelijk groot talent voor nodig en zij opperde – voor de gein of serieus – de jongens van “Even Tot Hier”, Woe en Van der Laan. De meningen over deze twee grappenmakers verschillen. Ilona en Bertie vinden ze leuk (UPDATE: ook Lummel vindt ze leuk naar heden bekend is geworden, zie de reacties onder dit artikel), de rest van de wereldbevolking vindt er niks aan, waaronder ook Ad Hok, die er speciaal een paar Youtuubjes voor bekeek.

Ik ging er zelf op zaterdagavond voor zitten, speciaal voor dit blog en de discussie. Het viel niet mee. De heren proberen Lubach na te doen maar hebben geen timing. Het zingen is afgrijselijk. Het is schril en vals. Waarom grijpt er niemand van de productie in? Gelukkig kwam Paul de Munnik een moppie zingen, die kan het wel. Maar goed, deze sympathieke zanger heeft ooit een liedje van mij gezongen en dan kun je bij mij de rest van je leven geen kwaad meer doen, zo makkelijk is dat.

De teksten van de heren Woe en Van der Laan zijn echt niet slecht en zeker vele malen beter dan hoe ze het brengen. Sommige cabaretiers hebben nu eenmaal de lach niet aan hun broek hangen en hebben geen bühne présence. Die zouden zich beter kunnen beperken tot het schrijven van de teksten. Maar ja, vind maar eens iemand die ze van je wil hebben. Het omgekeerde doet zich voor met sommige zangers. Die kunnen niet allemaal echt goed schrijven maar zingen toch alleen hun eigen teksten. Ieder z’n vak, dat wil ik maar zeggen.

Gerry Holland trad intussen eindelijk in Amersfoort op, bij de Lichtenberg, en dat was voorwaar een doorslaand succes met afzetlinten, dranghekken. bitterballen en vlammetjes. Geen bloempotjes. Onze zingende taxichauffeur zong zijn nieuwe single “We zijn er nu wel klaar mee” voor het eerst live, keurig met de band mee. En wij danken Hanny Veerkamp van de Veerkampjes voor het hartverwarmende initiatief.

De single werd prompt verkozen tot Spiegelplaat van de Week op Radio Sunstream, en wordt dus deze hele week elk uur gedraaid. Alle fans bedankt voor het meestemmen. Aan de gezamenlijke eindspurt van een paar hard core fans via alle sociale media en met bizar veel devices en IP’s zou zelfs Trolley een puntje hebben kunnen zuigen.

Wil jij net als Bertie, Ilona  en andere reageerders kans maken om in het volgende intro voor te komen? Wil jij ook aardige vondsten debiteren naar aanleiding van ikjes? Wil je gein maken met onbekenden die voor je het weet je vrienden zijn? Misschien wil je een uitnodiging voor een gezellige bijeenkomst van alle auteurs en reageerders op deze site? Of zeg je: doe mij dat maar allemaal?

Je wint een zwaarverguld lepeltje als jouw reactie precies de 100e is.

Doe dan aan deze leuke rubriek hier op deze leuke site mee. Ga eens wat ikjes lezen, die staan verstopt in of op de NRC, die krant die zo van lezersanekdotes houdt. Stuur zelf een ikje in. Scrol naar beneden en zeg iets. Dat mag met een fantasie-emailadres en ook met een nom de plume. Je wint een zwaarverguld lepeltje als jouw reactie of gedachte zoals sommige mensen zeggen precies de 100e is. Of de 200e, 300e enzovoort tot in het oneindige. Lepeltjes zat.

Voor je het weet kan een citaat van jou, een foto van jou, een wat dan ook van jou, een hoogtepunt van de week worden. Heb je inspiratie nodig? Raadpleeg de afleveringen van deze rubriek elders op dit blog. Vooral ook een aanrader als je er even tussenuit bent geweest.

Bas van Vuren

Bas van Vuren, aangenaam

Reacties zijn welkom via het reactieveld, of via het contactformulier hier, of via een email naar bas.vanvuren@gmail.com.

Het wordt een prettige week. Als je vindt dat het geen prettige week moet worden, voel je dan vrij om elders te gaan buurten. Daar waar er meer zijn zoals jij. Wij doen dan hier onze dingetjes en jij doet de jouwe daar.

De foto helemaal hierboven – wij vakmensen noemen het de featured image – laat traditiegetrouw een stukje offline leven van mezelf zien van de afgelopen tijd. Nou, jullie zien het wel. Die schapen weer. Ook bij hen lijkt de verveling toe te slaan. Ze eten minder. Kijk nou hoe lang ze dat gras laten worden! Die rechtse denkt zelfs dat hij zich achter een spriet kan verstoppen. Met lange tanden grazen ze zich door de Coronacrisis heen, want ja, echt spannend gaat het er ook voor hen niet aan toe in hun weiland. Ze zien de boer of boerin, en ze zien mij, da’s al. En geslacht wordt er al helemaal niet nu de restaurants dicht zijn. Geen bal aan, dat zie je ze denken, vooral die linkse. Enfin, weer zo’n schaap header dus. Over een paar weken zien we misschien wel weer andere dingen.  
Foto: “Schaap achter gras” © 2020 Bas van Vuren

Advertentie

Auteur: Bas van Vuren

Schrijver - Rijmer - Kijker - Stemacteur - Kent beroemde mensen - Maakt liedjes - Doet iets met #ikjes - Want ja - Je moet toch wat

101 gedachten over “Ruziënde en zoekende vogeltjes (275)”

 1. Onmondig

  Mijn dochter van 14 jaar zou vorige maand na twee jaar van haar beugel verlost worden. Vanwege de coronamaatregelen is dit enkele weken uitgesteld, maar volgende week is het dan eindelijk zo ver. Na de eerste blijdschap, daalt de keiharde realiteit bij haar in. „Papa, wat schiet ik er eigenlijk mee op dat mijn beugel eruit gaat als ik de komende tijd een mondkapje moet dragen?”

  Mark Lenssen

 2. Een kleine correctie op het intro: ik vind woe en van der laan ook heel leuk.
  Bedankt voor de tip ilona.

 3. Er wordt nogal de aandacht in de intro gevestigd aan taalknapperds.
  Dat zijn Koot en Bie natuurlijk.

  Wie doet wie na.
  Om maar even te happen ben ik er toch ingedoken.
  Wikipedia:
  Start Lubach op Zondag: 22/11-’14
  Start De Kwis: 22/10/-’11
  Van der Laan en Woe zijn na beëindiging bij PdL hiermee doorgegaan.
  Lubach heb ik nog niet horen zingen en ook geen quiz zien presenteren.
  Voor verdere details verwijs ik graag naar Wiki.
  (Ik dacht nog even: straks komt Draadstaal ook nog om de hoek kijken.
  Die zap ik gelijk door.)

  Ik ben geen ruziënd vogeltje maar wou wel even happen. En laat het verder voor wat het is.
  En dank aan lummel voor de correctie.

 4. Haha, smaken verschillen toch? We hoeven toch elkaar niet te overtuigen? Ik ben inderdaad een groot fan van Draadstaal, ik bedoel maar. Lubach doet waar hij goed in is, niet iedereen hoeft alles te doen. Dat was juist mijn punt. Kun je niet zingen? Zing dan niet!🎶

 5. Alweer een intro! Dat is wel even iets meer dan huisvlijt. Leuk om te lezen.

  Het ikje is zelf verzonnen. Meisjes van veertien hoeven geen mondkapjes op. Pas vanaf 1 juni en dan nog alleen in het openbaar vervoer.

 6. Verplichte mondkapjes voor blokjesbeugelvolk had al jaren geleden ingevoerd moeten worden.

 7. Over zingen en quizen gesproken: denk dat ik Gerry liever drieletterwoordenlingo zie presenteren dan dat ‘k hem hoor zingen

 8. Opmerkelijk vind ik dat als je verklaart niet van bloemkool te houden, daar niemand warm of koud van wordt. Smaken verschillen immers. Als je niet van een zanger of een cabaretier houdt dan is dat aanleiding tot al dan niet ingehouden happen. We blijven een apart volkje.

 9. Ah, het vertrouwde recept: zorgvuldig slecht gekozen voorbeeld + opvlakkige analyse = quasi-diepzinnige opmerking.

  Zo opmerkelijk & opvallend is eea toch ook weer niet.

 10. Nou de gemoederen lopen op. Kennelijk een gevoelig snaartje.

  Zoals gezegd, ik ben niet aan het discussiëren over smaak. Ik maak een paar opmerkingen en ja, bühne presence, zingen, timing … dat zijn dingen die sommige artiesten van nature hebben, maar sommigen moeten leren of nooit krijgen. Ooit weleens op de Toneelschool geweest, als deelnemer, toeschouwer, ouder etc, of audities bekeken? ’s Is echt een vak. De een kan dit, de ander kan dat. Ik zie af van screenshots, maar die Woe die staat me een partij angstig in de camera te kijken als hij niet aan de beurt is … 😀

  Maar zeg ik daarmee iets over iemand anders dan over Woe? Nee hoor, je mag hem toch leuk vinden, waarom niet zeg? Bovendien kunnen dingen ook leuk zijn die professioneel gezien gewoon slecht zijn. Voorbeeld: Achterwerk in de Kast. Heerlijk programma. Het zou een suffe boel worden als we allemaal dezelfde smaak zouden moeten hebben.

  Het voorbeeld van bloemkool is niks verkeerd aan toch? Of weet DSR een betere? Ik houd me aanbevolen.

 11. Smaak, als zintuigelijke beleving, is heel moeilijk te omschrijven. Schijnt een hersendingetje te zijn. Ervaringen zijn dan ook heel moeilijk uit te wisselen en te vergelijken.

  (Klein)kunst daarentegen leent zich uitstekend voor vergelijking, uitwisseling van meningen, gekibbel en debat. Het is bovendien gemaakt met de bedoeling een emotionele snaar te raken, geen wonder dat de gemoederen hoog oplopen.

  Over sommige smaak valt dus uitstekend te twisten, graag zelfs. Wat is nu leuker dan gezellig ouwehoeren over liedjes, films, cabaret etc? Het geeft stof voor discours en verbindt dus zelfs waar de meningen niet over samenvallen. Probeer dat maar eens in dezelfde mate over bloemkool met een papje. Kookblogs gaan niet voor niets 95% over bereiding en nauwelijks over smaak.

  Kortom, DSR begrijpt APD niet, die voorwendt niet te begrijpen dat meningen over kleinkunst reacties oproepen en neerbuigend doet over het feit dat eea uberhaupt de gemoederen in beweging zet.

  Ilona, die wel erg schroomvallig, met de hoed in de hand en excuses voor- en achteraf, haar mening ten beste geeft, haar begrijpt DSR dan juist wel weer. Want wie hier de blogbaas tegenspreekt, krijgt in de regel de wind van voren. Het vaste publiek is in ieder geval goed gedresseerd.

 12. Hoe kom je er toch weer bij. “Wie hier de blogbaas tegenspreekt krijgt de wind van voren …” Wanneer dan? Hoe dan? Ik zeg nu juist al een paar keer dat iedereen zijn eigen smaak mag en kan hebben. Ik ook. Jij bent volgens mij de enige die er over in discussie wil. Ilona niet, Bertie niet, Lummel niet, ik niet. DSR wel.

  Qua bloemkool: laat Lummel het maar niet lezen. Smaak en bereiding hebben veel met elkaar te maken, althans als je je niet zoals DSR tot de afhaalpizza’s beperkt.

 13. Tsja, DSR had beter even kunnen wachten met die laatste conclusie, want APD springt erop als een bok op de haverkist. Hoe komt DSR erbij? Eigen ervaring, eigen waarneming.

  Enfin, de hele pointe gaat weer aan APD voorbij -zucht- Volgende keer beter.

 14. Wie is toch die APD waar je het maar over blijft hebben?

  Nee joh, ik had die pointe wel degelijk als de “quasi-diepzinnige opmerking” herkend!

  We weten allemaal best wel, DSR ook wel, dat er geen fundamenteel verschil is tussen het discussiëren over de kwaliteit van een bloemkool (de bereiding is ook hier vakwerk, vingerspitzengefuhl en een kwestie van de juiste ingrediënten kiezen) en een liedje. Dat is niet neerbuigend doen, da’s een feit.

  Misschien zit het verschil in reactie (al of niet van bloemkool houden zal de meesten worst zijn; al of niet van een liedje of cabarettekst houden leidt tot misbaar) wel in het feit dat we ergens diep van binnen denken dat het maken of waarderen van een goede bloemkool niet zo belangrijk is en het maken of waarderen van een stukje cultuur wel. We zullen het wel nooit weten, want een beetje normale discussie, die leidt tot wederzijds begrijpen van wat er aan de hand is, is alhier nog nooit gevoerd, ondanks een behoorlijk aantal pogingen daartoe van blogbaas dezes.

 15. Never the twain shall meet -zucht-

  Het moet hier natuurlijk ook niet de steeds flauwere Ik-jes te boven gaan.

 16. Goedemiddag , ik wilde alleen het intro bejubelen en val meteen in diepgaande smaakgesprekken. Van Woe naar bloemkool.
  Boeiend, dat is nog eens wat anders dan voor of tegen mijn zelfgeschilde patat zijn al heeft het er niets mee te maken maar voor mij is het veel werk en zo.
  Verder niets te melden.

 17. Sinds kort kan ik hiero BVN.TV weer zien. Vroeger keek ik graag naar Floortje Dessing met haar serie Naar Het Einde Van De Wereld, dus ik was blij te ontdekken dat ze terug is met het programma Floortje Blijft Hier. Schitterende plaatjes, interessante mensen en ingehouden presentatie. Mooi.

 18. Verwend

  Na een verwenontbijt op bed zit ik beneden aan de koffie met mijn dochters, die vandaag alles voor mij gaan doen, hebben ze beloofd. Op zondag stofzuig ik altijd het hele huis, zeg ik. Waarop mijn jongste dochter (11) zegt: „Dan doe je dat nu toch op maandag?”

  Nicole Tuitert

 19. Ik houd van kip met appelmoes.
  Ze had beter al zaterdag gestofgezogen, zodat ze de kinderen in een opgeruimd huis kon ontvangen.

 20. Stofzuigen op zondag is goddeloos (net als grasmaaien, autowassen en ramenlappen trouwens).

  Het werkt dan ook niet. Het stof ligt er binnen de kortste keren weer.

 21. De zich ‘De Lallende Lummel’ noemende reageerder doet het lijken alsof het om uitwonende dochters gaat (‘ontvangen’).

  Niets wat daar op wijst. Hopelijk leest ie z’n kookboeken zorgvuldiger! -milde glimlachicoon-

 22. Als de kinderen thuis wonen hoeft de schrijfster niet vertellen dat ze elke zondag stofzuigt. Dat weten ze. Dus denk ik dat de kinderen bij een ander wonen. Hun andere moeder bijvoorbeeld.

 23. Ik zie hier trouwens geen enkele regeerder die zich de lallende lummel noemt. Over goed lezen gesproken.

 24. @DLL
  Het is een aansporing, bedoeld als “zoals jullie weten… -> aan de slag”, geen uitleg van de huishoudelijke arrangementen. En zelfs wanneer het om niet-inwonende kinderen gaat, dan zullen ze vast wel bekend zijn met het reilen en zeilen moeders huis op zondag.

  Nu wordt er maar gesuggeerd dat het ten huize van de inzender een slonzige boel is, terwijl men daar als gezin op zaterdag allicht iets beters te doen heeft dan zich te bekommeren om het stof der aarde.

  De frase ‘de zich … noemende reageerder’ is vintage old-skool DSR.

  Hij bedient zich daarbij van de originele nickname van de reageerder, wel zo duidelijk. Dat is ook in het algemeen hier de gebruikelijke gang van zaken; bv. de zich RSB en Tim noemende reageerders worden ook niet bewilligd in hun fratsen.

  Nicknames veranderen creeert onduidelijkheid en straalt slecht af op de wisselaar. DSR housdt zich er verre van.

 25. Over goed lezen gesproken, de dochter is 11 jaar oud. Lijkt me sterk dat die al uithuizig woont.

  DSR zou zich verre van andere nicknames houden? Zien wij daar een lang neusje vanuit het scherm groeien? Ik heb toch echt een sterke herinnering aan – afgezien van Boerinnetje uit Belgenland (of iets dergelijks) waarvan ik slechts 90% zeker ben – een boertje, de naam is mij helaas ontschoten. Die kwam hilarisch uit de hoek bij tijd en wijle. In onnavolgbaar Achterhoeks dialect. En die boer was 100% vintage DSR. Of hij het ontkent of niet. Punt.

 26. In nieuwe gezinsvormen wonen jonge kinderen al zeer vroeg uithuizig vanuit het standpunt van een der opvoeders/ouders.

  En wat dsr schrijft is feitelijk onjuist. Ik noem me niet de lallende lummel.

 27. Sommige mensen leven hun leven lang in het verleden. Timmerark bleef me ook consequent met “Apiedapie” vergelijken, oh oh oh, wat was dat een aardig kereltje en oh oh oh, wat een engerd ben ik. Dat soort werk. Schaterlachend heb ik het allemaal afgeschud.

  We hadden toch ook ooit een jammerende jurk? En een (…; werkwoord vergeten) Advocaat? Allemaal geinspireerd destijds neem ik aan op DSR, vandaar dat hij er wellicht zo op terug komt. Lijkt de huidige Amerikaanse President wel.

 28. Stofzuigen op zondag is natuurlijk flauwekul, al dan niet om godsdienstige redenen. Maandag wasdag, dinsdag strijkdag, woensdag gehaktdag, donderdag kuisdag, vrijdag visdag, zaterdag klusjesdag, zondag kerkdag of naar voetballen.

 29. Wij mochten op zondag niet eens een ijsje kopen van de ijscoman die vrolijk klingelend door de straat reed en verwachtingsvol voor ons huisje stilhield. Waarom we geen ijsje mochten kopen? Werken op zondag was niet goed. Maar ijsjes kopen is toch geen werken? Nee, maar dan liet je die man werken. Ik zal deze diep onlogische gedachtengang nooit vergeten. Het was ook onbarmhartig naar de ijscoman toe, bedenk ik me nu. Hij was bovendien een hardwerkende Italiaan.

 30. Als het een Italiaan was, dan was ie waarschijnlijk Roomsch, maar de nering hoorde je te te gunnen aan (protestantse) geloofsgenoten, en die hielden bij ons de luiken dicht.

  Er was wel een vrijzinnige patatboer. Daar wilde Vader heen. Moeder was er op tegen, maar de man was natuurlijk het hoofd van het gezin.

  Kom vandaan de dag nog eens om zulke rustieke dilemma’s.

 31. @APD
  Moderne gezinsverbanden APD….. De kinderen kunnen de meeste tijd in een ander huishouden doorbrengen.

  Boer’nsmurf was zeker niet Achterhoeks maar ook zeker niet te verwarren met DSR. Ze opereerden ook nooit gezamenlijk. DSR is altijd DSR gebleven, daar waar vele anderen kennelijk in een identiteitscrisis belandden.

  En ach, misschien heeft DLL heeft op zich wel gelijk…. -milde glimlachicoon-
  DSR noemt DLL DLL, bij zijn oorspronkelijke naam. Hij heeft geen naamswijziging in het Staatsblad gezien. En APD voelt zich ook nog steeds aangesproken.

  We laten het maar zo -milde glimlachicoon-

 32. Dat had ik dus al om 10.46 en 14.oo geschreven. Dsr leest nix dat niet over hem gaat.
  Ik stopper dus maar weer eens mee.
  Shankti

 33. Tssss… DLL heeft gesproken, de zaak is afgedaan. In plaats van het als inhoudelijke bijval te beschouwen, trekt meneer boos de deur dicht.

  Wat een misbaar om een regeltje in een langere reactie! Dat heeft dan een groot woord over DSR maar zelf leest DLL ook maar zeer selectief. Mag. DSR zal er niet boos om worden -milde glimlachicoon-

  Nee, DLL is vooral boos op zichzelf omdat hij in weerwil van z’n eigen verstokte, onverklaarde DSR-haat toch in een soort van gedachtenwisseling met dehoogstzelve, als vanouds een stichtend zonneke in dit dompig internetkrochtje, terecht kwam. En dat moest kennelijk kaput.

 34. Grappig ikje, en we geloven niet dat de inzendster op zondag het hele huis stofzuigt. Grapje! Goed gepareerd door de dochter.

  In het dorp dat we hebben verlaten, werden we ooit verwelkomd door een gelovig ensemble. Op zondag geen ramen wassen, geen was uithangen, tenzij onzichtbaar vanaf buiten. Dus achter het huis mocht het wel. Stofzuigers en TV’s werden verstopt achter luiken en deuren. Brrr.

 35. PS
  Psychologische oorlogsvoering , daar is DSR wel in bedreven, maar soms gaat hij een gaatje te ver. Als hij het zonnetje in dit internetkrochtje wil blijven, verwachten we meer van hem dan schimpscheuten.

 36. Geluk

  Alweer jaren geleden zit ik in de trein. Het is lange tijd onduidelijk of de trein kan vertrekken. Algehele onrust bij de reizigers. Iedereen boos, er wordt gemopperd en geklaagd. Dan mengt de man naast mij zich in de gesprekken. Hij vertelt dat hij enige tijd daarvoor ook in een trein zat, die zoveel vertraging had, dat hij afzag van zijn oorspronkelijke plan. In plaats daarvan is hij toen naar het museum in Den Bosch gegaan. Zijn oorspronkelijke plan? Het museum in Enschede. Hij had het over 13 mei 2000.

  Anna Enklaar

 37. Dus het ging over “jaren geleden”. Het was geen voorval maar gewoon een gevalletje vertraagde trein. Het ging over een willekeurige man, niet eens Anna zelf of een kennis. Het ging over een willekeurige tijd, niet eens 13 mei 2000, want dat was “enige tijd daarvoor”. Wat is hier nou toch gebeurd, mensen, dat het in de krant moet? De man wordt niet beschreven. Het gevoel, het toeval, de spanning, de opluchting, het wordt allemaal niet beschreven. Man man.

 38. Geen ikje, want de volgende opmerking komt van de vierjarige dochter van de dochter van de zus van mijn ex (sinds 1976):

  “Het was wel leuk op school, maar nu heb ik koorts in mijn voet.”

 39. Ha! Als je deze in zou bedden in een paar lagen overbodige prietpraat dan was het zeker een ikje dat geplaatst zou worden door de NRC-gansjes. Want intrigerend is de opmerking zeker. Koorts in de voet als .. haar voet was warm, haar voet klopte, haar voet had een snotneus? 😀

 40. Nou, de Twilight Zone op de NRC-Achterpagina. Ik had verwacht dat het over de bange jaren 4-45 zou gaan.

 41. En waar stond die oorspronkelijke trein dan stil? In Den Bosch? Of stond hij op Eindhoven Centraal? Want hij wilde naar Enschede, dus ik neem aan dat hij dichterbij Den Bosch zat dan bij Enschede. Wat een flutverhaal zeg. En waarom, beste mensen, heet dat ikje ‘geluk?’. Ik kan er met de beste wil van de wereld geen geluk in herkennen. Kan aan mij liggen natuurlijk.

 42. Ik neem aan dat “geluk” slaat op het feit dat de goede man niet op 13 mei 2000 naar Enschede is gegaan, en dus het vuurwerkongeluk is ontlopen.

 43. Zeker, het waren er zelfs meer dan zes (zegge: 6) miljard. Maar, i.t.t. genoemde heer waren die niet allemaal oorspronkelijk van plan om op die dag wel degelijk naar Enschede te gaan. Dan zou die trein trouwens nooit zijn vertrokken.

 44. Droefheid troef. De ramp, de argeloze ikjesinzendster, die 6 miljard mensen die niet met de trein naar Enschede wilden en daardoor ontsnapten aan een drama, waarvan ze veelal het equivalent voor hun kiezen krijgen, maar dan op echte ramplocaties.

  De openingszin alleen al. “Alweer jaren geleden zit ik in de trein”.
  ??!!!! Maar half opgelet bij de les ikjes-schrijven. Bedoelt DSR dat met twilight?

 45. Toch ben ik van mening dat dit ikje de reflectie van Ad Hok zeer zeker verdient, ondanks alle bezwaren over zgn geluk.

 46. @pawi
  The Twilight Zone zou meer uit jouw tijd moeten zijn dan die van DSR. Subtiele horrorstukjes van een half uur waar het venijn vaak pas in de laatste zin of scene zat, zodat je met kippevel naar bed werd gestuurd.

  PS DSR schijt hier goudstukken als ware hij ’t sprookjesezeltje dat je maar aan z’n staart hoeft te trekken. Eventuele schimpscheuten zijn niet meer dan soepel meerollen met onuitgelokte aanvallen jegens mijn persoontje.

 47. Pigment

  In het ziekenhuis waar ik als oogarts werk, zijn we eindelijk weer meer ‘standaardzorg’ aan het verlenen. Als ik het netvlies van een oudere, grijze patiënte onderzoek valt het me op dat er weinig pigment in aanwezig is, zoals je kunt zien bij roodharige of hele blonde mensen. Om alle delen van haar netvlies goed in beeld te krijgen vraag ik haar achtereenvolgens naar boven, beneden, links en rechts te kijken. Dat kost wat moeite. Op mijn vraag of ze vroeger heel blond is geweest antwoordt mevrouw: „Sorry dokter, ik heb altijd moeite gehad met links en rechts.”

  Caroline Storimans

 48. Een van de beste ikjes dezer dagen! Heel grappig, heel blond dat door de grijzende dame op haar eigen manier werd begrepen. Nou ja, uitleggen hoeft toch niet?
  Een verademing, dit ikje.

  Twilight, DSR, kende ik tot nu toe alleen als de zone tussen licht en donker, de schemer dus, waarin je zo lang mogelijk het aansteken van de kaarsen of het gedimde elektrische licht uitstelde. De tijd om geheimen te delen, verlangens te uiten, bespiegelingen en toekomstplannen te raden.

 49. Wachten

  Ik zie twee vrouwen aan de bar zitten, met ieder een poedel op de kruk. Het is enkele jaren geleden. De poedels dragen halsbandjes met glinstersteentjes. Als een oude, bibberige man met een glas cognac naast mij gaat zitten, zegt een van de vrouwen: „Heb je daar nou de hele middag op zitten wachten?”

  Carla van As

 50. DDL is weer terug! -opgetogen glimlachicoon-

  Wat betreft het Ik-je: de inzender had zeker niet in de gaten wat voor soort cafe het was.

 51. Da’s dat Franse bijwagentje van ADP.
  Is goed in afwassen geloof.

 52. Da’s dat Franse bijwagentje van ADP.
  Is goed in afwassen als ik het goed begrijp.

 53. Ik heb werkelijk geen flauw idee wat je bedoelt. Echt niet.

  Ik heb werkelijk geen flauw idee wie of wat je bedoelt. Echt niet. Een Frans bijwagentje, goed in afwassen???

  “DLL” is de lallende lummel, daar hebben we het al over gehad, maar die bedoel je niet en is nooit weggeweest.

 54. Volgens DSR vraagt APD naar de bekende weg. -milde glimlachicoon-

 55. Volgens mij bedoelde je gewoon DLL maar vertikte je je weer eens met je dikke vingertjes. Is het zo moeilijk om dat toe te geven?

 56. Verdriet

  Omdat ik (80) last heb van een hernia loop ik sinds kort met een stok. Het komt mijn wandeltempo niet ten goede en draagt ook overigens niet bij aan een jeugdige uitstraling. Tijdens een van mijn dagelijkse ommetjes word ik bezorgd aangesproken door een wildvreemd meisje van ongeveer tien: „Past u maar goed op, meneer.” Ik leg uit dat ik mij pijnlijk nauwkeurig houd aan alle nieuwe regels en dat ik me daardoor betrekkelijk veilig voel. Helemaal gerustgesteld is ze niet: „Als u doodgaat, bent u er niet meer maar al die anderen hebben dan verdriet.”

  Frederik Heemskerk

 57. @APD
  Uiteraard had ik me vertikt, behoefde dat uitleg? Die toch niet zo moeilijk, man. -milde glimlachicoon-

 58. Dat valt nogal mee. Je kwam weliswaar nogal onnozel uit de hoek met je constatering maar t was niet erger dan anders.

Ik vind er dit van:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: