Ruziënde en zoekende vogeltjes (275)

Over ikjes, nieuwe singles en de natuur

Het leven gaat langzaamaan weer zijn normale gangetje. Voor Lummel was het vorige week zijn laatste week opsluiting. Vanaf vandaag mag hij weer wandelen zonder briefje. Hij mag nu ook andere dingen dan voedsel gaan kopen. Of dat gaat lukken zonder boodschappenbriefje, horen we nog wel. Vorige week was hij zoals gezegd nog volledig in zijn riante huis in Frankrijk gelockdownd. Druk aan het experimenteren met videosystemen en het schrijven van protocollen.

“Ik Vertrek”-achtige taferelen, maar dan in eigen land

Het is raar verdeeld in de wereld. Want in Drenthe zat Pawi nog altijd naar Frankrijk te hunkeren, waar ze net voor de Coronacrisis een huis heeft gekocht maar er dus niet in mag. Ze merkte in Drenthe een “absurde verhoging” op van de vraagprijzen voor huur of koop van een woning. “Nog schandaliger dan in de Randstad”. Ze is voorlopig nog blij met het gedwongen leven in haar caravannetje. Het zijn “Ik Vertrek”-achtige taferelen, maar dan in eigen land. Vaak mooi weer, mooie natuur, en “veel ruziënde en zoekende vogeltjes dus mooie geluiden.” Maar Klare Taal zou nog weleens gelijk kunnen krijgen met haar onheilspellende waarschuwing “Corona rules voorlopig op vele fronten”. Dikke huiver icoon.

Het duurde lang voordat zich een noemenswaardig ikje aandiende. Die van Annelies Schootemeijer kon er mee door. Een 65-plussende mevrouw vroeg haar ergens in een rij waar ze dat leuke mondkapje had gekocht. “Huisvlijt” was haar trotse antwoord. “Die winkel ken ik niet”, kwam het hilarische antwoord. Omdat zij zichzelf ook als 65-plus outte, mocht het van ons. “Intragenerationeel leeftijdsafzeiken mag best”, zei De Schrijvende Rechter (DSR) goedmoedig. En ja, hij kan het weten.

Het ergste ikje sinds het begin van de jaartelling kwam een dag later. Het was bij Pio Tulp 5 mei en ze ging tegen de schemering de vlag strijken. De meeste mensen doen dat in stilte. Net zoals de meeste mensen ook niet tegen hun huisgenoten zeggen dat ze naar het toilet gaan, laat staan wat ze daar precies gaan doen. Maar Pio Tulp stond op en zei tegen haar vriendin “Ik ga zo de vlag strijken”. Waarop haar vriendin stomverbaasd vroeg “Waarom zou je in hemelsnaam de vlag gaan strijken?”

Een mop met een baard van minstens 1,5 kilometer

Het was een mop met een baard van minstens 1,5 kilometer. Jammer. Daarmee vierden wij dus de Bevrijding. Zelfs Berties veronderstelling dat het wellicht een ikje was van iemand uit groep 3 of 4 was nog een belediging. Voor iemand uit groep 3 of 4. De ware bron van het kwaad zit natuurlijk op de redactiekamer van de NRC, maar daar hoor je niemand over. De vriendin van Pio Tulp plaatste in de parallelle wereld van Ad Hok een soortgelijk mopje over “de plaat poetsen”.

Toen Casper van der Meulen langs een ijskraam liep zag hij een moeder van onbestemde leeftijd. Die bestelde voor haar dochters een ijsje. Toen viel haar de Corona-opstelling op: de klanten werden keurig op 1,5 meter afstand van elkaar gehouden door rijen met daartussenin “kleurrijke bloempotjes met daarin een bordje met “1,5”. Zegt die moeder: „Goh, wat een leuke bloempotjes trouwens, doe mij er daar ook maar twee van. Is toch een koopje, 1 euro 50!” Ja, we kennen ze, die types, het zijn vaak vrouwen, sorry, maar dat is mijn persoonlijke waarneming. En ik wil hier niets mee zeggen.

Echt goeie Coronamoppen hebben we nog niet gehoord, zei Bertie, en daar waren we het mee eens. Volgens Ilona heb je daar namelijk groot talent voor nodig en zij opperde – voor de gein of serieus – de jongens van “Even Tot Hier”, Woe en Van der Laan. De meningen over deze twee grappenmakers verschillen. Ilona en Bertie vinden ze leuk (UPDATE: ook Lummel vindt ze leuk naar heden bekend is geworden, zie de reacties onder dit artikel), de rest van de wereldbevolking vindt er niks aan, waaronder ook Ad Hok, die er speciaal een paar Youtuubjes voor bekeek.

Ik ging er zelf op zaterdagavond voor zitten, speciaal voor dit blog en de discussie. Het viel niet mee. De heren proberen Lubach na te doen maar hebben geen timing. Het zingen is afgrijselijk. Het is schril en vals. Waarom grijpt er niemand van de productie in? Gelukkig kwam Paul de Munnik een moppie zingen, die kan het wel. Maar goed, deze sympathieke zanger heeft ooit een liedje van mij gezongen en dan kun je bij mij de rest van je leven geen kwaad meer doen, zo makkelijk is dat.

De teksten van de heren Woe en Van der Laan zijn echt niet slecht en zeker vele malen beter dan hoe ze het brengen. Sommige cabaretiers hebben nu eenmaal de lach niet aan hun broek hangen en hebben geen bühne présence. Die zouden zich beter kunnen beperken tot het schrijven van de teksten. Maar ja, vind maar eens iemand die ze van je wil hebben. Het omgekeerde doet zich voor met sommige zangers. Die kunnen niet allemaal echt goed schrijven maar zingen toch alleen hun eigen teksten. Ieder z’n vak, dat wil ik maar zeggen.

Gerry Holland trad intussen eindelijk in Amersfoort op, bij de Lichtenberg, en dat was voorwaar een doorslaand succes met afzetlinten, dranghekken. bitterballen en vlammetjes. Geen bloempotjes. Onze zingende taxichauffeur zong zijn nieuwe single “We zijn er nu wel klaar mee” voor het eerst live, keurig met de band mee. En wij danken Hanny Veerkamp van de Veerkampjes voor het hartverwarmende initiatief.

De single werd prompt verkozen tot Spiegelplaat van de Week op Radio Sunstream, en wordt dus deze hele week elk uur gedraaid. Alle fans bedankt voor het meestemmen. Aan de gezamenlijke eindspurt van een paar hard core fans via alle sociale media en met bizar veel devices en IP’s zou zelfs Trolley een puntje hebben kunnen zuigen.

Wil jij net als Bertie, Ilona  en andere reageerders kans maken om in het volgende intro voor te komen? Wil jij ook aardige vondsten debiteren naar aanleiding van ikjes? Wil je gein maken met onbekenden die voor je het weet je vrienden zijn? Misschien wil je een uitnodiging voor een gezellige bijeenkomst van alle auteurs en reageerders op deze site? Of zeg je: doe mij dat maar allemaal?

Je wint een zwaarverguld lepeltje als jouw reactie precies de 100e is.

Doe dan aan deze leuke rubriek hier op deze leuke site mee. Ga eens wat ikjes lezen, die staan verstopt in of op de NRC, die krant die zo van lezersanekdotes houdt. Stuur zelf een ikje in. Scrol naar beneden en zeg iets. Dat mag met een fantasie-emailadres en ook met een nom de plume. Je wint een zwaarverguld lepeltje als jouw reactie of gedachte zoals sommige mensen zeggen precies de 100e is. Of de 200e, 300e enzovoort tot in het oneindige. Lepeltjes zat.

Voor je het weet kan een citaat van jou, een foto van jou, een wat dan ook van jou, een hoogtepunt van de week worden. Heb je inspiratie nodig? Raadpleeg de afleveringen van deze rubriek elders op dit blog. Vooral ook een aanrader als je er even tussenuit bent geweest.

Bas van Vuren

Bas van Vuren, aangenaam

Reacties zijn welkom via het reactieveld, of via het contactformulier hier, of via een email naar bas.vanvuren@gmail.com.

Het wordt een prettige week. Als je vindt dat het geen prettige week moet worden, voel je dan vrij om elders te gaan buurten. Daar waar er meer zijn zoals jij. Wij doen dan hier onze dingetjes en jij doet de jouwe daar.

De foto helemaal hierboven – wij vakmensen noemen het de featured image – laat traditiegetrouw een stukje offline leven van mezelf zien van de afgelopen tijd. Nou, jullie zien het wel. Die schapen weer. Ook bij hen lijkt de verveling toe te slaan. Ze eten minder. Kijk nou hoe lang ze dat gras laten worden! Die rechtse denkt zelfs dat hij zich achter een spriet kan verstoppen. Met lange tanden grazen ze zich door de Coronacrisis heen, want ja, echt spannend gaat het er ook voor hen niet aan toe in hun weiland. Ze zien de boer of boerin, en ze zien mij, da’s al. En geslacht wordt er al helemaal niet nu de restaurants dicht zijn. Geen bal aan, dat zie je ze denken, vooral die linkse. Enfin, weer zo’n schaap header dus. Over een paar weken zien we misschien wel weer andere dingen.  
Foto: “Schaap achter gras” © 2020 Bas van Vuren

Auteur: Bas van Vuren

Schrijver. Rijmer. Kijker. Kent beroemde mensen. Maakt liedjes. Holland Douze Points.

101 gedachten over “Ruziënde en zoekende vogeltjes (275)”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.