Een klein knaagdiertje in de oven (398)

Over ikjes en alle boeken van John Irving

Een snee. As. Hoop. Gas. Een parkje. En een deurbel. Daar ging het over vorige week in ikjesland. Lezers van de NRC vulden de ikjesrubriek weer met waargebeurde of zelfverzonnen verhalen. Het ikjespanel beoordeelde ze streng en vakkundig. Dit waren de bevindingen.

De lengte, de dikte, de vorm en de precieze plaats van de snee

Die snee? Daar zaten wij niet mee. Die zat tussen de neus en de lippen van Frans Weijzen. De man lag in het ziekenhuis en er was een chirurg precies op die plaats een kwaadaardige plek aan het verwijderen. En daar had hij of zij een snee voor nodig. Frans lag onder plaatselijke verdoving mee te luisteren naar het overleg van de operatiemannen en -vrouwen over de lengte, de dikte, de vorm en de precieze plaats van de snee. Toen het te lang ging duren riep Frans jolig vanonder het operatielakentje: “Nu u het niet eens kunt worden, lijkt het me goed u erop te wijzen, dat hier een advocaat ligt, die u bij een verkeerde snee per ommegaande aansprakelijk zal stellen.” De chirurg was niet op zijn of haar mondje gevallen en antwoordde onmiddellijk: „U vergeet dat ik hier een heel scherp mes in mijn handen heb.” Lachen in die operatiekamers in Nederland!

Photo by Vidal Balielo Jr. on Pexels.com

Nou, da’s dus een ikje. Iets dat je als lezer overkomt en dat je gecomprimeerd naar de krant stuurt en dat dan wordt afgedrukt. Of niet. En dan stuur je er nog eentje in. Sommige lezers zijn daar al jaren mee bezig, nog langer dan met hun rijbewijs.

Meneer is “goed van de tongriem gesneden” grapte onze scherpe panellist Pawi. Panellist Lummel – doorgaans ietsje minder scherp – vroeg zich af of Frans wel toestemming had gevraagd om over de gang van zaken bij zijn operatie te schrijven. En de botste panellist van het stel – De Schrijvende Rechter (DSR) – vroeg zich af of Frans de arts nog heeft aangeklaagd wegens bedreiging. “Al met al een betreurenswaardig Ik-je. Als de patiënten loslippiger worden, zullen bepaalde artsen alleen maar worden aangemoedigd om uit de school te klappen.”

Laten we het er maar op houden dat plaatselijke verdoving binnenkort iets uit vervlogen tijden zal blijken te zijn. Toen het nog kon, toen de patiënt nog stil lag en zijn kop dicht hield. De regering wil er in feite helemaal van af en binnen enkele jaren via de huisarts zelfhulppakketten gaan aanbieden, zodat je jezelf in je eigen gezinnetje kunt opereren, samen met moeder de vrouw en je liefhebbende kinderen. Wel zo gezellig.

In een poep en een scheet leg je een nieuw bandje om je wiel

Piebe de Boer – Pikkie voor zijn vrienden – schreef een ikje over de pelgrimsroutes die naar Santiago de Compostela leiden en er weer vandaan. Hij kwam een huilende Duitser tegen. Die vertelde dat hij helegaar uit Keulen op de fiets onderweg was en vandaag al voor de tweede maal een lekke band had. Ja, dan ga je wel even janken. Maar goed, hij wilde geen hulp hebben. Hij wilde de rit helemaal zonder hulp volbrengen. Dat had hij aan zijn overleden vrouw beloofd. Die fietste met hem mee in een urn in zijn fietstas. Dus dan snap je dat gejank nog weer wat beter. Lummel had geen mededogen: ” (…) Ik snap niet waarom hij aan de kant zit te janken. In een poep en een scheet leg je een nieuw bandje om je wiel.” En Ad Hok vroeg zich af waarom mensen niet gewoon de trein nemen.

Intussen kregen we te horen dat John Irving in oktober zijn nieuwste boek gaat uitbrengen. Het voorlaatste dateert uit 2015 en ligt bij mij nog altijd op het nachtkastje. En als ik op reis ben in de koffer, op het tafeltje in de business lounge, in het stoelvak van het vliegtuig en uiteindelijk op het nachtkastje van het hotel. Het gedrocht uitlezen lukt me al zeven jaar niet en ik ben niet de enige.

Owen Meany, Hotel New Hampshire, The World According to Garp, the Cider House Rules … noem ze allemaal maar op: wereldboeken die in het collectieve geheugen gegrift zijn. Oorspronkelijk. Grappig. Spannend. Meeslepend. Hilarisch. Niets is er van overgebleven, de man kan al een hele tijd niet meer schrijven, zelfverliefd als hij geworden is op zijn eigen schrijfsels en op wat hij allemaal over zijn onderwerpen weet, dankzij zijn tomeloze maar slaapverwekkende research die hem dikbetaald over de hele wereld brengt. En maar de interessante schrijver uithangen overal.

Wat of dit met de ikjes te maken heeft? Helegaar niks. Maar zo af en toe heeft het ikjespanel het ook over zichzelf. En over wat het panel eet, kijkt en leest, hoe de ontlasting gaat en of het leven nog zin heeft. Dit als onderlinge sociale smeerolie en omdat we allemaal zulke interessante levens en gedachten en opinies hebben. Het zou zonde zijn om onze bespiegelingen tot alleen de ikjes te beperken. Maar goed, hebben we nu nog iemand over die over de ikjes van vorige week wil lezen? Ah jij?? Goed, dan ga ik speciaal voor jou nog even door. Dit is jouw persoonlijke intro nu.

Een gesprekje tussen twee vakkenvullers over Cicero

Want het werd toch al weer gauw woensdag en trouwe lezers zoals jij weten het: dat is vaak de dag van het beste ikje van de week. Dat komt omdat de week dan nog niet helemaal om is, maar al wel een behoorlijk tijdje begonnen. Jasper Enklaar hoorde in de supermarkt een gesprekje tussen twee vakkenvullers over Cicero. Voor hem voldoende reden om blij te zijn met het ontwikkelingsniveau van het hele land. Tikkie elitair menneke, die Jasper. Toch? Maar goed, hij leest de NRC … dat bedoel ik. Mark-Paul Timmermans, nieuw lid van het ikjespanel met een heel brede interesse, wees er terecht op dat die vakkenvullers vermoedelijk gewoon student of “gesjeesde VWO’er die nog bij zijn ouders woont” zijn. Is. Zijn.

” … en als het ontwikkelingsniveau van een land valt af te lezen aan de inzendingen van zijn Ik-jesinzenders, dan staat Nederland het ergste nog te wachten. -zucht-“ mopperde De Schrijvende Rechter (DSR) karaktervast.

We wensten met z’n allen onze geliefde volkszanger Gerry Holland keiveel sterkte. Gerry ondergaat vandaag (maandag) een hartoperatie en da’s niet mis. “Je mag best weten, de zenuwen gieren nu al door mijn keel. Maar ik merk wel dat ik steeds benauwder en benauwder word. Hopelijk is het voorbij straks” schreef hij op de socials aan zijn trouwe fans. “Hopelijk komt het allemaal goed”, riep DSR hartelijk, “en levert het nog stof op voor een mooie zomerhit. Aorta is een woord waar swing in zit.”

Maar we hadden het nog altijd niet over de gasprijzen gehad. Die kwamen gelukkig op donderdag aan de orde. Anja Schreijer maakte ons erop attent dat ook crematoria onder de hoge prijzen te lijden hebben. Haar lieve hond was overleden en een paar dagen na de plechtigheid op het dierenuitvaartcentrum kwam er een telefoontje: of ze er moeite mee zouden hebben als er “een klein knaagdiertje” gelijk mee de oven in zou gaan. Dit om kosten te besparen en geen zorg: de hoopjes as zouden strikt gescheiden blijven.

De emoties waren vele lezers waaronder DSR te gortig, maar ja, die heeft dan ook geen huisdieren. Hoewel een vette, dikke, schreeuwende rode ara toch mooi bij hem zou passen. Minachtend merkte hij op: “Verdriet, lief, trouw, intensief, lief-troostend medeleven, een klein knaagdiertje … pfff. De emoties kolken door de straten. De redactie zou kunnen overwegen een nummer te plaatsen voor mensen die erover willen doorpraten.”

Pawi trok het belang van as in twijfel. “Het wordt toch verstrooid en dan taalt niemand er meer naar (…) Of in een urn in je rugzak (…) In een mooie vaas op de schoorsteen? Kijkt iemand daar ooit nog in? (…) Nou dan.”

Als blogbaas moet je zo’n discussie dan wijs afronden, zodat niemand zich beledigd, gekwetst, ongehoord of verdrietig voelt en iedereen er sterker uit komt. Wat ik dus zei? “Zelf herdenk ik mijn dierbare overledenen niet op begraafplaatsen, via stenen en urnen en fotos, maar in mijn hoofd en hart. Maar anderen hebben behoefte aan stoffelijke zichtbare zaken. Mag. Kan. Is goed zo.”

Zo doe je dat en daarom is dit blog zo keipopulair, heb ik me weleens laten vertellen. De wijsheid, de warme medemenselijkheid, de positiviteit, die ondertitel “aangenaam” staat er niet voor niets. Die was niet mijn idee, maar die ondertitel werd destijds aangedragen door wel honderden lieve lezertjes en lezeresjes. En inmiddels hebben we dus een fanbase van 1230 trouwe volgers met nog een veelvoud aan ad hoc lezers en lezeressen. Keifijn en iets om trots op te zijn. Met z’n allen. Ja, jij ook!

“De zender is gratis voor abonnees”

Mark Paul Timmermans voelt nog niet helemaal aan wanneer off topic wel kan en wanneer het echt off topic is en dus niet kan. Hij vertelde vorige week bijvoorbeeld ineens dat er een exclusief op vrouwen gericht sportkanaal komt. “De zender is gratis voor abonnees”. De algemene reactie van het ikjespanel: “Dus?” Zet er dan op z’n minst een linkje bij, zender waar, waarom, hoezo, zeg wat je er zelf van vindt, waarom het relevant of opmerkelijk is en we gaan los. Als secce mededeling valt het dood.

Gelukkig kwam er al snel een vers ikje, die van de vrijdag. Ook die zijn vaak heel bijzonder, vooral omdat de week dan bijna over is. Eigenlijk op de zaterdag na min of meer. Tessa Dopheide was even opgehouden zich te schamen over haar achternaam en wandelde in een parkje in de stad. Aan de rand van dat parkje zag ze bij de bosjes een man “ineengedoken” staan, zijn handen voor zijn gezicht gevouwen. Ze loopt zijn kant op om te vragen hoe het met hem gaat en dan opent hij ineens zijn ogen en roept: “Twintig! Wie niet weg is, is gezien, ik kom!”

We vonden het ikje met z’n allen wat omslachtig geschreven maar wel te pruimen. Toch sloop er gaandeweg wat twijfel in het panel over wat die man nu echt aan het doen was. Natuurlijk, je denkt aanvankelijk aan een onschuldig misverstand over een man die met zijn kinderen verstoppertje aan het spelen is. Maar waar zijn die kinderen dan? Oh, verstopt. Ja, dat zou kunnen.

Kom maar even hier nu je over me heen buigt met je geopende mond

“Of is dit een nieuwe manier om met mensen in contact te komen?” trapte DSR voorzichtig af. Pawi schreef een denkbeeldig vervolg waarin ze de man het volgende laat zeggen: “Ha! De eerste die erin trapt! Mooi, kom maar even hier nu je over me heen buigt met je geopende mond. In deze bosjes ziet niemand ons. Vergeet dat spelletje Buut Vrij, dat was om je te lokken … anders had ik wel hardop tot twintig geteld! Hahahrmmrm.” Brrr, de beroemde horrorschrijfster en schrijfdocente Miriam Wesselink is er niks bij.

Maar inderdaad, ineens realiseerden we ons dat je voor het spelletje “Verstoppertje” of “Buut Vrij” zoals sommige mensen zeggen hardop aftelt. Zodat de verstoppers weten hoelang ze nog hebben. Bovendien heb je je broek niet op de enkels. “Het lijkt er op dat de man betrapt werd op iets onduidelijks, dus verzon hij het eerste wat in hem opkwam.” verwoordde Bertie dat wat wij eigenlijk allemaal hadden gedacht maar niet hadden willen geloven. We zullen het nooit echt zeker weten, want er zijn geen beelden van. Waarom niet? Omdat er geen videodeurbellen in dat park hangen. Huh?

omdat het de laatste maand van uw menstruatie was

Wat een schitterend soepel bruggetje naar het zaterdagikje dat de week afsloot! Dat ging over een chatbot waarmee Martijntje Goudsmit praatte over het opzeggen van haar jaarabonnement op de filmpjes van haar digitale deurbel. Ja, lees dit gerust nog een paar maal over. Welkom in de jaren 20. Ze ontvangst een bevestigingsemail van de klantenservice. Daar staat het volgende in: „U krijgt geen geld terug omdat het de laatste maand van uw menstruatie was.”

En ja, daar ging de hele NRC-lezersschare natuurlijk keihard om lachen. Wij ook. Hoewel, de een ging er van zuchten en de ander vond het “het slechtste ikje ooit” en daar zat ook wat in.

Die ander was Lummel en die kondigde meteen tussen neus en lippen – en zonder snee daartussenin – aan dat hij een week lang druiven gaat plukken in het zuiden van Frankrijk en dat ze daar geen wifi hebben en dat hij daarom heel weinig gaat reageren. Wel heel veel drinken en vrolijk zijn. En daarna? Gaat hij een week op vakantie! Fijne vent, daar moet je dan de oorlog mee winnen. Njet. Of “pas du tout” zoals de Fransen zeggen. Betekent ook dat we de komende week geen zoemuurtjes kunnen organiseren. Of we dat gaan trekken ..? We gaan het zien. Maar hij is de enige met een zoemabonnement en hij staat zijn paswoord zeker niet af. Want zo is hij niet. Fijne vent verder wel. Maar wantrouwig.

Als afsluitknaller van een mooie week ging Mark Paul Timmermans er met het lepeltje vandoor. Welk lepeltje? Het zwaarvergulde! Gefeliciteerd uit naam van de hele community, Mark. Ga zo door!

Wil jij net als Pawi, Lummel en andere reageerders kans maken om in het volgende intro voor te komen? Wil jij ook aardige vondsten debiteren naar aanleiding van ikjes? Wil je plezier hebben met lezers die voor je het weet goede kennissen van je kunnen worden? Misschien wil je een uitnodiging voor de jaarlijkse bijeenkomst van de auteurs en reageerders van deze site? Een keer meedoen aan een hartverwarmend Zoemuur©? Of zeg je: doe mij dat maar allemaal?

Je wint een zwaarverguld lepeltje als jouw reactie precies de 100e is

Doe dan aan deze leuke rubriek hier op deze leuke site mee. Ga eens wat ikjes lezen, die staan verstopt op de NRC, die krant die zo van lezersanekdotes houdt. Stuur zelf een ikje in. Scrol naar beneden en zeg iets. Dat mag met een fantasie-emailadres en ook met een nom de plume. Je wint een zwaarverguld lepeltje als jouw reactie precies de 100e is. Of de 200e, 300e enzovoort tot in het oneindige. Lepeltjes zat.

Voor je het weet kan een citaat van jou, een foto van jou, een wat dan ook van jou, een hoogtepunt van de week worden. Heb je inspiratie nodig? Raadpleeg de afleveringen van deze rubriek elders op dit blog. Ook een aanrader als je er even tussenuit bent geweest.

Bas van Vuren, aangenaam!

Reacties zijn welkom via het reactieveld, het contactformulier of een email naar bas@basvanvuren.org

Het wordt een prettige week. Als je vindt dat het geen prettige week moet worden, voel je dan vrij om elders te gaan buurten. Daar waar er meer zijn zoals jij. 

De foto helemaal hierboven – wij vakmensen noemen het de header image – laat traditiegetrouw een stukje offline leven van mezelf zien van de afgelopen tijd. Nou, jullie zien het wel. Ik liep weer eens ergens buiten. Het leek op een markt. Ik zag allemaal kraampjes maar hoorde geen marktkooplieden hun “lekkere paling” aanprijzen, of “drie fuchsia’s voor een tientje”, ook rook ik geen Bram Ladage. Zijn patatten althans. Maar die rook ik dus niet. Wel zag ik tussen de kramen door ineens Imca Marina. Wat die hier nou deed? Toen ik dichterbij geslopen was zag ik dat het Karin Bloemen was. Ook raar. Hier zo buiten tussen de kraampjes en je hoorde helegaar geen muziek. Maar jullie raden het al, het was heel iemand anders. Het was Madame Silhouette en ze knipte je profiel “in een mum van tijd“. Ook het mijne? Neen, ik liep door. Het was te koud. De volgende keer zie ik misschien weer iets anders.

Foto: “Profielknipster” © 2022 Bas van Vuren

Advertentie

Auteur: Bas van Vuren

Schrijver - Rijmer - Kijker - Stemacteur - Kent beroemde mensen - Maakt liedjes - Doet iets met #ikjes - Want ja - Je moet toch wat

169 gedachten over “Een klein knaagdiertje in de oven (398)”

 1. ’t Exkofschip

  Op de Hogeschool geef ik het vak Taal: basisvaardigheden aan eerstejaarsstudenten. Ik leg de stam+t-regel en ’t exkofschip uit alsof ik basisschoolkinderen voor me heb. Alle zeilen moet ik bijzetten om ze bij de les te houden. Halverwege de cursus vraag ik de klas om ‘tips en tops’, die ze tot mijn verrassing ijverig neerpent op geeltjes. Eén student complimenteert: „Alles word duidelijk uitgelegt.”

  Dorothée Albers

 2. Sjeu, een opwekkend ikje over het taalniveau van studenten. Geen nieuws toch?
  Het intro is weer in orde, ik ben weer bij en wakker.
  Goedemorgen.

 3. Verrassend vriendelijk intro. En een raadselachtige foto. Daar kunnen we het wel een week mee volhouden.

  Over het ikje: voor mij is dat ex voor kofschip nieuw. Het belabberde niveau van de klas ( de klas is een zij! bijna vergeten) eigenlijk ook.
  Waarom zou je nog je best doen?

 4. Pawi, waarom verrassend vriendelijk? Zijn ze meestal toch?

  Qua raadselachtige foto: de herkomst van de header foto wordt in het kader helemaal onderaan uitgelegd. Ditmaal dus dat dit op een markt was en Madame Silhouette voorstelt, inclusief een link naar haar website waar je haar kunt inhuren voor profielknippen en andere dingen. Wordt dit kader eigenlijk wel gelezen, zo vraag ik mij ineens koortsachtig af?

 5. En langs deze weg toch even een groetje aan Ilona, vaak een van de eerste reageerders op de maandag, maar nu tijdelijk even in een lappenmandje. Sterkte Iloontje. Komt goed!

 6. Je weet hoe het ervoor staat maar het wordt DSR toch altijd maar weer droevig te moede als hij dit soort verslagen uit de loopgraven van het onderwijs hoort.

  Als zelfs studenten, de toekomstige leiders van de samenleving, al moeite hebben met het toepassen van een paar redelijk eenvoudige regels die je op de lagere school al onder de knie hoort te hebben, dan hou je toch je hart vast voor de toekomst…-mild-meewarige glimlachicoon-.

 7. Nou, vriendelijk….een inzender zomaar ‘pikkie’ noemen, dat slaat natuurlijk nergens op. De blogbaas heeft geen poot om op te staan als ie verhaal komt halen.

  En spreken namens ‘de hele community’, terwijl je weet dat niet al je reageerders, zoals DSR daar achterstaan, is natuurlijk een poging tot kinderachtige provocatie. Dat roept alleen maar tegenreacties op, zoals DSR die zich nu gedwongen voelt om Tim het lepeltje hartgrondig ipv hartelijk te misgunnen. Het geweten van de blogbaas is inmiddels zwaarbeladen, als een pakezeltje dat bijna door z’n hoeven zakt.

 8. Vervelende opmerkingen over andere reageerders en gedoe in het algemeen worden zelden meegenomen in het intro, mijn waarde. Het Schone Lei Principe (SLP).

 9. Je had eventuele ongewenste meningen gevoegelijk achterwege kunnen laten zonder namens anderen te spreken, wat je doorgaans slecht afgaat, ouwe jongen. Het Begin De Nieuwe Week Niet Met Een Leugen Principle (BDNWNMELP).

 10. Wel, Beste Bas, ik zie dit blog als meer dan een ik’jes bespreek vehikel, een literatuur welwillend blog en daarom post ik soms een aparte zin (qua inhoud of klank of rijm of allemaal:

  Iets aanbieden als zijnde ‘gratis voor abonnees’ was zo’n zin. En ik tracht minder woorden te gebruiken, niet meer uit te weiden en …dus. Geen link of overige info.

  Ook wil ik niet reageren op reacties achteraf in een intro maar deze keer deed ik het graag.

  Bedankt weer voor het samenvatten van de week, je hebt bewezen een lange adem en een grote inhoud en ‘staying power’ te hebben waarvoor mijn oprechte waardering. Wilde bewondering schrijven maar dat is zo onnederlands dat ik het toch maar niet doe. Deed. Dus.

 11. Is dit een smartphone ding? Ik zie helemaal geen foto als header. Of header als foto. En het moet mij van het hart, het laatste stukje cursief lees ik nooit. Dacht dat het een soort disclaimer was, wat het in zekere zin ook is maar niet zoals ik dacht.

 12. Ik bewonder je eerlijkheid, Mark. ’t Is geen disclaimer, maar een verhaaltje over wat mij offline, dus in het echie, de vorige week is overkomen en daar staat dan een eigengemaakt plaatje bij. Of boven dus. Helemaal boven. Dus keispannend meestal, zeker voor nieuwsgierige aagjes. Maar goed, als niemand het leest dan houdt het op natuurlijk. Qua instellingen ga ik eens kijken waarom die foto op de mobiele versie niet verschijnt, want dat pik ik niet!

 13. Dag beste Mark, da’s ook helegaar niet erg. Aparte zinnetjes of fotootjes of muziekjes zijn altijd welkom, of bijna altijd. Zoals je ziet haalde ik dat “gratis voor abonnees” er ook uit als grappig. Die had ik al voor jouw toelichting op mijn kladblokje als kanshebber voor een tussenkopje genoteerd.

  Het helpt wel inderdaad als je zo’n grappigheidje met zo min mogelijk opsmuk vertelt. Anders gaat men zoeken naar wat bedoelt hij nou, waarom plaatst hij dit? Kernachtig schrijven, dat leer je in ikjesland. Ik wel tenminste. Vroeger lulde ik maar door. Nu houd ik altijd net op tijd op. En als niet, dan doe ik het erom. En dat mag ook.

 14. Weer zo’n ikje waarvan ik merk dat ik ouder word. Exkofschip was in mijn tijd kofschip. Een geeltje was een biljet van 25 gulden. En lezen en schrijven leerde je niet op de Hogeschool, maar de Lagere school.
  Het intro heb ik met plezier gelezen.

 15. De foto blijft raadselachtig, ook al heb ik onderhoudende verhaaltje gelezen over op wie de vrouw het eerst leek, daarna toch een andere en tenslotte de silhouettenknipster. Een bijzondere gave. Ik kende het alleen van Montmartre. En van sommige kunstwerken.

  Maar waarmee de dame zich omhult? Eerst zag ik er een lijkwade in, maar dat klopte niet met de levendige uitstraling van de artiest. Nog steeds zie het niet scherp…

 16. Aha! Dat was de banner, zo’n grote rechtopslaande vlag. De dame in kwestie hield zich erachter op met haar scharen en is dus niet in beeld. Althans niet in het echie maar dus wel via de levensgrote foto.

 17. In AH’s schooltijd ging het toch ook al wel over ” ’t kofschip” in plaats van “kofschip”?

  Is belangrijk hoor, anders mis je de t.

 18. Heb enige maanden in ’t Kofschip gewoond. Het was meer een fokschaap. In Volendam. Met Duitse Rietveld meisjes. Rechtse HEAO types. Allemaal anti-kraak. Zou niet misstaan in BV/BO.
  Leuke leraren gehad op de lagere school. Mannen. PABO om dienstplicht te ontlopen. Toen was het onderwijspeil nog niet zo slecht.

 19. Het is zeker flink verbouwd. Waarschijnlijk afgebroken en opnieuw gebouwd. Ik logeerde er in 1993. Dacht dat ik dit al had geschreven hiervoor maar misschien dus niet. Bloody phones.

 20. Niets veranderd, dit ligt vermoedelijk aan jouw toestel. Trek de stekker eruit, klop hem goed uit boven een vuilniszak en probeer het morgenmiddag opnieuw. Nachtje in een lauw sopje laten weken.

 21. Gezellig

  Woensdag is marktdag. Ik ga met de kinderen naar de stad om een nieuwe winterjas te kopen. ’s Ochtends heb ik nog nagerekend wat de aangekondigde energiemaatregelen voor ons gezin betekenen. In de winkelstraat staat een grote truck waaruit mannen de verlichting voor de feestdagen uitladen en ophangen. Dat gaat nog gezellig worden deze winter.

  Pieter Keesen

 22. Een nieuwe winterjas op de markt? Apart. En ja, geen verlichting, kerst en Sinterklaas afschaffen, koopavond misschien ook wel … Pieter is aan het ijlen.

 23. De pointeloze Ik is een aan opmars bezig. Misschien wel net zo rustig -zucht-. Als ik de redactie was geweest, dan had ik gewacht tot woensdag om dit te plaatsen.

  Veel mensen gaan speciaal op marktdag naar de stad omdat ze dat gezellig vinden, zelfs als ze hun boodschappen in de winkel doen.

  En op de meeste markten staan ook kledingstands, ook met winterjassen. Kennelijk was APD dat niet opgevallen, anders had hij het niet ‘apart’ genoemd. Of kan hij zich niet voorstellen dat mensen, allicht vanwege een krappe beurs, de voorkeur aan de markt geven boven de kledingwinkel? Dat zou toch wel erg wereldvreemd zijn. “Wie zijn toch die mensen die een jas op de markt kopen?”, je hoort het hem al aan zijn adviseur vragen -milde glimlachicoon-.

 24. Met apart geef ik aan dat ik niemand in mijn kennissenkring heb die dat ook doet. Maar het mag en kan natuurlijk. Voor mijn part koop je je trouwjurk op de markt, samen met een mootje vis. Blijft overeind dat dit inderdaad een pointeloos ikje is, een vage overdenking, die beter achterwege had kunnen blijven.

 25. De Nederlandse obsessie met gezelligheid.
  Om op de eerdere bijdragen te reageren, in Amsterdam zijn de markten waar het kleding aanbod de voedsel verkoop verre overtreft in de meerderheid met de Albert Cuyp als hoogte/dieptepunt afhankelijk van je wens.
  Bloemen, een vis en groenten kun je daar nog wel kopen maar in de buitenwijken zijn de leggings en make-up en telefoonhoesjes kraampjes echt het populairst.

  Enfin, het gezin kan altijd, wanneer thuis de verlichting beperkt moet worden tot waxinelichtjes (ook met een bloempot eroverheen te gebruiken als verwarming), goedkoper bij de Action trouwens dan op de markt, zeker de kerstmarkt, de man kan dus zijn kinderen, na het avondeten van aardappels met reuzel, meenemen naar de gezellig verlichte markt. Moet hij natuurlijk wel vroeg eten maar dat is ook beter: om negen uur in bed zo leert hij zijn nageslacht solidair te zijn met de boeren.
  Die gezellige Nederlandse boeren.

 26. De kenniskring is kennelijk de maat der dingen, de scheidslijn tussen een mild-snerend ‘apart’ en wat maar normaal mag zijn.

  Gelukkig zien de meeste mensen het ruimer.

 27. Er is iets veranderd aan de instellingen van dit blog, waardoor ik op mijn iPad geen rechterkolom meer heb, met daarin de laatste reacties en wat tweets.
  Hopelijk wordt dat weer ongedaan gemaakt. Nu moet ik eerst het intro en alle reacties doornemen voor ik kan reageren. Dat is zelfs voor mij teveel van het goede.

 28. “Apart” en “bijzonder” waren ooit heel normale bijvoeglijke naamwoorden. Ze drukten uit of iets anders dan de norm was. Kon zowel positief (meestal) of negatief zijn.

  Inmiddels worden deze woorden door bepaalde zeikerige kringen inderdaad gebruikt als ze eigenlijk “raar”, of “stom” willen zeggen, iets willen afkeuren, maar dat niet letterlijk durven. Is begonnen, voorzover ik gis, op GeenStijl-achtige afzeiksites. Te vergelijken met tegenwoordig “het is maar een vraag”, een stijlvorm die bij wappies en extreem-rechts in zwang is.

  Ik doe daar niet aan mee. Iedereen mag van mij zijn winterjas op de markt kopen, daar is niks mis mee. Ik zelf doe dat niet, dus voor mij is dat bijzonder, en ik vind mezelf noch mijn eveneens gefortuneerde kennissenkring niet de maat der dingen.

 29. Pawi, dank voor de melding, bizar en bijzonder en buitengewoon apart: alle widgets waren, ook bij mij, dus verdwenen. Ik ben ze nu handmatig aan het terugzetten. Geef het een half uurtje en het zou weer als normaal moeten zijn. Man man.

 30. APD is niet goed wijs met zijn associaties tussen het woord ‘apart’ en extreem-rechts.

  Het soort wereldvreemd neerkijken dat hij ten beste geeft, geeft de populisten, rechtserikken, boerenbewegingen en vlaggenomdraaiers alleen maar de wind in de zeilen.

 31. De rechterkolom zou er nu weer redelijk normaal moeten uitzien. Laat me svp weten als dat nog niet zo is. Ververs de cookies, gooi je iPad het raam uit, laat hem een uurtje luchten en het komt of is al weer goed. Excuses voor het ongemak. De enige verklaring kan zijn dat ik gisteren even heb gekeken naar een vers thema voor dit blog, omdat het uit 2016 stamt. Maar ik heb nog niks beters gevonden en een oude jas zit nu eenmaal het lekkerst. De featured images zijn inderdaad niet op elk device te zien en da’s wel zonde. Doe ik elke week zo mijn best op!

 32. APD’s nattevingeranalyse van de ontwikkelingen in bepaald taalgebruik spreekt zichzelf tegen.

  GeenStijlieden, wappies en wie hij maar meer voor ogen had, zullen zich toch juist niet uitputten in eufemismen om een woord als ‘stom’ te vermijden. Uit die hoek verwacht je wel iets kleurrijkers.

  Nee, ‘apart’ als eufemisme lijkt me eerder iets voor passief-argressieve lieden die willen sneren met behoud van uiterlijke wellevendheid. Juist voor zulke slangen onder het gras is het oppassen geblazen.

 33. Dus ik had ook gelijk, uiteraard, dat je blog er bij mij op de smart en pad anders uitzag. De tijden van wachtwoorden kwijt en hoofd in de wolken zijn voorbij mijn beste.

 34. Toe maar! Het is weer dinsdag zeker. Altijd een moeilijke dag voor DSR. Net als de maandag, woensdag, donderdag en vrijdag. Ik laat het rusten en ga nuttiger dingen doen.

 35. Mooi. Had APD dat maar eerder bedacht in plaats van ophitsende praatjes te verkopen….-milde zuchticoon-

 36. APD mag er het zijne van denken. Zijn primitieve reactie suggereert een oprecht geloof in het eigen gelijk. Deze site is verre van perfect, zie alle toestanden rondom het spamfilter. Iedereen mag dat melden, behalve kennelijk DSR.

  DSR is niet zo’n aftochtblazer. Hij noemt een hypocriet beestje als APD gewoon bij de naam.

 37. Er zijn geen toestanden met het spamfilter. Het werkt naar behoren en houdt dagelijks honderden spamreacties van de site. In de inmiddels weer herstelde rechterkolom is de score dagelijks bij te houden.

  Dat er zo af en toe iets doorheen slipt is normaal. Ik schat hooguit 1 of 2 valse meldingen per maand, meestal te herleiden tot een verdacht uitziend linkje of woordje. Andersom, en dat is het belangrijkste, is de score nul. Nul komma nul spamreacties die op de site komen. Opmerkelijk eigenlijk. Zou je ook blij mee kunnen zijn.

 38. Eh, waar ging het ikje ook alweer over?
  Anyway, wij gaan ons voorbereiden op het bezoek van Ian.

 39. Ook niet onbelangrijk is dat reacties van vaste reageerders als DL Lum en AH erdoor komen zonder dat ze elke keer een schietgebedje hoeven te doen. Wat dat betreft leven we hier van dag naar dag, of eigen van reactie naar reactie.

 40. APD zit alweer op de kast…. hopelijk heeft een stofdoekje bij zich. -milde glimlachicoon-

  Dus APD ontkent nu dus ook dat bepaalde reacties van reageerders die in het spamfilter herhaaldelijk in het spamfilter belandden, terwijl ze er toch keer op keer melding van maakten?

  Maar waarom zou het verbazen, er zijn genoeg van dergelijke realiteitsontkenners om er een aparte omroep voor te beginnen.

 41. Je zult versteld staan van het aantal keren dat ik tracht een reactie te plaatsen, en te lezen krijg: “Sorry, this comment could not be posted.” Er rest mij dan niets anders dan opnieuw in te loggen, en dan lukt het opeens wel.

 42. Oja, het ikje.
  Op mij maakt het de indruk van bij elkaar geraapte zinnen, lukraak gekozen uit een lokale krant, maar rekening houdend met het gesprek van de dag over de energierekening.

  Naar de markt met de kinderen om één winterjas te kopen? Wie mag de gelukkige dan wel zijn? Of doen we omstebeurt?
  Van tevoren uitrekenen of het allemaal wel uit kan? Is vrijwel onmogelijk. Alleen sommige zorgpremies zijn bekend, de energietarieven nog niet.
  En dan dat pruilen over straatverlichting…ideetje om met de feestdagen gezellig met de kinderen de handen warmen aan een verlichte Sint of Piet?

 43. Nou, AH is zo klaar als een klontje. En DSR ook.

  DSR heeft alleen beweert dat zij berichten op zeker moment traag doorkwamen. APD kermt vervolgens als een ouwe dief en ontkent dingen die geeneens gezegd zijn. Ja, zo lust ik er nog wel eentje….

  Laat ‘m maar liever zorgen dat het in orde komt voor de bonafide reageerders in plaats van zich alles persoonlijk aan te trekken. Heeft APD al eens gebeld met de computerafdeling van WordPress?

 44. Nee, je zei dat het bij AH en DLL niet voorkomt. Is het nou echt zo moeilijk om je eigen reactie even zelf te lezen? Ook AH logenstraft dit onmiddellijk. Hoe moeilijk kan het allemaal zijn?

 45. Bovenstaand bericht kwam in een keer door. Als het dan een keer goed gaat, dan hoor je het ook.

 46. DSR nog geen uur geleden: “Ook niet onbelangrijk is dat reacties van vaste reageerders als DL Lum en AH erdoor komen zonder dat ze elke keer een schietgebedje hoeven te doen.”

 47. Over schietgebedjes gesproken, doet iemand anders dan AH, lummel en ik daar nog aan?
  Uit mijn Italiaanse tijd herinner ik me nog ‘porca madonna ti voglio’ . Het werkte.

 48. Wij deden het standaard voor het eten. Mijn moeder maakte er iets mooiers van en mijn opa … ja, dat was een optreden met zwaar galmende stem. Dan wist je dat er daarboven echt geluisterd werd.

 49. En na het eten:
  Heere/wij danken u/voor deze/spijze/amen

  Wel bekome ’t u!
  (Ach, wie zegt dat nu nog…. als kind leek het een toverspreuk)

 50. Eva

  Ik rijd met een kennis naar een gezamenlijke bestemming. Er is een omvangrijke omleiding, dus ik schakel de navigatiebegeleiding in. Voor een splitsing klinkt het commando: „Sla linksaf.” Tegelijkertijd hoor ik precies dezelfde stem met de vertrouwde intonatie zeggen: „Hier rechtsaf slaan.” Totale verwarring, wat moet ik doen? Mijn passagier blijkt de teksten voor TomTom te hebben ingesproken.

  Dick Klees

 51. Naar een gezamenlijke bestemming rijden … ja? Kun je ook samen naar verschillende bestemmingen rijden dan?

  Een omvangrijke omleiding, dat zeg je zo niet. Omvangrijk is groot maar dan echt in fysieke zin.

  En dan die laatste zin … Zo breng je een pointe niet. Dick houdt in feite op met het vertellen van zijn verhaaltje, kijkt erop terug en informeert ons over zijn bevindingen. Wanneer en hoe hij tot zijn inzicht over de kennis kwam komen we niet te weten. Terwijl het daar nou juist om ging.

  Vaag verhaaltje over een wat vage kennis, over wie we helemaal niets te weten komen.

 52. Die teksten voor TomTom zijn al twintig jaar geleden ingesproken, bovendien hadden en hebben ze tientallen verschillende stemmen. Zelf heb ik jaren rondgereden met de stem van “Ons Prinsesje”. Dus wat bedoelt die Dick nou eigenlijk? Dat hij stomtoevallig in de auto zit met de vrouw die de stem Eva heeft ingesproken voor TomTom (kan, mag, voice-over of stemacteur is een deugdzaam beroep), dat hij stomtoevallig nou net die stem heeft opstaan en dat hij daar allemaal pas achter komt als ze een willekeurige splitsing naderen. Als het echt zo is, dan heeft hij dit wel heel rottig verteld, hoor.
  Het is een kennis, dan weet je haar beroep niet?

 53. Het lijkt me sterk dat het de inzender nog nooit ieerder is opgevallen dat zijn kennis telkens tot hem spreekt wanneer de TomTom aangaat.

  En ja, je kunt samen naar verschillende bestemmingen rijden, althans voor een deel van de reis.

 54. Pawi, je bent de laatste twee dagen erg positief. Zo ken ik je niet. Schamper en schrapend dom lach icoontje zo een waarmee je (ik) jezelf voor aap zet. Enfin.

  Weten jullie wel dat de mensheid de laatste jaren exponentieel bij wijze van schrijven heur kennis over het universum en aanverwante sterren op het gebied van o.a. zwarte gaten etc en die van de kennis over HAAIEN heeft zien toenemen. Ik weet nu zoveel meer over haaien dan pakweg een paar maanden geleden. Allemaal dankzij discovery en national en Animal Planet. Had ik nooit allemaal kunnen lezen. Had ik graag gedaan maar ik lees tegenwoordig niks meer dan ondertitels, tweets en leuke reacties alhier. Op mijn tv heb ik favoriete zenders en hier kun je makkelijk langs die ene domme of vervelende zeurzeiksnor scrollen. Er waren er ooit meer.

  Bas, mag ik binnenkort een linkje leggen hier naar een stukkie muziek of kennis? Zomaar uit het blauwe?

  Prettige avond, nacht, week en tussen de lakens.

 55. PS
  Er zijn ongeveer pak ze beter niet beet 453 soorten haaien.

  Jullie hebben mij niet op Twitter gevolgd maar daar ben ik een leuke en flinke thread begonnen over
  A) mijn ‘haat’ voor alligators en nog meer krokodillen, salty’s uitgezonderd
  B) mijn meer dan 15 jaar durende vraag c.q. enquête: door wie wil je liever gedood worden. Door een leeuw of een haai (toen had ik nog niets, nee, toen wist ik nog weinig van alligators etc)
  C) ben ik momenteel even vergeten.

  As Hoc, ik vermoed dat jij (misschien als enige van ons hier) je in de omgeving van deze enge reptielen bevindt? Klopt dit? Zo ja, hoe is dat?
  Ik ben ooit door een kleine groep koeien uit een Fries Weiland gejaagd. Dus ik weet het wel. En jij?

  Dank

 56. Zeker, een muzikaal linkje is weleens welkom, mits er een paar zinnetjes bij kunnen over het waarom. Wat doet het met je, wat valt je op, wat motten wij ermee. Vanuit passie zou het allermooist zijn maar is niet verplicht.

  Over wat we moeten weten over zwarte haaien en zwarte gaten mag je ook nog weleens schrijven, zeker als vertegenwoordiger van de mensheid.

 57. As Hoc, dat zal ik zijn, denk ik.
  Inderdaad, Florida staat bekend om zijn alligators, en zo nu en dan zie ik er weleens een in onze buurt. Soms in een vijver, soms wandelend onderweg naar een andere vijver (die alligator). In dat laatste geval, loop ik er in een grote boog omheen. Als ze groter zijn dan 1.80m, word je geacht er melding van te maken, en dan komt de alligatorvanger.
  Verder zie je hiero soms slangen, waar ik geen grote fan van ben. Mensen hebben de gewoonte foto’s daarvan op Facebook te zetten, en dan te vragen of’ie giftig is. Meestal blijkt dat niet het geval. Op het moment dat je der eentje tegenkomt, heb je daar weinig aan, natuurlijk.

 58. Nog even doordenkend over het ikje…het wás geen toeval, Dick wíst dat Eva de stem van de routeplanner had ingesproken.

  De grap is dan dat hij haar tegenstrijdige adviezen hoort, eentje uit de routeplanner, naar links, en eentje in het echie, naar rechts.

  Blijft leuk.

  Timmermans, let liever op je eigen zaakjes. Tot nu toe waren je bijdragen best behoorlijk. Houen zo. Ben benieuwd naar je muziek.

 59. Ian is zojuist aan land gegaan aan de Gulf Coast als een superorkaan, en is nu onderweg naar Disney World. Tegen de tijd dat’ie bij ons langskomt, is’ie hopelijk een beetje uitgeraasd. We hebben keurig alle losse spullen uit de tuin naar binnen gehaald, voldoende water en batterijen ingeslagen, en wachten af.

 60. Krijtstreep

  Voor de ouderavond heb ik alvast m’n goeie goed aan: een zwarte jumpsuit met een krijtstreep. M’n leerlingen uit 5 havo zien het voor het eerst en reageren enthousiast: „Mooi pak, mevrouw!”

  Een meisje vooraan zegt: „Het doet me ergens aan denken…” En ze probeert erachter te komen wat het is. „Het krijtstreeppak van je opa?” vraag ik. Nee, dat is het niet. Ze denkt hard verder. „Ik weet het”, roept ze, „m’n dekbedovertrek!”

  Lotje Rap

 61. Het overzicht van de reacties, rechts onder het kopje “Dit zei” staan nu vet weergegeven.

  Ik heb dat liever niet. Te druk, is niet nodig, staat niet mooi.

 62. Dank voor de feedback. Het zal van je device afhangen. Hier is het niet vet. We kijken het nog even aan. Eigenlijk zou alles weer normaal moeten zijn na de gebeurtenissen van maandag.

 63. Het aanstekelijk enthousiasme van de inzendster is de kracht van dit ikje.

  PS Fijn weer wat van je te horen, Ilona.

 64. Ad Hoc, excuus geen idee waarom er iets anders staat, misschien een vouwtje in mijn oog?
  Wow, dat is pas leven. Wandelende alligators. In mijn buurt heb je wel wandelende Tokkies maar altijd achter een wandelrek.
  En als ze groter zijn dan ikzelf moet of mag (?) je pas bellen?

  xxxx 8 regels weggeveegd xxxx

  Pawi, bedankt en gelijk heb je.

  O, ja. Een jumpsuit met krijtstreep. Kan er helemaal geen voorstelling bij maken.

 65. De inzender komt regelmatig aan bod en altijd over het onderwijs. Ze houdt het echter luchtig en klapt niet uit de school.

  Een voorbeeld voor inzendende artsen. Als die docent waren, dan kregen we dingen als “Mentorgesprek. Moeder is mee maar spreekt nauwelijks Nederlands, vader zit in de gevangenis. Vijf jongere broertjes en zusjes maken haar het studeren thuis onmogelijk. [heldhaftige pointe oid]”.

 66. Niet erg, hoor, MPT (maar op Ass Hoc zou ik niet gereageerd hebben). Overigens heb ik niet de indruk willen wekken dagelijks alligators tegen te komen. We hebben wel een kat die ons een plezier denkt te doen door regelmatig kikkertjes of hagedisjes naar binnen te brengen. Als ze nog leven, zet ik ze terug, als ze dood zijn, gaan ze door de WC. En ja, er wonen hiero ook spinnen, maar ze zijn meestal aan de kleine kant.

 67. Uiteraard ben ook ik blij dat Ilona terug is van weggeweest. De laatste paar dagen heb ik de presentielijst niet goed bijgehouden. Sorry.

 68. Zijn er nog meer mensen die storend vette links zien? Of anderszins feedback over de layout hebben? Suggesties altijd welkom. En heel soms … kan ik er iets mee. 😉 Het lastige blijft dat het kennelijk veel voor je leesbeleving uitmaakt of je dit blog op de laptop, tablet of smartphone leest. Daartussenin moeten wij als designteam laveren, voor elk wat wils, niemand echt blij maar hopelijk ook niemand echt helegaar knallend ontevreden. Want dat moeten we niet hebben.

 69. Paar weken terug kon ik alleen reageren gelijk onder het intro. Beetje raar want je wilt toch weten wat er geschreven is voor je. Dus dat was scrollen naar beneden en daarna weer omhoog. Nu is het reactie veld onder de laatste post. Veel beter tenzij er heel veel saaie en niet ter zake doende commentaren staan waarbij het oppassen is geslagen om niet een vlieg in te slikken tijdens het gapen.

  Er zijn nog wel wat puntjes in relatie tussen de verschillen in blog beleving, zoals je terecht opmerkte, tussen een mobiel, tablet en laptop. Ergens staat er hier ook nog een ouderwetse personal computer. Op het VK blog en enige tijd daarna schreef en las ik alles op een PC. Tablets en smartphones hebben de wereld ongelovelijk veranderd. Wachtruimtes in ziekenhuizen etc hebben, als er slechts een paar mensen zitten, meer computer power dan de Apollo 11 had om mensen op de maan te zetten.
  Schreef opa Timmermans.

 70. Andijvie

  Na onze vakantie in Frankrijk stap ik gebruind bij onze groenteboer naar binnen. „Zo goede vakantie gehad ? En u wilt andijvie zeker.” Ik ben verbaasd. „Hoe weet u dat ?” Hij antwoordt met de autoriteit van de ervaringsdeskundige. „Iedereen die terugkomt van een buitenlandse vakantie wil andijvie. Met een gehaktbal.”

  Henny Veerling

 71. Qua ikje: nooit last van gehad. Andijvie met een gehaktbal. Speelt vermoedelijk in een piepklein dorpje. Kroketje of bitterbal is het eerste waar ik naar grijp, tegenwoordig vega.

 72. Niet onaardig. Andijvie mis ik inderdaad in Brussel, uiteraard met moeders gemelangeerde beestenbal met ketchup.

  Dat zinnetje over de ervaringsdeskundige is lelijk. Doe maar niet.

 73. Grappig niemendalletje.
  Na wekenlang stokbrood met Emmenthal of Gruyère als ontbijt kijk ik vooral uit naar een bruine boterham met boerenkaas uit Woerden.

 74. Zou het toeval zijn?
  Ik weet niet meer waar ik het zelfde hoorde of las, vorige week.
  Dat we de enigen niet waren wist ik wel.

  Na al de heerlijkheden die de vakantielanden ons te bieden hadden, was dat toch het eerste waar we naar verlangden:
  Lekker verse andijvie, geblancheerd en licht aangemaakt met een beetje bloem, een balletje gehakt, met die braadjus over de vastkokende aardappeltjes en een lekkere klodder slappe mosterd.

  Het zit er (voorlopig?) niet meer in, maar alleen daarvoor zou je toch eerst op vakantie willen om je alvast te verheugen op de thuiskomst.

 75. Ja, als je het zo beschrijft dan loopt het water me onwillekeurig in de mond. Lummel zou er wel een receptje bij hebben. Nederlands is andijvie niet. Ik heb het in Zwitserland regelmatig gegeten.

 76. Ik bracht als kind veel tijd door in het kaaspakhuis van mijn opa, in Woerden. Kijken naar en later helpen met het keren van de kazen. Natuurlijk aten we daar alleen het beste van het beste. En die smaak is toch net iets beter dan die van Boskoop of Stompwijk.

 77. Belegen Stolpwijker vlak bij Gouda, is de lekkerste Nederlandse kaas die ik ken. Zelfs de Fransen zijn ervan onder de indruk.

 78. Overigens is Ian met een wijde boog om ons heen gegaan. Als we de verschrikkelijke beelden uit andere delen van Florida niet hadden gezien, zouden we niets van deze orkaan hebben gemerkt. Helaas is het niet iedereen zo vergaan.

 79. Pawi ik kom gelukkig uit een compleet niet religieus gezin, familie. Dus geen gedoe voor of na het eten maar mijn huidige en ws laatste schoonmoeder is katholiek en doet aan bidden voor het eten. Lunch en avondeten, ontbijt is blijkbaar vrijgesteld
  Ik heb dit (bidden voor de maaltijd) altijd vreemd gevonden maar ja, goed koken kan ze niet. Mijn moslim schoonfamilie deed niet aan bidden voor het voedsel en mijn Caribische/Franse schoonfamilie deed er ook niet aan, of misschien heb ik dat verdrukt, ik was een jonge twintiger, en erg verliefd. Het eten was ook gewoon geweldig, wellicht werden mijn zintuigen hierdoor om de tuin geleid.

  Maar een schietgebedje dat is toch meer iets van wanneer je denkt dat er iets erg staat te gebeuren, of wanneer je bang bent iets mis te lopen? Een flinke (schade)rekening of een bonus.

  Als stripboek en Arendsoog lezend kind dacht ik echt dat alleen Cowboys schietgebedjes deden. Lucky Luck en zo.

  Waarom is jouw schietgebed in het Italiaans?

 80. Herstel. Van Stompwijk naar Stolpwijk naar Stolwijk. Ook goeie kaas, maar haalt het niet bij Woerden.
  ‘Gouda’ spreek uit ghoeda heeft ooit de markt veroverd, en blijft in alle kaaswinkeltjes in FR bereikbaar. Een slaperig zusje van de echte fiere Hollandsche.

 81. @MPT. Een schietgebedje voor een lift met die ene motorrijder, die ene snoek, die ene mercedes. In het Italiaans omdat dat zo lekker bekt, en ik net een tijdje verkering had met een druiven importeur. Ook de allereerste kiwi’s in Nederland kwamen van zijn grond. Dus niet zomaar iemand hè.
  Ik was op weg naar familie in zuidFR. Het lukte bijna altijd.

 82. Dank je, P.! Gelukkig zijn er ook nog eerlijke mensen.

  DSR zal zich gedurende het weekend beraden over gepaste stappen naar aanleiding van deze onderscheiding.

 83. Snoek als in Citroën neem ik aan? Kiwi’s in Nederland van Italiaanse grond? Jammer dat we ons verhaal nooit hebben geschreven. Die Jan C. zou er magertjes bij afsteken. Moet nu rennen. Kippen levertjes en niertjes kopen, heb ik opeens erg veel zin in, andijvie blief ik niet.

  Of was het: “Ik bid niet voor m’n wijfie en ook niet voor andijvie!”.

  Kent iemand de NL serie ‘Duel in de diepte?’ Wordt ergens opnieuw uitgezonden. Q & Q is ook al eens gererunt. Dit in het kader van vrijdagtvavonddag. Avond. Met natte gekamde haartjes en een kano.

 84. Sorry maar ik zoek al een tijdje naar de naam van de serie die zowel mijn seksuele als mijn horror smaakprikkels, nee, hoe heten die sensoren die de grote haaien in hun neus?…Geprikkeld hebben en dus mijn leven nadelig hebben, en ook positief. En daar komt de moderne kosmologie om de ‘hoek’ kijken.
  Onbehaarde Apen van de NRC. Dat is een begin. Podcast wise.

  Die serie: iets met Indonesië en een douche scène. Pleunie Touw? O, ja Google. Maar er gaat niets boven een medemens die medevoelt wat je mede destijds als kind hebt mede geerotiseerd bwvs.

  Mijn echtgenote heeft een zak Tai Tai gekocht. Ze is er altijd als de kippen bij. Bij feestdagshiteten. Ook met dat spul rond Pasen. Geen fabrieksshit maar gemaakt door een echte chocolatier.
  Marsepein.
  Ja.
  Goh, tijd alweer voor die eikels op PVV6.
  Kijk jij daar ook naar DSR? Vandaag Inside? De pratende onderbuik van de Mol.

  Ilona, wij hebben zo goed als geen interactie gehad maar ik ben altijd blij wanneer iemand die geliefd wordt door mensen aan wie ik geen hekel heb het beste wordt gewenst.
  Is deze zin wel grammaticaal okay, beste Bas?

  Het is vroeg maar ik ga het denk ik vannacht eens niet heel vroeg maken.

  Hoe kan ik een filmpje plaatsen wanneer ik dit zelf heb gefilmd? Dat is bijkans onmogelijk toch ? Moet eerst maar YouTube of mijn eigen blog.org? Teveel twerk. Witte, blanke ‘mensen’ vonden het een schande dat een zwarte artiest op een kristallen fluit blies die van een founding father is geweest (hij heeft er nooit op geblazen zegt het verhaal) in een zaal van het Congress terwijl ze ook even met haar grote billen schudde. Als ik wist hoe ik een link van YT via mijn SmartPhone kon plaatsen zou ik het doen.
  Dat zijn mensen die het even erg vonden dat een half zwarte man een 1000% betere en integere President bleek dat de broek poepert die hem zou opvolgen. Mede omdat hij ooit een beige pak droeg en zijn vrouw een jurk zonder mouwen.

 85. Een filmpje moet inderdaad eerst op YouTube, da’s het handigst. Op alle andere vragen heb ik helaas geen antwoord, maar dat was ook niet strikt noodzakelijk.

 86. Ja Bertie. Dat is em. Ik herinner mij een voor de jaren 70 gewone maar speciale scène die nu ws niet meer zou kunnen. Bloed. Water. Naakte vrouw. A.H. * zou er een puntje aan hebben kunnen zuigen.

  Ik was wel heel jong en niemand wist dat ik stiekum meekeek, vanonder de bank. Hebben meer mensenkinderen meegekeken vanonder een meubelstuk naar de televisie?

  *Niet uit Het Oostenrijk maar uit Het Heiligehout.

 87. Ja, Pleuni Touw, wie kent haar niet? Ik was niet zo heel jong, maar die scene in De Stille Kracht heeft ook op mij wel indruk gemaakt.

 88. Deze plaatjes komen bovendrijven bij de bewuste douchescene, maar het zegt mij persoonlijk niets. Verder zoeken brengt mij op sites die ik liever niet bezoek.


 89. Geslacht

  De discussie over de Transgenderwet, onder andere over de vermelding van het geslacht in het paspoort, deed mij denken aan een aantal decennia geleden. Ik werkte in een kleine landelijke gemeente. De slager diende bij de gemeente te melden als hij een dier voor menselijke consumptie slachtte. Soms vond er ook een zogenaamde huisslachting plaats bij een boer die een varken hield voor eigen consumptie. Toen een boer de aanvraag voor een paspoort moest invullen, antwoordde hij bij de vraag ‘geslacht’ met: „Voor de Kerst een varken.”

  Cees Goorden

 90. Echt waar Bas, ik had even niet door dat het een ikje was maar dat jij een anekdote schreef als antwoord op een van mijn (overbodige) bijdragen. Maar ik kon mij niet herinneren dat ik het over de Transgender wet had gehad.

  En dat jij bij een kleine landelijke gemeente werkte daar had jij het nooit over gehad dus toen begon het te dagen. De laatste zinnen gaven het natuurlijk weg. Geloof er niks van trouwens. Maar dat is mijn taak helemaal niet
  Mijn taak is vroeg opstaan om te wachten op het kleine liefelijke autootje van de PicNic met onze boodschappen. Stom tijdstip om te kiezen, tussen 09:15 en 10:15; overmoed van een gintonic op een terras.

 91. Goed gezien! De kenner en ouwe getrouwe herkent het ikje ook aan het vetgedrukt zijn, de titel en het tijdstip. Maar het blijft lastig soms en vergissingen zijn menselijk. Ik heb intussen toch maar mooi heel veel gelezen over de Stille Kracht. Voor velen de eerste keer dat zij een naakte vrouw op tv zagen. Hadden zeker nooit naar Fred Hache gekeken? Met het streepje naar rechts.

 92. Fred Hache met het streepje naar rechts is toch heel andere koek dan de Stille Kracht.
  Aha, vetgedrukt. Dat zal ik onthouden.
  Niet om het een of het ander maar kunnen wij ook vetgedrukt schrijven?

 93. Hier op het blog weet slechts een klein aantal uitverkorenen de sleutel tot vet en schuin schrijven. Pawi, DSR … DLL. Zij gebruiken dit gelukkig met mate. Anders zou er wat zwaaien. Dat weten ze. Je moet er vijf jaar zonder onderbreking en zonder noemenswaardige conflicten voor hebben gereageerd. Je tijd gaat nu in.

 94. En wisten jullie dat die hele serie in Hilversum is opgenomen, ergens in een decor van bordkarton? Ze konden zogenaamd geen geschikte villa op locatie vinden en hebben hem toen maar nagebouwd.

 95. De Stille Kracht heb ik nog sterk voor de geest. Ik was een jaar of dertien en wij keken met het gezin naar deze mooie serie. Die douchescène was prachtig. Ik hoorde mijn moeder nog zeggen: “Mag dat nou zomaar, bloot op de tv?”

 96. Even nagekeken op Wiki wanneer het is uitgezonden op tv, zie ik dat ik toch wel een stukje ouder was.

  Dat het in Hilversum is opgenomen verbaast me niet, maar wel dat er geen geschikte villa zou zijn.
  Het wemelde ervan.

 97. Vette praatjes, vette varkens en vette letters….-zucht-

  Ze moesten een woekerzwam naar Tim noemen.

 98. Ik vermoed dat het te gevoelig lag om dit verhaal in Indonesië te gaan verfilmen. Of het was te duur? Maar goed, ik weet het ook niet. Villa’s zat daar natuurlijk.

 99. Voor de inzender was het blijkbaar moeilijk zijn herinneringen een beetje leesbaar op te schrijven, maar de pointe is duidelijk. Dat was even lachen toen!

 100. Muziek
  Pawi, ik was het beetje zat. Al die (schuil)namen. Vandaar dat ik een blog begon zonder helm etc. Het blog zou gaan over muziek, ik ben een muziek fan vanaf mijn vijfde of zesde. Daar kan en wil ik nog op mijn blog over schrijven. Ik kan je vast twee sluiers oplichten. Twee mensen die ik in huis verwelkomde, want ze hadden er zelf geen: uit de USA. Populair in mijn toenmalig stamcafe.
  Nu bestaat het niet meer dus een naam heeft geen zin. Enfin en niet fijn: na er achter gekomen te zijn dat het oplichters waren heb ik ze er uit gezet maar met mijn code of honour.
  En dus bezit ik sindsdien geen muziek meer. Want hoe vervang je 22 jaar muziek verzamelen.
  Heb ook mijn muziek installatie weggedaan. Streamen en YouTube zou het worden (dat duurde nog lang eer ik aan het laatste deel kon nemen, waarom lees je misschien nog in het vervolg van BV/BO.

  Maar op radio 1 hoorde ik nummer tijdens het lopen met mijn hond.
  En het duurde maanden eer ik wist van wie het was en waar het precies over ging.

  Dat is een beetje de achtergrond.

  Ik ga onze vriend Bas vragen het te plaatsen want op mijn niet zo heel smarte mobiel lukt dat mij (nog) niet.

  Dat nummer bracht mij langzaam weer terug in de muziek. Ik heb uit jaren 80 tot bijna eind 90 een studio gehad, een trio met optredens en een songwriters duo met meer dan 100 nummers.
  Succes? Laat ik het zo zeggen, in tegenstelling tot wat sommige mensen denken en zeggen, ik ontvang geen uitkering. Die kennis heb ik van een paar vrienden, kennissen.

  Okay, het wordt koud op het terras.
  Ik mail Bas later het verzoek om het nummer.

  Disclaimer.
  Pawi was geïnteresseerd in mijn muziek keuze en Bas wilde graag dat ik er iets bij schreef.
  Niet zomaar iets plaatste.
  Logisch. Geen tijd meer om na te lezen op.foutwm.etc.

 101. Het begint namelijk te waaien en te regenen en daarom zit ik hier niet. Wel voor de dubbele Jameson die de lieverds hier mij voor een enkele rekenen. Nee, ik betaal de dubbele maar het is minimaal een drie dubbele. Een privilege verkregen tijdens de lockdowns toen men hier buiten afhaal menus verkocht en ik..je snapt het….

 102. Muziekje plaatsen kan door de desbetreffende YouTube link te plaatsen, voorafgegaan door een paar zinnen begeleidende tekst. De YouTube link dan met een harde return op de volgende regel zetten, da’s het mooiste.

  Heb je ook nog iets van die meer dan 100 nummers ergens? Engels? Nederlands? Pop? Rock? Levenslied? Zelf gezongen?

 103. Niet zelf gezongen en geen van die meer dan 100 nummers zijn ergens te beluisteren? Apart! Want je leeft wel nog altijd van de Buma/Stemra rechten, zo is de suggestie. Ze worden dus nog gespeeld, beluisterd … maar ze zijn er niet meer.

 104. het werk zit erop. Nu een week vakantie en dan weer naar huis.
  Ik kijk uit nar het intro van morgen. Even de afgelopen week inhalen.

 105. Nee, sorry, dat bedoelde ik niet, nee, ik leef niet van mijn nummers, ik snap dat je dat leest. Nee, we deden meer dingen en zo, maar je hebt gelijk, het was slecht geschreven ……

 106. O, jee, ik wil eens iets leuks brengen en het wordt gelukkig weer naar beneden gehaald. Maakt niet uit. Ik haal mij laptop wel te voorschijn. Kan ik die twee liedjes plaatsen.

  Nee.

  Doei.

  Lees je intro weer in november. Heb veel te veel gereageerd en dat was niet de bedoeling, de mazzel Bas.

  I find myself
  Just Breath

  Willie en zijn zoon Nelson.
  Dat was het Pawi. Het nummer met Lady Gaga is het, HET, nummer voor deze eeuw tot nu toe voor mij.

  Liefde,

 107. “Het wordt weer naar beneden gehaald?” Volgens mij stelde ik een paar doodgewone feitelijke vragen uit pure interesse. Maar goed, Mark Paul Timmermans en dit blog zijn echt een foute combinatie. December is ook prima, hoor. Of maak er januari van, of de pruimentijd.

  Dit was de mededeling waar ik opheldering over vroeg: “Ik heb uit jaren 80 tot bijna eind 90 een studio gehad, een trio met optredens en een songwriters duo met meer dan 100 nummers. Succes? Laat ik het zo zeggen, in tegenstelling tot wat sommige mensen denken en zeggen, ik ontvang geen uitkering.” Maar dat is dus “weer naar beneden halen”.

  Verder is de sop de kool niet waard, wat u zegt.

Ik vind er dit van:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: