Blonde lokken, deinende borsten (427)

Over ikjes en een olieslootje

De ikjes lijken van nog mindere kwaliteit te worden dan ze altijd al waren, zo vond het ikjespanel. Maar misschien was het wel gewoon een slechte week. Zoals al jaren. Bertie veronderstelde “ikjesmoeheid” of te hoge verwachtingen bij het panel. Maar we blijven ijzerenheinig wachten op beter en gaan ons intussen zeker niet te buiten aan ijdele keuvelarijen over natuurwandelingen en potsierlijke beschouwingen over literatuur en religie. Noch aan het verzinnen van kopjes bij foto’s, hoewel dat eigenlijk nog het leukste is hier op het internet. Roep vrijuit associerend “Flipje uit Tiel” bij een dik menneke met een buikje en hopla, je hebt de eeuwige roem al te pakken in het land der blinden. Maar het ging me dus om de ikjes alhier. Hier komen ze:

“Het blijft stil naast me, het blijft lang stil”

Marjolein Schut had zin om haar ouwe moedertje eens lekker voor paal te zetten. Ze ging het mens er speciaal voor rondrijden door de bollen. Ja, door de bollen. Dus niet erlangs, maar erdoor. Met haar trekker. Haar moeder is 91 jaar dus merkte niets van die opspattende modder. Ze is ook nogeens herstellende van twee keer griep en twee valpartijen. Een broos ouwetje, zullen we maar zeggen. Nou, en daar gaat Marjolein dan mee communiceren in de hoop op hilarische antwoorden. Ze vertelt dat ze volgend jaar met pensioen gaat. “Het blijft stil naast me, het blijft lang stil”, schrijft ze. Het lijkt het vrouwtje uit het oosten van het land wel dat denkt dat ze literair kan schrijven. “Wat voel ik me nu oud”, antwoordt het ouwe besje uiteindelijk, “met een gepensioneerd kind”. Tja, dan moet je met je hond gaan wandelen en over greppels strompelen en je Koos van Zomeren wanen, denken we dan. En hopla, daar gaan weer twee minuten van je leven. Twee minuten die je ook zinvol had kunnen besteden. De titel die de dienstdoende NRC-redacteur aan dit werkstukje had meegegeven? “Stil”. Ja, stil. Dat worden we er van. Van die keuze.

Photo by Daniel Absi on Pexels.com

Maar de stilte beviel goed. Het ikje van de volgende dag, de woensdag, ging zelfs over “serene stilte”. Ard Volkers had het ook al over zijn ouders. Die gingen nog steeds “op hun knietjes” voor het ochtendgebed. Dus niet dat hij ze helemaal serieus neemt, zeg maar. En effe lekker afzeiken via de krant. Hij misbruikte de jeugdherinnering voor een flutverhaaltje over de helaas veel te vroeg overleden Huub Oosterhuis, moge de man rusten in vrede. Huub dus. Ard gaat vast nog wel een tijdje mee en nogeens een ikje schrijven. Het is alleen maar wachten tot er weer een BN’er overlijdt. Is Vader Abraham al dood?

een gebruikt condoom, een blik doperwten, een dopje van een flesje IPA Grolsch

Bedankt lieve ouders, schreef die baardopa al, en hopla, het ikje van de dag daarop heette “Bedankt”. Hoe is het toch mogelijk? Koen Perik vond in een “naburig dorp” (ja, naburig van waar, Koen, schrijf het anders niet op) een portemonnee met bankpasjes erin, een rijbewijs, wat andere kaarten, een gebruikt condoom, een blik doperwten, een dopje van een flesje IPA Grolsch, en maar liefst 100 euro cash. Dat laatste ging dus gelijk in de knip. Die eurootjes, die pakten ze Koen niet meer af, want niet te bewijzen. Hij belt de gelukkige verliezer en spreekt af dat die de verder ongeschonden portemonnee zal komen ophalen. Maar denk je dat die hem huilend in de armen valt? Welnee joh, die wilde woedend weten hoe Koen eigenlijk aan zijn nummer was gekomen.

En dat hij nu ook naar die Kutsingel moest?

Het deed mij denken aan die keer dat ik in Rotterdam een dito volle portemonnee vond, helaas zonder contanten, maar tjokvol met spannende kaarten, zelfs van etablissementen waar ik zelve nooit heb durven komen. Ik appte en mailde en likete zijn social media accounts dat het een lieve lust was, maar hij reageerde niet. Dus bracht ik het vette leren kleinood naar het dichtstbijzijnde politiebureau. Daar vertelden ze me dat ze gevonden voorwerpen alleen maar op de Coolsingel aannamen. Enfin, anderhalf uur van kastje naar de muur later gaf ik het vod af, tegen een ontvangsbewijs. Toen ik naar de dienstdoende diender keek voelde ik gewoon dat die portemonnee daar niet veilig was. Een uurtje later nam de gelukkige verliezer alsnog contact met me op. Toen ik hem vertelde dat ik zijn vette leren poeplap op het bureau had afgegeven onstak hij in woede. Of ik wel wist dat ze nu automatisch al zijn kaarten gingen blokkeren? Hoeveel tijd dat wel niet kostte? En dat hij nu ook naar die Kutsingel moest? Tja, een kleinigheid als bedankje, flesje wijn, bloemetje, zal er wel niet inzitten, dacht ik, en hing op. Ik laat portemonnees tegenwoordig lekker liggen rotten op trottoiren, langs stoepranden en in plantsoenen.

In Amsterdam is het zoals bekend veel gezelliger. Daar heb je nog bruine kroegen en daar schenken ze nog gin-tonic. Maar als je er eentje alcoholvrij bestelt, met een schijfje komkommer erin, dan kun je vertrekken, zoals Thijs Linssen hoorde van een kasteleineres met blonde lokken, deinende borsten en een uitpuilende navel. Heerlijk! Amsterdam! Wat zijn ze daar toch superieur gezellig en leuk!

Toen was het alweer weekend en bereikten we het einde van een afgrijselijke ikjesweek. Frans Kool deelde een standaardgrapje van een gids bij de Etna. Dit lijkt de hel wel, zei een “wat oudere man uit het reisgezelschap” toen ze over de zwavelende rand van de vulkaan keken. “U bent ook overal geweest”, grapte de gids guitig. Het gezelschap gierde het uit. Gebbetjes moet je maken anders krijg je geen fooi.

Mark Paul schreef dat hij zich zijn reacties vaak niet herinnert, zelfs niet als hij ze later terugleest. Da’s niet best en ik wens hem van harte beterschap!

Hopla klaar. Nu weer iets zinnigers gaan doen.

Wil jij trouwens net als Bertie en andere reageerders kans maken om in het volgende weekoverzicht voor te komen? Wil jij ook aardige vondsten debiteren naar aanleiding van ikjes? Wil je plezier hebben met lezers die voor je het weet goede kennissen van je kunnen worden? Misschien wil je een uitnodiging voor de jaarlijkse bijeenkomst van lezers van deze site? Of zeg je: doe mij dat maar allemaal?

Je kunt een uniek vrolijk viltje winnen als jouw reactie precies de 100e is

Doe dan aan deze leuke rubriek hier op deze leuke site mee. Ga eens wat ikjes lezen, die staan verstopt op de NRC, die krant die zo van lezersanekdotes houdt. Of stuur zelf een ikje in. Of scrol naar beneden en zeg iets. Dat mag met een fantasie-emailadres en ook met een nom de plume. Je kunt een uniek vrolijk viltje winnen als jouw reactie precies de 100e is. Of de 200e, 300e enzovoort tot in het oneindige. Of voor een ander aangenaam dingetje dat je hier op de site doet. Viltjes zat. Maar voel je je te goed voor zo’n viltje? Helemaal prima, dan laat je dat – liefst discreet – even weten en dan gaat dat viltje naar iemand die het wel weet te waarderen. 

Voor je het weet kan een citaat van jou, een foto van jou, een wat dan ook van jou, een hoogtepunt van de week worden. Heb je inspiratie nodig? Raadpleeg de afleveringen van deze rubriek elders op dit blog. Ook een aanrader als je er even tussenuit bent geweest.

Bas van Vuren, aangenaam!

Reacties zijn welkom via het reactieveld, het contactformulier of een email naar bas@basvanvuren.org

Het wordt een prettige week. Als je vindt dat het geen prettige week moet worden, voel je dan vrij om elders te gaan buurten. Daar waar er meer zijn zoals jij. 

De foto helemaal hierboven – wij vakmensen noemen het de header image – laat traditiegetrouw een stukje offline leven van mezelf zien van de afgelopen tijd. Nou, jullie zien het wel. Ik stond weer eens in mijn eigen tuin te fotograferen. Dit keer een prachtig kleurenspel in de sloot. De sloot waar zo meteen uit de rivier de karpers en brasems weer komen paaien. De sloot waar ’s morgens vroeg altijd twee eendjes even gaan kijken of er wat te halen valt. En de sloot waar de buurman ontspannen maar illegaal een fuikje voor paling heeft hangen. Die sloot. Oh ja, ook de sloot waar de ijsvogel soms op een wilgentakje naar beneden zit te loeren. Die kleurenpracht? Dat was olie en niemand weet waar die vandaan kwam. Milieudienst gebeld, naar het Waterschap doorverwezen, hopla, een vrolijke medewerkster met zwaailicht in de tuin en een paar uur later de brandweer met twee dikke slangen: eentje om de olie in een hoek te spuiten en de andere om te zuigen. Zo maak je nog eens wat mee in eigen tuin. Maar milieuvandalen, sneue sneue vandalen, wat heb ik toch een hekel aan die gasten. De leuke mevrouw van het Waterschap hoopte dat de zon snel ging schijnen, want dan zou de olie snel verdampen. Weer wat geleerd. Niet druk maken over olieplassen. Een vrolijk zonnetje doet wonderen. En jawel, ook deze week ga ik weer iets interessants meemaken, ik voel het gewoon! Jullie ook? Laat je belevenissen achter in de reacties op dit blog. Hoeft niet literair.

Foto: “Olieslootje” © 2023 Bas van Vuren

Advertentie

Auteur: Bas van Vuren

Schrijver - Rijmer - Kijker - Stemacteur - Figurant - Kent beroemde mensen - Maakt liedjes - Doet iets met #ikjes - Want ja - Je moet toch wat

19 gedachten over “Blonde lokken, deinende borsten (427)”

 1. Laks

  Zestig jaar geleden had ik op de middelbare school een wiskundeleraar. Aan het begin van het schooljaar inventariseerde hij altijd wie het jaar over moesten doen. Hij zei dan met barse stem: „Goedemorgen allemaal. Wie van jullie is recidivist?”

  Hij was zijn tijd ver vooruit.

  Tineke van der Sluijs

 2. Nee, dat was hij niet. Dat “allemaal” had toen niets met inclusiviteit te maken. En die barse vergelijking met criminelen kan best weleens intimiderend zijn overgekomen op de ene of andere. De Jeugdtraumalijn staat open.

 3. Schoolherinneringen, best aardig maar ja, je loopt ook de kans dat je er depressief van wordt. Daarom begin ik er niet aan.
  Goedemorgen Bas. Wie is het vrouwtje uit het oosten dat denkt dat ze literair kan schrijven?

 4. Hoi Bertie, dat is mijn plagerige nieuwe benaming van Pawi, die alhier prachtige feuilletons schreef, maar uit protest tegen het vertrek van DSR hier ineens wegbleef. Op het leuke blog van Lummel schrijft ze nu bijna dagelijks Libelleachtige beschouwingen over wat er allemaal in haar tuin rondvliegt en wat er allemaal gebeurt als ze een rondje met de hond wandelt (niets). Heel eigenaardig, bijna een parodie. Maar is prima natuurlijk, ik was eerst nieuwsgierig maar lees het inmiddels al niet meer. Da’s het voordeel als het op een ander blog gebeurt 😉

 5. Alleen slapen

  Mijn partner en ik zijn ruim 29 jaar samen en deze week ging hij vier dagen van huis. Vannacht sliep hij weer thuis en tikte me midden in de nacht op mijn schouder: „Hallo, wie ben jij?” vroeg hij. Ik zei mijn naam en hij draaide zich om en sliep verder. Toen ik hem dit vanochtend vertelde, zei hij dat hij gewend was geraakt aan alleen slapen.

  Corma Otte

 6. Intieme slaapkamertaferelen, ik kan niet wachten tot het vrouwtje in het oosten van het land ook deze categorie gaat beoefenen met haar “chaperon”. Is vast heel veel spannends te vertellen. Not.

 7. Dank aan Heer Rozenwater voor het plaatsen van bovenstaand ikje, weliswaar op de draad van vorige week, maar het gebaar telt en tja, navigeren op een veelzijdige literaire website als deze is natuurlijk ook niet makkelijk.

 8. Nu

  In de Oude Gieterij worden de ‘Hengelo Heroes’ geëerd met een indrukwekkende voorstelling. Gewone werknemers van Stork pikten het regime van de nazi’s niet meer en kwamen in 1943 in opstand met een nu bijna vergeten staking. Zo lang geleden, denk ik. Dan staan we allemaal op om in stilte bij het noemen van de namen de slachtoffers te gedenken. Voor mij lukt het een oude man niet om op te staan. Hij huilt. Vroeger en oorlog voelen nog nooit zo als nu.

  Caroline Braam

 9. Het ikje heeft ook nog eens een link naar https://hengeloheroes.nl/. Intentie en emotie zijn natuurlijk best invoelbaar en integer, maar hier zijn de ikjes volgens mij niet voor bedoeld. Het is niet anders. Ik wens Caroline sterkte met het verwerken van deze herinnering.

 10. Logisch

  Met een paar leerlingen speel ik het basisschoolspel. Een jongen krijgt een pittige meerkeuzevraag: „Wie zwoer eerst trouw aan de Spaanse koning en leidde daarna de opstand tegen de Spanjaarden? Was dat: Erasmus, Willem van Oranje of Calvijn?” Direct antwoordt de leerling: „Willem van Oranje, natuurlijk.” Ik complimenteer hem met zijn goede antwoord en de snelheid waarmee hij dat antwoord geeft. Hij zegt: „Nogal logisch. Calvijn is een YouTuber en Erasmus is het ziekenhuis hier vlakbij. Het moet dus wel Willem van Oranje zijn.”

  Yolande Schweitzer

 11. Haha! Ik wist hem zelve ook natuurlijk want zo moeilijk is die niet. Van een basisschoolspel heb ik nooit gehoord, ik kreeg nog gewoon les.

 12. ICNG

  Zomervakantie 2021 stonden mijn zoon en ik te wachten op station Akkrum op de trein naar Heerenveen. Op een ander spoor stond de nieuwste trein van de NS, de ICNG, die aan het proefrijden was. Twee treinfanaten waren druk bezig met foto’s nemen. Na verloop van tijd vertrekt de nieuwe trein. Verzucht de een tegen de ander: „Wat een schattig optrekgeluidje!”

  Marlies Bleijs

 13. En toen, Marlies? Dat soort dingen zeggen treinfanaten.

  Vliegtuigfanaten zeggen weer wat anders. Er was er ooit eentje die in alle serieuzigheid tegen me zei: “Ik moet kerosine ruiken!” Anders ging het niet goed met haar.

  Net zoals sommige mensen perse andere mensen moeten (blijven) afzeiken voor hun zelfbeeld. Mensen? Je hebt ze in allerlei varianten.

 14. Overigens: op het naburige blog of misschien wel blogs is een grappenmaker actief onder namen als “de ikjesman”, “fluitje” etc en doet alsof hij mij is. Heeft daarvoor mijn oeuvre goed bestudeerd, weet vermoedelijk via Twitter wat voor koffiemachine ik bezit etc … Lekker belangrijk.

  Maar nee dus. Been there done that … dieoe zucht.

  Waar komt toch die fascinatie met mijn persoon vandaan? Get a life, move on and be happy mensen.

 15. Man

  Ik zit op een feest aan tafel met mijn gloednieuwe feestkameraad Ralf. Ralf en ik dragen allebei toevallig een glitterrok vanavond. Een gebronsde Australiër met goudwitte krullen en getatoeëerde spieren stelt zich voor aan mij en Ralf: „I’m Brian. Whatsup man? Nice to meet you, man.” We schudden Brian de hand. „Is hij jouw vriend?” informeert Brian bij mij, wijzend naar mijn schitterende medesoldaat, die daarop aangeeft met they of them aangesproken te willen worden. „Oh my god, I’m so sorry man,” zegt Brian. „No problem, man”, zegt Ralf.

  Marguerite Nolan

 16. Effectieve kop, doet wat hij moet doen. Gekunsteld inclusief dijenkletsertje wat mij betreft.

  Maar voor je het weet worden ook de talen van deze wereld gekuist en mogen diep-discriminerende aanroeptermen als man en tjongejonge niet meer. Oh my boy en zo. Daarna volgt de verbanning van het OMG omdat de Here zich daarbij ongemakkelijk kan voelen. En intussen zijn er zoveel andere problemen in deze wereld die ook aangepakt moeten worden. Oorlog, vervuiling, AI. We hebben het er maar druk mee.

Ik vind er dit van:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: