Je ruikt naar oma (459)

Over ikjes, oma’s en opa’s

Sinterklaas, wie kent hem niet? Hij zat vroeger op schoot bij een vrouw die inmiddels 60-plus is. Hechtingen bij een jonge moeder, zes weken na de bevalling, kunnen soms niet helemaal lekker zitten. Of er veel naakte ruggen op die van Carice van Houten lijken weten alleen masseurs en masseuses. En lovers en ex-lovers wellicht. Wij niet. Een omaatje van 80 dat elk kleinkind 80 euro geeft voor haar verjaardag is lief. Koeien herkennen in een museum kan een klein kind. Ook dat van Ceciel Stoutjesdijk. En de oma van de jongste dochter van Lisette van de Loo (19!) bakt superdunne pannenkoeken.

Wist je dit allemaal al? Dan is er een grote kans dat je een NRC-ikjesliefhebber bent. Want deze zes(6!) weetjes komen uit evenzovele ikjes van vorige week. Hieronder bespreek ik ze, met hier en daar een aanvullend commentaartje van het ikjespanel of een andere deze of gene. Veel leesplezier, dank voor het komen en een goede reis terug.

Laten we hem Fred of Freek noemen, Suzan zou raar zijn

Ene F. Meulenbroeks, laten we hem Fred of Freek noemen, Suzan zou raar zijn, is aanwezig in een of ander museumcafé. Wat hij daar deed, dat weten we niet. Hij zag twee vrouwen, van boven de 60, die koffie aan het drinken waren. Daar in datzelfde museumcafé! Elders in het gebouw was er een Sinterklaasfeest gaande, dus dan weet je het al: daar moet je geen koffie gaan zitten drinken en dit is een actueel verhaaltje. Of een stokoud verhaaltje. Helemaal zeker weten we eigenlijk niks in het leven. De Sint schrijdt door het museumcafé, zo schrijft Fred of Freek handenwrijvend, en spreekt de vrouwen aan: “Zo, dat is lang geleden dat ik jullie gezien heb. Ik weet nog dat jullie zó klein waren en bij mij op schoot zaten.” Een van de vrouwen kijkt Sint aan (ja, waarom ook niet; ze geeft antwoord, dat doe je niet terwijl je naar iets anders kijkt) en zegt: „Ik denk eerder dat u bij mij op schoot gezeten heeft.”

De Sint overdenkt zijn vele zonden, eigen foto van BvV (c) ergens een jaar of vijf geleden

Nou, als je nu denkt: “wat zou dat, wat moet dat?” dan ben je misschien toch niet zo’n NRC-ikjesliefhebber als ik dacht. Want zo benne de ikjes nu eenmaal, sinds jaar en dag, het zijn kleine doorgaans nietszeggende gebeurtenisjes, conversatietjes, waarneminkjes, opgetekend door een lezer. Soms met maar ook weleens zonder een pointe. Dit was er zo een.

Het ikjespanel verwaardigde zich niet eens om dit dingetje te beoordelen. Bertie, erevoorzitster van het eerste uur, kwam alleen even vertellen dat ze niet meer elke dag een notificatie ontving van deze site. Kan gebeuren. Maar niet ons pakkie an. Laat je advocaat maar een brief naar WordPress schrijven. Suske, ook al zo’n gewaardeerd erelid van het panel, kwam met een schunnige denkbeeldige conversatie op de proppen, eentje die wel bij het katholieke karakter van de Goedheiligman paste, maar die ik hier niet kan afdrukken.

Jan Sierhuis, een relatief nieuwe ster aan het firmament, vond het weekoverzicht van vorige week een tikkie kort, maar dat zei hij met een knipoog omdat Bertie het soms te lang vindt en ik zelve horendol heen en weer aan het schipperen ben tussen lang en kort. Vandaag wordt het weer wat langer, heb ik de indruk. Maar je weet dat nooit zeker totdat je klaar bent. Er kan van alles binnenvallen in zo’n weekend, en soms raffel je het dan af. Als Jan een blijverdje blijkt dan ga ik natuurlijk zijn site ook alhier reviewen en misschien wel promoten. Ooit. Maar misschien wel volgende week al.

Ze had zelf al met een spiegel gekeken en was geschrokken van de beelden

Mieke Kerkhof, een van de meest vooraanstaande schrijvende gynaecologen van het land, laatst trad ze nog op bij Paul de Leeuw, had weer eens iets in de spreekkamer meegemaakt dat iedereen moest weten. Een jonge vrouw kwam voor de nacontrole, zes weken na de bevalling, en vertelde dat de hechtingen niet helemaal lekker leken te zitten. Ze had zelf al met een spiegel gekeken en was geschrokken van de beelden, die net als die in het NOS-journaal als “schokkend” konden worden ervaren. Ja, die Mieke, die komt er wel.

Francesca van Berckel is 28 jaar oud, zo schrijft ze en ze kleedt zich uit en gaat liggen. Nou, lekker toch? Zou Gijp zeggen. Mooi man! Waar ging Francesca liggen? Niet op de tv, maar op de massagetafel temidden van de massage-oliegeuren en pijnboompitten. De masseuse zet een zacht muziekje op en fluistert dat Francesca op Carice van Houten lijkt. Francesca tilt haar hoofd op uit het gat van de massagebank, rode striemen op het voorhoofd, en zegt glunderend dat ze dat wel vaker hoort, “ … maar dank je wel. Wat een mooi compliment.” Waarop de masseuse verbaasd vraagt: “Vind je?”

Rare conversatie, onvriendelijke masseuse. Zelf zou ik haar mijn rug hebben toegekeerd, maar goed, ik lijk meer op Frans Timmermans misschien, ook al zo’n klimaatdrammer. Zijn rug is vermoedelijk wat breder en daar moet heel wat van afglijden. Past hij wel door zo’n massagetafelgat met die baard? Van die dingen gaan dan door je heen, maar je schrijft ze pas in het weekend op, zeker als je weet dat het weekoverzicht lang moet worden. En schrappen met wat zelfkritiek op het geschrevene was er dit weekend niet bij. Maar dat hadden jullie al door.

Foto door cottonbro studio op Pexels.com

Bertie speelde vorige week naar eigen zeggen voor “opschuildertje” en ik heb nog altijd geen idee wat dat is. De ouwe Willem, die met de R in het rondje, zou het over een “vlieg aan de muur” hebben gehad vermoedelijk, oftewel iemand die wel een beetje meekijkt naar wat er hier allemaal gebeurt maar zelf heel weinig reageert. Of was het iets anders, Bertie?

Liesbeth van Bouwdijk werd 80 en gaf haar kleinkinderen ieder 80 euro in briefjes van 20. Haar kleinzoon van acht riep na het tellen uit: “Kan je alsjeblieft 100 worden?” Oppervlakkig bezien best een grappige opmerking. Maar vrek Van Bouwdijk vertelde er niet bij dat ze haar kleinkinderen ieder dus maar 20 euro had gegeven toen ze 20 werd. En met rente op rente maak je dat eigenlijk niet meer goed, ook al word je 100. Mijn eigen oma zaliger, de liefste die de wereld ooit gekend heeft, gaf al haar kleinkinderen op zondag “traktement”. We kwamen dan elke zondag langs, zo ging dat vroeger, je had verder toch niets te doen. Oma liep na het thee-, limonade- en koekjesritueel naar de kast in de woonkamer, knipte haar gigantische rode omaportemonnee open en telde de briefjes en munten uit, voor elk kleinkind een mooi bedrag. Zelf heb ik er later mijn eerste huis van kunnen kopen.

Foto door Pixabay op Pexels.com

Ceciel Stoutjesdijk schreef vorige week ook een verhaaltje voor in de NRC. Ze vertelde trots dat ze “kunsthistorica” is en dat ze haar vierjarige zoontje mee naar Teylers Museum in Haarlem nam. Kennelijk doen kunsthistorici dat niet zo vaak. Als ze het wel doen, dan moet het in de krant. Het is ook niet te doen, hoor, als je met zo iemand een museum bezoekt. Duurt ellenlang, alles moet worden bekeken, uitgelegd, becommentarieerd … heel vermoeiend. Ik was er vorige week nog, in het Teylers, maar ja, als je weet waar je moet of wilt zijn, en je hebt geen kunsthistorica bij je, dan sta je na een half uurtje weer buiten en kun je aan de koffie met gebak op het marktplein, of ergens langs de gracht. Ceciel was na twee uur nog altijd in de eerste zaal. Vol enthousiasme wees ze haar zoontje aan wat ze allemaal aan het bekijken waren: fossielen, telescopen, prachtige plafonds …. In de schilderijenzaal wees ze hem op een werk met koeien. Maar haar zoontje riep ineens: “Mama, ophouden nu, ik heb zelf ogen”. Zelfs de klokken van de St. Bavo zwegen bedremmeld.

Bertie vond het “in ieder geval een lesje voor mama” en dat was het natuurlijk. En wat voor een lesje. Een les! Een hele vette Les!

“Je ruikt lekker …Naar oma.”

Nou, op zaterdagochtend zat ik via de email heerlijk met nieuwe lezer Jan te babbelen toen er achter mijn rug om ineens een nieuw ikje gepubliceerd werd. Ik heb het woord voor woord gecontroleerd, want je weet maar nooit of het correct gedaan wordt. Lisette van de Loo schreef dat ze dunne pannenkoeken aan het bakken was. Zoals wij allen weten is dat een codewoord voor het hebben van diarree. De kinderen van Lisette riepen echter in koor: “Die van oma zijn pas lekker. Superdun!” Lisette ging toen maar een naar eigen zeggen “heerlijke stamppot boerenkool” maken. De kinderen waren spijkerhard en krijsten weer in koor: „De stamppot van oma, díe is pas lekker smeuïg.” Toen Lisette mismoedig op de bank neerzeeg kwam haar jongste (19!) over haar heen hangen en fluisterde in haar oor: “Je ruikt lekker …Naar oma.” Wat een rotkinderen, denken we dan, en gaan door met ons leven. Mijn eigen oma, man, die rook ook heerlijk, hoor. En mijn opa misschien ook wel, daar heb ik geen actieve herinneringen aan. Zat vast een vleugje sigaar of pijp aan. Want mannendeo die hadden ze toen nog niet.

Wil jij net als Bertie, Suske, Jan en andere reageerders kans maken om in het volgende weekoverzicht voor te komen? Wil jij ook aardige vondsten debiteren naar aanleiding van ikjes? Wil je plezier hebben met lezers die voor je het weet goede kennissen van je kunnen worden? Misschien wil je een uitnodiging voor de jaarlijkse bijeenkomst van lezers van deze site? Of zeg je: doe mij dat maar allemaal?

Je kunt een uniek vrolijk viltje winnen als jouw reactie precies de 100e is

Doe dan aan deze leuke rubriek hier op deze leuke site mee. Ga eens wat ikjes lezen, die staan verstopt op de NRC, die krant die zo van lezersanekdotes houdt. Of stuur zelf een ikje in. Of scrol naar beneden en zeg iets. Dat mag met een fantasie-emailadres en ook met een nom de plume. Je kunt een uniek vrolijk viltje winnen als jouw reactie precies de 100e is. Of de 200e, 300e enzovoort tot in het oneindige. Of voor een ander aangenaam dingetje dat je hier op de site doet. Viltjes zat. Maar voel je je te goed voor zo’n viltje? Of ben je doodsbenauwd om je adres te delen met het blogbeheer? Helemaal prima, dan laat je dat – liefst discreet – even weten en dan gaat dat viltje naar iemand die het wel weet te waarderen. 

Voor je het weet kan een citaat van jou, een foto van jou, een wat dan ook van jou, een hoogtepunt van de week worden. Heb je inspiratie nodig? Raadpleeg de afleveringen van deze rubriek elders op dit blog. Ook een aanrader als je er even tussenuit bent geweest.

Bas van Vuren, aangenaam!

Reacties zijn welkom via het reactieveld, het contactformulier of een email naar bas@basvanvuren.org

Het wordt een prettige week. Als je vindt dat het geen prettige week moet worden, voel je dan vrij om elders te gaan buurten. Daar waar er meer zijn zoals jij. 

De foto helemaal hierboven – wij vakmensen noemen het de header image – laat traditiegetrouw een stukje offline leven van mezelf zien van de afgelopen tijd. Nou, jullie zien het wel. Ik liep weer eens over het Mediapark. Op. In. Hoe zeg je dat? Zo’n beetje de hele week, zoals wel vaker, het voelt zo’n beetje als mijn tweede thuis. Maar vorige week was de spanning er te snijden en werd er met deuren geslagen. Auto’s trokken woedend op en scheurden de poort uit. Niet dat ik het daar over ga hebben. Er ligt daar ook al sinds jaar en dag een of andere kabouter, is het Kabouter Plop? Ik zag hem deze week voor het eerst. Honderden keren langsgelopen, ergens bij Studio 22, David’s Restaurant, Studio Stroop of hoe heet die make-up tent … daar dus, die hoek. Ik heb nog even gegoogled naar de achtergrond, maar kon het niet meteen vinden en wat maakt het ook uit. Hij viel me op voordat ik weer de lange terugreis naar moeder de vrouw aanvaardde. Ook deze week – ik voel het gewoon – ga ik weer interessante dingen meemaken. Jullie ook? Laat je belevenissen achter in de reacties op dit blog. Hoeft niet literair. Foto: “Mediakabouter ligt te liggen” © 2023 Bas van Vuren

Auteur: Bas van Vuren

Schrijver - Rijmer - Kijker - Kent beroemde mensen - Maakt liedjes - Doet iets met #ikjes - Want ja - Je moet toch wat

29 gedachten over “Je ruikt naar oma (459)”

  1. Honger

    De leerlingen uit mijn havo 5 zijn nog vol van de vorige les als ze het lokaal binnenkomen voor een uur Nederlands. Ze hebben bij biologie een varkenshart ontleed en zijn met één leerling minder geëindigd dan begonnen.

    „Ik snap niet hoe je daarvan kunt flauwvallen”, hoor ik een meisje tegen haar buurvrouw zeggen. „Ik kreeg er zelf gewoon honger van.”

    Lukas Meijsen

  2. Een prima ikje om de week mee te beginnen, al zal de opmerking als grap zijn bedoeld.
    Geen commentaar meer op de lengte van je intro, niet van mijn kant.😁
    Opschuildertje lijk me duidelijk: het is verstoppertje spelen. Hoewel je het woord natuurlijk ook kan gebruiken wanneer de politie je zoekt. Of de belastinginspecteur. Of je echtgenoot-note. Of wie dan ook.

  3. Wie is de lezer om te beslissen hoe lang je stukken mogen zijn Bas? Dat mag je gelukkig geheel zelf bepalen. Het is weer prettig lezen, en later hoogst waarschijnlijk herlezen.

  4. Dank je, Jan

    Ik raad nieuwe lezers altijd aan om in de eerste week het weekoverzicht elke dag twee keer te herlezen. ’s Ochtends na het ontbijt en ’s avonds voor het slapen gaan. Dan kom je er het snelst in en kun je de weken daarna langzaam afbouwen. Uiteindelijk zit het er na een keer in en kun je je volledig toe gaan leggen op de ikjes.

  5. Het internet leert dat “opschuildertje” Zaans is, Bertie. Kom je daar vandaan of heb je daar familie dan?

    Noot: van redactiewege aangepast voor extra duidelijkheid.

  6. Ik woon in Beverwijk maar ben inderdaad opgegroeid in de Zaanstreek, Wormerveer met name. De meeste Sierhuizen waaronder mijn familie woont daar nog steeds. De andere helft onder de naam Snelten vindt je terug in Amsterdam.

  7. Kijk! Het was eigenlijk een vraag aan Bertie, vanwege dat opschuildertje, dat is volgens het woordenboek Zaans dialect. Maar dan ken jij het woord ook, Jan?

  8. Vrouwenleed

    Ik loop over het Rapenburg op een smal hellend stoepje. Er komt een bestelbusje me tegemoet, en op het moment dat het busje me passeert, schiet er rakelings een fietser tussen mij en het busje.

    „Kunt u niet even stoppen”, roep ik.

    Daarop stopt een volgende fietser naast me: „Dat is mijn man!” Verontwaardigd.

    „O sorry”, zeg ik.

    „Nee, helemaal niet, u had groot gelijk.” Terwijl ze weer doorrijdt, roept ze: „Wens me maar sterkte!”

    Clariet Boeye

  9. Nou nou, qua ikje vermakelijk, ik zie het voor me, maar wat een gekunstelde clickbait kop. Mijn spellcheck had er al vrouwenkleed van gemaakt om het minder erg te maken, maar die autocorrect heb ik teruggecorrigeerd.

    Vrouwenleed … dat doet meer denken aan een omfloerste benaming voor het maandelijkse ongemak, toch? Niet aan een vrouw op een fiets die haar man even tot de orde gaat roepen. Als ze hem inhaalt …

  10. Geen sorry nodig, Jan. Waarom niet? Je stoorde niet! En het is altijd leuk om te weten waar iemand vandaan komt.

    Behalve als het uit het buitenland is, want dan is de vraag racistisch volgens de wokies en moet je heel gekwetst blijven volhouden dat je uit Nederland komt. En de vragensteller aanklagen en cancellen.

  11. Doodziek

    Bij de balie van de apotheek is een vrouw geëmotioneerd in discussie. Ik vang op: „5 milliliter veel te veel, met dat spuitje lukt het nooit, vermoorden of zo?” Ook met mijn medische achtergrond kan ik zo snel niet bedenken voor wie deze minimale dosis amoxicilline dodelijk kan zijn.

    Dan beent de vrouw plots naar buiten. Ze komt terug met een meisje dat haar jas angstvallig dichtgeslagen houdt. „Nog net niet doodgevroren”, verzucht de moeder. Binnen kan de patiënt even bijkomen, boven de rits steekt een doodzieke cavia zijn kopje piepend naar buiten.

    Astrid Blaauw-Hoeksma

  12. Een bekende bijwerking is winderigheid. Ook dat wil je niet bij een cavia. Klein maar gemeen kunnen die windjes zijn. Vertel mij wat over cavia’s. Ik raad overigens bij mankementen een dierenarts aan.

  13. Kerststukjes

    Als ik mijn 80-jarige moeder bel, vertelt ze me dat ze het momenteel ontzettend druk heeft. Ze noemt van alles en nog wat op en sluit af met „…en ik moet ook nog kerststukjes maken voor de oude van dagen!”

    Ingeborg van Dijck

  14. Ik hoor hier in mijn verbeelding het kakelende lachje van Gijp bij: “Ja, lekker toch? Mooi man!” en hij knijpt in de schouder van Merel of wie er dan ook maar naast hem zit.

    Oftewel: kan Vandaag Inside de ikjes niet gaan bespreken? Lijkt me leuker dan die videootjes van groot geschapen heren en is meteen een stuk intellectuele literatuur op SBS6, het gat dat de publieke omroep steeds opvallender laat vallen met hun BNers-quizen. Laat de gewone Nederlander aan het woord! De NRC doet al jaren voor hoe het moet.

    Poepoe, da’s eruit, qua ikje is het allemaal best te pruimen vandaag, hoewel het grapje van oma niet bepaald origineel is. Het wordt dagelijks duizenden malen gemaakt door vergrijzend maar oh zo fit Nederland. Omroep Max wordt er steeds groter mee.

  15. Tekstverklaring

    Ben in havo 5 bezig met tekstverklaring. Er gaat een hand omhoog: „Wat betekent géring?”

    Dat woord kende ik ook niet. Maar even naar de leerling toegelopen en het stukje tekst bekeken. „Er staat niet géring, maar geríng.”

    Reactie van de leerling: „Wat betekent geríng?”

    Erik Haandrikman

  16. Een variant op het aloude “bommelding”-misverstandje, al in de vroege jaren zeventig onder grote hilariteit op kringverjaardagen in menige Nederlandse familie doorverteld.

    Wat ik ernstiger vind is het begin: “Ben …”. Welke Ben? En waar is het werkwoord “is”? Ook in de laatste zin wordt onnodig beknibbeld, daar ontbreekt dan weer een lidwoord.

    Een ikje heeft een omvang van maximaal 120 woorden. Leuke opgave! Uitdaging. Dat bereik je door een puntige sobere schrijfstijl, niet door het schrappen van woordjes die gewoon in onze mooie Nederlandse taal thuishoren en een plekje verdienen.

    Alle gekheid op een stokje, juist bij een leraar Nederlands en in een stukje dat over dat vakgebied gaat, wil je toch geen SMS taal tegenkomen? Man man en gaat over tot de orde van de dag.

  17. Koeien

    We zitten aan het kerstdiner. Daar is ook vlees bij, tot afgrijzen van mijn vegetarische dochter, die nog maar eens uitlegt hoe slecht veehouderij is voor het milieu. Mijn zoon – fervent vleesliefhebber –, met zijn mond vol biefstuk: „Je moet blij zijn met mensen zoals ik. Wij eten die vervuilende koeien tenminste op.”

    Corianne Roza

  18. Wow, da’s een ikje dat al minstens een jaar op de plank ligt! Of uit de herinnering deze week opgeschreven is natuurlijk, omdat het nu gewoon kan in ons extreemrechtse landje.

    Dat je niet met je mond vol mag praten lijkt me nog het minste dat er opvoedkundig aan dit heerschap medegedeeld moet worden.

Ik vind er dit van: