Je kunt je schedel niet draaien of er staat iemand te grijnzen naar ‘n flits licht (32)

Gek worden we toch zo langzamerhand van die selfies? “Selfies horen bij dit tijdsgewricht,” dichtte Riverside Blues, “je kunt je schedel niet draaien of er staat iemand te grijnzen naar ‘n flits licht.” Selfies! Wat was er mis met de hullies? Wat was er mis met het fotoapparaat van de andere mens?

zelfontspanner

Toen had je nog tijd voor een ontspannen glimlach, intussen controlerend of de gulp van de fotograaf niet open stond. Of de rondingen van de fotografe bewonderend als zij de camera ver voor zich uithield. Of die heerlijke spanning van de zelfontspanner: de rennende fotograaf die verwilderd opdook vanachter zijn camera en zich tussen je in wurmde. Redde hij het nog op tijd? Oeps, daar viel de camera om. Cheese!

We kunnen onszelf niet meer kwijt in werk, gezin, club of kerk, want daar zitten ze ook allemaal naar zichzelf te loeren.

En nu? Nu zie je verbeten, wantrouwende bekken. Pure eenzaamheid als ze alleen zijn. En opgefokte vrolijkheid als ze in een groep zijn. Degene die de foto maakt te herkennen aan de uitgestrekte arm en het verwrongen gelaat. Maar het past in deze tijd. We kunnen onszelf niet meer kwijt in werk, gezin, club of kerk, want daar zitten ze ook allemaal naar zichzelf te loeren.

De aanleiding voor de overpeinzing? Een ikje waarin een man enthousiast aan zijn vriend vraagt; “Zal ik even een selfie van je nemen?”

Deze slideshow vereist JavaScript.

Ook Kees de Jongen (ex-gymnasiast!) tuinde erin. Hij dacht dat selfies foto’s van jezelf zijn. Hij stelde zich hiermee nog kwetsbaarder op dan anders. Het was alsof hij ineens spiernaakt voor ons op het beeldscherm stond. Hij haalde er wel het 100e-reactievaantje mee binnen en daar was hij knetterblij mee: “Ik neem de zelf over me afgeroepen hoon voor lief,” zei hij opgetogen, “Er staat iets zóveel groters tegenover!” En zo is dat. Een weekprijs op dit blog, dat is niet niks.

Ikjes zijn, zeg maar, de geschreven voorlopers van de selfies. Laten we keiblij zijn dat er hier nog een paar worden geplaatst.

“Ikjes?” horen we u roepen, “wat benne dat ook al weer?” Kunt u daar nou eindelijk eens mee ophouden alstublieft? Het wordt vervelend. U kent de ikjes drommelsgoed. Iedereen weet dat ze in deze rubriek worden besproken. Ikjes zijn anekdotes die dagelijks worden aangeleverd door lezers van de NRC. Ikjes zijn, zeg maar, de geschreven voorlopers van de selfies. Laten we keiblij zijn dat er hier nog een paar worden geplaatst. Althans, zolang de NRC geen Telegraaf is, want dan valt het doek. Maar voorlopig verschijnen ze hieronder in het reactieveld, elke dag vanaf een uur of twee. En dan gaan de reageerders los.

Ik ervaar dagelijks dat met zuurstof die veroudering speed car op gang komt. Bij herlezen, vind ik dit ’n aardige zin.

“NRC!! Zijn jullie nou echt helemaal van de pot gerukt? Dit is toch niveau Donald Duck of iets hoger?” riep Apiedapie bijvoorbeeld vorige week naar aanleiding van de plaatsing van een scholierenikje. De opmerking is vast al tientallen malen gemaakt, maar het helpt niet.

gansjes

Vermoedelijk omdat de moderatiegansjes steeds jonger worden in vergelijking tot de lezers. Ja, ouder worden we allemaal. Riverside zei er dit van: “Ik ervaar dagelijks dat met zuurstof die veroudering speed car op gang komt. Bij herlezen, vind ik dit ‘n aardige zin.

Klare taal citeerde een vroegere geliefde afreageerder met haar felle “Publikumsbeschimpfung zou Warhoofd zeggen.Wat een belediging van de lezer, een ware gotspe.” Letterzetter nam ook geen blad voor zijn mond met zijn “Tja, de pointe is natuurlijk dat de vrouw van middelbare leeftijd kennelijk verwacht dat Rembrandt photoshop gebruikte (…) Voor zulke leeghoofden zijn er dus musea.”

De Schrijvende Rechter (DSR)

paraguayDSR

was vorige week op strandvakantie in Paraguay en kwam niet verder dan wat inelkaar gefladderde commentaartjes, gestuurd vanuit massage- en internettentjes vanonder de palmen. Je kunt de branding op de achtergrond horen, om maar te zwijgen van het geklots van de rum. Enfin, hij moest er echt eens uit, een auto gaat ook soepeler lopen na de APK. We moesten wel lachen om de uitroep van Heer Rozenwater: “DSR in Paraguay? Wanneer komt het stripboek uit?”

Verder werden er wetenswaardigheden over de moestuin uitgewisseld. Klare taal gaat wellicht wat foto’s van de hare plaatsen. Ook hoorden we tips over vliegen met kleine huisdieren als handbagage.

Herinneringen aan Toppop met lekkerdje Penney de Jager en griezel Ad Visser maakten het helemaal af. Wat een heerlijk veelzijdig weekje!

Maar de ode aan blogbaas Apiedapie mag hier, in alle bescheidenheid, niet onvermeld blijven. Deze werd gepubliceerd door Timmerark op zijn eigen blog, en hij plaatste er een mooi moppie muziek bij. Luister daar gerust naar terwijl u de rest van dit blog doorleest.

“Eén van de, nee, de meest ongrijpbare, eerlijke en oorspronkelijke persoon die ik via ´het´ internet, c.q. Het VKBlog, heb leren ´kennen´,” zei de schat, “is ApieDapie. Iemand die ik graag in het echt zou willen leren kennen maar die daar begrijpelijkerwijs niets van wil hebben. Je bent ongrijpbaar of niet.

Nou, we hebben inmiddels emailcontact en die ontmoeting gaat er komen hoor! En daarna een heuse Apiedapie Fanclub Night voor iedereen.

moules

Hadden we al vermeld dat Mopperkont vorige week in Calais was? Daar een hapje at in Brasserie de la Mer? Hij at daar zelfs “de beste moules frites a la creme d’ail ever“. Vlak voor het oversteken naar Dover zond onze vrolijke fietser nog een soort van ikje in over een sjaggo Italiaans oud besje op het terrasje. De clou was net zo origineel als de naam van het restaurant.

Hoe dat ook zij, het is nu de hoogste tijd om naar beneden te scrollen. Zeg rustig wat het ikje van de dag of een opmerking van deze of gene bij u losmaakt.

duimpjesbokaal

Duimpjes indrukken, op of neer, wordt zeer op prijs gesteld. Soms wordt er een Duimpjesbokaal uitgereikt voor de opmerking die de meeste stemmen krijgt. Zoals deze week voor die van Kees de Jongen die het paar apart Apiedapie en “Rozenwatertje” uitermate raak typeerde als “boksers die niet uit elkaars klem kunnen komen.” Maar liefst elf (11) stemmen op, en nul (0) down. Dat duidt op algemene bewondering. Nog meer up en het duidt op Sovjetpraktijken, dat is ook weer zo.

Voor u het weet bent u zelf een actief deelnemer en staan uw pennevruchten volgende week in het nieuwe intro. De drempel is laag. Inschrijven of registreren niet nodig. Gewoon een reactie achterlaten. That’s all!

De Ikjesdiscussies van vroeger blijven – voorlopig zonder betaalmuur – te raadplegen voor ieder die dat maar wil. Ook voor ieder die dat niet wil. Have fun!

Advertentie

Auteur: Bas van Vuren

Schrijver - Rijmer - Kijker - Stemacteur - Kent beroemde mensen - Maakt liedjes - Doet iets met #ikjes - Want ja - Je moet toch wat

207 gedachten over “Je kunt je schedel niet draaien of er staat iemand te grijnzen naar ‘n flits licht (32)”

 1. Veel geblaat, weinig wol, deze intro, en ze worden steeds langer zucht. Net als die van de afgelopen weken ontbreekt focus en scherpte.

  De blogbaas schrijft liever over zichzelf dan de Ik-jesbesprekingen en als triest dieptepunt moeten we twee ellenlange alinea’s met cliche-overpeinzingen over selfies doorworstelen, waarin hoegenaamd geen een (schrijve: 1) originele gedachte wordt gedebiteerd.

  Allemaal behang voor APD’s egotempelje.

 2. Vakbroeders

  In ons nieuwe huis heeft mijn vriend, een interieurarchitect, onze boeken in de boekenkast op grootte gesorteerd. Het staat prachtig, maar ik kan geen boek meer vinden.

  Toen onlangs zijn collega-vakbroeder op bezoek kwam en de boekenkast zag, zei hij: „Het staat inderdaad prachtig, maar ik heb mijn boeken gewoon op kleur gesorteerd.”

  Marc de Wit

 3. Was er een tijdje geleden al geen werkster die de boeken op kleur had gesorteerd?

  Enfin, het is barabarij van de bovenste plank om zo met boeken om te gaan, binnenhuisfrobelaar of niet. En wie dat laat gebeuren, is geen knip voor de neus waard – zeker niet als je iets inzendt waarin je desondanks suggereert dat je de enige geletterde bent in de smaakvol ingerichte apekooi.
  Eindoordeel: 2 (zegge: twee)

 4. bareuh icoontje Een architect, zelfs als het een vriend van je is, je boeken laten sorteren, op wat voor criteria dan ook, is wel zo onvoorstelbaar kakkerig, dat zelfs Youp dit te flauw zou vinden om er een commentaar aan te wijden. Bah Marc, op basis van wat ik nu van je weet denk ik dat ik je een engerd vind. In het echt val je wellicht mee, maar daar zitten we hier niet voor.

 5. Prachtige intro APD, werkelijk alles staat erin, niets blijft onvermeld.

  Wat het ikje betreft, die ongeletterde interieurboeren moeten zich schamen, de een is nog gekker dan de ander.

 6. Marc zegt: mijn boeken op grootte gesorteerd. Vriendje zegt: onze boeken op kleur gesorteerd.

  Wat is de pointe? Dat vriendje een fabulist is?

 7. @APD
  Nu noem je alweer iemand een engerd zonder dat je ‘m kent, al die zogenaamde nuances ten spijt. afkeurende glimlachicoontje

 8. Ik heb de Johan Cruijff Schaal ook altijd kei-interessant gevonden, dus wij gaan nadenken, mensen, dank, laat ze stromen die suggesties.

  @Klare taal, even het linkje erbij, zodat de anderen het ook kunnen vinden. Wat mij betreft had het wat harder gemogen, zeker voor geen.stijl is dit uitermate braaf. Helemaal niets over de Amerikaanse hypocrisie van De Leeuw, dat herhaalde bescheiden doen was echt een vooraf bedachte zet van de man. Hij is juist zo ijdel als de neten. Anders zou hij die biografie ook niet hebben tegen gehouden. En zo weet ik nog wat argumenten waarvoor mij nu de tijd ontbreekt.

  Verder was Wilfried de Jong zelfs voor zijn doen heel slecht op dreef, nerveus, niet luisterend, van te voren bedachte grapjes er slecht getimed ingooien (dat vloeitje! dat brak het antwoord van De Leeuw van welke huiselijke voorwerpen hij blij werd; het “ik ga je stop zetten”, net als De Leeuw echt even zou gaan vertellen wat hij nu echt tegen die biografie had). Heel erg.

  Nee, Wilfried had geen klik met zijn slachtoffer, en werd ook nogeens genadeloos als een kleine jongen in de hoek gezet met zijn pogingen om iets van De Leeuws liefdesleven te maken (alsof ook maar iemand daarin is geinteresseerd is, jongens, dit is een slordige grove wat lelijke man van in de zeventig, voor wie is het spannend om te weten op wie hij verliefd is geweest?).

  Na te verwachten en echt geen weergaloos tegengesputter (ik zeg het zo wel tegen je met een biertje, maar niet op de TV) stamelde De Jong als een schoolkrantjournalistje meteen een excuus. Echt zwak!

  Nee mensen, Waardenberg & De Jong, en met Mathijs Dinges in dat sportprogramma was De Jong weergaloos, en was ik zijn grootste fan, het werd al een stuk minder met 24 uren met … maar Zomergasten is echt een maatje te groot voor hem.

  Mijn tenen zijn nog altijd gekromd, ik zit hier met sandalen op mijn werk, en ik hoop ze voor a.s. zondag weer recht te krijgen, want ik kijk wel. Voor de fragmenten, voor de gasten, en voor het me heerlijk mogen ergeren, deels direct via Twitter.

 9. @APD
  Tipje: hou eens op met dat ‘kei-‘ overal.

  Je klinkt als een middelbare scholier anno 1988.

 10. Waarom staat mijn afkeurende glimlachicoontje plotseling cursief? Dat heb ik zelf niet gedaan.

 11. Verrek: iets tussen twee sterretjes (‘*’) plaatsen levert plotseling cursief op , Moet dat nou?

 12. Dit ikje is volgens mij niets meer dan het omgebouwde standaardgrapje onder binnenhuisarchitecten, de Jan de Bouvrietjes cs, voor wie een boekenkast met alfabetische indeling natuurlijk een doorn in het oog is. Snel vergeten maar.

 13. Ik vond het ook een goede uitzending met prachtige fragmenten, vooral de scene van de engel met de zingende zaag uit de opera Saint Francois.
  Dat gemopper op de mimiek van de strijkers van het concertgebouw, die op dat moment nota bene niet eens aan het spelen waren sloeg nergens op. Het bekkentrekken was mogelijk een reactie op de onbeschofte houding van Louis Andriessen tegenover Maris Jansons, ook niet de erste de beste.

 14. Ja, die indruk had ik ook mopperkont, het was plv. schaamte van wat er tussen componist en dirigent vertoond werd. Onbehouwen hork die componist. Nare man die dirigent. Lekker stel om mee te spelen.

 15. Vreselijke types over het algemeen, die componisten, dirigenten en muzikanten. Er zijn natuurlijk uitzonderingen, zoals de geniale grappenmaker en volkscomponist Amadé Mozart.

 16. Ik heb mijn boeken ook op kleur. Ziet er veel leuker uit dan dat rommelige alles-door-elkaar-zootje. En als ik een boek wil hebben zoek ik hem in mijn overzichtje op.

 17. DSR heeft zijn biebeljotheek thematisch gerangschikt en vervolgens binnen de thema’s alfabetisch.

  Op de bovenste plank staat een afspiegeling van de belangrijkste thema’s, de Taal, de Geschiedenis, het Recht en de Politieke Filosofie, maar het begin met de Bijbel.

 18. DSR zat zich al te verwachten aan een verhaal waarin K. zelf drie instrumenten tegelijk bespeelde in het schoolorkest en daarmee zelfs concours won, maar kennelijk is ie niet zo heel muzikaal.

 19. Ik denk dat Kees heel muzikaal is, maar er niet zo mee te koop loopt. Er staat me een verhaal bij, uit zijn jonge jaren, waarin hij een viool ging kopen, het moest van zijn moeder meen ik, en toen ging er iets mis. Iets tragisch, het fijne weet ik er niet meer van, wel dat het een beklemmend stuk was. En da’s een compliment, want het is een paar jaar geleden dat ik het las als ik het wel. Toen je op zijn blog nog zo prettig kon reageren. Die tijd.

 20. Jaja, klok en klepel, maar iets goeds is er blijven hangen. Het blog is nog overzichtelijk ook, ik had het keisnel teruggevonden:

  http://keessiedeg.wordpress.com/2011/11/02/tweestrijd/

  Lezenswaardig, evenals de meeste andere artikelen over zijn jeugd en over zichzelf. De ouwe wijsgeren en de Stones is ook ok. Alleen die Engelse dingetjes over Mozart en zo, da’s niet zo bijzonder, als je het mij vraagt. Maar waarom zou je het mij vragen. En waarom, als je het mij vraagt, zou mijn mening er toe doen. Jammer dat onze Kees de passie verloren heeft, het ging erg lekker een tijdje.

 21. Paranoia rechtertje: al zou ik het willen, ik kan niet eens twee minnetjes geven. Tenzij ik uit zou loggen, cookies leeg maken, op een andere pc of smartphone overstap. Denk je nou echt dat ik daar tijd in en zin an heb, zo belangrijk ben je toch niet, of denk je dat echt?

 22. -milde glimlachicoon-

  DSR denkt hooguit dat je kwaadsappig genoeg bent om DSR een minnetje te geven wanneer je kunt, wanneer hij je weer niet genoeg naar de mond praat – of zelfs meer als het zo uitkomt, want je hebt je kennelijk verdiept in de technische kant van e.e.a. -milde glimlachicoon-

  In dit geval ging het om twee minnetjes verspreid over twee posts, dus daar hoef je geen kunstgreen voor uit te halen. Je zukt het wel stellig ontkennen, maar dat hoeft niet, want het mag – zolang je maar weet dat DSR je in je gaten heeft.

 23. ” … want je hebt je kennelijk verdiept in de technische kant van e.e.a. ..” Duh icoontje! Ik ben blogbeheerder, weet je wel? Ik heb een dashboard, ik moet een paar dingetjes weten, niet alleen over schrijven en plaatsen, maar over commentaren en modereren. Ja, dat weet jij allemaal niet, wat er zoal bij komt kijken, voor zo’n blog, waar jij gratis en voor niemendal je stukkies opkwakt, en als dank op alles smaalt, en alles afkraakt wat je geboden wordt. Het zij zo. Kijk alleen eens af en toe om je heen, of er nog wel medereageerders zijn die je aardig of leuk of grappig vinden. Ik heb de indruk dat de zaak aan het afkalven is.

 24. Dank je, Timmerark. Let maar niet op De Smalende Rechter, dat is onze huis-azijnpisser. De andere reageerders hebben wel manieren, of op z’n minst een basisfatsoen.

 25. ‘Gratis en voor niemendal’ – inderdaad, en daar mag je dankbaar voor zijn. Want het wil maar niet lukken om dit margeblog in de vaart der volkeren op te laten stoten, nietwaar? -grinikicoon-

  DSR is hier destijds op jouw verzoek met plezier neergestreken, en doet onverstoorbaar z’n dingetje, met of zonder applaus en/of haatpraat als begeleiding.

  ‘Kijk alleen eens af en toe om je heen, of er nog wel medereageerders zijn die je aardig of leuk of grappig vinden. Ik heb de indruk dat de zaak aan het afkalven is.’ -ultra-dikke grinikicoon-

  Heerlijk! Want mannetje-mannetje, wat laat jijj je – als onzekere wannabe popiejopie, hunkerend naar aandacht en erkenning – je weer kennen met die reactie die de eerste de beste NRC-zeloot had kunnen plaatsen. -milde glimlachicoon-

  Mag. -kei-milde glimlachicoon-, maar ontken nou eens glashard dat jij niet achter die minnetjes zit?

 26. @APD
  Er is geen reden om je te bemoeien met DSR’s reactie naar T. Je krijgt dan ook en minnetje, en een sterretje voor je intro.

 27. Maar APD doet hert snel hoor, dat wisselen van aparaat en/of cooky-wissen. Binnen de kortste keren heeft DSR twee minnetjes te pakken.

  Een digitale Lucky Luke, die APD. Oefening baart kunst milde glimlachicoon

 28. Waarom bemoei jij je eigenlijk met T.? De waardering ging over het intro, had helemaal maar dan ook helemaal niets met jou te maken, zelfs de allerdomste boerenlul snapt dat, maar jij … moet er naar vragen. Kom daar niet tussen, je zeikt tegen elke reageerder, oud of nieuw, beperk je nou eens gewoon tot je eigen dingetjes, je eigen ruzietjes, met zo’n beetje iedereen tegenwoordig, en maak jezelf niet onmogelijk. Dat is een vrijblijvende tip van mij. Over je taalgebruik heb ik het niet, da’s onbelangrijk, en jouw dingetje.

 29. Hahaha! Slaap straks maar lekker, ouwe nijdas milde glimlach en aaibolicoon, maar dan het beste in je bed en niet helemaal boven op de kast.

  (T.’s reactie ging dus over je intro? Best mogelijk, was niet echt duidelijk, vandaar de vraag. Dat mag hier immers, toch, een algemene belangstelling uiten en opvatten? Ja, jij denkt natuurlijk weer dat iedereen het altijd over zichzelf heeft – zo de waard is…. Enfin, DSR doet gewoon zoals altijd en als je dat niet bevalt dan 1) modereer je hem maar 2) ontzeg je hem de toegang maar (just say the word en je ziet DSR hier niet meer.

  Maar ja, dat wil je zelf ook niet, al was het maar omdat je jezelf dan definitief als een JdW de Tweede brandmerkt -lange-neusicoon-)

  (Ondertussen mopper je weer op z’n allerzelotigst, wordt er zelfs gescholden. Mag hoor -kei-milde glimlachicoon-, DSR maakt zich niet zo gauw druk, maar maakt zich zorgen om je imago op deze manier.)

  Als blogbaas mag je wel iets meer koelbloedigheid betrachten, vaderman! -dikke grinikicoon-

 30. Nochthans nog steeds geen ontkenning van APD dat hij achter de royale beminnering van DSR zit. -milde glimlachicoon-

 31. DSR heeft zichzelf een plusje gegeven en APD een minnetje, niet meer en niets minder. Iets anders zou huichelarij zijn.

  Hij slaat dan ook met belangstelling de ontwikkeling van het aantal plusjes en minnetjes op de diverse reacties gade, om te kunnen constateren dat hij toch kennelijk niet de pariah is, zoals hij wordt afgeschilderd milde glimlachicoon

 32. De pot verwijt de ketel .. wat een toeval toch dat je vervelendste opmerkingen allemaal precies vijf duimpjes op hebben gekregen. Verder zeg ik maar niets, maar zielig vind ik het wel.

 33. Ja – allicht heb je meer lezers dan je denkt en zijn ze het gedeeltelijk met DSR eens.

  Ja, DSR vindt het ook sneu voor je *opbeurend glimlachicoontje-

  Vervelendste opmerkingen? Waarom? Opdat ze zonder schelden recht voor de raap zijn? -zoet broodje-icoon-

 34. Nog voordat je met je ogen kunt knipperen heeft DSR twe tegen, APS twee voor.

  DSR, in tegenstelling tot APD, suggereert niks, maar neemt aan dat APD de stand aan het vernaggelen is.

 35. Jammer DSR, zo belangrijk ben je toch echt niet. Ik zit op het web en op de TV wel naar iets belangrijkers te kijken. Het gedoe van de Russen, de vreselijke extreme moslims van de IS, een vader in Australie die zijn zoontje van 7 jaar oud met een afgehakt mensenhoofd laat poseren, de berg in Irak waar kinderen levend begraven worden en meisjes en jonge vrouwen (die “duivelsaanbidders” zouden zijn) worden verkracht, de ellende in Gaza, de wereld staat in brand man, overal! Er zijn echt belangrijke dingen op de wereld dan jouw paranoia egotripperij en jouw duimpjes op of neer. DENG! Duimpje neer, vadermans, nu wel, voor je laatste reactie, van de blogbeheerder, wees er maar keitrots op want dat komt heel zelden voor, hooguit 1-2 maal per week.

 36. zucht

  Smakeloos, hypocriet en gratuit dat je het wereldleed aangrijpt om een discussie op een luchtige site, waar Ik-jes en andere luchtige zaken, die ook hun plaats onder de zon hebben, naar je hand te willen zetten.

  Maar ondertussen geen enkel reeel engagement, nog geen link naar de website van het Rode Kruis oid. Dat hoeft ook niet, mits je je onthoudt van leedgeilerij zoals hierboven.

  Moral faggery zoals hier nog nooit vertoond. Slecht een treetje boven de godwin. Bah.

 37. Niets.

  Vraag is wat jouw als leeddrager der wereld totnutoe tegenhield.

  Maar ja – gratuiter dan dit kan nauwelijks, een linkje in een thread dumpen. DSR had een topic en permanente link naar iets nobels verwacht als je je zo begaan voelt met het wereldleed dat je het in flauwekuldiscussies in een Ik-jesthread misbruikt.

  Maar ja, dat leed haalde je alleen maar om demagogische redenen aan. Bah.

  En ondertussen maar duimen, nietwaar? Tsss….

 38. Vergeet vooral niet de kwaaie pieren in Irak, Gaza en Oekraine een duimpje neer te geven, APD, en bedenk ook nog een paar vergeten rampjes.

  Meerdere duimpjes zelfs als je meerdere apparaten gebruikt en de cookies wist.

  Het is een mooi vaandel om aan je leedstijve te hangen.

 39. Ik wil graag dat dunne Paarse boekje hebben.
  Pardon, Dat is de Kama Soetra? Voor de beginnende Lezer.
  Oh, dat kan wel, , mijn vrouw gebruikt het in de Keuken, het Onderzettertje is gebroken.

 40. Boekenkasten werd ik gespannen van, wij sorteren op Lettertype . Dwz voor Vader wat grotere letters, wij veelal mooie schaars geklede dames.
  De ene kast is dus Aflopend op Lettertype, de ander van Schaars gekleed, tot transparant doch ook adembenemnd.
  Wij maken daar foto’s van, die leveren, wij aan behangfabrikanten.
  Wereldwijd, stabiele afzet.
  Wat is daar mis mee?
  Er zijn Mallerd , die iets “hebben” met hun Boekenkast, ze halen er soms ’n boek (?) uit.
  Voor Andre Rieux heb ik ’n Seizoenkaart.
  Van de week wordt ons Kamerbreed LED scherm afgeleverd.

 41. Voor Apedapie:
  Zoals voor Ieder, die schrijft pak de “botte bijl” van saneren, het schrappen van woordjes, het komt de leesbaarheid , de transparantie heel vaak ten Goede.
  Apie probeer ’n Stijl te vinden waarin je ca 20 % van je intro overhoudt?

  Iemand merkt op dat “Kei goed” door Overdoserinng bijna ” Kei vervelend” wordt? Eens.
  Kortom de Intro : Iets Korter, waardoor Kwaliteit, ‘ietsie pietsie omhoog”
  .De Kleine prentjes doen het goed. Ze vormen de “Kleine Plaatjes van het Dagelijks Leven, wat de “ikjes”, maar dan in tekst , ook zijn.

  Boven al : Recht zo Hij Gaat?

 42. Gelukkig plaatst niemand hier, onze best seller “Myfatherreads” het is ’n boekenkast behang, in trek bij homosexuelen. De kleurstelling is zacht erotisch, de erotische motoriek komt bij hetero’s minder snel op gang, homo’s en lesbiennes, zitten wel snel wat veel verder.
  We verwachten veel van “Uit de kast” Het kleuren palet is hier wat heftiger.
  Meer Kan & Mag ik hier Nu niet over kwijt.
  Bezoek onze sit http://www.myfatherreads.com.
  Wat zegt u? Drasties vandaag?
  Oh mevrouw, ’n wel heel ander marktdeel hoor.
  Pardon, als u tijd over heeft, gaat u vooral kijken.

 43. @Riverside, dank voor je opbouwende commentaar, wordt allemaal meegenomen, direct of indirect, met zichtbaar of onzichtbaar resultaat, want uiteindelijk: de schrijver schrijft.

  Stopwoordjes als ‘kei’ sluipen er soms in, in dit geval als persiflage op Bertje (toch? of was het iemand anders?), en ze blijven weleens hangen. Soms is het keigrappig, wordt het een soort van herkenbaar taaltje, soms wordt het gaandeweg minder leuk en gewoon teveel, en dan zie je dat die stopwoordjes op een goede of kwade dag ineens weer verdwijnen. Net als in het echte leven, de taal is een dynamisch ding, elke dag in beweging. Maar forceren doen we niets, het moet natuurlijk vloeien.

  De lengte van het intro is afhankelijk van de vorm van de dag, de leut van het schrijven, het weer in het weekend, hebben we er echt even tijd voor of niet, en nog zo wat meer van die dingen. Van tevoren tellen hoeveel woorden en zinnen, of een doelstelling van een aantal procent punten erbij of eraf, daar doen we niet aan. Het is geen ‘schrijven in opdracht’.

  Zoals je hebt gemerkt is het intro samengesteld uit citaten en onderwerpen aangedragen door de reageerders zelve. Hoe interessanter en inspirerender deze zijn, hoe meer er in het intro terecht komt. Da’s het enige criterium: was er een opvallende, mooie, ontroerende, leuke, raadselachtige zin ergens in een reactie … dan wordt die naar boven gehaald. Lang of kort.

  Indien te lang naar je zin: er zit een scrolknop op een computer. Probeer maar eens, dan ben je keisnel bij het reactieveld waar je uiteindelijk wezen wilt.

 44. Hoi Luvvie, verkeerde draad, je moet op de koppen zijn. Ik vind het niet erg, niemand vindt het erg, maar ik denk dat Roos deze draad wat minder goed bijhoudt.

 45. ‘Kei’ is inderdaad destijds begonnen als persiflage – volgens mij de intro van HeRoWa bij zijn blog – maar ik merk dat je zo snel went aan dit soort neologismen (als je zo’n persiflage zo zou kunnen noemen) dat ik het inmiddels als een normaal woord ervaar. Als ik het hier tegenkom, tenminste.

  Nog even en ik gebruik het in mijn gewone spreek- en schrijftaal 😉

 46. Supplement

  De herexamens van mijn tweede jaar op de Antwerpse universiteit naderen en als arme en vooral luie student leef ik al weken op kant-en-klaarmaaltijden en ander ongezond voedsel. Omdat ik me een beetje zorgen begon te maken over mijn eetpatroon van de laatste tijd, zocht ik in de Albert Heijn naar vitaminepillen. Ik weet dat het filiaal bij mijn ouders in Nederland een rek heeft van ‘a tot zink’, maar in de Antwerpse vestiging waren de supplementen nergens te vinden. Ik sprak een vakkenvuller aan, om zeker te weten dat mijn ogen niet waren aangetast door het studeren. Hij zei nee, we verkopen geen pillen. Maar we hebben wel, eh.. appels?

  Merel Kistemaker

 47. We hebben er bijna tweehonderd jaar op moeten wachten, maar de zalvend-geborneerde Hildebrand is gereincarneerd in de vorm van ’n wicht. Kan niet wachten op de film. zucht

  Echte arme studenten leven op boterhammen met pindakaas en blikjes tonijn; naar verhouding geen duurder voer dan kant-en-klaarmaaltijden.

  En nee, de ogen waren niet aangetast door het studeren (jaja, we weten het inmiddels, de inzender studeert) maar de geest lijkt evenmin al erg gevormd. Maar ze is nog maar tweedejaars -melancholieke glimlachicoon-; het kan nog maar zo allemaal goedkomen.

  En die vakkenvuller had natuurlijk groot gelijk, hopelijk was het de bedoeling van de inzender om dat voor het voetlicht te brengen. Of ging het erom dat ie ‘worteltjes’ had moeten zeggen?
  Eindoordeel: 6- (zegge: zesmin)

 48. Ik ben adaptief, dee-esserretje, aan levende taal.

  Je zorgen maken over je ongezonde eetpatroon en dan de oplossing zoeken in ‘gezonde’ pillen, tja, je bent een luie, zich niet in de meest basale kennis over voedsel en gezondheid verdiepende student of niet.

  Dat Mereltje zo goed weet dat er een rek bij haar ouders’ filiaal (pa is Harry Piekema en ma is destijds vreemgegaan?) ‘Van A tot Zink’ bestaat, doet vrezen dat die gezonde levensstijl al van ver voor de start van de studie dateert.

 49. @L
  ‘adaptief aan levende taal’ – wat wil dat zeggen? Meewaaien met elke trend?

  DSR is blij dat hij een aangeboren neiging heeft tot verzorgd, klassiek en tijdloos taalgebruik, geschikt om de tand des tijds te doorstaan.

  Overigens is een vitaminepil toch wel verenigbaar met een gezonde levensstijl?

 50. Aansluitend bij je verzorgde, klassieke, tijdloze (vooral dat laatste: hahaha!) spelling dus?

  Een vitaminepil is alleen gezond als je om de een of andere reden de benodigde vitaminen en andere voedingsstoffen die je lichaam niet zelf kan aanmaken, niet uit je voedsel kunt halen, bijvoorbeeld als je een piraat uit de 15e eeuw op volle zee bent zonder sinaasappels en dergelijke.

  Maar ik betwijfel of die piraat de beschikking over vitaminepillen had.

  Bovendien zijn er vitamines en andere supplementen die schadelijk zijn als je er te veel van neemt. Wat verhipte moeilijk is als je die via voedsel binnenkrijgt, maar wat gemakkelijk kan gebeuren via pillen.

 51. Adaptieve spelling, kippekontje, aan de levende taal.

  Stellige uitspraken over vitamines, heb je ervoor gestudeerd?

  Mijn eigen ervaring is dat een pilletje ook in aanvulling op een gebalnceerd dieet (maar wie eet nu elke dacht perfect gebalanceerd?) geen kwaad kan, waarbij trop natuurlijk te veul is, maar da’s overal zo.

 52. “Mijn eigen ervaring is dat een pilletje ook in aanvulling op een gebalnceerd dieet (maar wie eet nu elke dacht perfect gebalanceerd?) geen kwaad kan, waarbij trop natuurlijk te veul is, maar da’s overal zo.”

  Verzorgd, klassiek, tijdloos taalgebruik en adaptieve spelling, wat je zegt.

 53. Dank je. En geen dank voor het voorzetje, we spelen immers kippetjesvoetbal -paternaliserend glimlachje-icoon-

 54. Wat zijn dat, eh-appels? Uiteraard geheel eens met Luvje over wat ze zegt over die vitaminepillen. Ook over kei, ook ik gebruik het al maanden in mijn normale spreek- en SMStaal met Nederlanders dan. Da’s het gevaar van expat zijn en toch in het Nederlands je dingetje op het internet doen, je voelt niet aan of een bepaald woord nog wel door mensen van jouw slag wordt gebezigd. Voorlopig blijft kei er in dus. Een beetje.

 55. Vreemd – DSR is eveneens expat maar met een feilloos gevoel voor dat soort dingen. Zo moeilijk is het vandaag niet hoor, om een beetje op de hoogte te blijven.

 56. Dat was een gerechtvaardigde vraag van ons Rechtertje aan Timmerark. Ik had hem namelijk zelf ook. Aan T. om het verlossende antwoord te geven. We wachten in spanning af!

 57. @K
  Een fijne reactie, K.

  Maar ja, wie dat vraag is een ‘enorme boerenlul’ volgens blogbaas. Zo gaat dat hier.

  Tipje voor de volgende intro: plaatje van een potje knakworsten.

 58. Hopelijk vindt Merel zonder pil wel het vak met condooms, zodat we in de toekomst van dit soort ikjes verschoond blijven?

 59. Pssst, DSR, niemand in Nederland heeft het over zichzelf in de derde persoon enkelvoud, niemand in Nederland gebruikt milde glimlachiconen, etc, moet ik nog even doorgaan over jouw hoogst typische taalgebruik (waar wij toch ook niet over zeuren)?

  S.v.p. geen geschiedvervalsing, ik heb jou noch enige andere reageerder ooit een enorme boerenlul genoemd. Je lijkt de Wit wel!

 60. Misschien kun je dat sleetse, Brabantse ‘kei’ eens vervangen door het retro ‘mieters’, Apiedapie. Zou verfrissend werken.

 61. Kees, ik ben voorzichtig begonnen met “knetter“. Zoals je gezien zou hebben kunnen hebben in het intro dat je kennelijk niet echt zorgvuldig, wellicht zelfs maar een keer, gelezen hebt. Anders zou je ook de opmerking van Timmerark moeiteloos hebben kunnen plaatsen.

  Dat “kei” Brabants is wist ik niet, zoals gezegd, ik heb het van een reageerder hier, niet Bertje, maar kennelijk Rozenwater, overgenomen. Misschien dat zij hun licht hierover kunnen laten schijnen. Interessant en keibelangrijk lijkt me ook wanneer precies de eerste keer was dat kei op deze site, of misschien wel bij de buren of nog verder terug, de NRC, opdook. Daar zijn databases voor gelukkig. We wachten het af.

  Zou “rete” een optie zijn, zoals in “retegoed“? Ik heb recentelijk ook nog een “sodeknetter” gehoord, ergens in een reclame op de Nederlandse TV, dus zeg niet dat het uit de tijd is. Zelf vind ik “kei” verreweg het prettigste klinken.

 62. @APD
  Wat schattig & vintage, een opmerking over DSR’s derde persoon enkelvoud. Pure NRC-zeloterij-nostalgie. -milde glimlachicoon-

  Ondertussen is dit uithoekje van het internet doorkneed met DSR-ismen. Veel van wat hij introduceert, slaat aan. Vaak hebben de mensen het zelf geeneens meer door, net zoals velen de Bijbelse achtergrond van allelerlei spreekwoorden en gezegden niet mee erkennen.

  En daar, APD, ben jij stik-en-stikjaloers op, met een aanmerkelijke invloed op je toch zo temperamentvolle humeurtje. -milde lange-neusje-icoon-

  Lijkt me vreselijk, zo onzeker te zijn.-bemoedigend-medelijdende glimlachicoon-

  Wat betreft de boerenlul heb je gelijk: ‘zelfs de allerdomste boerenlul snapt dat, maar jij … moet er naar vragen.’

  Kortom, je maakt DSR vanwege die vraag – en daarmee iedereen die die vraag ook maar durft te denken – uit voor iets dat nog erger , lager is dan de ‘allerdomste boerenlul’. Toe maar.

  Je mag glibberalen wat je wilt, ruiterlijk erkennen is nooit je forte geweest, maar deze conclusie staat als een paal boven water.

  JdW had z’m eigenaardigheden, maar was in elk geval niet zo’n scheldmans als APD. -bedroefde glimlachicoon-

 63. Neem van mij aan dat ‘kei’ van Brabantse herkomst is. Het wordt ook te pas en te onpasselijk door een zich als komiek beschouwende Brabantse, ik meen zelfs Eindhovense, grove grapjas met een Brabantse tongval gebruikt. Hij heeft het zogezegd gepopulariseerd.

 64. Oftewel, met veel omhaal van woorden en nieuwe gesmaal, geef je toe dat ik je inderdaad zo nooit genoemd heb. We gaan vooruit. Je bedoelt dus dat mensen best typerende uitdrukkingen mogen overnemen, maar alleen als ze van jou afkomstig zijn, “kei” komt niet van jou, daar moeten we dus mee ophouden. Omdat het 1988 is. Hoeveel eeuwen moeten we teruggaan voor dat derde persoonenkelvoud gebbetje? Over onzeker gesproken. De rest laat ik maar voor wat het is, te triest om op in te gaan. Nee vadermans, je bent aan het terugroeien, maar denkt dat niemand het ziet als je ze maar ergens anders opwijst.

 65. Jaaaaaaa!!!! Dank je Kees!!!! Natuurlijk!!! Hans Teeuwen!! Daar heb ik het misschien wel, indirect, van, da’s namelijk mijn grootste fan!!!

  Geweldig toch? vergenoegd intens keigelukkig icoontje

 66. Als rasechte Brabantse heb ik dit woord nooit gebruikt
  in gesprekken met beschaafde “normale”mensen.
  Het was echt niet done, meer een woord voor zuipkids van Maaskantje.
  Hier op Drasties heeft dit woord een herstart gemaakt en is een soort “Camp” geworden, heel salonfähig en wordt te pas en te onpas gebruikt als een soort running gag.
  In hun middelbare schooltijd werd het door mijn kinderen wel ironisch gebruikt, meestal bv keileuk, keigek, keigaaf etc.

  Tot zover Uw correspondent uit de provincie

 67. Apie, nu heb ik het over het algemeen niet op beroepsgrappenmakers, ook wel cabaretiers genoemd, maar die Hans Teeuwen springt er voor mij qua vreselijkheid wel uit. Ik zou daar zelf op generlei wijze mee geassocieerd willen worden.

  Ik lees het/de Intro altijd met belangstelling en in gematigd tempo door, maar aan exegese ervan doe ik niet en ik erken ruiterlijk doch zonder enige schaamte dat ik niet alles ervan onthou.

 68. @APD
  In feite noem je DSR en anderen een ‘allerdomste boerenlul’ je gedraai ten spijt. Want dat is wat je bedoelt. Durf dat nou eens met droge ogen te ontkennen.

  Wat betreft DSR’s derde-persoontje: dat doet ie voor z’n eigen lol. Mag. Dat jij je daar zo druk tegen maakt, geeft maar weer het zeloterig je begint te worden. Uit onmacht dikke grinikicoon

  Enfin, zoals gezegd laat DSR z’n opgespaarde boycotdagen genadiglijk samenvallen met z’n vakantie. Na morgen is het zo ver.

  Probeer nou niet Indra naar de kroon te steken door in DSR’s afwezigheid voortdurend kwaad over hem te spreken, want dat is de neiging van je boze hart.

  DSR stelt Rozenwater aan als oppasser. HR, geef d’r een lap op als het uit de hand loopt. DSR rekent op je solidariteit.

 69. DSR, je zult het in je hyperaktieve razernij wel vergeten zijn, maar deze discussie begon toen jij je druk maakte om mijn ‘kei’-gebruik. Jij mag kennelijk alles voor de eigen lol, anderen niet. Zielig als je zo bent.

 70. Ik sluit me aan bij KT. Ik ben weliswaar opgegroeid in Brabant, maar als kind van boven-Moerdijkse ouders heb ik me altijd verre gehouden van streekjargon (houdoe war !) Het voorzetsel kei mag dan ook van Brabantse origine zijn, ik vind het wel keigoed en ga het zeker meer gebruiken.

 71. waar zou die fascinatie van dsr voor erecties (zie 12/8 00.32) eigenlijk vandaan komen, jaloezie ?

 72. Voila, opnieuw een smadelijke nederlaag voor DSR. Waarom? Omdat mopperkont meer taalgevoel in zijn pik heeft dan DSR in zijn hele bolle door biertjes gevulde buikje. Keigoed! Dan ga ik het gebruik zeker vooralsnog ook nog niet minderen.

  Kees telt niet mee, zijn taalgevoel is ook dik in orde, maar bij hem wordt het vertroebeld door een soort van niet-beargumenteerde afkeer van een cabaretier. Die afkeer mag, maar dat mag niet betekenen dat je het hele woord gaat vermijden zeg. Kom, waar blijven we dan?

  Update: en Letterzetter toont aan dat het ook in Groningen, nog wel onder de intelligentsia en onder de coole vette jeugd, in zwang is. Nederland wijd dus. Dat mogen we nu aannemen. Apiedapie.com zal hun internationale spreekbuis zijn.

 73. Volgens haar FB-pagina studeert Merel sociologie in Antwerpen en is secretaris bij Jongsocialisten Antwerpen. Wat moet je anders als je arm en lui bent?

 74. 100. @APD
  Hyper-actief? Een nieuw pot-verwijt-de-keteltje? Mag.

  DSR heeft in een enkele zin aangegeven hoe hij denkt over het gebruik van ‘kei’ alhier. Mag. Verder heeft hij zich er niet mee bezig gehouden en haakten anderen aan. Maar ja, niks kun je velen, zeker van DSR niet.

  Voor de rest kon je DSR’s botten kussen, om het eens op z’n Vlaams te zeggen, met je voortdurende gescheld. Er is helaas geen normaal gesprek meer met je te voeren. Een time-out zal deugd doen, zodat je wat kunt afkoelen.

  Het ware beter dat je je wat meer op de achtergrond hield, topicje voor de Ik-jes aanmaken, deur openhouden, de reageerders bedanken voor de klanditie etc.

  @MK
  Waar zou die fascinatie van MK, het originele thuis tekortkomende, likkebaardende gnuifmannetje, met DSR toch vandaan komen? Teveel fietsen, te weinig ontlading?

 75. @mopperkont, zoals wel vaker bij DSR moest ik het opzoeken. “Leedstijve” komt weer eens van geen.stijl. Ach, het is maar waar je je dagen mee vult, en met die keihoge testosteronspiegel komt hij zo af en toe hier surfen. Het verklaart veel.

 76. Daar komt ie weer met zijn gnuifmannetje. Wie heeft het hier nu altijd over erecties ?

 77. Ach APD, even serieus: dit gaat van kwaad tot erger en het wordt steeds persoonlijker.

  Helemaal niet leuk meer eigenlijk. We kunnen nog wel even zo door gaan, maar in het verleden bleek dat een pas op de plaats en zand erover met een haatsnipestop het beste werkt.

 78. DSR, wat ben je toch een onvoorstelbaar brutale leugenaar, of wellicht ben je chronisch vergeetachtig. In het laatste geval: beterschap!

  Iedereen kan nagaan en het zwart op wit zien dat jij over dat “kei” begonnen bent. Er niets over gezegd? Je vond dat het “1988” was en je riep me zelfs op om ermee te stoppen.

  Maar laat maar, je hebt je gedraai als een paling snot in een emmer wel weer klaar. Jij en ruiterlijk toegeven dat de ander een punt heeft, dat is nog nooit vertoond. Dus ik laat het hierbij. Mijn eventuele stilzwijgen op een nieuwe ontkenning of een verdraaiing van e.e.a. houdt geen instemming mijnerzijds in. Oordeelt zelf, lezer, zo u het nog interesseert, en verheug u met mij op de vakantie van DSR, waarin het hier weer prettig toeven zal zijn. Dat hij maar lang en ver weg moge gaan. En dat hij daar maar geen internet moge hebben. Laten we daar samen met z’n allen om vragen bij Die- of datgene waar wij dat soort dingen aan vragen.

 79. @APD
  DSR geeft toch zojuist ruiterlijk toe dat hij de discussie was begonnen?!

  Je gaat dus te ver met je ‘onvoorstelbaar brutale leugenaar’ – DSR kan zich voorstellen dat terug wilt trekken.

 80. Een stop in het over en weer maken van hatelijke opmerkingen, zoals scherpschutters.

  APD heeft er kennelijk geen zin in.

 81. Fraaie tekeningen via het linkjs DSR, kan niet anders zeggen. Valt me mee van The Mind Unleashed, want ze verkondigen vaak allerlei zweverigs, op feestboek tenminste.

 82. Enfin, de teerling is geworpen: APD geeft aan DSR liever kwijt dan rijk te zijn.

  Welnu, dat kan.

 83. Kees, dat geeft niet, een keer aandachtig lezen is wat mij betreft voldoende. Voor jou althans. Omdat je als je een foutieve opmerking maakt (iets dat er wel of niet in staat) en je daarin gecorrigeerd wordt, je dat gewoon ruiterlijk toegeeft. Dat “knetterblij” stond in dezelfde zin als jijzelve, namelijk dat je dat was met het vaantje, daarom dacht ik dat het wel zou beklijven. Alsof ik het toen al voorvoelde! Keiblij zou ik normaliter geschreven hebben.

  He, is die DSR nou nog altijd hier? Heeft tie geen koffers te pakken of zo? Blijft tot aan de vliegtuigtrap doorzeurderen, let maar op. Hij doet maar. Ik ga het bewuste citaat hier niet heenhalen, dat kan iedereen zelf doen. Denkt ook dat ik hem een leugenaar heb genoemd, nee mensen, ik heb twee (2) mogelijkheden geopperd: of leugenaar, of vergeetachtig, is dat nou zo moeilijk? Ik voeg er nu een derde mogelijkheid aan toe; domoor. Iemand die weliswaar nog weet wat hij zelf geschreven heeft, maar niet eens weet wat zijn zin betekent. Ja, die zijn er ook, niet veel, maar die heb je. DSR mag zelf kiezen. Ik heb hem (nog) niets genoemd.

  Uiteraard kan ook iedereen zien dat hij er daarna wel degelijk op terug gekomen is (hij als expat had er geen moeite mee, smalerdesmaal). Brrrr. Je zult maar zo in het leven staan.

 84. Oh, en wat ook altijd gebeurt: discussieer je met DSR, zeg je van iets van hem dat het je niet bevalt, dan krijg je binnen een minuut of vijf de keuze: modereer me maar, ban me maar, of een dreiging met opstappen. Altijd het uiterste kiezen. Nooit de dialoog, nooit eens denken: he, misschien zou ik dit of dat eens anders kunnen doen of zeggen.

  Misschien eens minder als een piranha op alles dat beweegt op apiedapie.com (artikelen, reacties, beheerder, reageerders, oud en nieuw) afschieten. Misschien eens een toontje lager.

  Nee hoor: hij is Koning, en als je er wat van zegt dan gaat hij dreigen. Zo primitief mensen, dat maak je niet veel mee. Zelf deelt hij uit als geen ander, gemeen, laag, onterecht, smalend, maar daar mag je dan niet op reageren. Waarom? Omdat hij de Koning is. Ja, de Koning van een legertje onderdanen waarvan geen mens koning zou willen zijn.

 85. In deze droeve tijden is elk voorstel tot een wapenstilstand, al is het maar een verbale, meegenomen. Aannemen dus, zou ik zeggen.

 86. @APD
  DSR zegt toch duidelijk om 19.14:

  ‘DSR heeft in een enkele zin aangegeven hoe hij denkt over het gebruik van ‘kei’ alhier. Mag. Verder heeft hij zich er niet mee bezig gehouden en haakten anderen aan. Maar ja, niks kun je velen, zeker van DSR niet.’

  Daarmee geeft hij toch aan het onderwerp te hebben aangesneden?

  Kortom, dat leugenaar etc. is onterecht.

  APD, DSR vindt dat je jezelf inmiddels wel geeog hebt vernederd met je steeeds driestere scheldkanonades.

  Hij herhaalt zijn voorstel om tot een staakt-het-vuren over te gaan en ons hoffelijk te gedragen tegenover elkaar. De gemoederen zijn te hoog opgelopen en we hebben ook rekening te houden met de andere reageerders.

  Wat zeg je ervan?

 87. Hear, hear, dsr doet een poging tot deescalatie. Dat mag in de krant. We zouden bijna vergeten, dat er ook gematigde en geestige reageerders zijn zoals riverside, die het niet nodig vinden om anderen af te zeiken. Ik geniet nog van zijn bijdragen rond 7.37 uur

 88. DSR, een excuus voor je uiterst beledigende, denigrerende, respectloze, minachtende en smalende optreden naar mij zou op zijn plaats zijn. Je mag hier veel, zoals je weet, maar er zijn grenzen. En dat betekent niet, zoals je in je simpelheid altijd maar weer denkt, dat je gemodereerd of geweerd gaat worden. Je doet je dingetje maar, hoor, ook al reageert er niemand meer op.

  Maar iemand die alleen maar negativiteit op de site brengt, daar zit echt niemand op te wachten. Kijk gewoon als illustratie maar eens naar je allereerste reactie op deze draad, die toch voor je eindoordeeltjes bedoeld was. Zo belangrijk vind je het om mij te beledigen, doe dat rustig elders joh. Het is hier geen.stijl niet, zie dat verschil nou eens. Of zie je het verschil met hoe Riverside Blues dezelfde boodschap brengt? Zal wel niet.

  Als iets je niet bevalt, dan kun je dat op een andere manier zeggen, maar je kunt er ook voor kiezen om niets te zeggen. Ga jij ook elke winkel binnen om te vertellen wat je allemaal niet bevalt in hun etalage? Spreek je elke automobilist aan die in een auto rijdt met een kleur die je niet bevalt? Schrijf je ingezonden brieven naar de krant over elk artikel dat je niet goed vindt? Ditto voor de omroep, als het journaal niet naar je zin was? Moet je constant en altijd op alles zeggen dat het niet deugt en daar beledigende kwalificaties over de maker of verkoper aan verbinden? Of kun je ook weleens gewoon je schouders ophalen en verder surfen? Anderen in hun waarde laten? Mensen met rust laten?

  Erg misselijk word ik daarvan, en ik weet dat ik niet de enige ben. Die anderen die zich er zo langzamerhand kapot aan ergeren, die zijn op deze site echter stil. Hebben geen zin aan enige discussie met jou. Sommige zijn vertrokken. En ik geef ze geen ongelijk. Ja, sommigen melden het me per email, of real life, maar de meesten gaan een site’tje verderop kijken. Ik geef ze geen ongelijk.

  Je bent kei en kei aan vakantie toe, vadermans, al je ellende en frustratie en vermoeidheid moet je kennelijk op het internet kwijt. Als je na de vakantie weer een beetje normaal kunt doen, en dat hoeft echt niet lovend of aardig te zijn, dat kun je nu eenmaal niet, dan ben je hier zo weer een graag geziene gast, althans bij een enkeling, waaronder ikzelve.

  Zo niet, als je zo door wilt gaan, ga dan inderdaad maar vragen bij geen.stijl of ze een rubriekje voor je hebben. Hier trekt de karavaan verder, met mensen die er plezier in hebben om op het wereldnieuws, de ikjes en elkaar te reageren. Flauw, grappig, gevat, intelligent, dom, maar nooit onbeschoft, respectloos, smalend en snerend, beledigend en stalkend. En erkennend dat het een groepsproces is, waar je niet de beste, de geweldigste, de baas hoeft te zijn, waar doodgewoon telt of je iets te melden hebt waarop anderen reageren, wat anderen interessant vinden.

 89. @APD
  DSR is het niet eens met je lezing van eea, Het verzoek om een excuus wordt dan ook schaterlachend verworpen.

  Verder denkt DSR niet dat hij zo uit de volksgunst is als jij voortdurend zegt. Er voegt zich verder niemand bij je tirade.

  Enfin, DSR kan het niet beter verwoorden dan eerder: laten we overgaan tot een staakt-het-vuren en ons hoffelijk te gedragen tegenover elkaar, zonder elkaar voortdurend verwijten te maken. Dat moet toch mogelijk zijn?

  De gemoederen zijn te hoog opgelopen en we hebben ook rekening te houden met de andere reageerders.

  Wat zeg je ervan?

 90. Zo Zo , die is weer Keigoed en zonder weerga.
  Count your blessings.
  Apdee, je zou zo naar het Midden Oosten Oekraine of Irak kunnen gaan om daar de vrede te verkondigen.
  Even heilloos als hier in het klein.

 91. @APD
  Nee, niet erg. Maar wel erg klein,

  Jammer dat je een uitgestoken hand weigert.

 92. De uitgestoken hand had een opgestoken middelvinger, die schud ik niet.

  Je gaat met geen woord in op een met argumenten bekleed betoog, je verwerpt de vraag om excuus aan te bieden zelfs “schaterlachend” .. toemaar, je hebt er vast heel erg hard om moeten lachen, daar achter je haatcomputertje.. Nee, DSR, wees het vooral maar niet eens met me dat je een beledigende, respectloze stijl van reageren hebt, je maakt je er alleen maar nog belachelijker mee.

 93. @APD
  Ja, dat vond DSR wel geestig, dat schaterlachen. Het is immers een running gag, ontstaan in een Brussels cafe. Ben je dan helemaal je gevoel voor humor kwijt?

  En nee, je dacht toch niet dat we hier over en weer excuses aan gaan bieden? Zo zijn we toch niet getrouwd, we zitten toch niet in huwelijkstherapie, asjeblieft zeg! Ik zou het in overweging nemen als ik je onverhoopt had gekwetst in de persoonlijke levenssfeer, maar daarvan is toch sprake?

  L. heeft gelijk – liever geen Gaza hier. Daarom het voorstel van zand erover, tabula rasa. Als we allebei onze gezamenlijke haatrekening totop de laatste bitterbal moeten gaan uitsplitsen, zijn we over honderd jaar nog bezig. Nergens voor nodig, zeker aangezien het toch redelijk gelijkop is gegaan.

  Vandaar dus het voorstel de vijandigheden te staken en de betrekkingen weer te normaliseren – gewoon, omdat we redelijke mensen zijn en omdat het kan. Wat zeg je ervan?

 94. Meen je dat nu werkelijk Apiedapie, die lange tirade van hierboven? Ik heb e.e.a. eens als neutrale toeschouwer gevolgd, maar ik vind het nogal wat, wat je allemaal zegt. Of hoort dat tot de running gag? Lijkt me niet. Een paar onsjes minder en een paar kilo relativering meer zou wel mogen.

 95. Ja, dat jij het ook een tirade zou noemen was te verwachten. Je hebt zelf eerder toegegeven dat je het hier niet allemaal zo nauwgezet leest. Dat mag natuurlijk, maar het zou je dan ook sieren niet al te veel te oordelen. Je volgt niet alles wat er gebeurt, wees dan ook voorzichtig met partij trekken.

  Maar goed, daar waar DSR en ik in de clinch liggen trek jij altijd en vrijwel ongezien partij voor hem. Dat is deel van jouw running gag. Het mag. Verder alle goeds hoor.

 96. OOo, wat zijn jullie toch een ruzie zoekers, gewoon ziekelijk , totaal abberrante [gemodereerd]-verdienende hetzende haatzaaiende mensen.

 97. @APD
  In de clich lig je samen. Zoals je leest, wil DSR ontclinchen. Hopelijk denkt jij er na een nachtje slaap ook zo over.

  Zoals de nacht hopelijk ook het inzicht geeft dat K. zich genuanceerd opstelt. Je kunt zeggen wat je wilt, maar hij trekt voor niemand bij voorbaat partij.

 98. @KT
  Nounou, KT….’ebolaverdienend’, kan het wat minder?

  DSR wenst jou hooguit de racekak toe als je net in kerk zit.

 99. Nou, dat ik dat nog moet meemaken, Klare taal modereren, wie had dat gedacht, ik heb even gechecked of ze het wel werkelijk is. Klare taal, we gaan elkaar dus geen vreselijke ziekten toewensen. Met verbazing heb ik de naam van die ziekte geschrapt. Ik weet niet of je beseft wat je daar mensen die jou niets hebben aangedaan toewenst. Maar of je het beseft of niet, dit wil ik niet op deze website hebben staan.

  DSR, je blijft een heel aparte lezer. K. genuanceerd en geen partij trekken? Hoe rijmt zich dit met ” … maar ik vind het nogal wat, wat je allemaal zegt (…) Een paar onsjes minder en een paar kilo relativering meer zou wel mogen.” Het is voor een ieder voor de volle 100% duidelijk dat hij niet jou maar mij daar aanspreekt, hoewel je tegen deze waarheid als een koe als de glibberende paling die je bent wel weer een verhaaltje zal verzinnen. Moet jij weten.

 100. @KT
  Best mogelijk – vandaar dat DSR maar met een milde beeldspraak terugreageerde. Iedereen lijkt zo opgefokt…

  Op zich zijn we er inmiddels wel aan gewend dat het gruwelijkste wereldnieuws hier dient om onze evennaaste mee om de oren te slaan, maar dat gebeurt dan door onze voorganger in Fatsoenlijk Reageren, om alles nog eens stichtelijk in verhouding te zetten – niet door een gewone reageerder, stel je voor!

 101. @APD
  DSR mag er toch wel een andere mening op nahouden dan jij zonder daarvoor met glibberalen te worden vergeleken?

  Hoe rijmt het zich? Zal DSR toch maar antwoord geven? Het is omdat DSR zei dat K. niet bij voorbaat partij trekt voor dees of gene vanwege wie men is, maar zijn mening vormt naar aanleiding van wat hij leest, en wat ‘m wel of niet aanstaat.

  De ene keer kiest hij partij voor jou, de andere keer voor DSR, of voor niemand of iemand anders.

  De nadere uitgestoken hand van 22.10 wappert nog steeds loompjes in de lucht. Kan me nu een beetje voorstellen hoe Rita Verdonk zich bij die imam voelde. Kom op, stap ook eens over je schaduw heen? Op dit moment klinkt het idee van de lieve vrede zo gek nog niet.

 102. Dikke LOL! DSR kijkt naar rechts en een vredesduif pikt bijna in z’n oog.

  We zullen zien in hoeverre de blogbaas het niet bij mooie plaatjes alleen laat. -milde glimlachicoon-

 103. DSR, het gaat niet over een andere mening. Ik ben nog nooit boos geworden op iemand die een andere mening heeft dan ikzelve.

  Het gaat me, maar dat had je kunnen lezen, om je hypergedrag hier. In toenemende mate vlieg je als een piranha af op werkelijk alles wat hier op dit blog beweegt. Niet alleen op de ikjes, niet alleen op je traditionele vijanden (mopperkont, Luvienna en andere vrouwen, en ik), maar ook op elke nieuwe reageerder die hier even opduikt. Je bemoeit je overal mee. Met serieuzere dingen die ik hier post, elke discussie met wie dan ook, tussen wie dan ook. Zelfs als ik tegen Klare taal meld dat ik iets op Twitter heb gezet (Zomergasten, had niets met jou te maken), dan moet daar weer een laatdunkend commentaartje op komen.

  Daar worden veel mensen, uitgezonderd jijzelf en Kees, scheitziek van, DSR. We hebben daar in het verleden al eens eerder afspraken over gemaakt, maar je kunt je blijkbaar niet inhouden. Of je schijnt te denken dat iedereen echt op een mening van jou over alles zit te wachten. En dat men vooral meningen wil zien die laatdunkend, negatief, sarrend en smalend zijn.

  Laat me je dit vertellen, DSR, dat geldt op geen.stijl, daar biedt men tegen elkaar op in negatieve sneren, op deze site tot op heden niet. Tenzij met reden. Maar niet als gewoonte, niet als “kijk mij eens even”. Dat tokkiesgedrag wordt hier niet prettig gevonden, met uitzondering door Kees.

  Wellicht kun je dit eens een weekje op zijn site gaat doen, moet je eens kijken hoe snel die wordt gesloten voor alle reacties dat is daar al eerder gebeurd. Waarom? “De commentaren pasten niet zo bij het karakter van zijn site.” Juist Kees zou kunnen begrijpen wat ik bedoel, maar juist Kees is degene die jou bijvalt. Merkwaardig en dat bedoel ik dus met vooringenomen, niet genuanceerd, maar partijdig. Mag. Maar geef dat gewoon toe mensen en ga lekker samen op een site zitten.

  Dan hoeven hier geen “tirades” meer geplaatst te worden. Tirades, Kees, zijn ongenuanceerde scheldpartijen. Mijn betoog is zeker stevig, maar onderbouwd, ik leg uit wat er volgens mij aan de hand is. Daar krijg ik geen reactie op, maar een hypocriete uitgestoken hand met een opgestoken middelvinger erin. Bah. Dat is jouw rechtertje, je mag hem hebben hoor.

 104. Goed, dan niet. DSR heeft genuanceerd gereageerd, ook op jouw belachelijke eis voor excuses. Daarom kwam geen reactie. Even goede vrienden, hoor – al blijft het aanbod voor een wapenstilstand van kracht. -milde glimlachicoon-

  DSR gaat maar gewoon door met reageren zoals hem goeddunkt, (misschien gaat de laptop wel mee op vakantie! -grinikicoon-) en anders erna.

  Hopelijk heeft APD dan nog niet iedereen weggejaagd met z’n gepreek van Fidel Castro-achtige lengte. -milde glimlachicoon-

 105. …maar vooralsnog lijkt APD’s vredesduif (zie rechts : Vredesduif – hopen dat het nu eens een keer helpt) even gratuit als z’n bespreking van het wereldnieuws en linkdumpje voor het Rode Kruis.

  Woorden zijn gemakkelijker dan daden, zulks blijkt maar weer -milde glimlachicoon-

 106. Dank voor het promo Kei Goed. ’n Presentatie, waarbij het kostuum wat losser op het Lijf gesneden is.
  Zoals hier neergezet, is het ’n vorm van euforie?
  Er zijn er die , dit maar 1 x zien, de Boodschap tot Zich genomen hebben.
  ’n Ander,waartoe ik mij zelf reken, Lacht er om. Leuk hoor. Ik stel vast dat mijn levensvreugde niet primair in de Kei sfeer ligt.
  Ikmis daartoe de benodigde souplesse..
  Deze wave mag velen, die zich Kei Ongelukkig voelen, nu Kei Vrolijk zijn.?
  Zou zo’n wave ook ’n einde cyclus kennen?

 107. Ja, dat is DSR, een vervelend endje mens dat zich overal tegenaan bemoeit, meent het Grote Gelijk aan zijn zijde hebben ook al toon je met vrachtladingen aan dat hij ongelijk heeft. Dat wist je Apie toen je hem hier binnenhaalde, dat wisten wij ook, daar hebben we geen “gepreek van Fidel Castro-achtige lengte” voor nodig.

  Ik zou zeggen, grijp die uitgestoken hand met een opgestoken middelvinger erin nou maar en ga over tot de orde van de dag.

 108. @MK
  Sttt….APD is nog aan z’n preek aan het werken. Gaat het allemaal nog een keertje uitleggen milde glimlachicoon

 109. Tja, DSR, tot op heden heb je er geen blijk van gegeven dat je ook maar ene letter hebt begrepen van mijn bezwaren. Maar daar is dan ook enige intelligentie en een beetje invoelingsvermogen voor nodig. Ik doe het echter niet over. Denk er maar over na in de touringcar naar Malaga met de andere tokkies, heb je ook eens wat anders te lezen dan de Nieuwe Revu. We horen of zien het dan wel weer eens. Of niet. Mijn een biet.

 110. Goedemorgen Ad en andere reageerders die ik wel mag. Ja, ik heb heerlijk geslapen, dank je en insgelijks.

  Riverside: een cyclus eindigt per definitie niet, maar kan wel evolueren naar iets anders. Net als knettergek en keigoed via vet en cool en gaaf naar rete gaat, evolueren ook websites en intro’s, ’t is allemaal in beweging. Forever.

 111. @APD
  Ik heb daarvan geen blijk gegeven, omdat je, zoals nu, eea op een manier uiteenzet, doorspekt met hatelijkheden en verwensingen, die ik geen inhoudelijk antwoord waardig acht.

  Eerst ’t toontje maar eens matigen, vaderman – dan zien we misschien wel verder – of niet. DSR laat zich niet uit het veld slaan en wacht maar in alle kalmte het Ik-je af milde glimlachicoon

 112. Och Apie dank voor uitleg. Met cyclus bedoel ik meer, dat na ’n aantal …..het woord door allen in overvloed gebruikt wordt, het de waaarde van ’n “Stopwoordje” in gaat nemen.
  Veel woodjes krijgen door het voorvoegsel Kei plus Emotie? ’n Stevige waarde?
  Het is Kei 6 cm Dat lukt minder.
  Als velen ,.het Kei..vinnden is het tijd voor iets nieuws?……….of is is het toch anders?

 113. Riverside blues, ik heb je over het gebruik van het stopwoordje “kei” al een uitgebreid antwoord gegeven, op de kop af een (1) dag geleden. Ik ben daar ook ingegaan op je wens om het intro in te korten. Voor het gemak kopieer ik het maar even hieronder:

  Stopwoordjes als ‘kei’ sluipen er soms in, in dit geval als persiflage op Bertje (toch? of was het iemand anders?), en ze blijven weleens hangen. Soms is het keigrappig, wordt het een soort van herkenbaar taaltje, soms wordt het gaandeweg minder leuk en gewoon teveel, en dan zie je dat die stopwoordjes op een goede of kwade dag ineens weer verdwijnen. Net als in het echte leven, de taal is een dynamisch ding, elke dag in beweging. Maar forceren doen we niets, het moet natuurlijk vloeien.

  Over de lengte van het intro:

  De lengte van het intro is afhankelijk van de vorm van de dag, de leut van het schrijven, het weer in het weekend, hebben we er echt even tijd voor of niet, en nog zo wat meer van die dingen. Van tevoren tellen hoeveel woorden en zinnen, of een doelstelling van een aantal procent punten erbij of eraf, daar doen we niet aan. Het is geen ‘schrijven in opdracht’.

  Zoals je hebt gemerkt is het intro samengesteld uit citaten en onderwerpen aangedragen door de reageerders zelve. Hoe interessanter en inspirerender deze zijn, hoe meer er in het intro terecht komt. Da’s het enige criterium: was er een opvallende, mooie, ontroerende, leuke, raadselachtige zin ergens in een reactie … dan wordt die naar boven gehaald. Lang of kort.

  Indien te lang naar je zin: er zit een scrolknop op een computer. Probeer maar eens, dan ben je keisnel bij het reactieveld waar je uiteindelijk wezen wilt.

  Aanvulling: scrollen omhoog kan ook.

 114. Tipje: hele lappen tekst in cursief zijn beter te vermijden, ’t is nogal vermoeiend voor het oog.

 115. Openingszin

  Als ik alleen naar een netwerkbijeenkomst ga, voel ik op het moment van contact maken altijd een drempel. Soms klein, soms groot. Op iemand afstappen is nooit onbeladen. Dan is het fijn als iemand anders het ijs op een originele manier breekt.

  „Vijftig procent van de aanwezigen hier is jurist”, zegt iemand uit het niets tegen mij op zo’n bijeenkomst. Ik versta ‘vijftien’, denk ‘Nou en?’ en antwoord: „Vijftien?”

  Waarop hij vervolgt: „Nou, ik zei vijftíg, maar het was eigenlijk gewoon bedoeld als openingszin. Geen idee of het klopt. Wie ben jij?”

  Suzanne Bergman

 116. Een herkenbare situatie, al mag het ijs ook best op een niet-originele manier worden gebroken, hoor.

  Enfin, iemand doet z’n best, probeert origineel te zijn, slaagt daar zelfs in, maar de inzender toont zich ondanks de inleidende rede van Castro-lengte niet erg dankbaarbaar. (‘Nou en?’).

  Maar was ze nou eindelijk blij? Zijn ze na deze openingszin aan de boemel gegaan om te eindigen met een kopje koffie bij haar thuis?

  We weten het niet, en zo wordt het enige interessante dat nog uit deze Dorknoper-anecdote had kunnen voortkomen (50% juristen, pfff – wat rest je dan anders dan prosecco zuipen en canapeetjes schransen?) aan het misdeelde publiek onthouden.
  Eindoordeel: 4+ (zegge: vier)

 117. Kent u die uitdrukking “een drempel voelen bij het maken van contact” ?
  Hier had dominee Gremdaat beslist iets aardigs van weten te maken.

 118. Suzanne kan beter het zaaltje waar die netwerkbijeenkomst gehouden wordt wat verder inlopen. Dan voelt ze die drempel ook niet altijd.

 119. Het is goed om voor wat dan ook in je Leven ’n Drempel te voelen. Dat emotioneel gerijpte wat je kweekt als je in de self actualisatie zit, is niet ’n ieder van ons gegeven.
  Ooit las ik over de contact zoeker versus de contact mijder.
  Met die contactzoeker komt het wel goed, die creert vanuit wat al niet, zijn observatie, presentaatie.
  Als je als muzikant te verlegen bent om , moet je niet gaan “jammen”.
  ’n Netwerk is gewoon ’n netwerk, niet meer niet minder.
  Zij, die onhandig als men soms is, , kan in het vakgebied zeer goed.scoren.
  Moet je dus de povere presentatie voor lief nemen, zo eenvoudig ligt het soms.
  Ook, ik wil wel bij of voor Riverside werken, hij heeft alleen soms van die buien, dan straalt die zelf kennis er net te veel van af.
  In zijn resultaatgebieden scoort hij goed, aanpakken, via via in netwerk, dan cv presenteren. Hij geeft niet zoveel om ’n cv.
  Hij wil iemand , ’n team dat ie om ’n boodschap kan sturen.
  Als je “Kei goed” gebruikt gaat hij met z’n jasje wapperen. Is Gebeurd.

 120. Apie dank voor het terughalen van relevante lappen tekst.. Dat is Kei Aardig van je.

 121. Ja zo ben ik wel he? Altijd even aardig. Ik heb inmiddels n.a.v. je opmerkingen het intro opgeschoond, er is zo’n 30% van afgegaan. Helaas moest in het snoeiproces ook een van jouw quotes sneuvelen (die over de definitie van het vliegen). Knetterjammer, maar het is niet anders.

  De volgende intro’s zullen steeds korter worden, totdat er alleen nog maar de alinea overblijft waarin wordt gezegd wat een ikje is. De overgang zal echter soepel zijn, het kan best wel even duren, en wie weet is het ikje al van de Telegraaf voordat het intro op de juiste lengte is en dan hoeft het helemaal niet meer. Zijn we eindelijk van die lappen af en kunnen we weer iets nuttigs gaan doen met z’n allen.

 122. Netwerken is een onkruid dat welig tiert en overbodig woekert in menige organisatie.

 123. Het was vast een psychologen-sociologen netwerkdag vandaag, naar het ikje te oordelen, met een vleugje soosjale academie als collateral damage.

 124. Lieve Apie, ik weet niet beter, dan dat indien je stukjes tekst saneert, het belangrijke deel, leesbaarder kan worden, immers de lezer is te lui om te lezen, de gedachten dwalen naar …..da’s net niet de bedoeling, men moet de laatste zin ook lezen.
  Het geheel , creeren, saneren, ’n Kei-Mooi Apiedapie Verhaal van maken,, maakt je Blog tot wat het moet. zijn.
  ’n Beetje Blog beheerder groeit in Zijn Blog, de Reactanten gaan als vanzelf in die “flow” mee.
  Kortom ik denk dat het ’n wisselwerking is. Ongeveer.
  Bovenal, niet te veel naar anderen kijken, eigen Talenten gedoseerd neerzetten.
  Hier ’n Sturend Woord, daar ’n Schouderklopje.
  Vanaf mijn “riverside” veel succes.
  Gaat helemaal lukken.

 125. We zoeken ‘”rechterhand” voor Riverside. We willen kennismaken met 3 personen. Die krijgen ieder 1 maand om de functie te proeven.
  Begin september briefing candidaten,
  Laatste week meelopen Riverside.
  MT Riverside beslist.
  Candidaten zijn nu minimaal 5 jaar operationeel, komen er wel, maar het gaat hen te langzaam.Reist 50 % van zijn tijd.
  Ideaal profiel etc.
  Of moeten we ’n kweekvijver voor talent maken, waar we zorgvuldig trainen?

 126. Dank voor je raad, Riverside met deze tips moet het helemaal gaan lukken. Mag je rechterhand in zijn vrije tijd een blog bijhouden? Uurtje per dag is zat. Kost en inwoning en een lieve, vrolijke huishoudster zou prettig zijn. Ik ga het aan mijn vriendin vragen! Ik heb ooit eens boekje :”Filippijns in dertig dagen” gekocht, nooit in gekeken, ga ik nu opzoeken. Er zat een CD bij. Ook al neem je me niet aan, dat komt altijd van pas. Maar ik hoop op meer. Waar moet het CV heen?

 127. Lieve Apiedapie, mijn ;laatste stukje is ’n stukje tekst waar de ‘Demand side” naar Arbeid mee bezig is. We willen over 4 maanden iemand hebben , die aan zo’n profiel voldoet.
  De “Supply side van Arbeid organiseert dan netwerk bijeenkomsten, waar de “ideaal-candidaat” natuurlijk helemaal geen tijd voor heeft.
  Kortom mijn stukje is ’n paar jaar later op de carriere lijn, denk ik,
  Zelf vind ik de zin: Hij komt er wel, maar het gaat te langzaam, ’n aardige , Pardon ’n Kei Goede zin. Kei Zus of Zo alleen Deze Week.

  Dat Philippijns moet je laten voor wat het is. Zonde van je tijd..

  Ik geloof dat je voor lagere functies solliciteert. Geloof ik, denk ik.

 128. Uitstapje

  We wonen dicht bij België en Duitsland. En in Noord-Frankrijk zijn we sneller dan in Amsterdam. Sinds we een beetje op leeftijd zijn, vieren we heuglijke dagen vaak met een uitstap over de grens en bezoeken er kerken, musea en ander cultureel erfgoed. Niet zo lang geleden was Keulen aan de beurt.

  In de Dom treffen we folders in vele talen aan, aan de hand waarvan je jezelf kunt rondleiden.

  Wie schetst onze verbijstering bij het lezen van de Nederlandse folder:

  „Geachte gasten, met deze folder geven we U de belangrijkste informatie om zonder gids de Dom te kunnen bezijken.”

  Gerrie-Eva Mol-van Kooten

 129. Potverdikke, die verbijstering kan ik me goed voorstellen! Dat ze daar bij de Dom niet weten dat ‘zeiken’ met een lange ij is!

  Alsof je het in Keulen hoort donderen. dat-kon-ik-niet-laten-grijnsicoontje

 130. Maar alle gekheid opp een stokje: het wordt nou toch wel erg sneu met de Ikjes, als typfoutjes geacht worden een annekedote te kunnen dragen.

  Ik zie een mooie carrière voor ons rechtertjeDSR in het verschiet.

 131. Tsja zo gaat het dan, ikjes geheel overbodig, intro van APD gereduceerd tot nul, kortom weg met ons allen, dat is de nieuwe trend.

  NRC is al druk bezig onder leiding van de Belg zijn eigen graf te graven.

 132. KT Verkeerd willen lezen, interpreteren, . Ik heb mbt het intro slechts voorgesteld wat zuiniger met woordjes om te gaan. Reduceren tot (Nul) dat heeft toch niemand neergelegd als optie?
  Dat het Blog zwanger is van verandering is alleen maar toe te juichen..

  Zo heeft bijna iedereen wat, zo hoort het ook op ’n levend Blog.

  De Here verhoedde dat er dag in Dag uit bijna voorspelbare reacties komen als: Goed zo Nrc, Knap hoor Scribent.
  Hoe staat het met mijn Recept?

  Als, ja , als What if…”ikjes” als bovengenoemd vaker over het voetlicht komen, Ja dan is de aardigheid van Lezen & Reageren, wel erg Klein Eens.

 133. Tja Keulen, mooie stad achter de duinen. Fijn dat het paartje op leeftijd zo dicht bij al die landen woont en zo’n fijne oude dag heeft. Chapeau voor de reacties van Luvienna 🙂


 134. Duur

  Frans Brüggen en Sigiswald Kuijken, vroege jaren negentig van vorige eeuw, in de catacomben van het Concertgebouw. Frans komt voorafgaand aan het concert van La Petite Bande die avond een praatje maken.
  Ergens in de loop van het gesprek oppert Sigiswald, dat het vele roken van Frans slecht voor de gezondheid is, de levensduur verkort en bovendien erg duur is. Waarop Frans zegt: „Maar Sigiswald, ook tien jaar langer leven is een kostelijke zaak!”
  Hans van Belleghem

 135. Of Hans (voormalig orkestmanager van het Gelders orkest) heeft niet goed geluisterd of Frans heeft het woord kostelijk gebruikt, waar hij gelet op het zinsverband kennelijk kostbaar bedoelde.
  Van Dale geeft nl pas als vierde betekenis van kostelijk:
  (gew.)(van personen gezegd) aanleiding gevend tot hoge kosten, duur.
  de afkorting gew. staat voor: gewestelijk, als dialectwoord.
  bv de maitresse die ik nu heb is wel buitengewoon kostelijk.

 136. Ik heb weliswaar een oude VD, maar die geeft voor het woord kostelijk pas op de vierde plaats de betekenis ‘ (gew.) (van personen gezegd) aanleiding gevend tot hoge kosten, duur’ . de afkorting gew. staat voor: gewestelijk, als dialectwoord.
  Ofwel heeft Hans (voormalig manager van het Gelders Orkest) het niet goed onthouden ofwel heeft Frans het woord kostelijk gebruikt, terwijl hij op dat moment aan zijn maîtresse zat te denken.
  Dat heb je vaker met afluisterikjes van vijfentwintig jaar geleden.

 137. Wat een armoe. Het wachten is nu op het eerste ikje in de trant van ‘Ik zat naar de TV te kijken en hoorde meneer X dit tegen meneer Y zeggen” . Maken mensen zelf niks meer mee tegenwoordig?

 138. Deze hoort in wel ’n Paar vakjes thuis, , de Econoom, de Roker., Wat is het Leven toch Verrukkeloijk..
  Als je echt van Roken houd, dan kan je niet meer zonder Sweet Lotus Blossom, gaat daar over.
  De idee kan zo naar lesje economie basis begrippen, sparen, consumeren investeren, genieten van rente.
  Hebben we alles begrepen voor we per hoofdstuk multipliers in modellen sereveren?

 139. De gebeurtenis is oud maar de clou vind ik wel leuk. En misschien bedoelde Sigi wel ‘kostelijk’ in de betekenis waarin het meestal wordt gebruikt; 10 jaar leven is net zo leuk als roken. Maar dan klopt die ‘Maar’ aan het begin van zijn antwoord niet. Laat maar.

  Moppers interpretatie van hoe het waarschijnlijk gegaan is, vind ik wel kostelijk.

 140. Apiedapie, volgens mij, ligt het “aardige in dat leven ’n kostelijke zaak is, vertaald naar de belevingswereld van…Anno Destijds??
  Wat is dan zo kostelijk, wanneer begint dat? Doe je dat alleen? Rook je met z’n tweeen? Beleg je nu in de veronderstelling dat straks je snuifspul onbetaalbaar is?
  Neen , geen euro investeren , we gaan voor de dagprijs. Ik roep maar wat. Zijn er snuif-kundigen onder ons?

 141. Apiedapie de meesten van Ons maken waarschijnlijk heel veel mee. Maar Hans van B. maakt iets mee, bestond Prive toen al? Waar menig roker , muziekliefhebber, of….wat bedoel je nou..oh la, la. dat maakt dit “ikje” zo aardig. die “gruizelige ambiance”.

 142. Misschien is Frans wel bewust dubbelzinnig geweest. Hij spreekt tegen een Vlaming dus gebruikt kostelijk in de betekenis van duur zoals alle Vlamingen doen (als ze tenminste niet keikostelijk zeggen wat heel duur betekent in het Vlaoms) anderszijds vind hij zelf het leven kostelijk in de zin van keileuk.

 143. Ja, zoiets dacht ik ook al, Bertje. Maar ik vond de ;’maar’ waar die zin mee begint, daarmee in tegenspraak; dat had dan een ‘en’ oid moeten zijn, lijkt me.

 144. Dit ikje was heel goed getimed, dat dan weer wel, vandaag stonden een aantal overlijdens-advertenties van de musicus Frans Brüggen in de krant.

 145. Oh! Da’s een duidelijk gevalletje van voorkennis dus!

  Terzijde: toch toevallig dat de duimpjeszeloot exact op dezelfde tijd met vakantie is gegaan als DSR. De duimpjeszeloot had er een handje van om reacties van bepaalde reageerders (Luvienna, mijzelve) neer te duimen, en van bepaalde andere reageerders (alleen DSR) op. Tot belachelijke hoogten en net iets te constant. Regelmatig kregen reacties van DSR 5, 10 tot 15 duimpjes omhoog, ongeacht hun inhoud, en die van ons (Luv en mijzelve) net zoveel omlaag. En echt: op de seconde af dat DSR in zijn vliegtuig, auto, woonwagen whatever stapte, of op de bakfiets, muilezel, is dat ontypische patroon – ook wel duimfixing genoemd – opgehouden. Mooi hoor dat het toeval bestaat.

 146. Ja inderdaad, heel opvallend die duimpjessaldo’s als raketten daalden ze neer op sommige doelen en op de thuishaven stegen ze op.

  Vraag me niet hoe dat kan , ik ben al blij als ik een tekst hier ongeschonden op papier krijg, laat staan dat ik nog met duimpjes in de weer ga, hoewel soms lukt er eentje.
  Ik doe alleen maar plusjes overigens.

 147. Dat siert je. Ook in het dageljkse leven is het oneindig veel plezieriger complimenten te geven dan constant alleen maar wat de ander in jouw ogen fout doet. Ik ben blij dat we hier een paar weken van verlost lijken te zijn. Weldadig.

 148. Waar komt dat minnetje voor jou, op 20.07h vandaan? HR, misschien die kan ook onberekenbaar en wispelturig zijn.

 149. Bovendien heb ik, als ervaren observator hier gezien dat hij ook meermalen van fanclub gewisseld i

  Van haatstalker tot promotor en bondgenoot, geen enkel probleem.

  Okee, dat mag en kan hier, maar geeft wel eens te denken.

 150. Nee Heer Rozenwater is geen duimjesdrukker. Ik gok op iemand die hier niet of zelden reageert. Misschien is Henk of Maduro nog steeds onder ons? We zullen het nooit weten

 151. Nee APD, Henk en Maduro zijn een zachte dood gestorven, die zien we hier niet meer terug.

  Die epistels waren zo onleesbaar en zinloos, dat moest wel roemloos eindigen.

 152. Ja, viel me ook op, dat er een all-out duimpjes-oorlog gaande was, waar de up en down duimpjes elkaar redelijk in evenwicht hielden. Met DSR zijn vertrek is de rust weergekeerd en dat hij er bij betrokken is ligt voor de hand. Zou me wel tegenvallen, jezelf omhoogduimen, dat doe je toch niet??? Ik ben geen duimendrukker, goed gezien door Apie die, zolang ik niets onaardigs over hem zeg, mij steevast een duimpje omhoog geeft. Dan is er nog de duimpjeszeloot, moet een zeer eenzame ziel zijn die alle reacties een duimpje omlaag geeft. Ik ben van de duimpjeszeloot gaan houden, wat een toewijding! Zou hij of zij nog weten waarom hij of zij met het duimpjesdrukken begonnen is? Ik denk het niet, het moet een automatisme geworden zijn.

 153. 200. In plaats van ouwewijvengewauwel over duimpjes en de verdachtmakingen aan het adres van ons absente Rechtertje had ik liever het Ikje gezien. Ik ga het zo plaatsen, aan de blogbaas om het qua vormgeving aan te passen.

 154. Extra keuzes

  Na een heerlijk dagje Maastricht gaan we uit eten bij visrestaurant ‘O’. Het is pas zes uur, en alleen tegenover ons is al een tafeltje bezet. De ober is net aan het uitleggen wat hij die dag, naast de kaart, nog als extra keuzes heeft. We horen hem gebakken mosselen noemen, schar, en even later ook kreeftensoep. Mmm, kreeftensoep, daar hebben wij ook zin in.

  De ober komt onze kant op en noemt ook bij ons dat mosselen en schar extra mogelijkheden zijn. „En toch ook kreeftensoep?”, vraag ik, waarbij ik laat merken dat ik dat opgevangen had.

  „Nee”, zegt de ober, „dat is het wachtwoord van de wifi.”

  Yvonne Engels

Ik vind er dit van:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: