DSR gaat een ikje insturen (48)

bierdrinker

Als het meezit gaat DSR binnenkort een ikje insturen, zo verklapte het internetfenomeen. Het zal gaan “over een eenvoudig voorval, met diverse haken en ogen (kinderen, zelf slechts de rol van chroniqueur – plaatsing gegarandeerd zou je denken). Maar wat is het moeilijk om soepele overgangen te maken.”

En zo is het. Maar blijkens zijn literaire debuutwerken Het Geloof van De Schrijvende Rechter (inmiddels al negen kloeke Boeken) en de spinoff “Appie en de Hoefbekapper” heeft DSR helegaar geen moeite met overgangen. Niet met spannend schrijven. Niet met milde humor en niet met prachtige soms beklemmende sfeertekeningen. Het is inderdaad een Schrijvende Rechter, wie had dat gedacht? Oh. Nou ja. Ik dus niet.

Het hele ikjesgebeuren dreigde naar de achtergrond te verdwijnen. Het ikje van DSR – publicatiedatum onbekend – zal het tij keren. Zoals bekend zijn ikjes lezersanekdotes op de achterpagina en website van de NRC. De reacties staan hier, aangeleverd door de apiedapie community van ex-NRC-reactanten, ex-Volkskrantbloggers en ex weten wij veels. Door middel van dit intro starten we vandaag de nieuwe ikjesweek en kijken terug naar hoe het vorige week was.

“Alles op de achterpagina is interessanter dan het ikje”, mopperde Mopperkont. “Vandaag weer een aardig stukje van Pia de Jong over een concert van Rosanne Cash, de dochter van Johnny Cash, dat eindigt met ‘sing a traveling song’, een nummer van haar vader.” Hieristie:

Een andere muziektitaan, Riverside Blues, werd gevraagd om bij een begrafenis “What a wonderful world” te spelen. Nou, dat deed hij natuurlijk, na eerst op Youtube geluisterd en meegeblazen te hebben. Zo kan dat tegenwoordig. Nou hup dan maar, hier komtie:

Er gebeuren zoveel andere dingen. Heer Rozenwater bijvoorbeeld die nog altijd zijn verbrijzelde liefde van zich af aan het schrijven is. Tien tranentrekkende delen al, mensen, en er komen er nog veel meer. Wij kunnen er niet genoeg van krijgen. “A. The Movie”, da’s waar we volgend jaar naar uit gaan zien.

Het is alles Kunst, Muziek en Literatuur wat de klok slaat op de site, waar hebben we het aan verdiend?

Sinterklaaskapoentje

hout

Mopperkont raadt aan om “Het Hout” van Jeroen Brouwers in de zak te stoppen, die van Sinterklaas. Daarin wordt “op pakkende wijze beschreven hoe de volgelingen van Franciscus van Assisi zich op een jongenskostschool vergrijpen aan hun pupillen, waarbij de roede niet wordt gespaard en er flink wordt gereden, maar niet over de daken.”

dis

DSR heeft aan Sinterklaas “Ik kom terug” van Adriaan van Dis gevraagd, over zijn moeilijke moeder. “De sinds jaar en dag door Sinterklaas ingeschakelde uitvoerster voor onze familie keek bedenkelijk toen ik zei me op het feest der herkenning te verheugen.”

gratisgeld

Luvienna houdt het op “Gratis geld voor iedereen” van Rutger Bregman. “Gewoon iedereen, onvoorwaardelijk, gratis geld geven”, zegt ze, “de praktijk leert dat dan het aantal bedelende al-dan-niet daklozen spectaculair daalt.”

rechtbank

De grote Riverside Blues Meet & Greet in De Rechtbank te Utrecht, zo werd door dezelver onthuld, zal in 2016 plaatsvinden. “Als eerder gesteld, 2015 is budgettair €, tijd, dichtgespijkerd. Als ik daarin ga rommelen, is het overzicht wel heel snel zoek. Wordt dus 2016. (Vliegtuigticket, hotel tijdig boeken. Eind 2015)”

Klare Taal ging er met het 100e-reactielepeltje vandoor door zich publiekelijk af te vragen wie die Mildred nu wel was, heeft zij (of hij)

100e reactielepeltje

een historie? We zullen het nooit weten, maar kunnen wel op haar en op vele anderen stemmen in de Verkiezing van de Reageerder van 2014, waarin DSR, een Ongenoemde en Heer Rozenwater vooralsnog de eerste drie plaatsen bekleden.

DSR kreeg de zoveelste Duimpjesbokaal voor op het dressoir, ditmaal voor zijn ideetje om “eens met zoveel mogelijk mensen/aliassen

duimpjesbokaal

omgekatte Reader Digest-bakken te gaan insturen en het bekend te maken zodra er vijf geplaatst zijn” (tien duimen in de lucht, en geen enkele duim naar benee).

Niet dat het opvalt – wees eerlijk, lezer! -maar tot op heden is er nog geen ikje besproken. Even gauw dan:

Het zoveelste Apotheekikje, ditmaal van ene Guus Rood maakte de socialisten op de site weer eens wakker. Oei, wat gingen ze tekeer. Zoals Kees de Jongen: “Zo ver is ons “eng RuttenAsscherlandje”, zoals Apie het noemt, waar het grote geld regeert en politici alleen nog blaten, al heen.” Of Klare taal: “Volkomen dolgedraaid is die hele gezondheidsindustrie, bedrog en fraude overal.” Timmerark vroeg: “Vroeger kon je je overtollige medicijnen doneren voor een hulpbehoevend land, weet iemand of dit nog kan?” en kreeg daar geen antwoord op van de salonsocialisten.

“Farmacie is ongeveer de langste universitaire studie, maar het blijven kruideniers.”

Erg leuk vonden wij het volgende bon mot van Mopperkont: “Farmacie is ongeveer de langste universitaire studie, maar het blijven kruideniers.” King Billy liet weten dat hij “in een ver, ver verleden de boordapotheek onder zijn

king billy

hoede had, 60 man en duizend bommen en granaten aan boord” en wat hij allemaal met de blote achterdelen van de matrozen uithaalde. We zien reikhalzend uit naar zijn feuilleton.

Er was ook een Supermarktikje, afkomstig van veelschrijfster Mirjam Killian. Het was niks, maar het hikje van Letterzetter mocht er wel zijn:

“Ik rij op een web paard door de supermarkt.
Ik zie daar een 87-jarige met grote schoenen hangen.
Ik kan dat zien aan het handschrift.
‘Ik geloof nog steeds in U.’
Ik kijk trots om me heen.
Daar komen mannen in witte pakken.”

En een Colaikje van Frank Rosenmuller werd door onze

cola

Hoofdbeoordelaar, De Schrijvende Rechter, op het volgende commentaar onthaald: “Dit geval gooit hoge ogen als het naarste Ik-je van het jaar, met diverse kandidaten voor individuele lelijkheidsprijzen … (…) … schei toch uit man! Wat een akelig meel-in-de-waffelgewauwel. Zo praat je toch niet tegen grote mensen? Opgedraaide zenuwpees.” Tja, het kan er maar uit zijn, zeggen we dan, en gaan over tot de orde van de dag.

We sturen bijvoorbeeld net als DSR een goed ikje naar de krant. Want ook wij kunnen het. Of we scrollen naar beneden en zeggen wat het ikje van deze dag bij ons losmaakt. Of dat van morgen. Voor we het weten staan dan onze pennevruchten volgende week in het nieuwe intro. Inschrijven is niet nodig. Gewoon een reactie achterlaten. Mag met een fantasie-emailadres. De eerste reactie van een nieuwe reageerder wordt gemodereerd om te kijken of hij echt is. En het Ikjesdiscussieintroarchief valt elders op dit blog te raadplegen. Ook feuilletons en levensverhalen of aanzetjes daartoe zijn welkom. Kortom, het wordt weer een prettige week.

Auteur: Bas van Vuren

Schrijver - Rijmer - Kijker - Stemacteur - Kent beroemde mensen - Maakt liedjes - Doet iets met #ikjes - Want ja - Je moet toch wat

215 gedachten over “DSR gaat een ikje insturen (48)”

 1. In antwoord op Timmerark – DSR is dan ook geen (salon)-socialist:
  Neen, dat kan niet meer. We mogen onze rotzooi mooi bij ons houden. Elders gaf het teveel gedonder.

 2. De blogbaas is met een sterke reeks intro’s bezig! De lat ligt inmiddels hoog voor het aankomende Ik-je; het debacle van de varkenspootjes is nog niet vergeten.

 3. Wederom een top-intro; we worden er zo vaak mee verwend tegenwoordig dat we er haast gewend aan zouden raken. De Apie-site evolueert zo van een Ikjes-bespreekclubje (“om de beurt voorlezen, graag”) tot een echt literair blog.

  Even over een andere draad: Ik kan op ‘Heer Rozenwater deelt zijn plaatjes (5)’ geen reactie meer geven. Antwoord: ‘sorry, this comment could not be posted.’ Zonder uitleg. Onbeleefd he? Jij niet hoor Apie, jij bent ook maar overgeleverd aan de nukken van het digitale systeem.

 4. Dienst

  De gynaecologen in het Jeroen Bosch Ziekenhuis komen niet meer van huis gereden voor een spoedgeval, maar zijn één etmaal onafgebroken inpandig. De geboorte is immers de gevaarlijkste reis van het leven.

  Vanmorgen sta ik in de lift van het ziekenhuis. Een jonge leerling-verpleegkundige staat vol verbazing naar mijn spullen te kijken. Ze weet dat ik gynaecoloog ben, maar waarom ik nou toch drie tassen bij me heb? Trots leg ik haar uit dat ik 24 uur non-stop ga bivakkeren in het JBZ. Haar mond valt open en ze vraagt: „24 uur… pfff…is dat, eh, voor het goede doel ofzo?”

  Mieke Kerkhof

 5. Het gaat nu echt irriteren, die Mieke. Bah beh brrr. Houd toch op mens, we vinden je schrijfsels niet leuk, je maakt echt niks mee, houd het dan ook voor je. “De geboorte is immers de gevaarlijkste reis van het leven”, wat wil je nou met dat slappe gebazel? 😦

 6. Luvienna, ik weet niet wat er aan de hand is. Bij mij is het reactieveld gewoon open. Ik zie ook verder geen onregelmatigheden bij die post. Maar wat een vervelend toontje kreeg jij daar te horen, zeg, je weet gelukkig dat het de automatische WordPressgansjes zijn, maar toch. Probeer het later nog eens zou ik zeggen.

 7. Mieke is naar de versnelde cursus “Hoofd Leeg Maken ” geweest.
  Neem je laptop mee, tablet of wat dan ook.
  Daar heeft ze geleerd snel iets op te schriijven als het leuk is.
  Daar zijn we mooi mee.
  Je kunt de ellende , voelt de ellende komen, ’n echte authetieke Mieke Kerkhof : Trots leg ik haar uit.
  Alle anderen ontberen de Mieke Kerkhof trots. die zijn nog te verteren, dit stukje nu is door haar trots stereofonisch uit het Lood. Uit balans…wie wil er nu in der Vredesnaam ’n gewone Mieke Kerkhof.
  Dus heeft Mieke dat stevig in haar oren geknoopt, het verhaaltje is nu gans onverteerbaar: Met trots leg ik uit.
  Riverside , daar komt Mieke met de lift naar beneden? Oh, ik ga nog even neus poederen.

  Voor de Blog beheeerder. Intro: Goed zo, AD Beregoed.

  Op ApieDapie wordt gestemd
  Op Apieda[pie wordt gestemd

  Denk je de eerste plaats is voor mij
  moet je eerste dsr voorbij

  Ik heb ‘m op ’t Wilhelmus geschreven, maar het komt niet uit.
  Veel veel uren later schiet me in Holland staat ’n huis?
  Maar klopt het dan nog wel. Veel gaat verkeerd. Hoe kan dat. Pilletje vergeten?

  Op wie zal ik dan wel stemmen?
  Moet ik dan eerst die hele lijst door
  Riverside ja zeker, , kies Riverside jawel,
  komt alles dik voor elkaar.

  Ik heb geprobeerd : Wat is ’t stil aan de overkant , dat lukt niet.
  Weer mis niets lukt, Aan de Oever van de Rotte? Die stress is vooral;snog niet weg.
  Gedver.

 8. Korte servicemededeling: de menubalk aan de bovenkant is een tikkie opgeschoond. Men vindt er nu ietsje overzichtelijker alle ouwe ikjesdiscussies en NIEUW de feuilletons, onderverdeeld naar DSR, HR, Timmerark en iemand die onvermeld moet blijven.

 9. Nou, we zullen het weer van onszelf moeten hebben deze week. zucht

  Want NRC biedt ons een tegeltjeswijsheid (‘de gevaarlijkste reis…), een onnozeleclou-gansje, zelfvoldaanheid in combinatie met reclame voor de zaak (‘trots leg ik…’) en een uitermate zwakke pointe. bareuh

  Die strippenkaart zal nou toch wel eens vol zijn?
  Eindoordeel: 3 (zegge: drie)

 10. Nou, ik ben blijkbaar de enige, en het is voor mij voor het eerst, dat ik dit ik´je wel leuk vind. Misschien omdat ik zulke warme gevoelens bij het ziekenhuisleven heb (dit jaar 4 keer in drie verschillende ziekenhuizen en nergens was het een drama (behalve qua rookruimtes!). Het OLVG (Amsterdam Oost) staat op nummer 1, dan het VU en dan het SLAZ. Vorig jaar heb ik kennis mogen maken (als westerse Amsterdammer!) met het boven het IJ ziekenhuis en daar leek de muur tussen de IC en de controlekamer van een Star Trek achtige materie, soms zag ik de muur, soms wat er achter zat, het was werkelijk een fijne en nooit te vergeten ervaring. Omdat ik uiteraard niet wist dat ik een wereldreis met de ambulance zou gaan maken moest ik de volgende dag door een typische ophaalvriend worden, je raadt het al, opgehaald worden en omdat het koud was, was hij zo vriendelijk een paardendeken mee te nemen, voorwaar, weer een eerste voor mij.

  Beste schrijvende rechter, bedankt voor je input, helaas is dit initiatief dus ook blijkbaar de nek omgedraaid. Ik weet niet waar ik warmere gevoelens (nostalgie) voor heb salon of gewone Socialisten. Ze bedoelden het immers goed, denk ik dan maar, wat je van Kapitalisten niet kan zeggen, behalve dan voor hun eigen zak.

 11. @T
  Hoe zei Max Pam het laatst ook al weer over de socialisten – ‘Meer liefde voor de mensheid dan voor de burrman, om het maar eens oneerbiedig te zeggen’, oid.

  Aan goede bedoelingden heb je natuurlijk niks als het tot schadelijke neveneffecten leidt. Dat daarmee bepaalde behoeftes voor een altruistisch adrenalinestootje niet kunnen worden bevredigs- het zij zo. Gelukkig zijn er atijd wel alternatieven te vinden.

  En wat een makkelijke, luie, cliche-jij-bak over de kapitalisten zeg… Voor wie zich wil informeren zij er genoeg werkjes beschikbaar over de positieve morele kanten van het kapitalisme.

 12. Hear, hear Schrijvene (sic) Rechter!
  Zonder kapitalisme had Timmerark geen computertje gehad, wij ook niet trouwens.

 13. O, ik had het met name over VVD en PVV’ers, niet over Scrooge, sorry dat je je aangevallen voelt;(

 14. Aan een ‘een altruistisch adrenalinestootje’ heb je niets wanneer je kind op sterven ligt en gered had kunnen worden met medicijnen die mijn apotheker (nadat zij de fout heeft gemaakt!) wel inneemt en vervolgens weggooit (kassa!!!).

 15. Bertje, datzelfde computertje is o.a. uitgevonden door ene Alan Turing, de dood ingejaagd vanwege zijn homoseksualiteit. Laten we het Kapitalisme in deze discussie dan vervangen door het OERCONSERVATISME, vaak hand in hand gaand met het Kaptalisme omarmende regimes als die van Thatcher en Reagan.
  Ik ben dankbaar voor mijn computertje en mijn apotheek en de medicijnen die vergoed worden, maar mag ik daarom niet meer nadenken of klagen?

  Klagen mag toch wel? Waar is het internet anders voor uitgevonden?

 16. @T
  Wie voelt zich aangevallen? DSR niet – hij is het alleen niet met je eens en vindt je nogal kort door de bocht, op het bekrompene af.

  Waar mensen nog minder aan hebben, is te creeperen aan goedbedoelde rotzooi die jij voorstelt ze terhand te stellen. Je weet niet onder weke omstandigheden eea is bewaard, de houdbaarheid zal ook tamelijk kort zijn, zodat het eigenlijk de moeite van het vervoeren, registreren, en omslaan niet is.

  Jammer van je goede bedoelingen ( en je rantje tegen je apotheker, waar we verder geen kennis aan hebben zodat het allemaal wel zal, je uitroeptekens ten strijd) maar er zijn betere manieren.

  Honger in Afrika bestrijdt je ook niet door hier broodkostjes te verzamelen?

 17. @T
  Ach, T. heeft ook de trailer van de film gezien. milde glimlachicoon.

  Niet dat ie er nou een genie a Thuring van is geworden. Wat een bekrompen Pavlov-reacties op Reagan, Tatcher – alsof die iconen van dertig jaar geleden nog steeds de maat der dingen zijn.

  Maar nu even iets anders: laatst speak je over solliciteren. Is ’t nog wat geworden?

 18. En, T., om nog maar even de laatste dooddoener bij de kop te vatten, zodat je die voortaan ook vrijmoedig achterwege kunt laten:

  Ja, je mag klagen, denken, zeuren en zaniken totdat je in het echt net zo blauw bent als op je foto, maar:
  – maak niet de vergissing om dergelijke luchtverplaatsingen per se gelijk te stellen aan een serieus nemen bijdrage aan het debat.
  -doe dan niet zielig aan zelfbeklag door te suggeren dat je niet mag klagen. We leven immers niet in een politiestaat.

 19. Blijkbaar lukt lezen niet altijd even goed. Die sollicitatie was van enige jaren geleden.
  Ik kijk al jaren geen films meer, als dat jouw bron van kennis is, so be it.
  En humor is geloof ik ook niet aan je besteed.
  Serieuze zaken behandel ik in ieder geval hier niet, ik kom hier voor mijn vermaak, en om jou kon ik mij altijd wel hier vermaken, maar het wordt wat zuurtjes, waarom?

 20. @T
  Een zwaktebod, T., valt DSR van je tegen.

  Grote woorden, dit-en-dat-zus-en-zo, maar bij een beetje tegenspraak verval je in flauwe jijbakken, maak je er een karakterzaak van.

  Wie doet hier nu zuur? milde glimlachicoon

 21. Kiezers houden ook niet van bedillerige blogbaasjes.

  DSR was trouwens niet van plan zich per se anderste gaan gedragen in verband met de verkiezingen. De reageerders weten wat voor vlees ze in de kuip hebben met DSR.

  Dat gezegd zijnde, met het gehakketak zal het nu wel uit zijn. T. bleek uit minder solide ouwehoerdershout gesneden dan verhoopt -Mag- en in de grond is DSR een man van vrede.

 22. Ja, eenmaal in de grond doen we niet veel meer, heel vredig dus.

  Nou gauw even de nieuwe T-aflevering lezen.

 23. Als ik me niet vergis waren er in het nabije verleden ook klachten over het zuurgehalte van dsr, maar ja die klacht was afkomstig van een zeur-zanikzeloot en werd dus terecht in de vuilnisbak gegooid.

  Trouwens, het sneeuwt al vroeg dit jaar, beetje pijn aan de ogen, dat dan weer wel.

 24. Je zult mij niet in de grond terug vinden. Ik ga de schoorsteen uit, lekker puh.
  Puik intro weer, overigens k*tsneeuw. Maar dat mag. Zucht.

 25. Eigenlijk wel leuk zo’n sneeuwbuitje nu al in de Sinterklaastijd, over Zwarte Piet zal ik het maar niet hebben in deze politiek correcte PC Hooftstraat-strijd. Hoewel….even .. zeggen.. Ik ben voor de originele, klassieke Piet moge dat duidelijk zijn.

 26. Velen vragen mij om een statement, ik twijfel of er ik op dit politiek-neutrale blog aandacht aan moet besteden, die Zwarte Piet en die Sinteremonus. Wat vinden jullie? Maar over laten waaien? Of keihard, RAM, de staf d’r in?

 27. DSR waagt te betwijfelen of de meeste mensen in de grond vredig zijn, hemzelve incluis.

  Hooguit verkeren mensen in de gezegende omstandigheden hun impulsen te kunnen beheersen.

  ‘Zuur’ – ach dat werd al vananf het begin op NRC geroepen. Doorgaans door schijtlaarzen die daar dan ‘azijnplasser’ op lieten volgen. De originele zeloten dus.

  DSR heeft zich daar nog nooit iets van aangetrokken.

 28. @APD
  Nu nog in de Zwarte Piet-discussie springen zou qua timing wel erg JdW-errig zijn.

  Mocht er behoefte aan zijn, dan merken we het vanzelf.

  Zelf is DSR verzadigd – het zal allemaal wel. Bovendien: Zwarte Piet is en blijft Zwart, zoals het Hoort, in ons goede vaderlandje. DSR heeft het afgelopen week nog weer kunnen zien Batavus Droogstoppelachtige glimlachicoon

 29. Letterzetter,

  Ja grappig bericht , soort van foutje en moet weer door de pc. politie worden uitgebuit om hun bureau in stand te houden.

 30. @Apie, wat je wil. DSR maakt altijd bezwaar* als het gezegd wordt, maar er is vrijheid van meningsuiting, zeker op jouw blog.

  *Zijn bezwaar is dat vrijheid van meningsuiting in de wet staat en het dus overbodig is om dat expliciet te verklaren. Alsof er niet vaker iets overbodigs verklaard wordt: DSR kan goed schrijven, bijvoorbeeld, of DSR heeft weer een citroenballetje geslikt. Duh.

 31. Ik neem het in overweging, zolang het voor 5 december is, is het kei actueel. En ik merk nu al dat al mijn ouwe Sinterklaasverhalen als een speer gelezen worden. Er wordt wat afgegoogled mensen * zucht icoontje*

 32. De zwartepietendiscussie hoeft van DSR hier niet gevoerd te worden maar tussen neus en lippen door verklaart hij wel zijn eigen standpunt in dezen.

 33. APD,

  Ik denk niet dat jij als statement- leader moet dienen.
  De meeste mensen hier zijn imho best in staat om hun eigen mening te uiten.

  Politiek neutraal ? Ironische knipoogicoon is hier niet misplaatst.

 34. Ik ben tegen zwarte piet maar ik ben ook tegen sinterklaas. Geef mij maar de keihard Kapitalistische Kerstman (wie zegt dat ik consequent moet zijn?). Ik ben al lang volgens sommige rechtser dan ik ooit zou bevroeden vroeger, of mag ik concluderen dat ook rechtse mensen de laatste tijd gevoeliger zijn geworden (lange neus icoon).

 35. Goed, dan deel ik toch maar een fotootje dat ik zelve dit weekend geschoten heb. Ik werd er, ongelogen, een beetje trillerig van. De Sint is het namelijk zat, spuugzat. En heeft er zijn broers bijgehaald. Die zijn heel anders dan hij, mensen. Niks vriendelijk wuiven, niks cadeautjes. Niks, kom maar op mijn knie.

  Ze deden nog niks, maar je ziet het gewoon aan ze. Ze zijn keikwaad. Ze staan klaar en rukken op. En lijken weinig medelijden te kennen, vooral die zwarte Sinten. Brrrr.

 36. Oh, die “Kop van Armstrong”, zeer attent, die heb ik vorige week wel ’n paar keer voorbij zien komen.
  Op internet deel A van het wijsje., bladmuziek. Printen go.
  Deeltje B zelf invullen.
  Eindigt dan weer met deeltje A.

  Gisteren, heb ik de metronoom mijner appstore, geactiveerd (De expert gevraagd, wil je svp….ligt dichter bij de Waarheid)
  Studeren met laptop op metronoom.
  Zo gaat dat, dezer Dagen.
  Dat had ik 10 jaar geleden niet voor mogelijk gehouden.
  Inmiddels is m’n Mark VII lekvrij.
  Metronoom bij het studieboek.
  Uurtje spelen, uurtje De Wereld Draaait door, uurtje spelen.

  Dag in dag uit. Het is niet anders. Komende 3 maanden.
  Langzaam de markt in partijtje hier, feestje daar., kroegje in, tralala,
  busje in, soep.
  Zoek nu ’n gitarist, ’n bassist.

  Er zijn er hier die spelen 3 accoorden 24 uur achter elkaar. Gitaar.
  Winkels te over met goedkoop spul.
  De trommel spreekt ook aan.
  Dansen, bewegen zit hier in de “ballen”.
  Neen, niet individueel, alles in groepsverband.

  Vervoer, met de eigen auto? Nog even met de bus.

  Repertoire maken….net als Dsr “de Overgangen” aandacht aanbesteden. Het moet ook nog ’n beetje klinken.

  Waar mogelijk ’n beetje humor.

  Er zijn er , die dat niet zo hebben, er niet aan toe komen.

  Ik moet er niet aan denken dat ik zo meteen Mieke Kerkhof tegenkom.

  Pardon? Eén Riverside is toch ook genoeg?

  Terzijde
  Die Sint foto’s , de vallende sneeuw, ik dacht eerst dat mijn laptop lekte., leuk.

  M&G 2016
  In mijn Beleving stelt dsr dat Brussel misschien?
  Ik stel dat dat wat mij betreft kan.
  Is er geen aardige catoon van Brussel?
  2016 Automne la Place on voit Le Monde Tourner?
  ’n Cartoon van het Vrolijk Gekleurde Bos?

 37. Compliment voor AD.
  Oh , dit is wel erg leuk! Alert,
  Dik voor mekaar.

  De wijzerplaat van het uurwerk is onverbiddelijk
  Ik werp ’n oog op mijn Vandaag Niet Uitstellen Lijstje.

  Dag, dag mooie dag. mijn laptop lekt nog steeds.

  Wil je stemmen, ga dan stemmen!
  tussen hem en die zeurkous daar
  Ben ik voor of ben ik tegen
  Kan niet schelen, het is hier Top.

  Wijze
  Neen, Hup Holland hup lukt niet.
  Er staat ’n Paard in de Gang heb ik ook weggegooid.
  Aan de Oever van de Rotte?
  Waar is mijn Ochtend Pil? Wordt nu toch wel tijd.?

 38. Terzijde
  Merk ook op dat passant-reactant Pawi zich bedient van milde zelfspot in haar bijdragen dezer dagen.
  Eerder focuste ze vooral op anderen, om tot iets te komen.
  Het is groeizaam weer vandaag.

 39. uit minder solide ouwehoerdershout gesneden

  Feitelijk is dit een compliment welk ik dankbaar aanvaard; en ik bij deze de fittie ten grave draag voor hij goed en wel is begonnen. Voor serieus geneuzel begeef ik mij wel elders, hier kom ik voor mijn plezier, en zelf hou ik zelfs van zuurtjes en pruimen en zo.

 40. Dan stel je DSR teleur, Timmertje, hij houdt wel van een pittige fittie. Kan hij zijn creatieve beledigingen scherpen.

 41. @T
  ‘Fittie’ is en te afschuwelijk woord voor woorden. Die hou je maar met je ouwe moer als het moet. DSR stamp het graf (waar dat eerdergenoemde ding inligt, niet van enige ouwe moer) dan ook graag aan.

  Het lag al weken op het puntje van m’n tong maar nu weet ik, allicht ook geinspireerd door je levensverhaal, aan wie je me doet denken: Mickey Rourke!

  Vorige week heeft ie nog een potje gebokst (en gewonnen) tegen een 29-jarige zoutzak die z’n kleinkind had kunnen zijn. Mocht je dit inspiratie geven, DSR is altijd bereid je in dergelijke dwaasheden tegemoet te komen.

  @L
  DSR heeft je toch niet als zijn woordvoerder aangesteld, kippekopje?

 42. Mariakapel

  Gisteren werd in de tuin van een vriendin, die voor deze gelegenheid een klein gezelschap had uitgenodigd, haar zelfgemaakte Mariakapelletje ingewijd door een bevriende pastoor. Voor een deel van de gasten was het bekend terrein, voor enkelen een onbekend ritueel en voor anderen de herinnering aan een afgeschud verleden.

  Na de vraag van de geestelijke welke titel de Madonna voert die onderdak gevonden heeft, volgde een litanie met mogelijkheden als ‘Moeder van goede raad’, ‘Toevlucht van de zondaren’, ‘Koningin van de engelen’. De gastvrouw dacht even diep na en antwoordde: „Deze is van de kringloop!”

  Colette Janssen-Eijsbouts

 43. Als je dan niet wat je eigenlijk ophangt, hou het dan bij een vogelhuisje en een paar vetbollen…
  Eindoordeel: 4.5 (zegge: viereneenhalf)

 44. In Eindoordelen is ons Rechtertje een keigoede kei, maar hij kan zich maar beter niet met onderwerpen als kapitalisme en zwarte piet bemoeien, aangezien hij daar, conform de alweer decennia oude slogan van het toenmalige duo Barend en Van Dorp, geen bal verstand van heeft. Barend en Van Dorp waren indertijd zo ver dat ze dat zelf vermochten in te zien. Ons Rechtertje heeft die edele staat van zelfinzicht nog niet bereikt. Maar hij is nog jong, en wat niet is kan komen. In de grond ben ik daar optimistisch over.

 45. @K
  K. behoort dus tot het ouwezakkerige soort dat een andere mening gelijk stelt aan ongelijk hebben. zucht

 46. De commentaren op dit ikje zouden eigenlijk niet over de vriendin van Colette horen te gaan, maar over de schrijfster van dit toch wel komische toneelstukje. De laatste schrikt er niet voor terug om haar vriendin in een landelijk dagblad te kakken te zetten en insiders weten natuurlijk over wel wie het gaat. Vrouwen onder elkaar zijn vaak geen verheffend schouwspel. In zoverre een geslaagd ikje.

 47. @MK
  Oh? Zou jij dan eens precies kunnen uitleggen ‘waar het hier om gaat’ dan?

 48. Soms deel ik de mensen in. Zij die alles meehebben . maar de Alamachtige is vergeten het gedeelte van de hersenen af te maken
  aan de andere kant mensen zoals ik.

  Ik heb voor dit super grappige voorval geen woorden, het is zo stupide.
  Het vervelende is nu , dat ik ’t prentje voor me zie. Ik zie regelmatige hoe Pastoraal de handel wordt ingezegend.

  Dat gaat alles, goed voorbereid. Hier spat de flauwekul vanaf.

  Dag, dag. ik ga naar mijn rariteiten cabinet.

 49. @Riverside, daar moet je inderdaad voor bij de buren zijn, daar wordt het meteen een bericht (na een week of wat), en reacties van her en der worden erin gekopieerd, zodat het lijkt alsof ze bij de buren reageren. Hier houden we het vooral op eigen content. Maar af en toe iets posten wat je opvalt is zeker welkom hoor.

 50. dsr
  waar het hier niet om gaat is gemakkelijker uit te leggen dan waar het wel om zou moeten gaan. Wat mij betreft geen geluistervink, klachten over ambtenaren, winkel- of horecapersoneel, omgebouwde moppen etc.
  Wel gebeurtenissen, waar je zelf een integrerend en bij voorkeur wat schaamtevol aandeel in hebt gehad, kortom een echt ikje met wat zelfspot.

 51. @MK
  Dat slaat op de Ik-jesinzenders. Jij beklaagde je over de rol van DSR:

  ‘dsr heeft graag de lachers op zijn hand, masr vergeet daardoor wel eens waar het hier eigenlijk om gast’.[sic]

 52. dsr
  Vertikkingen zijn van een andere orde dan kennelijke spelfouten. Jij vergat zelfs een heel woord om 14.46.

  Ik beklaagde me inderdaad over jouw bijdrage. Het is wel erg gemakkelijk om de draak te steken met een vrouw, die ook al door de schrijfster van het ikje belachelijk wordt gemaakt. Geen woord over de twijfelachtige rol van de geestelijke of de schrijfster.

 53. @MK
  Inderdaad – DSR zou er dan ook niet over begonnen zijn, ware het niet dat jij je in deze nog wel eens een kinderachtig mannetje toont.

  En wat betreft het Eindoordeel, het het nog maar eens gezegd zijn: DSR Eindoordeelt soeverein. De ene keer neemt hij het hele Ik-je onder handen, soms -zoals gisteren- richt hij zich op een deel.

  Normaal klaag je dat DSR de mensen het gras voor de voeten wegmaait, maar nu hij iets laat staan, is het ook weer niet goed!

 54. Buurtonderzoek

  Een regenachtige zondagmiddag, de deurbel, politie. Er is bij de achterbuurvrouw ingebroken of wij wellicht iets gezien of gehoord hebben.

  Helaas, zowel mijn man als ik heeft niets gehoord niets gezien.

  Onze oudste zoon van vijf komt er ook bij staan. Hij had wel nog iets gezien: „Mama, jij bent laatst toch door rood gereden?”

  Pieternel Hummelen

 55. Wat fijn dat er nog mensen zijn die Pieternel heten! En dat ze geestige Ik-jes insturen, is ook mooi meegenomen.

  Vanaf volgend herdenkingsseizoen toch maar eens uitleggen wat de NSB was. Dat lijkt wel nodig bij dat veel te eerlijke jongetje. Het kan ook nog menig pak slaag van z’n klasgenootjes voorkomen.
  Eindoordeel: 8- (zegge: achtmin)

 56. Dat bedelen van Apie om punten zou toch afgestraft moeten worden… en wat zie ik… Apie is DSR gepasseerd in de poll.

  Leuk ikje overigens.

 57. Yes! Ex aqueo nog wel, maar het is het begin van de Zegetocht naar Boven! De stand is ongemeen spannend mensen. Je kunt dat zien door onderaan het stemformulier op “results” te drukken. Voor hen die daar geen zin in hebben:

  De Schrijvende Rechter (DSR) 11.67%

  Apiedapie 11.67%

  Heer Rozenwater 10.42%

  Luvienna 6.25%

  Timmerark 5.83%

  Letterzetter 5.42%

  Boern’smurf 5%

  Riverside Blues 4.17%

  Mopperkont 3.75%

 58. Leuk dat APD het verhaal onder de aandacht brengt.

  Cheeky dat hij zelf wel heel blatant probeert mee te liften op het success en om duimpjes en punten vraagt. Dat doet hij dan toch op persoonlijke titel.

 59. Weleens een verkiezing zonder verkiezingscampagne meegemaakt, DSR? Hier in het Westen bedoel ik? Nou dan!

  STEM STEM STEM STEM STEM op mij hoeft niet perse, maar laat je stem niet verloren gaan, het is JOUW manier om je waardering te laten blijken, eens per jaar, aan al die al dan niet talentvolle mensen die hier dageljks voor jou in de weer zijn met verhalen, versjes, reacties, videootjes, hikjes, grappen en grollen en sneren.

 60. ’t was juist zo leuk dat er geen champagne werd gevoerd. Moet er toch niet aan denken dat we nog een maand in het sort herrie als hierboven zitten.

  Maar APD gaat voluit voor de winst, al zou hijzelve boven de partijen moeten staan.

  Gelukkig is het nog altijd mogelijk om, als het echt te gek wordt, accounts samen te voegen.

 61. Een verzoek tot het samenvoegen van accounts kan inderdaad met redenen omkleed en met het nodige bewijsmateriaal worden ingediend bij de Integriteitscommissie, die speciaal voor dit doel bijeen zal komen tussen Kerst en Oudjaar in een pannenkoekenrestaurantje in de buurt van Katwijk.

  De vrouw van de voorzitter is inmiddels hertrouwd, dus de voorzitter kan zijn gang gaan, ware het niet dat de secretaresse van de Commissie inmiddels een – jaloerse – vriend heeft. Enfin, we zien het wel allemaal.

 62. En laten we HR niet uit het oog verliezen. Die zou maar zo met de winst kunnen gaan lopen.

 63. Ha, DSR ziet de bui hangen :-). Eind dit jaar bungelt hij achteraan in het peloton.

  Hardlopers zijn doodlopers zei mijn opoe altijd en verdomd dat ouwe mens krijgt weer eens 100% gelijk.

 64. Een feesteljke Nieuwjaarsbijeenkomst van de Apiedapie Community (op eigen kosten) is niet uit te sluiten. Locatie: Big Bell te Scheveningen of vergelijkbare tent waar niet al teveel mensen komen. Als het maar uitzicht op zee heeft zodat we in gedachten op DSR kunnen toasten.

  Datum: suggesties welkom, wel in de tijdsspanne tussen 20 december en 4 januari vanwege vliegtickets en zo. OK dan, het eerste rondje is voor mij! 😀

  Aanmeldingen en expressions of interest mogen ook in geval van verlegenheid en niet vast willen leggen.

 65. Voor een jongen van vijf is liegen tegen een politieagent misschien nog wel erger dan tegen Sinterklaas en dat heeft natuurlijk niets te maken met een NSB-mentaliteit.

 66. Inderdaad – en dat wil je als ouders natuurlijk graag zou houden.

 67. Apiedapie zou als blogbaas natuurlijk buiten de reageerdersverkiezing hebben moeten blijven. Maar ik zal de volgende keer op hem stemmen (helaas kan dat niet 5 keer), want als ie wint is ie als een kind zo blij. Dat plezier gun ik hem. Ondertussen is de strijd tussen de kemphanen RSB en pawi best spannend, en ook die tussen ons Rechtertje en Rozenwatertje is nog lang niet beslecht. Zelf heb ik niet al te veel illusies meer om met de winst aan de haal te gaan en neem mijn verlies als een man.

 68. ’t zou geen verlies zijn, K – hooguit een gebrek aan winst.

  Vraag me trouwens af of het wel zo pedagogisch verantwoord is om APD om die manier zijn zin te geven. Dan houdt ie de troffee een jaar lang als een kromzwaard boven onze hoofden.

 69. Kees, ken je het concept van de “meewerkende voorman”? Ik ben hier niet alleen de moderator die alle berichtjes klaarzet, jullie linkjes omtovert tot plaatjes, en foute reageerders buiten de deur houdt, ik ben ook een schrijver van verhalen, maker en plaatser van HKUKS foto’s en reageerder en kwinkslager op ikjes en reacties. Net als jullie!

  Waarom zou ik voor het feit dat ik de site beheer moeten worden bestraft om mezelf buiten te sluiten van een Verkiezing van de Reageerder van het Jaar, waarvan ik de uitslag voor nog geen 0.0% kan beinvloeden? Het is mij echt een raadsel.

  Hoe zou een vrouw een verlies nemen, huilend, trappelend? En jij als man waardig en gelaten? Leuk voor alle vrouwelijke reageerders hier, zo’n kwalificatie. Maar misschien bedoelde je dit wel niet.

 70. Hou jij foute reageerders buiten de deur? Ik dacht juist dat je ze krant en pantoffels brengt en ze oh zo zacht toespreekt als ze het te bond maken, met excuses bij moderatie zelfs.

  Ondertussen hoopt DSR wel dat APD weer uit de campagne-modus komt, want zijn schaduwkant, de onhebbelijke, inleggende haverkistbok, laat z’n gezicht weer zien na een lange afwezigheid.

  Misschien kan hij ook weer eens een verhaal(tje) schrijven. Dat is pas lang geleden. Met teren op vergane glorie pak je de hoofdprijs niet, vaderman.

 71. Oh, ja ’t rode licht. typisch Tulpenland achter het duyn?
  Bij giga verkeerstroom, is de massa van aanbod zodanig, , dat wordt door de lichten soepel opgelost. Je haalt ’t gewoon niet in je hoofd, door rood te rijden. Bovendien zijn er telwerkmechaniekjes waarin in rood , in groen licht wordt afgeteld hoe lang je nog hebt om door te rijden.
  Door rood rijden is ’n volstrekt onbekend verschijnsel hier.
  Oom Agent kent dwingende gebaren, die iedereen begrijpt.
  Als je door rood ligt rijd is dat voor eigen risico. Wet wordt door agent gecontroleerd, rijd je door rood, niet gepakt, mazzel. De gevaren in NL als je door rood rijd zijn erg groot. men scheurt veelal hadsikidee?
  Grapppig verhaaltje.
  Zitten wat meer insteken in , maakt het commentaar op, makkelijker.

 72. Da is weer zo’ n bekende aalgladde reactie van je. Eerst suggereren dat een jongetje van vijf een NSB- mentaliteit heeft en als dat wordt betwist net doen of je neus bloedt.

 73. Apiedapie
  december 3, 2014 om 16:11

  Apie zou hier wel moeiteloos én zeer terecht de Verkiezing van de Blogbaas van het jaar winnen, maar die van Reageerder van het Jaar … ik vind zijn argumentatie allesbehalve overtuigend.

 74. Kees, wat lees je toch ontstellend slecht. Denk je nou echt dat ik in het bovenstaande een argumentatie opbouw voor het winnen van de prijs van Reageerder van het Jaar?? Mijn betoog is dat ik gewoon mee wil doen en hoor te doen. Omdat ik hier ook een reageerder ben.

  UPDATE (d.d. 4 december 15.52 nu dus): Kees heeft de volgende dag (zie aldaar) zijn stelling gecorrigeerd. Hij bedoelde niet winnen maar meedoen aan.

 75. ID-kaart

  Vanmiddag na het werk nog even tanken en tabak halen. Bij het benzinestation langs de A2 is het druk en ik sta in de rij te wachten om af te rekenen. Voor mij staat een jongeman. Als deze aan de beurt is, zegt hij: „Pomp zeven en twee pakjes Marlboro.”

  De dame achter de balie kijkt hem streng over haar brilletje aan en vraagt naar zijn ID-kaart.

  Terwijl de jongeman naar zijn portemonnee graait, zegt hij: „Tuurlijk, en ik heb net voor 60 euro mijn fiets volgegooid.”

  Dirk van Donselaar

 76. Leuk ikje . En dit keer geen overbodige eindzin maar een overbodige anderhalve beginzin.

 77. Wat de feestelijke Nieuwjaarsbijeenkomst van de Apiedapie Community betreft: Big Bell op Scheveningen ken ik niet maar zal ongetwijfeld goed zijn, Apie’s smaak een beetje kennende. Data: 30 december of 3 januari lijkt me wel wat. Op beide data moet ik wel een beetje bijgekomen zijn van de daaraan voorafgaande festiviteiten.

 78. Luvienna, Big Bell is niks bijzonders, maar ik heb daar om de hoek gewoond en veel inspiratie opgedaan voor mijn vroegere verhalen, bovendien is er een knapperend haardvuur (kunstvlammetjes van gas waar ik zo van houd) en sate, gebracht door spannende meiden met schortjes waar zo’n krul aan de achterkant zit. Aan vegetariers wordt ook gedacht. Het eerste dat me te binnen schoot toen ik aan Scheveningen dacht. Er zijn tig alternatieven en nog plenty of time. Bovendien moet de stemming er dan weer inzitten. We zien het nog wel. Oh, had ik al gezegd.

 79. Apiedapie
  december 3, 2014 om 21:47

  Het was geen kwestie van slecht lezen maar van slecht schrijven. Het tweede deel van mijn eerste zin in post december 3, 2014 om 21:31 had moeten luiden: “, maar meedoen aan die van Reageerder van het Jaar… .”

  Vriendelijk verzoek aan de blogbaas om deze belangrijke correctie alsnog aan te brengen, aangezien ik zelf die post niet meer kan wijzigen.

 80. @MK
  Het staat je fraai – DSR doet niet of zijn neus bloedt maar geeft gewoon met reden omkleed aan dat je lezing niet klopt.

  Ben je daar dan niet blij mee? had je liever gehad dat DSR werkelijk een klein jongetje voor NSB-er had uitgemaakt? Nee toch? Maar kennelijk vindt je het belangrijker om DSR proberen zwart te maken.

 81. @DSR, vat het niet zo zwaar op; Moppertje komt alleen maar een Zwarte Piet te kort.

 82. @L
  Dat klopt, maar moet ie het dan altijd op DSR hebben voorzien?

  Van woordvoerders/secretaresses, zelfs als ze zichzelf kennelijk hebben benoemd, verwacht ik meer solidarteit.

 83. @Kees, dank, dan is dat ook weer opgehelderd. Ik corrigeer de zin liever niet, want dan hangt de discussie erna in de lucht, verwarrend. Ik heb het – vind ik zelf – galant opgelost, door aldaar een UPDATE in BOLD te plaatsen, waarin ik naar heden verwijs.

  En de kous daarmee ook af is, want met verschillen van mening kan ik leven, sterker nog: die zijn het zout in de pap.

 84. Wat ’n aardig puber -“ikje”.
  Als hij mijn zoon zou zijn, zou ik ’n krul in mijn staart krijgen.
  Het vertelde verhaal had natuurlijk wat korter gekund, de strestel nge dame , moet ’n beeldschone itspoes zijn, maar wie let daar nu op?

  Als ik de site opfiets, heb ik eerst ’n coca cola Trucker,
  dan schuift mamma Trallala door door het rode licht, dat associeer ik met wat andere verkeerslichten, Dirk gaat nog even tanken & luistervinkt.
  Dan zie ik Bell. Sommige stukjes (Scheveningse Boulevard,) doorkruisen bij tijd & wijle je leven. Grappig.
  100 meter verder op was ooit Kurzaal speelde in 1955 , de Dsc “at home” zou ’n tichting bepalende l worden ion mijn leven.

  Vandaag heb ik wijsjes gespeeld, waar ik 3 jaar geleden aan zou beginnen. Pas nu is alles op orde.
  Het klinkt wel super. Ik heb ’t over In Tears of Grief uit Matthaeus , vanmiddag ontdekt. Zelf spelen is ’n ervaring zo mooi.
  Net als enige andere muziek, nu op zoek naar de karakteristiek van de tenor. Dat delen met anderen.
  ’n Volgende stap is er samen met ’n bas of n’n gitaar ’n blues -achtig verhaal van maken.

  Dan is er nog naast Bacjh ’n riedel fraaie balads.

  Ik ga naar m’n rariteiten cabinet.

  Prettige sinterklaas allemaal.

 85. @DSR, Ik denk dat Mopper een beetje gemakzuchtig is, en jou had-ie al in het vizier; wel zo simpel dus.

  Ja, ik zou ook wel wat bemoeienis van woordvoerders en/of secretaresses en/of secretarissen verwachten. Waar blijven die lui?

 86. Ik heb echt m’n best gedaan op de tekst, De cyber is nu toch wel ’n racebaan. Ze strooit wat met de letters hier & daar. Stoort, als je het terug leest, wel.

 87. dsr
  Je hebt nog steeds niet duidelijk gemaakt waarom aan het zoontje van Pieternel moest worden uitgelegd wat de NSB was, als zijn gedrag niet voort komt uit een NSB-mentaliteit te maken heeft, zoals je gisteren om 15.41 zelf hebt verklaard.
  Dat is net zo misplaatst als de opmerking van Hans Beerekamp in Zap (het commentaar op de televisie van de avond tevoren) in NRC van vandaag, waarin hij de omroep POwNed NSB-gedrag verwijt doordat zij met een verborgen-camera-actie hebben geprobeerd om Onno Hoes in diskrediet te brengen.
  De NSB is een uitermate verwerpelijke politieke beweging geweest en het slaat nergens op om elke van vorm van verklikkerij als zodanig te betitelen. Dat begint aardig op en godwinnetje te lijken.

 88. POWNed was een belachelijk programma, gemaakt door sneue mensen die zich “journalist” mochten noemen. “Ze hebben het medialandschap veranderd” … ja, graffitispuiters hebben muren veranderd. Duh.

 89. Dank Apiedapie. Super wakker worden. Dark roast, Dan voorspel, alles klaar zetten, enfin bezig, na de techniek, metronoom zit in de laptop.
  Veel oefenen. Er gaat niets boven om zo met Bach de dag te beginnen.

 90. Brich an, du schönes Morgenlicht,
  und laß den Himmel tagen!
  Du Hirtenvolk, erschrecke nicht,
  weil dir die Engel sagen,
  daß dieses schwache Knäbelein
  soll unser Trost und Freude sein,
  dazu den Satan zwingen
  und letztlich Frieden bringen.

  koraal uit het Weihnachtsoratorium


 91. Regeling

  Vandaag ontving ik een brief van de Belastingdienst. Mijn kindgebonden budget wordt niet verlengd. Dat is omdat ik óf in 2014 ook al geen kindgebonden budget kreeg óf omdat ik daar vanaf 2015 geen recht meer op heb, staat in de brief. Omdat ik nog nóóit kindgebonden budget heb ontvangen, bel ik maar even. „Wij hebben u beschikt omdat de regeling bij u is stopgezet.” Ik begrijp het nog steeds niet. Ik heb toch nooit iets gehad? „Dat hoeft ook niet”, gaat de mevrouw vrolijk verder. „U ontvangt dus een beschikking over die stopzetting, maar dat iets is stopgezet, wil helemaal niet zeggen dat u ooit iets heeft ontvangen.”

  Martine Laurens

 92. Gisteren het krantenbericht dat de moderne samenleving te ingewikkeld is geworden voor verstandelijk beperkten en vandaag dit ikje, dat kan geen toeval zijn.

 93. U heeft helemaal gelijk, , …Ik ben speciaal opgeleid om dit uit te leggen. Dagtaak.,
  Call centre staat op de rol. Alleen voor dit soort gesprekjes.
  Op sinterklaas avond na de pakjes gaan veel mensen hierover praten. Morgen dus heel druk. Met Kerst idem dito van hetzelfde,
  Gaat u ’n Ikje maken? Heus? Hhahaha

 94. Er is een hele Dikke Ik te vullen met belasting-anekdotes. Het kan niet genoeg gezegd worden: ambtenaren zijn – collectief als systeem – heel Domme Mensen.

 95. Opgegraven curiositeit uit het archief van mijn werkzaam leven:

  Geachte heer X. XXXX,

  Hierbij deel ik u mede dat u per 1 januari 1988 bevorderd bent tot ambtenaar der 1e klasse volgens het op 1 september j.l. opgeheven ambtenarenreglement. U kunt derhalve geen rechten ontlenen aan deze bevordering. Ook uw salaris zal hierdoor niet wijzigen, uitgezonderd de op 1 januari 19xx overeengekomen CAO-verhoging, indien u onder deze regeling valt; zie hiervoor de betreffende overeenkomst met de vakbonden.
  Uw leidinggevende zal u nog voor een gesprek uitnodigen omtrent de
  rechten en verplichtingen die deze bevordering met zich meebrengt.
  Het gebruik van de fietsenstalling aan de voorzijde van het gebouw,
  tot nu toe voorbehouden aan ambtenaren der 1e klasse, komt te vervallen in verband met de aanstaande verbouwing.

  Hoogachtend,

  Directie XXXXX Levensverzekeringen

  Een collega werd tegelijkertijd bevorderd volgens hetzelfde vervallen reglement tot afdelingschef. Met zichzelf als enige afdelingsmedewerker.

 96. Dezer dagen in mijn vergaarbak:
  Mijn neefje heeft ’n éénmanszaak, als rechtsvorm is de BV gekozen.
  Hij postioneert zich in Fb als ceo.

  Riverside, pak je alles iin?
  Als ik buitenloop, blijkt dat we met zo’n gemakkelijke grotere 6 persoons gaan.

  Het model doet me denken aan de “shuttle” die me naar Manila rijdt.
  Het raampje doe ik gemakshalve dicht.

  Neen, dat moet je juist open laten, want de chauffeur is ’n beetje dronken.


 97. Brei-oma gezocht

  Op zoek naar een brei-oma die een trui wil breien voor mijn zoontje, loop ik binnen bij het bejaardenhuis in de buurt. Een medewerkster op de gang verwijst me naar de dagopvang, in de vleugel aan de overkant.
  Daar moet ik door een gang met deuren die over de volle lengte indringend naar urine ruikt. Aan het eind een deur met een cijferslot. Dan de dagopvang: een kamer vol demente kasplantjes. De
  begeleidster daar zegt wat ik inmiddels vermoed: hier ga ik mijn brei-oma niet vinden.
  Op de terugweg kom ik langs een poster met een handgeschreven tekst aan een pilaar: „Wees lief voor je kinderen, want zij kiezen later een tehuis voor je uit.”

  K. Wolfs

 98. Brei-oma, naaitante, punniknicht, haakneus … er zal best het nodige zijn geginnegapt toen de term werd uitgevonden. Ik kende hem nog niet.

  Het concept: ik begrijp dat men een bejaardenhuis in mag om een wildvreemde vrouw (man mag ook?) te vinden die een trui voor je gaat breien? Je kent het mens niet, en zij jou niet. Dit soort lievigheidjes doe je toch met je familie of kennissen/buren, niet met wildvreemden? En alle vrome praatjes ten spijt: dat geldt ook voor dat omaatje hoor. Die ziet dat zeker niet zitten, maar doet eraan mee omdat ze denkt dat het zo hoort, dat ze anders minder goed verzorgd wordt.

  Ik neem aan dat dit echt een bestaand concept is in Nederland, ik dacht even aan De Speld namelijk. Maar toen realiseerde ik me dat het best wel past bij de participatiemaatschappijgedachte, geintroduceerd door Rutten en Asscher, die met een uiterst uitgekookt bezuinigingsprogramma op de ouden en zwakken bezig zijn, dat zijn weerga (ook in communicatie) niet kent. Met de PvdA! Vervelende dingen voor de mensen verpakken als vooruitgang! Als goede dingen voor de mensen. Afgekeken van Sarkozy wellicht. Maar met een meedogenloze, huiveringwekkende kracht doorgevoerd. Vind je het gek dat Samson zo chagrijnig is? Tegen die twee kan hij niet op!

  Het ikje, ja K. Wolfs, prima beschreven, de urine, het cijferslot, de kasplantjes … One Flew over the Cuckoos Nest, Ver van ons bed? Welnee, daar komen wijzelf later in. Nederland wordt toch wakker alsjeblieft.

 99. Wat een deprimerend Ikje op zo’n mooie dag als vandaag. Tenminste, hier in het Nederlandse is het prachtig herfstweer; geen idee hoe het in verre oorden is.

  ‘Kasplantje’ vind ik niet zo’n goede term in dit verband: ik neem aan dat de wolvin bedoelt dat de oudjes zo dement zijn dat ze a la comapatiënten een plant zijn. ‘Kasplantje’ associeer ik met iemand die veel zorg behoeft én krijgt. Dat eerste klopt, dat tweede niet.

  Maar ja, zo voel ik het aan. Gekke meid die ik ben, hoor ik dan te zeggen geloof ik.

 100. Ja, dat hoor je zeker te zeggen. Is ooit geintroduceerd door CCR uit Rotterdam als ik me niet vergis. Ik mis hem nog altijd, hele intro’s had ik hem aan kunnen wijden. Eigen rubrieken. Het hele package.

 101. Vanmiddag kwam er bij ons in het tehuis weer zo’n vrouw een “brei-oma” uitzoeken. Te gierig om zelf kleren te kopen. Eigen familie had ze zeker niet of had ze ruzie mee. Maar moeten wij daarvoor boeten? Niemand hier wil toch sokken voor een wildvreemde breien? We hebben dus ons brei-omasabotageprogrammaatje weer eens uitgerold. Een kwartiertje voor ze kwam een emmer pis over de gang uitgestort. En toen de deur open ging allemaal op commando kwijlen.
  Ze was in no time weg.

 102. Heel goed! Dat zal ze leren, die brei-parasieten!

  Op commando kwijlen, dat moet ik nog eens leren, lijkt me handig.

 103. Apiedapie
  december 6, 2014 om 13:12

  “Vind je het gek dat Samson zo chagrijnig is? Tegen die twee [Rutte en Ascher] kan hij niet op!”

  Samsom is een rasacteur. Hij staat vierkant achter het kabinetsbeleid en zijn politieke vrienden Rutte en Ascher. Maar in een poging om zijn morrende achterban en al die sukkels die zgn. strategisch gestemd hebben te sussen, huilt hij krokodillentranen als zijn kabinet (want hij wordt ook wel de zoveelste minister genoemd en voert een ijzeren fractiediscipline) weer eens een met beleid komt dat het beetje solidariteit en recht op sociale zorg dat nog over is verder afbreekt. Die gladjanus van een Samsom is juist de ergste van allemaal!

 104. Is het verhaaltje authentiek? zou het echt zo. gebeuren?
  Hier & Daar wat opgeleukt?

  Is er niet ’n groepje mensen, die wensen & verlangens van zij die hier nog niet wonen?
  Je belt eerst , informeert.
  Meneer wij combineren 3 huizen dat levert 6 brei oma’s.

  Ze Krijgen computerles., , chatten.
  Breien? Geen tijd voor, ze leuteren over het serieuse gedeelte van ’t leven.
  Neen, geen rollator wedstrijden hier meer.
  Als ze begeid wandelen moeten alle mobieltjes worden ingeleverd.
  Vorige maand liep iemand te sms-en die hebben ze uit het kroos moeten halen.
  We doen wel wat, toch adviseren we eerst in huiselijke kring wat te monitoren.

  Ik ga naar mijn rariteiten kabinet.

 105. Wat worden we deze week verwend met de ikjes.
  Het is niet duidelijk of de dagafdeling gesloten was of de afdeling waar ze uit kwam, maar het is behoorlijk naief om te denken dat je in een bejaardenhuis, waar de bewoners kennelijk niet hun plas kunnen ophouden en achter slot en grendel zitten, nog iemand zult kunnen vinden die een trui kan breien, ja een bruine trui misschien nog wel.
  Zo lees ik ze graag en het hikje is ook onovertroffen.

 106. apiedapie
  Een beetje overdrijven mag, maar een bejaardentehuis in Nederland vergelijken met het gesticht uit de prachtige film one flew over the cuckoo’s nest gaat mij toch te ver. Ik heb de titel nooit goed begrepen (wie viel er nu eigenlijk uit het nest ?) maar het gaat in die film toch vooral over machtsmisbruik en willekeur in een gesloten psychiatrische inrichting, waar bovendien een paar figuren zitten die daar eigenlijk niet thuis horen, Jack Nickolson en de native American, the chief.
  Echt een klassieker, net als the Deer Hunter, die gisteravond weer werd uitgezonden tot mijn grote genoegen.

 107. @Mopper, ‘Cuckoo’s nest’ is slang voor psychiatrische inrichting. Waarschijnlijk omdat ‘cuckoo’ ook wel wordt gebruikt voor kierewiet.

  @Apie, wie is ‘zijn’ in jouw post van 17.08?

 108. Ja, overdrijven is een stijlvorm waar ik me af en toe graag van bedien. De associatie kwam bij me op toen het dagverblijf werd beschreven, die achter het cijferslot. Maar verder gaat de vergelijking mank. Qua titel is het toch wie vloog er over het koekoeksnest? Niet dat ik hem dan wel begrijp, ik ga eens googelen.

 109. Luv, “zijn” slaat uiteraard op de reageerder die zich van dat pseudo bediende. Was in alle opzichten een topper: erudiet, grappig, gestoord, had veel meegemaakt en kon er over verhalen zonder te willen opscheppen, wist heel erg veel van koken, drugs, muziek en allerlei andere dingen. Je kon hem niet in een vakje duwen. Zijn kopsuggesties vaak van een krankjorumme schoonheid. Fascinerende man, ons helaas ontvallen omdat hij zich mateloos irriteerde aan de site van de buren, de traagheid, het modereren, etc. Zijn afscheidsboodschap (en een voorbeeld van een kopsuggestie) staan ergens tegen het einde van dit (lange) artikel.

  Hier is hij bij mijn weten nooit geweest. Dit speelde een jaartje of twee geleden.

 110. Eens met wat er zo al geboden is, , gereageerd is . Ik lig hier om verschillende observaties , …die zijn gewoon leuk.

  Luv heeft ’n Pareltje met op commando kwijlen.
  och, de werkelijkheid is misschien ook hier weerbaarstiger, zou je niet op latere leeftijd het slijm niet meer weg slikken , dan gaat het vanzelf de andere kant op?
  Oh, dan gaat het niet op commando, het is wreder, het valt niet te stoppen.

  Hier werd gister op HBO-channel Commander Phillips gezien.
  Verhaaltje over piraterij door Somaliers.

  De commandant is na, onmenselijke, ondragelijke spanningen, gedesorrienteerd, als hij medisch wordt onderzocht.

  Op internet genoeg detalis.

  Naast kooivechten, eindeloos commentaar van iedereen o alles in de wereld, wel ‘ns aardig zo’n verhaal zo terug te zien.

  Lees dat mevrouw S Kaag, geweldig werk heeft gedaan.
  ’n Werkende briljante moeder.
  De (echtgenoot?) blijft buiten beeld.
  Wat zou hij doen? Geen idee.

  Ik groet u, dag, dag, dag.

 111. Kees, we zullen nooit weten wat er zich achter de deuren en in de koppen van die heren afspeelt, en ik heb niet meer informatie dan jij. Maar op mij als simpele krantenlezer komt het toch anders over. Asscher geholpen door de VVD community werkt de te linkse Samsom eruit. Samsom zag het al vroeger aankomen (toen hij zijn eigen Paard van Troje binnenhaalde), maar dacht dat hij het op zijn populariteit (in de Kamer) wel zou redden, ziet nu dat het verkeerd gaat en slaat (te wild) om zich heen. Telegraaf speelt er dankbaar op in. Samsom stapt binnen een half jaar op met een mooi verhaal over principes en zo. Gladjanussen zijn het allebei, maar naar mijn smaak is Asscher Gladjanus numero uno. Die man kan zalven, dat houd je niet voor mogelijk, zalven tot en met het premierschap, dat hij vast gaat krijgen. Wee arm, zwak, oud en ziek Nederland. 😦

 112. Prettig gestoord, werd dat ook wel genoemd, maar dat is inmiddels een oudbakken term.

 113. apiedapie
  Ik heb dit (lange) artikel nog eens herlezen. Pamela was er ook bij op 30 oktober 2013 in Utrecht. Was vergeten dat ik van haar nog een trap na kreeg, toen ik overstapte van drasties naar hier.

 114. Luvienna
  wist ik niet. de nederlandse vertaling van de film luidde: ‘ en een viel uit het nest’ . dan blijft de vraag wie er uit het nest is gevallen. McMurphy (Jack Nicholson) is met valse voorwendselen (om een lange gevangenisstraf te ontlopen heeft hij geestesziekte voorgewend) in de inrichting terecht gekomen, net zoals de koekoek haar eieren heimelijk in het nest van een andere vogel legt, maar hij is niet uit het nest gevallen. Hij is in de inrichting gebleven en moest voor straf een lobotomie ondergaan. De enige die ontsnapt is is de Indiaan (the chief) maar hij is niet uit het nest geduwd door het koekoeksjong of eruit gevallen, maar is ontsnapt door het keukenblok door het gepantserde glas te gooien. Ik houd het toch op de Indiaan.

 115. Het internet staat vol met interpretaties van de titel. Deze vond ik zelf het aardigst:

  The cuckoo’s nest refers to the mental institution where the story takes place. ‘one flew over’ refers to the main protagonist, ‘r. p. mcmurphy.’ he’s a rebellious spirit who refuses to buckle under the rules, assiduously observed and applied by the head nurse, nurse ratchet, and is a constant source of free-thinking activity in violation of said rules. ultimately, mcmurphy is ‘tamed’ (i won’t reveal how – i’m not a ‘spoiler’) and the loss of his freedom and lively ways and happiness is very sad – yet it serves to ‘free’ another inmate.

  mcmurphy is the one (the ‘soul’ or ‘spirit’) who ‘flies over’ the mental institution. his persona becomes uplifting, enlightening, freeing – much as a bird might inspire others to fly.

  Source: ene pandyman

 116. Die NL-vertaling lijkt me wat vreemd; vliegen is wat anders dan vallen.

  Ik zou verwachten dat de hoofdpersoon de “I” in de titel is, maar in dit geval lijkt me dat Chief er het beste uit komt.

 117. Ja mopperkont, pawi en lummel vonden het destijds nodig om overstappers (die voor mij helegaar geen overstappers waren, ieder was vrij om zowel hier als daar te reageren), stevig te beschimpen. Ook ik zelve werd regelmatig door de mangel gehaald, ook door JaJu, Ook hem heb ik bij mijn weten nooit iets misdaan, nooit iets miszegd. Vervelende laatdunkende grappen over een prostaatoperatie die ik zou hebben ondergaan etc.

  Ook RSB wordt regelmatig, naar mijn smaak, te gemeen en persoonlijk aangepakt aldaar en – tot voor kort – alhier. Ze wou niet “in een adem genoemd worden met RSB” of in dezelfde lijst staan, en dat soort taal. Alsof het een smerig beest is. Hier is dat dus afgelopen, dat vind ik heel prettig.

  Inmiddels wil men aldaar graag geloven dat er daar nooit iets van mij is geschrapt. Mag hoor. Ik weet beter en heb ook de bewijzen dat dit wel gebeurd is. En DSR en Luvienna moesten beloven mijn naam niet langer te noemen, ze deden het een paar keer toch, en dat werd wel degelijk geschrapt. En Luvienna vervolgens van de site geschopt, haar inlogcodes ontnomen of iets dergelijks. Vraag het ze zelf! Geschiedvervalsing aldaar dus.

  En JdeW meldt ook nog dat ik daar vaak onder andere namen ben teruggekomen, haha, mocht hij willen! Zoals gezegd in het begin een paar keer als kwinkslag en verzoeningsstapje, maar toen dat allemaal rigoreus werd geschrapt en er ook op emails van mij niet werd gereageerd was voor mij de aardigheid er daar definitief van af. One flew over the cuckoo’s nest ….

 118. Nou, APD heeft JdW net zo goed verwerkt als HR A. treurige grinikicoon. Wat staa tie er boven, zeg.

  Nou DSR er toch wordt bijgehaald:

  ‘En DSR en Luvienna moesten beloven mijn naam niet langer te noemen, ze deden het een paar keer toch, en dat werd wel degelijk geschrapt.’

  En dat mij dit nu deze week opnieuw moest gebeuren met een reageerder die ik zeer waardeer! DSR schreef de naam en pats – in de moderatie!

  Heb nog niet uitgeprobeerd of eea nog steeds het geval is, maar het is toch te gek om zo met meel in de mond te moeten praten – zeker als we nog eens aan de oude geschiedenis van APD op Drasties denken.

 119. Nee DSR, bij JdeW mocht mijn naam niet meer worden genoemd, hij wilde geen discussie over of ik nou gelijk had of niet. We weten uiteraard waarom. Dus alles met mijn naam werd tegengehouden of nadien geschrapt, ook als het met alleen een toespeling op mijn naam was.

  Hier mag iedereen over Pawi praten, ik heb er ook, zoals je toch hebt gezien, volstrekt geen moeite mee om mijn standpunt uit te leggen en dat van anderen te lezen. Als je haar naam in je reactie noemt dan wordt deze alleen even gekeurd alvorens hij op de site komt. Hij wordt niet geschrapt, hij wordt niet weggemoffeld. Je hebt toch wel gezien dat reacties van HR en anderen, waarin mijn mening niet werd gedeeld, gewoon op de site zijn verschenen?

  En nog sterker (die vergelijking met drasties is wel zo verkeerd): stel ik als voorwaarde aan jou of een andere reageerder voor het hier mogen posten dat je de naam van pawi niet meer noemt??? Kom nou toch man. Ga je schamen voor je slecht lezen of bewust dingen op de spits drijven.

 120. Ga jezelf schamen voor de manier waarop jij hier eerder deze week de boel op de spits hebt gedreven en je in algemene zin negatief hebt uitgelaten over de reageerders hier.

  Je hebt het recht niet om me zo toe spreken, omdat ik met van mening verschil, hoogmoedig blogbaasje dat je d’r bent. ’t kan jouw blog wel zijn, waar je heer en meester bent, maar praat als in die laatste zin reserveer je maar voor je ouwe moer, huisdieren, kinderen, partners en wat dies meer zij.

  Enfin – DSR heeft gezegd. Schluss.

 121. Nee, DSR, ik heb me niet in algemene zin negatief over reageerders uitgelaten, alleen over pawi. En dat heb ik uitgelegd. Over jou heb ik niks negatiefs gezegd, en ik heb jouw commentaren en die van anderen ook gewoon allemaal toegelaten en er op gereageerd. En gezegd dat jij/jullie het niet met me eens hoeven te zijn, en jullie niet met mij. Wat wil je nou nog meer?

 122. Zo, fijn om hier weer te zijn. Vandaag eerste van vijf! verjaardagen die ik dit jaar vier; één omdat deze en gene niet met die en gene in één kamer wil zitten, één omdat hij totaal geen andere mensen aankan, één omdat dat zo uitkomt, één om te zuipen, en de echte omdat ik dan jarig ben en het toevallig kerst is en iedereen andere dingen wil doen.

  Weet niet meer waar ik het las, maar de tulband (met zwempak/bikini) en met fles deed mij het meest, laat die soep maar achterwege. Zeg ik nu. Dan kan ik niets meer zeggen waarschijnlijk.

  Ik heb vorige verkiezing 6 maal op Samsom gestemd (5 mensen overtuigd) en ik denk dat hij ze alle 6 kwijt is. Wordt weer Dierenpartij voor mij, ik ben toch geen ezel die zich…enfin dus.
  Bovendien ga ik volgend jaar vrijwilligerswerk bij de dierenambulance doen dus dat past wel.

 123. Leuk Timmertje, ik heb ook bij de dierenambulance gewerkt en bij vogelasiels en zo, hartstikke leuk werk. Maar duiven daar heb ik sindsdien een hekel aan. De ratten van de lucht, ze werden met een gehavend pootje binnengebracht en vervolgens dagenlang vertroeteld en verzorgd. Duiven!

 124. @APD
  Je hebt je niet over specifieke reageerders uitgelaten, dat beweerde DSR dan ook niet, maar als je even terugleest dan zul je zien dat je je, in de traditie van JdW, bepaald niet lovend hebt uitgelaten over de reageerdersgemeenschap in het algemeen en aangezien we maar met weinigen zijn, voel ik me dan toch aangesproken.

  Maar DSR vertelt hier niets nieuws, hij had al eerder zijn ongenoegen over die schimpscheuten uitgesproken.

  Op je vraag wat DSR wil: minder grilligheid van de blogbaas als ‘m iets niet aanstaat. ’t was tamelijk onprettig zoals je reageerde. Maar opnieuw, dat had DSR al eerder gezegd.

 125. DSR, als je zelf een blogbaas was geweest, dan had je anders gedacht over die “reageerdersgemeenschap in het algemeen”. En dan heb ik het uiteraard niet over de reageerders die het hier elke week weer tot zo’n prettig en interessant blog maken. Geen idee waarom uitgerekend jij je aangesproken voelt. Niet nodig.

  Minder grilligheid: gaan we proberen, hoewel het niet zo grillig is hoor. Dit is de eerste keer in drie jaar tijd. Laten we hopen dat we nu weer minstens drie jaar doorkunnen.

 126. apiedapie
  de letterlijk vertaling ‘ een vloog er over het nest’ vind ik een onzinnige interpretatie, omdat het geen recht doet aan de wezenlijke betekenis van een koekoeksnest, te weten, dat het eigenlijk niet het nest van de koekoek is en dat het koekoeksjong de eieren of de jongen van de oorspronkelijke nestbouwers er rucksichtloos uitflikkert. Ik las op wikipedia dat het koekoeksjong zelfs in staat is om zoveel geluid te produceren, dat de ouders die af en aan vliegen met voedsel de indruk krijgen dat het nest nog steeds vol zit met hun eigen kroost.

 127. Duiven. Ja het gaat wel wat ver soms. Maar ik las vandaag over een gezin met een kindje van anderhalf die niet kon zitten of eten zonder hulp. Hij kon eigenlijk niets. Dan denk ik: is het voor iedereen het best als we iedereen laten leven? De ouders hebben de keus, maar ik zou willen leven in een maatschappij waarin de artsen al snel zeggen: dit kindje heeft geen kans op een eerlijk leven, en het zal jullie leven voor altijd belasten. En als jullie oud zijn en bijna dood, dan maken jullie je ook zorgen over wat er zal gebeuren na jullie dood.
  En ook de maatschappij zal een flinke kluif (sorry) aan dit kindje hebben…
  Het is nu een schattig, hulpbehoevend kind maar daar heeft deze aarde geen gebrek aan…
  Echt kerstgedachten vind je niet?
  Ik heb mensen gekend (viavia) die een rattenopvanghuis runden.
  Duiven, ratten, er is altijd wel iemand die ervoor opstaat.
  Misschien moeten we maar wat harder worden op de juiste momenten.

 128. Mijn vader zei altijd:” wie jong is en niet links stemt die heeft geen hart, wie oud is en nog op links stemt, heeft geen verstand. Ik vond dat destijds maar reactionaire praat, maar ik denk dat hij groot gelijk had.

 129. Zeker, maar zoals Luvienna uitlegde, het gaat niet om een koekoeksnest, maar om het geluid, koekoe, vergelijkbaar met ons “kierewiet”. Wist ik ook niet. One is overigens niet een (1), maar in deze betekenis: iemand, een persoon.

  Inderdaad, een koekoeksnest bestaat per definitie niet. Ze bouwen het niet, ze verzorgen het niet, ze dumpen hun jong in een ander nest. Dat jong werkt de rest eruit. Maar daarmee is dat nest nog altijd geen koekoeksnest. Vergelijking met de film gaat mank, want de hoofdpersoon werkt de anderen er niet uit, vraagt niet om meer aandacht van de leiding, integendeel, hij helpt de andere “jongen” juist. Helaas met fatale gevolgen.

 130. Hmm, ik ben van links via ietsje minder links weer op links uitgekomen. Het eerste links inderdaad vanuit het naieve hart van de tiener. Dan denken dat er wel centjes moeten worden verdiend. Maar nu wijzer en de maatschappij beter doorgrondend ontkom je toch niet aan de constatering dat de zwakken het stelselmatig en overal moeten afleggen. Hopla, terug naar links, maar ja, wat is links nog vandaag de dag.

 131. Timmer, je vergelijkt een kindje dat geen noemenswaardige mogelijkheid tot zelfstandig leven heeft met dieren als ratten en duiven. Die vergelijking gaat mank; met duiven en ratten is in overlevingsmogelijkheid meestal niets mis, integendeel. Waarom we dat soort dieren zouden moeten uitroeien, anders dan vanuit een soortcentrisch egoïsme, is mij niet duidelijk.

 132. Ik denk niet dat Timmer bedoelt dat we duiven en ratten moeten uitroeien, Luvienna. Maar een duif met een gebroken pootje met man en macht opknappen, spalken, etc, gaat hem wellicht wat ver. Mij toen ook. Sommige duiven werden echt als hoopjes veren binnengebracht. Een Jan van Gent, dat vond ik dan weer wat anders. Ook een rat die ik niet ken, dus niet als huisdier heb gehad, zou ik niet gauw gaan zitten spalken en opereren. Wetende dat ze elders uitgeroeid worden, met gif en al. Dan is de moeite voor een zo’n individuutje gewoon niet te rechtvaardigen. Mensen die dat wel doen, die vind ik lief, en ik zou hen mijn mening zeker niet willen vertellen laat staan opdringen.

  Een kind dat ongeneeslijk ziek is, ja, dat is iets moeilijks tussen ouders en arts en maatschappij, daar zijn boeken over geschreven.

 133. Als er bij de dierenambulance een hond of een kat wordt binnengebracht die een hoopje ellende is, dan wordt die toch ook opgelapt, ondanks het feit dat honden en katten elders vergiftigd worden en in landen als Korea en China worden behandeld op een manier waar de honden geen brood van lusten – neem me de uitdrukking niet kwalijk?

 134. Luvienna:
  ==Waarom we dat soort dieren zouden moeten uitroeien, anders dan vanuit een soortcentrisch egoïsme, is mij niet duidelijk.==

  Was ook niet wat ik wilde zeggen. Apiedapie heeft gelijk, soms spenderen we wel heel veel geld, moeite en liefde aan dieren die het anders niet zouden redden. Maar ja, de Dierenambulance, en vele asiels, draaien meestal op liefde en vrijwilligers, dus dan is mooi.

  Ik ben éénmaal bij de rattenmensen geweest (kan ik misschien nog wel inbouwen in ‘ik ben geboren met een burnout’, wat eigenlijk Blank Vuil moet heten, maar dit terzijde) en om mij te overtuigen dat ratten mooie mensjes zijn kreeg ik een speciaal naakt ratje op mijn arm die gelijk ging pissen wat hen deed uitroepen: Wow, dat doet ie alleen bij mensen van wie die houdt…

 135. Apiedapie: Hopla, terug naar links, maar ja, wat is links nog vandaag de dag.

  Ik volg je en ik wilde 25 jaar geleden al een partij oprichten RoodRechts als antwoord op GroenLinks. Ik denk dat de rechtervleugel van de PvdA (die is er wel) samen met de linker vleugel van de VVD (toch zeker één of twee procent) met een snufje D’66 en SP een brede middenpartij kan vormen, met rechts de rest van de VVD en PVV en een deel van het CDA en links het overgrote deel van de SP met de rest van het gristelijk politiek gebeuren (minus SGP).
  Dan moet (mag) de partij voor de Dieren altijd blijven bestaan (en bv de voorzitter van de Tweede Kamer leveren), en de Henk Krols en de nog ergere dan Geert zijnde de afvallige PVV’ers het afvoerputje, zo nodig in een democratie. En GroenLinks? Die heft zich op.

 136. Ik was daar als passant, niet als koper, ontvanger. Dus nee, en dit ratje was daar omdat zij therapie kreeg.

 137. Timmer, ideeën en overtuigingen zijn tegenwoordig niet meer goed in links en rechts in te delen. Waar valt bijvoorbeeld de Partij voor de Dieren onder? De ‘linkse’ PvdA heeft behoorlijk rechtse standpunten, volgens definities van vroeger. En de VVD heeft (soms) groene plannen.

 138. Om nog maar een bot in het hok te gooien, ik heb ooit heerlijk hond gegeten en waarschijnlijk ooit kat (smaakte niet echt lekker).

 139. De Partij van de Dieren valt volgens mij onder de hoognodige luxe van een kapitaalkrachtige maatschappij die ook de onmondige een stem kan geven.

 140. Links en rechts is niet meer wat het geweest is, da’s zeker zo. Vroeger was links voor de arbeiders, en rechts voor de bazen. Milieu, dieren en ontwikkelingshulp waren links toen het nog om de ethiek ging (de arme mensen helpen, de arme dieren, en het kostte geld zonder iets op te leveren) en werd ook door rechts omarmd toen goed voor het milieu geld bleek op te leveren (energiebesparing!), goed voor dieren ook geld kon opleveren (je kon je ermee onderscheiden: kwaliteitsvlees i.t.t. de goedkope troep uit heb buitenland) en goed voor arme mensen in ontwikkelingslanden ook geld kon opleveren, omdat die landen zich ontwikkelden en ineens ook markten werden. De VVD heeft een paar heel goeie milieuministers geleverd. Ik bedoel maar ….

  Links/rechts anno nu, de lakmoesproef, lijkt me nu hoe gaan we om met oude en zieke mensen. Het levert immers geen geld op als je ze goed behandelt, in tegendeel, het kost alleen maar geld. Je ziet rechts dan ook snoeihard bezuinigen met de meest prachtige woorden. En links … het echte links staat gelukkig nog pal.

 141. Ik was ooit getrouwd met (let op!) een vrouw (tot dusver nog wel te volgen) (ja, een vrouw, ik was 19, zij 25, groot verschil, ik zat op de Havo, zij werkte om de hoek van de Eifeltoren, maar ik loop vooruit) geboren in Angola maar wiens ouders (werkten daar als leraar en lerares) uit Martinique kwamen en zij woonde dus in Parijs (ik in Overtoomse Veld bij mijn ouders) en met haar bezocht ik een Koreaans restaurant waar je toen nog (semi?) legaal hond kon eten. Ik heb niet gevraagd wat voor hond het was, het waren heel dunne plakjes vlees die je zelf moest bereiden.

  De kat, dat is een ander burnout verhaal en dat omhelst o.a. een nachtelijk bezoek aan een kerkhof in Piemonte, een waarzegger uit Corsica en pissen tegen het politiestation van het dorp en worstjes.
  Soms denk ik: als je het verzint geloofd niemand het.

 142. Tip: de nieuwe markt is ontwikkelingshulp, ebola , asielzoekers.
  Levert veel geld op.

  Bonne Nuit..

 143. ==Links/rechts anno nu, de lakmoesproef, lijkt me nu hoe gaan we om met oude en zieke mensen. Het levert immers geen geld op als je ze goed behandelt, in tegendeel, het kost alleen maar geld. Je ziet rechts dan ook snoeihard bezuinigen met de meest prachtige woorden. En links … het echte links staat gelukkig nog pal.==

  Wij hebben volgens mij veel minder vrije dagen dan andere Europese landen, want protestant en VVD, dat is geen fijn ‘voor mooie mensen’ huwelijk.
  Mooie mensen willen leuke dingen doen, in hun vrije tijd en daarmee de economie aandrijven (snappen eerder genoemde groep niet).
  Oude mensen, en ziek en zo, kunnen we allemaal worden. Nederland zou weer een gidsland kunnen worden door de maatschappij OP HEN in te richten van het wieg tot de graf, alles in dienst van een mooi einde, iedereen zijdelings (zoals gedeeltelijke dienstplicht in Noorwegen) bezig (met handen of met geld) met onze ouders(ooit onszelf): een maatschappij waar via 3D printers en robots het leven lichter wordt (in plaats van door geld te willen verdienen aan het uitputten van de aarde-diamanten-olie-etc) en dus draaien om diensten en niet om rendement (aandeelhouders de pot op).

 144. het is gewoon vernoemd naar een Amerikaans slaapliedje
  “one flies east, one flies west, and one flies over the cuckoo’s nest”.
  net zoiets als het onzinnige ‘ oost west, thuis best’ . We zoeken er weer te veel achter.

 145. Maar misschien is lichtelijke verontwaardiging over het eten van een hond beter dan diep politieke bespiegelingen op dit moment, terwijl ik eigenlijk maar één prangende vraag heb, die wellicht beter onbeantwoord kan blijven…

  Wie, of ten minste, waar zijn jullie nu?

  Ik ben hier.

 146. Was met lief paar op pad vandaag naar kringloop in Noord. Ik ben nog getuige bij hun huwelijk geweest, hij ook bij één van mijn gestrande huwelijken, en hij zei: Ik vergeet veel, maar ik leef ook alleen maar in het nu.
  Ja, antwoordde zij, maar helaas niet in het hier.

  Dat vind ik nu grappig.

 147. Maar waar zou Luvienna zijn? Klare taal slaapt, en zo hoort het ook. Mopperkont, tja, het is het één of het ander.

 148. Mopperkont: Ik weet niet precies wat ik bedoelde maar het was wel positief…
  Lichtjes gaan langzaam uit
  hier

 149. ik geniet hier en nu nog even van Bach met Lenneke Ruiten en Jan Willem de Vriendt

  Na dat vreselijke materialistische sinterklaasfeest.

 150. Hahaha! (Timmertje @00:37) Die is erg geestig. Overigens ben ik hier en Apie gelukkig dus ook.

 151. 200.

  Wat ’n herrie, zeg. Kom ik net binnen, word ik de actualiteiten rubriek ingezogen.
  Met Bach erbij.
  Vandaag super gespeeld.
  Het goede karma.
  Roos meet 2 fraaie transpaqarante bollen. Blowing bubbles…als je dat niet meer kunt?

  Niet te veel oideeen , 2 is genioeg, heel zorgvuldig uitwerken.

  Prima rubriek.

  Feel unchained.

Ik vind er dit van:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: