Zwitserland en Turkije vechten om de botten van Sinterklaas

Een Turkse archeoloog is naar de paus gestapt in een poging om de botten van Sinterklaas terug naar Turkije te krijgen. Stoffelijke resten van de goedheiligman, die voormalig bisschop van Myra (Turkije) is, liggen in de kathedraal van Freiburg (Zwitserland). Zeshonderdduizend pelgrims komen jaarlijks naar Demre (het huidige Myra) en treffen daar een leeg graf aan. Dat kan zo niet langer, vindt archeoloog professor Nevzat Cevik (Akdeniz Universiteit Antalya). “Hij is in Turkije geboren”, zegt hij in een Zwitsers dagblad, “en daar moet hij dus ook zijn laatste rustplaats krijgen.”

Sint en Piet - hier nog in gelukkigere tijden
Sint en Piet – hier nog in gelukkigere tijden

De Freiburgers piekeren er niet over om op het Turkse verzoek in te gaan.  Het is een godsdienstoorlog, zeggen ze. “We zullen ons Sinterklaasrelikwie  nooit weggeven”, zegt een woordvoerder van de kathedraal, “het is een symbool en voor altijd met de geschiedenis van onze stad verbonden.” Bovendien hoort het relikwie in christelijke handen te zijn en niet in een land dat door moslims wordt gedomineerd, vinden ze.

Sinterklaas was in de vierde eeuw na Christus bisschop van Myra. In 1087 werden zijn botten overgebracht naar de Italiaanse havenstad Bari. Met de zegen van Paus Julius II werden ergens in de late Middeleeuwen twee beenderen via Rome naar Freiburg gebracht. Op 6 december is het daar dan ook jaarlijks groot feest. Maar misschien is dat dus binnenkort verleden tijd.

Advertentie

Auteur: Bas van Vuren

Schrijver - Rijmer - Kijker - Stemacteur - Figurant - Kent beroemde mensen - Maakt liedjes - Doet iets met #ikjes - Want ja - Je moet toch wat

20 gedachten over “Zwitserland en Turkije vechten om de botten van Sinterklaas”

 1. @skom ..Ja inderdaad he,.. Turken die er nu leven kwamen er zo,n 1000 geleden het land bewonen en kwamen oorspronkelijk uit Mongolie staat me bij .

 2. Je zou toch als rooms-katholiek op hoge poten nu nog gaan eisen dat die ‘vermaledijde’ protestanten, die niet eens in heiligen geloven, van onze heilige katholieke Sinterklaas en zijn gebeente af moeten blijven! Gelijkhebberige mensen blijven het toch nog lekker vinden om elkaar minstens uit te schelden..Of erger?! Zouden ze nu nog steeds niet rustig kunnen overleggen?

 3. Ik denk dat die Zwitsers wat meer gelijk hebben dan de Turkse archeoloog: in de tijd dat de Sint leefde (voorzover hij historisch is) en in dus ook in de tijd van het verslepen van zijn botten, was er nog geen Turkije, en geen enkele Turk in dat land. Die veroverden de boel daar pas drie eeuwen later. Sinterklaas is beslist nooit Turk geweest.

 4. @laat@maar Elk volk komt oorspronkelijk ergens anders vandaan. Sommingen echter hangen een sprookje op dat ze daar al wonen sinds de aarde is ontstaan.

 5. @achaemenide Ja! Nederlands was vroeger saksisch!!!!!!

  En waarom nu niet meer? Geen idee.

 6. @ Apiedapie: maar de overledene in kwestie heeft waarschijnlijk nooit in zijn leven Turks gehoord en zijn botten hebben ook nooit in een Turks land gelegen, aangezien die weg zijn gehaald uit Myra door vissers/zeelieden uit Bari in de tijd dat Turkstaligen Anatolië aan het koloniseren waren en net voordat Myra zou vallen (toen nog Seldjoeken: http://nl.wikipedia.org/wiki/Byzantijns-Seltsjoe
  Oftewel, een Turkse claim daarop toont aan dat men in Turkije of 1) weinig historisch besef heeft, of 2) nog steeds bezig is met een oorlog van haast 1000 jaar geleden.

  @ Notvalid: dat is niet echt een goede vergelijking. Het Saksische zit nog in ons. De grenzen zijn veranderd, net als de namen van de staten/landen en de taal-/dialectgrenzen zijn wat verschoven misschien, al zijn de Germaanse talen natuurlijk sowieso veel veranderd.
  In Turkije is het anders. Dat kan je beter vergelijken met de VS: er zijn mensen van buitenaf gekomen die de boel hebben overgenomen. Sommige mensen zijn gedood, anderen gevlucht of verdreven, en de meesten zijn geassimileerd in de loop der tijden.
  Maar goed, zeker een punt wat achaemenide zegt: hier zijn op zijn minst ook ooit Neanderthalers verdreven door Homo Sapiens uit zuidelijker streken. De volksverhuizingen na de Romeinse tijd hebben Europa verder ook aardig door elkaar geschud, al zal er in Nederland en België relatief weinig veranderd zijn in die tijd. En willicht is er in de tussenliggende periode nog wel een wisseling van de wacht geweest die in onze geschiedenis (nog) niet is gedocumenteerd.

 7. Begrijp ik goed dat maar 2 botten in het Franstalige Zwitserse Fribourg liggen en de rest gewoon nog in Bari? En Fribourg is wat anders dan Freiburg im Breisgau, dat is een veel grotere stad in het Duitse Baden-Württhemberg. Beide hebben een kathedraal.

Ik vind er dit van:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: