Er is er 1 (zegge: één) jarig en dat is hij

Was Indra er maar, dan zouden we het zeker weten. Wat? Of De Schrijvende Rechter (DSR) vandaag jarig is. Oh dat. Nou, we doen een gokkie en we feliciteren ons internetfenomeen en beste paard van stal namens de hele Apiedapie Community van harte.  *hartelijke glimlachicoon*

Tja, DSR, wat moeten we daar nog over vertellen? Wat nou hommage, eerbetoon, bloemlezing, veren? Het is het hele jaar door al feest hiero. De hele site is al elke dag een eerbetoon aan deze Koning van het Internet, deze Wijsgeer, deze Kampioen Dit en Meester Dat.

De Schrijvende RechterVele lezers stemmen toch louter en alleen voor zijn Eindoordelen dagelijks af op het ikjesrubriekje, waarin hij NRC-lezers de maat neemt over hun lezersanekdotes? Nou dan! En zijn eigen ikje van een paar jaar geleden, niet frans bauergepubliceerd, is sindsdien schaamteloos vele malen gekopieerd tot aan hele bekende mensen zoals Frans Bauer aan toe.

Slager met varkenspoten

En toen  … bleek hij ook nogeens echt zelf te kunnen schrijven! Een feuilleton in tig delen over het Geloof en hoe het jonge DSRtje dominee op kanseldaarmee worstelde en vooral dan met de Dienaren van dat Geloof ergens in het oosten of noorden van het land. We zitten er nog middenin en wachten op deel 11 of 12 of hoeveel was het ook alweer?

keldertrapOok een aantal kortere verhalen verscheen van zijn hand. Ongetwijfeld vanuit dezelfde jeugdherinneringen puttend schreef hij een bloedstollend spannend verhaal over een hoefbekapper met een klein jongetje in een kelder. Met de Kerst deed hij dit als grote verrassing voor zijn fans nogeens dunnetjes over, met diezelfde hoefbekapper nu in een koude stal en een warm koeienschapenlijf. Spoileralert: ook dat liep maar net goed af.

lam

Dit was tie dan, istie nog heel? Ligt ie ergens?
Dit was tie dan, istie nog heel? Ligt ie ergens?

Nou ja, het verbaasde dus niemand dat DSR met twee vingers in de neus en mild en minzaam glimlachend de Reageerder van het Jaar 2014 Bokaal won. Het dingetje is naar zijn moeder opgestuurd, maar nog altijd niet aangekomen. Als dat zo blijft dan hebben we er alleen nog maar de foto’s van.

Nou en dan hebben we nu natuurlijk nog de Slagroomtaart. DSR, nog vele jaren in goede gezondheid en geluk, met je familie hier en thuis.

DSR_slagroomtaart

Advertentie

Auteur: Bas van Vuren

Schrijver - Rijmer - Kijker - Stemacteur - Figurant - Kent beroemde mensen - Maakt liedjes - Doet iets met #ikjes - Want ja - Je moet toch wat

31 gedachten over “Er is er 1 (zegge: één) jarig en dat is hij”

 1. Gefeliciteerd DSR.
  Vergeef die stadse jongen APDP dat hij een lammerend ooi aanziet voor een warm koeienlijf. En wees blij dat hij niet precies vermeldt hoeveel jaren je nu telt. Zo blijf je eeuwig jong.

 2. Ja, dat klopt hoor. Die verjaardag, bedoel ik – staat in mijn agenda, dus het is waar. Maar die loftuitingen – mooie geschreven, Apie – kloppen natuurlijk ook.

  Gefeliciteerd met een vers levensjaar, rechtertje!

 3. Van harte gefeliciteerd, DSR!
  Wat een geweldige taart heeft het bloghoofd voor u gemaakt!
  Prachtig eerbetoon ook weer.
  En nog een welgemeende, héél prettige verjaardag!!
  Verjaardagskusje van Ilona x

 4. Proficiat DSR, een heel fijne dag gewenst en ik sluit me aan bij de loftuitingen van de blogbaas in afwachting van een heerlijk stukje taart.

 5. Klare taal, dan hopen we maar dat DSR zelve ook een taart heeft gekocht. Vanwege de slechte ervaringen opgedaan met het versturen van de Bokaal (wellicht heeft de smiecht een niet-bestaand adres opgegeven, dit is “the internet” after all, hoe heb ik zo stom kunnen zijn icoontje), staat de Taart vooralsnog hier in de koele kelder, op de plank net boven het stenen wenteltrapje naar beneden, waar ik zo ongeveer eens per week nog altijd mijn hoofd tegen stoot, op weg naar de wijn- of andere lekkernijenvoorraad. Dat trapje gaat ook naar boven, da’s met alle trapjes zo. Maar daarboven staat die taart in de heerlijke koelte dus te wachten op wat komen gaat.

 6. Gefeliciteerd met deze mijlpaal, DSR.
  Hoop dat je nog veel jaren hier je Eindoordelen blijft geven, de ikjes hebben dat nodig. En wij. Geloof ik.

 7. Normaal gesproken reageer ik niet in de weekenden maar voor de verjaardag van DSR maak ik met alle plezier een uitzondering. Van harte DSR! Dat je nog vele jaren in gezond mag leven en dat je vele malen jonger en wijzer mag worden.

 8. Lieve vrienden, wat een onverwachte eer! Hartelijk voor alle goede woorden en wensen.

  DSR heeft dit weekend het naar hem genoemde museum voor het eerst bezocht sinds de Bokaal is gearriveerd. Onder belangstelling van de plaatselijke pers (nog geen internetpagina) en enkele nieuwsgierige dorpsbewoners die op gepaste afstand werden gehouden, heeft DSR de Bokaal uit de beveiligde verpakking gehaald.

  Eenmaal terug in Brussel zal hij zich in verbinding stellen met mensen die over de juiste apparatuur beschikkingen om een voor internet geschikte fotografie te maken, die dan ten spoedigste aan de blogbaas zal worden aangeleverd.

  Vervolgens had hij uit te leggen wie APD is, wat het zinnetje onderaan de plaatjes betekent, wat alle plaatjes voorstellen, wat het Reageerderschap van het Jaar precies inhoudt etc.

  Men was diep onder de indruk. Wanneer dit zich eennmaal heeft rondgesproken, zullen de zondagse hoeden nog hoger van de hoofden gaan, terwijl DSR’s terugknikje vrijwel onmerkbaar wordt. Niet uit hovaardigheid, maar omdat het wordt verwacht.

  De Bokaal is dus goed aangekomen in het DSR-Jeugdjarenmuseum. Moeder-curatesse treft inmiddels voorbereidingen voor de ontvangst van de taart, onder meer een speciale tent met koeling op een noodaggregaat. Ze laat vragen wat de afmetingen zijn, dit in verband met het eventueel uitlichten van de poort uit z’n hengsels.

 9. Joepie! Da’s goed nieuws en we zien de Plaat tegemoet. Qua Taart helaas niet, ik kreeg onverwacht bezoek uit Nederland, en ik dacht echt dat je vandaag niet zou reageren. Nou ja, volgend jaar toch? Het gaat om het idee. Hij was lekker, vooral die marsepeinen DSRetjes.

  Moedertjelief kan vast wel zelf een taartje kopen uit de entreegelden van volgende week. Nu de Bokaal erin staat, worden de drommetjes drommen. Mag ze dat overigens geheel zelf houden, dat entreegeld, of moet ze elke maand een paar procenten naar Brussel overmaken?

  Niet nieuwsgierig. Maar belangstellend. Ook mijn familie is aan het spreken over een jeugdmuseum in mijn geboortedorpje, over mij dan natuurlijk, niet over jou, het business plan komt per dropbox naar me toe. Ik sta er welwillend tegenover.

 10. En als deze je niet bevalt. Kan ik begrijpen, niet iedereen waardeert kwaliteit (qua gift) dan de volgende…
  Qua politiek, qua toetreding en zo, ach weet je, het gaat om het gebaar:

 11. @APD
  DSR begrijpt het, maar had zijn Moeder al over de taart verteld voordat je erop terugkwam.

  ‘De bloemen mogen achterwege blijven, maar op die taart rekenen we vast. Het hoeft geen grote te wezen, als we er mar piene van in de boek krieg’n. Skrieft dat mar op!’, zei ze tegen me. Jullie vechten het samen maar uit, maar DSR raad je aan om eieren voor je geld te kiezen.

  Alle opbrengsten van het Museum komen ten goede aan het onderhoud en uitbreiding van de collectie, alsmede wetenschappelijk onderzoek. We hopen op termijn een promovendus te kunnen aanstelle, en dromen van een leerstoel.

  Tipje: maak het meteen goed orde met de vergunning van je museum, dat je er ook een giftshop erbij wilt uitbaten. Als je dat achteraf moet gaan aanpassen, is het einde zoek en zijn zelfs steekpenningen niet uitgesloten.

 12. @Apie 17.00

  Volgend jaar? Er kan dit jaar toch nog wel een taart van af? Desnoods een feestelijk koekje, als Bruin het moeilijk trekt?

 13. Het is niet het geld, Luvienna, maar de tijd en moeite. Ik zou dan nu weer naar die bakkersvrouw moeten (het is een fabeltje dat bakkersmeisjes altijd fris en vrolijk zijn, dit was een haaibaai met holle chagrijnige ogen) en weer de hoon van de hele winkel moeten ondergaan vanwege die marsepeinen DSR-tegeltjes (die overigens heerlijk smaken). Nee, dat kan ik pas volgend jaar weer opbrengen. Live with it, en dat zeg ik ook beleefd aan zijn moeder. Om het goed te maken is het a.s. nieuwe intro extra DSR-vriendelijk. Kan zo ingelijst in het museum.

 14. En wij van het blogmanagement – afdeling Felicitaties en Aardige Gestes – feliciteren deze inmiddels reageerder in ruste van harte met weer een jaartje erbij. Maak er maar een fijne dag van, vadermans.

 15. Heel goed, Apie. Ook zij die heengegaan zijn, zijn in onze gedachten. Zo nu en dan.
  Gefeliciteerd, DSR!

 16. Och, maar Plopje dan toch! Laten we niet hopen dat hij heengegaan is!

  Wij hier op het blogmanagementhoofdkwartier denken regelmatig aan hem, zijn milde humor, zijn taalvondsten, zijn pedanterigheid, zijn ijdelheid, het kon best een grappig kereltje zijn. En man man man, hij kon schrijven hoor. Zoals maar weinigen alhier. Groot schrijver in den dop.

  Jammer dat hij af en toe een waas van zelfoverschatting voor zijn ogen kreeg en toch nog het keyboard kon vinden. En bleef vinden.

  Wij wensen hem alle goeds, en de deur staat altijd open, weet ie best. Hij is zelf weggegaan omdat ik niet wilde zeggen dat ik van hem houd. Welnu, dat wil ik nog altijd niet zeggen. Maar het is zijn eigen schaduw waar hij over heen kan springen, zo groot is dat schaduwtje niet * uiterst milde maar ook best stout glimlachicoontje* Of niet, en dan is het ook goed.

 17. Gefeliciteerd, DSR.
  Je hebt nog steeds vele fans hier. Maak die een beetje blij vandaag?

 18. Nadat DSR van verschillende kanten te horen kreeg dat, om maar eens een reageerder met zijn/haar toestemming te citeren “APD je verjaardagsthread heeft gerecycled om een graantje mee te pikken van je blijvende populariteit”, kon hij het niet laten om even een kijkje te nemen.

  Hij neemt even verrast als verheugd kennis van de felicitaties en goede woorden en zegt iedereen hartelijk dank.

  Er lijkt hier verder weinig veranderd. RSB boft met met z’n keurige reservaatje. Nog niet zo lang geleden werden dat soort lui in de blote reet aan de muur geketend en dan zo af en toe de koude brandslang erop. Nu kan hij rustig in een hoekje z’n creatieve-therapie-collages maken. De gemenigheid lijkt er van de weersomstuit zelfs wat af te gaan – meer likken dan trappen vandaag de dag. Een prima initiatief – chapeau!

  Woont Tim nog steeds op zichzelf of krijgt ie binnenkort hier ook z’n beschutte werkplaats met behoud van uitkering?

  Nog een fijne voortzetting, moge het voorjaarszonnetje op ieders knarretje schijnen!

 19. [gemodereerd vanwege aanhoudend getreiter/nom de plume vandalisme]

 20. Geen idee (meer) maar aangezien ik positief bezig ben zal het positief bedoeld zijn, echt.

Ik vind er dit van:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: