Ik ga slapen, ik ben moe, sluit mijn beide oogjes toe (89)

“Ik ga slapen, ik ben moe, sluit mijn beide oogjes toe” – Luvienna

Ellende alom. Vluchtelingen, Joost Zwagerman, Felix Rottenberg, rolstoelen in het Rijksmuseum zonder kussentjes, groene knolamanieten die de kop opsteken, en een graf dat geruimd wordt door de gemeentelijke dienst Onderhoud Openbare Ruimte en Afvalverzameling. Het valt allemaal niet mee. Het meeste komt echter op de pootjes terecht, het een wat sneller dan het ander. Ga maar slapen, je bent moe en sluit rustig je beide oogjes toe. Dit kalmerende versje, dat ook blogbaas dezes in zijn kinderjaren ’s avonds voor het slapen gaan met zijn moeder zong, moge daartoe als begeleiding dienen.

Goed, de ikjes dan, want daarvoor komen jullie in de eerste plaats.

Goed, de ikjes dan, want daarvoor komen jullie in de eerste plaats. We beginnen met een ikje van Anne Douglas, dat ging over een bordje “pas op voor de hond”. Het bordje bleek te waarschuwen voor het struikelen over een slapende, stokoude, grijze hond op een grijze vloer in een winkel. Dit ikje leverde een aantal herschrijvingen op en een definitie van “winkelen”:

“Winkelen = als twee vrouwen alle winkels/shops/outlets (etablissementen waarin kleding/schoenen/makeup/geurtjes/etc. worden verkocht) binnen hun bereik met een bezoek vereren, daar kledingstukken uit de stapels trekken en die dan tegen het licht houden, vervolgens afkeurend hun hoofd schudden en het kledingstuk op een hoop achterlaten. Na het bezoek aan de laatste winkel keren ze terug naar de eerst bezochte en kopen daar dan het bloesje/rokje/legging/string waarnaar ze op zoek waren.” (Letterzetter).

89doorzonDan was ene C.T.J. Willemse in zijn nachtdienst op de huisartsenpost uitgechat en uitgesurfd en had verder helegaar niets te doen. Hij ging dus maar zijn assistentes afluisteren. Om twee uur gaat de telefoon. “Nee hoor, wij kunnen niks voor u doen”, zei de assistente. „Als u ontevreden bent over de werkzaamheid van uw stofzuiger kunt u beter contact opnemen met Philips.” Een ikje voor de “Arts & Bloto” van de familie Doorzon volgens Luvienna.

Marty Bax vond het – in haar ikje – opvallend dat de grafruiming van haar overleden tante door de afdeling Beheer en Onderhoud Openbare Ruimte en Afvalverzameling zou worden uitgevoerd. “Wat had mevrouw dan gewild? Brief van de burgemeester? Fanfare voor de deur?” denk je dan. En er was een ikje van een schooljuf, Susannah Herman, over een leerling die twee doelen zegt te hebben: “doen wat ik leuk vindt” en “leren spellen”. De redactie van de schoolkrant weigerde haar opstel te publiceren, gelukkig is daar dan altijd nog de achterpagina van het NRC.

“En de clou wordt nabesteld?”

De blaadjes gaan vallen, dus de collecte-ikjes komen er weer aan. Zo gingen we eens lekker zitten voor een ikje uit die categorie van Irene Wing Easton. Helaas lepelde deze mevrouw met de onwaarschijnlijke achternaam alleen maar wat standaardsmoesjes op van mensen die niet willen geven. “En de clou wordt nabesteld?” merkte Luvienna dan ook op. Riverside Blues deelde mee dat in zijn achtertuin – het verre Oosten – het verschijnsel collecte geheel onbekend is. “Men kent hier geen collecte. Omdat het bedelen wettig is toegestaan, moeten de goede doelen in ‘n andere vijver vissen,”

Natuurlijk kon ook een ikje dat een volkswoede moest doen ontvlammen niet ontbreken. De behandeling van gehandicapten door de uitbater van een horeca-gelegenheid of door de medewerkers in een openbaar gebouw is daarvoor kansrijk. Anton van Bree deed met veel omhaal van woorden zijn beklag over het feit dat er in het Rijksmuseum geen kussentjes bij de rolstoelen worden uitgeleend. “Holland op z’n smalst. Als je je zin niet krijgt, een brief sturen naar de krant.” mopperde Mopperkont“Is het nou echt zo’n grote moeite om een (opvouwbaar) kussentje (in rugzakje) mee te nemen voor je vrouw als je samen uitgaat? In plaats van die zorg bij museummedewerkers neer te leggen?” vroeg blogbaas dezes streng.

… de rolstoel deed het gister wel, maar ene Riverside reed er mee. Alle wielen willen nu ‘n andere kant op?

Riverside Blues had het aardigste eindoordeel: “Oh Meneer, als het kan, Zorg voor Uw eigen faciliteiten. Plan alles even, informeer, monitor. Het is toch, niet handig als je ergens komt en men stelt, de rolstoel deed het gister wel, maar ene Riverside reed er mee. Alle wielen willen nu ‘n andere kant op?” En nee, meneer van Bree, er zijn geen Kamervragen over uw ikje gesteld en het museum is niet in de fik gestoken.

Soort zoekt soort - buurman van Mopperkont
Soort zoekt soort – buurman van Mopperkont

In de sector spontane oprispingen, normaliter het werkterrein van Riverside Blues en Timmerark deed nu Mopperkont een duit in het zakje. “Bij mij in de tuin”, flapte hij eruit, zomaar ergens, ” heeft de dodelijk giftige groene knolamaniet weer de kop opgestoken, hetgeen de buurman de opmerking ontlokte: “soort zoekt soort”. Aardig, dat wel, en wie weet vindt het citaat nogeens zijn plaatsje in de Tuinenspecial. Of kan Heer Rozenwater er iets mee.

Foto van vliegtuig gemaakt en bewerkt door Timmerark vanuit zijn eigen tuin

Het droevige nieuws van het overlijden van Joost Zwagerman bereikte natuurlijk ook ons blog. Timmerark: “Ik hoop maar dat hij op het eind vrede had met zijn eigen beslissing. 51 jaar, hoor ik net. Ik heb eenmaal een zware depressie gehad, een echt zware en vrij lang. Wel naar psychiater geweest maar niet aan antidepressiva begonnen. Na een maand of zes heb ik de depressie overwonnen.” Hij schreef er verder over op zijn eigen blog, dat lekker aan het vollopen is met een grote hoeveelheid over elkaar heen buitelende krabbels, gedachten, observaties, meningen, invallen,  en een steady groeiende schare van volgers en reageerders. Het blog had vorige week zelfs zijn eerste negatieve reageerder, een teken van rijpheid, een teken dat je blog ertoe doet, Timmer. Voormelde reactie is, zo lijkt het, met het hele artikel te zijn geschrapt, althans niet meer te vinden, da’s dan weer minder en doet aan Keessie in zijn beginjaren denken. Ga die weg niet op, Timmerark. Tip van blogbaas dezes. Was het de Kleine Johannes? Begon het met “doe is“? o_O icoontje

Gebbetje voor Pawi - Timmerark
Gebbetje voor Pawi – Timmerark

In de categorie leuke vondsten vonden we die van Timmerark alhier heel aardig: “Een duo heeft drie letters en een trio vier.” Maar het “gebbetje voor Pawi” dat Timmertje geplaatst wilde zien, viel hier als een worm in de soep, het zal vermoedelijk wel met iets op zijn eigen blog te maken hebben gehad (noot: blogbaas dezes leest aldaar slechts heel sporadisch mee). Het was een reclameposter voor gin-tonic, een drankje dat weer helemaal in schijnt te zijn. “ Zelf zou ik de gin eruit vissen en alleen van de tonic genieten.” Zei voormelde Pawi ervan.

Over drie dagen is hij weer ‘t heertje - Letterzetter
Over drie dagen is hij weer ‘t heertje – Letterzetter

“Over drie dagen is hij weer ‘t heertje” constateerde Letterzetter bij nevenstaand plaatje en sleepte daarmee de zoveelste Opname in de Eregalerij van de Keigroten in de wacht. Verder was er op het Kunstblog van Heer Rozenwater sprake van een pikant plaatje van A. met een te kort rokje, een plaatje dat echter zal blijven daar waar dat hoort, in de krochten van het besloten internet.

Er werd ook nog het nodige afgeouwehoerd op andere draden, waaronder zelfs op oude en voor dit intro niet gemonitorde ikjes– en kunstdraden, en we gaan daar om allerlei redenen maar eens niet op in. Een roerige periode kwam weer eens tot een einde, zoals De Schrijvende Rechter (DSR) zei. Over tot de orde van de dag dus.

Welke die is? De ikjes. En nieuwe afleveringen van DDIMMGH, Burnout, Tuinen- en Internetpreferenties, en wie weet, oud en nieuw werk van de smaakbepalende superieure schrijver uit Brussel, ook wel weer eens ergens in de komende tijd, gewoon, omdat de wonderen de wereld gelukkig niet uit zijn  *handenwrijf icoontje*

De ikjes zijn na te lezen op de ikjesrubriek van de NRC, de krant die zo graag lezersanekdotes op de achterpagina plaatst. De reacties van de mensen uit het land staan hier, ze werden zoals altijd weer aangeleverd door de A. Dapie Community van ex-NRC-reactanten, ex-Volkskrantbloggers en ex-weten-wij-veels. Stuur nu zelf eens een ikje naar de krant. Of scrol naar beneden en zeg wat het ikje van vandaag losmaakt. Plaats een reactie. Mag met een fantasie-emailadres. Druk een duimpje. Geef een sterretje. Plaats een smiley. Voor je het weet, sta jij volgende week in het intro.

Voorgaande afleveringen van deze rubriek zijn elders op dit blog te raadplegen. A. DapieFeuilletons en levensverhalen of aanzetjes daartoe zijn welkom op apie@apiedapie.com. Kortom, het wordt weer een prettige week. Maar als je vindt dat het geen prettige week moet worden, ga dan vooral elders buurten.

Featured image (helemaal hierboven): is van unsplash.com, gemaakt door Rodion Kutsaev

lummelHeer RozenwaterEn lummel zat vandaag om 11.53 in de keuken, hetgeen om 11.55 door Heer Rozenwater werd opgemerkt. Bertje vond dat allemaal best en doodde de tijd – het beruchte laatste uur voordat het nieuwe intro werd gepubliceerd – met naar buiten staren. DSR vroeg zich om 12h59 af “Heeft iemand wel eens geprobeerd zijn adem in te houden tijdens de Dodenherdenking?”Het antwoord komt vast volgende week.DSR

Advertentie

Auteur: Bas van Vuren

Schrijver - Rijmer - Kijker - Stemacteur - Figurant - Kent beroemde mensen - Maakt liedjes - Doet iets met #ikjes - Want ja - Je moet toch wat

143 gedachten over “Ik ga slapen, ik ben moe, sluit mijn beide oogjes toe (89)”

 1. Het is weer mooi allemaal. Ook die foto van de gele muur.

  Zelf zou ik nog Klare taal hebben genoemd, met een uiterst zeldzame neiging tot dichten (zonder haar hemdje te lichten).

 2. Niks geen vertraging, keurig op tijd, alle hens aan dek hebben geholpen. Zoals we gewend zijn wederom een mooie samenvatting van de reuring van de afgelopen week, met een prima balans in het noemen van reageerders, zodat niemand zich tekort gedaan hoeft te voelen. Fijne kopplaat ook; zoals wellicht bekend of misschien ook niet, ben ik een liefhebber van geel en dat is hier ruim voldoende aanwezig.

  Hè, kannie wachten op volgende maandag.

 3. …Mooi intro, maar met een foutje:

  Voormelde reactie is, zo lijkt het, met het hele artikel te zijn geschrapt, althans niet meer te vinden, da’s dan weer minder en doet aan Keessie in zijn beginjaren denken. Ga die weg niet op, Timmerark.

  Klopt niet, beste APD, het ‘artikel’ (over vluchtelingen, het commentaar gaat over gezondheidszorg, dus das best wel warrig) staat nog gewoon op mijn blog.
  https://timmerark.wordpress.com/2015/09/11/europavaarders/#comment-4207

  Verder bedankt voor de reclame!

 4. En bedankt voor het samenvatten van de hele week natuurlijk. Een diepe buiging met het petje af!

 5. Een intro waarin de ijver tot de laatste minuut zichtbaar is. Wel een beetje ondeugend om andere reageerders dan DSR met eindoordelen in verband te brengen (en dan nota bene RSB nog wel), maar ’t is dan ookniet met een hoofdletter.

 6. Dank je, pawi, ja er was zoveel moois te berichten, maar je moet een keuze maken. Ook jouw “ouwe steen” had er in principe zo ingekund …

  Qua blikje achter de schermen, want daar houden de lezers van: opmerkingen, grappen en grollen en gedichten op de ikjesdraad worden alle stuk voor stuk gelezen, hergelezen, herkauwd, beoordeeld en gewogen. Reacties op de andere draden, zoals Kunst en feuilletons, een ietsiepietsie minder, worden allemaal gelezen en bescrold, maar worden in het weekend voor het intro niet integraal nog weer eens opnieuw bestudeerd. Reacties bij buren vrijwel niet, hooguit eens per week en dan nog snel en soms griezelend.

  De kans op vermelding in het intro is hieruit af te leiden, hoewel uitzonderingen op de regel altijd mogelijk zijn aangezien het een gevoelskwestie is. Het past in de flow of niet …

  Zelotenopmerkingen zijn niet helemaal kansloos, maar moeten wel heel erg apart zijn om het tot het intro te maken. Ook ander gezeur en negativiteit heeft vrijwel 0% kans.

 7. Timmer, dank voor de correctie met link. o_O Tja, ik zeg maar even niks, met name niet over jouw reactie op die reactie. Echt jofel vind ik hem niet, dat wil ik er nog wel over kwijt. 😦 Maar eventuele discussie daarover maar liever op jouw blog, of liever helegaar niet.

  Zelf maak ik in mijn tegenreacties vaak een onderscheid of ik het tegen een zeloot heb (zo’n sneu typetje dat onder wisselende namen alleen maar haatpraat naar je blog komt brengen) of tegen een (vaste) reageerder (m/v) die het weliswaar niet met je eens is, maar verder een mening mag hebben en die ook op je site mag zetten mits zonder scheldwoorden en ordinariteit. Enfin, ik zeg maar even niks had ik gezegd .. o_O

 8. Kleedkamer

  Baantjes trekken in het zwembad, ik kies de grote gemeenschappelijke kleedkamer. Daar is ook een groepje meisjes van een jaar of 15: mooi en strak in het vel, zoals je bent op die leeftijd.

  Ze loeren, niet eens heel stiekem, naar me als ik me uitkleed.

  „Ja dames, kijk maar goed, zo zien jullie er over vijftig jaar ook uit.”

  Een kreet van afschuw. En dan: „Echt niet!”

  Leny Noordermeer

 9. De rolstoel, het ziekenhuis, de apotheek en nu dit… -zucht-

  De Ik-jesrubriek is verworden tot de wachtkamer van de Dood.
  Eindoordeel: 2 (zegge: twee)

 10. Leny beoefent het zelfspotikjesgenre tot in haar wiebeltenen, ingetogen en beeldend beschreven, van dit soort ikjes lust ik wel pap!

 11. Apiedapie

  Reageren op apiedapie.com, ik kies de Ikjesafdeling. Daar is ook een groepje reageerders van een jaar of 70: rimpelig en verdord, en hangende lappen vel, zoals je bent op die leeftijd.
  Ze reageren, niet eens heel stiekem, naar me als ik ook een reactie plaats.
  „Ja Gebbetje, kijk maar goed, zo zien jij er over vijftig jaar ook uit.”
  Ik krijt van afschuw: „Echt niet!”

 12. Proma “ikje” wil trots zijn op wat de Almachtige u gaf.
  Je kunt dezer dagen naar ’n expert gaan , vragen , was ik laatst in de dameskleedkamer : Wat zien ik??
  Dat , mevrouw is dat mijn ….
  Neen mevrouw ,we kunnen toch proberen,,Werkt u mee?
  Haddenwe niet laatst ’n “ikje” over doelen?
  Het blijkt dat men met fossiele benaderingen geheel het onderwerp voorbij raast.
  Dat het “ikje” veel onderwerpen. die ons allen aanspreken ons leven met ’n lach omlijsten.

 13. Dat wordt weer een hele week slecht slapen, met het ikbeeld van Leny Noordermeer in die kleedkamer op het netvlies van mijn verbeelding. Je wordt bedankt voor het plaatsen, DSR.
  En de blogbaas natuurlijk ook voor weer zo’n mooie afsluiting tevens intro voor de nieuwe week! 😛

 14. Ik zie ook van alles hangen en druipen, Letterzetter. Maar wie weet is Leny gewoon een gezellige dikkerd, zo’n tante Pollewop type.

  Wat een durf om zoiets in te sturen. Met Leny kun je waarschijnlijk goed lachen. Al ze dit al gierend van de lach vertelt, wil ik nog wel meer van haar horen.

 15. PS *A.,die oudste steen was natuurlijk niet van mij. HR heeft je tip gevolgd, da’s aardig.

 16. Pam 😆
  Stalagmieten en stalactieten?

  Apie, je flikt het maar weer. En iedereen is er gelukkig nog. Zo’n verkering heb ik ook eens gehad. We konden niet mét maar ook niet zonder elkaar.

 17. Een bonte vergelijking, Indra. Meer dan een haar zal te berge zijn gerezen.

 18. RSB steek-onder-water-alert op 15:05.
  Hij kan het niet laten, de arme. De stofkam die hij ooit verkocht maar niet kon leveren, die had ik al zelf ontwikkeld.

  Negeren, pawi, negeren. Niet kijken, niet lezen, niet reageren. Het valt me moeilijker dan een libelle op mijn edele delen dulden. En dan ben ik nog geen eens een man.

 19. @Let
  Zedig? Pa Pinkelman en Tante Pollewop leefden anders wel ‘in concubinaat’ (van Bomans leerde je nog wel eens wat).

 20. @DSR 16:21 u.
  In ‘De Avonturen van Pa Pinkelman’ (1946, de eerste strips die verschenen zijn in de VK) bij strip 13 laat Bomans TP toch duidelijk zeggen dat ze met PP getrouwd was, omdat ze zoveel van hem hield. En meestal heeft PP het over Anna (TP) als zijn vrouw.
  Lijkt me geen concubinaat.

 21. Beste APD, wat leuk dat je mijn foto hebt gebruikt! Het was wat druk vanmiddag, de man van de NRC met mijn nieuwe appel belde gelijk aan met iemand die langs kwam om wat kunst te kopen en de telefoon ging…
  Dus de foto zie ik nu pas goed. Gemaakt vanuit mijn tuinstoel. Maar ik heb er wat aan gesleuteld, zoveel is duidelijk. Mooi dat ik je nu gelijk kan vragen hoe het zit met rechten en zo. Ik pluk nu nog overal wat vandaan onder het mom van geen tijd om het uit te zoeken en onder de 100 bezoekers kraait er toch geen haan na maar dat zul je net zien!
  Aangezien jij mij altijd kosteloos van goed advies voorziet mag jij altijd mijn foto’s gebruiken. Lijkt mij eerlijk. Maar goed, daar kwam ik niet voor.

  Ik moet duidelijk nog leren hoe om te gaan met een (1!) onwelgevallige reactie op mijn blog. Zal nog eens terug scrolen om te zien hoe jij dat deed, vast netter. Ik reageerde nu alleen maar omdat ik niets had weggehaald en dit ook niet van plan ben te doen. Reacties weghalen, bedoel ik.

  Hoeveel reacties heb jij in totaal al op dit blog gehad? Ik denk dat de meeste mensen achter hun oor zullen krabben wanneer je dit meldt. Op verzoek van mij. Anders krijg je weer ijdeltuiterij voor je voetjes geworpen.

  Ik heb het al eerder geschreven maar, gratis en voor niets, naast je werk en vriendinnen dit blog draaiend te houden, dat is niet niks. En dan ook nog meer dan draaiend. Mooi verzorgd, ingaan op wensen van individuele lezers, op tijd reageren…ik geef het je te doen. In heb tot nu toe maar een handvol reacties en dan ga ik ook nog in de fout. Excuus naar diegene die het aangaat. Oprecht. Al is het vreemd om je wrevel over mij, opgedaan alhier, bij mij onder een niet gerelateerd blog te schrijven. En, afgezien van politieke meningsverschillen, volgens mij ben je geen slecht mens.
  Ik wel! En wil daar graag kond van blijven doen.

  Een goede week voor iedereen.

 22. Tante Pollewop houdt haar jurk aan bij het zwemmen, maar als ze dat niet zou doen zou er vast niemand iew schreeuwen, zo glad en strak als Pollewopje er vast in haar mollige b;ootje uitziet (ik trek de lijn door). Misschien dat sommige jongedames haar wat gevuld zouden vinden maar dat is een kwestie van smaak.

 23. Zo meteen gaat DSR grootruiterlijk zijn excuses aanbieden voor het in de wereld helpen van onwaarheden en onfrisse insinuaties richting het echtpaar Winkelman-Pollewop.
  Misschien wordt het een keer tijd voor DSR om een andere leermeester te zoeken dan Bomans.

 24. Wat is er nou weer onfris aan concubinaat, ook wel bekend als (al dan niet geregistreerd) partnerschap, samenwonen of hokken?

 25. Hoi Timpie, ik weet niet zeker welke foto je bedoelt, die van de gin-tonic, of die van het vliegtuig? Ik heb tot op heden 29,220 reacties gehad op dit blog, waaronder ook simpele doorverwijzingen. Andere statistieken en ook tips m.b.t. foto’s die mail ik je nog weleens. Foto’s waar copyright op zit moet je echt proberen te vermijden, kan niet altijd, maar proberen loont. Dat de foto op het internet staat, bijvoorbeeld, zegt niets over de copyrights. Veilig zit je bij kunstwerkjes van kunstenaars die al meer dan 70 jaar dood zijn. Vandaar dat ik die in toenemende mate graag plaats. En eigen foto’s uiteraard. Maar da’s een hoop uitzoek- en oplaadwerk.

 26. @L
  In die tijd, in een Roomsche krant, kon je nog beter naar de hel gaan dan in concubinaat leven. Er is weldegelijk sprake van in een van de latere deeltjes, tot niet geringe ontstelling van Pa en Tante (klinkt inderdaad niet erg getrouwd, althans niet met elkaar). Het is dan ok het begin van een nieuw avontuur.

  Hier een aardig stukje uit de Volkskrant met Bomans aan het woord, waaruit en passant blijkt dat er vroeger ook al benepen werd gedaan over verondersteld grof taalgebruik -algemeen-fijnzinnig glimlachicoon-. DSR verkeert dus in goed gezelschap:

  ‘Om met Wim Kan te spreken: Het is niet meer tot de dood ons scheidt, maar tot de schijt ons doodt. Kan dit grapje overigens wel in de krant? Ik denk van wel, nu. Dat was vroeger wel anders. In ’52 ontving ik een brief van Lücker die ik toevallig hier in mijn binnenzak heb. Ik citeer: ‘Laat me je allereerst vertellen dat ik Pa Pinkelman enorm geslaagd vind. Allerkostelijkst. Ik hoor er ook overal goeds van. Een enkele reactie van een arbeider die niet tegen het woord concubinaat kan, sluit ik hierbij in. Er is één kritische opmerking die zich bij me opdringt: je zoekt het ditmaal wel wat erg in grove woorden. Is krentekakker al erg, en staat er wat erg veel donder in het verhaal, woorden als lazer en kneuterkont en godsdreun kan ik onmogelijk onder mijn verantwoording afdrukken.

  http://www.volkskrant.nl/archief/op-bezoek-bij-bomans~a418262/

 27. Enfin, Bomans citeert dus achtereenvolgens: Wim Kan en Lücker die op zijn beurt weer een arbeider citeert. Handige goser die Bomans, blijft hijzelf mooi buiten schot. Wie citeert dit allemaal eigenlijk? O ja, dsr…

 28. Dsr verwijst dus op een nogal omslachtige wijze naar: Uitgever/redacteur Lücker staat tot Bomans, als DSR staat tot Blogbaas Apiedapie.
  Dus.

 29. @DSR 18:18 u.

  Het concubinaat vlgs. DSR (longread).

  Bomans nam de schijnheiligheid van de (geestelijke) autoriteiten schitterend op de hak. Het begin van ‘De Onsterfelijke Pa Pinkelman’:

  Zo leefden Pa Pinkelman en tante Pollewop tevreden op hun hofje te Haarlem. Het was een alleraardigst hofje, met hardstenen stoepjes, groen geschilderde luifels en een pomp in het midden, waar door de week water uitkwam en op Zon- en feestdagen limonade, want de regenten waren geen krentenkakkers en keken niet op een dubbeltje. Het was oorspronkelijk een Doopsgezind hofje geweest, maar later was het Remonstrants geworden en nu was het Anti-Revolutionnair, met uitzondering van Pa Pinkelman en tante Pollewop (Vrijzinnig), het echtpaar Rompelbeen (Christelijk-Historisch) en een der regenten, die door een misverstand bij de K.A.B. was aangesloten en vergeten had er werk van te maken. Er heerste vrede en welvaart, de oudjes waren allen gelukkig getrouwd en leidden een onberispelijke levenswandel.

  De voornaamste bron van inkomsten van het hofje was Pa Pinkelman. Tot uit Amerika en Tahiti kwamen de vreemdelingen om zijn huisje met de gevelsteen te zien. Voor de somma van vijf centen vertoonde de beroemde man zich voor het raam en voor een dubbeltje kwam hij naar buiten en gaf de vreemdeling een hand. In het begin was Pa Pinkelman daar zuinig mee, maar later zag hij het breder en holde meteen naar buiten, als er vreemdelingen kwamen.

  Aan vrouwelijke bezoekers gaf hij wel eens, als hij daar gegronde reden toe zag, een kus en dat kwam op een kwartje. Soms gaf hij eerst de kus en declareerde dan het kwartje, maar het kwam ook wel voor dat hij eerst het kwartje wilde hebben en pas daarna de kus gaf. Tijdens de zomermaanden, als het toerisme op zijn hoogtepunt was, kuste hij op die wijze een aardige boterham bij elkaar. In de loop van het Holland-festival kwam hij zelfs, de omzetbelasting niet meegerekend, tot een halve ton, allemaal in gloednieuwe kwartjes, en was hij ’s avonds doodop.

  De regenten hielden drie vergade­ringen over de vraag of dit niet, vooral op de Zon­dagen, als onzedelijk moest beschouwd worden. Eerst dachten ze van wél, maar toen Pa Pinkelman verklaarde dat de helft van elk kwartje voor het hofje was, begonnen ze te twijfelen en gaven de zaak over aan de kerkeraad. De kerkeraad gaf de zaak over aan een commissie, die na een stormachtige bijeenkomst besloot dat de beslissing hierover bij de regenten lag, waarna de regenten Pa Pinkelman een brief schreven om op Zondag de dubbele prijs te berekenen. Zo rolde het leven genoegelijk voort, tot er op een dag iets vreselijks gebeurde.

  Een der regenten was van een wandeling thuis gekomen, had zich bij de haard gezet en was op de zeldzame gedachte gekomen om de Statuten van het hofje eens door te nemen. Zo gaat dat soms: men zit bij de kachel, verveelt zich en denkt opeens: kom, laat ik eens wat statuten gaan lezen. Hij las een half uur, sloot toen het boek en stak de straat over, waar een andere regent woonde.

  ‘Willem,’ sprak hij ernstig, ‘ons hofje leeft in concubinaat.’ De andere regent verbleekte. ‘Alle donders,’ mompelde hij, ‘dat liegt er ook niet om. En wat is concubinaat?’ ‘Dat zal ik je vertellen,’ zei de eerste regent, ‘con­cubinaat is, als man en vrouw onwettig tezamen leven. Ons hofje is alleen voor mannen. Echtparen zijn ten strengste verboden.’

  Tot zover.

 30. Dank je wel, Let.

  Fijn dat Geb de nodige duiding geeft. En hij heeft het nog begrepen ook. Als hij z’n controlekaart opstuurt, zal DSR een krulletje zetten en een stickertje plaatsen.

 31. Ik zoek ’n vitale site.
  Pardon, ja met aanstekelige prikkelende zeken voor nadere verkenning.

  Oh.

  Kunt u helpen?
  Ja, zou u wel willen?

  Naar het onbekende?

  Quo vadis?

  Laten we gaan,

  Stukje verder misschien, hier vandaan?

 32. Zo, nog even snel en voor de duidelijkheid:

  Ik was blij verrast, APD, dat je in het intro de foto van het vliegtuig hebt gebruikt. De andere foto heb ik van een boek in de bieb gemaakt. Die foto van het vliegtuig is, net als alle andere vliegtuig foto’s, vanuit mijn tuin gemaakt. Zittend in dezelfde tuinstoel. Allemaal op één dag (op mijn site staan er geloof ik maar een stuk of 5, maar die dag maakte ik er wel dertig) om aan te tonen hoe druk Schiphol kan zijn, in de zomer.
  Sindsdien maak ik wel vaker foto’s van vliegtuigen vanuit mijn tuin. Maar het Monster (Russisch vrachtvliegtuig geloof ik) ontsnapt mij steeds. Die vliegt zo laag en is zo groot, het horen vergaat je, maar hij/zij vliegt slechts sporadisch en op verschillende tijden.

  Leuk dus om een (bewerkte) foto van eigen hand op je site te zien.

 33. Tim, heel veel sterkte vandaag!

  Wat vliegtuigen betreft, ik zou zo assistent verkeersleider afdeling Polderbaan kunnen worden, want het is hier elke minuut raak. Maar ja, had ik maar niet in dat dorp moeten gaan wonen!

  Soms verstaan we elkaar niet als we in de tuin zitten, maar dat is ook wel eens het geval als er geen vliegtuigen overkomen.

 34. Wow hee Timmmmmer! Vliegtuigplaatje dus helemaal self made. Dat ga ik er bij zetten! En dat er nog maar vele mogen volgen. Zelve fotografeerde ik ooit een zeppelin vanuit de tuin, en heel veel luchtballonnen (van die grote met mensen eronder), eentje landde er ooit zelfs bijna op mijn dak. Draken van de lucht noemden ze die. Omdat ze ’s ochtends vroeg met heel veel gesis aan kwamen drijven. Ja je kunt wat meemaken in je eigen tuintje.


 35. Beeldschoon

  Zaterdagmiddag. Ik – vrouw, eind veertig – fiets door Rotterdam Hillegersberg. Plotseling zie ik een jonge man met een camera naar de stoeprand rennen.
  Hij richt zijn camera op mij. Ik glimlach een tikje verbaasd. Heel even waan ik me terug in de tijd, lang geleden, toen jonge mannen op straat wel eens een foto van me wilden nemen.
  Een fractie van een seconde. Dan klinkt achter me een laag grommend vrrroemmm. Snel accelererend schiet een Ferrari voorbij, een F430 Spider cabrio in glanzend metallic grijsblauw. Inderdaad: beeldschoon.

  Antoinette Thijssen

 36. .. en we hebben beeld (zou Apie een beetje afgezaagd zeggen):

  Een vrouw eind veertig moet gewoon zorgen dat ze zelf in een mooie sportwagen rijdt.

  Ook namens alle medewerkers van de kunstrubriek wens ik Timmer heel veel sterkte.

 37. Gelukkig is Antoinette ook dol op Ferraries, want ze kende de F430 Spider cabrio al. Je kunt anders nooit zo snel het naamplaatje lezen van een snel accelererende Ferrari.

 38. Dit Ikje heb ik al in verschillende uitvoeringen voorbij zien komen, ook in Ikjesvorm. Gek dat het altijd vrouwen zijn die zoiets overkomt, en nooit mannen., In de Ikjes en andere anekdotes die ik gelezen hebben, tenminste.,

 39. Hehehehe, die was leuk apie. De Troonrede is trouwens een aaneenrijging van stoplappen. En, ik kan er niks aan doen, ik hoor toch nog de wat al te deftige stem van K. Koningin Beatrix erdoorheen.

 40. Ook mannen overkomt dit, Luvienna, maar tenzij ze George Clooney heten en er flink voor kunnen vangen, lopen ze er niet mee te koop.

  Gebbetje, ik ben het met je analyse eens. Maar ik kijk liever naar Maxima ernaast – wat een heerlijke jurk had ze aan en wat zit ze toch prachtig kaarsrecht op die gigantische stoel – dan vroeger naar prins Claus.

  Willem kan niet voorlezen, maar ja, het is maar een keer per jaar en ’s avonds bij het naar bed brengen van het kroost doet hij vast gek, Amalia op de schouder, hard boeh roepen, scheetje laten. Kan hij hier natuurlijk niet doen.

 41. @Apie, als hij dat wel zou doen zou Prinsjesdag eindelijk eens over wat anders gaan dan het lekken, de hoedjes en de nietszeggende opgedreunde speech.

 42. @Apie, dat het mannen ook overkomt maar waarover je (ik) nooit iets leest, betekent dus dat vrouwen wat meer zelfspot op dit gebied hebben. 😉

 43. ’n Wonderlijke beleving.

  Click op “ikje”, verschijnt er ’n “ikje”, n loupezuiver verhaaltje:
  Structuur:
  Vrouw alleen, vrouw plus entourage, vrouw alleen.

  Er is hier niemand, die die structuur ziet, met daarbij talloze aardige invalshoeken.
  Het meest onbelangrijke is de auto. Die is gewoon blad- beeld vulling om ’n beeldschone dame te fotograferen.

  De ADC ziet dat beslist anders, het is de auto.

  Ben de Hoepelformule: Zelf dacht ik……..etc. even kwijt.

  Ik loop nog even door.

 44. Gevonden

  Ik ga boodschappen doen bij een grote winkelketen. Midden op straat zie ik iets liggen wat veel weg heeft van een portemonnee.

  Toch maar even kijken. Je weet nooit wat het is. Het bleek een grote buit: paspoort, rijbewijs, visa- en golfkaart en nog zo wat. Zeker een paar honderd euro in contant.

  Na wat zoeken op het internet vond ik een telefoonnummer. Gelukkig, de rechthebbende eigenaar is gevonden. Hij is blij met het nieuws dat zijn portemonnee is gevonden. Ik krijg een handdruk en uiteindelijk een goede nachtrust. Meer zat er bij hem blijkbaar niet in. Ik pluk dat bloemetje dan maar uit mijn eigen tuin.

  V. van Kan

 45. V vind dat-ie minstens een bloemetje verdiend heeft. Daar kan ik me wat mij voorstellen (vrij horkerige eigenaar) maar om daar dan zo’n heisa van te maken. Veel kluif en clou zit er net aan.

 46. Inderdaad een ongelofelijke hork. Als ik van Kan was geweest, had ik in het ikje nog iets meer informatie over de eigenaar van de portemonnee gegeven (bv. geboortedatum en naam golfclub oid.) , zodat de man in elk geval voor zijn familie en vrienden herkenbaar was geweest.

 47. Ik vind het oerhollands, van allebei. De inzender omdat hij pruilend zijn gram haalt via een ikje (en MK zou het nog een graadje erger maken), de eigenaar omdat hij slechts met een handdruk de eerlijke vinder bedankt.

  Fijn van die goede nachtrust, zo weten we dat de inzender een echte brave inborst heeft.

 48. Och, tja, hork is wat overdreven, maar de eerlijke vinder had wel iets verdiend ja. Om het nou in de krant te zetten, om de eigenaar aan de strandpaal te nagelen, de volkswoede weer eens aan te wakkeren, dat had voor mij niet gehoeven.

  Zelve heb ik zoals bekend deze zomer keigul een keidure Italiaanse wijn overhandigd aan het lieve eerlijke Nederlandse echtpaar dat mijn verloren polstasje niet had geplunderd en weggegooid, maar terugbezorgd. De lieftallige en keiknappe vrouw verklaarde dat zij blogster was, met niet al te veel volgers, en ik heb haar toen ook nog een gastcolumn op dit blog aangeboden. Dat is zij wellicht vergeten of het komt nog. Het aanbod staat nog altijd, al is het een keilang feuilleton over de reis naar Italie met dia’s.

 49. Doet wel en ziet niet om – en pik zeker geen ruimte in waar mogelijkerwijs een goed Ik-je had kunnen staan.
  Eindoordeel: 3 (zegge: drie)

 50. Een feuilleton over de reis naar Italië met dia’s? Of bedoelde je een reis door Italië met dia’s? Dat zou ik wel interessant vinden.

 51. E-reader

  Op de ouderavond van de middelbare school ontstaat een discussie als blijkt dat de docent Nederlands het lezen van boeken op e-readers verbiedt. De scholieren mogen alleen echte boeken lezen.

  Voor sommige ouders is dit verbod onverteerbaar. Op allengs verhittere toon worden wetenschappelijk bewijzen opgesomd dat e-readers beter, gezonder, sneller en duurzamer zijn.

  De moeder naast me blijft kalm: „Papieren boeken of e-boeken maakt mij niets uit. Mijn kinderen kijken altijd de film.”

  Willemijn Dicke

 52. Wat een waanzin. Leraren zijn de baas in de klas, punt uit. (En de ouders zijn thuis de baas, en wat niet weet, wat niet deert).

  Toch goed om te weten dat dit soort dingen kennelijk gebeuren, ’t lijkt wel een blog.
  Eindoordeel: 6+ (zegge: zesplus)

 53. Maar dit is toch wel een leúk Ikje Rechtertje. De discussie ontaardt niet in hatelijkheden maar blijft keurig ‘on topic’, hoe verhit het er ook aan toe gaat. De droge reactie van die moeder zet het opgewonden gepraat in een aangenaam relativerend daglicht.

  Er is trouwens bijna niets leukers dan je eigen kind spelenderwijs leren lezen als het nog heel jong is en van het woord school nog nooit heeft gehoord. Niet m.b.v. een boek of e-reader, maar m.b.v. een heel eenvoudig spelletje met driedimensionale letters die je handmatig in de gewenste volgorde kunt zetten. Eigenlijk een verplicht onderdeel van de opvoeding.

 54. Van mijn vader mochten wij geen strip-boeken lezen, want ‘daar word je lui van’. Dat was in de tijd dat kinderen zich nog iets lieten verbieden. Voor drs is de wereld nog steeds zo overzichtelijk.

  Ik heb wat moeite met de laatste zin. Het is volgens mij ‘film kijken’ of ‘de film bekijken’.

 55. @Mopperbibs, het is ws bedoeld als: ik vond het boek beter/ik vond de film beter, als zijnde de bedoelde variant.

 56. Tja wij hadden het niet ruim vroeger, maar ik denk dat mijn moeder wel een E-reader gekocht zou hebben als het voor het onderwijs was; maar misschien is daar de leraar er wel om tegen, niet iedereen kan een E-reader aanschaffen, zeker mensen niet die zelf niet of nauwelijks lezen, dan zie je het nut er misschien niet van in, in tegenstelling wellicht tot een spelcomputer.
  Dan die ouders die er, verhit nog wel, voor zijn; prima, maar dan hoeven ze toch hopelijk niet tegen papieren boeken te zijn?
  Gelukkig biedt de tv uitkomst. Wij mochten vroeger nauwelijks tv kijken, vergeleken met klasgenootjes. Na Swiebertje naar bed.
  Met een boek.

  Bedankt voor de beste wensen APDC. Ik wil(de) er deze keer hier geen verslag van doen, maar op mijn eigen blog. Waar ik er, gezien mijn gelukkig (gepland) kort verblijf ook geen uitgebreid kond van heb gedaan.

 57. meneertje correct
  Ik denk dat moeder bedoelde, dat haar kinderen uberhaubt niet lezen, maar wachten tot het verhaal verfilmd is. Het is eigenlijk de strip-variant ten opzichte van het boek zonder plaatjes.

 58. Plaatjes kijken, voorlezen is de basis voor zelf lezen en daar plezier in krijgen. Een hele wereld gaat open voor kinderen die de wereld van het boek ontdekken. Dat is dus verleden tijd.

  Meer dan de filmversie, misschien een generatie conflict, mijn kleinkinderen komen hier en vragen meteen naar opa, oma, mag ik IPAD.

 59. Ik ben vóór e-books!
  Een papieren boek is te duur (voor plm. 4 papieren boeken heb je al een e-reader), neemt veel plaats in, is qua grondstoffen absoluut niet duurzaam (bomen, inkt, lijm, fysieke produktie) en als het slecht verkocht wordt in al die failliete boekwinkels, moet het verramsjt of vernietigd/gerecycled worden. Ik heb ze gehad, 12 Billy’s volgepakt met boeken, echt waar. Wat een moeite om een boek wat je graag nog even wilde her-lezen op te duikelen uit die hoeveelheid… Nee, ik had geen catalogus, het was geen bieb.
  Nu heb ik een e-reader met plek voor tig boeken. Weegt krap 300 gram. Een zegen voor veel-lezers en scholieren!
  E-books zijn niet zo duur als de papieren versie, maar gezien de produktiekosten eigenlijk nog te duur, ik denk dat het nog wel gaat veranderen. Het enige nadeel is, dat veel oudere boeken niet als e-book beschikbaar zijn. Ik heb zelf veel e-books gemaakt (met een beetje handigheid is dat best te doen) omdat ik ze digitaal wilde hebben.
  Net als de papieren krant is het papieren boek gedoemd te sterven…
  RIP

 60. @Letter, ik ook! Ik kan waar dan ook altijd wel boek dan ook lezen en ik hoef er nooit naar te zoeken. Geen volle koffers met boeken op vakantie. Ideaal.

 61. Op allengs verhittere toon…? klinkt een beetje mal.

  Docenten Nederlands in Nederland steunen gezamenlijk het papieren boek en daarmee de uitgevers en de auteurs.

  Ik ben fan van het ebook. Maar ook van mooie hardcover edities. Het een mee op reis, het ander thuis in de bibliotheek.

 62. Letterzetter,

  Het hele E- werk geeft ook minder rommel.

  Mijn hele bibliotheek en die van echtgenoot beslaat veel ruimte en wij willen die niet zomaar ( waarom eigenlijk niet) wegsmijten.

  Verleden tijd, herinneringen aan andere tijden , och alles is relatief en van generlei waarde, maar toch, het komt er niet van.

  Het neemt veel ruimte in, dat is zeker waar, oud papier zal binnenkort goede zaken doen.

  De hele serie het Koninkrijk der Nederlanden in de tweede wereldoorlog staat er ook , 12 delen. Lou de Jong

  Gratis af te halen.

 63. Goed idee, Luvienna, daar dacht ik ook al aan, vandaar …

  sjaggeraar maar…. hij is welkom hoor.

 64. mopperkont SEPTEMBER 17, 2015 OM 18:34

  Bedoeld wordt uiteraard: de film van het boek. Dus in dit verband wel op zijn plaats.

 65. Klare Taal. Bedankt voor je aanbod maar ik heb de serie ergens in een doos staan. Ruimtetekort en een afnemende interesse in sommige aspecten van WO2 is de reden hiervoor.
  Evengoed bedankt. Aardig.

 66. Goede morgen APDC!
  Ik ben net gebeld, ik was uiteraard vroeg op, en dat is goed.
  Aardig, om zo vroeg te bellen.
  Ga lekker een stukje fietsen.
  Geen politiek gezeur voor mij vandaag.
  Have A Nice Day…

 67. Belangrijk

  Vorige week hadden we een internetstoring. Een paar dagen later komt een vriendinnetje logeren bij mijn dochter van 7. Het is mooi weer, we halen een ijsje en de meisjes lopen voor me uit.
  „God is heel belangrijk”, hoor ik het vriendinnetje zeggen.
  Mijn dochter denkt even na en antwoordt:
  „Ziggo is ook heel belangrijk.”

  Liselotte Maas

 68. Verstandige dochter, zo ga je met gelovigen om.

  Ik vind dit een heel verdienstelijk Ikje, een opsteker voor de vrijdenkers onder ons.

 69. Stel dat de Almachtige integraal lief is. Sterker er zijn volksstammen. die dat helemaal voor zich zien.

  Het Kwaad , laat zich niet door alle liefde uit het veld slaan.
  Haar bacterie sluipt door het Universum, nestelt zich in..de Boekhouder van de Parochie. Ooops € 750 000 naar…jawel naar de internet Crimineel. Alle goed bedoelde euro’s weg. Niets terug te vorderen.

  Oh, normaal zou zo’n parochie failliet zijn, stekt de Broeder-Beheerder.

  De boekhouder-broeder mag zelf de politie bellen.

  De kerk lost dit verder zelf op.

  God is lief is mogelijk ’n versimpeling zo onwerkelijk.
  Met God is Liefde daar kan ik wat mee.

  Raak ik hier ’n kern van, het gevaar van over-vereenvoudiging?
  Als je te veel vereenvoudigt loop je het risico, ’n deel van de kern te raken.
  Blijft ’n caricatuur over.
  God is lief, wat maar ten dele zo is.

  Of dit stukje hier op zijn plek is betwijfel ik.

 70. Geld

  Ik sta bij Leiden Centraal op de bus te wachten met nog zo’n 15 man om mij heen.

  Een jong zwerverachtig type komt bedelen om geld. Iedereen kijkt weg, twee mensen geven maar wat. De rest negeert hem vakkundig. „Oh daar is de bus al.”

  Voor mij staat een mooi meisje. Haar chipkaart doet het niet. „Hier, geld”, zegt een man. Ik krijg een vreemd gevoel, zij wel?

  Als de bus wegrijdt, zie ik de jonge zwerver uit de Burger King komen met een Whopper.

  Eind goed, al goed?

  Olaf Kluivers

 71. Tsjonge, die inzender is populair met die 15 man om hem heenvergaderd. Zelfs OLH moest het met een standaardgevolg doen van 12.

  Het Ik-je barst uit z’n voegen van de onduidelijkheden, insinuaties en gedachtenkronkels. Het staat de mensen toch zeker vrij om vanwege hun moverende redenen al dan niet geld te geven als iemand daarom vraagt – voor een ‘vreemd gevoel’ is dan ook geen reden.

  Geen goed eind dus, met zo’n slotzin – maar da is wel passend bij een stuk zonder goed begin.
  Eindoordeel: 3 (zegge: drie)

 72. Wat een zeverstukje. Zowel meisje als zwerver worden geholpen met een paar muntjes, en zo hoort het ook.

  Wat had Kluivers dan gewild? Dat het “zwerverachtige” type door alle 15 “man” met geschenken overladen zou zijn, op de handen het plein rondgedragen, uitgenodigd voor een gratis helikoptervlucht over de Bloemenstreek? En het “mooie meisje” straal genegeerd? “Nee teef, jij bent mooi en rijk, jij krijgt geen muntje” en onder de bus getrapt?

  Wees toch eens gewoon blij Kluivers dat hier gewoon twee mensen geholpen zijn en met eten en transport hun leven verder leefden. Jij niet, jij moest hier een slechtgeschreven ikje met quasi-beschouwende inhoud over maken.

 73. A. Dapie SEPTEMBER 19, 2015 OM 09:30

  In grote lijnen ben ik het met je eens, maar je stelt het wel allemaal erg scherp. Kluivers probeert volgens mij de tegenstelling tussen de reacties op de zwerver en het mooie meisje (leuke titel voor een nieuw feuilleton) te benoemen, iets wat we allemaal wel herkennen. Dat hij een en ander nog slechter verwoordt dan ik mijn verhalen kan ik hem wel vergeven. Ik weet maar al te goed dat niet iedereen als begenadigd schrijver geboren wordt.

 74. Ik snap hem ook niet, mopperkont. (Ik kan er zo bij, zonder een cent te betalen Luvienna).
  Misschien is het vandaag de Dag Van De Onbegrijpelijke Grap?

 75. @pawi, jij hebt denk ik een NRC-abonnement. Dan heb je ook toegang tot alle artikelen op de website.

 76. Hoe het verder ging…

  ….als de bus wegrijdt, zie ik de jonge zwerver uit de Burger King sprinten met een Whopper, op de hielen gezeten door drie medewerkers van de Burger King.
  In de bus laat de man die het meisje geld gaf, zijn broek zakken: ‘hier, zuigen bitch.’

 77. pawi SEPTEMBER 19, 2015 OM 16:45

  Beslist niet pawi, ik ken dat boek niet, maar het heeft een titel die een slechte pornofilm niet zou misstaan. Geef mij dan maar de eerzame romantiek van de zwerver en het mooie meisje.

  Deze post zal de moderatie wel overleven, doch op die andere draad, waar het over valsheid ging, ben ik kaltgestellt. Men trekke er zijn eigen conclusie maar uit.

 78. Klopt. Zal ik die onbegrijpelijke cartoon dan maar via tinypics hier zetten? Mag dat wel? Ik ga het proberen en als het niet mag haalt de blogmaster hem maar weer gauw weg.

 79. Hij is grappig pawi, als het over die F&S gaat.

  En over valsch, hier of op een andere draad…toen ik klein was wilde ik maar twee dingen:
  Niet bij een bank werken (helaas gedaan)
  Niet in de middenmoot belanden. Dus iedereen bedankt hoor!
  Geen boter en geen vis, geen kop noch staart, geen Wilders en geen haat.

 80. Beste mense, als u dit linkje van pawi kopieert en in de werkbalk van uw browser zet, ken u ook ff lachuh.

 81. Gebbetje, de redder in de nood, wie had dat kunnen denken? Dankjewel.

  Nou nog even de grap uitleggen, we hijgen hier van inspanning. Een glazen bol, rare mutsjes of Wilderskapseltjes…verder kom ik niet.

 82. Had ie niet gezegd dat Nederland een schijndemocratie is, of een nepparlement heeft oid?

 83. Het ikje van vandaag stelt een ethisch en esthetisch probleem aan de orde.

  Eigenlijk niks aan de hand , geen enkel probleem, alleen in het hoofd van de eigenaar steller dezes, alles wordt opgelost , mooi klaar.

 84. Ah! Ik denk dat dit verwijst naar de Trumanshow. Daar wisten de regisseurs en producenten wel, maar de hoofdpersoon niet, dat het ging om een schijnwerkelijkheid. Tjongetjonge, da’s wel gezocht hoor! o_O

 85. apie
  Dat moet het zijn. Ik dacht eerst dat de mannetjes in een glazen waarzeggers-bol keken, maar die is daarvoor de groot. Ze kijken, net als de regisseurs van de Truman-show, naar de schijnwerkelijkheid van hun marionet Geert Wilders. Het is allemaal wel erg knullig uitgebeeld.

 86. Huh, wat is dit? Zitten we hier een beetje vreedzaam en gemoedelik met elkaar te babbelen? En zonder dat de vlam in de pan slaat, zonder dat er etc. We kunnen het wel mense.

 87. De eigenzinnige NRC-columniste Rosanne Hertzberger neemt het op voor Geert Wilders in haar column van vandaag en vreest het verval van sociale cohesie en een opstand der horden. Je moet niet bij haar zijn voor politiek correcte opvattingen.

 88. ADC
  Welke is de sterke kant van deze site
  De Schrijvende Rechter
  SEPTEMBER 19, 2015 OM 09:30
  Precies, Indra krijgt gelijk, het elan vitale van dsr , zo veel met ons te willen delen.
  De vernieuwingsdrang scoort na wat reken-&veldwerk tussen nul en plus één.

  Dit is wat deze site zo broodnodig heeft, aantrekkelijk maakt.” Neuwe wegen., nieuwe aanpak”

  Chapeau.

 89. Mopperkont, ene Rosanne Hertzberger is op de website van de NRC geheel onbekend. Kun je als je tijd en zin hebt in twee, drie zinnen haar betoog pro Wilders samenvatten? Ben benieuwd. En kan niet aan een papieren krant komen. Wellicht Blendle, maar ja, dat werkt soms wel maar meestal niet.

 90. Ha, zojuist de column op Blendle gelezen (0,19 euro). Is geen sprake van dat ze het voor Wilders opneemt. Ze waarschuwt alleen voor het aantasten van de sociale cohesie als het tegen een asielzoekerscentrum zijn wordt weggelachen en mensen die praktische kanttekeningen maken of tegen zijn worden genegeerd. Heeft ze gelijk in.

  Dan gaat de politiek opnieuw dezelfde fout in die tot de opkomst van Fortuyn heeft geleid en ontstaat er een tweedeling (cq wordt die tweedeling nog sterker dan hij inmiddels al is) tussen hen die niets te vrezen hebben en hen die schreeuwend aan de kant hun bezwaren uiten en als reactie voor racist worden uitgemaakt.

 91. Ha dapie, je zit niet voor een gat gevangen, merk ik. Wel merkwaardig dat Rosanne niet te vinden is op de website van NRC. Zij is mcirobiologe, werkzaam in de VS en schrijft elke veertien dagen een column over uiteenlopende onderwerpen. Mijn opmerking, dat ze het voor Wilders opneemt is inderdaad te kort door de bocht en met jouw samenvatting ben ik het geheel eens, maar Wilders is in het parlement op dit moment zo ongeveer wel de enige spreekbuis van de verontruste burger, met name van de burgers in tot voorheen rustige plattelands-gemeentes.

 92. Ja, dat is zo, en dat moeten de andere parlementariers zich aantrekken. Niet zorgen weg lachen, niet sarcastisch applaudiseren, niet zalven en zeveren, maar luisteren, begrip tonen en oplossingen ontwikkelen.

  Voor een goed begrip, Wilders is alleen degene die luistert en het dan rondroeptoetert, zonder begrip te tonen, zonder oplossingen aan te dragen. Daar moet je het dus absoluut niet van hebben.

 93. Waarom niemand hem eigenlijk vroeg waarom hij zo een beetje zijn hele werkzaam leven (op een tijdje gemeenteraadslid in Utrecht na) in dat NEP parlement is blijven zitten, als een na langst zittende Kamerlid.

Ik vind er dit van:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: