Ik ga slapen, ik ben moe, sluit mijn beide oogjes toe (89)

“Ik ga slapen, ik ben moe, sluit mijn beide oogjes toe” – Luvienna

Ellende alom. Vluchtelingen, Joost Zwagerman, Felix Rottenberg, rolstoelen in het Rijksmuseum zonder kussentjes, groene knolamanieten die de kop opsteken, en een graf dat geruimd wordt door de gemeentelijke dienst Onderhoud Openbare Ruimte en Afvalverzameling. Het valt allemaal niet mee. Het meeste komt echter op de pootjes terecht, het een wat sneller dan het ander. Ga maar slapen, je bent moe en sluit rustig je beide oogjes toe. Dit kalmerende versje, dat ook blogbaas dezes in zijn kinderjaren ’s avonds voor het slapen gaan met zijn moeder zong, moge daartoe als begeleiding dienen.

Goed, de ikjes dan, want daarvoor komen jullie in de eerste plaats.

Goed, de ikjes dan, want daarvoor komen jullie in de eerste plaats. We beginnen met een ikje van Anne Douglas, dat ging over een bordje “pas op voor de hond”. Het bordje bleek te waarschuwen voor het struikelen over een slapende, stokoude, grijze hond op een grijze vloer in een winkel. Dit ikje leverde een aantal herschrijvingen op en een definitie van “winkelen”:

“Winkelen = als twee vrouwen alle winkels/shops/outlets (etablissementen waarin kleding/schoenen/makeup/geurtjes/etc. worden verkocht) binnen hun bereik met een bezoek vereren, daar kledingstukken uit de stapels trekken en die dan tegen het licht houden, vervolgens afkeurend hun hoofd schudden en het kledingstuk op een hoop achterlaten. Na het bezoek aan de laatste winkel keren ze terug naar de eerst bezochte en kopen daar dan het bloesje/rokje/legging/string waarnaar ze op zoek waren.” (Letterzetter).

89doorzonDan was ene C.T.J. Willemse in zijn nachtdienst op de huisartsenpost uitgechat en uitgesurfd en had verder helegaar niets te doen. Hij ging dus maar zijn assistentes afluisteren. Om twee uur gaat de telefoon. “Nee hoor, wij kunnen niks voor u doen”, zei de assistente. „Als u ontevreden bent over de werkzaamheid van uw stofzuiger kunt u beter contact opnemen met Philips.” Een ikje voor de “Arts & Bloto” van de familie Doorzon volgens Luvienna.

Marty Bax vond het – in haar ikje – opvallend dat de grafruiming van haar overleden tante door de afdeling Beheer en Onderhoud Openbare Ruimte en Afvalverzameling zou worden uitgevoerd. “Wat had mevrouw dan gewild? Brief van de burgemeester? Fanfare voor de deur?” denk je dan. En er was een ikje van een schooljuf, Susannah Herman, over een leerling die twee doelen zegt te hebben: “doen wat ik leuk vindt” en “leren spellen”. De redactie van de schoolkrant weigerde haar opstel te publiceren, gelukkig is daar dan altijd nog de achterpagina van het NRC.

“En de clou wordt nabesteld?”

De blaadjes gaan vallen, dus de collecte-ikjes komen er weer aan. Zo gingen we eens lekker zitten voor een ikje uit die categorie van Irene Wing Easton. Helaas lepelde deze mevrouw met de onwaarschijnlijke achternaam alleen maar wat standaardsmoesjes op van mensen die niet willen geven. “En de clou wordt nabesteld?” merkte Luvienna dan ook op. Riverside Blues deelde mee dat in zijn achtertuin – het verre Oosten – het verschijnsel collecte geheel onbekend is. “Men kent hier geen collecte. Omdat het bedelen wettig is toegestaan, moeten de goede doelen in ‘n andere vijver vissen,”

Natuurlijk kon ook een ikje dat een volkswoede moest doen ontvlammen niet ontbreken. De behandeling van gehandicapten door de uitbater van een horeca-gelegenheid of door de medewerkers in een openbaar gebouw is daarvoor kansrijk. Anton van Bree deed met veel omhaal van woorden zijn beklag over het feit dat er in het Rijksmuseum geen kussentjes bij de rolstoelen worden uitgeleend. “Holland op z’n smalst. Als je je zin niet krijgt, een brief sturen naar de krant.” mopperde Mopperkont“Is het nou echt zo’n grote moeite om een (opvouwbaar) kussentje (in rugzakje) mee te nemen voor je vrouw als je samen uitgaat? In plaats van die zorg bij museummedewerkers neer te leggen?” vroeg blogbaas dezes streng.

… de rolstoel deed het gister wel, maar ene Riverside reed er mee. Alle wielen willen nu ‘n andere kant op?

Riverside Blues had het aardigste eindoordeel: “Oh Meneer, als het kan, Zorg voor Uw eigen faciliteiten. Plan alles even, informeer, monitor. Het is toch, niet handig als je ergens komt en men stelt, de rolstoel deed het gister wel, maar ene Riverside reed er mee. Alle wielen willen nu ‘n andere kant op?” En nee, meneer van Bree, er zijn geen Kamervragen over uw ikje gesteld en het museum is niet in de fik gestoken.

Soort zoekt soort - buurman van Mopperkont
Soort zoekt soort – buurman van Mopperkont

In de sector spontane oprispingen, normaliter het werkterrein van Riverside Blues en Timmerark deed nu Mopperkont een duit in het zakje. “Bij mij in de tuin”, flapte hij eruit, zomaar ergens, ” heeft de dodelijk giftige groene knolamaniet weer de kop opgestoken, hetgeen de buurman de opmerking ontlokte: “soort zoekt soort”. Aardig, dat wel, en wie weet vindt het citaat nogeens zijn plaatsje in de Tuinenspecial. Of kan Heer Rozenwater er iets mee.

Foto van vliegtuig gemaakt en bewerkt door Timmerark vanuit zijn eigen tuin

Het droevige nieuws van het overlijden van Joost Zwagerman bereikte natuurlijk ook ons blog. Timmerark: “Ik hoop maar dat hij op het eind vrede had met zijn eigen beslissing. 51 jaar, hoor ik net. Ik heb eenmaal een zware depressie gehad, een echt zware en vrij lang. Wel naar psychiater geweest maar niet aan antidepressiva begonnen. Na een maand of zes heb ik de depressie overwonnen.” Hij schreef er verder over op zijn eigen blog, dat lekker aan het vollopen is met een grote hoeveelheid over elkaar heen buitelende krabbels, gedachten, observaties, meningen, invallen,  en een steady groeiende schare van volgers en reageerders. Het blog had vorige week zelfs zijn eerste negatieve reageerder, een teken van rijpheid, een teken dat je blog ertoe doet, Timmer. Voormelde reactie is, zo lijkt het, met het hele artikel te zijn geschrapt, althans niet meer te vinden, da’s dan weer minder en doet aan Keessie in zijn beginjaren denken. Ga die weg niet op, Timmerark. Tip van blogbaas dezes. Was het de Kleine Johannes? Begon het met “doe is“? o_O icoontje

Gebbetje voor Pawi - Timmerark
Gebbetje voor Pawi – Timmerark

In de categorie leuke vondsten vonden we die van Timmerark alhier heel aardig: “Een duo heeft drie letters en een trio vier.” Maar het “gebbetje voor Pawi” dat Timmertje geplaatst wilde zien, viel hier als een worm in de soep, het zal vermoedelijk wel met iets op zijn eigen blog te maken hebben gehad (noot: blogbaas dezes leest aldaar slechts heel sporadisch mee). Het was een reclameposter voor gin-tonic, een drankje dat weer helemaal in schijnt te zijn. “ Zelf zou ik de gin eruit vissen en alleen van de tonic genieten.” Zei voormelde Pawi ervan.

Over drie dagen is hij weer ‘t heertje - Letterzetter
Over drie dagen is hij weer ‘t heertje – Letterzetter

“Over drie dagen is hij weer ‘t heertje” constateerde Letterzetter bij nevenstaand plaatje en sleepte daarmee de zoveelste Opname in de Eregalerij van de Keigroten in de wacht. Verder was er op het Kunstblog van Heer Rozenwater sprake van een pikant plaatje van A. met een te kort rokje, een plaatje dat echter zal blijven daar waar dat hoort, in de krochten van het besloten internet.

Er werd ook nog het nodige afgeouwehoerd op andere draden, waaronder zelfs op oude en voor dit intro niet gemonitorde ikjes– en kunstdraden, en we gaan daar om allerlei redenen maar eens niet op in. Een roerige periode kwam weer eens tot een einde, zoals De Schrijvende Rechter (DSR) zei. Over tot de orde van de dag dus.

Welke die is? De ikjes. En nieuwe afleveringen van DDIMMGH, Burnout, Tuinen- en Internetpreferenties, en wie weet, oud en nieuw werk van de smaakbepalende superieure schrijver uit Brussel, ook wel weer eens ergens in de komende tijd, gewoon, omdat de wonderen de wereld gelukkig niet uit zijn  *handenwrijf icoontje*

De ikjes zijn na te lezen op de ikjesrubriek van de NRC, de krant die zo graag lezersanekdotes op de achterpagina plaatst. De reacties van de mensen uit het land staan hier, ze werden zoals altijd weer aangeleverd door de A. Dapie Community van ex-NRC-reactanten, ex-Volkskrantbloggers en ex-weten-wij-veels. Stuur nu zelf eens een ikje naar de krant. Of scrol naar beneden en zeg wat het ikje van vandaag losmaakt. Plaats een reactie. Mag met een fantasie-emailadres. Druk een duimpje. Geef een sterretje. Plaats een smiley. Voor je het weet, sta jij volgende week in het intro.

Voorgaande afleveringen van deze rubriek zijn elders op dit blog te raadplegen. A. DapieFeuilletons en levensverhalen of aanzetjes daartoe zijn welkom op apie@apiedapie.com. Kortom, het wordt weer een prettige week. Maar als je vindt dat het geen prettige week moet worden, ga dan vooral elders buurten.

Featured image (helemaal hierboven): is van unsplash.com, gemaakt door Rodion Kutsaev

lummelHeer RozenwaterEn lummel zat vandaag om 11.53 in de keuken, hetgeen om 11.55 door Heer Rozenwater werd opgemerkt. Bertje vond dat allemaal best en doodde de tijd – het beruchte laatste uur voordat het nieuwe intro werd gepubliceerd – met naar buiten staren. DSR vroeg zich om 12h59 af “Heeft iemand wel eens geprobeerd zijn adem in te houden tijdens de Dodenherdenking?”Het antwoord komt vast volgende week.DSR

Auteur: Bas van Vuren

Schrijver. Rijmer. Kijker. Kent beroemde mensen. Maakt liedjes. Holland Douze Points.

143 gedachten over “Ik ga slapen, ik ben moe, sluit mijn beide oogjes toe (89)”

 1. Stel dat de Almachtige integraal lief is. Sterker er zijn volksstammen. die dat helemaal voor zich zien.

  Het Kwaad , laat zich niet door alle liefde uit het veld slaan.
  Haar bacterie sluipt door het Universum, nestelt zich in..de Boekhouder van de Parochie. Ooops € 750 000 naar…jawel naar de internet Crimineel. Alle goed bedoelde euro’s weg. Niets terug te vorderen.

  Oh, normaal zou zo’n parochie failliet zijn, stekt de Broeder-Beheerder.

  De boekhouder-broeder mag zelf de politie bellen.

  De kerk lost dit verder zelf op.

  God is lief is mogelijk ’n versimpeling zo onwerkelijk.
  Met God is Liefde daar kan ik wat mee.

  Raak ik hier ’n kern van, het gevaar van over-vereenvoudiging?
  Als je te veel vereenvoudigt loop je het risico, ’n deel van de kern te raken.
  Blijft ’n caricatuur over.
  God is lief, wat maar ten dele zo is.

  Of dit stukje hier op zijn plek is betwijfel ik.

  Like

 2. Geld

  Ik sta bij Leiden Centraal op de bus te wachten met nog zo’n 15 man om mij heen.

  Een jong zwerverachtig type komt bedelen om geld. Iedereen kijkt weg, twee mensen geven maar wat. De rest negeert hem vakkundig. „Oh daar is de bus al.”

  Voor mij staat een mooi meisje. Haar chipkaart doet het niet. „Hier, geld”, zegt een man. Ik krijg een vreemd gevoel, zij wel?

  Als de bus wegrijdt, zie ik de jonge zwerver uit de Burger King komen met een Whopper.

  Eind goed, al goed?

  Olaf Kluivers

  Like

 3. Tsjonge, die inzender is populair met die 15 man om hem heenvergaderd. Zelfs OLH moest het met een standaardgevolg doen van 12.

  Het Ik-je barst uit z’n voegen van de onduidelijkheden, insinuaties en gedachtenkronkels. Het staat de mensen toch zeker vrij om vanwege hun moverende redenen al dan niet geld te geven als iemand daarom vraagt – voor een ‘vreemd gevoel’ is dan ook geen reden.

  Geen goed eind dus, met zo’n slotzin – maar da is wel passend bij een stuk zonder goed begin.
  Eindoordeel: 3 (zegge: drie)

  Like

 4. Wat een zeverstukje. Zowel meisje als zwerver worden geholpen met een paar muntjes, en zo hoort het ook.

  Wat had Kluivers dan gewild? Dat het “zwerverachtige” type door alle 15 “man” met geschenken overladen zou zijn, op de handen het plein rondgedragen, uitgenodigd voor een gratis helikoptervlucht over de Bloemenstreek? En het “mooie meisje” straal genegeerd? “Nee teef, jij bent mooi en rijk, jij krijgt geen muntje” en onder de bus getrapt?

  Wees toch eens gewoon blij Kluivers dat hier gewoon twee mensen geholpen zijn en met eten en transport hun leven verder leefden. Jij niet, jij moest hier een slechtgeschreven ikje met quasi-beschouwende inhoud over maken.

  Like

 5. A. Dapie SEPTEMBER 19, 2015 OM 09:30

  In grote lijnen ben ik het met je eens, maar je stelt het wel allemaal erg scherp. Kluivers probeert volgens mij de tegenstelling tussen de reacties op de zwerver en het mooie meisje (leuke titel voor een nieuw feuilleton) te benoemen, iets wat we allemaal wel herkennen. Dat hij een en ander nog slechter verwoordt dan ik mijn verhalen kan ik hem wel vergeven. Ik weet maar al te goed dat niet iedereen als begenadigd schrijver geboren wordt.

  Like

 6. Ik snap hem ook niet, mopperkont. (Ik kan er zo bij, zonder een cent te betalen Luvienna).
  Misschien is het vandaag de Dag Van De Onbegrijpelijke Grap?

  Like

 7. @pawi, jij hebt denk ik een NRC-abonnement. Dan heb je ook toegang tot alle artikelen op de website.

  Like

 8. Hoe het verder ging…

  ….als de bus wegrijdt, zie ik de jonge zwerver uit de Burger King sprinten met een Whopper, op de hielen gezeten door drie medewerkers van de Burger King.
  In de bus laat de man die het meisje geld gaf, zijn broek zakken: ‘hier, zuigen bitch.’

  Like

 9. pawi SEPTEMBER 19, 2015 OM 16:45

  Beslist niet pawi, ik ken dat boek niet, maar het heeft een titel die een slechte pornofilm niet zou misstaan. Geef mij dan maar de eerzame romantiek van de zwerver en het mooie meisje.

  Deze post zal de moderatie wel overleven, doch op die andere draad, waar het over valsheid ging, ben ik kaltgestellt. Men trekke er zijn eigen conclusie maar uit.

  Like

 10. Klopt. Zal ik die onbegrijpelijke cartoon dan maar via tinypics hier zetten? Mag dat wel? Ik ga het proberen en als het niet mag haalt de blogmaster hem maar weer gauw weg.

  Like

 11. Hij is grappig pawi, als het over die F&S gaat.

  En over valsch, hier of op een andere draad…toen ik klein was wilde ik maar twee dingen:
  Niet bij een bank werken (helaas gedaan)
  Niet in de middenmoot belanden. Dus iedereen bedankt hoor!
  Geen boter en geen vis, geen kop noch staart, geen Wilders en geen haat.

  Like

 12. Beste mense, als u dit linkje van pawi kopieert en in de werkbalk van uw browser zet, ken u ook ff lachuh.

  Like

 13. Gebbetje, de redder in de nood, wie had dat kunnen denken? Dankjewel.

  Nou nog even de grap uitleggen, we hijgen hier van inspanning. Een glazen bol, rare mutsjes of Wilderskapseltjes…verder kom ik niet.

  Like

 14. Had ie niet gezegd dat Nederland een schijndemocratie is, of een nepparlement heeft oid?

  Like

 15. Het ikje van vandaag stelt een ethisch en esthetisch probleem aan de orde.

  Eigenlijk niks aan de hand , geen enkel probleem, alleen in het hoofd van de eigenaar steller dezes, alles wordt opgelost , mooi klaar.

  Like

 16. Ah! Ik denk dat dit verwijst naar de Trumanshow. Daar wisten de regisseurs en producenten wel, maar de hoofdpersoon niet, dat het ging om een schijnwerkelijkheid. Tjongetjonge, da’s wel gezocht hoor! o_O

  Like

 17. apie
  Dat moet het zijn. Ik dacht eerst dat de mannetjes in een glazen waarzeggers-bol keken, maar die is daarvoor de groot. Ze kijken, net als de regisseurs van de Truman-show, naar de schijnwerkelijkheid van hun marionet Geert Wilders. Het is allemaal wel erg knullig uitgebeeld.

  Like

 18. Huh, wat is dit? Zitten we hier een beetje vreedzaam en gemoedelik met elkaar te babbelen? En zonder dat de vlam in de pan slaat, zonder dat er etc. We kunnen het wel mense.

  Like

 19. De eigenzinnige NRC-columniste Rosanne Hertzberger neemt het op voor Geert Wilders in haar column van vandaag en vreest het verval van sociale cohesie en een opstand der horden. Je moet niet bij haar zijn voor politiek correcte opvattingen.

  Like

 20. ADC
  Welke is de sterke kant van deze site
  De Schrijvende Rechter
  SEPTEMBER 19, 2015 OM 09:30
  Precies, Indra krijgt gelijk, het elan vitale van dsr , zo veel met ons te willen delen.
  De vernieuwingsdrang scoort na wat reken-&veldwerk tussen nul en plus één.

  Dit is wat deze site zo broodnodig heeft, aantrekkelijk maakt.” Neuwe wegen., nieuwe aanpak”

  Chapeau.

  Like

 21. Mopperkont, ene Rosanne Hertzberger is op de website van de NRC geheel onbekend. Kun je als je tijd en zin hebt in twee, drie zinnen haar betoog pro Wilders samenvatten? Ben benieuwd. En kan niet aan een papieren krant komen. Wellicht Blendle, maar ja, dat werkt soms wel maar meestal niet.

  Like

 22. Ha, zojuist de column op Blendle gelezen (0,19 euro). Is geen sprake van dat ze het voor Wilders opneemt. Ze waarschuwt alleen voor het aantasten van de sociale cohesie als het tegen een asielzoekerscentrum zijn wordt weggelachen en mensen die praktische kanttekeningen maken of tegen zijn worden genegeerd. Heeft ze gelijk in.

  Dan gaat de politiek opnieuw dezelfde fout in die tot de opkomst van Fortuyn heeft geleid en ontstaat er een tweedeling (cq wordt die tweedeling nog sterker dan hij inmiddels al is) tussen hen die niets te vrezen hebben en hen die schreeuwend aan de kant hun bezwaren uiten en als reactie voor racist worden uitgemaakt.

  Like

 23. Ha dapie, je zit niet voor een gat gevangen, merk ik. Wel merkwaardig dat Rosanne niet te vinden is op de website van NRC. Zij is mcirobiologe, werkzaam in de VS en schrijft elke veertien dagen een column over uiteenlopende onderwerpen. Mijn opmerking, dat ze het voor Wilders opneemt is inderdaad te kort door de bocht en met jouw samenvatting ben ik het geheel eens, maar Wilders is in het parlement op dit moment zo ongeveer wel de enige spreekbuis van de verontruste burger, met name van de burgers in tot voorheen rustige plattelands-gemeentes.

  Like

 24. Ja, dat is zo, en dat moeten de andere parlementariers zich aantrekken. Niet zorgen weg lachen, niet sarcastisch applaudiseren, niet zalven en zeveren, maar luisteren, begrip tonen en oplossingen ontwikkelen.

  Voor een goed begrip, Wilders is alleen degene die luistert en het dan rondroeptoetert, zonder begrip te tonen, zonder oplossingen aan te dragen. Daar moet je het dus absoluut niet van hebben.

  Like

 25. Waarom niemand hem eigenlijk vroeg waarom hij zo een beetje zijn hele werkzaam leven (op een tijdje gemeenteraadslid in Utrecht na) in dat NEP parlement is blijven zitten, als een na langst zittende Kamerlid.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.