Kannie wachten op volgende maandag (90)

De Schrijvende Rechter (DSR)
De Schrijvende Rechter (DSR)

“DSR vroeg zich om 12h59 af “Heeft iemand wel eens geprobeerd zijn adem in te houden tijdens de Dodenherdenking?”Het antwoord komt vast volgende week.” Dat schreven wij exact een week geleden. Het antwoord is niet gekomen. Wel een hele hoop meer: ikjes, besprekingen van ikjes, reacties, kunst en kunstkopjes, een nieuwe aflevering van een seksverhaal – geschreven door een vrouw dus kei-opwindend – en een mededeling van het management.

Geniet er dus van. Zolang het nog kan.

Dat komt allemaal aan de orde in dit 90e weekoverzicht, waarmee wij de vorige week afsluiten en de nieuwe beginnen. En er komen er nog tien (schrijve: 10); bij de honderd houden we ermee op. Geniet er dus van. Zolang het nog kan. “Hè, kannie wachten op volgende maandag.” schreef ons beste paard van stal, Luvienna immers. En zo is het, en hier is het. Nog wel.

90bibimbapLummel zat een week geleden (om 13h46 om precies te zijn) in de woon/werkkamer. Dat hadden we niet verwacht. Wat deed hij daar? Die man hoort in de keuken. Jongens, jongens, wat een keileuk kookblog heeft die vent. En NNN reageert daar als in zijn beste tijden en sinds kort exclusief, want bij de NRC kookrubriek is hij weg. Aanradertje dus.

Leny Noordermeer schreef over de vellen en plooien die zij in de kleedkamer van een openbaar zwembad aan een groepje giechelende schoolmeisjes liet zien. Zou je als man niet moeten doen, zelfs niet aan schooljongetjes, want dan wordt je met de boevenwagen afgevoerd. Maar Leny oogstte er een verdienstelijk zelfspotikje mee. „Ja dames, kijk maar goed, zo zien jullie er over vijftig jaar ook uit,” had ze immers gezegd. Een collectieve kreet van afschuw was haar deel. En dan: „Echt niet!”

Riverside Blues, zelf naar wij vermoeden ook niet meer geheel strak in zijn vel, herkende het: “Prima “ikje”, wil trots zijn op wat de Almachtige u gaf.”

90tante pollewopPawi zag ook “van alles hangen en druipen” en fantaseerde dat Leny een gezellige dikkerd, à la tante Pollewop is. Kan! Volgens DSR leefde zij in concubinaat, iets dat voor een Roomsche krant nog erger was dan naar de hel gaan. En wij danken Letterzetter – maar vooral de tekenaar, Carol Voges – voor de prettige illustratie.

Timmerark deelde mee dat hij niet alleen foto’s van boeken uit de bieb maakte, maar ook van vliegtuigen, zittend in een tuinstoel in zijn eigen tuin. Hij wilde daarmee aantonen hoe druk het op Schiphol kan zijn. Aan hun website met vluchtinformatie had hij kennelijk niet gedacht, maar het leverde fraaie plaatjes op, zie zijn eigen website, waar nog meer moois te bewonderen is. Als je het kunt vinden, die vliegtuigen zijn inmiddels al weer weg. “Al denk ik niet dat je mij veel bij APD terug zult zien. Geen gemis, lijkt mij”, schrijft hij nog even op zijn blog. En “de sfeer daar is dusdanig verslechterd dat ik niet eens meer weet of ik het nog wel een leuk onderdeel van mijn ochtendritueel vind om eerst daar een kijkje te nemen, voor ik andere zaken aanklik.” Timmertje? Bedankt! Het kan snel gaan.

“Veel kluif en clou zit er niet aan,” was haar eindoordeel.

Ene V. van Kan beklaagde zich er in zijn (m/v) ikje over dat hij niet overstelpt met bloemen werd toen hij onlangs een verloren dikke portemonnee met inhoud bij de rechtmatig eigenaar terugbezorgde. Luvienna kon zich zijn verontwaardiging voorstellen – “vrij horkige eigenaar”– maar om daar zo’n heisa van te maken … “Veel kluif en clou zit er niet aan,” was haar eindoordeel.

Mopperkont was zoals wel vaker een stuk Hollandser: “Als ik van Kan was geweest, had ik in het ikje nog iets meer informatie over de eigenaar van de portemonnee gegeven (bv. geboortedatum en naam golfclub oid.) , zodat de man in elk geval voor zijn familie en vrienden herkenbaar was geweest.”

“Doet wel en ziet niet om – en pik zeker geen ruimte in waar mogelijkerwijs een goed Ik-je had kunnen staan.  Eindoordeel: 3 (zegge: drie)” was het achteloze commentaar van DSR.

90loe-de-jong-koninkrijk-grEr was naar aanleiding van een betreffend ikje ook weer eens een discussie over e-books of papieren boeken. Ja. Ach. Zeker. Wat u zegt. “Ik ben fan van het ebook. Maar ook van mooie hardcover edities. Het een mee op reis, het ander thuis in de bibliotheek”verklaarde pawi.  En Klare taal bood de hele serie ‘het Koninkrijk der Nederlanden in de Tweede Wereldoorlog’ aan, “12 delen. Lou de Jong. Gratis af te halen.” Zelfs sjaggeraar Timmerark had er geen  zin in.

Een discussie over God en Ziggo hadden we ook nog. Ja echt! Het betreffende ikje werd met een brede grijns verwelkomd door internetfluisteraar Letterzetter: “Dat kan God in z’n zak steken …Overigens, hoevelen zullen Ziggo vervloekt hebben en God gesmeekt om herstel van de verbinding? En wie gaf heel snel én genadiglijk de oplossing om toch te kunnen internetten…? “

Riverside Blues
Riverside Blues

Maar jongens, jongens, wat was Riverside Blues weer diepzinnig. “Stel dat de Almachtige integraal lief is. Sterker, er zijn volksstammen die dat helemaal voor zich zien,” begon hij, “Het Kwaad laat zich niet door alle liefde uit het veld slaan.  Haar bacterie sluipt door het Universum …” Daarna werd het wat cryptisch. Maar toen sloeg hij weer toe: “God is lief is mogelijk ‘n versimpeling, zo onwerkelijk.  Met God is Liefde, daar kan ik wat mee. Raak ik hier ‘n kern van, het gevaar van over-vereenvoudiging?  Als je te veel vereenvoudigt loop je het risico, ‘n deel van de kern te raken.  Blijft ‘n karikatuur over.”

100e reactielepeltjeIlona scoorde de 100e reactie, slechts de blogbaas feliciteerde haar met deze Mijlpaal, een teken dat de Community zijn beste tijd gehad heeft? Jazeker, dat gingen we later in de week meer dan zien. Maar het lepeltje ging er dus nog een keertje uit.

Olaf Kluivers schreef het zoveelste zwerversikje. Een “jong zwerverachtig type” bedelde bij Leiden Centraal om geld. Twee mensen gaven iets. Een “mooi meisje” wier chipkaart kuren vertoonde werd van alle kanten geld aangeboden. “Ik krijg een vreemd gevoel” schreef Kluivers. Tussen de benen? Neen, hij zag er iets erg in!  De volkswoedeloopplank moest uit!

Lukte dus niet. Heer Rozenwater: “Een afgekloven ikje, ga ik niet op kluiven”.  Blogbaas: “Wat had Kluivers dan gewild? Dat het “zwerverachtige” type door alle 15 “man” met geschenken overladen zou zijn, op de handen het plein rondgedragen, uitgenodigd voor een gratis helikoptervlucht over de Bloemenstreek? En het “mooie meisje” straal genegeerd? “Nee teef, jij bent mooi en rijk, jij krijgt geen muntje” en onder de bus getrapt?”

Mopperkont: “Kluivers is een warhoofd die appels met peren vergelijkt.” Zo, die stuurt nooit geen ikje meer in. Toch?

person-couple-love-romanticLuvienna schreef een mooi zesde deel in haar “Dingen die ik met mannen heb gedaan” feuilleton. Ze hoorde zichzelf kreunen, jawel, dat kan. Verder had ze het prima naar haar zin met een mannelijk lid. “De radio speelt Joe Cocker’s You Can Leave Your Hat On. We bewegen traag met het ritme van de muziek mee, glijdend over elkaars bezwete, plakkerige lijf, en E fluisterzingt de tekst mee in mijn oor.” De reacties waren weer overwegend positief. “Heel knap om over zo’n delicaat onderwerp ingetogen, met spanning en toch trefzeker ( no pun intended) te schrijven, zonder in het genre bouquet en andere gevaarlijke tinten te vervallen.” (Klare taal)

Libelle wacht op ‘t zwellen - Indra
Libelle wacht op ‘t zwellen – Indra

De inspiratie stroomde tot aan de Kunstrubriek, met name bij de vrouwen. “Libelle wacht op ’t zwellen” dichtte Indra bijvoorbeeld bij nevenstaand plaatje.

Dan was er tenslotte ook nog de mededeling die je wist dat zou komen. Blogbaas dezes meldde het einde van het feuilleton- en communitygebeuren, in een uitvoerig verhaal, dat er op neerkwam dat hij niet langer als de blogsecretaresse (m/v) behandeld wilde worden, die maar braaf de verhaaltjes van anderen moest corrigeren, kopieren en plakken en vormgeven, in stilte, zonder de vrijheid te hebben om ook te reageren op zijn eigen blog. Nou ja, zoiets dan, lees het vooral allemaal nogeens na als je daar zin in hebt. De reacties toonden het gelijk van blogbaas dezes aan, dus dat was ok. [tekst loopt door onder video]

De ikjes zijn na te lezen op de ikjesrubriek van de NRC, de krant die zo graag lezersanekdotes op de achterpagina plaatst. De reacties van de mensen uit het land staan hier, ze werden zoals altijd weer aangeleverd door de reageerders op deze site, veelal ex-NRC-reactanten, ex-Volkskrantbloggers en ex-weten-wij-veels. Stuur nu zelf eens een ikje naar de krant. Of scrol naar beneden en zeg wat het ikje van vandaag losmaakt. Plaats een reactie. Mag met een fantasie-emailadres. Druk een duimpje. Geef een sterretje. Plaats een smiley. Voor je het weet, sta jij volgende week in het intro.

Voorgaande afleveringen van deze rubriek zijn elders op dit blog te raadplegen. A. DapieReacties zijn welkom op apie@apiedapie.com. Kortom, het wordt weer een prettige week. Maar als je vindt dat het geen prettige week moet worden, ga dan vooral elders buurten.

Featured image (helemaal hierboven): is van unsplash.com, gemaakt door Elijah Hail

Auteur: Bas van Vuren

Schrijver. Rijmer. Kijker. Kent beroemde mensen. Maakt liedjes. Holland Douze Points.

191 gedachten over “Kannie wachten op volgende maandag (90)”

 1. Ja Floor, altijd toegeven is consequent toegeven. Zo train je je baby dat doorzeuren, -dreinen en -drenzen werkt.

  Like

 2. Wat lees ik nu op Linkedin:
  Floor van Rooy
  Consultant leiderschap en strategie bij De Transformatie Groep
  Amsterdam en omgeving, NederlandManagement consulting.

  Ht zal je consultant maar zijn.

  Like

 3. Dankzij het goddeloze gedachtengoed van HR en andere verlichte geesten hebben we tegenwoordig mobiele telefoons en drones en kernbommen, terwijl de religie vooral gebakken lucht heeft opgebracht, zoals bv 1600 Katwijkse mannen die iso-ritmisch psalm 84 brullen met orgelbegeleiding, wel met bovenstem, dat moet ik toegeven.

  Like

 4. …en zonder Verlichting geen fascisme en communisme.

  Ieder is elkaars bastaardskind.

  Like

 5. Zonder religie geen protestantisme en zo ken ik er nog wel een paar.
  Fascisme en communisme zijntrouwens ook religies.

  Like

 6. Het gebrul van de 1600 Katwijkse vissers op een religieuze tekst is op zichzelf al verbijsterend nog afgezien van de vraag waarom de vrouwen niet mee mochten zingen, maar het kan nog erger. In Zaltbommel werd dezelfde psalmtekst verkracht door een uit volle borst loeiende Sint Maartenskerk-bezetting. Dit soort happenings schijnen erg populair te zijn bij de protestanten.

  Like

 7. @MK
  Da’s eerder een randverschijnsel. Je krijgt er sterke longen van.

  En hoe kwamen we her nu op? Omdat DSR slechts van HR vroeg van bekeringspraat verschoond te blijven, nadat hij eea zelf ter sprake bracht,te blijven, als DSR tzt bij hem, HR dus, het moede hoofd neerlegt.

  Het ene woord lokt ook altijd het andere uit -zucht-

  Like

 8. TA = TimmerArk

  @Apie: “Zou het voor mij ook geweest zijn, gelukkig was ik echter al voorzien destijds
  Je bent blijkbaar toch een beetje beledigd dat ik jou niet heb uitgenodigd. Ik dacht die Apie reist eerste klas, die kan zich een hotelovernachting in Amsterdam (of Zaandam?) wel permitteren.

  @DSR, naast het geloof en roddelen over Apie zijn er zat andere onderwerpen om over te discussiëren. Verdiep je ter voorbereiding alvast maar in mijn gedachtegoed, mobiele telefoons, drones en kernbommen. De schadelijkheid van kernbommen valt ontzettend mee. Ik zag afgelopen zondag een documentaire van Jell B. over Kazachstan. In de de steppen hebben ze daar meer dan 200 ultrazware waterstofbommen ter ontploffing gebracht. Met alleen een paar plastic hoezen over zijn schoenen bracht Jelle een bezoek aan het terrein. Wat we zagen was een meertje niet groter dan de vijver van het Sarphatiepark en er groeide al riet. Je zou er zonder problemen kunnen gaan picknicken.

  Heb jij overigens al een drone?

  Like

 9. @HR
  Oh, dat klinkt goed allemaal! Heerlijk!

  JB zit er anders maar pipsig uit. Allicht heeft de opvoeding van Piet Grijs hem immuun gemaakt voor straling.

  Visje uit kernmeer: prima – maar wat te denken van de palingen uit eigen sloot, HR? Waar denk je dat al die PCB’s zich ophopen?

  Geloof je dat mobiele telefoonstraling wel of juist niet schadelijk is? ‘Zet dan eerst je wifi maar eens uit!’ roept DSR de klaagneuzen toe.

  DSR is voor drones, maar dan wel streng gereguleerd, anders komen er grote ongelukken van en is onze privacy de maan. En wie een drone boven zijn erf aantreft, mag ‘m wat mij betreeft neerhalen, desnoods met een speciaal daartoe verstrekt schietgeweertje. Jij wilt A. er zeker mee gaan bespieden?

  Mocht er dan nog tijd over zijn, is er nog klimaatverandering, het Israelisch-Palestijns conflict (ja, dat bestaat ook nog) en de zorgwekkende staat van het deomocratisch stelsel in de westerse wereld.

  Like

 10. TA = Timmerark….ach, natuurlijk -zucht-

  Tim, hou je je voortaan wel even aan je call sign? Iedere reactie is weer weer fossiel klaverblad de lucht in en we hebben maar een planeet.

  Like

 11. Kunstliefhebber

  Op mijn laatste expositie kocht een oude vriendin van mij een groot reliëf om aan de muur te hangen. Helaas brak er iets af en moest ik het terughalen om te repareren.

  Met stijgende aanmaningskracht belde zij iedere dag op of het nog niet klaar was. Toen zij de verbazing in mijn stem hoorde, zei ze: „Ik heb het niet alleen van je gekocht omdat je een oude vriend bent, maar ook nog om een heel speciale reden.”

  Mijn hart zwol,maar ze vervolgde:

  „Het hangt over een groot gat in de muur.”

  Dolf Azijnman

  Like

 12. Bij zo’n titel krijg je alweer spontaan de neiging deze beker aan je voorbij te laten aan, en jawel hoor – de thuidblijvers hebben weer eens overschot van gelijk. Wat krijgen we morgen, ‘Bibliofiel’, over een wankele tafel.

  Hef het Ik-je op en vervang het door ‘Lezers met aparte namen’. Dan hoef je je niet eerst een potje te modderworstelen voor een kans op een flauwe glimlach.

  Spekkig geschreven hoor, en dan niet zoals een lekker juliennebrokje door de stampot-rauwe andijvie, maar eerder als druipende reuzel. ‘Stijgende aanmaningskracht’ is een dieptepunt dat om gelijke hoogte staat als ‘aanmoedigende bijval’.

  Een ‘oude’ vriendin, een ‘oude’ vriend? Waarom wordt dat uberhaupot nog vermeld? Alle Ik-jes gaan toch over ouwe mensen? Het is een groot sterfgat geworden, dat kleine stokje achterkrant. -zucht-
  Eindoordeel: 2 (zegge: twee)

  Like

 13. Hm, wel exposeren, maar kennelijk zonder daar ruchtbaarheid aan te geven, want het internet kent geen kunstenaar die Dolf Azijnman heet.

  Like

 14. @Mopperkont. Nee, het zit iets anders: die vriendin van kunstenaar Dolf Azijnman had zonder dat ze het wist al een kunstwerk in huis. Welk? Google maar ‘ns op Job Koelewijn en zijn project The world is my oyster.

  Like

 15. Als meester van groep 5 krijg ik regelmatig bijdehante opmerkingen naar mijn hoofd geslingerd.
  Vorige week was het tijd om mijn leerlingen uitleg te geven over voorzetsels.

  Ik vertelde dat het voorzetsel ‘on-’ vaak negatief gebruikt wordt, zoals bij oneerlijk en onhandig.
  ‘Kent een van jullie nog een woord waarin on- ook negatief is?’ vroeg ik om te zien of ze het begrepen.

  Het antwoord: ‘Ja, onderwijzer!’

  Kees Visser

  Like

 16. Wat behelst bovenstaande reactie?

  -on is trouwens geen voorzetsel maar een voorvoegsel. Wat erg zeg….

  Like

 17. O, die nrcnext, daar moet ik voor betalen. No way.

  Ik betaal al voor nrc, en daardoor alleen al word ik gezien als rijke stinkerd. Het is een duur abonnement, dat wel. Ik krijg er veel paginagrote foto’s voor, en her en der een mooie recensie, met de loep goed te ontdekken.

  Als die inzending van 15:39 een ikje uit nrcnext is: direct naar de moppentrommel. Niet hier te vinden, loop maar een eindje om, TimmerArk.

  Like

 18. @TIm
  Er is geen mens die zegt dat het niet mag, maar er is alsmedetevens geen mens die er op zit te wachten. Allicht zou je op je eigen blog een parallelle Next-Ik-jesbespreking kunnen starten? Komt drommen volk op af. -milde glimlachicoon-

  Like

 19. @DSR
  Oh, dat klinkt goed allemaal! Heerlijk!
  Verheug je er nu maar niet teveel op, kan het alleen maar tegenvallen.

  JB zit er anders maar pipsig uit. Allicht heeft de opvoeding van Piet Grijs hem immuun gemaakt voor straling.
  Je bedoelt bleekjes? Jelle is een stevige vent, man naar mijn hart. Vrijdenker uiteraard. Heb je Arctisch Dagboek van hem gelezen?

  http://pauwenwitteman.vara.nl/media/310896

  Wist je dat hij zich aangemeld heeft voor het Nederlandse leger? Bang voor een Russische invasie. Jelle is leuk gek. Zijn vader was ook gek maar niet leuk gek.

  maar wat te denken van de palingen uit eigen sloot, HR?
  Veel te duur!

  Geloof je dat mobiele telefoonstraling wel of juist niet schadelijk is?
  Niet schadelijk maar je moet zo’n ding niet 24 uur in de buurt van je balzak dragen. Slecht voor de zaadjes is mij verteld.

  DSR is voor drones, maar dan wel streng gereguleerd, anders komen er grote ongelukken
  Respectabel standpunt, sluit ik me bij aan.

  En wie een drone boven zijn erf aantreft, mag ‘m wat mij betreft neerhalen, desnoods met een speciaal daartoe verstrekt schietgeweertje.
  Met een andere drone is veel leuker.

  Jij wilt A. er zeker mee gaan bespieden?
  Ik heb er wel aan gedacht om een cameraatje op de hangen in de gemeenschappelijke ruimte omdat de verdenking rees dat A. illegaal gebruik wilde maken van die ruimte.

  Mocht er dan nog tijd over zijn, is er nog klimaatverandering
  Voor!

  *, het Israelisch-Palestijns conflict*
  Weet ik heel veel van, heb ik sterke opinies over

  en de zorgwekkende staat van het deomocratisch stelsel in de westerse wereld
  Saai!

  Like

 20. Piet Grijs: wel leuk gek, daarenboven een genie, anders dan zijn zoon, die zeker getalenteerd is, maar dat toefje extra, dat charisma mist. Vader doet iets met je, zoon niet echt. Maar maakt onderhoudende programma’s.

  Like

 21. @HR
  – Goedkoper dan uit eigen sloot is niet mogelijk. Waarschijnlijk ben je te lui om een lijntje uit te leggen, want dan moet je voor zonsopgang je nest uit.

  Een schietgeweertje bevestigd aan een andere drone, wat dacht je daarvan? Of een aardappelkanon.

  -Je bent maar een eng mannetje met je vergezochte redenen voor cameratoezicht. Het doel heiligt in geval van het ‘oneigenlijk gebruik van de gemeenschappelijke ruimte’ (wie klaagde er nu laatst over het Rijdende Rechter-gehalte hier?) de middelen niet, tenzij je een onbezoldigd medewerker van de opkomende surveillancestaat wilt worden.

  Stemt allen (nou ja, niet iedereen, een op de vijf zou al mooi zijn, ze hoeven ook niet alle macht) Piratenpartij!

  -‘Voor’ klimaatverandering? Dus je zet de houtkachel aan? Gezellig!

  het Israelisch-Palestijns conflict: Weet ik heel veel van, heb ik sterke opinies over”: dan hoor je voorzeker het liefst jezelf lullen – saai!

  Laten we het maat gewoon over chickies hebben, en dan met name over jouw neo-koloniale fantasien. Draag je graag een tropenpak?

  Like

 22. Veruit de ergste bron van straling in huis (nee, niet de magnetron, niet de wifi)… je draadloze huistelefoon. Met kop en schouders. 😦

  Like

 23. Gezinsmanager

  Van een afstand hoor ik mijn overbuurvrouw in de tuin discussiëren met haar tienerzoon. Ik herken haar op straat, maar weet verder weinig van haar.

  Het is duidelijk dat ze haar zoon ergens toe probeert te bewegen. Ik hoor de jongen keer op keer „Nee, mam!” zeggen. Zijn argumenten en wat zijn moeder van hem vraagt vervliegen in de wind.

  Luid en duidelijk hoor ik de zoon ineens verontwaardigd en verbaasd zeggen: „Commitment?! Je bent niet op je werk!”

  Ik denk nu een stuk meer te weten van het gezin dat bij mij aan de overkant woont.

  Floor van Essen

  Like

 24. Van afstand vlagen van een gesprek opvangen van mensen die je niet kent, denken dat je een ‘stuk meer’ over hen weet, en het naar de krant sturen, hoewel je Floor heet (want dat weten we sinds deze weet: Floren kunnen niet schrijven, het is niet anders)…..-bareuh-

  Geen wonder dat steeds meer mensen jarenlang dood in huis liggen.
  Eindoordeel: 2 (zegge: twee)

  Like

 25. Als de ikjes-schrijvers zich zouden beperken tot het opschrijven van hetgeen zij zien en horen, was er al een hoop gewonnen. Op hun gedachten zit ik niet te wachten. De titel is nog het beste onderdeel van het ikje, maar het verhaal is ook vaardig opgeschreven. Valt niks op aan te merken. dsr is natuurlijk weer de leukste thuis.

  Like

 26. Of die straling gelukkig geen kwaad doet, weten we pas over een jaar of veertig. Laten we het – tegen ons gezond verstand in – hopen. Ik vrees dat men zich in de toekomst verbijsterd zal afvragen hoe wij in 2015 zo dom konden zijn

  Like

 27. Suf nikszeggend ikje. De laatste zin is een open deur, als je mensen met elkaar hoort praten kom je meer over hen te weten.

  Verzin dan desnoods een clou, als je zonodig in de krant moet!

  Like

 28. Hoe, Mopperkont, had je het dan gewild? Waar gaat DSR in zijn Eindoordeel over de schreef? Er was weinig aanleiding om leuk te doen, zeg nou zelf.

  En ja, veertig jaar na dato valt er altijd wel iets op te merken. Speelde vooral heel sterk in de jaren tachtig. Gelukkig is de wetenschap weldegelijk in staatom iets te zeggen over de invloed van mobiele telefoniestraling op het menselijk lichaam, en ook om dat te extrapoleren over een langere termijn.

  Like

 29. Onbeantwoorde liefde

  Bij het weghalen van de houten ooievaar uit de vensterbank bekroop me een schuldgevoel. Afgelopen voorjaar, vlak na de geboorte van onze dochter, streek een knobbelzwaan neer in de gracht voor het huis.

  Na een week viel op dat de zwaan juist voor onze woning bijzondere belangstelling had. Eerst terloops maar steeds opvallender, zodat wij ons bespied waanden.

  Toen ik eens van buiten meekeek viel het kwartje: de zwaan had een oogje op onze ooievaar.

  Terwijl wij het hoofd braken wat te doen, nam de zwaan zelf een besluit. Op een avond stapte hij uit de gracht zelfverzekerd op de ooievaar af, keek haar eens goed aan… en sjokte vervolgens teleurgesteld de straat uit.

  Nooit meer teruggezien.

  Ronald van der Horn

  Like

 30. Daar hoeft de inzender zich niet schuldig om te voelen, Die zwaan doet nu z’n zwanedingetjes met een zwaaninnetje van vlees en bloed.

  ’t overigens geen ongebruikelijk verschijnsel. maar de kennelijk stadse inzender doet z’n best om er een drama van te maken. Er komt ‘schuldgevoel’ aan te pas, men wort ‘bespied’, aan de zwaan wordt besluitvaardigheid en teleurstelling toegeschreven.

  Maar hoe lang heeft die houten ooievaar eigenlijk voor het raam gestaan, de hele zomer? En nu de kerstverlichting maar vast van zolder gehaald nu het alweer bijna wintertijd wordt?
  Eindoordeel: 4 (zegge: vier)

  Like

 31. Je ziet die zwaan ook zo de straat uit sjokken; hangende vleugels, gebogen kop, sjekkie mismoedig in de snavel, nijdig een trap tegen een vuilniszak geven en dan het eerste beste cafe in om troost te zoeken in de drank en te klagen over die houten wijven met hun streken. Sterkte Zwaanmans!

  Like

 32. Geen regio waar de koormuziek meer in aanzien staat dan in de Baltische staten. we kennen allemaal Arvo Part, maar het barst daar van de talentvolle componisten. Luister maar eens naar het pater noster van Peteris Vasks.

  Like

 33. Arvo Part? Kun je dat tussen het brood doen?

  Wel een fijn moppie muziek trouwens – beter dan dat protestantse orgelgehengst en korengebalk. Rooms, dat wel, maar het gaat toch maar over OLH.

  Like

 34. Vasks laat zich ook inspireren door de ongerepte natuur en die heeft tenminste nog ooit bestaan.

  Like

 35. Zolang mensen geloven in God doet het er in feite niet toe of Hij bestaat in de klassieke zin van het woord. En de meeste westerse kunst, ook de muziek, vindt zijn wortels in het christendom.

  Like

 36. MK 23:38
  Als je vanavond nog een uurtje over hebt: dit is andere muziek maar minstens zo mooi. Met ook nog eens een interessant kijkje in het leven van een geboren muzikant. Loevendie, Theo. Ik ben een van zijn honderden fans.

  Spoiler alert:
  Ik zal alvast maar verklappen dat hij vanaf zijn kindertijd gefascineerd was door geluiden en overal muziek in hoorde. Dat dat in het gezin niet paste. De vader was weg. Zijn moeder had niets met muziek. Zijn stiefvader evenmin.

  Het onbegrijpelijke werd pas duidelijk toen bleek dat in zijn vaders familie het leek te wemelen van muzikanten.

  http://www.npo.nl/alles-wat-klinkt/27-09-2015/POW_02936687

  Like

 37. Ondanks niet aan mij gericht Pawi, mooi bericht om te vernemen.

  Ik kende Loevendie als Jazz-musicus , zeer gewaardeerd en talentvol.

  Ik heb nooit gehoord van de Baruch Spinoza opera, ben heel verrast over deze veelzijdige musicus.

  Like

 38. Mijn laatste advocaat noemde zich een tijdje Baruch. Broer van mafia maatje. Verder dan dit, en het Spinoza college waar ik vroeger langs fietste gaat mijn kennis niet. Kan nog komen.

  Like

 39. pawi
  Ik ben ook fan van Loevendie. Ik heb zelfs een lp van het Theo Loevendie trio met handtekening van Theo. In de jaren zestig heb ik het trio gecontracteerd voor het feestje na een studentencongres. Zijn opera’s zijn ook de moeite waard. Ik zit een paar dagen in Ierland, maar -eenmaal weer thuis- ga ik jouw link zeker beluisteren.

  Like

 40. Apie wil ons vast even laten voelen hoe het is als er straks op maandag geen intro meer verschijnt.

  Of hij heeft het druk, dat kan ook.

  Like

 41. Ongezellig

  In de trein tussen Amsterdam en Utrecht kwamen twee meisjes en een jongen druk pratend de coupé binnen. Na een minuut pakten beide meisjes hun telefoon, verviel de focus en stopte het gesprek.

  De jongen keek vervolgens een beetje verveeld naar buiten.

  Na een tijdje ontdekte hij een krant en sloeg deze open, waarop een van de meisjes opkeek en zei: „Hé, doe nou niet zo ongezellig.”

  Andrea Beelen

  Like

 42. Wat een toepasselijke titel! -milde glimlachicoon-

  Was een van de oer-Ik-jes destijds, over mistroosting ‘Sisi’ kijken tijdens de kerst, met de iconische uitsmijter ‘We nemen nog een toastje’ ook niet van ene Beelen afkomstig?

  Enfin, een aardige observatie over het internettelefoontjestijdperk, maar de pointe is een nat rotje.
  Eindoordeel: 6+ (zegge: zesplus)

  Like

 43. @Apie Vader doet iets met je, zoon niet echt.
  Waarom spreek je hier niet in de eerste persoon enkelvoud? Voor mij geldt: Vader doet niets met me, zoon heel veel.

  @DSR Waarschijnlijk ben je te lui om een lijntje uit te leggen, want dan moet je voor zonsopgang je nest uit.
  Ik heb in het verre verleden *gepeurd”. Eerst wormen verzamelen, die aan een draad rijgen en daar een bol van maken. In het holst van de nacht in een roeibootje het water op en de bol laten zaken. Zo gauw je iets voelde trekken (eng!), in één haal de bol in het roeibootje trekken en daar had je je eerste paling te pakken.

  Een schietgeweertje bevestigd aan een andere drone, wat dacht je daarvan? Of een aardappelkanon.
  Is een mogelijkheid. Een stuk minder primitief is de frequentie van de andere drone storen.

  Je bent maar een eng mannetje met je vergezochte redenen voor cameratoezicht.
  Ik ben ook maar een mens.

  Stemt allen Piratenpartij!
  Zullen we afspreken dat politieke propaganda op dit blog niet is toegestaan?

  Dus je zet de houtkachel aan? Gezellig!
  Geen denken aan. Zelfs een vuurkorfje in de tuin is uitgesloten.

  dan hoor je voorzeker het liefst jezelf lullen – saai!
  Tja, jij wil natuurlijk het hoogste woord voeren. 😦

  Laten we het maar gewoon over chickies hebben..
  Je weet, ik ben zeer discreet, aan roddelen doe ik niet.

  …en dan met name over jouw neo-koloniale fantasien.
  Die prachtige kunstzinnige hoofddeksels van Afrikaanse schonen zitten je blijkbaar nog steeds dwars. Dat is echt niet gezond, je zou daar eens met iemand over moeten praten.

  Like

 44. @HR
  -En wat deed je dat met die palingen? Roken, bakken, stoven in het groen?

  -Je roddelt niet, maar schrijft wel een heel feuilleton over je wederwaardigheden met A., en je verstrekt revenge porn aan een select gezelschap.

  -Drones neerhalen: het ging je toch om het vermaak, niet om het beschavingspeil? Iets kapot maken is natuurlijk altijd een zwaktebod. -minzame glimlahcicoon-

  -Geen politieke propaganda op dit blog: nee, dat spreken we dus niet af. Dan kunnen we het ook niet meer over het Midden-Oosten hebben en moeten we ploegedienst instellen om Tim in de gaten te houden.

  -Praten over je fascinatie voor zwartepietkunst: doet DSR toch met jou?

  Like

 45. Geen woord over het geruisloos introduceren van De Rozen Koppen Power Point Show. Complimenten voor de blogbaas, alle discussie hierover kan meteen weg-geswiped worden.

  En mooi dat Ad Hok’s inzending door zowel HR als de blogbaas verkozen is.

  Knap intro, want er gebeurde niet zoveel, behalve op het laatst met muziek, waarbij Klare taal nog steeds musicus zegt waar ik het over muzikant heb. Het onderscheid is niet te maken, vind ik. Tenzij je het belangrijk vindt of iemand een diploma van het Conservatorium heeft. Helaas zijn er niet overal ter wereld conservatoria, maar wel mensen die muziek in zich hebben. Voor mij is het een en hetzelfde, muzikant of musicus.

  Wat telt is de muziek zelf. Of is dat een open deur? Eigenlijk wel. Sorry.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.