Ik hijs me op een kruk en kan mijn ei kwijt (116)

Photo: A. Paulson
Photo: A. Paulson

Het valt niet mee om een rustig evenwicht te vinden, zo ontzettend veel nieuws en informatie komt er op ons af. Zelfs  als je probeert je er voor af te sluiten, dan komt het via een omweg wel weer bij je binnen. Volgens onze lieve reageerster Indra, van wie deze overpeinzing afkomstig is, is het voordeel van “deze fijne kroeg (…) dat hij ‘s nachts ook open is en ook al slaapt de kroegbaas, ik hijs me toch even op een kruk en kan m’n ei kwijt.” En zo is het. Heb jij ook last van informatiestress? Lees dan alleen deze site. Hijs je alleen hier op de kruk. Lees één keer per week dit weekoverzicht. Het wordt elke maandagmiddag om 13:00 uur gepubliceerd, ook al zo’n rustig idee. Hier staat alles wat je moet weten van de vorige week en alles wat je nodig hebt voor de komende week. Doe dit een paar maanden lang en je gaat daar helemaal van opknappen. Ga je zien!

Dat vragen meer energie geven dan antwoorden, wat zou dat een lekker uitspringend blockquootje zijn zeg.

“Alles kunnen weten”, merkte de kroegbaas filosofisch  op, “toegang tot alle data in de wereld, hier en nu … op een gegeven moment kom je erachter dat juist niet alles weten lekker is. Dat vragen meer energie geven dan antwoorden. Dat vragen meer energie geven dan antwoorden, wat zou dat een lekker uitspringend blockquootje zijn zeg. Hij (m/v) die alles weet, is toch klaar? Hij die alles weet is toch saai? Hij die overal is geweest kan toch gaan liggen?”

Anders 101, er vooralsnog uitgevallen, wat een rust
Anders101, er vooralsnog uitgevallen, wat een rust

Ook de Grafschriften stonden vorige week in het teken van die rust, maar staan Grafschriften dat niet per definitie, zullen jullie zeggen. Nou, dat hoor ik dan even niet, wijsneusjes. Er waren er twee (schrijve 2) die er naar mijn oordeel uitsprongen:

Die van Plopje zelve:

waarom zou je alles willen weten
de kansen die je hebt gemist
verpesten de rust in je kist
het is beter alles te vergeten

En deze ijzersterke van Bertie:

Niets meer weten
alles vergeten
dan ben je een dijk
van een lijk

Hans Dorrestijn, de schat.
Hans Dorrestijn, de schat.

Je kunt ook, zo leerden we vorige week, de liedjes van Hans Dorrestijn bestuderen, zoals het Jagerslied. Op mij heeft in ieder geval destijds de strofe  “Vanuit het dichte struikgewas gaf een hertje me een trap” een diepe indruk gemaakt. En dat doet het nog altijd merk ik nu ik het opschrijf *huiver icoontje* Daarbij vergeleken is het leven in de stad toch een peulenschil?

Je meurde namelijk, maar dat hebben ze je nooit durven zeggen.

Een andere gewaardeerde reageerder, Mark, is druk bezig om van het roken af te komen. In zijn stopgroepje is hij – twee weken na de start – de enige die niet rookt. De anderen paffen lekker door in de rustige wetenschap dat ze nog niet hoeven te stoppen. Wij van het blogmanagement wensen Mark sterkte. Houd vol, ook je katten gaan je nog meer waarderen, dat ga je zien. Je meurde namelijk, maar dat hebben ze je nooit durven zeggen. Kopjes gaan nog intenser worden. Om maar niet te spreken van wat je vriendin nog in petto blijkt te hebben. [tekst gaat onder de video nog een tijdje door, je kunt hem afspelen en onderwijl doorlezen]

Ook Luvienna deelde een muziekje. “Alvast een opwekkend liedje om mee de nacht in te gaan”, schreef ze erbij. Nou, dat kun je wel zeggen, ik  heb nog uren wakker gelegen. *dan liever die lammetjes tellen icoon* [tekst loopt ook onder deze video lekker door, als je de vorige al uit hebt, maar dat kan bijna nog niet, dan kun je deze afspelen en meteen doorlezen]

Ikjes waren er ook, zoals die ene van Suzanne Struiksma over het Nijntjemuseum. Daar zei een kleintje iets tegen haar. En er was weer eens een ikje over gedoe met een internetsite, ditmaal die van de UWV waar de computer ‘castagnettespeler’ wil invullen daar waar “stagiair” zou moeten staan. Wij danken Hester van Beeck Calkoen voor het melden van deze misstand en wensen haar een prettige volgende werkkring toe. Het ikje over het kunstgras op het balkon van de buren van John Kegel ging geruisloos voorbij.

… drie brownies eraf, dan gaat er 3 euro af en krijg ik nog 25 cent van jullie.

Maar dat er bij E. Berger twee schattige meisjes voor de deur stonden, die in het kader van de Vastenactie snoep verkochten ten behoeve van de arme mensen in Oeganda, maakte wel een paar tongen los. Zoals die van Anders Paulson, die het volgende commentaar gaf: “Wereldwijd heeft het Lijden van Zijn Zoon gelovigen stijf de hand op de knip doen houden. Wil je je slag slaan, moet je die slaan in de week voor Pasen. Kom je niet naar ons, komen we aan je deur.” Iemand anders sprak de kindertjes als volgt toe: “OK 3 brownies en 2 schuimpjes, dat is dus twee maal een euro plus 3 maal 25 cent. Samen 2 euro 75 . Wacht even, dat is is toch wel veel, doe die brownies toch maar niet, drie brownies eraf, dan gaat er 3 euro af en krijg ik nog 25 cent van jullie.”

160321oeganda
Geeft allen met gulle hand voor Oeganda

Hartger Wassink deed een ikje waarin een 44-jarige moeder met een 16-jarige dochter langs de deuren trekt. Het vrolijke duo werd door een bijziende oude man aangezien voor twee studentes. Die oudere heer “… weet heel goed wat-ie doet en is gewoon ouderwets hoffelijk. Mag in de krant!” knorde Luvienna tevreden. Plopje vertoonde klassieke hikjeskwaliteiten en vertelde het voorval vanuit het perspectief van de oude man: “De moeder is zo’n treurig type dat wanhopig probeert er jonger uit te zien dan ze is. Het kind probeert er veel ouder uit te zien dan ze is.”

Tom Giesbers, tenslotte en daar rond ik het ikjesoverzicht mee af, dacht dat kibbeling aan de haven gekocht ook echt uit de belendende zee van diezelfde haven komt en niet uit Alaska of een andere diepvriesbestemming. Nou ja, zijn moeder dacht dit, maar ook hij wist het niet, anders had hij het nuchtere en juiste antwoord van de visboer niet als ikje verpakt naar de krant gestuurd. Alsof je een kroket koopt en denkt dat het betreffende beest naast de kiosk is geslacht. Meer Keuringsdienst van Waarde kijken, Tom (en je maakt voortaan zelf je eten klaar).

160321herfstKlare taal keek ook TV en wel naar Coen Verbraak, Cornals Maas en nog zo wat kanjers. Volgens Anders Paulson komt het voorjaar er “wereldwijd” aan, “geen ontkomen aan”. Eerder had hij al Karl May met Columbus verward, of andersom. Het was in Amerika, iets met de Indianen en spiegeltjes. Kan gebeuren. Mag gebeuren. Vindt niemand erg.

“Nog een fijne voortzetting, moge het voorjaarszonnetje op ieders knarretje schijnen!”

DSR was jarig
DSR was jarig

De verjaardag van de nog altijd gewaardeerde reageerder in ruste De Schrijvende Rechter (DSR) werd uitbundig gevierd met de taart van vorig jaar. Het blogmanagement verklaarde nog regelmatig aan “vadermans” te denken, “aan zijn milde humor, zijn taalvondsten, zijn pedanterigheid, zijn ijdelheid, het kon best een grappig kereltje zijn. En man man man, hij kon schrijven hoor.”  Minzaam glimlachend kwam het jarige jetje even opdraven om de loftuigingen in ontvangst te nemen, om zich na een “Nog een fijne voortzetting, moge het voorjaarszonnetje op ieders knarretje schijnen!” weer snel terug te trekken in zijn zelfgekozen kluizenaarsbestaan.

OBAMopperEen stuk belangrijker was het dat het tweede deel van Mopperkonts (voorheen Trotters) fietstocht door Maleisië werd gepubliceerd. “… maar het is overduidelijk wel een moslimland. Nu heb je daar als toerist niet al te veel last van, de meisjes met hun tuttige hoofddoekjes lonken en flirten net zo fanatiek als hun leeftijdgenoten in niet-moslimlanden, een paar keer per dag klinkt vanuit de minaretten wat gejammer, maar dat duurt meestal maar een paar minuten en als de imam toevallig een mooie stem heeft, sta ik zelfs met plezier te luisteren. Maar als je tegen het eind van de middag of ‘s avonds aan tafel zin krijgt in een koud biertje dan kom je vaak van een koude kermis thuis.” Het stuk haalde de Nieuwskrant van de Onafhankelijke Bloggers Associatie (OBA).

Onderweg in de woestijn - nummer 100
Onderweg in de woestijn – nummer anders100

Het Anders in Wonderland Project staat kort voor de volgende fase. Na de longlist – precies honderd plaatjes geoogst van zijn Facebook – is het commentaar- en schiftingsproces al een paar dagen in volle gang. Dit selecteren gebeurt met “schaar en vuilnisemmer.” Aflevering 2 zal binnenkort verslag doen van De Afvallers. In aflevering 3 gaat het vervolgens verder met Het Reisgezelschap. “Ben je doorgaans niet in de afvalbak geïnteresseerd, nu is ‘t eerder … och joh, heb je ‘t niet gehaald? Da’s niet leuk.” lichtte de oude meester toe. “Het worden twee lijnen:  1. Het Reisgezelschap. Wat ‘n aardige club. Er zitten heel goede aardige bij. Humor, Kritisch, zelfspot… 2. De afvallers. Geen wonder, hij niet in ‘t Reisgezelschap … wat denkt-ie-wel?” 

Waar is Goudhaantje eigenlijk – Ad Hok Gemaakt door Katherine Ace http://www.katherineace.com/?cid=311
Waar is Goudhaantje eigenlijk – Ad Hok. Het plaatje is gemaakt door Katherine Ace, kijk maar op http://www.katherineace.com/?cid=311

Het zijn allemaal mooie ontwikkelingen op dit blog dat volop in transformatie is. De oude rups ontdoet zich van zijn vellen, de nieuwe vlinder is nakende. Jammer toch, dat in schrille tegenstelling tot al dit moois de Kunstrubriek van Heer Rozenwater volledig in het slop zit. De Kunstpaus is volkomen van het padje, doet rare of op zijn best gemakzuchtige selecties, en honoreert aan de lopende band koppen die noch van hier noch van bij de buren komen.

Roos is aan zet ...
Roos is aan zet …

Het is zo erg dat er zelfs openlijk aan het bestaansrecht van de Kunstrubriek wordt getwijfeld. Heer Morgenwater, Plopje, wetteksten, de Grondwet, alles bemoeide zich ermee. Het enige middel dat de onvermijdelijke beslissing nog zou kunnen keren of op z’n minst vertragen – een Referendum – kwam er echter niet vanwege wegkijken van de protagonist. Nee, deze maakte zich er liever met het volgende Jantje van Leiden vanaf: “We leven hier niet in het wilde westen. Het kan niet zo zijn dat een stukje cultureel erfgoed aan de grillen van een willekeurige blogbeheerder is overgeleverd. Het geeft me allemaal in elk geval een bijzonder onzeker gevoel.” Daarna is hij naar verluidt in een stil hoekje gaan zitten wenen. Enfin, het blogmanagement kondigde aan dat er nog een medewerker voor de Schaakrubriek wordt gezocht. Een nieuw initiatief, waarin reageerders een tegenzet moeten bedenken op De Zet van de Dag.

Luvienna op zaterdag, toen nog wel met duster
Luvienna op zaterdagavond, toen nog wel met duster

Ik vermeld tot slot nog dat onze vrijpostige autrice Luvienna gisteren, dus op zondagmorgen, nog om tien uur zonder duster op de bank zat, flemend om een kopje koffie. Dit terwijl Bertie toen “al úúren wakker en op, gebaad, gekleed en gevoed” zat te wachten op de dingen die komen gaan. Hopelijk niet de spin waar ze net een paar dagen eerder aan ontkomen was. Ik zelf zat op dat moment – zondagmorgen – in mijn kamerjas een eerste versie van dit weekoverzicht te schrijven.

Een greep uit de zoektermen  waarmee reaguurders vorige week met uiteenlopende verwachtingen op ons blog terecht kwamen: david hockney portret moeder, wc, ilona -portier is jarig, waarom kronkelt een paling niet meer op een krant, die lul van een prins bernard kees van kooten, paashaas, knap sexy en intelligent quotes,  plaatjes welkom thuis naakte dames. 

Er is dus weer heel wat gebeurd vorige week, maar aan de andere kant laat het zich handzaam samenvatten, zodat je het allemaal in een minuutje of tien (inclusief beluisteren van de video’s) tot je kunt nemen. Kom daar eens om, elders, in deze informatiestressmaatschappij van feiten, geruchten, voorvallen, meningen en onzin.

Wil jij deze week toch actief gaan meedoen? Met hier je dingetje doen bedoelen we. Ga dan wat ikjes lezen, die staan ergens verstopt in of op de NRC, de krant die zo van lezersanekdotes zegt te houden. Stuur zelf een ikje in. Of scrol hier naar beneden en zeg iets. Dat mag en kan hier nog altijd met een fantasie-emailadres. En voor je het weet kan een citaat van jou, een foto van jou, een wat dan ook van jou, een hoogtepunt van de week worden.  De afleveringen van deze historische rubriek waarin alle hoogtepunten van alle afgelopen weken worden behandeld zijn elders op dit blog te raadplegen.A. Dapie Reacties zijn welkom op apie@apiedapie.com. Het wordt misschien best wel een prettige week. Als je vindt dat het geen prettige week moet worden, ga dan s.v.p. elders buurten.

Featured image (helemaal hierboven) is gemaakt door Jeremy Thomas, zie
flickr.com/photos/132218932@N03/ uit de unsplash.com serie Free (do whatever you want) high-resolution photos from Jeremy. Nou, dat laten we ons geen twee keer zeggen, Jeremy. En bedankt. Het is een mooi dingetje. 

Advertentie

Auteur: Bas van Vuren

Schrijver - Rijmer - Kijker - Stemacteur - Figurant - Kent beroemde mensen - Maakt liedjes - Doet iets met #ikjes - Want ja - Je moet toch wat

144 gedachten over “Ik hijs me op een kruk en kan mijn ei kwijt (116)”

 1. Knap werk, om zo’n treffende samenvatting van de afgelopen week te maken. We boffen toch maar met zo’n blogbaas.

  Wat vraag en antwoord betreft: ach Apie, elk antwoord roept weer minstens 10 nieuw vragen op. Of, zoals de wetenschappers vaak zeggen: meer onderzoek is nodig. Dus eigenlijk moeten we dolblij zijn met antwoorden. 🙂

  Overigens is het geen duster, wat m’n zusje daar aan heeft, Apie. dat is een negligé. Een duster zit meer in de richting van de kleding van mevrouw links:

 2. @Apie,
  wederom een mooie inleiding. Ook mooi om de lente mee te beginnen. Blijf overeind.
  @Luvienna
  Dat is een duster? Beldee. Dat is een volgens mij peignoir. Een duster is meer iets voor cowboys en auto-liefhebbers.

 3. Ook dit is volgens het internet een duster:

  Maar bij het schrijven had ik inderdaad meer zo’n badstoffen ding, slobberig, pantoffeltjes eronder, van mijn moeder zaliger in het hoofd. Ja, ook die krulspelden, Luvienna!

  Een badjas (ook wel duster) is een soort jas gemaakt van badstof, katoen of fleece om zich snel provisorisch te kleden als men weinig of geen kleding aan heeft, bijvoorbeeld voor en na het nemen van een bad, of voor niet-pyjamadragers voor en na het in bed liggen en als men tussendoor er uit gaat. Ook de term ochtendjas wordt wel gebruikt.

  De wikipedia heeft een soortgelijk riedeltje.

  Mannen schijnen er niet mee rond te mogen lopen.

  duster ochtendjas voor dames 1958 [WP jaarboek 1959]

 4. Pas bij het navlooien van een week A. Dapie Community merk je hoeveel er in zo’n weekje gebeurt. Bijna 400 reacties bijvoorbeeld, dat zijn er toch een stuk of 50-60 per dag. En dan was het nog een rustig weekje. Keileuk allemaal hoor. Dank voor de betrokkenheid en het blijven komen, daar doen we het voor.

  De mensen vragen mij weleens. Apie, vragen ze dan, hoeveel reacties krijgt de site nou zo ongeveer? Nou, dan zeg ik, dank je wel voor je vraag. Het zijn er zo tussen de 1,000 en 2,000 per maand. En over het hele vorige jaar, 2015, precies 17,800. Da’s best heel wat hoor. Ga er maar aanstaan, zeggen de mensen dan. En ik knik dan met een bescheiden glimlachje, maar krijg het wel keiwarm. ronk ronk ronk icoontje

 5. Fraaie intro van de nieuwe week en niet te vergeten een filosofische beschouwing over de heilzame werking van dit blog op informatie-stress.
  Indra kan hier dag en nacht terecht en knapt dan zienderogen op na stress-volle diensten.

  Heel bijzonder was de geenszins stoffige ‘duster’ waarin Luvienna pleegt te huishouden s’ochtends althans.

  Ik ben benieuwd hoe deze paasweek vol Bach met hoofd vol bloed en wonden zal gaan lopen.
  Ik ga in elk geval chocolade eieren verstoppen voor de kleinkinderen.

 6. Ja, zelfs als je weet dat de helft daarvan gedichtjes van Plopje zijn, is dat een heel respectabel aantal. Respect, dus. (Ik had bijna een uitroepteken gezet, maar dan is weer iemand die daarover begint te zeuren).

 7. Dank je, Apie, dat je uit mijn geringe en weinig positieve bijdragen van de laatste weken toch nog een vrolijk titeltje weet te peuren. Klasse.

  Klaartje, mijn knullen zijn de eier-verstop-leeftijd inmiddels ontgroeid, dus verstop ik chocolade eieren in mijn eigen holle kies met allerlei uitbreidingsverschijnselen tot gevolg.

  Ad, de uitroeptekenzeurpiet zit inmiddels op drasties onder de naam Echt Heus of iets dergelijks

 8. Daar heb je weer veel werk van gemaakt, Apie. Petje af.
  Ik ben je zeer dankbaar; afgelopen week was ik er niet helemaal bij, nu weet ik toch nog van alles wat.
  Handig 🙂

  Nu eerst een nieuwe avatar zoeken.

 9. @Ad 16:02
  Hm. Dat “zelfs” doet pijn. Is dat dan het respect waar je aan zegt te hechten?

 10. Onnodig kwetsend ja. Zal ik er een [gemodereerd]-hekje omheen zetten, Plopje? Of meteen maar voor het leven bannen?

 11. Geen goeie gravatarduster gevonden.
  Het is een ochtendmens geworden, net wakker en zo te zien na vervelende dromen ☻

 12. @Apie 17:57
  Ach, laat maar. Ad kennende, neem ik aan dat hij inmiddels reeds uren verteerd wordt door bittere spijt. Deze zondige straft zichzelf.

 13. Nou moe. Geef ik eens een keer twee complimentjes tegelijk (een aan Plopje voor zijn vele gedichtjes, en een aan Apie voor de vele andere reakties), krijg ik dit. Het is ook nooit goed.

 14. dinsdag 22 maart 2016

  Psycholoog

  Voor mijn werk ben ik in Los Angeles. Ik heb de Uber-app op mijn nieuwe smartphone geïnstalleerd, en voel me een hele held. Als ik hem na gedane zaken aanzet, rijdt meteen een auto voor. Fantastisch! De chauffeur vraagt wat ik hier gedaan heb (een lezing gegeven) en wat mijn vakgebied is (psychologie). De gehele verdere rit houdt hij een lange monoloog over zijn welbevinden en toekomstplannen. Meer dan ‘hmhm’ of ‘echt waar?’ krijg ik er niet tussen. Na 45 minuten zijn we op de plaats van bestemming. Bij het uitstappen zegt hij: „Dankjewel voor het interessante gesprek – zo fijn om eens met een intelligent persoon te praten!”

  Naomi Ellemers

 15. Oh, wat ’n aardig verhaal.
  Het verschil in maatschappelijke positie wordt begripvol “gepenseeld”.
  Zo self-focused is iedereen wel ‘ns.
  Overigens, Naomi is er zelf bij. Ze kan toch zelf “aansturen” , lieve chauffeur, ik moet nog even wat doen…..Zoals u over uw toekomst denkt & praat,moet ik nu het een en ander nu doen, anders vlieg ik uit de bocht, of scheur ik uit mijn schema….

  Ik herinner me:
  Ooit ’n klant te hebben gehad, die strak zijn planning uitvoerde. Hij was piloot. Hij vloog uitsluitend vracht.
  – Wat is ’t ergste wat u kan overkomen? vroeg ik.
  ’n Vermoeide co-piloot., Hij schetste me de eentonigheid van zijn bestaan: hij wil niet anders.
  De wereld in zijn werkplek. Als hij vrij is, wil, hij graag met mensen zijn, die, etc.
  Dus als hij naar zo’n privéadres ging wist hij min of meer wie hij daar zal ontmoeten. Zijn volgende afspaak was in Wenen. Lag al vast.
  Korte zinnen, doel gericht.
  ’n Spetterende grap? Aan hem niet zo besteed.

  Oh, ’n prentje doe ik in ’t volgende vakje.

 16. Zo, Naomi is in Los Angeles geweest. Noch de locatie noch Uber heeft iets met de clou te maken.

 17. Mooie revanche in naam van alle toehoorders die 45 minuten naar het academische gebabbel van Naomi hebben moeten luisteren.

  Anders @2.26
  Ben jij in een vorig leven soms schandknaap geweest ?

 18. Ik lees toevallig net Afrika van Jan Brokken. In het reisverhaal Zaza en de president (1988) zegt een boosaardige vrouw uit Burkina Fasso tegen Jan :”De tijden zijn aan het veranderen. Steeds meer Afrikanen zien in, dat die zogenaamde Europese beschaving de diepzinnigheid heeft van een kruitmagazijn en dat besef brengt de oplossing een stap dichterbij. Er ontploft al eens een bommetje in Parijs of Rome, op een dag zouden alle armen en verworpenen van de aarde zich wreken en die hele wereld boven de Middellandse zee met een geweldige knal naar het rijk der hemelen verwijzen.”

 19. En de politici zullen wel weer precies de gekken in de kaart spelen. Die hebben niks geleerd van Bush. Hm.

 20. Clusters van dusters en pijnbomen van stijliconen kunnen de pot op wanneer niemand je verteld dat het lente is! Ik neem er maar een valiumpje op toe.

 21. De kracht van dit blog zit hem in de wekelijkse keekopdeweek, en het herbergen van uiteenlopende feuilletons. Knap gedaan weer, blogbaas.

  Zelf ben ik langzaam aan het opwarmen na een week kamperen in Groningen en Friesland. De koude heb ik kunnen ontkennen, negeren, gewoon dóen, elke avond je jas aan als je buiten eet, kom nou, we zijn geen watjes….maar eenmaal thuis, aaargh wat een comfort.

 22. bmb, (de autocorrectie zegt bob), het is lente, het wordt zomer, maar eerst krijgen we de zomertijd, misschien wel tegelijk met Pasen!

 23. pawi is terug! Godzijdank. Zij kan hier iedereen wel weer tot rust brengen.

 24. [gemodereerd vanwege aanhoudend getreiter/nom de plume vandalisme]

 25. Popje, rust zacht, ik zag vele grafstenen
  en vooral bij de kindertjes moest ik haast wenen.
  Op zoek naar voorouders uit vervlogen tijden
  kon ik die aandoenlijke steentjes niet vermijden.

  Een grafschrift zoals jij die zou kunnen bedenken
  zag ik niet.
  Punt.

 26. @pawi
  Een grafschrift moeten bedenken voor een kindergraf, lijkt me niks. Vondel heeft toch een dichtsel gemaakt voor een van zijn overleden kinderen? Cherubijntje met je lodderoog of zoiets? Even zoeken.

 27. Ja hoor, het is ook een grafschrift! De titel vind ik wel een beetje grof. Ziet:

  Kinderlyk

  Constantijntje, ’t zaligh kijntje
  Cherubijntje, van omhoogh,
  D’ydelheden, hier beneden,
  Vitlacht met een lodderoogh.
  
  Moeder, zeit hy, waarom schreit ghy?
  Waarom greit ghy op mijn lijck?
  Boven leef ick, boven zweef ick,
  Engeltje van ’t hemelrijck:
  
  En ick blinck er, en ick drinck er
  ’t Geen de schincker alles goets
  Schenckt de zielen die daar krielen,
  Dertel van veel overvloets.
  
  Leer dan reizen met gepeizen
  Naar pallaizen, uit het slick
  Dezer werrelt, die zoo dwerrelt.
  Eeuwigh gaat voor oogenblick.</i>
  

 28. Jaja, dat Cherubyntje heb ik vroeger nog uit mijn hoofd moeten leren. Merkwaardige keuze van zo’n leraar Nederlands voor een klas met 12-13 jarigen.

 29. [gemodereerd vanwege aanhoudend getreiter/nom de plume vandalisme]

 30. [gemodereerd vanwege aanhoudend getreiter/nom de plume vandalisme]

 31. woensdag 23 maart 2016

  Cadeautje

  Op zoek naar een verjaardagscadeautje ga ik naar de slijterij. Mijn oog valt op een mooie cava rosé. De keus is snel bepaald. Niet alleen omdat het zonnige drankje zo goed bij de lente past, ook omdat die in de aanbieding is. Ik pak een fles van het schap en zet hem op de toonbank naast de kassa.

  „Die is erg lekker”, zegt de aardige jonge verkoper die daarachter staat.

  „Het is een cadeautje”, zeg ik zo vriendelijk mogelijk.

  „Dank je wel”, zegt hij glunderend, „Dat is echt heel aardig.”

  Hugo Hoes

 32. MK
  Neen. Ik was eerder taxi chauffeur in Den Haag. Dag diensen, nachtdiensten.
  In die periode , voor geen goud willen missen, zit ik in de transport markt, het vervoer.
  ’n Zij-lijn is dat je vogels van diverse pluimage tegen komt.
  Je luisteren naar antenne, moet net zo fijn staan afgesteld als de belangstellende :€wat kan ik voor u doen?

  Privé huizen.
  Thuis, voor hen , die.
  In het beschreven verhaal, vervoer ik ’n piloot, die uitsluitend vracht vervoerd.
  Bij mijn passagier waren , manier van doen, praten etc wel erg vergroeid met het werk.
  Als gezegd, geen vrolijke prater, ze zijn gelukkig, als alles strak gepland etc.
  Maar, die je heb je toch overal in elke discipline?
  Weet ik, het was ’n schitterende rit, met giga fooi.
  Niet lullen maar poetsen?

 33. 22-03-2016
  Aanslag Brussel.
  Velen doen hun werk, anders kan de wereld niet draaien , zoals hij doet.
  De cartoonist werkt ook .
  Nrc geeft dinsdagavond ’n paar links. Ik kies voor Tin tin, die wij als “Kuifje” kennen.

 34. Oh, het “ikje”
  Lijn 3.
  Ja, bij de detaillist, met gevoel voor maatwerk. Kraamkamer par excellence voor het intieme “ikje”.
  Waar juweeltjes als ” Dat is echt heel aardig” het levenslicht zien.
  Ik mag dat wel. De dikke gulle glimlach die hij er gratis bij levert…moet ik er zelf maar bij verzinnen.

  Geen idee, waar het volgende “ikje” over gaat.
  Dat zien we morgen dan wel weer?

  alors, soit, a demain.
  Toedeloe,

 35. Anders Paulson 5: 07

  Begin je nou ook hier weer over pawi te mekkeren en te zeuren?

  Als je nou eerst eens even je gedoogkamertje in de Apieherberg opruimt.
  Selecteer wat plaatjes, hang ze aan de muur, dan wordt het daar nog heel gezellig. En misschien krijg je daar dan nog interessant bezoek. Wie weet.

 36. Ja tot morgen, Anders. Dienstmededeling: zou je nogeens naar de foto’s 1 t/m 100 willen kijken? Ben er aan begonnen, afvallers zijn nog niet voor de volle 100% duidelijk. Een aantal zonder commentaar of met commentaar dat op hetzij afvallen hetzij meenemen zou kunnen duiden. In totaal weten 17 plaatjes nog niet of ze mee mogen.

  Ikje: gewoon een heel erg leuk melig grapje van die jongen van de Gall & Gall, misschien standaard in die kringen, maar ik had hem nog nooit gehoord. Had een schatericoontje opgeleverd, zeker weten. 😀 Oh, daar staat het al.

  Voor hen die het nodig hebben nog even een moderatieverhelderingetje: we hebben liever niet dat bepaalde reageerders hier vrijwel dagelijks worden aangesproken, zeker niet als ze dat niet willen, en zeker niet als het aanspreken klinkt als evenzovele kapotte grammofoonplaten (oftewel: vrijwel letterlijk dezelfde meldingen, vragen, het komt weinig waarachtig over). Ook discussies die bij de buren werden of worden gevoerd graag aldaar afconcluderen of voortzetten, niet hier. Hier kunnen we er niks mee, hier lezen we daar niet mee, ik niet althans, slechts sporadisch. En gaat over tot de orde van de dag.

 37. Apie: 9:04
  Keurige reactie, diplomatiek en binnen de lijntjes. Je haalde de woorden uit mijn mond. Wat ben je toch een nette jongen.

 38. De expat in de Filipijnen heeft zich een tijdje ingehouden maar kan zich kennelijk niet langer beheersen.

  Apie is een wonder van diplomatie. Hee, dat rijmt!

 39. Nee .. apie rijmt niet op atie. Foei! Wel op dapie, zoals we allen weten. En atie dan weer op spatie.

 40. “Het waren twee koninghs kindren,
  Sy hadden malkander soo lief;
  Sy konden by malkander niet komen,
  Het water was veel te diep.”

  Ja, ik had nog een verplichte leeslijst.

 41. Keurige, diplomatieke reaktie van Apie, inderdaad. Maar het was Indra die mij om 08:43 de woorden uit de mond haalde. Nou, vooruit: like ikoontje en uitroepteken!

 42. @Ad
  Dat zal niet gemakkelijk geweest zijn voor Indra. Of doe je ’s nachts je kunstgebit uit?

 43. @Indra
  Dat is waar, maar bij mij komt helaas nooit iemand ’s nachts zaakjes uit de mond frutten.

 44. @Apie
  Noem je nu iemand een rat? Ben benieuwd of de blogbaas dat tolereert.

 45. donderdag 24 maart 2016

  De achtste hoofdzonde

  Op de tentoonstelling van Jeroen Bosch wordt een basisschoolklas rondgeleid. Bij de religieuze schilderijen wordt kort iets uitgelegd over het geloof van de Middeleeuwers: wie een goed leven heeft geleid gaat na zijn dood naar de hemel en wie verkeerde dingen heeft gedaan gaat naar de hel, een akelige plek. Dan vraagt de rondleidster: „Wat kunnen jullie daarbij bedenken, bij de slechte dingen die iemand kan doen in zijn leven?” Een jongetje van een jaar of negen weet het meteen: „Dat is als je bijvoorbeeld je telefoon kapot laat vallen.”

  Ineke Holierhoek

 46. Oh Apiedapie, het zou zo maar kunnen dat het fotokindje tijdens het baren te weinig lucht heeft gekregen?
  Ademnood, weet je wel?
  Uirdrijving gestaakt , mogelijk einde verhaal.
  Dank voor het faciliteren.

 47. Voor belangstellenden.
  Het heeft er alle schijn van dat ’n fotoserie, in de sfeer van global, best of…what you think is best of…..’n kader behoeft waar het pakket van voortgang of hoe het mag heten, nauw luistert.
  De eerste maanden zitten er bijna op, de eerste cycli genomen, het kader vaster omlijnd.
  Dank voor uw komst, als u moest lachen om de brug, die “tunnelvisie” voorstelt, daar om moest glimlachen, dan, zien we elkaar zeker terug.

 48. Oh, Indra, de wereld draait soms net iets anders , dan je denkt, hoopt.
  Ik opteer voor de setting, U vraagt mij, wat ik mooi vond: dit vond ik:
  wel, ik geef u mijn prentjes: Insteek, Lach, lach om ’n ander. Vergeet niet in uwe spiegel te kijken? Zelfspot, gedoseerd.

  De eeste lijnen zijn gelegd,
  De eerste cycli, genomen.
  Het eerste bijsturen, in voorbereiding.
  Zoals je terecht opmerkt, is het mijn visie, ik krijg reacties uit opera discipline, waar ik heel blij mee ben.
  China idem.
  Heeft het idee & uitvoering potentie: Ja, absoluut.
  Maar als gezegd, het is mijn overzicht, als er straks wat over ’n week of zo overblijft moet zeker niet geruduceerd worden tot losse prentjes.

 49. Oh, alas, Pontius, mijn flexible monitor, ik mis Uw “ikje” . Ik vond het bij Drasties. Komt het prentje dan

  Schiiterend voorbeeld hoe techniek & religie elkaar raken.
  Het duurt niet lang meer, voor de Almachtige zegt, neem uwe …ik zend u ’n persoonlijke boodschap???

 50. Anders.
  Sta mij nu toe om, na enige voorbereiding, Plops woorden van 20:36 uit zijne mond te halen: oké we kleppen eroverheen

 51. Ja, d’r is lekker overheen geklept en dat is goed zo. 😀

  Anders (3:07): graag gedaan, einde verhaal dus? Mag en kan. Laat maar even weten in goed Nederlands en graag op de bestemde draad. Dan is dat ook weer achter de rug en kunnen we ons gaan wijden aan het langverwachte vervolg op het Marokkaanse reisverslag van Pawi (ligt al maanden in mijn editorsbakje). Of nog een mopperkontje erop (ook die is al sinds lang beschikbaar). De tuinenspecial (idem mega ditto) … er is nog zoveel te doen, hadde ik maar meer tijd. Maar het komt er allemaal op, gaan jullie zien.

  Hoftrol, nee hoor, alleen onwelvoeglijke uitingen worden weggemodereerd, zoals op elke fatsoenlijke website. Niet alleen maar de dingen die me niet aanstaan en meningen die me onwelgevallig zijn, het publiceren van sommige van jouw reacties moge daar een illustratie van zijn. Toch?

 52. @Anders 5:09
  Het ikje was hier in de moderatie terecht gekomen. Daar ga ik niet over. Ik hecht zeer aan witte donderdagen en de paasdagen in het algemeen, maar op moderatie heb ik zelfs op deze dagen geen invloed.

 53. @Hoofdtrol 00:40
  Niet zeuren, je hebt het in eigen hand. En ik ben gek op het selecte gezelschap hier, het kan mij niet select genoeg zijn.

  @Luvienna 9:29
  Ja, er wordt nu heel gretig uit mijn mond gehapt. Kan ik eindelijk iets van mijn bucketlist schrappen. Op naar het volgend punt: de grafschriften naar M. Ik weet niet of de Heer mij daarvoor voldoende tijd geeft.

 54. Apie 9:56
  Laat maar even weten in goed Nederlands

  Wat ben je toch een diplomatieke vileinerik! De meester van groep 8 hanteert ongeveer hetzelfde toontje. Bij mijn oudste zoon heeft dat wél het gewenste effect, nu nog bij Anders P.

 55. Wat betreft het ikje: ik weet nog veel slechtere dingen die iemand in zijn leven kan doen. Dat is niet je telefoon laten vallen, maar als moeder je kind pas in de brugklas een smartphone geven. Dat is wel het slechtste en stomste wat je kan doen in je leven!!

 56. @Plopje “grafschriften naar M.” Dat klinkt spannend, Een zeer select gezelschap? Een geheime liefde? Een geheim genootschap dat als doel wereldheerschappij heeft? Of is M een hier algemeen bekende iets/iemand en hoor ik dat te weten?

 57. @Luvienna 12:11
  Ja, excusez, dit hoor je te weten en weet je ook (denk ik). M=1000. En uiteraard is ons doel het verwerven van de wereldheerschappij. Dat is geen geheim. We hebben nog even de tijd, ik maak mij geen zorg.

 58. En wij wensen de nabestaanden van Johan Cruijff sterkte met het verlies dat je wist dat zou komen.

  Johan zelve zal zijn draai in de hemel wel vinden, daar gaat de komende tijd heel wat veranderen.

 59. @Apie 14:11
  Gedraag je. Over de rug van die arme Johan heen een snier uitdelen naar het koningslied. Hou je veilig!

 60. vrijdag 25 maart 2016

  Boodschappen doen

  Gisteren de folders in de bus. Vandaag vrij, dus stap ik welgemoed op de fiets. In de eerste winkel blijkt de aangeprezen groene aanslagreiniger pas zaterdag te komen. Bij de super-pure chocolade-winkel: „Sorry mevrouw, uitverkocht. Tja, stond in de folder en dan gaat het hard.” Volgende winkel: verfmolentje voor de paaseieren. „Sorry mevrouw, ze zijn niet aangekomen.”
  Wel een badpak gekocht, niet eens uit een folder. Op mijn vraag of er misschien een stoel of krukje in de kleedkamer zou kunnen komen krijg ik als antwoord: „Dat zou wel kunnen, maar dat mogen wij ‘natuurlijk’ niet gewoon neerzetten.” Hoe zou het toch komen dat de ene winkel na de andere failliet gaat?

  Margreet van Schie

 61. Hola, wat gezellig hier.

  Apiedapie: ’n Tip voor de volgende keer in zo’n project.
  Als je ’t even onduidelijk is, de nummerinng of wat dan ook, je krijgt onvoldoende feed-back…….
  Welaan, dan ga je er toch gewoon voor. Neem je je eigen verantwoordelijkheid?
  Meneer, ik heb deze allemaal geplaatst. Als u het er niet mee eens bent, geef het dan aan ’n volgende keer.
  Maar ja, dan kom je in ’n domein :, ik weet hoe het eind resultaat ongeveer moet zijn.meer gevoel voor heb…
  Het maken van ’n serietje foto’s, is blijbaar gevoeliger dan het lijkt/
  Eigen initiatief en lef, zijjn wel de eerste karakter eigenschappen.
  Als je diee niet voldoende hebt, struikel je.
  Ik beleefde er veel vreugde aan.
  Sterker, je krijjgt ’n feedback , waardoor het resultaat je verwachting te boven gaat.

  Terzijde
  Ik mag in het hele land vragen stellen, maar bij Apiedapie ligt dat , net ’n stukje anders.

  Werd allemaal gecompenseerd door ’n reactant die schreef: Bedankt voor het modereren. ,,,,,,,

 62. Haha, wat ’n schattig ikje.
  Er zijn er onder ons, die gaan om 1 minuut voor sluitingstijjd, nog iets halen.
  Haha, niet bijj ééntje maar ze nemen de hele taart punt.
  Haha , je zou boj die mensen eigenlijk, ’n extra lesje distributie moeten geven.
  Prima ikje.

  De ketens die het niet maken, da’s denk ik ’n ander verhaal.

 63. Ze zeggen……. er komt iets aan.
  Ik las ‘t/
  Ik ben al onderweg…
  Ga jij doen?
  .De gehaktmolen is stuk, wel op tijd ééntje hebben die werkt.

 64. Heb je een photo van Margreet in badpak, Anders? Dan begrijpen we misschien iets meer van dit ikje.

 65. Agenda setting voor Pasen
  Bloemen kopen


  In de Winkel


  Of liever Eigen keuze in ’t Veld


  In de Keuken, misschien?

  Voor Vriendin, nog aangedacht?

  Houd ‘t ’n beetje Gezellig??

 66. Margreet haalt ons allen de woorden uit de mond. Zonder schermpje winkelen is verschrikkelijk. Hoewel, wij mannen wisten dit al wat eerder heur.

 67. Grinnik, “ik mag in het hele land vragen stellen”… Ja, maar jou moeten ze geen vragen stellen … Meteen de pijp aan Maarten. 17 plaatjes slechts… Nee, dan liever hetzelfde gemakkelijke riedeltje over Nooit meer slapen afspelen … geestelijke luiheid lijkt het op. Maar we weten het niet, welicht is er iets anders mis.

 68. Margreet, wat een teleurstellingen allemaal.

  Maar qua groene aanslagreiniger kan ik je geruststellen die is bij de action weer volop aanwezig en werkt uitstekend, alles weer spic en span.

  Wat badkleding betreft zou ik je aanraden naar zaken te gaan die over ruime paskamers beschikken met draaibare spiegels en een bank over de hele lengte of breedte.

 69. @ pawi

  Om op te zitten, je kleren op te leggen en eventueel je vast te houden bij het balanceren op een been tijdens de verkleedpartij.

 70. Jeetje, wat fijn! Wie weet alweer een lepeltje.

  Klare taal, zelfs de Bonnetterie had zulke paskamers nie.
  Doe jij je inkopen in Dubai misschien?

 71. @ pawi

  Gewoon hier in Rosmalen in een lingerie- en badmodezaak, niks Dubai dus helaas, maar wel top.

 72. Zaterdag 26 maart 2016

  Nieuws

  Donderdagmiddag 24 maart. Als ik langs de Albert Heijn loop waar ze NRC’s staan uit te delen, krijg ik het bericht. Verdwaasd loop ik naar de jongens toe en zeg: „Johan Cruijff is dood!” Ik zie ze verbleken. „Staat het al in de krant?” vraag ik. Een van de twee pakt aangeslagen een krant uit de bak en gaat op zoek naar een bericht. Wij kijken hem afwachtend aan, met tranen in de ogen. Dan komt hij plotseling bij zinnen: „Uhh, nee dit is de krant van gisteren…”

  Harriët Bergsma

 73. Jongens van die leeftijd die tranen in hun ogen krijgen omdat Cruijff dood is? Ik vind het al bijzonder dat ze weten wie dat was. Als dit het beste Ikje was dat rondom het Cruijfthema is ingestuurd….

 74. @Apie, het pashokje van het eerste plaatje ben ik ooit als toilet in een eettent tegengekomen. Met een lange rij ervoor.

 75. Tja, als de nood hoog is moet je toch wat. Ik heb er zelf ook nog gestaan. 😛

 76. We staan NRC’s uit te delen bij de Albert Heijn. Er komt een verwarde vrouw op ons aflopen. „Johan Cruijff is dood!” zegt ze. Terwijl mijn vriend haar goed in de gaten houdt, kijk ik de krant door en zoek de overlijdensadvertenties. Johan Cruijff … zeker familie, misschien wel haar man. „Staat het al in de krant?” roept ze met overslaande stem. “Wanneer heeft u de advertentie opgegeven, mevrouw?” vraag ik, “dit is de krant van gisteren.”

 77. Grinnik 😀

  “We kunnen er wel een ikje van maken”, roep ik haar nog na als ze bedremmeld afdruipt. 😀

 78. Ik ben een beetje Cruijff-moe, hoewel Jan Kuitenbrouwer gisteren een leuk stukje schreef in NRC met citaten als : ” Hun op rechts was een geitenkaas”, ” Voordat ik een fout maak, maak ik die fout niet”.

 79. Pashokjes kunnen plashokjes worden.

  Deze reactie hoort eigenlijk direct in aansluiting op Luvienna 8:33 vandaag te worden getoond, maar met het oog op de naderende Wederopstanding, Lentefeest, Eierfestijn. Vruchtbaarheidsfeest, had ik er even geen tijd voor.

 80. Hoftrol, ik ben blij dat ik in bescherming word genomen. Zowel door de zeer alerte blogmaster hier, als door die van de buren.

  Leven en laten leven, en vooral het laatste in goede harmonie. Daar gaat het hier meestal om.

 81. Hoftrol,

  Die Cruijff had een een heel eigen logica uitgesproken in zijn eigen Mokums met de bijbehorende arrogantie en betweterigheid.

  Unieke voetballer, dat dan weer wel, zeggen vriend en vijand.

 82. Ik heb gisteren een mopje mattheus passie gezongen in Tilburg en drie keer raden wie er in de zaal zat, blijkens een enthousiaste reactie op FB, Mario de Kort. Ik heb hem uitgenodigd om zich weer eens op apiedapie te vertonen. Afwachten maar.

 83. Van mij ook: Fijne Paasdagen aan iedereen, en wees voorzichtig met de Paashaas.

 84. Waarom hebben ze die paashaas ook al weer gekruizigd? Waren zeker extreem rechtse Volkert van der Graaf haters. Wat kan de geschiedenis je toch in de maling nemen, zeker als je gestopt bent met nicotine. Geloof me, niets is hetzelfde, ik vroeg vrijdag aan een daklozenkrant verkoper of hij een goede vrijdag had nou de man ging helemaal uit zijn plaat. Ik kon er toch niets aan doen dat hij geen dak had? Gelukkig kwamen er twee busjes ME en een peleton politiemensen met waterkanonnen die hem helemaal voor de Albert Heijn wegspoten. Ik vond dat wel een beetje overdreven maar het leek mijn mij wijs mijn mond te houden en het hazenpad te kiezen.

 85. @Hoftrol, misschien ga je ooit zelf het verband doorkrijgen tussen de tijd die het duurt voordat je reactie op het blog komt en het aantal te modereren passages. Tip: het is rechtevenredig. Oftewel, je hebt het helemaal in eigen hand. Stalking op een reageerder (m/v) wordt hier niet getolereerd, flauwe toespelingen op naam, woonplaats of beroep van andere reageerders evenmin, al helemaal niet als je dat als een kapotte grammofoonplaat telkens weer in vrijwel soortgelijke termen giet. Je grapje dat vervat was in je laatste alinea vond ik persoonlijk heel grappig. Maar het past niet bij het karakter en het publiek van dit blog.

 86. Nou Mark komt sterk terug en het nicotinetekort blijkt hem in een soort van Seth Gaaikema omgetoverd te hebben. Apart! 😀

 87. Ik vind iedere vorm van Seth Gaaimaar geen aardige vergelijking terwijl als klein kind ik hem wel kon pruimen, was hij niet die van: Wat kon die man lullen? Maar dan vast netter geuit. Nee, doe mij dan maar Wim Kan, al is die ook dood en was hij de helft van de tijd depressief. En ging hij de andere helft vreemd? Met man en vrouw, wat mij nu weer niets zou zijn, maar je kunt niet je eigen psyche aanleggen.

 88. @Hoftrol, t.a.v. 1 akkoord, met een kleine aanpassing, te weten: : “Een grap en/of mening kan worden gemodereerd, teneinde reacties of reageerders te voorkomen die gemodereerd dienen te worden”. Tekst moderatiebeleid is inmiddels onder dankzegging aangepast.

  T.a.v. 2: afgewezen, is onzin. Je hebt beide moderaties volgens mij niet begrepen. Stalking is het op een vervelende manier volgen van een en dezelfde reageerder (m/v) met veelal ook nogeens dezelfde ouwe meukopmerkingen. Reglement is hierover al duidelijk genoeg.

 89. Goed, niet meer inzenden mensen, althans geen vermeldenswaardige dingen, anders moet ik weer helemaal opnieuw beginnen. Oftewel, het nieuwe weekoverzicht is nakende. Zelfs op Pasenmaandag, zelfs bij storm en regen, hij staat er zo op hoor. En dan gaan we hier weer afsluiten. Het wordt een mooitje, gaan jullie zien.

 90. En wie is er weer de laatste met een volstrekt onvermeldingswaardige vraag?

Ik vind er dit van:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: