Ik hijs me op een kruk en kan mijn ei kwijt (116)

Photo: A. Paulson
Photo: A. Paulson

Het valt niet mee om een rustig evenwicht te vinden, zo ontzettend veel nieuws en informatie komt er op ons af. Zelfs  als je probeert je er voor af te sluiten, dan komt het via een omweg wel weer bij je binnen. Volgens onze lieve reageerster Indra, van wie deze overpeinzing afkomstig is, is het voordeel van “deze fijne kroeg (…) dat hij ‘s nachts ook open is en ook al slaapt de kroegbaas, ik hijs me toch even op een kruk en kan m’n ei kwijt.” En zo is het. Heb jij ook last van informatiestress? Lees dan alleen deze site. Hijs je alleen hier op de kruk. Lees één keer per week dit weekoverzicht. Het wordt elke maandagmiddag om 13:00 uur gepubliceerd, ook al zo’n rustig idee. Hier staat alles wat je moet weten van de vorige week en alles wat je nodig hebt voor de komende week. Doe dit een paar maanden lang en je gaat daar helemaal van opknappen. Ga je zien!

Dat vragen meer energie geven dan antwoorden, wat zou dat een lekker uitspringend blockquootje zijn zeg.

“Alles kunnen weten”, merkte de kroegbaas filosofisch  op, “toegang tot alle data in de wereld, hier en nu … op een gegeven moment kom je erachter dat juist niet alles weten lekker is. Dat vragen meer energie geven dan antwoorden. Dat vragen meer energie geven dan antwoorden, wat zou dat een lekker uitspringend blockquootje zijn zeg. Hij (m/v) die alles weet, is toch klaar? Hij die alles weet is toch saai? Hij die overal is geweest kan toch gaan liggen?”

Anders 101, er vooralsnog uitgevallen, wat een rust
Anders101, er vooralsnog uitgevallen, wat een rust

Ook de Grafschriften stonden vorige week in het teken van die rust, maar staan Grafschriften dat niet per definitie, zullen jullie zeggen. Nou, dat hoor ik dan even niet, wijsneusjes. Er waren er twee (schrijve 2) die er naar mijn oordeel uitsprongen:

Die van Plopje zelve:

waarom zou je alles willen weten
de kansen die je hebt gemist
verpesten de rust in je kist
het is beter alles te vergeten

En deze ijzersterke van Bertie:

Niets meer weten
alles vergeten
dan ben je een dijk
van een lijk

Hans Dorrestijn, de schat.
Hans Dorrestijn, de schat.

Je kunt ook, zo leerden we vorige week, de liedjes van Hans Dorrestijn bestuderen, zoals het Jagerslied. Op mij heeft in ieder geval destijds de strofe  “Vanuit het dichte struikgewas gaf een hertje me een trap” een diepe indruk gemaakt. En dat doet het nog altijd merk ik nu ik het opschrijf *huiver icoontje* Daarbij vergeleken is het leven in de stad toch een peulenschil?

Je meurde namelijk, maar dat hebben ze je nooit durven zeggen.

Een andere gewaardeerde reageerder, Mark, is druk bezig om van het roken af te komen. In zijn stopgroepje is hij – twee weken na de start – de enige die niet rookt. De anderen paffen lekker door in de rustige wetenschap dat ze nog niet hoeven te stoppen. Wij van het blogmanagement wensen Mark sterkte. Houd vol, ook je katten gaan je nog meer waarderen, dat ga je zien. Je meurde namelijk, maar dat hebben ze je nooit durven zeggen. Kopjes gaan nog intenser worden. Om maar niet te spreken van wat je vriendin nog in petto blijkt te hebben. [tekst gaat onder de video nog een tijdje door, je kunt hem afspelen en onderwijl doorlezen]

Ook Luvienna deelde een muziekje. “Alvast een opwekkend liedje om mee de nacht in te gaan”, schreef ze erbij. Nou, dat kun je wel zeggen, ik  heb nog uren wakker gelegen. *dan liever die lammetjes tellen icoon* [tekst loopt ook onder deze video lekker door, als je de vorige al uit hebt, maar dat kan bijna nog niet, dan kun je deze afspelen en meteen doorlezen]

Ikjes waren er ook, zoals die ene van Suzanne Struiksma over het Nijntjemuseum. Daar zei een kleintje iets tegen haar. En er was weer eens een ikje over gedoe met een internetsite, ditmaal die van de UWV waar de computer ‘castagnettespeler’ wil invullen daar waar “stagiair” zou moeten staan. Wij danken Hester van Beeck Calkoen voor het melden van deze misstand en wensen haar een prettige volgende werkkring toe. Het ikje over het kunstgras op het balkon van de buren van John Kegel ging geruisloos voorbij.

… drie brownies eraf, dan gaat er 3 euro af en krijg ik nog 25 cent van jullie.

Maar dat er bij E. Berger twee schattige meisjes voor de deur stonden, die in het kader van de Vastenactie snoep verkochten ten behoeve van de arme mensen in Oeganda, maakte wel een paar tongen los. Zoals die van Anders Paulson, die het volgende commentaar gaf: “Wereldwijd heeft het Lijden van Zijn Zoon gelovigen stijf de hand op de knip doen houden. Wil je je slag slaan, moet je die slaan in de week voor Pasen. Kom je niet naar ons, komen we aan je deur.” Iemand anders sprak de kindertjes als volgt toe: “OK 3 brownies en 2 schuimpjes, dat is dus twee maal een euro plus 3 maal 25 cent. Samen 2 euro 75 . Wacht even, dat is is toch wel veel, doe die brownies toch maar niet, drie brownies eraf, dan gaat er 3 euro af en krijg ik nog 25 cent van jullie.”

160321oeganda
Geeft allen met gulle hand voor Oeganda

Hartger Wassink deed een ikje waarin een 44-jarige moeder met een 16-jarige dochter langs de deuren trekt. Het vrolijke duo werd door een bijziende oude man aangezien voor twee studentes. Die oudere heer “… weet heel goed wat-ie doet en is gewoon ouderwets hoffelijk. Mag in de krant!” knorde Luvienna tevreden. Plopje vertoonde klassieke hikjeskwaliteiten en vertelde het voorval vanuit het perspectief van de oude man: “De moeder is zo’n treurig type dat wanhopig probeert er jonger uit te zien dan ze is. Het kind probeert er veel ouder uit te zien dan ze is.”

Tom Giesbers, tenslotte en daar rond ik het ikjesoverzicht mee af, dacht dat kibbeling aan de haven gekocht ook echt uit de belendende zee van diezelfde haven komt en niet uit Alaska of een andere diepvriesbestemming. Nou ja, zijn moeder dacht dit, maar ook hij wist het niet, anders had hij het nuchtere en juiste antwoord van de visboer niet als ikje verpakt naar de krant gestuurd. Alsof je een kroket koopt en denkt dat het betreffende beest naast de kiosk is geslacht. Meer Keuringsdienst van Waarde kijken, Tom (en je maakt voortaan zelf je eten klaar).

160321herfstKlare taal keek ook TV en wel naar Coen Verbraak, Cornals Maas en nog zo wat kanjers. Volgens Anders Paulson komt het voorjaar er “wereldwijd” aan, “geen ontkomen aan”. Eerder had hij al Karl May met Columbus verward, of andersom. Het was in Amerika, iets met de Indianen en spiegeltjes. Kan gebeuren. Mag gebeuren. Vindt niemand erg.

“Nog een fijne voortzetting, moge het voorjaarszonnetje op ieders knarretje schijnen!”

DSR was jarig
DSR was jarig

De verjaardag van de nog altijd gewaardeerde reageerder in ruste De Schrijvende Rechter (DSR) werd uitbundig gevierd met de taart van vorig jaar. Het blogmanagement verklaarde nog regelmatig aan “vadermans” te denken, “aan zijn milde humor, zijn taalvondsten, zijn pedanterigheid, zijn ijdelheid, het kon best een grappig kereltje zijn. En man man man, hij kon schrijven hoor.”  Minzaam glimlachend kwam het jarige jetje even opdraven om de loftuigingen in ontvangst te nemen, om zich na een “Nog een fijne voortzetting, moge het voorjaarszonnetje op ieders knarretje schijnen!” weer snel terug te trekken in zijn zelfgekozen kluizenaarsbestaan.

OBAMopperEen stuk belangrijker was het dat het tweede deel van Mopperkonts (voorheen Trotters) fietstocht door Maleisië werd gepubliceerd. “… maar het is overduidelijk wel een moslimland. Nu heb je daar als toerist niet al te veel last van, de meisjes met hun tuttige hoofddoekjes lonken en flirten net zo fanatiek als hun leeftijdgenoten in niet-moslimlanden, een paar keer per dag klinkt vanuit de minaretten wat gejammer, maar dat duurt meestal maar een paar minuten en als de imam toevallig een mooie stem heeft, sta ik zelfs met plezier te luisteren. Maar als je tegen het eind van de middag of ‘s avonds aan tafel zin krijgt in een koud biertje dan kom je vaak van een koude kermis thuis.” Het stuk haalde de Nieuwskrant van de Onafhankelijke Bloggers Associatie (OBA).

Onderweg in de woestijn - nummer 100
Onderweg in de woestijn – nummer anders100

Het Anders in Wonderland Project staat kort voor de volgende fase. Na de longlist – precies honderd plaatjes geoogst van zijn Facebook – is het commentaar- en schiftingsproces al een paar dagen in volle gang. Dit selecteren gebeurt met “schaar en vuilnisemmer.” Aflevering 2 zal binnenkort verslag doen van De Afvallers. In aflevering 3 gaat het vervolgens verder met Het Reisgezelschap. “Ben je doorgaans niet in de afvalbak geïnteresseerd, nu is ‘t eerder … och joh, heb je ‘t niet gehaald? Da’s niet leuk.” lichtte de oude meester toe. “Het worden twee lijnen:  1. Het Reisgezelschap. Wat ‘n aardige club. Er zitten heel goede aardige bij. Humor, Kritisch, zelfspot… 2. De afvallers. Geen wonder, hij niet in ‘t Reisgezelschap … wat denkt-ie-wel?” 

Waar is Goudhaantje eigenlijk – Ad Hok Gemaakt door Katherine Ace http://www.katherineace.com/?cid=311
Waar is Goudhaantje eigenlijk – Ad Hok. Het plaatje is gemaakt door Katherine Ace, kijk maar op http://www.katherineace.com/?cid=311

Het zijn allemaal mooie ontwikkelingen op dit blog dat volop in transformatie is. De oude rups ontdoet zich van zijn vellen, de nieuwe vlinder is nakende. Jammer toch, dat in schrille tegenstelling tot al dit moois de Kunstrubriek van Heer Rozenwater volledig in het slop zit. De Kunstpaus is volkomen van het padje, doet rare of op zijn best gemakzuchtige selecties, en honoreert aan de lopende band koppen die noch van hier noch van bij de buren komen.

Roos is aan zet ...
Roos is aan zet …

Het is zo erg dat er zelfs openlijk aan het bestaansrecht van de Kunstrubriek wordt getwijfeld. Heer Morgenwater, Plopje, wetteksten, de Grondwet, alles bemoeide zich ermee. Het enige middel dat de onvermijdelijke beslissing nog zou kunnen keren of op z’n minst vertragen – een Referendum – kwam er echter niet vanwege wegkijken van de protagonist. Nee, deze maakte zich er liever met het volgende Jantje van Leiden vanaf: “We leven hier niet in het wilde westen. Het kan niet zo zijn dat een stukje cultureel erfgoed aan de grillen van een willekeurige blogbeheerder is overgeleverd. Het geeft me allemaal in elk geval een bijzonder onzeker gevoel.” Daarna is hij naar verluidt in een stil hoekje gaan zitten wenen. Enfin, het blogmanagement kondigde aan dat er nog een medewerker voor de Schaakrubriek wordt gezocht. Een nieuw initiatief, waarin reageerders een tegenzet moeten bedenken op De Zet van de Dag.

Luvienna op zaterdag, toen nog wel met duster
Luvienna op zaterdagavond, toen nog wel met duster

Ik vermeld tot slot nog dat onze vrijpostige autrice Luvienna gisteren, dus op zondagmorgen, nog om tien uur zonder duster op de bank zat, flemend om een kopje koffie. Dit terwijl Bertie toen “al úúren wakker en op, gebaad, gekleed en gevoed” zat te wachten op de dingen die komen gaan. Hopelijk niet de spin waar ze net een paar dagen eerder aan ontkomen was. Ik zelf zat op dat moment – zondagmorgen – in mijn kamerjas een eerste versie van dit weekoverzicht te schrijven.

Een greep uit de zoektermen  waarmee reaguurders vorige week met uiteenlopende verwachtingen op ons blog terecht kwamen: david hockney portret moeder, wc, ilona -portier is jarig, waarom kronkelt een paling niet meer op een krant, die lul van een prins bernard kees van kooten, paashaas, knap sexy en intelligent quotes,  plaatjes welkom thuis naakte dames. 

Er is dus weer heel wat gebeurd vorige week, maar aan de andere kant laat het zich handzaam samenvatten, zodat je het allemaal in een minuutje of tien (inclusief beluisteren van de video’s) tot je kunt nemen. Kom daar eens om, elders, in deze informatiestressmaatschappij van feiten, geruchten, voorvallen, meningen en onzin.

Wil jij deze week toch actief gaan meedoen? Met hier je dingetje doen bedoelen we. Ga dan wat ikjes lezen, die staan ergens verstopt in of op de NRC, de krant die zo van lezersanekdotes zegt te houden. Stuur zelf een ikje in. Of scrol hier naar beneden en zeg iets. Dat mag en kan hier nog altijd met een fantasie-emailadres. En voor je het weet kan een citaat van jou, een foto van jou, een wat dan ook van jou, een hoogtepunt van de week worden.  De afleveringen van deze historische rubriek waarin alle hoogtepunten van alle afgelopen weken worden behandeld zijn elders op dit blog te raadplegen.A. Dapie Reacties zijn welkom op apie@apiedapie.com. Het wordt misschien best wel een prettige week. Als je vindt dat het geen prettige week moet worden, ga dan s.v.p. elders buurten.

Featured image (helemaal hierboven) is gemaakt door Jeremy Thomas, zie
flickr.com/photos/132218932@N03/ uit de unsplash.com serie Free (do whatever you want) high-resolution photos from Jeremy. Nou, dat laten we ons geen twee keer zeggen, Jeremy. En bedankt. Het is een mooi dingetje. 

Auteur: Bas van Vuren

Schrijver. Rijmer. Kijker. Kent beroemde mensen. Maakt liedjes. Holland Douze Points.

144 gedachten over “Ik hijs me op een kruk en kan mijn ei kwijt (116)”

 1. @ pawi

  Om op te zitten, je kleren op te leggen en eventueel je vast te houden bij het balanceren op een been tijdens de verkleedpartij.

  Geliked door 1 persoon

 2. Jeetje, wat fijn! Wie weet alweer een lepeltje.

  Klare taal, zelfs de Bonnetterie had zulke paskamers nie.
  Doe jij je inkopen in Dubai misschien?

  Like

 3. @ pawi

  Gewoon hier in Rosmalen in een lingerie- en badmodezaak, niks Dubai dus helaas, maar wel top.

  Like

 4. Zaterdag 26 maart 2016

  Nieuws

  Donderdagmiddag 24 maart. Als ik langs de Albert Heijn loop waar ze NRC’s staan uit te delen, krijg ik het bericht. Verdwaasd loop ik naar de jongens toe en zeg: „Johan Cruijff is dood!” Ik zie ze verbleken. „Staat het al in de krant?” vraag ik. Een van de twee pakt aangeslagen een krant uit de bak en gaat op zoek naar een bericht. Wij kijken hem afwachtend aan, met tranen in de ogen. Dan komt hij plotseling bij zinnen: „Uhh, nee dit is de krant van gisteren…”

  Harriët Bergsma

  Geliked door 1 persoon

 5. Jongens van die leeftijd die tranen in hun ogen krijgen omdat Cruijff dood is? Ik vind het al bijzonder dat ze weten wie dat was. Als dit het beste Ikje was dat rondom het Cruijfthema is ingestuurd….

  Geliked door 1 persoon

 6. @Apie, het pashokje van het eerste plaatje ben ik ooit als toilet in een eettent tegengekomen. Met een lange rij ervoor.

  Like

 7. We staan NRC’s uit te delen bij de Albert Heijn. Er komt een verwarde vrouw op ons aflopen. „Johan Cruijff is dood!” zegt ze. Terwijl mijn vriend haar goed in de gaten houdt, kijk ik de krant door en zoek de overlijdensadvertenties. Johan Cruijff … zeker familie, misschien wel haar man. „Staat het al in de krant?” roept ze met overslaande stem. “Wanneer heeft u de advertentie opgegeven, mevrouw?” vraag ik, “dit is de krant van gisteren.”

  Geliked door 1 persoon

 8. Grinnik 😀

  “We kunnen er wel een ikje van maken”, roep ik haar nog na als ze bedremmeld afdruipt. 😀

  Like

 9. Ik ben een beetje Cruijff-moe, hoewel Jan Kuitenbrouwer gisteren een leuk stukje schreef in NRC met citaten als : ” Hun op rechts was een geitenkaas”, ” Voordat ik een fout maak, maak ik die fout niet”.

  Like

 10. Pashokjes kunnen plashokjes worden.

  Deze reactie hoort eigenlijk direct in aansluiting op Luvienna 8:33 vandaag te worden getoond, maar met het oog op de naderende Wederopstanding, Lentefeest, Eierfestijn. Vruchtbaarheidsfeest, had ik er even geen tijd voor.

  Geliked door 1 persoon

 11. Hoftrol, ik ben blij dat ik in bescherming word genomen. Zowel door de zeer alerte blogmaster hier, als door die van de buren.

  Leven en laten leven, en vooral het laatste in goede harmonie. Daar gaat het hier meestal om.

  Like

 12. Hoftrol,

  Die Cruijff had een een heel eigen logica uitgesproken in zijn eigen Mokums met de bijbehorende arrogantie en betweterigheid.

  Unieke voetballer, dat dan weer wel, zeggen vriend en vijand.

  Like

 13. Ik heb gisteren een mopje mattheus passie gezongen in Tilburg en drie keer raden wie er in de zaal zat, blijkens een enthousiaste reactie op FB, Mario de Kort. Ik heb hem uitgenodigd om zich weer eens op apiedapie te vertonen. Afwachten maar.

  Geliked door 2 people

 14. Waarom hebben ze die paashaas ook al weer gekruizigd? Waren zeker extreem rechtse Volkert van der Graaf haters. Wat kan de geschiedenis je toch in de maling nemen, zeker als je gestopt bent met nicotine. Geloof me, niets is hetzelfde, ik vroeg vrijdag aan een daklozenkrant verkoper of hij een goede vrijdag had nou de man ging helemaal uit zijn plaat. Ik kon er toch niets aan doen dat hij geen dak had? Gelukkig kwamen er twee busjes ME en een peleton politiemensen met waterkanonnen die hem helemaal voor de Albert Heijn wegspoten. Ik vond dat wel een beetje overdreven maar het leek mijn mij wijs mijn mond te houden en het hazenpad te kiezen.

  Like

 15. @Hoftrol, misschien ga je ooit zelf het verband doorkrijgen tussen de tijd die het duurt voordat je reactie op het blog komt en het aantal te modereren passages. Tip: het is rechtevenredig. Oftewel, je hebt het helemaal in eigen hand. Stalking op een reageerder (m/v) wordt hier niet getolereerd, flauwe toespelingen op naam, woonplaats of beroep van andere reageerders evenmin, al helemaal niet als je dat als een kapotte grammofoonplaat telkens weer in vrijwel soortgelijke termen giet. Je grapje dat vervat was in je laatste alinea vond ik persoonlijk heel grappig. Maar het past niet bij het karakter en het publiek van dit blog.

  Like

 16. Nou Mark komt sterk terug en het nicotinetekort blijkt hem in een soort van Seth Gaaikema omgetoverd te hebben. Apart! 😀

  Like

 17. Ik vind iedere vorm van Seth Gaaimaar geen aardige vergelijking terwijl als klein kind ik hem wel kon pruimen, was hij niet die van: Wat kon die man lullen? Maar dan vast netter geuit. Nee, doe mij dan maar Wim Kan, al is die ook dood en was hij de helft van de tijd depressief. En ging hij de andere helft vreemd? Met man en vrouw, wat mij nu weer niets zou zijn, maar je kunt niet je eigen psyche aanleggen.

  Like

 18. @Hoftrol, t.a.v. 1 akkoord, met een kleine aanpassing, te weten: : “Een grap en/of mening kan worden gemodereerd, teneinde reacties of reageerders te voorkomen die gemodereerd dienen te worden”. Tekst moderatiebeleid is inmiddels onder dankzegging aangepast.

  T.a.v. 2: afgewezen, is onzin. Je hebt beide moderaties volgens mij niet begrepen. Stalking is het op een vervelende manier volgen van een en dezelfde reageerder (m/v) met veelal ook nogeens dezelfde ouwe meukopmerkingen. Reglement is hierover al duidelijk genoeg.

  Like

 19. Goed, niet meer inzenden mensen, althans geen vermeldenswaardige dingen, anders moet ik weer helemaal opnieuw beginnen. Oftewel, het nieuwe weekoverzicht is nakende. Zelfs op Pasenmaandag, zelfs bij storm en regen, hij staat er zo op hoor. En dan gaan we hier weer afsluiten. Het wordt een mooitje, gaan jullie zien.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.