Pasen 2016: probeer aardig te zijn (117)

Photo: (c) 2016 A. Paulson
Photo: (c) 2016 A. Paulson

“Ik ben benieuwd hoe deze paasweek vol Bach met hoofd vol bloed en wonden zal gaan lopen” zei onze reageerster Klare taal vorige week. “Ik ga in elk geval chocolade eieren verstoppen voor de kleinkinderen.” Waarop Indra nog onschuldig grapte dat haar knullen de eier-verstop-leeftijd inmiddels ontgroeid zijn, ” … dus verstop ik chocolade eieren in mijn eigen holle kies met allerlei uitbreidingsverschijnselen tot gevolg.”

Die Paasweek stond bol van de rotdingen.

Nou, we hebben het geweten. Die Paasweek stond bol van de rotdingen. Brussel voorop, en toen ook nogeens het verlies dat je wist dat zou komen van de Verlosser eroverheen. Een van de weinige lichtpuntjes was Mopperkont die bij het zingen van een aardig mopje Mattheus Passie in Tilburg vrolijk werd toegewuifd door een parmantig heertje met een sjaaltje in de zaal: onze eigenste Mario de Kort. Ik verwacht hem binnenkort hier met op z’n minst een getypte joviale groet, als hij nog weet hoe dat moet natuurlijk. Het gouwe ouwe Paasverhaal van de haas die over een tuinhekje springt ging er ook dit jaar weer in als koek. Wat is dat toch icoontje? Hoewel de rotdingen vast nog niet over zijn, ga ik onbekommerd door met bloggen, dus hier zijn weer de dingen die mij vorige week op dit blog opvielen, oftewel: het nieuwe weekoverzicht.

Er gaat er weer eentje uit!
Er gaat er weer eentje uit!

Allereerst natuurlijk het lepeltje dat Pawi in de wacht sleepte voor haar 100e reactie. Gefeliciteerd beste reageerster. Net terug van kampeervakantie in het noorden van het land en dan al weer zo’n hartverwarmend onthaal. “De koude heb ik kunnen ontkennen, negeren, gewoon dóen, elke avond je jas aan als je buiten eet, kom nou, we zijn geen watjes … “ zei ze, ” .. maar eenmaal thuis, aaargh wat een comfort.”

Dan waren er best wel wat aardige ikjes en dito reacties. Zoals die van Naomi Ellemers die in een taxi in Los Angeles iets standaards meemaakte, te weten een kletsende chauffeur die na afloop bedankte voor het interessante gesprek. Anders Paulson had zelf met dit bijltje gehakt en merkte op: “Naomi is er zelf bij. Ze kan toch zelf “aansturen” , lieve chauffeur, ik moet nog even wat doen … Zoals u over uw toekomst denkt & praat, moet ik nu het een en ander doen, anders vlieg ik uit de bocht, of scheur ik uit mijn schema … ” Hij haalde herinneringen op aan een vroegere klant van hem, hetgeen Mopperkont de vraag ontlokte: “Ben jij in een vorig leven soms schandknaap geweest?” Nee dus, onze Paulson onthulde dat hij ooit taxichauffeur was, in Den Haag.

160328afrika
Jan Brokken De beste reisverhalen ISBN 90 450 1241 3

Er was het gepaste medeleven van onze reageerdersgemeenschap met de slachtoffers van de verschrikkelijke gebeurtenissen in Brussel. Volgens Mopperkont staat het allemaal al beschreven in “Afrika” van Jan Brokken. In dit ouwe werkje dat nog slechts bij de tweedehandsboekenwinkelier te bestellen is voegt bijvoorbeeld een boosaardige vrouw uit Burkina Fasso de auteur toe dat op een dag “alle armen en verworpenen van de aarde zich wreken en die hele wereld boven de Middellandse zee met een geweldige knal naar het rijk der hemelen verwijzen.” Dat was in 1988, bijna dertig jaar geleden. We bedoelen dus maar. Dat kan nog gezellig worden.

 

160328luviennapaashaasNou, dan valt zo’n grappig Paashazenplaatje dat Luvienna plaatste toch een beetje dood, hoor. Keijammer en volgend jaar beter. Pasen viel vroeg dit jaar, misschien was dat het.

Een eigenlijk erg leuk grapje van de kassajongen van een slijter werd ingezonden door Hugo Hoes.  Op de mededeling van de klant dat de fles “een cadeautje is” zegt de jongen glunderend “Dank je wel, dat is echt heel aardig”. Een kinderikje van Ineke Holierhoek viel plat. Oordeel zelve: een jongetje van een jaar of negen in een museum zei dat je telefoon kapot laten vallen een van de hoofdzondes à la Jeroen Bosch is. Tja. Och. Maar mede door de overweldigende aandacht in de ikjes is de bijbehorende tentoonstelling in Den Bosch inmiddels wel helemaal kei-uitverkocht. Dank je, NRC!

160328cruijffZoals gezegd, de paasweek werd ook overschaduwd door het droeve nieuws van het overlijden van Johan Cruijff. Het verlies dat je wist dat zou komen.  Familie, vrienden, kennissen en fans treurden. Johan zelve zal zijn draai in de hemel wel vinden, daar gaat de komende tijd heel wat veranderen. De volgende video is voor onze dappere Mark die zijn eigen strijd tegen de tabak aan het voeren is. [tekst loopt door onder video]

Harriët Bergsma dacht intussen gemakkelijk te scoren met een Cruijffikje en stuurde er eentje in waarin NRC-verkoopjongens zogenaamd verbleken en aangeslagen met tranen in de ogen hun kranten staan uit te delen. De echte winnaar was hier natuurlijk de Hikjesman, die een soevereine comeback maakte met een klassiek omdraaihikje, waarin “een verwarde vrouw” “Johan Cruijff is dood!” zegt. Terwijl zijn vriend haar goed in de gaten houdt, kijkt de verkoper de krant door en zoekt de overlijdensadvertenties. Johan Cruijff … zeker familie, misschien wel haar man. „Staat het al in de krant?” roept ze met overslaande stem. “Wanneer heeft u de advertentie opgegeven, mevrouw?” vraagt de verkoper, “dit is de krant van gisteren.” 😀  

hikjesman“We kunnen er wel een ikje van maken”, roep ik haar nog na als ze bedremmeld afdruipt.” … zo deed ik zelf er nog een grinnikend schepje bovenop, met voor de zekerheid een heleboel 😀 icoontjes.  Ja, die Hikjesman kan bij mij een potje breken.

Enfin, er was ook nog een consumentenjammerikje over boodschappen doen in de echte wereld, daar waar je nog zelf heen moet fietsen en met echte mensen praten. Margreet van Schie vraagt zich daarin vilein af hoe het toch komt dat “de ene winkel na de andere failliet gaat?” Door mensen als jij, Margreet.

160328pashokje
Photo: http://fashionunited.be/nieuws/retail/hier-moet-je-aan-denken-als-je-een-pashokje-inricht/2015082012452 Yasmine Esser, 20 augustus 2015

Maar natuurlijk ging het hier vervolgens over de juiste inrichting van pashokjes. Daar moeten zeker geen krukjes in, volgens iemand, “daar gaat men dan met zijn blote kont opzitten, met alle gevolgen van dien.” Volgens Klare taal hoort er wel een bank in, over de hele lengte of breedte. “Om op te zitten, je kleren op te leggen en eventueel je vast te houden bij het balanceren op een been tijdens de verkleedpartij.”

Mag deze nou mee of niet?
Mag deze nou mee of niet?

Het fotocollageproject Anders in Wonderland zit in het slop. Er schijnt onenigheid of tenminste verwarring te zijn in het productieteam. Het is van maar liefst zeventien (17) plaatjes onzeker of ze mee mogen naar de volgende ronde. “Het zou zo maar kunnen dat het fotokindje tijdens het baren te weinig lucht heeft gekregen? Ademnood, weet je wel? Uitdrijving gestaakt, mogelijk einde verhaal. Dank voor het faciliteren.” voegde Anders ons toe.

De Grafschriften zijn intussen hard op weg naar M, maar deze week sprong er geen eentje echt uit. Kan gebeuren. Ik blijf de rubriek in de gaten houden. Kalm aan. Hoogtepunten moet je niet elke week willen hebben.

Met name Plopje en Ad Hok laten de kunstpaus alle hoeken van de kamer zien

Tja, over hoogtepunten gesproken: ik heb het tot het laatst uitgesteld, maar ik moet het toch ook deze week over de Kunstrubriek hebben. Zuchterdezucht icoontje. Hoe kan zo’n Blogparel zo snel afglijden tot trollenvoer en gehakketak? Heer Rozenwater komt steeds verder in het nauw naar aanleiding van zijn eenzijdige en nooit echt aangekondigde keuze om anonieme oncontroleerbare koppen van een hem emailende, whatsappende of – oh huiver – in zijn dromen verschijnende reageerder toe te gaan staan. Met name Plopje en Ad Hok laten de kunstpaus alle hoeken van de kamer zien, daar ben ik zelf helemaal niet voor nodig. Ik houd me dan ook afzijdig, dat past ook beter bij het boven de partijen staan.

160328volewijckPlopje: “Anonieme inzendingen op onbekende sites of privé bij jou? Fraai hoor. WIj gooien voortdurend ons hele hebben en houden op tafel & dan gaat er een gemaskerde en/of geboerkeerde met de buit vandoor.” en “De KNVB roept toch ook niet aan het eind van het seizoen: de Volewijckers zijn kampioen, jammer maar helaas voor de anderen dat die niet wisten dat de Volewijckers meededen.” Ad Hok lijkt vooralsnog de wijste: “Als ik, geheel vrijblijvend, zonder pressie, een suggestie aan die van Plopje mag toevoegen: wat dacht je van iets als De Sfinxachtige Reageerder, of eventueel een afkorting daarvan?”

160328dogons
Wij willen Wifi! – Ilona

De evaluatie van het bestaansrecht van de rubriek is kortom dus echt in volle gang. De kunstpaus zelve stribbelt tegen, maar da’s logisch. Hij gooide er zelfs een frauduleus referendum tegenaan, waar gebande trollen en zeloten, waaronder Kees de smachtende Gymnasiast, zich weer eens lekker konden uitleven. Ikzelf blijf er zoals gezegd waardig onder en beperk me tot passief verzet. Tot nader order zullen er geen toelichtingen meer bij de plaatjes worden gefabriekt.

Triest dieptepunt in de Kunstrubriek was bovenstaand plaatje van een paar vogeltjesdansende Dogons – artiesten uit Mali – die zoals bekend geloven dat de clitoris mannelijk is en de voorhuid vrouwelijk. Dat moet dus allemaal worden weggesneden om de jonge slachtoffertjes hun correcte identiteit te geven. Ondanks keigoeie en respectvolle koppen, waaronder die van Ilona, Luvienna, en Ad Hok werd een jolige gloryholekop gehonoreerd. Hoe dit gaat aflopen weet niemand. Een heel erg gecompliceerd voorstel met formules en percentages en zo dat Roos hedenmorgen deed, nota bene minder dan een paar uur voor publicatie van dit weekoverzicht – je moet het lef maar hebben hoor ik jullie zeggen – verwerpen we onbegrepen en schaterlachend.

“Clusters van dusters en pijnbomen van stijliconen kunnen de pot op wanneer niemand je vertelt dat het lente is!”

Tot slot, Mark twittert en reageert dat het een lust is. De ene woordspeling na de andere komt bij hem op. Seth Gaaikema – of Get Saaikema volgens de moeder zaliger van Ilona – lijkt waarlijk opgestaan. “Clusters van dusters en pijnbomen van stijliconen kunnen de pot op wanneer niemand je vertelt dat het lente is!” En: “Ik vroeg vrijdag aan een daklozenkrantverkoper of hij een goede vrijdag had nou de man ging helemaal uit zijn plaat. Ik kon er toch niets aan doen dat hij geen dak had?” En: “Ik wil best blijven leven, ik doe het al zonder drank. Ik doe dit geheel zonder beven maar een peuk aldaar noem ik nu nog geen stank.” Meer van dit werk kan de liefhebber vinden op zijn twitterkanaaltje en fascinerende blog alhier.

Wil jij deze week ook actief gaan meedoen? Met hier je dingetje doen bedoelen we. Ga dan wat ikjes lezen, die staan ergens verstopt in of op de NRC, de krant die zo van lezersanekdotes zegt te houden. Stuur zelf een ikje in. Of scrol hier naar beneden en zeg iets. Dat mag en kan hier nog altijd met een fantasie-emailadres. En voor je het weet kan een citaat van jou, een foto van jou, een wat dan ook van jou, een hoogtepunt van de week worden.  De afleveringen van deze historische rubriek waarin alle hoogtepunten van alle afgelopen weken worden behandeld zijn elders op dit blog te raadplegen.A. Dapie Reacties zijn welkom op apie@apiedapie.com. Het wordt misschien best wel een prettige week. Als je vindt dat het geen prettige week moet worden, ga dan s.v.p. elders buurten.

Featured image (helemaal hierboven) is gemaakt door een mij onbekende kunstenaar en gepubliceerd op het blog van Yasmine Esser (augustus 2015), waarin zij goede tips geeft voor het inrichten van een pashokje.

Advertentie

Auteur: Bas van Vuren

Schrijver - Rijmer - Kijker - Stemacteur - Figurant - Kent beroemde mensen - Maakt liedjes - Doet iets met #ikjes - Want ja - Je moet toch wat

124 gedachten over “Pasen 2016: probeer aardig te zijn (117)”

 1. Trolley/Morgenwater met Valreepvraag vanaf de kruk:
  QUOTE

  BTW: Indra, is die voornaam door je ouders bedacht omdat je dan niet hoefde te “”studeren”” in een of ander flut-alfavak teneinde dra voor je achternaam te kunnen plaatsen?

  UNQUOTE

  Wat een taalkundig briljante vondst voor een Delftse IRritanticus! 😉

 2. De wekelijkse samenvatting is van een dusdanige bestendige (hoge) kwaliteit dat het haast saai zou worden als-ie niet steeds zo boeiend zou zijn. Mooi overzicht dus, van een week die soms meh en vaak 😦 was. Ik hoop dat de harde wind die nu aan mijn ramen en deuren aan het rammelen is, alle narigheid wegblaast zodat er een onbekommerd zonnetje kan gaan en blijven schijnen.

 3. Ik probeer al anderhalf uur aardig te zijn, maar zie mijn eigen commentaren en die van anderen nergens verschijnen en ook de reacties aan de zijkant zijn weggevallen. Mijn laptop flikkert en sputtert en ik zit te wachten op een definitieve knal. Maar Apie mocht je dit toch nog te lezen krijgen: mijn complimenten.

 4. Zelfs op een feestdag een nieuw intro publiceren, petje af. We gaan het zien, komende week. Of Warhoofd hier even langs komt. Of Bookmarkmijnboek zijn korte en bondige reacties uitbreidt. Of de inzendingen van De Sfinxachtige Reageerder wat vaker te zien zullen zijn…

  Ik ga vandaag genieten van mijn reactielepeltje. Kopje thee erbij, fikkie stoken…En het andere lepeltje opzoeken natuurlijk. Dubbel geroerd is eens zo goed.

 5. @Indra Geef je je laptop wel voldoende te eten in de vorm van updates, virusscanners en dat soort digitaal dieetvoer?

 6. Op deze stormende Paasdag had ik geen intro verwacht.
  Des te groter is de verrassing.
  De eieren en paashazen zijn gezocht en gevonden, de vier jongetjes gaan nu naar de kinderboerderij.

  De zon schijnt hier over het water, de lucht is blauw met enkele witte wolken, ik ga dus maar een rondje park lopen.

  Blogbaas, dank wederom voor de stijlvolle intro.

 7. @Klare taal, is dat niet wat cru, die jongetjes wegdoen naar een kinderboerderij?

 8. Nee Luvienna, in tegendeel dat vinden ze kei-leuk zei de oudste van het stel.

 9. We zijn weer op de hoogte, alles wat ik niet snapte (en dat is best veel) snap ik nu iets minder niet. Dank je wel Apie. 🙄
  Aardig waren we het hele weekend, ik heb compleet versteende wangen van het glimlachen/grijnzen. Zelfs de storm bracht er geen beweging in. Het wachten is op iets of iemand die me aan het huilen

 10. @Indra, zeker, al was het maar omdat je dan aan het behangen blijft 😉

 11. Luvienna,

  wacht met smart op het vervolg van je feuilleton, zeer benieuwd….

 12. dinsdag 29 maart 2016

  Inactief

  Door een gecompliceerde voetbreuk moet mijn echtgenote wekenlang met haar rechter been omhoog liggen. Zij draagt dit lot met een bewonderenswaardige opgewektheid, maar het is natuurlijk niet elke dag feest. Op een van de sombere dagen stel ik voor om te bedenken waar zij naar toe zou willen gaan als ze haar voet weer kan gebruiken. Ik neem aan dat er een reis naar een exotisch eiland uit rolt en pak alvast de iPad. „Ik weet het al”, zegt ze weer wat opgewekter. „Dan wil ik naar de Action!”

  Ben Schaafsma

 13. @Klare taal 23:57 Ik ga eraan werken, Klaartje. Maar de blogbaas heeft voorlopig nog een aantal schrijfsels op de stapel liggen, heb ik begrepen. Plus de langverwachte, langgesmarte tuinenspecial. Nu het lente wordt lijkt me die laatste wel heel opportuun.

 14. Ondanks keigoeie en respectvolle koppen, waaronder die van Ilona, Luvienna, en Ad Hok werd een jolige gloryholekop gehonoreerd.
  Je moet toch wel een verknipte geest hebben wil je in de gekozen kop (” Ik…heb..een….Euromast! ‘tiedeliedom-icoontje’”) een gloryhole verwijzing zien. Dat Apie zo’n verdraaiing uit kwaadaardigheid doet wil ik vooralsnog niet geloven.

 15. Flauw, HR. Je weet heel goed waar Apie op doelde.
  Mooie weeksamenvatting, Apie. Houd stand.

 16. T.a.v. het ikje, het mag eigenlijk geen naam hebben, maar goed, niet alleen Albert Heijn fungeert als decor, nu ook de Action. Let wel, de Action mensen, die heeft V&D kapotgemaakt.

  Kleertjes van 1 euro, kwaliteit nul, zonder respekt voor natuur noch medemens (denk ik dan maar, zo vaak ben ik niet in die winkel geweest, maar het kan dus gewoon niet, een t-shirt voor 1 euro, en al helemaal geen wollen kersttrui). Nee hoor, de Action zouden we eigenlijk niet moeten hebben.

  Gewoon normaal geld betalen voor je produkten mensen. Dan koop je er uit hebberigheid ook niet zomaar drie tegelijkertijd.

 17. Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen:

  Action neemt als grote internationale discounter met meer dan 500 winkels de verantwoordelijkheid om op een maatschappelijk verantwoorde manier te ondernemen. Action staat bekend om haar lage prijzen. Onze lage prijzen zijn mogelijk door slim in te kopen, een efficiënte supply chain en binnen onze organisatie scherp te letten op kosten door dingen zo eenvoudig mogelijk te houden. Hierbij zijn we voortdurend op zoek naar de juiste balans tussen bedrijfsvoering, milieu en mens.

  Oh nou dan heb ik niks gezegd dus. o_O Sorry, hoor, die advocaat kan weer in zijn hok. Gaarne roep ik voor de zekerheid bij deze mijn lezers op om keiveel bij de Action te gaan kopen, kom mensen, het milieu is belangrijk hoor en ze zijn kei- en keigoed bezig daar.

 18. Ik geloof daar he-le-maal niets van, die verklaring van de Action. Een T-shirt voor 1 euro is gewoon niet mogelijk als je dat T-shirt met respect voor mens, dier en milieu wil produceren.

 19. Tja, jij zegt het …. ik als blogbaas moet me hier op de vlakte houden en de zaak van twee kanten belichten. Verder kan ik niet gaan, ik ben Radar niet. Maar je denkt dan wel, als het alleen vanwege slim inkopen zou zijn, zijn al die andere ketens dan zo stom? o_O

 20. Geweldig: “zoeken naar een juiste balans tussen tussen bedrijfsvoering, milieu en mens”. Ook een zeer eerlijke erkenning dat bij hen deze belangen botsen.

 21. Als je, zoals ik, vaak aan het eind van je geld maand overhoudt (ondanks een zeer zuinige manier van leven!!), dan is het een zegen dat er winkels bestaan zoals Aldi en Action. En nu heb ik het bij Action niet over textiel etc. maar over dingen zoals wasmiddelen, knutselartikelen,schoolspullen, tuinartikelen, printpapier, verfkwasten, schuurpapier etc.
  En nee, ik word niet betaald voor deze reclame. 😉

 22. Leve de Action, je kunt er goedkoop kopen en duur afrekenen. Jammer dat we het in ons dorp met Appie moeten doen.

 23. Daar moet ik ook altijd veel afrekenen. In goedkope winkels blijf ik overal aan hangen en koop veel te veel.Omdat het zo goedkoop is.

 24. Sinds ik een paar dagen geleden al opmerkte dat de groene aanslagverwijderaar van de action even goed werkt als de veel duurdere
  merk-artikelen, ben ik helemaal voorstander van deze winkel.

  Wel is het gevaar aanwezig dat je teveel overbodige dingen koopt, zoals Bertie ook al opmerkte.

 25. [gemodereerd vanwege aanhoudend getreiter/nom de plume vandalisme]

 26. Die supergoedkope winkels hebben hun business model geheel gebaseerd massaverkoop. Alleen door heel veel spullen te verkopen kunnen ze verdienen. Zo dragen we met z’n allen bij aan de rommel en rotzooi en plastic soep in de oceanen.

 27. Jaja, je laptop is aan het smelten, het zweet gutst onder je oksels vandaan op je toetsenbord … het komt allemaal door de zomer. Maar in de winter had je weer andere uitvluchten: toetsen bevroren, resten antvries op je scherm … geef het nou gewoon eens toe, Bertie. Je! Bent! Een! Slordige! Typster! Sorry voor het schreeuwen, want dat heb ik dan weer. Wintertijd, zomertijd, ik schreeuw gewoon altijd.

 28. Geeft niet hoor, dat je tabletje Bertie niet accepteert, we hadden wel door dat bertjens dezelfde is als Bertie. 🙂

  We hebben wel vaker door dat de ene nickname bij de andere hoort. 😉

 29. Ja natuurlijk zat ik al te wachten op de tegenpartij, te veel consumeren door die action – rommel.

  Helemaal mee eens, te veel rotzooi op de markt, kopen kopen kopen, en ga zo maar door.

  Wees eens een beetje selectief mensen en denk even na, zo sprak Zarathoustra reeds en hij had gelijk.

 30. Dan maar weer eens een vrolijk muziekje ertegenaan. Dit keer is het filmpje wat meer dan een vorige keer op de heren gericht. 🙂

 31. Wie nog steeds niet genoeg heeft van de MP of de docu Erbarme dich op 24/3 op NPO2 heeft gemist kan ik aanraden om deze documentaire te bekijken op uitzending gemist. Ik heb ‘m opgenomen en hij staat bij mij op repeat. oa met Pieter Jan Leusink, Peter Sellars, Anne Enquist etc.
  de complete MP van Herreweghe die volgt op deze film is ook de moeite waard.

 32. woensdag 30 maart 2016

  In de war

  Een volle trein in de ochtendspits. In het gangpad wordt nagepraat over de aanslagen. Als we Den Haag binnenrijden, zegt een jongen iets over de verdachte koffer van een oudere dame. Niemand lacht.
  Het is druk in het halletje rond de koffer, en ook op het perron staan ze al te dringen. Als de stem van de conducteur klinkt, volgt alsnog de ontlading: „Dames en heren, over enkele ogenblikken station Den Haag. Dit is het einde van uw dag.”

  Menno Zandbergen

 33. Menno is een oude bekende, zowel als schrijver van ikjes, die zich vaak in de trein afspelen, als van artikelen over zijn werk als raadsheer bij een Gerechtshof. Dit ikje is weer buitengewoon aardig.

 34. woensdag 30 maart

  Samenvatting

  Ik ben niet echt een voetballiefhebber en net te jong om herinneringen te hebben aan een voetballende Johan Cruijff. Toch was ik ontdaan van het nieuwsbericht van zijn overlijden. Voor bevestiging keek ik op de website van de lokale omroep van Rotterdam. Daar staat het: ‘Cruijff is dood’. Kernachtig geeft RTV Rijnmond het hoogtepunt van zijn carrière weer: „Cruijff voetbalde onder meer bij Feyenoord.”

  Jasper van der Kuijp

 35. donderdag 31 maart 2016

  Karmapunten

  Door de regen kom ik aan bij het fietsenrek van Amsterdam Centraal. Elke dag hetzelfde ochtendgeweld; geen plek, haast en drukte. Nog 4 minuten voor mijn trein vertrekt en ik kan mij dit keer niet bedwingen. Ik gooi een oud roestig exemplaar uit de rekken en plaats de mijne erin. Op weg naar het station krijg ik spijt, want daar gaan mijn karmapunten. Rennend richting trein werp ik een zwerver een 2 euro munt toe om mijn actie te compenseren. Zwetend kom ik aan op het perron en de trein rijdt voor mijn neus weg. Strompelend door de regen loop ik terug naar het rek en zet ik de oude roestige fiets weer terug op zijn oude plek. Karma is a bitch.

  Wendy van Sante

 36. Karma is a bitch.
  En Wendy probeert wel heel krampachtig te bewijzen dat zij dat niet is.

 37. Grappig, dat ikje van gisteren heeft eigenlijk niemand gemist. Het ikjeseinde is nakende, dat moge duidelijk zijn. En is ook logisch toch?

  Qua karmapunten van hedennacht, ja hoor, je ziet het voor je en je beseft ineens waarom sommige mensen zo moeilijk kijken, zo moeizaam door het leven gaan. Mens mens, Wendy toch, dat soort diepe gedachten op de vroege morgen, dat heb toch nergens voor nodig?

  Ook erg leuk, die 2 euro die naar de kop van die zwerver wordt gekeild. Maar goed dat het niet gefilmd is.

  Al met al een rijk ikje, bijna te rijk voor een lezersanekdote. Nakende is het, dat einde, maar dat had ik al gezegd.

 38. Karma & Cruijff, de NRC is flink in de war. Misschien moeten we het inderdaad maar opgeven.

 39. [gemodereerd vanwege aanhoudend getreiter/nom de plume vandalisme]

 40. Beetje laat wel, toch vind ik die van van Jasper best goed.
  Karmawendy kan beter ouderwetse kruistekens maken als ze zo nodig spiritueel wil doen.

 41. Jammer dat die ikjes zo midden in de nacht vlak achterelkaar geplaatst worden.

  Ja die Ad Hok kan dan wel fris reageren, hij is dan net opgestaan met een heerlijke cappucino onder handbereik.

  Op zich vond ik die Cruijff die bij Feyenoord zou spelen wel grappig, minstens als aardige geste t.o. van Hanegem.

  Dat met die zweverige Kharma bezittende dames , die zouden onmiddellijk bekeurd moeten worden wegens gevaar op de weg en in het algemeen.

 42. Om middernacht in NL is het hier 6 uur ’s avonds. Ik teken bezwaar aan tegen de insinuatie dat ik pas tegen die tijd mijn bed uitkom.

  Overigens heeft Cruijff wel degelijk bij dat ploegje uit Rotterdam gespeeld, maar om dat nu een hoogtepunt uit zijn carriere te noemen …

 43. Alhoewel, nou ik erover nadenk, het feit dat hij erin slaagde datzelfde ploegje kampioen van Nederland te maken en de beker te laten winnen, geeft wel aan hoe ongelooflijk goed eigenlijk Johan was.

 44. Beste Ad Hok,

  Die voetbal-guerre tussenvan Hanegem en Cruijf is er een die ik totaal nooit begrepen heb en waarin ik me ook nooit verdiept heb.

  Op dit punt heb je dus zonder meer altijd gelijk, het zij je van harte gegund.

  Ik bied mijn excuses aan voor de foute tijds-aannames in de VS en Nederland.

  De cappuccino wordt vroeger en heter opgediend dan gedacht werd.
  Excuses voor eventuele mauvaise insinuaties.

  VR Groet Klare Taal.

 45. Marc groet ’s morgens de dingen

  Dag ventje met de fiets op de vaas met de bloem
  ploem ploem
  dag stoel naast de tafel
  dag brood op de tafel
  dag visserke-vis met de pijp
  en
  dag visserke-vis met de pet
  pet en pijp
  van het visserke-vis
  goeiendag

  Daa-ag vis
  dag lieve vis
  dag klein visselijn mijn

  Paul van Ostaijen

 46. vrijdag 1 april 2016

  Hond

  We wandelen op het strand van Scheveningen. Schuin voor ons loopt een man. Een vrouw met hond komt hem tegemoet. De hond springt tegen de man op en likt diens gezicht.
  „Hij doet niets! Hij doet niets!”, roept de eigenaresse van de hond.
  Daarop laat de man zich op handen en knieën zakken, springt vervolgens tegen de dame op en likt haar hoofd, terwijl hij zegt: „Ik doe niets! Ik doe niets!”

  Reinildis van Ditzhuyzen

 47. Reinildis blijkt echt te bestaan, en de huidige redactrice te zijn van “Hoe hoort het eigenlijk?”, een Nederlands boek over etiquette. Respect!:

  Origineel ikje; ik had graag nog gelezen hoe de hond reageerde op ’s mans gedrag.

 48. Beide wandelaars weten niet hoe het hoort. Natuurlijk is het niet goed om je hond tegen een ander op te laten springen. Maar de reactie van de man doet daar niet veel voor onder. Tegen een vrouw opspringen en haar in het gezicht likken, dat doe je niet, en kan je een aanklacht voor aanranding opleveren. Er zijn echt andere manieren om je ongenoegen kenbaar te maken.

 49. Ik loop het tuinpad af op weg naar mijn werk. Een vrouw met hond loopt voorbij. Ze laat haar hond recht voor ons hekje poepen. “Oh, dat doet hij anders nooit”, zegt ze op een toon die verraadt dat ze dit wel vaker zegt. Ik weet waar haar huis woont en zet het op een lopen. Daar aangekomen laat ik mijn broek zakken en ga op mijn hurken zitten. Net voordat de mevrouw met haar hond thuiskomt en haar tuinhekje opendoet heb ik een levensgrote dampende drol op haar tuinpad gedraaid. Nee, dat doe ik anders nooit, knik ik, en vraag of ze een papiertje heeft.

 50. Ik wandel op het strand van Scheveningen. Een vrouw met hond komt me tegemoet. De hond springt tegen me op en en begint tegen mijn been te rijden …

 51. Een ikje uit je duim zuigen geeft natuurlijk geen pis, tenzij het een april is.

 52. Het eerdere ikje was een 1 april-grap van pontius, ik was er bijna ingetrapt


  Hut

  Het is voorjaar: de tuin in! Ook onze tweelingmeiden van 10 hebben er zin in. Met een zeil en wat karton staat er binnen een mum van tijd een hut, die gezellig wordt ingericht. Daarna word ik vriendelijk uitgenodigd om het geheel te komen bewonderen. Mijn oog valt op een tekening aan de ‘muur’: steeds groter wordende, halve boogjes. Kennelijk is zelfs in je zelfgebouwde hut een wifipunt tegenwoordig onontbeerlijk.

  Janny de Keizer

 53. Ook Janny heeft last van het laatste-zin-syndroom, ofwel het verhaal niet voor zichzelf laten spreken en wijsneuzerig het zeer persoonlijke verhaaltje naar een abstracter niveau willen tillen.

 54. De eerste 1 april grap die ik ontmoet vandaag. Net op tijd dus. Dankjewel, Mopperkont.

 55. pawi
  1 april, het is het ikje uit nrc.next. Pontius is veel te braaf voor 1 april grappen.

 56. Wat is youtube toch een geweldige uitvinding. Op een muisklik ruim zes uur genieten van vivaldi, als je tenminste niet eerder in slaap bent gevallen. Ik vertrek morgen weer naar de Veneto en zal af en toe wel even vertoeven op apiedapie.com

 57. zaterdag 2 april 2016

  Beloning

  Onze kleinzoon heeft zijn zwemdiploma B gehaald. Uiteraard laat hij bij een bezoek aan oma en opa trots zijn diploma zien waarop hij de portemonnee van oma mag pakken voor een beloning. Daar ziet hij een briefje van 5 en een briefje van 20 euro. Na een keurende blik op de beide briefjes geworpen te hebben, zegt hij, terwijl hij naar het briefje van 20 wijst: „Die heb ik al”. Waarna hij blij het briefje van 5 in zijn spaarpot stopt.

  Joke Zwart

 58. Kien kereltje. Neemt zijn spaarpot mee als hij op bezoek gaat bij opa en oma.

 59. En ik feliciteer Ad met het behalen van de 100e reactie. Middenin de nacht als iedereen slaapt. Wat een kunst. Maar goed, het punt is binnen.

 60. [gemodereerd vanwege aanhoudend getreiter/nom de plume vandalisme]

 61. Serieus, af en toe moet er extra aandacht geschonken worden aan onzindelijke hondeneigenaren, dat helpt weer even tegen al die hopen. Het zijn er onderhand een hele hoop.

 62. [gemodereerd vanwege aanhoudend getreiter/nom de plume vandalisme]

 63. zaterdag/zondag 2/3 april 2016

  Wegdoen

  Het huis van mijn ouders (bijna 80) staat vol. Ze willen ons, hun kinderen, later niet belasten met alle spullen. Daarom brengen ze regelmatig wat naar de kringloopwinkel. Dat gaat niet zonder slag of stoot. Mijn moeder heeft beduidend meer talent voor het wegdoen dan mijn vader. Toch komen ze er samen uiteindelijk uit: de 40 jaar oude Grote Spectrum Encyclopedie kan weg. Informatie zoeken ze tegenwoordig op via hun iPad. Het opruimen werkt aanstekelijk. Mijn vader staat buiten als de buurman de kofferbak van zijn auto aan het volladen is. Ze maken een praatje. Even later komt mijn vader tevreden binnen met een paar dozen. „Toch zonde om die Grote Winkler Prins Encyclopedie weg te doen.”

  Marjolein van der Linden

 64. De rubriek Achterwerk in de VPRO-gids, waar kinderen hun anekdotes in druk zagen verschijnen, is ook al opgeheven. Die kids hebben wel meer te doen, en vooral: het interesseert ze geen bal meer of ze worden gepubliceerd of niet, dat doen ze zelf wel op Facebook en Youtube. Wanneer komt de NRC-redaktie tot dit inzicht? Anderzijds: ze storen me niet hoor, die ikjes.

 65. Belasten

  Ik zie dat mijn vader bezig is met een giro-overschrijving. Nog op papier! Hij maakt tot mijn schrik al het spaargeld van mijn ouders over naar de stichting Varkens In Nood. “Wat ben je in godsvredesnaam nu aan het doen, pa?”, vraag ik. “Ach”, antwoordt hij vriendelijk, “Mama en ik willen jullie niet belasten met het dadelijk moeten opruimen van al onze rotzooi.”

 66. Van welk ikje dan? Een hikje heeft altijd een bestaand ikje als basis. Anders is het een ikje.

 67. Vergeef mij mijn knorrigheid, maar als er op maandagmorgen nog grappige of aparte reacties worden geplaatst, dan mot ik dat hele weekoverzicht weer gaan aanpassen. Zucht icoontje. OK, ik ga al ….

 68. Ik wilde je er niet mee belasten. Dan haal je het toch gewoon weg. Hoppa.

 69. Nee, weghalen dat doen we hier niet lichtzinnig hoor. Zo’n mooi stukkie ook. Het staat nu vol uitgelicht in het nieuwe intro, nog 54 minuten te gaan. S.v.p. nu verder geen goeie dingen plaatsen. Ik moet ook eten!

 70. Vanaf 12:30 uur moeten het keigoeie dingen zijn, echt hele keigoeie dingen. Maar ik hoop het niet. Die kunnen toch ook na 13:00?

  Tip van de sluier: de nieuwe titel van het nieuwe intro hebben de nieuwsgierige aagjes – zoals ik in de stats kan zien – al tot zich genomen op het ikjesverzamelblog. Het gaat inderdaad over de Action dit keer, verder over Marokko en de #stemniet campagne. Dit laatste heel subtiel, want ik wil mijn blog niet misbruiken voor politieke doeleinden.

Ik vind er dit van:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: