Pasen 2016: probeer aardig te zijn (117)

Photo: (c) 2016 A. Paulson
Photo: (c) 2016 A. Paulson

“Ik ben benieuwd hoe deze paasweek vol Bach met hoofd vol bloed en wonden zal gaan lopen” zei onze reageerster Klare taal vorige week. “Ik ga in elk geval chocolade eieren verstoppen voor de kleinkinderen.” Waarop Indra nog onschuldig grapte dat haar knullen de eier-verstop-leeftijd inmiddels ontgroeid zijn, ” … dus verstop ik chocolade eieren in mijn eigen holle kies met allerlei uitbreidingsverschijnselen tot gevolg.”

Die Paasweek stond bol van de rotdingen.

Nou, we hebben het geweten. Die Paasweek stond bol van de rotdingen. Brussel voorop, en toen ook nogeens het verlies dat je wist dat zou komen van de Verlosser eroverheen. Een van de weinige lichtpuntjes was Mopperkont die bij het zingen van een aardig mopje Mattheus Passie in Tilburg vrolijk werd toegewuifd door een parmantig heertje met een sjaaltje in de zaal: onze eigenste Mario de Kort. Ik verwacht hem binnenkort hier met op z’n minst een getypte joviale groet, als hij nog weet hoe dat moet natuurlijk. Het gouwe ouwe Paasverhaal van de haas die over een tuinhekje springt ging er ook dit jaar weer in als koek. Wat is dat toch icoontje? Hoewel de rotdingen vast nog niet over zijn, ga ik onbekommerd door met bloggen, dus hier zijn weer de dingen die mij vorige week op dit blog opvielen, oftewel: het nieuwe weekoverzicht.

Er gaat er weer eentje uit!
Er gaat er weer eentje uit!

Allereerst natuurlijk het lepeltje dat Pawi in de wacht sleepte voor haar 100e reactie. Gefeliciteerd beste reageerster. Net terug van kampeervakantie in het noorden van het land en dan al weer zo’n hartverwarmend onthaal. “De koude heb ik kunnen ontkennen, negeren, gewoon dóen, elke avond je jas aan als je buiten eet, kom nou, we zijn geen watjes … “ zei ze, ” .. maar eenmaal thuis, aaargh wat een comfort.”

Dan waren er best wel wat aardige ikjes en dito reacties. Zoals die van Naomi Ellemers die in een taxi in Los Angeles iets standaards meemaakte, te weten een kletsende chauffeur die na afloop bedankte voor het interessante gesprek. Anders Paulson had zelf met dit bijltje gehakt en merkte op: “Naomi is er zelf bij. Ze kan toch zelf “aansturen” , lieve chauffeur, ik moet nog even wat doen … Zoals u over uw toekomst denkt & praat, moet ik nu het een en ander doen, anders vlieg ik uit de bocht, of scheur ik uit mijn schema … ” Hij haalde herinneringen op aan een vroegere klant van hem, hetgeen Mopperkont de vraag ontlokte: “Ben jij in een vorig leven soms schandknaap geweest?” Nee dus, onze Paulson onthulde dat hij ooit taxichauffeur was, in Den Haag.

160328afrika
Jan Brokken De beste reisverhalen ISBN 90 450 1241 3

Er was het gepaste medeleven van onze reageerdersgemeenschap met de slachtoffers van de verschrikkelijke gebeurtenissen in Brussel. Volgens Mopperkont staat het allemaal al beschreven in “Afrika” van Jan Brokken. In dit ouwe werkje dat nog slechts bij de tweedehandsboekenwinkelier te bestellen is voegt bijvoorbeeld een boosaardige vrouw uit Burkina Fasso de auteur toe dat op een dag “alle armen en verworpenen van de aarde zich wreken en die hele wereld boven de Middellandse zee met een geweldige knal naar het rijk der hemelen verwijzen.” Dat was in 1988, bijna dertig jaar geleden. We bedoelen dus maar. Dat kan nog gezellig worden.

 

160328luviennapaashaasNou, dan valt zo’n grappig Paashazenplaatje dat Luvienna plaatste toch een beetje dood, hoor. Keijammer en volgend jaar beter. Pasen viel vroeg dit jaar, misschien was dat het.

Een eigenlijk erg leuk grapje van de kassajongen van een slijter werd ingezonden door Hugo Hoes.  Op de mededeling van de klant dat de fles “een cadeautje is” zegt de jongen glunderend “Dank je wel, dat is echt heel aardig”. Een kinderikje van Ineke Holierhoek viel plat. Oordeel zelve: een jongetje van een jaar of negen in een museum zei dat je telefoon kapot laten vallen een van de hoofdzondes à la Jeroen Bosch is. Tja. Och. Maar mede door de overweldigende aandacht in de ikjes is de bijbehorende tentoonstelling in Den Bosch inmiddels wel helemaal kei-uitverkocht. Dank je, NRC!

160328cruijffZoals gezegd, de paasweek werd ook overschaduwd door het droeve nieuws van het overlijden van Johan Cruijff. Het verlies dat je wist dat zou komen.  Familie, vrienden, kennissen en fans treurden. Johan zelve zal zijn draai in de hemel wel vinden, daar gaat de komende tijd heel wat veranderen. De volgende video is voor onze dappere Mark die zijn eigen strijd tegen de tabak aan het voeren is. [tekst loopt door onder video]

Harriët Bergsma dacht intussen gemakkelijk te scoren met een Cruijffikje en stuurde er eentje in waarin NRC-verkoopjongens zogenaamd verbleken en aangeslagen met tranen in de ogen hun kranten staan uit te delen. De echte winnaar was hier natuurlijk de Hikjesman, die een soevereine comeback maakte met een klassiek omdraaihikje, waarin “een verwarde vrouw” “Johan Cruijff is dood!” zegt. Terwijl zijn vriend haar goed in de gaten houdt, kijkt de verkoper de krant door en zoekt de overlijdensadvertenties. Johan Cruijff … zeker familie, misschien wel haar man. „Staat het al in de krant?” roept ze met overslaande stem. “Wanneer heeft u de advertentie opgegeven, mevrouw?” vraagt de verkoper, “dit is de krant van gisteren.” 😀  

hikjesman“We kunnen er wel een ikje van maken”, roep ik haar nog na als ze bedremmeld afdruipt.” … zo deed ik zelf er nog een grinnikend schepje bovenop, met voor de zekerheid een heleboel 😀 icoontjes.  Ja, die Hikjesman kan bij mij een potje breken.

Enfin, er was ook nog een consumentenjammerikje over boodschappen doen in de echte wereld, daar waar je nog zelf heen moet fietsen en met echte mensen praten. Margreet van Schie vraagt zich daarin vilein af hoe het toch komt dat “de ene winkel na de andere failliet gaat?” Door mensen als jij, Margreet.

160328pashokje
Photo: http://fashionunited.be/nieuws/retail/hier-moet-je-aan-denken-als-je-een-pashokje-inricht/2015082012452 Yasmine Esser, 20 augustus 2015

Maar natuurlijk ging het hier vervolgens over de juiste inrichting van pashokjes. Daar moeten zeker geen krukjes in, volgens iemand, “daar gaat men dan met zijn blote kont opzitten, met alle gevolgen van dien.” Volgens Klare taal hoort er wel een bank in, over de hele lengte of breedte. “Om op te zitten, je kleren op te leggen en eventueel je vast te houden bij het balanceren op een been tijdens de verkleedpartij.”

Mag deze nou mee of niet?
Mag deze nou mee of niet?

Het fotocollageproject Anders in Wonderland zit in het slop. Er schijnt onenigheid of tenminste verwarring te zijn in het productieteam. Het is van maar liefst zeventien (17) plaatjes onzeker of ze mee mogen naar de volgende ronde. “Het zou zo maar kunnen dat het fotokindje tijdens het baren te weinig lucht heeft gekregen? Ademnood, weet je wel? Uitdrijving gestaakt, mogelijk einde verhaal. Dank voor het faciliteren.” voegde Anders ons toe.

De Grafschriften zijn intussen hard op weg naar M, maar deze week sprong er geen eentje echt uit. Kan gebeuren. Ik blijf de rubriek in de gaten houden. Kalm aan. Hoogtepunten moet je niet elke week willen hebben.

Met name Plopje en Ad Hok laten de kunstpaus alle hoeken van de kamer zien

Tja, over hoogtepunten gesproken: ik heb het tot het laatst uitgesteld, maar ik moet het toch ook deze week over de Kunstrubriek hebben. Zuchterdezucht icoontje. Hoe kan zo’n Blogparel zo snel afglijden tot trollenvoer en gehakketak? Heer Rozenwater komt steeds verder in het nauw naar aanleiding van zijn eenzijdige en nooit echt aangekondigde keuze om anonieme oncontroleerbare koppen van een hem emailende, whatsappende of – oh huiver – in zijn dromen verschijnende reageerder toe te gaan staan. Met name Plopje en Ad Hok laten de kunstpaus alle hoeken van de kamer zien, daar ben ik zelf helemaal niet voor nodig. Ik houd me dan ook afzijdig, dat past ook beter bij het boven de partijen staan.

160328volewijckPlopje: “Anonieme inzendingen op onbekende sites of privé bij jou? Fraai hoor. WIj gooien voortdurend ons hele hebben en houden op tafel & dan gaat er een gemaskerde en/of geboerkeerde met de buit vandoor.” en “De KNVB roept toch ook niet aan het eind van het seizoen: de Volewijckers zijn kampioen, jammer maar helaas voor de anderen dat die niet wisten dat de Volewijckers meededen.” Ad Hok lijkt vooralsnog de wijste: “Als ik, geheel vrijblijvend, zonder pressie, een suggestie aan die van Plopje mag toevoegen: wat dacht je van iets als De Sfinxachtige Reageerder, of eventueel een afkorting daarvan?”

160328dogons
Wij willen Wifi! – Ilona

De evaluatie van het bestaansrecht van de rubriek is kortom dus echt in volle gang. De kunstpaus zelve stribbelt tegen, maar da’s logisch. Hij gooide er zelfs een frauduleus referendum tegenaan, waar gebande trollen en zeloten, waaronder Kees de smachtende Gymnasiast, zich weer eens lekker konden uitleven. Ikzelf blijf er zoals gezegd waardig onder en beperk me tot passief verzet. Tot nader order zullen er geen toelichtingen meer bij de plaatjes worden gefabriekt.

Triest dieptepunt in de Kunstrubriek was bovenstaand plaatje van een paar vogeltjesdansende Dogons – artiesten uit Mali – die zoals bekend geloven dat de clitoris mannelijk is en de voorhuid vrouwelijk. Dat moet dus allemaal worden weggesneden om de jonge slachtoffertjes hun correcte identiteit te geven. Ondanks keigoeie en respectvolle koppen, waaronder die van Ilona, Luvienna, en Ad Hok werd een jolige gloryholekop gehonoreerd. Hoe dit gaat aflopen weet niemand. Een heel erg gecompliceerd voorstel met formules en percentages en zo dat Roos hedenmorgen deed, nota bene minder dan een paar uur voor publicatie van dit weekoverzicht – je moet het lef maar hebben hoor ik jullie zeggen – verwerpen we onbegrepen en schaterlachend.

“Clusters van dusters en pijnbomen van stijliconen kunnen de pot op wanneer niemand je vertelt dat het lente is!”

Tot slot, Mark twittert en reageert dat het een lust is. De ene woordspeling na de andere komt bij hem op. Seth Gaaikema – of Get Saaikema volgens de moeder zaliger van Ilona – lijkt waarlijk opgestaan. “Clusters van dusters en pijnbomen van stijliconen kunnen de pot op wanneer niemand je vertelt dat het lente is!” En: “Ik vroeg vrijdag aan een daklozenkrantverkoper of hij een goede vrijdag had nou de man ging helemaal uit zijn plaat. Ik kon er toch niets aan doen dat hij geen dak had?” En: “Ik wil best blijven leven, ik doe het al zonder drank. Ik doe dit geheel zonder beven maar een peuk aldaar noem ik nu nog geen stank.” Meer van dit werk kan de liefhebber vinden op zijn twitterkanaaltje en fascinerende blog alhier.

Wil jij deze week ook actief gaan meedoen? Met hier je dingetje doen bedoelen we. Ga dan wat ikjes lezen, die staan ergens verstopt in of op de NRC, de krant die zo van lezersanekdotes zegt te houden. Stuur zelf een ikje in. Of scrol hier naar beneden en zeg iets. Dat mag en kan hier nog altijd met een fantasie-emailadres. En voor je het weet kan een citaat van jou, een foto van jou, een wat dan ook van jou, een hoogtepunt van de week worden.  De afleveringen van deze historische rubriek waarin alle hoogtepunten van alle afgelopen weken worden behandeld zijn elders op dit blog te raadplegen.A. Dapie Reacties zijn welkom op apie@apiedapie.com. Het wordt misschien best wel een prettige week. Als je vindt dat het geen prettige week moet worden, ga dan s.v.p. elders buurten.

Featured image (helemaal hierboven) is gemaakt door een mij onbekende kunstenaar en gepubliceerd op het blog van Yasmine Esser (augustus 2015), waarin zij goede tips geeft voor het inrichten van een pashokje.

Auteur: Bas van Vuren

Schrijver. Rijmer. Kijker. Kent beroemde mensen. Maakt liedjes. Holland Douze Points.

124 gedachten over “Pasen 2016: probeer aardig te zijn (117)”

 1. En ik feliciteer Ad met het behalen van de 100e reactie. Middenin de nacht als iedereen slaapt. Wat een kunst. Maar goed, het punt is binnen.

  Like

 2. [gemodereerd vanwege aanhoudend getreiter/nom de plume vandalisme]

  Like

 3. Serieus, af en toe moet er extra aandacht geschonken worden aan onzindelijke hondeneigenaren, dat helpt weer even tegen al die hopen. Het zijn er onderhand een hele hoop.

  Geliked door 1 persoon

 4. zaterdag/zondag 2/3 april 2016

  Wegdoen

  Het huis van mijn ouders (bijna 80) staat vol. Ze willen ons, hun kinderen, later niet belasten met alle spullen. Daarom brengen ze regelmatig wat naar de kringloopwinkel. Dat gaat niet zonder slag of stoot. Mijn moeder heeft beduidend meer talent voor het wegdoen dan mijn vader. Toch komen ze er samen uiteindelijk uit: de 40 jaar oude Grote Spectrum Encyclopedie kan weg. Informatie zoeken ze tegenwoordig op via hun iPad. Het opruimen werkt aanstekelijk. Mijn vader staat buiten als de buurman de kofferbak van zijn auto aan het volladen is. Ze maken een praatje. Even later komt mijn vader tevreden binnen met een paar dozen. „Toch zonde om die Grote Winkler Prins Encyclopedie weg te doen.”

  Marjolein van der Linden

  Like

 5. De rubriek Achterwerk in de VPRO-gids, waar kinderen hun anekdotes in druk zagen verschijnen, is ook al opgeheven. Die kids hebben wel meer te doen, en vooral: het interesseert ze geen bal meer of ze worden gepubliceerd of niet, dat doen ze zelf wel op Facebook en Youtube. Wanneer komt de NRC-redaktie tot dit inzicht? Anderzijds: ze storen me niet hoor, die ikjes.

  Like

 6. Belasten

  Ik zie dat mijn vader bezig is met een giro-overschrijving. Nog op papier! Hij maakt tot mijn schrik al het spaargeld van mijn ouders over naar de stichting Varkens In Nood. “Wat ben je in godsvredesnaam nu aan het doen, pa?”, vraag ik. “Ach”, antwoordt hij vriendelijk, “Mama en ik willen jullie niet belasten met het dadelijk moeten opruimen van al onze rotzooi.”

  Like

 7. Vergeef mij mijn knorrigheid, maar als er op maandagmorgen nog grappige of aparte reacties worden geplaatst, dan mot ik dat hele weekoverzicht weer gaan aanpassen. Zucht icoontje. OK, ik ga al ….

  Like

 8. Nee, weghalen dat doen we hier niet lichtzinnig hoor. Zo’n mooi stukkie ook. Het staat nu vol uitgelicht in het nieuwe intro, nog 54 minuten te gaan. S.v.p. nu verder geen goeie dingen plaatsen. Ik moet ook eten!

  Like

 9. Vanaf 12:30 uur moeten het keigoeie dingen zijn, echt hele keigoeie dingen. Maar ik hoop het niet. Die kunnen toch ook na 13:00?

  Tip van de sluier: de nieuwe titel van het nieuwe intro hebben de nieuwsgierige aagjes – zoals ik in de stats kan zien – al tot zich genomen op het ikjesverzamelblog. Het gaat inderdaad over de Action dit keer, verder over Marokko en de #stemniet campagne. Dit laatste heel subtiel, want ik wil mijn blog niet misbruiken voor politieke doeleinden.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.