Het was een mooie dag vandaag (134)

Ikjes, zie nrc.nl
Ikjes, zie nrc.nl

Onze reageerders, dat is inmiddels wijd en zijd bekend, oordelen hier elke dag over de ikjes uit de NRC en soms in hun enthousiasme in één moeite door over de ikjesauteurs (m/v). Die oordelen zijn soms niet mals. Maar ze zijn zelden persoonlijk of beledigend. Dat is wel zo fijn. Want ikjesauteurs schrijven niet expres slechte ikjes. Ze doen dat uit domheid, onbegrip of onvermogen, en daar kunnen ze niks aan doen. Erger zou het zijn als ze expres slechte ikjes zouden schrijven. Om ons te jennen. Maar daar zijn geen aanwijzingen voor. Luiheid lijkt soms wel voor te komen, maar dat zien we door de vingers. Want lui zijn we allemaal weleens. 

“Die van Sinderen lijkt me een zelfingenomen opgeblazen kikker.”

Mopperkont is zo’n reageerder die soms best ver kan gaan: “Mijn voorkeur gaat uit naar het ikje van Annelies.” schrijft hij, tot zover niets aan de hand. Maar dan: “Typisch zo’n meisje dat in zeven sloten tegelijk loopt. Je zou bijna medelijden met haar krijgen. Vingers gebroken bij het volleyballen of van de fiets gedonderd, terwijl ze een ikje van zichzelf maakte, wie zal het zeggen, weken lang uit haar humeur, niet eens opgemerkt dat er een barst in het glas van haar horloge zat, de juwelier van leugens beschuldigen, weer janken als ze ongelijk krijgt en lusteloos met haar mobieltje spelen… “  En in één moeite door knalt hij er ook nog de volgende uit: “Die van Sinderen lijkt me een zelfingenomen opgeblazen kikker.”

Ja, daar willen we allemaal wel wonen, Wim, in die Haagsche Archipelbuurt met zijn ateliers.
Ja, daar willen we allemaal wel wonen, Wim, in die Haagsche Archipelbuurt met zijn ateliers.

Toegegeven, Annelies Goorts had het er wel naar gemaakt, met haar horrorverhaal over die juwelier die zogenaamd haar horloge had laten barsten. En ja, Wim Sinderen vond het inderdaad nodig om op te schrijven dat hij naar een atelier was geweest in de Haagse Archipelbuurt. Dat had helegaar niets te maken met wat hij daarna deed. Met de hete aardappel nog in de keel liet hij een tweedehandsboekje van een arme sloeber in zijn electrische-fietstas glijden, zonder ook maar een enkel muntje achter te laten. Nee Wim, dat doe je niet. En als je het doet, dan schrijf je het niet op. En als je het opschrijft dan is je eindzin niet: “Het was een mooie dag vandaag.” En doe je het toch, omdat je denkt dat ze in de NRC toch niet meer kunnen reageren op jouw ikje, weet dan dat je hier door de mangel gaat. Leer daar van alsjeblieft, da’s ook beter voor je karma.

Charizard - vang hem met Pokemon Go en laat hem aan Bertie zien
Charizard – vang hem met Pokemon Go en laat hem aan Bertie zien

Marie-Claire Putman dacht nog een ikje te moeten schrijven over de Pokemon Go rage, terwijl die toch echt al weer weken geleden op een hoogtepunt was. Dit keer ging het over een 13-jarig meisje dat op een bruiloft Charizard ving. Nou, beter dan het bruidsboeket lijkt me, althans hier in het Westen. Er werden in haar epistel ook nog bloemen naast gasten ingevlogen, niemand kwam erachter vanuit welk land en waarom.

moeder theresa, mooie dag vandaag, paus
Source http://www.robertperezpalou.com/
Author Robert Pérez Palou

Het ikje van Margriet Zuidgeest over haar ervaringen als vrijwilligster voor de Voedselbank negeren we, vanwege het te hoge “kijk mij eens goed doen” gehalte. Ze vindt mensen die doorlopen zonder haar uitgebreid uit te leggen waarom ze doorlopen “bot”. Mopperkont zei slechts zuigend  “Moeder Teresa is weer opgestaan”. En verhip, alsof de duvel ermee speelt, een paar dagen later werd het mensje – Teresa, niet Margriet – heilig verklaard door die te gekke Paus die we d’r eentje hebben.

Het ikje over “IJzeren Rinus” van Marc van Haaren was zo mogelijk nog suffer, want de pointe bestond eruit dat Marc ergens in het land Rinus Israël tegenkwam en toen niet meer wist uit te brengen dan “Wat leuk om jou hier te ontmoeten”. Gelukkig tufte de Bekende Nederlander rustig op zijn brommertje weg. Wat moet je anders? Voor je het weet willen ze nog een selfie ook.

Willekeurig plaatje van een winnaar deze week
Willekeurig plaatje van een willekeurige winnende inzending van vorige week

Voor iedereen die dagelijks grappig wil wezen en niet altijd tijd heeft voor een hele ik, wijs ik nogeens op de kopjes- en onderschriftenwedstrijd in het Algemeen Dagblad, “Uit de Kom” geheten. Daar kun je als je heel grappig bent de volgende dag gedrukt op de deurmat van je familie liggen. En zuur commentaar is er niet bij. Fijne krant.

Een prachtig nieuw reisverhaal

Onze sterschrijfster zonder allures, Pawi, trapte een prachtig nieuw reisverhaal af met het eerste deel van een feuilleton dat ons dit keer door Roemenië zal voeren.  “Vage gedachten aan beren en wolven in de bergen, kastelen, Ceaușescu, Roma, het Byzantijnse geloof, de Italiaans aandoende taal (…) En we kennen het verhaal over Graaf Dracula, de oude vampier in Transsylvanië. Geschreven in 1897 door Bram Stoker, en vele malen verfilmd. Transsylvanië, bestaat dat echt of is het een land uit een horrorsprookje?”

Transsylvanië, bestaat dat echt of is het een land uit een horrorsprookje?

Armando komt er ook in voor, omdat Pawi bij het doorkruisen van het land aan diens term “schuldig landschap” dacht. “Een schuldig landschap”, schreef hij immers heel lang geleden, ”is een landschap dat heeft zien gebeuren, want in landschappen, in de schone natuur, vinden vaak de afgrijselijkste opvoeringen plaats. Veldslagen. Sluipmoorden. Man tegen man. Aanleg en onderhoud van de kampementen. Barakken. Plekken ter kwelling van weerloze schepsels.” 

Blogbaas dezes haalde herinneringen op aan zijn ontmoetingen met de kunstenaar zelve, zowel van heel vroeger als wat recenter, en hij deelde daarbij een hem heel dierbaar deuntje muziek.

De reacties op de eerste aflevering van het reisverhaal waren zoals gebruikelijk weer positief. We hebben dan ook de beroepszeikerdjes die alles afkraakten wat ze niet zelf hadden geschreven definitief van ons afgeschud. Hadden we eerder moeten doen. Luvienna: “Zo’n intro schept hoge verwachtingen, Pawi, ik ben heel benieuwd.” Mopperkont: “Dit korte eerste deel doet verlangen naar de volgende.” Bertie: “Een aantrekkelijk begin Pawi en een beeldig citaat van Armando.” Klare taal: “Helaas ben ik oud genoeg om de totale afbraak van Roemenie, de megalomane dictator en zijn tot ‘ingenieur’ gepromoveerde mallotige echtgenote te hebben meegemaakt.(..) Vol verwachting klopt mijn hart.” Het is maar een kleine greep uit de vele loftuitingen. Wordt vervolgd gelukkig, misschien zelfs al deze week *verkneukel icoontje* 

Moois van elders

Ook elders gebeurt er een hele hoop moois. Deze week doe ik graag een oproep om Lummels unieke en minstgelezen kookblog van de wereld te nomineren voor een Kwaliteitsprijs. Doe dat nou eens lekker HIER.  

Nominatie Lummel
Nominatie Lummel

Deze diashow vereist JavaScript.

Kijk vervolgens – of eerst – naar zijn meest recente recept, dat van blinde slavinken. En oordeel zelf wat u smakelijker lijkt, dit sympathieke gerechtje waar je zowel je eigen oma uit Nederland als een kokkerellende Franse chef in herkent, of de zwetende meneer met de sluike haren in de video hieronder. Kenmerkende lummeliaanse eindzin: “Drink er een lekkere rode wijn bij. U kunt er ook piepers bij koken om te prakken.”

Wil jij deze week ook actief gaan meedoen? Ga dan bijvoorbeeld eens wat ikjes lezen, die staan ergens verstopt in of op de NRC, de krant die zo van lezersanekdotes zegt te houden. Stuur zelf een ikje in. Of scrol hier naar beneden en zeg iets. Dat mag en kan hier nog altijd met een fantasie-emailadres. En voor je het weet kan een citaat van jou, een foto van jou, een wat dan ook van jou, een hoogtepunt van de week worden.  De afleveringen van deze historische rubriek waarin alle hoogtepunten van alle afgelopen weken worden behandeld zijn elders op dit blog te raadplegen.

A. Dapie

Reacties zijn welkom op apie@apiedapie.com. Het wordt misschien best wel een prettige week. Als je vindt dat het geen prettige week moet worden, voel je dan vrij om elders te gaan buurten. Wij doen dan gewoon hier onze eigen dingetjes en jij doet de jouwe daar. En wij  hier wensen dat alle levende wezens gelukkig zijn.

Featured image (helemaal hierboven) zou zomaar een selfie hebben kunnen wezen, maar is het net niet. Dit is een plaatje van Robson Morgan, belangeloos ter beschikking gesteld aan onze lezers via die fijne jongens of misschien wel meisjes van unsplash.com 

Auteur: Bas van Vuren

Schrijver. Rijmer. Kijker. Kent beroemde mensen. Maakt liedjes. Holland Douze Points.

183 gedachten over “Het was een mooie dag vandaag (134)”

 1. pawi @18.32
  Je weet er zoveel van dat je haast wel een vaste klant moet zijn in de Ikea-cafetaria, maar ga ook eens naar de winkel, waar ze voortreffelijke zalm ed hebben.

  Geliked door 1 persoon

 2. Op de een of dezelfde manier voelt keileuk niet alsof je het echt keileuk vindt. Ik weet wel dat ik mijzelf een kei vond toen ik mijn eerste peuken rookte, al zei het meisje waar ik een oogje op had dat het mij helemaal niet stond. Tja, hoe moet je dat interpreteren? Nou, dat ze mij nooit zou zien zitten. Dom wicht. Voor iedereen gezwicht behalve voor mij. Ach, daar zou ik ook verhalen over kunnen schrijven. De open deuren die ik voorbij liep. Sukkel.

  Like


 3. Fietsslot

  Op mijn advertentie op Marktplaats waarin ik een fietskettingslot aanbied krijg ik één reactie. We spreken af dat de koper het slot de volgende dag komt afhalen.
  Vlak voor het afgesproken tijdstip zegt hij af, we maken een nieuwe afspraak voor de volgende dag.
  In de loop van de volgende dag krijg ik een e-mail: „De deal gaat helaas niet door, mijn fiets is gestolen.”

  Anita van Keulen

  Like

 4. Wat het ikje betreft: dit is er zo een waarvan je na de eerste zin al weet hoe het ff zal lopen.

  Like

 5. Ikjesschrijvers hoeven toch geen literaire wonderen te zijn?
  ik vind het een mooie grap, al of niet verzonnen; alleen vraag ik me af waarom de koper tweemaal moest afspreken, heeft niets met de clou te maken.

  Geliked door 1 persoon

 6. Als de koper op de aanvankelijk afgesproken dag was gekomen, had hij een fietsslot gehad en zou zijn fiets niet gestolen zijn. Dat zal het geweest zijn.

  Geliked door 2 people

 7. Ik voel me een beetje spuit elf, maar ik ben het er ook mee eens.
  Waarmee dan? Met alles vanaf 12:42 u.

  Like

 8. MK 12:20

  In de NRC wordt elke week een bijzonder in- of exterieur getoond. Een van de standaardvragen is: wat hebt u in huis van Ikea? en de meeste in- of exterieur eigenaren antwoorden: niets. Of een enkele maal een krukje. Rijke stinkerds? Of snobs?

  Wij hadden een familiepas, ooit, en hebben heul veul van Ikea. Op weg naar de uitgang, met matrassen, Billies, keukenkastjes en nog veel meer, konden we niet om die knakworstjes heen.

  Omdat we dus alles al hebben, hoef ik niet meer. Een keertje nog voor een mooie lijst, voor een mooie tekening van die man, je-weet-wel, die ook het plafond van de EU-zaal ontwierp, een Spanjaard geloof ik, kom er later nog wel op terug, nou die keer ging ik in het restaurant eten en dacht: dat kan ik zelf beter. En daar hou ik me nog steeds aan.

  Geliked door 2 people

 9. Ja, da’s een mooi plafonnetje! En d’r hangt nog veel meer mooie kunst aldaar. Met kunst geven zijn de VN-lidstaten scheutig, bijna scheutiger dan met andere steun …

  Like

 10. Doe maar tegen mij, Bertie, ik ben het gewend. Zeg maar wat een rotblog dit is, bijvoorbeeld. Of iets anders naar keuze.

  Like

 11. Bertie 18:08

  Het Weer, Bertie.
  Daarvan weet je niet hoe en waarom, maar nu misschien wel waar je tegen bent. Schoppen tegen de zon, tegen de maan… het ligt voor het oprapen eigenlijk.

  Like

 12. Bertie,
  een beetje schoppen tegen de maan kan geen kwaad lijkt me, en opgesloten worden is vandaag de dag niet meer in een isoleercel maar een comfort room. Niks mis mee.

  Waar je lekker de divan kunt slopen, je kop tegen de TV kunt slaan en de WC aan flarden kunt scheuren.

  Komt dat een beetje tegemoet aan je wensen van 18:08?

  Like

 13. @ Pawi 21-03 Het lukt alleen in rijm☺

  Maantje gluurt, maantje tuurt
  iets anders kan hij niet bedenken
  grijnzend verschuilt hij zich in een wolk
  loert naar de hartstocht van nacht’lijk volk.
  Duisternis past hem het allerbest
  het daglicht kan hij niet verdragen
  bij de komst van een nieuwe zon
  laat hij zich lafjes verjagen.

  Geliked door 1 persoon


 14. Subtiel

  Afgelopen woensdag schreef Louise O. Fresco in haar column over hoe de Engelse taal zo veel subtieler is dan het pragmatische, directe Nederlands.
  Ik heb het net gelezen als de portier in het twintig verdiepingen hoge gebouw waar ik werk omroept: „Dames en heren, de liften zijn kapot. Dit kan ongeveer een uur duren.” Even later hoor ik de Engelse dame die bij onze afdeling werkt het bericht omroepen: „Ladies and gentlemen, the elevators are out of order. This may take an hour. We are sorry for the inconvenience.”
  Overigens is dit goed nieuws voor sommige studenten. Bij de liften vraagt een meisje aan een jongen: „Wat ga jij doen?”
  „Ik ga met de trap”, antwoordt de jongen.
  „Nee echt”, zegt het meisje, „naar de 15de? Ik denk dat ik dit college maar oversla en naar huis ga.”

  lidy Zijlmans

  Like

 15. Het eerste deel van dit verhaal bewijst niet zozeer dat de Engelse taal subtieler is dan het Nederlands, maar meer dat Engelsen beleefder zijn dan Nederlanders.
  Wat het tweede gedeelte met het daaraan voorgaande te maken heeft, is mij nog steeds een raadsel.

  Geliked door 1 persoon

 16. Het heeft niets met subtiliteit te maken, of zou lidy met het kleine elletje denken dat het missende “sorry voor het ongemak” dit illustreert? Subtiel als in “beleefd, correct”? Want dat bedoelde Fresco dus gans en gaar niet.

  Like

 17. Overigens is dit goed nieuws voor sommige studenten. Bij de liften vraagt een meisje aan een jongen: „Wat ga jij doen?”
  „Jou lekker die trap opdragen”, antwoordt de jongen. En hij voegde de daad bij het woord en bovenaan aangekomen was hij niet eens te moe om de daad bij de gedachte te voegen. En het meisje was een vrouw, de jongen een man, en de lift inmiddels gemaakt, maar dat kon hen niks meer schelen. Had de jongen immers zelve onklaar gemaakt
  vette knipoog icoontje

  Like

 18. “…is het leren van de Engelse taal een unieke kans om bewustzijn voor nuance en sociale verhoudingen te ontwikkelen”

  dat is de kern van Fresco’s artikeltje.

  Nou ja, beleefdheid valt daar ook wel onder.
  Het ikje heeft nu eens niet één overbodige laatste zin, maar vijf! Een record.

  Geliked door 1 persoon

 19. 12:30 Leuk sprookje met een happy end, waar vind je dat nog vandaag de dag? Dat college hebben ze vermoedelijk allebei overgeslagen.

  Like

 20. Bel me zo terug.
  Zo? Ik bel je nu, na vijftien jaar.
  Over tien minuten. Ik moet nu de was ophangen anders gaat deze kreukelen.
  Maar heb je Kuzu gezien? Met Netanya
  Met wie?
  Ja, die.
  Bel je terug?
  Nee, ik moet naar het toilet. En daarna komt mijn vrouw met de boodschappen.
  O, dus je hebt weer een vrouw.
  Tuuttuuuttuuttuut.

  Dit is het gevaar van een dutje in de hangmat in de tuin na een rumcola. Wat geen rucola is domme tablet!

  Like

 21. Badend in het zweet.
  Is dat de oplossing voor het watertekort?
  Waar is Plopje en waar is Letterzetter?
  Ze waren vlak voor Kerst prominent aanwezig (in mijn leventje).
  En nu weer mensen die boos zijn op de radio.
  Als je dan een droompje doet.
  Dan afloopt het niet zo goed.

  Like

 22. Laten we het hopen, zijn volledige verhaal (tot half augustus) is te vinden op zijn eigen blog. Zie linkerkolom voor de link. Of type in google “letterzetter wordpress”.

  Like

 23. Ook een hele goede morgen vandaag, en hopelijk ook morgen. Altijd weer blij als we een 11/9 overleven. Tot nu gaat het goed, maar misschien slapen ze nog. Of kunnen ze hun gordeltje, koffertje, gasflesje of wat voor moois ze ook maar bedacht hebben niet vinden en lopen ze met een droge mond door hun huis.

  Voor het terugzetten van Ipads naar de fabrieksinstellingen zijn er vast zat fora, probeer eens een kort googeltje, al dan niet in het Engels. Zelve heb ik een Surface Pro en daar heb je dus niets aan.

  Geliked door 1 persoon

 24. Een lange baard en een droge mond. Ben blij met mijn glas melk en niet blij met mijn scheermessen, nou, wel blij maar niet halleluja.
  Ook deze apparaten. Na enige tijd kan ik beter een nieuwe kopen. Zoveel troep vergaard. Weet je wat? Ik ga lekker een weekje naar het verre buitenland. Word weer wel eens tijd. Daar waar internet is maar geen zin in. Hopelijk geen aanslagen, vandaag, morgen, nooit never niet. Misschien zie ik Plofke ergens.

  Like

 25. WoW. Holy Cow. Nee, holy zeehondje. Jeetje. Zie net op Twitter zeehondje een klein bootje opglibberen om vlak daarna de vinnen van Orka’s(?) te zien. Dat was een echt ‘close escape’….

  Like

 26. Ik weet niet hoe je op twitter heet, zondegeest. Timmerark, Bookmarkmijnboek etc. Al naar gelang of je je paswoord weet. Op Bookmark dateert je laatste tweet van 5 mei en je laatste video van 4 maart. Dus je zult wel weer een nieuwe account hebben …

  Like

 27. Of je me nu wel of niet volgt, je ziet mijn timeline niet, gekkie die je me d’r eentje van me bent. Da’s jouw Timeline. Ik zie allen jouw eigen tweets. Tip: retweet dat zeehondje en hopla, iedereen die jou volgt ziet het.

  Like

 28. Telefoon

  11 september 2016

  Tijdens een heerlijke fietstocht kom ik in een voor mij onbekende plaats. Om de weg terug te vinden naar onze uitgestippelde fietsroute houd ik mijn telefoon in de hand en volg de route volgens Google Maps. Na een paar straten rijden er een paar jongens voorbij, ook met de telefoon in de hand. Een jongen roept naar mij: „Heeft u hem al gevonden, meneer?”

  Dit keer zonder ondertekening…

  Like

 29. Deze meneer was levensgevaarlijk bezig, net als die jongens. Kijken op je smartfoon tijdens het fietsen, ik zie vaak bijna-ongelukken. Misschien is het ikje daarom geanonimiseerd?

  De Pokemon hype. Nog steeds levend. Ik las dat er een advocaat is ingezet om Kijkduin wat zuiniger te bedelen met te vinden Pokemonnetjes.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.