Verzet tegen uitwassen noodzakelijk (148)

Er was vorige week – en da’s toch een zeldzaamheid – geen enkel ikje dat het vermelden waard was. Geen. Enkel. In ieder geval niet dat van Wilco van der Maas, die bij de voordeur van zijn basisschool ’s ochtends zijn leerlingen staat te begroeten, omdat hij anders helemaal niks zou uitvoeren zo’n dag.

Niet dat van Margreet van Schie over Trump en een volledig ontdooide sloot.

Zeker niet dat van Charlotte Staats met haar belegen woordgrapje over “de wortels van de klassieke beschaving”. Jullie raden het al, haar zoon dacht zogenaamd dat dit groenten waren.

Pawi: “Wat ontzettend geinig om je kind voor gek te zetten, net op die zeer gevoelige leeftijd van de brugklasser (….) Als die knul niet voor zijn achttiende het huis uit is, eet ik mijn hoed op.”

En al helemaal niet dat nog belegener woordgrapje van Geert van Rijt over geld op de bank zetten … Ja hoor, je verzint het niet, hij dus wel, zijn zoon zet zijn spaarpot op de bank en “gaat er hoopvol voor staan wachten”. Opnieuw maakte Pawi het adequaat af: “Zou Sem de hagelslag en pindakaas hebben gehaald als het lesje over beleggen was gegaan?”

En zeker niet dat onduidelijke dingetje van Inger Vendelmans die haar zoonlief in de zeik zette door zijn verhaspeling van verslaggeving of verslaglegging uit te melken.

Dat zijn drie minderjarige zonen in één week tijd. Het wordt tijd dat er eens een Partij voor de Kinderen komt, die dit aan de kaak gaat stellen. Of wachten we op het moment dat de minderjarige dochters naar de NRC-redaktieburelen gaan marcheren?

“Vanuit het pak druppelt een troebele vloeistof in het kopje”

Nou, ok, het ikje van Piet Schellekens is wel het vermelden waard. Zijn hoogbejaarde moeder heeft de gewoonte om haar keukenafval in een leeg melkpak in de koelkast te bewaren. Een bezoekende verpleeghulp probeert daarmee nietsvermoedend een wolkje melk in haar koffie te schenken.

“Vanuit het pak druppelt een troebele vloeistof in het kopje, plotseling gevolgd door een lawine aan aardappelschillen, eierschalen et cetera. Mijn moeder en ik komen niet meer bij van het lachen.”

De spottende pointe van het ikje ligt besloten in het belletje de dag erna of de moeder misschien nog andere huishoudelijke hulp nodig heeft. Ook hier is de reactie van Pawi ijzig raak: “Het antwoord is ja. Wie zet er nou keukenafval in de koelkast? Vies verhaal zeg.”

Maar dit heeft vieze Pietje wellicht zelve niet in de gaten. Je wilt niet weten wat de goede man zelf allemaal in zijn koelkast heeft staan, misschien een paar liter afgewerkte motorolie, een kilo of twee aan elkaar geklonterd kattengrit in de groentela, en de asbakken leegt hij in het eierbakje, blijven ze ook gelijk goed staan, die eieren.

Trump President - Live op TV in Berlijn
Trump President – Live op TV in Berlijn

Nee, de wereld is met andere dingen bezig. Naar aanleiding van een mooie column van Georgina Verbaan,  waarin zij beschrijft hoe ze naar de Trumpgebeurtenissen zit te kijken alsof het een horrorfilm is, moest ik zelf denken aan die gedenkwaardige doorwaakte verkiezingsnacht van een paar maanden geleden en ik het volgende in mijn dagboek schreef:

“Voordat ik opstond om me op te frissen nam ik een foto van mijn TV-scherm: het was het moment dat Trump, zojuist tot President verklaard, met de hele clan grijnzend het toneel opkomt. Het was dus echt gebeurd, ik had het niet gedroomd. Het maken van die foto was waanzin, dat moment hoefde ik nergens voor vast te leggen, het werd door miljoenen kijkers gezien in alle windstreken van de aardbol en het werd vastgelegd in duizenden archieven. Maar dat wilde er dus bij mij nog niet helemaal in. Ergens dacht ik dat ik zo meteen in de ontbijtzaal, op straat, bij mijn afspraak mensen zou tegenkomen die dit niet hadden gezien. Ik was misschien de enige geweest. Ik had dit gedroomd of was somehow tijdelijk in een parallelle wereld terechtgekomen. Nee dus. We maken dit mee, we maken dit echt mee. En het gaat niet meevallen, ben ik bang.”

Verzet in wat voor vorm dan ook is zinloos

En zo ging het de hele week, je wilde het er niet over hebben, maar je was ermee bezig. Iedereen was ermee bezig en zal er nog wel een tijdje mee bezig zijn *huiver icoontje* Want ja, je ziet het voor je ogen gebeuren, maar het is zo groot, je weet dat je het niet stoppen kunt, en verzet in wat voor vorm dan ook is zinloos.

Luvienna was het hiermee hartgrondig oneens: “Verzet tegen dit soort uitwassen vind ik absoluut noodzakelijk!” Zekers, dat is een sympathieke en ook legitieme en logische mening. Ik heb zelf tegen kruisraketten en de moord op John Lennon gedemonstreerd en nog zo wat dingen, maar ik heb het gevoel dat deze machine te groot is. Te complex en te glad georganiseerd. ’t Is dezelfde club die ook de sigaren- en olieboeren geholpen heeft om verwarring te zaaien over kanker en klimaatverandering. Kei-effectief tot nu toe, sloten geld, weinig empathie, veel haat, en ze schrikken voor niets terug.

En zeg nou zelf, is het niet wat potsierlijk om voor een winderig podium op het Haagse Malieveld tegen Amerika te gaan staan demonstreren? En daarna via de Grand Central Food Market met een broodje pulled pork de trein weer in, zelf niets aan je eigen leven veranderend, nog net op tijd thuis voor Podium Witteman?

Gelukkig bleven we hier op de site wel de mooie dingen publiceren die de mensen van ons gewend zijn. Vorige week verscheen het zevende en alweer bijna laatste deel van Pawi’s Reisverhaal door Roemenië. Opnieuw een prettige sfeertekening, dit keer van een etentje uit de magnetron. Waar is Gordon Ramsay als je hem nodig hebt? Waar? Niet hier dus, hier staat het verhaal

Even later wordt de maaltijd geserveerd: alles uit blik, in de magnetron opgewarmd.

Lekker restaurantje, moet u echt eens heen gaan
Lekker restaurantje, moet u echt eens heen gaan

“De wijn wordt als eerste gebracht en aan tafel gedecanteerd. We zien dat er nog ruim een glas achterblijft in de fles, die vrij snel weer naar de keuken verdwijnt. Even later wordt de maaltijd geserveerd: alles uit blik, in de magnetron opgewarmd. We bestellen wat brood, mede in de wetenschap dat we zelf geen brood hebben voor het ontbijt morgen, en als we dat niet snel opeten komt er een ober aangelopen die het weer mee wil nemen naar de keuken. Dat houden we tegen, we krijgen een boze blik. Op de nota, die in een mooie oude lederen map wordt aangereikt, blijkt een zeer ruime fooi al berekend te zijn.”

Klare Taal: “Knap verteld pawi, maar niet echt hoopgevend als ik hier bij de Lidl Roemeense vrouwen zie die de daklozenkrant verkopen en mannen die muziek maken in de stad. De bruiloft in zicht biedt een vrolijker perspectief hopelijk.”

En ook Luvienna kijkt al reikhalzend uit naar de finale: “Mooi intermezzo, pawi! Benieuwd naar de apotheose, het FEEST!” 

Nou, dat gaat er komen, wat zeg ik, ik heb het zelfs al gelezen. Ooit komt het er op, misschien voor of misschien na Mopperkonts nieuwe Hondurasverhaal, een ditje of datje van Luvienna of mijzelve, of eindelijk die herpublicatie van Ilona’s China-avontuur. Er ligt nog zoveel op de plank, dat wil je niet weten. Hier hebben we geen gemakzuchtige dagelijkse kopjeswedstrijden nodig om onze lezers te boeien. Hier doen we het zelf! *uitroep teken icoontje* 

Ilona prettige dagWat jij, jarig Jetje? Jarig Wietje? Ilona natuurlijk, hedenvandaag helegaar jarig de hele dag en de avond erbij tot een uurtje of twaalf. Het plaatsen van verjaardagsplaatjes lukte vandaag niet vanwege een storing bij de tiny pic, maar het gaat om het idee, de intentie en de pure liefde. Die zijn er volop, daar hebben we geen plaatjes voor nodig. Proficiat jij kleine meid! Nou, kan het iets minder blogbaas? OK, ik hou al op.

Wil jij ook het zelf doen? Wil jij ook kans maken op je verjaardag geëerd te worden met een collage van je mooiste bijdragen? Doe dan zolang het kan en mag actief aan deze leuke rubriek op deze leuke site mee. Ga eens wat ikjes lezen, die staan ergens verstopt in of op de NRC, die leuke krant die zo van lezersanekdotes zegt te houden. Stuur dan zelf een ikje in. Als dat teveel werk is, scrol hier naar beneden en zeg iets. Dat mag en kan met een fantasie-emailadres.

Voor je het weet kan een citaat van jou, een foto van jou, een wat dan ook van jou, een hoogtepunt van de week worden.

Heb je inspiratie nodig? Je kunt alle leuke afleveringen van deze rubriek elders op dit blog raadplegen. Vooral een aanrader als je er even tussenuit bent geweest. Zoals Plopje, Indra en Timmerark en een paar anderen.

A. Dapie

Reacties zijn welkom via de email van mijn voorganger apie@apiedapie.com of direkt bij mij zelf: bas.vanvuren@gmail.com.

Het wordt misschien best wel een prettige week. Als je vindt dat het geen prettige week moet worden, voel je dan vrij om elders te gaan buurten. Wij doen dan gewoon hier onze eigen dingetjes en jij doet de jouwe daar. Moge alle levende wezens gelukkig zijn. Ja, jij ook. En hij ook.

De foto helegaar hier boven – wij vakmensen noemen het ook wel de featured image – heeft niks met uitwassen te maken. Ik had gewoon zin in een lekkere rode prent, iets abstracts. En dat is dit gewelfde dak geworden, gemaakt en tot onze beschikking gesteld door Ricardo Gomez Angel uit Milaan, via die fijne unsplash.com site van keigoeie en keisympathieke fotografen uit de hele wereld.

Auteur: Bas van Vuren

Schrijver. Rijmer. Kijker. Kent beroemde mensen. Maakt liedjes. Holland Douze Points.

112 gedachten over “Verzet tegen uitwassen noodzakelijk (148)”

 1. Heb toch eens in de statistieken van 2015 gekeken. 17.499 reacties.
  Tja, er werd wat afgeluld in 2015 door dat handjevol bezoekers. Kwam natuurlijk vooral door mijn geweldige AVV’s en die spraakmakende surveys. Yes, eat your heart out 🙂

  We komen denk ik aan het eind van onze gedachtewisseling. Eén ding blijft me volstrekt onduidelijk en dat is belangrijk omdat het een misverstand opleverde. Jij hebt dus toegang tot de bezoekersstatistieken op individueel niveau (je klapt zelfs uit de school over DSR en Keessie hun bezoekersgedrag, zeer ongepast). Vertel nu eens hoe je aan die gegevens kom. Heb je misschien een premium WordPress abonnement? En wellicht daarmee samenhangend, hoe verdien je aan die vervelende adds!

  Wees verdorie eindelijk eens eerlijk!

  Like

 2. Jaja, het 149e weekintro staat al in de steigers, in conceptvorm, maar toch. We schieten op. Waar het over zal gaan? Nou, over breaking news, zoals Luviennas nieuwe liefdesdeeltje, over een paar heel lezenswaardige ikjes, over een BH in een kleedkamer en verder heel veel nieuws over oude mensen. Wat ze wel en niet zouden moeten doen. Nieuwsgierig? Nee? OK, dan niet. Voor alle anderen: morgenmiddag ergens tussen half een en half twee staat ie erop.

  Like

 3. Ik ben heel benieuwd naar de nieuwe aflevering van het feuilleton van Luvienna, waarin zij haar queeste naar liefde, hartstocht en romantiek mooi verwoordt.

  Se non è vero è bene trovato.

  Maar ik twijfel niet.

  Geliked door 1 persoon

 4. Je hebt gelijk. We zijn aan het einde van onze gedachtewisseling gekomen.
  Dan zoek ik het zelf wel uit, kleine moeite hoor. Je hebt blijkbaar het business pakket (€24,- per maand). Dat komt met Google Analytics & met “Monetize Your Site” ( de mogelijkheid om aan de adds te verdienen, zal geen vetpot zijn met dat handjevol bezoekers). Met Google Analytics kun je inderdaad tot op de klik nauwkeurig je bezoekers bespioneren. Machtig gevoel zal dat geven!

  Beetje sneu dat je je eigen reacties liked, Bas. Moet je echt niet doen.

  Maar goed, het was aangenaam weer eens met je gesproken te hebben. Veel plezier verder met je dames van boven de vijftig en met Mopperkont natuurlijk. Zo’n heer van niveau mist mijn blog maar je kunt niet alles hebben. Bedenk maar zo, ik hou voor jou het uitschot van de straat waardoor jij elitair je ding kan doen. Zou je me wel eens heel dankbaar voor mogen zijn.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.