Vlokjes moet je laten dwarrelen (182)

Terugkrabbelen en voor gaas gaan over ikjes en de actualiteit

primitivo

Mochten jullie sneeuwvlokjes zien op jullie schermen, zowel thuis als onderweg, dan is daar niks mis mee. Weet wel dat ik niks heb gedaan. Het is misschien nog een ouwe setting van vorig jaar. Het ligt niet aan jullie toestel. Geniet ervan, ik ga ze niet uitzetten. Vlokjes moet je laten dwarrelen, daar zijn ze voor.

De NRC, zo treurde onze reageerster Klare taal vorige week, is een “huisgrap geworden”. Het ikje, de lezersanekdote die of dat elke dag op de achterpagina verschijnt is een flets restant van een eens zo roemrucht verleden. En daar zit wel iets in. Wij kunnen het weten, want we bespreken ze al sinds jaar en dag.

“Als je de voetbalbijlagen weggooit en ook de vrouwenspullen, dan valt het best mee allemaal”

Maar ja, wat rest ons dan. “De Telegraaf?” opperde een andere reageerster, Bertie, dapper. Toen moest Klare taal wel toegeven dat ze een proefabo op die Telegraaf heeft. “Als je de voetbalbijlagen weggooit en ook de vrouwenspullen, dan valt het best mee allemaal (…) maar het is geen blijvertje, dat dan weer niet.”

En voila, toen kwam ook Bertie over de brug. “Het went. Ik spreek uit ervaring, echtgenoot las de Telegraaf. Had je de verschrikte gezichten van mijn ouders moeten zien toen ze het blad bij ons zagen. Een studie waard. Pa bladerde er voorzichtig in, Moe wilde niet eens kijken.” Ze beloofde nog een uitgebreider “logje’ over dit onderwerp op te zoeken, maar liet ons in de kou staan.

171211bertens171211bittyOok ik kon op haar websites, zowel de huidige (links) als de ouwe (rechts) – ook na urenlang zoeken, niks en te nietes vinden over het onderwerp. Wellicht schreef ze het in haar verbeelding. Of was het fakenews. Zowel op die ouwe als nieuwe Bertie staat heel wat moois, hoor. Blader er maar eens doorheen en voor je het weet ben je een paar uur lekker aan het lezen en je aan het verbazen en je aan het ontroeren. Had ik ook. Vandaar dat dit intro bijna een week te laat is. Het is allemaal haar schuld!

Maar wat ik dus nog over de Telegraaf zeggen wou: vroeger was het voor serieuze mensen een verschrikkelijke krant, afgezien van de uitstekende financiële pagina’s. Nu zijn we zo aan sterrennieuws, fakenews en rechtse opinies gewend dat je er niet meer van schrikt als je hem per ongeluk op de tafel van de afhaalchinees openslaat. Toch?

De overdrachtelijke thermometer in de overdrachtelijke reet van de samenleving

Bij Pawi is de Telegraaf in haar achting gestegen sinds ze “grappig allitererende koppen verzint en ze aanzienlijk minder spelfouten doorlaat dan NRC.” Onze eigen fakerechter, DSR, vond het vodje wel “nuttig om in het oog te houden als overdrachtelijke thermometer in de overdrachtelijke reet van de samenleving’.

171211zwartepotCC
Voor de goede orde, wij hebben niets tegen zwarte potten

Nu we het er toch over hebben, we hadden ook nog een pot die de ketel verweet dat hij zwart zag, maar omwille van de goede sfeer zullen we degene op wie dit van toepassing is zijn nederlaag niet nog eens inwrijven. En het is al weer ruim een week gelee, ik bedoel maar, er is sindsdien al weer zoveel nieuwe #ophef geproduceerd. Je houdt het niet meer bij, vandaag de dag.

img_20171202_0841221380672095.jpg#ZwartePiet, #AnneFaber en #Maan nog maar net voorbij en dan moeten we ons al weer gaan warmlopen voor de #Kerst. Mogen we kalkoen eten of moeten het geconfijte pruimenblaadjes worden? Een echte boom en zo ja met kluit? Niet te lang bij stilstaan want we moeten het ook weer over het #vuurwerk hebben en de ellende die dat voor onze huisdieren teweeg brengt. Vervolgens of we nog wel mogen gaan #skiën met al die bodemerosie. Over de #Paashaas hoor je niemand maar zo’n vent in een pak da’s ook niet te vertrouwen. #Sleepwet. Voor je het weet zit er een terrorist in. Met van die antennes in die lange oren. En dan is het alweer lente en rijden we de #Tulpenrally en is alles weer vergeten.

Voor wie de schoen past, lees eens wat Roos Vonk hier op Twitter over schrijft, en doe haar vervolgens al dan niet in de ban:

Tijdens het surfen in en over Berties schrijfsels had ik trouwens dit mooie kabbelende muziekje opstaan (met dank aan huisdj Mopperkont):

1712111878_Frederick_Leighton_-_Nausicaa
Nausicaa, Frederic Leighton c. 1878

Het gaat over de naakte Odysseus die de schone, onversaagde maar aangeklede Nausikaä ergens op een eilandje ontmoet. En wat er toen door hem heenging. Niks dus, of althans, we zullen het nooit weten. Hij vond het een lekker ding, maar misschien was hij al voorzichtig in de toekomst blikkend een tikkie  #metoo-alert en maakte hij daarom geen avances. We zullen het zoals gezegd nooit weten, maar later trouwde het meiske met nota bene zijn zóón. Man man, over gemiste kansen gesproken. Maar prachtige weemoedige muziek, zet het maar eens op.

Kinderikjes over de “echte Sinterklaas”

Je zou er bijna van vergeten dat we het hier over ikjes moeten hebben. Althans … moeten …. moeten …. Zo zijn we het gewend, ja. Maar het waren stuk voor stuk ouwe suffe woordgrapjes, die het vermelden niet waard zijn. Over “Chinees halen”, een “ik cider naar uit”, weer eentje over een dame met Alzheimer, kinderikjes over de “echte Sinterklaas”, over het samengaan van Groningen en Haren tot “Haringen” of “Groren”, en over de betekenis van “klasgenootje”, een kantoorikje waarin een chef in de zeik wordt gezet …

Echt, laten we dit niet aanmoedigen. Als je ze wilt zien, ga dan hier naartoe (KLIK) en lees onze vernietigende commentaren of proef onze schouderophalende zwijgende berusting.

Die van onze eigen moppentapper Ad Hok vermelden we wel, vooral om te belonen dat hij het ding niet als ikje inzond: “Een man gaat een Chinees restaurant binnen. Een Chinees meisje komt naar hem toe en vraagt: “Wilt u menu?” Zegt de man: “Doe maar straks, ik wil eerst even eten.”

171211Winnetou
Ja, die komt wel even binnen

Hier – op de VPRO onder de blogs – ging het over het leven, de krant, muziek en schrijvers. We bespraken Karl May, die er toch maar in slaagde om hele standaardwerken over Winnetou en Old Shatterhand vol te schrijven zonder ooit maar in de VS geweest te zijn. Hij heeft wel hele generaties leren sluipen en ook het heupschot met de berendoder bijgebracht, zoals Lummel dankbaar opmerkte. En Rih niet te vergeten, zei Pawi. “Een paard dat alleen luisterde naar gefluister en daardoor in wild rumoer deed wat zijn berijder wilde.” Er werd ooit nogeens een fiets naar vernoemd, wat een eer moet dat zijn geweest voor het paardje.

Och en kom en toch en ja, die van Anneke Dam mocht er, hoewel een woordgrapje, eigenlijk best wel wezen. Als aanloopje naar de pointe vermeldt ze dat mensen weleens moeite hebben met haar achternaam en denken dat ze “Van Dam” heet. “Zo kwam ik laatst bij de opticien voor een controle. Zegt hij: ‘Heeft u echt een controle vandaag? Ik kan de afspraak niet vinden. Ik heb alleen een mevrouw Zondervan in de agenda staan’.”

100e reactielepeltje
Nog voor de Kerst bij Pawi in huis

De 100e reactie ging er weer eens uit. Pawi mag het lepeltje nog voor de Kerst tegemoet zien, als de post een beetje meewerkt. Ze plaatste een ikje van Hedda Treffers over gender, dat we verder zullen negeren vanwege verregaande suffigheid.

Oh ja, en die van Sanne Kanis over haar ervaring met Soulcycle in New York mocht er ook wel zijn. Het was zo’n herrie dat ze er niet in slaagde om de aandacht van de instructeur te trekken voor een technisch ongemak (ze bleef steken in de trappers) en noodgedwongen moest ze dus ook het volgende lesje meemaken. “Nieuwe ronde, nieuwe kansen”, constateert ze bezweet maar opgewekt. Een prettige video met strakke buiken van een paar licht hysterische sportgrieten maakte de belevenis van dit ikje op dit blog af. Er werden geen vragen over gesteld vanwege een vroege Kerstvakantie van de COUS-redaktie.

En we gaan er uit met de mededeling dat het straatnaambordje van de Dukdalfweg weg is. Het lag op de grond, omdat er een brandweerauto tegenop gereden was tijdens het blussen van iets groots. Een schande ja, dat ze die spuit niet eventjes konden stilzetten. Fijn dat de betreffende ikjesschrijver (m/v/t) dit even aan de kaak stelde.

Om Mopperkont te ontzien zal ik de prachtige video met de 30 beste Kerstnummers aller tijden hier onvermeld laten.

Nee, dan liever deze (excuses voor de saaie visuals, het is de tabletversie van het koor zelve):

En nu komt het, maar jullie hebben het al gezien: geheel en al onverwachts plaats ik dit intro vier dagen te laat of drie dagen te vroeg, het is maar hoe je er tegenaan kijkt. In ieder geval niet op maandagmorgen, maar op vrijdagmiddag. De wonderen zijn de wereld nog niet uit.

Wil jij ook kans maken om in het volgende intro voor te komen? Met iets leuks? Wil je leerzame dingen leren in een ontspannen sfeer? Aardige vondsten debiteren naar aanleiding van ikjes? Wil je gein maken met onbekenden uit het verre buitenland die voor je het weet je vrienden zijn? Wil je kans maken op een fijn kopje? Een grappig mopje? Of zo’n vette welgemeende sneer? Misschien wil je ook wel een uitnodiging voor een gezellige bijeenkomst van alle auteurs en reageerders op deze site? Of wil je kans maken op een vermelding in het weekoverzicht van volgende week? Of zeg je: doe mij dat maar allemaal?

Je wint een zwaarverguld lepeltje als jouw reactie precies de 100e is.

Doe dan aan deze leuke rubriek hier op deze leuke site mee. Ga eens wat ikjes lezen, die staan ergens verstopt in of op de NRC, die krant die zo van lezersanekdotes zegt te houden. Stuur zelf een ikje in. Als dat teveel werk is, scrol hier naar beneden en zeg iets. Dat mag en kan met een fantasie-emailadres en ook met een nom de plume als je dat wilt. Je wint een zwaarverguld lepeltje als jouw reactie precies de 100e is. Of de 200e, 300e enzovoort tot in het oneindige.

Voor je het weet kan een citaat van jou, een foto van jou, een wat dan ook van jou, het hoogtepunt van de week worden. Heb je inspiratie nodig? Raadpleeg alle afleveringen van deze rubriek elders op dit blog. Vooral ook een aanrader als je er even tussenuit bent geweest.

Bas van Vuren
Bas van Vuren, aangenaam

Reacties zijn welkom via het reactieveld, maar ook via de email van mijn voorganger apie@apiedapie.com of direkt bij mij zelf: bas.vanvuren@gmail.com.

Het wordt misschien best wel een prettige week. Als je vindt dat het geen prettige week moet worden, voel je dan vrij om elders te gaan buurten, daar waar er meer zijn zoals jij. Wij doen dan gewoon hier onze eigen dingetjes en jij doet de jouwe daar.

De foto helemaal hierboven – wij vakmensen noemen het de featured image – laat traditiegetrouw een stukje offline leven van mezelf zien van de afgelopen week. Nou, jullie zien het wel. Ik had wat te vieren. En kreeg van alle kanten cadeaus en felicitaties en loftuitingen. Dit was een Primitivo, maatje magnum nog wel, oftewel een dubbele fles, en da’s 1,5 liter. Zie die maar eens op te krijgen. Heb ik weer, maar ik ga mijn best doen. Misschien dit weekend al. 

Photo “Dan maar een wijntje (2)” © 2017 Bas van Vuren

Advertenties

Auteur: Bas van Vuren

Schrijver. Rijmer. Kijker. Open en nieuwgierig. Kent veel beroemde mensen.

219 gedachten over “Vlokjes moet je laten dwarrelen (182)”

 1. Wat een pech. Heb ik onder het vorige intro vier prachtige kerstliederen van Poulenc gepost en komt er geheel onverwacht een achterstallig of voorstallig intro overheen. Zijn het dan toch weer paarle voor de zwijne ?

  Liked by 1 persoon

 2. Welnee gekkie, die staat er gewoon in, ik heb die Poulenca er alsnog ingezet. Merkt niemand. En zo ja, wat dan nog. Die hoort hier, in dit intro. Was ik je wel verplicht na die Kerstmedley. Ik heb bewondering voor je rust en kalmte.

  Like

 3. Wat een verrassing een intro op vrijdag, mooi hoor, met sneeuwvlokjes overal zowel binnen als buiten ook heb ik net gezien.

  Heel mooi ook was die prachtige zwarte pot, ik weet eigenlijk niet eens meer waarover dat ging, dat ga ik zeker opzoeken.
  De kerstliederen van Poulenc passen heel goed bij de sneeuw- en kerstpret zal ik maar zeggen.

  Liked by 1 persoon

 4. Ja die zwarte pot is schitterend. Die glans! Toen die voorbijkwam wist ik meteen dat hij in het intro vereeuwigd moest worden. Ik ga er nu lekker het hele weekend naar kijken.

  Like

 5. Het leuke aan die sneeuwvlokjes is opnieuw dat je ze een beetje bij kan sturen met je muis.
  Zo direct het laatste ikje van deze week. Vermoedelijk vindt niemand het erg als het niet wordt opgenomen in het overzicht van vier dagen te laat of drie dagen te vroeg…

  Fijn overzicht weer, en een leuke verrassing. Die Poulenc had ik inderdaad gemist als hij niet hier was opgenomen. Over muziek gesproken: morgenmiddag in De Doelen Stravinsky’s vioolconcert, maar belangrijker nog Prokofiev met Romeo en Julia. Gaat dat zien! En horen!

  Liked by 1 persoon

 6. Palmolie

  In de supermarkt probeer ik een keuze te maken uit het uitgebreide aanbod aan sprays. De verkoopster die naast mij producten aan het bijvullen is, ziet mij twijfelen en pakt een fles waarop een grote foto van een baby-orang-oetan staat.

  „Ik zou deze nemen”, zegt ze op een samenzweerderig toontje. „Die ruikt zo lekker naar palmolie.”

  Op de verpakking staat met grote groene letters „palmolievrij”.

  Ik neem de fles glimlachend van haar aan en zeg haar vriendelijk dat dit mij een uitstekende keuze lijkt.

  Sophie Adang-Raes

  Like

 7. Op t.v cinq trekt de rouwstoet voor Johnny Hallyday over de Place de la Concorde naar de Madeleine, waar Macron ook zal spreken, een staatsbegrafenis ging hem net iets te ver las ik juist in de krant.
  Duizenden mensen zijn op de been om hem uitgeleide te doen.

  Liked by 1 persoon

 8. chialer (ww.) huilen (ww.) ; brullen (ww.) ; janken (ww.) ; krijsen (ww.) ; schreien ( ww.) ; emmeren (ww.)
  Het is lummel allemaal gegund.
  Hier in +31 kwamen we nooit verder dan Pour moi la vie va commencer…

  Like

 9. Ik heb er echt van genoten, dat mag ik natuurlijk niet zeggen ( wegens niet politiek correct ) maar het was een mooie begrafenis om het maar zacht uit te drukken. Veel Franse ex-presidenten, de meest notoire adultères waren aanwezig in La Madeleine , Hollande en Sarcozy voorop.

  Het was een mooi gebeuren, vele oude sterren gaven acte de présence zoals Line Renaud , Sylvie Vartan is al dood helaas, Mireille Darc ook.
  Barbara ook, dus ‘il n’en reste plus’.

  Liked by 1 persoon

 10. Verder wil ik nog wel een reactie op het ikje van vandaag geven.

  Moeilijk is het wel, vooral omdat het een spray betreft die nergens over gaat.
  Er zijn namelijk duizenden sprays: hairsprays, schoenen-sprays, badkamer sprays, wc sprays, body-sprays, vagina-sprays, okselsprays etcetera…

  Met of zonder palmolie : What’s the question?

  Ik snappum gewoon niet. Ik wacht op antwoord.

  Like

 11. Zo erg lang lijkt me dat verhaal nou ook weer niet. Domme verkoopster denkt klant een produkt aan te smeren dat zo lekker naar palmolie zou ruiken. Slimme klant is gekke gerritje niet, want ziet dat er met grote groene letters „palmolievrij” op de verpakking staat.
  Om wat voor produkt het precies gaat, is ook mij niet duidelijk. Zoals KT zelf al aangaf zijn er duizenden soorten sprays. Vanwege de orang-oetan op de fles, gok ik op okselspray.

  Liked by 1 persoon

 12. Als je veel moet uitleggen ben je zo klaar wordt wel eens gezegd.
  Hoeft niet hoor , ik ben totaal op de hoogte wederom inzake palmolie etc.
  Bonne Nuit.

  Liked by 1 persoon

 13. Laatste reactie die ik nog even kwijt moet,

  Zou Andre Hazes of zijn zoon hier ook zo’n Staatsbegrafenis krijgen? Ik hoop het niet, maar het zou best kunnen in het vigerende regime wat hier de dienst uitmaakt .
  Bonne Nuit

  Like

 14. Supermaan

  Samen met mijn vader zit ik zondagavond in de auto, op de A20. Hij brengt me naar mijn studentenkamer in Rotterdam, zodat ik niet met het openbaar vervoer hoef. We zien een heel grote, heldere maan aan de hemel.

  „Wow, wat mooi en bijzonder.”

  We zijn allebei verbluft door de schoonheid ervan. Tot we dichterbij komen en zien dat het logo van de Burger King aan de snelweg ons tegemoet straalt.

  Hanneke Rutschen

  Liked by 1 persoon

 15. Jaja, dat was een schatermomentje daar op die A20 tussen vader en dochter. De laatste alinea kent twee lichtelijk kromme zinnen. Zelf heb ik regelmatig lantaarnpalen met manen verward. Kan gebeuren, ze stralen beide aan de donkere hemel.

  Like

 16. Nee, ik bedoel echt: een onscherp (gemaakte) foto van een lichtgevende bol tussen takken waarop het lijkt alsof het de maan is. En een tweede foto scherpgesteld waarop het logo te zien is.
  Heel flauw ikje dit.

  Like

 17. Aha again. Dan is het ofwel een gepikt ikje of een ikje dat bij toeval nog een keer gebeurd is. We zullen het nooit weten. En de foto is op het wereldwijde web niet te vinden.

  Like

 18. Ik kan die foto ook niet vinden. Wel Burger King broodjes in de vorm van een halve maan.

  Het thuisbrengen door de vader, aan de vooravond van Code Rood, vind ik aardig. Zelf ook vaak gedaan (als de moeder). (Ja, aardig he?). Het vormt een prima gelegenheid om een goed gesprek te voeren, een op een. Samen de supermaan bewonderen en dan de slappe lach krijgen als het om een logo gaat, ik zou er als dochter ook een ikje aan wijden.

  Langs diezelfde A20 staat een schip. Aan de grond. Nog mooier dan de supermaan. Daar verkoopt Schmidt zijn Zeevisch. Aanrader voor als je thuis tekort komt. Oesters met champagne, dat soort werk. Kaviaar op blini’s. Studenten vinden het niks, die hebben koolhydraten nodig. Pizza, wraps, pasta, broodje Big Mac of Burger Spec.

  Liked by 1 persoon

 19. Wel een beetje vroeg voor een Kerst-ikje. Ik neem tenminste aan, dat het een verwijzing is naar de ster, die de herders en de drie koningen naar het stalletje van de Jodenkoning heeft geleid.

  Like

 20. Hier – op de VPRO onder de blogs – WTF???! mocht je willen, dit is gewoon niks meer dan een babbelbox. Echt, waar vind ik dan dat vpro gehalte? Gast, je bent hier bezig op het niveau van een regionale omroep, zo regionaal dattie in je huiskamer past.

  Like

 21. pawi
  Deze foto (uiteraard zonder geluid) komt van de FB-pagina van ene Josh Espinosa, volgens mij de leider van een grote band van saxofonisten. Op de eigen FB-pagina van AP staan wel meerdere home-video’s van onze vriend.

  Like

 22. pawi,
  jij hebt hem ontmoet in levende lijve, ik was door zijn praatjes met afpersing door exotische vrouwen in
  verre landen al gauw op een spoor gezet, van iemand die erin trapt en zich laat misbruiken, in eerste instantie zielig, maar later kwamen er andere gedachten bij mij op vooral gezien de verdere successen in die verre landen.
  Not my cup of tea anymore, anyway.

  Like

 23. Extra lief

  Doordeweekse werkdag, ik vraag mijn man onderweg naar huis varkensvlees mee te nemen voor het avondeten. Hij besluit dit te kopen bij de biologische slager in ons dorp, maar komt – vanwege de hoge rekening – mopperend thuis. Als we eenmaal aan tafel zitten te eten is zijn verontwaardiging over de flinke slagersrekening nog steeds niet getemperd.” Waarom moet zo’n Livar-varken eigenlijk zo duur zijn?, klaagt hij. Onze jongste, die met smaak zit te eten, antwoordt: „Omdat het een extra lief varken is, pap.”

  Sandera Krol

  Like

 24. Ja, da’s een heel begrijpelijke reactie. Zelve moest ik “Livar” ook even opgoogelen. Het blijkt een Limburgs kloostervarken te zijn en het is in nood. Goeie sluikreclame, meneer Krol! En de NRC tuint er weer vrolijk in …. 😀

  Like

 25. En als je het met de ogen van fundamentalistische mensen bekijkt dan is het ook best wel een tikkie wrang.

  Lieve beelden, goede zorg, de boer houdt zo van zijn varkentjes en ze hebben het zo goed … Een commentaar onder het lieve Youtube filmpje is dan: “Super lekker, beter als biefstuk, heerlijk!!!!”

  Au, op 3:20 wordt er een brandmerk op het varkensreetje gedrukt! Liefdevol natuurlijk.

  Wij mensen zijn nog lichtjaren verwijderd van de innerlijke verlichting, da’s duidelijk, en het is een feit. Maar elkaar daarom verketteren, de maat nemen, de rug toe te keren, lijkt me niet de juiste weg om dat te veranderen. 😦

  Like

 26. De Limburgse boeren bieden vanaf volgend jaar ook diervriendelijke ganzen aan, zo lees ik. Die heten Liga. Dat komt al dichter in de buurt van de waarheid … knipoog icoontje

  Like

 27. Daar wordt een ham gebrandmerkt, geen varkentje. De maat nemen etc helpt inderdaad niet; bij de feiten blijven, geen fake news creeeren, daarentegen wel.

  Like

 28. Grinnik, de avatar alhier wordt zoals bekend ad random verstrekt als je niet bent ingelogd en/of anoniem wilt blijven. Die van “Herman de Man” (alias Seri, Siri, Henk, Naam Verplicht, Maduro etc.) van hierboven is wel een heel rake toevalstreffer! 😀

  Ook op de televisie, overigens, roept de VPRO heftige reacties op van diegenen die de intellectuele inhoud wel vermoeden maar niet kunnen plaatsen, laat staan doorgronden. Of de dubbele bodem in humor niet aankunnen vanwege een weinig flexible geest. Denk aan Herenleed etc. En dan gaan ze machteloos maar wat roepen.

  De verbijstering is, zo vermoed ik, niet eens gespeeld. Ze snappen het niet en voelen zich impliciet bedreigd, beledigd of in hun hemd gezet. Maar beter – voor henzelve en voor hun zelfrespect – ware het eigenlijk geweest als zij gezwegen hadden …

  Like

 29. DSR, ik neem toch aan dat je niet zo goedgelovig bent om te veronderstellen dat het varkentje er aan de linkerkant niet aanzit? Man man, waarom denk je dat het beestje buiten beeld blijft, en er in plaats van gekrijs een winkelcentrummuziekje klinkt?

  Like

 30. Gelukt! Prima reclame voor Livar. En terecht. Als je varkensvlees wilt eten, neem je die van het Limburgse Varken.

  Het filmpje is indrukwekkend, de dikke monnik die de dikke varkens voert en niet om een graantje meer of minder maalt, het modderbad, het huppelen in het gras, het stempel op de achterham van het al geslachte varken, het uitbenen met aan de linkerhand een maliënkolder, ter bescherming van slagers die per ongeluk uitschieten met hun vlijmscherpe mes (ook aan te raden voor oestersplijters), . Een uitstervend ras, de goede slager.

  Net als de goede schoorsteenveger. Morgen komen ze weer, de gebroeders.

  Liked by 1 persoon

 31. De inzendster van het ikje noemt zich Sandera Krol. Hoe het veranderde naar Sander Krol is me een raadsel. Maar waarom iemand een pasgeborene Sandera noemt eigenlijk ook.
  Zitten we nu meteen in de gender discussie? Die waar Herman De Man zo graag aan deelneemt?

  Like

 32. Nou moe, al vanaf vóór het weekend geen posts binnengekregen. Ik dacht dat hier niemand thuis was.
  Voor de zekerheid controleerde ik het even en watsienik? Alles gaat gewoon door zonder mij… 😫
  Bittere tranen zijn mijn deel. ☻
  Maar goed, ik ga nu eerst alles lezen.

  Like

 33. Voor ik verder ga: een buitengewoon mooie intro 😉 En bedankt voor de reclame. ☼ ❤
  Het logje over mijn ouders en de Telegraaf heb ik wel maar het is te lang voor een reactie.

  Liked by 1 persoon

 34. @ Mopperkont december 11-2017-23-57h.

  Een mooi citaat zeer zeker, ook van toepassing natuurlijk.
  Bien de se trouver ensemble!

  Like

 35. Hier is het en flink ingekort. Ik hoop dat het goed overkomt, het is gekopieerd.

  Mijn ouders op bezoek.
  Ze zagen de Telegraaf liggen, blikvangend, midden op de salontafel.
  Ik wachtte af. Ze wilden geen kritiek leveren maar ik wist: als er ìemand een hekel had aan dit blad was het wel mijn vader.
  Hij wees er naar.
  ‘Is het wat?’ vroeg hij, voorzichtig. ‘Och…’ zei ik.
  Hij overwon zichzelf en bladerde wat. ‘Beetje opvallend hè.’
  ‘Ja, weer eens wat anders,’ deed ik luchtigjes. Benieuwd of hij zou doorlezen.
  Maar nee, hij vouwde hem dicht en gaf hem aan mijn moeder, ‘Wil jij nog effe kijken?’
  Moe weerde hem kalmpjes af, ‘leg maar neer, Willem’.
  Toen stond ik op, rommelde in de stapel bladen en viste De Gelderlander eruit. ‘Alstublieft.’
  – ‘Wat nou, lezen jullie twéé kranten?’
  ‘Ja, P. vind de Gelderlander niks en ik de Telegraaf niet.’

  Groot was hun opluchting. Dochter was nog niet helemáál verloren.

  Liked by 1 persoon

 36. Overdreven

  Altijd als ik mij verslik, zegt mijn vrouw dat ik niet zo overdreven moet hoesten: „Het lijkt wel of je stikt!”

  Afgelopen week sta ik door het slechte weer in een monsterfile vanuit werk en wil ik mijn vrouw bellen dat ik later ben. Ik activeer Siri via mijn stuur. Precies op het moment dat ik ‘bel mijn vrouw’ wil zeggen, verslik ik mij vreselijk en een enorme hoestbui volgt. Nadat ik ben uitgehoest en op adem ben gekomen, ben ik benieuwd wat Siri hiervan maakt. Na een korte stilte klinkt er uit mijn iPhone: „Vaarwel.”

  Laurens Westerman

  Liked by 2 people

 37. Gaan we nu ook al lachen om geprogrammeerde humor of wat daarvoor doorgaat ? Trek eens aan mijn vinger.

  Like

 38. klare taal
  Je hebt mijn citaat van 11/12 23.57 verkeerd begrepen. Dit klanknabootsende citaat van Ovidius (waarin het domme gekwaak van roddeltantes aan de kaak wordt gesteld) slaat niet op riverside blues maar op jou vanwege je volstrekt ongefundeerde verdachtmaking van riverside.

  Like

 39. Natuurlijk wist ik dat je dat bedoelde! Trouwens het woord roddeltantes wordt door Ovidius niet gebruikt.

  Like

 40. Volstrekt ongefundeerd? Er zijn veel mensen die het verdacht vinden als iemand van de ene louche omgeving (liefje in Oeganda) naar de andere verhuist (Fillipijnen). Zelfs Mopperkont suggereerde ooit dat de Nederlandse grond hem te heet werd onder zijn voeten.

  Onder water door blijven gaan met kwaadspreken is een leuke beeldspraak, en dan ook nog op zijn Baudets in het Latijn gesteld, maar meer dan dat is het niet.

  Ik zie er een aanleiding in om met Klare taal A Cup Of Tea te drinken. Eentje. Of nog eentje dan.

  Like

 41. Bonbon

  Voor haar verjaardag kreeg mijn moeder van de zus van mijn vader een doos bonbons. Ze maakte de doos open om er een te eten, maar het viel haar meteen op dat de chocolade wit uitgeslagen was.

  Ook waren de bonbons zo hard dat ze nauwelijks door te bijten waren.

  Mijn moeder belde de fabriek om te klagen over de bonbons. De servicemedewerker vroeg naar het serienummer. Toen mijn moeder dat had doorgegeven kreeg zij te horen: „Maar mevrouw, deze bonbons maken we al twaalf jaar niet meer.”

  Benno Gerritse

  Like

 42. …het is niet mijn broer…

  Tante Gerritse schaamt zich de ogen uit de kop als ze dit leest.
  Aan de andere kant: wie geeft er niet eens iets cadeau dat thuis maar op de plank ligt. Wel oppassen dat je de naam van de oorspronkelijke gulle gever verwijdert.

  Liked by 1 persoon

 43. Zo kreeg ik ooit een luxe kuketrekker. Met een naald en een pompje. De naald door de kurk duwen (dat lukt bijna nooit) dan lucht er in pompen zodat de kurk zachtjes uit de fles gedrukt wordt ( dat lukt nooit). Het ding zat in een mooi doosje. Snel netjes ingepakt en aan de vriend van mijn dochter gegeven voor sinterklaas en zwarte niet. Twee jaar later kreeg ik hem weer terug van een wederzijdse kennis van de vriend en ik.

  Liked by 2 people

 44. Hahaha!

  Ik gaf laatst een gekregen giga speculaaspop, nieuw in doos gekregen van een buurman, had hij zelf waarschijnlijk ook gekregen, door aan mijn schoonzus. Die nam hem mee (verstopt onder haar jas, vanwege die buurman) voor haar kleinkinderen.
  Gelukkig niets van teruggezien.

  Liked by 1 persoon

 45. Doet mij denken aan een zomerbaantje dat ik als middelbare scholier ooit had bij Nestlé/Maggi aan de Haarlemmerweg. Een van onze taken was het vernietigen van onverkochte tabletten chocolade waarvan de houdbaarheidsdatum was verstreken. De tabletten werden bij winkeliers opgehaald en moesten door ons vakantiehulpjes in een apparaat worden gekieperd dat alles vermaalde. Veel van die chocola was nog best te eten, en een aanzienlijk deel verdween dan ook in onze magen. Vooral de witte chocola waarop je de uitslag niet zo zag.

  Liked by 1 persoon

 46. Een andere taak in dit baantje was het stukslaan van grote glazen Maggi flessen voor de recycling. We kregen een hamer en een veiligheidsbril, en moesten die flessen in een grote container aan diggelen slaan. Na een tijdje ging dat vervelen en besloten we een aantal flessen op een rij te zetten en die vervolgens met andere flessen van afstand omver te kegelen. Om de een of andere reden werd dat door de baas niet op prijs gesteld.

  Liked by 2 people

 47. geestdodend werk:
  In mijn studententijd heb ik een paar weken aan de lopende band gewerkt in de scheermesjesfabriek van Schick. Aan die band zat ook een jonge man, die voortdurend met een doekje voor zijn neus zat. Mijn eerste kennismaking met een tri-snuiver.

  Like

 48. Ik heb aan al mijn vakantiebaantjes goede herinneringen. Of het nou stenen sjouwen en op scheuren controleren was in de brandende zon, post sorteren en bezorgen in weer en wind of plaatjes draaien en aan elkander praten in een Italiaanse eettent annex dancing tot in het holst van de nacht, ik heb er van alles van geleerd. En ik wist ook wat ik later niet wilde worden.

  Like

 49. Helemaal eens met Bas’ laatste zin. Mijn verdere ervaring waren ponskaarten opzoeken en opbergen bij een Opel dealer, postzakken sorteren bij de PTT, verscheidene kutkantoorkarweitjes bij het CBH (Centraal Bureau Huisvesting) en benzine pompen bij een Shell station.

  Like

 50. Mijn uitdagendste baantje was in een bedrijf in de Gouvernestraat, waar vliegtuigmaaltijden werden voorbereid. Het rook heerlijk, het zag er heerlijk uit, beter dan mijn eigen chiliconcarne. Maar je moest ervan afblijven. Opscheppen kijken ruiken maar niet eten. Dan maar naar de film in Het Venster. En na een week het loonzakje ophalen.

  Liked by 1 persoon

 51. Jaja, nu je het zegt …. die loonzakjes waren keileuk. Briefjes, muntjes, alles zat erin. Je stond er letterlijk voor in de rij. En je vond het normaal en zo horen.

  Like

 52. PS achteraf gezien had ik dat werken bij een papierfabriek qua geuren beter kunnen weerstaan. Nu sta ik te kijk in de Efteling als Papier Hier.

  Like

 53. Veel verschillende baantjes hier.
  Het enige wat ik in de zomer deed was aardbeien plukken. Ik voel nog mijn knieën en hurken, het een was nog erger dan het ander.

  Like

 54. Sorry, we drijven af. Om nog even op het ikje terug te komen: dat lijkt me echt flauwekul. Elke zich zelf respecterende doos bonbons vermeldt toch zeker een houdbaarheidsdatum.

  Like

 55. Hurken zitten tussen je lurven en je kladden.

  Ik heb een app waarmee je elke fles wijn die je krijgt kunt scannen. Krijg je de gemiddelde prijs te zien alsmede de gemiddelde waardering op een schaal van 1 tot 5. Ook handig voor als je hem zelf wilt kopen. Zoiets! Voor bonbons!

  Liked by 1 persoon

 56. Een kruidenier die we kenden vond die datum flauwekul. Hij verkocht ons een fles wijn die het hele gezin deed flauwvallen bij het openen.☻

  Like

 57. Storing

  Brief van de energiemaatschappij. Daarin staat dat de eerstvolgende vrijdag er geen elektriciteit zal zijn in verband met een onderzoek naar een storing. Die vrijdag zie ik verschillende mannen met meetapparatuur in de straat zoeken naar een ondergrondse kink in de kabel. De storing blijkt voor mijn huis te zijn. Er komt een graafmachine en even later staan vier mannen in een groot gat te kijken. Er wordt druk gepraat, gewezen en af en toe verdwijnt er iemand met een spade in het gat. Vanuit mijn keuken zie ik ze zo zeker een half uur rond het gat naar beneden kijken. Ik word nieuwsgierig en ga naar buiten. „Mag ik ook even kijken?”, vraag ik. „Ja hoor” , antwoordt een van hen, „maar er is helemaal niets te zien.”

  Hugo Hoes

  Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.