Het zijn gewoon lentekriebels (194)

Terugkijken en vooruitbladeren op ikjes en de actualiteit

‘Gaan we nog wat doen?’, vragen ze na school. “Wij moeten vanmiddag een prik halen tegen baarmoederhalskanker”, zeg ik, kijkend naar mijn dochter. “Oh die”, zegt de vriend van mijn zoon, “die heb ik al gehad.

Eigenlijk begon de ikjesweek dus keigoed en dat was te danken aan Rozemarijn de Goede. Later in de week bleek wel dat zo’n prik tegen baarhoedermalskanker ook zinvol is voor jongens, omdat, aldus M.H.E. Dating, arts-microbioloog in opleiding en J. Weel, arts-microbioloog, de “HPV-vaccinatie ook andere vormen van kankers kan voorkomen: anuskanker, peniskanker en kanker in de mond en keel.” Ze voeren deze ingezonden brief vast als publicatie op in het jaarverslag van het instituut. En wij hadden weer wat geleerd.

Da’s het mooie van de ikjesrubriek van de NRC en de bespreking ervan hier op de site. Ik laat zoals gebruikelijk weer wat hoogtepunten van de afgelopen weken de revue passeren en weet dat ik daar heel veel mensen een plezier mee doe. En mezelf ook. Dus wat wil je meer? Niks nee.

Het zijn gewoon lentekriebels.

Ook het ikje van E. Hakkenes mocht er zijn. Zijn voorzichtige vraag of er hoofdluis in de klas was werd door de in zijn haar krabbende zoon afgedaan met „Neuh”, het zijn gewoon lentekriebels.”

Pawi had goede jeugdherinneringen aan haar eigen hoofdluis, omdat ze toen niet school hoefde. De hoofden werden “ingesmeerd met een lotion, verband eromheen, en dat 24 uur laten zitten.” Ook Bertie had het gehad. “Grote schande die je niemand mocht vertellen, je mocht niet naar school en dat wilde ik ook niet met een hoofd dat ingesmeerd was met petroleum of iets dergelijks. ’s Avonds boven een krant de haren uitkammen…”

Wikicommons, nee, dit is geen slagroom, dit plaatje hoort hierboven.

Margreet van Schie vond het in haar ikje normaal om in de winkel een oudere dame aan te spreken op wat deze in haar karretje had. Het waren acht spuitbussen slagroom. So what? Man man, hoe haalt iemand het in iemands hersens om een wildvreemde aan te spreken over haar aankopen. Wat een gruwelijke nieuwsgierigheid, bemoeizucht, echt om koud van te worden. Misschien familie van lulletje rozenwater. Maar als je geen expat bent vind je dit vermoedelijk normaal. Ikzelf, en ik heb het al vaker gezegd, ben er in ieder geval allergisch voor. Bijna een reden om nooit meer terug naar Nederland te komen. Steek die nieuwsgierige neus in je eigen zaken of in die van je familie. Da’s ver genoeg.

De Schrijvende Rechter (DSR), voorheen een graag geziene zeurpiet op de site van de NRC en alhier, maar die nu wat druk is met het begeleiden van verwarde mensen en daarom niet meer aan het echte schrijven en de echte humor toekomt, kwam ook weer eens zijn opwachting op de site maken. Hij was de typefoutjes nog niet verleerd. “Ha – geullig toch nog de volledige versie gevonden” schreef hij opgewekt.

Lummel bleek ooit als weddenschap een haring met slagroom gegeten te hebben. “U kunt dit beter niet nadoen. Never nooit niet op Husse met je neus er tusse”. Pawi vergeleek dit dan weer met het drinken van een glaasje Pleegzuster Bloedwijn en het eten van piccalilly tijdens de zwangerschap. En zo zie je, het keuvelde lekker door op de site en het hapte allemaal lekker weg. Waarom? Omdat we hier geen enkel ander doel hebben dan onszelf en de anderen te vermaken. Er is al ellende genoeg op de wereld en op andere sites. En niemand hier is arrogant. Niemand wil haantje de voorste of de grappigste zijn. En niemand wil andere reageerders beoordelen, niet wat ze schrijven, niet hoe ze zijn, niet wat voor veronderstelde mentale ziektes ze hebben. Heerlijk.

B.P. Schoonbeek scoorde een ikje waarbij Pawi hardop moest lachen, en zoiets komt zelden voor, qua ikje dan. Drie spelertjes van een hockeyelftal in Bilthoven dachten dat het spreekwoord “zo vrij staan als” met “een villa” moest worden aangevuld.

http://www.derietdekker.nl/renoveren-van-rieten-daken

Verder dacht een jongetje uit de polder dat de daken van een huis in Amsterdam met riet werden bedekt. Maar het hoogtepunt van het riet is volgens Bertie wel voorbij, “nu moeten we aan de zonnepanelen”.

Pawi: “De gruwel van zonnepanelen zien we hier, in landelijk gebied, met historische authentieke woningen/boerderijen, ook opdoemen. Op de daken gelegd ontnemen ze alle charme. Iemand in de buurt heeft er iets op gevonden. Een tuintje vol met zonnepaneelbomen. Mooi in het gelid, net als de appelbomen in het weitje daarnaast.”

Ze beloofde “manana” een fotootje, van als ze in bloei stonden, maar dat kwam nooit. We hebben geduld. Een voorspelbare dialoog over hoe mooi of lelijk windmolens en zonnepanelen en kerncentrales zijn volgde. Over de serieuze suggestie dat ze windmolens eigenlijk onder de grond moesten plaatsen, wond niemand zich bovenmatig op. Dus die uitvinding gaat weer in de kast en komt er over honderd jaar weer uit, onder het algemene slaken van verbazingskreetjes, van “waarom zijn we hier niet eerder op gekomen?”

Te koop bij bol.com. Een bordje met 66 kon ik helaas nergens vinden.

Een wel heel domme winkeljuffrouw werd door Herman Maas in een wijdlopige vette ik te kakken gezet. Het meiske kon een besteld huisnummerplaatje met het nummer 99 niet vinden, terwijl “er al maanden een bordje met 66 erop niet afgehaald is”. Waarop Ilona het waargebeurde verhaal rapporteerde dat iemand bij haar uit de buurt twee huisnummers had gekocht: 54 terwijl ze op 45 woont … of iemand ze kan gebruiken …

Ad Hok verhaalde over zijn ome Tinus. “Een broer van mijn grootvader. Op verjaardagen, onder het genot van een sigaar en een borrel, vertelde hij graag slappe moppen en sterke verhalen, veelal uit de duim gezogen.”

“Trek eens aan mijn vinger?!”

Pawi had het over ome Cor, die elke verjaardag mensen met een brede glimlach uitnodigde: “Trek eens aan mijn vinger?!” Kijk, da’s toch leuk, dat ook de familieleden van de reageerders uitgebreid de eer krijgen die ze verdienen. En in deze korte instructievideo kunnen we allemaal nog even kijken hoe het ook al weer ging.

De honderdste reactie was voor Pawi, ze plaatste een ikje over een kleinzoon van acht van Bart Pil. Dank je, Bart, niet vegeten om ze in te blijven sturen. Pawi houdt het lepeltje tegoed, de leverancier heeft aanvoerproblemen.

Bye bye Facebook

We verwijderden met ons allen onze Facebookpagina, ik die van mij wel althans. Heerlijk.

En met een lekker dom serveerstertje gingen we de week uit. Ze dacht dat de vertaling van aardappel “earthapple” was. Dank je, Linda Hoogervorst, we hebben smakelijk om jouw collegaatje gelachen. Dat wilde je toch? Lummel: “That is me what. Sit you in a restaurant, you order an earth apple and than takes the man the woman in the mailing”


By Indytnt (Own work) [CC BY-SA 3.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)%5D, via Wikimedia Commons
Voor we eruit gaan nog even een update over het beste paard van stal. Mopperkont liet van zich horen. Hij was weer eens op Roatan, maar nam de gelegenheid niet te baat om een vervolg op zijn successtory te schrijven. Maar wat wil je ook: “Alles gaat zijn gangetje”, schreef hij. Dat is meestal niet best voor een feuilleton. “Met fietsen hier ben ik opgehouden, te warm en te veel nare klimmetjes. Ik neem voortaan een taxi (collectivo) a raison van 40 lempiras, iets minder dan twee dollar of het taxibusje voor arme mensen, minder dan een dollar per rit. Op de achterbank van de taxi zit ik meestal ingeklemd tussen twee dikke huisvrouwen en in het taxibusje komt het niet zelden voor dat ik naast een man kom te zitten, die met de benen wijd zit en er niet aan denkt om ze wat samen te voegen. ‘Een dik Latino ikje’ denk ik dan maar. Ik zit liever tussen de mama’s.”

Hij was net als wij allemaal gecharmeerd van de nieuwe VPRO-serie “Over de rug van de Andes”. Hoewel Rubens Chinasage meer werd gewaardeerd, maar daar heb ik het niet over, want dan moet ik aan Ilonas Chinaverhaal denken, dat in zijn volle pracht nog altijd ligt te wachten op het publiceren van de volgende aflevering! Er kwam dit weekend iets vervelend tussen, Ilona, maar het komt. Echt.

Wil jij net als Mopperkont en de andere reageerders hier ook kans maken om in het volgende intro voor te komen? Met iets leuks? Wil jij ook aardige vondsten debiteren naar aanleiding van ikjes? Wil je gein maken met onbekenden uit het verre buitenland die voor je het weet je vrienden zijn? Misschien wil je een uitnodiging voor een gezellige bijeenkomst van alle auteurs en reageerders op deze site? Of zeg je: doe mij dat maar allemaal?

Je wint een zwaarverguld lepeltje als jouw reactie precies de 100e is.

Doe dan aan deze leuke rubriek hier op deze leuke site mee. Ga eens wat ikjes lezen, die staan ergens verstopt in of op de NRC, die krant die zo van lezersanekdotes zegt te houden. Stuur zelf een ikje in. Of scrol hier naar beneden en zeg iets. Dat mag en kan met een fantasie-emailadres en ook met een nom de plume als je dat wilt. Je wint een zwaarverguld lepeltje als jouw reactie precies de 100e is. Of de 200e, 300e enzovoort tot in het oneindige. Lepeltjes zat.

Voor je het weet kan een citaat van jou, een foto van jou, een wat dan ook van jou, het hoogtepunt van de week worden. Heb je inspiratie nodig? Raadpleeg alle afleveringen van deze rubriek elders op dit blog. Vooral ook een aanrader als je er even tussenuit bent geweest.

Bas van Vuren
Bas van Vuren, aangenaam

Reacties zijn welkom via het reactieveld, maar ook via de email van mijn voorganger apie@apiedapie.com of direkt bij mij zelf: bas.vanvuren@gmail.com.

Het wordt misschien best wel een prettige week. Als je vindt dat het geen prettige week moet worden, voel je dan vrij om elders te gaan buurten. Daar waar er meer zijn zoals jij. Wij doen dan gewoon hier onze eigen dingetjes en jij doet de jouwe daar.

De foto helemaal hierboven – wij vakmensen noemen het de featured image – laat traditiegetrouw een stukje offline leven van mezelf zien van de afgelopen week. Nou, jullie zien het wel. We zaten weer eens gezond te doen. Worteltjes, appelen, gember, mango’s, alles moest in de hakdinges. Om op te scheppen wilde ik een foto op Twitter zetten. En toen ging het mis. Het appeltje lag op z’n kop, het steeltje naar benee. En die worteltjes leken wel vingers. Eng. Enfin, als sap zie je daar niks van. Proost. Het is lente, mensen.

Foto: “Het is weer een rommeltje in de sapcentrifuge © 2018 Bas van Vuren

Auteur: Bas van Vuren

Schrijver. Rijmer. Kijker. Kent beroemde mensen. Maakt liedjes. Holland Douze Points.

136 gedachten over “Het zijn gewoon lentekriebels (194)”

 1. Het was de hele YT-lijst waaruit je kan kiezen. Had vergeten de betreffende film aan te klikken. Was ook net m’n nest uit…

  Like

 2. Stiekem hopen op een schandaal of ophef, daar had je al Naam Verplicht Veld voor. Daar hoef je Ilona niet mee lastig te vallen.
  ” Val dood, Avicii, met je eigendunk”

  Heer Rozenwater hier ten tonele voeren is een schot in de lucht. Duurzame relaties zijn dun gezaaid en zijn nogal eens uiteen gewaaid.

  Dat IJzeren Hein maar snel en scherp mag toeslaan, Heer Morgenwater.

  Like

 3. Naam

  Met mijn winkelmandje loop ik in de supermarkt. Net als ik de bocht om wil gaan, staat daar een klein meisje. Het huilen staat haar nader dan het lachen.

  Een winkelende vrouw loopt naar haar toe en ontfermt zich over het kleine meisje: „Ben je je mama kwijt?”

  Er volgt een klein knikje terwijl de lipjes beginnen te trillen. „We gaan haar wel even zoeken”, zegt de vrouw. „Hoe heet je moeder?”

  Het meisje kijkt de mevrouw niet begrijpend aan. Dan zegt ze heel zachtjes: „Mama.”

  Sylvia van de Goor

  Like

 4. sorry voor de lelijkste zin die ik ooit uit mijn vingers gekregen heb.

  En hoe heet jij vroeg ik. Eetjesoep zei ze.

  Kan iemand vetklep de wegwijzen? Die is verdwaald op een andere draad

  Like

 5. Rustig laten sudderen, dan gaat het vanzelf over. Octaafklep komt hier regelmatig vertellen dat hij hier niet graag komt. Dat mag en kan. Ieder zijn heug. Ieder zijn meug. On peut pas plaisir tout le monde.

  Like

 6. Ik vind hem ijzersterk, lummel. Toen rijmt op toen, waar of niet?
  En dat niet alleen: Eetjesoep is een naam waarvan ik dubbel lig van de lach.

  Geliked door 1 persoon

 7. Achteruit

  In het Achtuurjournaal gaat het over een test, die het Leids Universitair Medisch Centrum afneemt bij binnenkomende 70-plussers. Met het stellen van een paar eenvoudige vragen wordt hun kwetsbaarheid ingeschat. Ze moeten onder meer de maanden van het jaar achteruit opnoemen. Mijn man – ook een 70-plusser – gaat nu rechtop zitten en zegt plotseling verheugd: REB ME CED!

  Monica Chorus

  Geliked door 1 persoon

 8. Hoeveel observaties heeft u gedaan om over correlatie te kunnen spreken. De pot verwijt de klepel dattie zwart luidt.

  Like

 9. Leuk pawi die omkeerpassie van Charlotte Mutsaerts bij Adriaan van Dis (1983) heb ik gemist destijds, vooral dat zingen is hilarisch!
  Ik ben benieuwd hoeveel zeventigers deze test doorstaan om aan de dood te ontsnappen. Duivels dilemma veel oefenen baart kunst.

  Geliked door 1 persoon

 10. Concurrentie

  Woensdagavond in de Blauwnet-trein van Keolis op weg van Zwolle naar Enschede. Bij Wierden stokt de rit, na een kwartier rijden we weer maar de conducteur roept om dat de trein niet verder zal gaan dan Hengelo „wegens een defecte NS-trein op het spoor eerder vanavond”. In Hengelo dus overgestapt op een vertraagde NS-Intercity naar Enschede. Als we Enschede binnenrijden roept de conductrice de eindhalte om, met verontschuldigingen voor de vertraging „veroorzaakt door een kapotte trein van Keolis”.

  Kees Aarts

  Geliked door 1 persoon

 11. Nounou, we leren als expatter weer een hoop. Blauwnet, Keolis … en zo tuft het treintje verder, of juist niet dus. Maar ik moet hieruit begrijpen dat twee concurrenten elkaar de schuld geven van een vertraging. Ok. Dank je wel dan maar weer, meneer Aarts.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.