Laat me maar uitrazen (248)

Ikjes en andere dingen die gebeurden

Het ikjesverval schrijdt voort. Dat is niet anders en ook helegaar niet erg. After all, het is al een rubriek van een jaar of tien oud. Op een gegeven moment is de lol eraf, is de inspiratie op, willen lezers wat anders gaan doen. Alleen de verstokte publiciteitsgeilaards blijven over, en een enkeling die onder een steen heeft geleefd en voor wie het de eerste keer is.

Wat je dan ook gaat krijgen: de reacties drogen op. Dat houdt gelijke tred met de neergang van het basismateriaal. Aanvankelijk niet, want juist slechte ikjes laten de pennetjes vlammen. Maar teveel slechte ikjes, en altijd op dezelfde manier slecht, zorgen ervoor dat de criticasters hun eigen kritiek beu gaan worden, want ze kunnen het niet meer origineel formuleren. Wat een ellende allemaal.

Nee hoor, hij gaat hem dissen

Goed, Lex van Merle schreef over zichzelf dat hij een vitale man is (85 jaar). Fijn. Gefeliciteerd, Lex. Maar wacht, hij wilde kwijt dat hij nog elke dag de krant zonder stok vanaf de deurmat oppikt. Ouwe lul dat hij me d’r eentje van ons is. De krant lees je toch digitaal, man! Oh, daar is zijn leesbril niet op berekend en hij heeft geen geld om een nieuwe te kopen. Gelukkig bezorgt de NRC nog in zijn dorp of stad, hoewel hij bijna de enig overgebleven abonnee van de papieren krant is. Nog even en de krant wordt met de fanfare en een plakje cake aan de deur bezorgd. Maar is Lex daar blij mee? Wil hij de bezorger eens in het zonnetje zetten? Nee hoor, hij gaat hem dissen, omdat de goede jongen de krant niet helemaal door de bus duwt. Man man. Teveel eer dit. Dag Lex, prettige week nog, als je dit leest tenminste, zal wel niet.

Noord-Hollands Archief / Fotoburo de Boer

“Als ik die bezorger was zou ik hem vanaf morgen keihard naar binnen stuiteren, “da’s voor je ochtendgym ouwe” door de brievenbus schreeuwen en gierend wegscheuren op mijn brommer. Gewoon, omdat dat ook weleens lekker is,” zei een blogbeheerder die verder anoniem kan blijven. En Bertie vermoedde dat Lex niet echt een narrig kereltje is, maar het speelt. We zullen het nooit helemaal zeker weten.

De dochter van Jochem Vlemmix met twee emmen fluistert ’s nachts “pappa” met twee peeën door de babyfoon. Om papa niet wakker te maken vermoedelijk. Het stond de volgende dag al in de krant. En voor pap zelf is het schattig, vond Bertie.

Volgens Ad Hok lag het aan haar “bips

Een zekere Paulien Lammers raakte in extase bij de aanblik van een stucadoor die bij haar om 7 uur naar binnen stapte. Zelf was ze nog in haar nachtjapon, maar de man keurde haar geen blik waardig. Spierwitte kleding had hij aan. Donkere krullen. Grote lach. Ja Paulien, volgende keer beter. Had je je krulspelden maar uit je haar moeten halen. Volgens Ad Hok lag het aan haar “bips”, maar of dat de achter- of voorbips was daar kwamen we niet uit.

Hans Togtema deelde een ezelsbruggetje van zijn zoon om het Franse woord voor zuster te onthouden. “Soeur“, zeurend zusje. Goh. We hadden er tientallen van Lummel verwacht, maar die had het ergens anders druk mee. Ad had dan weer een ezelsbruggetje voor een Frans neefje dat Nederlands leerde, dans cul voor merci. Verzonnen denken we zo maar eens even. Ad, zeg eens eerlijk? Jij hebt geen Frans neefje.

Elsbeth Matthijsen voegde het zoveelste apothekersikje aan de grote stapel consumentklaagikjes toe, het ging over de 30 pillen die ze kreeg terwijl ze er maar 2 nodig had. “Gooi de rest maar weg”, voegde de apothekersassistent(e) haar venijnig toe. Het is bekend: de medicijnenmaffia is zo mogelijk nog erger dan die van de sigaretten en de olie. Uitgekiend businessmodel over de ruggen van zieken en nooddruftigen met ambtenaren in het complot.

We sloten de week af met een kinderikje van Marinka van Berenburg. Haar kleinzoon van 4 noemt een perzik een “stoffige appel”. Ja. Was nog te pruimen geweest, als ze er maar niet bij had vermeld dat het voorval zich in St. Tropez afspeelde. Waar dat voor nodig had? Dat wilde ze, althans volgens Lummel en die heeft er doorgaans kijk op, even laten weten. Dat ze daar was dus. Boeien.

Andere dingen die gebeurden

Photo: allen watkin [CC BY-SA 2.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0)%5D

Het 16e deel van Ilonas Grote Chinaverhaal werd gepubliceerd. Ik had al een vreemd soort voorgevoel toen ik het aan het bewerken was (bewerken is: kopjes, titeltjes, paragraafjes, fotootjes). Het ging over een jaar of tig geleden toen Ilona plots in het ziekenhuis moest worden opgenomen. Het deel was door haar man geschreven. En ja hoor, pardoes meldde Iloontje “toeval bestaat niet” dat het nu haar man zelve is die van ziekenhuis naar ziekenhuis hopt. We wensen hem gigantisch veel sterkte.

Leuk kettinkje en de twee smilies van de beugelbeha

In China liep het goed af in ieder geval. Er werd een röntgenfoto gemaakt. Omdat hij gemaakt was met de kleren aan waren voor de leek vooral een leuk kettinkje en de twee smilies van de beugelbeha te herkennen. En de gids ging met de dokter ruzie maken over wie de diagnose mocht vertellen. Wordt vervolgd.

Gelukkig was er nog meer goed nieuws. Eerder deze maand is Ilonas kleinzoon Felix geboren. Althans hij werd eerst geboren en toen werd hij Felix genoemd, hetgeen geluk en vruchtbaarheid betekent. Namens de hele Bas van Vuren community wensten wij de jonge boreling geluk, gezondheid en vruchtbaarheid toe (dit laatste later, veel later). En dat hij nog maar keilang van niet alleen zijn ouders en eventuele broertjes en zusjes, huisdieren, kamerplanten en sekseneutraal speelgoed maar ook van zijn opa en oma moge genieten.

Pawi maakte de afgelopen zaterdag de Byzantijnse doop van haar kleinzoon mee in Boekarest. Het was een indrukwekkend ritueel, prachtige gezangen door drie priesters en een koor van vijf mannen, “regelmatig overstemd door de dopeling.”

Ad Hok meldde dat bezorgdheid om de eigen gezondheid en vreugde over de geboorte van een kleinkind hem bekend voorkomt en wenste Ilona en man veel sterkte en plezier. Ook Klare taal had troostende woorden paraat. “Vreugde en verdriet, het leven is wonderlijk en ondoorgrondelijk zo blijkt wel weer.”

Timmerark luisterde naar de radio en deelde mee dat daar “minder naakt” op komt. Daar lieten we onze gedachten lang over dwalen, maar we kwamen er niet uit. Of zou het met de Maan-controverse te maken hebben gehad van een paar jaar geleden?

Zelve houd ik het doorgaans niet langer dan een half uurtje vol. Op elke zender, van NPO1 t/m NPO5, is er gekwebbel. Man, wat vinden ze zichzelf grappig. Beetje plaatjes aankondigen, iets over de muziek vertellen, is kennelijk te saai. En dan nog altijd die oersaaie gesprekjes met luisteraars, altijd dezelfde. De laatste keer dat dat leuk was, was decennia gelee. Ik herinner me Harry, een muntjesmachine. Nee, doe mij maar Fip.

Een leuk muziekje deelden we ook nog. Bij ontstentenis van Mopperkont die kennelijk betere dingen te doen heeft, moeten we die tegenwoordig zelf uitzoeken.

Helemaal gek word je hier toch van, die grote beginletters bij bijna elke nieuwe alinea, en al die kleuren? Maar ik ben aan het experimenteren, jullie waren gewaarschuwd. Komt wel weer goed, laat me maar even uitrazen.

Wil jij net als Timmerark en andere reageerders kans maken om in het volgende intro voor te komen? Wil jij ook aardige vondsten debiteren naar aanleiding van ikjes? Wil je gein maken met onbekenden die voor je het weet je vrienden zijn? Misschien wil je een uitnodiging voor een gezellige bijeenkomst van alle auteurs en reageerders op deze site? Of zeg je: doe mij dat maar allemaal?

Je wint een zwaarverguld lepeltje als jouw reactie precies de 100e is.

Doe dan aan deze leuke rubriek hier op deze leuke site mee. Ga eens wat ikjes lezen, die staan ergens verstopt in of op de NRC, die krant die zo van lezersanekdotes houdt. Stuur zelf een ikje in. Scrol naar beneden en zeg iets. Dat mag met een fantasie-emailadres en ook met een nom de plume. Je wint een zwaarverguld lepeltje als jouw reactie of gedachte zoals sommige mensen zeggen precies de 100e is. Of de 200e, 300e enzovoort tot in het oneindige. Lepeltjes zat.

Voor je het weet kan een citaat van jou, een foto van jou, een wat dan ook van jou, een hoogtepunt van de week worden. Heb je inspiratie nodig? Raadpleeg de afleveringen van deze rubriek elders op dit blog. Vooral ook een aanrader als je er even tussenuit bent geweest.

Bas van Vuren
Bas van Vuren, aangenaam

Reacties zijn welkom via het reactieveld, of via het contactformulier hier, of via een email naar bas.vanvuren@gmail.com.

Het wordt een prettige week. Als je vindt dat het geen prettige week moet worden, voel je dan vrij om elders te gaan buurten. Daar waar er meer zijn zoals jij. Wij doen dan hier onze dingetjes en jij doet de jouwe daar.

De foto helemaal hierboven – wij vakmensen noemen het de featured image – laat traditiegetrouw een stukje offline leven van mezelf zien van de afgelopen tijd. Nou, jullie zien het wel. Ik stond weer eens op het vliegveld mijn vriendin uit te zwaaien. Ze ging een weekendje naar Nederland. Leuk allemaal, maar ik moet dan wel zelf voor mijn eten zorgen, de was doen, stofzuigen en de bierkratten slepen. Het voordeel is dat je de flessenopener op het aanrecht kan laten liggen. En lekker lang de tijd kunt nemen voor het weekintro.

Foto: “Naast de roltrap” © 2019 Bas van Vuren

Auteur: Bas van Vuren

Schrijver. Rijmer. Kijker. Kent beroemde mensen. Maakt liedjes. Holland Douze Points.

108 gedachten over “Laat me maar uitrazen (248)”

 1. Vandaag heerlijke gebraden kip gegeten zonder enig gevoel van schaamte, wroeging of andere gewetensbezwaren.
  Ik ben overigens heel benieuwd naar het saucijzen broodje met Michelinster van pawi, dat lijkt me minstens een omweg waard.

  Geliked door 1 persoon

 2. Ook kip, vooral als die lekker gebraden is en zo’n lekker knapperig velletje heeft, reken ik niet tot het echte vlees.

  Ik at ooit eens een hotdog van het Koberund. Kostte 65 euro. Ik proefde er niks bijzonders aan. Wel lekkere gebakken uitjes en augurkjes.

  Like

 3. Klare taal, je bent welkom. Onze bakker heeft een regionale winnaarsreputatie, en weet de broodjes goed te vullen met een gekruid mengsel, dat zij weer koopt van een winnende slager. Acht minuten op tweehonderd graden maken de Michelinster waar.

  Ilona’s hilarische ervaring met de schijf van vijf is heel leerzaam. Nooit op karton kauwen, tenzij je er papier maché
  van wilt maken en geen ander water bij de hand hebt.

  Vandaag alles uit pakjes en zakjes: boerenkool met fijne Veluwse worst. En nepjus. We zijn beschermer van Nationaal Park de Hoge Veluwe geworden, dus mag ik dit ook wel promoten. Burlende herten, schranzende zwijntjes, en net weg voor de kevers een plaag werden.

  Geliked door 1 persoon

 4. Da’s mooi, het Nationaal Park moet beschermd worden, die herten moeten kunnen burlen, de zwijntjes hun eikeltjes zoeken en in de modder rollen en zijn de witte fietsen er nog? En de karpers in de slotvijver van dat minikasteeltje? Ik ben er al een hele tijd niet meer geweest. Ook Nationaal Park de Biesbosch moet keibeschermd worden, met de bevers en zee- en visarenden. En nog dichterbij Rotterdam ook.

  Maar wat ik even zeggen wilde: opnieuw staat er een vers intro in de steigers, het 249e, en dat verschijnt bij leven en welzijn morgen voor het ontbijt. Of erna, afhankelijk van hoe laat je eet. En of je wel eet. Het gaat dit keer over ikjes, het was best een aardige ikjesweek voor de afwisseling, het gaat over kleurvakken en grote letters (ik verklap alvast: het worden er wat minder dan in het huidige) en het gaat over de Pareltjes van Timmerark.

  Mooi toch? En daarna gaat er dus ook nogeens een 250e intro gemaakt worden, ergens de komende weken. Ik ben benieuwd wat ik van de lezers krijg.

  Een eindejaarsbijeenkomst in de tweede helft van december, zou dit op belangstelling kunnen stuiten? In Nederland, zo rond Rotterdam en omgeving, in een fijn eetcafe? Aanmeldingen alhier, maar omdat ik weet dat het eng is, mag het ook via de vertrouwelijke en niet-bindende email of het discrete internetformulier dat onder “Over & About” te vinden is.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.