Ik rol niet van mijn stoel (ikjesrecensie editie 470)

Over ikjes en worstenbroodjes

Een stabiel leven. Aan de pil. Een warme vriendschap. De perfecte kookwekker. Een nieuwe collega. In pyjama de straat op. Dat willen we allemaal wel. Toch? De NRC-ikjesschrijvers vertelden er vorige week over. Dingen die ze wensten, dingen die ze hadden, dingen die ze dachten te hebben. Lees dus maar gauw verder.

Lot Schulze bijvoorbeeld (24 lentes jong) begon na de zomer met een nieuwe master. Dus ja, dan heb je als moderne studente alle tijd van de wereld en kun je je aanmelden als vrijwilliger, bijvoorbeeld bij het Rode Kruis. Maar tijdens de telefonische intake was de Rode Kruis-recruiter niet bijster enthousiast. Het waren best veel verplichtingen en ze merkten nu eenmaal dat “studenten dat soms moeilijk vinden”. Toen Lot zei dat ze haar studie makkelijk zou kunnen combineren met andere verplichtingen was het verbijsterende antwoord: “Ik geef je alleen maar even de opties, Lot. Je kunt je altijd nog aanmelden wanneer je een stabiel leven met een vaste baan hebt, Lot.”

Het lijkt wel of ze steeds slaapverwekkender worden, schreeuwde ze zelfs uitzinnig stampvoetend op het koude zeil van haar gezellige woonkeuken.

Dus ja, zelf zou ik opgehangen hebben en bij de dierenbescherming of het dichtsbijzijndste asielcentrum hebben aangeklopt. Of de voedselbank, die van de frietjes in Oekraine. Ook Bertie van ons ikjespanel zou afgehaakt zijn, meldde ze, want bij het Rode Kruis ging de studente “haar noodlot tegemoet”. Joke, nog zo’n prominent lid van het panel, uitte zich in vergelijkbare bewoordingen. Daarbovenop oordeelde ze dat de ikjes bijzonder saai zijn de laatste tijd. Het lijkt wel of ze steeds slaapverwekkender worden, schreeuwde ze zelfs uitzinnig stampvoetend op het koude zeil van haar gezellige woonkeuken. Maar goed, daar gaat het hier niet over, het gaat hier over de ikjes. Niet over de keuken van Joke.

Intussen verscheen op het altijd drukke spreekuur van Mieke Kerkhof weer een patiente die belachelijk gemaakt kon worden. De jonge vrouw was 18 jaar en wilde aan de pil. Ze was bang om die te vergeten. Mieke, de wijze, ervaren en in alle vrouwendingen doorknede vakvrouw, raadde haar aan om de strip naast haar tandenborstel te leggen. Want “je vergeet toch ook nooit om je tanden te poetsen?” Zegt het kind: “Nou, soms wel hoor. Weet je wat, dokter, ik plak de strip wel aan mijn mascara vast.” Dus ja, dan weet je dat het meiske met die prachtige ogen maar dat bij vlagen onwelriekende mondje misschien helegaar niet zo snel zwanger zal worden. Je zal het maar moeten kussen, oh gruwel icoontje.

Foto door Amir SeilSepour op Pexels.com

Zo, dat komt wel even binnen, zo’n mooie foto. En dan hebben we de pil niet eens gezien, laat staan aan de mond durven ruiken. Jan Sierhuis kwam, onwetend van bovenstaande illustratie, vorige week hier op de site een streekroman afleveren, die hij heel knap in een (1) reactieveldje wist samen te vatten. De witregels werden later door de blogbaas op het gevoel ingevoegd. Jan aast op een viltje, dat is duidelijk. En hij wacht naar eigen zeggen op de ikjes van maart. Die van februari boeien hem niet. Ons ook niet zo, maar da’s elk jaar zo. Aanstaande vrijdag begint maart.

“Hoeven we niet te kennen hebben we niet geleerd!”

Lydia van der Meij zat daar niet mee. Ze zond onbekommerd haar ikje in en het werd nog gepubliceerd ook! Ze doet vrijwilligerswerk als “Taalmaatje” en denkt dat iedereen weet wat dat is. Ze heeft een “warme vriendschap” ontwikkeld met haar clientele: een vrouw, haar man en hun kinderen. Van een van de kinderen kreeg ze de vraag wat “spoborden-kruid” is. Wat? Ja, dat dacht Lydia ook en ze keek in het schriftje van het kind. “Spatbordonkruid” stond erin. Ook dat woord kende ze niet.  De grote Van Dale op het internet gaf niet thuis. Dus nee, dan hoef je dat woord niet te kennen. Dat was het hele verhaal al. Had best een stuk korter gekund. “Hoeven we niet te kennen hebben we niet geleerd!” scandeerden wij in dit soort gevallen vroeger uit volle borst, ergens in een klasje met hoge ramen en een meester met een sigaret in een ijzeren asbak op een lessenaar.

Jullie zien het al, dit is een voorbeeld van een “light verse”, gemaakt door de Nederlander Jan van der Meulen uit Breda. Een heel grappig menneke. Leest ook zijn andere werk.

Intussen droeg een ijverige lezer via email de oplossing aan over het rare woord. Dat bleek onkruid te zijn dat op vieze blubberige spatborden kan gaan groeien. Om met Joke te spreken: “Tja … goh … nou …” Maar Bertie begon meteen te fantaseren over een moddergevecht in de stromende regen met de blogbaas, gevolgd door een gezamenlijke maaltijd met worstenbroodjes en schuimende kroezen bier. Kom maar op, hoor. Ik lust er wel pap van. Worstenbroodjespap.

Anne Rijper was in een “kookwinkel”, whatever dat is, en vond daar de perfecte kookwekker. Hoe ze die daar kwijtgeraakt was vertelt ze niet. Ze was benieuwd of het de hare was en wond hem op. Te laat realiseerde ze zich dat de rest van het winkelende publiek daar misschien niet naar wilde luisteren. Na een oorverdovend gerinkel kwam een medewerker naar haar toe lopen. „U had gebeld?”, vroeg hij vriendelijk. Dus het was een lachwinkel, schouderophaalden wij en vervolgden onze dag. Zowel Bertie als Joke lieten weten het verhaaltje wel geestig te vinden, c.q. zich erin te herkennen. Komt niet vaak voor. Het Gouden Ikjespanel Felicitatiekaartje is onderweg naar Anne. Echt jaren geleden dat er weer eens eentje uit ging. Let je op, Jan? Dat kan dus ook: een goed ikje schrijven.

Toepasselijk plaatje, gegenereerd door AI artiest Heer Rozenwater

Naar Wilma ging niks. Wilma Blokdijk dan, niet die van Fred. Ze kregen een nieuwe collega, een “managementondersteuner”. Het hoofd bedrijfsvoering kwam met het leuke idee om een week voor de indiensttreding van de nieuwe collega een kennismakingslunch te organiseren. “Zo gezegd zo gedaan” schrijft Wilma gnuivend. Ook wij wreven in onze handen. Wat zou er mis gaan? “Zaaltje gereserveerd, broodjes en drank besteld, onze gaste aangemeld bij de receptie. Iedereen zit klaar” voert Wilma de spanning tot onpeilbare hoogte op. Nou, jullie raden het al. De nieuwe collega komt niet opdagen. Ze was namelijk als enige niet uitgenodigd. Zat nog niet in de teammailgroep, noch in de team app. Dat had een goede tikgeit natuurlijk wel in de gaten gehad. Maar ja, die hadden ze dus nog niet. Joke was ook over dit ikje opvallend positief. Ze zag het voor zich en bleef lachen, “nou ja … grinniken, ik rol niet van mijn stoel”.

Net na middernacht in de nacht van vrijdag op zaterdag stond ineens het zaterdagikje op de site. Dat was schrikken. Irene Jansen (33) vertelde dat ze als “single vrouw” zelfstandig probeert te zijn. Oei! Er ging een schok door woke Nederland. Foei, Irene! We gaan ons collectief voor je schamen. Ze schreef dat ze midden in de nacht haar kat “grommend met een prooi in de woonkamer” hoorde. Grommend. Een kat. Met een prooi. Ze had dus voor het slapen gaan behoorlijk gedronken. Maar goed, ze strompelde naar beneden en zag in het donker een silhouet, zo groot als een rat. Ze raakte “totaal in paniek” en rende in pyjama de straat op, recht in de armen van een van de mannen die daar op dat tijdstip nog in de rij voor haar deur stonden. “Bijna in tranen” smeekte Irene hem om de rat op te ruimen. En jullie raden het al: het was geen rat maar een schoen. Soms lijken ze daar namelijk op, die ratten. Mannen ook, maar da’s weer een ander onderwerp. Hij bleef gelukkig slapen en maakte de volgende morgen haar favoriete ontbijtje.

Het “how can I make this about me” uurtje, dat doorgaans op de publicatie van een ikje volgt, leverde allereerst een verwijzing op naar een ander ikje, waarin iets voor een rat wordt aangezien. Vervolgens biechtte onze lieve Bertie, met wie ik nog altijd geen enkel worstenbroodje heb gegeten, op dat ze best wel altijd overal van schrikt, zelfs van haar eigen schaduw. Ook bij het intypen van deze biecht keek ze schichtig om zich heen. Dat voelden we althans. En tot slot vertelde ik zelf het waargebeurde verhaal over die keer, nog maar een paar weken geleden, dat ik vertederd vanachter het raam van de woonkamer naar een eekhoorntje stond te kijken dat buiten aan het snoepen was van de pindaslinger die we voor de mezen en de Nationale Tuinvogeltelling hadden opgehangen. Tot de “eekhoorn” zich volgevreten omdraaide en ik een gladde rattenstaart zag wegglippen. Ik haalde de pindaslinger onmiddellijk binnen en die wordt dus nooit meer teruggehangen. Ook het vogelvoertafeltje en het drinkbakje voor de egeltjes staat nu op zolder. Forever. Ooit schrijf ik hier nog eens een streekroman over, of een ikje, ik kijk nog wel.

Wil jij net als Jan, Joke, Suske, Bertie, Heer Rozenwater en andere reageerders kans maken om in het volgende weekoverzicht voor te komen? Wil jij ook aardige vondsten debiteren naar aanleiding van ikjes? Wil je plezier hebben met lezers die voor je het weet goede kennissen van je kunnen worden? Misschien wil je een uitnodiging voor de jaarlijkse bijeenkomst van lezers van deze site? Of zeg je: doe mij dat maar allemaal?

Je kunt een uniek vrolijk viltje winnen als jouw reactie precies de 100e is

Doe dan aan deze leuke rubriek hier op deze leuke site mee. Ga eens wat ikjes lezen, die staan verstopt op de NRC, die krant die zo van lezersanekdotes houdt. Of stuur zelf een ikje in. Of scrol naar beneden en zeg iets. Dat mag met een fantasie-emailadres en ook met een nom de plume. Je kunt een uniek vrolijk viltje winnen als jouw reactie precies de 100e is. Of de 200e, 300e enzovoort tot in het oneindige. Of voor een ander aangenaam dingetje dat je hier op de site doet. Viltjes zat. Maar voel je je te goed voor zo’n viltje? Of ben je doodsbenauwd om je adres te delen met het blogbeheer? Helemaal prima, dan laat je dat – liefst discreet – even weten en dan gaat dat viltje naar iemand die het wel weet te waarderen. 

Voor je het weet kan een citaat van jou, een foto van jou, een wat dan ook van jou, een hoogtepunt van de week worden. Heb je inspiratie nodig? Raadpleeg de afleveringen van deze rubriek elders op dit blog. Ook een aanrader als je er even tussenuit bent geweest.

Bas van Vuren, aangenaam!

Reacties zijn welkom via het reactieveld, het contactformulier of een email naar bas@basvanvuren.org

Het wordt een prettige week. Als je vindt dat het geen prettige week moet worden, voel je dan vrij om elders te gaan buurten. Daar waar er meer zijn zoals jij. 

De foto helemaal hierboven – wij vakmensen noemen het de header image – laat traditiegetrouw een stukje offline leven van mezelf zien van de afgelopen tijd. Nou, jullie zien het wel. Ik had niks meegemaakt. Althans niks dat gefotografeerd mocht worden. Heb je weleens. Dus ja, toen zette ik in blinde paniek de houtmand van mijn eigen open haard maar op de foto. De voorraad slinkt, ik schat dat ik toch nog een kuubje moet laten brengen. Berken voor het gemak en beuken voor de gloed en duurzame warmte. Ook deze week – ik voel het gewoon – ga ik weer interessante dingen meemaken. Jullie ook? Laat je belevenissen achter in de reacties op dit blog. Hoeft niet literair. Foto: “Hout in de mand” © 2024 Bas van Vuren

Auteur: Bas van Vuren

Schrijver - Rijmer - Kijker - Kent beroemde mensen - Maakt liedjes - Doet iets met #ikjes - Want ja - Je moet toch wat

32 gedachten over “Ik rol niet van mijn stoel (ikjesrecensie editie 470)”

  1. Dokter Beeldbel

    Mijn schoonmoeder is geboren in 1933, dit jaar wordt zij 91, deo volente. Zij gaat geestelijk achteruit. De werking van wasmachine, droger, iPad en tv zijn nagenoeg onbekend geworden. Voor haar avondeten is zij afhankelijk van vriendelijke mensen en ja, iedereen herkennen valt voor haar ook niet meer mee. Ze heeft steeds meer zorg nodig. De huisarts verwijst haar daarom naar de afdeling Geriatrie van het plaatselijke ziekenhuis. Die laat weten dat het eerste consult bij voorkeur zal verlopen „via een beeldbel afspraak via de BeterDichtbij app.

    Kees van der Ree

  2. Ja, nietsontziende en mensonterende bezuinigingen in de zorg, da’s de echte erfenis van tig jaren Rutte. Beschamend. En dan hebben we het nog niet eens over de toeslagenaffaire. Ongelooflijk dat daar geen enkele ambtenaar voor gestraft is. Bedankt NRC, lekker zo’n ikje om de week mee te beginnen.

  3. Tja, nou ja, op het eerste gezicht geestig, maar in feite treurig.
    Verder wens ik iedereen goedemorgen en heb met aandacht je maandagstukje gelezen, ik gloei er nog van.

  4. Oh, mijn tirade had onmiddellijk effect, zie ik. Meteen grote stukken in de krant, da’s fijn. Ik lees wel dat het al onder het kabinet Balkenende is begonnen, man, man. En de media en de Tweede Kamer krijgen de schuld. Man man in het kwadraat. Het waren ambtenaren die dit deden, hoor:

    “Gerda had bij het invullen van papieren een half uur kinderopvang te veel gedeclareerd. Ze dacht dat dat mocht, omdat ze eerder een half uur te weinig had ingevuld. Zonder enige waarschuwing moest ze alle eerder ontvangen kinderopvangtoeslag terugbetalen. En omdat ze ineens als fraudeur te boek stond, werden alle toeslagen stopgezet, ook de huur- en zorgtoeslag … (…) … Het gezin verviel in armoede. De Belastingdienst legde eenzijdig een terugbetaalregeling op van 1500 euro per maand, meer dan Gerda destijds verdiende. Door de geldproblemen stapelden zich schuld op schuld en boete op boete. Een aanvankelijke schuld van zo’n 30 duizend euro groeide al snel uit tot 170 duizend euro. Het gezin raakte het huis kwijt en Jeugdzorg plaatste de twee dochters van Jurgen en Gerda in een pleeggezin.

    “Zo werd van tevoren bepaald hoeveel de fraudebestrijding moest opleveren. Toen bijvoorbeeld duidelijk werd dat de Dienst Toeslagen van de Belastingdienst de jaarlijks afgesproken 25 miljoen euro niet ging halen, werden de teugels aangetrokken. Er werd intensiever gecontroleerd. De mankracht om dat te doen, werd weggehaald bij de afdeling Bezwaar en Beroep.”

    Bron: AD van vandaag.

  5. Stijlvol

    Het duurste stukje stad. Tussen Martinitoren en de geldstraat vol pinautomaten van de bank, aan de Grote Markt in Groningen. Het plaveisel wordt vervangen. Ondanks weer en wind vorderen de werkzaamheden gestaag. De bergen stenen lichten af en toe als goudklompen op onder de schaarse zonnestralen.
    Mijn oog valt op het opschrift van de verpakking: Briqueterie Vande Moortel. Stijlvol: wie hier de stenen mag leggen is niet van de straat.

    Koen Schuiling,
    burgemeester van Groningen

  6. Tóch leuker

    Mijn collega is druk in gesprek met de Belastingdienst. Alle belastingsoorten in één keer regelen als je een BV opricht, appeltje eitje denk je dan. Maar nee, er wordt druk doorverbonden en klantvriendelijk overlegd. Eén van hen is het Engels minder machtig, de BV-activiteit (farmaceuticals) wordt verbasterd tot farmakeuticals. Wij kijken elkaar aan en schieten in de lach. De Belastingdienst kan dingen dus tóch leuker maken, niet makkelijker.

    Ellen Jonkeren

  7. Neenee, Ellen, da’s niet de bedoeling. Iemand spreekt een woord verkeerd uit en jij schrijft dat je daarom moest lachen. Dat is een beschrijving van je ikje.

    De pointe is ook nog eens erg afgezaagd en wordt sinds die beroemde reclameslogan al decennia gebruikt bij elke consumentenklacht over de belastingdienst. Toen leuk, nu niet meer.

  8. “Leuker kunnen we het niet maken, wel makkelijker” was sinds 1993 een historische slogan van de Nederlandse Belastingdienst. De auteur is reclamemaker Martijn Horvath en de slagzin werd gebruikt in Postbus 51 reclamespots (bron: Wikipedia).

  9. Car wash, yeah

    Om een pakketje te verzenden ga ik naar een servicepunt van een koerier gevestigd in een autowasserij. Als ik het pakket wil aanbieden zegt de medewerker: „Helaas mijnheer, dat werkt zo niet, u moet thuis eerst online een verzendopdracht aanmaken.” Enigszins verbaasd en geërgerd ga ik terug naar mijn auto en besluit die dan maar even te laten wassen. Dezelfde medewerker komt naar me toe en zegt „Daar bent u weer, dit werkt zo niet, u moet eerst weer naar huis om een wasopdracht aan te maken.”

    Frits de Graaff

  10. Wat een onzinnig verhaaltje. Je hoeft helemaal niet naar huis om online afspraakjes te maken. Dat doe je met je mobieltje ter plekke of om de hoek. Schaam je, Frits! Wel een leuke kop.

  11. Gefrunnik

    Ik haal maandag mijn vrouw op van haar werk, vanwege de regen. Ik ben 10 minuten te vroeg. Op het parkeerterrein ontvouwt zich een vreemd tafereel. Er komt een man aan, die stapt in zijn auto, stapt weer uit, loopt naar de achterkant, frunnikt daar wat, kijkt naar z’n vingers, stapt in, en rijdt weg. Daarna nog twee mannen en een vrouw: zelfde routine. Ik snap er niks van. Even later stapt mijn vrouw in, ik zet de auto in zijn achteruit en werp een blik op het scherm dat dan aanspringt. Ik stap uit. „Eén seconde”, zeg ik, „even de achteruitrijcamera schoonpoetsen.”

    Thomas Otte

  12. Jawel, anonieme auteur, we zien het voor ons. Een “vreemd” tafereel had niet gehoeven. En dat naar z’n vingers kijken leidt af. Zal eerder droogwrijven geweest zijn, maar dan had je de pointe te vroeg verraden. ’t Is soms puzzelen zo’n ikje, niet alleen voor de lezer.

    De naam van de auteur komt misschien nog wel op de site als de volgende ploeg de slaap uit de ogen gewreven heeft.

  13. Update: de naam van de auteur is volgens het belendend blog Thomas Otte. Ik kan dit niet geverifieerd krijgen, maar met een beetje geluk haalt het kereltje geen malle geintjes uit. Indien wel, dan excuses aan zowel Thomas Otte als de echte auteur.

  14. Nou, ik doe het maar even zo: deze stond dus sinds gistermiddag ineens ook in de ikjesrubriek. Een foto met een bijschrift en kennelijk zo urgent en fantastisch dat het er meteen op moest. Als tweede ikje van 1 maart.

  15. Sprookje

    Vier jaar na de corona-uitbraak zijn dit de bizarre nieuwsberichten van het nieuwe normaal. Op Antarctica bedreigen twee meeuwen talloze pinguïns met de vogelgriep. In India viert een steenrijk koppel een driedaagse pre-wedding: 9 pagina’s dresscode voor gasten, 21 chef-koks voor hun maaltijden. Koude Oorlog: Ursula von der Leyen maant ons dringend de defensie snel op orde te brengen. Intussen red ik de wereld door afval te scheiden en lees het label op een theezakje, met de prangende vraag: welk sprookje zou jij graag zelf eens beleven?

    Cora de Vos

  16. Er is iets heel vreemds aan de hand met de redactie van de NRC. Virus? Veel zieken? Vakantie? Machtsgreep? Gisteren een fotootje, op een raar tijdstip, vandaag een overpeinzinkje van dertien-in-een-dozijn, kaliber huiswerkopdracht van de schrijfcursus van het buurthuis. Ik doe even niet mee en hoop dat alles maandag weer bij het oude is. * huivericoontje

  17. Cora denkt na over de wereldproblemen en de rijkeluisbezigheden terwijl ze het label van een theezakje plukt. Ik kan me dus heel goed voorstellen dat ze de tekst op dat labeltje rijp genoeg vindt voor publicatie in de NRC.

Ik vind er dit van: