Ik had mogen neuken

tunesie
Photo: (c) A. Dapie

Lang geleden was ik op vakantie in Tunesië. Het was de eerste keer dat ik een arm buitenland bezocht. Ik was tot dan niet verder dan Spanje gekomen.
 
Diep geschokt liep ik rond. Ik had nog nooit openlijke armoede gezien. Mensen in lompen gehuld. Kinderen die aan je broekspijpen hingen.  In doeken gewikkelde vrouwen die met baby’s op de arm liepen te bedelen. Ik gaf, achteraf gezien, veel te veel geld weg.
 
 Nooit zal ik vergeten wat er eentje tegen me zei, in het Frans, terwijl ze mijn geld weggriste: “Nou, daarvoor had je me ook mogen neuken!”
 
Ik hoorde diepe minachting in haar stem.
 
 
 Eerdere versie verschenen op drasties, foto: ©Apiedapie

Auteur: Bas van Vuren

Schrijver - Rijmer - Kijker - Kent beroemde mensen - Maakt liedjes - Doet iets met #ikjes - Want ja - Je moet toch wat

27 gedachten over “Ik had mogen neuken”

  1. Opmerkelijke anekdote, Zelf leef ik nu in een land met enorme contrasten, waar nog veel mensen op straat zitten te bedelen. Sommigen met afgrijselijk verminkte ledematen. Veel ouderen. Soms moeders met kleine kinderen. De eerste tijd geeft het je een schok, maar met de tijd maakt het toch deel uit van je leefomgeving. En of ik wat geef? Niet al te vaak, ik kijk eerst de persoon wel even aan en probeer met deze aanblik snel een beeld te krijgen. Maar het blijft moeilijk, als westerling uit een onmetelijk rijk land, om deze mensen links te laten liggen. En dan krijg je ook wel kriebels als er besloten wordt om de ontwikkelingshulp maar even flink te verlagen, omdat we in Nederland ook de broekriem aan moeten halen. Kwestie van relativeren…..

  2. Die laatse zin over die minachting.Die zal wat meegemaakt hebben in haar leven

  3. hm… misschien was die minachting niet direct voor jou bedoeld.
    lijkt me trouwens heel erg voor een vrouw als dàt het enige ‘waardevolle product’ is dat je tegen geld of andere goederen kunt ruilen.

  4. In het land waar ik ben geboren heb je ook een enorm verschil tussen arm en rijk. Op een gegeven moment zat er vlak bij ons huis een bedelares met een ziek kindje. Echt een hoopje ellende. Mijn moeder gaf geen geld. Wel bracht ze elke dag melk, fruit en water. Het kindje knapte zienderogen op! Geweldig zou je denken. Tot het moment dat de bedelares mijn moeder vriendelijk verzocht op te houden. Door de goedbedoelde actie van mijn moeder was zij nl haar bron van inkomsten kwijt geraakt!

  5. Welkom in het echte leven.
    Meer en meer reizen dus. Buiten pamper-Nederland kijken.
    Echt reizen bedoel ik, niet in all-inclusive-resort gaan zitten bunkeren.

  6. @Stadsfotograaf,
    da’s waarschijnlijk al lang gebeurd.
    ik bedoel: het verhaal begint met: ‘lang geleden’

  7. @Fleur! LOL! Het klonk als «Eh bien, pour cela, vous pourriez me baiser!" Maar de blik in haar ogen was duidelijk genoeg. Die zie ik nog altijd voor me, hoewel het tientallen jaren geleden gebeurd is, lang voordat internet en google translator was uitgevonden.

  8. @Stadsfotograaf Daarna is het allemaal ‘goed’ gekomen, heb me suf gereisd, en nog, en heel wat ellende gezien. Dieptepunt (zoals voor zovelen): India. Bunkeren en all-ins nooit gedaan.

  9. @Marianne! Ik zie het voor me. Triest. Heb een vriendin in Mumbai die met straatkinderen werkt en kan uit de eerste hand melden dat Slumdog Millionaire niet overdreven is. Kinderen worden verminkt (ogen uitgebrand etc.) om meer geld binnen te halen. Dan is het moeilijk om je geloof in de mensheid te behouden! Zowel individueel: hoe kunnen ze dat doen, hun eigen kind! Maar vooral ook collectief: hoe kunnen wij het laten gebeuren, al decennia lang.
    @Adriano, en dan verbaas ik me er dus met jou ook over dat inderdaad "nette" mensen, zoals Bolkestein bijvoorbeeld, doodleuk de ontwikkelingshulp wilen halveren. Met open ogen, mensen die gereisd hebben, TV hebben, kunnen lezen, kunnen ze zeggen ‘wij eerst, jammer dan, dat moeten anderen maar opknappen’. Heb er ergens op internet nog een open brief aan Geert over geschreven. Misschien maar weer eens opzoeken. Niet dat het iets geholpen heeft overigens. Kan zijn dat ie niet aangekomen is natuurlijk.
    Het jammere is dat je als je opkomt voor mensen die het minder getroffen hebben (of minder omfloerst: liggen te kreperen), je tegenwoordig in Nederland meteen uitgescholden wordt, je bent dan een linkse fatsoensrakker, naief, over en uit etc, etc. Alsof een ander willen helpen met politiek of religie te maken heeft. Voor mij is het me verbonden weten met anderen en in mijn eigen kleine wereldje doen wat ik kan een puur persoonlijke individuele keuze.
    Dank voor alle reakties. Ik had er verder nog een paar van bezoekers die kennelijk door de tags ‘sex’ en ‘neuken’ op het verkeerde been waren gezet en dat niet prettig vonden. *Schaterlachicoontje*

  10. Welk dierlijke blog stond u voor uw ogen voor u hieraan begon. Ik heb mannen gezien die zich op het buitenterras aftrokken omdat een of andere trut op hoge hakken voorbij kwam 1976….
    Volgens mij heb je dit onderwerp niet helemaal uitgeplozen. Ab groet Rob

  11. Ik kan je uit ervaring vertellen dat je na verloop van tijd in je statistieken zult zien dat dit blog vaker bezocht wordt dan al je andere blogjes bij elkaar. Ik heb ook wel eens wat geschreven over sex en tieten en die blogjes blijven populair, vooral later op de avond 🙂

  12. wat en wanneer het ook is gebeurd. Het is te triest voor woorden dat een vrouw alleen zichzelf overhoudt als bron van inkomsten. De vernedering alleen al verafschuwt me. Zelf heb ik er een hekel aan mensen geld te geven omdat ze arm zijn en in vreselijke omstandigheden leven. daadwerkelijk een poging doen hun levensstandaard permanent te verhogen kost meer inspanning, maar hopelijk voor enkele met resultaat.

  13. N.a.v. ons contact op mijn blogje, een volledig acceptabele titel.
    On topic: kort bondig weergegeven, voor mij de reden na mijn ervaringen in Brazilië om niet snel naar een arm land te gaan als toerist, ik ben er niet zo sterk in.

  14. @Rob, dat lijkt me geen prettig gezicht. Heb je het daarna zelf nooit meer gedaan, want altijd die beelden voor ogen? Brrrr!!! Waarom was het een ‘trut’, kende je haar?
    Waar doel je op met onderwerp dat ik meer uit zou kunnen pluizen? Neuken of ontwikkelingshulp? Ik pluis alles met graagte uit, als er maar vraag naar is.

  15. @Heer Rozenwater, zucht, ik had het kunnen weten. Als je zo’n Volkskrantlezer de keuze geeft dan wordt het toch weer dat. Maar het geeft niet. Ik huldig mijn motto en ga voor je aan de slag. Bedankt voor de opdracht!

  16. Ik heb de foto van die vrouw overigens in mijn foto-archief. Ze kijkt me echt boos aan. Even overwogen om die hier bij dit stukkie te zetten, maar vind het toch beter om dat niet te doen. Ook al is de kans klein dat ze hier rondsurft … 🙂

  17. De lading van haar opmerking hangt af van de exacte situatie. Wie nam de foto en waarom stond ze dat toe? Werd ze ervoor betaald?
    Tunesië is een gematigd islamitisch land met een seculiere overheid. Hoofddoeken en sluiers mogen bij wet in het openbaar niet gedragen worden omdat die als uiting van islamitisch fundamentalisme worden beschouwd. Misschien draagt zij die sluier thuis wel en is het onaangenaam/vernederend voor haar in het openbaar zonder "afdekking" door mannen aangekeken te kunnen worden. Dat gevoel van vernedering zal nog sterker zijn als een man haar geld biedt om haar te mogen fotograferen, haar "naakte" gezicht voor eeuwig vast te leggen, geld waarvan hij weet dat zij het niet kan afslaan omdat ze het hard nodig heeft. Deze situatieschets geeft haar opmerking een hele andere lading, die van sarcasme.
    Maar misschien was ze ook wel gewoon boos op je omdat je haar liever fotografeerde dan haar een kusje te geven. "Baiser" betekent immers ook gewoon "kusje geven", "kussen", "zoenen".
    Hoe dan ook heb ik het gevoel dat je het achteraf nog een beetje "goedmaakt" door haar foto niet te plaatsen. 😉

  18. Dank je Veronique! Ze was wel aktief aan het bedelen, natuurlijk. Het fotograferen kwam pas later bij me op. Maar we zullen het nooit weten. Sarcasme, wanhoop, diepe ellende, het kan allemaal in die opmerking gezeten hebben. Ik hoop dat het goed met haar en haar kindje gaat.

  19. Inmiddels toch maar het echte fotootje erop gezet. ’t Is al zo lang geleden, ze zal zelf de enige zijn die zich herkent, maar de kans dat ze dit blog ziet is – helaas – niet erg groot. Ik hoop dat het goed met haar gekomen is.

  20. Het aantal kliks in samenhang met de titel van het artikel zegt heel veel over de bezoekers van deze site.

    Helaas…

  21. Dit is kinderachtige teasing. Als je haar wil beschermen, doe je haar maar een zwart balkje voor de oogjes. Hoor.

  22. O, excuus. Je hebt de photo toch geplaatst, lees & zie ik nu. Uiteraard zie ik in dit soort treurigheden alleen maar een bevestiging van de juistheid van mijn opvatting dat op reis gaan vooral goed is voor ellende en mensen die daarvan houden.

Ik vind er dit van: