We zijn welkom op drasties

Lieve medebloggers, ik weet niet hoe jullie je voelen, maar ik voel me als een spreeuw, in een grote zwerm, zoekend naar een plekkie, hier en daar neerstrijkend, klaar om weer op te vliegen met de grote groep, want dat is overleven. Temidden van de vele opties op dit moment voor een nieuwe stek, trof ik vanochtend een – voor mij – oude bekende aan: drasties.

De websitebeheerder, JandeWit, een vent van wie we niet veel weten (ik had ooit het plezier hem te mogen interviewen, zie “Jan wil dat we genieten, zonder remmingen”), checkt vandaag bij zijn vaste reageerders wat ze denken van een paar vkbloggers erbij. Hem kennende is dat niet aanschuiven, maar meedoen, je wensen kenbaar maken t.a.v. lay-out, kleuren, rubrieken etc.

Ik copieer hieronder een stukje uit zijn hoofdredactioneel blog van vandaag:

“Iedereen krijgt zijn eigen logo boven ieder stuk dat hij/zij plaatst.
Ieder eigen blog wordt vermeld op de voorpagina van drasties, los van de categorien.
Geen enkele bezoeker hoeft dus nog te zoeken naar hun favoriete blog.

Er is geen censuur of directe controle, er moet slechts aan minimale algemene regels worden voldaan qua presentatie.
Er zijn op drasties al enkele VK-bloggers actief. Apiedapie, Ilona, Vogelman en Ramirezi veelvuldig. Anderen als onder meer Kuifje Simon, rudolfhendriques1 enz. sporadisch. Een voordeel van bloggen hier is dat Drasties zorgt voor moderatie van ongepaste reacties. Drasties heeft een groeiend aantal bezoekers van nu tot zo’n 3.000 per dag.
Graag zou ik een aantal mensen verwelkomen die goed over wetenschap schrijven.
En over religie. Er zitten ook geweldige dichters op het VK-blog. Fotografen zoals Ramirezi die hier al zijn eigen categorie heeft. Apiedapie en Ilona zijn hier begonnen.
Verder denk ik ook aan de VK-cartonisten. En expats, kunstenaars…
Zijn er mensen die zich kritisch bezig houden met het paranormale?=”

drasties logo
___________________________________________________________
Onder de streep (mijn eigen mening dus, van wie heb ik dat afgekeken …?) is:

Het interessante van drasties is dat het al een community is, met brede interesse, voor nederlanders in binnen- en buitenland. Drieduizend echte lezers per dag. Niet irritant commercieel. En bovendien heeft de moderator ruime ervaring met professioneel modereren. Zo heeft hij twee jaar lang op drasties de ikjesmoderatie voor de blogsite van de nrc verzorgd, toen het de nrc boven het hoofd groeide. De nrc-site linkte direct naar drasties. Daarbij is Jan erin geslaagd om een prima balans te vinden tussen modereren en vrijheid blijheid. De nrc, net als de Volkskrant ook aan het zwalken met zijn internetbeleid, heeft vorige week de moderatie weer zelf ter hand genomen. Zolang als het duurt. De site is overigens 100% onafhankelijk.

Ook op drasties zijn zeurkousen natuurlijk niet helemaal te voorkomen, net als hier op het vkblog. En soms strijkt er een troep scheldende paragnosten neer. Maar net zoals hier is negeren het beste medicijn.

De overgrote meerderheid van de reacties en onderlinge babbeltjes is soms net zo leuk of leuker als het bericht zelf. Ik heb drasties altijd de positieve tegenhanger van geen.stijl gevonden. Oprecht geinteresseerd in kunst, drama, poezie, nieuwtjes en het maken van een goede site. De site is dacht ik na geen.stijl ook de tweede in zijn categorie qua bezoekersaantallen en google-ranking in Nederland (maar dat moet JandeWit maar bevestigen of ontkennen, ik dacht dat een keertje te hebben gelezen, maar misschien is dit wel onzin).

Tot zover, je kunt JandeWit mailen via zijn site (linksbovenin: ‘contact us’). 

Bij de nrc maar vooral bij Jan, snik, is het voor mij allemaal begonnen. Ooit. Mijn gemoed schiet vol. Ik ga nu even wenen.

Advertentie

Auteur: Bas van Vuren

Schrijver - Rijmer - Kijker - Stemacteur - Kent beroemde mensen - Maakt liedjes - Doet iets met #ikjes - Want ja - Je moet toch wat

36 gedachten over “We zijn welkom op drasties”

 1. ‘k geloof dat ik niet drastisch genoeg ben voor drasties :-).
  ‘k had er wel een paar keer rondgekeken
  ook al voordat onze ontslagbrief in de inbox kwam.

 2. @Pilgrimheart: ik ga nu nog harder wenen. Snif. Bedankt.
  @maria-dolores: 🙂 er zit van alles en nog wat op drasties, hoor, en ik ben zelf toch ook niet echt drastisch? Of die lieve Ilona? Ramirezi? Schatjes allemaal. Bovendien: als we er met 10-20 binnenkomen, dan veranderen we de sfeer automatisch. Het wordt dan in feite een nieuwe site, kruising tusse vkblog en het bestaande drasties.

 3. @Apiedapie,
  ja, maar die klomp, heh?
  ich bin ein Europaeer, kein Kaaskop!
  er met een groter groepje binnenkomen, dat klinkt inderdaad aanlokkelijk.
  zag dat ze ook een expat zochten.
  benieuwd wat die dan moet doen, wat zijn rol is, zal ik maar zeggen.

 4. @maria-dolores, it’s world on the dutch and dutch on the world .. het klompje, of we het willen of niet, verbindt ons toch, net zoals onze taal. 😉
  Die expats moeten denken gewoon over hun ervaringen schrijven, wat bij ons ‘bloggers in het buitenland’ heet.

 5. Lijkt nog in de kinderschoenen te staan. Hoe zit het met de technische applicaties?

 6. @ZJ, drasties bestaat al jaren. Ik heb er zelf ook een rubriekje met mijn verhaaltjes en fotootjes. Zie http://www.drasties.com/?cat=66
  De restyling, voorzover ik heb begrepen, is korte termijn en kan mede worden afgestemd op wensen van vkbloggers. Iedereen zijn eigen avatar, zoals op het vkblog, overzichtje van laatste berichten, laatste reacties, en ik neem aan dat iedere blogger – binnen grenzen – zijn eigen lettertype, grootte, afmeting van foto’s etc – mag kiezen, misschien kan JdW daar nog helderheid over geven. Tot nu toe stuurde ik mijn stukjes naar hem op, en hij publiceerde, met een uniform redactioneel lettertype. Ik heb begrepen dat dat dus anders kan gaan worden, baas op eigen blog net als op vkblog. Het zal allemaal wel helderder worden de komende dagen.

 7. Als JDW ineens honderden VK-bloggers erbij krijgt, kan hij die redactie toch echt niet meer alleen zelf doen :-). Houd ons op de hoogte zou ik zeggen.

 8. @ZJ, zal ik doen. Nee, ik neem aan dat JdW dan iedereen net als op vkblog zijn eigen blogje geeft, met minimale moderatie van hemzelf. Dat was hij al langer van plan, het kan in feite al, als ik een inlogcode heb voor mijn rubriekje dan kan ik zelf gewoon mijn gang gaan. Dit gedoe met het vkblog kan het misschien versnellen. Want er is dus behoefte aan. Ik heb de link naar deze post met reacties naar hem gestuurd. Als je wilt kun je via ‘contact us’ op drasties direct met hem mailen over jouw plannen, misschien wil hij wel in de een of andere vorm helpen en/of meedoen.

 9. @Apie, ik heb even gekeken op Drasties. Mijn eerste indruk is dat het nogal onoverzichtelijk is. Alles staat kriskras door elkaar. Hoe kun je bijvoorbeeld een favoriete blogger terugvinden?

 10. Een idee van een verzamelpagina met ieders links erop lijkt me fijner. Ik ga niet meer in een club.
  Oja, dat durf ik nu wel te zeggen, die streep was een tip van mij naar louise, toen ik nog dacht dat dat louise was. Eén van haar/zijn/het’s eerste blogs als haar zijnde.

 11. Drasties is prima en JandeWit is oké. Toen NRC een paar jaar terug stopte met de mogelijkheid om op de Ikjes te reageren, heeft Jan de Ikjes-reageerders onderdak geboden. Grijp de kans, zou ik zeggen.

 12. @op zoek naar morgen, JandeWit denkt erover om elke blogger zijn eigen rubriekje en logootje geven, dacht ik. Het wordt dus anders en overzichtelijker dan hoe het er vandaag uitziet. Mij konden de drastieslezertjes via de rubriek "Apiedapie" (links onderin) al terugvinden. En het leuke is ook de ‘laatste reacties’, daardoor gaan mensen op elkaar reageren, in gesprek, op vkblog zeg je weleens iets, maar ziet dan niet of er iemand iets terug zegt, en na een uur weet je al niet meer waar je wat hebt gezegd.

 13. ik kijk nog even de kat uit de blogbosboom anders verdwaal ik Of zit ik ook al op Drasties,ik hou het niet meer bij

 14. Bedankt voor de tip, maar Drasties is niet wat ik zoek om neer te strijken.

 15. Drasties heeft een groeiend aantal bezoekers van nu tot zo’n 3.000 per dag.
  Ik heb er zelf met een weinig gangbaar stukje over de Chinese marine al 150 (waarvan 2/3 van buiten). En dan ben ik een kleine blogger. ’t Lijkt me niet echt een aanbeveling. Bovendien een site die actief naar het paranormale zoekt? Ik weet ’t niet.

 16. De blog beheerder Jan de Wit heeft mij ooit eens gevraagd of ie een blog van mij hier op het VKblog, mocht overnemen en op Drasties mocht plaatsen. Dat mocht natuurlijk. Voorlopig zit het Triumviraat in blik en dat zullen we zeker nog een tijdje aankijken. Er wordt daar hard gewerkt aan verbeteringen van het blog. Ik ben er nog niet helemaal uit en mijn uiteindelijk besluit waar we heen verhuizen zal toch na onderling overleg met de andere twee leden van het Triumviraat gaan.

 17. @martin, hehe, drasties zoekt bepaald niet actief naar het paranormale, integendeel ze laten juist vaak een kritisch tegengeluid horen. Ik denk dat JandeWit dat wil versterken, hoeft voor mij niet, maar het is zijn site.

 18. Van het Ikje zelf of van de nieuwe Ikjesrubriek? De Ikjesrubriek vind ik prima. Ik zagdat je een poging tot zelfnummering doet, maar zoals je ziet gaat dat alras fout. Men nummert niet (jijzelf) of je krijgt dubbele nummers omdat mensen zo ongeveer tegelijkertijd inzenden. Biedt WordPress geen functionaliteit daarvoor?

  Het Ikje zelf: mwah, qua schrijven. Wel een mooi mildsarcastisch analysetje van die ‘persoonlijke’ aanbiedingen. Of bedoelt AH dat ze jou die persoonlijk komen brengen?

 19. Neen, wel met een keidure premiumaccount waarschijnlijk, maar daar heb ik geen zin an.

  Analyse van het ikje moet je hier niet schrijven joh. Maar enfin. Het is goed. Het is wat het is. 😉

 20. Zozo – de haataap slaat alweer een heel ander toontje aan. Heel verstandig.

  Toen DSR elders iets soortgelijks deed, werd hem te kennen gegeven dat hij zich hier onmogelijk had gemaakt. Daar heeft DSR dan ook zijn conclusies uit getrokken door zijn bijdragen te staken.

 21. DSR, ik heb elders inmiddels de volgende verklaring gezet: Lieve lezers, (ja, ik zie in de statistieken dat er heel wat meer lezers zijn dan reageerders, factor 1,000 meer): het experiment “ikjes plaatsen” is met ingang van heden beeindigd. Waarom? ‘t Is niet echt mijn ding, het gedoe weegt niet op tegen het plezier. Omdat ik het goed wil doen, echt communiceren en er bovenop zitten met een kwinkslag hier en een kwinkslag daar, word ik te vaak uit mijn concentratie (op het werkelijke leven) gehaald. Met name het modereren van gezeur is gewoon niet plezierig, dan moet je echt helemaal niks anders in het leven te doen hebben om dat te willen. Niet voor mij dus. Ik ga me weer als vanouds en op mijn eigen tempootje en in mijn eigen ritme toeleggen op eigen content. Dank voor de belangstelling en tot ziens.

 22. Kwinkslag hier en kwinkslag daar. Ik lees vaak de boeken uit mijn ouders boekenkast en dat kwinkslagengedoe doet me herinneren aan Beekman en Beekman (Toon Kortooms) toen sr. iemand een pak ransel gaf.
  Klits klats klandere, van den enen wang op den andere.

 23. Nee joh, hardstikke leuk. Mijn ouders waren, net als ik, echte lezers en ik heb al de boeken meegenomen. Leren en linnen kaften. Ik heb thuis (Polen) een heuse bibliotheek (met zo’n gietijzeren snob wenteltrap vanuit de woonkamer) en daar zit ik dan heerlijk door de oude romans en (nog fijner) atlassen en de technische boeken van mijn vader te bladeren. Ga ik klinknagelconstructies bekijken die al 100 jaar niet meer in zwang zijn. Heerlijk.

 24. Ja, dat klinkt keigoed, vooral die wenteltrap, wel voorzichtig met van de leuning afglijden. Ik ben helaas te veel verhuisd, bij elke verhuizing zijn er kilo’s boeken met pijn in het hart de deur uitgegaan, op rommelmarkten, of, als ik van buitenland naar buitenland verhuisde, gewoon bij het oud papier, omdat daar toch niemand Nederlands kon lezen. Heel erg, eeuwig zonde maar het is niet anders.

  Ahum wel grappig om uitgerekend vandaag op deze thread (we zijn welkom op drasties) een praatje te maken. 😦

 25. Klopt, had ik nog niet eens in de gaten. Geweldige foto van DSR overigens. Zo stellen we hem voor. Enge oude mopperende buurman die de ballen lek steekt die in zijn tuin belanden.

 26. Leugens! *balsteekicoon*

  Je wilt toch morgen nog wel zo’n fraai Eindoordeel op je blog? DSR bedoelt maar.

Ik vind er dit van:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: