Geraniums maken nog meer mee (50)

geraniumsDe Schrijvende Rechter (DSR) is sinds vorige week op vakantie in Thailand. Maar man oh man, wat een goudgerand Eindoordeel liet hij achter. Het zou weleens het mooiste van dit jaar kunnen zijn. “Had dit ikje ook niet meegekund in het verse graf?” trapte hij naar aanleiding van een begrafenisikje van Anne van den Berg af.  Gevolgd door: “Wat een narigheid: het grootste cliché van de moderne tijd als opening, een oppassende ‘jongvolwassene’ (wie dat soort woorden over zichzelf gebruikt is al bijna op enkelpisdruipgerechtigde leeftijd), en een pedante pointe, rechtstreeks van Facebook. Geraniums maken nog meer mee. Eindoordeel: 3- (zegge: driemin)”

Ikjes zijn lezersanekdotes op de website van de NRC.  De reacties staan hier, aangeleverd door de Apiedapie Community van ex-NRC-reactanten, ex-Volkskrantbloggers en ex weten wij veels. Door middel van dit intro starten we vandaag de nieuwe ikjesweek en kijken terug naar hoe het vorige week was.

eekhoorntjeEr gebeurt natuurlijk nog veel meer op het blog. Rookie Timmerark  merkte daarover op: “Het is soms wel een heisa om alle threads uit elkaar te halen.” Waarop DSR uitriep“Ach man, er zijn eekhoorns die honderden plaatsen kunnen onthouden waar ze hun eikeltjes hebben begraven en jij kermt over een paar threadjes?”  

Hij sleepte hiermee volverdiend de Duimpjesbokaal in de duimpjesbokaalwacht (12 stemmen up, 2 neer), en een onbekend aantal reageerders piste in de broek. Met een welgemeend complimentje kan 100e reactielepeltjehet ook. Het leverde Riverside Blues vorige week het 100e-reactielepeltje op. “Gewoon chapeau. Leuk. Voorstelbaar. Daar gaan de handen voor op elkaar” zei hij in de richting van Letterzetter.

Leuk was het ook dat onze Indra weer eens kwam kijken, ondanks twee parttime jobs ver uitelkaar. “Ik word weleens vol onbegrip aangekeken als ik na een dag van 12 uur buffelen verklaar moe te zijn”, zei ze, en ging toen weer vlijtig stemmen op de Verkiezing van de Reageerder van het Jaar.  Zowel bovenaan, stem-hieronderaan als in het midden is het keispannend, mensen. Stemmen kan dagelijks, nog een week of twee. Ook op jezelf stemmen – mits met mate en met gepast schuldgevoel – is mogelijk. Heer Rozenwater: “Het druist tegen mijn aard in maar ik ga nu ook op mezelf stemmen. Ik kan toch moeilijk diegenen die op mij hebben gestemd in de steek laten?”

Dokter Piet Miske schond zijn beroepsgeheim, zoals wel meer ikjesgeile medici en andere ziekenhuismedewerkers voor hem, door smakelijk te verhalen over een in 1911 geboren patient die in de beslotenheid van zijn spreekkamer iets doms zei. “Delen ze brullend van het lachen ook suffe fotootjes van slapende patiënten met elkaar?” maakte een reageerder zich boos, “Kwartetten ze met röntgenopnamen? Spelen ze er blindemannetje mee in het bezemhok?”

Letterzetter parodieerde het geval met ” … de deur van de snijzaal ging open en een verlate studente kwam binnen. Ze wierp één blik op de snijtafel en riep: ‘Gottogot, is Jaap de Groot overleden?!’”

ideeenbusMopperkont bracht het volgende aan het licht:  “Ik heb begrepen, dat Mieke (Mieke Kerkhof, red., veelpleger en uitvinder van het uit het ziekenhuis klappen) in de personeelskantine van het ziekenhuis een bus heeft opgehangen, waarin collega’s briefjes met grappige voorvallen kunnen gooien. Dankzij haar goede relaties bij NRC is plaatsing in de krant dan een fluitje van een cent.”

Een bejaardenhuisikje van ene Max Schulte waarin hij denkt dat zijn moeder zenuwachtig zal worden van het zien van een lijkauto op de oprit kende maar liefst drie pointes. The original: Goh, Max, heb je een nieuwe auto?” Die van Letterzetter: “Even later, als ik met mijn moeder aan de arm het huis verlaat, ziet ze de wagen en roept: ‘Gottogot, wie is er nou weer overleden?’” En die van De Hikjesman: “Ah, daar bent u”, de receptioniste keek me bevreemd aan. “We hebben u drie dagen niet kunnen bereiken, nu moet ze weg, zo zijn de nieuwe regels, gecondoleerd nog”.

Een museumikje over het Rijksmuseum, waarin ene Ada Marius-van Eeghen door een suppoost wordt gemolesteerd omdat ze het waagde naar een foto achter glas te wijzen, leverde een paar goede Lekkerwegineigenlandtips op van onze reageerders.

Er hangt wel een beetje de geur van de dood, maar dat hoort bij kunst en musea.

Kees de Jongen raadde aan om eens naar “dat gemoedelijke Boymans in Rotterdam” te gaan. “Er is een reuze spannende attractie die je gewoon gedaan moet hebben. Iets met touwen. spiegelEn een kunststukje met spiegels dat je ook niet kunt overslaan. Verder tal van schilderijen van beroemde kunstenaars uit zo’n beetje alle eeuwen. Er hangt wel een beetje de geur van de dood, maar dat hoort bij kunst en musea.”

marleine dumas stedelijkHeer Rozenwater was afgelopen zondag naar Madeleine Dumas in het Stedelijk geweest: “Wat liepen daar leuke dames rond in scherp gesneden zwartjes jurkjes met een prachtige gouden strik om het slanke ranke middeltje. Die lieftallige wezentjes boden een beleggingsfolder van de Rabobank aan.”

kissometerLuvienna deed ook een duit in het zakje: “Weet je wat een echt leuk museum is? Micropia in Amsterdam, naast Artis. Ze hebben daar zelfs een Kiss-o-meter!”

“Is er helemaal niemand van zijn vriendjes die zegt, Onno, hallo? Neen hoor, hij vindt zijn route naar den Galg zelf.”

Riverside Blues was met andere dingen bezig, zoals de avonturen van burgemeester Onno Hoes, die voor een lopende camera aan een twintigjarige jongen meende te moeten vertellen dat die een “geile pijpmond” had. Het commentaar van onze man op de Filippijnen: “Ik verklap u, dat Onnogate heeft veel wat mij bezighoudt. De setting, de doorgroei, en dan de Apocalypse. Niet bij de zielknijper, neen lekker uithuilen bij een vreemde rat? Het idee, bij een chatter uit te huilen is van deze tijd, maar wat voorzichtigheid, is toch onno hoesmisschien ..? Neen hoor, lekker alle remmen los? Is er helemaal niemand van zijn vriendjes die zegt, Onno, hallo? Neen hoor, hij vindt zijn route naar den Galg zelf.”

Verder was er erg veel muziek vorige week. Onder het motto “Geen nacht zonder Bach” plaatste Mopperkont weer veel moois. Ook Letterzetter liet zich niet onbetuigd. Hij wees ons op onderstaande video, waarin Bach en een barokorkestje uit Amsterdam in een stadscafé te Doesburg allemaal wilde dingen doen met een blond Kaffee-Kantatesopraantje met ronde borsten en olijke ogen. Verder zien we een tenor met snor en stofjas, en een Muppetshowpianist met vlinderdas en bretels. Op het hoogtepunt van de klucht wordt een kopje koffie met veel gerinkel aan scherven gegooid. John Lanting is er niks bij. En dat orkest maar onverstoorbaar doorspelen.

Mopperkont leek wel een thuis tekortkomend likkebaardend gnuifmannetje toen hij opmerkte:  “Die rondborstige sopraan is helaas met een Amerikaan getrouwd en geëmigreerd. Ik heb meermalen op hetzelfde podium gestaan als zij en had alleen maar oog voor haar.”

Het moet gezegd, die sopranen mogen er zijn. Ze staan er meestal tintelend van genot bij en ze sperren hun keeltjes als leeuwerikjes open. Gelukkig dat die cantates vaak in de kerk spelen. Daar worden onzedige gedachten makkelijker de kop ingedrukt.

BachDat het ook anders kan bewijst een Duitse zanger die niet warm of koud wordt van het opwindend borstenwerk achter zijn schouder. Man, wat een bloemetje, en man, wat een stuk chagrijnig vreten, bist Du!

Mario ScreenshotGelukkig hebben we ook onze eigen reageerders nog die voluit meespelen, niet alleen hier op het internet, maar ook op TV en radio en in de schouwburg. In het Orkest van Nederland bijvoorbeeld, waarin Mopperkont in de slotaflevering op 22 december a.s. als zanger in het Brabantkoor zal deelnemen en waarin ook Warhoofd zijn geblokte sjaal en gouden keeltje heeft getoond in de eerste ronde. Helaas zal het daarbij blijven (video: Mario de Kort special, RTL). Weer dat stomme pianootje, Mario, leer je het dan nooit? Maar goed om je gebronsd gelaat weer eens op TV te zien. Kom eens langs, zouden we bijna zeggen.

VV Brown screenshotaWat er elders op het blog nog gebeurde? Nou, blogbaas dezes bleek een eigen twitter en facebookcommunicatiekanaaltje naar VV Brown te hebben en ontfutselde haar niet alleen een geheimpje, maar ze gaat nu op zijn verzoek ook nogeens een akoestische versie maken van Happy Xmas (War is Over) van John en Yoko. Heel fijn voor hem.

De feuilletons gingen lekker, zowel Timmerark (“Ik trek vaak

Deze diashow vereist JavaScript.

misbruikte vrouwen aan”) als Heer Rozenwater (over een Kerstslip met een pinguin) schreven door en raakten hun leed en ellende daarbij toch maar weer lekker kwijt. *plof*

Ook lekker zin om te schrijven? Stuur eens een ikje naar de krant.  Of scrol naar beneden en zeg wat het ikje van deze dag losmaakt. Voor je het weet staan dan jouw pennevruchten volgende week in het nieuwe intro. Inschrijven is niet nodig. Gewoon een reactie achterlaten. Mag met een fantasie-emailadres. De eerste reactie van een nieuwe reageerder wordt gemodereerd om te kijken of hij echt is. Het Ikjesdiscussieintroarchief valt elders op dit blog te raadplegen.

Feuilletons en levensverhalen of aanzetjes daartoe zijn welkom op apie@apiedapie.com. Kortom, het wordt weer een prettige week. En als je vindt dat het geen prettige week moet worden, ga dan vooral elders buurten.

Auteur: Bas van Vuren

Schrijver. Rijmer. Kijker. Kent beroemde mensen. Maakt liedjes. Holland Douze Points.

105 gedachten over “Geraniums maken nog meer mee (50)”

 1. MK dat kampvuurliedje is dan wel voor ’t slapen gaan bedoeld?
  Bij het ontwaken mentaal voorweken voor het : Niet Uit Te Stellen Dagprogramma, is het noem je dat niet …eh Minder Geschikt?
  ’n Regelrecht Draak?

  Mijn eerste uur bestaat uit Toonladders , accoorden?

  Like

 2. Riverside, beetje zitten stressen, je loopt nu al voor de 2e keen om het huis. Is er wat?
  Over ’n paar uur lanceert Apiedapie z’n Kerst intro.
  Zou hij gaan “pieken”?

  Vanaf hier , Lieve Apiedapie : Zeer bedankt wat je neer hebt gezet hier , gisteren, vandaag.
  Verwachtingen vooraf, had ik niet.
  Het plezier wat je er zelf aan beleerfd hebt , moet hebben, straalt er van af.

  Dank daarvoor, Mooie Kerst week, Deel je Licht met Anderen.

  Like

 3. Dank je beste Riverside, ook jij en al de jouwen alle goeds deze Kerstweek. Het intro staat er over anderhalf uur op, het was inderdaad weer een groot plezier om het bijeen te sprokkelen. Vele lichtjes stralen.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.