Geraniums maken nog meer mee (50)

geraniumsDe Schrijvende Rechter (DSR) is sinds vorige week op vakantie in Thailand. Maar man oh man, wat een goudgerand Eindoordeel liet hij achter. Het zou weleens het mooiste van dit jaar kunnen zijn. “Had dit ikje ook niet meegekund in het verse graf?” trapte hij naar aanleiding van een begrafenisikje van Anne van den Berg af.  Gevolgd door: “Wat een narigheid: het grootste cliché van de moderne tijd als opening, een oppassende ‘jongvolwassene’ (wie dat soort woorden over zichzelf gebruikt is al bijna op enkelpisdruipgerechtigde leeftijd), en een pedante pointe, rechtstreeks van Facebook. Geraniums maken nog meer mee. Eindoordeel: 3- (zegge: driemin)”

Ikjes zijn lezersanekdotes op de website van de NRC.  De reacties staan hier, aangeleverd door de Apiedapie Community van ex-NRC-reactanten, ex-Volkskrantbloggers en ex weten wij veels. Door middel van dit intro starten we vandaag de nieuwe ikjesweek en kijken terug naar hoe het vorige week was.

eekhoorntjeEr gebeurt natuurlijk nog veel meer op het blog. Rookie Timmerark  merkte daarover op: “Het is soms wel een heisa om alle threads uit elkaar te halen.” Waarop DSR uitriep“Ach man, er zijn eekhoorns die honderden plaatsen kunnen onthouden waar ze hun eikeltjes hebben begraven en jij kermt over een paar threadjes?”  

Hij sleepte hiermee volverdiend de Duimpjesbokaal in de duimpjesbokaalwacht (12 stemmen up, 2 neer), en een onbekend aantal reageerders piste in de broek. Met een welgemeend complimentje kan 100e reactielepeltjehet ook. Het leverde Riverside Blues vorige week het 100e-reactielepeltje op. “Gewoon chapeau. Leuk. Voorstelbaar. Daar gaan de handen voor op elkaar” zei hij in de richting van Letterzetter.

Leuk was het ook dat onze Indra weer eens kwam kijken, ondanks twee parttime jobs ver uitelkaar. “Ik word weleens vol onbegrip aangekeken als ik na een dag van 12 uur buffelen verklaar moe te zijn”, zei ze, en ging toen weer vlijtig stemmen op de Verkiezing van de Reageerder van het Jaar.  Zowel bovenaan, stem-hieronderaan als in het midden is het keispannend, mensen. Stemmen kan dagelijks, nog een week of twee. Ook op jezelf stemmen – mits met mate en met gepast schuldgevoel – is mogelijk. Heer Rozenwater: “Het druist tegen mijn aard in maar ik ga nu ook op mezelf stemmen. Ik kan toch moeilijk diegenen die op mij hebben gestemd in de steek laten?”

Dokter Piet Miske schond zijn beroepsgeheim, zoals wel meer ikjesgeile medici en andere ziekenhuismedewerkers voor hem, door smakelijk te verhalen over een in 1911 geboren patient die in de beslotenheid van zijn spreekkamer iets doms zei. “Delen ze brullend van het lachen ook suffe fotootjes van slapende patiënten met elkaar?” maakte een reageerder zich boos, “Kwartetten ze met röntgenopnamen? Spelen ze er blindemannetje mee in het bezemhok?”

Letterzetter parodieerde het geval met ” … de deur van de snijzaal ging open en een verlate studente kwam binnen. Ze wierp één blik op de snijtafel en riep: ‘Gottogot, is Jaap de Groot overleden?!’”

ideeenbusMopperkont bracht het volgende aan het licht:  “Ik heb begrepen, dat Mieke (Mieke Kerkhof, red., veelpleger en uitvinder van het uit het ziekenhuis klappen) in de personeelskantine van het ziekenhuis een bus heeft opgehangen, waarin collega’s briefjes met grappige voorvallen kunnen gooien. Dankzij haar goede relaties bij NRC is plaatsing in de krant dan een fluitje van een cent.”

Een bejaardenhuisikje van ene Max Schulte waarin hij denkt dat zijn moeder zenuwachtig zal worden van het zien van een lijkauto op de oprit kende maar liefst drie pointes. The original: Goh, Max, heb je een nieuwe auto?” Die van Letterzetter: “Even later, als ik met mijn moeder aan de arm het huis verlaat, ziet ze de wagen en roept: ‘Gottogot, wie is er nou weer overleden?’” En die van De Hikjesman: “Ah, daar bent u”, de receptioniste keek me bevreemd aan. “We hebben u drie dagen niet kunnen bereiken, nu moet ze weg, zo zijn de nieuwe regels, gecondoleerd nog”.

Een museumikje over het Rijksmuseum, waarin ene Ada Marius-van Eeghen door een suppoost wordt gemolesteerd omdat ze het waagde naar een foto achter glas te wijzen, leverde een paar goede Lekkerwegineigenlandtips op van onze reageerders.

Er hangt wel een beetje de geur van de dood, maar dat hoort bij kunst en musea.

Kees de Jongen raadde aan om eens naar “dat gemoedelijke Boymans in Rotterdam” te gaan. “Er is een reuze spannende attractie die je gewoon gedaan moet hebben. Iets met touwen. spiegelEn een kunststukje met spiegels dat je ook niet kunt overslaan. Verder tal van schilderijen van beroemde kunstenaars uit zo’n beetje alle eeuwen. Er hangt wel een beetje de geur van de dood, maar dat hoort bij kunst en musea.”

marleine dumas stedelijkHeer Rozenwater was afgelopen zondag naar Madeleine Dumas in het Stedelijk geweest: “Wat liepen daar leuke dames rond in scherp gesneden zwartjes jurkjes met een prachtige gouden strik om het slanke ranke middeltje. Die lieftallige wezentjes boden een beleggingsfolder van de Rabobank aan.”

kissometerLuvienna deed ook een duit in het zakje: “Weet je wat een echt leuk museum is? Micropia in Amsterdam, naast Artis. Ze hebben daar zelfs een Kiss-o-meter!”

“Is er helemaal niemand van zijn vriendjes die zegt, Onno, hallo? Neen hoor, hij vindt zijn route naar den Galg zelf.”

Riverside Blues was met andere dingen bezig, zoals de avonturen van burgemeester Onno Hoes, die voor een lopende camera aan een twintigjarige jongen meende te moeten vertellen dat die een “geile pijpmond” had. Het commentaar van onze man op de Filippijnen: “Ik verklap u, dat Onnogate heeft veel wat mij bezighoudt. De setting, de doorgroei, en dan de Apocalypse. Niet bij de zielknijper, neen lekker uithuilen bij een vreemde rat? Het idee, bij een chatter uit te huilen is van deze tijd, maar wat voorzichtigheid, is toch onno hoesmisschien ..? Neen hoor, lekker alle remmen los? Is er helemaal niemand van zijn vriendjes die zegt, Onno, hallo? Neen hoor, hij vindt zijn route naar den Galg zelf.”

Verder was er erg veel muziek vorige week. Onder het motto “Geen nacht zonder Bach” plaatste Mopperkont weer veel moois. Ook Letterzetter liet zich niet onbetuigd. Hij wees ons op onderstaande video, waarin Bach en een barokorkestje uit Amsterdam in een stadscafé te Doesburg allemaal wilde dingen doen met een blond Kaffee-Kantatesopraantje met ronde borsten en olijke ogen. Verder zien we een tenor met snor en stofjas, en een Muppetshowpianist met vlinderdas en bretels. Op het hoogtepunt van de klucht wordt een kopje koffie met veel gerinkel aan scherven gegooid. John Lanting is er niks bij. En dat orkest maar onverstoorbaar doorspelen.

Mopperkont leek wel een thuis tekortkomend likkebaardend gnuifmannetje toen hij opmerkte:  “Die rondborstige sopraan is helaas met een Amerikaan getrouwd en geëmigreerd. Ik heb meermalen op hetzelfde podium gestaan als zij en had alleen maar oog voor haar.”

Het moet gezegd, die sopranen mogen er zijn. Ze staan er meestal tintelend van genot bij en ze sperren hun keeltjes als leeuwerikjes open. Gelukkig dat die cantates vaak in de kerk spelen. Daar worden onzedige gedachten makkelijker de kop ingedrukt.

BachDat het ook anders kan bewijst een Duitse zanger die niet warm of koud wordt van het opwindend borstenwerk achter zijn schouder. Man, wat een bloemetje, en man, wat een stuk chagrijnig vreten, bist Du!

Mario ScreenshotGelukkig hebben we ook onze eigen reageerders nog die voluit meespelen, niet alleen hier op het internet, maar ook op TV en radio en in de schouwburg. In het Orkest van Nederland bijvoorbeeld, waarin Mopperkont in de slotaflevering op 22 december a.s. als zanger in het Brabantkoor zal deelnemen en waarin ook Warhoofd zijn geblokte sjaal en gouden keeltje heeft getoond in de eerste ronde. Helaas zal het daarbij blijven (video: Mario de Kort special, RTL). Weer dat stomme pianootje, Mario, leer je het dan nooit? Maar goed om je gebronsd gelaat weer eens op TV te zien. Kom eens langs, zouden we bijna zeggen.

VV Brown screenshotaWat er elders op het blog nog gebeurde? Nou, blogbaas dezes bleek een eigen twitter en facebookcommunicatiekanaaltje naar VV Brown te hebben en ontfutselde haar niet alleen een geheimpje, maar ze gaat nu op zijn verzoek ook nogeens een akoestische versie maken van Happy Xmas (War is Over) van John en Yoko. Heel fijn voor hem.

De feuilletons gingen lekker, zowel Timmerark (“Ik trek vaak

Deze slideshow vereist JavaScript.

misbruikte vrouwen aan”) als Heer Rozenwater (over een Kerstslip met een pinguin) schreven door en raakten hun leed en ellende daarbij toch maar weer lekker kwijt. *plof*

Ook lekker zin om te schrijven? Stuur eens een ikje naar de krant.  Of scrol naar beneden en zeg wat het ikje van deze dag losmaakt. Voor je het weet staan dan jouw pennevruchten volgende week in het nieuwe intro. Inschrijven is niet nodig. Gewoon een reactie achterlaten. Mag met een fantasie-emailadres. De eerste reactie van een nieuwe reageerder wordt gemodereerd om te kijken of hij echt is. Het Ikjesdiscussieintroarchief valt elders op dit blog te raadplegen.

Feuilletons en levensverhalen of aanzetjes daartoe zijn welkom. Kortom, het wordt weer een prettige week. En als je vindt dat het geen prettige week moet worden, ga dan vooral elders buurten.

Advertentie

Auteur: Bas van Vuren

Schrijver - Rijmer - Kijker - Stemacteur - Kent beroemde mensen - Maakt liedjes - Doet iets met #ikjes - Want ja - Je moet toch wat

105 gedachten over “Geraniums maken nog meer mee (50)”

 1. DSR was voor zijn vertrek inderdaad goed op dreef. Je zou bijna zeggen dat hij niet aan vakantie toe was, dus wat moet hij daar in vreemde oorden?

 2. Vertrouwen

  Mijn vaste pinautomaat heeft nukken. Alles gaat goed totdat het geld moet komen. Na lang wachten komt de mededeling: gelduitgifte niet mogelijk. Bij mijn derde poging staat er een mij onbekend meisje achter mij te wachten. Het duurt weer lang, en ik verontschuldig mij vanwege de kuren van het apparaat of mijn pas.

  Het gaat weer mis. Het meisje probeert of ze wel kan pinnen. Alles gaat goed bij haar, ik besluit het nog eens te wagen. Dan zegt ze: „Als het weer niet lukt, zal ik dan het bedrag voor u pinnen, dan maakt u het aan mij over?” De vierde keer gaat het goed.

  Guido Janssen

 3. De nrc -in- flow. Wat ’n land eerst de begrafenis auto die misschien wel voor [gemodereerd]
  Nu ’n pc die niet snel genoeg contact met het netwerk maakt.
  Het niet-geld kunnen ontvangen, terwijl het er wel is, is voor mij ’n bijna maandelijks bekend verschijnsel.
  De ene atm van BdO maakt makkelijker contact met het ING netwerk, dan de ander. In hetzelfde winkel centrum.

  Het elkaar giraal helpen is nieuw. Voor mij.

  Per winkel centrum zijn er zo’n 7 of 8 atm’s ’t lukt altijd wel ergens.

  Wanneer je per winkel centrum (Shopping Mall = SM) werkt leer je de plekken der atm’s vanzelf kennen. Per wijk, per stad.

  Het periodiek overmaken van ING naar BdO heeft als nadeel, dat wanneer iemand ergens wat langzamer is, je geld “zoek” lijkt. Duurt ’n week. Dat verschijnsel is voor mij zeer ongezond.
  Dus pin ik houd de lijn wat korter. Tot 20.000 Peso per keer./24 uur.

 4. Beste riverside, ik heb nu tot twee keer toe een bijzonder ongepast “grapje” en verwijzing naar een andere reageerder (m/v) moeten modereren. Hierboven en een bijna identieke in de reacties bij het intro van de vorige week. Nu graag ophouden. Liefst zonder discussie op de site (via email naar mij kun je natuurlijk altijd om toelichting vragen c.q. nadere toelichting geven als je daar behoefte aan hebt).

 5. Verhikje

  Tegenslag

  Mijn vaste condoomautomaat heeft nukken. Alles gaat goed totdat de condooms moeten komen. Er komt niets uit de automaat. Bij mijn derde poging staat er een mij onbekend meisje achter mij te wachten. Het duurt weer lang, en ik verontschuldig mij vanwege de kuren van het apparaat.

  Het gaat weer mis. Het meisje probeert of het bij haar wel lukt. Alles gaat goed bij haar, ik besluit het nog eens te wagen. Dan zegt ze: ‘Als het weer niet lukt, zullen we dan lekker mijn condooms gebruiken, probeer je de automaat later maar weer?’
  De vierde keer gaat het goed.

  Guido Gazelle

 6. Bij Letterzetter.

  Groei
  Er zijn er , die hebben in hun schooltijd, hoe krijg je zo’n condoom nu uit die winkel naar de goede plek?
  Er zijn er , die naar de dokter gaan, zich laten steriliseren zoals ik, , blijven opletten , wie je verleid, , er zijn er bij die blijven bij je voor je Levenskunst, ze blijven in andere zaken hangen?

  De condoomautomaat is voor mij geschiedenis, zoals wel meer in mijn leven geschiedenis is.
  Bevrijd loop ik dus langs de condoomautomaat.
  Die prachtige mevrouw, bij de automaat,veel genoegen. , veel plezier.

  Welke reactant ben ik vergeten te noemen?

 7. Mijn vaste vriendin heeft nukken
  (om apiedapie werk te besparen voor te zijn heb ik de rest zelf maar gemodereerd)

 8. Luvienna december 15, 2014 om 15:12

  Haha, Luv :-). Deze levert je een stem van mij op. Morgen. Sowieso een schande dat ik nog niet op je gestemd hebt. Maar je staat al maximaal hoog, gezien het feit dat de schrijvende kanonnen voor iedereen onbereikbaar zijn. Dus echt nodig had je het nu ook weer niet.

 9. O ja, en een puik Intro weer. Ik was het bijna vergeten te zeggen omdat het zo gewoon lijkt. Maar dat ís het niet, ook al maken we het wekelijks mee.

 10. Over welk lief meisje heb je het hier in bijzonder, Kees? Jij bent trouwens een lieve jongen, blijkens je reactie op 16:16. Jaja, 50 keer al weer, maandagmiddag om 13h00, zonder enige hapering. Ziekte, ongeval, vakantie, grote drukte, slecht humeur, het maakte allemaal niet uit, dat ding verscheen. Hoelang gaat dat nog goed? We maken in ieder geval de 52 af, zou ik zo zeggen, daarna maar weer eens reviewen.

 11. Dank je Kees! (ik stem ook vaak op jou, hoor. Zal ik morgen weer doen – gelijk oversteken 😉 )

 12. Al 11,846 reacties gekregen in 2014, eigenlijk best wel veel. Da’s bijna 1,000 per maand toch? Zo’n slordige 40 per dag. Ga er maar aan staan! 😀 En bedankt he ….

 13. Jij bent ook een lieverdje Apie, met elke week stipt en trouw een vers fraai intro.

  We moeten maar eens kijken of we geen reageeerders-inzamelingsactie kunnen organiseren, om onze waardering extra te tonen.

 14. opmdat György Konrád mijn grote hongaarse nog levende idool is, heb ik voor hem een ikje gemaakt, mijn eerst ikje, wat mij betreft een klein bijzinnetje maar toch het vermelden waard.
  Mijn eerst ikje wil ik graag opdragen aan mijn moeder Els omdat ze tijdens de hongaarse opstand onze hele voorkamer had volgestouwd met levensmiddelen zodat wij bloedjes het hier in Amsterdam Oost in ieder geval goed zouden hebben.

  Komtie:

  Evve nickja

  éjszaka!! minde evve nickja
  es benne nickja Gyoiörgytik
  de élsz bēnno mämmimár
  söttet mennysorgzág

  Csilla pikkelgyotte gok
  evve nikja ickjo mélyck
  éjszaka!! és ni so far
  a víz mi primösc nickja!

  Hij is nog mooier met een czardas

 15. Apiedapie december 15, 2014 om 16:34

  “Over welk lief meisje heb je het hier in bijzonder, Kees?”

  Het meisje uit het Ikje natuurlijk Apie!

 16. @Basta, da’s een mooi moppie muziek. En lief dat je je eerste ikje aan je moeder opdraagt. Ik kan er geen chocola van maken, ook Google Translate slaat op tilt. Waar gaat het over?

 17. Als je hem even hardop in jezelf voorleest ben je er zo uit, éjszaka!! is tjakka!! meer verraad ik niet. Ik vind het wel een hele klus zo’n ikje. Ik ben alvast aan mijn tweede begonnen ondanks het feit dat niemand mij begrijpt.

 18. Beste mensen van de Apie site,
  ik wens jullie veel plezier bij de finale van de lopende verkiezingen, een lekker toastje van Ma Beelen bij de Sissiefilm met Kerstmis en tenslotte een spetterende Nieuwjaarsduik in Scheveningen waar Luvienna met warme doeken en drank in de weer zal zijn.

  Ik ben een paar weekjes richting Andalusië, at the bright site……….

 19. Ik kan er ook geen touw aan vastknopen, maar wat moet het heerlijk zijn om een Hongaarse violist te zijn

 20. Ha, moet meteen denken aan Armando uit de tijd dat hij rondtrok met Nello Mirando, mooie zondagmiddagen in het Kurhaus te Scheveningen, late doordeweekseavonden in Amsterdam. En natuurlijk als klein jongetje met papa mee naar “de Joegoslaaf”, waar deze muziek me met de paplepel is ingegoten.

 21. Lieve herinnering
  Koesteren doe ik je
  Je geeft me dat kleine Ogenblik wat ik zo graag
  wil delen., ’n lach, ’n naam , die ik zo graag wil vergeten

  Toen ze wegging voelde ik me bevrijd
  Na mij, is ze de weg kwijt geraakt
  Ooit zei ze, Riverside, , Je boeit me zo, zo veelzijdig

  Ik zag haar onlangs, fier, onverschrokken
  De geestelijke armoede straalde er van af.

  Enige gelijkenis met enige reactant, in welk treurnis proces ook berust op toeval.

  Vandaag geen tijd voor mensen, die met de verkeerde partner bij de condoomautomaat staan.

  Waarom blijven sommige mensen zo luidruchtig Puber?

 22. Toyota Prius

  Zonder de maximumsnelheid volledig te benutten rijd ik met mijn vrouw in onze Toyota Prius op een stille A28. In mijn spiegel zie ik op de linkerbaan een rood wagentje van een sportief model snel dichterbij komen. Terwijl ik ons gesprek vervolg, realiseer ik me op een gegeven moment dat we allang gepasseerd hadden moeten zijn.

  Ik kijk naar links. Het afgeremde Alfaatje blijkt volgepropt met vier forse jongens die grijnzend een A4’tje tegen de zijruit houden. Op het blaadje is in koeieletters geprint: ‘FUCK HYBRIDS’. Helemaal foutloos gespeld. Dan spuiten ze ervandoor: Men With A Mission.

  Janwillem Snieder

 23. Voor Timmerark

  Oorspronkelijk

  Ze kwam langs . vroeg is dit wat?
  Wij zeiden , Ja het is hier wat.
  Ze trok bij ons in, gastvrij als wij zijn,
  Vanaf ’t begin moet ze gevoeld hebben dat
  zo heel in het algemeen het Plezier in het Leven door ons
  op ’n andere manier werd ingevuld dan ze gewend was

  Vanaf het Begin moet ze geestelijk op haar tenen gelopen hebben
  wij maakten allen wat, , goed of slecht, we vulden ons huis
  Ze haalde dat zelfde huis ’n beetje, bij beetje, leeg.

  Tot op enig ogenblik, zo in de maand, dat de dagen wat korten
  zonder ’n Woord te zeggen kwam ze niet meer
  dat kan.

  Om dat aan belangstellenden te laten zien wandelde ze naar de boekenafdeling van de Bijenkorf, waar men haar wel herkende
  Je ziet er stralend uit, zei men daar, dat klopt zei zie : ik ben daar weg, dat geeft ’n goed bevrijdend gevoel.

  Ons Huys krijgt iets van de oude Scheppingsdrang terug.
  Haar naam, willen we aan de wind meegeven.

  Daar gaat het Verhaal over Timmerark.
  Het is ’n pseudo rouw proces, ergens waar je niet thuis hoort ga je uitzelf weg.
  Opgeruimd staat netjes.
  Het is ’n beetje als When the Saints als treur lied, daarna als de overledene begraven is, het Leven gaat door.
  Dat is het Verhaal.

  Tears of Grief, Plus Vreugde om Leven te Delen.

  Enige gelijkenis van bovenstaand met de werkelijkheid berust op zuiver toeval.

 24. “Zonder de maximumsnelheid te benutten ….”? Zeg nou gewoon eerlijk dat je 78 km/h reed, Janwokkel. En kijk ietsje minder naar je vrouw of voor je uit. Als een volle Alfa met jongens de tijd heeft om je te spotten en het papier op te houden, dan reden ze al een hele tijd naast je hoor.

  Wel goed te weten dat ze het blaadje met de koeieletters tegen de zijruit en niet de achter- of voorruit hielden, hoewel we dat al wel hadden begrepen. Toch voor de zekerheid: was het wel de rechterzijruit?

 25. Janwillem in een Prius. Plusfour, voet in forse wandelschoen naast het gaspedaal want cruisecontrol. Vrouw met bloempotkapsel. Opzij op de achterbank. Rijdt nooit in de spits. Oud-leraar Engels op het lyceum.
  Kouwekakhumor.

 26. Passende karakterschets Letter, ik zie hem voor me, maar dan als leraar Duits. Het typetje van Bie, kom, hoe heet-ie ook alweer.

 27. Janwokkel. Haha, apiedapie heeft tenminste de moeite genomen om even te googelen op de naam van de schrijver. Het doet er minder toe dat het kunstwerk niet is ontworpen door Janwillem maar door zijn vader.
  Autorijden getuigt sowieso niet van enige betrokkenheid bij het milieu, maar een Toyota Prius is natuurlijk verre te prefereren boven een stinkend en vervuilend Alfatje. Als subtiele wraakneming op grove belediging van stelletje patjepeeers mag dit ikje als geslaagd worden beschouwd.

 28. Nou moe, wat is er mis met een mooie Alfa Romeo? Ik rij ze al sinds mijn achttiende levensjaar en heb nog nooit gestonken noch met de laatste modellen echt heel veel meer vervuild dan gelijkwaardige concurrenten.

  Mensen in een Prius of andere inferieure auto uitlachen – en dat zijn ze dus in feite allemaal – ja, dat mag natuurlijk niet. En doe ik alleen als ik stomdronken ben.

 29. Heel voorzichtig stomdronken voorbijsnorren dus, want wie zijn Alfaatjes neus schendt schendt zijn Alfaatjes aangezicht.

 30. apiedapie
  Ik heb niets met auto’s , maar smul elke zaterdag van de auto-columns in NRC van Bas van Putten. Afgelopen zaterdag over de Volkswagen Golf GTE hybride. hieronder de laatste alinea van zijn kostelijke verhaal.

  “Als de stroom op is, geeft de boordcomputer snel 1 op 16 aan, wat een simpel benzine-Golfje ook haalt. Bij de GTE lever je ten opzichte van de gewone Golf bovendien 100 liter bagageruimte in, die batterijen moet je ergens kwijt. In dat licht bezien is de stekker-Golf weggegooid geld, terwijl het verder de auto is die je van Volkswagen mocht verwachten, comfortabel en subliem gemaakt, in de elektromodus fluisterstil. Maar GTE, ga weg. Een zithoek op wielen met de dynamiek van Koffietijd, dat is het. Had hem DE genoemd.”

 31. Het is weer een geweldig begin van de week ondanks een dubbele sneer, geeft niet, in de Ark is plaats voor iedereen.

 32. Interessant hoor al die verhalen uit de oude doos over zoutkorrels ed, maar het is al te lang geleden dat we hier iets hebben vernomen van de goddelijke danielle deniese, the queen of opera

 33. Ja, da’s toch wel een heel erg lekker hapje dat je daar aan ons voorstelt, Mopperkont. Waar haal je ze vandaan? Ze is mooi, ze is sensueel, en ze weet het. En daarom mogen wij mannen, ik althans, ook dat aspect van haar benadrukken, los van de zangkwaliteiten.

  Fascinerend in dit filmpje is de man met de hobo, hoe zijn ogen er bijna uitrollen, hoe hij zijn rietje bijna inslikt. Zou ik ook doen. Dat rietje ging doormidden! En zijn instrument kreeg daarmee een gans andere lading.

 34. Maar het hoeft niet altijd Bach te zijn hoor. Ook Mozart kan opwindend zijn. Hallelujah! Dat zo’n componist zijn stokje recht houdt met zo’n kronkelend wezentje voor zich.

 35. Geen nacht zonder Bach. Sich uben im lieben uit cantate 202

  Sich üben im Lieben,
  In Scherzen sich herzen
  Ist besser als Florens vergängliche Lust.
  Hier quellen die Wellen,
  Hier lachen und wachen
  Die siegenden Palmen auf Lippen und Brust.

 36. apiedapie
  dsr zal weer weer beginnen over gnuifmannetjes, maar ik zie danielle nu eenmaal liever dan een hoefbekapper.


 37. De tijd gaat snel

  Al dertig jaar trek ik wekelijkse baantjes; in de andere helft van het zwembad is er dan bejaardengymnastiek. Tijdens het zwemmen en het aquajoggen praten de oudere deelnemers elkaar altijd even bij over vakantie, zieken, gestorvenen et cetera. Zulke gesprekken gaan vaak nog door in de kleedhokjes. Ik hoor iemand zeggen: „De tijd gaat toch zo snel, he!” Een ander beaamt: „Ja, een week is zo voorbij.”
  Na nog wat geheen-en-weer verlaten beide deelnemers de kleedruimte:
  „Nou, Jo, prettig weekend!”
  „Ja, dank je, Truus, jij ook een prettig weekend!”
  Het is dan maandagochtend half elf.

  Bets Veenhuis

 38. als een ikje weinig om het lijf heeft, ben ik geneigd om op alle slakken zout te gaan leggen. Wekelijkse baantjes is misschien formeel niet fout maar niet mooi, een e te veel. Geheen-en-weer schijf je volgens mij ook niet zo, maar zo geheen en weer. Als het gaat om bejaardengymnastiek kan dat ‘ oudere’ voor ‘ deelnemers’ rustig worden weggelaten.
  Het uitgeschreven et cetera staat nogal overdreven. Waarom niet gewoon etc. of is Bets soms lerares klassieke talen ?

 39. apie
  Wat ben je toch een positivo. Die bejaardengymnastiek lijkt me later ook wel iets voor jou.

 40. @Mopper, waarom zouden wekelijkse baantjes niet kunnen bestaan? Is toch gewoon een bijvoeglijk naamwoord?
  Geheen-en-weer: als heen-en-weer koppeltekens heeft (en dat heeft het) dan geheen-en-weer ook.

 41. @mopperkont, nee later trek ik mijn eigen baantjes en loop mijn eigen rondjes. Om me daarna in de armen van mijn liefste te vlijen. Heerlijk, was het maar vast zo ver!

 42. Luvienna
  je hebt helemaal gelijk. Alleen in combinatie met een werkwoord krijgt heen en weer geen koppeltekens. Jij doet vanavond vast mee aan het nationaal dictee.
  Ik blijf wekelijks (een keer in de week) mooier vinden.

 43. @Mopper, nee, ik doe niet mee met het dictee (hee, dat rijmt drievoudig!) Sterker nog, ik heb nog nooit meegedaan, het trekt me niet erg. Ik kan behoorlijk muggezifterig zijn qua taal en spelling, maar ik hou ook van neologismen. Tenminste, zolang het niet een excuus-taalfout is.

 44. Luv
  Door het optreden van de schrijver chabot gisteravond bij het dagelijkse Pauw ben ik toch wel benieuwd naar het jaarlijkse dictee.

 45. @Mopper, Pauw heb ik gisteren niet gezien. Misschien dat ik vanavond een blik waag aan het dictee.

 46. @mopper, je had het over bejaardengymnastiek of over het neervlijen in de armen van mijn liefste? Dat laatste doe ik uiteraard regelmatig, voor het eerste ben ik nog een tikkie te jong.

 47. apiedapie
  over neervlijen in de armen van je liefste gesproken. Dat is uiteraard een prive-aangelegenheid, maar Shostakovitch heeft het aangedurfd om een heftige vrijpartij in muziek uit te beelden en die muziek laat weinig aan de verbeelding over. doorspoelen naar minuut 7.40


 48. Paspoort

  Onze dochter ging met haar baby van zeven weken naar de fotograaf om een pasfoto te laten maken.
  De fotograaf verzekerde haar dat de foto aan alle eisen voldeed. Op naar het gemeentehuis van Utrecht voor de aanvraag van het paspoort. Dat had nogal wat voeten in de aarde: er moesten drie deskundigen aan te pas komen om uiteindelijk goedkeuring aan de foto te geven.
  Na het uitwisselen van de gegevens zei de baliemedewerkster: „U hoeft niet mee te komen om het paspoort op te halen.”
  Waarop onze dochter antwoordde:
  „Nee dat kan hij wel alleen hoor!”

  Marie José Heijstraten

 49. Wat zal oma trots zijn op zo’n gevatte dochter en zeker nu ze ook nog in de krant staat.

 50. Mopperkont, zou je eens naar je emailadres willen kijken? Er staat een typefoutje in, vandaar dat je iedere keer in het moderatiefiltertje komt (als “nieuwe” reageerder) en ik je er handmatig moet uithalen en je avatar aanpassen. Ik doe het graag natuurlijk. Maar och, als het niet hoeft ….

 51. Als er ondersteuning nodig is, van het hoofd, dan mag de hand niet zichtbaar zijn, maar moet zich onder de kleding bevinden
  De aanvrager is een baby, peuter of kleuter jonger dan zes jaar. In dat geval gelden voor de pasfoto
  minimumvereisten.
  Dit zijn alle in deze fotomatrix opgenomen acceptatiecriteria met uitzondering van:
  – categorie 5 HOUDING de elementen ‘ogen op een horizontale lijn’, ‘hoofd gekanteld’ en ‘schouders recht’;
  – categorie 6 UITDRUKKING de elementen ‘neutrale blik’, ‘recht in de camera kijken’ en ‘mond gesloten


 52. Jaarverslag

  Gisteravond, in de pauze van een prachtige uitvoering van het Weihnachts-Oratorium, kwam het gesprek op taalkundige hilariteiten.
  Een vriend, die uit hoofde van zijn beroep veel jaarverslagen leest, had de topper.
  Op de eerste bladzijde van een van de gelezen jaarverslagen deelde de raad van bestuur mee dat de onderneming aan het begin van het jaar aan de rand van de afgrond stond.
  Twee alinea’s later: „Gelukkig hebben we een stap voorwaarts kunnen maken!”
  Jet Rombouts

 53. De heren hebben de tekst uit het slotkoraal can cantate III wel erg letterlijk genomen.
  ” Herrscher des Himmels, erhore das Lallen (Duits voor stamelen)”

 54. Op zich een grappige clou maar ik vind het geen Ikje; het is meer iets voor de achterkant van Onze Taal. En waar er geen overbodige laatste zin is, is er wel een overbodige eerste zin: wat heeft de uitvoering van het Weihnachts-Oratorium ermee te maken? Of is dat toegevoegd voor het plezier van Moppertje? Leest Jet stiekem mee op Apie’s blog?

 55. Volgens mij heeft die vriend deze “topper” niet uit een jaarverslag, maar uit een – zeer oud – moppenblaadje. Maar gelukkig weten we nu wel dat Jet naar een prachtige uitvoering van het Weihnachts-Oratorium is geweest.

 56. Sorry, was een beetje traag met plaatsen, zodat mij inmiddels het gras voor de voeten is weggemaaid.

 57. Ad Hok december 19, 2014 om 16:18

  Altijd leuk om je te lezen Ad. Bij dezen een stemadvies aan de anderen: maak het hokje van Ad eens rood!

 58. Luv en Apie, die eerste alinea is juist heeeel belangrijk, want slaat twee vliegen in 1 klap. Jet laat zien dat ze niet van de straat is en de NRC-gansjes hebben weer een actueel ikje want het is immers al bijna weer Weihnachten?!

 59. ad hok
  Het is maar goed dat dsr op vakantie is, anders viel hier nog minder te maaien.

 60. Stel
  In de koffiepauze van Andre Rieux “Laat de Beentjes ook met Kerst rustig Dansen” kwam het gesprek op ‘hoe Verzin je ‘t”.
  Mijn Vriend expert in het Lezen van Onderhoudend & Verantwoord Lezen Had de volgende, die de aanwezigen bekoorde:
  Tralala ,a retteketet.

 61. De muziek die Jet en haar jaarverslaggever inspireerde tot dit ikje. Geen levende beelden maar wel de beste geluidskwaliteit.

  Cantata for the Third Day of Christmas
  (Weihnachts-Oratorium III)
  1. (24.) Chor
  Herrscher des Himmels, erhöre das Lallen,
  Laß dir die matten Gesänge gefallen,
  Wenn dich dein Zion mit Psalmen erhöht!
  Höre der Herzen frohlockendes Preisen,
  Wenn wir dir itzo die Ehrfurcht erweisen,
  Weil unsre Wohlfahrt befestiget steht!

 62. MK ingegeven door moet je mij horen, ben ik even goed? Voila, daar spuit het snobisme de Cyber in.

  Was ik toch bij de Vondel’s Nieuwjaars……’t is ’n ritueel intro, waar ik over heen gegroeid ben.
  Oh , natuurlijk als je er nog ontvankelijkvoor bent,: Zo was u bij Bach , maar heeft u nog kaartjes kunnen kriijgen, of zaten ze in het kerstpakket?

  Aan de andere kant van de as :Voor Velen Van U – ligt Andre Rieux. In dit geval voor mij.

  Dank als gewoonlijk , voor het uitzoeken , plaatsen van Video.
  Het is super wakker worden: De laptop staat naast het Bed.

  Ik zal merendeels blazen. Lange noten. Het Geheim van constante kwaliteit.
  Als je op enig niveau wil spelen, is het eerste uur, op het losmaken , soepel maken gericht., ’n eerste stap.Het Aardige komt daarna.

 63. Terzijde
  ’n Echtpaar heeft recht op privacy.
  Dan wordt do “HET” , ’n stil domein zichtbaar.
  Dat wil ik niet weten.
  Maar ik lees het.
  Zal je maar gebeuren.

  De één wordt aangesproken op
  Beschikbaarheid, Bereidheid, Maslov 5 zeg maar
  de Ander glijd in ’n domein, waar er in gezogen niet
  gelijk staat met “Cyclus doorbreken”.

  Beterschap beloven is er wel, maar het Vunzige
  Broeierige is sterker. Lijnen naar “Help Mij”,worden geschuwd

  Daar gaat de Een afgeserveerd, zonder Veel Eer
  Daags daarna komt de Ander, in deze Setting zal hij Slagen.

  Uit Beslagen ruiten.
  Riverside drinkt ’n glaasje Spa.

  Van Lieveerlee surf ik Facebook naar ’n paar namen, zie wat video’
  s.
  Wat hebben veel mensen aardige smaken & voorkeuren als het om prentjes & videootjes op fb gaat.

  Ik voel me ’n voyeur, Soms.


 64. Installeren

  Mijn nieuwe smartphone heeft een applicatie die constant meeluistert en op onverwachte momenten besluit dat ik ‘iets’ met de app wil doen. Zo vraagt hij mij geregeld zonder voor mij herkenbare aanleiding: „What would you like me to do?”
  Dit keer antwoord ik verveeld: „Nothing please.”
  Hij denkt even na, waarna hij besluit me op weg te helpen:
  „I can’t find nothing, please install nothing and try again.”

  Jan R. Lunsing

 65. Verhikje

  Ze geloven toch wel alles

  Mijn rechterduim heeft een eigenschap die hem constant doet bewegen en op onverwachte momenten besluit dat ik ‘iets’ met hem moet doen. Zo schiet hij geregeld zonder voor mij herkenbare aanleiding in mijn mond en hoor ik: ‘Suck me!’
  Deze keer besluit ik er niet op te kluiven.
  Er gebeurt even niets, waarna hij besluit om me te helpen.
  Hij vliegt over mijn smartphone en tikt dit verhaaltje.
  Weer een kloof naar de burger toe beschreven.

  Jan Radeloos Lunsding

 66. Toegegeven consumenten electronica, alle andere produkten, die om info vragen. Geweldig leuk. Aardige misverestanden. Vast ’n rubtiekje van Het Beste etc. Mijn omgeving bestaaat uit deels bovengemiddeld technisch inzetbare aardige mensen.
  Grappen, dingsigheden, oh kijk er even na, wil je?
  Ik krijg al stress bij ’n website als ik de “doorgaan” knop in het kleurengeweld niet kan vinden.
  Bij “Sheet music” kan ik voor “other” kiezen, Kijk daar heeft men aan mij gedacht.

  Geef dit aan, vul verder aan. Aan ’t eind soms uw credit card nr.
  Heb ik niet. heb ik ’n half uur in Dromenland?

  Wachten nu op het volgende software “ikje”.

  Dag, dag, mooi weekend/

 67. 100

  ‘hard times come again no more’ een gevoelig kampvuurliedje van de zusjes Mc Garrigle, wie kent ze nog ?

 68. MK dat kampvuurliedje is dan wel voor ’t slapen gaan bedoeld?
  Bij het ontwaken mentaal voorweken voor het : Niet Uit Te Stellen Dagprogramma, is het noem je dat niet …eh Minder Geschikt?
  ’n Regelrecht Draak?

  Mijn eerste uur bestaat uit Toonladders , accoorden?

 69. Riverside, beetje zitten stressen, je loopt nu al voor de 2e keen om het huis. Is er wat?
  Over ’n paar uur lanceert Apiedapie z’n Kerst intro.
  Zou hij gaan “pieken”?

  Vanaf hier , Lieve Apiedapie : Zeer bedankt wat je neer hebt gezet hier , gisteren, vandaag.
  Verwachtingen vooraf, had ik niet.
  Het plezier wat je er zelf aan beleerfd hebt , moet hebben, straalt er van af.

  Dank daarvoor, Mooie Kerst week, Deel je Licht met Anderen.

 70. Dank je beste Riverside, ook jij en al de jouwen alle goeds deze Kerstweek. Het intro staat er over anderhalf uur op, het was inderdaad weer een groot plezier om het bijeen te sprokkelen. Vele lichtjes stralen.

Ik vind er dit van:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: