Er is iets gebeurd! Wat? Iets gevaarlijks (86)

vuurwerkEr is iets gebeurd! Wat? Iets gevaarlijks. Waar? Ergens in de Randstad. Zijn er gewonden? Daarover berichten we later. Is het een aanslag? Valt nog niets over te zeggen. Is er iets meer bekend? Op dit moment nog niet. Is het wel nieuws dan? Jazeker, een flard, maar het is nieuws.

Met deze developing story – geplaatst door pawi – werd vorige week een breaking news serie zonder weerga geopend. Verslaggevers berichtten over verontrustende ontwikkelingen vanuit het hele land. Heer Rozenwater was ooggetuige van erge dingen op Sales Amsterdam. Blogbaas dezes hoorde knallen tijdens het jaarlijkse Vuurwerkfestival op Scheveningen (overigens met een glaasje champage en een toastje gerookte eendenborst in de ene hand en zijn geliefde aan de andere hand; beiden zielstevree op het dakterras van museum Beelden aan Zee). Timmerark meldde een burenruzie op de oude Osdorperweg.

“Wat er door me heen ging? Gelukkig nog niks, geen mes, geen kris, maar je ken erop wachten.”

Daar op het IJ zwom ook verslaggeefster Luvienna. exclusief voor A. Dapie News Channel “Ik zie veel mensen”, watertrapte zij, “een beetje water en heel veel boten en bootjes. Terug naar de studio.” Pawi, die gedurende de dag haar plaats als anchor meer dan bewees, nam het over: “In de studio hebben we een interview met een van de omstanders. “Wat hebt u gezien en wat ging er door u heen?” “Nou wat een belevenis, erg druk, je ziet niks, er zijn de hele tijd botsingen tussen de gasten en de bewoners van de stad, ik zie nog geeneens de oude prinses” “Wat er door me heen ging? Gelukkig nog niks, geen mes, geen kris, maar je ken erop wachten.”

“Wat een dag zeg. Ik sprak zojuist een taxichauffeur, die wist ook van niets.

Heer Rozenwater belde in met nieuwer nieuws: “We hoorden zojuist een gigantische knal, ramen gesprongen, mensen in paniek, zo gauw ik meer weet laat ik het jullie weten!” En Luvienna analyseerde nuchter, toen zij weer op de kant geklommen en in een rulle handdoek afgedroogd was: “Ik stel voor dat we voor de zekerheid de noodtoestand uitroepen. Alle voedsel en drank voorlopig op rantsoen. Wifi exit.”  Maar toen ging het nota bene buiten de Randstad losLetterzetter: “De fles is leeg. De nootjes zijn op. Ik heb vandaag bretels gekocht. En een stropdas, de ouwe deed het niet meer.”

Heer Rozenwater wist na een lange nacht de ophef van een perspektief te voorzien: “Wat een dag zeg. Ik sprak zojuist een taxichauffeur, die wist ook van niets. Hoe mensen in deze omstandigheden zich over een das druk kunnen maken is mij een compleet raadsel!” En zo is het, veel meer dan raadselen heeft die heisa niet opgeleverd. Maar we waren weer even van de straat met z’n allen.

#jesuisDSR - DSR
#jesuisDSR – DSR

Het behoeft geen toelichting dat het weekoverzicht in het licht van de geschetste schokkende ontwikkelingen in ons mooie voorheen zo rustige landje ditmaal met wat minder opsmuk, citaten en plaatjes verschijnt. Maar echt, er waren ook nog ikjes, mooie Eindoordelen van De Schrijvende Rechter, en nieuwe afleveringen van de Kunstrubriek. Er was wel degelijk ook een discussie over communiceren en bloggen, een nieuwe Windows10 handleiding van Letterzetter, ditmaal over het verfraaien van het lelijke grijze prullenbakje, en een prettige reactie van Riverside Blues met zelfs een mea culpa (“Onlangs vond men dat ik haatstalkte. Het zij zo. Ik heb mij daar, toen men mij van betichtte gesteld dat dat nooit mijn bedoeling was geweest”). Wat ons betreft gaan we deze week dus weer eens met een Schone Lei beginnen. En we hopen op een mooie week.

De ikjes zijn na te lezen op de ikjesrubriek van de NRC, de krant die zo graag lezersanekdotes op de achterpagina plaatst. De reacties van de mensen uit het land staan hier, zoals altijd weer aangeleverd door de A. Dapie Community van ex-NRC-reactanten, ex-Volkskrantbloggers en ex-weten-wij-veels. Stuur nu zelf eens een ikje naar de krant. Of scrol naar beneden en zeg wat het ikje van vandaag losmaakt. Plaats een reactie. Mag met een fantasie-emailadres. Druk een duimpje. Geef een sterretje. Plaats een smiley. Voor je het weet, sta jij volgende week in het intro.

Voorgaande afleveringen van deze rubriek zijn elders op dit blog te raadplegen. A. DapieFeuilletons en levensverhalen of aanzetjes daartoe zijn welkom op apie@apiedapie.com. Kortom, het wordt weer een prettige week. Maar als je vindt dat het geen prettige week moet worden, ga dan vooral elders buurten.

Featured image (helemaal hierboven): is van A. Dapie zelve. Het heet “Paaltjes boven water”, (c) 2015, all rights reserved.  

Auteur: Bas van Vuren

Schrijver. Rijmer. Kijker. Kent beroemde mensen. Maakt liedjes. Holland Douze Points.

346 gedachten over “Er is iets gebeurd! Wat? Iets gevaarlijks (86)”

 1. Grinnik, nee dat niet. Navelstaren is alleen naar jezelf kijken. Dat doen we hier per definitie nou juist niet. We kijken elke dag in de NRC, we kijken naar kunst, we kijken naar elkaar, de politiek, de medische zorg en we vinden er het onze van.

  Hij heeft gelijk dat het internet groter is dan dit blog. Toch is deze site de site waar ik doorgaans met het meeste plezier kom, naast (van links naar rechts) de Volkskrant, NRC, mijn werk, Facebook, Twitter, Linkedin, NPO, Duolingo, FIP, BVN, beurs.nl, spotify, VPRO, buren. Oproep: deelt nu ook allen uw favorietenbalkje

  Like

 2. Er worden wel meer interessante discussie ondergesneeuwd door oeverloos gelul.

  @DSR: Wat in het wat zit, verzuurt niet.
  Dat zei Apie ook al over de tuinenspecial. Ik moet het allemaal nog zien, met sint juttemis zeker.

  Wat dat je van een voordrachtavond
  Je spelling is nog slordiger dan anders, mijn reactie emotioneerde je toch blijkbaar.

  Klinkt gezellig zo’n voordrachtavond maar waarom huur je geen kerkje af? In de ouderlingenbank mogen dan de vaste reageerders van apie.com zitten (ja, natuurlijk, ook de dames). Apie en Timmer zet je in de diakenbank om na het zingen van de gezangen met dat zwarte zakje rond te gaan. Word je nog een beetje uit de kosten geholpen :-).

  In Ilpendam staat een schattig kerkje. Ik wil wel eens vragen wat de huurprijs is.

  Like

 3. Roos, als we nou eens met z’n allen gaan collecteren, kun jij dan je inspanningen om de man hier weg te krijgen gaan opvoeren? Professionele hulp inroepen, loksubsidies, stroopcadeautjes, een wegloopbokaaltje misschien?

  Like

 4. Navelstaren omdat: dsr heeft het tegen apie, pawi heeft het tegen rsb, timmer heeft het tegen die ander, kom hoe heettie, kees ofzo etc. dus nogal kliekje-achtig, naar binnen gericht, vooral met mekaar bezig. Kijk maar voor de lol ‘ns hoevaak het wel niet over moderen gaat, of over wie d’r nou weer wat heeft gezegd. Navelstaren dus.

  Like

 5. Dat noemen we een levendige interactiviteit, kleintje; reageerders die met elkaar communiceren, in plaats van – zoals op sites als telegraaf en geen.stijl – onder de meest crazy gelegenheidsnamen allerlei rottigheid uit te kramen, vooral aan het adres van bekende Nederlanders, en dan gniffelend en grijnzend weer verder surfen. Hier is het zeker niet altijd koek en ei, maar we schuwen er niet voor om er met elkaar over in gesprek te gaan. Vind ik dan weer, gek mannetje ben ik toch, plof.

  Like

 6. maar we schuwen er niet voor om er met elkaar over in gesprek te gaan. Vind ik dan weer, gek mannetje ben ik wat u zegt: navelstaren dus. Dank u voor het illustreren van mijn punt.

  Like

 7. Geen dank, maar je hebt nog altijd niet begrepen wat “navelstaren” is. In gesprek gaan met elkaar is het tegendeel. Navelstaren doe je in stilte, hooguit in contact met jezelf, want die anderen die zie je niet vanuit die gezichtshoek. Probeer het maar eens. Word je vanzelf ook wat rustiger … zen … doing (Tibetaans).

  Like

 8. Johannes volkomen gebrek aan gevoel voor beeldspraak en hyperbool, zijn neiging om alles zo letterlijk te nemen maakt hem zo herkenbaar als Pimm.

  Diep van binnen veranderen mensen nooit. -milde glimlachicoon-

  Like

 9. @HR
  Hier in Brussel hebben we geen kerkjes, alleen enorme Roosche hellepaleizen of grijze protestantse bunkers. Nee, een huiskamerconcert is het beste. DSR serveert nasi. (Noot aan de censurator: het betreft hier de correcte spelling van een Nederlands-Indisch rijstgerecht, niet een vergelijking met iets Tweedewwereldoorlog-achtigs).

  Like

 10. DSR: nee hoor, Pimm had nog iets leuks. Johannes is Henk, de zeloot. Ik dacht dat Apie hem verbannen had, maar hij heeft kennelijk nog een ander IP-nummer.

  Like

 11. Dat zou natuurlijk ook kunnen, maar al die types overlappen in voorspelbare treurigheid.

  Doe jij HR de groeten als je ‘m ziet? -milde glimlachicoon-

  Like

 12. @DSR, dus je verwacht dat we met zijn allen afreizen naar Brussel? Is het niet veel handiger als jij de rivieren afzakt? Gezien de reacties van Apie (hij wil collecteren om je hier weg te krijgen) en Timmer (wil voor het zingen de kerk uit) is de belangstelling sowieso niet erg groot. Om in mijn eentje naar je lezing te gaan luisteren daar pas ik voor. Ik kan me niks ergers voorstellen.

  @Bertje, wat ben je toch schatje, ik zou je zo een knuffel willen geven!

  Like

 13. Bertje SEPTEMBER 1, 2015 OM 18:57

  Ja die Pimm’s had zeker wel wat. Maar ik kan me niet voorstellen dat hij zich hier vertoont en bovendien was zijn stijl totaal anders. Nee, die zien we na de gezamenlijke Apie-Rechtertje wegtreiteractie niet meer terug.

  Want nu houden beide heren elkaar in evenwicht met schimpscheuten, steken onder water, verdraaiingen, onaardigheden en wat dies meer zij. Ze verdienen elkaar, zogezegd. Maar indertijd bundelden ze hun perverse krachten om Pimm’s tot de grond toe af te branden. Er is zelfs geen as meer van hem over.

  Like

 14. Bertje, Kees, Heer Rozenwater en dsr: dank u wedermaals voor het illustreren van mijn punt: navelstaarderij. Men staart naar elkaar en naar benauwde kwesties, al dan niet uit een bestoft verleden.

  Like

 15. ‘Diep van binnen veranderen mensen nooit’, aldus dsr in een zeldzaam moment van zelfreflectie.

  Like

 16. Bertje , krek da’s Henk de zeloot, treurigheid troef .

  Nog een onlangs verdwenene is ook mogelijk : een en drie o.i.d. onbelangrijk eigenlijk.

  Like

 17. Nou Kees, het zit je wel hoog dat verhaal van Pimm’s. Ik weet nog altijd maar vaag waar je het over hebt. Maar het was bij de buren, dus never en nooit meer terug te vinden helaas. Of gelukkig o_O

  Like

 18. een en drie o.i.d. ? In weerwil van haar nick, spreekt Klare taal in raadselen. Da’s best krek.

  Like

 19. @Keessie, hij had wel wat maar hij miste ook iets. Verder met je analyse eens, al zie ik nog wel eens een paar andere plausibele varianten.

  Like

 20. Ik wist het ook niet meer, moet ik bekennen. Maar da’s het voordeel van blogbaas zijn: een snelle blik in het verbanfiltertje leert dat Klare taal op “Ron de Drie” doelt. Die is inderdaad van de site verband, als een van de heel weinigen, dat hij er maar trots op moge zijn. Als je mij nu vraagt naar het precieze waarom, dan weet ik het uit het hoofd niet meer, en ik ga het ook niet opzoeken.

  Like

 21. Ik heb al eerder tamelijk lovende woorden aan Pimm’s gewijd, o.a. over zijn cocktailblog, en hem uitgenodigd schoon schip te maken, of, zo ik laakbare zaken heb gezegd, achteraf, met de wetenschap van nu, mij in de gelegenheid te stellen om schoon schip te maken, mocht hij nog altijd ergens door gefrustreerd over het blog waren. Gewoon effe zeggen wat de ergste opmerking was, van mij (dan praten we erover, en als het echt zo erg was, dan ben ik de eerste om sorry te zeggen) of van DSR (in dat geval kan hij het schudden).

  Like

 22. Je bent gezellig in gesprek met een paar vrienden en één of ander bijzonder irritant figuur bemoeit zich er tegenaan. Kent u dat?

  Like

 23. Ik moet wel hartelijk lachen om Kees 19.39,

  A.Dapie en DSR houden elkaar in evenwicht, het lijkt wel de huidige regering, PvdA en VVD, concoctie en gekibbel, beide blijven aan de macht.

  Mooie strategie.

  Like

 24. Da’s een leuk plaatje apiedapie, van dat kuiken. Maar een vogel heb natuurlijk geen navel.

  Like

 25. De kleine Johannes SEPTEMBER 1, 2015 OM 19:55

  Hé Lil’ Johannes, daar deed ons Rechtertje een algemene uitspraak, dwz dat hij hem op jou, mij en zichzelf van toepassing acht. Of die uitspraak juist is, is weer een ander verhaal. Maar als man van calvijnse makelij is het wel weer plausibel, om de terminologie van ons Rozenwatertje aan te houden, dat ons Rechtertje zulks zegt. Ik ben het niet eens met die uitspraak, want hij is mij te absoluut.

  Like

 26. @HR
  Nee, DSR’s omstandigheden laten reizen voor dit doeleind niet toe.

  DSR biedt je een volledige versie van zijn feuilleton aan, in een orgineel format, en dat klaag je de stenen uit de grond. Jij weet ook niet wat je wilt.

  @APD
  Iedereen op dit blog kan excuses krijgen als het terecht is, zelfs Pimms. Behalve jij. Nimmer. nooit, never.

  @K
  DSR heeft ook weinig op met absolute stellingen, maar het zijn aardige uitgangspunten voor nadere overdenking.

  De waarheid. zou die er is, ligt uiteraard genuanceerder, maar DSR maakt zich sterk dat de meeste mensen in de kern, alhoewel ze zich kunnen aanpassen, blijven wie ze zijn.

  Like

 27. @Johannes
  Navelstaarderij troef, nou en & wat zou dat?

  Al droomt de blogbaas over een literair cafe, het blijft een buurtkroeg met af en toe een bonte avond.

  Like

 28. Haha – kennelijk herkent een zeker iemand zich niet in het geschetste beeld. -milde glimlachicoon-

  Like

 29. Merkwaardige opmerking, DSR (21:33). Als iets terecht is, oftewel je hebt iets gezegd of gedaan waarvan je later denkt dat het niet goed was en het heeft een ander geschaad, dan bied je toch excuus aan? Da’s toch gewoon een kwestie van bereikt inzicht en niet afhankelijk of je iemand aardig vindt of niet?

  Niet dat ik van jou ergens excuus voor verwacht, maar dat heeft een andere reden: jij leest je eigen (en andermans) teksten zo vluchtig dat je niet eens door hebt wat er stond of hoe iets overkwam. Oftewel: jij zult nooit voor jezelf het inzicht krijgen dat iets bij nader inzien niet goed was. Die zelfreflectie heb je niet, althans nooit hier getoond. Dat kan, dat mag, en ieder is hier welkom, mits in het betamelijke, ongeacht de geestelijke en emotionele ontwikkeling.

  Je favoriete site voor “nieuws en duiding”, geen.stijl … daar mijn mening over hebben vind je dus “moral fag” en hopla ook meteen maar weer “hypocriet”. De lol van het delen is uiteraard het zien van de voorkeuren van de andere reageerders en daar – zo mogelijk – lollig en relaxed over praten. Net als die tuinen zo meteen zullen worden beoordeeld: lelijke, mooie, aangeharkte, met en zonder kat, smaken verschillen, zo zal de conclusie van de Tuinenspecial zijn. Het is geen wedstrijdje wie de mooiste en beste tuin heeft, en wie de beste websites raadpleegt. Niet alles in het leven is een wedstrijdje, daar had je het ook moeilijk mee met je verhalen, en recent zelfs nog met het community feuilleton. Jouw afleveringen, jouw verhaallijn, die moest worden doorgezet. En de rest afgekraakt. Ook daar: niet leven en laten leven, relaxed, geven en nemen, maar jezelf doorzetten, jezelf positioneren. Het resultaat heb je gezien.

  Weet je, ik denk dat 99% van de reageerders alhier het begrijpt dat ik die favoriete site van je, door jou gebruikt als “nieuws en duidings”bron (dus niet als een site voor laagwaardige verstrooiing als je je verveelt) niet echt een keuze vind die van een zekere ontwikkeling en ethiek getuigt. Men zeikt daar iedereen en elkaar af, op een sneu overspannen toontje, doorspekt met groviteiten en scheldwoorden, de een nog kwetsender dan de ander, bij voorkeur van dik hout zaagt men planken. Nooit excuses, alleen maar harder schreeuwen. Een echte discussie is er niet. Na het opgewonden anonieme gekakel over een nieuwsfeitje (een homosexuele burgemeester gaat vreemd en meer van dat soort zaken waar elke normaal nieuwsmedium van begrijpt dat het geen nieuwswaarde heeft en niet geduid hoeft te worden) beklijft er niets anders dan het akelige holle gelach in de gewelven. Die sfeer, indeed, zul jij hier nooit weten te creeren, vadermans.

  Like

 30. APD’s mening over een blog dat hij blijkens zijn commentaar en vijf centen zijn DSR precies een stuiver waard.

  Aan dat gemeenschappelijke blog zijn we zonder format begonnen. Toen er verschillende ideeen kwamen, heb jij op eigern houtje bepaald wat wel en niet mocht. Daar werd stevig over nagekaart, waar jij vervolgens een vreselijk drama van hebt gemaakt – als enige.

  De rancune daaruit leidde weer tot je willekeurige censuur van DSR.

  Enfin, we komen er niet uit. We hoeven elkaar niet aardig te vinden, je mag zelf de pest aan DSR hebben, maar we vallen in herhaling. Wat wil je, doorgaan met wederzijdse schimpscheuten of er een streep onder zetten, je persoonlijke filosofie indachtig? Qua beledigingen over en weer zal het wel gelijkspel zijn.

  Like

 31. Wat betreft de excuses, een passage die boven DSR laatste alinea kan worden geplaatst: heerlijk zoals je er invliegt, wat maak je je heerlijk druk! APD die nooi enige schuld bij zichzelf zoekt, zal me wel eens de les lezen. Hypcrieter kan het niet. -dikke grinikicoon-

  Iedereen kan excuses krijgen, behalve blogdictatortjes die daarop kicken. Want dat is niet goed voor ze. -dikke grinikicoon-

  Like

 32. Al droomt de blogbaas over een literair café, het blijft een buurtkroeg met af en toe een bonte avond.
  🙂

  Ik kan me niet voorstellen dat geenstijl DSR zijn enige nieuwsbron is. Niet dat ik veel tegen geenstijl heb (die stem moet ook gehoord worden) maar een conservatievere site waar niet de waan van de dag overheerst zou toch beter bij DSR passen. Als het op internationaal nieuws aankomt bezoek je toch websites als van de BBC? Nee, geenstijl als enige nieuwsbron zou me erg tegenvallen van DSR.

  Aangaande de favorietenvoorkeur in een spreadsheetje zetten, ik wil wel een googledoc-spreadsheet openzetten, dan kan iedereen zijn voorkeuren inpeesten. Lekker makkelijk.

  @DSR, Nee, DSR’s omstandigheden laten reizen voor dit doeleind niet toe.
  Dat maak je de kat wijs. Je zou niet één dagje een keer vroeg op kunnen staan? We kunnen om jou tegemoet te komen ook een kerkje in Maassluis afhuren. Reistijd 2:52, vanaf Brussel. Dat moet te doen zijn.

  Jij weet ook niet wat je wilt.
  Ik weet heel precies wat ik wil, dat jij een vervolg op je geloofsverhaal schrijft maar een voordracht met HR als enige toehoorder staat me absoluut niet aan.

  Like

 33. Ben blij dat HR tenminste niet hysterisch & overtrokken reageert op DSR’s website-opgave en daarbij z’n verstand nog een beetje gebruikt.

  En nee, HR. Zonder er verder nader op in te gaan, omdat je wel weet hoe het zit als je je mails nog eens leest, moge het duidelijk zijn dat voorlopig meer voor de hand ligt dat de wereld naar Brussel komt dan dat DSR allerlei ommelandse reizen gaat maken.

  Jij als enige toehoorder? Dat mocht je willlen. Wees maar blij dat je plek gereserveerd is, want er is al een flinke wachtlijst. En, afgezien van de plek waar het plaatvindt, treedt jij als inleider op bij de discussie na afloop?

  Like

 34. Wees maar blij dat je plek gereserveerd is, want er is al een flinke wachtlijst.
  Ik zou me alle plezier meegaan in je fantasie want zo’n voordrachtavond zie ik beslist zitten. Heren in zwart ouderlingen-pak, dames lange rok en hoedjes op. Bij de ingang rolletjes king, rang en wybertjes en zakbijbeltjes uitdelen.

  En, afgezien van de plek waar het plaatsvindt, treedt jij als inleider op bij de discussie na afloop?
  Doe ik. Ik zal de discussie streng leiden, zorgen dat iedereen aan het woord komt: OK Apie, je punt is nu wel duidelijk, wat hebben de anderen hier op te zeggen?

  Like

 35. @Apie
  Dat zal blijken als de discussie losbarst en jij ongetwijfeld een te lang betoog zult willen houden. Je hebt soms de neiging om een eenmaal gemaakt punt meerdere malen te willen scoren. Voor de goede orde, jij hebt je toch al ingeschreven voor DSR zijn lezing?

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.