Mobiel noodintro (95)

Leesvoer in penthouse, A. Dapie 2015
Leesvoer in penthouse, A. Dapie 2015

Opnieuw een noodintro, dit keer geschreven op de mobiele WordPress app, nou, dan weet je het wel. Geen plaatjes, geen linkjes, geen blockquootjes. Wel kale tekst.

Waarom dan toch? Op reis met een mobiele hotspot, maar het ding doet het niet ‘vanwege roaming restrictions‘. Allenig, mijn telecombedrijf zegt desgevraagd dat er geen restricties zijn, sterker nog dat ze dat keidure datapakket juist aan mij hadden verkocht om mij lekker in het buitenland, daar waar geen wifi komt, te laten internetten. Of ik de fabrikant van mijn device maar wilde bevragen. Die deelde desgevraagd mede dat er niks met het device mis is, en dat zo’n roaming restrictie allenig door de carrier gegeven kan worden. Pat! Muur! Hou maar op dus.

Hier had normaliter iets gestaan over de ikjes en de reacties daarop. Over de Kunstrubriek. Over het nieuwe “reageerder van het jaar 2015 topic” topic, waarin zoveel vernieuwende codes te ontdekken waren en verder niet veel.

Maar ja, het staat er allemaal niet, want met den BlackBerry gaat dat niet zo lekker. Dit intro is al een wonder. Vinden jullie ook niet?

Zo’n weekend zonder internet is wel rustgevend. Zo heb ik voor het eerst sinds een jaar of vijf weer eens een echte papieren NRC-zaterdagkrant gekocht. Man oh man, wat een stapel papier. Niet door te komen. En wat een ellenlange stukken, die ik schuldbewust aan mij voorbij bladerde. Wegswipen doe je zo, wegbladeren doe je met een rode kop, want je hebt voor die zooi wel betaald (3,25 euro). Ezelsoren, aan elkaar plakkende bladzijden, vouwlijnen precies door een strip of spannende passage heen… ik heb het allemaal weer eens meegemaakt.

En oh wat suf om rond vijf uur ’s middags over een busongeluk te lezen waarvan je weet dat het nieuws al een dag is achterhaald. Idem voor de Zweedse klojo met zwaard. In de papieren krant wordt nog gespeculeerd, op TV heb je allang het echte verhaal gezien. Hou! Toch! Eens! Op! met die papieren krant, het is een irritant achterhaald en vervuilend ding.

Wel Heijne op papier kunnen lezen, nooit geweten dat die zo prominent op de twee staat. En het ikje in het echt (wordt er niet beter op).

Goed, en de zondag in een vers boek van Japin begonnen. Gaan we lekker ook op papier doen, en we vouwen de ezelsoren daar waar we gebleven zijn. Forward to the past.

De ikjes zijn voor de rijke stinkerds onder ons na te lezen op de ikjesrubriek van de NRC, de krant die zo graag lezersanekdotes op de achterpagina plaatst. De reacties van de mensen uit het land staan hier, ze werden zoals altijd weer aangeleverd door de reageerders op deze site, veelal ex-NRC-reactanten, ex-Volkskrantbloggers en ex-weten-wij-veels.

Stuur nu zelf eens een ikje naar de krant. Of scrol naar beneden en zeg wat het ikje van vandaag losmaakt. Plaats een reactie. Mag met een fantasie-emailadres. Druk een duimpje. Geef een sterretje. Plaats een smiley. Voor je het weet, sta jij volgende week in het intro.

Voorgaande afleveringen van deze rubriek zijn elders op dit blog te raadplegen. Reacties zijn welkom op apie@apiedapie.com. Kortom, het wordt weer een prettige week. Maar als je vindt dat het geen prettige week moet worden, ga dan vooral elders buurten.

Featured image (helemaal hierboven): A. Dapie (c) 2015 Leesvoer in het penthouse

Auteur: Bas van Vuren

Schrijver. Rijmer. Kijker. Kent beroemde mensen. Maakt liedjes. Holland Douze Points.

264 gedachten over “Mobiel noodintro (95)”

 1. Rustig maar hoor, we gaan al. Wat is overigens precies de verdienste van het behalen van een 100e reactie? Zijn daar bepaalde kwaliteiten voor benodigd?

  DSR, zie je op de “Verkiezing van het jaar” topic.

  Like

 2. Kan daar een referendum over komen, over dat eren van de honderdste, tweehondersste reactie e.d.?

  Like

 3. Ja, of dat eren van de honderdste, tweehondersste reactie wel op prijs wordt gesteld. Goed idee!

  Like

 4. Ik loop nog steeds te glanzen met mijn honderdste reactie lepeltje prijs. Gisteren of eergisteren, weet het niet meer precies, maar het was er maar!

  Like

 5. Het zonnewende feest, waarover vele oningelichte kringen zich uitlaten, is niet te vergelijken met stenigen van overspelige vrouwen.
  Ja, weet ik, dat was al weer een hele dag geleden, dat Luvienna die vergelijking maakte, maar ik zit niet de hele dag achter de multimedia. Wel bijna elke dag.

  Liever vier ik het zonnewendefeest op de traditionele manier, dus a la Sinterklaas, dan de trias Sinterklaas/Kerstmis/OudEnNieuw.

  Datzelfde geldt voor het feest dat de kippen weer beginnen aan hun leg, door gelovigen gekoppeld aan de Herrijzenis, door mij gewoon gevierd volgens de oude principes overal op deze aarde. Het mag wel Pasen blijven heten, maar het gaat over iets anders. Vinden jullie van niet?

  Like

 6. @pawi, ik had het niet over overspelige vrouwen maar over publieke terechtstellingen die destijds een gezellig uitje voor het hele gezin waren. En mijn vergelijking was niet met het sinterklaas- dan wel zonnewendefeest, maar ging over tradities die niet heilig en voor altijd in steen gebeiteld hoeven te zijn.

  Like

 7. Tradities kunnen best worden aangepast, maar dan liever niet onder de zeikerige invloed van een stel zeurpietende slavernij-activisten die niet terugdeinzen vor agressie tijdens een kinderfeest.

  Like

 8. Sommige tradities mogen wel in keihard steen gebeiteld worden, omdat ze al eeuwen hetzelfde vieren: het terugkeren van het daglicht na de winter, het uitbotten van bomen en bloemen in de lente. En dus die kippen die eindelijk weer gaan leggen.

  Like

 9. Daglicht in de winter is zomaar voorbij als je even niet oplet.

  Het grote voordeel van al die feesten, die de katholieken zich hebben toegeëigend, is dat je vrije dagen krijgt van je werk.
  Het nadeel is dat niemand meer weet waarom je vrij krijgt.

  Et voilà, een godwinnetje naar Cruijff.

  Like

 10. Ik zat een weekje in de provincie Shanghai met koor en harmonieorkest en ik begrijp dat jullie ondertussen hebben afgesproken om het helemaal maar niet meer over het ikje te hebben. Begrijp ik volkomen.

  Like

 11. Voorstel voor religie- en betuttelvrije benamingen voor de feestdagenkalender, enkele nieuwe feestdagen en dat gedonder van variabele voorjaarsfeestdagen is vervangen door vaste datums.

  1 jan Nieuwaarsdag
  27 april Konniksdag
  1 april Poepschoendag
  2 april Witteonderdag
  3 april Goedvrijendag
  4 april Stillezaaddag
  5 april Paschamen
  6 april 2e Paschaamdag
  1 mei Dag van de Aardbei
  12 mei Hemelfapsdag
  15 april Piksteren
  16 april 2e Piksterdag
  21 juni Zonewende
  5 dec Sintkapoen & Soewarte Piel
  25 dec Keest
  26 dec 2e Keestdag
  31 dec Oudaarsdag

  variabel Slipperdag
  4 okt Wereldierendag

  Like

 12. MK
  Ik maak gebruk van ’n aanbod om voor .58€ of zo per dag, jaar basis, de nrc te raadplegen.
  Alwaar het “ikje”, hetwelk ik op Drasties plaats.

  Eerder merk ik op, dat wanneer het “ikje” de reden van je bezoek is, je in zeer interessante dialogen van de apiedapie community komt.

  Het aardige van ’n redakteur/uitgever er iets aardigs van te maken, gaat Apiedapie prima af. De hoofdlijnen zijn verhaal kort & bondig neer te zetten , daar slaagt hij prima in. Waarvan akte.

  Like

 13. Als er behoefte is om wat dan ook te vieren, dan zal dat ook wel gebeuren zonder dat er iets in steen hoeft te worden gebeiteld.

  Onze premier had een goed punt met zijn eerste reactie op de Sinterklaastoestanden: “Daar gaat de overheid niet over”. Dit kunnen we breed opvatten.

  Like

 14. “Schat word je wakker, ik heb zin in koffie…”
  “Hoe laat is het dan?”
  “Vorige week was het half zeven…”

  Like

 15. Ik heb de discussie hier per ongeluk gemist maar ik heb de afgelopen week de NRC next iedere dag op dinsdag na gelezen en vandaag ben ik er op gespitst geweest maar er staat geen ikje in de krant. Zijn ze er niet gewoon mee gestopt? Of kijk ik minder goed dan ik zou moeten? Ik ga zo direct de krant nog eens door vlooien en als ik mij heb vergist kom ik er op terug.

  Like

 16. O, k u t, er blijkt nog een achterkant te zijn. Ik ben al die tijd gestopt zodra ik het televisieprogramma zag…ik ga het ikje gelijk zo direct overtypen, tong uit het mondhoekje om maar geen fouten te maken…

  Like

 17. Stijlfouten

  Er heeft een stukje van mij in de krant gestaan, en van alle kanten krijg ik reacties. Tot mijn verrassing krijg ik zelfs een handgeschreven brief van juf Van Hooff, mijn juffrouw van de vierde klas lagere school. Die heb ik in geen 40 jaar gesproken. Ze wil weten hoe het met me is vergaan en vraagt of ik haar terug wil schrijven. De brief eindigt met een zwierige handtekening.
  Daaronder staat: P.S. In je stukje staan twee stijlfouten en één spellingsfout.

  Martin van der Jagt

  ikje uit de NRC NEXT

  Like

 18. Leuk Ikje. Jammer dat juffrouw Van Hooff geen cijfer heeft gegeven.

  De afzender lijkt verdacht veel op Marek van der Jagt.

  Like

 19. Ja TA helemaal goed bij Drasties deed ik het ook.

  Stijlfouten

  Er heeft een stukje van mij in de krant gestaan, en van alle kanten krijg ik reacties. Tot mijn verrassing krijg ik zelfs een handgeschreven brief van juf Van Hooff, mijn juffrouw van de vierde klas lagere school. Die heb ik in geen 40 jaar gesproken. Ze wil weten hoe het me is vergaan en vraagt of ik haar terug wil schrijven. De brief eindigt met een zwierige handtekening.
  Daaronder staat: P.S. In je stukje staan twee stijlfouten en één spellingsfout.

  Martin van der Jagt

  Zie je dat. Alles vet.
  Lukt jou ook vast ?

  Like

 20. Het commentaar is hier bij APD in de bekwame handen van de hier verguisde en geliefde DSR, rivier, en dat weet je best. Hooggeëerde toppers als Luvienna en pawi, Apoe, Letterzetter, mopperkont, Klare wijn, grapje, Taal en anderen mogen invallen maar ik waag mij daar niet aan, als nieuwkomer hier (13 november of iets eerder of iets later -ik ben niet meer zo van de data- vorig jaar debuteerde ik hier en pas sindsdien behoor ik ook tot het schrijvend meubilair) weet ik mijn plaats.
  Het heeft maanden gekost om überhaupt te begrijpen waarom er hier sowieso aandacht aan besteed werd maar dat komt door mijn mavo verleden.
  Waar ik graag met weemoed aan terugdenk. Mijn havo tijd, weliswaar opgeleukt met een stiekum huwelijk, aan die verwerking ben ik volgens mijn psychologen Coco en Cleo nog lang niet toe. Dat er over mijn, door mijzelf ingetrokken, verzoek om tot het vwo toegelaten te worden een verhit debat tussen leraren, directeuren en de schoolleider was onbrand ontdekte ik ooit toen ik een klein kraakje in de dossiers deed, tijdens een door mij georganiseerde filmavond waar ik, voormalig tweede kamerlid Duiventak in grachten houdende begrijpelijkerwijs vaag over zal moeten doen tot de verjaringstermijn definitief een streep door bepaalde rekeningen heeft getrokken. Misschien, als ik mag, moet je dat ook eens doen. Fluit een nieuw deuntje, het kan je dag opkleuren.
  Tot zover uw coach in bange donderdagen.

  Like

 21. Tuttuttut Timmertje, niet zo bescheiden, waag je er maar wel aan, kun je best! 🙂

  Gelukkig zag ik de typfouten in ‘tuttuttut’ nog net op tijd.

  Like

 22. Timmertje heeft een chronisch minderwaardigheidscomplex, of speelt dat hij dat heeft.

  Zijn MAVO-verleden houdt hem nogal bezig. In feite vind ik zijn uitspraken een belediging voor alle mensen die MAVO hebben gedaan. Alsof die allemaal te dom zijn om te communiceren met mensen die hogere opleidingen hebben gedaan. Om dat te denken, hum, moet je wel een beetje dom zijn ja. 😦

  Like

 23. Genomineerd voor de Hoepelprijs
  – van een ander vergenwat , natuurlijk wie anders dan DSR.

  U komt voor de reactie van Apiedapie op het “ikje”?
  Toch even geduld, eerst de community, dan introductie van…….ff wachten, dus.

  Like

 24. Tim kent zichzelf uitstekend en kent bovendien als MULO-biggetje zijn plaats -goedkeurende glimlachicoon-

  Like

 25. A, maar hier blijkt, en dat had ik moeten weten, dat jij beste A. Dapie de mavo rel, relletje over en met mijn favoriete actrice tevens columniste bij NeXT hebt gemist…en waarschijnlijk iedereen hier. Ik zal kijken of ik van de week het columpje kan vinden en eruit kan citeren, anders zand erover en zal ik mijn zwaar bevochten mavo zege nimmer hier weer memoreren. Ik wil niemand, helegaar niemand beledigen, met of zonder diploma. Het idee alleen al, wat ken je mij toch slecht, snik icoon

  Like

 26. Neen, Timmer, ik heb geen idee waar je het over hebt. Wel dat je het al zeker een jaar over je mavo-verleden hebt en over het feit dat je denkt dat je reacties hier uit de toon vallen in dit volgens jou hoog-intellecturele gezelschap. kop op hier heb je een zakdoek icoon

  Like

 27. Oh, Georgina Verbaan heeft dus op de mavo gezeten, so what? Is ze daar minder om? Wat was de affaire hierover? Graag geen hele lappen artikelen copyen en pasten, maar het geheel in een drietal treffende zinnen schetsen. De rest google ik dan wel.

  Like

 28. Dank je. Een jaar? O, ik dacht een paar weken, wat gaat de tijd toch snel.
  Heb ik al verteld dat ik ook een HAVO diploma heb? En een beetje een HBO diploma, nou niet echt een diploma, wel een studieschuld, telt dat?

  Like

 29. Grinnikicoontje, dit is toch wel een tikkie grappig, het enige dat ik op de wikipedia kon vinden: “She graduated from mavo (high school) in Zoetermeer.” Jazeker, het is gewoon waar, maar een gniffeltje kun je als Nederlander niet onderdrukken.

  Like

 30. Ze was per ongeluk op de plaats van Joep gezet en toen hebben lezers van de NRC, dus niet die van de NeXT geklaagd en haar een dom mavo meisje genoemd..?

  Like

 31. Nee Timmer, dat telt niet, of je nou mavo, havo, universiteit of helegaar niks hebt, dat is voor het reageren alhier en in het algemeen voor erkenning bij andere mensen van nul en generlei waarde. De mensen die hun waardering voor jou als mens wel van zo’n papiertje laten afhangen kun je met een rustig gemoed in de (virtuele) prut laten zakken.

  Terzijde: ik heb van nabij meegemaakt hoe lui en dom en onbekwaam studenten kunnen zijn van dure privescholen (jaja, die met die keigoeie reputatie). Oorzaak? Hun papa’s en mama’s (en voor hun de zaak) betalen zoveel voor die opleiding dat de lieve kinderen geen zak hoeven uit te voeren en toch naar het eindexamen en verder geloodst worden.

  Kom je dus iemand van zo’n school tegen … kijk er dan alsjeblieft niet tegen op.

  Van de mavo kon je tenminste gewoon afgetrapt worden, dat heeft je karakter gevormd, jij kunt tegen een stootje, jij bent op het schoolplein afgetuigd, uitgelachen, bespuugd, dat hadden wij op het lyceum allemaal niet. Jij mocht al op vroege leeftijd in het slipje van een meisje kijken, in het fietsenhokje, wij van het lyceum konden daar slechts van dromen. Jij rookte al jaren eerder dan wij. Jij zoop op schoolavonden, daar waar wij stiekum wat rum in onze cola mixten. Jij, Timmer, was al veel eerder een mens dan wij. Jij hebt al veel eerder geleerd om van je af te slaan, van je af te bijten, je door het leven te slaan, jij hebt geleerd dat je er alleen voor staat. Wij zijn de naiefjes, wij denken dat je moet blijven praten, geen geweld gebruiken, met een open brief van alle fractieleiders aan het tuig van de Volksunie en erger ook maar iets kunt bereiken. Oi oi oi oi oiii, zou dominee Gremdaat zeggen. Wat een uileballetjes zijn die hoogintellectuele typetjes toch eigenlijk. Hadden we maar wat heel wat meer Mavoklantjes in de Kamer.

  Like

 32. Zo, ik had over de premmen van DSR niet over jouw doorwrocht referaat, die ga ik nog een keer lezen, en nog een keer, en tijdens het draaien van de rollade (sorry Luv) kom ik er graag op terug. Wel lief van!😻

  Like

 33. Van je, ach heer en meester in de keuken zijn en geinig en gevat hier reageren tis me teveel. Maar wat ontdek ik? Ik heb honderden smileys onder vingerbereik! Jeetje, dat wordt moeilijk te beheersen,maat jij mij bromt?🤓…zou het microfoontje ook werken….😷

  Like

 34. Tja, DSR kan bij Mavo-meisjes kennelijk aan niets anders dan dikke borsten denken. Ik moet bekennen dat ik er persoonlijk heel wat door mijn handen heb laten gaan, een aantal Mavo’s in verschillende Nederlandse steden waren hofleverancier, maar da’s een ander verhaal. En je moet erdoorheen kijken, ook meisjes met dikke mavoborsten kunnen kei intelligent dan wel interessant zijn.

  Like

 35. @Timmer, heb je ook Georgina’s reactiecolumn gelezen. Daar kan menige NRC-columnist een puntje aan zuigen.

  @Apie 16:41, maak jij je nu niet net zo schuldig aan het wij-zijdenken? Op dure scholen wordt ook gepest, heb je ook buitenstaanders en uitgeslotenen, wordt een motorisch minder bedeelde ook altijd als laatste bij gym gekozen, belandt er ook wel eens eentje in het fietsenhok met een gewillig lid van het andere of hetzelfde geslacht.

  Like

 36. @Timmer, tegen mij hoef je geen sorry te zeggen, zeg het liever tegen de koe. Of nog liever, nou ja, dat kun je zelf wel invullen.

  Like

 37. What springs to mind zijn wat stukjes uit het boekje: Dit kan niet waar zijn, van Joris de NRC columnist (weet ik van Luv, ik dacht dat hij een dik boek had afgeleverd maar jij hebt zijn stukjes over het bankwezen al via de NRC kunnen lezen?) mijn beste A., over de redenen dat sommige bankiers (waarom denk ik toch steeds aan dat schrijvende biggetje tong in cheek terug ouwe, wie het varkentje wil wassen zal hem moeten strelen) een enorme bonus verwachten: om de dure privé school voor hun kinderen te kunnen betalen. Voor de stropdas later. Ach, er zullen toch ook wel intelligente mensen zijn met een VWO diploma? Ik ken er twee, die hebben beide mavo, havo, vwo gedaan want zo ging dat in onze buurt. Het advies was laag, waarschijnlijk voortkomend uit het lage verwachtingspatroon van de onderwijzers, over hun eigen leven, en dan stroomde je door. Niemand slechter van geworden. We mijmerden er van de week nog over, dat je dingen moest leren (woordjes die gebruikt worden bij een blindedarmontsteking en zo) terwijl je eigenlijk zou moeten leren leren. De invulling kun je er later in stoppen. Maar dat gebeurt nog steeds niet, en mijn vriend kan het weten hij werkt nu op een van ’s lands (lees Amsterdams) beste scholen.

  Ik begon trouwens met roken op mijn vierentwintigste. Dat van die meisjesslipjes klopt helaas ook niet. Drank was wel vroeg. Met leraren naar de kroeg en zo. Geen probleem…

  Like

 38. een aantal Mavo’s in verschillende Nederlandse steden waren hofleverancier
  Kijk Apie, daarom zul jij nooit reageerder van het jaar worden omdat je altijd dat snoeverige “kijk mij eens eerste klasse reizen” blijft houden. /geamuseerd lachje icoontje/

  Je zou eens een voorbeeld aan Luvienna moeten nemen. Dat is een dame die werkelijk klasse heeft maar zich er nooit op zal laten voorstaan.

  Like

 39. @Timmer, ik las de verhalen van Joris Luyendijk via Twitter, daar zette hij steeds een linkje als er weer een nieuw verhaal was. Je kwam daarmee niet op de NRC maar op zijn eigen blog/website terecht geloof ik, maar ik weet het niet meer precies; is alweer een paar jaar geleden.

  Like

 40. @Tim
  Ja, had. ’t schijnt te fluctueren door de jaren heen.

  Rollade braden dus. Noemen ze ’t zo tegenwoordig.

  Like


 41. Marlboro Light

  Er staat een korte rij voor de servicebalie van de supermarkt. Ik sluit aan. Voor me bekommert een vrouw van begin zestig zich over een kleuter in een buggy. Oma en kleinzoon vermoed ik. Ze zijn aan de beurt.
  De baliemedewerker kijkt de kleuter aan en vraagt op vriendelijke toon: „En jongeman, wat mag het zijn?”
  Waarop de oma over de buggy buigt en haar kleinzoon met krakerige stem instrueert: „Zeg maar: Twee Marlboro Lights met menthol.”

  Gerbert Poppenk

  Like

 42. Hieronder de geestige reactie van Georgina op het verontwaardigd gekakel van van ’t Hek-fans, die onverhoeds werden geconfronteerd met een column van Georgina in plaats van een aflevering van Youp.

  Daar sta je dan

  Georgina Verbaan 17 oktober 2015

  Onlangs bevond ik mij, zonder het aanvankelijk door te hebben, op een ongepaste plek in mijn pyjama. Ik knipperde drie keer, trok mijn onderbroek uit mijn bilnaad en krabde gapend wat aan het vogelnest op mijn hoofd. Wel verdraaid, dacht ik, toen ik iets bewuster rondkeek, ik sta op een met rood velours bekleed erepodium achter een katheder en er kijken mensen naar mij! Net toen ik me vol afgrijzen afvroeg of er misschien van mij verwacht werd dat ik iets steekhoudends zou zeggen, of dat ik – erger – zojuist zonder het door te hebben gehad, gesproken had (waarbij in tongen spreken mij het meest gunstige scenario leek) werd er vanuit een helikopter een verblindende spot op mij gericht.

  Omdat ik mij chronisch schuldig voel, hief ik direct mijn armen in de lucht ten teken dat ik me zonder veel misbaar over zou geven aan wat voor straf men voor mij maar in gedachten had. Toch vroeg ik me zo staand in de wapperende pyjama af: „wat heb ik eigenlijk misdaan?” „Nou, wil ík jou wel even uitleggen!”, klonk het uit een vrouw die, ondanks haar knielange, crèmekleurige rok en de vervaarlijk rondsuizende luchtstromen, boos het podium beklom. Ze beende op mij af en duwde mij achter het katheder vandaan, greep de microfoon en tikte er met een zalmkleurig gelakte nagel tegen om te kijken of hij het deed. „Ik ben Karen van den Winkel uit Hilversum EN JIJ HOORT HIER NIET TE STAAN!”, krijste ze. Zo te ruiken had ze net een broodje worst met zuurkool op. „Ik weet ook niet precies wat ik hier doe, of wie mij hier heeft neergezet”, wierp ik tegen. „Bah, dat staat hier maar haar lichaamsdelen tentoon te spreiden”, knauwde ze misprijzend in de richting van mijn grote teen die door mijn sok heen stak. „Dit is NRC Handelsblad, niet de Playboy! Een slaapmiddel voor de geest, dát ben je!” „U maakt op mij anders een wakkere indruk”, concludeerde ik, maar ze hoorde me al niet meer omdat ze haar vingers in de oren gestoken had en het geruststellende mantra ‘ik praat niet met jou, ik praat niet met jou’ prevelde.

  Dit was het geval: Zonder dat ik ervan wist was een column van mij, met de profetische titel ‘Te Vroeg’ op de plek van Youp terechtgekomen. In nrc next voel ik mij thuis, daar ga ik gerust in mijn pyjama zitten. Maar had ik geweten dat ik op de achterpagina van NRC zou ontwaken, dan had ik mij wellicht passender gekleed (ik kan niet uitsluiten dat het misschien toch gewoon mijn hamsterpak was geworden). Dat ik deze week ook in Lux zou verschijnen was mij wel bekend, en in een ideale wereld had ik mijn eerste column hier niet aan de reacties op een andere column gewijd, maar de woorden bilnaad en hamsterpak staan nu wel afgedrukt en dat is toch aardig.

  Like

 43. Ja het is een ongelooflijk zootje bij de NRC, je zou denken dat zo’n nieuwe website uitgebreid getest wordt alvorens online te gaan. Not dus. Pleur het er maar op, we zien wel.

  Hoe krijg ik mijn brand kapot in twee weken. Een hoofdredakteur bij wie echt alles uit de klauwen glipt. Een gezellige babbelaar en mensenmens, maar als leider van een team, als manager geen knip voor de neus waard. We krijgen vast een column waarin hij uitlegt hoe dit kwam, hoe moeilijk het was, en waarin hij listig en zonder het echt op te schrijven de schuld bij de medewerkers neerlegt.

  Like

 44. Even voor de goede orde, dit ikje stond vandaag en twee dagen geleden in de enige echte NRC.

  Ze zijn daar volkomenin de war vanwege de snel afnemende abonnementen.

  Bonne nuit.

  Like

 45. Ik had ook nooit van het woord memmen gehoord, DSR, vandaar dat ik per ongeluk premmen schreef. Rollade braden, van het varken by THE way, zo noemen we dit al jaren maar wel met een braadschort om. Ik heb trouwens laatst 60 condooms verkocht, voor een prikkie…, niet echt mijn handel maar ze waren met pindakaas smaak en dat vond ik wel weer een pikant detail. Droplul kende ik, pijpen met pindakaas niet.
  Ach, zuchte hij voorzichtig nadenkend over de smiley van de dag. Ik lees momenteel over de strijd tussen Google en Apple en met name over de lancering van de eerste IPhone. Kent iemand deze geschiedenis? Dat ze maar een honderd toestellen hadden die het soms deden…ik had nooit wat met Apple en heb zo mijn bedenkingen over types als Jons maar het is zeer vermakelijk om te lezen.
  Dank je wel mopperkont voor het opnemen voor mijn favoriete actrice (al heb ik nooit iets van haar gezien, dat geeft niet, ik heb sinds kort die ene schrijver ook hoog zitten zonder ooit iets van hem gelezen te hebben, het leven is al zo vleselijk kort)…nu zijn mijn mavo grapjes verklaard en mijn zelfverkozen minderwaardigheidscomplexen kunnen weer de vriezer in.
  👅?
  🚬!
  🔞 Dank u Steve Jobs dat ik dit allemaal kan nu, dank u ook NRC NeXT voor de IPad air al moet ik er wel tweeenenhalf jaar voor bloeden, gelukkig schrijft mevrouw Verbaan wel leuke columns en Joep van het Hek niet.

  Een goede vrijdag desondanks.

  Like

 46. Timmerark, iets dat je verkoopt moet je eerst gekocht hebben, toch? Waarom koop jij zestig condooms met pindakaassmaak?

  De columns van Verbaan en Yoep van het Hek zijn niet met elkaar te vergelijken. Om die van Yoep moet ik ook (nog steeds?) regelmatig lachen. Verbaan kan raak typeren en beeldend schrijven, nu benieuwd of ze ook inhoudelijk meer te melden heeft dan huis-, tuin- en keukentaferelen. We gaan het zien. De balen op het parkeerterrein van een bouwmarkt en op een denkbeeldig podium hebben we gehad. Next!

  Like

 47. @Tim
  Ben benieuwd hoe zo’n transactie tot stand komt.

  Zet je die condooms op Marktplaats en komt er dan iemand aan de deur? Laat je zo iemand binnen, geef je ‘m koffie, doe je er nog een DVD-tje bij? Of heb je ze altijd toevallig bij je als je je ronde maakt? Of hang je tijdens lunchtijd rond bij MAVO’s?

  Like

 48. Het verhaal lijkt me een broodje aap. Ik kan althans nergens op het internet de betreffende condoomvariant vinden. Wel allerlei andere smerigheid die opduikt met die zoektermen 😦

  Like

 49. Ja, het was een loodsdingetje, zo een loods waar ze dingen verkopen. Sjaals, handschoenen, spijkers, schroeven en condooms. De meeste waren dicht tegen de houdbaarheidsdatum behalve die met de pindakaassmaak. En ach, zestig condooms voor vijf euro, daar moest toch wat aan te verdienen zijn, dachten we. Al was het maar voor op een kinderfeestje…opblaas dingen doen het altijd goed toch?
  Verkocht met een minimaal succes. 100% winst maar de inzet was dus laag.

  Like


 50. Praatje

  Ik sta in de Albert Heijn als ik een oude dame uitgebreid naar me zie glimlachen. Ik ben ongekend slecht in het onthouden van namen en gezichten, ook bij deze vrouw gaat er geen enkel belletje rinkelen. Zoals vaker besluit ik mijn tekortkoming te verdoezelen met een standaard praatje.
  Nadat de vriendelijke vrouw uitgebreid over haar zieke man en haar plotselinge kattenallergie heeft verteld, laat ze een korte stilte vallen. Ze kijkt even naar de grond en zegt dan beschaamd: „Ik durf het bijna niet te vragen, maar wie bent u ook alweer? Ik ben zo slecht geworden in het onthouden van namen en gezichten. Het zal de leeftijd wel zijn.”

  Suzette Hermsen (27)

  Like

 51. ‘je tekortkomingen verdoezelen met een standaardpraatje’ ,aardige formulering, die dit ikje boven de middelmaat uittilt.

  Like

 52. Het “ikje” van heden staat op Drasties, Timmer.
  Als jr die structuur aanhoudt gaat het goed.
  Ik ben reuze benieud hoe het je afgaat.

  Veel succes.

  Als het niet lukt wil ik het stukje hier desgewenst wel plaatsen, de bedoeling is natuurlijk dat de ApiedapieCommunity dat zelf organiseert, uitvoert.

  Like

 53. Een hoop geld

  Aan de bar in café Sport hangen de vaste gasten. De mannen praten over vluchtelingen. Een van hen merkt op dat hij het vooral erg vindt voor zijn kinderen en kleinkinderen, want die krijgen de problemen allemaal op hun bord. Een ander merkt op dat hij daarom nooit aan kinderen is begonnen. Dezelfde heer beweert vervolgens dat elke vluchteling ongeveer 2.000 euro aan pensioen krijgt. Een ander werpt tegen dat je geen pensioen kunt krijgen als je in dit land nooit hebt gewerkt. De eerste spreker zegt: maar het blijft een hoop geld.

  Jo Hamers

  Like

 54. Shit, ldb:

  Een hoop geld

  Aan de bar in café Sport hangen de vaste gasten. De mannen praten over vluchtelingen. Een van hen merkt op dat hij het vooral erg vindt voor zijn kinderen en kleinkinderen, want die krijgen de problemen allemaal op hun bord. Een ander merkt op dat hij daarom nooit aan kinderen is begonnen. Dezelfde heer beweert vervolgens dat elke vluchteling ongeveer 2.000 euro aan pensioen krijgt. Een ander werpt tegen dat je geen pensioen kunt krijgen als je in dit land nooit hebt gewerkt. De eerste spreker zegt: maar het blijft een hoop geld.

  Jo Hamers

  Like

 55. Een broodje aap (zegt de man die zich Apie noemt🤒) over condooms met pindakaassmaak…nee, smakelijker kun je het niet maken…
  En dit Google jij serieus op je werk? Wel geschiedenis wissen hoor, help niet bij de NSA maar toch…

  He, moet alle charme uit ieder mooi verhaal gesjekt? Ze waren smaakloos (dat stond tenminste op het doosje) en ze zijn inderdaad gewoon via MP verkocht. En dat doen we dus niet meer vanwege de (grappige) kinderen die (beleefd maar wel gierend van het lachen vragen:) “zijn ze gebruikt mevrouw?”….

  Nee dan de sneakers, voor een tientje bij een mannetje tegenover de gevangenis (echt waar!) gekocht, nieuw prijs 160, net verkocht voor vier tientjes. Vroeger had ik mijn neus ervoor opgehaald maar tegenwoordig omarmen wij het marktdenken. En weet je wat zo leuk is? Dat het leuk is. Het leukste de laatste tijd waren twee houten, vintage, autootjes. Puntgaaf bij een kringloop. Dezelfde kringloop, niet dezelfde keer. Voor 2 en 3,50 gekocht en samen voor 30 verkocht. Beetje spijtig want ze waren erg leuk maar ja, ik zeg altijd maar: in zaken kun je geen hart hebben👹.

  Gisteren een heel erg mooie kerstdecoratie gekocht. Een hoe heet het nou? Een ding dat ronddraait met drie paardjes en het maakt kerst muziek. Het klinkt zo erg Trashy maar is het niet. Gekocht voor 4,50 en ik wilde er 50 voor vragen…om het niet te hoeven verkopen maar mijn vriendin zei:” dadelijk betalen ze het ook nog, zijn we het kwijt…” Ze wilde het ook houden. We zijn we nog niet uit…ik denk dat ik tzt een filmpje ervan op mijn blog plaats…echt.

  Like

 56. Oh Timmer, wil mij niet duiden.
  Ik kreeg gisteren de indruk dat je aan het typen was geslagen. Zo simpel.
  Nogmaals als het niet was gelukt had ik morgenochtend, het stukje geplaatst.
  Ad hok doet het nu.
  Zou MK nog ’n aardig stukje van enig iemand , met spannende tekstvoering plaatsen.
  Ik honger er wel naar. Integraal alles.
  Het swingt stevig op de site,
  Nog ’n enkel intro, ’n emmer quote’s die ….
  Ik moet nog wel ‘ns denken aan het Expose dat Luv op deze site voor Apiedapie maakte.
  Het is ’n prachtig project.
  De acrobaten, die man en vrouw staan die niet onder hand 5 maanden daar?

  Like

 57. Ja maar River je vraagt het aan iemand die drie weken niet eens wist dat er nog een pagina bij zijn NeXT abonnement zat…

  Like

 58. Ik kijk nu naar Pauw en bedenk mij: dit moet toch te verfilmen kunnen worden? Een serie of een docu. De Apiedapie show. Kom op mensen, we kunnen het! We hebben karakters, antagonisten genoeg, Apiegirls, een actieheld (met wat hard werk kom in wel in shape), we hebben de schrijvers potverdommie in huis. Geld? Moet dit nu op geld struikelen? De NRC kan ons sponseren…we could go viraal. En dan later giraal.
  We kunnen beginnen met de not making of, THE breaking of, het falen van en dan zijn we zo ingewerkt dat de Koning en zijn Maxima ons wel moeten ontvangen op mijn voormalig stadhuis, of in hun woning in Wassenaar, kunnen we bij iemand misschien blijven logeren?
  River kan de Aziatische markt doen, lummel de cokehoek, pawi de bandages, Apie de PR in New Yorkse liften, Heer Roozenwater de marketing strategie bereferendadummen en Letterzetter de layout. Indra is de testrijdster, kijkster zeg ik toch, dom ding, Kees kan kritiek leveren, an inhome critic, Luvienna regelt de limo’s, die duwen we samen wel aan. Ben ik iemand vergeten? DSR is uiteraard de schurk. Zo een goeie ouwe schurk met blijkbaar vingers die botten kunnen breken. Goh…de koorts zakt wat, das nou jammer. Wordt vervolgd.

  Zal wel weer stranden op kleine lettertjes.

  Like

 59. Een normale reactie maakt nog geen zomer. RSB is voor geen cent te vertrouwen – als iemand die zijn haatbraaksel nog in de haren heeft kleven, weet DSR waarover hij spreekt.

  Like

 60. Wat een aardig Ik-je! Inderdaad, net Carmiggelt. Had het nog wat opgeleukt, maak van de ‘spreker’ een Ome Gerrit ofzo.
  Eindoordeel: 8.5 (zegge: achteneenhalf)

  Like

 61. Heerlijk weer eens zo’n ouderwets leuk ikje, vanuit de kroeg met navenante praat en onnavolgbare maar vanzelfsprekende logica.

  Like

 62. The Sun (Brits tabloid) heft binnenkort de betaalmuur van hun website op, onder het mom van concurrentiedruk door geen geldvragende newspapers.
  Je kunt er op wachten, nrc gaat binnen afzienbare tijd ook weer naar hun oude situatie toe. Overigens, abonnee’s, is de site nu advertentievrij? En zijn ook hun eigen irritante aanbiedingpopuppers weg?

  Like

 63. ad hok maakt er vandaag wel een potje van. Dit ikje stond in elk geval niet in de NRC en het zou me niks verbazen als hij het zelf geschreven heeft en onder pseudomien gepubliceerd op apiedapie.com

  Like

 64. Wat grappig. MK ontkent dat het “ikje” door nrc geplaatst zijn.
  Twee uur voor Ad hoc het “ikje” plaatst, werd het door mij op drasties geplaatst.
  Ik heb de Apiedapie Community voorgesteld, als het aan regie en uitvoering van hen niet lukt, alsnog het “ikje” te plaatsen.

  Misschien kan MK ich beter focussen op bijdragen van G. Verbaan?

  Like

 65. Oh, wat aardig de observatie van dsr hierboven.
  Ja, hier omgeven door de Community spreekt hij spierballen taal.
  Oh, ik nodig hem uit naar Drasties te komen,omdat hier de Blogbeheerder mij modereert,
  Hij komt daar niet. Immers hier weet hij zich omringd door de Community.
  Het genoegen hier te toeven is primair van passanten niveau.
  Observerend, als men het “ikje” niet kan plaatsen, wil ik daar als niemand uit genoemde gemeenschap talent, etc heeft, u van dienst zijn.
  Zo simpel is het.

  Like

 66. Hoppa

  Delicatessen

  Met mijn 82-jarige vader breng ik een bezoekje aan de delicatessenwinkel waar hij regelmatig een kopje koffie drinkt met iets lekkers. Hij komt er graag, onder andere vanwege de Amsterdamse humor van de eigenaar die net als hij naar het Oosten van Nederland is verhuisd.
  Bij mijn gegrilde Italiaanse broodje krijg ik een klein weckpotje met inhoud, waarvan ik een schepje op mijn broodje doe. Na afloop vraag ik of ze de „tomatenjam” ook zelf gemaakt hebben. Met opgetrokken wenkbrauwen antwoordt de eigenaar dat ze dat in Amsterdam gewoon „ketchup” noemen.

  Marijke Brinkman

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.