Nauwelijks tijd voor tv en internet (94)

94timmerarkheader
Header van Timmerarks blog op wordpress, althans vannacht om 1 uur.

Het is treurig gesteld met deze wereld. “Daar heb je de heel slechte mensen, die aanslagen plegen en boze tweets twitteren (…) en de goede, lieve mensen die rechts voorrang geven. En dan de mensheid in beweging. Je kunt je nu voorstellen hoe het Romeinse Rijk ingestort is,” schreef Timmerark (TA) vorige week. En hopla, in een moeite door wiste hij zo’n beetje alle verhalen van zijn blog, het “leuke huisje” waarmee Indra in de nachtelijke uren de verveling verdreef, en waar zelfs Lummel zo af en toe kwam kijken. Aan schrappen van verhalen heeft blogbaas dezes een bloedhekel, zoals bekend, en dat geldt ook voor het door auteurs verbranden van hun eigen werk. Waarom deed ons Timmertje het dit keer?

duimpjesbokaalduimpjesbokaal“Ik werd zo depressief van alle haat dat ik mijzelf niet langer bloot wilde geven …”verklaarde hij desgevraagd. ” Ik snap naar een nieuw begin, los van de naam TA. Er kleeft teveel negatiefs aan. Dronken oprecht bloggen richting vrede in Israël is onmogelijk. Nuchter ook. Als je een zwakke maag hebt.  Voor mij.” En dat nog wel in dezelfde week als waarin deze sympathieke tobbende voormalige MAVO-klant de 100e reactie en de Duimpjesbokaal (12 up en 3 neer) op dit intellectueel blog alhier scoorde. Maar ja, als je depressief bent zie je de dingen die er echt toe doen niet meer. Wij van de zinkende A. Dapie Community spreken in ieder geval de hoop uit dat TA er weer snel bovenop is. Indra: “Probeer wel de wereld om je heen iets minder hard bij je binnen te laten komen. Ik zou gillend gek worden als ik alles zo intens las en beleefde als jij. Kijk zelden tv en heb niet of nauwelijks tijd voor www. Daarom hou ik het vol.”duimpjesbokaalduimpjesbokaal

“Je maakt Het Licht, De Levende Wezens en dan, pats boem stort alles als een slecht gebakken taart in elkaar”

Of een weekje zonder actieve inbreng van blogbaas dezes aan TA’s chagrijn het laatste zetje heeft gegeven zullen we natuurlijk nooit weten. Maar we kwamen passages tegen als “Denkend aan Het Intro van Dit Blog denkt Hij, was ik er maar nooit aan begonnen. Je maakt Het Licht, De Levende Wezens en dan, pats boem stort alles als een slecht gebakken taart in elkaar” en “Ik mis ons aapje hier wel. Het is alsof je Artis binnenloopt en …” Daar volgde niks gevats op.

Op een regenachtige vrijdag schreef hij: “Wij zijn hier gelukkig te prijzen dat we allemaal op de een of andere manier een band hebben met de schrijvende rechter en een bloggende aap. Ik word hier wel eens blij van, en dat meen ik oprecht. Geloof me, niet overal op het wereldwijde web kom je zulke oprecht boeiend gecompliceerde karakters tegen. En dan de dames! Tekstuele paaldanseressen die zich belangeloos uiten opdat de wereld er beter van wordt.” Oftewel, geen peil op te trekken die gozer. Als hij zijn oor er maar niet afsnijdt.

PanicWaar ging het nog meer over vorige week? Speculaties over de reden van het voor het eerst in de geschiedenis in werking getredene noodintro. Heer Rozenwater vatte het scherp samen, zie aldaar. Of was het Gebbetje? We hielden er een prettige video van Letterzetter aan over. [en de tekst loopt eronder natuurlijk door, we zijn nog niet eens begonnen]

Riverside Blues liet een raadselachtige maar wel beeldende tekst achter: “Gozer? Wat moet je daar. Dat is mijn Lijf. Weet ik. Is dit lekker? Ja, maar, ‘n beetje meer naar links. Heb je warm water zo dat we ons kunnen wassen? De hond blaft, geen eten gehad, vergeten? Kan je even nog ‘n beetje krabben daar? Wat je nu doet moet je vaker doen. Is de handdoek droog? Ik ben er. Heb je nog lang nodig? OK, nog even dan. Tomaten sap, peper , tobasco OK? OK ik ben ook klaar. Waar is de remote control?” Ja, waar is die als je hem nodig hebt?

Onbeperkt NRC. Nieuw, nu zonder ikjes!
Onbeperkt NRC. Nieuw! Nu zonder ikjes!

Ikjes waren er ook, zolang het nog duurt. De NRC lijkt ze achter een betaalmuur te gaan verstoppen, hetgeen het definitieve einde van de ikjesbespreking kan inluiden.  Er was er een eentje over een verkiezing van de docent van het jaar. Gekozen werd een lekker ding. Duh. Mirjam Killian! Er was een woordgrapje van een sigarenboer (“drumstel”). Duh, Robert Lagerveld! Er was er een over de ANWB die geen paddenstoelboeken meer verkoopt. Duh, Evert Gianotten! Er was er een over een lezer die met zijn vrouw voor het eerst in het Buitenland is en daar door een verkoper “Goedkoper dan Zeeman” wordt toegeroepen. Duh, Erwin Hermsen!

Of zoals onze DSR (De Schrijvende Rechter) eindoordeelde:  “Ongelofelijk anno 2015… -bareuh-. DSR gaat het maar eens proberen met ‘kijken-kijken-nie-kopen’, ‘allemachtig prachtig’ en ‘Johan Cruyff!’. Zou graag op het dia-avondje van de inzender worden uitgenodigd, met fijne verhalen over de aardige ober, het kopje koffie met prut op de bodem, de tapijtverkoper die speciaal voor hen een zacht prijsje maakte, en de mohammedanendominee die al voor zonsopgang stond te psalmzingen! Eindoordeel: 3 (zegge: drie)”

Mopperkont: “Vanwege dit soort quasi-lollige vakantie-ervaringen gooi ik de Kampioen altijd ongelezen in de krantenbak.”

Mevrouw T.H.Wouda Kuipers was de alcoholica die dit voorval netjes voor ons opschreef.

De aardigste vonden wij teruglezend die over de glascontainer. “Dis ‘merci’ à Madame!” roept een zwerver “luidkeels” tegen een zwerversjongen. Mevrouw T.H.Wouda Kuipers was de alcoholica die dit voorval netjes voor ons opschreef. Op de nieuwe NRC-website zijn de ikjes niet meer als categorie terug te vinden, en misschien zijn ze wel allemaal gewoon weg. We kunnen er hier niet zoals gebruikelijk naar linken. Die over Istanbul vonden wij bij toeval en mensen oh mensen toch, kijk naar die opmaak! *huiver icoontje*

Om de een of andere reden ging het later in de week ineens over dingen die je zoal met dieren kunt doen.

Letterzetter: “Zwientientikken, ganstrekken, palingstropen, katindezaklopen; het mag allemaal niet meer van de dierenvrienden. Maar wel katdoodknuffelen, hondvetvoeren, duivenmelken, mierenneuken.” Voormelde DSR pakte het wetenschappelijker aan en onderscheidde de volgende categorieen:
1) dier-agnostisch vermaak zoals Schijt-je-rijk!, duivenmelkerij en zwientientikken
2) werken der duisternis, zoals als katknuppelen (ervanuitgaande dat het niet om een onderrichtende knuppeling gaat),
3) werken der noodzakelijkheid, zoals palingstropen (aaltjes trekken hun jasje nu eenmaal niet uit zichzelf uit, ook niet wanneer je ze het vriendelijk vraagt)
4) interactie met mogelijk wederzijdse instemming (daar gaan we in eerste instantie dan maar vanuit), zoals mierenneuken en hondenvetvoeren (elk spekje gaat door het bekje)

Uitslag Schattig Diertje Referendum, reclamaties indienen bij H. Rozenwater
Uitslag Schattig Diertje Referendum, reclamaties indienen bij H. Rozenwater

Op het Kunstblog van Heer Rozenwater was niet veel loos. Een referendum toonde aan dat er geen groot enthousiasme is voor een crowdfeuilleton, ja, vind je het gek, denken we dan. Bij bestudering van de uitslag van het favoriete-schattige-diertjereferendum viel met name het groot aantal woordspelingen op “poes” op van Gebbetje.

94kunstpicassokusje
The Kiss, Picasso

Luvienna  bleef wel erg dicht bij het origineel met haar “kusje” bij nevenvermeld picassootje uit 1969.

En meer was het niet, mensen.

De ikjes zijn na te lezen op de ikjesrubriek van de NRC, de krant die zo graag lezersanekdotes op de achterpagina plaatst. De reacties van de mensen uit het land staan hier, ze werden zoals altijd weer aangeleverd door de reageerders op deze site, veelal ex-NRC-reactanten, ex-Volkskrantbloggers en ex-weten-wij-veels. Stuur nu zelf eens een ikje naar de krant. Of scrol naar beneden en zeg wat het ikje van vandaag losmaakt. Plaats een reactie. Mag met een fantasie-emailadres. Druk een duimpje. Geef een sterretje. Plaats een smiley. Voor je het weet, sta jij volgende week in het intro.

Voorgaande afleveringen van deze rubriek zijn elders op dit blog te raadplegen. A. DapieReacties zijn welkom op apie@apiedapie.com. Kortom, het wordt weer een prettige week. Maar als je vindt dat het geen prettige week moet worden, ga dan vooral elders buurten.

Featured image (helemaal hierboven): is van Paula Porto via Unsplash.

Auteur: Bas van Vuren

Schrijver. Rijmer. Kijker. Kent beroemde mensen. Maakt liedjes. Holland Douze Points.

144 gedachten over “Nauwelijks tijd voor tv en internet (94)”

 1. @L
  Vers of vintage, alles mag als het maar leuk is, om met Oma Fladder te spreken.

  Like

 2. Het ikje van vandaag, 22 oktober, is een exacte kopie van dat van 19 oktober, alleen heet het nu niet “Fantasiejaar” maar “Fantasie.
  Dus iedereen kan doorgaan met waar die nu mee bezig was. Ook wel eens fijn, zo’n pauze.

  Like

 3. Komop rijke stinkerds (en arme sloeber) met een NRC-abonnement – plaats het Ik-je es!

  Like

 4. Riverside, er is toch ’n reactant die bij herhaling het nrc de korrel neemt ,zonder te verwijzen, hoe je wel ’n medium moet runnen?
  In de in van “kijk ‘ns hoe zij het doen?

  Klopt. Het is ’n manier van “Kijk mij eens”……Hij zal zijn fans hebben.
  Ik heb er geen tijd voor.
  In de nrc staat ’n aardig stukje over Sruk, druk…Dat zal niet aan hem besteedt zijn.

  Like

 5. Kijk eens wat ik voor jullie heb:


  Fietsen

  Om benzine en milieu te sparen ga ik tegenwoordig steeds vaker met de fiets. Het bed van natte bladeren op het fietspad doet deze middag bij mij geen alarmbellen rinkelen en ik houd de vaart er goed in. Dom, want ik glij hard en pijnlijk onderuit. De fiets is gelukkig slechts licht beschadigd, maar mijn knieën en handen liggen open. Een pijnlijk been. Kreupel en kreunend vervolg ik mijn weg. Naar huis, waar ik mijn zoons, 17 en 19, verslag doe van mijn malheur. Zij reageren beiden oprecht geschrokken: „Oh god, heeft iemand je gezien?”

  Caroline Zandbergen

  Like

 6. Dat is nou echt een verassing. Ik dacht dat het ikje in de vergetelheid was geraakt.

  Ik heb er weinig over te zeggen, veel couleur locale: herfst en bladeren,
  veel politiek correct geneuzel: benzine en milieu sparen, maar de pointe mag er zijn.

  Like

 7. Wat me nu pas opvalt Luvienna, plaatser van het ikje, dat er in mijn NRC als titel staat :Geschrokken, niet zo treffend als Fietsen dus.

  Like

 8. Fallen Idol

  Idolen, caricaturen, ze horen er bij.
  Tide of Waves, doet de mindset trillen op fundamentals.

  “n Beetje inkleuren. Ze , de kleuren , het gebruik er van valt wat groter uit.

  De Prentjes worden nauwelijks of niet veverst.

  De site schrompelt van creatieve stilstand in één..

  Als het thuis niet lukt, dan maar bij Mijn Idool?

  Ik heb het Masturbatie, Broodschrijver!

  Dat is de start van ‘n gefocused : Broodschrijver naar het Idool van Weleer.

  Neen, geen tijd te monitoren , wie doet het wel goed.

  Het stel acrobaten geeft de negatieve creatieve groei, het stilstaan goed weer.

  Nieuwgierig:

  Apiedapie.
  -Ikje
  – Acrobatenstel Rechts
  – Apiedapie, volgen, de observaties tav het nrc , het volgen meer dan waard.

  Maar , stelt u Ik klikte op “ikje”, hij kan toch “reflectie van blogbeheerder maken”?

  Kan.

  U gaat liever naar Hier? = Drasties. Daar vooral : open geest.
  Niemand, die klaagt over Cruyff- hype? Neen, dat hoort bij de Wave.
  Gaandeweg , leer je je mindset stellen.
  Leer je weggooien, dat doe je in Stilte.
  Precies het tegengestelde wat Apiedapie nu met de nrc doet.

  Blijf komen.
  Wil vooral welkom zijn. Op Drasties.

  Is dat zo ?

  Het platform staat als ’n huis.

  By Riverside Blues Ph. on 24/10/2015 – 2:25

  Like

 9. Als ik het niet meer snap, als de economische onwerkelijkheid mij te groot wordt dan denk ik aan Apiedapie, zo zal je blijven heten bij mij, en ik ben vast niet de enige, en dan vraag ik je, A. Dapie…
  …Iemand geeft 180.000.000 dollar of euro weg, aan zijn personeel. 30% van zijn aandelen. 1% van de waarde van Twitter. Maar het bedrijf ‘maakt’ nog slechts verlies. 1.750.000.000 als ik het goed heb gelezen, maar ik ben, sorry DSR, niet zo goed met nullen, zeker niet die naar poepfilmpjes willen kijken 😉 een bruine knipoog icoon, maar niet politiek bedoeld dus.
  Geeft deze man nu echt geld weg? Potentieel geld of een molensteen? Dat is de vraag waarover ik om duiding smeek.

  http://www.nrc.nl/next/van/2015/oktober/24/beloningen-topman-jack-dorsey-van-twitter-geeft-ee-1549349

  Like

 10. O shit…hm, eh, nee, niet hm, nou ja…werkt de link nu wel of niet?
  Nou ja, topman Twitter geeft dus aandelen van een verliesgevend bedrijf weg. Moeten we daar nu onder de indruk van zijn? En verliesgevend zijn en Twitter heten…waar gaat het in de wereld naar toe? Geef mij dan maar een fabriek die pepernoten maakt, of iets anders, tastbaars, economisch nuttig voor de mensheid.

  Like

 11. Ik vind dit een geweldig leuk ikje en bereid me vast voor op een wat minder empatische toekomst met mijn beide knullen. Toen ik begin dit jaar tegen de stoeprand opkletterde waren ze nog lief en bezorgd, maar dat gaat dus kennelijk over. Helaas!

  Like

 12. Het was weldegelijk een empathische reactie van die jongens. Op die leeftijd is er niks zo erg als voor schut staan, terwijl zo’n val alleen maar pijn doet.

  Like

 13. Mijn interpretatie was: de angst van de jongens dat b.v. klasgenootjes hun moeder hadden zien vallen en dat ze zich daarvoor schaamden. Maar jouw interpretatie is positiever. Vallen is inderdaad vaak heel vernederend, omdat het soms op de lachspieren van omstanders werkt.

  Like

 14. Ouderdomskwaaltje

  Ik sta in de Albert Heijn als ik ineens een oude dame uitgebreid naar me zie glimlachen. Ik ben ongekend slecht in het onthouden van namen en gezichten, en ook bij deze vrouw gaat er geen enkel belletje rinkelen. Zoals wel vaker besluit ik mijn tekortkoming te verdoezelen met een standaard praatje.

  Nadat de vriendelijke vrouw meer dan uitgebreid over haar zieke man en haar plotselinge kattenallergie heeft verteld, laat ze plots een korte stilte vallen. Ze kijkt even naar de grond en zegt dan duidelijk beschaamd: „Ik durf het bijna niet te vragen, maar wie bent u ook alweer?”

  Suzette Hermsen

  Like

 15. Er zijn nog reageerders die zo jong en kwiek zijn dat ze zich niet herkennen in het vertelde en het dus best een aardig Ik-je vinden.
  Eindoordeel: 7.5 (zegge: zeveneneenhalf)

  Like

 16. Ja Apie, koffie zet je en over zet je ook. Mijn punt is dat sparen ook meerdere dingen kan betekenen — zoals hier– die je beter niet bijeen kunt harken.

  Like

 17. Zeugma , Klare taal had het goed gezien.
  Wat tante Betje van Bertje ervan vindt zou ik weleens willen weten.

  Terzijde: dat jonge en kwieke van DSR 14:53 krijgt hopelijk een accentje in het intro van A. Dapie morgen?

  Like

 18. Bertje en Pawi,

  Inderdaad, het was een zeugma terwijl ik altijd al op een tante Betje gesteld was ( wat’s in a name overigens).

  Like

 19. Zeer benieuwd naar het nieuwe intro, wat hopelijk zonder strubbelingen met een glimlach, tongue in cheek zelfs, geheel met een blijde lach zal worden ontvangen.

  Like

 20. Het wordt een wat apart intro vandaag, vanwege ziggotroubles, het is niet anders. Maar ik zie met plezier terug op een offline weekend: de papieren krant met een papieren ikje, eerste hoofstukken van Japins ‘De gevleugelde’, paddestoelen fotograferen in de duinen, spareribs eten in een shoarmazaak, oesters uit een plastic bakje in een viswinkel, back to the past. The Lobster gezien in een filmhuis, aanradertje voor pawi, Luvienna, Timmerark en misschien Heer Rozenwater. Enfin, benieuwd of het intro er uberhaupt opkomt, indien ja hoe het eruit ziet en of je er op kunt reageren. Want zo’n mobiele WordPress is keiinstabiel hoor. Zonder uitroepteken vanwege Gebbetje.

  Like

 21. Zoals een collega van mij altijd zei: wij wachten met gepaste belangstelling af. Al zei hij dat gewoonlijk met een bijzonder sceptische ondertoon en dat is hier natuurlijk absoluut niet het geval, ik heb alle vertrouwen in een goede, originele oplossing door de blogbaas, desnoods in de vorm van een schadeloosstelling voor gederfde levensvreugde, mocht het onverhoopt niet lukken.

  Waarom lijkt The Lobster je een aanrader voor mij?

  Like

 22. ’t Is een verrassende film met een bijster originele plot, begint als een lachfilm, krijgt gaandeweg bijzonder griezelige trekjes. Meer wil ik er niet over zeggen vanwege spoilereffecten. Wees gerust: er worden geen dieren onheus bejegend, hoewel huiver icoontje nu ik dit opschrijf, eentje wel!! Doe daar dan je ogen maar bij dicht. Heb ik ook gedaan, maar ja, dan ga je toch door je ooghaartjes zitten gluren of het al voorbij is. Dus zie maar. Ik denk dat je de film toch waardeert. Ondanks die ene scene.

  Like

 23. De trailer gezien, de recensie gelezen, geboekt voor Filmhuis Den Haag binnenkort! Dank voor de tip, A. Dapie.

  Like

 24. Ik heb even op recensies gegoogled en die onheuse bejegening kwam meteen levensgroot op me af. Hm.

  Like

 25. Dank je, Timmerark. In een Filmhuis draaien ze doorgaans films die niet door Disney, Pixar of Warnerbros gemaakt zijn. En je mag geen popcorn en papieren emmers cola mee naar binnen nemen. Probeer het eens, je hoeft je schooldiploma niet te laten zien.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.