Houd omhoog de goede bloggen (107)

Dit is niet Sjoerd Bronsgeest, zie elders in het verhaal
Dit is niet Sjoerd Bronsgeest, zie elders in het verhaal

Sjoerd Bronsgeest scoorde vorige week een ikje met een zogenaamd misverstand over de betekenis van met een dobbelsteen “het hoogste” gooien. Zijn zoontje, kleinzoontje, zusje of kleinzusje gooide de stenen namelijk met een harde tik tegen het plafond. Schaterdeschater? Of klinkt bekend? Kan. Het is  een woordspeling die al minstens sinds 2008 vrijwel maandelijks ergens wordt gepresenteerd, waaronder vele malen op de ikjespagina van de NRC, alsmede op moppensites over domme blondjes en Belgen. Maar bij de NRC kom je er ook vandaag de dag nog moeiteloos mee op de achterpagina en achter de betaalmuur op het internet. Je zult er via Blendle maar voor betaald hebben. Geld terug laten storten – dat doen ze daar juichend – en andere dingen gaan lezen. Supersympathiek!

Keep up the good blogging
Houd omhoog de goede bloggen!

Blogbaas deze memoreerde desgevraagd en in alle bescheidenheid dat het blog vorige week maandag precies vijf jaar bestond. Dat wist hij omdat wordpress.com hem daarover een automatische felicitatie stuurde.  “Happy Anniversary with WordPress.com!” stond daar in, en “You registered on WordPress.com 5 years ago! Thanks for flying with us. Keep up the good blogging!” Ja, best wel veel uitroeptekens. En vertaald naar het Nederlands zeiden ze dit: “Gelukkige verjaardag. U geregistreerde 5 jaar geleden bedankt voor met ons te vliegen. Houd omhoog de goede bloggen!“ Bloemen hoeft niet. Flessen wijn altijd welkom. Of gewoon een vriendelijk woord. Kijk maar. Dat zei de blogbaas ervan en er kwamen best wel veel vriendelijke woorden. En wat minder leuke, maar dat mag ook. 

Jozephine Dinges
Jozephine Wortelboer

Verder ging het vorige week over het verschil tussen een koolmees in een header, een ijsvogel op het dressoir van Klare taal en een blauwborst van Jozephine Wortelboer. Dat bleek niet zo moeilijk te zijn. Een blauwborst is doorzichtig, vanwege de materiaalkosten. Een ijsvogel zou zich nooit in brons laten gieten, want dan wordt hij te zwaar en gaat misschien wel roesten. En een koolmees smaakt gevuld heerlijk uit de oven. Moet je bij de ijsvogel of blauwborst nog maar afwachten.

Het ging ook over Mondriaanjassen en -boxers, er werden er heel wat geshowcased door onze lieve lezertjes en lezeresjes. Quiz: welke van onderstaande kledingstukken zou Mondriaan nooit zelve hebben willen dragen en welke hangt in de kast bij Klare taal? (tekst loopt door onder de diashow)

Deze slideshow vereist JavaScript.


Uiteraard kon een Bowie-ikje niet ontbreken, burgemeester Jan Hoekema van Wassenaar kon het niet laten en zond een mislukt mijmertje in, waarin niet de overleden zanger maar burgemeester Hoekema zelve centraal leek te staan. Pawi: “Die Hoekema lijkt me een ijdeltuit. Mag, kan, bovendien kan je er om lachen en daar gaat het om. Ook om dat protserige ikje. Brede glimlach, en slim getimed.” Luvienna kondige en passant aan: ” … een nieuwe aflevering van Mannen gaat zeker komen, maar nu nog even niet.”

Nou, het derde deel van het Marokkaanse reisverhaal van die andere sterschrijfster, Pawi, kwam er dus wel. En het zat vol met argan: arganbomen, argannoten, arganolie, argangeitenstront, argangeitenbraaksel, het zal je gebeuren zeg. En dat noemen ze dan vakantie.

3winkela
Winkel, Pawi & Chaperon, (c) 2015

“We zien geiten in de bomen klimmen om de noten te eten, ze varen er wel bij. Het gerucht dat de olie wordt gewonnen uit de poep van die geiten of uit hun braaksel kunnen we niet geloven.” 

Ene Jan Derksen ging met een volgeladen twee-assige boedelbak achter de auto op zaterdagmiddag in het hartje van Amsterdam verhuizen en verbaasde zich over roodwitte paaltjes. Tja. Het leverde hem de hoon van velen, maar ook een ikje op, dat wel. Plopje: “Volstrekt ongeloofwaardig, een straat waar je niet in kan rijden. Even een sigaret opsteken & de brandweer bellen. Hoppa, ook weer geregeld.”

Verder zagen we een openbaarvervoerikje met een lollige conducteur, een vliegtuigikje met een lollige Amerikaanse steward, een glasbakikje, en een slijtersikje. “Niets is zo lekker als eau de vie” begon André Berends dat laatstgenoemde ikje. Laat dan maar, ja.

Madurodam uit de wikipedia
Madurodam uit de wikipedia

Riverside Blues kwam weer langs om te zeggen hoe oninteressant dit blog is – het heeft volgens hem de geur van Madurodam  – en hij deed kond van zijn eigen veel grootsere avonturen, te weten op Facebook waarop hij een internationaal gezelschap ontmoette, waaronder een Roemeense geleerde (vermoeiende weduwe), een Amerikaanse prof op zoek naar een betere wereld, een stuk of wat artiesten van musea en internationale orkesten, een aantal mensen uit Zuid-Amerika, een Engelse dirigent en een paar Spaanse kunstenaars. En Riverside Blues dus, jongens wat een feest.

160118roos
Paul McCarthy, nog zonder titel

Het meest opvallende plaatje in Heer Rozenwaters Kunstrubriek was vorige week die van de Grote Kunstenaar, Zhang Xiaogang (zie het inleidende plaatje helemaal linksbovenaan), verder waren er wat werkjes van Ruud van Empel, Feininger en Paul McCarthy. Er waren vorige week geen opnames in de Eregalerij der Keigroten, ja, dat heb je weleens.

Dit plaatje moet u kiesheidshalve als niet geplaatst beschouwen
Dit plaatje moet u kiesheidshalve als niet geplaatst beschouwen

Onderbroekenmodel PoliePolie had ergens op een strand in Costa Rica haar ondergoed vergeten aan te trekken, en Plopje vierde dat buitenkansje met een serie contactadvertenties. De meest opmerkelijke volgen alhier integraal:

Gezocht: een heel lieve vriendin
die vanaf het eerste begin
alles voor mij over heeft
en daar niet bij overgeeft

Gezocht: een lekker stuk
die zonder veel te zeuren
alles laat gebeuren
tot haar en mijn geluk

Gezocht: vrouwen
de wanhoop nabij
waardoor zij zich aan mij
vast willen houwen

160118logobookmark
Dit ook niet, denk ik tenminste

Tot slot van dit weekoverzicht de gebruikelijke bloemlezing van hoogtepunten van het blog van Bookmarkmijnboek elders op WordPress. Onder de titel “Tijd” schreef hij:

Ik word ouder.
Mijn ouder wordt kinds.
Dacht je bewust kinderloos te blijven.
Spot de tijd met de werkelijkheid.
Flarden uit De Wachtkamer.
Geheugenpoli.
Ruggenprik, MRI. Weggerukt uit de lunch. “De MRI gaat altijd voor!”

En ergens anders vraagt hij zich af wanneer er een goed werkende dictafoon komt die draadloos zijn uitgesproken gedachten rechtstreeks op zijn blog zal doen verschijnen. Laten we hopen dat dit nog een tijdje duurt.

Bertie, ze wil me volgen maar kan het niet!
Bertie, ze wil me volgen maar kan het niet!

Van ene Bertie – beheerster van het blog Bertjens – pikten we nog een fraai tussendoortje op:

Een zwart gedicht
een grof verhaal
een schunnig vers
dat zou ik heel graag schrijven

maar’k durf niet zo
want wie zegt dat
men mij niet in-
het gekkenhuis zou -lijven.

Mooi toch? Maar het intro wordt nu echt te lang. Ga nu gauw zelf proberen om wat ikjes te lezen, ergens verstopt in of op de NRC, de krant die zo van lezersanekdotes zegt te houden. Of stuur een ikje naar de krant, je vindt vast het formulier wel ergens op het internet. Of scrol hier naar beneden en zeg iets. Mag met een fantasie-emailadres. Voor je het weet, kan jouw keigrappig of keiinteressant citaat volgende week ergens opduiken als een hoogtepunt van deze week. Nounou, da’s wel effe heftig hoor.

Alle 100 afleveringen van de historische rubriek waarin stelselmatig alle hoogtepunten van de afgelopen weken werden behandeld zijn elders op dit blog te raadplegen. A. DapieJa, dat waren tijden.

Reacties zijn welkom op apie@apiedapie.com. Het wordt misschien best wel een prettige week. Als je vindt dat het geen prettige week moet worden, ga dan s.v.p. elders buurten.

Featured image (helemaal hierboven) is gemaakt door Viktor Hanacek, hij noemde het treffend “Clean Wooden Workspace Desk Setup” en het verscheen voor algemeen gebruik op https://picjumbo.com. Fijne mensen daar!

Advertentie

Auteur: Bas van Vuren

Schrijver - Rijmer - Kijker - Stemacteur - Figurant - Kent beroemde mensen - Maakt liedjes - Doet iets met #ikjes - Want ja - Je moet toch wat

223 gedachten over “Houd omhoog de goede bloggen (107)”

 1. Prima Apie. Het kiesheidshalve als niet geplaatst beschouwd plaatje is wel op de plaats te Katwijk dan wel op Met een naakt meisje in het zand.

 2. Zo te zien is de blogbaas zijn dip alweer helemaal te boven. Mooie samenvatting, en goedgekozen citaten van medebloggers.

  Die van Bertie is extra verrassend, ik kende haar alleen als reageerder bij lummel en daar is ze altijd netjes en beleefd. Leuk, Bertie! Hopelijk blijf je een tijdje hier.

  Even off topic: om te voorkomen dat de Nederlandse kust net zo verrommelt als het grootste deel van de Belgische kust, is Natuurmonumenten gestart met een actie. Handtekeningen verzamelen om te protesteren tegen het onbezonnen wetsvoorstel van Schultz van Hagen om bebouwing aan de kust vrij te geven.

  Zelf zegt ze dat het gaat om een minieme aanpassing aan de wet, dat ze zelf ook van mooie lege kusten houdt, maar kijk hier eens wat een stormvloed aan bouwplannen inmiddels zijn ingediend:
  http://www.beschermdekust.nl
  Mijn handtekening hebben ze al. En die van ruim 54.000 anderen ook.

 3. Mooi wekelijks overzicht weer van het reilen en zeilen van dit blog, knap APD om de ikjes, de plopjes en flopjes, diverse faits divers en opmerkingen van reageerders tot een samenhangend geheel te componeren.

 4. Dank je, pawi. Dank je Klare taal. Zonder reacties viel er uiteraard helegaar niets te componeren. Dat is ook weer zo! Jaja.

  Een dip heb ik bij mijn weten nooit gehad, wel een toenemende afkeer om de intro’s te schrijven, vanwege een overload aan zurigheden van een zekere schrijvende reageerder. Zo rond de eerste helft van november bereikte dat een dieptepunt. Welnu, dat is nu weg, en nu is het weer een feest om de reacties van de afgelopen week de revue te laten passeren en olijk samen te vatten.

  Bertie schrijft keimooie dingen, ik weet niet eens hoe ik op haar, of zij op mij, gestuit ben/is. Wellicht via lummel, zou zomaar eens kunnen. Zij volgt ons vanaf gisteren op de voet, dat wil zeggen er bereikt haar een email bij een nieuwe post. En wij volgden haar al wat langer. Zo gaan die dingen.

  Laat inderdaad onze kust met rust, potverdorie. Al die doorzichtige “kleine onbetekenende” stapjes hollen de zaak uit en voor je het weet hebben we hier Belgische toestanden. Heb dus in volle overtuiging mijn handtekening gezet, en een en ander via Facebook en Twitter gedeeld. Daar is weldra ook een video te bewonderen van A. Dapie als Baywatch – innig gearmd met Pamela.

  Bekijk ook deze door kinderen voor kinderen ingesproken video (reacties gaan door onder de video):

 5. @ Pawi,

  Ik heb net gestemd tegen Belgische toestanden op onze prachtige kusten.
  Geen bebouwing en projectontwikkelaars, het is genoeg.

 6. Adequaat en geestig de oogst van de afgelopen samengevat, blogbaas, we kennen het niet anders.

  Misschien een idee: een puntdichthoekje?

 7. Juist, dacht ik al, voorlopig op plopje lijkt me, en als het daar de spuigaten uitloopt een eigen rubriekje. Succes zal worden bepaald door de aanvoer, niet alleen van Plopje (en Pawi), maar van nog een kritisch massaatje. Oproep!

 8. Een ontopic toepasselijk puntdichtje van Willem dinges, Hussem? is uit het hoofd Zet het blauw van de zee tegen het blauw van de hemel veeg er het wit van een zeil in en de wind steekt op. Mooi toch?

 9. @Apie
  Dat maakt toch niet uit.
  Dan kost het maar een duit.
  Geef haar dat hoekje ergens
  voor punten van niks naar nergens.

 10. na het valse gevlei
  is het wellicht klaar tij
  voor een nieuwe sneer
  naar haar zeker weer

 11. ik leg mijn hoofdje neer
  mijn lokken doen mij zeer
  mijn ogen luiken neer
  ademen gaat niet meer

 12. Vals vleien doe ik niet ☺
  Dank voor plaatsing en compliment.
  Er valt op deze site geweldig veel te lezen, en het is bijna allemaal mooi/interessant/grappig/knap/lief en zo.
  En ik ben nog niet eens op de helft…..

 13. het was een mooie tijd
  de weg waren we even kwijt
  maar het duurde niet lang heur
  voor het gezond verstand weer stond aan de deur

 14. Dank je, Bertie, aanradertjes zijn onder het menuknopje “feuilletons” die van Luvienna, Pawi, Letterzetter en Heer Rozenwater. Onder Rijmpjes en Versjes die van Plopje en die bij het Naakte Meisje in het Zand. Niet teveel in een (schrijve 1) keer lezen, dan heb je later ook nog wat. Ergens staat ook nog een lofzang op het blog van lummel, maar dat blog ken je al.

 15. wij vleien maar terecht
  want luvje is het echt,
  ons opperhoofd van punten
  voor wie wij goed of slecht
  in punten graag uitmunten

 16. ik geloof in ons hoofd
  want zij heeft ons beloofd
  een schone puntenhemel
  met ruimte voor gezemel

 17. Hoe wil je hem precies hebben, Klare taal?

  …. maar het duurde niet lang heur
  gezond verstand aan de deur?
  Nee toch? Of wel? ijverig tong uit de mond icoontje

 18. er was eens een hoofd op apie punt com
  die was op geen enkel punt dom
  en toen zeiden wij
  Luv, jij hoort erbij
  als hoofd van de puntendotcom

 19. Ik keek een opgenomen aflevering van de Graham Norton Show terug, met daarin The Chair, en toen realiseerde ik me dat Grahams Chair het equivalent is van NRC’s Ikje.

 20. @Bertie 20:48
  Welkom. Heel leuk dat je hier langskomt. Neem vooral niets of niet te veel serieus.

 21. een laatste troost
  voor de definitieve dood
  wordt eerlijk gezegd
  voor het oordeel is beslecht.

 22. Voor ik ga verscheiden
  wil ik mijn beminde nog verblijden
  met een laatste zoen
  Voor mijn overlijden

 23. Mijn laatste woord is niet gezegd
  Dat zal ook niet zo wezen
  zo lang ik nog kan lezen en
  mijn laatste woord is gezegd.

 24. Grafschrift I

  hier ligt ons Plopje dood te lijken
  nog doder dan een steen
  en liever geen geween
  want dan begint hij weer te zeiken

 25. Grafschrift II

  hier ligt ons Plopje dood en stil
  en met wat goede wil
  blijft zijn gewoonte bestaan
  niet heel snel op te staan

 26. Grafschrift III

  hier ligt ons Plopje vredig te rotten
  hij zag het als een zijner plichten
  u te sarren met al zijn gedichten
  waar het ook nooit zo mee wilde vlotten

 27. Grafschrift V

  Hier ligt Plopje te vergaan
  na zijn kort en laf bestaan
  hebben wij afscheid van hem genomen
  we vreesden al dat het er nooit van zou komen

 28. Grafschrift VI

  Hier lig ik in mijn kist
  niemand die mij mist
  of bij mij rusten wil
  het verschil
  tussen leven en dood
  is niet zo groot

 29. Omdat ik in eerder dagen wel tijd besteedde aan deze site , ik nu grotendeels passie, ambitie, gedrevenheid heb verlegd naar FB, alwaar in kleine kring, met foto’s van reactanten, men aldaar uiting geeft aan ..van alles en nog wat…..
  Ik mij niet thuisvoel bij, Dit deed ik met vreemde mannen op het reservewiel van ’n Fiat 450 mij evenmin kan voorstellen dat men “als eerste het “ikje” plaatst met de telst Ik was eerder …, ik me nauwelijks kan voorstellen, dat wanneer iemand ’n student hoort antwoorden dat zijn de “Stairways to Heaven” uh..da’s wel heel oud hoor…….
  Per saldo stel ik dan vast dat mijn ambitie om “iets te lezen, te horen, te verbazen”, niet primair op deze site ligt.

  Schumann. componeerde eerder, over “Vreemde landen en kinderen”, het zal waarschijnljk buiten uw scope vallen.

 30. Oh, u vindt het ook aardig, Kent u Bach natuurlijk ook?
  Het middenstuk met piano’s alleen, is prachtig.
  Zo werkt FB, stukes, die je kende, en ander nieuw materiaal. wordt afgewisseld, met prachtige foto’s , kunst allerlei.
  Soms zijn er mensen, die voortdurend, aandacht in enige zin nodig hebbe, die blokkeer je.

  Veel genoegen. gewenst

 31. Prachtige, puntige grafschriften, Plopje! Maar in hoeveel stukjes moet je wel niet verdeeld worden, om al die fraaie grafdichtjes te herbergen? Komen er nog meer?.

 32. Tja, de werkelijkheid heeft onze grafpoëet al jaren geleden ingehaald…
   

 33. @Luvienna 9:16
  Dank je, hoofd van het punthoekje. Wie weet komen er meer. In hoeveel stukken mijn erven mij verdelen, is niet aan mij. Ik regeer niet over mijn graf heen.

 34. @Luvienna
  O nee. Ik heb niks te bepalen. Mijn graf is er niet voor mij. Dat is arrogantie der nog niet gestorvenen.

 35. @Apie 9:26
  Ja, een heel goed idee. Vermoedelijk inmiddels al wel ergens gerealiseerd.

 36. 19 januari 2016

  Stoer

  Het is woensdagavond en tram 5 naar Amsterdam Centraal is druk. Achterin is nog wat plek, samen met twee vrienden ga ik zitten. Naast ons staat een zestienjarige jongen druk te bellen. Hij ziet er stoer uit met zijn kort geschoren kapsel en leren jackie. Ik wil niet meteen een vooroordeel vormen, maar hoor hem rap en plat door de telefoon praten: „Kan je aan vijftig komen?” Hij vervolgt: „Dat is voor één mes.”
  Ik kijk naar hem om een wat betere inschatting te kunnen maken terwijl hij zijn gesprek afsluit: „Mijn moeder is echt zo blij joh, met al die bestekzegels!”

  Pauline Berkhout

 37. Grafschrift VII

  Hier ligt in alle rust
  in leven niet gekust
  als lijk dan wel bemind
  ondanks zijn bleke tint
  de dichter P. P. Plop
  vooral bekend als flop

 38. Grafschrift VIII

  Hier ligt hij dan, die Plop
  gaar kokend in zijn sop
  hij was dan niet in tel
  maar liggen kan hij wel

 39. Grafschrift IX

  Gun de dode Plop de rust
  van nooit meer op te hoeven staan
  en zijt met hem begaan
  nu ook de hemel hem niet lust

 40. Grafschrift X

  In het leven volledig mislukt
  en altijd door zorgen bedrukt
  schenkt hij nu veel plezier
  aan de wormen hier

 41. Grafschrift XI

  In leven niet veel waard
  bleef hem echt niets bespaard
  en weet zelfs van zijn erven
  het humeur te bederven

 42. Ja Pauline, je maakt wat mee in het openbaar vervoer. Uiteraard is dit afgesproken werk, geheimtaal, je bent aan iets ergs ontsnapt!

 43. Grafschrift XII

  Hij had geen rooie cent
  en als dichter onbekend
  bestond zijn erfenis
  vooral uit kattenpis

 44. En wat was de “betere inschatting” van Pauline? Dat hij niet 16 was, maar 32?

 45. Tjonge Plopje, zowel kwaliteit als kwantiteit!

  Hou je wel een administratie bij? Bij welk grafdichtnummer je gebleven bent e.d.?

 46. Grafschrift XIII

  Voor het leven ongeschikt
  maar met iedereen begaan
  ligt hij hier nu te vergaan
  want is inmiddels wel gestikt.

 47. @Luvienna
  Heel goed dat je als punthoofd de zaken in de gaten houdt. Zou je wel even her en der de cursiveringen op orde kunnen brengen? Daar maak ik soms slordige foutjes mee. Excuus. En alvast dank voor het aanbrengen der verbeteringen.

 48. @Luvienna PS
  De administratie laat ik natuurlijk aan jou. Ieder de eigen verantwoordelijkheden. Als ik een telfout maak, tik mij gerust op de vingertjes. Daar kan ik wel van genieten.

 49. @Luvienna PS 2
  Het gaat er natuurlijk vooral om deze draad zo ernstig te bezoedelen dat Apie niet meer anders kán dan jou de eigen welverdiende puntdraad te geven. 13, 13, ik zit nu op 13. Zou onthoud ik het. Blijven herhalen. 13, 13, 13, eh, 13.

 50. Grafschrift XIV

  Het leven schonk hem enkel leed
  hetgeen hem niet zo heel veel deed
  en ook had hij het gaar niet breed
  want in zijn kist geen perzisch kleed

 51. Grafschrift XV

  Hij werd bespuwd en diep veracht
  maar ook daarover zweeg hij stil
  wetend dat tegen God Zijn wil
  niets te doen valt met een klacht.

 52. Grafschrift XVI

  Van geest was hij fors ongezond
  de waanzin spoot uit zijne mond
  nu zwijgt hij en wij danken God
  voor het vertrek van deze zot

 53. Grafschrift XVII

  Nooit heeft hij vrouwen pijn geschonken
  en was ook maar heel zelden dronken
  zijn fout was dat tot in zijn kist
  hij niets van vrouwen afwist

 54. Grafschrift XVIII

  Zijn leven was van weinig waarde
  hij deed niet veel behalve slapen
  met dromen als zijn enig wapen
  en ligt voor straf nu in de aarde

 55. Grafschrift XIX

  Zijn dood kwam niet heel onverwacht
  zelfs jaren later dan gedacht
  nu is hij voor eeuwig en voorgoed vertrokken
  met goddank medeneming van zijn sokken

 56. Grafschrift XX

  Hij had geen vrouw en ook geen kind
  en werd door niemand warm bemind
  nu heeft hij ons ineens verlaten
  en ook dat zal hem niet baten

 57. Ondertussen…staat de teller ter bescherming van de Nederlandse kust al op meer dan 87.000. Dat is 33.000 meer dan gisteren. Nooit gedacht dat het getwitter en FB van de blogbaas en van Klare taal zoveel invloed hadden.

  Ik stuur nog een plaatje door van de kust zoals die er nu nog uit ziet, zonder twintig hotels en zonder pretpark.

 58. Grafschrift XXI

  Hij deed ook nooit iets voor de kust
  dacht enkel aan zijn eigen lust
  wij zullen hem missen als kiespijn
  met al zijn dichtsels en ongein

 59. Grafschrift XXII

  Daarbij hield hij van pretparken.
  De Efteling en ook Drievliet
  vergat hij in zijn leven niet,
  het was een smerig varken
  dat zijn loon heeft gekregen
  want zo zijn God Zijn wegen.

 60. @pawi jaja, dat zijn die tienduizenden unieke bezoekers die uniek zijn omdat ze nooit van zich laten horen maar wel als evenzovele vliegen aan de wand zitten mee te lezen. 🙂

 61. Grafschrift XXIII

  Aan tellers deed hij ook niet mee
  hij telde nog niet goed tot twee
  het is dan ook een bron van vreugde
  dat hij dood is daar hij niet deugde

 62. Grafschrift XXIV

  Een smerige vlieg aan de wand
  een zieke maar unieke klant
  dat was deze dode heer
  goddank zien we hem nooit meer

 63. Plop,
  Pas bij je Grafschriftje XL
  Zeg ik: ik geloof het wel.
  Nu kan ik me nog best vermeien
  Met goedbedoelde dwingelandijen.

 64. Grafschrift XXV

  Het enige doel in zijn veel te korte leven
  was Apie Luvienna een draadje te laten geven
  maar zelfs dat werd hem totaal niet gegund
  al was het zijn enige mooie punt

 65. Grafschrift XXVI

  pawi, Plop en zijn XXL
  zijn geen van beide in tel
  hij ging vergeefs dwingelanden
  waarvoor hij in de hel zal branden

 66. XXL is dertig
  maar dertig is XXX
  Op dertig rijmt slechts fertig
  en op XXX helemaal niks.

 67. @Luvienna
  Natuurlijk mag je met je puntendraad op mijn draadje komen inwonen. Dat heeft Apie ook al aangeboden, maar ja: hij onderschat de zelfstandigheidsdrang der deelgebieden. Je kan ook gewoon het naakte meisje veroveren.

  @pawi
  Je Romeinse tellingen zijn aanvechtbaar.
  Blijf vooral kalm & bedaar, er dreigt geen gevaar.
  Want met de grafschriften ben ik nu wel klaar.

 68. Hehe, eindelijk klaar.
  Kunnen Bertie en vele anderen er ook eens bij.

  Apiedapie, die vliegen, die zouden ze toch moeten afvangen bij de kust? Ik bedoel die vliegen die overal hotels en hutten en huizen willen neerzetten. Er goed garen bij spinnen (kunnen vliegen dat? ja, deze wel) en voor altijd en eeuwig de schoonheid van de NL kust bederven.

  Ik zond je een fotootje van de nu nog onbedorven kust.

 69. @Plopje 18:32 Dat ik mag inwonen op jouw draadje is fijn, heer Plop, maar dat naakte meisje veroveren, doe je dat niet liever zelf?

 70. En wij feliciteren uit naam van het hele blogmanagement Luvienna met haar 100e reactie op deze draad. Hoppetee en hopla in de lucht icoontje 😀

 71. 20 januari 2016

  Moderne ziekte

  Ons dorp lag in code rood. IJzel en in de late avond sneeuw. ’s Morgensvroeg joelende kinderen, ouderwetse sneeuwpret. Genoeg om een mansgrote sneeuwpop te rollen en elkaar fijn in te zepen. Het meisje van acht klonk er gillend boven uit: „Niet doen! Ik heb sneeuwallergie.”

  Jan Jacob Vos

 72. Ja die heb je JJ. Krijgen een rooie huid als je ze inzeept. Eng hoor. Is weinig tegen te doen, gaat meestal vanzelf weg.

 73. @Luvienna 20:14
  Vanaf 6 maart 2009 heb ik geprobeerd dat naakte meisje te veroveren. Dat lukt mij dus nooit. Er komt een moment dat je moet erkennen dat je gefaald hebt. Bij deze dan. Dus: grijp je kans.

 74. @Plopje, moet ík haar veroveren? Maar ik val niet op vrouwen. Of bedoel je: voor jou? 😉

 75. @Luvienna 12:59
  O, je valt niet op vrouwen. Dan houdt het op. En neen, ik bedoelde zeker niet: voor mij. Ik wil je niet opzadelen met een mission impossible.

 76. Je kan dus ook in code rood liggen. En volgens de vorige draad kan je lijf het worden. Zijn er nog grenzen aan de mogelijkheden? Kun je aan code rood doodgaan? Of mee huwen dan wel er een toetje van maken? Dit nodigt uit tot het maken van 26 puntdichten over code rood. Als Luvienna het goed zou vinden. Vrees niet, ik zal mij inhouden.

 77. Luvienna vindt in principe alles goed. Als er maar No animals were harmed during the making of this thingy, bij staat, of woorden van gelijke strekking. En er naar geleefd wordt.

 78. CODE ROOD I

  Er gold voor jou een code rood
  daar niemand aan jou weerstand bood
  dat was ook godsonmogelijk
  al bracht jij enkel ongeluk

  No animals were harmed during the making of this thingy of woorden van gelijke strekking

 79. CODE ROOD II

  We leefden in de code rood
  met grote liefde en uit nood
  we waren immers als de dood
  terecht te komen in de goot.

  No animals were harmed during the making of this thingy of woorden van gelijke strekking

 80. CODE ROOD III

  Je nam mij in de huwelijksboot
  ik was verblind en ziendedoof
  en had in jouw trouw veel geloof
  ondanks jouw minnaars: code rood

  No animals were harmed during the making of this thingy of woorden van gelijke strekking

 81. CODE ROOD IV

  ik was eenzaam en in nood
  jij was lief en nogal bloot
  maar toen je mij niet echt iets bood
  zag ik pas goed jouw code rood

  No animals were harmed during the making of this thingy of woorden van gelijke strekking

 82. CODE ROOD V

  we waren jong en wisten niet
  dat het niets is tot je het ziet
  dus hielden wij ons beiden groot
  en negeerden code rood

  No animals were harmed during the making of this thingy of woorden van gelijke strekking

 83. CODE ROOD VI

  er stond ons zo heel veel te wachten
  de koele zomers, warme nachten
  er was geen wet die iets verbood
  tot daar plots opdook code rood

  No animals were harmed during the making of this thingy of woorden van gelijke strekking

 84. CODE ROOD VII

  jij was voor mij begin en einde
  tot je de hartstocht ondermijnde
  door je gedrag van code rood
  waarmee de liefde werd gedood

  No animals were harmed during the making of this thingy of woorden van gelijke strekking

 85. @Bertie
  O nee, Bertie, onderbreken bestaat hier niet. Zou zeggen, integendeel, het is juist leuk & prima als anderen ook iets verzinnen.

 86. @Bertie 22:44
  Dat komt als vanzelve. Apie is een vriendelijke blogbaas. Alleen wil hij maar niet Luvienna een eigen draad geven voor het puntdichten (wat dat ook mogen zijn). Als jij hem nu eens lief aankijkt?

 87. Wij hebben de eigen puntdraad in beraad. De commissie rapporteert naar verwachting nog voor het einde van de maand, waarna wij e.e.a. gaan overwegen.

 88. ‘Puntdraad in beraad…’. Enfin, het zal mijn tijd wel duren. En die van Luvienna ook.
  Ik denk er vannacht over na.

 89. CODE ROOD VIII

  had ik maar nooit naar jou geluisterd
  maar naar wat zachtjes werd gefluisterd
  dat jij bekend staat als psychoot
  zonder signaal van code rood

  No animals were harmed during the making of this thingy of woorden van gelijke strekking

 90. Dank je Bertie. Apie lijkt nu toch in beweging te komen. Halleluja.
  Luvienna zal je ook dankbaar zijn. Wordt zij misschien toch nog opperpunthoofd.
  (Puntdraadberaad? Puntdraadberaad? Nooit van gehoord. Wordt er wel eens gelekt uit dat beraad?)

 91. CODE ROOD XI

  het puntdraadberaad duurt vast heel lang
  dan wordt Luvienna wel wat bang
  dat haar puntideetjes worden gedood
  omdat Apie last heeft van code rood

  No animals were harmed during the making of this thingy of woorden van gelijke strekking

 92. 21 januari 2016

  Mijn man vertelt me vanochtend dat hij via een app’je vanuit bed de auto al aan het ontdooien is. Geweldig. Techniek staat voor niks! Als ik dolgelukkig buiten kom, zie ik mijn buurvrouw in de vrieskou, druk aan het krabben. Ik vertel haar trots dat ik via de anti-vriesapp al klaar ben voor vertrek. Dan merk ik pas dat de stekker van onze elektrische auto niet is ontdooid en zit vastgevroren. Mijn buurvrouw wenst mij een prettige dag, stapt met haar hippe koffiebeker in haar Volvo en roept nog: „Neem anders onze oude Opel, die start altijd!”

  Aafke Moolenburgh

 93. CODE ROOD IX

  we waren altijd als de dood
  voor zaken met de code rood
  die vallen echter in het niet
  bij ruzies over Zwarte Piet

  CODE ROOD X

  de code rood is goed doorstaan
  die is voorbij en afgedaan
  dus stort ik mij opnieuw op jou
  en schrik mij rot van code blauw

  No animals were harmed during the making of this thingies of woorden van gelijke strekking

 94. Mijn auto wilde vanochtend niet starten. Zegt mijn buurvrouwtje: “Je mag mijn VW Golfje wel gebruiken, het gasmasker ligt in het dashboardkastje.”

 95. Als je je man ’s ochtends aantreft in bed, bezig met zijn mobieltje, en hij stamelt iets als “uh, niks schat, ik bezig met een appje om de auto te uh, ontdooien”, dan heeft hij gegarandeerd iets met die leuke buurvrouw met twee auto’s.

 96. Gos, ik maak haast nooit van die leuke dingen mee.
  Behalve de keer dat we in de kerk waren om te trouwen en mijn man de ringen vergeten was.
  Dat was heel grappig. Achteraf.

 97. Een lief bruidssluiertje, Bertie.
  Dat met die ringen is vast wel klinkend goed gekomen.

 98. Maar op het moment zelve kun je door de grond gaan, toch? En ouders en schoonouders in de stress. Brrr hoor. Mij niet gezien.

 99. Het kwam goed. Maar toen.
  Paar maanden later was de doop van het kind. Pastoor klaarde de klus en naderhand moest echtgenoot het trouwboekje inleveren om de doopnamen van het kind bij te schrijven.
  Te laat herinnerden wij ons dat er een paar biljetten van honderd gulden ingevouwen in dat boekje zaten.
  Jeessus!
  Ik heb nooit eerder en later iemand zo hard zien rennen naar de pastorie als mijn man.
  ‘Hier, dat geld’, zei hij.

 100. @Bertie
  De doop vind ik al wel een prima ikje. Het ringloze huwelijksfeest komt dan wel een keer. En pawi heeft gelijk, het is een fraai bruidsluiertje.

 101. Joepie, onze kusthandtekeningen hebben geholpen! Bijna verdacht hoe makkelijk dat ging zonnebrilicoontje

 102. 22 januari 2016

  Adreswijziging

  Na een verhuizing heb ik verschillende organisaties en bedrijven op de hoogte gesteld van mijn nieuwe adres. Zo ook de ANWB. Naar aanleiding van de adreswijziging ontvang ik een brief van het ‘Leden Service Center’ van de ANWB: „Hartelijk dank voor het wijzigen van uw adresgegevens. Uit veiligheidsoverwegingen vermelden wij de gewijzigde gegevens niet in deze brief. Wilt u controleren of de nieuwe gegevens goed in onze administratie staan, kijkt u dan op anwb.nl/mijnanwb.”

  Verbaasd valt mijn blik op de adressering van de brief. Mijn nieuwe adres tref ik linksboven aan.

  Teun Burgers

 103. Big Brother is er niks bij, vallende verbaasde blikken ten spijt.

  ANWB heeft de klok horen luiden, maar weet niet waar de klepel hangt. Psst: bij de inlogcodes, wachtwoorden en creditcardgegevens, allemaal op iCloud.

  Een huisadres, wie is daar nou nog in geïnteresseerd?

 104. 00:06 A.Dapie
  Ook de ene na de andere journalist tuimelde over dit voorstel en schreven daar luid en duidelijk over.
  Nu nog een beetje scherp inzoomen op Van Der Steur, hoop ik dan maar, dan kan die ook opzij.

 105. Van der Steur mag van mij een bunkertje bouwen in de duinen, en zich daarin een paar jaar terugtrekken.

 106. @pawi 19:13
  Nu loop je wel erg hard. Ik ben bv zeer geïnteresseerd in huisadressen. Ik bezit alle uitgebrachte postcodeboeken & ken inmiddels een deel ervan uit het hoofd. Binnenkort begin ik ook een site: http://www.geheimehuisadressenliefde.nl en kijk of ik een app’je (wat dat ook is) kan ontwikkelen om uit de kast komende huisadressenliefhebbers te steunen. Daarnaast probeer ik voor eea aandacht te krijgen in de media (DWDD! Pauw en Witteman!) en in de politiek. Misschien heb jij nog tips hoe ik dit het beste kan aanpakken? Jij hebt ervaring met Steur enzo. Ben ik wel sjeloers op.

 107. @Apie
  Kan ik een draad krijgen voor huisadressen? Beloof ik er geen puntdichten op te zetten. Alvast bedankt!

 108. @Bertie
  Je hebt interesse in mijn app’je? En misschien kun je Apie nog een keer lief aankijken zodat hij mijn draadverzoek op de agenda zet van het draadberaad? Dank.

 109. Ook niet voor de goede zaak? En hoe staat het met je boos kijken? Dat helpt soms ook.

 110. zaterdag 23 januari 2016

  Gevaarlijk

  Met kleinzoon Lucas van net vijf jaar oud achterop de fiets begeef
  ik me regelmatig in het Amsterdamse verkeer. Natuurlijk probeer ik het goede voorbeeld te geven, hoewel ik zonder Lucas achterop net zo narchistisch fiets als de meeste Amsterdammers. Als Lucas bij me achterop zit, onthoud ik me van commentaar op mijn medefietsers. Maar toen ik werd ingehaald door een andere fietser, die tot mijn verbazing in zijn linkerhand niet met een smartphone maar met een heuse tablet bezig was, kon ik het niet nalaten te zeggen: „Kijk, Lucas dat vind ik nou gevaarlijk!”
  „Nou”, beaamde Lucas hartgrondig, „want als-ie ’m laat vallen is-tie hartstikke kapot.”

  Paul van Kampen

 111. Ook het verzoek om een geheime-huisadressendraad wordt in overweging genomen. Niet welwillend, daartoe had het in drievoud moeten worden ingediend, maar toch. Eindrapport van de commissie wordt nog voor de zomer verwacht, waarna aanbevelingen zullen worden geformuleerd en met de sociale partners besproken alvorens ze hier te presenteren. Komt goed dus!

 112. Er is even een reparatie gewenst, sorry:

  zaterdag 23 januari 2016

  Gevaarlijk

  Met kleinzoon Lucas van net vijf jaar oud achterop de fiets begeef
  ik me regelmatig in het Amsterdamse verkeer. Natuurlijk probeer ik het goede voorbeeld te geven, hoewel ik zonder Lucas achterop net zo anarchistisch fiets als de meeste Amsterdammers. Als Lucas bij me achterop zit, onthoud ik me van commentaar op mijn medefietsers. Maar toen ik werd ingehaald door een andere fietser, die tot mijn verbazing in zijn linkerhand niet met een smartphone maar met een heuse tablet bezig was, kon ik het niet nalaten te zeggen: „Kijk, Lucas dat vind ik nou gevaarlijk!”
  „Nou”, beaamde Lucas hartgrondig, „want als-ie ’m laat vallen is-tie hartstikke kapot.”

  Paul van Kampen

 113. Ik stel uiteraard mijn portefeuille ter beschikking:

  zaterdag 23 januari 2016

  Gevaarlijk

  Met kleinzoon Lucas van net vijf jaar oud achterop de fiets begeef ik me regelmatig in het Amsterdamse verkeer. Natuurlijk probeer ik het goede voorbeeld te geven, hoewel ik zonder Lucas achterop net zo anarchistisch fiets als de meeste Amsterdammers. Als Lucas bij me achterop zit, onthoud ik me van commentaar op mijn medefietsers. Maar toen ik werd ingehaald door een andere fietser, die tot mijn verbazing in zijn linkerhand niet met een smartphone maar met een heuse tablet bezig was, kon ik het niet nalaten te zeggen: „Kijk, Lucas dat vind ik nou gevaarlijk!”
  „Nou”, beaamde Lucas hartgrondig, „want als-ie ’m laat vallen is-tie hartstikke kapot.”

  Paul van Kampen

 114. Dit zijn zware tijden voor Pawi: Ik was eerder….
  Maar ze heeft toch strandfoto’s geplaatst, met lauweren van Apiedapie? Wat is belangrijker?? Ik denk het compliment….Ja, de foto is ….het instrument voor aandacht??? Yees!!

  Hoe zou het zaterdag gaan?
  Als Pontius weer eerder plaatst?
  Plaatst Pawi weer ’n foto?? Ik denk van wel..het krijgen van aandacht is verslavend. Voor Haar? Ja, denk ik ook!

 115. Dit zijn zware tijden voor Pawi: Ik was eerder….
  Maar ze heeft toch strandfoto’s geplaatst, met lauweren van Apiedapie? Wat is belangrijker?? Ik denk het compliment….Ja, de foto is ….het instrument voor aandacht??? Yees!!

  Hoe zou het zaterdag gaan?
  Als Pontius weer eerder plaatst?
  Plaatst Pawi weer ’n foto??
  – Ik denk van wel..het krijgen van aandacht is verslavend. Voor Haar? Zou zo maar kunnen!

  Ik wou dat het al zo laat was……??
  Heb je niks beters te doen?

  ,,, Het zijn mijn woorden niet… Ja, ook van haar. Je zou wensen dat Apiedapie meer van dat soort smaakmakende reactanten verzameld….

  Er zijn ruwweg 2 categorieen gekoof ik, ’n heel klein gedeelte komt voor het “ikje”, ’n veel grotere groep, komt voor de comunity.

 116. Ik zie de verschillen niet zo, Pontius. Maar hoe dan ook: het is je alweer gelukt eerder te plaatsen dan ik.

  Leuk ikje weer. Iets andere stijl dan de vorige ikjes, meer een kinderikje, minder zelfspot, maar even zo goed grappig.

 117. Plopje, neem me niet kwalijk, ik dacht dat de geheimehuisadressenverzamelaars waren uitgestorven. Heb je die van mij al?

 118. Moet je daarvoor een 2e adres hebben, dat dus geheim is? Want dat heb ik niet. Ik ben geheimadresloos.

 119. Ja jij wel, waar je in de weekenden naar toe gaat, natuurlijk. In de eersteklas van een internationale trein, de champagne wachtend en het gezelschap ook.

 120. @pawi @Luvienna @Apie

  Helaas heb ik jullie geheime adressen (nog) niet. Zelfs niet eens jullie IP- of email-adressen, laat staan de Digid-zaakjes. Maar mijn app’je daarvoor moet uitkomst brengen. Moet ik wel daarvoor ergens een subsidie zien los te peuteren. Bah. Had ik om te beginnen maar een tablet. Of fiets. Of kind. Het leven houdt zijn wonderen verborgen.

 121. Ach grutjes. Maar een tablet is nog aan te komen, hoor. Een fiets ook. Zelfs een kind, als je dat per se zou willen. Maar hoe helpen die dingen dan? Trouwens, mailadressen zijn wel te vinden (zonder tablet/fiets/kind), beetje zoeken doet wonderen. 🙂

 122. De eerste versie is uiteraard de beste. Hier is sprake van een Schlimmbesserung. Is daar een goed Nederlands woord voor?

 123. Plopje, mijn emailadres is . Schrijf ernaar voor leuke verrassingen en een beter leven.

 124. @Pawi 9:35
  Nee, jouw geheime adressen heb ik ook nog niet. Graag opsturen naar mijn geheime adres: Plopje@mail.com. Alvast bedankt.

  @Luvienna 12:47
  Je kent mijn beveiliging tegen kinderen. Dus dat zal nog niet meevallen. Hoe de tablet & fiets kunnen helpen, weet ik ook niet. Juist omdat ik er geen bezit. Je weet maar nooit. Dacht ik.

 125. Koos Truf, Schlimmverbesserung zou je kunnen vertalen met kapotverbeteren. Minder mooi.

 126. pawi, dank je, dat is in de richting, maar net iets te sterk. Denk ik nog verder over een schone vertaling van Schlimmbesserung. Het Duits zegt het soms net iets beter/mooier dan onze taal.

 127. Voor de op te zetten site met geheimehuisadressen suggereer ik de titel “Ik weet waar jou huis woont “.

 128. @pawi
  Over de site-benaming wordt nog nagedacht. Dank voor de suggestie. Maar het zal wel iets simpels worden. Iets als www. watisditnuweervooronzinmetgeheimeadressen.nl. Of zoiets.

 129. Ouwij ouweten ouwaar jou huis ouwoont.

  Jammer dat Plopje kiest voor een simpele naam. Misschien wil hij nu ook ineens af van al die postcode-boeken. Samen met de medische boeken van Klare taal haar man kan het misschien nog wat opleveren aan kilo’s oud papier.

Ik vind er dit van:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: