Met een gecompliceerde voetbreuk naar de Action (118)

160404action
Voor al uw wasmiddelen, knutselartikelen, schoolspullen, tuinartikelen, printpapier, verfkwasten, schuurpapier en natuurlijk de groene aanslagreiniger

De ikjes lijken hun langste tijd te hebben gehad. Het is niet de vraag of maar wanneer. Wanneer wat? Wanneer de redaktie van de NRC tot het inzicht komt dat lezers vandaag de dag niet meer opgewonden raken van het publiceren van hun pennenvruchtjes op de achterpagina van een krant. Net zoals de VPRO-kinderen geen stukjes meer instuurden voor de achterpagina van de VPRO-gids en de rubriek Achterwerk dus werd opgeheven, zo gaat dat ook met de ikjesrubriek gebeuren. Mensen zien het verschil niet tussen jezelf publiceren op je eigen Instagram, Facebook of Youtube kanaal of in een door vakmensen beheerd medium. Gelet op de gemiddelde leeftijd van de NRC-lezer kan het nog wel een paar decennia duren voordat dit inzicht echt algemeen indaalt. Het dreigt een “lange, pijnlijke doodstrijd” te worden, volgens onze eigen reageerster en sociaal- mediakanon Luvienna. Anderzijds, ze storen me niet hoor, die ikjes, vind ik dan weer, ze gaan nogal eens ergens over en vormen vooral voor de expat mooie ankerpuntjes met het moederland.

… wetende dat je bij hen de kleertjes voor heel weinig geld kunt kopen.

Zo ging het vorige week dus ondermeer over de vraag of je met een gecompliceerde voetbreuk naar de Action moet. Een vraagje van Ben Schaafsma. Het hangt van hun maatschappelijkverantwoordondernemenbeleid uit, zo bleek uit de discussie. En of we dat mooie papier wel geloven, wetende dat je bij hen de kleertjes voor heel weinig geld kunt kopen. Ook hier was Luvienna duidelijk: “Een T-shirt voor 1 euro is gewoon niet mogelijk als je dat T-shirt met respect voor mens, dier en milieu wil produceren.” En zelf vind ik er dit van: gewoon normaal geld betalen voor je produkten, mensen. Dan koop je er uit hebberigheid ook niet zomaar drie tegelijkertijd (advies ook van toepassing op plofkip).

Maar Indra gaf aan dat ze het “vanuit haar zeer zuinige manier van leven” een zegen vindt dat er winkels zoals de Aldi en Action bestaan, vooral voor dingen als wasmiddelen, knutselartikelen, schoolspullen, tuinartikelen, printpapier, verfkwasten en schuurpapier. Al eerder was Klare taal uit de kast gekomen met haar bekentenis dat ze een fan is van de “groene aanslagverwijderaar van de Action” (ja, ik weet het, achter dat groene hoort natuurlijk een streepje, maar ik laat het maar eens een keertje staan).

Photo: Man met zweepje, by Pawi & Chaperon, 2016
Photo: Man met zweepje, by Pawi & Chaperon, 2016

De nieuwe aflevering van het Marokkoreisverhaal van Pawi viel weer goed in de smaak. Het was de vijfde al weer, en deze ging over een zweepje voor de meeuwen. “Hier eet iemand van twee walletjes. Hij bewaakt tegen betaling de visvangst van die ochtend door meeuwen weg te jagen met zijn zweepje. En vraagt een kleine bijdrage voor de foto die van hem wordt genomen.” Luvienna – onze seksschrijfster – dacht bij het zweepje natuurlijk onmiddellijk aan “SM-meeuwen”, maar bij de sikkel gelukkig aan niets.

“Als je je snor had laten staan had je geen problemen gehad.”

Want zoals Pawi opmerkte: bij Marokko past ook gewoon mooie natuur, het hoeven niet altijd buikdanseressen of zwaardenslikkers te zijn. Onze reageerders bleken zo’n beetje allemaal wel eens in Marokko of aanverwant land gereisd te hebben. Klare taal: “Je wordt beschouwd als een wandelende portemonnee die daar uitgeschud moet worden.” Indra bleek als “alleenstaande reizende vrouw en dan ook nogeens met de verkeerde huidskleur” vaak hinderlijk benaderd te zijn. Tip van Pawi: “In een reisboekje wordt geadviseerd om te zeggen dat je komt voor ornithologie. Of voor de architectuur. Dan zou je ze zo kwijt zijn. Vrouwelijke nerds, daar houden ze niet van.” En een tip van iemand anders: “Als je je snor had laten staan had je geen problemen gehad.”

160404moulai
Moulay Idriss, moet u ook eens heengaan, zult u leuk vinden!!

Bertje bleek zelfs live vanuit Marokko te berichten. Hij is daar! Nu en op dit moment met af en toe wat wifipunten om verslag te doen, terwijl lokale mensen zijn hutkoffers bergen op en af sjouwen. Hij kreeg volgens Luv “real time” advies. “Ben je echt daar nu? Spannend! Neem de tijd om het allemaal te zien. Ik zou zo met je mee willen kuieren.” zei Pawi. En ja hoor, dit weekend was onze Bertje inderdaad bij de Moulay Idriss, het Marokkaanse Mont Michel. “5 keer Moulay Idriss telt voor 1 keer Mekka geloof ik. Bijna geen toeristen hier. “ En daar vlakbij is er natuurlijk de camping waar ze Pawi & Chaperon nog maar al te goed kennen: Zerhoun Belle Vue. “De man die het landgoed beheert is hoffelijk en altoos treurend om de geliefde die hem heeft verlaten, met medenemen van de wasmachine.”

Mark deed weer lekker mee: “Dag iedereen” wist hij bijvoorbeeld uit te brengen. Mooi hoor. Mark groet de dingen en wij groeten terug.

hikjesmanOp 1 april werd een ikje van de bekende etiquettekenster Reinildis van Ditzhuyzen geplaatst over een verwarde man die op het strand van Scheveningen tegen een vrouw opsprong en haar hoofd likte. Heel merkwaardig verhaal, vermoedelijk een 1 april grap van iemand. Maar het was voor de Hikjesman aanleiding om een heel aardige hik te breien, die er – ook al zo merkwaardig – op uit kwam dat hij op het tuinpad van een buurvrouw ging zitten poepen. Tja, je moet erbij geweest zijn, denk ik.

wifiVerder blijken kinderen op de muren van zelfgebouwde boomhutten tegenwoordig “steeds groter wordende, halve boogjes” te tekenen, oftewel een wifipunt, volgens Janny de Keizer. Het zijn natuurlijk, zoals ir. J.C. van Oord opmerkte, concentrische halve cirkels.

Er gaat er weer eentje uit!
Er gaat er weer eentje uit!

Het lepeltje voor de 100e reactie ging weer eens naar Ad Hok, die daartoe listig wacht totdat het in Nederland na middernacht is, want dan hoef je minder nauwkeurig te mikken. Desalniettemin, van harte gefeliciteerd Ad.

Ook de Grafschriften lijken hun langste tijd te hebben gehad, wellicht vanwege de lente, getuige deze van Bertie:

Nu ik eindelijk ben uitgeblust
klaar ben voor de dodenkust
kiert een schijnsel in’t plafond
en zwaait me uit. Het is de zon

Geeft allen, varkensinnood.nl
Geeft allen, varkensinnood.nl

Plopje intussen deed een heel verdienstelijke poging in een voor hem nieuw genre, dat van het hikje. Zijn hilarisch schrijfseltje was wel heel erg losjes gebaseerd op een ikje, vandaar een aanvankelijke verwarring met het blogbeheer:

“Ik zie dat mijn vader bezig is met een giro-overschrijving. Nog op papier! Hij maakt tot mijn schrik al het spaargeld van mijn ouders over naar de stichting Varkens In Nood. “Wat ben je in godsvredesnaam nu aan het doen, pa?”, vraag ik. “Ach”, antwoordt hij vriendelijk, “Mama en ik willen jullie niet belasten met het dadelijk moeten opruimen van al onze rotzooi.”

160404bingo
Het wachten is op de inval van de gokwereldmaffia – Luvienna

Tja, en dan die koppige Kunstpaus weer. Heer Rozenwater, ja die. Hij gaat maar door in zijn gevecht tegen de windmolens en het gezonde verstand. Hij heeft zich nu helemaal vastgegraven in lotnummers, percentages en het eigen gelijk. En waarom toch allemaal? Inderdaad, om een onbekende inzender te plezieren . Ad Hok blijft met een bewonderingswaardige kalmte maar gaan, gelijk een woeste branding die op het stugge zand blijft beuken. Of als een grasmaaier die telkens bij dat zelfde grassprietje blijft terugkomen. Het beste plaatje dat Roos intussen wist te plaatsen was nog dit raadselachtige dingetje hiernaast.

Jammer voor bijvoorbeeld Ilona die er met een fraaie prijs vandoor ging: “Op elke steiger klonk een lied van Paljas of Jeruzalem”. Het bijbehorende plaatje kan in het kader van het lijdzame verzet niet hier worden gereproduceerd. Ook het hilarische plaatje waarmee Plopje een opname in de Eregalerij der Keigroten verdiende zal hier niet worden getoond (maar daar in die Eregalerij destemeer): “Gaan we hier bingo-en? Heer help ons.”

Wil jij deze week ook actief gaan meedoen? Met hier je dingetje doen bedoel ik? Ga dan wat ikjes lezen, die staan ergens verstopt in of op de NRC, de krant die zo van lezersanekdotes zegt te houden. Stuur zelf een ikje in. Of scrol hier naar beneden en zeg iets. Dat mag en kan hier nog altijd met een fantasie-emailadres. En voor je het weet kan een citaat van jou, een foto van jou, een wat dan ook van jou, een hoogtepunt van de week worden.  De afleveringen van deze historische rubriek waarin alle hoogtepunten van alle afgelopen weken worden behandeld zijn elders op dit blog te raadplegen.A. Dapie Reacties zijn welkom. Het wordt misschien best wel een prettige week. Als je vindt dat het geen prettige week moet worden, ga dan s.v.p. elders buurten.

Featured image (helemaal hierboven) is gemaakt door mijzelf in het kader van het #stemniet protest tegen het nep- en stookreferendum dat helegaar niet over de Oekraïne gaat en zelfs niet eens over de EU. Ga dus niet stemmen op 6 april. Doe wat anders. Leen je hier niet voor. Zo is mijn vrijblijvende nietstemadvies. 

Advertentie

Auteur: Bas van Vuren

Schrijver - Rijmer - Kijker - Stemacteur - Figurant - Kent beroemde mensen - Maakt liedjes - Doet iets met #ikjes - Want ja - Je moet toch wat

164 gedachten over “Met een gecompliceerde voetbreuk naar de Action (118)”

 1. Getuige zijn van het uitsterven van wat ooit zo populair en gezaghebbend was, dat is toch een beetje triest… Nee, ik heb het natuurlijk niet over het weekintro, hoe kom je erbij! Dat is springlevend en iets om elke week weer naar uit te kijken. Het zijn de Ikjes die teloor gaan. Je gaat haast hopen dat iemand ze genadig uit hun lijden helpt. Maar wat zeker hun ondergang bespoedigt, zo niet in gang heeft gezet, is het feit dat het lezen ervan tegenwoordig voorbehouden is aan de NRC-abonnee. En zeg nou zelf, dat is toch ook een uitstervend ras?

  Wat de kopfoto betreft die de blogbaas’ mening over het Oekraïnereferendum weergeeft: ik heb nog een opiniestukje die de geinteresseerde medemens kan lezen op https://www.facebook.com/miriam.wesselink.7/posts/1054450607942161?pnref=story Ja nee, de niet-geïnteresseerde medemens ook, natuurlijk.#duh Maar die zal dat niet zo gauw doen. Team #stemwel

 2. Mark groet de dingen…mooi gevonden!
  Goed stuk weer. En een duidelijk advies, dat overigens haaks staat op het advies van Bas Heijne. En op dat van Pechtold.

  Maarja, het enthousiasme wordt natuurlijk wel getemperd doordat er geen enkele consequentie aan zal worden verbonden. Bovendien kan ik me beter niet met de politiek bemoeien, ik zeg het zelf maar vast. Geen verstand van, geen kijk op en slecht matige interesse.

 3. maandag 4 april 2016

  Verblind

  Fietsend van het werk naar huis word ik ineens verblind door de reflectie van de zon op het openstaande raam van het bedrijfspand voor mij. Enkele seconden zie ik vrijwel niets en terwijl ik voorzichtig doorfiets ontwaar ik letters op het raam. Ik zie de bedrijfsnaam en het motto… „Focus op veiligheid.”

  René van der Linden

 4. Op deze manier ben ik inderdaad binnenkort nog werklozer dan ik nu al ben.

 5. Tijdens een ritje met de auto word ik afgeleid door een meisje op de fiets. Ik verlies de macht over het stuur en rijd een winkelpand binnen. Terwijl ik bezig ben het bewustzijn te verliezen zie ik nog vaag een reclamebord: “Klaar om te gaan? Doe de gratis testamentscan op notaris.nl.”

 6. @Luvienna “Maar. Dat neemt niet weg dat GeenPeil met hun pionierende, innovatieve aanpak – online ondertekenen en de inzet daarbij van internet en social media – de democratie een flink stuk de 21e eeuw in heeft getrokken. Wat ze hiermee hebben gedaan is referenda praktisch mogelijk maken (…) Immers, binnen 4 weken 10.000 en daarna binnen 6 weken 300.000 handtekeningen verzamelen op papier, is in de praktijk natuurlijk hondsmoeilijk.”

  Dit is tot nu toe het eerste argument dat me een heel klein beetje aan het twijfelen brengt. Maar het is al te laat, de foto hierboven is (was) authentiek mijn hoogsteigen stembiljet, dus ik hoef er niet echt heel diep over na te denken en verwerp je argumentatie dus toch nog schaterlachend. 😀 #stemniet

 7. @ikje René zit kennelijk niet op Facebook, heeft weinig vrienden en zijn gezin interesseert zich niet voor hem. Terwijl hij aan de keukentafel zijn anekdotes vertelt zitten zowel ma als kinderen automatisch te huhu’en vanachter hun schermpjes. Daarom ben ik blij dat René zijn verhaaltje op de NRC en nu ook hier alsnog is kwijtgeraakt. Echt waar. En de inhoud doet er voor mij niet toe.

  Allemaal lekker fietsen in Arnhem het komende weekend.

 8. @Apie Ik dacht al, hoor ik nou onweer in de verte? 😉 Team #stemwel

 9. Prima intro en terugblik, dank aan de blogbaas natuurlijk.

  De teloorgang van de ikjes is duidelijk volgens Luvienna mede omdat ze alleen toegankelijk zijn voor lezers van de NRC dat ook een uitstervend ras is. Helaas een harde waarheid.

  Gelukkig is er Pontius die de moed niet opgeeft.

  Jammer van verscheurde stembiljetten dat dan weer wel.

 10. PS Argumentatie verwerpen omdat je te laat bent om ernaar te handelen, vind ik geen sterk argument. Maar ja, het vrij land. (Helaas, denk ik dan wel eens stiekem.) Team #stemwel

 11. Of ik ga stemmen weet ik niet, ik beraad me nog.
  Het intro is weer prima , maar dat de grafschriften op een einde lopen is hopelijk niet het geval.

 12. Dat hoop ik ook. Weet je wat: we houden er een referendum over. 😉

 13. Joepie, er wordt een jubileumscadeautje voorbereid, ik voel het gewoon. Maar wanneer? Bij de 250, 200, 150? Of bij de 119!!! Dat zou pas origineel zijn. Jaaaaaaaaaahhhhh!!!!!!!!! Ik ga alvast schrijven.

 14. Ja, zo is het geen verrassing meer! Nou kunnen we het net zo goed afblazen. 👿

 15. Zijn ze volgende week maandag vergeten, Lubje. En dan sla jij toe met die kaart, met die taart, met die ode, dat eerbetoon, een vers, een feuilleton, iets Gigantisch. Zou ik erg leuk vinden. Blogtrommel erbij, of een hele blogfanfare, ik zie er nu al naar uit. Hopen dat IS en de andere gekkies ons nog een weekje gunnen.

 16. Tjongejonge, je geeft ze een vinger …

  Maar ik zal zien wat ik kan doen. :p

 17. Even terug naar referendum en zo ik ben van mening dat je altijd gebruik moet maken van je stemrecht, stem voor, tegen of blanco, maar stem hoe dan ook in elk geval.

 18. @Bertie 18:39 Goed zo, Bertie, hou vol!

  @ Bertie 18:41 Wat heb je op dit referendum tegen? Het onderwerp of hoe het tot stand is gekomen, door GeenPeil?

 19. Het laatste, , denk ik. Las je Van Dixhoorn in NRC? Op meerdere plekken kwam ik opmerkingen tegen zoals dat Roos niet eens het hele verdrag had gelezen.
  Zulke mensen neem ik niet serieus en hun gedoetje vind ik kwalijk.

  Verder bemoei ik me niet met politiek, ik snap er niks van.

 20. Dit referendum is een manifest tegen politici die denken dat het volk “het allemaal niet snapt omdat het zo ingewikkeld is”, zij leggen het steeds uit, vooral wat we moeten stemmen, steeds wanhopiger…

 21. Een referendum zoals het bedoeld is is het volk – naast de indirecte representatie d.m.v. het parlement – te vragen naar de mening. Als het bijvoorbeeld heel erg onduidelijk is, hoe het volk denkt, het was iets dat bijvoorbeeld destijds niet in de verkiezingsprogramma’s stond. Of het is een vrije kwestie (ieder mag naar zijn geweten stemmen), of het is een echt kei- en keicontroversieel thema. Zoals uit de EU of niet, kernwapens het land in of eruit, abortus, euthanasie … vluchtelingen .. noem de Grote Dillema’s maar op. Dan is het prima dat het parlement als hulpmiddel de uitslagen van een referendum heeft (en de openbare discussie over het onderwerp in de aanloop ernaar toe). Dus ik ben voor het referendum. Zoals het bedoeld is ….

  Het huidige referendum voldoet aan geen van deze criteria. Het vrij technische en standaardverdrag met de Oekraine is er een van de tientallen die er dagelijks/wekelijks door het parlement gaan. Niet majeur. Zowel voor als tegen heeft geen majeure betekenis. Geen enkel ander land in de EU heeft hier een referendum over georganiseerd, ook niet de veel skeptischere EU-lidstaten dan NL. Dat moet toch te denken geven, niet?

  De enige reden dat dit referendum er is, is dat een stelletje internettechneuten en handige publieksbespelers het lollig vonden om het eens uit te proberen. Of ze het gedaan zouden kunnen krijgen, met de hulp van internet en sociale media. Dat, lieve mensen, mag je technisch bewonderen, grappig vinden, maar … dat mag je niet verwarren met democratie, democratie waar je aan mee moet doen.

  Niet voor en niet tegen dus. Maar ook niet blanco. Ook dan doe je namelijk aan het spelletje mee, het spelletje dat bedoeld is om “fuck Den Haag” te zeggen. Welnu, fuck Den Haag mag je van mij en kun je op tal van manieren zeggen, zoals in de media, we hebben vrijheid van meningsuiting zoals met protestborden, zoals in de verkiezingen. Maar dus niet onder het mom van de “democratie”. Ik heb gezegd en inderdaad, hier is geen speld tussen te krijgen, geef het maar toe.

  #stemniet

 22. Mooi betoog, maar niet stemmen is instemmen of meelopen met het huidige beleid.

  Veel mensen willen verkiezingen nu, maar de pluchezitters willen dat
  coute que coute voorkomen en de twee regerende partijen met een au fond tegenstrijdige ideologie gaan heel ver om te blijven zitten.

  Dat is dus de speld die er tussen zit.

  Moest dit even kwijt, maar wat mij betreft discussion close.

 23. [gemodereerd vanwege aanhoudend getreiter/nom de plume vandalisme]

 24. dinsdag 5 april 2016

  Doelwit

  Lijn 5 richting Amstelveen is op zaterdagavond rond een uur of negen gezellig druk. Ik nestel me in de armen van mijn vriendin; we hebben nog flink wat haltes voor de boeg.
  Even na het Leidseplein staat de tram te wachten bij een rood sein. Dan valt plots het licht uit en wordt het gezellige publiek in lijn 5 even stil. Een seconde of drie lijkt iedereen hetzelfde te denken: „Topdrukte in de uitgaansspits, prachtig doelwit voor terrorisme, het zal toch niet..” Dan klinkt er voor uit de tram een verhelderende nuchtere plat-Amsterdamse stem met een antwoord: „De elektriciteitsrekening is niet betaald.”

  Mischa van de Ven

 25. Ja, daar hebben we de plat-Amsterdamse humor weer eens. Wat moet het toch heerlijk zijn om in Amsterdam te wonen. Al die fijne Amsterdamse mensen.

 26. “Every heart to love will come but like a refugee. … Ring the bells that still can ring … Forget your perfect offering … There is a crack in everything … That’s how the light gets in.” Blijft een van de mooiste songs ever. Vind ik dan weer, gek mannetje dat ik me d’r eentje ben.

 27. [gemodereerd vanwege aanhoudend getreiter/nom de plume vandalisme]

 28. Wim Brands, schrokken jullie ook van het bericht dat hij gisteren ineens weg was? Ernstig depressief, geen zin in 0900-0113. Ik wens zijn naasten kracht om dit te verwerken, en mijzelf ook. Zo’n begaafde vent. Daarvan hebben we er niet veel, en nu alweer eentje minder.

 29. Ja, geschrokken. Want onverwacht. Begaafd en beschaafd en bescheiden. Hoorde het in Pauw gisterenavond, daar werd het wat terloops afgedaan. Merkwaardig. Kil. Misschien overviel het hullie ook. Benieuwd of ze dat nog goed maken.

 30. Ja dit overvalt me, ik miste hem al enkele weken op zondag.
  Een man zonder kapsones, oprecht geinteresseerd in de mensen met wie hij sprak.
  Een groot verlies, Wim Brands die zeer bevlogen het enige literatuurprogramma wat ons nog restte presenteerde.

  Veel sterkte voor zijn familie en vrienden.

 31. Ja, blup. Arme jongen. Hij had zo ongeveer het enige tv-programma dat de moeite waard was. Bah, bah.

 32. Dan word je een hele week continu in de krant en op alle tv-zenders met onzin getreiterd omdat er een of andere voetballer dood gaat, en wat gebeurt er nu? Stilte.

 33. woensdag 6 april 2016

  Yoga

  Sinds kort doe ik om een beetje lenig te blijven aan yoga. Vanochtend werden we flink aan het werk gezet: stretchen, krachtoefeningen, Pilates voor de romp, en balanceren. Dat wordt weer spierpijn, dacht ik voldaan, allemaal spieren die ik normaliter te weinig gebruik. Het laatste kwartiertje droomden we weg bij een muziekje. We eindigden in kleermakerszit met onze ogen dicht. De lerares sprak de wens uit dat we dit vredige gevoel de rest van de dag mogen vasthouden. „Amasta” (bedankt), zeiden we hoffelijk buigend. Toen vroeg de lerares: „Weten jullie een goede kraker? Ik heb zo’n last van mijn rug.”

  Vivian van Piggelen

 34. Ja, er wordt heel wat afgebeund hoor in die yogahoek. Yoga lerares is geen beschermd beroep, iedereen kan het worden. Vivian doet kennelijk power yoga, een modegrilletje. Ga gewoon thuis zitten mediteren, mensen. Of doe thuis je oefeningen. En #stemniet

 35. Tijdens mijn Yoga-oefeningen kreeg ik zo’n last van mijn rug dat ik niet kan gaan stemmen. Dat is maar goed ook.

 36. Tijdens mijn Pilates-oefeningen dacht ik de hele tijd aan het duivels dilemma van vandaag. Niks geen vredig gevoel.

  Ik gok erop dat de (absurd lage) kiesdrempel van dertig procent gehaald wordt en ga dus wel stemmen. Liefst tegen een deel van dat verdrag, maar dat kan dan weer niet. Oh oh. En GeenPeil lacht in zijn vuistje, dat ook nog.

 37. #HeerMorg&H2O 4/4 22:54
  Ja, dit hele referendum-gedoe hangt van onsmakelijke onzin aan elkaar. Graag een referendum over het afschaffen van de Wet raadgevend referendum. Met als vraag: “Moet deze idiote wet en D’66 worden afgeschaft?” En als mogelijke antwoorden: “Hoogste tijd” en “Allerhoogste tijd”.

 38. @Plopje 00:14
  De VPRO heeft gisteren een In Memoriam uitgebracht. Heb ik opgenomen en ga ik vandaag bekijken. Misschien ook nog te bereiken via uitzending gemist.

 39. @pawi
  Ziet:
  09.50: De opkomst in Rotterdam is gestegen tot 3 procent. Ter vergelijking: vorig jaar was de opkomst bij de provinciale statenverkiezingen bijna 5 procent rond 10.00 uur. Uiteindelijk ging toen 35,5 procent naar de stembus. Voor een geldig referendum is een opkomst van ten minste 30 procent nodig.
  Als dit zo doorzet en voor het hele land geldt, komt het opkomstpercentage uit op 3/5 van 35,5%. Dat is 21,3%.
  O, wat heb ik een last van mijn rug. Kan ik mijn democratische plicht niet vervullen.

 40. @pawi 11:33
  Ik zag het te laat, het stond weer niet aangekondigd in de gids. Stelletje eikels. Blup. Ja, ik zal eens op uitzending gemist zoeken.

 41. 11.00: Leefbaar Rotterdam schat dat een kwart van de Rotterdammers uiteindelijk naar de stembus zal gaan.
  11.15: Dordrecht maakt zojuist bekend dat de opkomst om 10.00 uur 4,8 procent was.

  Dus? Wie het weet mag het zeggen. Als het toch de verkeerde kant uitgaat moet ik nog even bij mijn bottenkraker langs om alsnog ergens een stemmetje te kunnen deponeren.

 42. 12.15: In Rotterdam is nu bijna 8 procent van de kiesgerechtigen naar de stembus gegaan.
  Maar ja, dat zegt niks als er geen vergelijking met bv de provinciale staten verkiezingen wordt gemaakt.

 43. @ Luvienna en Plopje, mooi stukje inderdaad.
  zie ook : vpro.nl/nooitmeerslapen.
  het in memoriam Wim Brands van gisteren.

 44. Dank Luvienna en Klare taal. Er kan voor mij deze dagen niet genoeg over Wim Brands verschijnen.

 45. Het lijkt erop dat in de grote steden de opkomst gaat uitkomen op een percentage tussen de 25 en 30. Het is niet duidelijk of de plattenlanders dit gaan compenseren en er in totaal de 30% wordt gehaald. Gelukkig regent het. Voorlopig gok ik op een uiteindelijk opkomstpercentage van 27,5%. Heel jammerlijk dat mijn rug zo opspeelt. Maar de dag is nog niet voorbij.

 46. En de storm steekt op … Ik ga uit van 29%, want da’s veel spannender, en dan krijgen we rechtszaken en opstootjes bij de stembureaus.

 47. 14.00: De opkomst in Rotterdam is nu 10,7 procent, een stuk lager dan bij de provinciale statenverkiezingen vorig jaar. Toen had om 14.00 uur 14,4 procent gestemd.
  Bij de provinciale statenverkiezingen kwam men in R’dam uit op 35,5%. Omgerekend betekend dit dat men nu uit gaat komen op ongeveer 26,4%. Maar ja, Rotterdam is op dit punt helaas niet de maat der dingen. De rugpijn neemt iets af. Dank voor de belangstelling.

 48. Ja graag gedaan. Zelf heb ik een beetje hoofdpijn van al dat getuur. Dus al had ik gewild, ik had gewoon niet kunnen gaan stemmen. Da’s een veilig gevoel voor als de JanRoospolitie me ooit komt halen.

 49. Jaja, maar da’s De Hond, niet echt een opiniepeiler toch? Vroeger wel, maar toen is hij min of meer de politiek ingegaan, zakenman en BN’er geworden, e.e.a. ten koste van de trefzekerheid van zijn prognoses 😀

 50. @Apie
  Hoofdpijn is onvoldoende reden om je plicht te verzaken. Daar kun je mee lopen & ergens iets aankruizen. Bij rugproblemen door Yoga ligt dat duidelijk anders. Geen amasta, graag gedaan. Sorry dat ik niet hoffelijk kan buigen.

 51. #Apie
  De Hond was juist helemaal niet trefzeker. Hij is getikt. Maar ook getikten hebben wel eens gelijk.

 52. Rotterdam 18.00 uur 17,2%.
  Gewogen verwachte opkomst grote steden: 27,5%.
  Landelijke verwachting: 29,9%.

  Dan stem ik maar met de voeten. En die kan ik niet belasten met zo’n verantwoordelijkheid en dit soort waanzin.

 53. Beetje simultaan de dingen van de dagen bespreken.

  Karl Ove Knausgård werd geïnterviewd door Wim Brands. En dat interview is uitgezonden als een In Memoriam door de VPRO. Had ik al gezien, is nog steeds goed, langzaam als de slak die door de cameraman werd gevolgd. Net wat je nodig hebt voor zo’n zoektocht naar de betekenis van het leven.

  Voor mij is het wel best zo. Voor Wim was het al wel best zo. Ik heb te doen met zijn directe familie.

 54. De opkomst wordt (lijkt het nu) ongeveer 32%. En pakweg 65% zegt neen. Er zijn van die dagen dat alles mis gaat. Ik overweeg emigratie.

 55. donderdag 7 april 2016

  Wiskunde

  We gaan met onze zoon naar de tienminutengesprekken op school. Het komt hem niet aanwaaien in 4 vwo en we hebben ook een gesprek met zijn wiskundedocente aangevraagd. Nadat deze afspraak is gemaakt, blijkt onze zoon, tot zijn en onze verrassing, de laatste toets als beste van zijn klas te hebben gemaakt. Weliswaar met een zes, maar toch. De urgentie van het gesprek is door dit succes opeens wat minder en we vragen ons af waar we het over zullen hebben. Genietend van zijn nieuwe positie oppert mijn zoon droog dat we zouden kunnen vragen of hij wel voldoende wordt uitgedaagd bij wiskunde.

  Esther Boontje

 56. Maar eens even een actueel linkje plaatsen over dat opnemen van plaatjes, embedded of gelinked van andere websites. Dit zegt een keihoge advocaat erover:

  ‘Als internetgebruikers elke keer dat zij een hyperlink plaatsen naar werken die vrij toegankelijk zijn op een andere website, bloot zouden staan het risico van een rechtszaak wegens schending van auteursrechten, zouden zij veel terughoudender zijn met deze hyperlinks’, schrijft Wathelet in zijn advies. ‘Dat zou ten koste gaan van de goede werking en de architectuur van internet en van de ontwikkeling van de informatiemaatschappij.’

 57. Het liefste gebruik ik eigen spul, maar soms weet ik niet meer waar ik de linken, plaatjes en foto’s gehaald heb. Misschien schrijft hier een superdief. Dievegge.

 58. Donderdag 7 april 2016

  Spreekuur

  Wegens aanhoudende pijn in mijn zij bel ik de huisarts voor een afspraak. Maandag volgende week om half negen is de eerste gelegenheid op het spreekuur, wat mij zeer tegenvalt, maar ja, „drukte hè”.
  Tot mijn verrassing belt de assistente aan het einde van de middag terug met de vraag of ik ook de volgende morgen om half negen kan komen op het spreekuur. „Nou, zo dringend is het niet hoor”, zeg ik, toch enigszins verheugd. „Nee”, antwoordt de assistente, „maar de meneer die gepland stond is ziek geworden en heeft afgezegd.”

  Frans Buis

 59. Ik heb met mijn pastoor een afspraak gemaakt voor de toediening van de laatste sacramenten. Hij belt mij even later terug: “Het kan helaas niet doorgaan, de sacramenten zijn op.”

 60. Nou Frans, jij maakt wat mee. Zou die aanhoudende pijn komen omdat je jezelf voortdurend aan het knijpen bent?

  Maar maak je verder geen zorgen, ’t is weg voor je er erg in hebt.

 61. Wel een grappig ikje vandaag, patient zegt af bij de dokter omdat hij ziek is. Mooi inkijkje in de medische molen.

 62. Ik mis een heleboel mensen. Maar zij missen mij natuurlijk niet. En al die literaire zelfdodingen doen mijn vreugdevuur geen goed.

  Gelukkig is het bedtijd. Wel te rusten.

 63. Trouwens Plopje, ben je nu jarig of fantaseer ik dit weer? Als zo gefeliciteerd en als niet dan vast voor de komende keer.

 64. Zou het ikje ironisch bedoeld kunnen zijn, vraag ik me af na de duiding van dit begrip door Ad Hok op de kunstafdeling van Heer Rozenwater.

  Een klassieke of retorische vraag misschien vandaag.

 65. Eerst nog effe Katja bekijken daarna Nederland van boven.
  Ik heb het hartstikke druk.

 66. [gemodereerd vanwege aanhoudend getreiter/nom de plume vandalisme]

 67. @Mark
  Aardig dat je eraan denkt. Maar vandaag ben ik nog niet jarig. In ieder geval alvast bedankt voor het geval het nog wel een keer gebeurt. En tja, jammer dat je je hier zo weinig laat zien.

 68. [gemodereerd vanwege aanhoudend getreiter/nom de plume vandalisme]

 69. En wij feliciteren Plopje, dan wel niet met zijn verjaardag, maar met het behalen van de 100e reactie. Ook fijn. Wat zeg ik. Veel fijner. Want dan krijg je een lepeltje en geen visite en bent geen jaartje dichter bij de dood.

 70. ir, deze “megaul” heeft even gewacht op de prognose van wel of niet 30% opkomst. Toen bleek dat die drempel gehaald zou worden vond ze het nodig dat er ook ja-stemmen bij waren.

  Gelukkig wordt er nu ruim de tijd genomen, tot na 1 juli, om te analyseren wat de motieven van de wegblijvers waren. En wat de nee-stemmers bezielde.

 71. @Apie
  Dank je. Ook voor de lepel. Heb ik op Koningsdag weer iets om te showen op het dekentje op de stoep.

 72. Nou moe, de nette variant van “hier veeg ik mijn billen mee af”. Ik ga heroverwegen, in mijn stil hoekje, zachtjes wenend.

 73. @Apie
  O nee, ik zou je nooit willen kwetsen. Je weet niet wat ik ervoor vraag. Ik acht de kans op verkoop veel kleiner dan 30%.

 74. #Pawi 9:53
  Je volgde de juiste strategie. Heb ik ook gedaan. Maar het werd volgens mij pas rond 10 uur ’s avonds duidelijk dat de 30% gehaald was / zou worden. Dus ben ik niet gaan stemmen. Vooral om niet uitgescholden te zullen worden door Van Oord.
  Hoe ook: als alle ja-stemmers onze strategie hadden gevolgd, hadden de malloten nooit de 30% gehaald. Onbegrijpelijk dat de regering en de ja-partijen de kiezers niet geadviseerd hebben weg te blijven van de stemlokalen. Genoeg argumenten daarvoor: de initatiefnemers was het niet om dit verdrag te doen en Jan Roos ziet er onsmakelijk uit.

 75. Mededeling: mocht je reactie er niet zo snel opkomen als anders, weet dan dat het moderatiefiltertje tijdelijk even wat scherper staat afgesteld dan normaal. Dit veroorzaakt een vooralsnog onbekende vertraging bij sommige reacties. We zetten bussen in.

 76. Brr icoontje, Ik vind dit met afstand de meest onsmakelijke foto van het jaar. Het waarom kan ik niet precies duiden, maar zo voel ik dat (met excuses aan heer Roos die er ook niks aan kan doen, heeft zichzelf niet gemaakt en mocht natuurlijk keiblij zijn, laten we hopen dat hij niet de politiek in gaat). nee dan nog liever onze Roos icoontje

 77. Zowel NRC-next als de middageditie van NRC plaatst vandaag een ikje dat we al kennen.

 78. Gek eigenlijk dat je bij de NRC moet betalen om die cartoon te bekijken en de kunstenaar zelve ze gewoon in het openbaar tentoonstelt. Wat klopt hier niet? Ga ik eens een paar dagen over nadenken. Oplossingen kunnen intussen worden verstuurd naar het bekende adres.

 79. #Apie
  Dank. Ik bedoelde de laatste. Ze hadden er nog een over het referendum die leuk was:

  Sterkte met de denkprocessen. Maar besef wel dat voor de meeste problemen geen oplossing bestaat. Omdat “het probleem van de wereld is dat de dommen zo zelfverzekerd zijn en de en de intelligenten zo vol twijfel”. (Bertrand Russell) Maar dat weet ik uiteraard ter zelfbescherming niet zeker.

 80. We hebben contact meer dan met wie dan ook. Via het Bloggebeuren! Via Twitter, ook met meer dan wie ook, zelfs meer dan met Jan Boos. Zelfs meer geloof ik dan via de door mij ooit bewonderde columnist wiens naam ik even echt kwijt heb; via Faceboef, toegegeven, ik ben daar geloof ik al maanden niet geweest omdat, je raadt het al, ik van het Face profiel via welk ik het meest van plan was mijzelf te profileren ik het wachtwoord (weer) kwijt ben.
  En mijn hart. Je zit in mijn hart en daar kom me nooit meer uit. Tenzij je natuurlijk een advocaat inhuurt.
  Dus volgens mij missen wij elkaar totaal niet. Ben alleen heel weinig te internet.

 81. [gemodereerd vanwege aanhoudend getreiter/nom de plume vandalisme]

 82. [gemodereerd vanwege aanhoudend getreiter/nom de plume vandalisme]

 83. [gemodereerd vanwege aanhoudend getreiter/nom de plume vandalisme]

 84. [gemodereerd vanwege aanhoudend getreiter/nom de plume vandalisme]

 85. Sorry dit slaat nergens op. Ik reageer op mijn dashboard op een reactie van Luviennna en het antwoord komt hier. Wat een kromme wereld.

 86. zaterdag 9 april 2016

  Tekenen

  „Als je heel goed naar iemands gezicht kijkt, zie je precies waar je de ogen en de neus moet tekenen.” Mijn dochtertje luistert aandachtig en tekent zowel de ogen als de neus eindelijk op de juiste plek en niet meer op het voorhoofd. Zelfs de wimpers tekent ze erbij.
  Toch ontbreekt er nog een essentieel element: mijn wenkbrauwen. Ik spoor haar aan om nog eens goed naar mijn ogen te kijken en te ontdekken wat er op haar tekening bij moet om mijn gezicht compleet te maken.
  Ze bestudeert me nog eens grondig en begint dan te stralen: „Je wallen! Helemaal vergeten.”

  Liesbeth Chamuleau

 87. zaterdag 9 april 2016

  Voor iemand die het nodig heeft

  In de trein van Den Haag naar Haarlem vond ik twee euro op de stoel en legde het op het tafeltje. Voor iemand die het hard nodig heeft, dacht ik. Een studente kwam tegenover mij zitten, keek ernaar en vervolgde haar treinritueel.
  In Leiden kreeg ik gezelschap van een andere student die hetzelfde reageerde. Vervolgens kwamen er drie vrouwen, 50-plus, met winkeltassen de coupé in. In Haarlem moesten de student en ik er uit. Eén van de vrouwen zei dat wij de twee euro vergaten. Ik legde uit dat ik die had gevonden en waarom ik het daar had neergelegd. Waarop de vrouw zei: „Nou, die is dus voor mij!”
  Stomverbaasd verlieten de student en ik de trein.

  René van Dorp

 88. Twee ikjes voor 1 dag is te veel. Er zijn grenzen aan het bevattingsvermogen.

 89. @Boekie
  De wegen van internet zijn ondoorgrondelijk. Het heeft zo moeten zijn.

 90. Boekje heeft een stuk of drie, vier Twitteraccounts, een stuk of drie vier Facebookaccounts, tientallen gmail en hotmailemailadressen, een paar WordPress accounts, misschien ook nog wat Linkedins en Instagrams en van de meeste … is hij het wachtwoord vergeten. Terughalen via wachtwoordrecovery lukt ook al niet, omdat hij niet in de bijbehorende emailinboxjes kan komen. In dit licht is het misschien niet verwonderlijk dat een reactie van hem, die hij denkt ingetypt te hebben op zijn eigen blog, alhier verschijnt. Heeft minder met het internet dan met Boekie te maken. 😀 En dat is waarom we zo kei van hem houden.

 91. Apie 11:04
  Het zijn de lastdieren van onze samenleving. In andere samenlevingen dragen ze takkenbossen of waterkruiken.

 92. Apie 11:06
  Wat een schrijver moet die Bookmark zijn! Snel en veel. Helaas verschijnt er niet zo veel meer op zijn eigen blog.

 93. @Apie 11:04
  Omdat mannen pas bij de kassa of zelfscan bedenken dat ze de boodschappen ergens in moeten meenemen. En dan een plastic tasje kopen.

 94. Tsk tsk, Luvienna, wat een rolbevestigend clicheetje. Wel waar natuurlijk. Met uitzonderingen.

 95. [gemodereerd vanwege aanhoudend getreiter/nom de plume vandalisme]

 96. ‘Amenkramer’. Wat mooi, daar ga ik de markt mee op.
  Een nieuw perspectief opent zich: roepende voor een stand prijs ik mijn Amens aan, ik rust niet eerder voor alle slenteraars minstens een paar Amens hebben gekocht; alfa-, quote- of ellipsvormig, in alle Oorden en maten ga ik ze slijten.
  Ontroering bevangt me….☻

 97. Ongetwijfeld een gat in de markt, Bertie. Op termijn zou je aan uitbreiding kunnen denken, zoals het uitspreken van weesgegroetjes en avondgebeden. Eventueel ook Aums en Hare Krishna-dingesen.

 98. [gemodereerd vanwege aanhoudend getreiter/nom de plume vandalisme]

 99. Heel goede aanvulling Luvienna, dank je wel, ik neem het in overweging. Eventueel kan naast Aum ook Om een plekje krijgen en dan nog de Ahum.
  Eerst een nachtje of twee erover slapen.

 100. @Heer Morgenwater
  Please, GEEN Franse weesgegroetjes voorstellen, ook niet met gras. Te vaak heb ik ze moeten overschrijven en ben er nog steeds van in de war.
  Bonne nuit.

 101. Zou er nog belangstelling zijn voor het kopen van Aflaten?
  “Voor een klein prijsje minder dagen in de hel!, denkt u eens in, sla het vagevuur over en kom snel in de hemel. Kwantumkorting bespreekbaar.”

 102. ir, mooie bijdrage, die zich laat lezen als een novelle. Ook wel het gewenste aantal woorden. Vriendelijke woordspelingen.
  Gefeliciteerd met het 65-jarig huwelijk, al dan niet denkbeeldig.

 103. Ik zit wel snor pawi, ik heb in mijn jeugd een eeuwige aflaat verdiend, negen eerste vrijdagen naar de mis en communie, geen kunst als je elke dag op de ‘lagere school’ naar de mis moest.

 104. Klare taal, dan zitten we samen helemaal goed in dat Kraampje Aflaten Te Koop.
  Deze wervende tekst?:

  ” U ken u geluk niet op, koop bij ons u aflaten en laat de rest aan ons over. De hemel ken u zo naar u hand zetten. Nulkommmanul zorgen. Tijdelijk Extra Korting voor kopers bij De Amen Kramen.”

 105. Aflaten, hoeveel zouden we er niet mee verdiend hebben? Het vagevuur slaan we ongetwijfeld over, de hemel lonkt😉

  Een goed idee om ze bij de Amens, Ahums en Aums aan het assortiment toe te voegen. En natuurlijk de weesgegroetjes zolang ze maar niet in het Frans zijn, sorry.

 106. maandag 11 april 2016

  Bezoek

  Al een paar jaar woont mijn ex-buurvrouw in een verzorgingshuis. Regelmatig ga ik een uurtje naar haar toe. Ze is kortgeleden honderd jaar geworden, heeft alzheimer en is soms danig in de war.
  Als ik haar weer bezoek, herkent ze me meteen en begroet me blij. We voeren een gesprekje, maar plotseling praat ze tegelijk met en over me. Dit is wat ze me toevertrouwt: „Ik ken haar al heel lang. Vroeger zag ik eigenlijk weinig in haar, maar ze is behoorlijk opgeknapt.”

  Trudeke Mekking

 107. Noem dat maar opgeknapt. Krijgt ze een compiment, gaat ze de compiment-geefster voor dement uitmaken.

 108. OK. Pennen neer! Blaadjes eenmaal overdwars gevouwen in de envelop doen. Envelop dichtlikken en op de lessenaar achterlaten. Daarna als de bel gaat (over drie minuten) snel en zonder praten de zaal verlaten. De plaats van het volgende weekoverzicht wordt automatisch bekendgemaakt.

 109. Nounou, Hoftrol dan toch, wat een agressie weer, zo onnodig. Doet niemand hier. We laten elkaar in de waarde, zeg maar. Voor de volledigheid, de quote die je aan mij toeschrijft heb ik nergens gedaan (die van die rugrillingen etc.).

  Het citaat “Nee, ook deze zal het weekoverzicht niet halen” is 100% correct Nederlands. Dat ikje dat zal het weekoverzicht niet halen, nee, en dat is dan ook niet gebeurd. Alleen hoogtepunten halen het weekoverzicht, hoogtepunten vanuit mijn eigen subjektieve beleving, kan niet anders, anders zouden we er referenda tegenaan moeten gooien.

  En verder weet ik het ook niet meer. Je schrijft zo merkwaardig dat het niet altijd eenvoudig is om te begrijpen wat je nu precies bedoelt.

 110. maandag 11 april 2016

  Liplezen

  Als ervaringsexpert kom ik op de school van mijn dochter vertellen hoe het is om doof te zijn. Vooral de test die moet uitwijzen of ik kan liplezen maakt indruk. Ik ga even op de gang en de klas verzint een vraag die me vervolgens door de juf wordt gesteld zónder dat ze geluid maakt. Verbijsterde en bewonderende gezichten als ik antwoord dat mijn lievelingskleur oranje is. Als ik vele testvragen later wegga, komt een meisje me achterna gerend: „Mevrouw, u kunt liplezen, maar kan u ook de toekomst voorspellen?”

  Brigitte van Mechelen

 111. [gemodereerd vanwege aanhoudend getreiter/nom de plume vandalisme]

 112. Nogmaals, we zijn hier gesloten, de discussie over de ikjes gaat door op de nieuwe draad. Verplicht? Nee hoor, iedereen mag hier van alles en nog wat blijven posten, maar de ervaring leert dat het lezersvolk verder trekt. Waar die nieuwe draad dan is? Onder het nieuwe intro. Duh.

Ik vind er dit van:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: