Met een gecompliceerde voetbreuk naar de Action (118)

160404action
Voor al uw wasmiddelen, knutselartikelen, schoolspullen, tuinartikelen, printpapier, verfkwasten, schuurpapier en natuurlijk de groene aanslagreiniger

De ikjes lijken hun langste tijd te hebben gehad. Het is niet de vraag of maar wanneer. Wanneer wat? Wanneer de redaktie van de NRC tot het inzicht komt dat lezers vandaag de dag niet meer opgewonden raken van het publiceren van hun pennenvruchtjes op de achterpagina van een krant. Net zoals de VPRO-kinderen geen stukjes meer instuurden voor de achterpagina van de VPRO-gids en de rubriek Achterwerk dus werd opgeheven, zo gaat dat ook met de ikjesrubriek gebeuren. Mensen zien het verschil niet tussen jezelf publiceren op je eigen Instagram, Facebook of Youtube kanaal of in een door vakmensen beheerd medium. Gelet op de gemiddelde leeftijd van de NRC-lezer kan het nog wel een paar decennia duren voordat dit inzicht echt algemeen indaalt. Het dreigt een “lange, pijnlijke doodstrijd” te worden, volgens onze eigen reageerster en sociaal- mediakanon Luvienna. Anderzijds, ze storen me niet hoor, die ikjes, vind ik dan weer, ze gaan nogal eens ergens over en vormen vooral voor de expat mooie ankerpuntjes met het moederland.

… wetende dat je bij hen de kleertjes voor heel weinig geld kunt kopen.

Zo ging het vorige week dus ondermeer over de vraag of je met een gecompliceerde voetbreuk naar de Action moet. Een vraagje van Ben Schaafsma. Het hangt van hun maatschappelijkverantwoordondernemenbeleid uit, zo bleek uit de discussie. En of we dat mooie papier wel geloven, wetende dat je bij hen de kleertjes voor heel weinig geld kunt kopen. Ook hier was Luvienna duidelijk: “Een T-shirt voor 1 euro is gewoon niet mogelijk als je dat T-shirt met respect voor mens, dier en milieu wil produceren.” En zelf vind ik er dit van: gewoon normaal geld betalen voor je produkten, mensen. Dan koop je er uit hebberigheid ook niet zomaar drie tegelijkertijd (advies ook van toepassing op plofkip).

Maar Indra gaf aan dat ze het “vanuit haar zeer zuinige manier van leven” een zegen vindt dat er winkels zoals de Aldi en Action bestaan, vooral voor dingen als wasmiddelen, knutselartikelen, schoolspullen, tuinartikelen, printpapier, verfkwasten en schuurpapier. Al eerder was Klare taal uit de kast gekomen met haar bekentenis dat ze een fan is van de “groene aanslagverwijderaar van de Action” (ja, ik weet het, achter dat groene hoort natuurlijk een streepje, maar ik laat het maar eens een keertje staan).

Photo: Man met zweepje, by Pawi & Chaperon, 2016
Photo: Man met zweepje, by Pawi & Chaperon, 2016

De nieuwe aflevering van het Marokkoreisverhaal van Pawi viel weer goed in de smaak. Het was de vijfde al weer, en deze ging over een zweepje voor de meeuwen. “Hier eet iemand van twee walletjes. Hij bewaakt tegen betaling de visvangst van die ochtend door meeuwen weg te jagen met zijn zweepje. En vraagt een kleine bijdrage voor de foto die van hem wordt genomen.” Luvienna – onze seksschrijfster – dacht bij het zweepje natuurlijk onmiddellijk aan “SM-meeuwen”, maar bij de sikkel gelukkig aan niets.

“Als je je snor had laten staan had je geen problemen gehad.”

Want zoals Pawi opmerkte: bij Marokko past ook gewoon mooie natuur, het hoeven niet altijd buikdanseressen of zwaardenslikkers te zijn. Onze reageerders bleken zo’n beetje allemaal wel eens in Marokko of aanverwant land gereisd te hebben. Klare taal: “Je wordt beschouwd als een wandelende portemonnee die daar uitgeschud moet worden.” Indra bleek als “alleenstaande reizende vrouw en dan ook nogeens met de verkeerde huidskleur” vaak hinderlijk benaderd te zijn. Tip van Pawi: “In een reisboekje wordt geadviseerd om te zeggen dat je komt voor ornithologie. Of voor de architectuur. Dan zou je ze zo kwijt zijn. Vrouwelijke nerds, daar houden ze niet van.” En een tip van iemand anders: “Als je je snor had laten staan had je geen problemen gehad.”

160404moulai
Moulay Idriss, moet u ook eens heengaan, zult u leuk vinden!!

Bertje bleek zelfs live vanuit Marokko te berichten. Hij is daar! Nu en op dit moment met af en toe wat wifipunten om verslag te doen, terwijl lokale mensen zijn hutkoffers bergen op en af sjouwen. Hij kreeg volgens Luv “real time” advies. “Ben je echt daar nu? Spannend! Neem de tijd om het allemaal te zien. Ik zou zo met je mee willen kuieren.” zei Pawi. En ja hoor, dit weekend was onze Bertje inderdaad bij de Moulay Idriss, het Marokkaanse Mont Michel. “5 keer Moulay Idriss telt voor 1 keer Mekka geloof ik. Bijna geen toeristen hier. “ En daar vlakbij is er natuurlijk de camping waar ze Pawi & Chaperon nog maar al te goed kennen: Zerhoun Belle Vue. “De man die het landgoed beheert is hoffelijk en altoos treurend om de geliefde die hem heeft verlaten, met medenemen van de wasmachine.”

Mark deed weer lekker mee: “Dag iedereen” wist hij bijvoorbeeld uit te brengen. Mooi hoor. Mark groet de dingen en wij groeten terug.

hikjesmanOp 1 april werd een ikje van de bekende etiquettekenster Reinildis van Ditzhuyzen geplaatst over een verwarde man die op het strand van Scheveningen tegen een vrouw opsprong en haar hoofd likte. Heel merkwaardig verhaal, vermoedelijk een 1 april grap van iemand. Maar het was voor de Hikjesman aanleiding om een heel aardige hik te breien, die er – ook al zo merkwaardig – op uit kwam dat hij op het tuinpad van een buurvrouw ging zitten poepen. Tja, je moet erbij geweest zijn, denk ik.

wifiVerder blijken kinderen op de muren van zelfgebouwde boomhutten tegenwoordig “steeds groter wordende, halve boogjes” te tekenen, oftewel een wifipunt, volgens Janny de Keizer. Het zijn natuurlijk, zoals ir. J.C. van Oord opmerkte, concentrische halve cirkels.

Er gaat er weer eentje uit!
Er gaat er weer eentje uit!

Het lepeltje voor de 100e reactie ging weer eens naar Ad Hok, die daartoe listig wacht totdat het in Nederland na middernacht is, want dan hoef je minder nauwkeurig te mikken. Desalniettemin, van harte gefeliciteerd Ad.

Ook de Grafschriften lijken hun langste tijd te hebben gehad, wellicht vanwege de lente, getuige deze van Bertie:

Nu ik eindelijk ben uitgeblust
klaar ben voor de dodenkust
kiert een schijnsel in’t plafond
en zwaait me uit. Het is de zon

Geeft allen, varkensinnood.nl
Geeft allen, varkensinnood.nl

Plopje intussen deed een heel verdienstelijke poging in een voor hem nieuw genre, dat van het hikje. Zijn hilarisch schrijfseltje was wel heel erg losjes gebaseerd op een ikje, vandaar een aanvankelijke verwarring met het blogbeheer:

“Ik zie dat mijn vader bezig is met een giro-overschrijving. Nog op papier! Hij maakt tot mijn schrik al het spaargeld van mijn ouders over naar de stichting Varkens In Nood. “Wat ben je in godsvredesnaam nu aan het doen, pa?”, vraag ik. “Ach”, antwoordt hij vriendelijk, “Mama en ik willen jullie niet belasten met het dadelijk moeten opruimen van al onze rotzooi.”

160404bingo
Het wachten is op de inval van de gokwereldmaffia – Luvienna

Tja, en dan die koppige Kunstpaus weer. Heer Rozenwater, ja die. Hij gaat maar door in zijn gevecht tegen de windmolens en het gezonde verstand. Hij heeft zich nu helemaal vastgegraven in lotnummers, percentages en het eigen gelijk. En waarom toch allemaal? Inderdaad, om een onbekende inzender te plezieren . Ad Hok blijft met een bewonderingswaardige kalmte maar gaan, gelijk een woeste branding die op het stugge zand blijft beuken. Of als een grasmaaier die telkens bij dat zelfde grassprietje blijft terugkomen. Het beste plaatje dat Roos intussen wist te plaatsen was nog dit raadselachtige dingetje hiernaast.

Jammer voor bijvoorbeeld Ilona die er met een fraaie prijs vandoor ging: “Op elke steiger klonk een lied van Paljas of Jeruzalem”. Het bijbehorende plaatje kan in het kader van het lijdzame verzet niet hier worden gereproduceerd. Ook het hilarische plaatje waarmee Plopje een opname in de Eregalerij der Keigroten verdiende zal hier niet worden getoond (maar daar in die Eregalerij destemeer): “Gaan we hier bingo-en? Heer help ons.”

Wil jij deze week ook actief gaan meedoen? Met hier je dingetje doen bedoel ik? Ga dan wat ikjes lezen, die staan ergens verstopt in of op de NRC, de krant die zo van lezersanekdotes zegt te houden. Stuur zelf een ikje in. Of scrol hier naar beneden en zeg iets. Dat mag en kan hier nog altijd met een fantasie-emailadres. En voor je het weet kan een citaat van jou, een foto van jou, een wat dan ook van jou, een hoogtepunt van de week worden.  De afleveringen van deze historische rubriek waarin alle hoogtepunten van alle afgelopen weken worden behandeld zijn elders op dit blog te raadplegen.A. Dapie Reacties zijn welkom. Het wordt misschien best wel een prettige week. Als je vindt dat het geen prettige week moet worden, ga dan s.v.p. elders buurten.

Featured image (helemaal hierboven) is gemaakt door mijzelf in het kader van het #stemniet protest tegen het nep- en stookreferendum dat helegaar niet over de Oekraïne gaat en zelfs niet eens over de EU. Ga dus niet stemmen op 6 april. Doe wat anders. Leen je hier niet voor. Zo is mijn vrijblijvende nietstemadvies. 

Auteur: Bas van Vuren

Schrijver. Rijmer. Kijker. Kent beroemde mensen. Maakt liedjes. Holland Douze Points.

164 gedachten over “Met een gecompliceerde voetbreuk naar de Action (118)”

 1. En wij feliciteren Plopje, dan wel niet met zijn verjaardag, maar met het behalen van de 100e reactie. Ook fijn. Wat zeg ik. Veel fijner. Want dan krijg je een lepeltje en geen visite en bent geen jaartje dichter bij de dood.

  Like

 2. ir, deze “megaul” heeft even gewacht op de prognose van wel of niet 30% opkomst. Toen bleek dat die drempel gehaald zou worden vond ze het nodig dat er ook ja-stemmen bij waren.

  Gelukkig wordt er nu ruim de tijd genomen, tot na 1 juli, om te analyseren wat de motieven van de wegblijvers waren. En wat de nee-stemmers bezielde.

  Like

 3. Nou moe, de nette variant van “hier veeg ik mijn billen mee af”. Ik ga heroverwegen, in mijn stil hoekje, zachtjes wenend.

  Geliked door 2 people

 4. @Apie
  O nee, ik zou je nooit willen kwetsen. Je weet niet wat ik ervoor vraag. Ik acht de kans op verkoop veel kleiner dan 30%.

  Geliked door 1 persoon

 5. #Pawi 9:53
  Je volgde de juiste strategie. Heb ik ook gedaan. Maar het werd volgens mij pas rond 10 uur ’s avonds duidelijk dat de 30% gehaald was / zou worden. Dus ben ik niet gaan stemmen. Vooral om niet uitgescholden te zullen worden door Van Oord.
  Hoe ook: als alle ja-stemmers onze strategie hadden gevolgd, hadden de malloten nooit de 30% gehaald. Onbegrijpelijk dat de regering en de ja-partijen de kiezers niet geadviseerd hebben weg te blijven van de stemlokalen. Genoeg argumenten daarvoor: de initatiefnemers was het niet om dit verdrag te doen en Jan Roos ziet er onsmakelijk uit.

  Like

 6. Mededeling: mocht je reactie er niet zo snel opkomen als anders, weet dan dat het moderatiefiltertje tijdelijk even wat scherper staat afgesteld dan normaal. Dit veroorzaakt een vooralsnog onbekende vertraging bij sommige reacties. We zetten bussen in.

  Like

 7. Brr icoontje, Ik vind dit met afstand de meest onsmakelijke foto van het jaar. Het waarom kan ik niet precies duiden, maar zo voel ik dat (met excuses aan heer Roos die er ook niks aan kan doen, heeft zichzelf niet gemaakt en mocht natuurlijk keiblij zijn, laten we hopen dat hij niet de politiek in gaat). nee dan nog liever onze Roos icoontje

  Like

 8. Zowel NRC-next als de middageditie van NRC plaatst vandaag een ikje dat we al kennen.

  Like

 9. Gek eigenlijk dat je bij de NRC moet betalen om die cartoon te bekijken en de kunstenaar zelve ze gewoon in het openbaar tentoonstelt. Wat klopt hier niet? Ga ik eens een paar dagen over nadenken. Oplossingen kunnen intussen worden verstuurd naar het bekende adres.

  Like

 10. #Apie
  Dank. Ik bedoelde de laatste. Ze hadden er nog een over het referendum die leuk was:

  Sterkte met de denkprocessen. Maar besef wel dat voor de meeste problemen geen oplossing bestaat. Omdat “het probleem van de wereld is dat de dommen zo zelfverzekerd zijn en de en de intelligenten zo vol twijfel”. (Bertrand Russell) Maar dat weet ik uiteraard ter zelfbescherming niet zeker.

  Geliked door 2 people

 11. We hebben contact meer dan met wie dan ook. Via het Bloggebeuren! Via Twitter, ook met meer dan wie ook, zelfs meer dan met Jan Boos. Zelfs meer geloof ik dan via de door mij ooit bewonderde columnist wiens naam ik even echt kwijt heb; via Faceboef, toegegeven, ik ben daar geloof ik al maanden niet geweest omdat, je raadt het al, ik van het Face profiel via welk ik het meest van plan was mijzelf te profileren ik het wachtwoord (weer) kwijt ben.
  En mijn hart. Je zit in mijn hart en daar kom me nooit meer uit. Tenzij je natuurlijk een advocaat inhuurt.
  Dus volgens mij missen wij elkaar totaal niet. Ben alleen heel weinig te internet.

  Like

 12. Sorry dit slaat nergens op. Ik reageer op mijn dashboard op een reactie van Luviennna en het antwoord komt hier. Wat een kromme wereld.

  Like

 13. zaterdag 9 april 2016

  Tekenen

  „Als je heel goed naar iemands gezicht kijkt, zie je precies waar je de ogen en de neus moet tekenen.” Mijn dochtertje luistert aandachtig en tekent zowel de ogen als de neus eindelijk op de juiste plek en niet meer op het voorhoofd. Zelfs de wimpers tekent ze erbij.
  Toch ontbreekt er nog een essentieel element: mijn wenkbrauwen. Ik spoor haar aan om nog eens goed naar mijn ogen te kijken en te ontdekken wat er op haar tekening bij moet om mijn gezicht compleet te maken.
  Ze bestudeert me nog eens grondig en begint dan te stralen: „Je wallen! Helemaal vergeten.”

  Liesbeth Chamuleau

  Like

 14. zaterdag 9 april 2016

  Voor iemand die het nodig heeft

  In de trein van Den Haag naar Haarlem vond ik twee euro op de stoel en legde het op het tafeltje. Voor iemand die het hard nodig heeft, dacht ik. Een studente kwam tegenover mij zitten, keek ernaar en vervolgde haar treinritueel.
  In Leiden kreeg ik gezelschap van een andere student die hetzelfde reageerde. Vervolgens kwamen er drie vrouwen, 50-plus, met winkeltassen de coupé in. In Haarlem moesten de student en ik er uit. Eén van de vrouwen zei dat wij de twee euro vergaten. Ik legde uit dat ik die had gevonden en waarom ik het daar had neergelegd. Waarop de vrouw zei: „Nou, die is dus voor mij!”
  Stomverbaasd verlieten de student en ik de trein.

  René van Dorp

  Like

 15. Twee ikjes voor 1 dag is te veel. Er zijn grenzen aan het bevattingsvermogen.

  Like

 16. @Boekie
  De wegen van internet zijn ondoorgrondelijk. Het heeft zo moeten zijn.

  Like

 17. Boekje heeft een stuk of drie, vier Twitteraccounts, een stuk of drie vier Facebookaccounts, tientallen gmail en hotmailemailadressen, een paar WordPress accounts, misschien ook nog wat Linkedins en Instagrams en van de meeste … is hij het wachtwoord vergeten. Terughalen via wachtwoordrecovery lukt ook al niet, omdat hij niet in de bijbehorende emailinboxjes kan komen. In dit licht is het misschien niet verwonderlijk dat een reactie van hem, die hij denkt ingetypt te hebben op zijn eigen blog, alhier verschijnt. Heeft minder met het internet dan met Boekie te maken. 😀 En dat is waarom we zo kei van hem houden.

  Geliked door 1 persoon

 18. Apie 11:04
  Het zijn de lastdieren van onze samenleving. In andere samenlevingen dragen ze takkenbossen of waterkruiken.

  Geliked door 2 people

 19. Apie 11:06
  Wat een schrijver moet die Bookmark zijn! Snel en veel. Helaas verschijnt er niet zo veel meer op zijn eigen blog.

  Like

 20. @Apie 11:04
  Omdat mannen pas bij de kassa of zelfscan bedenken dat ze de boodschappen ergens in moeten meenemen. En dan een plastic tasje kopen.

  Geliked door 2 people

 21. ‘Amenkramer’. Wat mooi, daar ga ik de markt mee op.
  Een nieuw perspectief opent zich: roepende voor een stand prijs ik mijn Amens aan, ik rust niet eerder voor alle slenteraars minstens een paar Amens hebben gekocht; alfa-, quote- of ellipsvormig, in alle Oorden en maten ga ik ze slijten.
  Ontroering bevangt me….☻

  Like

 22. Ongetwijfeld een gat in de markt, Bertie. Op termijn zou je aan uitbreiding kunnen denken, zoals het uitspreken van weesgegroetjes en avondgebeden. Eventueel ook Aums en Hare Krishna-dingesen.

  Like

 23. Heel goede aanvulling Luvienna, dank je wel, ik neem het in overweging. Eventueel kan naast Aum ook Om een plekje krijgen en dan nog de Ahum.
  Eerst een nachtje of twee erover slapen.

  Like

 24. @Heer Morgenwater
  Please, GEEN Franse weesgegroetjes voorstellen, ook niet met gras. Te vaak heb ik ze moeten overschrijven en ben er nog steeds van in de war.
  Bonne nuit.

  Like

 25. Zou er nog belangstelling zijn voor het kopen van Aflaten?
  “Voor een klein prijsje minder dagen in de hel!, denkt u eens in, sla het vagevuur over en kom snel in de hemel. Kwantumkorting bespreekbaar.”

  Like

 26. ir, mooie bijdrage, die zich laat lezen als een novelle. Ook wel het gewenste aantal woorden. Vriendelijke woordspelingen.
  Gefeliciteerd met het 65-jarig huwelijk, al dan niet denkbeeldig.

  Like

 27. Ik zit wel snor pawi, ik heb in mijn jeugd een eeuwige aflaat verdiend, negen eerste vrijdagen naar de mis en communie, geen kunst als je elke dag op de ‘lagere school’ naar de mis moest.

  Like

 28. Klare taal, dan zitten we samen helemaal goed in dat Kraampje Aflaten Te Koop.
  Deze wervende tekst?:

  ” U ken u geluk niet op, koop bij ons u aflaten en laat de rest aan ons over. De hemel ken u zo naar u hand zetten. Nulkommmanul zorgen. Tijdelijk Extra Korting voor kopers bij De Amen Kramen.”

  Like

 29. Aflaten, hoeveel zouden we er niet mee verdiend hebben? Het vagevuur slaan we ongetwijfeld over, de hemel lonkt😉

  Een goed idee om ze bij de Amens, Ahums en Aums aan het assortiment toe te voegen. En natuurlijk de weesgegroetjes zolang ze maar niet in het Frans zijn, sorry.

  Like

 30. maandag 11 april 2016

  Bezoek

  Al een paar jaar woont mijn ex-buurvrouw in een verzorgingshuis. Regelmatig ga ik een uurtje naar haar toe. Ze is kortgeleden honderd jaar geworden, heeft alzheimer en is soms danig in de war.
  Als ik haar weer bezoek, herkent ze me meteen en begroet me blij. We voeren een gesprekje, maar plotseling praat ze tegelijk met en over me. Dit is wat ze me toevertrouwt: „Ik ken haar al heel lang. Vroeger zag ik eigenlijk weinig in haar, maar ze is behoorlijk opgeknapt.”

  Trudeke Mekking

  Like

 31. Noem dat maar opgeknapt. Krijgt ze een compiment, gaat ze de compiment-geefster voor dement uitmaken.

  Like

 32. OK. Pennen neer! Blaadjes eenmaal overdwars gevouwen in de envelop doen. Envelop dichtlikken en op de lessenaar achterlaten. Daarna als de bel gaat (over drie minuten) snel en zonder praten de zaal verlaten. De plaats van het volgende weekoverzicht wordt automatisch bekendgemaakt.

  Like

 33. Nounou, Hoftrol dan toch, wat een agressie weer, zo onnodig. Doet niemand hier. We laten elkaar in de waarde, zeg maar. Voor de volledigheid, de quote die je aan mij toeschrijft heb ik nergens gedaan (die van die rugrillingen etc.).

  Het citaat “Nee, ook deze zal het weekoverzicht niet halen” is 100% correct Nederlands. Dat ikje dat zal het weekoverzicht niet halen, nee, en dat is dan ook niet gebeurd. Alleen hoogtepunten halen het weekoverzicht, hoogtepunten vanuit mijn eigen subjektieve beleving, kan niet anders, anders zouden we er referenda tegenaan moeten gooien.

  En verder weet ik het ook niet meer. Je schrijft zo merkwaardig dat het niet altijd eenvoudig is om te begrijpen wat je nu precies bedoelt.

  Like

 34. maandag 11 april 2016

  Liplezen

  Als ervaringsexpert kom ik op de school van mijn dochter vertellen hoe het is om doof te zijn. Vooral de test die moet uitwijzen of ik kan liplezen maakt indruk. Ik ga even op de gang en de klas verzint een vraag die me vervolgens door de juf wordt gesteld zónder dat ze geluid maakt. Verbijsterde en bewonderende gezichten als ik antwoord dat mijn lievelingskleur oranje is. Als ik vele testvragen later wegga, komt een meisje me achterna gerend: „Mevrouw, u kunt liplezen, maar kan u ook de toekomst voorspellen?”

  Brigitte van Mechelen

  Geliked door 1 persoon

 35. Nogmaals, we zijn hier gesloten, de discussie over de ikjes gaat door op de nieuwe draad. Verplicht? Nee hoor, iedereen mag hier van alles en nog wat blijven posten, maar de ervaring leert dat het lezersvolk verder trekt. Waar die nieuwe draad dan is? Onder het nieuwe intro. Duh.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.